Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1

10 Ocak 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

Üç haftadır bir türlü okuyamadığımız kıraat bölümnü bugün okumaya çalışalım inşallah.

“Ve men karaatil işai fil uleyeyni es surete velem yekral Fatihatil kitabi lem yu’id fil ukriyey” diyor ki; kim yatsı namazında ilk iki rekatta bir sure okusa, ama kitabın Fatihasını okumasa..

Enes Hoca:İşai değil mi?

Abdulaziz Bayındır: İşa

Enes Hoca: Siz ne namazı dediniz?

Abdulaziz Bayındır: Yatsı demedim mi? Dememiş de olabilirim. Bugün çünkü gribin etkisi hala devam ediyor. Başka bir şey de diyebilirim.

Yahya Şenol: Beyaz iyi gelmedi mi Hocam?

Abdulaziz Bayındır: Beyaz iyi gelmeseydi ben yatardım yani. Şimdi beyaz derken zencefil, zencefil.

Katılımcı: Ben de aynı durumdaydım da, sıkıyorum limonu iyi geliyor.

Abdulaziz Bayındır: Sadece limon değil. O zencefille birlikte limon çok müthiş faydası var. Çok müthiş faydası var ve onunla ayaktayım yoksa yatardım yani.

“Ve men karaatil işai fil uleyeyni es sure velem yakral Fatihatil kitap lem işail ukreyeyni: kim yatsı namazında ilk iki rekatta bir sure okur ama Fatihayı okumaz. Böyle yaparsa son iki rekatta sureyi tekrarlamaz.

Enes Hoca: Fatiha’yı tekrarlamaz.

Abdulaziz Bayındır: Fatiha’yı mı tekrarlamaz diyor? Neyse bir bakalım.

“Ve in karaael Fatihate velem yezit aleyha karaatul uhtiyeyyni Fatihate ves surete ve cehara” Fatiha’yı okusa da ilk iki rekatta sure ilavesinde bulunmazsa son iki rekatta Fatihayı da bir sureyi de okur ve yüksek sesle okur diyor. Bunlar tamamı bir içtihat. Delile dayalı şeyler değil. Onu için “ve haza ind Ebi Hanifete” diyor; Ebu Hanife’ye göre Muhammedin(rh)” ve talebesi Muhammed’e göredir. “Ve kale Ebu Yusufe

Yahya Şenol: Hiç okumamadan mı bahsediyor Hocam, sesli sesiz okuma mı?

Abdulaziz Bayındır: Hiç okumama diye bir şey yok. Şimei diyor ki; yatsı namazının ilk iki rekatında diyelim ki “elemtera” suresini okudunuz birincisinde. İkinci rekatta “lilafi”yi okudunuz ama Fatiha okumadınız. Üçüncü ve dördüncü rekatlarda kıraati tekrarlamaz diyor.Orada öyle açıklama yapıyor. Fatiha’yı tekrarlamaz demiş. Fatiha’yı tekrarlamaz.

Yahya Şenol: Hiç bir şey okumayacak mı?

Abdulaziz Bayındır: Son iki rekatta Fatiha vacip değil ya. Ondan dolayı öyle söylüyor.

Yahya Şenol: Sureleri okuyacak mı?

Abdulaziz Bayındır: Değil. Şimdi hatırlarsanız Hanefi mezhebinde, burada da yazılıdır değil mi? Senin ki Zeydiye mezhebi. Kıraatin ilk iki rekatta olması vacip. Yani kıraat farz, ilk iki rekatta olması vacip, Fatiha suresi de vacip.

Şöyle yakın bir yere gel Adem, uzak kalma. Tamam neyse, orada daha rahat oturursun.

Şeyde fariha suresini okumak vacip, Fatihanın da ilk iki rekatta okunması vacip. Son rekatlard Fatiha okumak sünnet. Fatiha yerine zikir de yapılabilir, hiç bir şey yapılmadan bir sürde de bir zikir miktarı kadar da durulabilir Hanefilere göre. Onu okudu ik ya. Şimdi ondan dolayı, bu onun üzerine bina ediliyor.

Katılmcı: Velem yu’id

Abdulaziz Bayındır: Fatiha’yı tekrarlamaz diye, açıklaması öyleymiş El Bidaye’de öyle söylemiş. Belki burada bakalım. Bu Ebu Hanife ve Muhammed’e göredir. Allah ikisine de rahmet eylesin. Ebu Yusuf demiş ki; bunlardan hiç birisini kaza etmez. Yani ilk iki rekatta Fatiha suresini okumuşsa son iki rekatta ne Fatiha’yı okur ne zammı süreyi okur. “Ve ennel vacibe iza Fatihan vaktihi la yukda illa bi delil” çünkü vacip bir şey, bir görev. Vaktinde yapılmazsa daha sonra yapılması için bir delile ihtiyaç olur. O zaman az önce de dedik ya, bunlar onların içtihatları. Bir delile dayalı şeyler değil.

Enes Hoca: Bu şekilde kılınmaz ki. Hayatta hiç olmayacak bir şey yani tahmin etmiş sonra şöyle olur, şöyle olur.

Abdulaziz Bayındır: Bir daha tekrar edermisin, tam anlayamadım.

Enes Hoca: Birinci rekatta Fatih’yı okur diyor, ikinci rekatta şey yapmıyor. Bu şekilde namaz kılıcan derken niye okumuyor ki Fatihayı. Secdeyi görmüş “Allahu ekber” demiş, Fatih’yı okumazsa şöyle yapar. Hayatta hiç mümkün olmayacak bir şeyi tahmin ediyor, ondan sonra bu konuyu kapıyor.

Abdulaziz Bayındır: Bazı fıkıh çalışmaları öyledir. Yani şöyle olursa şöyle olur diye.

Mehmet Hoca: Eğer olursa insanlar zora girmesin, zorluk olmasın diye açıklıyor. Peygamber(as) zamanında olmuş ya. Kuran bilmiyor, ayet bilmiyor, Allahu ekber, dualar okuyor..

Enes Hoca: Namaz oluyor ama?

Mehmet Hoca: Namaz oluyor tabi.

Katılımcı: Bu da rahmet gibi bir şeydir. Adam dalgınlıkla Fatihayı okumadı, zammı sure okudu Fatiha okudum zannetti, olabilir yani.

Abdulaziz Bayındır: Neyse. “Velehuma”, şimdi Ebu Hanife ve İmam Muhammed’in delilleri şu: hani Onlar diyor ya ilk iki rekatta adam Fatihayı okumuş zammı sure okumamışsa son iki rekatta Fatihayı zammı sureyle birlikte tekrarlar, eğer imamsa yüksek sesle cehri olarak okur. Ebu Hanife’nin delili şuymuş: “huvel harfu beynel vecheyni: iki durum arasındaki farktan kaynaklanıyor”. Çünkü birincisinde dedi ki; birinci rekatta sadece sureyi okur Fatihayı okumazsa sonuncu rekatta tekrarlamaz dedi. Ama tam tersi Fatihayı okur sure okumazsa tekrarlar dedi. İkisi arasında bir fark olması lazım demiş oluyor.

“İnne kıraatel Fatihati şureat ala vechin yeterettebul aleyha es sura”. Çünkü Fatihanın okunması öyle bir şekilde meşru kılınmştır ki arkasından bir başka sure okunsun. Fatiha tek başına okunmasın bir sureyle okunsun diye meşru kılınmştır. “Fe lev kadaha fil uhreyeyni teterettebul Fatihatu ales sura” yani ilk iki rekatta bu şahıs sureyi okudu da Fatihayı okumadıysa ikinci rekatta Fatihayı okudumu arkasından bir sure de okuması gerekir.

Mehmet Hoca: En iyisi okumamak daha iyi.

Abdulaziz Bayındır: “Ve haza hilafin mevdu”

Enes Hoca: Fatiha sureden sonra okunmuş oluyor.

Yahya Şenol: Fatiha sureden sonra okunuyor, halbuki sure Fatihadan sonra okunması lazım.

Abdulaziz Bayındır: “Haza teterettebul ales sure” Fatih a surenin üzerine gelmiş oluyor.

Yahya Şenol: Bir geride dedi ya “teterettebul aleyha sura”

Abdulaziz Bayndır: Doğru doğru. “Ve haza hılafun mevdu” önce sureyi okumuş oluyorsun sonra Fatihayı okumuş oluyorsun. Bu çok uzak bir ihtimal. Bu önce Fatiha sonra sure aynı rekatta olma şartı var bu farklı rekatta.

“Hilafun ma terake surete: sureyi okumayı terk ederse öyle değildir”

“Ve enne emkene kadauha: bunun kazası mümkündür çünkü”

“Alel vechil meşru: meşru bir şekilde”. Yani arkasından sureyi okumamışsa arkasından tekrar Fatiha, peşinden sure okuyabilir demiş.

Enes Hoca: O zaman o rekatın kılınması gerekni ne zaman yapıyor bu adam. Bu rekat içerisinde önceki rekatların eksik olan kazası diyor ya, bu rekatı ne yapıyorlar?

Abdulaziz Bayındır: Üçüncü ve dördüncü rekatlarda zaten sure okuma mecburiyeti yok ya Hanefilere göre.

Muhammed Bey: Fatiha mesela normal dört rekatlık namazda ilk iki rekatta Fatiha okuyoruz ya. O Fatiha okursa önceki rekatın Fatiha mı sayılır,ben böyle anladım.

Yahya Şenol: Fatihanın kazası mı oluyor?

Muhammed Bey: Fatihanın iki defa okunması mesela bir defa önceki, ikinci defa şey..

Enes Hoca: Yok Hanefilerde üçüncü ve dördüncü rekatlarda Fatiha okunması sünnettir. Onun için üçüncü rekatta yapılacak şey terketmek. Vacip olduğu, önceki rekatın kazasını bu rekatta yapıyor.

Mehmet Hoca: Üçüncü rekatta okumuş olduğun Fatiha birinci rekatta unutmuş olduğun Fatihanın kazası oluyor.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi bunlar derler ki; ibadet konusunda kıyas olmaz hemde herşeyini yaparlar. Kıyas da yapmazlar kendi zihinlerinden bir takım sistem kurarlar.

Mehmet Hoca: Şimdi yemekten sonra çay içilir, insan yemekten önce çay içerse yemek yedikten sonra tekrar çay içmesi gerekir gibi. Yada çaydan sonra yemek yemesi tekrar çay içmesi gerekir. Buna benzer bir şey yani.

Muhammed Bey: Net anlaşılmıyor. “fe lev kadaha fil uhreyeyni Burada ikinci rekatta okumadı sonraki iki rekatta niçin Fatiha okumayacak?

Abdulaziz Bayındır: Yok yok. Burada aslında “kadaha uhreyeyni” her ne kadar orada Fatihayı iade etmez demişse de suredir. Orada yanlış değerlendirilmiş. Değerlendirmeyi yanlış yapmış orada. Şimdi burada birinci rekatta sureyi okumuşsa diyor, normalde sure Fatihadan sonra okunur. Üçüncü ve dördüncü rekatlarda, derseniz ki o Fatihaları tekrarlayacak: tabi doğru oluyor aslında. Üçüncü ve dördüncü rekatlarda Fatihaları tekrarlayacak derseniz normalde sure Fatihadan sonra okunduğu halde, bu defa Fatiha sureden sonra okunmuş olur diyor.

Muhammed Bey: Kendisi de okunyacak Fatiha, üçüncü dördüncü..

Abdulaziz Bayındır: Tamamen Fatihasız bitiriyor namazı.

Mehmet Hoca: Dedim ya: en iyisi okumaması gerekir.

Abdulaziz Bayındır: Fatiha yok.

Muhammed Bey: Sünnet diyelim üçüncü ve dördüncü rekat okunacak..

Abdulaziz Bayındır: Fatiha okumak vacip değil ya, burada vacipten bahsediyor. Yani gerekmez diyor. Halbuki şimdi burada şöyle deseydi daha iyi olmazmıydı. Kendine göre içtihat yapacağına, madem Peygambeimiz demiş ki; Fatihasız namaz olmaz, o hadise dayanarak üç ve dördüncü rekatlarda Fatiha okusun desin. Öyle değil mi? Yani bu ibadetse Peygamber’in söylediğine göre hareket etmek lazım. Ama öyle değil kendine göre diyor ki: işte namazda önce Fatiha okunur. Peki senin dediğini doğru kabul edelim ama bu bir rekat içerisinde böyle yapılır. Üç ve dördüncü rekatta bir ve ikinci rekat ayrı şeylerdir. Yine de tutmuyor yani.

Fatih Orum: Herhalde o mantık üzerine rukuya bir insan yetişti mi o rekata yetişmiş oluyor. Bir rekat bir namaz olmuş oluyor.

Abdulaziz Bayındır: Bir rekat bir namaz gibi.

Enes Hoca: “Fe lev kadaha fil uhreyeyni feterettebul Fatihatu ales sura” diyor. Madem bu kaza yaptığı zaman tam yerine geliyor, gidip kendi yerine yerleşiyor mu?

Abdulaziz Bayındır: Yani onu okuduğu zaman herkes. Ama o kaza kelimesini sen fukaha ıstılahına göre söylüyorsun değil mi?

Enes Hoca: Evet.

Abdulaziz Bayındır: Tamam olur. Yani Fatiha..

Enes Hoca: Kaza yaptığı zaman eda oluyor diyor

Abdulaziz Bayındır: Eda oluyor dediği zaman. O zaman öyleyse o gider kendi yerine yerleşir, orada bulunmaz. Evet yani, bu böyle bir mantık işte. Doğru prensip koymuşlar, ibadetlerde kıyas olmaz diye ama o prensibe uymamışlar. Uymadıkları için de böyle açık veriyorlar.

“Sümme zekere hahuna yudille vucubi: burada vucuba delalet eden bir şey zikretti”.

“Ve hiye ve fil asli”. Haa “ma yudille alel vucub” burada bir ifade kullandı diyor. İbareti kastediyor. Yukarıdaki ibareyi. Vucuba delalet eden bir ifade kullandı. “Ve fil asli: El Asl kitabında”, “bi lafsatil istihbabi: mustehap sözü şey yaptı”. Bak burada dedi ki, hani: eğer birinci rekatta sureyi okumamışsa ikinci rekatta tekrarlar dedi ya. Bu vucub ifade ediyor. Vacip, tekrarlaması şarttır, böyle bir ifade kullandı. Halbuki El Asl kitabında İmam Muhammed bunu yapmak mustehaptır demiş. Yani mustehap ifadesini kullanmış.

“Li enneha inkanet muahharaten fe gayru mavsuretin bil Fatihati”. Aynı şey. Çünkü daha sonra olursa kıraat, Fatihaya bağlı olarak meydana gelmiş olmaz. Yani Fatihayla bağını koparmış olur.

Muhammed Bey: Bu surenin olduğu anlaşılıyor gibi.

Abdulaziz Bayındır: Kıraat derken surenin kıraati tabi. Kırastul Fatiha değil. Fatihanın kıraati değil ama bunları açık söylemek lazım tabi. Yani bu surenin kıraatini daha sonraki rekatlarda tekrarladıysa eğer o zaman Fatihayla bağlantılı olmuş olmayacaktır diyor.

“Ve lem mumkun kıraatin mevduiha min kulli vechi: o zaman bunun yerini her yönüyle düşünme imkanı yoktur”. Yani şimdi yukarıda ne dedi? Fatihayı okudu zammı sureyi okumadı. Zammı sureyi okumadıysa üçüncü dördüncü rekatlarda Fatihayı tekrarlamıyor. Sadece kıraati tekrarlıyor. Bu her yönüyle aynı olan bir şey değil. Çünkü aynı rekat içinde Fatiha ve arkasından zammı sure gerekiyor, bir sure ilavesi gerekiyor. Onu şey yapıyor, onu yapma diyor üçüncü dördüncü rekatlarda. Dolayısıyla her yönüyle aynı değildir demiş oluyor. Az önce bizim söylediğimizi burada tasdik etmiş oluyor. Onun için müstehaptır üçüncü ve dördüncü rekatlarda kıraatı tekrarlamak. El Asl’da öyle geçiyormuş. Neyse, her halükarda bizim için önemli olan şu: bunlardan hiç birisinin kitaptan ve sünnetten bir delili yok. Sadece kendilerine göre öyle bir yorum yapmışlar.

“Ve yecheru bihima” zaten “vecehra” dedi, tekrar “yecheru bihima” ne demek? Bak dedi ki bak: “ve inne kıraatel ve in karael Fatihate ve lem yezid aleyha: Fatihayı okur da bir sure ilave etmezse”,”karaetul uhreyeyni: son iki rekatta okur”. Neyi? “el Fatihate ves surete”. ” Ve cehera” dedi. “Ve yecheru bihima” ne oluyor?

Katılımcı: Üç ve dördüncü rekatta sesli okur.

Abdulaziz Bayındır: Hayır, orada zaten yukarıda “cehera” dedi. Metinden metine geçersek. Yani şerhlerde değil. Zaten “cehera” dedi. “Ve yecheru bihima” herhalde bu gereksiz bir tekrar oldu.

Enes Hoca: Ebu Hanife ile Ebu Yusuf demiş ki: “yecheru bi suretu vel Fatiha” demiş. İade ettiği zamanda da. O da diyor ki her ikiside..

Abdulaziz Bayındır: Hayır burada metin olarak geçiyor burada.

Yahya Şenol: Parantez içinde ya.

Abdulaziz Bayındır: parantez içerisinde.

Yahya Şenol: Parantez içindeki ifadeler en sonu “ve cehera” zaten.

Abdulaziz Bayındır: Siz şerhi söylüyorsunuz. Şerh değil, metin. Yani metinler arasında şey yapsanız yukarıda zaten “ve cehera” dedi. “Ve yecheru bihima” ne olmuş oluyor? Belki orada “cehera” belki orada yanlış düşmüştür. Bir matbaa hatası olabilir.

“Huve sahihu” son iki rekatta Fatihayı da zammı sureyi de yüksek sesle okur, sahih olan budur. “Le ennel cemea”..

Enes Hoca: Cehera sadece sureye bağlı okumuş olur. “Kıraatul uhreyeyni el Fatihatu ves surete ve cehera”.

Mehmet Hoca: Baştaki “cehera” birinci ikinci rekatta sureyi cehri okumak, sonundaki “cehera bihima” ikinci, üçüncü ve dördüncü rekatta cehri okuma.

Abdulaziz Bayındır: Senin önünde olmadığı için bu metin öyle hayal ediyorsun. Öyle değil burada. Burada öyle değil. Bak burada ifade şöyle. Diyor ki: “el karael Fatihate velem yezit aleyha karaatil uhreyeyni el Fatihate ves surete ve cehera”.

Mehmet Hoca: Yani birinci, ikinci rekatta sureyi okumazsa üçüncü dördüncü rekatta sureyi okudu ve ikisini de cehri okudu diyor.

Abdulaziz Bayındır: Sureyi ve Fatihayı okudu ve cehera diyor. Arkasından da “ve yecheru bihima” geliyor hemen.

Enes Hoca: Bu “yecheru bihima” Ebu Hanife ile Ebu Yusuf’un metni yokmuş ama o rivayete karşı diyor. Diyor ki:

Abdulaziz Bayındır: Yani bu “yecheru bihima” metinden değil mi?

Enes Hoca: Metinden değil.

Abdulaziz Bayındır: Haaa! O zaman bir hata var işte burada. Ebu Hanife ile Ebu Yusuf demiş ki; “enbehu cehera bi sureti” demiş, bir rivayet var, ikinci bir rivayet bu metindeki birinci değil.

Abdulaziz Bayındır: O zaman öyle olursa problem yok yani. Çünkü aksi takdirde bir hata var burada. Çünkü böyle olmaması lazım. Metne koymuşlar o şeyi.

“Ve cehera bihima” tamam, ikisini de yüksek sesle okur “Ves sahihu: doğru olan budur”.

“Le ennel cemea beynel cehri vel mehafeteti ri rekatin vahidetin şeniun: çünkü bir rekatta, aynı rekatta cehri ve muhafeteti birleştirmek şenidir”. Yani şimdi Fatihyı sessiz oku sureyi sesli oku: bu olmaz. Okuyacaksan ikisini de oku. “Ve tagirun nefli” Tagirun nefil de olur. “Vel Fatihatu”. “Ve tagirun nefli vel Fatihatu evla: nefli tagir evladır”. Şimdi Fatihayı üç ve dördüncü rekatta okumak nafile değil mi? Ve sessiz okumak. Onu sesliye çevirmek bir namazın içerisinde birini sesli birini sessiz okumaktan evladır diyor. Önceliği vardır. Matematik hesap gibi. Anlaşıldı mı? Yani dört rekatlı farz namazları birinci ve ikinci rekatlarında Fatiha ve zammı sure okumak. Birinci ve ikinci rekatlarında kıraat farz, bu kıraatın Fatiha ve artı zammı sure şeklinde olması vacip. Üç ve dördüncü rekatlarda kıraat vacip değil. Farz da değil sünnet. Yani nafile demiş oluyor “nefl”. Peki Fatihayı okumak, üçüncü rekatta Fatihayı okuyorsan nafile olarak okuyorsun. Arkasından sureyi tekrarlıyorsun vacip olarak tekrarlıyorsun. O tekrar okuduğun sureyi ilk rekatta okusaydın yüksek sesle okuyacaktın. Fatihayı üçüncü rekatta okurken sessiz okuyorsun. E şimdi birini sessiz oku: Fatihayı. Birini sesli oku hoş olmaz diyor, yani çirkin bir durum olur. O zaman en iyisi okunması nafile olan Fatihayı cehri hale getirmek. Okunması vacip olan sureyle birlikte okumak. Şimdi bak “haza dine yusrun” diyor ya, bu din kolaydır. Bak ne kadar kolay hale getirmişler görüyormusunuz. Anlaşılması..

Fatih Orum: Hocam bilmiyorum, fazla bugün konsantre olamadım. Bu Hanefilerin üçüncü ve dördünü rekatta Fatihanın sünnet olduğunu nereden çıkarıyorlar. Neye dayanarak söylüyorlar? Bir Hanefi yani, Hanefi mezhebini taklid eden bir insan, mezhebi taklid ettiklerinden Fatihayı okumuyorlar. Bazı hanefilerin arkasında namaz kıldığımda Fatihayı yetiştiremiyrlar. Bakıyorum rukuya..

Abdulaziz Bayındır: Yok, yetiştiremediklerinden değil. Onlar çok alışkın oldukları için çabucak bitiriyorlar. Fatihayı onlar okuyorlar, sen bakma. Ben bir kere bir rekat namaz kılana kadar yanımdaki bir adam dört rekat kıldı. Adama dedim ki; sen kıraatta bulundun mu namazda? Elbette dedi. Fatihayı okudum, sureler okudum. Maşallah dedim. Onun için böyle çok usta okuyucular var.

Fatih Orum: Hanefiyi taklit etmeyi sürdürsünle aynı zamanda Fatihayı da okusunlar yani, bir çelişki yok.

Katılımcı: Manisa’da bir imam vardı teravih kıldırıyordu. “El” diyordu o kadar, başka bir şey yok, bir bakıyorsunuz ki selam veriyorsunuz.

Abdulaziz Bayındır: Ayağa sıra gelmeden bitiyordu.

Fatih Orum: Zeydilerde de öyle bir görüş var.

Abdulaziz Bayındır: Zeydi mezhebi zaten Hanefi mezhebinin kör taklididir yani.

Fatih Orum: Tesbih getirmek üçüncü ve dördüncü rekatlarda Fatihadan daha evladır. İşte kitabın yazarı da şey diyor..

Abdulaziz Bayındır: İşte bak Hanefilerin kör taklitçisi dememin sebebi o yani. Hanefiler hiç olmazsa evladır demiyorlar.

Fatih Orum: Ama şey de diyor. Diyor bu tesbih yani Fatiha farz değildir diyenler yada vacip değildir diyenler, hiç bir dayanağı yoktur. Tek dayanakları o Fatihayı okuyabilen insan için. Okuyabiliyorsa neden okumasın ki?

Abdulaziz Bayındır: Şimdi bak burada seni tasdik eden ayet var tamam mı? Yani o cümleyi söyleyenleri. Salat kelimesi bir rekata da sadık oluyor değil mi? Çünkü şeyde “salatul havf”da yani düşman karşısıda bir rekat kılıyor, şeyde “fe iza secedu fel yekunu veraihim.. taifetun… musallu” diyor. Yani “secdeye vardıkları zaman bunlar cepheye geçsinler, namaz kılmamış diğer taife gelsin”. Dolayısıyla bunlar ne olmuş oluyor? Namazı kılmış oluyorlar. O zaman bir rekata salat diyorsa kuranı kerim ve ondan sonra “fe iza kadaytumus salate: o namazı kılarken” o bir rekatı kılarken şöyle şöyle yapın diyor 103. ayette Nisa suresinin. Ve o zaman Peygamber (sav)’de “la salati illa Fatihatil kitap” demesini de alırsanız her rekatta Fatihanın okunmasının vucubu anlaşılır. Yanlış mı söylüyorum?

Mehmet Hocam: Hocam yanlış değil, tek rekat kıldığınız zaman, mesela o Nisa suresindeki tamam bir rekat, fakat dört rekatlık namaz bir selamla okuduğunuz zaman dört rekatlık namaza bir namaz deriz. O yüzden o bir rekat bir namaz olduğu için dört rekatlık namazda bir tane Fatiha okusak yeterli olmalı.

Abdulaziz Bayındır: “İhtilafel ulema”.

Fatih Orum: İkinci rekatı nereden çıkarıyorlar. O zaman birinci rekatta Fatiha okuyorum başka bir şey demiyorum.

Mehmet Hoca: Dördüncüsünde oku.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi yanıt veriyorum. Tamam bu bir mantık. Yanlız şurada bu ayette, yani Nisa suresi 102.ayeti bir açın. Söyleyeceğim söz bakalım havada kalacak mı kalmayacak mı görelim. Ben de şuradan açayım. Ben bırada bir hususa, bir kelimeye dikkatinizi çekmek istiyorum. Şimdi burada senin çok dikkat etmen lazım ki cevabı sen vereceksin tamam mı? Şimdi 102.ayet Nisa 102. Şimdi 101’de yolcu iken karşısına düşman çıkıyor, iki rekat namazı bir rekata düşürebileceklerini C.Hakk söylüyor değil mi? O tamam. 102’de diyor ki; “ve iza kunte fihim fe ekamte lehumus salate: onların içlerinde bulunur namazı ikame edersen”. “Fel tekum taifetun minhum maek: onlardan bir gurup seninle kaim olsunlar”. “Vel ye’huzu eslihatehum fe iza secedu fel yekunu min veraikum”, şimdi burada dikkatinizi çekmek istediğim kelime şu: birisinde “ekame” var birisinde “kame” var. Yani “ekamte lehumus salate” diyor Peygamber efendimiz için, “sen o namazı ikame edersen” yani tam kılarsan. Çünkü iki rekat kılıyor. O kame ile olan da bir rekat kılan. “Fel tekum taifetun minhum” diyor. Şimdi yani burada “ekame” namazı bütün rekatlarıyla kılmak oluyor, “kame” bir rekatla kılmak oluyor. Şimdi ben bunu tasdik etmesi için 103.ayete de bakmanızı ve ondan sonra cevap vermenizi bekliyorum. Sayın Muhammed Ruz Baki değil mi?

Mehmet Hoca: Ruuzi Baki

Abdulaziz Bayındır: Ruuzi Baki. Tamam. Şimdi burada diyor ki 103.ayette: “fe iza kadaytumus salate” yukarıdaki namazı kıldığınız zaman. “Fezkurullahe kıyamen ve kuuden ve ala cunubikum”, şimdi o “kadaytumus salate” tamam. Ayakta, oturduğunuz yerde, rukuda, secdede Allah’ı zikredin. Buraya kadar kıyamın nasıl olacağı belirtiliyor. Ama “fe izatma’nentum: güvene kavuştuğunuz zaman”,”fe ekımus salate: o namazı ikamet edin”. Şimdi bu birinci ile tek rekatın nasıl kılınacağını anlatıyor ayet. Ondan sonra tehlike geçtiği zaman ikame yapın diyor. Artık yani kısaltabilirsiniz diye bir olay yok. Şimdi bu ayetler bana göre her bir rekata bir salat diyor. Şimdi siz ne diyorsunuz? O zaman her bir rekata bir salat deyince, salat ayrı ikametus salat ayrı. Her bir rekata salat diyor. Peygamber efendimiz de “la salati illa Fatihatil kitap” dediğine göre her rekatta bunun olması gerekir. Şimdi söz savunmanın.

Mehmet Hoca: Siz dediniz ya Peygamber(as) iki rekat kılıyor o yüzden “ekamte” ifadesi kullanılıyor. Bu iki rekattır diyor. Sonunda “fe iza kadaytumus salate”, “es salat”. “Fe izatma’nentum fe ekimus salate” deki “es salat” bu Peygamber(as)’ın ikame etmiş olduğu salat olduğu için burada salat iki rekattır.

Abdulaziz Bayındır: Dediniz! Şimdi tekrar aldım ben. Sazı ben aldım şimdi çalıyorum. Şeylerde var ya o atışmalar. Şimdi burada, tekrar söyleyeyim “fe iza kadaytumus salate derken Peygamberimiz kastedilmiyor burada, halk kastediliyor. Yani namazı bir rekat kılanlar kestediliyor. Çünkü Peygamberimiz zaten ikamede bulundu. “Fe ekamte ekımus salat” dediği için değil mi? Peygamberimiz zaten ikametus salat yapıyor, kıyamus salat yapmadı. O zaman onun için diyor ki “fe izatma’nentum akimus salat” mutmain olana kadar bunların kıldıkları namaz bir rekat namazdır. Mutmain olunca iki rekat olmuş oluyor. İşte o zaman ikame kelimesini kullanıyor. Öbüründe kıyam kelimesi kullanıyor. Dolayısıyla ikame kelimesi: biliyorsunuz arapçada bir kelimeye bir harf bile ilave edilse bir anlam ilavesi söz konusudur orada. Şimdi buyur, söz savunmanın.

Katılmcı: Akımus salate derken orada cem’i geliyor.

Mehmet Hoca: Doğru yani. “Fe iza kadaytumus salate fezkurullahe kıyame”, “kadaytum” yani “o namazı kıldığın zaman” diyor. Hepsidir. Cemaat ikiye bölünmüş, yarısı bir kılmış diğer yarısı bir rekat kılmış. Fakat sonunda “fe izatma’nentum akimus salat” derken buradaki “akimus salate”ninki tam salat. İki rekat namaz olduğu kesindir. O zaman hangisi asıldır? “Fe izatma’nentum fe akımus salate”deki “es salat” asıl olan bu salat olduğu için yine de iki rekat. Cemaatle birer rekat kılması asıl değildir. Arızıdır.

Abdulaziz Bayındır: Asıl kelimesiyle ifaden çok doğru da ben burada söylemek istediğim şu: AllahTeala o bir rekatı da salat diyor. Ama bir rekat olduğu zaman “kıyamus salat” oluyor, iki rekat olduğu zaman yada üç-dört rekat olduğu zaman “ikametus salat” oluyor. Ama her halukarda onlar salat. Her halukarda “salat” ise; yani şurada bir bina yapıyoruz, bir tane direk oluyor bazen, üç direk, dört direkli de oluyor. Bir çadır yaptığımızı düşünün, küçük çadır yapacaksak tek direkli yapıyoruz. Büyük çadır, böyle otağı şeklinde yapacaksak dört tane direk üzerine koyuyor. Ama her bir direğin o bir tek direk özelliğinde olması gerekiyor. Okey mi? Zaten şimdi bak, bu muhalefetler o kadar güzel bir şey ki benim hatam varsa benim anlamama sebep oluyor. Önemli olan sen ben değil Allah’ın dediğini doğru anlamamız. Başka bir şey değil yani.

Katılmcı: Hocam oradaki şeyde iki rekat olarak ifade etmesi zaten asıl. Bu bir rekat ise o arızı bir şey.

Abdulaziz Bayındır: Onda problem yok. Mehmet Hoca ile mutabıkız o konuda.

Aynı Katılmcı: Salat derken o bir rekata da salat diyor. O zaruretten dolayı. İki rekat zaten asıl.

Abdulaziz Bayındır: Yani burada sonuçta bizim Hanefiler ve bu Zeydi mezhebine falan geldiğimiz zaman: kardeşim kuranı kerim bunların her birine salat dediğine göre. Salatı da öyle bir anlatıyor ki. Kıyamı, rukusu, secdesi, kuudu olan. Bak dikkat edin biz her namazda kuud yapıyoruz. Yani her salatta kuud yapıyoruz. Yani secdeden kalktığımız zaman oturmuyormuyuz? O kuud da farzdır.

Mehmet Hoca: Hatta bu konuda Peygamber(as)’ın yapmış olduğuna uygun olarak yapılsa daha belirgin oluyor her rekatta oturup yaptığımız. Çünkü Ayşe validemizden gelen rivayette diyor ki; Peygamber(as) rukudan kalktığında otururdu diyor, unuttuğunu zannederdim diyor.

Abdulaziz Bayındır: Secdeden kalktığında!

Mehmet Hoca: Secdeden kalktığında. İki secde arasında bayağı uzun bir süre oturuyordu.

Abdulaziz Bayındır: Bak bu çok güzel bir rivayet oldu. Ben şimdi onu hatırlamaya başladım. Onu ben düşünüyordum zihnimde, şimdi yerine yerleşiyor, yani zihnimde. Şu ana kadar yerleşmemişti. Bunu ben bir ifade edeyim de hep birlikte düşünmüş olalım. Şimdi bu ayette dedi ya o namazı kıldığınız zaman ayakta, rukuda, secdede ve oturduğunuz yerde Allah’ı anın dedi. Bir rekatı kılanlara dedi ki; “fe iza secedu fel yekunu min veraikum”: secdeye vardıkları zaman sizin veranıza- ön de olur arka da olur farketmez- yani cepheye geçsinler. Şimdi secedu dedi burada, secde yaptıktan sonra geçecekler. Peki bunlar kuud yapmadılar? O akla geliyor değil mi? Halbuki AllahTeala burada dedi ki; kuud da yapsınlar dedi değil mi? Kuudda da Allah’ı zikretsinler dedi. Peki bunların kuudları sadece iki secde arasında olur. İşte bak o kuud olması iki secdeyi de buradan çıkaramazmıyız Enes Hoca? Yani “iza secedu fel yekunu veraikum” dediği zaman bitiyor. Kuud nerede olacak? O zaman o iki secde arasında olacak ki çünkü iki tane o arada bir kuud yapmış olacaklar ki kuudu yapmış olsunlar. Bir de o kuudda da zikir yapmaları lazım. Ya Subhanallah, ya Elhamdulillah. Öyle bir rivayet de var değil mi? Bir dakika şunu şey yapalım sen onu savun. Şu meseleyi bir tamamlayalım. O zihninde olanı ondan sonra söyle. Bu iki secde arasında zikir

Mehmet Hoca: “Hayren tayyiben mübareketen” diyor,  Peygamber(as) kim söyledi bunu diyor. Ben de korktum, yanlış bir şey mi söyledim diye zannettim diyor.

Muhammed Bey: Rukudan kalktığı zaman

Mehmet Hoca: Rukudan kalktığı zaman o.

Abdulaziz Bayındır: İki secde arasında zikir var.

Muhammed Bey: “Allahumme mağfirli verhamni”.

Abdulaziz Bayındır: Heh. Olmalı. Yani oturduğun zamanda zikir yapın dediğine göre o olmalı. Secde niye iki tane: O buradan çıkar diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?

Mehmet Hoca: O zaman bir rekatta tam bir namaz var.

Abdulaziz Bayındır: Bir rekat tam bir namaz oluyor. Kıyamıyla, rukusuyla, secdesiyle ve kuuduyla.

Muhammed: Hocam eğer her bir rekat bir namaz sayılırsa her bir rekat zammı sure vacip olmaz mı?

Abdulaziz Bayındır: Heh, güzel bir soru tabi. Zammı sure vacip olmayabilir. Bak dikkat ederseniz daha önceki okuduklarımıza kıraat de vacip değil. Yani kuranı kerim bize kıraat okumamızı emretmiyor. Kuranı kerim bize zikir yapmamızı emrediyor. Zikir yaptığımız zaman çünkü bak öyle bir kelime söylüyor ki kuranı kerim, siz o iki secde arasında bir Allahumme mağfirli deseniz zikir değil mi? O da yetiyor. Kuranı kerim zikir değil mi? Zikrin en güzeli. Hepsi yani..

Yahya Şenol: Şey vardı ya hani, ruku ve secdede kuran okumaktan nehyolunduk diye. Zikirse, kuranı kerimin okunuyor olması lazım. Yasaklandı diye hadis var.

Abdulaziz Bayındır: O hadis ile ilgili şeyimizi bitirememiştik. Yani onu tam kavrayamamıştık ama şimdi bu işer böyle zaman zaman açılıyor. Bunu biz zihnimizde sürekli tutarsak mesela bunları sürekli tekrarlarsanız her hangi bir ayette, mesela benim zihnimde yıllardır o vardır, hafif hafif aydınlanmaya başladı. Neden iki secde?

Yahya Şenol: Biraz önce ben dedim hani, iki secde olması şart mı? Şimdi adam rukudan sonra iner bir secde yapar kalkar oturur. Ondan sonra kalkar ikinci rekata.

Abdulaziz Bayındır: Bu güzel. Bu itiraz gayet güzel. Yani şimdi ayette “ve ala cunbikum”u secde olarak şey yapıyoruz ya. “Ve iza secedu” ifadesi de “ala cunubikum”un bir tanesinin secde olduğunu gösteriyor. Ama şimdi “fe iza secedu fel yekun”du değil mi? “Fa” gelmiyor mu? Secdeyi takiben arkaya gitsinler deneiğine göre, o zaman kuud o secdeden önce olmalı.

Yahya Şenol: Tamam, o zaman rukudan kalktıktan sonra önce oturup sonra secdeye gider.

Abdulaziz Bayındır: İşte bak “vezkurullahu kıyamen ve kuuden ve ala cunubikum”

Yahya Şenol: Kalkar oturur, sonra secdeye gider.

Katılımcı: Tam oldu yani.

Abdulaziz Bayındır. Fakat şimdi bak ne oluyor: “ala cunubikum”un birisi ruku birisi secde. Şimdi o zaman hemen oturacak, kalkacak ruku yapacak..olmaz, o şeye uymuyor. Sistemi bozuyor yani, olmuyor. “Ala cunubikum”un birisi ruku birisi secde.

Mehmet Hoca: Orada tertip ifade etmiyor o zaman.

Abdulaziz Bayındır: Tertip ifade etmiyor, evet.

Mehmet Hoca: Çünkü rukudan önce oturması gerekir aksi takdirde.

Abdulaziz Bayındır: Tabi

Fatih Orum: “Fe iza kadaytumus salat” var, Yukarıda zikredilen namaz değil mi?

Abdulaziz Bayındır: Tabi. O namazı kıldığınız zaman. O namazı nasıl kılacağımızı anlatıyor burada Allah. Halbuki işte bu ayet “kada” kelimesinin bizim anladığımız manada “kaza” anlamının olmayacağının delili.

Muhammed Bey: Namazda tüm eda ettikten sonra..

Abdulaziz Bayındır: Öyle bir mana ver Muhammed. Namaz bittikten sonra manasını ver bakalım. Gelenekte öyle mana veriyorlar. Ver, o manayı ver bakalım tutuyor mu “fe iza kadaytumus salat”a.

Muhammed Bey: Mesela eda ettiğin zaman..

Abdulaziz Bayındır: O namazı bitirdiniz

Muhammed Bey: Bitirdiniz.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz. İsa Gelecek mi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın