Ehli Kitap ve Müşrikler -2

27 Haziran 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

A. Bayındır: “Fe katilu fi sebilillahillezine yukatilune”(BAKARA 190) adam benimle savaşacak ki savaşayım. Çünkü hiç bir peygamber insanlarla savaşmak için gelmemiştir. İnsanlara tebliğ için gelmiştir. Çünkü “bellig ma unzile ileykel min rabbik ve in lem tefal fema bellagte risaletehu”(MAİDE 67) senin vazifen bu. Ama adam savaşırsa? Buyur gel hangi taraftan kesmek isterdin buradan mı, buradan mı diyecek halin yok herhalde.

Katılımcı: Sağ yamağına vurursa sol yanağını tutuvermek varmış.

A.Bayındır: Ondan sonra da diyor ki “ve la teatedu: aşırıya gitmeyin” diyor. O savaşmıyor. Mesela öbür ayette diyor “fe meni’tedua aleykum” “fa’tedu aleyhi” demiyor ama, orada durmuyor. “Fa’tedu aleyhi bi misli ma’teda aleyk”(BAKARA 194). O size karşı nasıl, ne kadar bir tecavüzde hakkınızı çiğnemişse sizde o kadar yapın. Niye? Çünkü senin hedefin ülke fethetmek olmaması lazım. Senin hedefin insanları öldürmek, insanları müslüman etmek de değil senin hedefin.

Katılımcı: Ganimet de değil

A.Bayındır: Ganimet de değil müslüman etmek de değil. Sadece “fe in akabtum fe’akibu bi misli ma ukibtum bih” birisi size bir ceza verip sıkıntı verirse siz de onun verdiği sıkıntının dengini verin ama “ve le in sabertum le huve hayrun lissabirin: sabrederseniz daha hayırlı olur”(NAHL 126) diyor. Şimdi dolayısıyla yani bizim oluşmuş olan öyles avaşla insanlar müslüman olmaz. Münkün değil. Bizim için esas olan insanlara Allah’ın kelamını tebliğ etmektir. Sadece “fe katilu fi sebilillah ellezine yukatilu”(BAKARA 190). Öyleyse bu ayetleri ona göre anlamamız lazım. “Ve katilu müşrikine kaffeten kema yukatilunekum kaffeh”(TEVBE 36) orada da seninle savaşırsa savaşacaksın. Ama, ama onu söylediğin çok iyi oldu. İkisini birleştirirsek bu ayetlerin müşriklerle savaşacaksın, bunlarla da savaşacaksın. O sosyolojik olarak müşrik gurup olanla savaştığın zaman ona cizye yok. Ama bunlara cizye var. Niye var? AllahTeala zina eden kadınlara yüz değnek vur diyor. Eğer cariye evlendikten sonra zina ederse elli değneğe düşüyor. Ama peygamber eşleri zina ederse ikiyüz değnek oluyor. Niye? Çünkü onlar bir evde oturuyorlar ki o evde sürekli Allah’ın ayeti okunuyor. Öyle bir ayet vardı.Ahzab da mıydı? Gerekçesini de orada belirliyor. Şimdi bu ehli kitap ellerinde kitap var. Bu kitabın içerisinde “fiha hakmullah” diyor, yani orada Allah’ın hükmü var diyor. Siz buna rağmen böyle yapıyorsunuz öyle mi? Siz öyle diğer müşriklerle aynı olmazsınız, siz cizye vereceksiniz.

Katılımcı: Cizyenin zekat olarak

A.Bayındır: Cizyenin zekatla ilgisi yok. O baş vergisi. O kişilerden alınan vergi. Kişi başına alınan vergi. Zenginlikle falan da alakası yok.

Katılımcı: Ehli kitap zekat vermeyeceği için ona karşı denk bir

Yahya: Müşrikler onu da vermiyor

A.Bayındır: Müşriklerden o da yok canım, o başka bir şey. O ayrı birşey. Bu baş vergisi.

Katılmcı: Normal vatandaşın yaptığı suçu devlet adamı yaparsa daha

A.Bayındır: Ahzab 34’de öylemi? O şey ne, o da Ahzab’da idi. Neden onlara “yudaef azabu dıfeyn”(AHZAB 30) deniyor peygamber eşlerine? Çünkü evlerinde sürekli kuran okunuyor.

Yahya: Onun bir üstü “lestunne ke ahadin minen nisai”(AHZAB 33)

A.Bayındır: Şimdi bunlar yoksa müşrik olma bakımından, ondan dolayı bak birleştiriyor AllahTeala. “la yu’mine billahi ve la bil yevmil ahir”(TEVBE 29). Halbuki bunlar, bu ehli kitap diyor ki; biz Allah’a, ahiret gününe inanıyoruz. Kardeşim Allah senin dediğin inancı kabul etmiyor. Mekkeli müşrikler de biz Allah’a ahiret gününe inanıyoruz diyorlardı. “Haulai şufeauna indallah”(YUNUS 18) ahirete inanmayan biri bunu söyler mi? Ama kurtarıcıları var. Bunlarında kurtarıcıları var,İsa bizi kurtaracak diyorlar. İsa bizi kurtaracak diyorlar. Öyle ahiret inancı olur mu? Hesap vermeyeceğin ahiret inancı olur mu? Ben Allah’a inanıyorum diyorsun, Allah’a inanmıyorum diyen yok ki. Mekkeli müşrikler de “ve le in seeltehum men halakas semavati vel ard leyekulunallah”(ZÜMER 38) “haulai şufeauna indallah”(YUNUS 18), “ma na’buduhum illa li yukarribuna ilallahi zulfa”(ZÜMER 3). Sanki konuştuğu zaman asıl maksatları Allah’mış gibi konuşuyorlar ama uygulama ne? Onun için Allah bu inancı kabul etmediği için. “La yu’minune ve la bil yevmil ahir”(TEVBE 29) konusunda ehli kitapla müşrikler ittifak etti mi? Ondan sonra “ve la yuharrimune ma harramallahu ve resuluh”(TEVBE 29) Allah’ın ve resulünün haram kıldığını haram kılmamak, mesela adamlar bizimle mücadele ediyorlar. Niye domuz eti yemiyorsunuz, niye içki içmiyorsunuz diye. Suat Hoca’nın işte İtalya’dan gelmişlerdi içki reklamı için. “Vela yudinune dinel hak”(TEVBE 29) hak dinden saymıyorlar. Hak olduğunu da bilerek saymıyorlar. Peki bunlardan, bak bunu “ba’di” ye tuttuğumuz zaman olay oluyor. O müşrikler içerisinde “minellezine utul kitap”

Katılımcı:  Zaten “minellezine utul kitab”ı o yüzden getirmiş. Başta genel anlaşıldığı için, sakın hepsi değil! Bunu istisna ediyor.

Muhammed: Hocam burada “ba’d”

A. Bayındır: “Ba’d”, çünkü o yukardaki vasıflarda hepsi ortak olduklarından dolayı Muhammed. Bir önceki mişrikler de ortak bunlar da ortak. Ama bunlara ayrı bir hüküm verilmiş oluyor.

Muhammed: Bazı ehli kitaplarda cizye

A.Bayındır: Yok yok, bazı ehli kitap değil ya “ba’d” ehli kitap değil. Yukarıdaki hükümden “ba’d”, yoksa ehli kitaptan teb’id değil o. Katilunun şeyi var. Öbürleri de “yukatil” ediyorsun “utul cizyete” yok. “Katilul muşrikine kaffeten kema yukatilunekum kaffeh”(TEVBE 36) diyor. Orada cizye yok tamam mı? Bunlar da müşrik ama bu ehli kitaptan cizye alana kadar savaşıyorsun, cizye vereceksin diyorsun. “Ve hum sagırun”(TEVBE 29).

Muhammed: Bazı ehli kitab anlamı

A. Bayındır: Ya sen öyle birşeyi nereden çıkarıyorsun Muhammed ya. Böyle bir arapça var mı? Ben mi yanlış anlıyorum, böyle bir arapça var mı? Ya bu müşriklerden istisna ediyor. Ehli kitap da müşrik yukarıdakiler de müşrik. “La yu’minune”den istisna ediyor, “minellezine utul kitab”. Tamam mı? Yoksa “utul kitab”ın kendinden vaaz etmiyor.

Katılımcı: Hatta o min sonundaki “hatta cizyete” ile birlikte alndığı zaman daha iyi anlaşılıyor.

A. Bayındır: Cizye verinceye kadar. Onlardan cizye alacaksın, başkasından değil. Ama diğerine şey yapmayacaksın. Aslında burada ehli kitab müşriklerden daha kötü durumda olmuş oluyor. Yani elindeki o nimeti kötü kullandığı için C.Hakk cezayı arttırıyor buna.

Katılımcı: Öbür tarafta Peygamber eşleri?

A.Bayındır: Peygamber eşlerine de cazayı arttırıyor AllahTeala.

AynıKatılımcı: Burada da ehli kitab müşriklerden daha aşağı durumda.

Katılımcı: Hocam bu tevratta ahiret inancı olmadığı söylenir. Bunun içine hepsi giriyor mu?

A. Bayındır: Nasıl hepsi?

Aynı Katılımcı: Tevratta ahiret inancının olmadığı söyleniyor.

A. Bayındır: Hepsi derken neyi kastediyorsun

AynıKatılımcı: Yukarıda şart olarak “yukatilune la yu’minune yevmil ahir” kaydı var. Tevratta da ahiret inancı olmadığı söyleniyor.

A. Bayındır: Tevratta ahiret inancı olmadığı söylenebilir de, kuranı kerim diyor ki, bunlar ne diyorlar; “len temessenen naru illa eyyamen ma’dudat”(BAKARA 80) yahudi ve hıristiyanlar söylüyor. Ahiret inancı olmayan bunu söyler mi?

Aynı Katılmcı: Tevratta olmadığı söyleniyor.

Yahya: Elimizdeki tevratta

A. Bayındır: Elimizdeki tevratta dikkatle bakarsan öyle bir inanç olduğunu anlarsın yani. Açık bir şey Talmutta görürsün.

Katılımcı: Tevratta ahiret inancı var da, fakat bunu yorumlarken İsrail devletinin tekrar kurulması olarak yorumluyor. Sadece bir yorumdur. Ama ahiret inancı yahudilerde vardır.

A. Bayındır: Olmaması mümkün değil. Ama Allah’ın dediği gibi bir inanç değil.

Aynı Katılımcı:Ama yorumlarken öyle yorumluyor. Yahuda devletinin tekrar kurulması olarak.

A. Bayındır: Hıristiyanlar da bu yoruma katılıyor: İsa tekrar gelecek, işte şöyle yapacak böyle yapacak.

Aynı Katılımcı: Ama bu ön yargı olmadan okuduğunuz zaman o anlaşılıyor. Çok tartışılan konulardır bunlar.

Katılımcı: Hocam müşrikler için neden mali bir şey yok. Hıristiyanlar, ehli kitab için var islam ülkesinde mali yaptırım yada vergi gibi bir şey?

A. Bayındır: İşte AllahTeala bunlara tıpkı şey gibi. Peygamber eşlerine nasıl “yudaef azabu dıfeyn”(AHZAB 30) diyorsa burada da ehli kitaba bir ilave ceza veriyor.

Yahya: Normal durumlarda onlara hiç mi katkıda bulunmuyor.

Katılmcı: Devlet Hocam durumu dengelemek için: hani müslümanlardan zekat, ehli kitabtan cizye, müşriklere de benzer bir vergi koyabilir mi?

A. Bayındır: Müşriklerden vergi alınmaz meselesi değil. Bak cizye başka bir şey. Cizye baş vergisi. Kişi başına alınan vergi. Mesela Türkiye’de baş vergisi var mı bugün insanlarda? Hepimiz vergi veriyoruz ama baş vergisi var mı?

Serkan: Hocam islam devleti bütün vatandaşlardan yani müşrik olsun, ehli kitap olsun ona vergi tahsil eder. O siyasi bir olay dinle alakası yok. Ayrıca müslümanların zekat yükümlülüğü var. Ehli kitabın da cizye yükümlülüğü var.

A. Bayındır: Yok, şimdi müslümanların vereceği vergi zekattır. Başka bir vergi belki özel durumlarda falan olabilir ama istisnai olarak

Serkan: Dinin emri olarak değil zaten. Toplumsal bir

A. Bayındır: Hayır, kuranı kerimde eksik bırakılan bir şey olmaz ama burada şu var: yani cizye dediğimiz çok farklı bir vergi. Bunu genel vergi olarak düşünürseniz çok yanlış olur. Cizye baş vergisi, kardeşim sen bunu tek tek vereceksin. Çünkü tek tek verecek ki verdiği zaman da böyle boynunu eydiğini göresin sen

Katılımcı: Şimdi şöyle bir şey oluyor; müslümanlar vergi veriyor, ehli kitap cizye veriyor, müşrikler?

A. Bayındır: O zaman eksik bilgi oluşmuş oluyor. O zaman onu da arıyacağız kuranı kerimin başka yerlerinde.

Serkan: Hocam islam devleti olursa, mesela ben bu devletin içerisinde bir müslüman olarak ticaret yaparken zekatımın haricinde devlet benden sen bu ticareti yaparken bunun vergisini vereceksin diye vergi talep edemez mi? Kuranda sadece müslümanlar zekat verecek diye.

A. Bayındır: Kardeşim sen zekat verdiğin zaman onun zaten hepsini veriyorsun, fazlasıyla veriyorsun. Zaten veriyorsun yani ürettiğin üretimden veriyosun, sattığın zaman veriyorsun onu zaten veriyorsun ama zekatın oranı konusunda bir takım farklılıklar olabilir.

Katılmcı: Bir de bir soru Hocam.

A. Bayındır: Ama şunu da söyleyeyim: ben şahsen kuranı kerimdeki zekat konusu benim zihnimde henüz oluşmuş bir konu değil. İnşallah bizim arkadaşlardan birisi bu konuda doktora yaparsa ben de bunu öğrenmiş olurum. Bizim fıkıh kitaplarındaki zekat ile kuranı kerim arasındaki zekat arasında çok büyük fark var. Onu tespit ettik bir kaç kere. Ama kuranı kerimde zekat sistemi sistem olarak nedir, o konu beni zihnimde oturmuş değil.

Katılımcı: Yahudi hıristiyanlardan alınacak cizye onların genel hepsinden mi yoksa sadece savaş ilan edenler, savaş sonrası savaş suçlusu bırakmadan

A. Bayındır: Yok hepsi, savaş suçlusu meselesi başka. Öyle olsaydı “minellezine zalemu” derdi. Mesela “fe la udvane illa alez zalimin”(BAKARA 190) diyor savaşta.

Aynı Katılmcı: Orada ona girmez mi? “İnintehev” yani cizye almayın.

A. Bayındır: Olur mu? “Hatta yu’tul cizyete”(TEVBE 29) diyor: cizye verecekler. Sadece mükellef olanlar.

Yahya: Şu olabilir: savaş eden ehli kitaptan cizye alınıyor

A. Bayındır: O zaman alınmaz. Onlarla demek ki cizye olmamak şartıyla sözleşme yapabilirsin.

Katılımcı:Bir sosyolojik meselede burada var. İnsanlar mesela Avrupa’da kilise mecburen kilise vergisi alıyor. Adam hususi kiliseden çıkıyor ona vergi vermeyeyim diye. Yani bu da buna benzer bir şeyi teşvik ettirir mi? Yani adam der ki; ben müslüman gözükeyim de şu vergiden kurtulayım.

A. Bayındır: Gözükürse gözükür, yapacağımız bir şey yok.

Aynı Katılımcı: Münafıklığa teşvik eder mi?

Katılmcı: O zaman da zekat verir.

Katılımcı: O zaman en iyi çözüm müslüman da olmayıp savaşmadan kalması.

Katılımcı: Bu sabiilerden alınır mı bu cizye?

A. Bayındır: Ya kardeşim sabiiler, mecusiler de o cizyeye girer. Oradan öyle anlaşılıyor, ayeti kerimeden.

Şimdi buradan mesela yukarıdaki ayettdn ehli kitabın müşrik olduğunu anlamayanlar için AllahTeala diyor ya “ve fezalike sarrafna yezzekkeru”. Çünkü C.Hakk döne döne anlatıyor bunu. Şimdi bak “ve kaletil yahudu üzeyirunibnullahi ve kaletil nasaral mesihubnullah: yahudiler Üzeyir Allah’ın oğlu dediler nasraniler de Mesih Allah’ın oğludur dediler”(TEVBE 30). Şimdi bu yahudiler diyor ki; ya biz nerede Üzeyir’in Allah’ın oğlu olduğunu söyledik diyorlar. Kardeşim bugün kendinize Allah’ın oğlu diyorsunuz yani. Biz Allah’ın oğullarıyız demiyormusunuz yani, nerede dedik diyorsunuz. Kendiniz diyorsunuz “nahnu ebnaullahi ve ehibbauhu: Allah’ın oğulları ve sevgilileriyiz”(MAİDE 18) diyorsun.

Katılmcı: O zaman, sadece Üzeyir demiyoruz demek istiyorlar.

A. Bayındır: “Ve ma umiru illa li ya’budu ilahen vahida: kendilerine verilen emir bir tek ilaha kul olma emirleriydi”(TEVBE 31). İşte Vatikan’da J. Lui Pier Turan diyor ki; müslümanlar bize müşrik diyorlar, bizim neremiz müşrik diyor. Üç tane ilah diyormuşuz diye, onun için müşrik oluyormuşuz diyor. Kardeşim peki o müşriklik değilse müşriklik ne?

Katılımcı: Üç değil de diyor, bir de üçtür diyor.

A. Bayındır: İşte müşrik denmemesi için çok kutsal üçlü birlik falan diyorlar. Mesela hıristiyanlar müşrikliği asla kabul etmek istemiyorlar. Yahudiler de aynı. Mekke müşrikleri de aynı. Onlarda müşrikliği kabul etmiyor. “Vallahi rabbina ma kunna müşrikin: Rabbimiz Allah’a yemin ederiz biz müşrik değiliz” diye belirtiyor işte. “Lebbeyk Allahumme lebbeyk, lebbeyke la şerikelek” diyor Mekkeli müşrik. “İlla şerikun huve lek”: senin nir ortağın var ama onun zaten sahibi sensin diyor. Niye? Çünkü senin kızına tapıyorum diyor. Allah’ın kızları diyorlar ya, bunlar da senin oğlun demiş oluyorlar hıristiyanlar. Bu olmaz ki “hu temliku vema melek” dediği zaman kurtulduğunu zannediyor. O ve onun bütün yetkilerine sabip olan sensin dediği zaman kurtulduğunu zannediyor. Çünkü insan fıtratı şirki reddediyor.

Enes Hoca: O zaman bizim tarikatçılar da “el medet” diyor, ondan sonra “bi iznillah”ı katıyor. “Bi iznillah” diyoruz diyor.

A. Bayındır: “Bi iznillah” deyince sanki kurtulmuş oluyor, imdat diyor başkasına. Şimdi diyor ki;”zalike kavluhum bi ehvahihim yuda

Yahya: Hocam aşağıdayız “la ilahe illahu”

A. Bayındır: “Zalike kavluhum bi efvahihim” bunların ağızlarıyla söyledikleri söz delilsiz bir söz. “Yudaiune kavlellezine keferu min kablu:(TEVBE 30) daha önce kafir olanların sözüne benzetiyor. Onlarda zaten mesela Mekkeli müşrik “benatullah” diyor. “Ha ulai benatullah” diyor, Allah’ın kızları diyor o putlarına. Allah yerine “Ellat” diyor Allah’ın müennesi gibi. “El Mennan” yerine “el menat” diyor. “El Aziz” yerine “el uzza” diyor. Eh, işte Allah’ın kızı. Tamam siz onlara benzetiyorsunuz ne farkınız var ki? Onlar size benzeyeceğine siz onlara benziyorsunuz. Aynı ağzı kullanıyorsunuz. “Katelemuhullah: Allah onları yok etsin”. “En na yu’fekun: bu ifke nasıl düşüyorsunuz?”(TEVBE 30). Bu bir yalan ve iftira. Yani nereden bir kendilerine destek buluyorlar da buraya düşürülüyorlar, nasıl oluyor bu. Akıl ve mantık işi değil. Zaten mesela işte bir türlü hıristiyanlar o İsa konsunu anlayamıyorlar.işte burada sorduk Tamki’ye; İsa’ya tanrı diyorsunuz değil mi? Evet tanrıdır! İsa tanrıdır. Peki tanrılığına deliliniz var mı? Yok! Yok dedi açıkça.

Katılımcı: Hissedersin diyor.

A. Bayındır: Onu ancak hissedersin diyor. İnanan hisseder. Peki Allah konusunda deliliniz var mı? Çoook! O zaman peki delilsiz olarak birisine tanrı diyorsunuz Allah’ın huzurunda nasıl savunacaksınız kendinizi? Şimdi aynısını yapıyorlar. Bu yalana nereden düşüyorsunuz? Yalan olduğunu sen de biliyorsun, iftira olduğunu sende biliyorsun. Ondan sonra “ittehazu ahbarahum ve ruhbanehum erbaben min dunillah”(TEVBE 31). Bunlar ahbar yani ulemasını ilim adamlarını ve din adamlarını Allah ile kendi aralarına koydukları rabler edindiler. Bu rab kelimesi çok önemli. Rab dediğin zaman bir şeyin sahibi, senin ihtiyacın olan şeylere sahip olan varlık, ondan isteyebiliyorsun. Bana şunu var, şunu ver, şunu ver. Rab. Rablık vasfı olmayana ilahlık vasfı verilemez ki. İstediklerimi vermeyen bana niye ilah olsun ki. Şimdi onlardan bir şeyler umuyor rablık vasfı veriyorlar.

Serkan: Ben yapamam o yapar.

A. Bayındır: Allah ile kendi aralarına koyuyorlar: “min dunillah” Allah’ın aşağısında kendilerinin üstünde oluyor. “Vel mesihabne Meryem: meryemin oğlu Mesihi’de öyle yaptılar”(TEVBE 31). Onu da Allah ile kendi aralarına koyuyorlar. Mesela hıristiyanlar yapmışlar bir şey: Allah yukarıda, ne kadar sıçrasan duan yetişmez Allah’a, araya kuzuyu koyuyorsun-Mesih kuzu- o kuzu vasıtasıyla yukarıya gitti mi bütün istekler, Allah senden uzak o yakın, istekler onun vasıtasıyla gitti mi kesin kabul edilir haşa.

Katılımcı: Tasavvufta da aynı.

A. Bayındır: Tasavvufta da aynı tabi. Şirk her yerde aynı, sadece bir renk değiştiriyor o kadar. “Ve ma umiru illa li ya’budu ilahen vahide”(TEVBE 31) işte burada ilaha dönüştü. Rablık vasfı olmayana ilahlık vasfını kimse vermez. “Onlar bir tek ilaha kul olmaları konusunda emir almışlardı”. “La ilahe illa hu: ondan başka ilah yoktur”,”subhanehu amma yuşrikun”(TEVBE 31) işte “amma yuşrikun” faili kim? Yahudiler, hıristiyanlar! O zaman bunlar müşrikmiymiş?

Katılımcı: Zaten Allah’ın oğlu dedi mi iş bitti yani.

A. Bayındır. İş bitti. Hayır bizim gelenekte biliyorsunuz, ya yahudi-hıristiyanlara müşrik demiyorlar. Ben işte İstanbul Müftülüğünde görevliyken ehli kitap konusunda bir toplantı vardı Ensar Vakfı’nda. Toplantıya geldim. Orada baktım ehli kitabı müşriklikle uzaktan yakından alakası yok diye anlatıyorlar. Ben de kalktım bir soru sordum. Dedim ki ehli kitap müşrik değil diyorsunuz. Kafirdir ama müşrik değildir. İyi dedim. O zaman ehli kitap cennete gidecek mi dedim. Yok dediler. Olmaz o zaman dedim yanlış. Çünkü AllahTeala diyor ki “innallahe la yağfiru yuşrake bihi ve yagfiru ma dune zalik”(NİSA 116) şimdi o Allah kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz onun dışında olanı bağışlar, o zaman sizin dediğiniz onun dışında olmuyor mu? Hepsi sustu hiç cevap veremediler. Ya bu ne biçim bir mantıktır. İşte AllahTeala ne diyor: “subhanehu amma yuşrikun”. Adamlar müşrik değil mi? İşte C.Hakkın kelamıyla. Ortak koştukları şeyden AllahTeala uzaktır. “Yuridune en yutfiu nuruallahi ve efvahihim: istiyorlar ki ağızlarıyla yaptıkları propagandalarla Allah’ın nurunu söndürsünler”. Hedefleri bu “ve ye’ballahu illa en yutimme nurahu: Allah bunu kabul etmez”. Kendi nurunun tamamlanması dışında bir şey kabul etmez. “Ve lev kerihel kafirun: İsterse şu kafirler hoşlanmasınlar”(TEVBE 32). Şu kafirler derken yukarıdan beri anlatılan bütün yahudisi hıristiyanı müşriki hepsi bir değil mi? “Huvellezi ersele rasulehu bil huda: rasulunu bu hidayet kaynağıyla gönderen O’dur”. “Ve dinil hak: hak din ile gönderen O’dur”. Niye gönderdi? “Li yuzhirahu alad kullihi: din denen her şeyin üzerine çıkarsın diye”. Baskın gelsin diye. Yeryüzünde ne kadar din varsa onun üzerine baskın gelecek. Onlar müslüman olacak değil. Hakimiyet kuracak. “Velev kerihel muşrikun”(TEVBE 33). Şimdi hepsine de müşrik dedi mi? “O müşrikler hoşlanmasa da”. O zaman kafir müşrik aynı manayamıymış? Aynı manaya! Şimdi, kafir nedir? ” Setr”eden, örtendir. Allah ile kendi arasına bir ilah koyuyor onu görüyor Allah’ı görmüyor. O yönüyle kafir oluyor. Allah ile kendi arasına bir başkasını koyduğu için ona benzer yaptığı için de müşrik oluyor. O kadar. Hangi açıdan değerlendirdiğine bağlı.

Serkan: Hocam bir soru sorabilirmiyim?

A.Bayındır. Tabi sorabilirsin, zaten dersin sonuna geldik. Evet

Serkan: Şimdi kurandaki ifadelere baktığımız zaman müminlere Peygamber efendimize, müslüman olarak değerlendirdiğimiz iman edenlerle iman etmeyenler diye ikiye ayrım var. Şimdi iman etmeyenler zaten otomatikman büyük ihtimal şirke düşmüş olurlar. Yani hani direk Allah’a hiç inanmayan yoktur gibi bir şeyimiz var ya bizim.

A. Bayındır: Kuranı kerimin tezi bizim tezimiz değil.

Sekan: O Allah’a inanmayanlar arasında da kuranı kerimin, buna sosyolojik mi diyelim veya özel vasıf olarak mı diyelim bir de ayrıca yahudiler, hıristiyanlar, mecusiler, sabiiler ve ayrıca bir de müşrikler ifadesi var. Mesela Maide suresi 82.ayete baktığımız zaman da “le tecidenne eşedden nasi adavaten lillezine amenul yehude vellezine eşreku” yani yahudiler de tamam zaten şirk koştuklarını delilleriyle biliyoruz.

A. Bayındır: Sosyolojik bir ayrım olmuş oluyor. Toplumda kendilerini yahudi diye adlandıranlar var, hıristiyan diye adlandıranlar var bir de bu guruba girmeyen ve kuranı kerimin kendine müşrik diye isim verdiği bir gurup var.

Serkan: Şimdi bizim geleneğin o ehli kitabı müşriklerden ayırma mantalitesi de herhalde ehli kitabın hem böyle belli bir kitap ve bir miktar da olsa imanları olmasından kaynaklanıyor. Ama sizin dediğiniz gibi mesela şu cizye olayında nasıl peygamber hanımları normal müslüman kadınlara göre bir üst derecede değer atfediliyor, ona göre cezası daha fazla oluyor. Şimdi burada da mesela ehli kitabın kendilerine verilen kitaptan dolayı ve onlardaki bir miktar imandan dolayı bir değer atfediliyor ama onlar yanlış yaptıkları zaman bu sefer Allah’ın kitabıyla Allah’ın resulüyle savaştıkları zaman onlara bir de ekstradan cizye veriliyor.

Bayındır: Onlara diyor ki; “lestum ala şey’in hatta tukimut tevrate vel incile vema unzile ileykum min rabbikum”(MAİDE 68) diyor. Şimdi onlar için bir tevrat ve incil diye söyleyeceğiniz kitaplar var. Ama mesela Mekkeli müşrikler için böyle bir şey denmiyor. “Millete ebikum ibrahim”(HAC 78) diyor. Onlara da niye? babamız İbrahim dedikleri için. Yani kuranı kerim bir ortak zemin arıyor sürekli. “Tealev ila kelimetin sevsin beynena ve beynekum”(ALİ İMRAN 64) çünkü o kişi kendine ait bir şeyi sende gördüğü zaman yaklaşabiliyor. İşte kendine ait olan bir şey de o kitap ortak paydasında toplanabilecek olanlar var. İşte Allah’a inanç ortak paydasında. Mesela diyor ki; “ve ma liye la a’budullezi fatarani ve ileyhi turceun”(YASİN 22)diyor. İfade de hep “amentu bi rabbikum”(YASİN 25) sizinde itiraz edemeyeceğiniz şeye inanıyor. Bak ortak payda aranıyor. Bak size ait olan bir şey. Orada bir bağ kurduruyor kuranı kerim devamlı ve insanları o bağa çağırıyor. Şimdi müşriklerle tek ortak şey rab da, Allah’a hepsi rab diyor yani. O “rabbul erbab” diyor sen “Rabbul alemin” diyorsun. Ondan sonra ehli kitapla da ortak olacağınız bir çok şey var. Bir çok şey var ehli kitapla ortak olacağınız.

Enes Hoca: Gelenekte kafirleri tamamen munkir diye tarif ediyor ya. Bu da çok yanlış.

A. Bayındır: Evet, kafir Allah’a inanmayan diye tarif ediliyor. İşte yanlışın en büyüğü o.

Enes Hoca: Halbuki Bakara’da “ve emmellezine keferu fe yekulune maza eradallahu”(BAKARA 26) mesela. “Maza eradallahu” diyor kafirler.

A. Bayındır: Evet Oktay Bey ne diyorsun?

Oktay Bey: Biraz yahudileri sanki hıristiyanlardan daha şey tutmak lazım gibi geliyor. Yani o şirk noktasında. Her ne kadar hani tarihte Üzeyir ibnullah diye  olmuşsa,  fakat şimdi onlar tevhidi inanç esaslarından kabul etmişler on esastan bir tanesi.

A. Bayındır: Farketmez, bizimkiler de tevhidi kabul ettiklerini söylüyorlar ama şirkin içinde bocalıyorlar. “ittehazu ahbarahum ve ruhbanuhum”(TEVBE 31) ayeti kerimesi ile ilgili olaya yaklaşırsak onların da müşrik olduğunu görürüz.

Serkan: Benim sorum yarım kaldı, geçen salı günü de bahsetmiştiniz o müşrik kadınlarla evlenmeyi. O bölüme şimdi değine bilecekmiyiz, başka bir zamana mı aktarırsınız.

A. Bayındır: Şuanda ona giremeyiz. Belki haftaya

Muhammed: Hocam kuranda hiç Allah’a inanmayan insanlarla ilgili bir şey var mı?

A. Bayındır: Hayır öyle bir insan gurubu yok kuranı kerimde.

Yahya: “La yu’minu billah” diye geçiyor işte. “Utulbkitab” için de geçiyor aynı kelime.

A. Bayındır: Yani Allah’ın istediği manada “Ya eyyuhellezine amenu billahi ve resulihi” de var. Allah’ın istediği gibi inanmak. Sizin gibi inanmadıkları takdirde “fe in amenu bismike amentum”.

Muhammed: Bu Darwinizmciler şu andaki onlar Allah’ın olduğunu hiç kabul etmiyorlar.

A. Bayındır: İnanma yalan söylüyorlar. Yalan söylüyor, yalan söyleyen adama karşı yapacak hiç bir şey yok.

Katılmcı: Hocam bütün peygamberlerin kavimlerine şöyle seslendiği görürüz. Mesela “ve ila Medyene ehahum Şuayba kale ya kavmi’budullahe ma lekum min ilahin gayruhu”(ARAF 85)

A. Bayındır: Hiç bir peygamber Allah’ın varlığını ıspatla uğraşmamış. Çünkü buna kimsenin ihtiyacı yok. Şimdi bizim gelenekte dehriler diye bir guruptan bahsederler. Bunlar dehridirler, işte “yehlikuna illa dehru” derler Allah’a inanmazlar. Kim demiş inanmadıklarını? Bak mesela ne diyorlar bunlar; Muminun suresinde diyorlar ki “in hiye illa hayatuned dunya nemutu ve nahya”(MU’MİNUN 37). ” Nemutu ve nahya” ne demek? Ölüyor tekrar hayat buluyoruz! Ama “bima nahnu bi mubisin” ne demek “ve ma nahnu bi meb’usin”? Bass ile ihya arasındaki fark nedir? Baas kelimesi şey değil mi bak “huvellezi teteveffakum bil leyli ve ya’lemu ma cerahtum bin nehari summe yeb’asukum fihi li yukda ecelin musemma: Gece sizi vefat ettiren gündüzün de neler kırıp geçirdiğinizi bilen o dur”(ENAM 60). Sizi gündüzün baas ettirir. Gündüzün baas ne demek? Yataktan kalkmak demek! Şu vücutta kalkıyorsunuz.

Katılımcı: Baas: temsilci mahiyetinde bir görev için göndermek anlamına gelir. Hizbun Baas Suriye’de Irak’ta ve Libya’da olan hizbul baas Rusya tarafından kominizm düşüncesini yaymak için gönderilen partiler anlamına gelir. Kominist parti diye çevirilir.

A. Bayındır: Olabilir ama baas yataktan kalkma manasına gelir.

Aynı Katılımcı: Yataktan kalkar ama bir şey için kalkar.

Bayındır: Şimdi bu vücut yeniden yaratılacak demiyor mu bütün peygamberler? İşte baas bu. Yeniden yaratılacaksa eyvah ki eyvah nasıl hesap vereceğiz? Onun için ne yapıyor? Diyor ki; “ve ma yukezzibu bihi illa kulli mu’tedin esim: O ahireti saldırgan ve günahkar dışında hiç kimse yalanlamaz”(MUTAFFİFİN 12). Çünkü nolacak benim bir eksiğim yok ki der. Ama bu insanlar baastan hoşlanmıyorlar. Eyvaah baas olursa yandık. Rahatsız oluyor. “Ve ma nahnu bi meb’usin”. “Nemutu ve nahya ne demek” o zaman?

Katılmcı: Ölürüz diriliriz diyor.

A. Bayındır: Ne demek? Bu hayatı nereden bulacaklar. Şu vücut ölür başka vücutla devam ederiz. Reenkarnasyon. Ondan sonra bakın bunlar Allah’a inanıyorlar. “in huve illa raculuniftera alallahi keziben”. Allah’a yalan iftirasında bulunuyorlar. “Ve ma nahnu lehu mu’minin”(MUMİNUN 38) biz ona inanmayacağız diyorlar. Niye? Baas dediği için! Öldükten sonra dirilme meselesi değil. Yoksa başka bedenlerde devam etmek adamın hesabına geliyor. Ama baas bu vücutta kalktım mı eyvah ki eyvah. Nasıl hesap verecek.

Katılımcı: Aynı vücutla kalkarsa tanınır yani

A. Bayındır: Mesela bir başka ayet daha. İkinci ayet yani bu ayetler tek başına anlam verilmez diye sürekli kuranda şey yapıyoruz ya. Diyor ki “kalu ma hiye illa hayatuned dunya nemutu ve nahya”(CASİYE 24). Bu adamlar Allah’ı inkar etmiyorlar, bu adamlar hayat bu dünya hayatı kardeşim başka hayat yok ölürüz yeniden hayat buluruz. Yani ruhumuz bir başka yere göçer. “Ve ma yuhlikuna illed dehr”(CASİYE 24)sadece zamanın geçmesiyle vücudumuz helak oluyor. Sonra tekrar sıfırdan başlıyoruz. Biz ihtiyarlıyorsak bizi zaman ihtiyarlatıyor. Yaşlandığımız için ölüyoruz. “Ve ma lehum bi zalike min ilm”(CASİYE 24) aslında bu konuda herhangi bir bilgileri de yok. Tekrar dünyaya gelmiş kim, böyle bir şey yok. “İnhum illa yezunnun”(CASİYE 24)bunlar sadece tahmin yürütüyorlar. Bak ne diyor; “ve iza tutla aleyhim ayatuna beyyinatin” bunlara ayetlerimiz her şeyi açıklayacak bir şekilde geldiği zaman.”ma kane huccetehum illa en kalu’tu” delilleri sadece şu olur “bi abaina in kuntum sadıkın”(CASİYE 25)babalarımızı getirin, hani? Ölüp de tekrar dirilen kimse mi var? Başka bedende devam ediyor kardeşim işte derler başka yok. Ondan sonra bak “kulillahi yuhyikum” bunlar Allah’a inanmasa “yuhyikum”denir mi bunlara? “Kulillahi yuhyikum: size hayat veren Allah”. “Summe yumitukum: sonra sizi öldürecek”,”summe yecmeukum illa yevmil kıyameti” tam korktukları başlarına geldi. “La raybe fih”(CASİYE 26) o konuda şüphe edilcek taraf yok bir araya getirileceksiniz. Siz görüyorsunuz ot kayboluyor aynı ot bitiyor sen niye olmayacaksın?

Katılmcı: Hocam Yunus 31 ve devamında daha net “deki; gökten ve yerden size rızık veren kimdir. Allahtır diyecekler. On karşı gelmekten sakınmazmısınız de”

A. Bayındır: O ayrı bir konu. Konumuz o değil. Şuanda üzerinde durduğumuz konu o değil.

Katılımcı: Bu dehrilerin felsefelerinin delili başlık okunmuyor, aradan bir parça alınıyor onları veriyor. Dehri Allah’a inanmıyoruz derken yaratıcının olmadığına inanma gibi bir şey değil. Yani sadece insanların evrim geçirdiğine inanıyor, ondan sonra bunların başında olanlar cennete inanıyorlar, ölmeye inanıyorlar, mükafata inanıyorlar. Bunların biri Mao’dur. Mao’nun karısı ölür başka bir kadının da kocası ölüyor. Bu kadına bir şiir yazıyor ve şöyledir 7 mısra ve 7 kelimeyle kurulmuş olan bir şiirdir. Şiirin birinde soruyor; Benim kocam senin karın nereye gitti diye soruyor. Mao’da şöyle cevap veriyor; onlar uça uça arşa gitti diyor. Güller takdim etti diyor, melekler ona niye geldin dedi, vatan için hizmet ettim diye geldik ve cennetine koydu diye Mao cevap verirken böyle cevap veriyor. İkinci bir şiirinde de Tanrı’nın çocuğu olarak isimlenmiş diyor Cengiz Han. İşte hakimiyet sürmüştür diyor. Eğer gerçek bir kahraman görmek istiyorsanız diyor bugün bana bakın diyor. Yani bu kelimelerin şiirlerinin hepsi onların tanrıya inandığını gösteriyor.

A. Bayındır: O mümkün değil, aksi imkansız yani

Aynı Katılımcı: İnanmadığı sadece insanın hayvanlar dünyasından ayrılıp çıktığını evrim geçirdiğini söylüyor o kadar. Bir de Allah yarattıktan sonra arşa çekilmiştir bize müdahale etmez.

A. Bayındır: Bütün mesele o. Peki başka bir şey var mı? Haftaya devam ederiz. Aynı konuya devam ederiz. Bizi izlemeye devam edin.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz. İsa Gelecek mi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın