Namazda Saf Düzeni -2

21 Şubat 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

Abdulaziz Bayındır: Şimdi arkadan başka fetvalar da geliyor. Cami bu defa fesat yuvası haline gelmiş olarak da söylüyorlar.

Haşim Bey: O dönemde toplanabilecekleri tek yer cami.

Abdulaziz Bayındır:  Şurayı da bir okuyayım da arkadaşlar, ondan sonra. “Ve la yusallu tahiru halfe men fi manel mustehazati: temiz olan bir kişi müztehaza gibi olanın arkasında namaz kılmaz”. Müstehaze, yani adet dışı bir kanama olan kadın. Onun gibi olan demek, “sahibi özür” dediğimiz kişidir. Onun arkasında namaz kılmaz. Diyelim ki adamdan sürekli idrar geliyor. “Ve let tahiratu halfel mustehazati” temiz olmuş bir kadın da adet görmüş bir kadının arkasında namaz kılmaz demiş. “Le ennel sahiha akva hazel minel mazurin” çünkü sahihin durumu özürlünün durumundan daha sağlamdır diyor. Kendine göre bir değerlendirme yapıyor. Bu konuda yine Peygamberimiz’den gelen bir şey yok. “Veş şey’u la  tadammenu ma huve fevkahu” bir şey kendisinden yukarda olanı tazannum etmez. “El imamu daminun” diye bir şey etmişti. İmam cemaatin namazını garanti altına alır gibi ki onun da sahih bir rivayet olmadığını öğrenmiştik değil mi? “El imamu daminun” sahih değildi. Buraya da yazmış. “Vel imamu daminun bi mana ennehu tadmanu salatuhu salatel muhtedin”, “imamun daminun”un anlamı: onun namazı, ona uyan kişinin namazını garanti altına alır demktir. İmamın namazı sahih ise cemaatin namazı sahih olur demeye getiriyor. “Ve la yusallil kariu halfel ummiyyi: kuran okuyabilen bir kişi kuran okuyamayan kişinin arkasında namaz kılmaz”. “Ve lel muktesi halfel ari: elbisesi olan kişi çıplak kişinin arkasında namaz kılmaz”, “kuvveti halihima: bunların ikisinin durumu daha kuvvetli olduğu için”,” bin nassi: nas sebebiyle”. Bu nas da “bi ma ruviye” Peygamberimiz’den yapılan şu rivayettir. “Ennen nebiyye(as) salla ahire salatiha kaiden vel kavmu halfuhu kıyam”.

Yahya Şenol: Bizde yok o ibare. Şerhini mi okuyorsunuz?

Abdulaziz Bayındır: Yook!

Fatih Orum: “Bi kuvvete halihima”dan sonra yok bizde.

Abdulaziz Bayındır: “Ve yecuzu en yeumme”, tamam ben atlamışım doğru. Haklısın. Ben atlamışım.

“Ve yecuzu en yeummel teyemmimu el mutevattiine: teyemmüm ile namaz kılan kişi abdest alanlara imamlık yapabilir”. “Ve haza inde Ebi Hanifete Ebi Yusuf(rh): Ebu Hanife ve Ebu Yusuf’a göre böyledir. “Ve kale Muhammed Ruzi(rh): İmam Muhammed Ruzi demiş ki”,”la yecuzu: caiz olmaz”,”la ennehu taharetun zaruriyetun: çünkü teyemmüm zaruret halindeki bir temizliktir”,”vet taharetu bil mai asliyetun: ama su ile temizlenmek de”,”li enne vet taharete” olur, “vet taharetu bi mai asliyetun: su ile temizlenmek esastır” demiş. Birisi zaruret halinde olan bir şeydir. Onun için durumu daha uygun. “Velehuma” Ebu Hanife ile Ebu Yusuf’un delili şuymuş. “Ennehu taharetun teyemmum: teyemmüm temizliktir”,”mutlakatun: mutlak bir temizliktir” bağlantısız. “Ve li haza la yetekadderu bi kadri haceh: ihtiyaç ile sınırlı değildir”. Yani o kişinin o özrü devam ettiği sürece teyemmüm ona yeter demiş oluyor. “Ve yeummul mesihu el gasiline: mesh eden kişi ayaklarını yıkayan kişilere imamlık yapabilir”,”le ennel huffi maniun: çünkü mest engel olur”,”sirayetel hadese el kalemi: abdestin ayağa ulaşmasına engeldir” demiş. Bu tamamen kendi değerlendirmeleri, bunların da bir delili falan yok. “Ve ma halle bil huffi el meshu”. Bak eğer görebilirsen iyi olur. Peki o hadisi buldun mu Abdurrahman Yazıcı?

Abdurrahman Yazıcı: İbni Mace’de Hocam. İbni Mace’de geçiyor.

Abdulaziz Bayındır: Nasıl geçiyor?

Abdurrahman Yazıcı: “tabuallahu aleyhi enlate ummane imraatun raculun ve la ummi arabiyun muhaciren ve la yevme faciren mu’minen illa en yakharahu bil sultanin bi hafu seyfehu ve savtehu”.

Abdulaziz Bayındır: O zaman bu imamlık şeyi değil ki. Bu namaz imamlığı değil. Bu devlet imamlığı bu.

Abdullah Bayındır: Arabiler hani o zaman iman etmediler. Teslim olun dediğine göre bilmiyor bu adamlar falan.

Abdulaziz Bayındır: O başka. Onlar belli bir arabi. Sen şimdi bir daha oku Abdurrahman Yazıcı.

Abdurrahman Yazıcı: Hadis uzun Hocam, sonunu mu okuyayım?

Abdulaziz Bayındır: İşte ilgili kısmını. Hadisin ana konusu ne? Ona bir bakalım.

Abdurrahman Yazıcı: Fardıl Cumua.

Abdulaziz Bayındır: Cumanın farziyeti.

Abdurrahman Yazıcı: “Tabuallahu aleyhi en late ummanne imraatun raculen”.

Abdulaziz Bayındır: Bir kadın bir erkeğe imamlık yapmasın. “İmrastun er ricale” dememişler. Ama neyse, “raculen” hadi onu şey yaparsınız.

Abdurrahman Yazıcı: “Ve la ummi arabiyun ve muhaciren ve la yevme faciren mu’minen”.

Abdulaziz Bayındır: Arabi muhacire. Muhaciren dedi değil mi? Arabi olan bilen birine imamlık yapmasın demiyor. Yani çölde yaşayan arap, bir muhacire imamlık yapmasın. Ensar ne olacak?

Abdurrahman Yazıcı: “İlla en yakharahu bil sultanin”

Abdulaziz Bayındır: Baskı altında tutmuş da zorla imamlık yapıyorsa başka. O zaman bu bir uydurma kokuyor. Çünkü Ebu Bekir(ra)’ın imamlığı meselesi var ya. O muhacirdir.

Abdullah Bayındır: Hadisin başları da biraz nutuk vari bir şeyi var.

Abdulaziz Bayındır: Kim, Peygamberimiz mi söylemiş?

Abdurrahman Yazıcı: Evet. Cabir İbni Abdullah Bayındır kale hatibe Resulullah(sav) fe kale ya eyyuhennas tubi illallahi kablel temutu fe kadirun amali salihun en kablu tuşkalu nasibu nezibi beynekum ve beyne rabbikum bi kesriti zikrikum lehu ve kesriti sadakati sirru ve ala niyyeti turu zehu ve tunseru ve tucberu ve ala innallahu kad if farada aleykum cumua fi makami haza fi yevmin haza fi şehri haza min ami haza ila yevmil kıyameti ve men terekeha fi haya fi bati ve lehu imamun adilun ve cairun istikfal biha cuhuden leha”

Abdulaziz Bayındır: Bu hadisin sıhhati konusunda çok ciddi problemler vardır. Hanefiler’in bu konudaki..

Abdurrahman Yazıcı: İsnadı zayıf yazıyor Hocam. Haza isnadi hadisun dayıf.

Abdulaziz Bayındır: Çok ciddi problemler vardır bu hadis ile ilgili olarak. Bak “ve lehu imamun adilun ev cairun” ne demek?

Abdullah Bayındır: Dedim ya nutun kokuyor diye.

Muhammed Ruzi: O bölümü zikrettikten sonra diyor ki fazladır ama kabul etmek vaciptir.

Abdulaziz Bayındır: Fazladır ama kabul etmek gerekir. Hadise sonradan ilave edilmiş bir ifade yani.

Muhammed Ruzi: Öyle demek istiyor ysni ravisi.

Abdullah Bayındır: Bunu daha sonraki bir liderin özel kalem müdürü yazmış.

Abdulaziz Bayındır: Evet, tamam peki.

Haşim Bey: Bunu bence göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Hadisin belirli bir bölümleri yani aşikardır.

Abdulaziz Bayındır: Sahih olduğu belli ysni bir kısmı.

Haşim Bey: Bir kısmı da belli sahih olmadığı.

Abdulaziz Bayındır: Bir kısmı da belli sahih olmadığı evet. Hani böyle bir müdreç bir şey onların bir şeyler ilave etmiş.

Haşim Bey: Diyor mesela “imametun racilun efdalu bi imameti imraaten ennehu arabi bi salati”, yani kadınların o günkü durumlarını iyi bilmemiz gerekiyor. Çok mu cahildiler, bilmiyormuydular, aynı şekilde arabi.

Abdulaziz Bayındır: O zaman ilahiyat fakültesinden mezun kaç tane kadın vardı sormak lazım. Yüksek lisansını yapan kaçtaneydi. Doktora yapan. İşi bilgisizliğe şey yapıyor. Yani erkeğin imamlığı daha önemlidir kadınlara. Çünkü kadın bilmez falan deniyor. Şimdi erkekleri çok rahatlıkla susturacak kadın alimeler var.

Haşim Bey: Susturmak farklıdır.

Abdulaziz Bayındır: Yok, sus diyecek şekilde değil. Yani ilmi manada delil getirerek ıspatlayacak kadınlar var. Şey değil artık.

Haşim Bey: Ben demedim günümüzde böyle bir şey vardır yada olsun.

Abdulaziz Bayındır: Dedin demiyoruz canım. Demediğin belli. Sana cevap değil zaten bu. Oradaki ifade onu gösteriyor. O ifadeyi de, sen dedin ya sosyolojik tespit, demek ki o günün şartlarında kadınlar okumadığı için. Kadın kendini methetmek için türkü söylüyor. Turan Ağabey, okuram yazı bilmem diyor. Okumak gene iyi ama yazmak kötü. Niye yazmak? Birisine mektup yazar, yazma öğrenmesin diyor. Demek ki daha iyiymiş, buradan o anlaşılıyor.

Muhammed Ruzi: Aslında bugünkü tam tersi olması gerek. Yani İslami açıdan baktığın zaman. Genel kültür açısından, sosyal bilgiler açısından bugün kadınlar daha bilinçli olabilir ama dini açıdan o zaman en azından kadınlar camiye gittiği için, Peygamber(as) ile namaz kıldıkları için dini açıdan daha bilinçli olmalılar o zaman. Ama şimdi camiye gelemiyor, kızlar evde otutuyor.

Abdulaziz Bayındır: Hayır, Peygamberimiz zamanı değil, sonraki zamanlar. Peygamberimiz(sav)’in haftada bir günü kadınlara sohbete ayırdığı rivayet ediliyor. Daha sonra kadınların camiye gitmesi yasaklanmış.

Muhammed Ruzi: O zamankinden bugün daha iyi, en azından kadınlar evde oturup Yaşar Nuri’nin programını seyrederler.

Abdulaziz Bayındır: Evet, peki başka? Diğe mezhepler?

Abdurrahman Yazıcı: Zahirilerde sistem olarak aynı Hocam saf düzeni aynı şekilde. Namaz bozulur diye bir şey yok.

Abdulaziz Bayındır. O zaman Fatih sanada Maliki mezhebini verelim. Sen de mezhepsiz kalma. Çünkü Maliki mezhebini alan arkadaş Avusturalya’ya gitti ya. O sahipsiz kaldı. Evet, başka bir şey var mı? Hadislerde bir şey yok değil mi?

Yahya Şenol: Hadislerde bu var sadece Hocam. Bir, en meşhur olan hadis var. “Hayru sufufi ricale evveluha  ve şere ahiruha ve hayru sufufi nisai ahiruha ve şerruha evveluha” diye. Bu faziletini belirten şey.

Abdulaziz Bayındır: Erkeklerin en hayırlı safı önde olanı, en şerlisi arkada olanı. Tek saf ise? Ondan sonra, kadınların en hayırlıdı arkada olan

Yahya Şenol: “Sufufi” saflar.

Abdulaziz Bayındır: Ben de zaten safı kastederek söyledim. Yani kadınların en hayırlı safı en arkada olanıdır. Bu da tabi o günkü durumdan kaynaklanan bir şey. Erkeklerin hani elbiseleri yokmuş. Rukuda ve secdede ber şeyleri gözüküyormuş. Onun için Peygamberimiz kadınlara diyor ki; erkekler kalktıktan sonra başınızı kaldırın diyor secdeden. Onun için şerlisi arkada olan..

Yahya Şenol: Ama mecburen birileri de arkada kalacak yani.

Abdulaziz Bayındır: Neyse işte. Burada asıl mesaj, dikkatli olun mesajıdır. Evet başka?

Yahya Şenol: Bir de konu olarak farklı bir konu var. Burada dikkat ettiğim kadarıyla yok. Safın arkasında tek başına namaz kılmak.

Abdulaziz Bayındır: Hah! Bu çok mühim.

Yahya Şenol: Bunu hiç almamış.

Abdulaziz Bayındır: Aslında bu olması lazım.

Yahya Şenol: Bilmiyorum. Gelecekse oraya bırakıyorum. Yada başka bir namazı bozan yerde mi gelecek?

Abdulaziz Bayındır: Sen şimdi onu bir oku, hadisi. Yahya Şenol sen o hadisi bir oku. Mesela bizim Türkiye’de bu konuda bizim de çok ciddi hatalarımız var. Cemaati uyarmıyoruz.

Yahya Şenol: Mesela o şey özellikle, hani müezzinlik kısımları arkada ya camide. Altı, yedi kişilük oluyor müezzinlik bölümü. Müezzinden başka bir de cemaat duruyor beş kişi orada. Hatta sonradan mesela kamet getirildikten sonra camiye girdiğimiz zaman orada bir kişilik boş yer oluyor, adam gitme gitme oraya gel burada namaz kıl diyor. Loca gibi kullanıyorlar orayı. Müezzinden başkasının ne işi var orada.

Katılımcı: Müezzin tek başına kalmasın diye.

Abdulaziz Bayındır: Bir oku bakalım orada ne diyor hadiste. Şimdi ben bu müezzin meselesine biraz kendi kendime karşı çıkmıştım. Arkada, cemaatin arasında olur mu diye. Erzurum’da bir ara uygulamışlar, hırsızlar bayram etmiş. Sonra mecburen tekrar müezzinler arkaya geçmek zorunda kalmışlar.

Arkada olması hırsıza bir caydırıcılık oluyor.

Abdulaziz Bayındır: Tabi tabi, caydırıcılık oluyor.

Yahya Şenol: Ali Bin Şeyban’dan geliyor. “Enne Resulullahi(sav) rea raculen yusalli halfe saffi”.

Abdulaziz Bayındır: Peygamberimiz saffın arkasında namaz kılan bir adamı gördü.

Yahya Şenol: “Vakafe hatta saffe racul”

Abdulaziz Bayındır: Allah Allah! Çok acayip bir hadis. Peygamberimiz bekledi, adam namazını bitirene kadar.

Yahya Şenol:”Fe kale lehu istafli salateke fela salate munferidin halfe saffe”

Abdulaziz Bayındır: Dedi ki; tekrar namazını kıl, safın arkasında tek kişinin namazı olmaz.

Yahya Şenol: Ahmed ve İbni Mace’de geçiyor bu hadis.

Abdulaziz Bayındır: Tamam da şimdi, Peygamberimiz orada imam değilmiymiş?

Enes Alimoğlu: O tek başına safın arkasında olduğu için mesbuk olabilir.

Muhammed Ruzi: Sonradan gelmiş.

Abdulaziz Bayındır: Tek başına namaz kılan kişinin namazı olmaz.

Yahya Şenol: İmam selam veriyor, cemaat kalkıyor, kendisi namaza devam ediyor. Bakmıştır arkada bir kişi. Öyle olabilir.

Sonra Vabısa Bin Mabed’den benzer bir hadis geliyor. “Enne Resulullah arece yusalli halfe saffe vahdehu fe emerahu en yuilu salatehu ravae hamse innel Nesai”.

Abdulaziz Bayındır: Tek başına namaz kılan bir kişiyi gördü safların arkasında. Peygamber efendimiz ona namazını iade etmesini emretti. O da iade etti, değil mi?

Yahya Şenol: Ahmed B. Hambel’de Peygamberimiz tek kişi namaz kılana namazını iade et dediği söyleniyor. Ama şey var bir de, Ahmed ve Buhari’de geçen bir hadiste de “Ebu Bekra ennehu inteha nebiyye(sav) rakiun fe rekea kablen yasla iles saffin”.

Abdulaziz Bayındır: Ebu Bekir Peygamberimiz rukuda iken gelip hemen arkada rukuya varmış. Sonra safa katılmış yani “kablen yasla” dediğine göre. Rekatı kaçırmamak için arkada tek başına rukuya varmış, sonra yürüyerek safın içine girmiş.

Yahya Şenol: “Fe zekera zalike nebiyyi(sav).

Abdulaziz Bayındır: Bunu Peygamberimiz’e anlattı.

Yahya Şenol: “Zadekallahu fırsan ve la ta’ud”

Abdulaziz Bayındır: Allah senin gayretini arttırsın diyelim türkçe itibariyle. Böyle bir şeyi bir daha yapma.

Katılımcı: Özet olarak şimdi camiye girdin, namaz kılıyorlar. Baktın Allahu Ekber dediler rukuya vardılar. Sen de olduğun yerde rukuya mı varacaksın?

Abdulaziz Bayındır: Bir daha yapma demiş ya. “Ve la ta’ud” mu “tu’id” mi?

Yahya Şenol: “Ta’ud” hocam.

Muhammed Ruzi: “Ve lem tu’id” olsaydı, namazını iade et olurdu. Ama “ta’ud” olduğu için, bir daha yapma.

Abdulaziz Bayındır: Evet, bir daha yapma demiş. Safın arasına gir, kıl namazı. Rekatı kaçırırsan da kaçır. Ama Hanefiler bunu caiz görürler.

Muhammed Ruzi: Eğer bir rekat tam olarak cemaatten ayrı safta arkada kılarsa iade eder. Eğer bir rekat tamam değilse yarısını kıldıysa yani tamamlayana kadar safa yetişmişse iade etmez demiş, son okunan hadisi delil getirmiş.

Abdulaziz Bayındır: Yani bir rekatta az ise. O rukuya şey yapmış.

Muhammed Ruzi: “Ve men salla halfe saffa vahdehu ev kame bi cenbihi imamen yesarihi ve ades salat” demiş.

Abdulaziz Bayındır: Bir daha okurmusun?

Muhammed Ruzi: “Ve men salla halfes saffa vahdehu”

Abdulaziz Bayındır: Yani safın arkasında tek başına namaz kılan.

Muhammed Ruzi: “Ev kame bi cembihi an yesarihi ve ades salat

Abdulaziz Bayındır: Yada imamın solunda durursa. Bu sağda durması gerekiyor diyorlar değil mi? Daha sonra namazını yeniden kılar. Tek başına rabi sonra kılar.

Yahya Şenol: Bir de biraz önce Enes Alimoğlu söylediği bir yer vardı. Bu cemaatin rekata yetişebilmesi için imamın namazı uzatıp uzatamayacağk meselesi var. Mesela diyor rukuda iken bekler mi imam diğerleri rekata yetişsinler diye? Burada iki tane hadis getirmiş. Peygamber efendimiz diyor, birinci rekatı çok uzatırdı ki herkes kalkıp rekata yetişsin. Bir hadiste diyor, artık ayak seslerinin kesilmesini beklerdi. Ne zaman ki ayak sesleri kesiliyor, rukuya giderdi Peyfamberimiz. Biz de biliyorduk ki diyor, biz cemaate yetişelim, rekatı kaçırmayalım diye yapıyordu. Hanefiler bunu mekruh görüyor. Şafilerden bunu mekruhun da üstünde bir şey sayıyorlar. Bazıları da “ehafu en yekunu şirken”

Abdulaziz Bayındır: Şirk sayıyorlar evet. Namazı başkası için kılıyor diye. Ne alakası var.

Yahya Şenol: Mesela biri de şey demişti, Peygamberimiz hani diyor ki; ben namazı aslında uzatmaya uzatırım, ama arkada çocukların ağlamasını falan duyuyorum diyor. Annesinin çabuk şey yapması için kesiyorum namazı diyor. Kısaltması caiz ise, uzatması niye caiz olmasın?

Abdulaziz Bayındır: Peki rukuda uzattığına dair rivayet var mı?

Yahya Şenol: Rukuda varmıydı?

Haşim Bey: Sağ aşağıda. Şafiler’in görüşünü okuduğun yerde.

Yahya Şenol: O şey, fıkhi hükümleri tartışırken.

Abdulaziz Bayındır: Başka bir şey var mı söylenecek?

Fatih: Hocam bu konuda farzların tehirinde, vaciplerin tehirinde vermil olduğumuz o genel şey var ya. Farzların tehiri diye kastedilen şey ne olacak?

Abdulaziz Bayındır: Sehiv secdesi.

Yahya Şenol: O hadis değil Haşim. Diyor ki; imamu rakiun iza aheste bi gafilin salati maun kane lehu salati en lem tuzyirahu rakiun”. “Rekatul ula” diyor işte. Ruku değil, kıyamı uzatıyor yani.

Abdullah Bayındır: Mantıken düşündüğümüzde birisi imamlık yapsa. Arkadan birisinin koşar adımlarla geldiğini görünce bira daha ağırdan alabilir. Ama bu özellikle herkesi bekliyor yetişsin diye.

Yahya Şenol: “Ehafu en yekunu şirken” ne demek yani. Onun şirkle ne alakası var.

Abdulaziz Bayındır: Hiç alakası yok.

Katılımcı: Bizi okuturken şöyle demişlerdi: eğer tanıyorsanız, mesela sen geliyorsun, senin hatırın için ben idare ediyorum. Beklerim seni. Tanımadığın biri geliyorsa. Fatih geliyor tanımıyorum, beklemem. Böyle öğretmişlerdi bize.

Haşim Bey: Şafiler’in dedikleri şirk olmasından korkarım herhalde bu olmalı.

Abdulaziz Bayındır: Şirk olmasından korkarım, yani namazı hem Allah’ın emriyle hem onun emriyle kılmış oluyorum.

Abdullah Bayındır: Adam abdest alıyor diyelim. Ben şimdi gelecem, beş- on dakika işim var. Sen namazda şöyle uzun bir sure oku. Ondan sonra o da okudu, okudu, okudu, normalde okumayacaktı belki. İnna ateyna okuyacaktı. O biraz şey olabilir.

Abdulaziz Bayındır: Yoo. O da Allah rızası için yapılan bir şey, şirk olur mu?

Abdullah Bayındır: Şirk değil de yani, sakıncalı olabilir.

Yahya Şenol: Peygamberimiz yapıyor ama.

Abdulaziz Bayındır. Bir şey olmaz, hiç bir şey olmaz.

Fatih Orum: Bu konuda bir rivayet daha var ya, büyük ihtimal zayıftır yada uydurmadır diye düşünüyorum ama. Hz.Ali bir gün sabah namazına giderken atılır böyle mescide giderken bir adam varmış yaşlıca birisi. Onu geçmemek için saygısından dolayı biraz yavaşlamış falan. Peygamberimiz’e bu bildirilmiş. Hz. Ali gelinceye kadar rukuda Peygamberimiz durmuş. Sonra Hz.Ali Ona yetişmiş falan diye böyle uzunca bir rivayet.

Abdulaziz Bayındır: Vaazlarda çok işe yarar.

Fatih Orum: Uzunca bir rivayet böyle aksedilir.

Abdulaziz Bayındır: Bazılarının da çok işine yarar. Millet başlar ağlamaya. Evet şimdi devam ediyoruz.

“Ve yukrahu lehunne hudurul cemaati: kadınların cemaate gelmeleri mekruh olur”. Ama Peygamberimiz tam bunun tersini söylüyor. “La temnau imaallahi mesacidallah”, öylemiydi? Allah’ın kızlarını, Allah’ın mescidlerinden engellemeyin diyor. Ama burada “ve yukrahu lehunne hudurul cemaati: cemaate gelmeleri onlara mekruh olur”, yani “eş şevabbe min hunne” onlardan gençleri kastediyor, “bima halfil fitne: fitne korkusu olduğundan dolayı”. “Ve be’seril acuze en tahruce fil fecri vel mağrib vel işai”, hayır şimdi eskisini düşün. Sokak lambaları yok, sokaklar da böyle bu günkü gibi düzgün değil.

Abdullah Bayındır: Fitne de, geçmişte fitne kavramı da tam bu günkü laiklik gibi.

Abdulaziz Bayındır: İrtica, laikliğe değil.

Abdullah Bayındır: Laikliğe de isteyen istediğini sokuyor ya. Şu laikliğe aykırı falan diyor.

Haşim Bey: Doğrusu şuna daha fazla giriyor: devletin bekası. Bire bir.

Abdulaziz Bayındır: “Ve la be’selil acuzi en tahruce fil fecri vel mağribi vel işai: ihtiyar kadının sabah namazı, akşam namazı ve yatsı namazı için çıkmasında bir sakınca yoktur. “Ve haza inde Ebi Hanifete(rh): ve Ebu Hanife’ye göredir”. “Ve kala” İmam Muhammed Ruzi ve Ebu Yusuf demişler ki”,”yahrucne fis salavati kulleha: yaşlı olan hanımlar bütün namazlara çıkarlar”.”Le ennehu la fitnete yıkılleti rabeti ileyha: bu şekildeki kadınlara erkeklerin arzusunun az olması sevebiyle”.

Haşim Bey: Şundan da olabilir mi: zaten yaşlı kadın camiye gidemiyor. Yaşlılar gidebilir, ama gidemiyorlar zaten.

Abdulaziz Bayındır: Gidemeyeceklerine göre serbest. Evet.

“Fe la yukrahu kema fil’id: bayram namazlarında olduğu gibi mekruh olmaz”. “Ve lehu: Ebu Hanife’nin delili şu”. Şimdi bakın. Burada dikkat ediyormusunuz, hiç bir delil ortaya koymadılar. Bakalım Ebu Hanife ne diyor? “Enne fartaş şebaki hamilun fetekahul fitnetu: şehvetin fazlalığı”, hamilun ne demek? “Şehvetin fazlalığıdır fitneye sebep olan. O zaman fitne hasıl olur”. Yani şehvet. Evet, kadında bir şey olmayabilir ama erkekte şehvet olabilir falan demiş oluyor. Bu da fitneye sebep oluyor. “Gayra ennel fussaka” yani kadına karşı şehvet fazladır, ondan dolayı olmaz. Ama fasıklar, “intişarun fiz zuhri vel asri vel cumuati: bu üç vakittedir onlar”. Yani öğle, ikindi namazlarında ve cumada dışarıya çıkarlar. “Emma fil fecri vel işai humnai munne: onlar, sabah ve yatsı namazlarında uyuyorlardır”,”ve fil mağribi bi taamin meşgulun: akşam namazında da yemek yeme ile meşguldürler. Dolayısıyla sokaklardan çekilmiş olur bu fasıklar. Yaşlılar gidebilir. Hayır şimdi sokaklardan fasıklar çekildiyse, niye yaşlı kadınlar? Hepsi gitsin.

Fatih Orum: Gece hayatı diye bir şey var, nasıl gece çıkımıyor fasıklar dışarı?

Abdulaziz Bayındır: O şimdi kendi dönemleriyle alakalı konuşuyor.

Muhammed Ruzi: Gerçekten taassup var. Gündüz vakti dışarı çıkması doğrudur.

Abdulaziz Bayındır: “Vel cebbanetu muttesiatun fe in kul tezalu anil ricali fe la yukrahu”. Cebbane dedikleri şey mi: giydikleri. Cebbane ne?

Muhammed Ruzi: Durulacak yer.

Abdulaziz Bayındır: Kadınlar bölümü, öyle mi?

Fatih Orum: Namazgah gibi bir şey, öyle mi? Namazgah.

Enes Alimoğlu: “El mekanu”. Namazgah, evet.

Abdulaziz Bayındır: Namazgah geniştir. Kadınlar orada erkeklerden ayrı da durabililer.

Abdurrahman Yazıcı: Bayram namazını kastediyor burada.

Enes Alimoğlu: El cebbanetu: mestena minel ardı fi irtifai minel şecere fihi es sahra diyor.

Abdulaziz Bayındır: Açık saha.

Enes Alimoğlu: Bayram namazı dışarda kılınıyor ya.

Abdulaziz Bayındır: Bayram namazının kılındığı yer. Orası geniş olur. Musalla dediğimiz yer. Ve kadınlar orada erkeklerden ayrı olarak dururlar ve o zaman mekruh olmaz diyor. Bayram namazına gidebilirler demil oluyor.

Enes Alimoğlu: Sokaklarda da fitne olabilir.

Abdulaziz Bayındır: Namaza giderlerse olur da gitmezlerse olmaz.

Yahya Şenol: O hadislere bakalım mı Hocam.

Abdulaziz Bayındır: İlgili hadisler. Burada işte namaza gitmeleri yasak da çarşıya gitmeleri yasak değil.

Yahya Şenol: İbni Ömer’den gelen hadis. “Ennen nebiyyu(sav) kal izesteste’tenekum nisaikum leyli illel mescid lehunne.

Abdulaziz Bayındır: Bak. Kadınlarınız gece mescide gitmek için sizden izin isterlerse izin verin.

Yahya Şenol: Ondan sonra, “la temneu nisae en yahrucnel ilel mesacidi”

Abdulaziz Bayındır: “La temneu nisae” Kadınları engellemeyin

Yahya Şenol: “En yahrucnel ilel mesacidi”

Abdulaziz Bayındır: Mescidlere gitmelerine engel olmayın.

Yahya Şenol: Burası muttefakun aleyh, “buyutuhunne hayrun lehunne”. Ahmed ve Ebu Davud hadisi.

Abdulaziz Bayındır: Yani muttefakun aleyh Müslim ve Buhari’nin ortaklaşa rivayet ettiği “la temnau nisae en yahrucne ilel mesacidi: kadınlarınızın mescide gitmelerine engel olmayın” bu sahih olanı. “Onların içinden en hayırlı olan kendi evleri”, peki namaz ifadesi var mı?

Yahya Şenol: “İlel mesacidi” diyor.

Abdulaziz Bayındır: “Buyutuhunne” kısmında?

Yahya Şenol: Yok. Bundakinde yok. “Buyutuhunne hayeun lehum” var.

Abdulaziz Bayındır: Evleri onlar için hayırlıdır ifadesi namaz açısından bir ibare yok orada. Öyle yorumlamışlar.

Abdurrahman Yazıcı: Hadiste şöyle. Kadın diyor, benim diyor senin gibi namaz kılmak daha hoşuma gidiyor.

Yahya Şenol: Sonra Ebu Hureyre hadisi var.

Abdulaziz Bayındır: Peygamberimize mi diyor?

Abdurrahman Yazıcı: Evet Hocam. Hadisin başında.

Yahya Şenol. “Enbennebiyye(sav) la tevneu imaallahi mesacidallah”.

Abdulaziz Bayındır: Bu nerede geçiyor?

Yahya Şenol: Ahmed ve Ebu Davud.

Abdulaziz Bayındır: Yani, Allah’ın kızlarını Allah’ın mescidlerinden engellemeyin diyor Peygamberimiz.

Yahya Şenol: “Lem yahrucne tefilati”.

Abdulaziz Bayındır: Onlar çıkarken koku sürünerek çıkmasınlar demiş oluyor. Normal durumlarıyla çıksınlar.

Yahya Şenol: Yine Ebu Hureyre hadisi. Bu Müslim, Ebu Davud ve Nesai’de geçiyor. “Kale Resulullahi(sav) eyyumemraatin esabet bahuran fe la teşheden manel işai ahira”.

Abdulaziz Bayındır: Üzerine koku sürmüş olan bir kadın yatsı namazında bizimle beraber namaz kılmasın. Sadece yatsı namazı için söylemiş demek ki orada.

Yahya Şenol. Sonra o Ahmed rivayeti var yine. “Hayrun mesacidi nisai ka’rul buyutuhunne”.

Abdulaziz Bayındır: Kadınların en hayırlı mescidleri evlerinin içerisidir.

Fatih Orum: Dibidir.

Abdulaziz Bayındır: İçerisi diyecek, dibi olur mu?

Enes Alimoğlu: “Ka’rul”.

Abdulaziz Bayındır: Tamam da yani, evin dibi neresi?

Enes Alimoğlu: Kapıdan girerken hemen karşınıza çıkacak yer diyor. Daha da içerisi.

Abdulaziz Bayındır: Evlerin iç bölümü. Evdeki özel odaları belki.

Yahya Şenol. Ondan sonra iş değişiyor yavaş yavaş. Yahya Şenol Bin Said an Amreti Aişete kalet lev enne Resulullahi(sav) raa minel nisai ma raeyna”

Abdulaziz Bayındır: Aişe validemiz demiş ki; şu anda gördüklerimizi Peygamberimiz görseydi, kadınların yaptıklarını.

Yahya Şenol:”Len manihu minel mescidi”

Abdulaziz Bayındır: Elbetteki onları mescidden engellerdi. Neyse, geçmişin güzelleri akılda kalır da yanlışları kalmaz. Hep o insanlar hep şunu söyler: ah eski zamanlar der. Ah eski ramazanlar derler ya.

Abdullah Bayındır: Haklı olabileceği nokta şu: İslam yayılınca merkezi şehirler büyük şehirler problem haline gelir. Yine İslam’ın yaşandığı küçük bir yere Hz.Aişe baksaydı, problemin az olduğunu görürdü.

Abdulaziz Bayındır: Olur mu? Mekke’de kabeye girip neler yapıyorlardı.

Yahya Şenol: “Le manihu minel mescidi”.

Abdulaziz Bayındır: Onları mescide gitmekten engellerdi.

Yahya Şenol. “Kema menau israile ve isaha”.

Abdulaziz Bayındır: İsrailoğulları nasıl kadınlark engellediyse, Peygamberimiz de engellerdi.

Yahya Şenol: “Kuntu li Amre maniu İsrail nisaeha”

Abdulaziz Bayındır: Amre’ye dedim ki. Amre ravi o değil mi? İsrail oğulları kadınlarını engellediler mi?

Yahya Şenol:”Kale neam”.

Abdulaziz Bayındır: Evet, dedi. Zaten bildiğim kadarıyla kadınların sinagoga girmesi yasak değil mi?

Abdullah Bayındır: Yok, yasak değil de arka bölümde duruyorlar hocam.

Abdulaziz Bayındır: Belki yeni uygulamadır o. Yasak olduğunu biliyorum.

Muhammed Ruzi: Yeni uygulama. Yasak erkeklerke oturması.

Yahya Şenol: Ondan sonra biraz önce Abdurrahman Yazıcı’ın söylediği hadis. Ahmed ve Taberani’de geçiyormuş. Ummu Humeyd, Es Saidi’ye diyor. “Enneha kalet ila Rasulullahi(sav)e fe kalet ya Resulallah inni uhibbu salate maek”

Abdulaziz Bayındır: Ummu Humeyd Es Saidi’ye demiş. Ya Resulullah, seninle birlikte namaz kılmayı çok seviyorum.

Yahya Şenol: “Kale Resulullah(sav) kad alimtum”.

Abdulaziz Bayındır: Ben de biliyorum senin böyle şey yaptığını Peygamberimiz.

Yahya Şenol: “Ve salatuke fi beytike hayrun leke min salatike fi hucretik”.

Abdulaziz Bayındır: Evinde kılacağın namaz. Hucretik mi?

Yahya Şenol: Biraz daha okuyayım, belki anlaşılacak. “Ve salatuke fi hucretike hayrun leke min salatike min darike”.

Fatih Orum: Evinde kılman buradan daha iyi.

Abdulaziz Bayındır: Hayır şimdi “beyt” var, “dar” var, “hucre” var. Hucre odadır. Beyt onun tamamına verilen addır.

Muhammed Ruzi: Burada “beyt” yatacağı yatak odası.

Abdulaziz Bayındır: Herhalde yatak odası. Gece kalacağı oda. En hayırlı namazın yatak odasında kıldığın namazdır. Neden? Evinde kıldığın namazdan, yatak odasında kıldığın daha hayırlıdır. “Dar” dediği zaman da bahçesi de giriyor. Çevresinde.

Yahya Şenol” Salatuke fi darike hayrun leke min salatike fi mescidi kavmi”.

Abdulaziz Bayındır: Darında kılacağın namaz, yani isterse senin evin bahçesinde olsun, kavmin mescidinde kılacağın namazdan daha hayırlıdır.

Yahya Şenol: “Ve salatuke fi mescide kavmike hayrun leke min salatike fi mescidil cemaa”

Abdulaziz Bayındır: Senin mahalle mescidinde kulacağın namaz da büyük mescidde kılacağın namazdan hayırlıdır.

Abdulaziz Bayındır: Rivayet eden kim?

Yahya Şenol: Taberani ve Ahmet. Sonra Ebu Davud’da geçen bir rivayet var.

Abdulaziz Bayındır: Hanefiler bunu delil alıyorlar, buna göre söylüyorlar.

Katılımcı: Hücre ne anlama geliyor Hocam?

Abdulaziz Bayındır: Hücreye ev dedik, beyte de onun içerisinde yattığı bölüm dedik.

Muhammed Ruzi: Namaz kılması için hazırlanmış oda.

Yahya Şenol: O da olabilir mescidde öyle bir yerleri vardı ya.

Abdulaziz Bayındır: Yok yok, hadiste dedi ki; beytinde namaz kılman, hücrende namaz kılmandan evladır dedi. Onun için mecburen o hücreye farklı mana vermek zorunda kaldık. Beyte de gece yattığı yer, yatak odası gibi.

Yahya Şenol: Sonra Ebu Davud’da geçen bir rivayet var. İbni Mesud rivayet ediyor. “Kale Resulullah(sav) salatul mer’eti fi beytiha”.

Abdulaziz Bayındır: Kadının evinde kılacağı namaz

Yahya Şenol: “Efdal min salatiha fi hucretiha”.

Abdulaziz Bayındır: “Yatak odasında kulacağı namaz, evinde kılacağı namazdan. Her halde öyle diyeceğiz, başka çare yok. Evet. Her ne kadar kelime manası uymasada.

Yahya Şenol: Ev olduktan sonra odalar ne farkeder?

Aburahman: Ücrası olacak, onu demek istiyor.

Yahya Şenol: Kime, kimden ücra?

Abdulaziz Bayındır: Evet devam et.

Yahya Şenol: “Salatuha fi mahtaina efdal min salatiha fil beytiha”.

Abdulaziz Bayındır: “Mahta” ne demek?

Muhammed Ruzi: Kadın için ayrı bölünen odanın içindeki köşelik denilen, sineklik örtülen yataklar var ya, ona mahda deler.

Abdulaziz Bayındır: Bu “mahda”ğında  kılacağı namaz, kendisi için ayrılan bölümde kılacağı namaz evde kılacağı namazdan hayırlıdır.

Muhammed Ruzi: O zamanki ev mimarisi ile ilgili.

Abdulaziz Bayındır: Evet orasıyla alakalı bir şey. Evet.

Yahya Şenol: Bütün bu şeylerden sonra Şevkani diyor ki; “ve kad hasen ahadisil fi hazel ba’d ennel isme min nisai minel ricali ilel mesacidi iza lem yekun fi hurucuhinne ma yedu ila fitneti”.

Abdulaziz Bayındır: Ebu Hanife’nin görüşünü şey yapmış.

Yahya Şenol: Hepsinin bu herhalde, bütün mezheplerin.

Abdulaziz Bayındır: Bütün bunlardan sonra ortaya çıkacak olan şu: eğer bir fitne olmayacaksa, erkekler kadınlara namaza gitme izni verirler.

Yahya Şenol: Bu da nedir diyor: min tıbin ev huriyin ev zinetin vacibun alel rical”.

Abdulaziz Bayındır: Yani fitne yoksa, koku sürünmemişse, böyle süsler içerisinde değilse izin vermeleri vaciptir.

Yahya Şenol: “Ennehu la vacibu ma yed’u zalike ve la caizu”.

Abdulaziz Bayındır: Eğer fitneye sebep olacak bir durum söz konusuysa izin vermeleri vacip de değildir, caiz de değildir demiş.

Yahya Şenol: “Ve haramun aleyhinne furuc”.

Abdulaziz Bayındır: Onların çıkmaları haram olur.

Yahya Şenol: “Salatuhunne ala kulli hali buyutuhinne min salatihinne fil mesacid”.

Abdulaziz Bayındır: Aynen Hanefiler gibi. Her halukarda evlerinde kılacakları namaz, mescidlerde kılacakları namazlardan hayırlıdır. Mescide gitmesinler, bir şeyler öğrenirler. Evet başka bir şey var mı?

Madem bu kadar kategoriler var, Peygamberimiz o gelenleri pekala geri çevirebilirdi.

Haşim Bey: Sen dün gelmiştin

Abdulaziz Bayındır: Dün aldığın sevap sana yeter.

Katılımcı: Hocam bir şey söyleyeyim. Ne zaman ki mescidin fonksyonu medreseydi. Zamanla mescid, medrese fonksyonunu yitirince, kadının camiye gitmesine ne gerek kalıyor. Yani erkek ne öğreniyor ki camide kadın gitsin.

41:37. DAKÜKADAN SONRA DERS EN BAŞA DÖNÜYOR.

Abdulaziz Bayındır: Arkadan başka fetvalar da geliyor. Camiyi bu defa fesat yuvası haline gelmiş olarak da söylüyorlar.

Haşim Bey: O dönemde toplanabilecekleri tek yer cami.

Abdulaziz Bayındır: Şurayı da bir okuyayım da arkadaşlar, ondan sonra.

“Ve la yusallu tahiru halfe men fi manel mustehazati”: temiz olan bir kişi müstehaza gibi olanın arkasında namaz kılmaz. Mustehaza, yani adet dışı kanama olan bir kadın. Onun gibi olan demek, sahib-i özür dediğimiz kişidir. Onun arkasında namaz kılmaz. Diyelim ki adamdan sürekli idrar geliyor. “Ve lettehiratu halfel mustehazati”: temiz olmuş olan bir kadın da adet dışı olan bir kadının arkasında namaz kılmaz demiş. “Le ennel sahiha akva haza minel mazurin”: çünkü sahihin durumu, özürlünün durumundan daha sağlamdır diyor. Bu kendine göre değerlendirme yapıyor yani. Bu konuda, gene Peygamberimizden gelen bir şey yok. “Veş şey’u ila yetedemmenu ma huve fevkahu”: bir şey kendisinden yukarda olana tazammum etmez. “El imamu daminun” diye bir şey etmişti. İmam cemaatin namazını garanti altına alır gibi ki onun da sahih bir rivayet olmadığını öğrenmiştik değil mi? “El imamu daminun” sahih değildi. Zaten gelmiş, burayada yazmış. “Vel imamu daminun bi mana ennehu tadmenu salatuhu salatel muhtedin”:”El imamu daminun”un anlamı şu: onun namazı, ona uyan kişinin namazını garanti altına alır demektir. Eğer imamın namazı sahih ise cemaatin namazı sahih olur demeye getiriyor. “Ve yusallil kariu halfel ummiyyi”: kuran okuyabilen bir kişi, kuran okuyamayan kişinin arkasında namaz kılmaz. “Ve lel muhtesi halfel ari”: elbisesi olan kişi, çıplak bir kişinin arkasında namaz kılmaz. “Li kuvveti alihima”: bunların ikisinin durumu daha kuvvetli olduğu için. “Bi nassi”: nas sebebiyle. Bu nas da Peygamberimiz’den yapılan şu rivayettir. “Enne aleyhis salati ves selam salla ahide salatiha kaide vel kavmu halfehu kıyam”

Yahya Şenol: Biz de yok o ibare. Şerhini mi okudunuz?

Abdulaziz Bayındır: Yook.

Fatih Orum: “Li kuvveti alihima” kısmı yok bizde.

Abdulaziz Bayındır: “Ve yecuzu umme” ben atlamışım, haklısın. “Ve yecuzu en yeummel muteyemmimu el mutevettiine”: teyemmüm ile namaz kılan kişi abdest alanlara imamlık yapabilir. “Ve haza inde Ebi Hanifete ve Ebi Yusuf(rh)”: Ebu Hanife ve Ebu Yusuf’a göre böyledir. “Ve kale Muhammed Ruzi(rh) demiş ki, “la yecuzu: caiz olmaz”. “Taharatun zaruriyetun: çünkü teyemmüm zaruret halindeki bir temizliktir. “Vet taharetu bil mai asliyetun: ama su ile temizlenmek de”, “li enne” olsa “ve taharetu” olur. “Vet taharetu bil mai asliyetun: su ile temizlenmek esastır” demiş. Öbürüsü zaruret halinde olan bir şeydir. Onun için durumu daha uygun. “Velehuma: Ebu Hanife ile Ebu Yusuf’un delili şuymuş”;”ennehu taharetun: teyemmum temizliktir”,”mutlakatun: mutlak bir temizliktir, bağlantısız” ,”ve li haza la yetekadderu kadri hace: ihtiyaç da sınırlı değildir”. Yani kişinin o özrü devam ettiği sürece teyemmüm ona yeter demiş oluyor. “Ve yeummum nasihu el gasiline: mesh eden kişi ayağına, ayaklarını yıkayan kişiye imamlık yapabilir”,”le ennel huffe maniun: çünkü mest engel olur”,”sirayetel hadisi mani: abdestin ayağına ulaşmasına engeldir” demiş. Bu tamamen kendi değerlendirmeleri. Bunların da bir delili falan yok. “Ve ma halle bil huffi yuziduhu el meshu”.

46:20 BURADA KONU TEKRAR DEĞİŞİYOR

“Ve la yusallil muftelidu halfel muteneffili”. Burada kalmakta dayda var. Çünkü burada konu değişiyor.

Katılımcı: Safın önüne geçmek: bunu..

Abdulaziz Bayındır: Akıllıların önünden geçilir de.

Abdullah Bayındır: Peygamberimiz son namazını oturarak kıldırmıştı. Daha sonra Hz.Ebu Bekir’i görevlendiriyor.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi şu var. Burada daha geçmedi de imam ile namaz kılınırken imamın önünden geçmektir yasak olan, cemaatin önünden değil. İleriki safta yer varsa, oraya geçilir. Mesela burada bazen namaz kılarken arkadaşlar arkada cemaat olmasına rağmen oraya seccade yayıp namaza duruyorlar. Orada hiç bir sakınca yok. Orada yasak olan, imamın önünden geçmektir, cemaatin değil. “Listivaihima fil hal: her ikisi de aynı durumda olduğu için. “İlla en yumi el mutemmu kaiden vel imamu izdica”: ancak şu var: cemaat oturarak imada bulunuyor, imamlık yapan da yan üstü yatarak, kalkacak hali yok mesela. O durumda uyamaz demiş oluyor. “Le ennel kuuden muteberun fe tesbitu bihil kuvvetu: yani oturmak namazda dikkate alınan bir husustur. Yani kuud vardır ama izdica yoktur namazda. Dolayısıyla oturan daha güçlü. Onun namazı daha, öbüründen üstün olmuş olur. “Ve la yusallillezi yerkeu ve yescudu halfel mumiu”: ruku ve secde yapan bir kişi imamın arkasında namaz kılamaz. “Li enne halel muhtedi akva”: çünkü cemaate uyan kişinin durumu daha güçlüdür. “Fi hilafi Züfer(rh)”: bu konuda İmam Züfer’in, Allah rahmet eylesin muhalefeti vardır diyor. “Ve la yu sallil mufteridu halfel muteneffili”, burada kalmakta fayda var. Çünkü burada konu değişiyor.

Katılımcı: Safın önüne geçmek, bunu..

Abdulaziz Bayındır: Akıllıların önünden geçilir de.

Abdullah Bayındır: Peygamberimiz son namazını oturarak kıldırmıştı. Daha sonra Hz.Ebu Bekir’i görevlendiriyor.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi şu var. Burada daha geçmedi de, imamla namaz kılınırken imamın önünden geçmektir yasak olan, cemaatin önünden değil. İleriki safta yer varsa oraya geçilir. Mesela bazen biz burada namaz kılarken arkadaşlar arkada cemaat olmasına rağmen oraya seccade yayıp namaza duruyorlar. Onda hiç bir sakınca yok. Orada yasak olan imamın önünden geçmektir, cemaatin değil. Tamam. İmamın önünden geçersen sarı kart görürsün.

Muhammed Ruzi: Hambeliler’in görüşü imamet konusunda sizin son söylediğinize ilişkin.

Abdulaziz Bayındır: Ne diyor?

Muhammed Ruzi: “İza salla imamul hayye calise salla men varae culuse”.

Abdulaziz Bayındır: Yani imam oturuyorsa, arkadakiler de oturur.

Muhammed Ruzi: Ben bunu hayal ederken çok komik bir durum. Yatarak işaretle namaz kılan bir insana uyduğunuz zaman..

Abdulaziz Bayındır: Siz de yatacaksınız. O ara uyuklasan.

Muhammed Ruzi: Hambeliler.

Abdullah Bayındır: Ben onun tartışmasını bizzat şahit oldum, içinde oldum da ondan biliyorum.

Muhammed Ruzi: Hadis delil getiriyor. Peygamber(as) şöyle demiş; “kale resulullahi(sav) inne ma cuilel imami yu’temmem bihi ala taktelifu aleyhi ve iza salla calise fe sallu culuse”.

Abdulaziz Bayındır: Aaa! İmam oturarak kılarsa, siz de oturarak kılın demiş. Ama uygulama öyle değil ki.

Fatih Orum: Buradaki kasıt cami imamı mı?

Abdulaziz Bayındır: Cami imamı canım. “Fe sallu” diyor ya. Mahallenin imamı. Bu hadis uydurma kokuyor yani, çok.

Abdullah Bayındır: Bizim caminin imamı çok yaşlıydı. İlk başta düzgün kıldırıyordu. Sonradan hesapta tamşey etti, oturmaya başladı. Bir de hep şaşırıyordu. Ama yine de değiştirmiyorlardı çok yaşlı diye. Bir gün bir kaç kere şaşırdı. Bir şaşırdı, bir daha  kıldık baştan. Bir daha şaşırdı bu sefer arkadan Hambeli olan  birisi bağırmaya başladı; “sallu kema raeytu musalli” hepiniz oturacaksınız, onun gibi kılacaksınız falan. Başladı caminin ortasında tartışmaya. Biri oradan bağırıyor, biri buradan. Ama bizim imam iki kere şaşırmasına rağmen koltuğunu kimseye devretmedi hiç. Beni indiremezsiniz buradan gibi.

Katılımcı: Siyasetçiler gibi.

Abdullah Bayındır: Hakikaten öyle. Çok şaşırmıştım. Bu kadar bilen adam var burada, adam ön taraftan bir türlü çıkmıyor. Burada namaz kılsın herkes.

Abdulaziz Bayındır: Başka bir şey var mı?

Abdurrahman Yazıcı: Hocam, kadınların içeri girmeleriyle çok kötü eleştiriyor İbni Hazm.

Abdulaziz Bayındır: Ne?

Abdurrahman Yazıcı: İbni Hazm çok kötü eleştiriyor Hocam.

Abdulaziz Bayındır: Neyi?

Abdurrahman Yazıcı: “İnne salatuke beytike efdalun” bu diyor ravisi meşhur bir uydurma hadistir. İşte bu 26 kat yada 27 kat derece sevap alma şeyi geneldir diyor.

Abdulaziz Bayındır: Doğru demiş. İbni Hazm’ın sözü doğru yani.

Abdurrahman Yazıcı: Kuranda da hadiste de hiç bir şey yok.

Abdulaziz Bayındır: Kadın erkek ayrımı yok bu konularda. Neye dayanarak?

Abdullah Bayındır: Peygamberimiz zamanında da kadınlar için camiye gelmek normalde bir meşakkattir.

Abdulaziz Bayındır: İşte bir sosyal faaliyet yapmış oluyorlar camiye gelmekle. En önemli sosyal faaliyet yapmış oluyorlar.

Abdurrahman Yazıcı: Hz.Aişe ilgili şeyi de farklı bir şekilde değerlendiriyor.

Abdulaziz Bayındır: Yani sahih demiyor mu ona?

Abdurrahman Yazıcı: Onu kastetmedi diyor Hocam.

Abdulaziz Bayındır: Maksadı o değildi, sadece kadınları tenkid etmen maksadı. Doğrudur.

Abdullah Bayındır: Bunu söyleyen Hz.Aişe devesinin üstüne binip savaşa gidiyor.

Abdulaziz Bayındır: Savaşa gidiyor. Tabi, camiye gitmeyi bırak, savaşa gidiyor.

Abdurrahman Yazıcı: Bir de şey diyor Hocam; herkesin günahı kendine.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz. İsa Gelecek mi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın