Talak Sûresi / Boşanma

18 Temmuz 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Euzu billahi mineş şeytanir racim

Bismillahirrahmanirrahim.

Bu gün Talak suresine başlıyoruz. Her surenin başında yer alan besmelelerin kısaca bir mealini veriyoruz biliyorsunuz.

Bismillahirrahmanirrahim; rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla.

Rahman kelimesi yanlız Allah’ta olan bir özelliği anlatan Allah’ın merhametini belirten bir kelimedir. Merhameti sonsuz demektir. Güçlü olan birinin merhameti yapacağı iyilikle ortaya çıkar. Dolayısıyla buna iyiliği sonsuz diyebiliriz. Çünkü insanlardan hiç kimse iyiliği sonsuz olamaz. İyiliği sonsuz olmak sadece Allah’a mahsus olan bir iyiliktir.

Rahim kelimesi insanlar için de kullanılabilir. Ona da ikramı bol diyebiliriz. Böylece bismillahirrahmanirrahimin meali: iyiliği sonsuz ikramı bol Allah’ın adıyla şeklinde olur. İyiliği sonsuz ikramı bol Allah’ın adıyla.

“Ya eyyuhen nebiyyu: ey peygamber”

“İza tallaktumul nisae fe tallikuhunne li iddetihinne: kadınları boşadığınız zaman iddetleri içerisinde boşayın”.

“Ve ahsul iddete: ve iddeti sayın”

“Vettekullahe rabbekum: rabbiniz Allah’tan çekinin”.

“La tuhricuhunne min buyutuhinne: onları evlerinden çıkarmayın”

“Ve la yahrucna: onlar da çıkmasınlar”

“İlla en’yetine bi fahişetin mubeyyineh: açık bir fahişelik olarak yapmış olarak gelirlerse başka”.

“Ve tilke hududullah: bu Allah’ın koyduğu sınırlardır”

“Ve men yetadde hududullahi fe kad zaleme nefsehu: kim Allah’ın koyduğu sınırları aşarsa kendine kötülük yapmış olur, kendini kötü duruma sokmuş olur”.

“La tedri: bilemezsin”

“Lealallahe yuhdısu ba’de zalike emra: belki Allah bundan sonra bir şey ortaya çıkaracaktır”(TALAK 1).

“Fe iza belagne ecelehunne: sürelerinin sonuna ulaştıkları zaman”

Yani bekleme sürelerinin sonuna ulaştıkları zaman.

“Fe emsikuhunne ma’rufin: kadınları güzellikle tutun”

“Evfarikuhunne bi ma’ruf: yada güzellikle ayırın”.

Yani örfe, geleneğe ve kuranda anlatılan hükümlere göre tutun yada ayırın.

“Ve eşhidu zevey adlin minkum: içinizden güvenilir iki kişiyi de şahit getirin”.

“Ve ekımuş şehadete lillahi: şahitliği de Allah için doğru yapın”.

“Zalikum yuazu bihi men kane yu’minu billahi vel yevmil ahir: işte bu size yapılan öğüttür, Allah’a ve ahiret gününe inanana yapılan bir öğüttür”.

“Ve men yettekillahe yec’al lehu mahraca: kim Allah’tan korkarsa Allah ona bir çıkış kapısı açar, çıkış oluşturur”(TALAK 2).

“Ve yerzukhu min haysu la yahtesib: hiç beklemediği yerden Allah onu rızıklandırır”.

“Ve men yetevekkel alallahi: kim Allah’a güvenirse, Allah’a dayanırsa kendini Allah’ın koruması altına sokarsa”

“Fe huve hasbuhu: Allah ona yeter”.

“İnnallahe baligu emrihi: Allah işini sonuna ulaştırır”.

“Kad cealallahu li kulli şey’in kadra: şurası kesin ki Allah her şey için bir ölçü, bir standart koymuştur”(TALAK 3).

İşte buraya kadar anlatılanlar da talakın bir kimsenin eşini boşamasının standardıdır.

Şimdi kısa bir özetle hızlı bir şekilde okuduk ayetleri. Okuduklarımızın kısa bir özetini çıkaralım. Sonra detaya geçeriz.

Bir insan karısını boşamak istiyor. İddeti içerisinde boşaması lazım. İddet kadının boşamdıktan sonraki bekleme süresidir. Bu süre içerisinde kadın kendi başına kalabilecektir. Kendi başına kalması demek eşiyle ilişkiye girmemesi demektir. Kadın adetliyken zaten kendi başınadır değil mi? Eşiyle birlikte olamaz. O zaman adetliyken kadın boşanamaz. Adetten temizlenmiş de eşiyle ilişkiye bir kere olsun girmişse o dönem içerisinde kendi başına olamamışır. Daha sonra bunların ayetlerini de okuyacağım. Şimdi başlangıç olarak anlatıyorum. Dolayısıyla eşiyle ilişkiye girdiği temizlik döneminde de kadın boşanamaz. Yani bir kimse karısını adetliyken boşarsa boşama geçersizdir. Karısıyla ilişkide bulunduğu temizlik süresi içinde boşarsa boşama gene geçersizdir. Eşiyle ilişkiye girmediği temizlik döneminde karısını boşamak isteyen boşar. Sonra iddeti saymaya başlar. Kim? Erkek, boşayan. Eğer kadın adet görüyorsa kadının üç kere temizlik süresinin geçmesi lazım. Yani eşiyle ilişkiye girmeden üç temizlik süresi geçirmesi lazım. Bu temizlik süresinin ne zaman başlayıp ne zaman bittiğini kadın mı bilir? Erkek mi bilir? Kadın bilir! Kadın bilir ama Allah sayma görevini erkeğe vermiştir. Üç kere temizlik dönemi geçirecek, bu süreyi erkek sayacak.

Hamile ise doğuma kadar. Adetten kesilmişse yada adet görmüyorsa. Yani bazı hanımlar vardır normal adet görmez. Uzar da gider. Bunlar da üç ay iddet beklerler. Bu süreyi sayma görevi erkeğe verilmiştir. Erkek eşini ilişkiye girmediği temizlik döneminde boşar. O andan itibaren iddeti saymaya başlar. Bu süre içerisinde eşini evden çıkaramaz. Eşi o evde kalmak zorundadır. Eşi de çıkamaz. “Hadi ben babamın evine gidiyorum” diyemez. Yada erkek;”hadi babanın evine” diyemez. Ancak kadın açık bir fahişelik yapmışsa yani ıspatlanabilir, dört şahitli ıspatlanabilir bir fahişelik yapmışsa, o zaman evden çıkarılır. Yada kocanın kendisinin görmesi lazım gayrı meşru ilişkiyi, o zaman çıkarılır. Başka yok efendim pencereden baktk, telefonla konuştu, mesajlaştı, onunla olmaz. Bu süre içerisinde kadın yani bu bekleme süresini kocasının evinde geçirir.

Şimdi bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır. Yani bir kadını boşadığı zaman iddetini erkeğin sayması. Evden çıkarmaması kadının da çıkmaması. Fahişelik yapmışsa ancak o zaman çıkması Allah’ın koyduğu sınırladır. Kim bu sınırları aşarsa kötülüğü kendisine yapar. Çünkü Allah belki bir çözüm ortaya çıkaracaktır. Yani boşanmış olan kadın ve erkek. Erkek karısını boşadıktan sonra o süre içerisinde kadın kocasıyla aynı evde kalınca bir müddet sonra koca boşamaktan vazgeçebilir. Çünkü bu süre içerisinde kadının kocasını ikna etmesi için her türlü imkan kendi elindedir. Kaç göç yok. Kocasına karşı kendisini istediği kadar güzel gösterebilir. Kocasına kendini celbetmek için her şey yapabilir. Yani bu üç aylık süre içerisinde yani yaklaşık üç ay. Bu süre içerisinde eğer problem hala çözülememişse artık ondan sonra fazla ısrar etmenin bir anlamı kalmaz.

Bir de şahit tutmak gerekiyor. Hem boşamanın başında hem de sonunda.

“Fe iza belagne ecelehunne: kadınlar sürelerinin sonuna vardılar mı”. Yani o bekleme sürelerinin son noktasına geldiler mi

“Fe emsikuhunne bil ma’ruf: isterseniz o kadınları marufa göre ( iyilikle, güzellikle, dinin koyduğu kurallara uygun bir şekilde aileyi yürütme kaydıyla) tutarsınız”. Yani boşanmaktan vaz geçersiniz.

“Evfarikihunne bi ma’ruf: yada güzellikle onları ayırırsınız”.

“Ve eşhidu zevey adlin minkum: içinizden güvenilir iki kişiyi de şahit tutun”(TALAK 2). Güvenilir iki şahit.

İşte boşama bu. Bunların tamamı kişinin karısını bir kere boşamasıdır. Okuduğumuz ayetlerin sonunda AllahTeala;

“Kad cealallahu li kulli şey’in kadra: Allah herşeyin standardını koymuştur”

Buyuruyor. Şimdi bakın, insanların bir standardı vardır değil mi? Hatta değişik ırkların, değişik soyların, değişik boylarında kendine göre standardı vardır. İşte meyvelerinki, her türlü meyvenin, kainata bakın C.Hakk herşeye bir standart koymuştur.

“Kad cealallahu li kulli şey’in kadra”(TALAK 3)

Bir ölçüsü var. Bu ölçü olmazsa olmaz. İşte boşanmanın ölçüsü de burada anlatılandır. Buna göre demek ki bir insan, bunun tamamı bir tek boşama. Bir kişi bu şekilde boşamayı bir kere daha yapabilir. Üçüncü kez karısını boşarsa tekrar onu geri alma imkanını kaybeder. Zaten örfte de öyledir. Hani insan bir kere hata yapar bağışlanır. İkinci hatasında da bağışlanır mı? Bağışlanır değil mi? Üçüncüsünde? Artık kusura bakma bir değil iki değil üç denir, değil mi? İşte bu Talak suresinde anlatılan talak bu. Yani adetli değilken. Eşiyle ilişkiye girmediği temizlik döneminde bir kere boşar. Üç kere temizlik döneminin geçmesinin sonuna kadar eşi evden çıkmaz. Koca da çıkaramaz. Eşi de çıkamaz Allah’ın koyduğu yasaktır. Bu süre sonunda isterse eşine döner, isterse güzellikle ayrılırlar. Bu bir kere boşamadır. Böyle bir kere daha yapar. Ama üçüncü kere boşadığı zaman, artık bu şartlara uyulmaz. Üçüncü kez boşadığı zaman artık o evde durmasına gerek yok kadının. Bir daha bunlar geriye dönemeyecekleri için bu şartların tamamına uymak gerekmez.

Kuranı kerimde evlenme ile ilgili ayetler var. Bu ayetlerden herhangi birinde evlenirken şahit tutun diye bir şey okudunuz mu? Okuyan var mı? Hafızlar da var. Burada da var mesela, hafız kızlar var. Okudun mu öyle bir şey? Kuranda evlenme sırasında şahit tutma ile ilgili bir emir yok. Peygamberimizin bize ulaşan sahih hadislerinde de yok. Şimdi mezhepler evlenmede şahitliği esas almışlardır. Peygamber(sav)’in söylediği şudur;

“Nikahı ilan edin”.

İlan için de def çalınır. Şimdi böyle bir çalgı aleti yani def çaldığınız zaman; bir düğün var. Kim evlenmiş? Falan ile falan. Sizin istediğiniz de duyar istemediğinizde. Değil mi? Öyle değil mi? Evliliği herkesin duyması lazım. Ama evliliği iki şahitle sınırlandırırsanız, o zaman bugün olduğu gibi aman kimseye söylemeyin dersiniz gizli nikahlar olur. Evliliğin ilan edilmesi lazım. Bir de ailenin onayı lazım. Aile yoksa yetkili makamın onayı lazım. Evlilik öyle. Orada zaten bir sürü yanlışlıklar var. O tarafa şey yapmayalım zaman zaman onu anlatıyoruz zaten. İşte kuranı kerimde AllahTeala talak adıyla, yani erkeğin boşama hakkını anlatan bir sure indirmiş. İşte bu suredeki hükümler böyle.

Tekrar başlıyorum ayetlere.

“Ya eyyuhen nebiyyu: ey peygamber”

“İza tallaktumun nisae”. “tallaktum” filinin faili erkeklerdir. Kadınlar mefuldur. Onun için talak erkeklere ait bir boşama hakkıdır. Kursnı kerim kadınlara da boşama hakkı vermiştir, onun adı talak değildir. Adı nedir? İftida!

Onun sistemi farklı. Çünkü evlenme sırasında erkek karısına bir mal verir. Erkek karısını geçindirir. Dolayısıyla geri dönüşte, yani siz buraya bir yoldan geldiniz değil mi? Aynı yolu takip etmezseniz başka yere gidersiniz. Geri dönüş de o yoldan. Kadın kocasında mal aldığı için kendi ayrılacaksa o malı verir ondan sonra ayrılır. Ve onun sistemi farklıdır. Kadınların istismar edilmemesi için de C.Hakk hükümler koymuştur o ayrı bir konu.

Geleneğimizde iftida “hul” adıyla anılır, bu hul kelimesi erkeğin onayına bağlı olarak kadının mal vererek kocasından ayrılması şeklinde olur. Yani sonuçta onaylayan erkektir. Yani kadına boşama hakkı verilmemiş gelenekte. Ama kuran ve sünnette bu vardır. Erkeğin onayına bağlı kalmaksızın mahkeme kararıyla yada hakemlerin kararıyla kadın kocasından aldığını geri vermek şartıyla, durum ve şartlara göre kocasının baskısı falan varsa o zaman durum değişir. Bunun şartları ayrı. Kadının boşama hakkı var. Ama talak erkeğin boşama hakkıdır. Şimdi bizim geleneğimizde kadına hakkı verilmediği için bu defa şaşırtıcı bir uygulama yapılmıştır. Evlenme sırasında erkeğin karısına boşama hakkını vermesi gibi bir şey var. Böyle bir saçmalık olmaz. Yani evlenme sıradında Allah’ın verdiği hakkı bir insan tutup da başka tarafa veremez. Kadının hakkı belli, boşama hakkı. Erkeğin hakkı belli. Talak erkeğe ait olan bir boşama hakkıdır. Şimdi bizim gelenekte, nasıl olsa bizim cemaatimiz bu tür sözlere alıştı. Yavaş yavaş halkımız da alışacak, başka çaresi yok. Yani bu toplum da alışacak. İslam alemi de bu kelimelere alışacak. Ama siz epeyce alıştınız Allah’a şükür. Bizim geleneğimiz kuranı kerim dışında oluşmuştur malesef. Zaten bugün çektiğimiz sıkıntıların temelinde de o var. Fıkhımız kuranın dışında oluşmuş, kelamımız kuranın dışında oluşmuş, tefsirimiz bile kuranın dışında oluşmuş. Onun için bu fıkıh mezheplerinin hiç birinde sistem kurulurken şu okuduğumuz sure esas alınmamıştır. Şimdi burada Allah ben bir standart koydum diyor ya, değil mi? Bu standardın dışına çıkılır mı? Ne dersiniz? Çıkılır mı? Ondan sonra “hududullah” diyor “Allah’ın çizdiği sınırlar” diyor. Kuranı kerimde hududullah kelimesi fazla geçmez, bir kaç yerde geçer. Bunlardan bir tanesi mirasda geçiyor hududullah kelimesi. Mirasta Allah’ın hududu ciddi anlamda çiğnenmiştir. Gerçi biz onu hiç anlatmadık burada. Çünkü miras meselesi zor bir mesele. Talebelere anlatıyoruz anlatıyoruz anlamakta zorlanıyorlar. Zor bir konu, onun için burada onu pek anlatmak istemiyorum. Orada çiğnenmiştir C.Hakkın koyduğu sınırlar, ciddi manada,çiğnenmiştir. Ondan sonra en fazla talak konusunda hududullah kelimesi geçer; Allah’ın koyduğu sınırlar. Ve bu sınırlar talakta tümüyle aşılmıştır. Yani erkeğin boşama hakkı denen olayda hududullah diye bir şey kalmamıştır tamamı aşılmıştır. En başta bizim meşhur mezhepler talak sistemlerini kurarken talak suresine göre kurmaları gerekirken bu sureyi cımbızla bir iki  cümlesini almak suretiyle olması gereken yerde değil başka yerlerde kullanmışlar, bu sureyi esas almamışlardır. Bu sureyi esas almayınca Bakara suresinde geçen talak ayetlerini de doğru değerlendirme imkanlarını elden kaçırmışlardır. Onu doğru değerlendirmeyince talak ile ilgili hadislerin doğru değerlendirilmesi mümkün olmamıştır. Sonuçta müslümanların karşısına hilkat garibesi bir ucube şekline bir talak sistemi çıkmıştır. Adamın kafası bozuldu karısına, şimdi ben bugün camiden çıktım birisi geldi. Hocam dedi birisi karısını üç talak ile boşadı. Yani karısına demiş boşsun boşsun boşsun demiş. Şimdi bunlar tekrar kurulabilir mi bu aile. Mevcut dört mezhebe göre bu aile bitmiştir. Tekrar kurulma imkanı yoktur. Ama bu fetvanın ne kuran ile, ne sünnet ile, ne fıtrat ile en küçük bir ilgisi de yoktur. İşte elinizde kuranı kerim var siz kendiniz okuyorsunuz. Talak suresi diye bir sure. Onun için her derste görüyorsunuz yani. İşimiz çok büyük gerçekten, çok yapmamız gereken şeyler var. Çok şeyler yapmamız gerekiyor. Mesela dört mezhebe göre de bir insan karısını adetliyken boşarsa boşama geçerlidir. Bir insan karısını ilişkiye girdiği temizlik süresinde boşarsa boşama geçerlidir. Haramdır ama geçerlidir derler. Acayip bir şey. Bir anda üç kere boşarsa bitti, zaten evlenme imkanı yok. Böyle olunca da bu defa başka oyuna şey yaparlar. Kadını anlaşmalı bir şekilde başkasıyla evlendirirler. O evlenir gerdeğe girer sonra boşar, bu da son derece çirkin. Tabi mizahlara konu oluyor, hulleci diye anlatılıyor. Haklı, haklı. Yani mubarek islam dininin o büyük güzelliği bizim yanlış davranışlarımız sebebiyle mizahlara konu edilecek hale getiriliyor. Bugün müslümanlar olarak bütün hayatımızı kuranı kerime göre yeniden şekillendirme mecburiyetimiz var. İşte kefere karşısında ayakta duramamamızın sebeplerinden bir tanesi de bu. O kadar çok sebepler var ki bir tanesi de bu.

“Ya eyyuhen nebiyyu iza tallaktumun nisae: ey peygamber kadınlarınızı boşamak istediğiniz zaman”

“Tallikuhunne li iddetihinne: iddetleri içinde ” fi iddetihinne” demektir “iddetleri içinde boşayın”.

Bu talak ile ilgili olarak en sahih olarak kabul edilen bir hadis vardır. Yani Peygamberimize ait olduğu konusu aşağı yukarı ittifakla kabul edilen bir hadis vardır. Abdullah Bin Ömer halife ömerin oğlu Abdullah. Karısını adetliyken boşamış. Durum Peygamber(sav)’e bildirilince Ömer’e diyor ki. Hz.Ömer demiyorum. Hazret kelimesi şu anda Türkiye’de farklı bir mana kazanmıştır, sayın anlamına geliyor da. Ama aslında hazret demek hazır olan manasınadır. Yani bir inanç vardır; büyükler zikredildiği zaman ruhları hazır olur. Şimdi Ömer dediğiniz zaman hemen ruhu buraya gelir. Onun için hazret derler. Bu da tam bir iftiradır, hurafedir, yanlıştır. Bu yanlışa alet olmamak için hazret kelimesini kullanmamak lazım ama alışmışız bazen farkına varmadan kullanıyoruz. Bu hazret kelimesi arapça da falsn kullanılmaz. Arapça da kullanırlar, nasıl kullanır; adam yanında bulunan kişiye der. Hazratek der yani sen buradasın ya anlamına. Türkçe de hazret şu anda hazır olma manasında kullanılmıyor. Artık sayın manasına gelmiştir de, fakat bu işin böyle bir geçmişi var. Bu geçmişin kalıntılarını temizleme uğruna bu kelimeyi kullanmamakta fayda var. Yoksa bugün Türkiye’de hazret kelimesini kullananlar, ama hazreti kullananlar da mesela sıradan bir insana hazret derseniz hemen itiraz ederler değil mi? Mesela hazreti Ahmet, arkadaşına Hazreti Ahmet desen, Hazreti Mehmet desen ne derler? Olurmu öyle şey derler değil mi? Yani ancak kutsal kişilere hazret denir. Dolayısıyla bu kelimeyi kullanmamak gerekir. (Salondan bir şey söylendi, duyulmadı32:07 dk). Efendim. Allah heryerde hazırdır da AllahTeala için pek problem yok. Fakat diğerleri için esasen kullanılıyor. AllahuTeala zaten her yerde hazır ve nazırdır. (Salondan bir şey söylendi duyulmuyor 32:30.dk). Dil bakımından itiraz etti, arapça bakımından.

Şimdi Ömer, mesela bizim kitaplara bakın eski kitaplara Ömer der, en fazla r.a der Allah razı olsun der, o kadar. Başka bir şey yok. Bizde başına bir şey katmadın mı eksik kalır. Bu gelenek böyle oluşmuş ya. Bir de kutsallaştıracaksınız.

Ömer geliyor Peygamber(sav)’e diyor ki; bizim Abdullah böyle böyle yaptı ya Rasulallah. Peygamberimiz sinirleniyor, söyle ona karısına dönsün diyor. Adetliyken karısını boşamış ya. Kadın temizlensin, bir daha adet görsün, tekrar temizlensin eğer boşamak istiyorsa o zaman ilişkiye girmeden boşasın. Bu Allah’ın (işte bu ayeti okuyor) emrettiği boşamadır. Şimdi o adetliyken boşadığı zaman demiyor ki temizlensin, temizlendikten sonra boşasın demiyor Peygamberimiz. Sen bir an önce kadından ayrılmak istiyorsun, yani boşamaman gereken bir zamanda boşuyorsun ya sana bir ceza vereyim sen de geciktir. Bu temizlik süresinde değil bundan sonraki temizlik süresinde ancak boşayabilirsin diyor Peygamberimizin ifadesi. Bu Allah’ın emrettiğidir diyor. Bir de şöyle şey yapın. Şimdi bir insanın karısını boşamasıyla ilgili olarak çok ciddi bir şey yok. Yani mahkemelerde insanlar boşamak için uğraşmıyorlar, karısını boşamak isteyen. Kocasından ayrılmak isteyenin bir mahkeme safhası var onu daha önce anlatmıştık. Yani birbirlerinin kirli çamaşırlarını ortaya çıkarmak, aleyhte şahitler bulmak falan, filan. Gerek yok gayet kolay. Kolay ama uygulaması çok zor. Şimdi, öyle bir zamanda Allah erkeğe boşama yetkisi veriyor ki karısı adetten temizlenmiş, karısına olan arzusu en üst noktaya çıkmış. Demek ki öyle kafam bozuldu, sinirlendim, bilmem ne, falan filan, böyle bir kadın boşama yok. Ve ondan sonra da yaklaşık üç ay aynı evde kalıyorlar. Aynı evde kalıyorlar, tabi ayrı yataklarda yatıyorlar. Çünkü kadın kendi başına bekleyecek. Ama erkek isterse bu süre içerisinde vazgeçebilir. Ama vazgeçmesi de şarta bağlı.

“Ve buuletuhunne ehakku bi reddihinne fi zalike in eradu ıslaha”(BAKARA 228). Kocaları bu süre içerisinde karılarına dönme hakkına sahiptirler. Madem süre sonunda dönebiliyorlar süre içinde öncelikle dönebilirler. Ama bir şartla; iyi niyetle yapıyorlarsa. Kadın kötü niyeti keşfederse, o zaman dönüşü kabul etmeyebilir. Ama kötü niyeti keşfetmek çok zordur, ayetlerde AllahTeala bu konuda çok ağır uyarılarda bulunuyor. Az önce sınırlardan bahsettik hududullah kelimesi bir mirasta geçiyor. Bir zıhar vardır, orada geçiyor. Bakara 187’de oruç ile ilgilidir, bir de orada geçiyor. Oruç ike ilgili olarak geçiyor. Ondan sonra, onun dışında da hep talak ile ilgili. Onun dışındakilerin hepsi talak ile ilgili. Bu sınırları sakın aşmayın diyor. Ama sınırların hiç birisi kalmamıştır. AllahTeala ısrarla bu sınırları aşmayın diyor, hepsi aşılmıştır.

Aynı evde kalacaklar, erkek iddeti sayacak. Karısına soracak, adet oldun mu? Boşadığı karısına. Temizlendin mi? Allah öyle bir görev veriyor ki erkeğe kadının cinselliğiyle alakalı bir görev veriyor. Ona ilgisini ateşleyecek görevler veriyor. Sayma görevi erkeğe ait. Bazıları diyor ki, efendim diyor kadının bu beklemesi hamile olup olmamasının anlaşılmasıyla alakalıdır. Kadının hamile olup olmaması üç kere adet görüp temizlenmenin birincisinde anlaşılır zaten. İkinciye, üçüncüye gerek yok. AllahTeala burada diyor ki bunun sebebini anlatırken;

“La tedri leallallahe yuhdısu ba’de zalike emra: Bilemezsin belki Allah bundan sonra bir şey ortaya çıkaracaktır”(TALAK 1).

Yani aileyi yeniden kuracaktır. Yani bunun sebebi kadının hamile olup olmaması değil. Sebep ailenin yeniden kurulması için ortamın hazırlanmasıdır. Evet boşamaya müsade etmiş ama öyle şartlar koşmuş ki hadi boşayabiliyorsan boşa. Ha boşadın, tamam boşa. Ondan sonra da AllahTeala garanti veriyor, diyor ki; siz eğer diyor; “Ve men yettekullahe: kim Allah’tan korkarsa” boşanan karı kocadan hangisi. Boşamayı haram kılmıyor. Tamam yapın. Ama Allah’tan korkarsanız üzülmeyin. Allah ona bir çıkış yolu açar, ister kadın ister erkek olsun. Hiç beklemediği yerden ona rızık verir. Böyle de bir garanti veriyor. Yeter ki siz bu şartlara uyun.

Bu süre içerisinde kadın çıkar babasının evine giderse yada erkek karısını kovarsa bu defa ne olur? Araya başkaları girer değil mi? Başkaları girer. Mesela bir gazetede okumuştum. Adam karısından ayrılmış. Boşanmamışlar ama karısı babasının evine gitmiş. O da karısını getirmek için evin kapısına gitmiş. Adamı orada kadının kardeşleri öldürmüşler. Araya başkaları girdiği zaman problem iyice çözümsüz hale geliyor. Başkalarını sokmuyor C.Hakk. Onları aynı çatının altında üç ay içerisinde yaşıyorlar. Üç ay geçmiş hala problemleri giderilmemişse artık birlikte yaşamalarının bir anlamı yok. Demek ki birbirlerine karşı sevgileri saygıları kalmamış. En azından erkeğin kalmamıştır. Bu aile öyle birşeydir ki tek taraflı yürümez. Sadece kadından olmaz sadece erkekten olmaz, iki taraflı olması lazım. Ve kuranı kerimde evlenmede şahit şartı yok ama boşanmada şahit şartı vardır. İşte ayeti okuduk. Hem başlangıçta tespit edeceksiniz hem bitişte. Çünkü yarın birisi der ki beni falanca zaman boşadı birisi der ki filan zaman boşadım. Birisi der ki yok efendim boşadığı zaman ben adetliydim, birisi diyor yok değildin. Yok olmaz, bu çok ciddi bir iş. Onun için hem başta hem sonda şahşitle tespiti gerekir. Bunu nereden çıkarıyoruz? Eğer burada “fe eşhidu” olsaydı, arapça bilenler için diyorum. “Fe işhidu” fa harfi kullanılsaydı bir sıralama anlamı taşırdı. Ama “vav” harfi kullanıldığı için burada sıralama yok. Bu işin hem başı hem sonuyla alakalıdır. Çünkü her ikisininde tespite ihtiyacı vardır. Sürenin bitimiyle alakalı, başlangıcıyla alakalı, aradaki geçen şeylerle ilgili şahitle tespit edilir. Ondan sonra da ayrılma meydana gelirse gelir. Ayrıldıktan sonra isterlerse yeni bir nikah ile tekrar birleşebilirler. Sonra bir daha ayrılırlarsa bir daha birleşebilirler. Şimdi şöyle bir düşünün, bugünkü yaygın uygulama islam aleminde asrlardır yapılan uygulama. Bir adam ben karımı üç talakla boşadım yada Anadolu’da üçten dokuza şart olsun ben seni boşadım. Yada sadece şart olsun gibi kelimeler kullanılarak adam karısını boşadımı artık o andan itibaren kadın bu kişiye haram. Haram olunca ne yapacaklar? Mecburen ayrılacaklar, evden çıkıp gidecek. Haram, aynı çatı altında yaşayamazlar ki. Yabancı. Bunların pişman olma imkanı var mı? Yok. Ya böyle şey olur mu? Allah insana bir çıkış yolu göstermez mi? Pişman olsa da faydası yok. Bin defa pişman ol neye yarar ki? Kadın orada ağlayacak, erkek burada ağlayacak. Ondan sonra dolaşacaklar. Bu tür adamlar dolaşır dolaşır en son bize gelirler ondan sonra sevinerek giderler. Bu senemiydi geçen senemiydi, daha iyi bilir bizim çocuklar da. Şimdi ben tarihi tam hatırlamıyorum. Birisi bir kavanozla bal göndermiş. İşte kendi ürettiğim baldır diye. Nereden? Kastamonudan mı, Zonguldaktan mıydı neydi. Birisi getirdi, hiç tanımadığım bir adam. Hocam bizim köyde falanca adam siz tanımazsınız size bir bal gönderdi. İyi Allah razı olsun, hayırdır? Niye? Dedi ki bu adam karısınınüç talakla boşamış. Fakat ne kadın ayrılıyor ne erkek ayrılıyor. Aynı evi ikiye bölmüşler, bir tarafta kadın yaşıyor bir tarafta erkek yaşıyor. Altı yedi sene böyle yaşamışlar. Fetva aramış aramış en son gelmiş bana. Ben demişim ya bunda birşey yok gidin de birlikte yaşamaya devam edin. Adam da sevinmiş. Benim için o bal çok tatlı oldu. Çünkü sembolik değeri başka yani onun. Bal değil artık o. Bir sembolik değeri var. Yani bu sıkıntılar ne acayip şeylerdir. Bu islam aleminde dert çekiyorlar. Şimdi, islam alemi bir adım daha ileri attı, İbni Teymiye’nin fetvasına dayanarak bir mecliste verilen üç talakı bir talak saymaya başladılar. Yani adam bir anda karısına boşsun boşsun boşsun derse bir talak olur. Peki burada karısına boşsun dedi, ondan sonra gitti mutfakta boşsun dedi, ondan sonra da gitti öbür odada dedi bunun da çaresi yok. Gerçi bak şunu söyleyelim; İbni Teymiye’nin hakkını yememek lazım. İbni Teymiye’nin fetvası şu talak suresine dayanıyor. Tamı tamına burada anlatılan gibi. Fakat ben şeye hayret ediyorum; Suudlular İbni Teymiye’yi yere göğe bırakmazlar. Ama bu fetvalarından hiç mi haberleri yok. Hayret ediyorum yani. Onu nereden bulmuşlar. Onu uyguluyorlar. Halbuki İbni Teymiye’nin fetvasına da luzum yok, ya Allah’ın ayeti var. Şimdi bana gelenlere veriyorum Talak suresini oku bakayım buradan kardeşim. Okuyor! Ne anladın? Haa diyor, buna göre biz hiç boşanmamışız ki diyor. Mesela geçende öyle oldu. Hah bak gördünmü sen anladın.(Salından bir şey söylendi duyulmadı 46:52dk). Ütü, yemek işlerini daha sonra konuşuruz özel olarak)

Şimdi, işte tekrar edeyim. Süre bitiyor. Bir insan burada anlatıldığı gibi karısını boşamış. Üç ay aynı çatı altında kalmışlar. Üç ayın sonunda ayrılmaya karar vermişler yada dönmüş. Bu üç ay kelimesini yaklaşık olarak söylüyorum. Çünkü üç kere temizlik kadının yaklaşık üç ay sürer. Eğer adetten kesilmişse zaten üç ay. Hamileyse doğuma kadar. Adet görmüyorsa yani bazı kadınlar düzenli adet görmezler, o da üç ay. Bu kadar süre aynı çatı altında kalmış ve ayrılmışlar. Sonra tekrar nikahlanmışlar. İkinci kez adam boşamış kadını. Gene aynı şartlarla birbirlerinden uzak kalmışlar. Sonra tekrar birleşmişler. Bir daha boşamış. Böyle bir adam sizin yanınıza gelse buna ne dersiniz? Dese ki; ya işte. Fıtrat olarak ne dersiniz? Ya kardeşim bu oyuncak mı? Böyle şeymi olur hadi yürü demezmisiniz? Bak fıtrat bunu gerektiriyor. Bunun kuranı kerimde yeri var mı? Var. Hatırlayın, Musa(as) hızırla arkadaşlık etti. Hızır ne demişti ona? Sen dayanamazsın demişti. Ya dayanırım! O zaman bana bir şey sormayacaksın ha dedi değil mi? Birincisinde sordu. Ne dedi Hızır? Ben sana dememişmiydim dayanamazsın diye. Ne dedi? Ya unuttum kusura bakma dedi. E peki dedi, tamam unuttuysan unuttun. Şimdi bunu birinci boşama gibi düşünün. İkincisinde sordu. Ben dememişmiydim dayanamazsın diye. Haa dedi bir daha sorarsam benimle arkadaşlık etme. Artık özrün sonuna ulaşmış oldu. Bir dahası kaçıncı olur? Üçüncü! Üçüncüyü sorunca Hızır dedi ki; “haza firaku beyni ve beynik: bu benimle seni ayırır artık”(KEHF 78). Ondan sonra artık daha birlikte olamadılar değil mi? Fıtrat. Yani Allah insanları böyle yaratmış. Bütün dünyada böyle. O adam üç ayrı kez karısıyla birleşmiş, ondan sonra hiç onun yüzüne bakmaz kimse. Ama o Zonguldağın mı? Artık Kastamonu’nun köyünde olan kişiye herkes üzülür, acır ya böyle şey mi olur der. Çünkü adam bir türlü içine sindirememiş karısından ayrıldığını. Kadın da sindirememiş. Böyle ayrılma olmaması lazım diye düşünüyorlar, 5-6 yıl habire araştırmışlar, nihayet bize geldiler. Ve aslında bizim yaptığımız da hiç bir şey yok. Bizim yaptığımız tek şey var, biz diyoruz ki Allah ne demişse doğrudur o kadar. Buyrun Allah’ın kitabı. Ve siz bir kitabı açtığınız zaman o kitapta bir konuyu araştırıyorsanız, bir yerde konu başlığı varsa oraya bakarsınız değil mi? İşte konu başlığı. Surenin adı Talak. Adı öyle. Oraya bakmayıp da nereye bakacaksınız. Ve şimdi siz islam aleminin hali perişanının sebeplerinden bir tanesini daha görmüş oldunuz değil mi? Malesef durum böyle. AllahTeala’nın kuranda anlattığı talak öyle bir talak ki siz bunu dünyanın her yerinde  alnı açık yüzü ak olarak anlatırsınız, dinleyen herkes hayran kalmak zorundadır. Çünkü fıtrata uygun. Son derece tabii. Herkesin kafasına yatan bir şekildedir. Bu sene Çekoslovakya’dan bir öğrenci gelmişti bize. Çek Cumhuriyeti’nden. Çek Cumhuriyeti’nden bir öğrenci gelmişti. Benim derslerime de girdi. Yüksek lisans öğrencisiydi. Ben ona islam hukukuyla ilgili her anlattığımda şunu söylüyordum; bak diyordum, tabiatta gördüğün her şey, yani fıtri olan. Senin mantığında soru kalmayacak şekilde anlayabileceğin şeydir islam hukuku. Eğer fıtrata ters geliyorsa anlayamamış olabilirsin, o islam hukuku değildir. Sonra boşanmayı anlattım bu şeyi. Kendisine de verdim ingilizce  bir kuranı kerim. Şimdi buradan sen de takip et dedim. Güzelce bir takım sorular sordu. Tamam mı dedi, tamam. Şaşırdı kaldı. Şimdi siz kuranda olan şekilde anlatırsanız adam karısını boşadığı zaman adetli olmayacak karısı. Eğer adetten temizlenmiş de eşiyle ilişkiye girmemiş olacak. Çünkü kadın adetliyken boşamak kolaydır. Kadın da sinirli olur, erkek de yaklaşamadığı için eşine erkek de sinirli olur. O zaman kolayca boşarsın karıyı. Allah o zaman boşamayı geçersiz saymış. Eşin temizlendi, temizlik döneminde ilişkiye girerse zaten adam muradını almış olur, boşaması kolay olur. Gene kolay boşar. Allah öyle bir an’a bağlıyor ki erkeğin eşine arzusu doruk noktasında. O zaman boşama kararını veriyorsa mutlaka arada ciddi bir problem var. Kadın adetten yeni temizlenmiş. Eşiyle ilişkiye girmemiş, o anda boşayacak. Ondan sonra da iddet sonuna kadar aynı çatı altında kalacaksın, kadının adet görüp görmediğini erkek sorup o sayacak. Yani o süre içerisinde de Allah erkeği kadının cinselliğiyle, yani karısının cinselliğiyle irtibatlı olarak görevlendiriyor. O sürenin sonuna kadar kadın evden çıkmayacak, siz de çıkaramayacaksınız. Eğer bunların tekrar birleşme ümidi varsa birleşirler. Yoksa süre bitti güzellikle ya ayıracaksın yada tutacaksın. Tutmana fırsat veriyor. Bu mezheplerin talak meselesi kuranı kerimib hiç bir ayetine uymaz. Peygambere efendimizin hadislerine de uymaz. İşte bunun tamamı, Allah da diyor; ben bunun standardını belirledim diyor. Ayette okudum ya;

“Kad ceaallahu kulli şey’in kadra”(TALAK 3).

Ve şahit tutacaksın, baştan ve sondan şahit tutacaksın. Şahitler de tabi doğrulukla şahitlik yapacaklar. Bunun tamamı bir talak olacak. Adam aynı şeyi bir kere daha yaparsa aynı şartlara uygun olarak, o ikinci talak olacak. Ama artık üçüncüsünde aynı şartlara gerek yok. Tıpkı Hızır(as) olayında olduğu gibi üçüncüsünde artık kusura bakma denir bitti. Bir değil iki değil üç. Çünkü Hızır(as) üçüncüyü de yaptıktan sonra Musa(as)’dan hemen ayrıldılar değil mi? Sadece gerekçelerini anlattı o kadar. Peki şimdi bu talak suresinde olan talak.

  1. BÖLÜM

SORULAR VE CEVAPLAR

Bismillahirrahmanirrahim

SORU: Elimdeki mealde şöyle yazıyor; “Onları evlerinizden kovmayın”. Yani ” La tuhricuhunne min buyutihinne” ayeti “evlerinden çıkarmayın”(TALAK 1).

Bu hangi meal. Muhammed Esed’in mealimi? Eğer bir tercüme hatası değilse bu bağışlanması imkansız bir suç dememiz lazım. Yani buna hata demek mümkün değil. Ben şimdi size izah edeceğim. Muhammed Esad’in meali değil mi? Eminsiniz. Tamam.

Şimdi bak, “Onları evlerinizden kovmayın”. Bir kere burada kovma kelimesi yok ayette.

“La tuhricuhunne: onları çıkarmayın”.”Min buyutuhinne: kendi evlerinden”.

Yani o eve kadının evi diyor Allah, kocanın evi demiyor. Onun için evlerinizden değil evlerinden. Çünkü süre bitene kadar o ev o kadının evidir. Kocasının evi değil. Tabi kocasının da evidir. Süre bitene kadar o evi o kadının evi sayıyor AllahTeala. Onun için “kovmayın” kelimesinin kullanılması mümkün değil. Zaten “ve la yahrucne” var “onlarda kendilerini kovmasınlar” mı denecek.

Şöyleymiş; “onları evlerinizden kovmayın ve açıkça hayasız davranışlarda bulunmadıkça onlar ayrılmak zorunda bırakılmasın”. Tabi parantez içerisinde, “zorunda bırakılmasın” kısmı parantez içerisinde. Böyle bir anlam olamaz. Ayrılmasın’ı ayrılmak zorunda bırakılmasın şeklinde almış. Böyle bir anlam olamaz. Yani bu hata falan değil. Buna hata demek hatadır. Böyle bir tercümeye hata demek hatadır. Bu bir hata falan değil.

Açıklama kısmında da şöyle yazılıymış; mesela kocalarının onların hayatlarını idameyi teminden vazgeçmeleri suretiyle, bu özel talimat boşanan kadının evini kendi iradesiyle terk etmesini yasak olduğunu göstermez. Yani hangi tarafını şey yapalım. Deveye demişler ki boynun eğri. O da demiş ki nerem düz. Onun gibi bir şey.

Ayette AllahTeala diyor ki;

“La tuhricuhunne min buyutihinne”. Kendi evleri diyor kadınlara. Evlerinizden demiyor, evlerinden çıkarmayın. “Ve la yahrucne: onlar da çıkmasınlar”. “İlla en ye’tine bi fahişetin mubeyyineh: açık bir fahişelik yapmış olurlarsa başka”.

Sonra bu Allah’ın koyduğu sınırlardır diyor. Sınırda muhayyerlik olur mu? İstersem çıkarım istersem çıkmam olur mu? Çıkarsan ne olur? Zararı kendine yaparsın. Bu aile yeniden kurulacakken başkaları devreye girer kurulma imkanı ortadan kalkar. Fitne girer araya. Anlatabildim mi? Yani böyle bir meal olmaz.

SORU: Finans kurumlarının vermiş olduğu kar payları kafamızı karıştırdı. Faiz mi? Şayet faiz ise kullandığımız bu miktarı fakirlere mi vermemiz gerekir?

CEVAP: Finans kurumları bankalara ait kanuna tabi tutuldular. Bankalarla şu anda aynı kanun geçerli finans kurumlarında. Finans kurumlarının yapıp bankaların yapamayacağı bir tek iş var, finans kurumları bankaların yaptığı her işi yapar ama bankalar leasing yapamazlar. Yani finansal kiralama dediğimiz işlemi yapamazlar. Bir de finans kurumlarına ruhsat verilen murabahadır,mudarebedir,müşarekedir. Yani ticari ortaklık, sermaye ortaklığı, ve ticaret yapamazlar. Şimdi bunun manası şu; finans kurumları bu günkü kanuna rağmen isterlerse faize girmeden işlem yapabilirler. Ama isterlerse bankaların yaptığı bütün işlemleri yasal olarak yaparlar. Daha önce yapamıyorlardı. Ama biz onların içlerinde uzun süre kaldığımız için sürekli işi ticaretten faize doğru kaydırdılar. Onun için benim şahsen güvenim yok. Ama şu anda böyle yapmıyorlar şunu yapıyorlar diye kesin olarak söylememiz mümkün değil. Yani söyleyebileceğimiz şu; onların kendi zorlamalarıyla ki bende ilgili yerlere müdahale ettim başarılı olamadık onlar başarılı oldular. Bankaların yapabileceği bütün işlemleri yapabilecek konuma getirdiler kendilerini. Ve bankaların yapamayacakları leasingi de yapabiliyorlar. Ayrıca isterlerse ticaret de yapabilirler. Bankalar onu da yapamazlar. Ama hangisini yapıyorlar? Bu konuda kesin bir şey söyleyemediğimiz için artık kendilerine soracaksınız ama bilmiyorum artık ne ölçüde güvenebilirsiniz verdikleri cevaplara, o size kalmış bir şey. Şimdi şu anda verecekleri şey tamamen faizdir demek kolay değil. İsterlerse faize girmeden işlerini yürütebilirler. Ama ne yapıyorlar onu bilmiyorum.

Evet sorulan iki tane soru böylece bitti. Başka soru kalmadıysa. Var mı Ataullah? İnternetten gelen sorular.

Aynı soruyu sormuşlar. Finans kurumlarıyla ilgili. İşte üç aylık elde edilen faizmidir diye. Ben şimdi geçen hafta söyledim ya. Benim bu kurumlarla herhangi bir ilişkim kalmamıştır yani. Aşağı yukarı iki sene oldu. Herhangi bir ilişkim kalmadı. Dolayısıyla onların yaptıkları hiç bir işlemde benim en küçük bir sorumluluğum yok. Bana sordukları herhangi bir şey yok. Onu çok açık ve net olarak. Çünkü piyasada hala bunu böyle zannedenler varmış. Onu duyduğum için geçen hafta söyledim. Ama az önce söylediğimin aynısını söyleyeceğim. Yani şimdi bu kendilerine verilen yetkiyi nasıl kullanıyorlar, o konuda bir şey söylememiz mümkün değil. Ama o kanunun olmaması lazımdı. O kanun asla çıkmamalıydı o şekilde. Asla çıkmamalıydı. Çünkü daha önceki faizciliği yasaklayan hükümlere rağmen faize doğru ciddi manada zorlama vardı, şimdi nasıl güvenebileceğiz.

Peki, bu arada çay esnasında bir arkadaşımız soru sordu bunlar  internetten gelenleri not etmeye devam ederken. Konuşma sırasında Allah heryerde nazır ve hazırdır ifadesini kullanmıştım. Selefilerin, işte, Allah göktedir şeklinde birşeyleri var. Allah gökte değildir diyenlere çok kötü şeyler söylüyorlar. Allah heryerdedir ifadesini söyleyen AllahTeala’dır.

“Ve huve meakum eyne ma kuntum: siz nered olursanız olun O sizinle beraberdir”(HADİD 4)diyor.

Allah sizinle beraberdir demek ne olur? Her yerde vardır demektir değil mi? Ondan sonra;

“Ve nahnu akrabu ileyhi min hablil velidi: biz ona şah damarından daha yakınız”(KAF 16).

Bu da Allah Teala’nın sözü. Allah semadadır! Tamam da sema ne? Dünya nerede peki? Dünya nerede? O zaman Allah yücedir demektir. Allah semadadır demek Allah yücedir demek. Elbetteki yücedir. Bunu zaten inkar eden birşey yok. Bir de

“Er rahmanu alel arşisteva: arşın üzerine istiva etmiştir”(KAF 5)

ayeti kerimesi var. Bu tür şeyler Peygamberimiz(sav) zamanında hiç problem olmamış. Çünkü kuranı kerim halkın konuştuğu dille inmiştir. Yani herkesin anlaması lazım. AllahTeala diyor ki;

“Ve ma erselna min rasulin illa bi lisani  kavmihi li yubeyyine lehum: gönderdiğimiz her peygamberi mutlaka kavminin diliyle göndermişizdir ki onlara her şeyi açıklayabilsin”(İBRAHİM 4).

Halkın konuşmadığı dili peygamber kullanırsa, mesela işte bir yüksek dil kullanırsa, ne bileyim ilim adamlaronın, şairlerin kullandığı dili kullanırsa vatandaş anlar mı? Halkn diliyle. Onun için kuranı kerime bakın. Kuranı kerimde bir tane uzun cümle bulamazsınız. Çok kısa cümlelerdir. Çok kısa. Çünkü insanlar kısa cümleleri anlarlar. Evet uzun uzun ayetleri görürsünüz ama onların hepsi kısa kısa cümlelerden oluşmuştur. Sokakta uzun cümlelerle kimse konuşamaz. Siz bir arkadaşınızla konuşurken de uzun cümle kuramazsınız. Onu yazarken insanlar düşünür düşünür uzun uzun cümleler yazar. Ondan sonra okutsn da anlayamaz.

– Anlayamadım!

– Senin seviyen buna yetmez kardeşim

Bu bir birlerine karşı şey yapmak içindir. Kuranı kerim kısa cümlelerledir ve sokaktaki insanın, halkın diliyledir.

Arş kelimesi kuranı kerimde Belkıs ile ilgili olarak da geçer.

“Ve leha arşun azim: onun büyük de bir arşı var”(NEML 23).

Yani? Tahtı var. Türkçemizde de koltuk derler bugün. Başbakanlık koltuğunda kim oturuyor. Tayyip Erdoğan lturuyor! Peki başbakanlık koltuğu diye bir koltuk var mı? Hiç öyle bir koltuk duydunuz mu şimdiye kadar? Ama öyle denir değil mi? Başbakanlık koltuğunda şu kişi oturuyor! Öyle bir koltuk yok ama. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda falanca adam oturuyor! Burada kastedilen nedir? Makamdır! Yani başbakanın oturduğu koltukla falancanın oturduğu koltuk aynıdır aslında, ne fark eder. Yani maddi olarak. Dolayısıyla bu tip şeylerde,

– Efendim rahman arşa istiva etti, istivanın manası şudur, istivanın manadı şudur,arşın manası budur, falan filan. Yok şöyledir.

Bu tür şeylere gerek yok. Bunu herkes rahatlıkla anlıyordu Peygamberimiz zamanında, hiç kimse soru sormuyordu. Ne zaman ki arapça bilmeyenler işin içine girdi, bir de işi karıştıranlar. Zaten karıştırmaya başladınmı önce mecazdan başlayacaksın. Ancak öyle karıştırabilirsin. Öylece, yok efendim arş arştır, istiva istivadır, kelime malumdur keyfiyet meçhuldur falan… Ne gerek var kardeşim. Madem Allah’a

“melikin nas”(NAS 2) diyorsun “insanların kralı” diyorsun.

Allah öyle diyor kendisine.

“Ve lillahi mulkus semavatı vel ard: göklerin ve yerin mülkiyeti Allah’a aittir”(NUR 42)

diyorsun, tamam. Yani bir insan, sokakta konuşan böyle anlar. Bir insan başbakansa, cumhurbaşkanıysa koltuğa o oturuyor denir. İşte “er rahman arşisteva” da o dur. Sokakta konuşulan dil budur. Bunu tutupta sağa sola çekmenin bir anlamı yok.

SORU: Ergenik çağına girmemiş 13 yaşındaki kız çocukların ( Her halde kızın kendisi sormuş galiba) günahları yazılmaya başlamışmıdır?

CEVAP: Bunun yaşla alakası yok. Dokuz yaşından itibaren de kız adet görmeye başlayabilir, 13’de de olur, 15’de de olur. Ama 15 yaşını tamamlayıp da hala adet görmeye başlamamışsa onu adet görmeye başlamış sayarız.

Ne zaman günahları yazılır? Adet görmeye başladığı andan itibaren. Çünkü artık o andan itibaren daha çocuk değildir, büyüktür. Büyüklerin bütün sorumluluklarıyla sorumludur. O zaman başlar.

SORU: Akşam sakız çiğnemek günahmıdır?

CEVAP: Sakız çiğnemenin hiç bir zaman günahı yoktur da belki akşam millet evde toplandığı için, birisi sevmiyordur çiğneme demek yerine kızım günahtır diyerek işi kapatmaya çalışmıştır.

SORU: Aliİmran 7’deki müteşabih ayetlerin tevilini Allah’tan başkasının bilebileceğini söylemek küfürmüdür?

CEVAP: Yani müteşabih ayetlerin tevilini Allah’tan başkası bilir diyen bir adam kafir olur mu?

Şimdi bu soru oldukça iyi bir soru. Aliİmran 7. ayeti bir açalım. Şimdi bu ayette hemen sorunun cevabını verelim de sonra detaya geçeriz. Bu ayette AllahTeala diyor ki;

“Ve ma ya’lemu te’vilehu illallah: O ayetin tevilini Allah’tan başkası bilmez”.

Allah’tan başkası bilmez dediğine göre bunu kabul etmek lazım değil mi? Başkası da bilir dersen ne olur? Yanlış yapmış olursun, günaha girersin. Kafir olur mu? Adamın tabi niyetine bağlı olarak kafir olduğunu da söylenebilir. Çünkü ondan sonra gelen ayeti kerimeye değişik manalar vermişlerdir. Vermelerinin de sebebi farklı. Çünkü bu ayet öteden beri islam aleminde en yanlış anlaşılan ayetlerin başlarında gelir. Son derece yanlış bir anlam verilmiş ve bu yanlış üzerine sistemler kurulmuştur. Yani hakikaten bu kadar yapılan affedilmez hatalara rağmen hala müslümanlardan dünyada bahsediliyor olması Allah’ın çok büyük bir ikramı. Çok büyük bir ikramı. Biz şimdi “yok bu savaşta niye böyle oluyor, bu savaşta niye böyle oluyor” diyoruz, müslüman diye bir cemaatin olduğuna siz şükredin. Elinizde Allah’ın kitabı var, ona yapmadığınızı bırakmayacaksınız. Bunu ben sokaktaki vatandaştan bahsetmiyorum ilim adamlarından bahsediyorum. Bizim o saygı değer! kitaplardan bahsediyorum. Sokaktaki adamın yaptığı sadece kendini bağlar ama bir ilim adamı hata yaparsa bütün ümmeti sıkıntıya sokar.

“Huvellezi enzele aleykel kitab: sana bu kitabı indirmiş olan AllahTeala’dır”.

“Min hu ayatun muhkematun kunne ummul kitab: onun bir kısmı muhkem ayetlerdir”.

Muhkem demek; hükmü belli açık,net,rahat bir şekilde anlıyorsun.

“Onlar kitabın anasıdır”.

Ana. Bir yerde ana mı çok olur diğerleri mi? Diğerleri! Ana azdır. Bir evde bir tane ana vardır, diğerleri çok sayıdadır değil mi? Yada bir binada ana taşıyıcı vardır diğerleri çoktur. Her yerde ana azdır.

“Ve uharu muteşabihat: diğerleri de müteşabih ayetlerdir”.

Müteşabihlerdir. Müteşabih demek; benzerler demektir. O ana ayete benzer ayetlerdir. Teşabuh kelimesi iki şey arasındaki benzerlik için kullanılır. Kuranı kerimde sekiz ayette geçer bu teşabüh kelimesi. Biri diğerine benzeyen iki şey için kullanılır. Fakat bizim ulema yedi tanesinde biri diğerine benzeyen iki şey diye mana vermiştir. Bu ayette hiç bir şeye benzemeyen diye bir mana vermiştir müteşabihe. Yani o kadar çok şeye benziyor ki anlayamıyorum manasını; manası anlaşamayan ayet. Özeti bu. Peki muhkemler ana diğerleri muteşabih. O zaman kuranı kerimden bir kaç tane ayet anlayacaksın diğerlerini anlayamayacaksın demektir öyle değil mi? Çok açık bu. Öyle olunca bakmışlar ki bu çok şey, kırpa kırpa getirmişler surelerin başındaki elif-lam-mim, ha-mim gibi kelimeler; bunlar müteşabih demişler. O zaman büsbütün kötü birşey yaptın. Çünkü ana, anayı çoğalttın bu defa işi tam tersine çevirdin. Bir evde on tane ana koydun, bir tane yavru koydun. Hatta yüz tane ana koydun, bin tane ana koydun küçücük bir yavru koydun. Çünkü ayetlere bakıyorsunuz 6000 küsür ayet var, o senin müteşabih dediğin bir kaç tane. Bu daha ters bir şey. Yani öyle bir mana vermişlerdir ki müteşabihe, ne sözlük manasına uyar, ne kuranı kerimde belirtilen anlama uyar, ne fıtrata utar, ne akıla uyar, ne bu konuda Peygamberimizin söylediği bir söz vardır. Hiç. Acayip bir şey. Kendileri çalmış kendileri oynamışlar. Müteşabih demek biri diğerine benzeyen iki şey demektir. İşte burada bir muhkem ayet var, bir ona benzeyen ayet var. Bir de o ikisine benzeyen var. Sonra o ikisine benzeyen, benzeyen,benzeyen o benzerliklerden hareket ederek sistemi kurarsınız. Bir ayet, bakarsınız bir ayet buldun mu, onun ikincisi mutlaka vardır. Onu biraz daha açıklayan. Açıkladığını anlaman için arada benzerlik olması lazım ki bakasın. Ondan sonra onları açıklayan vardır. Sonra onları, sonra onları.. öyle gider. Kuranı kerimde bir de “mesani” kelimesi vardır.

“Allahu ..hadis: Allah sözlerin en güzelini indirmiştir”

“Kitaben muteşabihen mesaniye: bir birine benzeyen ve ikişerlilerden oluşan bir kitap halinde indirmiştir”.

Birbirine benzeyen en az iki şey olur değil mi? Bunlar iki, dört,altı,sekiz,on,oniki,onaltı,onsekiz,yirmi diye gider, siz o benzer ayetleri bulduğunuz an her konudaki en detaylı hükümleri bulursunuz. Yani şimdi vaktimiz olsa da keşke Talak suresinde bunu bir uygulasak. Baksanız ki ne kadar detaylı hükümler var. Bizim bu doğru bildiğimiz yanlışlar kitabında okursanız orada bunu görürsünüz. Doğru Bildiğimiz Yanlışlar kitabının son bölümünde bu müteşabih- mesani konusu izah ediliyor. İlgili kişiler oraya bakabilirler.

Tevil demek; tevil kelimesine de o kadar yanlış anlam vermişlerdir ki bizim ulema. Efendim diyor bir ayetin on tane manası var, bunlardan hangisi doğru. İşte bunlardan bir tanesini bulacaksın. Çünkü gizli bunlar açık değil. Gizli anlamlar. Gizli olduğu için de herkes bulamaz.”Ve ma ya’lemu tevilehu illallah” demişler. Ondan sonra orada dur “rasihune fil ilmihi” yi oraya atfetmişler. “İllallahu rasihune  fil ilm: Allah ve ilimde derinlemesine olanlar bilir” demişler. Ki o da metne uymuyor. Hani bizim şeylerde vardır, yöneticiler yönetmelik çıkarır ondan sonra adama dersiniz ki şunu yap. Yönetmelik böyle emrediyor der. Ya sen çıkardın, değiştir! Kendileri yaptı şimdi işin içinden çıkamıyorlar, bir o tarafa bir bu tarafa. Tevil ile ilgili olarak da; ikişerliler diye bir sistem var kuranı kerimde o sistem son derece önemlidir. Bizim zaten size burada farklı şeyler anlatmamızın temelinde bu var. Kurandaki bu ikişerliler sistemiyle biz gittiğimiz için her konuda hiç kimsenin itiraz edemeyeceği ama herkesin hop oturup hop kalktığı sonuçlara varıyoruz. Öyle bir kötü ki, adam bakıyor itiraz imkanı yok.

Eski Tunus müftüsü Muhammed Muhtar Es Sellami vardır Allah selamet versin, uzun ömürler versin. Çok iyi bir alimdir. Yani islam aleminde en önde gelen bir kaç kişiden biridir. Medyatik tarafı yoktur. Çünkü konuşurken çok hızlı konuşur. Öyle halkın anlaması zor. Bir gün Bahreyn’den beraber geldik Türkiye’ye. Onun kırmızı pasaportu var uçaktan inerken ayırdılar bizi de tekrar binerken de beraberdik inetken sonra da beraber. Şehzadebaşında bir yerde kaldı, vakfa da bir kaç kere gitti geldi. Yanına faiz konusunda yazdığım bir yazıyı verdim. Dedim şunu bir okurmusun. Aldı yazıyı Tunus’a gitti. Tekrar Bahreyn’e beraber mi gittik, yok beraber gitmedik galiba. Gene bir Bahreyn’de toplantıya giriyormuş telefon etti geliyorum diye geldi. Gene vakıfta oturduk, Süleymaniye vakfında. Dedi ki; ya senin  yazını okudum dedi. Kardeşim dedi, öyle yazmışsın ki kabul etmek mümkün değil. Çünkü tüm geleneğe ters şeyler anlatıyorsun. Diyorsun ki fıkıh kitaplarının anlattığı faiz kuranı kerimin kabul ettiği faiz değildir. Ama öyle bir delillendirmişsin ki itiraz mümkün değil dedi. Hem kabul etmek mümkün değil, hem itiraz etmek mümkün değil. İşte bu noktaya varmanın sebebi kuranı  kerimdeki o metoddur. O müteşabih var ya muhteşem bir şeydir. Siz düşünün sosyal hayatta kümeleşmeler hep müteşabihler arasındadır. Yani bir birine benzeyenler. İlimler hep birbirine benzer şeylerin birleştirmesiyle oluşur,değişik ilim dalları. İlişkiler hep öyle olur. Peki tevil ne? Kuranı kerimde tevil ile ilgili de dört tane ayet vardır. Yani dört ayrı şekilde anlatılmıştır. Bak iki,iki mesani. İki tane iki, dört. Tevil bir şeyi hedefine bağlamak demektir. Muhkem ayetin hedefi müteşabihtir. Aslında muhkem de bir yönüyle müteşabih ayettir. Çünkü o buna benziyorsa, bu da ona benziyor demektir. Dolayısıyla iki ayet aradındaki bağ Allah tarafından tespit edilmiştir. O bağı kurmak için ayetler arasında benzerliği koyan Allah’tır. Mesela kısaca bir örnek vereyim ki anlaşılsın. Yani bilenler anlar diğerleriniz artın kusura bakmayın. Zaten bilenler anlasın yeter. Arapça bilenler açısından diyorum. Mesela “et talaku merretan”. Kısa özlü bir hüküm. “O talak iki kerredir”. Arapçada “merre” kelimesi kullanıldığı zaman bir zaman dilimi anlaşılır ondan. “O talak iki keredir”.” Et talak” elif- lam’lı; o talak. Hangi, nerede? Bir yerde anlatıyor demek ki AllahTeala. İşte az önce onuduğumuz;

“Ya eyyuhen nebiyyu iza tallaktumun nisae” anlatıyor, şuraya kadar olan talak. Yani tekrar bittiği zaman dönebiliyorsun. Bütün detaylarını veriyor mu? İşte bu ona benzedi mi? Birinci ayet kısa ikincisi detaylı. Bütün detaylar burada var. Burada anlatılan şekildeki talak  iki kere olur. Burada anlatılanın dışındaki talakı zaten Allah kabul etmiyor asla. Öyle bir talak yok. Onun için babanın evine gidersen boşsun, bilmem yağmur yağarsa boşsun, böyle saçmalıklar olmaz. Böyle şey olmaz. Bunlar hiç bir şekilde hüküm ifade edecek şeyler değildir. Çünkü AllahTeala “o talak iki keredir” diyerek sınırlıyor. Üçüncü kez olursa artık talak suresindeki gibi değil. Onu da anlatıyor zaten.

“Fe in tallakaha fe la tahıllu lehu min ba’du hatta tenkiha zevcen gayrah” diyor. “Üçüncü kez boşarsa artık bu kadın ona helal olmaz, kadın ikinci bir kocayla evleninceye kadar”(BAKARA 230).

Bak “et talak”(BAKARA 229) diyor, “İza tallaktum”(TALAK 1)diyor. İkisinde de “talak” kelimesini zikrederek birbirine benzerliklerini ortaya koyuyor. İşte ayetler arası benzerlikleri kuran Allah’tır. Allah’tan başkası bu benzerliği kuramaz. Onun için “ve ma ya’lemu te’vilehu illallah”(ALİ İMRAN 7) der. Yani bu ayetle öbür ayet arasındaki bağlantıyı Allah’tan başkası bilmez. Allah o bağlantıyı kurmuş ve arada benzerlikler koyarak bize gösteriyor. O zaman o bağlantıyı biz oluşturamayız Allah’ın kurduğu o bağlantıları biz ortaya çıkarırız. Ulema kendisi yorum yapamaz. Allah zaten kuranı kerimde her şeyi açıklamış ama o bağlarla açıklamış. İkili ilişkiler. Şimdi mesela bu telefon cihazı değil mi? Bunun üzerinde on tane rakam var. Bu on rakamla kaç tane telefon numarası çevirebilirim? Sonsuz. Bunu için bilmem gereken şey rakamlar arası ilişkiler o kadar. Ayetler arası ilişkiyi de bilip orataya koyabildiğimiz zaman da sonsuz açıklamalar bizim önümüzdedir demektir. İşte bu müteşabih ve tevil ayetler arası ilişkiyi gösterir. Onu kuran AllahTeala’dır, ortaya çıkarma görevi de bize aittir. Ama bunu sıradan vatandaş yapamaz. Bunu kim yapar? AllahTeala diyor ki;

“Kitabun uhkimet ayatuhu sümme fussilet: bu bir kitaptır ki ayetleri muhkem kılınmış”.

Yani kısa özlü şekilde. “Sonra açıklanmıştır”. Açıklayan kim?

“Min ledun hakimin habir: hakim ve habir olan Allah tarafından”(HUD 11).

Peygamber tarafından açıklanmamıştır. Peygamberimiz kuranı açıklamaz. Peygamberimizin hadislerini okursanız, bir de ayetler arası ilişkiye bakarsanız o hadislerin kuranda zaten olduğunu görürsünüz. Yeter ki bu ilişkileri kurun. Kuranda var olanı bize zaten söylemiştir Peygamberimiz. Ve Peygamberimizle ilgili olarak C.Hakk ne diyor;

“Le kad kane lekum fi resulillahi usvetun hasene: Allah’ın resulünde sizin için güzel bir örnek vardır”(AHZAB 21). Dolayısıyla Allah’ın rasulünün her sözü, her uygulaması kuranın uygulamasıdır. Kuranda zaten var olanı bize gösteriyor ama bunu araştırıp orataya çıkarmak bizim için kolay olmadığından dolayı Peygamberimizin söylediklerine uyar, kolay yoldan işimizi hallederiz. Ondan sonra;

“Kitabun fussilet ayatuhu: bu bir kitaptır ki ayetleri açıklanmıştır”

“Kur’anen arabiyyen: arapça okuyuş olarak açıklanmıştır”

Kimin için açıktır?

“Li kavmin ya’lemun: bilenler topluluğu için”(FUSSİLET 3).

Ondan dolayı biz vakıfta hiç bir çalışmayı tek başımıza yapmayız. Bak burada da üç kişi çıkıyoruz sizin karşınıza. Çünkü hemen birşeyde Enes Hoca yada Yahya hemen müdahale ederek bana yardımcı oluyorlar. Ama bizim geleneğimizde alim tek başına çalışır. Onun için de bir sonuca varamamışlardır. Kuranı anlamak istiyorsanız çok iyi arapça bilenlerle ekip çalışması yapacaksınız. Herkesin arapça bilmesine lüzum yok. Şimdi mesela biz burada Rasim hocayla kuran üzerine çalışıyoruz. Rasim hoca hiç arapça bilmez. Hiç arapça bilmez. Ama kendi ilim dalında uzmandır. İyi bir felsefecidir. Bizim arapça bilmiş olmamız yetiyor onn için. Yani o ekibin içerisinde herkesin arapça bilmesine gerek yok ki. Ama ekibin içerisinde mutlaka iyi arapça bilenler olması lazım. Çünkü kuranı kerim arapça olduğu için. O zaman kuran demek ki ekip çalışmasıyla ancak anlaşılabilir. Anlaşılabilir dediğim yani detaylı anlama. Yoksa gene anlarız. Bunu şuna benzetebiliriz; bir ormana girdiniz. Yeni doğmuş bir çocukla gidin o çocuk ormandan istifade eder mi? Eder, temiz havasından. Biraz büyük bir çocuksa o da oynar, zıplar, çiçeklerini toplar daha çok istifade eder. Bir başkası gelir odununu götürür istifade eder. Bir başkası suyundan istifade eder, oradaki ağaçların meyvelerinden istifade eder. Ama bir de orman uzmanı geldiği zaman, bir de ağaç uzmanı geldiği zaman onlar daha başka istifade ederler. Yani burada şu anlaşılmasın; kuranı kerimden herkes anlamaz manası değil. Detaylı açıklamalara varmak herkesin işi değildir. İşte orada ilim adamlarına gerek var. AllahTeala diyor ki;

“Ve nezzelna aleykel kitabe tibyanen li kulli şey: sana biz bu kitabı herşeyi açıklasın diye indirdik”(NAHL 89).

O zaman herşey kelimesinden ne anlıyorsanız o dur. İşte bu şekilde baktığınız zaman, mesela işte Rasim hoca bir felsefeci gözüyle bakıyor ve kurandaki felsefeye hayran kalıyor. Bir başka rakadaşımız geliyor iktisatçı gözüyle bakıyor şaşırıp gidiyor. Her defasında ya Allah Allah diyor, biz bunlardan hiç haberdar değildik diyor. Bir üçüncüsü geliyor bir hukukçu gözüyle bakıyor öyle. Kurana yeter ki uzmanları, çünkü kişi o işin uzmanı değilse bulduğu bilginin farkına varamaz. Zaten bulamaz da. Uzmanlar yaklaştığı zaman bütün bilimsel çalışmaların merkezinde olması gereken kitaptır kuranı kerim. Çünkü kainatı yaratan Allah’ın kitabıdır bu. Ama kuranın metoduna göre yaklaşırsanız herşeyi en detaylı şekilde kuranı kerimde bulursunuz. Ama başka şekilde yaklaşırsanız kuranda genel prensipler vardır dersiniz ve çıkarsınız işin içinden.

(Salondan müdahale var duyulmuyor 1:33:23)

İyiki sordunuz orayı. Biriniz sorarsınız diye, yok müfessir değil peygamber efendimiz. Tekrar edeyim, çünkü internetten dinleyenler var.

“Enzelna ileykez zikre li  tubeyyine lin nasi ma nunzile ileyhim: sana bu zikri indirdik(kuranı) ki insanlara kendilerine indirileni açıklayasın”(NAHL 44). “Kendilerine indirileni açıklayasın”. Şimdi burada bu “tebyin” kelimesi açıklama manasına da gelir konuşma manasına da gelir. Şimdi AllahTeala diyor ki, şimdi ben sana söyleyeceğim. Aslnda bu sözün cevabını demin verdim ama sorduğun çok iyi oldu.

“Summe inne aleyna beyaneh” de buyuruyor AllahTeala. “Kuranı açıklamak bize aittir”(KIYAMET 19) diyor. Ondan sonra;

“Kitabun uhkimet ayatuhu sümme fussilet min ledun hakimin habir: bu bir kitaptır ki ayetleri muhkem, sonra açıklanmıştır”(HUD 1)

Kimin tarafından? Hakim ve habir tarafından açıklanmıştır. Şimdi peygamberimiz ayetler arası ilişkiyi en iyi bilendir. O iyi anlaşılmamış demek ki. Mesela şöyle bir çalışma yapıyoruz, bizim Doğru Bildiğimiz Yanlışlar kitabına bakarsanız görürsünüz. Ayetler arası ilişkileri kurduğunuz zaman Peygamber Efendimizin söylediği sözleri o ayetlerin içinde zaten görüyorsunuz. Anlatabildim mi? Yani Peygamberimizin sözlerini,onun için bizim konuşmamızda sünneti kurandan ayırma diye bir mantık yoktur. Çünkü sünnet kurana tabidir. Ondan ayırmanın bir anlamı yok. Uymuyorsa zaten değil demektir. Beklersin biraz, anlayamamış olabilirsin. Siz ayetler arası ilişkileri takip ettiğiniz zaman Peygamberimizin sözlerini onun içerisinde görüyorsunuz zaten. Orada zaten var. O var olanı Peygamberimiz anlattığı için, Peygamberimiz kendiliğinden bir şey katmıyor kuranda olanı size aktarıyor. Ama siz bulamamış olabiliyorsunuz. O bir beyandır, açıklamadır doğru, o manada doğru. Ama kuranda olanı açıklıyor size kendiliğinden de bir şey katmış olmuyor. Bizim hangi konuya bakarsanız bakın ulemanın almadığı hadislerin, mesela bir konu ile ilgili Peygamberimizin ağızından çıkan hadislerin biz hemen hemen tamamını kullanırız. Niye kullanırız? Çünkü o ayetler o hadisleri istiyor zaten. Yani o hadisler o ayeti doğru anlayıp anlamadığınızın da bir kontrolü halinde oluyor. Ama mesela bakıyorsunuz, şimdi siz içinizde, siz de hocasınız diğer hoca arkadaşlar için de söyleyeyim. Mesela gidin siz hanefilerin en meşhur kitabı Hidaye vardır. Bugün okuduğumuz konuyla ilgili olarak Hidaye’nin Talak bahsine bakın. Bakın ki burada okuduğumuz ayetlerden herhangş biri o talak bahsinde geçiyor mu? Bir bakın. Gözünüzle görün. Benim burada söylediğim gibi olmasın, lütfen bir bakın. Bakın ki hangi ayet geçiyor. Hiç bir ayetin geçmediğini göreceksiniz. Küçücük bir ayete hiç alakası olmayan bir olay nedeniyle değinilmiştir o kadar. Ve bir bakın ki Peygamberimizin hangi hadisi geçiyor. Ondan sonra da bizim yazdığımız Talak bölümüne bakın, orada bütüm Peygamberimizin ağızından çıkan bütün hadisleri bulacaksınız. İlgili bütün ayetleri de bulacaksınız.

Sonuç şu; Peygamberimiz tabiki açıklıyor ama Peygamberimiz bir ilave yaparak açıklamıyor. Allah’ın zaten kurana yerleştirdiği ama ancak uzman kişilerin bulabileceklerini bize anlatıyor. O da ciddi mana da bir açıklamadır, en güzel bir açıklamadır. Fakat bir ilave yok yani, kurana herhangi bir ilave söz konusu değil. Herhangi bir ilavesi yok Peygamber efendimizin. Onun için;

“Ve ma aler resuli illel belag”(ANKEBUT 18).

Peygamberimizin yaptığı da bize tebliğden ibarettir, başka bir şey değil. Tabi bu dersin son kısmı oldukça ağır yani şeyler, çok uzun saatlerde anlatılması gerekeni bir kaç dakikaya sıkıştırdığımız için elbetteki bir çok şeyi açıklayamadık. Ama tekrar edeyim bunların genişçe açıklanması bizim Doğru Bildiğimiz Yanlışlar kitabında vardır.

SORU: Bugünkü mahkemelerde boşanan insanlar okuduğumuz ayetlere göre boşanmış sayılmıyorlar. İstedikleri zamsn tekrar aile olabilirler mi?

CEVAP: Hayır, boşanmış sayılabilirler de bugünkü mahkemelerde boşananlar. Sayılmazlar dememiz biraz zor. Yani hemen  çalakalem bir şey değil. Boşanmış sayılabilirler de sayılmayabilirler de ama genellikle sayılırlar. Tekrar evlenebilirlermiye sıra gelince, zaten bir kere boşandıktan sonra tekrar evlenilebiliyor. İkincisinden sonra tekrar evlenilebiliyor, üçüncüsünden sonra evlenilmiyor. Dolayısıyla bir problem yok tekrar evlenme konusunda.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın