Teğabun Sûresi / Cehennemlikler

4 Temmuz 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Euzubillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim.

Bugün Tegabun suresinin 558. Sayfa 10. Ayet. Siz geçen hafta yoktunuz galiba.

“Vellezine keferu ve kezzebu bi ayatina: kafir olan ve ayetlerimiz karşısında yalan söyleyenler”.

“Ulaike ashabun nari halidina fiha: onlar o ateşin ashabı,arkadaşlarıdırlar”. Yani o ateşe yapışır kalırlar.

“Halidina fiha: orada sürekli olarak yada vücutları ihtiyarlamadan orada sürekli kalırlar”.

“Ve bi’sel masir: ne kötü hale gelmektir o”. Ne idiler, ne oldular. Onlar bir zamanlar ağalar beylerdi. Herkese lafları geçiyordu. Malları mülkleri itibarları vardı. Ama şimdi cehennemdeler. Ne kötü hale gelmektir o.

Şimdi elinizdeki meallerde, şöyle ben kendi mealimden okuyayım.

“Küfredip ayetlerimizi inkar edenler” şeklinde bendeki mealde geçiyor. Farklı meal var mı? Aynı meal demiyorum farklı var mı?

“Ayetlerimizi yalanlayanlar”. Şimdi burada, tefsirlerde hep ayetlerimizi yalanlayanlar diye geçer. Dikkat ederseniz ben öyle meal vermedim. Ayetlerimiz karşısında yalan söyleyenler dedim. Şimdi , “kezzebe” kelimesi mastar-ı tekzib dir. Türkçemizde yalanlama manasındadır. Dolayısıyla dilimiz ister istemez o tarafa doğru kayıyor. Ama arapçada “kezzebe” hem yalanlama manasına gelir hem çok yalan söylemek manasına gelir. Yani yerine göre gelebilir. “Kezzebe”nin doğrudan meful aldığı bir ayet vardı. Yani harficersiz meful aldığı bir ayet vardı. Kezzebe fiili.

“Fe in kezzebuke” diye. Hangi ayetti?

Aliİmran 184: “Fe in kezzebuke: eğer seni yalanlarlarsa”. Bir çok yerde var. Şimdi ben bu konuşmayı arapça konuşmayı bilenler için yapıyorum daha çok. Doğrudan meful alıyor bu fiil. Manası eğer seni yalanlarlarsa. Orada demek ki müteaddidir kezzebe fiili. Ama harficerle müteaddi olan kalıbı da var. Daha çok öyle kullanılmış. Kezzebe “ba” harfiyle kullanılıyor. O da olunca şu ortaya çıkıyor; demek ki bu fiil lazım olarak da kullanılıyor. Lazım olarak kullanılırsa çok yalan söylemek olur. Arapça bilenler için söylüyorum tam anlaşılsın diye tekrar edeyim. Lazım bir fiil harficer ile müteaddi hale getirilir. Yani lazım dediğimiz geçişsiz fiildir, meful almayan fiildir. Yani yüklemi olmayan fiildir. Ahmet geldi. Hasan gitti şeklinde olduğu gibi. Lazım fiiller harficer ile meful alırlar. Müteaddi olan fiiller yani geçişli fiiller de harficersiz meful alırlar. Şimdi bu kezzebe fiili hem harficerli hem harficersiz meful aldığı için; demek ki hem çok yalan söyleme manasına geliyor hem de yalanlama manasına geliyor. O zaman harficerli olan ile harficersiz olana farklı bir anlam vermek gerekiyor. Ondan dolayı “Allah’ın ayetleri karşısında yalana sarıldılar” diye bir anlam verdim. Yani çünkü ayetler o kadar açık gerçeklerdir ki, yalanlanması mümkün değil. Ama onlar yalanlıyor gibi gözüküyorlar ama kendi içlerinde yalanlamıyorlar. Bunu neden söylüyoruz? Çünkü yalanlama; bir insan bir başkasını yalanlıyorsa o sözde haklı olabilir değil mi? Yani birisi yalan söylüyordur gerçekten, siz ona dersiniz ki yalan söylüyorsun kardeşim. Siz haklı olmazmısınız? Bir de doğru söyleyene karşı yalan söylüyorsun dersiniz. Siz o kişinin doğru olduğunu bilirsiniz içten ama ona dersiniz ki yalan söylüyorsun. Allah ayetleri o kadar güçlü ve sağlamdır ki insanlar onun doğru olduğunu çok iyi anlar ve kavrarlar. Onu yalanlıyorlarsa aslında yalan söylüyorlardır. Bir arap için bunu anlamak kolay. Birisi harficerli birisi harfi cersiz. Ama bunu bir şekilde aktarmak lazım bu manayı. Ondan dolayı “ve kezzebu bi ayatina” bir başka şekilde de alınabilir yani. Benim yapabildiğim bu kadar. Ama işin temel mantığı öyle. Yani Allah’ın ayetlerini yalanlayanların aslında yalan söylediklerini bir şekilde karşı tarafa anlatmak lazım. Zaten kendileri de yalan söylediklerini itiraf edeceklerdir.

“Ve kezzebu bi ayatina: ayetlerimiz karşısında yalana sarıldılar”

“Ulaike ashabun nari”

“Vellezine keferu kezzebu bi ayatina: kafirlik eden” yani görmek istemeyen, görmezlikten gelen “ve ayetlerimiz karşısında yalana sarılanlar, işte onlar cehennemliktirler ve ebedi orada kalacaklardır”.

Bir de bu ayete böyle mana verdiğimiz zaman diğer ayetlerle de uyuşma içerisinde de olması gerekiyor. Bir kere AllahTeala hiç kimseyi bilmediği kavramadığından dolayı sorumlu tutmaz. Cehenneme gidenleri anlatan bir ayeti kerimeyi son zamanlarda sık sık tekrarlıyoruz.

“Yevme tebyaddu vucuhun ve tesveddu vucuh: bazı yüzlerin ağardığı ve bazı yüzlerin de kararacağı günde”

“Fe emmellezinesveddet vucuhuhum: yüzleri kararanlara”

“Ve kefertum ba’de imanukum: cehenneme gidenlerin herbirisi yüzleri kararanlardır. İnandıktan sonra kafir mi oldunuz”(ALİ İMRAN 106).

İman neydi? Kalple tasdik etmek. Yani bize söylemesi gerekmiyor değil mi kişinin? Senin söylediğinin doğru olduğuna ben içten içe inanıyorum dediğiniz zaman kişi mümin olur. O inanmıştır. Söylenen doğrudur fakat menfaatlerine ters düştüğü için karşı koyması lazım. O zaman reddediyor işte o zaman kafir oluyor. Adam kafir, sana karşı mücadele ediyor ama senin haklı olduğunu biliyor. Onun için böylrlerinin mücadeleden kaçtığını da görürsünüz. Ve bunlar demogoji yaparlar, ciddi tartışmaya girmezler. Kaçamak yaparlar. Nasihate yönelirler, baktılar ki olmadı bu defa kaba kuvvete sarılırlar. Çünkü söyleyecekleri bir şey yoktur. Sizin doğru olduğunuzu çok iyi biliyorlardır. Ona karşı ellerinde herhangi bir güç yoktur.

Neml suresi 27. sure, 379. sayfa. Yani kafirin pisikolojisini çok iyi bilmek lazım. Siz onun pisikolojisini çok iyi bilirseniz sizinle tartışan kişileri kolay teşhis edersiniz. Hani bizim geleneğimizde kafir bilmeden inkar eden kişi olarak anlaşılır. AllahTeala zalim mi ki bilmediği şeyle cazalandırsın. Şimdi bu Neml suresinde Firavun ile Musa(as)’ın karşılaşması anlatılıyor. Musa(as)’ın gösterdiği mucizeler var. İşte o mucizelerin her birisi ayettir. 13. Ayete bakın

“Ve kezzebu bi ha”ya verdiğimiz mananın doğruluğunu ortaya koymak için ben bunu söylüyorum. Çünkü bu da çok önemli bir hatadır bana göre. Bir başkası hata demeyebilir. Ben de yüzde yüz emin olduğum şeylerde bana göre kelimesini kullanmıyorum dikkat ederseniz. Bunun manasından eminim de birisi kalkar der ki öbürü de bu manayı ifade eder diyebilir. O açıdan öyle söylüyorum. Şimdi 13.ayete bakın

“Fe lemma caethum ayatuna munsiraten: Firavun ve hanedanına ayetlerimiz geldi. Gerçekleri apaçık gösterir şekilde”.

“Kalu haza sıhrun mubin”. Çok etkileniyorlar bu ayetlerden. Söyleyecek bir sözleri yok, bu apaçık bir büyü, sen bizi büyüledin de onun için konuşamıyoruz diyorlar. Yalan söylüyorlar. Yalanlama bu işte, evet. Ama yalan söylüyorlar. Çünkü gerçekten de büyülenmişler. Nasıl büyülenmişler? O ayetlerin gerçekleri bütün çıplaklığıyla ıspatlaması onlara söz bırakmamış. Ne konuşacaklar? Konuşacakları bir takım şeylerdir. Şimdi bize ayet okutturmuyor bazıları. Diyorlar ki ayet okursanız 1-0 galip başlıyorsunuz diyorlar. Aynen bu cümleyi kullanıyorlar. Ayet okumayın 1-0 galip başlıyorsunuz. Peki de, neyi tartışıyoruz ki? Bu Allah’ın dini ise Allah’ın ayetleri okunur, başka bir şey okunmaz. Niye? Çünkü yaptığının Allah’ın ayetine uymadığını çok iyi biliyorsunuz. Tabiki Firavun gibi davranamaz. Bunun davranış biçimi pisikoloji olarak aynıdır.

“Bütün gerçekleri gösterir şekilde ayetlerimiz geldi. Dediler ki bu apaçık bir sihirdir”.(NEML 13).

“Ve cehadu biha”. “Ceh” kelimesi. Ceh asıl neydi Enes Hoca? Arapçasını söylüyor,Türkçe söyle diye sordum. Neyse tekrarlayayım. Diyor ki; nefyi ma kal fihi isbatun: olanın tersini söylemektir. Biz buna türkçede bile bile inkar deriz. Yani doğru olduğunu bile bile inkar nedir? Yalan söylemek değil mi? Zaten yalan söylemek kişinin bildiğinin tersini söylemesi değilmidir? İşte “Ve cehadu biha” bak buda gene ba harficeri ile. Bile bile inkara saptılar. Bununla bu ayetler karşısında yalana sarıldılar. Aynı anlam değil mi?

“Vesteykanetha enfusuhum: onların içleri o ayetleri iyice özümsemişti”. Ayetleri özümsemişti. Müslüman olmak nedir? İçten kabul etmek değil mi? İşte firavun içten kabul etmişti. Musa(as)’ın haklı olduğunu. Ayetin metni işte. İçten kabul ettiği halde inkara yöneldi. İşte bu bile bile inkardır. Yani doğru olduğunu bildiği halde inkar etmektir. Değil mi? İşte kafirlik bu. Gerçeği kavrıyorsunuz, hesabınıza gelmiyor. Bir takım menfaat ilişkilerinizin beklentinizin bozulacağından korkuyorsunuz ve firavun hanedanının gideceğinden korktu ve inkara yöneldi. Neden dolayı inkara yöneldi?

“Zulmen ve uluvven: yanlış yaparak,zalimlik ederek ve kendisini üstün görerek”(NEML 14). Üstünlük taslayarak. Benim gibi bir adam şuna nasıl inanır.

Şimdi, bizim bir arkadaşımız gitmiş birisiyle tartışmış. Bütün gerçekler ortada, açıkça yanıldıklarını da çok iyi görmüşler. Abdulaziz hocanın etrafında kaç kişi var kardeşim demiş. O da diyor ki; kaç kişiylemi ölçüyorsunuz gerçekleri. İsterse dünyada tek kişi olsa gerçekler değişir mi? Hemen işi nasihate yöneltiyorlar. Efendim işte, bana söylüyorlar, sen böyle yaparsan tek kalırsın. Kardeşim ben bir siyasi parti lideri değilim ki parlamentoya millet vekili sokamamaktan korkayım. Şimdi bende sizden yana olsam gerçek değişir mi? O zaman neden gerçeklerin peşindeyiz. İşte bakın, iman içten kabul etmek değil mi? Bak firavun içten kabul etmiş. Ama kabul etmesinin göstergesi olarak da ona göre davranış ortaya koyması lazım ama tam tersi davranıyor. Şimdi firavun inandıktan sonra kafir olanlar gurubuna girmiyor mu? İnanıyor çünkü,görüyor yani bu gerçek ortada. Ama hesabına gelmiyor. Bir çokları der ki; efendim ah gerçekleri bir anlatabilsek herkes inanır. Herkes inanır mı? Gerçekleri herkes anlar ama herkes inanmaz. Çünkü herkesin kendine göre bir hesabı var. İnsanların akıllarına göre davrandığını mı zannediyorsunuz? İşte burada insanın kişiliği ortaya çıkıyor. Akıl ve ruh. Kalp ile düşünme kelimesi geçer kuranı kerimde. “E felem yesiru fil ardı fe tekune lehum kulubun ya’kılune bıha ev azanunyesmeune: onlar yeryüzünde yürümediler mi ki? Kalpleri olsun onunla düşünsünler”(HAC 46). Kalp ile mi düşünürüz? Yok! Akılla düşünürüz. Neden kalp ile düşünsünler ifadesi var? Şimdi eğer firavun aklına göre hareket etseydi Musa(as)’a karşı inkara saparmıydı? Sapmazdı! İmanın yeri akıl değil. Akıl çünkü doğruları söyler. İmanın yeri kalp. Kalp karar organıdır. Hükümet gibi. Akıl hükümetin danışmanı gibidir. Danışmanın verdiği bilgiye göre karar verebilir de vermeyebilir de değil mi? İşte akıl insana bilgi verir kalp kararını verir. Kalp denmesinin sebebi de dönektir o. Yani kendi hesabına geleni kabul eder gelmeyeni kabul etmez. Doğru olsada olmasada. Şimdi firavun aslında aklıyla çok iyi kavradı da içten kabul edemiyor. Çünkü kabul ederse Musa(as)’ın emrine girecek hesabına gelmiyor.

(Salondan müdahale edildi ama duyulmadı 25:14) Tamam iyi ya onun için imana gelip de kafir olmaları o. Ama karar noktasına geldiği zaman. Şimdi oraya geliriz,senin o sorunu da yüksek sesle sorayım, ne konuştuğumuzu anlamadan olmaz.

Şimdi kalpleri “lehum kulubun ya’kilune biha:onunla düşündükleri kalpleri yok mu?”Yani akıllarına göre karar veren bir kalpleri olsun onların. “Evedanun yesmeune biha: yada gerçekleri işitecek kulakları olsun”. Çünkü birçokları gerçekleri işitmekten hoşlanmaz, bir çok kalp de doğruları kabul etmekten hoşlanmaz.

Şimdi tekrar akılla düşünmek meselesine gelelim. Kalple düşünmek meselesi. Kalbin akla göre karar vermesi manasınadır.

“E la bi zikrillahi tatmainnul kulub” diyor Allah “kalpler ancak Allah’ın zikri ile yatışır”(RAD 28). Yani kuran ile yatışırlar. Kuranı kerimi dinlediğiniz zaman zihninizde hiçbir problem kalmaz demektir. Meseleyi çok iyi anlarsınız demektir. İçinize yatar demektir. İçinize iyi yattıktan sonra, doğru olduğunu anladıktan sonra onu kabul edip ona göre davranmak yada davranmamak farklı bir olaydır. İşte bu az önceki olay o. Yani “ve cehadu biha: firavun ve hanedanı ona karşı bile bile inkarcılık yaptılar”. Vesteykanetha enfusuhum: halbuki içleri iyice mutmain olmuştu”(NEML 27). İçten iyice kavramışlardı. En küçük şüpheleri kalmamıştı Musa’nın Allah’ın peygamberi olduğu konusunda. Ama buna karşı çıkmalarının sebebi gerçeği kavramamaları değil, zalimlik ve büyüklük taslamalarıydı. Başkasının emrine girmeme. Şimdi oldu mu? İşi iyice kavradıkları için içten iman için tasdik var ama o tasdikin gerektirdiği hareket noktasında hareketi vermiyor. Çünkü bir amel gerekiyor bir fiil gerekiyor ondan sonra. O fiil tam ters bir fiil oluyor. İnkar şeklinde ortaya çıkıyor. İnkar şeklinde ortaya çıktığı için inandığına ters şeyler söylediği için bir kere ilk önce kendi kendine rahatsızlık duyuyor. O inandığı şeyin tersine hareket etmek bu insanın kendi içinde bir çatışma meydana getiriyor. Bu sebeple müslümanlar karşısında sürekli zayıf düşmüşlerdir. Çünkü kendilerine güvenleri yok. Müslümanlar sürekli başarılı olmuşlardır. Çünkü kendilerine güveniyorlar. Yani inançlarına güveniyorlar. İşte koskoca firavun Musa(as) karşısında bütün herşeyini kaybetmiştir. Kendi canı da dahil. Burda kapalı bir yer kaldı mı? “Kezzebeha” da? Arapça bakımından? Tamam.

“Ma asabe min musibetin illa bi iznillahi: bir musibet” musibet kelimesi bizim türkçede kötü şeyler için kullanılır. Arapçada öyle değil. Başa gelen bir şey, iyi de olur kötü de olur. Başa ne gelirse mutlaka Allah’ın izniyle, Allah’ın onayıyla, Allah’ın bilgisiyle gelir. Yani şimdi biz bir şey yapmak isteriz, onun için gereken bütün gayretimizi gösteririz eğer o Allah’ın koyduğu kurallara uygunsa gerçekleşir yoksa gerçekleşmez.

Bir ayeti kerimede Hadid suresi 22. ayet. 57. Sure sayfa 541.

“Ma asabe min musibetin fil ardı vela enfusikum: bir musibet gelir yeryüzünde yada kendi içinizde”. Mesela dışarıda dolaşırken bir olay olur. Yada hiç dolaşmıyorsunuz,evinizde bulunurken bir olay oldu. Bizim Mustafa Çavdar arkadaşımız bu akşam yok aramızda, cumartesi sabah 8 de evinde kalp krizi geçiriyor. Hastaneye kaldırıyorlar. Halbuki cumartesi günü de onunla Hendek’e ve İzmit’e gidecektik. Bir süre sonra aklı başına geliyor. Saat 1’de hanımıyla görüşebiliyor. Gözünü açar açmaz diyor: aman Hocam gitsin oraya diyor. Beni beklemesin. Şimdi hiç akılda yok. Sabahleyin saat 8’de hiç beklenmedik bir anda işte kalp krizi geliyor. Dün akşam ikinci bir kalp krizi vurmuş. Sonra bugün saat 4’e doğru aradılar. Bir anjiyo yapmışlar, başarısız olmuş daha önce. Tam tıkalı bir damara bugün ikinci bir anjiyo yapmışlar balonla açmışlar onu, tamamen açmışlar. Şimdi dün bypass için hastane arıyorlardı, bugün bypass a gerek kalmadı demiş doktorlar. Yani ne olursa olsun vücudunuzun içerisinde yada dış dünyada Allah’ın onayı olmadan hiç bir şey olmuyor. Onun için de dua, tevbe çok önemli oluyor. Çünkü Allah evet demeden hiç birşey olmuyor.

“Ve kane nefsin temute illa biiznillah: hiç kimse Allah’ın bilgisi ve onayı olmadan ölmez”. Başa Allah’ın izni ve onayı olmadan hiçbir olay gelmez.

“Ma asabe min musibetin” Hadid suresindeki 22. ayeti okuyorum 541. sayfada. Başa ne musibet gelse. Yani iyi kötü. Aslında musibet dememek lazım çünkü türkçede musibet kelimesi hep kötü manasında kullanılır. Başa gelen her olay, vet hadise

“Fil ardı ve la fi enfusikum: yer yüzünde veya kendi içinizde”. İçinize Mustafa Çavdar’ı örnek verdim. Yeryüzüne işte yürüyorsunuz, aniden bakıyorsunuz ki bir trafik kazası tehlikesi,yüzde yüzlük bir tehlikeden kurtuluyorsunuz.

“illa fi kitabin min kabli en nebreeha: onu ayrı bir olay olarak yaratmadan önce mutlaka bir şeye kayıtlı olur”. Yani mesela Mustafa Çavdar’ın kalp krizi gelmeden önce kalp krizi bir yere kaydedilir, Allah’tan onay alır ondan sonra kalp krizi başlar.

Şimdi Yunus(as)’ın olayını hatırlayın. Yunus(as) son andan önce tevbe etmişti değil mi? Ölüm tehlikesiyle yüz yüze gelmeden tevbe etmiş kurtulmuştu. O zaman tevbe, dua, ibadet bir çok şeyde bizi rahatlatabilir. Çünkü Allah’ın onayı olmadan hiç bir şey olmuyor. Dua da, ibadet de Allah’a yalvarıyorsunuz, Allah’a yöneliyorsunuz.

“İnne zalike alallahi yesir”. Şimdi siz düşünürsünüz dersiniz ki: ya öyle de kardeşim bir an, bütün insanları düşün, yeryüzünde insanlar,içinde. Mevcut sayıların ifade edemeyeceği çoklukta olay meydana gelir öyle değil mi? İşte katrilyon, kentrilyon o kelimelerin hiç birisi yetmez. Bir anda o kadar çok olay meydana gelir ki. Ya bu kadar çok olay bir yere kaydedilecek herbirisi Allah’ın bilgisine sunulacak, oradan onay alınacak falan yapma Allahını seversen der birisi. AllahTeala diyor ki bunu demeyin.

“İnne zalike alallahi yesir: bu Allah’a kolaydır”(HADİD 22).

Şimdi bizim bazı alimlerimiz bu ayete şöyle mana vermişlerdir;

“Kendi nefsinizde yada yeryüzünde herhangi bir olay meydana gelir ki kişiyi yaratmadan önce bir kitaba kaydetmiş olmayalım”. Nebreeha’da nefislerinizi yaratmadan önceye şey yapmışlardır. Ayetlerdeki bütünlüğü bozmuşlardır,tamamen bozmuşlardır. Yani sizin başınıza gelen olaylardan her birisi siz bu dünyaya gelmeden önce yazılıydı. Bu ayete yanlış mana vererek bu şeye yönelmişlerdir. E peki ben dünyaya gelmeden yazılıysa daha niye geldim ki? Değil mi? Halbuki Allah öyle demiyor. Bu ayeti o şekilde anlamak mümkün değil. Sonra bu “inne zalike alallahi yesir” demenin bir anlamı kalmaz. Bu Allah’a kolay demenin. Robotu insanlar da yapıyor. Önceden programlıyor, koyuyor ondan sonra ona göre yürüyor. Ama zor olan anlık takip, işte bu zordur bu Allah’a kolaydır. Zaten bir çok şeyin espirisi kalmıyor ondan dolayı müslümanların da bir espirisi kalmadı yeryüzünde. Ehli sünnetin inancı dedikleri budur.

Evet, şimdi Enes Hoca bir ayet söyledi. Aliİmran 3.sure 181. ayet.

“Lekad semiallahu kavlellezine kalu innallahe fakirun ve nahnu agniyau: Allah fakir biz zenginiz diyenleri Allah elbetteki işitmiştir”. Bunu yahudiler söylüyor. Allah fakir olmazsa fakir kukaraya yardım edin der mi diyorlar. Demek ki onun parası yok bizden istiyor haşa.

“se nektubu ma kalu: onların söylediklerini yazacağız”.

“Vekalehumul enbiyae bi gayri hakkın: ve peygamberleri haksız yere öldürmelerini de yazacağız”.

Şimdi peygamberleri haksız yere öldürmeleri olduğu gibi şimdi de peygamberliği haksız yere öldürüyorlar, şu anda hala devam ediyorlar. Muhammed(sav)’in peygamberliğini çok iyi bildiği halde Onu sürekli kendi cemaatlerinden uzak tutarak inanmalarını engelliyorlar ve her insan açısından onu öldürüyorlar. Onu da yazacağız diyor AllahTeala. Bugün iki arkadaşımız Amerika’da bir toplantıya gitmişti geldiler. Bugün geldiler. Toplantının konusu orada hıristiyanlıkta, yahudilikte,budizmde, çeşitli toplumlarda rüya ile ilgili yıllardır, 13 yıldır çalışma yapılmış. Bizim arkadaşların iki yıldır haberi oldu. Şimdi bugün gittiler, gelen arkadaş diyor ki; orada bir yahudi müslümanlarla ilgili konuşmaları yapıyormuş. Ve şunu toplantıya katılanlara anlatmış. Müslümanlar rüyalarında bir şey görür sabahleyin kalkar yaparlar. İşte rüyalarında görmüşler ki Medine’yi fethedeceğiz, kalkmışlar Medine’ye gelmişler. Görmüşler ki Mekke’yi fethedeceğiz gitmişler onu da. Bugünkü müslümanların da rüyasına Muhammed girer gidin falan yere şunu yapın der yaparlar. Ondan sonra 11Eylül’de de müslümanlar rüyalarında gördüler; gidin bugün ticaret merkezini bombalayın, bombaladılar.

Diyor ki müslümanları böyle anlatmış. 13 senedir böyle anlatıyormuş yahudi orada. Şimdi ilk defa bizim iki arkadaşımız gidince, bu konuda da bir kitap yazmış. İşte Dreams Muhammed to Usama Bin Ladin gibi , isim de yanlış aklımda kalmadıysa. İşte Muhammed’den Usama Bin Ladin’e Kadar Rüyalar diye. Arkadaş diyor açtım baktım müslümanları çok kötü gösteriyor. Sonra gitmiş konuşmuş. Toplantıda da bütün dinleyicilerede söylemiş bu yalandır. Öyle bir alkış aldım ki diyor millet ayakta alkışladı diyor. Enteresan bir şey o da. Sonrada o ilgili kuruluşa demiş ki bu kitabı yayınlarsanız bizde buna karşı gerekeni yaparız diye, o da vazgeçmiş. Neyse yani bunlar peygamberleri öldürmeye hala devam ediyorlar. Yani insanları Muhammed(as)’a inandırmamak için her yolu kullanıyorlar.

” İşte biz bunların hepsini yazacağız”. E peki dünyaya gelmeden yazılmışsa yazacağız denir mi? Zaten muranın bütünlüğü büsbütün ortadan kalkıyor. Hayatın anlamı kalmıyor. Ondan dolayı müslümanların yeryüzünde bir anlamı kalmamıştır.

Araf 156’da “Vektubu lena fi hazihid dunya haseneten: ya rabbi bu dünyada bize bir güzellik yaz”,

“vektubu lenafi hazihid dunya haseneten ve fil ahirah: ahirette de bize güzellikler yaz”

“İnna hudna ileyk: biz sana yöneldik”.

AllahTeala’da şöyle cevap veriyor. Musa(as)’ın duası bu. Diyor ki;

“Azabi usibu bihi men eşau: benim azabım onu çarptırmaya karar verdiğim kişiyi azaba atarım”. Ki o karar kitapta bellidir.

“Ve rahmeti vesiat kulle şey: ama rahmetim herşeyi kuşatmıştır”.

“Fe se ektubuha lillezine yettekune ve yu’tunez zekah”. Şimdi “ben rahnetimi yazacağım”, yazdım değil bakın görüyormusunuz. “Yazacağım” geleceğe yönelik bir ifade. Hemde burada, arapça bilenler için söyleyeyim “sin” harfi var ki bir başka zaman kipinde anlama imkanı yok. Mutlaka gelecekle ilgili.

“Fe se ektubuha lillezine yettekun: kendini koruyanlar için bunu yazacağım”.

“Ve yu’tunez zekah: zekat verenler için”

“Vellezine  hum bi ayatina yu’minun: ve ayetlerimize inananlar için bunu yazacağım” diyor.

O zaman demek ki; işte ehli sünnet diyerek bu ayetlere yanlış mana verip, müslümanları anlaşılmaz bir kadercilik içerisine sürükleyen insanlar bu günleri hazırlamışlardır.

Şimdi bu ikinci ayette şöyle, onu da okumak lazım. Neden böyle Allah olay meydana gelmeden Allah tarafından mutlaka onaylanıyor? Bir olay onaylanmışsa ondan geri dönüş mümkün değil. O zaman olay meydana geldikten sonra artık ah vah etmenin bir anlamı yok. Çünkü Allah onaylamıştır. Artık geri dönüş mümkün değil. Ondan sonra yapacağınız şey üzülmek değil ne yapabiliyorsanız onu yapmaktır. Gerisini artık düşünmeyeceksin ileriye bakacaksın. Çünkü artık geri dönme imkanı yok. Ondan dolayı diyor ki;

“Li keyla te’sev ala ma fatekum: kaybettiğinize üzülmeyesiniz” çünkü AllahTeala’nın onayıyla olmuştur.

“Ve la tefrehu bima atakum: Allah’ın verdiği bir şeyle de sımmarmayasınız diye”. Allah size bir imkan verdiyse de vermiştir. Bunu  gerisine bakmayın. O imkanı en güzel nasıl kullanacaksınız ona bakın.

“Vallahu la yuhıbbu kulle muhtalin fehur: Allah kendini bir şey zanneden hayallere kapılan ve övünen hiç kimseyi sevmez”(HADİD 23). Allah size bir imkan vermişse övünmeniz için hayale kapılmanız için değil, o imkanları Allah’ın istediği gibi kullanmanız için vermiştir.

  1. BÖLÜM

Euzubillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim

Şimdi soru cevap faslına başladık. İnternetten gelen sorular var. Sorularını göndermek isteyenler sü[email protected] adresine sorularını gönderirlerse cevaplamaya çalışırız.

İnternetten gelen sorular:

SORU: Ömer Karaca soruyu soran. Bir takım ayetlerin özel amaçlarla okunması gerektiği söylenir. Her gün aynı sure mi okunmalı.

CEVAP: Bazıları evlenmek isteyenler şu sureyi okusun, bekar kızı varsa bilmem. İşlerinin düzelmesini isteyen şu ayeti okusun falan derler bunların hiç bir tanesinin sahih bir rivayetini ben bugüne kadar görmedim. Şimdi kuranı kerimi müslümanlar yaşamak için okumaktan vazgeçince büsbütün boş kalıyor, bu defa da kendi kafalarına göre uyduruyorlar. Şu sureyi okursan şu işe iyi gelir, bunu okursan bu işe iyi gelir. Sureleri okuyup ona göre amel ederseniz herşeye iyi gelir. Kuranı okuyun ona göre hareket edin iyi gelmeyeceği hiç bir şey yoktur. Bütün problemleri halleder Allah’ın izniyle. Siz biliyormusunuz öyle bir rivayet?

SORU: Dua nasıl edilmeli?

CEVAP: AllahTeala diyor ki; Araf 55, 158. sayfa

“Ud’u rabbekum tedarruan ve hufyeh innehu la yuhibbul mu’tedin: rabbinize yalvarın, rabbinizi yardıma çağırın içten içe yalvararak ve gizlice” yani için için dua edin. “Allah aşırı gidenleri sevmez”. Dua da aşırılık yok. Yanlız Allah’ı çağıracağız, “iyyake na’budu ve iyyake nestain” diyoruz; “kulluğu yanlız sana yapar yardımı yanlız senden isteriz”. Bütün ihtiyaçlarımızı AllahTeala’ya açacağız, bütün yardımı ondan isteyeceğiz. Yanlız şunu da bilmek zorundayız; Bakara suresinin 200. ayetini açalım.

“Fe minen nasi men yekulu rabbena atina fid fünya: insanlardan kimisi dua eder; ya rabbi bu dünyada bize ver”. Yani hep dünyalık ister. İşlerim iyi olsun, sağlığım iyi olsun, çocuklarım iyi olsun, iyi evlerde oturayım, iyi yiyeyim, iyi içeyim falan.

“Ve ma lehu fil ahirati min halak: bu ahiretten bir şey istemediği için ahirette alacağı bir pay yoktur”(BAKARA 200). Bir kere ahiret yok.

“Ve mihum men yekul: insanlardan kimisi de şöyle der”

“Rabbena atina fid dünya haseneten: ya rabbi bize bu dünyada güzellik ver”. Herşeyde güzellikler.

“Ve fil ahirati haseneten: ahirette de güzellik ver”

“Ve kına azaben nar: ve bizi o ateşin azabından koru”(BAKARA 201).

Şimdi, dünyalık isteyene ahiretten bir şey yok, bu bir. Peki dünyalığı elde edecek mi acaba? Dünyada güzellik isteyen, ahirette güzellik isteyen bunları elde edecek mi? Burada AllahTeala diyor ki:

“Ulaike lehum nasibun mimma kesebu: onlardan her birine kazandıklarından bir pay var”(BAKARA 202). Ben dünyalık istiyorum diye Allah bana dünyalık vermez. İstiyorsan onun için çalış o zaman al. Şimdi bazıları şunu söylerler; kardeşim öyle insanlar var ki hiç çalışmıyor,beyler gibi geçiniyor! E tamam olabilir. Ama o başkasının malını yiyordur, kendi malını yemesi, kendi kazancını yemesinden bahsediyor buradaki ayet. Yani bir şey senin olması için senin tarafından kazanılması lazım. İşte bunların kendilerinin olan kendi kazançlarından bir paydır. Dünyalık da istese ahiret de istese çalışmak zorundadır. Çalışmazsa bir şey yok. Şimdi ben namaz kılmayı o kadar çok istiyorum ki.. Tamam. Gündüz akşama kadar namaz kılmayı isteyeceğine kalk kıl bitsin bu iş. Ya çalışmayı çok istiyorum. Git çalış! İsteme kısmı duadır, çalışma da onun fiili tarafıdır. İşte Allah diyor ki; dünyalık istiyen de çalıştığından bir pay alır. Hem dünyalık hem ahiret için çalıştığından bir pay alır. Çalışmayana bir şey yok. Öyle otur akşama kadar dua et, yok. Duanın gereğini de yapacaksın. Ne gerekiyorsa onu yapacaksın.

“Vallahu seriul hisab: Allah hesabı çok çabuk görür”(BAKARA 202). Dua önemlidir elbette,AllahTeala bir ayette diyor ki;

Furkan suresinin son ayeti 25. sure;

“Kul ma ya’beu bikum rabbi lev la duaukum: sizin duanız olmasa Rabbiniz size niye kıymet versin?Niye  değer versin ki? Ne değeriniz olur Rabbiniz katında. “Deki Rabbim size ne değer verir duanız olmasa”.

“Fe kad kezzebtum fe sevfe yekunu lizama: siz yalana sarıldınız yakında o sizin yakanıza yapışacaktır”, onun cezasını çekeceksiniz. Yani Allah’a dua etmek son derece önemlidir. İsteklerimizi tabi ki ona açacağız, başkasından bir şey istemeyeceğiz. Ama onun gereğini de yapacağız. Çalışmadan da bir şey yok.

Bir de Araf suresi, 7. sure 175. sayfa 180. ayet.

“Ve lillahil esmaul husna: en güzel isimler Allah’ındır”. Allah’ın isimleri bize Allah’ı öğretiyor. Yani Allah’ı bize tanıtıyor.

“Fed’uhu biha: o isimlerle çağırın”.

“Ve zerullezine yulhıdune fi esmaihi: Allah’ın isimleri konusunda yamukluk yapanları bırakın”. Yani C.Hakkın ismini sağa sola çekiyor. İşte Allah’ın adı şöyledir ama şu.. (Burada kesiliyor 56:02). İnsana benzetenler vardır C.Hakkı. İnsanları da AllahTeala’ya benzeten vardır. Yamukluk yaparlar, onları bırakın.

“Se yuczevne ma kanu ya’melun: yaptıklarının karşılığını yakında göreceklerdir”.

Şimdi, C.Hakk ihtiyaçları gideriyor. Ey ihtiyaçları gideren Allah’ım. Allah’ın isimlarini okuduğn zaman C.Hakkın yüceliğini daha iyi kavrarsın. Onun karşısında kul olduğunu kavrarsın. Sonra şöyle ellerini açar dua edersin, o zamqn yağmurun yağması için rahmet için imkanlar hazırlanmıştır. Bir de çalıştınmı sonuç alırsın. Şimdi şöyle düşünün; yağmur yağar, dağlara da yağan yağmur hep ovalara iner. Ovaların suyu hiç dağlara çıkmaz. Ve yağan yağmurlar da çukur yerlerde birikir. Yağmura biz Allah’ın rahmeti deriz değil mi? Onun için siz şöyle boynunuzu eğin, dağ gibi dimdik durmayın Allah karşısında. Kul gibi durun, böyle boynunuxu eğin. Böyle bir yağmurun dolacağı çukur gibi kollarınızı açarsınız Allah’a yalvarırsınız ya Rabbi sen ihtiyaçları giderirsin diye içten içe. Ondan sonra C.Hakk elbetteki duaları kabul eder.

Diyor ki Allah Teala bir ayette de; Bakara suresi 186

“Ve iza seeleke ıbadi anni: kullarım sana beni soracak olurlarsa”

“Fe inni karib: ben onlara yakınım”, uzakta değilim. Onun için bağırıp çağırmaya lüzum yok. İçin için yalvarsınlar tamam.

“Ucibu da’veted dai: dua edenin duasına cevap verir”. Önemli olan içten yakarmaktır. Hangi kelimeleri söyleyeyim? Hangi kelimeleri içten söylüyorsan onu söyle, yani sen kendin Allah karşısında acizliğini idrak et, Allah’ın yüceliğini kavra ondan sonra içten. Ona göre de hareket et. Diyor ki;

“Ucibu da’veted dai: ben dua edenin duasına cevap veririm”

“Fel yestecibu li: onlar da benim isteklerime cevap versinler”. Bak ben de bazı isteklerde bulunuyorum.

“Vel yu’müni bi: bana inansınlar”

“Leallehum yerşudun: belki bu şekilde olgunlaşırlar”.

Bir başka ayeti kerime de şöyle; Bakara 153. ayet.24. sayfa

“Ya eyyuhellezine amenustainu bis sabri ves salat: müminler sabır göstererek ve namaz kılarak Allah’tan yardım isteyin”. Yani Allah’tan yardım istediğiniz zaman hemen olmasını beklemeyin. Çünkü burası dünya. Borcunuz var. Ya rabbi işte şu kadar borcum var, ver. Verdi. Ya rabbi işte hastam var. İyileştirdi. Ya rabbi işte şu, bu..hepsini verdi. O zaman bu dünya dünya olmaktan çıkar. İmtihan diye bir şey kalmaz ki değil mi? AllahTeala imtihan da yapacak hem isteğini de verecek. Onun için biraz sabırlı ol. Ve namaz kılarak dua et. Eylem yap, bir şey yap.

“İnnallahe meas sabirin: Allah sabredenlerle beraberdir”. Sabırlı olursan kazanırsın. Demek ki dua bu şekilde. Sabırlı olmak lazım. Gönlümüzü Allah’a açmak lazım. İçin için yalvarmak lazım. Aşırıya gitmemek lazım. İçimizden geldiği gibi Allah’a yalvarmamız lazım. O zaman şunada inanmamız lazım ki C.Hakk duamızı mutlaka kabl eder. Öyleyse sabırlı olmak lazım.

SORU: Tegabun suresi 10. ayet ki derse başladığımız zaman okuduğumuz ayetti. Ayetlerimizi inkar edenler cehennem ehlidir deniyor. Bazı kimseler de cinler konu olduğu zaman; yok canm bunlar hurafe cahil insanların düşünceleridir diyorlar. Onlar böyle bir sure olduğu için kafir olmuş olmuyor mu?

CEVAP: Kuranı kerimde Cin suresi diye bir sıre var.

“Vele kad zera’na li cehenneme kesiran minel cinni vel ins: insan ve cinden çoğunu cehennem için yaratmış olduk”(ARAF 179) diyor.

“Ve ma halaktul cinne vel inse illa li ya’buduni: insanları ve cinleri sadece bize kul olsunlar diye yarattık”(ZARİYAT 56) diyor AllahTeala.

Şimdi cinleri inkar edenler kafir olmazlar mı? Tabi cinleri inkar edenler kafir olur. Ama cin nedir? Hangi türlü bir varlıktır o ayrı bir konu. Yani cin kelimesi esasen gözükmeyen demektir. Cenin denir ana rahmindeki çocuğa göremezsin. Dışardan baktığın zaman göremezsiniz. O kökten. Mecnun denir delilere. Onu da aklı göremediğiniz için. Akıllılık emaresini göremediğiniz için. Cin de gözükmeyen bir canlı. Mahiyeti nedir? O konuda bizim fazla bir bilgimiz yok. Ama cini inkar ettiğiniz zaman cin suresi de var onları inkar etmek olur ki, bu tabiki Allah’ın ayetlerini inkar sayılır.

SORU: Batman’dan gelen bir soru. Abdullah Sevgili. Bildiğim kadarıyla bu kardeşimiz orada öğretmen olması lazım bir lisede. Din kültürü öğretmeni değil mi?

“Zina etse de, hırsızlık yapsa da, la ilahe illallah diyen cennete girer” hadisini iman ve küfür açısından nasıl anlamalıyız?

CEVAP: Şimdi onu şöyle anlayalım. Bak, gene ayeti açalım da oradan anlayalım. Furkan suresini açalım yine. 25. Surenin son sayfasını. 68. Ayetten itibaren okuyoruz

“Vellezine la yed’une meallahi ilahen ahara: Allah ile beraber başka bir ilahı yardıma çağırmayan”. Allah ile beraber başka bir varlığa kul olup onu yardıma çağırmayanlardır. Müslümanların özelliklerini anlatıyor Allah burada.

“Ve la yaktulunen nefselleti harremallahu illa bil hakı: Allah’ın haram kıldığı canı haklı bir sebep olmadıkça öldürmeyenler”,

“Ve la yeznun: zina etmeyenler”. Müminlerin özelliklerini anlatırken bunları söylüyor. Ve bunlar aynı zamanda büyük günahlar.

“Ve men yef’al zalike: kim bunu yaparsa”

“Yelka esama: esama mülaki olur”. Yani hayırlardan güzelliklerden uzaklaşır. Kötü bir pozisyona girer. Çünkü bu bir günahtır. İsm: insanı hayırdan uzaklaştıran kötülüklere yaklaştıran şeydir. Şirke düşerse kötülüklere yaklaşır, zina ederse pislşklere bulaşmış olur,halk arasında öyle denir pisliğe bulaştı denir. İsm kelimesi o manaya gelir. Ve adam öldürürse başını belaya sokmuş olur.

“Yudaaf lehul azabu yevmel kıyameh: kıyamet günü onun azabı katlanır”.

“Ve yahlut fihi muhana: ve o azap içerisinde sürekli kalır,alçak bir vaziyette”(FURKAN 69). İtibarsız, değersiz bir vaziyette kalır. Burada üç tane günah sayıldı. Demek büyük günahların büyükleri oluyor. Birisi şirk, diğeri zina, üçüncüsü de adam öldürmek haksız yere. Ebedi cehennem cezası olduğından bahsetti burada AllahTeala

“İlla men tabe: tevbe eden başka”

“Ve amene ve amile amelen salihan: inanan ve iyi iş yapan başka”.

“Fe ulaike yubeddilullahu  seyyiatihim hasenat”. Şirke düşmüş, zina etmiş, adam öldürmüş, bunlar çom büyük günahlar. Tevbe ettiği zaman ve iyi iş yapmaya başladığı zaman, artık eskileri tamamen bırakmış doğrulara yönelmişse bu AllahTeala’ya tamı tamına yöneliş olur. Atladım değil mi?

“İlla men tabe: tevbe eden”

“Ve amene ve amile amelen salihan: ve iyi iş yapanlar başka”. Tevbe ediyor, inanıyor ve salih iş yapıyor,iyi iş yapmaya başlıyor. İyi iş yapmaya başladığı zaman artık o defteri tamamen kapatmış iyiye yönelmiş

“Fe ulaike yubeddilullahu seyyiatihim hasenat: Allah onların kötülüklerini güzelliğe çevirir”(FURKAN 70). Yani adam öldürmüşse adam öldürmenin günahı diyelim 100 birimse, o 100 birim günahı affeder 100 birim sevap verir. Efendim işte şirkin günahı diyelim 1000 birimse o bin birimi affeder 1000 birim ilaveden sevap verir. Zinanın günahı işte mesela 60 birimse onu affeder bir 60 birim de ilaveden sevap verir. Tabi kaç birim olduğunu bilmiyoruz da anlaşılsın diye söylüyoruz onları.

“Ve kanallahu gafuren rahima: Allah gafur ve rahimdir”(FURKAN 70).

Şimdi burada üç tane günahtan bahsetti. Bir de bu günahlar içerisinde Allah’ın asla affetmeyeceği bir günah var o da şirk. Yani bu üç günahtan birincisini hiç bir zaman affetmez.

“İnnallahe la yagfiru en yuşrake bihi: Allah kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz”. Yani Allah kendisine ait özellikleri başka varlığa verilmesini, bir başka varlığın büyütülmesini asla bağışlamaz.

“Ve yagfiru ma dune zalik: bunun altında kalan günahları bağışlar”

“Li men yeşau: dilediği kişiler için bağışlar”(NİSA 116).

Peki bu insanlar tevbe etmiş olsa. Bakın burada tevbe eden, şirk günahını işlemiş dahi olsa tevbe edeni ne yaptı? Bağışladı. Şirk bağışlanmaz diyorsa, kime göre? Tevbe etmemiş olan kişiye göre. Yani o zaman diğerleri de öyle. Diğer büyük günahlar da öyle. Adam büyük günahları işlemiş, tevbe etmeden ölmüş. Bunların içerisinde şirk varsa bu kişinin bağışlanma ihtimali var mı? Yok! Şirk yok, diğer günahlar var. Mesela adam öldürme, zina,faiz gibi diğer günahlar, hırsızlık falan. Onların affedilme imkanı var mı? Tevbe etmeden ölmüş. Bir karara varın, bir gurup var bir gurup yok. Oylamaya mı tabi tutalım. Ayeti bir daha okuyayım.

“Ve yagfiru ma dune zalike”dediğine göre, zaten tevbe etse kesin bağışlayacak değil mi? Orada “li men yeşau” meselesi yok zaten. Tevbe etmeden ölmüşse? Ulema arasında ihtilaf vaki oldu. Neyse şimdi ayeti tekrar okuyayım. AllahTeala diyor ki;

“İnallahe la yugfiru en yuşrake bihi: Allah kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz”. Tevbe etse onu da bağışlar. Demek ki tevbe etmezse demektir bu. Bunu anlamamız lazım değil mi?

“Ve yagfiru ma dune zalik: bunun altında kalan günahlar” diğer bütün günahlar bunun altındadır.

“Li men yeşau: istediği kişi için bağışlar”. O zaman bu tevbe etmeden ölendir. Tamam mı? O zaman tevbe etmeden ölen kişiyi Allah isterse, müşrik değilse bağışlar hiç cehenneme sokmayabilir. Şimdi, hırsızlık da şirkin altındadır, diğerleri de. Mesela bu okuduğumuz ayette adam öldürme, zina ebedi cehennem cezasını hak eden suçlardan sayıldı. Bir başka ayette de faiz almak.

“Fe ulaike ashabun nari hum fiha halidun”. Bakara 275. Ayette. Kendisine bu ayetler gelip de faizin haramlığını kavradıktan sonra tekrar faize kim dönerse onlar cehennemlikdirler, sürekli orada kalırlar. Bak faiz alana da ebedi cehennem cezası diyormuş. Başka varmıydı? Hiç aklımıza gelmiyor tabi. Yani ebedi cehennem cezası sadece kafirlere değil. Allah’ın asla affetmeyeceği şirktir. Bütün kafirler müşriktir zaten. Şirkin altında kalan günahları istediği kişi için affeder. Tevbe etöeden ölse bile. Bakalım Abdullah Bey’in sorusuna cevap vermiş oluyormuyuz. Zannedersem vermişiz. Evet.

İsterseniz şunlar bitireyim, yoksa bu konu ile ilgili mi soruyorsunuz? Bakara 81. Tamam teşekkür ederiz güzel bir ayeti söylediniz. Hatta 80’den başlayalım.

Bu yahudiler için daha çok. Hıristiyanlar da aynı şeyi söylemişler zaten.

“Ve kalu len temessesen naru illa eyyamen ma’dudat: bize ateş dokunmaz cehenneme gitmeyiz,olsa olsa bir kaç gün işte o kadar”. Bir kaç sayılı gün olabilir. Bir dakika bitirmeden sormak yasak. Bitireyim ondan sonra.

“Kul ettehaztum indallahi ahden: de ki siz Allah’tan söz mü aldınız?”.

“Fe len yuhlifallahu ahdehu: eğer söz aldıysa Allah sözünden caymaz”.

“Emtekulune alellahi ma la ta’lemun: yoksa bilmediğiniz bir şeyi uydurarak Allah’ın üzerine mi atıyorsunuz?”(BAKARA 80). Allah adına mı siz konuşuyorsunuz?

“Bela: hayır, sizin dediğiniz gibi değil”.

“Men kesebe seyyieten: kim bir kötülük işler”

“Ve ehatat bihi hatiyetuhu: o hatası da kendisini iyice kuşatır”. Yani o kötülüğün içinde boğulursa.

“Fe ulaike ashabun nar: onlar cehennemliktir”.

“Hum fiha halidun: orada ebedi kalacaklardır”(BAKARA 81).

“Vellezine anenu ve amilus salihati ulaike ashabu cenneh hum fiha halidun: inanan iyi iş yapanlar da cennetliktirler orada ebedi kalacaklardır”(BAKARA 82). Tamam.

Şimdi, önce okuduğumuz ayetlerde zaten bu manadaydı. Zina yapanın, faiz alanın, adam öldürenin de ebedi cehennemde kalacağını, hatta azabının katmerleneceğini de AllahTeala orada bildirmişti. Şimdi işte bunlar bu suçların cezası ama affedilmeyecek olan bir tanesi, o da şirk. Dolayısıyla şirk günahını işlemeden, tevbe de etmeden ölen bir günahkarın affedilme ümidi var. Anlatılmak istenen de bu.

SORU: Bu günahları işleyip de sürekli bunları yapan kişi şirke düşmüş olmaz mı?

CEVAP: Onu da Adem(as) ve şeytan örneğiyle anlamaya çalışalım. Şeytan biliyorsunuz, ayetleri sık sık okuduğum için tekrar okumak istemiyoru diğer sorulara zaman kalmaz diye. Şeytana AllahTeala Adem’e secde etmesi için emir vermişti. Şeytan da secde etmedi. Neden secde etmedin diye sorduğu zaman ne dedi? Ben daha hayırlıyım. Yani Allah’ın emrini beğenmedi. Senin verdiğin bu emir yanlış demiş oldu. Onun için Adem(as) da günah işledi. Allah şu ağaca yaklaşmayın dediği halde o ağaçtsn yedi. Şeytanı dost bilmeyin dediği halde dost bildi. AllahTeala ona sordu; niye bu u yaptın. Adem Havva validemiz ile birlikte “rabbena zalemna enfusena ve in lem tagfirlena ve terhamna le nekunenne minel hasirin: ya rabbi biz kendimize yazık ettik, böyle yapmamalıydık eğer bizi bağışlamaz affetmezsen biz büsbütün kaybetmiş oluruz”(ARAF 23) diyerek kendini suçlu Allah’ı haklı gördü. Şimdi günah işleyen insanlar iki türlü. Eğer Allah’ın haramını haram bilmiyorsa zaten müşrik olur. İşter küçük günah olsun ister büyük günah olsun hiç farketmez. Yani bakın Allah’tan başka birisine secde etmek normalde kabul edilmeyecek bir tavırdır değil mi? Ama emreden Allah ise bu emrin küçüğü büyüğü olmaz. Yerine getirmeyen kişiler açısından. Yani o emri yerinde görmezseniz orada küçüklük büyüklük olmaz. Yerinde görürseniz eğer doğrudur derseniz yani Allah’ın emrini kabul ettiğiniz takdirde günahkar olarak kalırsınız. Anlatabildim mi? Mesele bu.

SORU: Şirkin dışındaki günahların affı var derken, cezasını çektikten sonra affedilecek diye anlayabilirmiyiz.

CEVAP: Orada cezasını C.Hakk çektirebilir de çektirmez de. Yani hiç cehenneme sokmayabilir de. Cehenneme soktuktan bir müddet sonra çıkarabilir de, hepsi de mümkün. Yani ayetlerde bu konuda bir açıklık yok.

SORU:Şirkin açılımını yaparmısınız?

CEVAP: Ayeti kerimelerde “nettehazu min dunihi alihaten: Allah’ın dununda ilahlar edinenler”(KEHF 15) şeklinde bildirilir. Şimdi müşrik olanlar Allah’ı kendilerine uzak kabul ederler. Mesela şimdi şu tavan gibi. Ne kadar sıçrarsan tavana yetişemezsin. O zaman yetişmek için bir tane sopa alman lazım. Ha şimdi tavanı C.Hakk dersen tabi o sopayla yetişmek diye birşey insanın aklından geçmez. Senin isteklerini Allah’a ulaştıracak, onun emirlerini ve isteklerini sana ulaştıracak yada tek taraflı senin isteklerini Ona ulaştıracak bir aracı olsun derler. Araya aracı koyarlar. Şirk budur. Şimdi mesela İstanbul’da yaşıyoruz. İstanbul belediyesiyle işi olan insanlar belediye başkanına biz doğrudan ulaşamıyoruz, kolay değil diyerek belediye başkanıyla yakından tanışan birisini araya sokmaya çalışırlar öyle değil mi? Eğer bir kişinin güvendiği bir adam var, belediye başkanıyla ilgili bütün işlerini o görüyorsa bu kişi açısından İstanbul belediye başkanı Kadir Topbaş mı olur yoksa o adam mı olur? O adam olur! Çünkü Kadir Topbaş benim için önemli değil kardeşim ben işimi falan aracılığıyla yürütüyorum diyor. Şimdi işte müşrikler de Allah ile ilişkilerini birisi vasıtasıyla yürütyüğüne inanırlar. Müşriklik bu. Şimdi o vasıtanın uygun olması için Allah’a benzer özelliklerinin olması lazım. Hem kendinden yukarıda olacak Allah’tan aşağıda olacak. Ysni şimdi şu tavanı düşünün. O yukarıda olacak, kendinden yukarı ama Allah’tan aşağı aradaki ilişkiyi kuracak. Allah ile ilişkileri onun vasıtasıyla kuracaksın. Allah’a isteklerini onun vasıtasıyla ulaştıracaksın. Allah’ın onu hiç kırmayacağını düşüneceksin. O seni kabirde kurtaracak, sıratta kurtaracak, mahşerde kurtaracak falan filan diye düşüneceksin. Bu dünyada da ihtiyaçlarını karşılayacak. O zaman için Allah kim olur? O aracı olur.

Ama işin bir başka tarafı daha var. Birisi dese ki; ya sen kardeşim İstanbul belediye başkanı Kadir Topbaş bu adam değil ki. Elbette, tabiki bu adama belediye başkanı demiyorum ki der öyle değil mi? Öbürüne desen ki; ya senin isteklerini kabul eden AllahTeala. Elbette Allah,zaten bizim hedefimiz Allah’a ulaşmak. Onun için bütün müşrikler müşrikliği reddederler. Bütün müşrikler! Biraz sıkıştırdığınız zaman kesinlikle ben müşrik değilim der, hatta yemin eder. “Vallahi rabbina ma kunna müşrikin”(ENAM 23). Onun için Enam suresini açalım. 22. ayetten başlayacağız.

“Ve yevme nuhşuruhum cemian: hepsini bir araya toplayacağımız gün”.

“Summe le nekulu lillezine eşraku: sonra ortaklar oluşturan”. Ortaklık ne biliyormusunuz? Allah ile arana koyuyorsun ya o bir yönüyle Allah’a benzeyecek. Onun için Allah’a benzer özellikler şey yaparsın. Mesela Abdul kadir Geylani için onu Allah ile araya koyanlar bir yönüyle Allah’a benzetirler. Yetiş ya Abdul Kadir Geylani der adam. Adama dersin ki; ya ölmüş bir adam seni nasıl duyacak?

-Allah duyuramaz mı?

Ya bu adamın kabri Bağdat’ta ordan buraya nasıl gelsin? Hayatında İstanbul’a bir kere bile gelmemiş burayı nerden bulsun?

– Allah bildiremez mi? Bulduramaz mı?

Ya bu adam türkçe bilmez.

-Allah öğretemez mi?

Ya duyamaz bu adam.

– Allah duyuramaz mı?

Bakın Allah’a ait özellikler veriyor dikkat ediyormusunuz? Ama Allah verdiğini de söylüyorlar. Peki Allah’ın böyle bir şey verdiğine dair elinizde delil var mı? Allah’ın gücü yetmez mi? Allah’ın gücü seni yılan yapmaya, fare yapmaya,pislik yapmaya da yeter, şimdi ben sana pislik mi diyeyim kardeşim? Ben sana fare mi diyeyim yani şimdi? Sen bana niye fare dedin? Allah’ın gücü yetmez mi derim, o zaman sesini kesmen lazım. Varmı delilin? Yok! O zaman Allah’a iftira atarsın. Ve onu tanrı yapıyorsun. İşte hıristiyanlar İsa(as)’ı tanrı yapmışlardır, bir yönüyle ilah bir yönüyle insan. Onu  için diyorlar ki yüzde yüz tanrı yüzde yüz insan. Ondan sonra Allah diyor ki;

Onlara diyeceğiz “sümme nekulu lillezine eşraku eyne surekaukumullezine kuntum tez’umun: gözünüzde büyüttüğünüz ortaklar nerede diye söyleyeceğiz”(ENAM 22). Gözlerinde büyütüyorlarya böyle makamlar veriyorlar.

“Sümme lem tekun fitnetuhum: onları sıkıntıya sokan sadece şu olmuştur”

“İlla en kalu vallahi rabbina ma kunna muşrikin: rabbimiz Allah’a yemin olsun biz müşrik değildik”(ENAM 23). Çünkü bütün müşrikler, müşriklere deniyordu ki niye bu putlara tapıyorsunuz?

“Na’buduhum illa li yukarribuna illallahi zulfa: biz bunlara niye kul oluyoruz, Allah’a daha çok yaklaştırsın diye”(ZÜMER 3). E o zaman Mekkeli müşriğin asıl hedefi neymiş idaasına göre? Allah, değil mi? Ondan sonra

“Haulai şufeauna indallah: bunlar Allah’ın yanında bizim şefaatçilerimiz”(YASİN 18) diyorlar. Bakın Allah’a daha çok yaklaştırmak, Allah’ın yanında şefaat. Hiç bir zaman bunlar Allah’tır demiyorlardı. Ama bak Allah çok az da olsa kendisine ait özelliklerin bir varlığa verilmesini kabul etmiyor. Şimdi dünyanın en büyük şirketi, mesela General Elektrik diyelim o şirketlerden bir tanesi yada Microsoft. Siz ona onmilyarda bir hisseyle onunbhisse senedini alsanız ona ortak olmuş olurmusunuz? Tabi ki. İster az ortak olun ister çok, sonuçta ortak denir. Çünkü onun büyük sahibiyle ortak bir noktanız var, değil mi? İşte herhangi bir varlığa Allah ile ortak bir özellik verirseniz, verdiğiniz özellik küçük olmuş büyük olmuş farketmez onu Allah’a ortak saymış olursunuz. Anlatabildim mi?

SORU: Hafızlık yapan kadınlar özel günlerinde kuran okuyabilirler mi?

CEVAP: Okuyabilirler, hiç bir sakıncası yok. Bu konuda detaylı bilgi edinmek isteyenler bizim internet sitesinde Abdest ve Hayız diye bir kitap var. O kitapta konu ile ilgili bütün delilleri bulabilirler. Burada kısaca şunu söyleyeyim; abdest ile ilgili ayette Allah diyor ki

“İza kuntum iles salati fagsilu vucuhekum eydiyekum: abdest ile ilgili emri namaza kalktığınız zaman diye veriyor. Yani abdest namaz için gereklidir. Gusul abdesti de öyle.

“Ve in kuntum cunuben fattahheru”(MAİDE 6)

Kuran okuma ile ilgili olarak;

“Fe izel kare’tel kur:ane festeız billahi mineş şeytanir racim: kuran okuduğun zaman euzubillahimineşşeytanirracim de”(NAHL 98). Onun dışındaki deliller hiç birisi, delil olarak gösterilen şeylerin hiç birisi bu konuda delil olmaz. İnsanları kurandan uzaklaştırmaktan başka hiç bir faydası yoktur. Abdestsiz kuranı elinize alırsınız, hayızlı şekilde de elinize alır okursunuz. O ayetin değerlendirilmesi de orada var ama madem sordun şey yapalım;

Vakit de doluyor, şimdi epeyce de soru geldi. Bu sorunun da cevabını verelim de öbürleri haftaya kalsın. Soruları kaybetmeyin. Öbürleri haftaya inşallah. Vakit doldu çünkü. Haftaya kaldı artık. Vakit dolduğu için kusura bakmasın arkadaşlarımız.

Şimdi Vakıa suresi 538. Sayfa elimizdeki kuranı kerimlerde

“İnnehu le kur’anun kerim: o ikramlı bir kurandır”(VAKIA 77)

“Fi kitabin meknun: saklı bir kitaptadır”(VAKIA 78). Meknun: saklı. Kuranı kerim öyle bir kitap ki insanların şüphe edecekleri şeyi bildiği için Allah o kelimelere başka bir mana yüklenmesin diye kendisi o kelimeyi izah ediyor. Bakın aynı surede meknun kelimesi başka yerde var;

  1. Ayet; “Ke emsalil lu’luil meknun: saklı inciler gibidir”. Hurileri anlatıyor. Saklı inciler gibidir. İnciler nerede saklı olur? İstiridyenin içerisinde! İstiridyenin kabuğunu açsan bile elini sür orada inciyi görürsün ama inciye elini süremezsin. Üstünde çok şeffaf bir örtü vardır. Zaten istiridyenin kabuğu da çok serttir öyle kolay kolay da kırılmaz. Hele o istiridyenin kabuğu da kapalıysa zaten ona şey yapamazsınız. O zaman meknun: ne demekmiş? Saklı! Şimdi meknun mu bu kuran? Meknun mu? Yok! Meknun değil. O zaman meknun nedir? “Kitabun mahfuz” da var değil mi? “Fi levhin mahfuz”.(BURUC 22) Levhi mahfuz demek, yani saklı levha.

“La yemessuhu illel mutahherun”. La yemessuhu: ona dokunamaz”(VAKIA 79). Dokunmasın değil. “La yemseshu” değil. Ona dokunamaz. “İllel mutahharun: ancak tertemiz olanlar”. Bunlar da meleklerdir. Zaten ayetlerin başında “Fe la uksimu bi mevakiin nucum: yıldızların bulunduğu yere yemin olsun”(VAKIA 75) deniyor. Yıldızların bulunduğu yer kaçıncı kat semaydı? Birinci kat sema. Birinci kat semaya şeytanlar çıkabiliyorlarmıydı? Çıkamıyorlar! Çıkarlarsa bir meteor onları delip geçiyor. Mutahhar temizlenmiş demek. Bu da çok güzel bir söz gerçekten. Yani temizlenmiş,başkası temizlemiş demek, temiz saymış demek. Yani Allah melekleri temiz sayıyor değil mi? Abdesti biz kendimiz alıyoruz. Onun için tahir denir. Temiz olmuş oluyoruz. Taharet üzere olmuş oluyoruz. Mütevaffi denir hatta.

“Ve innehul le kasemun lev ta’lemune azim: bu bir kasemdir bilseniz büyük bir kasemdir”(VAKIA 76). Çünkü bakın o birinci kat sema, işte levhi mahfuzun olduğu yer, melei ala. Melei ala olduğunu da Saffat suresinin başında Allah bildiriyor. “Onlara mutahhardan başkaları dokunamaz”.

“Tenzilun min rabbil alemin: alemlerin rabbi tarafından da indirilmiştir”(VAKIA 80). O zaman burada dokunulmayacak olan levhi mahfuzdur, anlatabildim mi? Ve bu ayeti kerime, mesela Fahrettin Razi bu ayeti açıklarken diyor ki; bu ayet kurana abdestsiz dokunulamaz diyenlere delil olacak bir anlam taşımıyor, böyle bir şey mümkün değil. Onlar kendilerine başka delil bulmalıdırlar diyor. Böylece dersimizi bitirmiş olalım. Kalan sorulara da haftaya devam ederiz.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın