Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet

13 Mayıs 2004 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Euzubillahimineşşeytanirracim bismillahirrahmanirrarhim

Elhamdulillahi rabbil alemin, vel akıbetu lil muttakin, vesselatu esselamun ala resulune muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain

Bu akşamki dersimizde bir iki ayeti kerime okuduktan sonra da sorularınızı alıp dersi bu şekilde tamamlamak istiyoruz. Ona göre sormak istediğiniz sorular varsa şimdiden hazırlayın. İnternetten de soru göndermek isteyenler gönderebilirler. Gerçi internet yayınlarında bu sıralar Türkiye’nin hemen her tarafında epey bir sıkıntı yaşanıyor. İnşallah iyi bir yayın olur.

Zekâtın kimlere verileceğine dair Tövbe suresinin 60’ıncı ayetini açalım. Burada Allah-u Teala şöyle buyuruyor:

İnnemassadekatu lilfukara-i velmesakini vel’amiline aleyha velmuellefeti kulubuhum vefi-rrikabi velğarimine vefi sebilillahi vebni-ssebil”(9/60)

Allah-u Teala burada sekiz sınıfa zekât verilebileceğini söylüyor. Diyor ki “sadakalar”. Sadaka kelimesini söylediğimiz zaman içine zekâtta giriyor diğer yardımlarda giriyor. “Sadakalar”; “fakirler”, “miskinler”, “sadakayla görevli kimseler” yani “sadaka toplamakla görevli kimseler” ve “kalpleri ısındırılan kimseler” içindir. “vefirrikab” “köleler” hakkında. “Velğarimin” “borçlular” hakkında. “vefi sebilillah” “Allah yolunda”. “vebni-ssebil” “uğrunda harcanır”. Bütün bunlar “feridaten minallah” “Allahtan size farz kılınmış” olan sadakalardır. Şimdi farz kılınmış olan deyince de diğer nafile sadakalar çıkıyor. Farz sadaka yani zekât kalıyor. Onun için bu ayeti kerime zekâtın harcanma kalemleri ile ilgili olarak inmiş bir ayettir. “vallahu alimun hakim” Allah bilir ve doğru karar verir.

Bu ayetteki sekiz sınıf iki ana gruba ayrılıyor. Fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevli kişiler ve kalpleri ısındırılanlar. Dördünün başına lam harfi ceri geliyor. “İnnema-ssadekatu lilfukara” yani şunun, şunun, şunun içindir. Böyle deyince bunların kendisine verilmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Tabi kendisine verme işini bizzat zekâtı veren kişinin yapması gerekmez. Çünkü bir de zekât toplama memurluğu var. Bir kişi zekât toplamakla görevli kişiye zekâtını güvenerek verirse onun yapabileceği başka bir şey yoktur. Tabi bu bir devlet organizasyonu olduğu zaman güvenmek zorunda kalır. Zekât toplama memurları zekâtı alıp ilgili yerlere götürür verirler. Yani illa zekât veren kişinin bizzat bunu vermesi lazım değildir.

Bazı şeyler vardır gizleyemezsiniz. Mesela tarlanızda ürettiğiniz mahsul veya hayvanlarınız meydandadır. Ama ticaret malları gizlenebilir. Birisi gizli bir depoda saklayabilir. Parayı gizleyebilir, kimseye göstermeyebilir. Hz. Osman zamanında bir uygulama yapılmış gözükmeyen mallar yani para, ticaret malı gibi şeylere emvali batını denmiş diğerlerine de yani gözüken mallara da emvali zahiri denmiş. Demişler ki görünmeyen malların zekâtını insanlar kendileri versin, görünen malların zekâtını da devletin zekât toplamakla görevli olan memurları toplasın demişler. O zamanlarda böyle bir uygulama yapılmış sonradan bu gelenek olup kalıcı hale gelmiş. Şimdi fıkıh kitaplarının genelinde sanki dinin bir emriymiş gibi görünmeyen malların zekâtını kişinin kendi verir, görünen malların zekâtını da devlet toplar diye geçiyor. Yani o zaman ki şartlara göre yapılmış bir uygulamadır. Uygulamanın devam etmesi gerekmez. Çünkü burada Allah zekât toplamakla görevli memurları bütün zekâtlar için zikretmiştir. İşte burada dikkat edeceğimiz asıl husus 4 tane başında lam harfi ceri olan zekâtın harcama kalemi var. 4 tane de fi harfi ceri olan harcama kalemi var.

Fi dediğimiz zaman ne anlıyoruz. Bir katılımcı: Bir şeyi bir şeyin içine gizlemek için kullanılan araçtır. Abdülaziz Bayındır: Yani zarf dimi. Bir zarf. Şimdi bir tane zarf yapıyorsun içerisine dolduruyorsun onu. Fi! Bugün ona fon deniyor. Fransızcası Türkçede de kullanılıyor. İşte fon oluşturma ya da sandık oluşturma gibi şeyler söylenebilir. O fondan harcamalar yaparsınız. Ama şunun için şunun için şunun için dendiği zaman bizzat o kişilerin eline verilir. Eline derken yani onların mülkiyetine geçecek şekilde kendilerine verilir. Şimdi kendilerinin olan kişiler fakirler. Yine hatırlatayım zekât toplamakla görevli olan memurlar var ve o memurlara zekâtınızı verdiğiniz zamanda zekâtınızı vermiş olursunuz. Bugün mesela bazı kuruluşlar için zekât toplayanlar var. Türkiye de devlet kontrolü olmadığı için bu konuda da istismarlar çok olduğundan dolayı bu kuruluşları çok ciddi bir şekilde araştırıp onlara güvendiğiniz takdirde zekâtınızı verirseniz, zekât ibadetini gerçekleştirmiş olursunuz. O kuruluşlarda götürür fakire, miskine ve “muellefeti  kulub”a verir.

Şimdi fakir dediğimiz zaten belli yani Türkçede de aynı kelime kullanılıyor. Fakirin karşılığı fakirdir. Ama bu miskin ne? Şimdi Türkçede miskin dediğimiz zaman ne anlaşılıyor? Tembel. Örneğin; “Ne öyle miskin miskin yatıyorsun” denir. Bu ayette kastedilen öyle değil. Aslında o tembel kelimesiyle de biraz alakası var. Hareketsiz kalmış demek olur. Şöyle hareketsiz kalır. Yani iş olsa yapacakta yok. Yapacağı bir şey yok. Bir katılımcı: Atıl kalmış. Başka bir katılımcı: İmkânları elinden alınmış. Abdülaziz Bayındır: Evet imkânları elinden alınmış. İşte miskin kelimesini en iyi izah eden Kehf suresinin yetmiş dokuzuncu ayeti.

Emmes sefinetu fekenet limesekine yea’melune fil bahri”(18/79) Bir katılımcı: Mesken kökünden gibi. Abdülaziz Bayındır: Mesken tabi sekene, sükûn. İşte bu Kehf suresi yetmişdokuzuncu ayette “Emmes sefinetu fekenet limesekinesefine; bir kısım miskin kişilere ait gemi anlamına geliyor. Burada gemi sahiplerine Allah miskin diyor. Onlar o anda miskin değil işleri var, çalışıyorlar. “yea’melune fil bahri” denizde çalışıyorlar. Ama gemi ellerinden alınırsa miskin olacaklar yani işsiz kalacaklar. Çünkü tek işleri o başka iş becerdikleri yok. “feeradtu en eıbehe ve kene veraehum melikun ye’huzu kulle sefinetin ğasbe”(18/79) işte kendisine ilim verilen bir kul(18/65) diyor ki “ben o gemiyi kusurlu hale getirmek istedim çünkü arkada bir melik vardı gördüğü gemileri gasp ediyordu”.(18/79) Tabii kusurlu olursa beğenmez gasp etmez. Burada gemide çalışan kişilere miskin deniyor. Fakir toplumda az çok bellidir. Ama bazı kimseler vardır ki işleri vardır çalışıyorlardır. O işi kaybederler. Ellerinde fırsat olsa her işi yaparlar ama iş olmadığı için çaresiz kalmışlardır. Onları gören insanlar zengin zannederler. Bu yüzden onlara hiç destek vermezler hatta ondan yardım istemeye gelirler. İşte bunlar gerçek miskinlerdir.

Ben bunu bizzat yaşadım. Üniversite birinci sınıfta fakültenin açılış töreninde hocamız şöyle diyor: sizin içinizde bir tane zengin var o da Abdülaziz Bayındır. Gerçekten Erzurum da herkes beni çok zengin biliyor. Ama işin iç yüzünü hiç kimse bilmiyor. Ben beş sene talebelik yaptım babamdan yüz lira para aldım. Yani sadece yüz lira, yüz bin lira değil. O zaman yüz lira epey paraydı. Yani bir aylık bursu iki yüz elli lira alıyorduk. O yüz lirayı da almayacaktım da annem dedi ki oğlum baban çok üzülüyor al parayı dedi. Bende aldım.

Bir gün diyanetten verilen bursu almak için gidip sıraya girdim. Arkadan şöyle diyorlar: zenginlerde burs alırsa fakir çocukları ne yapacak falan. Dönüp kimseye bir şey diyemiyorsun ki. Ben fakülteyi bitirene kadar çok zengin tanındım. Çünkü değilim desem kimsenin inanması mümkün değil. Tabi bu tip şeyleri yaşamayan bilmez. Dışardan millet sizi zengin zannediyor hâlbuki cebinizde metelik yok. 13:34-13:36 sn. arası anlaşılmıyor. İşte miskin, iş yapabilecek gücü var ama iş olmadığı için yapabileceği bir şey kalmamış. Demek ki fakirle miskin arasında bir fark var. İşte ayette geçen gemiciye Allah miskin diyor. Gemisi çalıştığı zaman tabii ki oturduğu ev daha lüks olur değil mi? Dahası evine götürdüğü yiyecekleri, giyimleri, kuşamları hepsi farklı olur. Ama o gemi bir giderse görünüşte evi de duruyor, otomobili de duruyor olsun. Ama içerisinin ne olduğunu bir Allah bilir bide onlar bilir, başka kimse bilmez Bir katılımcı: Hocam …….. kaçırmış orayı tekrar edermisiniz?. 14:35-14:43 sn. arası anlaşılmıyor. Abdülaziz Bayındır: Neyse o yeğeninden öğrenir. Demek ki böyleleri içinde bunlara bizzat zekât veriliyor.

Bir katılımcı: Şimdi birine yamuk yapmış,içki içmiş, karı oynatmış  zor durumda kalmış, kredi almış buna da bu zekat kavramına girer mi? Abdülaziz Bayındır: Tövbekâr olmuş mu? Bir katılımcı: Yapmış zor da kalmış bir kere yapmış, yanlış yapmış. Abdülaziz Bayındır: Tamam insan geçmişte hata yapmış ve olan olmuş. Tövbekâr olmuş ve artık o kötülüklerden uzaklaşmaya karar vermişse sen ne yaptın da fakir oldun demenin bir anlamı yok. Artık orada yapılacak o kişiyi sıkıntıdan kurtarmaktır. Şimdi şöyle düşünün. Adamın birisi kış günü terli terli su içiyor sokağa çıkıp karlarda yıkanıyor ve kaçınılmaz olarak hasta oluyor. Hastaneye geldiğinde doktor bu adama niye böyle yaptın, sen deli misin, bu yapılır mı, demesi mi lazım. Yoksa onun tedavisine bakması mı lazım. 16:08-16:12 sn. arası anlaşılmıyor. Tabii ki sebep ne olursa olsun doktor onu hemen tedavi eder. İşte biz de insanlar için esas yapabileceğimiz şey o insanların kurtarılması, kazanılması için elimizden geleni yapmamızdır. Çünkü kim ne zaman tövbekâr olacak düzelecek biz onu bilemeyiz. Yani düşünün hepimizin şu ya da bu şekilde kusurlarımız vardır. Hatta o kusurlarımız bir ortaya çıkacak olsa kimse kimsenin yüzüne bakamaz.

Bir katılımcı: Bunlar kalpleri kazanılacak olanlar sınıfına girer mi hocam? Abdülaziz Bayındır: Kalpleri kazanılacak olanlar sınıfı: Bir katılımcı: Gayrimüslimler mi? Abdülaziz Bayındır: Yok Gayrimüslimde olabilir Müslüman da olabilir biraz farklı o. Şimdi şunları teker teker okuyalım. Ha zaten oraya gelmişiz. Ve amilleri anlattık yani zekât toplamakla görevli olan kişiler. Bir de kalpleri ısındırılanlar var. Kalpleri ısındırılacak insanların fakir mi zengin mi olduğuna bakılmaz. Bir katılımcı: Müslim, gayrimüslim? Abdülaziz Bayındır: Müslüman, gayrimüslim olmasına da bakılmaz. Hepside olabilir. Malın insan üzerinde müthiş bir etkisi vardır. Adam çok zenginde olsa ona bir ikram yaptığınız zaman son derece memnun olur, etkilenir. Çünkü ona değer verildiğini düşünür. Bazı insanlar vardır ki o insanların Müslümanlara zararı oluyordur. Müslümanların zararının giderilmesi için biraz zekâttan onlara fon ayrılabilir. Bir şeyler verilebilir. Bazı insanlar da vardır ki Müslümanlara faydaları olabilecektir. Müslümanlar onlardan yararlanıyordur. Müslüman olmasa bile onlara da “muellefeti kulub” yani “kalplerini ısındırma” fonundan verilebilir. Bazı kimselerde vardır ki zengindir. Hani şeylerde var işte tahsisatı ?müstehen?18:28…. sn. anlaşılmıyor. Örtülü ödenek meselesi var. Adam diyelim ki bir grup insana yemek verecek ve o yemekte o insanlara bir takım doğruları anlatacak. Bu durumdaki insanlara da verilir. Yani Müslümanların bir menfaat elde etmeleri için ya da bir zarardan kurtulmaları için harcama yapacak olan kişiye de verilir. Dolayısıyla yani Müslüman olsa da olmasa da “muellefeti kulub” tan yerine ve duruma göre zekât harcaması yapılır. Yani o kişinin kendi kalbini kazanmada olabilir. O kişi vasıtasıyla başkalarının kalbini kazanma meselesi de olabilir. O zaten Müslüman’dır, onun herhangi bir problemi yoktur ama o bu konuda harcamalar yaparsa başkalarının kalbini kazanırsın ona da verilir.

ve fir rikab” bunlar kölelerdir. Allah-u Teala ayeti kerimede “savaşta aldığınız esirleri ya karşılıklı ya da karşılıksız serbest bırakın” diyor.(Muhammed 4) Karşılıksız serbest bırakmadığınız zaman mecburen insanlar arasında taksim edeceksiniz ki kimse aç ve açıkta kalmasın. Bir katılımcı: Rikab’a geçmeden bir şey sorabilir miyim? Abdülaziz Bayındır: Tabi buyurun. Bir katılımcı: hocam şimdi bazıları diyorlar ki “muellefe(?t?)i kulub” Resul-u Ekrem zamanındaydı ve o vefat ettikten sonra İslam kuvvetlendi dolayısıyla artık kalbi ısındırılacak bir zümre kalmamıştır. Bu yoruma ne diyorsunuz hocam? Abdülaziz Bayındır: Bu konuda şunu esas alarak diyorlar. Bazı kimseler diyorlar ki; Hz Ömer, Hz Ebubekir zamanında “mueelefe(?t?)i kulub”a zekât verilmemeye başlanmıştır. Çünkü İslamiyet kuvvetlenmiş ve insanların kalplerinin ısınma ihtiyacı kalmamıştır. Abdülaziz Bayındır: Bu yoruma katılmak mümkün değil. Çünkü o dönemlerde kuvvetlendiği söylenen Müslümanlar dış görünüş itibariyle baktığınız zaman çok geniş sahalara; Kuzey Afrika’ya, İran’a, Azerbaycan’a, Orta Asya’ya ve Anadolu’nun içlerine kadar yayılmışlar. Ama içerde insanlar henüz pişmiş değil. Bir düşünün İstanbul’u kuşattınız, karşınızdaki Bizans imparatoru dayanamadı ve ordusu yenilip İstanbul teslim oldu. Peki, İstanbul’u savaşla teslim aldınız da insanların kalplerini teslim alabilir misiniz? İşte o zaman bu insanların kalplerini kazanmak için “muellefeti kulub” fonuna ihtiyaç var. Mesela Mezopotamya’yı yani Irak’ın o verimli topraklarını fethettiniz.Çok güzel, peki, o insanların kalplerini kazanmak içinde bir faaliyet gerekmiyor mu? Gerçi o konuda bir takım şeyler yapılmış tedbirler alınmış. Oranın eski hâkimlerine, eski valilerine, eski yöneticilerine bir takım atiyyelerde bulunulmuştur. Ama bu işte süreklilik gerekir. O süreklilik olmadığı sürece problemler çıkar. Dolayısıyla “mueelefe(?t?)i kulub” fonuna ihtiyacın olmadığı hiçbir dönem yoktur. Zaten ayeti kerimede olan bir hüküm hiçbir şekilde kaldırılamaz. Sizin dediğiniz doğru mesela Ömer Nasuhi Bilmen’in 22:39 ıslahatı ( fıkhıye kamusunda) 22:42 sn. arası anlaşılmıyor. Bu konudaki hüküm ya mensuhtur ya da Peygamber Efendimiz zamanında bir ihtiyaca binaen gelmiş daha sonra ihtiyaç kalmamıştır şeklinde yazıyor. Yani tarihseldir gibi bir şey. Bu tip şeyler kitaplarda var. Ama bunları kabul etmemiz mümkün değil. Kuranı kerimde olan bir hüküm kıyamete kadar geçerlidir. Hiç kimse bunu nesh edemez. Herhangi bir yönetici ister Hz Ali olsun, ister Hz Ömer kim olursa olsun. Kendi devri için kendi bulunduğu bölge için böyle bir şeye ihtiyaç duymamış olabilir. Onların şartlarını biz bilmiyoruz. Ama o ihtiyaç duymadı diye böyle bir hüküm kaldırılamaz. Bu devam ediyor. Her zaman da devam eder.

Hanefilerde, açın mesela Ömer Nasuhi Bilmen’in Büyük İslam İlmihali’ni, galiba kitaplıkta vardı. Yahya kitaplıktan getirir misin? Bir katılımcı: Kitaplıkta var hocam. Abdülaziz Bayındır: Var mı, tamam. Galiba Şafiilerin İlmihali de içerde olmalı. Büyük İslam İlmihali’nde zekâtın masrafı diye bir bölüm var. Masraf yani nereye harcanacak manasına geliyor. Türkçedeki anlamda değil. Zekâtın harcama kalemleri diye tercüme edebiliriz. Ve zaten yani diyerek açıklamış. Yani verileceği kimseler Müslüman fakirler. Abdülaziz Bayındır: Ayette Müslüman kelimesi geçti mi, geçmedi. Büyük İslam İlmihali: Miskinler, borçlular, yolcular, mûkatepler. Mûkatep, efendisiyle şu kadar para kazanır getirirsem beni azat edeceksin diye sözleşme yapmış olan kişilere denir. Mücahitler ve amillerden ibaret olmak üzere yedi kısımdır. Abdülaziz Bayındır: Ayette yedi kısım mı? Sekizinci olarak neyi saymadı?muellefeti kulub” gitti. Bir katılımcı: hocam mücahit derken Allah yolunda olanları mı kastediyor? Abdülaziz Bayındır: Evet mücahitle de onu kastediyor.

Bu kelimelere ne anlam verdiğine bakalım ve ayetle karşılaştıralım. Büyük İslam İlmihali: Fakir, nisap miktarı fazla bir mala malik olmayan kimsedir. Yani 85 gr altın değerinde fazla bir malı olmayan kimseye fakir deniyor. İsterse 26.05 haceti (hassiyesinden olmak üzere….. hanesi, hane eşyası borcuna muadil nukudu bulunsun)….26.11 sn. arası anlaşılmıyor. Yani evi, ev eşyası, borcuna karşılık parası olsun. Abdülaziz Bayındır: Mesela bir kişi elimde şu kadar para var ve taksitlerle ödemek üzere bir daire aldım diyor. Yani yüz milyarlık bir daire aldım. Elimde elli milyar para var ama taksit taksit ödüyorum. Şu anda bu paranın zekâtını vereceğim mi, diyor. Verecek mi? Vermeyecek. Kardeşim senin borcun var, o para elinde geçici bir süre kalacak. Bu fakirin örneğidir. Büyük İslam İlmihali: Miskin, hiçbir şeye malik olmayıp, yiyeceği ve giyeceği için dilenmeye muhtaç olan kimsedir. Abdülaziz Bayındır: Az önce fakirin üst sınırını çizdi değil mi? En alt sınırı var mı? Yok. O zaman peki bu miskin, fakirin içine girmiyor mu? Katılımcılar: Giriyor.

Bir katılımcı: Hocam mesela bir adamın cebinde elli milyar para var, yüz milyara daire aldı. Adamın daha öncede 2 dairesi vardı. Adam zekât verecek mi? Abdülaziz Bayındır: Adamın bir tane eve ihtiyacı var onu almış. Ona yüz milyar borçlanmış. Cebinde de elli milyar parası var. Ayda da diyelim ki iki milyar taksit veriyor. Zekât verecek mi? Yüz milyar borcu kapatana kadar zekât vermeyecek.

Kaldığımız yere dönecek olursak miskinin tarifi fakirin içine giriyordu. İkinci bir sınıf oldu mu? Katılımcılar: Olmadı. Büyük İslam İlmihali: Borçlu, bundan maksat borcundan fazla nisap miktarı mala malik olmayan kimselerdir. Abdülaziz Bayındır: Zaten fakiri tarif ederken de borcuna karşılık parası olsa da yine fakirdir demişti. Buda fakir sınıfına giriyor. Bir katılımcı: Hala birdeyiz. Abdülaziz Bayındır: Evet hala birdeyiz. Büyük İslam İlmihali: Yolcu, malı beldesinde kalıp elinde bir şey bulunmayan kimselerdir. Abdülaziz Bayındır: Malım beldede var ama ben gurbette ne yapacağım? Yabancı bir yerdeyim ve beni tanıyan yok. O mal yok sayılır değil mi? O zaman ne oldu, buda fakir sınıfına giriyor. Büyük İslam İlmihali: Mûkatep, bir bedel mukabilinde azat edilmek üzere efendisiyle sözleşme yapmış olan köle veya cariyeye verilen isimdir. Abdülaziz Bayındır: Yani elinde parası yok ne oldu, buda fakir sınıfına giriyor. Büyük İslam İlmihali: Mücahit, buda Allah yolunda savaşan kimsedir. Ayette geçen kelimelere bakalım. Abdülaziz Bayındır: Ayette mücahit var mı? Katılımcılar: Yok. Abdülaziz Bayındır: Fakirlere, miskinleremuellefeti kulub”u atladı. Henüz amillere yani zekât memurlarına gelmedi. Rikab kelimesini mûkatep diye yani efendisiyle sözleşme yapmış olan köle olarak vasıflandırdı. Ondan sonra borçluları da kendine göre tarif etti. Hâlbuki ayette herhangi bir tanım yok. Ondan sonra “fi sebilillah” kelimesi geçiyor. Bir katılımcı: Cihat? Abdülaziz Bayındır: “Allah yolunda” her şeye girer. Allah yolunda kelimesi çok detaylıdır. Kuran-ı Kerimde çok değişik manalarda kullanılır. Cihatta o işin içine girer tabii. Büyük İslam İlmihali: Mücahit’in tanımını şöyle yapıyor; Allah-u Teala yolunda gönüllü olarak cihada iştirak eden kimsedir. Abdülaziz Bayındır: Gönüllü olacakmış. Devlet zorunlu iştirak ettirse olmazmış. Büyük İslam İlmihali: Mücahit, iştirak etmek istediği halde nafakadan silah ve saireden mahrum olan gazi demektir. Abdülaziz Bayındır: Yani yiyeceği ve silahı yok. Buda fakir sınıfına girer. Büyük İslam İlmihali: Noksanlarını tedarik etmek için zekât alabilir. Abdülaziz Bayındır: Yani adam savaşa gidecek diyecek ki bana zekât verin, ben topçuyum bir tane obüs topu alacağım. Ya da bir tane şey kalaşnikof alacağım. Peki, bunu nasıl kullanacaksın? E öğreniriz. Sen öğrenene kadar… Karşı tarafında öğrenmiş olan var, senin işini görür. Savaş başladığı zaman mı alınır? Buda zaten fakir sınıfına giriyor. Büyük İslam İlmihali: İkinci sınıfa geldik Amil yani zekât toplama memuru. Abdülaziz Bayındır: Bak Kuran-ı Kerimdeki sekiz sınıf önce yediye düştü, sonra ikiye düştü. Fakirler ve memurlar. Artık bunlar hangi sosyal, siyasal şartlar altında bu hale gelmiş? O bizi ilgilendirmiyor. Yani geçmiş. Şimdi ben bu tip şeyleri anlatırken bana hemen gelip diyorlar ki hocam ama bunlar işte hangi şartlar altında acaba bu fetvaları verdi. Onları hoş görmeliyiz. Kardeşim bunları yargılayacak olan kim? Katılımcılar: Allah. Abdülaziz Bayındır: Allah onların bütün şartlarını bilmiyor mu? Ben kimseyi yargılamıyorum. Ben sadece ayete uyuyor mu, uymuyor mu ona bakıyorum. Ben yargılayacak olsam gel bana sor. Ben yargılayamam ki zaten böyle bir yetkim yok. Ha burada yanlış yapılmış. Kasten mi yapıldı hocam diyorlar. Ben ne bileyim kardeşim onların kalplerini Allah bilir. Ama ortada bir yanlış var.

Esasen bu ayeti kerimede geçen her bir kelime Kuran-ı Kerimin değişik yerlerinde inceleniyor, anlatılıyor. Onlar üzerinde bir çalışma yaparsanız. Devletin bütün gelirleri zekâttan ödenir. Kuran-ı Kerime bakarsanız devletin zekâttan başka bir gelirinin olmadığını görürsünüz. Zekâtın dışındaki tek geliri ganimettir. Eğer oda olursa ganimetin 5 de 1 inden fazlasını alamaz. Mesela biz bu sene falanca yere savaş açmaya karar verdik. Onların tahminen 50 ton altınları vardır. Bunu aldık bu 10 ton altın geldi. Bütçeye yaz 10 ton altın. 32:40…..32:52 sn. arası anlaşılmıyor.(……elde yok) Bir katılımcı: Denizdeki balık meselesi! Abdülaziz Bayındır: Evet denizdeki balığı satıyorsun. Böyle bir bütçe yapılamaz değil mi? Ama şu bütçeyi yaparsınız. İşte bizim şu kadar milli hâsıla var. Şu kadar ticari mallar var, şu kadar fabrikalar üretim yapıyor, şu kadar tarım ürünümüz var, şu kadar hayvancılığımız var bundan şu kadar gelir bekliyoruz dersiniz. Onun aşağı yukarı belirlenecek bir şeyi olur. İşte ona göre bütçenizi yaparsınız. Ve bu ayeti kerimedeki her bir grubunda kuranda ki karşılıklarını güzel bir şekilde ortaya koyarsanız şahane bir vergi sistemi ortaya çıkar. O zaman Müslümanlar hem zekât hem de vergi vermek zorunda kalmazlar. Milletten de gider zekâtını alırsınız. Kar edenden de, zarar edenden de zekâtını alırsınız. Vergi kaçırma ihtimalide en aza iner. İnsanın olduğu her yerde yanlışlıklar olur, büsbütün ortadan kalkmaz. Bugünküne oranla çok daha güzel bir vergi sistemi oluşturulur. Buda Müslümanlar üzerine bir görevdir. Bunu kim oluşturacak? Siz oluşturmayacak mısınız diye sorarsanız, tabii bizimde görevimiz ama dediğim gibi burada dinleyenler de kendilerine görev edinmeli.

Geçen bir ayeti kerime okumuştuk. Şöyleydi; “inne salati ve nusuki ve mehyaye ve memati lillahi rabbil alemin” “benim namazım, ibadetlerim, yaşamam ve ölmem tüm varlıkların sahibi Allah içindir”.(6/162) “ve bizelike umirtu” “ben böyle emir aldım”. “ve ene evvelul muslimin” “ben Müslümanların en önde olanıyım”.(6/163) Şimdi hepimiz kendisini Müslümanların bir numaralısı kabul ederse yapılacakları bir başkasına atamazsın. Herkes kendisine göre ben bu problemin çözümü için ne yapabilirim diye gayret gösterir. Şöyle diyorlar; bu efendim ilmi çalışmayla olur. İyi, güzel de ilmi çalışmada desteksiz olmaz, destekle olur. Ben şunu görüyorum, bizden herkes iş bekliyor. Mesela efendim şunu da yapsanız olmaz mı diyorlar. Hocam birde Çince site yapsanız olmaz mı? Olur yapalım. Birde İngilizce, birde almanca site yapın. Tamam, güzelde bunların masrafları ne olacak. Siz bir yerden bulursunuz. Peki, buluruz. Bu teklifi yapıyorsan bir şeyler yaparsın ama herkes kaçıyor. Ben burada bunu söylediğim zamanda birçok kimse rahatsız oluyor. Hocam niye söylüyorsun. Tamam, kardeşim söylemeyelim. Allaha şükür benim şahsen bir ihtiyacım yok söylemeyelim. O zaman bu işlerin bu kadar yürümesine razı olursunuz. Daha fazla bir şey istemezsiniz.

Bir katılımcı: Bu rikab kelimesinin boyun boynuzla bir bağlantısı var mı? Abdülaziz Bayındır: Var tabii. Rikab dediğin zaman mesela yurtdışında hapsedilmiş, haczedilmiş, çeşitli sıkıntılar ya da herhangi bir yerde hürriyetini kaybetmiş olan herkesi, her Müslüman’ı da bu fondan kurtarabilirsiniz. Böylece tövbe altmışıncı ayeti burada bitirmiş olalım.

Herkesin ramazanda fitresini vermesi gerekiyor. Fitre için esas olan bir fakirin bir gün doyabileceği kadar yiyecektir. Her bölgenin kendine göre farklı yiyecekleri vardır. Şehir yerinde yiyecek dediğiniz zaman farklı anlaşılır. Şehir yerinde bir insana götürüp 4–5 kg buğday verseniz adam bir buğdaya bakar, bir sizin yüzünüze bakar. Yani bunu ne yapacağım diye sorar. Değil mi? Benim hiçbir işime yaramaz. Ama köy yerinde götürürsen vay Allah razı olsun diyerek götürür ambardaki diğer buğdayların içine döker. Sonrada götürür bir şekilde öğüttürür. Gerçi artık öyle köylerde de pek kalmadı. Her bölgenin kendi durumuna göre oradaki insanların temel gıda maddelerinden bir fakirin bir gün doyabileceği kadar bir şeyler vermek gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı, fitre tutarını bu sene 4,5 milyon tespit etmiş. Olabilir daha azıda olur. Yani insanların kendi imkânlarına göre bir fakiri bir gün doyuracak kadar vermesi gerekir. Mesela fakir bir kişi bir günde kaç tane ekmek yer? Tek kişi yani aile değil. Bir katılımcı: Bir ekmek yer. Abdülaziz Bayındır: Sen kendini mi düşündün? Sen kendini düşünürsen yandın. Adam o bir ekmeği yediği zaman ağzında kaybolur, yediğinin farkına bile varamaz. İkinciye bakar. Bir katılımcı: Aslında üç ekmek yeter. Abdülaziz Bayındır: Üç ekmek, dört ekmek, beş ekmek… Her neyse yanına da biraz bir katık katarsın. Bu adama bir günlük ihtiyacı, suda dâhil hesaplanır, verilir. Allaha şükür bedava su var. Diyanet hangi kriterleri göz önünde bulundurup 4,5 milyon hesap etmiş onu bilmiyorum. Tabii onu da kabul edip verebilirsiniz.

Fitre, oruç tutan kişi oruç sırasında yalan söylemişse veya birisine hakaret etmişse temizlenmesi içindir. 39.04 hadis? Tuhraten lissaim ve tuhraten lilmesakin. Peygamber efendimizin buyurduğu oruç tutanın temizlenmesi ve çaresiz kalmış olan kişilerinde yararlanması için verilen bir şeydir. Bunu fakiri de, zengini de verir. Fakir hem verir hem alır. Zengin verir ama almaz. Zengin Allahtan alır. Karşılığını fazlasıyla Cenab-ı Hak ona verir.

Sorular var mı? Bir katılımcı: Hocam fitre alan grupla zekât alan grubun farklılığı var mı? Abdülaziz Bayındır: Fitre alan grupla zekât alan grubun farklılığı var tabii. Fitre alan grup fakir olur. Fitre fakirden başkasına verilmez. Fitre için sadece miskin kelimesi kullanılıyor. Miskinin kapsamına fakir girer. Çünkü adam orda çaresiz kalmış yiyecek bir şeyi yok. Ama miskin apayrı bir şeydir.

Bir katılımcı: Biraz önce zekât vermesi gereken insanları anlatırken Arif bir soru sormuştu. Bir kişinin iki dairesi var. Üçüncü daireyi alacak. Cebinde 50 milyar para var ve o kadarda ödeme yapacaksa ona zekât gerekmez dediniz. Yani normalde… 40:24 ? sn. anlaşılmıyor. o mala mal istemek olmuyor mu? Abdülaziz Bayındır: Bir dakika orada yanlış anlaşılma var. Onu bir düzelteyim ondan sonra sorunu alayım. Mesela bir kişinin bir tane dairesi var ve bu daireyi ihtiyacı olduğu için kullanıyor olsun. Fazladan da bir daire almış olsun. Fazladan aldığı daire için borçlanmışsa ihtiyacı olan daireyi hesaba katmayacaksınız. Bu dairede zaten kendisi oturuyor. Fazladan aldığı daireyi ticaret niyeti ile aldıysa o daire ticaret malı sayılır ve zekâtını vermesi gerekir. Ama fazladan aldığı daireyi kirasını almak niyetiyle aldıysa zekâtını vermeyecek. Başka bir örnek daha verecek olursak, elinde ihtiyacından fazla bir dairesi olan bir kişi düşünelim. Üçüncü daireyi de 10 milyarını peşin verip 90 milyarın karşılığında da 50 milyarı cebinde var kalan 40 milyarı da taksite bağlamış. Kalan 40 milyarın karşılığı olmak üzere ya da 90 milyarın karşılığı olmak üzere bir başka dairesi varsa yani bu şahsın borcuna karşılık malı varsa o zaman o artan paradan zekâtını verir. Yani kişinin durumuna göre değişir. Şimdi sen soracağını sor.

Bir katılımcı: Bir arkadaş anlatmıştı. Mesela bazı uyanıklarda arsaya zekât düşmez diyorlarmış. Biraz elinde para var. Tam zekât mevsimi geliyor. Hemen gidip bir tane arsa alıyor. Hani arsaya düşmez diyorlar ya. Abdülaziz Bayındır: Arsayı satmak için alıyorsa zekât düşer. Öyle yapanlar da genelde satmak için alırlar.

Bir katılımcı: Hocam biliyorsunuz vergi dilimidir. Türkiye Cumhuriyeti’nde ki gibi kuranda vergi yok. Zekât veriyoruz. Hem vergiyi hem Zekâtı aynı şekilde vereceğiz mi? Veya verilen vergi, Zekâttan düşülebilir mi? Abdülaziz Bayındır: Ramazan günü bu kadar ağır sorular sormayın. Kuran-ı Kerime baktığımız zaman gerçekten bu vergi zekâttan düşülebilir. Bu vergilerin değişik kalemleri var, sizin yaptığınız işin karakterine göre yani hepsi o zekâta dâhil olmaz. Mesela gelirinizden vermiş olduğunuz vergi belki burada hesap edilebilir ama diğerleri burada hesap edilmez. Birde şu var Türkiye Cumhuriyetinde devlet zekât almıyor çünkü kuruluşu ve yapısı böyle bir şeye müsaade etmiyor. Kendine göre bir sistem kurmuş. Ona göre vergisini alıyor. Gerçi devlet bu vergileri harcarken büyük ölçüde zekât harcamalarına uygun yerlere harcıyor. Örneğin memuruna, işçisine, sosyal kurumlarına, okullarına vb yararlı yerlere veriyor. Zekât masrafı olabilecek yerlere veriyor da yalnız böyle bir yapılanma olmadığı için, ister istemez burada insanın zihni şüpheden de arınamıyor. Öyle bir yapılanma olsa hiç şüphesiz ki bir şekilde verilebilir.  Birde şu açıdan bakmalıyız. Bugün verginin mantığı ile zekâtın mantığı arasında fark var. Vergide eğer geliriniz varsa gelirden verirsiniz. Maldan vermezsiniz. Ama zekâtta geliri de dâhil ederek malınızdan verirsiniz. Mesela % 2,5 küçük bir rakam gibi görünüyor. Ama tüm malı hesap edince bazen o gelirin tamamını da zekât olarak vermeniz gerekebilir. Hatta oda yetmeyebilir. Çünkü o sene kazançta olmasan bile zekâta tabi olan maldan zekâtını vereceksin. Dolayısıyla burada çok ciddi bir mantık yanılması olabilir. Buna da dikkat etmek gerekir. Yani zekâtı tam olarak hesap ettiğiniz zaman ben vergiyi zekâttan düşüyorum diyen bir adama aman yapamazsın, edemezsin demek belki biraz zor ama düşmemesi tavsiye edilir.

Bir katılımcı: Hocam Kuran-ı Kerime göre bu zekâtı devlet toplasa gayrimüslimlerin zekât verme durumu nasıl olacak? Abdülaziz Bayındır:  Gayrimüslimlerden de alınıyor. Onlardan alınanlara cizye ve haraç deniyor. Adı zekât değil ama onlardan da vergi alınıyor.

Bir katılımcı: Geliriniz malınızın değerinin % 2,5 undan daha az ama siz gelirinizden daha fazla zekât vermek zorunda kalıyorsunuz. O zaman sanki şu da çıkmıyor mu? Eğer siz o malı işletemiyorsanız el değiştirecek demektir. Abdülaziz Bayındır: Elbette. Maldan zekâtı verdiğiniz zaman bu sene zarar etmiş olsanız bile zekât vereceksiniz. O zaman çok iyi çalışacaksın ki zarar etmeyesin.  Dinamik olacaksın. Mesela birisi Muminun suresi 4 üncü ayete şöyle bir mana vermiş. Benim biraz hoşuma gitti ama üzerinde fazla da düşünmedim. Mesela bizim Arapça bilen arkadaşlarda düşünsünler. “Vellezine hum lizzekâti failun” “onlar zekât için fiil yaparlar”. (23/4) Yani zekât için çalışırlar. Kazanırlar ki zekât verelim. Veren el olalım yani. Buda bana pek uzak bir mana gelmedi. Çünkü lam harfi ceri var “lizzekâti” “zekât için” “failun” “fiil yapar” yani çalışırlar. Tabii ki veren el olmak için gayret göstermek lazım. 47:35 seyirci: hocam zekâtla ilgili ayetler hep ???? anlaşılmıyor. Abdülaziz Bayındır: Ciddi bir fark var “vellezine hum lizzekâti faılun”. Dolayısıyla zaten sistem sizi çalışmaya mecbur ediyor. Çalışmadığınız takdirde malınızın gittiğini görüyorsunuz. Malda canın yongasıdır. İnsan öyle kolay kolay razı olamaz. Çok çalışmak gerekiyor. Böyle çalışırsanız da dinamik ve zengin bir toplum olur. Böylece herkes gayet iyi bir şekilde geçinir.

Bir katılımcı: 96 yaşında aylık bakım masrafı 2 milyar olan kadının evi satıldı. Finans kurumuna yatırıldı paranın yetip yetmeyeceği belli değil. Zekât ve oruç fidyesi düşer mi? Abdülaziz Bayındır: Paranın yetip yetmeyeceği belli değil derken neyi kastediyorsunuz? Bir katılımcı: Ne kadar yaşar, yaşamaz. Abdülaziz Bayındır: Onu biz bir yıllık düşüneceğiz. Gelecek seneye kadar yaşar mı, yaşamaz mı? Onu bir yıla göre hesap edeceksin. Bu yılki masrafları ne kadarsa onlar düşülür. Geriye kalanı zekâta yetiyorsa o zaman kalandan değil hepsinden zekât verilir. Tabii gelecek seneye yaşarsa yaşar. Yaşamazsa yaşamaz artık. Cenabı hak kimi ne zaman öldürecek bunu bilmemiz mümkün değil. Bir katılımcı: Fidye düşer mi? Abdülaziz Bayındır: Dün ilim adamı olan iyi bir arkadaşımız yanıma geldi. Nereye gitti bu Mustafa Çavdar? Gitti bak. Mustafa Çavdar geldi bir soru sordu. Hasta olan bir kişi oruç tutamamış, kazada edecek durumda değil. Fidye verecek mi, dedi. Bende vermeyecek dedim. Şimdi arkadaş da çok zeki devamında bana soracak diye düşündüğüm için hemen dedim ki bak Bakara 184’de şöyle yazıyor. Şöyle dedi: “anladın sana ne soracağımı”. Bakara 184’ü tekrar okuyalım. “Eyyamem mağdudat” “sayılı günlerde oruç tutacaksınız”. “femen kene minkum meridan ev ala seferin” “sizden kim hasta ya da yolculuk üzere olursa”. “feıddetum min eyyamin uhar” “diğer günlerde orucunu tutar”. “ve alellezine yutikunehu” Mesela bu benim elimdeki Ahmet (Ağrafça, Bekir)…. 50:48. sn. anlaşılmıyor. mealinde şöyle mana veriyor: “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler”. Abdülaziz Bayındır’ın verdiği mana: Hâlbuki kelime olumludur. “ve alellezine yutikunehu” “oruca güç yetirenler, oruç tutabilenler” demektir. Oruç tutabilen üzerine ne gerekir? “fidyetun taamu miskin” “bir miskin doyuracak fidye gerekir”. Oruç tutabilenlere bir miskin doyuracak fidye gerekir. Bir katılımcı: Oruç tutabilecek durumda ama tutmuyorlar. Abdülaziz Bayındır: Tutmuyorları, nerden çıkarıyorsun? Bir katılımcı: İki tane olumsuzluktan bahsediyor. Abdülaziz Bayındır: Burada olumsuzluk yok. Bir katılımcı: Hocam burada olumsuz bir şey görünmüyor. Abdülaziz Bayındır: Burada olumsuzluk yok. Bir katılımcı: O zaman güç yetiren ve yetiremeyen sayılı günlerde… Abdülaziz Bayındır: Burada yetiremeyen diye bir olay yok. Zaten güç yetiremeyeni Allah sorumlu tutar mı? “La yukellifullahu nefsen illa vus’ahe” “Allah hiç kimseyi gücünün yettiğinden fazlasıyla mükellef tutmaz”. (2/286) Gücü yetmiyorsa zaten sorumlu değildir. Burada “ve alellezine yutikunehu” oruca gücü yetenler yani tutabilenlere bir fakiri doyurmak gerekir. Tutabiliyorsunuz ve bir fakiri doyuruyorsunuz. Ne yapıyoruz biz. Fitre veriyoruz işte. Mustafa Çavdar peki buna niye fidye denmiş, dedi. Dedim ki niye fidye dendiğini Peygamberimiz açıklıyor. “Tuhraten lissaim” yani oruç tutan kişinin bir takım eksik kusurlarını temizlemek için. Böyle bir şeye de fıkıhta sözlük olarak fidye denir. Efendim dedi buradaki mana oruç tutamayanlara demektir. Oruç tutamayanlar fidye verir. Tabii ki gelenekte mana öyledir. O arkadaşın şahsında ben geleneği yargılamak için konuşuyorum. O arkadaşı yargılamak için değil. O sonradan meseleyi biraz anlar gibi oldu. Diyorlar ki buradaki mana oruç tutamayanlara bir fidye gerekir. Hâlbuki burada olumsuzluk yok. Diyelim ki öyle peki kaç gün oruç tutamıyor? Diyorlar ki tutamadığı her gün için bir fidye gerekir. Her gün içini nereden çıkarıyorlar? Bir cümle ilave ediyorlar. Hâlbuki oruç tutabilen ifadesini olumsuza çevirdiler yetmedi, bir de her gün için diye ilave yapıyorlar. Peki oruç tutamayan diyorlar, oruç tutamayanlarda fidye verecekse Allah en sonunda niye “ve en tesumu hayrul lekum” “oruç tutmanız sizin için hayırlıdır” diyor. Oruç tutamayana tutmanız hayırlıdır denir mi? O zaman çelişki olur Allahın ayetinde çelişki olur değil mi? Bir katılımcı: Birde hocam oruçtan kurtulma kapısı açılır yani, ibadetten kaçınmak için… Abdülaziz Bayındır: Ben tutamıyorum diye para verir. Ama bahane yapan kimseler için yapabileceğimiz bir şey yok çünkü işin gerçeğini Cenabı Hak biliyor. Allahtan kaçılamaz. Biz doğru davrananları düşünmek zorundayız. Yani oruç tutamayan kişiler fidye verir diyor. Oruç tutamayan insana Allah tutmanız daha hayırlıdır der mi? O zaman demek ki burada çok ciddi bir hata yapılıyor. Meselenin ciddiyetini anladınız mı? Peygamber efendimiz “kad faradallahu aleykum el fıtra” “Allah size fitreyi farz kılmıştır” dediği için bu ayeti kerime(2/184) fitreyle ilgidir. Allah fitreyi farz kıldı diyor. Peki, Allah nerede farz kıldı? Hangi ayette farz kıldı? Bundan başkada konuyla ilgili bir ayet yok. Tabii o arkadaş dedi ki peki bu ayeti senden başka böyle anlayan var mı? Vallaha bilmiyorum dedim. Ne yani yok diye yanlış mı, olacak. Ama ayetin meali öyle değil mi? Bir katılımcı: Arapça biliyorsa öyle. Bilmiyorsa…  Abdülaziz Bayındır: Yok yok. Ondan sonra itiraz etmedi zaten. İzah ettikten sonra sesini kesti. Yani hakikaten yapılacak o kadar çok şey var ki. 55:56 Bir katılımcı: anlaşılmıyor. Abdülaziz Bayındır: Hiç bir şey yapmıyor. Oruç tutamayanın yapacağı bir şey yok. Bir katılımcı: Hocam annem oruç tutamıyor, babam fidyeyi günlük 5 milyondan 150 milyon hesapladı. Ben gerekmez dedim, yok gerekir dedi. Tatmin oldu. Anlaşılmıyor. Abdülaziz Bayındır: Diyecek ki benim bu oğlumda ileri gidiyor. Bir katılımcı: İşimiz çok zor gerçekten. Abdülaziz Bayındır: Yok yok işimiz çok kolay çünkü elimizde ayet var. Adamlar susuyorlar ne yapalım? Bir katılımcı: İki ayet mealinden okudum. Bu kadar mezhep imamı varken sen nasıl ayete bu şekilde meal verirsin? Abdülaziz Bayındır: Neyse canım artık yavaş yavaş onlarda alışacaklar. Fazla şey yapmayın. Yavaş yavaş alışacaklar.

Bir katılımcı: Fidye ile fitre aynı şeyler mi? Abdülaziz Bayındır: Hayır fidye kelimesi ile fitre kelimesinin manalarında fark var. Fidye, herhangi bir ibadette meydana gelen kusuru giderici maddi yardım. Peygamberimizde diyor ki oruç tutan kişi eğer yalan söylerse… Yahya hatırlıyor musun? Neydi o hadis. Yahya: çok kimseler vardır ki diyor oruçtan elde ettikleri kar sadece aç ve susuz kalmalarıdır. Abdülaziz Bayındır: Yani eğer yalan söylerse veya yanlış davranışlarda bulunursa… Hadisin metni neydi? Yahya hadisin metni: 57:33–57:39 sn. arası anlaşılmıyor. Abdülaziz Bayındır: Yani yalan söyler veya yanlış bir şekilde davranış gösterirse bu adam boşu boşuna aç kalmış olur. Oruç tutarken bir yerde birisi bir yalan söylemiş olur, bir şeyleri eksik yapmış olabilir. İşte bu kusuru kapatacak maddi yardımın adına fidye denir. Peygamberimizde fidye için orucu ve oruçluyu temizleyen şeydir diyor. Bunun adına kelime manası itibariyle fidye denir. Fitre, fıtratından doğan doğru davranışları değil de yanlış davranışları yapmasına karşılık o fıtratta meydana getirdiği eksiklikleri gidermek için verdiği bir yardım şeklinde de düşünülebilir.

Bir katılımcı: Hocam Ömer Nasuhi Bilmen ile Elmalılı “ve alellezine yutikunehu” olumsuz olarak değil de oruca pek zor dayanabilecek kimseler üzerine diye çevirmiş. Abdülaziz Bayındır: Öyle bir mana veremeyiz. Bu hiç mümkün değil. Oruca pek zor dayanabilecek… Mustafa Bey, takat ne demektir? Mesela gücüm, takatim var dersin. Allaha şükür takatim var dersin. Türkçede de aynı Arapçadaki manada kullanılıyor. Takati olmak demek gücünü zorlamak demek değildir. Yani bu mana verilemez. Buna delil olarak az önce okuduğumuz ayetleri okuyalım. Allah-u Teala diyor ki “la yukellifullahu nefsen illa vusaha” “Allah kimseyi gücünün yettiğinden fazlasıyla mükellef tutmaz”.(2/286) Yani kişinin diyelim ki yerden tavana kadar ki araya gücü yetiyorsa tavana doğru yaklaştıkça gücü kesilmeye başlar değil mi? Ama zorlasa da oraya gücü yetiyordur. Zorladığın takdirde dahi yapamayacağın şeyden Allah seni sorumlu tutmaz. Bunların verdiği mana budur. Artık o gücünü sonuna kadar kullanma anlamına geliyor. Ama takat o değil. Arkasından Allah bize şu duayı yaptırıyor. “Rabbena ve la tuhammilna ma la takate lena bih” “rabbimiz takatimiz olmayan şeyi de bize yükleme”. (2/286) Yani bu aslında zorlansak yaparız demektir. Şöyle örnek vereyim; elimi havaya kaldırsam en son uzandığım nokta parmaklarımın ucu olur. Parmaklarımın ucundan sonrasına artık zorlanırım. Takatimiz kesilir. Ya Rabbi bundan sonrasını da bize yükleme diye Allah bize dua yaptırıyor. Değil mi? Allah bize o duayı yaptırıyor ki yani zorlandığımızda bize yük yükleme. Bu ne demektir yüklemeyeceği için duayı yaptırıyor. Yoksa boşuna yaptırmaz o duayı. O zaman bu takatimiz olmayan kısımdır. Hâlbuki ayette takatimiz olan diyor. “ve alellezîne yutîgûnehû” “bu işte takat getirebilenler”.(2/184) Yani takatin zorladığı noktadan da aşağısında olanlar. Ne demek yani rahatlıkla oruç tutabilen insanlar demektir. Dolayısıyla o manaları vermek mümkün değil. İşte gelenekten kaynaklanan sıkıntıdan dolayı o manaları vermişler. Geleneğe karşı çıkamıyorlar. Çünkü geleneğe karşı çıkmak kolay bir şey değildir. Çok zor bir iştir. Bir katılımcı: Allaha karşı çıkıyorlar da geleneğe karşı çıkamıyorlar.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
2 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
3 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
4 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
5 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
6 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
7 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
10 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
11 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
12 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
13 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
14 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
15 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
16 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
18 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
19 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
20 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
23 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
24 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
25 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
26 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
27 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
28 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
31 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
32 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
33 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
34 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
35 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
36 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
37 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
38 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
39 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
40 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
41 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
42 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
43 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
44 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
45 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
48 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
49 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
50 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
52 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
53 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
54 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
56 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
57 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
58 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
59 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
61 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
62 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
63 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
65 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
66 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
67 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
70 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
71 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
72 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
73 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
74 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
75 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
76 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
77 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
78 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
81 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
82 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
83 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
84 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
85 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
86 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
87 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
89 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
90 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
91 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
92 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
93 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
94 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
95 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
96 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
97 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
98 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
99 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
100 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
101 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
102 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
103 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
104 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
105 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
107 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
108 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
109 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
111 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
112 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
113 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
115 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
116 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
117 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
118 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
120 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
121 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
122 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
123 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
124 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
125 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
126 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
127 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
128 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
129 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
148 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
156 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
164 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
165 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
168 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
182 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
210 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
226 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
227 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
228 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
229 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
244 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
245 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
248 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
252 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
260 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
286 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
289 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
290 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
291 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
292 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
293 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
294 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
295 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
296 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
297 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
298 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
299 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
300 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
301 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
302 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
303 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
304 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
305 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
306 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
307 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
308 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
309 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
310 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
311 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
312 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
313 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
314 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
315 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
316 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
317 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
318 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
319 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
320 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
321 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
322 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
323 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
324 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
325 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
326 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
327 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
328 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
329 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
330 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
331 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
332 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
333 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
334 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
335 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
336 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
337 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
338 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
339 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
340 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
341 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
342 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
343 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
344 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
345 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
346 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
347 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
348 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
349 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
350 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
351 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
352 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
353 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
354 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
355 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
356 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
357 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
358 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
359 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
360 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
361 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
362 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
363 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
364 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
365 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
366 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
367 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
368 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
369 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
370 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
371 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
372 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
373 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
374 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
375 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
376 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
377 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
378 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
379 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
380 İcma 11 Ekim 2016
381 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
382 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
383 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
384 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
385 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
386 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
387 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
388 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
389 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
390 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
391 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
392 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
393 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
394 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
395 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
396 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
397 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
398 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
399 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
400 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
401 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
402 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
403 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
404 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
405 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
406 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
408 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
409 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
410 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
412 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
413 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
414 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
416 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
417 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
418 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
419 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
421 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
422 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
423 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
424 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
425 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
426 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
427 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
430 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
431 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
432 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
433 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
434 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
435 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
436 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
437 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
438 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
439 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
440 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
441 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
442 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
443 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
444 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
445 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
446 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
448 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
449 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
450 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
451 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
452 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
453 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
454 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
455 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
457 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
458 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
459 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
461 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
462 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
463 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
466 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
467 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
468 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
470 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
471 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
472 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
473 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
474 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
475 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
476 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
477 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
478 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
479 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
480 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
481 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
482 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
483 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
484 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
485 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
486 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
487 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
488 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
490 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
491 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
492 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
493 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
494 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
495 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
496 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
497 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
498 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
499 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
500 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
502 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
503 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
504 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
505 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
506 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
507 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
508 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
509 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
510 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
511 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
512 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
513 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
514 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
516 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
517 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
518 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
520 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
521 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
522 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
523 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
524 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
525 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
526 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
527 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
528 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
529 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
530 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
531 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
532 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
533 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
534 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
535 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
536 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
537 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
538 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
539 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
540 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
541 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
544 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
545 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
546 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
547 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
548 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
549 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
550 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
551 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
552 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
553 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
554 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
555 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
556 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
557 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
558 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
559 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
560 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
561 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
562 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
563 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
564 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
565 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
566 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
567 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
568 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
569 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
570 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
571 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
572 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
573 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
574 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
576 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
577 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
578 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
579 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
580 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
581 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
582 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
583 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
584 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
585 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
586 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
587 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
588 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
589 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
590 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
591 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
592 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
593 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
594 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
595 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
596 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
597 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
598 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
599 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
600 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
601 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
602 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
603 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
604 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
605 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
607 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
608 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
609 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
610 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
611 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
612 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
613 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
614 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
615 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
616 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
617 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
618 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
620 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
621 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
622 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
623 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
624 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
625 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
626 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
627 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
628 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
629 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
630 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
631 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
632 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
633 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
634 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
637 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
638 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
639 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
640 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
641 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
642 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
643 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
644 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
645 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
646 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
647 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
648 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
649 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
650 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
651 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
652 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
653 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
654 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
655 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
656 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
658 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
659 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
660 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
661 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
662 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
663 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
664 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
665 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
666 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
667 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
669 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
671 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
672 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
673 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
674 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
675 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
676 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
677 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
678 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
679 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
680 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
681 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
682 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
683 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
684 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
685 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
686 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
687 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
689 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
690 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
691 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
694 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
695 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
696 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
697 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
698 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
700 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
701 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
702 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
703 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
704 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
705 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
706 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
707 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
708 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
709 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
710 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
711 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
712 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
713 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
714 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
715 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
716 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
717 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
718 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
719 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
720 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
721 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
722 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
723 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
724 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
725 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
726 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
727 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
728 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
729 Hac 11 Kasım 2008
730 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
731 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
732 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
733 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
734 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
735 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
736 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
737 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
738 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
739 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
740 Oruç 26 Ağustos 2008
741 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
742 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
743 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
744 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
745 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
746 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
747 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
748 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
749 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
750 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
751 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
752 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
753 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
754 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
755 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
756 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
757 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
758 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
759 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
760 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
761 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
762 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
763 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
764 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
765 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
766 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
767 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
768 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
769 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
770 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
771 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
772 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
773 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
774 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
775 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
776 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
777 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
778 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
779 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
780 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
781 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
782 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
783 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
784 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
785 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
786 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
787 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
788 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
789 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
790 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
791 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
792 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
793 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
794 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
795 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
796 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
797 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
798 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
799 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
800 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
801 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
802 Mearic Suresi 27 Mart 2007
803 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
804 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
805 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
806 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
807 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
808 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
809 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
810 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
811 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
812 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
813 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
814 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
815 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
816 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
817 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
818 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
819 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
820 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
821 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
822 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
823 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
824 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
825 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
826 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
827 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
828 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
829 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
830 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
831 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
832 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
833 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
834 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
835 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
836 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
837 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
838 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
839 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
840 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
841 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
842 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
843 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
844 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
845 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
846 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
847 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
848 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
849 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
850 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
851 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
852 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
853 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
854 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
855 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
856 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
857 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
858 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
859 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
860 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
861 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
862 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
863 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
864 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
865 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
866 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
867 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
868 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
869 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
870 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
871 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
872 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
873 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
874 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
875 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
876 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
877 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
878 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
879 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
880 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
881 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
882 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
883 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
884 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
885 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
886 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
887 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
888 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
889 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
890 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
891 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
892 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
893 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
894 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
895 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
896 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
897 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
898 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
899 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
900 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
901 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
902 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
903 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
904 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
905 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
906 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
907 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
908 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
909 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın