Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4

10 Ekim 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

DERS : Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler -4

Euzubillahi mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdülillahi Rabbil Alemin Vessalatü vesselamü Ala Rasuluna Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.

Bakara Suresinin 269. Ayetindeyiz, 268, bu şeyle ilgili olarak hani Ramazan dolayısıyla zekat ve sadakalarla ile ilgili ayetleri bir gözden geçiriyoruz, bu meseleyi anlamaya çalışıyoruz. Geçen hafta Bakara Suresi 268. Ayete kadar okuduk. Şimdi oradan itibaren okuyalım, Bismillahirrahmanirrahim;

“Yué’til hıkmete mey yeşâé’, ve mey yué’tel hıkmete fegad ûtiye hayran kesîrâ, ve mâ yezzekkeru illâ ulul elbâb.”

Bakara 269, 268 i okumuştuk, okumadık mı geçen hafta? (Geçen hafta, 267 yi mi okumuştuk) Öyle mi yaptık? Peki  268 i okuyalım. O zaman 267 den başlayalım öyleyse;

“Yâ eyyuhellezîne âmenû enfigû min tayyibâti mâ kesebtum” “Müminler kazandığınız şeylerin temizlerinden harcayın”

Şimdi mesela tarlaya gider üretim yaparsınız, bozulacak olanlarını hemen tüketirsiniz değil mi? Sağlam olanları da depoya atarsınız. Depoya bozulacak olanlar atılır mı? E şimdi Allah Rızası için yapılan harcama da depolamadır. Asıl bizim olan o, çünkü ebedi hayatta bizim işimize yarayacak. O zaman Allah Rızası için yapacağımız iyiliği mallarımızın iyilerinden yapalım, sevdiğimiz şeylerden yapalım, onun için Allah-u Teala öyle diyor;

“Yâ eyyuhellezîne âmenû enfigû min tayyibâti mâ kesebtum” “Kazandığınız şeylerin temizlerinden harcamada bulunun.” Fakir fukaraya veriyorsunuz ya öyle kötülerini falan vermeyin iyilerinden verin. Çünkü orada asıl muhatap fakir fukara değil, sen onu Allah Rızası için veriyorsun o zaman Allah’ın Rızasını düşünerek, sahip olduğun her şeyi zaten o veriyor Onun için verdiğinden dolayı en iyisini vermeye çalış.

“ve mimmâ ahracnâ lekum minel ard” “Ve sizin için yerden çıkardığımızdan da verin.”

Kazandıklarınızın iyisinden, şimdi burada bir “kazanmak” kelimesinden bahsediliyor, demek ki bir gelir söz konusu oluyor. Kazandıklarınızın iyisinden, bir para kazanırız bir de ticaret malları falan yaparız. Para kazanırsanız paranın iyisi kötüsü olmaz zaten hepsi de aynıdır ondan harcamada bulunursunuz, ticaret mallarınız varsa onun iyisi kötüsü olur ya da hayvanlarınız varsa iyisi kötüsü olur. Yahut işte birtakım ürünler varsa onların da iyisi kötüsü olur, Allah için harcıyorsanız onların iyilerinden harcayın diyor.

“ve lâ teyemmemul habîse minhu” “O kazandıklarınızın pis olanlarına yönelmeyin” “tunfigûne” “harcayacağınız şeyler pislerinden olmasın” “ve lestum biâhızîhi illâ en tuğmidû fîh” “Böyle bir şeyi harcamayın ki siz onu göz yummadan almazsınız.”

Yani isteyerek almazsınız, hadi canım peki o da olsun, oluversin diye göz yumarsanız başka. Yoksa öyle isteyerek almazsınız. Ha isteyerek almayacağınız şeyi Allah Rızası için vermeyin.

“vağlemû ennallâhe ğaniyyun hamîd” “Şunu çok iyi bilin ki Allah zengindir.”(Bakara 2/267)

Allah size o malı verdiği gibi fakire de verir ama birinizi zengin birinizi fakir yapmıştır ki ikinizi de denesin. Birisi fakirlikle denenir birisi zenginlikle denenir. Aslında fakirlikle denenmek zenginlikle denenmekten daha kolaydır. Çünkü elinize ne kadar çok imkan geçerse o kadar çok günah kapıları açılır, elinizdeki imkanlar azaldıkça günah kapıları da azalır.

Mesela Müslümanlar Peygamber (S.A.V) zamanında öyle bolluk ve bereket için de değillerdi. Peygamberimizin vefatında bile zırhı rehindi bir yahudinin yanında biliyorsunuz. Neye karşılık rehin? Yiyeceğine karşılık. Yani bugün karnını doyurmak için bir eşyasını rehin bırakan kaç kişi var? Ve Türkiye’nin dört büyüklüğünde bir devletin de başkanıydı Peygamberimiz. Türkiye’nin dört büyüklüğünde bir devletin başkanıyken yiyecek için zırhını rehin vermek durumunda kalmıştı. Fakat o zamanlar müthiş başarılara imza atmışlardı Müslümanlar. Peygamber Efendimizden sonra dünya Müslümanlara açıldı. Çok zengin oldular, aşırı derecede zengin oldular. Ve fethettikleri her yerden ganimetler geliyor, mal mülk son derece çok , o zaman ne yaptılar? Birbirlerini yemeye başladılar.

Hz. Ebubekir’ in üç yılı savaşlarla geçti. Hz. Ömer camide öldürüldü. Hz. Osman evinde öldürüldü. Hz.Ali öldürüldü. Hz. Hasan, Hz. Hüseyin öldürüldü. Binlerce sahabe birbirini öldürdü. Şimdi siz bizim yakın geçmişimize bakın. Bir Başbakan idam edildi diye, aradan kırk yıl geçmiş, kırk beş yıl geçmiş milletin içinden çıkıyor mu bunun acısı? Çıkmıyor değil mi? Kaldı ki o başbakanın öyle öbürleri kadar  özelliği falan yok. Ama halkın seçtiği bir başbakan öldürüldüğü için insanların içinden çıkmıyor ama orada Peygamberimiz (S.A.V)’nin en değerli sahabileri bunlar ve bunlar birbirlerini öldürüyorlar.

Şimdi zenginlik mi daha iyi fakirlik mi? Hz.Ömer’in bir sözünü naklediyorlar, diyor ki;

“Yoksulluğa sabrettik ama zenginliğe sabredemedik.” Zenginlikte sabretmek gerçekten çok daha zordur. Çok dikkatli olmak lazım, çünkü insan kendisini çok kolay kaptırıyor. Bir kere zaten canınız birçok şeyi istiyor önünüze açılıyor, etrafınızda eskiden hiç tanımadığınız yeni dostlarınız oluşur ve onlarda sizi sürekli başka taraflara çekmeye çalışırlar. Ondan sonra da iş giderek zorlaşır.

Şimdi gerçekten çok akıllı olmak zorundayız, bu dünya hiç birimize kalmıyor. Hz.Ömer’i öldüren, Hz. Osman’ı öldüren, Hz.Ali’yi öldüren, Hz.Hüseyin’i öldüren bu insanlar neredeler? Onlar ölmediler mi? Ellerine ne geçti, ne kazandılar? Bütün dünya bizim olsa ahrete götüreceğimiz nedir? Görüyorsunuz işte bütün insanlar boşu boşuna gidiyorlar, eğer iyi bir amelle gidiyorlarsa ne güzel. Ama aksi taktirde ebedi bir sıkıntı.

“Metâun galîlun summe meé’vâhum cehennem” “Birazcık faydalanma sonra da varacağı yer cehennem.” (Ali İmran 3/197)

Çok uyanık olmak zorundayız. Şimdi o açıdan belki bizim vakfımız  en iyi günlerini yaşıyor. Ben bazen korkmuyor da değilim, imkanlarımız genişlerse bir takım yanlış şeylerde olabilir, çok dikkatli olmak lazım. Çünkü imkanlarımız genişlediği zaman daha önce hiç yanımıza uğramayan insanlar bu defa yanımızdan ayrılmamaya başlarlar. Çünkü burası bir itibar yeri olur. O açıdan Peygamber (S.A.V.) bize çok büyük bir örnek. O Hulefa-i Raşidin dediğimiz dört büyük sahabiye bakın, baştan beri Peygamberimizin en yakınları onlar olmuş adeta bir zırh gibi şey yapmışlar. En zor günlerinde nasıl beraberse en iyi günlerinde de beraber olmuşlar. İşte Ebubekir, Ömer, Osman , Ali. Bakın en baştan beri beraberdirler, bunlara dikkat etmek lazım.

“vağlemû ennallâhe ğaniyyun hamîd” “Şunu çok iyi bilin ki Allah çok zengindir” Sizden birini diğerine muhtaç ediyorsa öbürüne veremeyecek durumda olduğu için değil. Herkesi çok zengin edebilir ama o taktir de de imtihan olmaz. Burası imtihan yeri cennete gittiğiniz zaman herkes çok zengin olacak, işte Ayet-i Kerimede diyor;

Şeyde olması lazım ayet… Bu akşam bizim arkadaşlar da neyse hafız olanlar hiç yok buralarda , kendi kendilerine bazıları izin almışlar. Bazıları benden izin aldı bazıları da kendilerinden izin almışlar galiba.

“Ve sâriû ilâ mağfiratim mir rabbikum ve cennetin arduhes semâvâtu vel ard” Diyor Allah-u Teala. “Yarış yapın diyor, bir bağışa doğru ve genişliği gökler ve yer kadar olan cennete yarışın.” (Ali İmran 3/133)

Şimdi Ali-İmran Suresi 133. Ayet.

““Ve sâriû ilâ mağfiratim mir rabbikum” “Rabbinizin bağışlamasına doğru yarışın” “ve cennetin arduhes semâvâtu vel ard” “genişliği gökler ve yer kadar olan cennete doğru yarışın.”

Şimdi yarışma yapıyorsunuz, İsmail, ödülü ne? Genişliği gökler ve yer kadar olan cennet. Peki ödül kaç kişiye verilir? Kazanana verilir değil mi? Yani bir kişiye verilir. Sadece bir tek kişi alacak değil ki, bunu kazanan herkes alacak demektir, bu yarışı kazanan herkes alacak. Bu yarışı yani cennete gitmeyi hak eden herkes alacak. Nasıl bir cennet? Genişliği gökler ve yer kadar olan bir cennet. Yani siz şu dünyada birkaç metrekare için birbirinizi yiyorsunuz bu dünyanın tamamı güneşin yanında nedir? Çok küçücük bir şey. Güneş, yıldızların yanında nedir? Ve milyarlarca galaksi var değil mi? Samanyolu galaksisinin yanında güneş sistemimizin değeri nedir?

Şurada bir şey asılıydı duruyor mu o? Samanyolu galaksisi diye bir resim vardı, temsili resim. Şeyde  şu kapının girişinin karşısında.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Gökler ve yerler derken hocam, yerlerin

A.BAYINDIR: Gökler ve yer, yerler değil.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Yerse  mesela.

A.BAYINDIR: Yerse dünya.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Yeryüzünün metrekaresi mi?

A.BAYINDIR: Yer dediğin zaman, yeryüzü tabii , dünyanın tamamı.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Hocam zaten Dünya küçük, küçük dünya diyorlar.

A.BAYINDIR: Kim diyor başkalarını boş ver sen ne diyorsun? Dünya küçük diyor musun sen?

KATILIMCI: Dünya küçüldü gibi geliyor bana uzay çağında.

A.BAYINDIR: Öyle mi? Yav kardeşim şimdi senin böyle bin metrekarelik iyi bir yerde bir arsan olduğu zaman ne yapıyorsun? Kendini büyük bir zengin saymıyor musun? Yani bırak şimdi o küçük müçük meselesi hikaye herkes dünyaya sahip olmak için yarış yapmıyor mu?

KATILIMCI: Değiştirilecek o.

A.BAYINDIR: İşin o tarafını düşünme şimdi o hayal ettiğin taraf. Sen şu yaşadığına bak. Bu dünyada yaşayan kişiler için bu dünya çok önemli değil mi? Ve insanlar bu dünya için birbirlerini öldürmüyor mu? Asıl mesele o. Şimdi öbürleri şöyle diyorlar bilmem ne. Böyle diyenlerden hiçbir tanesi gidip de mesela aya çıkanlar şurada ben oturuyorum daha geri gelmiyorum demiyor ki. Bir bardak su bile yok.

KATILIMCI: Şimdi genişliği gök ve yer arası kadar…(gerisi anlaşılmıyor)

A.BAYINDIR: Genişliği gökler ve yer kadar, arası değil. Gökler ve yer kadar. Neyse ben bunu getirdim göstereyim bak sonra siz kendiniz şey yaparsınız.

Şimdi  şu Samanyolu galaksisinin dörtte biri yani çok küçük bir bölümü bu. Samanyolu  galaksisinin çok küçük bir bölümü. Bizim güneş sistemimizi burada bir nokta olarak gösteremiyor. Dünyayı değil güneş sistemini, şurada diyor ki; şurada bir ok çizmiş diyor ki; “bizim güneş sistemimiz burada bir yerde.” Burada bir yerde, gösteremiyor yani nokta olarak da gösteremiyor. Dünyayı zaten hiç gösteremiyor, güneş sitemini de gösteremiyor. Ay, dünya bilmem gezegenler falan, daha Marsa gidemedik bilmem nereye gidemedik diye üzülüyorsun ya önemli değil üzülme gidersin yarın bir gün. Sabırlı ol. Şimdi burada bir yerde diyor. Şimdi bir tane şey var burada, şuraya bırakayım isteyen bakabilir.

Şimdi Taşkın Tuna diye bir yazar var, O’nun Uzay…neydi ? “Uzayın Sırları” diye bir kitabı var, şimdi orada samanyolunu şöyle anlatıyor; diyor ki;

“İstanbul’dan Erzincan’a kadar uzanan bir harita çizin” diyor. “Genişliği de yüz altmış kilometre olsun, bunun üzerinde bizim güneş sistemimizin işgal edeceği yer bir susam tanesi kadar olmaz.” Diyor. Dünyaya o da yer veremiyor, şimdi sen küçücük haritada nasıl vereceksin? Burada bir yer, İstanbul’dan Erzincan’a kadar uzayan yüz altmış kilometre genişliğindeki haritada bizim güneş sistemimiz –bu Samanyolu galaksisi ile alakalı- ancak bir susam tanesi kadar yer işgal ediyor. Peki böyle birinci kat semada böyle kaç tane galaksi var? Yüz milyarın üzerinde olduğu söyleniyor.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Bunların hepsi birinci gökte değil mi hocam?

A.BAYINDIR: Bunların hepsi birinci gökte, ikincisi ondan çok daha büyük, üçüncüsü ondan da büyük, dördüncüsü zaten daha büyük. Çünkü böyle şimdi birincisi en küçük, en merkezde dünya, gittikçe ne yapar? Anormal şekilde büyür.

Şimdi, ebedi kalacağın – Cenab-ı Hak cümlemize nasip etsin- cennetin büyüklüğü, işte bu ayet ne diyor? “Rabbinizin mağfireti konusunda yarışın” yani Allah’ın affını kazanmak için.”Genişliği gökler ve yer kadar.” Gökler ve yer. Yer bir tane zaten, gökler yedi kat. Genişliği o kadar olan bir cennet. Uzunluğu ne kadar? O yok ama geniş, geniş. Genişliği o kadar. Allah öyle bir saltanat veriyor ki orada da istediğiniz her şey var, ne arzu ederseniz var. Demek ki oralarda bir yerden bir yere intikalde kim bilir, artık ışık hızından daha hızlı bir hızdır herhalde. Bilemiyorum. Bir de zaten zaman mefhumu yok ki. Sonsuz bir hayat, ya işte zamanım geçti , işe geç kaldım, borçlar ödenecek, çek-senet davası , hiçbir şey yok yani.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Orada namaz da yok değil mi hocam?

A.BAYINDIR: İbadet de yok tabii. Ama yine etten kemikten oluşan bir vücutla oradasınız, yine yiyorsunuz içiyorsunuz ve yine uyuyorsunuz, dinleniyorsunuz.

Ee şimdi o zenginlik var, ee birde burada üç beş kuruş para kazanıyorsun herkesin gözü onun üzerinde , ee biraz Allah’a şükür karnımızı doyuramıyorduk şimdi şöyle güzel bir, iyi bir lokantada karnımı doyurayım üzerine de bir tatlı. Birde bakıyorsun midene dokundu. Biraz sonra bakıyorsun şişmanlamışım, Allah Allah bir perhiz yapalım diyorsun, bu defa yemekleri kendine haram ediyorsun. Kardeşim bakıyorsun işten güçten kendine vakit ayıramıyorsun, gece hesap, acaba falanca ne oldu, şu korku bu korku derken bunun bir psikolojik tatminden öteye sana faydalı olan hiçbir şeyi yok. Bakıyorsun ki asgari ücretle geçinen de karnını aynı miktar yiyecekle dolduruyor sen de.Onun senden farkı onun sıkıntısı az, senin sıkıntın anormal. Bir aybaşı geldi mi, şu işçilerin parasını nasıl vereceğim diye kıvranıp duruyorsun. Ee kardeşim böyle bir zenginlik var bir de ebedi zenginlik var. Böyle bir zenginlik olmasın değil, olsun ama mala köle olmamak lazım.Yani bu dünya biz onu sırtlanalım diye yaratılmış değil sırtına binmemiz için  yaratılmıştır. Taşıyamazsın sırtına alırsan, sırtına bin. Nedir? Allah sana bir mal mülk vermişse ye, tabii israf etmemek şartıyla ve yedir. Çünkü o malı veren böyle diyor Onun dediği gibi yaparsan hem mutlu olursun hem de malın da artar. Allah-u Teala diyor ki işte;

“lein şekertum leezîdennekum” “Hele bir şükredin, elbette ki artırırım.” (İbrahim 14/7) diyor. Malı arttırmanın en kestirme yolu.

Evet demek ki bizim asıl yarış yapacağımız şey “genişliği gökler ve yer kadar” dediğimiz zaman bunun genişliğini hayal etmemize ihtimalimiz yok bu bir tek kişiye verilen cennet. Nereden anlıyorsunuz? Ayetten işte. “Onun için yarış” diyor. Yarıştın kazandın, ödülün ne? Bu işte. Ve ebedi hayat. Yani bir insana Cenab-ı Hak dese ki “dile benden ne dilersen”, böyle bir şey dilemek insanın aklından geçer mi?

SALONDAN KATILIMCI: Bir tane daire isterim.

A.BAYINDIR: Bir tane daire istersin yav acaba bir tane de iyi bir araba istersem çok olur mu dersin. Öyle diyor işte bak, ne diyor bak iyice dinle ayeti bir daha okuyayım hatta elinizdeki mealden okuyayım;

“Rabbinizin bağışlamasına ve takva sahipleri için hazırlanmış olup, genişliği gökler ve yer kadar olan cennete..” Koşun değil, koşuşundur bu yarışın niye koşun demiş. Mealde koşun demiş, yarışın olması lazım. Yarışın diye var mı meal? Burada koşun demiş, yarışın olması lazım. Yarışın diyen meal var mı? Hah yarışın. Elinizdeki  meal hepinizin aynı bendeki mealden galiba. Seninkinde ne diyor? (Koşun diyor.)

Şimdi yarışma yaptığınız zaman kazanana verilir değil mi ödül? Burada kazananlar çok olduğu için hepsi alacak. Sonuncu da alacak birinci de alacak. Tamam  ama bir kalite farkı olabilir, muhakkak olur çünkü Allah-u Teala diyor ki;

“Unzur keyfe faddalnâ bağdahum alâ bağd” “Bir bak bakalım” diyor, bunu da İsra Suresinde söylüyor, İsra kaçıncı ayet, İsra 21. Ayetmiş. “ bunlardan birini yani insanlardan birini diğerinden nasıl farklı yaratmışızdır” (İsra 17/21)

Yani herkesin diğerinden bir farkı var. İşte biri zengin, biraz daha zengin, öbürü daha da zengin, biri akıllı, öbürü daha da akıllı. Böyle bir sürü farklar var insanlar arasında. Diyor ki;

“ve lel âhıratu ekberu deracativ ve ekberu tefdîlâ” “Şurası kesin, ahretteki derece farkları daha büyük, üstünlükler daha belirgindir”(İsra 17/21)

Şimdi herkes cennete gider ama herkes aynı değil. Nereye göre belirleniyor? Burada yaptıklarımıza göre. O zaman öyleyse bizim ana hedefimiz Allah’ın emirlerini yerine getirmek olmalıdır. Onun dışında başka şey değil. Ana hedefimiz o olmalı. Şimdi tekrar Bakara Suresindeki ayetlere dönüyoruz.

“Allah Hamittir de” diyor. Hamit, yaptığı şeyi güzel yapan demektir. Allah neyi yaparsa en güzel şekilde yapar yani Neylerse güzel eyler. Allah’ın yaptığı her şey güzeldir, yerindedir, doğrudur. Yani Cenab-ı Hak burada “mallarınızın iyilerinden verin” diyorsa arkasından daha iyisini kazanacaksınız. Şimdi şöyle bir balık avladığınızı düşünün –mesela sizler bu işi daha iyi bilirsiniz denizcisiniz- oltanın ucuna solucan takarsak ne gelir misinaya? Hangi büyüklükte balık gelir? Ondan biraz büyüğü işte istavrit falan. Peki istavrit takarsak? “Lüfer gelir” Lüfer takarsan? “Kofana gelir”. Kofana gelir, bak ne kadar çok şey atarsak yani şeye bağlı, oltanın ucuna bağladığın şeye bağlı.

Bir öğretmen anlatıyordu, diyor ki şeydeyim. Fethiye’de öğretmenlik yapıyorum, alıyorum küçük bir şey , bu sarıkanatlardan alıyorum diyor. Bu şey var ya ,çinekop, onun büyüklerinden oltanın ucuna bağlıyorum, gidip bir yere bırakıyorum onu akşama da gidiyorum düşmüş olan balığı çekiyorum. Beklemiyorum başında diyor. Eee  büyük büyük balıklar yakalıyorum, götürüyorum herkes hayret ediyor “yavv sen bu balıkları nasıl yakalıyorsun?” Ee tabii siz kardeşim kıymıyorsunuz balıklara bir şey vermiyorsun ki solucan koyuyorsun tabii ki yakalayacağın en fazla şeydir, belki bir çinekop yakalarsın ama ben öyle yapmıyorum ki. Bazen de diyor lüfer de koyuyordum bulduğum zaman ona göre daha büyük balık yakalıyorum.

İşte bu bir örnektir. Allah rızası için ne kadar çok verirsen Allah sana o kadar çok verir. Ne kadar iyisini verirsen Allah sana o kadar iyisini ve  fazlasını  verir.

“Eşşeytânu yeıdukumul fagra ve yeé’murukum bil fahşâé’” “Şeytan size fakirlik vaat eder yani sizi fakirlikle korkutur” (Bakara 2/268)

Mesela şimdi ben burada anlattım, kendi kendinize dersiniz ki “ya iyi madem böyle oltanın ucuna ne kadar çok bağlarsan o kadar çok kazanıyormuşsun, hayal edersiniz ki ben şöyle bir bin lira vereyim.” Hemen biraz sonra şeytan gelir der ki; “tamam kardeşim çok güzel de ee şurada sen bu salonda kaç kişi var? Elli kişi , herkes bin lira verse bu ne demek  ya bir servet, sen beş yüz ver yeter.” Tamam çok haklı. Sonrada derki; “ tamam beş yüz senin o kadar çok verecek yerin var ki şimdi sen buraya verirsin yarın başkası da isteyecek ona ne vereceksin o zaman , iki yüz ellisini oraya ayır oraya daha sonra verirsin.” Sonra da gene derki; ”Bayram geliyor çoluğa çocuğa bir şeyler alacaksın.” İndire indire elli liraya indirir, sonra da vereceğin yerden tam geçerken ters geçersin “ben daha sonra veririm” dersin. İş orada biter. Onun için şeytana pabuç kaptırmamak lazım çok dikkatli olmak lazım.

“Şeytan size fakirlik vaat eder yani sizi fakirlikle korkutur” “ve yeé’murukum bil fahşâé’” “ve kötü şeyler yapmanızı sizden ister, çirkin şeyler yapmanızı ister.” “vallâhu yeıdukum mağfiratem” “Allah size bağışlanma sözü veriyor.” Elbette herkesin günahları vardır, Allah günahlarınızı bağışlamaya söz veriyor. “minhu” “kendi atkından bir bağışlama” “ve falda” “ikramda bulunmaya söz veriyor.” Siz Allah için hele yapın bakalım sizin günahlarınızı bağışlarım ve ikramda da bulunurum ayrıca. Yani siz Allah için bir şey vereceksiniz de karşılığı az olacak, hiç olur mu öyle şey. Ama yalnız Allah rızası için olması lazım başka bir şey için değil. “vallâhu vâsiun alîm” “Çünkü Allah’ın imkanları geniştir O her şeyi de bilir.”(Bakara 2 /268)

“Yué’til hıkmete mey yeşâé’” “Allah hikmeti o konuda gayret gösterene verir.” Ne demek hikmet? Doğruyu yanlıştan ayırt edebilme kabiliyeti demektir.

SALONDAN KATILIMCI: Yerli yerinde karar veren demektir.

A.BAYINDIR: Eee tabii, doğruyu yanlıştan ayıran adam ne olur doğru karar vermiş olur değil mi? Hikmet sahibi adam, doğru karar verebilen adam. Yüzde yüz doğru olmayabilir elbette yani insansanız elbette yanılırsınız ama genellikle doğru karar verirsiniz.

Şimdi bunun için gereken kabiliyeti elde etme gayretinde olursanız haramlardan kaçınırsınız, Allah’ın emirlerini yaparsınız. Allah artık orada size doğru karar verme kabiliyetini verir.

“ve mey yué’tel hıkmete” “Kime de bu hikmet verilirse” “fegad ûtiye hayran kesîrâ” “Elbette ki çok büyük hayır verilmiştir kendisine, çünkü doğruyu görebilir.”

Peygamber (S.A.V.) den rivayet edilen bir Hadis-i Şerif var “İttekû firasetel mü’mini feinnehü yenzuru binurillâh” “Müminin ferasetinden sakının çünkü o Allah’ın nuru ile görür.” Şimdi feraset şu, yani bu yırtıcı hayvanlar için kullanılan bir kelimedir aynı zamanda.

SALONDAN KATILIMCI: At için kullanılıyor.

A.BAYINDIR: Feres başka feres değil feraset. At için de kullanılıyor da esas yırtıcı hayvanlar için kullanılır.

Şimdi şöyle bir Aslanı düşünün avını takip eder, tam hedefine getirdiği an ne yapar? Bir sıçrayışta onu alır. O zamana kadar av olup bitenin farkında değildir, sıçrar, onu alır çıkar. Şimdi feraset de budur , siz mümin olarak takip edersiniz, edersiniz  hemen neticeyi yakalarsınız yani gerçeği yakalarsınız. “Allah’ın nuruyla görür.” Ne demek? Hedefini takip ederken kendisini hedefe kilitler başka şeylerle meşgul olmaz yani günahla meşgul olmadığı için zihni dağılmaz. Başka şeylerle meşgul olmadığı için hedefi tutturur.

(Salondan bir katılımcı günahla ilgili bir şey soruyor ama anlaşılamıyor.37:18)

A.BAYINDIR: Elbette. Günah çünkü bir motorun yatağına dökülen şey gibidir, kum gibidir yani. İnsanın çalışmasını engeller, zihin dağılır, vücudun organlar arası ilişkileri bozulur. Allahın nuru ile görmek odur. Yani Allah’ın emirlerine uygun bir şekilde hareket etmek demektir. Tabii burada esas büyük günahlardan kaçınmaktır, küçük günahlardan kaçınmak ta iyi ama Allah’ın asıl istediği büyük günahlardan kaçınmaktır. Çünkü “büyük günahlardan kaçınırsanız küçükleri görmem” diyor.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Fıtrata aykırılıktan mı oluyor?

A.BAYINDIR: Fıtrata aykırı tabii. Yaratılışa aykırı. Çünkü o günah yaratılışı bozan şeydir. Ondan dolayı işlenen günah insanın içini karartır, rahatsız eder. O insan kim olursa olsun. Yapılan doğru bir işte kişiyi mutlu eder içini sevinçle doldurur, kendi hayatınızda bunu hep görürsünüz. Yani bunu görmek için Müslüman olmaya da gerek yok. Her insan yaptığın iyiliğin mutluluğunu içinde duyar, yaptığı kötülüğünde sıkıntısını duyar. Görürsünüz bakarsınız ki mesela filmlerde vardır, adamın biri cinayet işler, Müslüman falan değildir fakat o vicdanı kendisini o kadar rahatsız eder ki, aslında kaçmak için bütün planları kurmuştur hatta kaçmıştır rahatsızlığından dolayı gider teslim olur cezamı çekeyim der. Çünkü vücut onu reddediyor ama birincisinde öyle, ikincisinde öyle, üçüncüsünde de artık zevk almaya başlar olur bir ölüm makinesi. Fakat her zaman da yanlış yaptığını bilir. Onun için Peygamber (S.A.V.) buyurmuştur ki;

“Müftüler sana fetva verse bile sen kendi nefsine bak”

Geçenlerde birisi telefon açtı, bir yerlerden aldığı fetvayla bazı faizli işler yapıyor, beni bir iftara davet etti ondan dolayı gitmedim. Telefon etti “hocam bu akşam geliyor musun?” dedim “yok gelmiyorum.” “O zaman ben san özel bir iftar daveti yapayım.” Dedim “Faizden vazgeçersen olur.” “Yaa hocam bu bir görüş meselesi, siz böyle diyorsunuz falan hocalarda böyle diyor.” Dedim ki; “Peki sen ne diyorsun, sen bu işi bilen bir insansın, sana göre faiz midir değil midir?” dedim hiç cevap vermedi. Hiçbir şey söylemedi, değildir diyemiyor, evet de diyemiyor. Evet dese kendi kötü duruma düşecek değildir dese yine kendi kötü duruma düşecek.

Yani sizin en iyi şeyiniz kendi vicdanınızdır. Peygamberimiz diyor işte “ kendi nefsine danış, müftüler sana fetva verseler bile nefsine danış.”

SALONDAN BİR KATILIMCI: Sessiz kalması bile onun evet imasıdır hocam.

A:BAYINDIR: İma değil itiraf o, ne iması, itiraf. Cevap veremedi çünkü bu böyle demektir. Bir söz vardır “Marazı hacette sükut ikrardır.” Yani “Marazı beyanda sükut ikrardır.” Yani cevap vermesi gereken bir noktada susuyorsa kabul etmiş demektir.

Evet şimdi hatalı bir iş yaparsınız, söylediğiniz yalanla insanları kandırırsınız ve onlar sizin doğru şeyi yaptığınıza inanıp sizi alkışlayabilirler de. Kendiniz kandırabilir misiniz? Olur mu, kandıramazsın yani dolayısıyla Cenab-ı hak bir ayette diyor ki  Kıyamet Suresinde;

“Belil insânu alâ nefsihî basîrah, Ve lev elgâ meâzîrah.” “Hayır, insanoğlu kendi aleyhine açık bir delildir.” (Kıyamet 75/14-15)

Yani dışarıda bir belge aramaya gerek yok ki kişinin kendi içinde vardır yani suçlu olup olmadığına dair şey. Bir sürü mazeret sayıp dökse bile kendisi bilir bir mazereti olup olmadığını, çok iyi bilir. Ondan dolayı ahrette cehenneme gidenlere Tebareke Suresinde Cenab-ı Hak orada bildiriyor;

“kullemâ ulgıye fîhâ fevcun seelehum hazenetuhâ” “Cehennemin içerisine her bir bölük atıldığı zaman cehennem bekçileri onlara şunu soracak.” “elem yeé’tikum nezîr” “Size bir uyarıcı gelmedi mi?” “Gâlû belâ” “Evet” “gad câenâ nezîrun” “gerçekten bir uyarıcı geldi.” “fekezzebnâ” “ama biz yalan sarıldık” “ve gulnâ mâ nezzelallâhu min şeyé’, in” “Dedik ki Allah bir şey indirmemiştir, Allah bana niye karışsın ki bana ihtiyacı mı var” (Hep söylerler ya Allah benim içkime niye karışsın Allah benim ibadetime mi muhtaç? Demiyorlar mı?) “ve gulnâ mâ nezzelallâhu min şeyé’, in” “İşte Allah şu ayette şöyle buyuruyor, yok ya Allah öyle demez, Allah bir şey indirmiş değildir dedik.” “in entum illâ fî dalâlin kebîr.
“ “Siz büyük bir sapıklık içerisindesiniz, çok aşırı gidiyorsunuz, çok ileri gidiyorsunuz, öyle o kadar da yapmayın” “Ve gâlû lev kunnâ nesmeu ev nağgılu” “ Diyeceklerdir ki; ah keşke söz dinleseydik, bize yapılan uyarıları keşke dinleseydik ya da aklımızı çalıştırsaydık.” (Uyarıya lüzum yok yani aklını çalıştır zaten senin kendi vicdanın bir mihenktir onu anlarsın.) “ma kunnâ fî ashâbis seîr.” “Öyle yapsaydık şu cehennemliklerin içinde kesinlikle olmazdık.” “Fağterafû bizembihim” “Suçlarını itiraf ettiler.” (Halbuki bu dünyada hiç kabul etmiyorlardı.) “fesuhgal liashâbis seîr” “Cehennemlikler defolsun gitsinler.”(Mülk 67/8-11)

İşte böyle, insan bilir, insan kendinin en güçlü delilidir.

“ve mey yué’tel hıkmete fegad ûtiye hayran kesîrâ” “Kime de doğru karar verme kabiliyeti verilirse çok büyük bir hayır verilmiş olur” “ve mâ yezzekkeru illâ ulul elbâb” “Ama bunu ancak içi temiz olanlar kabul ederler” (Bakara 2/269)

İçinde fitne, fesat şu bu falan filan varsa onlar hep işin üç kağıdındadırlar. Hep kurnazlık ederler ve de kaybederler. Şimdi birisinin şöyle bir sözü benim çok hoşuma gitmişti bir çok yerde tekrarlıyorum, o da babası ona tavsiye etmiş, demiş ki;

“Oğlum en büyük hile dürüstlüktür.”

En büyük hile dürüstlüktür. Hile yapar bir kere kazanırsın dürüst olur her keresinde kazanırsın.

BİR KATILIMCI: Bir daha hocam baştan söyleyin.

A.BAYINDIR: Başa mı alayım? “Hile yapar bir kere kazanırsın dürüst olur her zaman kazanırsın.” Hilede bir kere kazanırsın ikincisinde farkına varırlar çok zor duruma düşersin ama dürüst olursan her zaman kazanırsın. O zaman en büyük hile değil mi? Yani hile kelimesinin anlamı “çıkış yolu” demektir. Şimdi siz üç kağıtçılık gibi anlarsanız yanlış olur. Hilenin kelime anlamı odur.

SALONDAN KATILIMCI: Hileyi kazanmak için yaparlar ya hani, dürüst ol her zaman kazan yani hile yapmana gerek yok kazanman için.

A.BAYINDIR: Yok bu “hile” kelimesinin iki anlamı var; bir , böyle bizim bildiğimiz hile , o kelimenin gerçek manası asıl sözlük anlamı çıkış yolu bulmaktır. Şimdi o yanlış çıkış yolu bulduğu için ona hile diyoruz. Dürüst ol her zaman kazan, hile yapıp bir kere kazanacağına dürüst ol her zaman kazan. Çevrenize bakın yani size gelip de hile ile sizden bir şey alanları bir daha yanınızda görmek istiyor musunuz? Yanınıza yaklaştırmazsınız bile. Ama dürüst olursa, adam zarara düşse bile, yaa bu adam dürüst olana yardımcı olalım dersiniz değil mi? Yani kazanamasa bile ona destek vermek istersiniz. İşte bunu kavrayabilmek için de insanın içinin temiz olması lazım, samimi olması lazım, gerçekten dürüst olmayı istemesi lazım. İstemeden olmaz.

“Ve mâ enfagtum min nefegatin ev nezertum min nezrin feinnallâhe yağlemuh” “Hangi harcamayı yaparsanız yapın Allah onu çok iyi bilir.” “ve mâ lizzâlimîne min ensâr” “Ya da bir adakta bulunsanız, bir harcamada bulunsanız Allah bilir. Yanlış yapanların yardımcısı olmaz.” (Bakara 2/270)

Zalim neydi? Yanlış  yapan kişi.

“İn tubdus sadegâti feniımmâ hî” “Verdiğiniz sadakaları açıkça verirseniz ne iyi, ne hoş, ne güzel”

Çünkü buna ihtiyaç var, açıkça sadaka vermezsen millet sizin hakkınızda dedikodu eder “şuna bak dünya kadar malı var kimseye beş kuruş koklatmıyor” derler. Ne iyi ne hoş ne güzel, ama;

“ve in tuhfûhâ ve tué’tûhel fugarâe” “Fakirlere verirken gizli verirseniz” “fehuve hayrul lekum” “sizin için daha hayırlıdır.”

Mesela diyelim ki Süleymaniye Vakfına yardım ediyorsun, bunu açıktan yapın. Bunun bir zararı yok açıktan yapın çünkü burada bir şey yok. Burada Süleymaniye Vakfı bir tüzel kişilik olduğu için burada utanılacak bir şey yapılacak bir şey yok. Burada yapılan hizmetler de bellidir ama bir fakire veriyorsanız onu üzmemek lazım. Ona gizlice verirseniz çok daha iyi olur. Çünkü o rahatsız olur kişiliği şey yapar, birisinden almak kolay değildir. Vermek çok güzel çok kolayda ama almak çok zordur. Hele bazı bu işe kendini alıştırmış olanlar var onlar ayrı ama vecih insanlar aç kalmayı almaya tercih ederler. O zaman onları üzmeden yardımcı olmak lazım.

“ve yukeffiru ankum min seyyiâtikum” “Allah sizin kötülüklerinizin üzerini örter böyle yaparsanız” “vallâhu bimâ tağmelûne habîr” “yapmakta olduklarınızdan da haberdardır.” (Bakara 2/271)

Bak şimdi bir hayır yapıyorsunuz, Allah rızası için yaptığınız hayra Allah ne kadar karşılık vermeyi vaat ediyor? Bire yedi yüz ve daha fazlasını, bir de ne vaat ediyor burada? Günahlarınızı örtmeyi. Daha ne istiyorsun? Hem maddi olarak kazançlısın hem manevi olarak kazançlısın. Bunun şuuruna ermek lazım.

“vallâhu bimâ tağmelûne habîr” “Allah ne yaptıklarınızdan haberdardır.”

Şimdi bu geçen hafta bir şey söylemiştik de bir de şey var; ayetler faizle, zekatı karşılaştırıyor. Mesela bir sayfa daha çevirin bu şeyden, 276. Ayet;

“Yemhagullâhur ribâ ve yurbis sadegât” (buradaki riba faizli işlem o manada) “Allah faizli işlem yapılan piyasayı daraltır, faizli piyasada  darlık meydana getirir, sadakalara da artış ve bereket verir.” (Bakara 2/276)

Şimdi burada baktığınız zaman anlamak gerçekten zor. Faiz olduğu zaman mesela faizciler ne diyor? Diyorlar ki şimdi burada bin kişi var, herkesin cebinde ortalama beşer yüz lira parası olduğunu düşünün. Hani birisinde beş bin lira vardır birisinde beş lira vardır ama ortalama beşer yüz lira paraları olduğunu düşünün. Bu beşer yüz lira ile hiçbirisi bir iş yapamaz değil mi? Ama şuraya bir banka kurar, bin tane beş yüz lira ne yapar? Beş yüz bin lira yapar. O bin tane beş yüz lirayı burada bir bankaya toplarsak ve de her birisine de birer tane kredi kartı versek parayı biz burada kullanırız onlarda o kredi kartıyla ihtiyaçlarını karşılarlar, para bizde olur. O zaman burada beş yüz bin liralık bir sermaye olur, bu beş yüz bin lira ile iş yapılabilir. Şurada birisi elli bin lira ile fabrika açar, burada birisi yüz bin lira ile ithalat yapar, beri tarafta bir başka yüz bin lira ile falan. Dolayısıyla piyasada gerçekten bir hareketlenme başlar.

Şimdi hareketlenme başlar da bu defa piyasada herkesin artık bankaya bağlı olması gerekir çünkü her alışveriş yapan kişi bir POS makinesi taşımak zorunda kalır. Kredi kartını devreye sokmayalım da bizim bildiğimiz şekilde geleneksel olarak düşünelim. Şimdi herkesin elinde altı yüz lirası olsun, beş yüzünü bankaya vermiş olsun, ceplerinde yüz lira kaldı. Şimdi para bankaya toplaştığı zaman bu dedikleri işler gerçekten olur. Hakikaten beş yüz bin lira iyi bir sermayedir, küçücük bir şey düşünün, bin kişilik bir kasabada çok ciddi bir sermayedir değil mi? Yani küçük bir yerde iyi bir sermayedir ve  o küçük yerde bir çok işler yapmaya fırsat verir. Verir de bu para piyasadan çekildiği an -çünkü bankada toplaşması için piyasadan çekilmesi lazım- bu defa parasını bankaya yatıran insanlar artık kasaba, bakkala şuraya buraya artık eskisi kadar gitmez olurlar. Artık onlara para az gitmeye başlar. Dolayısıyla onlar teker,teker kapanırlar.

Ondan sonra bu beş yüz bin lira piyasadan alındı mı, diyelim ki yüzde on faizle alındı, geriye ne kadar verecek banka? Beş yüz elli bin lira verecek peki bu parayı piyasaya sunduğu zaman ne kadar geriye olur. Yüzde yirmi ile verse altı yüz bin lira piyasadan çekecek. Şimdi piyasanın bütün parası zaten beş yüz bin lira, bir sene sonra piyasa bankaya yüz bin lira borçlu olacak. Yani piyasada milletin cebindeki üç beş kuruş ta çekilmiş olacak. İki  sene sonra daha fazla para, üç sene sonra daha fazla para. Şimdi banka piyasaya para veriyor, beş yüz bin lira veriyor, hani banka dese ki “kardeşim sen şurada bir iş yeri açtın mı kazancının yarısını bana vereceksin.” “Sen şurada bir tarlaya buğday mı ektin, buğdayın dörtte birini alırım” “Sen şuraya efendim fasulye ektin onu alırım” derse bu kolay. Daha önce hiç fasulye ekemiyordum şimdi ekiyorum, bir tonun iki yüz elli lirasını bankaya veririm niye vermeyeyim ki. Ama bir afet gelir de fasulye giderse banka da katlanması lazım bunun zararına. Öbür taraftan bir iş olur da kazanmazsam onun da katlanması gerekir. Ama öyle değil.

Peki, ben piyasa olarak fasulye üretirim, mal ithal ederim, efendim buğday üretirim, bir takım imalat yaparım, her şeyi yaparım peki para üretebilir miyim? Benim üretemediğim şeyi benden istiyorsun. Benim gücüm yetmez ki, piyasanın beş yüz bin lirasını altı yüz bine çıkarmaya benim gücüm yetmez. Birinci sene benden alıyorsun piyasadan yüz bin liraya alıyorsun, ikinci sene onu iki yüz bin liraya çıkarıyor, üçüncü sene üç yüz, dört, beş sene sonra artık piyasada şu fabrika kapanmak zorunda, bu dükkanlar  kapanmak zorunda herkes işsiz kalmak zorunda ve artık geçinemedikleri için birkaç sene evvel burada ağa olan insan şehirde maaşlı iş aramak zorunda kalır.

Şimdi ne oldu burası? Söndü, söndü. Büzüştü, büzüştü ve söndü gitti. Peki, onun yerine bu beş yüz bin lira gene piyasadan toplansaydı aynı şekilde, aynı şekilde işletilseydi ama faizli değil, karından pay isterim. Tamam burada beş kişi on kişi zarar ederdi, ben zararına katlanırdım ama burada yüzde doksan kar ederdi ve çok ciddi kazançlar elde ederdik, bu artan üretimi de götürürdük büyük şehirlerde satardık, zararı olan da şey yapmazdı, hiç kimsenin de işi bozulmazdı, müthiş bir gelişme olurdu, büyüme olurdu.

Şimdi faizli olarak parayı verdiğiniz zaman adamın üretemeyeceği bir şeyi istiyorsunuz geriye. Ama Allah rızası için zekat  verdiğiniz zaman geriye bir şey istemiyorsunuz, öyle değil mi? Birisine yüz lira veriyorsunuz o adam o yüz lirayla gidiyor hemen bakkala borcunu ödüyor derhal. Elli lira borcu var onu ödüyor elli lirası ile de çocuğuna ayakkabı alıyor, aaa tamam Allah bin bereket versin. Ama para hemen piyasaya giriyor. O ayakkabıcı parayı başka yerde kullanıyor, bakkal başka yerde kullanıyor, onun verdiği orada, orada, orada. Hani size ara sıra örnek veriyorum ya, şimdi şurada bin kişi olsa herkesin birbirine yüz lira borcu olsa. Ben şimdi birinci kişiye yüz lira borç versem on dakika sonra burada kimsenin kimseye borcu kalmaz. Çünkü o ona borç öder, o ona, o ona, o ona on dakika sonra bir bakarsınız ki bu bin kişinin tamamı rahatlamış. Ve o bininci kişi de bana olan yüz lira borcunu öder, benim cebime yüz lira girer sadece benim yüz lira on dakika dolaşarak bütün piyasayı rahatlatır.Öyle değil mi? Bu gerçek.İşte bak bir sürü insan rahatladı.

Böyle olmadığını düşünün. Yine burada bin kişi var ben birinci kişiye zekat  veriyorum, öyle kabul edelim. Ya da bin liralık mal verdiğimi de düşünelim çünkü ben bu bin liralık malı verdiğim zaman bu mal orada tüketileceği için beri tarafta o malın üretilebilmesi için bütün mekanizmaların çalışması lazım. Üretim mekanizmaları çalışacak, işte o bin liralık malı alırken ben piyasadan alırken para vermişim, birisi işçisine para verecek, birisi hammaddecisine verecek, birisi nakliyeye verecek, birisi enerjiye verecek, birisi şuna verecek, birisi buna verecek yine o hareketlenme başlayacak. O zaman bakacaksınız ki birisi şu malı üretmiş, birisi bu malı, birisi şunu birisi bunu. Çünkü para bir yerde durmaz ki kan gibi dolaşır hangi kapıyı çalarsa onun işini görür. (Video burada kesilip hemen yeni bir bölüm başlıyor 1:00:20)

Şimdi banka paraları topladı, o az önceki kasaba örneğini düşünelim, soruyu tekrarlayayım “bu banka zenginleşiyor piyasa fakirleşiyor ama bu banka giderek zenginleşiyor. Banka giderek zenginleşiyor da aslında onun da bir sürü riskleri vardır. Vermiş olduğu krediler bir müddet sonra batmaya başlar çünkü bu piyasa artık geriye ödeyemeyeceği için, batan krediler bankaları ciddi sıkıntıya sokar, bir. (salondan bir katılımcı enflasyonu hatırlatıyor.) Tabii ben şimdi enflasyonu katmıyorum, katarsak sabaha kadar konuşmamız lazım ben çok kısa ve özlü olarak işi bitirmeye çalışıyorum. Yoksa bunlar tabii saatlerce şuradan grafiklerle falan anlatılması gereken bir meseledir. Şimdi batmadığını düşünün ve bütün paraları aldı, piyasada da batık yok ki; batık mutlaka olur böyle bir piyasada. Şimdi Türkiye’nin son zamanlarını şey yapın nice insanlar aldıkları kredileri ödeyemediler, bu herkesin bildiği bir şeydir. Çünkü piyasayı daraltıyorsunuz, daraltıyorsunuz adam ödeyemiyor artık. Gel al, neyle alacaksın. Gayrimenkullerini al, gayrimenkul para değil ki para lazım sana. Şimdi bankada para birikti, para biriktiği zaman bu para piyasada o parayı kullanan birisi varsa o para bir işe yarar. Piyasada onu kullanan yoksa bankanın parası neye yarar? Hiçbir işe yaramaz, o zaman ne yapıyor bu defa bu banka buradan kalkıyor bu parayı o büyük şehre gönderiyor. Onun için küçük şehirlerdeki paralar hep büyük şehirlere doğru çekilir. Kanın ayaklardan kollardan çekilmesi gibi. Bakarsınız ki ayaklar felç olmuş, kollar da felç olmuş çalışmıyor. Çünkü kan çekilmiş ya bir şey kalmamış. Ondan sonra büyük şehirlere gider, bir müddet sonra büyük şehirde de orayı da iyice sömürür orada da artık yiyecek kimse yok. Şu  anda Türkiye’nin durumunda olduğu gibi. Çekile, çekile en son devlete vermeye başladılar, çünkü en zengin devlet oldu artık vatandaşa kredi mredi verilmiyor. Şimdi artık devlet de verecek halini kaybetti aslında şimdi devlet ne diyecek şu anda “vermiyorum. Ne yapacaklar, bankalar ne yapacak?

İşte diğer ülkelerde toplanan paralar kendi ülkelerinde kullanılamaz hale geldiği için bu defa bütün dünyada dolaşan bir sermaye. Şimdi bu sermaye de hani bir yere yağmur yağdığı zaman normal bir şekilde yağarsa çok faydalı olur. Ama mesela bu akşam televizyonda gösteriyordu Beykoz’a yirmi dakikada büyük oranda yağmur yağdığı için ne yapmış? Sel olmuş felaket. İşte bu büyük sermaye bir yere giriyor, onun için borsalar oluşturuldu artık bunlar riske de girmiyorlar. Bir giriyor, bir de çıkıyor çöl haline getiriyor, kendisi de aslında onun pek faydasını görmüyor. Artık girecek yer bulamıyor, dünya daralıyor onlar için. Sonra da artık büyük devletlerin vesayeti ile küçük devletleri sömürmeye başlıyorlar. Bir müddet sonra artık onu da yapamayacak hale gelecekler. O zaman da ne olacak? “Kardeşim biz artık parayı kullanmıyoruz, sizin paranıza ihtiyacımız yok biz takasla bu işi halledeceğiz” derseniz bankalar patır patır batar. Yani onların işi de kolay değil, onların da sahaları giderek daralıyor. Şimdi şu anda devlet ben para almıyorum ya da borcumu ödemiyorum derse? Bankaların hali ne olur. Kalakala bir tek devlet kaldı başka bir şey  kalmadı yani, üç beş tane büyük zengin bir de devlet kaldı. Şimdi görüyor musunuz nasıl daralıyor? Veya Türkiye’de küçük köyler boşaldı, küçük kasabalar boşaldı, küçük şehirler boşaldı. Bu neye benziyor, kan ayaklardan dizlere kadar çekildi bilmem ne!

Diyorlar ki “Efendim Ermeniler falan yeri istiyor, Kürtler filan yerde devlet kurmak istiyor.” Sen kardeşim oraları boşaltırsan bir başkası doldurur. Hem vermem diyorsun hem gitmiyorsun oralara, oradan kaçıyorsun. Onun için bu sistem, faizli sistem kadar kötü bir sistem olamaz. Ondan dolayı Allah-u Teala ne diyor;

“Feil lem tef’alû feé’zenû biharbim minallâhi ve rasûlih” “Eğer faizcilikten vazgeçmezseniz Allah ve Rasulu ile savaş halinde olduğunuzdan haberiniz olsun.” (Bakara 2/279)

Şimdi Irak, Amerika ile savaş yaptı ne hale geldi. Allah ve Rasulu ile savaş yapan daha kötü hale gelir değil mi? Şimdi ahlak kaybolur, mesela şimdi batıda en büyük sıkıntı, nesil yok. Kime teslim edeceğiz bu ülkeyi? Yani giderek bütün her şeyinizi kaybedecek hale geliyorsunuz, bir taraftan zenginleşip rahatladık diyorsunuz, mesela siz orta halli bir kişisiniz, işin bir başka faizin dışında anlatıyorum bunu. Akşama kadar işinizi yaparsınız akşam eve gelirsiniz hanım, çocuklar güzelce neşeyle ara da sırada dövüş kavga da olur ama hiç olmazsa aynı evin içerisinde olursun. Bazen bir yere komşuya gidersin bir şeyler yaparsınız, komşuluk ilişkileri, dostluk ilişkileri falan gayet iyi. Ama biraz zenginleşmeye başladınız mı akşam eve gelmemeye başlarsınız, çoluk çocukla irtibatınız kesilir. Eve geldiğiniz zaman hemen doğru yatağa. Biraz daha zenginleşti mi, akşam hanım gider bir yerde o kulüpte oyun oynamaya başlar, bir takım sosyeteye karışır, çocuklar da bakıcının elinde kalır, aile artık parçalanmıştır. Karşılıklı sevgi, saygı, muhabbet kaybolmuştur.

Şimdi bu zenginlik bir genişleme mi, daralma mı? Bir müddet sonra işini kaybedip  parasız kalmaya başladın mı aileyi de toparlayamazsın. Bunlar derler ki; “baba işlerin iyiyken bizi hiç tanımıyordun, şimdi niye tanır hale geldin.” Ya da bazıları derler ki; “iyi ki fakirleştik ya hiç olmazsa yüzünü görüyoruz.” Onun için sistemi bozmamak lazım, tamam zenginleşmenin bir şeyi yok tabii ama sistemi bozmadan, dünyaya kendini kaptırmadan, çoluk çocukla, çevrenle, şunla bunla ilişkiyi bozmadan, doğru bir şekilde. (salondan faiz oranlarının kaç olması gerektiği soruluyor.) Faizin  yüzde sıfırın üzerine çıkmaması lazım. Eğer bir ülkede faiz varsa o ülke er geç batar.

Tamam  şimdi soru cevap faslı, ne orada bir şeyler çıkartıyorsunuz.

SALONDAN KATILIMCI: Zekatta kırkta bir verme zorunluluğumuz var mı yani şu açıdan soruyorum herkes maksimum kırkta bir vereceğiz diye algılamış, kırkta iki versek, kırkta üç versek.

A.BAYINDIR: Sen kırkta kırk ver canım.

SALONDAN KATILIMCI: Böyle bir tahdit var mı?

A.BAYINDIR: Peygamberimiz (S.A.V) ‘in kırkta bir şekilde sözleri var hadisleri var, kırkta bir çok ciddi bir rakamdır zekatta. Çünkü kazançtan vermiyorsun maldan veriyorsun. Zekatı maldan verdiğin zaman, zarar ettiğin sene de veriyorsun. Onun için kırkta bir  çok ciddi bir rakamdır. (Vergiyi kardan ödüyorsun değil mi?) Vergiyi kardan  ödüyorsun , bir de kar hesapları öyle bir karmaşık hesaptır ki. Maliyet hesapları yapacaksın, gerçi onu faturalarla şunla bunla ayarlıyor ama şirketlerde kendi aralarında bir takım şeyleri ayarlayarak vergi vermedikleri gibi devletten alacaklı hale de getiriyorlar kendilerini.

Şimdi biz bundan herhalde yirmi sene olmuştur, yirmi sene önce “Türkiye’de Zekat Potansiyeli” diye bir toplantı yapmıştık, düzenlemiştik İstanbul’da. Devlet Planlama Teşkilatı uzmanlarını davet ettik onlara dedik ki, yani sizde bulunan envantere göre bir hesap yapın. Tabii Türkiye’de bir zekat envanteri yok, çünkü zekat envanteri olduğu zaman bütün tarım ürünleri, hayvanlar, bütün ticaret malları, hepsi hesap edilmesi lazım. Ama D.P.T.’nın elinde bulunan mevcut envantere göre bir zekat hesabı yapmıştık, kırkta bir üzerinden. Turgut Özal’da Başbakandı o zaman, o zaman ilan edilen bütçenin tam dört katı zekat çıktı Türkiye’de. Bütçenin  dört katı. O burada kitap olarak vardı ama kaybolmuş mu bilmiyorum.

SALONDAN KATILIMCI: Açık falan kalmaz, bir anda fazla çıkar.

A.BAYINDIR: Açıkta kalmaz kapalı da kalmaz.

SALONDAN KATILIMCI: Kayıtlı olan mallardan değil mi?

A.BAYINDIR: Kayıtlı olan, zekat envanteri zaten çıkarılmış değil ki Türkiye’de. Onun için çok ciddi bir şeydir bu. Bir de en iyi tarafı şu; zekatta elinizdeki maldan isteniyor tıpkı az önce faiz olayında olduğu gibi ama devlet vergiyi para olarak istiyor. İşadamları çok iyi bilirler, mal olarak isteseler vermek çok kolaydır. Ama para olarak istediğin zaman para bulamıyor adam vergi dönemlerinde ciddi bir para darlığı ortaya çıkıyor piyasada. Şimdi bu kolaylık da var, parası olandan para olarak alacaksın, parası olmayandan mal olarak alacaksın. Efendim bu malı ne yapalım diyorlar. Kardeşim ciddi bir planlama yaparsınız mesela bugünkü şey üzerinden düşünün piyasanın en büyük müşterisi kim? Devlet.

Peki piyasadan ne alıyor devlet? Mal alıyor. İşte tamam zekat olarak aldın uygun bir şekilde bir planlama yaparsın, onu oraya, onu oraya. Piyasadan alacağın malların şeyi azalır.

SALONDAN KATILIMCI: Hocam bilgisayar ortamında çok basit olur bu tür şeyler.

A.BAYINDIR: Zaten asırlardır uygulanmış bir sistemdir yani daha yeni terk edilmiştir. İsmet Paşa zamanında öşür alınıyordu. Kaç sene, elli senelik bir dönemdi o terk edildiği dönem, bilemedin altmış sene olsun. Asırlarca uygulanmış, başarıyla uygulanmış bir sistemdir. Evet   ne soruyorsun, sor bakalım?

SALONDAN KATILIMCI: Ben konuyla alakalı hem değil, benim bir teyzem bir savaşta kocasını kaybetti, kendi ifadesiyle bir abisi yok, nafakasını temin eden biri yok yani. Öğretmenlik yapıyor, on arkadaşıyla aldıkları maaşı her ay birine veriyorlar, bu sırayla herkes parasını alıyor. On kişi on aylığına yani beş yüz lira alıyorsa bugün kendisi beş bin lira alıyor. On ay sonra yine aynısını ödemiş oluyor.(Altın toplantıları gibi) Gerekçe olarak şunu söylüyor yani kızların çeyizine atıyorum, bizim orada yüklü kılınmıştır. Bunun bir hükmü var mı?

A.BAYINDIR: Evet şimdi tekrar edeyim soruyu. Yani diyor ki; teyzem öğretmen, on arkadaş kendi aralarında toplaşmış maaşlarını her ay bir kişiye veriyorlar. Böylece topluca ihtiyaçlarını görüyor. Bunun bir sakıncası yok, yapılabilir, hayır sakıncası yok.

Peki  burada bir soru gelmiş;

SORU: Ben Ehli Kitap tabirini anlayamıyorum, şöyle ki kendilerine hak din tebliğ edilmiş kişiler, bu dine şirk katınca niçin müşrik olmuyorlar da Ehli Kitap oluyorlar, öyleyse şu anda bizim toplumumuzda Müslümanlığa da şirk karıştıranlar da  Ehli Kitap mı oluyor, bu kafir olmaktan daha mı iyidir, bu durum bu kişiler için bir açık kapı bırakır mı? Sorumu tekrarlıyorum, Ehli Kitap müşrik değil midir?

CEVAP: Şimdi Kuran-ı Kerim’de Ehli Kitap müşrik olarak bildiriliyor. Mesela Tevbe Suresinin 31. Ayetini bir açın, Tevbe dokuzuncu sure 31. Ayet;

“İttehazû ahbârahum ve ruhbânehum erbâbem min dûnillâhi” “Onlar din bilginlerini ve din adamlarını Allah’la kendi aralarına koyarak Rab edindiler.”

Bu, ne olur, neyin tarifi bu? Şirk.

“vel mesîhabne Meryem” “Meryem oğlu Mesihi’de öyle yaptılar”

Rabbimiz İsa demiyorlar mı? Bu şirktir değil mi?

“ve mâ umirû illâ liyağbudû ilâhev vâhıdâ” “Halbuki bunlara verilen emir bir tek İlaha kul olmak, başkasına kul olmamaktı.” (Ama bunlar başkalarına kul oluyorlar) “lâ ilâhe illâ hû” “Ondan başka İlah yoktur.” “subhânehû ammâ yuşrikûn” “Allah onların koştukları ortaktan uzaktır.”

O zaman bu Ehli Kitap –burada hem Yahudilerden bahsediliyor hem Hıristiyanlardan- çünkü “ahbar” ve “ruhban”. “Ahbar” Yahudilerin din bilginleri, “ruhban” da Hıristiyanların. Ne diyor? “Allah onların koştukları ortaktan uzaktır” Şimdi aynı sayfanın bir üstündeki ayet , 28 ve 29. Ayetlere bakalım bu soruya cevap olsun diye. Tabii vakit daraldı, onun için de sahura da kalkacaksınız onun için fazla tutmamak lazım ama bu soruya da cevap verelim.

“Yâ eyyuhellezîne âmenû innemel muşrikûne necesun” “Müminler! müşrikler bir pisliktir.”

Onlarda aynı, şimdi mesela Allah-u Teala Beyyine Suresinde şöyle diyor;

“İnnellezîne keferû min ehlil kitâbi vel muşrikîne” “Ehli Kitap ve müşriklerin kafirleri” “fî nâri cehenneme hâlidîne fîhâ “ “Bunlar cehennem ateşinde ebedi kalacaklardır.” “ulâike hum şerrul beriyyeh “ “Onlar yaratıkların en şerlileridir, en kötüleridir.”(Beyyine 98/9)

Şimdi buradan okuyoruz; “Müşrikler pisliktir.” “felâ yagrabul mescidel harâme bağde âmihim hâzâ” “Bu yıldan sonra Mescid-i Harama yaklaşmasınlar.” “ve in hıftum ayleten fesevfe yuğnîkumullâhu min fadlihî in şâé’” “Eğer siz bir fakir olmaktan korkarsanız Allah eğer size ikramda bulunacaksa bulunur, karşılığı kendi katından, bundan korkmayın” “innallâhe alîmun hakîm” “Allah bilir ve doğru karar verir.” (Tevbe 9/28)

Şimdi burada yukarıda bir müşrikler ifadesi, müşrikler deyince genelde şey anlaşılır yani bu Yahudi ve Hıristiyanların dışındaki müşrikler. Onlarda müşrik işte ayette söylüyor, terim manası ile müşrik. Ama bir de grup ismi olarak kullanıldığı zaman birisine “Ehli Kitap” deniyor çünkü onların elinde Allah’ın indirdiği bir kitap var. Gerçi bütün ayetler yok ama bazı ayetler var, temel ayetler kalmış. Şimdi burada diyor ki; bak bütün müşriklerle ilgili yukarıda söyledi “bu mescide yaklaşmasınlar” dedi, orada bitti.

“Gâtilullezîne lâ yué’minûne billâhi ve lâ bil yevmil âhıri” “Allah’a ve Ahiret gününe inanmayan.” “ve lâ yuharrimûne mâ harramallâhu ve rasûluhû” “Allah’ın ve Rasulunun haram kıldığını haram kılmayan.” “ve lâ yedînûne dînel haggı” “hak dini kendileri için din kabul etmeyen.” “minellezîne ûtul kitâbe” “Ehli Kitaba –bak müşrik kelimesi yok burada- onlarla savaşın” (Ne zaman kadar?) “hattâ yuğtul cizyete ay yediv vehum sâğırûn” “Böyle boyun eğinceye kadar size cizye verinceye kadar savaşın.” (Tevbe 9/29)

Bakın müşriklerle ilgili bu yok, neden yok? Çünkü bunların ellerindeki kitap, ne kadar ne olursa olsun, bunlara gene bir takım doğruları söylüyor yani referans vereceğiniz bir  kitap var  aç kitabına bak diyebiliyorsun. İşte buraya bundan iki ya da üç ay önce gelen Alman Martin’e biz burada söyledik. Şu benim oturduğum yerde konuşuyordu. Lutheryen Papazı ve Profesör. “İsa’yı siz Tanrı kabul ediyorsunuz, İncil’in neresinde var?” dedik. “Ee yok” dedi. Ama İncil İsa’yı Allah’ın peygamberi ve insan sayıyor, siz kendiniz bunun tanrılığına karar verdiniz.

Dolayısıyla eğer bugün şu ellerinde bulunan İncil’e uyarlarsa Peygamberimize inanma mecburiyetleri orada yazıyor. Bugün kü Tevrata uyarlarsa onda da yazıyor. Gerçi biraz kamufle  etmişler ama gene de yazıyor dikkatle okunduğu zaman. Fakat diğer müşriklerin elinde böyle bir şey yok dolayısıyla onlar bunlara göre daha mazeretli. Bak, bunlar için Allah diyor ki; “cizye verene kadar savaşın” çünkü bunlar suçlu ama öbürleri, öbürleri sadece Mescid-i Harama yaklaşmasınlar o kadar  bitti.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Bu müşrikler sadece Yahudi ve Hıristiyanları kapsıyor değil mi?

A.BAYINDIR: Yukarıdaki müşrik kelimesi, Mekke müşrikleri ve çevresindeki müşrikleri kapsıyor. Altındaki Yahudi ve Hıristiyanlarla ilgili “savaşın cizye verinceye kadar.” Mesela cizye emri diğer müşriklerle ilgili yok.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Ayet müşrikler derken Yahudi ve Hıristiyan. Mekkeli müşrikleri kapsamıyor değil mi?

A.BAYINDIR: Onların dışındaki müşrikler, Mekkeli müşrikleri kapsıyor tabii ki. Mekke de hacca gelen Mekkeli müşrikler zaten oranın yerlisiydi.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Mekkeli müşriklere de kitap verilmişti.

A.BAYINDIR: Yok, Mekkeli Müşriklerin kitabı yok.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Hz.Muhammed geldiğinde Kuran onlara indi işte.

A.BAYINDIR: Kuran-ı Kerimden bahsetmiyoruz biz. Tabii Kuran-ı Kerime inandıkları zaman Müslüman olmuş olurlar, yani Kuran-ı Kerimin dışında bir kitapları yok ama Yahudinin var mı? Hıristiyanın da var. Şimdi onların elinde bir kitap olduğu için  ayet var biliyorsunuz;

“Ellezîne âteynâhumul kitâbe yağrifûnehû kemâ yağrifûne ebnâehum” “Kendilerine kitap verdiklerimiz, o peygamberleri kendi oğullarını tanıdıkları gibi tanırlar.”(Bakara 2/146)

Çünkü kitaplarında Peygamberin özelliği var ama Mekkeli müşriklerin böyle bir kitabı yok ki. Öyle değil mi? Mesela onlarla ilgi de;

“Litunzira gavmem mâ unzira âbâuhum fehum ğâfilûn.” “Babaları uyarılmamış olan bir toplumu uyarman için seni gönderdik.” (Yasin 36/6) diyor.

Onun için Ehli Kitap daha kötü durumdadır ama bizim gelenekte Ehli Kitaba hiç hak etmedikleri bir yer verilmiştir. Yani burada soru sahibi haklı.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Yani müşriklerden daha mı?

A.BAYINDIR: Daha kötü durumdadırlar.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Sorusu anlaşılmıyor (22:35)

A.BAYINDIR: Şimdi elimizde bir müşrik metre yok, dış görünüşüne bakarak hareket edeceğiz onun dışında bir şey yapamayız.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Hocam şu anda Müslüman müşrikleri nasıl fark edebiliriz o zaman.

A.BAYINDIR: Onlarda Ehli Kitaptan bugün şirke düşmüş Müslümanlar Ehli Kitap gibi kabul edilir. Allah’la kendi arasına aracı koyan herkes müşriktir. Birisi ben müslümanım der, birisi ben Ehli Kitaptanım der, birisi ben hiçbirisinden değilim der; hepsi müşriktir.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Müslümanım dese de?

A.BAYINDIR: Müslümanım dediği zaman müşriklikten kurtarmaz ki Allah’la kendi arasına bir aracı koydu mu ilişki kesilir.

SALONDAN BİR KATILIMCI: Hocam, kitap inenler Ehli Kitap, Kuran bize indi bizde mi Ehli Kitabız?

A.BAYINDIR: Şimdi elimizde kitap var da o ayrı bir terim. Bak mesela Yahudi ve Hıristiyanlarda müşrik olduğu halde onlara farklı bir terimle hitap ediliyor, diğer müşriklere farklı bir terimle hitap ediliyor biz Müslüman olarak kabul ediliyoruz. Yani çünkü  karışmaması lazım.

Peki  epeyce sizi işgal ettik.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın