Namazda İmamlık / 3-1

28 Şubat 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

“Ve la yusallil mufteridu halfel muteneffeli” değil mi, oradaydık? Şimdi bu Hanefi mezhebinin görüşünü anlatan El Hidaye adlı kitap. Burada diyor ki; farz namaz kılan nafile namaz kılanın arkasında kılmaz. Yani birisi nafile namaz kılıyorsa, farz namaz kılan gidip ona uymaz. Şimdi burada farz namaz kılan. Neyse cümleyi okuyalım da ondan sonra konuşalım. “Le ennel iktidae binaun: çünkü bir kimseye uymak kendi ibadetini onun ibadeti üzerine koymaktır”,”ve vasful farzıyyeti madumun fi hakkil imami: imamın kıldığı namazda farzlık sıfatı, nitelemesi yoktur”. “Fe layet hakkakul bina ve alel madum: o zaman madum üzerine bina olmaz”, yani onun kıldığı namaz farz değil ki farzı farz üzerine bina edsiniz diyor. Şimdi burada dikkat ederseniz mesela, bir ayet söylemedi, hadis söylemedi. Herhangi bir şeye kıyaslamadı. Tamamen kendine göre bir değerlendirme yaptı. İmam iktida ediyor, birisine uyuyor. İşte onun kıldığı namaz farzdır. Peki birisi de de ki; o da namaz bu da namaz, onun için bu insan ona uydu. Farzlık yada nafilelik o insanın içerisinde olan niyettir. Ben adama niyetin nedir diye nereden soracağım? İşte kılıyor. İkinci olarak da: geçen hafta okumuştuk, imam cemaatte kadın varsa kadına da niyet etmelidir demişlerdi değil mi? Onun da bir delili yok. Tamamen kendilerine göre yapmış oldukları bir değerlendirme. Şimdi burada farz kılan nafile namaz kılana şey yapmaz, çünkü iktidadır diyor. Farz kılan kadın da olabilir değil mi? Peki imam olan kişinin imamlığa niyet etmesini şart koşuyorlarmıydı bunlar?

Haşim: Şart değil.

Abdulaziz Bayındır: Koşuyorlardı, koşuyorlardı. Geçen hafta okumuştuk. Şen şuradan bir bak. Şafi’de şart değil, sen Şafi mezhebini söylüyorsun.

“Enes Hoca: “Ve inne ma niyetul imameti”

Abdulaziz Bayındır: Farketmiyor, yani imamlığa niyeti şart koşuyorlar bir kere. Siz imamlığa niyeti şart koşuyorsanız nafile kılan kişinin zaten imamlığa niyeti yoktur. Bunu söylemene ne gerek var.

Sizden gelmesi demek derslerin zamanı yaklaştı demek, o manaya. Tatil bitti.

“Vela men yusalli farzan halfe men yusalli fardan ahera: bir farzı kılan bir başka farzı kılana da iktida edemez”. “Ke ennel iktidae şeriketun” az önce “binaun” dedi, şimdi de “şeriketun” diyor. Yani birisine uymak onunla ortak olmak manasına gelir, “ve muhafakatun: ve uyuşma demektir”. “Fe la buddel minel ittihadi: ortaklık ve uyuşma için de bir birlik şarttır” yani farklı şeyler birbiriyle ortak olamaz, uyuşamaz. “Ve inde Şafi rahimehullahu yassufehu cemia zalike: İmam Şafi’ye göre bütün bunlarda sahih olur”,”le ennel iktidae inde ma eddahu ala sebilin muvafakat: onu yerine getirdiği zaman “muvafakat sebil” bu adam şununla birlikte namaz kılmayı kabul etmiş olarak yeter”. “Ve indena ve aletteda tazammun muraan: bize görev tazammun anlamı dikkate alınır” yani “el imamu daminun” demişlerdi ya. Yani imam cemaatin namazını garanti eder şeklinde bir ifade. Yani bir hadis rivayet ettiler, o hadis de sahih değil. Şimdi buradan ne anladık? Hanefilerin burada ortaya koydukları görüşün ne kurandan, ne sünnetten herhangi bir delili yok. Zaten bir şeye kıyas da etmiyorlar. Tamamen kendilerine göre bir mantık ortaya koyarak diyorlar ki; işte farz kılan, nafile namaz kılana uyamaz diyorlar. Ondan sonra da, peki farz kılan farz kılana uyar mı? Eğer aynı farzları kılıyorlarsa uyar, farklı farzları kılıyorlarsa uyamaz. Bir kere farklı farz mantığı doğru mu?

Haşim: Zaten mezheplerde bir tek durumda olabilir. O da cuma namazıyla öğle namazı.

Abdulaziz Bayındır: O kadar. Başka olmaz.

Fatih Orum: O zaten kaza anlayışını gündeme getiriyor.

Abdulaziz Bayındır: Kaza anlamını gündeme getiriyor. Bir vaktin bir tek farzı vardır. İkinci bir farzı yoktur.

Haşim: Sefer olabilir.

Abdulaziz Bayındır: Farketmez ki, aynı namazı kılıyor. Seferi de olsa ne farkeder?

Muhammed: Biri seferi, biri muki.

Abdulaziz Bayındır: Farketmez aynı farzı kılıyorlar.

Yahya Şenol: Seferi daha akşamı kılmamış, birleştirecek. Geliyor yatsı namazına, uyabilir mi o imama yani? Yatsı kılan biri akşama.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi Hanefiler açısından düşüneceksin onu. Hanefiler seferilerin birleştirmesine cevaz vermiyorlar. Tamam. Cevaz vermedikleri için, o da olmaz. Burada tek şey, bunlar namazların kazaya kalabileceğini kabul ediyorlar. Onun için birisi kaza namazı kılıyor birisi vakit namazını kılıyor. Kaza kılan vakit namazı kılana uyamaz demiş oluyorlar.

Mehme Hoca: Kaza kılınması, öğle namazının kazasını kılıyor. Mesela ben ikindi, akşam kılıyor yani bu ikisi ayrı ayrı farz olduğu için, Hambeli’de buna benzer bir şey.

Abdulaziz Bayındır: Hambeli ne diyor?

Mehmet Hoca: İki rivayet vardır Hocam.

Abdulaziz Bayındır: Hayır, delil var mı, asıl mesele o.

Mehmet Hoca: “İnnemel cuinel imami” hadisini delil getiriyor. Muttefakun aleyh olan hadis. Delil getiriyor, diyor işte bir görüşü dile getiriyor..

Abdulaziz Bayındır: İmam uyulması için imam olmuştur diyor.

Mehmet Hoca: İmam başka namaz kılıyorsa, siz başka namaz kılıyorsanız, işte uyum sağlamadığı için caiz değil diyor ama ikinci görüşte caizdir. Cuma namazı: mesela bir adam diyor öğle namazını kılıyor diyor, arkasında cumaya niyet edemezsiniz diyor. Veya cuma namazını kılıyorken arkasında öğle namazına edilemez diyor.

Abdulaziz Bayındır: Onda “innemel imamu cuile lutemme”ye mi?

Mehmet Hoca: Evet. “innemel cuile imamu lutemme bihi vela taktelifu aleli” onu söylüyor.

Abdulaziz Bayındır: Ondan ayrı yapamaz. O da bir yorum aslında, şey değil. O imam hangi imam? Namaz imamı mı yoksa?

Katılımcı: “Fe iza kebbera fe kebbir”.

Abdulaziz Bayındır: O zaman tamam, öyleyse detayını söylemiş. “Fe iza kebbera fe kebbir”. Ne demek? Şekil şartlarına uyacaksınız.

Abdurrahman: Zahire öyle diyor hocam.

Abdulaziz Bayındır: Zahire göre hareket edeceksiniz, yoksa iç kısmını nereden bileceksin yani adam hangi namaz. Adama soracaksın, hemşerim bak eğer başka farza niyet ettiysen elinle işaret et. Öyle mi yapacaksın yani? O hadisin tamamı var mı sende?

Katılmcı: “Fe iza kebbere fe kebbir fe iza havle fe sallu kuuden ecmaine”

Abdulaziz Bayındır: Gerçi o da ihtilaflı. Neyse yani şimdi imama şekil yönünden uyma şartı var. Zahiriler öyle mi diyor?

Abdurrahman: “Emera Aleyhisselam bi itimami fi hilafin niyeti ila sebili marifeti” hadisin açıklaması olduğunu söylüyor.

Abdulaziz Bayındır: O kadar. Yani sen adamın niyetini nereden bileceksin? Niyet sorgulaması diye bir şey olmaz ki. Bakacaksın, nerede uyarsın? İmam Allahu ekber derse sende Allahuekber dersin. İmam rukuya varırsa sen de rukuya varırsın. Zaten burada, daha önce konuşmuştu ya, işin esası o. Cemaat kendi namazını kılıyor, imam kendi namazını kılıyor. Herkes kendi namazını kılıyor. Cemaatin imamın arkasında namaz kılması herkesin kendi mamazını birlikte kılması içindir. Ve birlikteliğin oluşması için de imamla birlikte hareket edeceksiniz, bu kadar. Başka bir şey değil.

Haşim: Çok güzel özetlemiş burada.

Abdulaziz Bayındır: Hangisi?

Haşim: Şafi, El Müezzeb. “Vel ennel iktidae le kavle zahire ve zalike yunkinun nafiletin minkum”

Abdulaziz Bayındır: Aynı az önce benim söylediği söylemiş, evet.

Haşim: Bir de Hz.Muazzem bir olayını aktarıyor. Peygamberimiz ile beraber yatsı namazını kılıyormuş. Daha sonra gidip kabilesinde onlara da imamlık yapıyormuş.

Abdulaziz Bayındır: Evet, öyle bir rivayet de var doğru

Haşim: İkinci kıldığı namaz..

Abdulaziz Bayındır: Nafile olduğu kesin tabi, farz değil.

(12:53-12:55) Bir şey söyleniyor fakat hiç ses yok.

Abdulaziz Bayındır: Tamam yani, niyet sorgulaması yapamazsınız. Peygamber efendimizin arkasında kılarken nafileye niye niyet etsin? Bu da namaz vakitleri açısından çok önemli, incelenmesi gereken bir husus. Hangi vakitte kılıyordu acaba?

Haşim: Daha sonra gidiyor, onlara kıldırıyor.

Abdulaziz Bayındır: Evet. Namaz vakitleri açısından  çok önemli bir husus. Evet şimdi, bu konuda bir delil var mı?

Yahya Şenol: O konuda hadis var Hocam. Farz kılanın nafile namaz kıldırmasıyla ilgili en meşhur hadis Muaz’ın hadisi.

Abdulaziz Bayındır: Nerede geçiyor o hadis?

Yahya Şenol: Ahmet B. Hambel’de geçiyor,

Enes Hoca: Müslim’de de geçiyormuş.

Haşim: Buhari’de de geçiyor.

Yahya Şenol: Orada diyor ki; “enne muazel kane yusalli ma an nebiyyi(sav) aişai ahira”.

Abdulaziz Bayındır: Muaz Peygamber(sav) ile birlikte yatsı namazını kılardı

Yahya Şenol: “Summe yerciu ila kavmihi”

Abdulaziz Bayındır: Sonra kavmine döner

Yahya Şenol: “Yusalli bihi tilke salati”

Abdulaziz Bayındır: Aynı namazı kendi kavmine kıldırırdı. Muttefakun aleyh, Buhari ve Müslim’de olan rivayet. Demek ki Muza B. Cebel Peygamber efendimizle mescidde yatsı namazını kılıyor, oradan kendi mahallesine gidiyor. Kendi aile halkına kendi çevresine tekrar yatsıyı kıldırıyor. Burada yatsıyı kıldığına göre orada kıldığı ne olur? Nafile namaz olur. Halbuki o arkasında namaz kılanlar farz kılıyorlar. Bu da muttefakun aleyh olan bir hadistir.

Yahya Şenol: Şafi’nin yaptığı rivayet var. Bunlar şöyle bir ziyade getiriyorlar: “hiye lehu tetavvun velehum mektuvvetun Şafiin”

Abdulaziz Bayındır: Zaten öyledir yani. Muaz B. Cebel nafile kılmış oluyor, onlar da farz kılmış oluyorlar.

Yahya Şenol: Farklı bir rivayeti de: Muaz B. Cebel’i şikayet  etmeye geliyorlar Peygamber Efendimize.

Abdulaziz Bayındır: Demin benim az önce o aklıma geldi zaten, evet.

Yahya Şenol: Bu Ahmet B. Hambel rivayeti. “Ya Resulallah inne Muaze Cebelin yettina kale ma nenami”.

Abdulaziz Bayındır: Ya Resulallah Muaz B. Cebel biz uykuya daldıktan sonra geliyor.

Yahya Şenol: “Ve le kum fi amalina fi nemani: gündüz zaten akşama kadar çalışıyoruz

Yahya Şenol: “Fe yunadi bi silatihi”

Abdulaziz Bayındır: Sonra ezan okuyor, hadi gelin namaza diyor.

Yahya Şenol: “Fe nahrucu ileyhi

Abdulaziz Bayındır: Onun yanına çıkıyoruz

Yahya Şenol:”Tetavvu aleyna”

Abdulaziz Bayındır: Sonra da namazı uzatıyor. Zaten uykuluyuz.

Yahya Şenol: ” Fe kale resulullah(sav)

Abdulaziz Bayındır: Peygamberimiz diyor ki

Yahya Şenol: “Ya muaz la tekul fettami”

Abdulaziz Bayındır: Ya Muaz sıkıntıya sebep olma diyor. Yani milleti sıkıntıya sokma

Yahya Şenol: “İmma tusalliye ve imma tuhaffifa ala kavmi”

Abdulaziz Bayındır: Sadece namazı benimle kıl, onları serbest bırak, onlar ne yaparsa yapsınlar. Yada madem ikisini birden yapıyorsun, o zaman onlara namazı kısa kıldır.

Yahya Şenol: Bu ayrıntıya şey yapmamış ama burada demiş ki; bu Tahavi bunu şöyle açıklıyor:

Abdulaziz Bayındır: Tahavi Hanefi sayıldığı içi, evet.

Yahya Şenol: Demiş ki o; Bu şu manaya gelir: “enne manahu imma en tusalliye nai vela tusalli ma kavmike”

Abdulaziz Bayındır: Benimle kıl, kavminle kılma.

Yahya Şenol: Bu, bu anlama gelir. O yüzden kabul etmiyorlar.

Abdulaziz Bayındır: O anlama gelecek bir tarafı var mı?

Yahya Şenol: Yok. Kıldığı yatsı, belli.

Abdulaziz Bayındır: Çok açık ve net. İlla da mezhepten taviz vermeyelim de din giderse gitsin, hiç önemli değil. Ama mezhep dursun, lazım olur çünkü.

Enes Hoca: Burada o hadisi şey yapmış. Cevap vermiş kendi şeyinde. Peygamber(sav) nafile kılmış, sonra farzı kılmış olabilir.

Abdulaziz Bayındır: Hani bunlar diyorlardı ki hadis sahih olursa bizim mezhebimizdir. Ne oldu?

Enes Hoca: Peygamber(sav)’in hadisi var. “İza ukimet salate fela salati innel mektubeti” diye hadisi var bunu duymamış mı diye cevap vermiş. Ondan sonra demiş ki o zaman mensuh olabilir demiş.

Abdulaziz Bayındır: Yani ezan oknduğu zaman, ikamet alındığı zaman ezan diye de tercüme ediliyor. Ondan sonra kılınacak namaz yada ikamet alındıktan sonra kılınacak namaz sadece farz namazdır. Bu da ikametten sonra kılındığına göre Muaz B. Cebel. Ne diyorsunuz? Öyleyse mensuhtur.

Enes Hoca: Peygamber(sav) nafile etmesi, kendisinden sonra kametle farza imamlık yapması ihtimali var demiş, bu hadisle cevap vermiş. Ondan sonra o zaman mensuh desek mi acaba diye şey yapmış.

Abdulaziz Bayındır: Mensuh dediği zaman nesh olunmuştur bu hadis. Çünkü mezhebe bir şey olmasın. Mezhebe aykırıysa ayet de olsa, hadis de olsa hiç kusura bakmasınlar. Çünkü esas olan mezheptir, malesef öyle yani. İnsan çok üzülüyor ama malesef öyle.

Katılımcı: Aynı hadis burada da geçmiş de, Şafi de kullanmış delil olarak. “İza fela salati mektube” diye.

Muhammed: Hocam birini yaptığına denmez mi? “imma en tusalliye mana imma en tuhaffif”.

Abdulaziz Bayındır: Bak, “imma en tusalliye mana”nın cevabı “fe la tusalliye maahum”dur. Tamam mı? Ama o ikinci “imma”sı da “imma entusalliye mana”,”ve in eradde en tusalliye mana fe haffif salate maahum” demektir.

Mehmet Hoca: “İmma en tusalliye mana” fakat “vele tusalli lehum ve lakin iza salleyte mana ve salleyte maahum lehum ve aleykum tuhaffif”.

Enes Hoca: Açılımı bu.

Abdulaziz Bayındır: Ya bizimle namaz kılar, onları serbest bırakır. Zaten az önce öyle açıklamaya çalıştık. Yada bizimle beraber kılacaksan gidersin onlara uzatmadan kılarsın.

Yahya Şenol: Ondan sonra o nafile kılanın nafile kılana uymasıyla ilgili herhalde bir problem yok. Oradaki hadis meşhur.

Abdulaziz Bayındır: Yok, Hanefiler o konuda bir şey demiyorlar. Orada Hanefiler’de de bir problem yok.

Yahya Şenol: Diğer mezheplerle de herhalde yok. Ramazanda Peygamber efendimizin arkasında Enes B. Malik kılıyor ya “kane resulullah salli fi ramadan fe cittu fe kuntu halfehu”

Abdulaziz Bayındır: Şimdi Peygamber(sav) ramazanın dışında nafile namazlarda zaten mescidde hiç kılmıyordu, hep evinde kılıyordu. Dolayısıyla ona her hangi bir kimsenin uyması söz konusu değildir. Tek başına kılıyordu.

Katılımcı: Evinde kılarkende burada uyduğuyla ilgili hadis var.

Abdulaziz Bayındır: Uymuşsa aile halkından birisi uymuştur. Kim?

Haşim: Camide kıldığına dair rivayetler var. O uzun sureleri okuduğu.

Abdulaziz Bayındır: Camide kılıyor, tabi canım elbette. O hadisi bulursan. Bulduğun zaman okursun. Şimdi evinde belki eşlerinden birisi ona uymuş olarak nafile kılmış olabilir ama ben şahsen o konuda bir rivayet bilmiyorum. O normal. Bir de aileye giren çocukların, Enes B. Malik olabilir mesela küçükken. O rivayetlerden birisinde Enes B. Malik vardı. O evde de olabilir. Evde de kılmış olabilir.

Yahya Şenol: Evde değil bu. Çünkü başka tanımadıkları bir adam da gelip yanlarına kılıyor.

Abdulaziz Bayındır: O zaman evde değil, mescidde.

Yahya Şenol: “Fe yecittu kuntu halfehu” gittim arkasında durdum diyor. “Fe kame reculun fe kame ilel cembi”

Abdulaziz Bayındır: Bir adam kalktı.

Yahya Şenol: “Summe  cae ahsel kakunte ahda”

Abdulaziz Bayındır: Başkaları da geldi ve bir gurup haline geldik.

Yahya Şenol: İşte bu ramazanla alakalı. Ondan sonra Zeyd b. Sabit’ten buna benzer bir rivayet var. “Enne Resulullah(sav) itte haza hucrate”

Abdulaziz Bayındır: Peygamberimiz mescidin içerisinde bir hücre yaptı. Tabi hasırlardan

Yahya Şenol: “Hasibte min kalbu hasiru”

Abdulaziz Bayındır: Hasırdan, evet.

Yahya Şenol: “Fi ramadan fe salle fiha leyle”

Abdulaziz Bayındır: Geceleri orada namaz kıldı. Yani nafile kıldığı namazları orada kıldı.

Yahya Şenol: “Fe salla bi salatihi nasu min ashabihi”

Abdulaziz Bayındır: Ashabından bir kısmı da Peygamberimize uydu. Çünkü Peygamberimiz o hücrenin içinde de kılsa, gece kıldığı namazlarda sesli okuyordu.

Abdurrahman: İtikafteyken değil mi?

Abdulaziz Bayındır: Tabi, ramazanın son on günü.

Yahya Şenol: “Fe lemma ayne bihim ceale yefudu fe harace ileyhim”

Abdulaziz Bayındır: Baktı ki arkada millet ona uydu, o zaman oturdu, namaz kılmadı. Yani milletin uymasını istememiş demek ki.

Yahya Şenol: “Fe harace bihi”

Abdulaziz Bayındır: Ve yanlarına çıktı ve şöyle dedi

Yahya Şenol: “”Kad araftu raeyte min samirekum”

Abdulaziz Bayındır: Ben sizin şu yaptıklarınızı anladım.

Yahya Şenol: “Fe sallu eyyuhannsu fi buyutikum”

Abdulaziz Bayındır: İnsanlar, evlerinizde kılın namazlarınızı. Yani bu nafile namazları camide değil evlerinizde kılın.

Yahya Şenol: “Ve innr eftale salati salatu beytihi illel mektuba”

Abdulaziz Bayındır: Farz namazın dışındaki en faziletli namaz kişinin evinde kıldığı namazdır. Buhari rivayeti evet. Oku o hadisi de.

Katılımcı: “Enne Abbase kavli fe kale beyti meymunete fe kame nebiyyu salli minel leyli fe kuntu an yesarihi fe ahede fi rahsi fe akame min yeminihi”

Abdulaziz Bayındır: Onu geçen hafta okumuştuk.

Yahya Şenol: Saf tertibinde dile getirilen.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi İbni Abbas’ın annesiyle Peygamber efendimizin eşi kardeş. Neydi onun adı? Meymune validemiz. Onlar kardeş. İbni Abbas’ın tabi teyzesi olduğu için Meymune, teyzesinin yanına girmiş. Ve o evde bir nafile namaz kılarken Peygamber efendimize uymuş.

Katılımcı: Bir de Peygamber efendimizin misafir gittiği bir evde kıldırdığı iki rekatlık bir nafile var. Orada yine arkasına alıyor onları.

Abdulaziz Bayındır: Kıldırdığı iki rekatlık nafile mi yoksa farz mı?

Aynı Katılımcı: “Enne ceddethum ulakete deat resulullah detaamen sanaathu fe akale minel summe kalkumu fil yusalliye lekum kale easfakum fi la hasirin le askette min tuli maluvise fe vahtuhu bima in fe kame ale resulullah fe kumtu ene vel yetimu verahu vel ecizmu verayne fe salle vereketane summe an sarafe”

Abdulaziz Bayındır: Ama orada nafile dediğine dair bir ibare yok.

Aynı Katılımcı: Yok da iki rekat kılıyor sadece.

Abdulaziz Bayındır: Olsun, seferde diyor.

  1. Katılımcı: Sefer demedi.

Yahya Şenol: Dedi.

Aynı Katılımcı: Yemeğe davet ediyor. Hayır.

Haşim: Hangi sefer olacak ki?

Aynı Katılımcı: Evlerinde misafirliğe yemeğe gidiyor. Ve iki rekat kılıyor. Sabah namazından başka da iki rekat yok zaten.

Yahya Şenol: Kadın davet ediyor Peygamber efendimizi evin  bir yerinde gel namaz kıl da ben senin kıldığın yerde kılayım diye. Peygamber efendimiz onun ricasını kırmayıp orada namaz kılıyor. Kadın onun kıldığı yerde kılmaya özen gösteriyor ondan sonra.

Abdulaziz Bayındır: Olay o.

Yahya Şenol: Bir de tek başına namaz kılmak durumunda olan birine cemaat olma durumu var.

Abdulaziz Bayındır: Tamam, onu az sonra okuyalım.

Yahya Şenol: Burada konu değişti de.

Abdulaziz Bayındır: Tamam yok yok. Bir kaç kelime burada ilave edeyim. Az önce okuduk. Yani Peygamber(sav) ramazanın dışında, ramazanın son on günü dışında mescidde nafile namaz kılmıyor. Namazı kılıp gidiyor. E şimdi arkasından Peygamber efendimiz namaz kılarken küçücük bir hücre oluşturuyor. Az önce olduğu gibi. Yüksek sesle okuyor, adeti öyle. Bir de yaz-kış 11 rekattan fazla da kılmıyor, 11rekat kılıyor. Yani gece yatsı namazının farzı ile sabah namazının farzı arasında. Sabah namazının ilk iki rekatı da dahil yada hariç. Bazıları dahil ediyor, bazıları hariç ediyor. Yani dahil olma ihtimali daha yüksek. 11 rekat namaz kılıyor. İşte o son bir rekat da vitir oluyor. Şimdi biz vitri kılıyoruz her akşam. O vitir gece namazıdır aslında. Yatsı namazıyla alakası olan bir namaz değil. Şimdi Peygamber efendimiz işte bu olayda olduğu gibi o namaz kılarken hücresinde, insanlar arkasında namaz kılıyor. Namaz kıldıklarını farkedince oturuyor ve çıkıp diyor ki; gidin evlerinizde kılın. Bize teravih diye nakledilen bu, başka bir şey yok. Peygamberimiz hayatında teravih falan kıldığı yok. 11 rekattan fazla namaz kıldığı yok. Böyle bir şey yok. Peygamberimiz 8 rekat kıldırdı falan. Zaten işte o 11 rekatın 8’ini.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz. İsa Gelecek mi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın