Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı

21 Mart 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Bugün Kuran’ı Kerim’in 61.suresi olan Saff suresini okuyacağız. Ancak ondan önce Hollanda’dan sorulan bir soru, geçen haftaki sohbetle ilgili olarak Hollanda’dan sorulan bir soruya kısa bir cevap verelim. Ondan sonra dersimize devam edelim. Biliyorsunuz daha önceki derslerde ister ehli kitaptan olsun isterse diğer müşriklerden olsun onlarla evlenmenin haram olmadığını ayetlerden ve ilgili hadislerden okumuştuk. Ama Allahu Teala bunları hiçbir şekilde de tavsiye etmiyor. Haram kılmıyor ama tavsiye de etmiyor. Bir köleyle ya da cariyeyle evlenmeyi onlardan çok daha hayırlı görüyor. Yani başlangıçtaki evlenme için de geçerli bu. Bir de çiftler evli iseler onlardan herhangi birisinin din değiştirmesi aradaki nikahı kaldırmaz. Her ne kadar fıkıh kitapları nikah derhal düşer diyorsa da onların bir dayanağı yoktur. Onun olmadığını da bundan önceki iki derste anlatmıştık. Dinlemek isteyenler o dersleri dinlerler.

Yine Nur suresinde yani 24.surenin 2.ayetinde 3. Ayetiymiş. Allahu Teala şöyle buyuruyor:

(Arapçası) ‘Zina eden bir erkek ancak zina eden bir kadını nikahlar ya da bir müşrik kadını.

Zina etmek büyük günahtır ama adamı kafir yapmaz. Şimdi biliyorsunuz tarihte birçok tartışmalar olmuş, mezhepler arasında tartışmalar olmuş. Biz bu tartışmaların birçoğunun gereksiz olduğunu, Kuran’ı Kerim’in dışında delillere dayanıldığından tartışmaların yapıldığını her defasında anlatmaya çalışıyoruz. O tartışmalardan bir tanesi de büyük günah işleyen kafir olur mu olmaz mı meselesidir. Şimdi Allahu Teala madem şöyle buyuruyor:

(Arapçası) ‘Allah kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz. Bunun altında kalanı istediği kişi için bağışlar.

Bunun altında kalanlar derken ne olur? Diğer büyük günahlar olur değil mi? Yani şirkin dışındaki ne kadar.. adam öldürmektir, zinadır, faizciliktir, anaya babaya isyandır.. Ne kadar büyük günah varsa hepsi şirkin altında kalan günahlardır. Onun altında kalan günahları istediği kişi için bağışlar. Bağışladığı zaman ne yapacak adamı? Cennete koyacak değil mi? E kafiri cennete sokacak mı? Yok. Bu ne demektir? Şirkin dışında kalan büyük günahları işleyenler kafir olmaz demektir değil mi? Açık değil mi? Bunda tartışılacak bir taraf yok. Bunun bir başka şeyi de şu. Allah şirki bağışlamaz. Peki tevbe etse de bağışlamaz mı? Hz. Ömer ne idi? Müşrikti. Peygamberimizi öldürmeye gidiyordu. Tevbe edince ne oldu? O müşrik Ömer gitti. Yerine Peygamber Efendimize en büyük desteği veren Ömer geldi değil mi? Ömer radiullahı anh geldi. Allah ondan razı olsu  dediğimiz bir zat geldi. Tevbe etmek demek suçtan geri dönmek demektir. Suçtan geri dönmek de iman etmek olur. Müşrikin tövbesi imandır. Başka zaten tövbe olmaz. Tövbe ondan vazgeçmek demektir. Vazgeçince ne yapacak? İmana gelecek. İmana gelmezse tövbe etmiş olmaz ki zaten. O zaman ayeti kerime ne olur. Yani tövbede müşriklik de affedileceğine göre demek ki tövbe etmeden bir insan ölürse şirkin dışındaki bütün günahları işlemiş olsa bile Allah onu affedebilir ve cennetine koyabilir. Çünkü Allahu Teala öyle buyuruyor. Öyleyse büyük günah işleyen kimse nasıl olur? Kafir olmaz. O zaman şu ayeti kerimeye bakın:

(Arapçası) Zina eden

Zina büyük günahlardandır. Çünkü Allahu Teala (Arapçası) ‘Zina bir fahişeliktir, çirkinliktir ve kötü bir yoldur’ diyor. Şimdi zina eden kişi zina eden bir kişiyle evlenir. Ya da müşrikle evlenir. Çünkü bir erkeğin bir Müslüman kadınla evlenmesi için namuslu olma şartı vardır. İlgili ayetlerin hepsine bakarsanız. Erkekler için (Arapçası) yani namuslu olacak, öyle suyunu boşa akıtmayacak ve gizli dostlar da edinmeyecek. Kadınlar için de aynı şart. (Arapçası) yani evlenilecek kadınlar namuslu olacak, öyle sularını boşa akıtmayacaklar ve gizli dostlar da edinmeyecekler. Evlenmelerle ilgili ayetlerde bu hep ön şarttır. Peki zinakar olursa öyle olursa (Arapçası) zina etmişse ancak zina eden birisiyle evlenebilir ya da müşrikle evlenir. Zina etmiş bir kadın da onu da zina eden bir erkek ya da bir müşrik nikahlar. Bak kadın-erkek arasında fark yok. Bunlar müminlere haram kılınmıştır. Yani zina eden bir kadınla namuslu bir müminin evlenmesi haramdır. Zina eden bir erkekle namuslu bir kadının evlenmesi haramdır. O zaman kızınıza talip oluyor adam, kendisini çok namuslu gösteriyor. Bir de ortaya çıkıyor ki ahlaksızın tekiymiş. Ne yapacaksınız? Kusura bakma sana kız yoktur diyeceksiniz. Çünkü bunlar onlara haram kılınmıştır diyor Allahu Teala. Peki ebediyen mi? Ondan sonra müstakil bir ayet geliyor. Orayı atlıyorum.

(Arapçası) tövbe edip de durumunu düzeltenler.

Ben tövbe ettim bir daha yapmayacağım. Öyle şey yok. Hele seni şöyle birkaç ay gözlemleyelim bakalım. Düzeldiğini ispatla. Ondan sonra. Öyle lafla tövbe ettim yok. Çünkü yaptığın bir fiil. Uslandığını görmem lazım. Allah gafur… ondan sonra artık evlenebilir.

Şimdi burada peki evlilerden birisi zina ederse durum ne olacak? Bütün bu girişi onun için yaptım. Çünkü bu da soruluyor sürekli. Evli karı-kocadan birisi zina ederse nikah batıl olur mu? Ne diyorsunuz? Tabi siz daha önce duymuşsunuz da onun için olmaz diyorsunuz. Bak diğerleri ses çıkarmıyor. Şimdi 6. Ayette Allahu Teala:

(Arapçası) Eşlerine zina suçu atıyor adam. Kendinden başka da görgü şahidi yok. Ne demek bu? Kendisi eşinin zina ettiğini görmüş. Ama buna rağmen eşi diyor Allah. Buna rağmen eşi diyor. Yani nikahı ortadan kaldırmaz. Hatta eğer internetten kadınların dövülmesiyle ilgili yazımızı okursanız bu durumu çok net bir şekilde bütün delilleriyle görürsünüz. Çünkü kadının dövülmesinin tek yolu Kuran’ı Kerim’de ve Peygamberimizin hadislerinde kadını mahkemeye vermemek ama bu arada problemi aile içinde karı koca arasında halletmektir. Onun dışında dövmenin bir yolu yok. Yani kadını rezil etmiyorsunuz, aileye duyurmuyorsunuz, dışarıya duyurmuyorsunuz, mahkemeye vermiyorsunuz. Problemi aile içinde hallediyorsunuz. O arada da Cenabı Hak erkeğe karısını dövme iznini veriyor. Hiç olmazsa birazcık kendisini rahatlatsın. Yani aile bozulmuyor, devam ediyor. Şimdi işte daha önce okuduğumuz ayetlerde de olduğu gibi karı-kocadan herhangi birisinin kafir olmasıyla aile bozulmaz. Nikah ortadan kalkmaz. Bir de fıkıh kitaplarında şu vardır. İşte karı-kocadan birisi Müslüman olursa diğeri kafir kalırsa mesela gayrimüslimlerden nikah bozulur. Böyle bir şey de asla söz konusu değildir. Bunun delillerini Kuran’ı Kerim’den anlatmıştık. Peygamber Efendimiz (sav)’in kızı Zeynep’in kocası ne idi? Azılı bir müşrikti, sıradan bir müşrik değil. Peygamberimizin azılı düşmanlarından bir tanesi idi. Ama nikahlarını Peygamberimiz geçerli saymıştı. Ta hicretin 7.yılı Müslüman oldu. Zeynep de ilk Müslüman olanlardan.  Mekke’nin fethinden sonra Saffan bin Ümeyye kafir, karısı müslümandı. Peygamberimiz bunların arasını ayırmamıştı. Yani Peygamberimize dayandırılan bir şey yok. Ama bizim fıkıh kitapları nasıl olmuşsa olmuş bunu yazıyorlar. Adeta Avrupadaki, Amerikadaki ya da dünyanın değişik yerlerindeki evli çiftlere diyorlar ki oturun oturduğunuz yerde. Sakın Müslüman olmaya kalkmayın. Çünkü Müslüman olmak isterseniz ikiniz birlikte Müslüman olacaksınız. Şöyle bir, iki,üç,, başla. Böyle şey olur mu kardeşim?  Müslümanlık bir kimsenin kişisel kararıdır. Toplu bir kararla Müslüman olanlar çıkabilir. Ama o toplulukta da herkes tek tek kararını vermemişse karar vermemiş olanlar Müslüman olmaz. Yani kişisel bir karardır. E kadın Müslüman olmak istiyor, koca olmuyor. E niye ailesi bozulsun? Şimdi bakın mesela Tahrim suresinde 66.sure daha geleceğiz zaten. 562.sayfa. 11.ayet, 10.aytten başlayalım

(Arapçası) Allah kafir eşler için şu örneği veriyor. Nuh (as) gibi bir peygamberin karısı, Lut (as) gibi bir peygamberin karısı.

Bunlar onların karısı. Karı kocalık bitmiş falan değil.

(Arapçası) kullarımızdan iki kulun nikahı altındaydılar. İkisi de Salih yani ikisi de peygamber. Bu ikisi kocalarına hainlik ettiler.

Hainlik şudur. Görüntüde iyi görünüyorsunuz. Alttan alttan işler beceriyorsunuz. Dışarıdan bakınca problem yok. Ama işin iç yüzüne baktığınız zaman alttan alttan işler beceriyor.

(Arapçası) kocalarının peygamber olması bu kadınların Allah’tan yana herhangi bir ihtiyaçlarını karşılamadı.

Yani bunlar kafirliklerinin cezasını gördüler.

(Arapçası) dendi ki girenlerle birlikte siz de ateşe girin. Allah müminler için de şu örneği vermiştir. (yani kendi mümin eşi kafir) Firavun’un karısı.

Firavun işte bildiğimiz firavun. Ama karısı mümin. Birgün şöyle demişti. ‘ya rabbi! Cennette senin katında benim için bir ev yap. Beni firavundan ve onun işlerinden kurtar. Ve beni zalimler topluluğundan kurtar. ‘ demişti.

Şimdi bu şekilde o Hollanda’dan sorulan sorunun cevabı da verilmiş oldu zannediyorum. Tabi kısa geçtik. Çünkü daha önceki derslerde geniş geniş anlatmıştık.

Saff suresine geçiyoruz.

Bismillahirrahmanirrahim. Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla. Genel tercüme böyle. Ya da bismillahirrahmanirrahim. Şimdi rahman da rahim de ikisi de ‘rahmet’ kökünden. Rahmet, merhamet… hani ana rahmi var ya rahim. İşte o bir merhamet timsali. Çocuğu bütün şeylerden koruyor. Daha küçücük, bütünüyle korumaya muhtaç olan bir çocuğu her türlü kötülüklere karşı koruyor, besliyor ve büyütüyor. İşte bu bir merhamettir. Ya da ikram yerine göre. Şimdi gücü yeten insan için acıma denir değil mi? Yardım et. Acımakla olmuyor ki yani. İstediğin kadar acı dur. Adamın bir ihtiyacını karşılayamıyorsun ki! İhtiyacını karşılama gücü yoksa o zaman da insan olarak tabi acıyacaktır. Şimdi biz insanlar olarak ne yaparsak yapalım herkesin ihtiyacını karşılayamayız. Gücümüz sınırlıdır. Allahu Teala’nın gücü sınırsızdır. Dolayısıyla o acımaz. O ikram eder. Yani onun gereğini yapar. Onun için rahman yalnız Allah’ta olan başka varlıklarda olmayan bir özelliktir. Rahim ise başka varlıklarda da olur. Rahim. Mesela (Arapçası) diye Peygamberimizin özelliğini Kuran’ı Kerim anlatıyor. Müminlere karşı ince yürekli ve merhametlidir, rahimdir diye. Şimdi o zaman rahmana öyle bir mana vermek lazım ki insanlarda olmasın. Onun için biz buraya ‘iyiliği sonsuz’ diye bir mana verdik. Çünkü insanlar dünyada ne kadar zengin olurlarsa olsunlar, ne kadar geniş imkanları olursa olsun yapacakları iyilik sonsuz değildir. Bir noktada tükenir. Ama Allah’ın iyiliği sonsuzdur. Her konuda sonsuz iyilik sahibidir. Rahim kelimesine de öyle bir mana verelim ki hem Allah’a hem insanlara uygun olsun. Ona da ikramı bol diye mana verdik. İkramı bol sözü insanlar için de kullanılabilir. Dolayısıyla şu ortaya çıktı. ‘iyiliği sonsuz, ikramı bol Allah’ın adıyla’

(Arapçası) ‘Göklerde ne var yerde ne varsa hepsi Allah’ı tespih eder.’

Şimdi bugün bir tefsire baktım. Diyor ki insan ve cin kafirleri hariç. Tamam onlar belki şuurlu konularda tespih etmiyorlar. Tespih demek boyun eğmek demek, ibadet etmek demek, hızla emrine koşmak demek. Şimdi siz kafirlere bakmayın. Adam kafirlik eder ama onlar da zaman zaman Allah’a boyun eğerler. Hele bir şeye ihtiyaçları oldu mu onu alıncaya kadar epey yalvarır yakarırlar. Yani kafir de Cenabı Hakkı tespih eder mümin de. Ama mümin tespihinde son derece samimidir. Cenabı Hakka tümüyle bağlıdır. Allah’a kul olma şuuru içerisindedir. Günah işlerse de günahını bilir. Ama kafir öyle değildir. Kafir kuralları kendisi koyar. Allah’ın hakkı Allah’a benim hakkım bana der haşa.  Kendisini Allah’la iki ayrı şeye koyar. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi o yaratıcının güzelliğini, gücünü, kudretini ifade eder. Hangi mahluka bakarsanız, hangi mahluku incelerseniz orada sizi hayran bırakan şeylerle karşılaşırsınız. Bu da Cenabı Hakk’ın kusursuzluğunu gösterir. Bu bir tespihtir. Ayrıca tüm varlıklar Allah’a boyun eğer. Allah’a isyan edebilecek iki türlü varlık vardır. İnsanlar ve cinler. Şimdi insanlar ve cinlerin de zorunlu kulluk ettikleri taraflar vardır. Yani adam Allah’a isyan etmek için bile Allah’ın koyduğu kanunlara uymak zorundadır. Yani karnını doyuracak, eğitimini yapacak, kafasını çalıştıracak, bütün imkanları kullanacak, o imkanların hepsini de Allah vermiş olacak. Şimdi zorunlu kulluk konusunda herkes ittifak eder. Gönüllü kulluk konusunda kafilerin ihtilafı vardır. Zaten bizim yapabileceğimiz de odur. İşte orada insanın Allah’a boyun eğip eğmemesi ortaya çıkar.

Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah’ı tespih eder. (Arapçası) Allah aziz ve hakimdir.

Yani Allah güçlüdür. Allah hiçbir şeyi yarım bırakmaz. Biz birçok şeye başlarız. Yarım kalır, yapamayız, edemeyiz. Yetiştiremedim deriz, yapamıyorum deriz falan. Ama Allhu Teala için böyle bir şey söz konusu değildir. Ve hakimdir. Verdiği kararlar yerli yerindedir ve doğrudur. Hakim kelimesini anlamak isterseniz hakim hükümden geliyor. Hakim.. yani hikmet kelimesini kullanırız Türkçe’de daha çok. Hikmet hükümden geliyor. Hüküm nedir? Karar değil mi? Mahkeme hükmünü verdi deriz, kararını verdi. Eğer hakim adil bir kimseyse, adil bir yargılama yapmış, gerçeği de yakalamışsa verdiği hüküm ne olur? Verdiği hüküm hikmet olur işte. Yani her tarafa hakkını vermiş olur. Onun için hakim demek hikmete uygun hüküm veren kişi demektir. Hikmet de doğru karar demektir. Doğru karar… tam uygun, yerli yerinde ve doğru. Şimdi Allahu Teala’nın verdiği her emir hikmete uygundur. Yani doğrudur, yerli yerindedir. Bunun herkes kendi açısından değerlendirmesini yapar. Birisi der ki bu çok doğrudur çünkü şöyle şöyle der. Bir başkası doğrudur, şöyle şöyledir der. Onun için herkes kendine göre birkaç tane hikmetini belirler. Ondan sonra şöyle der. Bunun kim bilir nice hikmetleri var da henüz anlayamadık. Yani Allah’ın verdiği bir kararın doğruluğunun çok değişik yönleri vardır. İşte onları gösteren her bir göstergeye hikmet denir. İnsanlar da hikmetli konuşabilirler. Yani doğru düşünürler, doğru karar verirler.

(Arapçası) ‘Allah hikmetini istediğine ya da istediğine verir. Değişik şekillerde anlaşılabilir. Kime de hikmet verilmişse çok hayırlar verilmiş olur.

Yani doğru kararlar verebilme, olayları iyi bir şekilde anlama. Gerçekleri görüyorsunuz. Olayların arkasındaki gerçekleri görüyor ve doğru bir değerlendirme yapıyorsunuz. Ama insanlar ne kadar akıllı olurlarsa olsunlar en akıllı kişinin de, en hikmetli kişinin de yanlış değerlendirmeleri mutlaka olur. İşte Peygamber (sav)’in bir kısım yanlış değerlendirmeleri Kuran’ı Kerim’de yer alıyor. Yani insan eksiktir. Bu da kişinin sürekli kulluk ihtiyacını ortaya koymuş oluyor.

(Arapçası) Ey iman etmiş olan kişiler! Niçin yapmayacağınız şeyi söylüyorsunuz? Niçin yerine getiremeyeceğiniz sözler veriyorsunuz? Neden bunu yapıyorsunuz?

Söz vermek kolaydır da yerine getirmek çok zordur. Verdiği sözü yerine getirenlerden kolay kolay söz alamazsınız. Ama yerine getirmek endişesi içinde olmayan insanlar herkese her an istedikleri sözü verebilirler. Bazı kimseler vardır ki çok bol söz verir bolca sözlerinden dönerler. Bunlara kefiril vadu vel hulf demek lazım. Yani çok söz veriyor ve çok da cayıyor. Ama işte Allahu Teala bunu kabul etmiyor. ‘Müminler, niçin yapmayacağınız şeyi söylüyorsunuz?’

(Arapçası) Yapmayacağınız şeyi söylemek Allah katında çok büyük bir kızgınlık sebebidir. Çok büyük bir gazap sebebidir. Ağır bir suçtur.

Onun için konuşmalarınıza dikkat edin. Yerine getiremeyeceğiniz bir sözü vermeyin. Çünkü siz verdiğiniz sözle karşı tarafı da bir şekilde harekete geçirmiş oluyorsunuz. Zincirleme birçok insan o yerine getirilmeyen sözden zarar görüyor.

(Arapçası) Allah kendi yolunda savaşanları sever, saf halinde. Sanki kurşun bir bünye gibi.

Yani kurşun hem yumuşaktır hem de son derece dayanıklıdır. Onu kolay kolay delip geçemezsiniz. Kurşun gibi kenetlenmiş bir bünye halinde savaşanları Cenabı Hak sever. Ama şimdi dikkat edin bakalım. Genellikle o birisi nasıl olsa farz_ı kifaye adam yapıyor ya yeter şeklinde değerlendirmeler olur. Bu konuda son derce dikkat etmek zorundayız. Onun için herkes ‘ya hele bir yapsınlar da görelim değil. Ben ne yapabilirim’ demek zorunda. Nasıl olsa oluyor, yürüyor değil. Yürüsün. Bundan sana hiçbir fayda yok ki! Sana fayda senin yaptığındadır. Onun için eğer bir işin doğru olduğuna inanıyorsan o işin içerisinde hem de en önde yer alacaksın. Öyle uzaktan gazel okumakla hiçbir hizmet yürümez. ‘Gönlümüz seninle beraber, destekliyoruz, alkışlıyoruz.’ İyi, güzel ama bir sonuç alınmaz. O sıkıntıları birlikte göğüsleyeceksiniz ki sonuçlar alınsın.

(Arapçası) Bir gün Musa kavmine şöyle demişti: ey kavmim (ki bunlar mümin olmuş insanlar artık. Yani şey değil. Firavun zaten onları dışlamış, tek seçenekleri var işte. Musa (as)’a tabii olmak.) Niye bana eziyet ediyorsunuz. Çok iyi biliyorsunuz ki ben size gönderilmiş olan bir elçiyim. Allah’ın elçisiyim.  Bunu çok iyi bildiğiniz halde bana niye eziyet ediyorsunuz? Onlar kayınca Allah da kalplerini kaydırdı.

Demek ki kayma fiili onlardan geliyor. Allah da o sonucu yaratıyor. Mesela geçen hafta ‘yeşa’ yani ‘meşiet’ ve ‘irade’ fiilleri üzerinde durmuştuk. Kuranı Kerim’de meşiet kelimeleri geçiyor. Yani ‘yeşa’ ‘yehdillahu men yeşa’ şeklinde. ‘yeşa’ kelimesi bir şeyi isteyip var etmek. Yani ‘meşiet’ isteyip var etmek manasına geliyor. ‘irade’ de sadece istemek manasına geliyor. Şimdi siz ‘Ya şimdi benim de arabam olsa, benim de işim olsa’ falan diyebilirsiniz. O isteklerle hiçbir şey olmaz. Avcunuzu açıp dua edin. Şimdi çocuklukta benim kafamı bir şeylerle bozmuşlar demek ki duyduğumuz hikayeler sebebiyle. Kaç gece dua ettim ki sabah kalktığımda hafız olayım. Ama hiç olmadı. Bir tane ayet bile ezberleyememiştim kalktığım zaman. Şimdi falan adam akşam yatmış sabahleyin kalkmış ki hafız… olmadı yani. Ben beceremedim. Şimdi Cenabı Hak bir ayette şöyle buyuruyor.

(Arapçası) Kimi insanlar şöyle der. Ya Rabbi! Bize dünyada ver.

Hatta bu ayet hacılarla alakalı.

(Arapçası) diyor Allah: Ey hacılar! İbadetlerinizi tamamladığınız zaman gene Allah’ı hatırlayın.

Her şey bitmedi. Nasıl olsa hacca da geldik, cenneti de garanti ettik. Bundan sonra bütün istediğimizi yaparız. Öyle şey yok.

(Arapçası) 200.ayetmiş. Bakara suresi 200. Babalarınızı hatırladığınız gibi.

Hac dönüşü insanlar böyle hep aileleri hatırlarlar, eşlerini-dostlarını hatırlarlar. Eski Araplar da hac işlerini bitirdikleri zaman başlarmış kendi atalarından bahsetmeye. Benim babam şöyleydi, yok benim babam böyleydi diye.

Onları hatırladığınız gibi Allah’ı hatırlayın. Ya da daha güçlü bir şekilde hatırlayın. Kimi insanlar Allah’a dua eder.

Hac’da Arafat’ta bile ortaya çıkar. ‘Oğluma iyi bir araba, bana iyi bir ev. Orada ev yapanları falan görürsünüz. Sanki neymiş falan. Hep dünyalık

(Arapçası) Onun ahretten herhangi bir payı yok.

Madem ahretten bir şey istemiyor. Oradan alacağı yok. Bir kere onu kaybetti. Onlardan bazısı da şöyle der.

(Arapçası) Ya Rabbi bize bu dünyada bir güzellik ver. Ahrette de güzellik ver. Bizi o ateşin azabından koru.

Tamam. Birisi dünyalık istedi. Birisi hem dünyalık hem ahreti istedi. Biz namazlarımızda bu duayı yaparız biliyorsunuz. Peki alacakları ne? ne alacaklar? Sırf dünyalık isteyen bir kere ahreti kaybetti, tamam. Ama hem dünya hem ahreti isteyen ne alacak? Ya da sadece dünyalık isteyen ne alacak?

(Arapçası) Bunların her birinin payına düşen kazandığından bir parçadır.

Öyle istemekle olmaz. Tamam iste. Ama çalışmadan hiçbir şey elde edemezsin. Çalışacaksın. İste, ondan sonra çalış, bak işte Cenabı Hak o zaman, sebebine sarıldığın zaman Cenabı Hak senin önünü açar ve sabırla tabii yapacaksın. Çünkü hemen vermez. Sabırla çalışırsan Allahu Teala… Kazancından bir pay alır.

(Arapçası) Allah hesabı çabuk görür.

Tabii ayrıca ilave de yapar. Başka ayetlerde var o. O başka ayet dediğim İsra suresi 17 galiba.

(Arapçası) Dünyalık isteyene de ahreti isteyene de ilavede bulunuruz Rabbinin ikramından.

  1. ayetmiş İsra suresi. 17.sure. ona da ona da Rabbinin vergisinden ikramda bulunuruz. Yani hak ettiğini alır bir kere. Çalışmasının karşılığını alır. Çalışmazsa hiçbir şey alamaz. Çalışmasının karşılığını alır, bir de ilavesini alır. Ahret için de aynı şekilde. Çalışmasının karşılığını alır, bir de ilavesini alır.

(Arapçası) Rabbinin ikramını kimse de engelleyemez. Engellenebilecek bir şey değildir.

Şimdi diyor ki yani burada ‘isteyeceksin, çalışacaksın, verecek.’ Çalışmıyorsun, yamukluk yapıyorsun. O zaman Allah da senin yamukluğunu onaylar. Onun için ‘yehdillahu men yeşa’ ‘isteyeni Allah yola getirir. İstediğini değil. Çünkü Allah’ın meşiyeti hidayete taalluk etmez. Sen isteyeceksin Allah da yaratacak. ‘ve yudillu men yeşa’ ‘isteyeni de saptırır. Sen isteyeceksin Allah da saptıracak. Onun için burada ne diyor?

(Arapçası) ne zaman bunlar yamuldular. Allah da onların kalplerini yamulttu. Hak etti.

Mesela Kuran’ı Kerim’de görürsünüz

(Arapçası) Allah onların kalpleri üzerinde bir tabiat oluşturdu.

Yani birtakım yeni alışkanlıklar. Buna hep sigarayı örnek veriyorum akılda kaldığı için. İlk sigarayı içenin ağzı, burnu bir acayip olur. Gözlerinden yaşlar gelir. Bu çok pis, bunu kim ağzına alır, içilir mi falan der. İkincisini de aynı şekilde içer. Üçüncüsünde artık hoşlanmaya başlar. Ondan sonra da bakarsınız ki ‘Ya bırakamıyorum bu mereti’ der. Şurada bir arkadaş sigarayı bırakırsanız memnun olurum diye göğsüne yazmış. Yani bir alışkanlık meydana getirir. Bütün günahlar öyledir. Hangi günahı işlerseniz işleyin ilk işlediğiniz zaman nefret edersiniz. Kendi kendinize utanırsınız. İçiniz rahatsız olur. İkincisinde de öyle. Ondan sonra yavaş yavaş alışmaya, bir müddet sonra da o günahtan zevk almaya başlarsınız. Çünkü yeni bir yapı oluşmuştur. (Arapçası) odur. Sen istedin ben de verdim. Sen yamuldun, ben de senin kalbini yamulttum. Öyle şey yok. Sen kendin gayret göstereceksin. Öyle hiç kimse bedavadan ne cennete gider, ne cehenneme. Yok efendim ölene kadar cennet ameli işleyecekmiş de ölmeye yakın bir zamanda hemen cehennem ameli işleyecekmiş de cehenneme gidecekmiş. Şimdi bunu bir hadisi şerife şey yapıyorlar. Kardeşim, hadis hayata aykırı olur mu?

(Arapçası) ‘Rabbim Allah’tır diyen, sonra da doğru davrananlar. Melekler onların üzerine böyle iner de iner. ‘Korkmayın, üzülmeyin. Size söz verilen cennetle sevinin.’ Diyecekler.

Yani öyle bir şey ortaya konuyor ki… Allah dilediğini yola getirir dilediğini saptırır. Allah dilediğine bol verir, dilediğine kıt verir. Ondan sonra ömür boyu hayırlı ameller işler ömrünün sonunda onun kaderi öne geçer, bir cehennem ameli işler doğrudan cehenneme. Öbürü de ömrünün sonuna kadar cehennem ameli işler. Sonunda iyi bir şey işler doğru cennete. E kardeşim o zaman daha ne çalışmamın bir anlamı var, ne ibadet yapmanın bir anlamı var, ne doğru dürüst olmanın… Ne olacaksa olacak. Tam bir kadercilik işte. Şimdi bak ayetleri görüyor musunuz? Ayetten uzak din anlayışı bizi nereye sürüklüyor. Ayetler ışığında bir din anlayışı bize nasıl bir dinamizm veriyor. Onu görmemiz lazım.

(Arapçası) Allah fasıklar topluluğunu yola getirmez.

Şimdi mesela, bunu sık sık tekrarlıyoruz kafalara iyice yerleşsin. Az önceki olayla ilgili olarak ‘yehdillahu men yeşa’ ve ‘yudillu men yeşa’. Buna açın bütün mealleri bir tanesi hariç hepsi şöyle diyor. ‘Allah istediğini yola getirir, istediğini saptırır.’ Peki Allah kimi yola getirmez? Bak burada ne diyor: ‘Allah fasıklar topluluğunu yola getirmez.’ Diyor. O zaman fasıklar kaybetti. Yani fasık kim? Yoldan çıkmış. Yoldan çıkmışları yola getirmezse kimi getirecek? Kimi getirecek? Hani Allah istediğini yola getirir diye mana veriyorlar ya ayete, isteyeni diyeceksin, istediğini değil. Şimdi burada ne diyor? Allah yoldan çıkmışları yola getirmez. E öbürleri zaten yolda. Öyle değil mi? E kimi getirecek? Mesela bir ayette de

(Arapçası) Allah kafirleri yola getirmez.

Peki kimi getirecek? Ondan sonra ‘Allah zalimleri yola getirmez’ diye ayet var. Kimi getirecek? Okuyan adam şaşırıyor. Onun için yanlış manalar veriliyor ayetlere. Bunların hepsi geçen hafta anlatmıştım ya o eski, yanlış yöneticilerin kendi yanlışlarını dine mal etmek için yaptıkları baskı sonucu oluşmuş, arkasından gelenler de babam böyle diyor diye tekrarlayıp gelmişler bugüne kadar. Allah dileyeni yola getirir,dediğiniz zaman tam oturur. Fasık adam yoldan çıkmış, gelmek istemiyor ki… O zaman Allah da zorla yola getirmez değil mi? Kafir adam, yoldan çıkmış, istemiyor ki… Ondan sonra ne diyor:

(Arapçası) Kim yola gelmek isterse onu yola getirir.

Mesela bir adam kuyuya düşmüş. Sen çıkarmak istiyorsun. ‘Elini verir misin?’ diyorsun. Sana bir hakaret, bir küfür.. Sen bilirsin kardeşim. Çeker gidersin değil mi? Ama bir başkası. ‘Abi ne olursun şu elimi tutar mısın?’ ‘ hay hay kardeşim. Yetişemiyorum dur sana bir merdiven getireyim.’ Dersin. Çıkarırsın. Kendi gelmek istemeyen adamı kurtarmaya çalışırsan o seni hızla kuyuya çeker, seni de düşürür. İşte Allahu Teala öyle diyor. Sen yola gelmek isteyeceksin ki Allah yola getirsin.

Şimdi insanların kişiliğini öldürüyorsunuz. Kişiliği sıfır. Oluyor eşya. Ondan sonra da diyorsunuz ki ‘İslam akla çok büyük önem verir.’ Hiç şüphesiz önem verir de bu ne lahana turşusu bu ne perhiz. O zaman burada bir yanlışlık var değil mi? Yanlışlık Allah’ın kitabında olmayacağına göre o yanlışlık bizde olur.

Şimdi bundan sonraki derste.. Ben bunu biraz uzattım ki çaydan sonrasına kalsın. Burada şu ayeti kerime var. Kısaca okuyayım.

‘ Bir gün Meryem oğlu İsa: ‘Ey İsrailoğulları! Ben Allah’ın size gönderdiği elçiyim. Benim önümde bulunan Tevrat’ı tasdik eden ve benden sonra gelecek olan adı Ahmed olan bir peygamberi de müjdeleyen bir elçiyim.’

Bu ayeti kerimeyi işte burada İncil’i de getirdim. İncilden, bugünkü İncil. Aslı falan değil. Bugünkü İncil… Bu İncil’den Peygamber Efendimiz’e inanmalarına dair ifadeleri okuyacağım size. Şu İncil’den yani. Başkası değil. Yani onların bedava dağıttıkları. Sokaklarda dağıttıkları. Özel olarak değil, seçilmiş bir şey değil yani. Gene onların dağıttıkları kitabı mukaddesten, Tevrat’tan Yahudilerin de Peygamberimize inanmaları gerektiğine dair ifadeleri okuyacağım.

Çaydan sonra…

Euzubillahimineşşeytanirracim, bismillahirrahmanirrahim

Dersimizin ikinci bölümüne başlıyoruz. Burada Saff suresinin 6.ayetindeyiz. Allahu Teala şöyle buyuruyor:

(Arapçası) ‘Bir gün Meryem’in oğlu İsa şöyle demişti. ‘Ey İsrailoğulları! Ben size gönderilmiş bir elçiyim. Allah’ın elçisi… Benim önümde bulunan Tevrat’ı tasdik edici olarak gönderilmiş bir elçiyim.

Onun için Tevrat’ı İsa (as) tasdik etmiş ve Tevrat’ı değiştirmemiştir. Tevrat’taki sadece bazı haramları helal kılmıştır. Bu sebeple bugünkü Hristiyanlar İncille Tevratı birleştirir, Kitab-ı Mukaddes adıyla neşrederler. Çünkü her ikisinden de sorumludurlar. İşte bu onların basıp dağıttıkları Kitabı-ı Mukaddes… Tevrat’ı ve İncil’i birleştirerek basıyorlar. Çünkü ikisinden de sorumlu durumdadırlar. Ama Yahudiler İncil’i kabul etmedikleri için onlar sadece Tevrat’ı esas alırlar, Tevrat’ı basarlar. Onların baskılarında İncil yoktur.  Ali İmran suresinin 50.ayetini, yani 3.surenin 50.ayetini bir açabilirsek 57. Sayfada. Hatta 49’dan başlayalım.

(Arapçası)İsa (as) İsrailoğullarına elçi olarak gönderilmiştir. Size Rabbinizden bir belgeyle geldi.

Yani ben elçi olarak geldim ama elçi olduğumun da belgesi var. Ben Allah’ın elçisi olduğumu size ispatlayacağım. Çünkü hani herkes çıkar, ‘ben Allah’ın elçisiyim’ der. Size birkaç kez anlatmıştım. Burada yeni arkadaşlarımız var. Onlar da duymuş olsunlar. Bir gün İstanbul müftülüğünde oturuyoruz. Ki ben İstanbul Müftülüğündeyken bize her hafta bir Peygamber gelirdi. Evet… Şaka değil yani… Bazıları da kitaplarıyla beraber gelirlerdi. Bir kitap yazmışlar. Allah bana bu kitabı verdi diye gelirdi. Geliyor işte. Niye geldiklerini şimdi anlatacağım sana. Şimdi bir gün geldi bir tanesi. Allah rahmet eylesin Timurtaş Uçar, Ahmet Vanlıoğlu, ben… Üçümüz de İstanbul müftü yardımcısıyız. Timurtaş Uçar’ın geldi masasına oturdu. Timurtaş Uçar o ara kalkmış, Ahmet Vanlıoğlu’nun yanındaki sandalyede oturuyordu. hemen geldi Timurtaş hocanın masasına şöyle kuruldu. İri yarı da bir adam. Böyle 60 yaşlarında falan. Benim odam başka yerdeydi. Ben de onların yanına gelmiştim o sıra. ‘Beyler! Ben Peygamberim.’ Şimdi Ahmet Vanlıoğlu bu konularda çok ustadır. ‘Aa! Öyle mi, çok memnun oldum, hoş geldiniz, nasılsınız?’ falan ‘Teşekkür ederim’ dedi. ‘Bu millet çok sapıtmış’ dedi. ‘Herkes oldan çıkmış, başlarına bir felaketin geleceğinden korkuyorum. Hiç kimse benim Peygamberliğime inanmıyor.’ ‘Eee, ne yapalım? Çaresi ne?’ dedi ki: ‘Bir basın toplantısı düzenleyin. Bana bir belge verin ve Peygamberliğimi ilan edin. Herkes kabul etsin. Kimse inanmıyor.’ Dedi. Ahmet Vanlıoğlu dedi ki ‘affedersiniz, siz kimin peygamberisiniz.’dedi. ‘Allah’ın peygamberiyim.’  ‘Haa, dedi. Burada bir yanlışlık var. Biz bizim görevlendirdiklerimize belge veriyoruz. Allah’ın görevlendirdiğine belge verme yetkimiz yok.’dedi. ‘Sen git onu ondan al.’dedi. Adamın o sıra aklı başına geldi. Bakırköy’den kaçmış meğer. ‘Doğru diyorsunuz ya.’dedi. ‘Gerçekten öyle yapmam lazım.’dedi, kalktı, gitti. E şimdi her ben peygamberim diye çıkan adama kim inanır? Peygambersen ispatla kardeşim değil mi? Onun için bütün peygamberler öyledir. İspat belgesiyle beraber gelirler. İşte İsa (as) da demiş ki bak ‘Ben de size belgemi getirdim.’ O öyle bir belge olması lazım ki taklit edilememesi lazım. Hiçbir insanın taklit edemeyeceği şeye de mucize denir. Aciz kalıyordur. Olmuyor olmuyor, bir türlü yapamıyoruz falan. İşte Kuran’ı Kerim’de Peygamberimizin belgesidir. Onun için Allhu Teala diyor ya  (Arapçası) Bu Bakara suresinin 3. Sayfasının sonlarında. ‘De ki eğer kulumuz Muhammed’e indirdiğimiz Kuran’ın Allah’ın kitabı olduğundan şüpheniz varsa onun bir suresini yapın, getirin. Eğer haklıysanız yaparsınız.

Yani bunu Muhammed yazmışsa siz daha güzelini yazarsınız. Çünkü insanları biz biliyoruz. Biri bir şey yapıyor. Öbürü ondan güzelini yapıyor. Biz güzelinden vazgeçtik. Dengini getirin. Hatta sadece siz değil, bütün insanları-bütün uzmanları da toplayın.

(Arapçası) Bunu yapamazsanız. Ki asla yapamayacaksınız. O zaman anlayacaksınız ki bunu getiren Allah’ın peygamberidir. Yani belgesi olacak onun.’ O zaman yakıtı insanlar ve taş olan ateşe karşı kendinizi koruma altına alın. O kafirler için hazırlanmıştır.’

Şimdi İsa (as) da ‘Ben Allah’ın peygamberiyim’ diyor ama belgem var diyor. Bu adam gibi ‘Bana belge verin’ demiyor. ‘Belgem var’ diyor. ‘Rabbiniz tarafından bir belge getirdim.’

(Arapçası) ‘Ben yaratırım.’ Şimdi bizim Müslümanlar arasında yaratma kelimesi müebbet hapse mahkum edilmiştir. Bir adam yaratma kelimesini kullandı mı hapı yuttu. Öyle değil mi? Müebbet hapse mahkum edilir. E bu Hz. İsa (as) ve okuduğumuz Allah’ın ayeti. Ne diyor İsa (as) ‘İnni ahluku’ ‘Halak’, ‘Halk’, ‘Yaratma’. ‘İnni ahluku’ ‘Ben yaratırım.’ Diyor. Değil mi? ‘mined tıyni’ çamurdan. Bir kuş şekli gibi. Yani çamuru alırım bir kuş heykelciği yaratırım diyor. Aman efendim yaratmak yalnız Allah’a mahsustur. Zamanında Mutezile ile Ehli sünnet arasında bir tartışma olmuş. Ehli sünnet Mutezile’yi bu kelimeden dolayı mahkum etmiş. o mahkumiyet hala devam ediyor.

Allahu Teala’nın birtakım sıfatları vardır. Bir zati sıfatları deriz. Hiçbir mahlukta olmaz. Yalnız Allah’ta olur. Bir de subuti sıfatlar deriz ki mahluklarda da olur. Ama Allah’ta olduğu şekli başkadır. Mahluklarda olduğu şekli başkadır. Mahluklarda olan sıfatları… Mesela hayat. Nedir? Allah’ın diri olması, canlı olmasıdır. Peki bir adam ben de canlıyım dediği zaman kimsenin sesi çıkıyor mu? İlim Allah’ın bilgili olmasıdır. Ben de bilirim diyen adama ‘vay sen kafir oldun.’ Deniyor mu? Ve hiçbir zaman ben canlıyım diyen adam kendi canlılığını Allah’ın canlılığıyla kıyas eder mi? Böyle bir insan var mı? Yani Allah sürekli haydır, hiçbir zaman ölmez ama insanlar ölür. Ondan sonra Allah semidir. Yani işitir. Ben de işitirim diyebiliyoruz değil mi? Basirdir görür. ben de görüyorum diyebiliyoruz. Allah muhiddir irade eder. Yani birtakım iradeleri vardır, istekleri vardır. Tamam biz de irade ederiz diyebiliyoruz. Kelam. Cenabı Hak konuşur, ben de konuşurum diyoruz. Buraya kadar hiçbir problem yok. Kimseden bir şey çıkmaz. Hangi sıfatı saymadım. Yaratma sıfatını. Bu 8 taneden 7 sini söylersin kimsenin sesi çıkmaz. Sekizinciyi ‘Ben de yaratırım’ dedin mi kıyamet kopar. Aynı kategoride. Elbette ki Allah’ın yaratmasıyla insanın yaratması, nasıl Allah’ın görmesiyle insanın görmesi, Allah’ın bilmesiyle insanın bilmesi, Allah’ın canlılığıyla insanın canlılığı nasıl mukayese edilemez şeyse yaratma da aynı şekildedir. Mesela ‘fetebarekkallhu ahseni halikin.’ Yaratanların en güzeli, yaratılanların değil. Allah haşa yaratılmış falan değil. Yaratanlar olacak ki en güzeli Cenabı Hak olsun değil mi? O zaman zamanında kavga etmişlerse etmişler bana ne yani. Ben de mecbur muyum? Birisi bir adamla küstü mü ister ki bütün dünya küssün. Bana ne kardeşim sen küsmüşsün. Onlar ahrette halletsinler anlaşmazlıklarını bizi hiç ilgilendirmez. Geçende bir arkadaş dersten çıkarken sordu bana bu kelimeyi de. Benim de aklımdaydı. İşte şimdi aklıma geldi. Ahluku kelimesi işte bakın. Ama acaba meallere nasıl geçmiş ona bir bakayım. 49 değil mi? ‘Kuş biçimi gibi bir yaratık yaparım.’ E tabii ne yapsın bu meali yapan da hışma uğrayacağından korkmuş. Başka mealler var mı? Yaratırım diye yazan var mı? Yaparım. Yaratırım diye yazan yok. Ama ‘ahluku’ ne demek Arapça bilenler? Yaratırım demek. Şimdi mesela siz tabiatta hiç bardak gördünüz mü? Var mı böyle bir bardak? İnsanın görme olayı da öyledir, ilim olayı da öyledir. Cenabı Hakkın ilmi kendindendir. Bir başkasına ihtiyacı yoktur. Bizim ilmimiz öğrenmekle olur değil mi? 8 tane kelimeden 7 sindeki sözler sizin bu yaratmayla ilgili söylediğiniz sözlerin aynısıdır. Yani belki ufak tefek sadece şekil değişikliği olur. Tabii ki Cenabı Hakkın yaratması yoktan var etmedir. Hiç şüphesiz. Ama ben yaratırım diyen hiç kimse ben yoktan var ederim diyemez ki. Var olana yeni bir şekil verdim der. İşte İsa (as) da çamurdan, çamur var, kuş şekli gibi yaratırım diyor. Çamur vardır ama tabiatta çamurdan bir kuş şekli yoktur.onu insan yapar değil mi? Şimdi tabiatta bu camın ham maddesi olan çakılların içerisinde cam var. Siz onu eritirsiniz. Bir kalıp yaparsınız. Bardak gibi dökersiniz. Tabiatta hiçbir yerde bardak yoktur. Hiçbir yerde mikrofon bulamazsınız. Şimdi ben çocukken bizim evin bahçesine ekmek ekmiştim, ekmek kırıntılarını. Hiç de bitmemişti. Meğer onun için fırın lazımmış. Şimdi fırına gidip ekmek alıyordum. Pişen yeri görmediğim için ‘Allah Allah bunlar nerede üretiyor’ diye çok merak ediyordum. Sonra parçalarını kopardım, kopardım. Bahçeye ektim. Baktım ki bitmedi. Sonra öğrendim ki onun oluş şekli farklıymış. E şimdi tabiatta ekmek de yok tabii. Ekmek de yok. Bunlar hep insan yapımı. İşte bunlara halaka kelimesi kullanılır. ‘bedius semavati vel ard’ yani o harika bir şekilde yaratmış oluyor Allahu Teala. Cenabı Hakkın yarattığını hiçbir insan yapamaz elbette. Ama Allah yaratanlar kelimesini kullanıyor. Onun en güzeli diyor. Değil mi? Ama ilahların en büyüğüdür diye bir ifade var mı Kuranı Kerim’de. Var mı? Çünkü ilah yok Allah’tan başka. Ama yaratanların en güzeli diye ayet olduğuna göre ne olur? Demek ki başka yaratanlar da var. Mesela ‘ahkamul hakimin’ de var. Hükmedenlerin en sağlam hükmedeni. Başka hükmedenler de var. Yani şimdi birilerinin şeyine gelmeyin. Bir de bu ‘tanrı’ kelimesi mahkum edilmiştir. Yani bunları kim mahkum etmiş bilmiyoruz da kararları ne zaman vermişler. Arapça’daki ilah kelimesinin Türkçe’deki birebir karşılığı, ne bir eksik ne bir fazla. Tanrıdır. Allah’tan başka ilah yoktur demek neyse Allah’tan başka tanrı yoktur da odur. Allah’a yalvardığınız zaman ilahi diyorsunuz. Ey benim ilahım diyorsunuz. Bu ne kadar tabii ise ey benim tanrım demeniz de o derece tabidir. Şimdi çıkıp diyorlar ki efendim gök tanrısı, yer tanrısı var. Hoppala… O nerden çıktı? Gök tanrısı, yer tanrısı yok. Bir tane tanrı var. Şimdi sen öyle tanrılar var. Allah’a da mı tanrı diyelim diyorsun.  Sen bunları tanrı mı kabul ediyorsun. O zaman bu şirk. Allah’tan başka sizin tanrı dediklerinizin hiçbirisi tanrı değil. Bir tek tanrı var. O da Allahu Teala. Tanrı diyen olduğu zaman da ‘bak hele’ falan derler. Hiç bakmayın. Adam normal konuşuyor. Sadece sen kendine bir bak hele. Bilgin eksik.

(bir bayan soru soruyor ama anlaşılmıyor ne sorduğu) Bu Kuranı Kerim indiği zaman Araplar da ilah diyorlardır o şeylere. Bugünde ilah demiyorlar mı putlara, bilmem ne ilahı demiyorlar mı? Peki o zaman Allah’a ilahım demiyor muyuz?

Bak şimdi yanlış. Onun için ‘la İlahe İllallah’ dediğimiz zaman ilah denen her şeyi biz reddetmek zorundayız. Öyle bir şey yok. Allah’tan başka ilah yok. O ilah dediğiniz hepsi yalan ve uydurma. Öyle şey yok demiş oluyoruz. Öyle kullanıyorlar ama bu yok, yanlış. İşte aynı şey tanrı için de söz konusu. İşte falan tanrısı, filan tanrısı diyorlar. Diyorlar yer tanrısı, gök tanrısı, bereket tanrısı, aşk tanrısı falan… Ama böyle bir şey yok. Allah’tan başka tanrı yok dediğimiz zaman bu mitolojideki inançların hepsini de reddetmiş oluyoruz. Anlatabildim mi? Tamamını reddetmiş oluyoruz. Aksi takdirde bu tanrıların varlığını kabul etmiş oluruz ki bu şirk olur.

Yanlış yanlıştır. Toplumda yerleşti diyerek vazgeçmeyelim dersek bizim bu mücadeleden vazgeçmemiz lazım. Bir sürü yanlışları burada ortaya koyuyoruz. O zaman Kuranı Kerim’in bu ayetlerini de çıkaralım öyleyse değil mi? Şimdi sen Arapça bilen bir adamsın. ‘ahluku’nun manası nedir? İsmail doktora öğrencimizdir onun için Arapça’yı gayet iyi bilir. Ahluku yaratmak. ‘ahsenul halıkın’ o. Bunu gizlemekle ne elde edeceğiz?

(Arapçası) Şimdi bakın buraya kadar bi iznillah yok. ‘diyo ki ben diyor çamurdan bir kuş heykeli yaratırım. Sonra ona üflerim.’ Bu kendi fiili.üflemek de kendi fiili. Ondan sonra ‘Allah’ın izniyle kuş olur.’ Bunu İsa (as) yapamaz. Ona can verme, uçurma onun işi değil. O kadarını her insan yapar. Alırsınız bir çamurdan kuş heykeli yapar, üff diye üflersiniz. Ama hiçbir şey olmaz. İşte Allah’ın izniyle kuş olur. Onun kuş olmasını teknolojiyi ne kadar geliştirirseniz geliştirin hiçbir insan yapamaz. O zaman ne olur bu? İsa(as)’ın belgesi olur. Yani mucize olur.

(Arapçası) Anadan doğma körü iyileştiririm. Alaca hastalığını iyileştiririm.

Zannedersem bu ikisi de bugün tedavi edilemeyen hastalıklardan.

(Arapçası) mesela buraya kadarında bi iznillah yok. Orası çok önemli demek ki ‘…’ ve’….’ Bu iki hastalığın tedavisi olabilir. Anadan doğma körün de tedavisi olabilir. Efendim alaca hastalığının da olabilir demektir. Çünkü onun arkasında bi iznillah yok.

Ölüleri diriltirim Allah’ın izniyle. Ölülerin diriltilme olayının imkanı yoktur. O zaman bu da İsa (as)’ın peygamberliğinin belgesi olur. Mucize olur.

(Arapçası) Ne yediğinizi, ne biriktirdiğinizi size haber veririm.

Gaybı Allah’tan başkası bilmez. Allah bildirdiği için bunun peygamber olduğunun belgesi olur.

(Arapçası) Evlerde ne biriktirdiğinizi. İnanacaksanız bu sizin için gerçek bir belgedir.

İşte benim peygamberliğimin belgesidir. İnanacaksınız inanırsınız. İnanmayacaksak zaten ne yaparsak yapalım inanmayacaksınız.

(Arapçası) ben size elçi olarak geldim ve tasdik edicilerdenim. Benden önceki Tevrat’ı tasdik edici olarak geldim. Size haram kılınmış bazı şeyleri size helal kılayım diye geldim.

Haram kılınanlar ne idi? Yahya o konuda master yapıyor daha iyi bilir. Nelerdi Yahya? Tırnaklı hayvanlar, iç yağları.. birtakım şeyler cumartesi yasağını çiğnedikleri için Yahudiler. Cenabı Hak bir kısım helal olan şeyleri onlara haram kılmıştı. İsa (as) da geldi onları helal kıldı. Zaten şey orada koptu. İsa (as) yüklerini hafifletiyor. Yahudilerin yüklerini hafifletiyor ama havraya müthiş bir darbe vuruyor. Şimdi havra diyor ki ‘Bu iç yağları haram. Yiyemezsiniz. O zaman bize getirin diyorlar. Havraya götürüyorlar. Onlar da güzel bir şekilde bunları mum yapıp satıyorlar. Bizim Süleymaniye Camiisinin mesela ön tarafta görürsünüz. Böyle sütun gibi mumlar vardır. Yani o zamanın enerjisine hakim olmuş oluyor havra. Çok ciddi bir para kazanıyor. İsa (as) bu yağları yiyebilirsiniz dedikten sonra daha kimse, kim götürür havraya bunu? Ne oluyor? Müthiş bir zarar. Onun için İsa (as)’ı öldürmek için harekete geçenler Beyt-i Maktis’in imamlarıdır. Onlar zarar ediyor. Vatandaşın bir zararı yok ki. Ama vatandaşı da harekete geçirebiliyorlar. Yani İsa (as)’ın yaptığı sadece böyle küçücük şeyler. İyileştirmelerdir. Başka hiçbir şey yok. İşte bakın. Onun için bugün Kitabı Mukaddes diye bunu inanıyorlar bu ikisine de. Gerçi inanmıyorlar aslında da inandıklarını söylüyorlar.

Ben geçen hafta size burada anlatmıştım. Almanya’dan Lutheryan bir papaz profesör gelmişti. Vakfımızda üç saat kadar karşılıklı konuşmalar yaptık. Sonuna doğru ben ona şunu sordum, dedim ki: ‘bu kadar konuşmalarınızdan.’ Tabii arkadaşlarımızın hepsi hazır. Öyle sorular soruyorlar ki her birisini dinlediği zaman ‘bu çok derin’ diyor. Sonunda dedim ki: ‘Buraya kadar anlattıklarınızdan şu ortaya çıktı. İncil bir vadide bugünkü kilise de bir başka vadide.’ ‘Evet, öyledir’ dedi. Yani bugünkü Hristiyanlar İncil’i ve Tevrat’ı uygulamıyorlar. Ama öylesine diyorlar. Adam da şöyle dedi. ‘siz de öyle yapmıyor musunuz yani. Şimdi Kuranı Kerim’le sizin ilişkiniz farklı mı?’ dedi adam. Aynen öyle söyledi. İşte düyor ki:

(Arapçası) ‘Ben size Rabbinizden bir mucizeyle geldim. Allah’tan korkun ve bana boyun eğin.’ Diyor.

İsa (as) böyle geliyor ve İsa (As) diyor ki :

(Arapçası) Ben bir müjdeci olarak geldim. Benden sonra gelecek bir resulu müjdeciyim. Adı Ahmet olan bir resul.

Ahmet…. Onu müjdeleyici olarak geldim diyor. Ama Ahmet İncil’dedir demiyor. Dikkat edin buraya. Ya da Tevrat’ta Ahmet adı vardır demiyor. Ben müjdeliyorum diyor. Çünkü Kuranı Kerim’e göre Tevrat ve İncil Allah’ın indirdiği kitaptır. Ben müjdeliyorum diyor.

Şimdi şu İncil görüyorsunuz. Bizim arkadaşlar sokakta dağıtılırken alıp getirmişler yani. Bizim özel olarak seçtiğimiz bir şey değil. Yeni yaşam yayınları diye. 2002 yılında basılmış.

Şimdi Yuhanna’da 16. Bölüm 7. Artık ne diyeceğiz ayet mi diyeceğiz, pasaj mı diyeceğiz ne diyeceksek. 7.yazı,7.cümle diyelim en sağlamı o. Bakın buradan okuyorum. ‘Size gerçeği söylüyorum. Benim gidişim sizin yararınızadır. Gitmezsem yardımcı size gelmez.’ Burada yardımcı diyor. Faraklit… yani bu Ahmet manasına da gelen bir kelime Yunanca’da. ‘Gitmezsem yardımcı size gelmez.’ Tesellici de deniyor. Bu tercüme edildiği için. Burada öyle diyor. ‘Ama gidersem onu size gönderirim. O gelince günah, doğruluk ve gelecek yargı konusunda dünyayı suçlu olduğuna ikna edecektir. Günah konusunda çünkü bana iman etmezler.’

Şimdi İsa (as)’a bugün Hristiyanlar inandıklarını söylüyor. Bu İsa (as)’ın istediği bir inanç mı? İsa(as)’a Müslümanlardan başka inanan hiç kimse yoktur bu dünya üzerinde. Yani gerçek Hristiyan biziz. Allah’ın istediği gibi biz inanıyoruz. İsevi diyelim tamam, fark etmez. Allah’ın istediği gibi biz inanıyoruz. Gerçek biziz yani. Yahudilik inancının gerçeği bizde. Çünkü biz inanmak mecburiyetindeyiz. Biz İsa (as)’a inanmazsak ne olur? Kafir oluruz. İncil’e inanmazsak, kafir oluruz. Musa (as)’a inanmazsak, kafir oluruz. Tevrat’a inanmazsak, kafir oluruz. Tamam biz olacağız da onlar bizim peygamberimize inanmadıkları zaman olmayacaklar. Kusura bakmasınlar. Böyle şey yok. Onlar da bizim peygamberimize inanmak zorundalar. Zaten İncil’de de Tevrat’ta da onu göstermiş. İncil’de de gösteriyorum, okuyorum size. ‘Babaya gidiyorum. Artık beni görmeyeceksiniz.’ Artık beni görmeyeceksiniz diyor. Bunlar İsa’yı tekrar getiriyorlar. ‘Yargı konusunda. Çünkü bu dünyanın egemenliği yargılanmış bulunuyor.’

Bir arkadaşımız Amerika’da hastanede kalmıştı. Orada hastanede tedavi görmüştü. Oradaki hastalarla da tabii sohbet fırsat buluyorlar. Diyor ki: ‘Çok dindar bir karı-koca vardı. Onlarla tartışıyorum. İncil’de Muhammed’den bahseden pasajlar vardır’ demiş. ‘Hayır olmaz öyle şey.’ Açmış burayı. Şimdi o yerine ‘Muhammed’ kelimesini koy da oku demiş. ‘Okumam’ demiş.

Şimdi geçenlerde Martin’de baya şey ettik. O kadar sıkıştırmadık yani.

İsa (as)’ın bir de şeyi vardır. Ahirette Hristiyanlara söyleyeceği bir söz vardır. Maide suresinin sonunu bir açarsanız. 128.sayfa.Allahu Teala diyor ki burada 116.ayette.

(Arapçası) Ey Meryem oğlu İsa! Sen mi dedin ki insanlara beni ve anamı Allah’la sizin aranıza Tanrı koyarak ilah edinin.’

İşte bakın ilah, Tanrı yani o Tanrı diyorlar ya.

‘İlah edinin sen mi dedin? Dedi ki ‘Ya Rabii! Senin böyle şeyle ne alakan olur. Benim bunu söylemeye ne hakkım var. Eğer dediysem sen bunu gayet iyi biliyorsun. Sen bende olanı bilirsin ama ben sende olanı bilmem.’

Şimdi bak burada bu anlamda Makta İncil’inin 7.bölümünde 21.cümle. ‘Bana ‘Ya Rab, Ya Rab diye seslenen herkes..’ Rab diyorlar ya İsa (as)’a ‘Göklerin egemenliğine giremeyecek. Ancak göklerdeki babamın isteğini yerine getiren girecektir.’ Yani Allah’ın emrine uyan girecektir. Şimdi bu kelimelerin birçoğunu değiştirmişler ya. Artık onlara da sabredeceksiniz. Başka çaresi yok. ‘O gün birçokları bana diyecek ki (yani ahrette) Ya Rab, Ya Rab, biz senin adınla peygamberlik etmedik mi? Mesela Pavlus ‘ben İsa’nın peygamberiyim’ diye çıkmıştır. Senin adınla cinler kovmadık mı? Senin adınla birçok mucize yapmadık mı? O zaman ben de onlara açıkça ‘Sizi hiç tanımadım. Uzak durun benden, ey kötülük yapanlar.’ Diyeceğim.

Benziyor mu şimdi ikisi? Evet. O kelimelere tahammül edeceksiniz artık. Neyse şimdi vakit doluyormuş. Şimdi Tevrat’ta Peygamberimiz (sav)’in Mekke’ye geleceğine dair ifadeler var. Çok ilginç İngilizcesinde Bekke kelimesi geçiyor. O Bekke size neyi hatırlatıyor? Kuranı Kerim’de de aynı kelime geçiyor Mekke ile ilgili olarak. Kuran’da Bekke diyor. İncil’in İngilizcesinde bugün bu konuda araştırma yapan arkadaşım söyledi, bu konuyla alakalı ifadeleri bul getir dedim de. Dedi ki İngilizcesinde gördüm. Bekke diye yazıyor ve B büyük harf diyor. Bu bir isim, özel isim. Bekke… İşte İsmail (as) ın Hacer validemizin orada olduğunu yazan şurada açık ifadeler var. Ondan sonra Medine’de Sel Dağı var ki Hendek savaşının yapıldığı dağ. Gidenler 7 mescit der. Onun arkasındaki dağın adı. O yazılı. Yani Mekke ve Medine’de peygamberimizin şey yapacağı. Çok sayıda kişinin ona tabii olacağı yazar. İsmail (as)’ın soyundan büyük bir güruhun geleceği, büyük bir neslin geleceği belirtiliyor. Bütün bubların hepsi yazılı. Musa (as) diyor ki Allah benim gibi birisini gönderecek. Tıpkı İsa (as)’ın buradaki ifadelerine benzer ifadeler Musa (as)’ın ağzından da var. Şimdi bugünkü Yahudilere gidin. Çünkü İsa (as) gelmiş, babasız gelmiştir. Musa (as) gibi analı babalı olan sadece Muhammed (As) gelmiştir. ‘benim gibi’ diyor. Şimdi bugünkü Yahudiler derler ki gecikti ama gene bekliyoruz derler o gelecek peygamberi. Daha çok beklerler. Dolayısıyla işte onlar eğer gerçekten ‘Tevrat’a ve İncil’e inanacak olsalar mutlaka Peygamberimiz’e inanmak zorundadırlar. Ama işte geçen haftada o profesör papazın açıkça söylediği gibi İncil bir vadide onlar bir başka vadideler.

Zaten yine size defalarca anlattığım bir olay vardır. Almanya’dan 50 kadar Hristiyanlık uzmanı yaşlı insan gelmişti. Ortalama 65 yaşlarında. Benden İslam dinini anlatmamı istemişlerdi. Bir saat kadar anlattım ama anlatırken kızım sana söylüyorum gelinim sen anla kabilinden onların çıkmazlarını esas alarak anlattım ve sonunda ordan en yaşlılarından birisi kalktı. Hep etrafımı sardılar. Çok güzel geçmişti orada. ‘Ben çok iyi anladım.’ Dedi. İncil’e sonradan yapılan ilaveleri çıkarırsak sizinle bizim aramızda hiçbir fark kalmıyor.’ Dedi. Bir saatlik bir konuşma. Orada kimsenin de bir itirazı olmadı. Ama onu kameraya almadık. Ona hep üzülüyorum. Fakat bu geçtiğimiz haftaki toplantıyı aldık. İnşallah Almanca’dan tercüme edildi. Arkadaşımız Almanya’dan gelsin. Montajı falan yapıldıktan sonra internetten yayınlayacağız.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın