Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler

19 Eylül 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Abdülaziz Bayındır:

Biliyorsunuz şimdi ramazanı şerif’in arifesindeyiz. Dolayısıyla bugün oruçla ilgili ayetleri okuyalım. Hem zihnimiz hazırlanmış olur hem de bilgilerimizi tazelemiş oluruz. Bakara Suresi’nin 183. Ayetini açalım.

“Müminler sizin üzerinize oruç yazıldı. Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi…” Yahudilerde de Hıristiyanlarda da diğer dinlerde de oruç farz. “Belki bu şekilde kendinizi koruyabilirsiniz. (Bakara 2/183)” Oruç biliyorsunuz Bakara 187. ayette[1] de Allahütealâ’nın açıkça belirttiği gibi tanyerinin ağarmasından, güneşin batmasına kadar yememek içmemek ve cinsel ilişkide bulunmamaktır. Bu üç şeyi insan sadece Allahın emri olduğu için yapmıyor. Kendisinde iştah var önünde yiyeceği, içeceği var. Ama Allahın emri olduğu için bunu yapmıyor. Eşine arzusu var, Allahın emri olduğu için eşine yaklaşmıyor. Dolayısıyla bu, insanı Allah için bazı menfaatlerini terk etmeye yönlendirir.

Sonra oruç öyle bir şeydir ki bunda gösteriş pek olmaz. Çünkü girersiniz kapalı bir yere oruç yasaklarını işlersiniz çıkar dışarıya ben oruçluyum diyebilirsiniz. Bu sebeple oruç öyle bir ibadet ki yalnız Allah için tutulabilir. İnsan namazı başkası için kılabilir. Yani birisi sizi namaz kılıyor görsün diye namaz kılabilirsiniz. Hacı desinler diye insan hacca gidebilir. Çünkü gösterişle alakası var. Ama oruç öyle bir şey ki dışarıdan baktığınız zaman oruç olanla olmayan birbirinden fark edilmez. Dolayısıyla bu sadece Allah için yapılabilecek bir ibadettir. Allah için yemeyi içmeyi ve cinsel ilişkiyi terk eden insan belli bir olgunluğa erişir bu da kişinin diğer günahlara karşı da koruyabilmesine fırsat tanır. Demek ki bu oluyormuş der ver onu yapar. Yani başka konularda da güçlü hale gelir.

“Sayılı günlerde oruç tutmanız size farz kılınmıştır. Sizden kim hasta olur ya da yolculuk halinde olursa, başka günlerde o günler sayısınca oruç tutar. (Bakara 2/184)” Bu ne demektir? Yani hasta olursanız yolcu olursanız oruç tutmazsınız. Tutamazsınız değil tutmazsınız. Başka günler tutarsınız. Yani hastaya ve yolcuya Allah burada ruhsat vermiş.

“Oruç tutmaya güç yetirenlerin bir başka görev de vardır. Bir fakiri doyuracak bir fidye de gerekir. (Bakara 2/184)” Yani oruç sırasında bir aylık oruçta belki hatamız kusurumuz olmuş olabilir. Bayramda onun yerine bir fidye, ona ne diyoruz? Fitre oruç tutabilenlerin üzerine borç fitre… Tabi tutamayanlar da kaza ettikleri zaman vermeleri gerekiyor. Peygamber (sav) bayram namazından insanlar çıkmadan önce verilmesini tavsiye etmiştir. Şimdi burada farz olan bir miskin taamı… Miskin dediğimiz çaresiz kalmış bir kişi. Çaresiz kalmış bir kişi karnını en az yiyecekler doyurduğu zaman kendini mutlu hisseder. Dolayısıyla burada yemin kefaretinde olduğu gibi kişinin ailesine yedirdiğinin ortalaması yok. Burada görev bir miskinin taamı, yani çaresiz kalmış bir kişinin doyabileceği kadar bir yiyecek vermek. Şimdi ramazanlarda fitre miktarları ilan edildiği zaman birçok kişi “ya bu kadar da olur mu çok az” der. Bir kişinin bir günlük asgari doyumudur. Mesela katıksız ekmek yediğini düşüneceksiniz. Ya da katıksız kuru üzüm yiyerek doymuş. Katıksız hurma yiyerek doymuş. Bu en azı… Çünkü herkesin üzerine borç olduğu için herkesin verebileceği en az noktayı Cenabıhak bize farz kılmış. Ondan sonra da diyor ki: “Kim bir hayrı içinden gelerek yaparsa onun için hayırlıdır. (Bakara 2/184)” Yani benim şimdi emrettiğimin dışında bir miskin taamı değil de daha miktarı arttırırsanız bu da sizin hayrınıza olur bundan dolayı da sevap kazanırsınız.

“Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin hayrınızadır. (Bakara 2/184)” Yani hasta olduğunuzda da oruç tutmanız hayırlıdır, yolcu olduğunuzda da oruç tutsanız hayırlıdır. Peki, burada hastalığın tarifini Cenabıhak nasıl yaptı? Nasıl bir tarif yaptı? Tarif yapmadı, tarif yok. Eğer hastaysan bunun tarifi olmaz ki. Her hastalığın her insandaki seyri farklıdır. Efendim şu hastalığı olan tutar da bu tutmaz diye bir sınıflama yapılamaz. Bu kararı kişinin kendisi verir. Ve kitaplarda bir doktor verir şekline geçiyorsa da o bazı ulemanın tercihidir. Bakın ayeti kerimede hastalıkla ilgili hiçbir tanımlama yok. Kim hasta olursa… Nasıl bir hastalık olursa olsun. Efendim böyle yaparsanız millet oruç tutmaz. Bunu yapan ben değilim ki bunu yapan o milleti yaratan. Bize düşen bu insanları yaratanın söylediğini değiştirmeden olduğu gibi aktarmak öyle değil mi? Yani bizim buraya ilave yapmaya yetkimiz var mı? Neyse o. Ha şunu söyleyebilirsiniz bu ayette şu var da sen söylemedin diyorsanız tamam. Sizden kim hasta olur ya da yolculuk halinde bulunursa. Efendim şimdi yolculuk yapılıyor ama modern imkânlar var uçakla gidiyorsunuz, otobüsle gidiyorsunuz. Eskiden deveyle yaya gidiyorlarmış falan. Deveyle de gitseler adına yolcu denir, uçakla da gitseler adına yolcu denir değil mi? Başka bir şey denir mi? Tamam yolcuysan tutmayabilirsin. E canım tutsa ne olur? Tutsa daha iyi olur. Allah da öyle diyor daha iyi olur diyor.  E peki tutan daha iyi olmaz mı? Daha iyi olur Allah öyle diyor. Daha iyi olur ama tutmayabilirsiniz de diyor. Yani insanı sıkboğaz etmiyor. Hastaysan tutmayabilirsin.

Şimdi daha sonra kaza etsin… Herkesle birlikte oruç tutmak mı daha kolaydır tek başına tutmak mı? Herkesle birlikte tutmak kolaydır değil mi? Elle gelen düğün bayram derler ya. Bu insan nasıl olsa tutacak. Bundan kaçış yok. Allahütealâ da burada “hastaysanız ya da yolculuk halindeyseniz oruç tutmayabilirsiniz” demiş oluyor. O zaman da tutamadığınız günler sayısınca başka günler orucunuzu tutun diyor.

“Ramazan ayı içinde Kuran indirilmiş olan aydır. (Bakara 2/185)” Kuranı Kerim’in tamamı mı ramazanda indirildi? Hayır. Ramazan ayında Kuran indirilmeye başlandı. Ne zaman? Ramazanda hangi zamandı? Kâdir gecesi. Ne diyor Allahütealâ burada ramazan ayı diyor öbür tarafta da: “Biz o Kuranı kâdir gecesinde indirdik. (Kadir 97/1)” Tamamını mı? Yok, bir kısmını, parça parça… Zaten Kuranı Kerim’in içerisinde parça parça indiğine dair çok sayıda ayetler var. Yani Kadir gecesinde Kuran inmeye başladı. O kadir gecesi de ramazanın içerisinde bir gece. Bazıları efendim Kadir gecesi ramazanın dışında da olabilir şeklinde söylüyorlar. Bu kabul edilemez. Çünkü ayeti kerimede açıkça şahitliğiyle o ramazan içerisinde bir gecedir.

“Kuran insanlara doğruyu gösterir. (Bakara 2/185)” Doğruyu gösterir de herkesi doğruya yöneltmez. Yani kendi koruyan kişilere doğruyu gösterir[2]. Ama kendisini korumuyorsa, helalden haramdan kaçınmıyorsa onlara doğruyu göstermez. Yanlış iş yapanların da sadece zararı vardır. Başka bir şey olmaz. Yani Kuranı Kerim’i öğrenmek, anlamak elbette ki çok çok güzel bir şeydir. Ama asıl güzel olan onu uygulamaktır. Uygulamadıktan sonra Kuran öğrenmek bazen de kişinin zararını arttırır. Çünkü bir şeyi bile bile yapmamak daha ağır bir günahtır. Birçokları da insanları Kuranı Kerim’i kullanarak saptırabilirler. Yani Allahütealâ bu dünyada her şeyi öyle bir şekilde ortaya koymuş ki tamı tamına bir imtihan yeri. Bir insanın imkân bulup iyi bir çevrede güzel imkânlarla çok güzel yetişmesi mümkündür. Dünya çapında büyük bir ilim adamı, Kuranı Kerimi çok iyi bilen bir ilim insanı olması mümkündür. Onun yanı başındaki komşusu da ya da onun hizmetinde bulunan kişi ya da çocuğu da hiç okuma fırsatı bulamamış olabilir. Peki, Allahın yanında bunlardan hangisi daha değerli? “O gün ne bir malın insana faydası olur ne de çoluk çocuk. Allaha selim bir kalple gelmiş olurlarsa başka. (Şuara 26/88-89)”  Yani şirkten uzak bir kalple gelmek lazım… Dolayısıyla büyük ilim adamı olmak çok güzel bir şey Kuranı iyi bilmek çok güzel bir şey. Bu tıpkı para sahibi olmak gibidir. Zengin olmak güzel bir şeydir. Ama daha güzeli o parayı nasıl kullandığınızdır. Çünkü birçok günah vardır ki parasız işlenmez. Birçok günah da az parayla işlenmez. Eline para geçtiği zaman evet hayır yapma imkânları açılır ama bir o kadar da günah işleme imkânları açılır. Bir ilme sahip olduğunuz zaman önünüzde çok güzel hizmet imkânı olur. Ama bir o kadar da insanları saptırma imkânınız elinizde olur. Çünkü siz bildiğiniz için birçok kimse sizin yanlış söyleyebileceğinize ihtimal vermez. Siz de bu şekilde insanları istediğiniz gibi saptırabilirsiniz. Böylece onlarla beraber cehenneme gidersiniz. Az parayla yani çok para sahibi olmak neyse çok ilim sahibi olmak onun gibi bir şeydir. Evet, bunlar güzel şeylerdir ama iyi kullanıldıkları takdirde. Kötü kullanılırsa insanı sadece zarara sokar. Onun için Kuranı Kerimi öğrenmek çok çok iyi ama asıl iyi olan onu uygulamaktır. Uygulamadıktan sonra pek faydası görülmez.

“Ve o doğruyu açıklayan belgeler vardır.” Yani Kuranı Kerim’in bazı ayetleri vardır ki kısa, özlü doğruyu gösterir insanlara. Şunu şöyle yapın diye hani hap gibi yutarsınız. Bazı ayetleri de onları açıklayan ayetlerdir. “O Furkan’dır. (Bakara 2/185)” Doğruyla yanlışı birbirinden ayıran bir kitaptır. O zaman Kuran’ın doğru dediği doğru yanlış dediği de yanlıştır. Biz kendi kafamıza göre bir şey yapamayız.

Birçok insanı görürsünüz. Eminim her gün görüyorsunuzdur bu tip insanları. Allahın kitabından bahseder, ağzınızı Kuran diye açar açmaz hemen önünüze sanki Peygamberimizle Kuran arasında bir rekabet varmış gibi hadis de var hadis falan. Şimdi Erzurum’da bir ay olmadı herhalde. Epeyce sohbetler yaptık arkadaşlarla. Efendim siz sünnete uymuyorsunuz demeye çalıştı birisi. Bir hadis yardımcı doçenti… Hemen orada bir profesör arkadaş atıldı dedi ki ya sen ne konuşuyorsun ben bunlar kadar sünnete uyan kimseyi görmedim. Peki, öyleyse o zaman sizin prensibiniz ne? Bizim prensibimiz kardeşim sadece Allah’ın kitabına uymaktır. Bak gördün mü bak sünnet demiyor dedi. Dedim ki Allahın kitabı sünnete gereken önemi veriyor mu? Veriyor. E daha ne? Ben Allahın kitabına uyuyorsam Allahın kitabının emrettiği kadar sünnete de uyarım. Zaten Allahın kitabı emretmeseydi ben sünnete hiçbir zaman uymazdım. Öyle değil mi? Allahın kitabı emrettiği için, sünnete uymazsam o zaman kitaba uymamış olurum. Yani kitabın şu emri hoşuma gidiyor onu alıyorum, bu emri hoşuma gitmiyor onu atıyorum. Allahütealâ böyle insanlara ne diyor? Böyle ayetin birisine inanıp da birisine inanmayanlara Allah “işte hakkıyla kâfir bunlardır” diyor.  Öyle mi oldu öyle olmazsa sen bilirsin. E tamam öyleyse diyor kitaba ve sünnete uyuyoruz de. Demem kardeşim dedim. Neden? O zaman siz sünneti Kitabın rakibi gibi görmeye çalışıyorsunuz. Sünnet kitaba tabidir ve sünneti Kuranla birlikte ele alırız Kurandan ayrı değil. Bakarız önce Allahütealâ ne demiş şöyle buyurmuş. Ondan sonra da Peygamberimiz bunu nasıl uygulamış diye bakarız. Çünkü Allahütealâ bize en güzel örneklerin Peygamberimizde olduğunu bildiriyor. Öyle bildirdiğine göre biz mecburuz onu örnek almaya değil mi? Dolayısıyla bizim tek kaynağımız vardır o da Kuranı Kerim’dir. Bir başkası yok.

Efendim siz icmayı delil olarak almıyor musunuz? Hayır almıyoruz. E niye almıyorsunuz? Delili olmayan şeyin delili olur mu? Erzurumlu arkadaşlara söyledim. İcmanın delili var mı? Var. Hangi ayet oku bakalım. Okudu, bakın icmayla bir alakası var mı? Yani meallerden herhangi birisinden okuyun. Nisa Suresi 115. Ayet. Şimdi icma derken evvela tanımını yapayım. Diyorlar ki bir asırda yaşayan müslüman âlimler bir konuda görüş birliğine varmışlarsa o konu kesinlik kazanmıştır. Artık o bizim için bir delildir ona uymamız gereklidir. Burada da daha sonraki asırlarda bir araya gelmek zor. Sahabenin icması, yani sahabe bir konuda ittifak etmişse o bizim için delildir diyenler çoğunlukta.  Şimdi bakın ki bu ayet böyle bir iddianın delili olur mu? Başka bir ayet yok. Mealden okuyorum: “Her kim kendisine apaçık belli olduktan sonra Peygambere muhalefette bulunur ve müminlerin yolundan bir başka yola giderse biz onun gittiğine bırakırız ve kendisine cehennemi boylatırız ki o ne fena bir yerdir. (Nisa 4/115)” İcmayla ilgili bir şey gördünüz mü? (Batınıilikle ilgili mi var?) Bunu iddia edenler Bâtıniliği kabul edenler değiller. Zahiriden. Burada aldıkları ne? “Müminlerin yolundan başka bir yola uyarsanız…” bunu cımbızla çekmişler. Bu öyle değil ki! Kimin cümlesinin içerisinde cımbızla çekerseniz kelimeleri ona istediğinizi söylersiniz değil mi? Bakın diyor ki “kim Peygamberden ayrı düşerse kendisi için doğru yok açıkça belli olduktan sonra”. Bu adama ne denir? Kâfir denir. Müminlerin yolundan başka yola girerse hangi yol olur bu? Küfür yolu olur. Biz onu yönlendiği yöne çeviririz ve cehenneme sokarız. Bunun icmayla bir alakasını hissettiniz mi? Böyle mi delil olur? Ben o arkadaşlara dedim delilsiz delil olur mu kardeşim? Siz icma dediğiniz şeyle farz haram tespit ediyorsunuz onun delili bu. Bu da delil değil. Ondan sonra kıyası fukuha dedikleri bir kıyas çeşidi var. Yani tekilden tekile, analoji dedikleri olay… Onun da delili yok. Yani ana sebebi Kuran’dadır sünnettedir demişse tabii ki o yani bizim herkesin kullandığı bir kıyas olabilir. Şu şöyledir bu da buna benziyor bu böyledir dersiniz. Ama fıkıhtaki kıyasta ana sebebi Kuran ve sünnet belirlemiyor. Fakih kendi kafasına göre belirliyor. Tabi orada bir takım kriterleri falan var. Ama böyle bir şeyle helal haram tespit edilemez. Tabi ben burada onun örneklerini verecek değilim. Kısaca geçmiş olayım inşallah bir öğrencimiz bu konuda doktora yapıyor. Belki bir sene sonra bitebilir. Bittikten sonra bütün enine boyun her şeyiyle ortaya çıkacak Allah nasip ederse. Onun da delili yok. Bu kadarla yetinmiş olalım.

O zaman tek şey kalıyor sünnet Kuran’a tabi olması gerekiyor. O zaman Kuran. İcma ve kıyasın da delili yok. O zaman tek uymamız gereken kitap ne oldu? Kuran. Kuran zaten yetiyor. “Kurandan sonra hangi söze inanacaklar? (Murselat 77/50)” İnanacağımız şey bu. Dolayısıyla sünnet de Kuranı Kerim’in ışığında ele alınacak, diğer bütün şeyler de. Buraya şuradan geldik. Bir yerde Kuranı Kerimden bahsettiniz mi bakıyorsunuz karşınızdakiler rahatsız olmaya başlıyor ve delil aramaya başlıyor sağdan soldan. Hâşâ sanki Allahı susturacaklar! Çünkü o benin sözüm olsa istediğinizi söyleyin. Ama bu Allahın kelamı… Burada senin yapacağın şudur. Bu ayeti kerimeye yanlış mana verdin dersin tamam, ispatlarsın. Gerçekten yaptığın doğruysa bizim de onu kabul etmemiz gerekir. O kadar. Onun dışında yapılacak bir şey yok. E Kuranı Kerime inandığını söyleyen müslümanların yapacağı budur.

Mesela burada bir örnek vermiş olayım size. Enes Hocayı örnek vereceğim şimdi burada. Geçen sene hayızlı kadının orucuyla ilgili bir yazı yazmıştık. Bu yazı Arapça olarak yazıldı. Sonra Enes hoca tuttu İslam Online diye Arapça bir site var değil mi? Yusuf El Kardavi’in yönetiminde. Katar’dan yayın yapıyor. 200 kişilik bir araştırma ekibi var. Yani maddi imkânları oldukça iyi olduğu için çok sayıda bilim adamı çalışıyor. Şimdi Enes Hoca oraya bir soru soruyor önce. Diyor ki bizim burada bir hoca var hayızlı kadınların oruç tutabileceklerini söylüyor. Bunun için de şunu diyor: “Oruç yeme içme ve cinsel ilişkiyle bozulur. Bunlar bunu yapmıyorlar. Oruçları niye bozulsun adet görmeleriyle birlikte?” Bu kadar yazmış kısaca. Ondan sonra hemen cevap geliyor. Onun siz hoca dediğini ona hoca denmez ama mecazen hoca diyelim! Arkasından epeyce bir şey söylüyorlar. Enes hoca hemen ikinci bir mesajda delilleri ile birlikte yazıyor. Yazının tamamını kendisine gönderiyor değil mi? Yazının tamamında şu var. Fıkıh kitaplarında derler ki gerçi bu yazının tamamı bizim Doğru Bildiğimiz Yanlışlar’ın içerisinde var oradan bütün delilleri ile okuyabilirsiniz. Arapçası da Hablullah sitemizde var.

Şimdi orada şu var. Adetli kadın oruç tutamaz. Fıkıh kitaplarında olan bu… Tutması haramdır. Adet gördüğü an orucu otomatik olarak bozulur. Şimdi biz de şunu yazdık. Allahütealâ Bakara Suresi’nin sonunda diyor ki “Allah hiç kimseyi gücünün yettiğinin dışında bir şeyle sorumlu tutmaz. (Bakara 2/286)” Bir sorumluluk yüklüyorsa mutlaka gücü yetiyordur. Mesela adetli kadın abdest alabilir mi? Alamaz. Çünkü abdesti bozulur. Buna gücü yetmez kadının. Buna gücü yetmediği için kılamadığı namazdan sorumlu oluyor mu? Olmuyor. Çünkü Allah hiç kimseyi kadın olsun erkek olsun gücünün yettiğinin dışında bir şeyle sorumlu tutmaz. Peki siz madem diyorsunuz ki adetli kadın oruç tutamaz, öyleyse orucu kaza etmekle de sorumlu olmaması gerekir öyle değil mi? Yok efendim kaza etmekle sorumlu. Şimdi Enes Hoca o yazıyı yazdıktan sonra altına şunu yazıyor. Edası haram olan bir şeyin kazası nasıl farz olur? Yani ramazanda kadına oruç tutmayı yasaklayacaksınız başka zamanda kaza etmeyi farz kılacaksınız. Bunun mantığı nedir bana izah eder misiniz? İkincisinde o yazıyı gönderince bu konuda bize delil gönderin deyince diyorlar ki bu konuda delil icmadır. Çünkü bu konuda ayet kimseyi desteklemiyor. Tutarsa tutar tutmazsa tutmaz. Bu konuda hadis de yok. Evet, hadisi şerif var ama tutamaz diye bir hadis yok. Tutmazdık daha sonra kaza ederdik diyor Ayşe validemiz. Tutmayı yasaklayan ayet yok hadis yok. O zaman bu yasağı kim koymuş? Efendim bu konuda icma vardır diyor. Aslında onların dediği şekilde icma da yok. Onu da tespit etmiş Enes hoca. Üçüncüsünde diyor ki soru sorarken diyor ki peki madem bir şeyin aslı haramsa onun kazası farz olur mu? Ondan sonra bizim interneti onların internetine kapattılar. Cevap o. Verecekleri bir cevap yok. O icma ne zaman olmuştur diye soruyor ayrıca. İcma zamanına kadar kadınlar ne yapıyorlardı? Bu kararı alıncaya kadar kadınlar ne yapıyorlardı? Çünkü icma Peygamberden sonra oldu. Peygamberimiz zamanında kadınlar ne yapıyorlardı? Tabi bunlara cevap yok.

Şimdi orucu tarif ederken herkes nasıl tarif eder? Yemeyi, içmeyi ve cinsel ilişkiyi terk etmek değil mi? Tan yerinin ağarmasından güneşim batımına kadar. Peki, adet gören kadın bu üç şeyden hangisini yaptı ki oruç bozuldu? Fıkıh kitaplarında şu yazar: güneş batıyor çizgisini görüyorsunuz. O çizgi kaybolmadan kadın adet görmeye başladı orucu gitti. Ya bir şey mi yedi bir şey mi içti? Eşiyle ilişkide mi bulundu? Yok. Peki, niye gitti? Bu konuda ayet mi var, hadis mi var? Yok.

Namaz kılamazın ayeti var. Çünkü ayette temizleninceye kadar kadınlara yaklaşmak yasaklanıyor. Demek ki temiz saymıyor Allah o zaman. Temiz olmadıkları zaman namazı kılamazlar zaten. Namaz kılamadıkları için de kılamadıkları namazdan sorumlu değiller çünkü siz kılamazsınız diyen Kitap yani o hükmü zaten Peygamberimiz kılamazsın diyor onu Kuran’dan anlamak mümkün. Abdesti temizlik için alıyoruz. Kadın da temizlenemez diyor Allah âdeti bitinceye kadar. Tamam kılamaz, kılamazsa Allah da gücünün yetmediğinden sorumlu tutmuyor. Gayet güzel değil mi. Kılamazsın diyorsa kaza etme zorunluluğu da yüklemiyor. E peki bunu tutamazsın diyecek daha sonra kaza et diyecek. Bunun ne akılla, ne mantıkla ne sünnetle ne de başka bir şeyle bağdaşır yanı yok. Bir örnek vermek için bunu söyledim. Tekrar ediyorum bu konuda detaylı bilgi edinmek isteyenler bizim Kuran Işığında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar adlı kitapta onu bulabilirler. Bu kitap internette de yayınlanıyor isteyen indirebilir.

Bakın tekrarlanıyor. Hani bir şey ortaya çıkarmıştık biliyorsunuz. Kuranı Kerim’de her şey çifttir. Bakın burada da tekrarlanıyor. Yukarıda da hasta ve yolcu olan başka gün tutar diyor burada da diyor. Çünkü eğer bu aşağıdaki ifade olmasa yukarıdaki ifadeden başka hükümler de çıkarılabilir. Ne gibi hükümler çıkarılabilir? “Oruca gücü yetenler yaptıkları her kaza için bir de fidye versinler” hükmü çıkarılabilir. Yani çünkü orucu kaza etmeye gücü yetenlere bir de fidye gerekir verilebilir. Ki biz geçen sene öyle gibi anlamıştık konuşmuştuk. Epeyce üzerinde durunca bunun doğru olmadığını anladık. Yani şöyle eğer o ikinci ayet olmasaydı bir adam orucunu kaza ettiyse edecek hem de fitre verecek hükmü verilebilirdi ama o ikinci ayet olunca çünkü o ikinci ayette başka günlerde o günler sayısınca oruç tutar. Başka bir şey yok.

“Allah sizin için kolaylık ister zorluk istemez. (Bakara 2/185)” Allahütealâ bize zorluk yüklemek istemiyor ama biz kendimize zorluk yüklüyoruz. Şimdi Allah diyecek ki size kolaylık istiyorum zorluk istemiyorum diyecek ve ramazanda adetli kadına tutamazsın diyecek. İftara kadar bir şey yapmadım. Yok, bozuldu orucun diyecek. Ondan sonra bundan daha büyük zorluk olur mu? Kolaylık ne olur? İster tut ister tutma serbestsin. Çünkü adetli olmak bir hastalık halidir. Tutmayabilirsin. Tutmazsan daha sonra kaza edersin. Tutarsan bir şey yok. Sen bilirsin. İşte bu ne olur kolaylık bu olur burada. “Bir de sayıyı tamamlayasınız diye. (Bakara 2/185)” Zaten iki kişiye oruç tutmama hakkı veriyor Allahütealâ hasta ve yolcu. Adetli kadına da: “Sana hayızlı kadını soruyorlar. O bir eziyettir. (Bakara 2/222)” Hastalık da eziyettir değil mi? Yani, hastalık olduğunu da o ayetten anlıyoruz. Zaten kadın adet olduğu zaman “hastalandım” der. Niye? Çünkü vücuttaki normal şekil değişiyor. Hastalık da odur zaten. Vücut normal seyrini değiştiriyor hastalıkta. “Size doğru yolu göstermesi karşılığında Allahın büyüklüğünü ilan edesiniz.” Önce siz kavrayacaksınız sonra ilan edeceksiniz. “Belki Allaha teşekkür edersiniz. (Bakara 2/185)” Yani şükür kelimesinin tam karşılığı teşekkürdür. Ben Allaha teşekkür ederim dedi mi bir insan herkes garipser. Hâlbuki Araplar bir insana teşekkürle Allaha teşekkür için aynı kelimeyi kullanırlar. Yani teşekkür için ayrı bir kelime şükür için ayrı bir kelime Arapçada yoktur. Şimdi Allaha teşekkür ederim dersek manayı kavrayabilir miyiz? Teşekkürü kim için yaparız? Bize bir iyilik yapan için yaparız. Şükür de odur işte. Allaha teşekkür ederim dediğin zaman zaten elinde olan avucunda olan her şeyi ona borçlusun. Ama şükrederim dediğin zaman birçok kimse şükrün ne olduğunu kavrayamıyor öyle değil mi? Çünkü Türkçede çok kullanılmıyor bu kelime.

Bir de burada yeri gelmişken 184. Ayette bir şey var ona da dikkatinizi çekeyim. 184. Ayetin mealini bir okuyalım. Benim verdiğim meal çok farklı bir meal. Bu şekilde meal veren pek yoktur da ama onu da görmüş olun bu arada. Sizin elinizdeki meallerde olmayacak zannedersem. “Sayılı günler. İçinizde hasta olan veya seferde olan kimse diğer günlerden sayısınca tutar. Ona güç dayanıp kalacaklar.” Ne demek güç dayanıp kalacaklar ne anladınız? “Ona güç dayanıp kalacaklar üzerine de fidye yoksulun doyumudur.” Yutikunehu’ya verilen mana. Şimdi bu kelime Türkçede “takat” olarak kullanılır. Takati olanlar. Takati olmayanlar diye Türkçede kullanılır. Benim takatim yok dersiniz. Ne manaya gelir? Ben güçsüzüm halsizim. Takatim var evelallah dersiniz. Nedir? Gücüm var demektir. Oruca takati olanlar ama oruca takati olanları oruca takati olmayanlar diye tercüme ederler tefsirlerde de meallerde de. Sanki Allah hâşâ burada bir kelimeyi koymayı unutmuş. Yutekunehuyu la-yutekunehu diye anlamlandırırlar. Ona gücü yetmeyenler diye. Bunların da ne Kurandan ne sünnetten bir delilleri yok. Hâlbuki “oruca gücü yetenlerin” sünnetten de delili var Kuran’dan da delili var. Şimdi elinizde başka mealler var mı? Aslında hiç iyi yapmadık hep aynı meali buraya koymakla. Hep değişik mealler koyuyorduk çok güzel oluyordu. Ne diyor orada? (Katılımcı mealden okuyor anlaşılmıyor) “Hasta ve iyileşme ümidi yok. Oruç tutmaya gücü yetmiyor.” Hâlbuki aynı surenin sonunda takatimiz olmayan şeyi bize yükleme diye Allah bize dua ettiriyor. Takatimiz yoksa sorumluluk da yoktur. Burada takati olanlara takati olmayanlar diye mana verirler. Ondan sonra da efendim bir de fidye çıkarılıyor. Yani adam oruç tutamıyorsa yaşlılıktan dolayı bir hastalıktan dolayı tutamıyorsa her gün için bir fidye verecek diyor. Onu da bu ayetten çıkarıyorlar. Bu ayet her gün için bir fidye demiyor. Bir tek fidyeden bahsediyor. Gücü yetmeyenlere demiyor ayet gücü yetenlere diyor. Çaresiz bir adamın yiyeceğidir. Yani ramazan orucunu tutanlar bir fidye verecek. Ne veriyorsun ramazan bitince? Fitre. İşte bu ayet onu söylüyor. Bu ayet fitreyi söylüyor Peygamberimiz de zaten onu uygulamış. Şimdi Kuranla sünneti birlikte ele aldınız mı bütün bu güzellikleri yaşıyorsunuz. Kuran birinci delil sünnet ikinci delil deyince ne Kuranı anlıyorsunuz ne sünneti anlıyorsunuz. Arayı açtığınız zaman öyle oluyor. Devamını oku… “Şimdi ona gücü yetmeyenler bir fakiri doyuracak fitre versinler” diyor. Oruç tutmaya gücü yetmiyorsa… Bu mana yanlış ama farz edelim doğru. Gereken nedir? Bu ramazan orucu. Demek ki tamamına bir fidye verecek. Peki, her güne bir fidyeyi nereden çıkarıyorsunuz? Yani şunu ilave bunu ilave gene olmuyor. Tekrar edeyim, “Oruç tutanlar / oruca gücü yetenler onlara gerekir bir yoksul doyumu fidye. (Bakara 2/184)” Yani fidye miktarlarının da neden az olduğunu buradan anlayın. Siz ne kadar yüksek verirseniz sevabı o kadar olur. Niye az? Çünkü herkes verecek. Herkes verecek olduğu için az. Bir fakir hem verir hem alır. Zengin ise daha iyiyse durumu verir ama almaz. Fakir bir verir beş alır on alır yüz alır bin alır. Ama bir verir.  Vermenin de zevkini yaşar. Çünkü bir yoksul yiyeceği. Ona da gücü yetmiyorsa zaten Allah onu sorumlu tutmaz.

“Kullarım sana beni soracak olurlarsa ben onlara çok yakınım. (Bakara 2/186)” Ne kadardı Allahütealâ’nın bize yakınlığı? Şah damarımızdan daha yakın.  Yani biz nerede olursak olalım o bizle beraber ve bize şah damarımızdan daha yakındır. “Dua edenin duasına karşılık veririm. (Bakara 2/186)” Duasını kabul ederim. Şimdi düşünün Allahın vermediği bizim sahip olmadığımız neyimiz var? Yani elimizde avucumuzda olanlardan hangisini Allah vermemiştir bize? Tamamını o vermiş değil mi? İnsanlar ellerindekine razı olmaz daha fazlasını istedikleri için “Allah vermiyor” derler. Önce verdiklerine bir şükret. Şu sahip olduğun şeylerin tamamını o vermiş zaten. Dur bakalım burası imtihan dünyası. Her istediğini verirse burası imtihan yeri olmaz ki. Olur cennet. Ben diyor dua edenin duasına cevap veririm. Onlar da benim isteklerime cevap versinler. Benim de isteklerim var onlardan değil mi? Allahın emirleri var. “Onlar da benim isteklerime cevap versinler. Bana inansın ve güvensinler. Belki böylece olgunlaşırlar. (Bakara 2/186)” Şimdi bir ara verelim.

Dersimizin ikinci bölümüne geçtik. Burada sorular var. Kuranın ilk inişi kadir gecesindedir. Bu ayete göre peygamberlik öncesi de oruç olduğu anlaşılıyor mu?

Tabii ki vardı. “Sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı. (Bakara 2/183)” diyor Allahütealâ. Hıristiyanları biliyorsunuz. 30 güne ilave yapmışlar ve onu perhize çevirmişler. Bir takım değişiklikler yapmışlar. Yahudiler oruç tutuyorlar ama nasıl tutuyorlar doğrusu onun detayı benim aklımda yok. Bir ara okumuştum ama şu anda size yanlış şeyler söyleyebilirim diye. 24 saat oruç tutuyorlar, o şu şekilde oluyor. Akşam iftar ediyorlar da yıldızlar çıkıncaya kadar. Yıldızlar çıktı mı artık yeme içme yok. Yani sahur onlarda yok bizde var. Onların ilmihallerinde epeyce oruç var ama toplam kaç gün oruç onu bilmiyorum.

Ramazanın yaklaştığı şu günlerde Müslümanların içinde olduğu bir ihtilaf var. Ramazana başlama günü ile ilgili belli bir bölgede ayın görünmüş olması diğer bölgelerdeki Müslümanların oruca başlaması için yeterli midir?

Bu konu fıkıh kitaplarında hep tartışılmıştır. Bir yerde hilal görüldüğü zaman diğer yerdeki Müslümanlar oruca başlayabilir mi başlayamaz mı? Genellikle başlaması kabul edilir. Kabul etmeyenlerin davranışı da Kuranı Kerim’e uygundur. Çünkü Allahütealâ orada: “Sizde kim o aya şahit olursa o ayını oruçlu geçirsin (Bakara 2/185)” diyor. Size kim şahit olursa dediğine göre başkası şahit olursa başkasının şahitliğinden bana ne dersiniz. Falan şehirde görmüşlerse bana ne ben görür tutarım diyebilirsiniz. Ha bu genelde kabul ediliyor. Yani bir yerde görülürse diğer yerlerdeki Müslümanlar da oruca başlar diye. Sonra bundan epeyce önceydi bir toplantı yapılmıştır bu konuyla alakalı olarak. Bir karara varılmıştı dünyanın neresinde hilal görülürse bütün İslam âlemi oruca başlayacak birliği sağlamak için. Şimdi o uygulanıyor. Müslümanları asıl yanıltan şu. Yıllardır Suudi Arabistan’da hilal görülmediği halde görüldüğü ifade ediliyor. Ama ben geçen sene orada genç bir uzmanı dinlemiştim. Yani bu şartı biraz daha ciddiyetle ele aldıkları anlaşılıyor. Genç bir uzmanı dinlemiştim Suudi Arabistan televizyonunda. Yani olaylara hâkim birisine benziyordu. Yapmış olduğu konuşma, tanımlar oldukça tatmin ediciydi ve geçen sene bizle beraber başladılar. Bir yanlışlık olmadı. Şunu söyleyeyim Türkiye’deki uygulama İslam Konferansı teşkilatının aldığı karara tamı tamına uyuyor. Tamamen hilalin çıplak gözle görülmesi esasına göre hareket ediliyor. Hilalin görülmesinde bir problem yok. Gerek ramazanın başlangıcında gerek bitiminde Türkiye’deki uygulama tamı tamına güvenilir bir uygulamadır. Ben şahsen bunu çok sayıda gözlemlerimle tespit ettim. Bir kere bile hatasına şahsen rastlamadım. Hilalle ilgili olarak Türkiye’nin uygulaması son derece güzeldir. Çünkü o konuda gerekli titizlik yıllardır gösteriliyor.

Yalnız bir husus var onu da biz yıllardır söylüyoruz. Ama o konuda harekete geçmiş değiliz tam olarak. Siz burada da görüyorsunuz her akşam her derste bir sürü problem ortaya çıkıyor. Problemler o kadar çok ki. Bu problemlerin bir kısmını biz size bu derslerde yansıtıyoruz. O kadar çok problemler yumağıyla yüz yüzeyiz ki asırların ihmali sebebiyle. Biz vakıfta 11 kişi çalışıyoruz. Herhalde onu 111 kişiye çıkarsak birazcık rahatlama olabilir. Böyle olduğu için de her tarafa yetişmemiz mümkün olmuyor. Aslında yapmamız gereken en önemli işlerden bir tanesi namaz vakitleri meselesidir. Orada çok ciddi yanlışlıklar var. O yanlışlığı tespit için biz her türlü çalışmayı yaptık. O konuda bir problem yok. Diyanet İşleri Başkanlığı Uzmanları ile de yaptık, yurt dışında da birçok yerlerde yaptık. Hatayı tespit ettik ama bunu uluslararası bir toplantı haline getiremedik. Aslında şu anda şartlar son derece uygun. Namaz vakitleriyle ilgili uluslararası bir toplantının yapılması gerekiyor. Aynı hilal konferansında olduğu gibi bir de namaz vakitleri konferansı yapılması lazım. Bunu da İslam Konferansı Teşkilatı yapmalı. Biz de ona öncülük edebiliriz çok rahat bir şekilde zaten o teşkilatın başkanı da diğer uzmanları da bizi gayet iyi tanırlar. Aslında bu konuda aslında hata bizden kaynaklanıyor aşırı derecede meşgul olmaktan dolayı. İnşallah ümit ediyorum ki seneye böyle bir şey yaparız. En azından çok istiyoruz yapmayı. Bu konuda İstanbul Üniversitesi’nin uzmanlarıyla da anlaştık Uzay Bilimleri fakültesiyle de. İnşallah bir şeyler yapacağız.

Şimdi bu anlaştık dediğimiz husus şu. Bakara Suresi’nin 187. Ayetinde Allahütealâ diyor ki, az önce okuduğumuz ayetlerin devamı. Ayetin sadece soruyla ilgili kısmı okuyum: “Fecr tarafından siyah iplik beyaz iplikten sizce iyice ayırt edilinceye kadar yemeye içmeye devam edin. (Bakara 2/187)” Fecr, yani tan yerinin ağarması. Sabahleyin tan yeri ağarırken ışık öyle bir nokta olarak gelmez. Şimdi dünya yuvarlak ya, uzunca bir satıh. Altında bir ışık kaynağı olsa, mesela güçlü bir lamba tutsam siz ışığı enlemesine görürsünüz değil mi? İşte sabahleyin de doğu ufkunda enlemesine bir ışık ortaya çıkar ama ortası biraz yüksektir. Çizgiler bir yarım daire yapar ve öyle devam eder. Gökyüzü kısmı çabuk aydınlanır çünkü ışıklar gökyüzüne vuruyor. Kara kısmı geç aydınlanır. Siz doğu tarafına bakarken sizinle güneşin olduğu taraf arasındaki o kara kısmı sabahleyin bütün cisimler gözükmediği için o erken vakitte ancak büyük cisimler görünür, uzunca siyah bir hat gibi gözükür. Onun üzerinde beyaz bir hat oluşur. İşte o siyahla beyaz birbirinden ayırt edilinceye kadar yiyin için diyor Allah. Size göre, teleskopla, falan uzmana filan uzmana göre değil. Size göre o siyah çizgi beyaz çizgiden ayırt edilinceye kadar yiyin için. Şimdi siz takvimlerde ilan edilen imsak vakitlerine bakarsanız o imsak vakitlerinde dünyanın herhangi bir yerinde böyle bir olay olması mümkün değil. Çünkü o takvimlerdeki imsak, güneş ışınlarının toprağa ulaşması esasına göre değildir. Güneş ışınlarının atmosferin en üst tabakasına geldiği ana göredir. Yani astronomiye göre bir tan ayarlamışlardır. Yani astronomik tan… Astronomik tan da gerçek tandan 6 derece kadar yüksektedir. Bunun üzerine bir de ilaveler yaparlar 21 dereceye çıkarlar. Bir de işte ihtiyattır falan koyarlar. Sabahleyin tanyeri ağardı imsak oldu diye takvimlerde görürsünüz o saatte dünyanın hiçbir yerinde kesinlikle imsak olmaz. İmsak ondan en az 40 dakika sonradır. Bazen bir saate kadar çıkar.

Dolayısıyla orada gördüğünüz imsak vaktinde yemeye içmeye devam edersiniz. Hava açık olduğu zaman bir çıkın gözlemleyin. Ben yıllarca gözlemledim. Türkiye’nin her yerinde dünyanın birçok yerinde gözlemledim. Orada görürsünüz. Bu konuda hazırladığımız raporlar Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vakit hesaplama uzmanlığında da var. Ama bunları harekete geçirmek uluslararası bir toplantıya bağlı öyle anlaşılıyor. Çünkü şu ana kadar herkes haklılığımızı kabul ediyor ama kimse uygulamaya yanaşmıyor. Eğer Allah nasip ederse niyetimizde şu da var. Seneye kadar bir imsakiye hazırlayalım diyoruz. Gerçek manada işte şu saatte imsak olur diye bir imsakiye hazırlayabilirsek inşallah büyük bir hizmet yapmış oluruz. Aslında burada yapılacak çok daha fazla şeyler var. Olay sadece burayla sınırlı değil. Yatsı namazı vakti problemi de var kuzey ülkelerinde. Bütün bunları inşallah Kuranı Kerim’e göre halletmek nasip olur.

Şimdilik sizin bileceğiniz şu. Takvimlerde ilan edilen radyo televizyonlarda ilan edilen vakit kesinlikle imsak vakti değildir. O sırada da namaz kılarsanız teheccüd olur sabah namazı olmaz. Yemeyi içmeyi bırakmakta problem yok diye bir şey yok ondan da problem var. İnsan bir bardak su içmek istiyor içemiyor. Bazen adam bir hap yutmak istiyor yutamıyor. Yani Allahın verdiği ruhsatı da sonuna kadar kullanmak lazım… Efendim ihtiyat mihtiyat diye diye insanlar artık kendilerini boğacak hale getiriyorlar. İhtiyat dinin emrettiği şekilde davranmaktır. Dolayısıyla bu konular son derece önemli. Yani sizin hepiniz işte bizi internetten de dinleyenler çıkın sabahleyin imsak dedikleri vakitte bir bakın doğu tarafına. Güneşin ışını o lamba ışınlarıyla karşılaştırılmayacak kadar güçlüdür. Lamba ışınları belli noktadadır. Güneşin ışınları ufukta genişçe yayılır. Sizin burada yapmanız gerekmez. Çıkarsınız Karadeniz kıyılarına kadar gidersiniz rahatça görürsünüz. İnsanların hepsi İstanbul’da yaşamıyor. İstanbul’dan çıkar gider bir yere zor bir şey değil. Yeter ki insan bunu görmek istesin. İlk önce başlangıçta ciddi sıkıntı yaşarsınız. Çünkü ufuktaki lamba ışıkları sizi yanıltabilir. Onu uzmanları anlayabilir. Fakat siz çıkıp baktığınız zaman da tan yerinin ağarmadığını anlayacak kadar da bilgi sahibi olursunuz. Çünkü bakarsınız ki dört taraf da aynı ölçüde, şiddette karanlık. Daha sonra tan yerinin ağarmaya başladığını gördüğünüzde de net olarak anlarsınız. Çünkü o noktasal değil geniş bir satıh üzerinde tan yeri ağarır.

(Başka bir soru) Bakara 184’te güç yetirenler fidye veriyor. Şimdi “o orucu tutabilenlere”. Yani orucu tuttun değil mi. Ne gerekir, “bir yoksul doyumu fidye gerekir”. Hasta ve seferde kaza ediyor. O fitre dediğin şeyi kazası olan da verecek olmayan da verecek. Ona da gerekiyor bu. Burada nesih söz konusu değil. Nesih olmaz burada. O orucu tutabilenler fitre verirler. Bunlara farzdır. İster kaza olarak tutabilsin ister eda olarak tutabilsin fitre verirler. Şimdi bazıları diyor ki oruç tutabilenler tutmayıp da yerine fidye verebilirler. Hayır, böyle bir mana anlaşılmaz oradan. Böyle bir şey yok. O zaman hasta olan kaza edecek hasta olmayan da fidye verecek bu kabul edilebilecek bir şey değil.

Şimdi burada bir de arada sorulan bir soru üzerine güzel bir şey daha ortaya çıktı bunu da sizinle paylaşayım. Bakara Suresi’nin 184. Ayetini açın. Şimdi burada az önceki derste söylemiştik “oruca gücü geçenlere bir çaresizi doyuracak fidye gerekir” ayetini tefsir ve meallerin büyük bir çoğunluğu “gücü yetmeyenlere fidye gerekir” şeklinde alınmış. Hatta fıkıh kitaplarında da var bu. Hastalığından dolayı ya da yaşlılığından dolayı eğer oruç tutamıyorsa tutamadığı günler sayısınca fidye verir derler. Bunu hep bu yanlış anlamdan çıkarırlar. Şimdi biz böyle bir mana verelim. Farz edelim ki burada mana böyle. Yani o kişilerin dedikleri gibi. Bakın ne kadar tutarsızlıklar ortaya çıkıyor. Ne mana vermişlerdi? “Oruca güç yetiremeyenlere gerekir bir miskin doyuracak fidye.” Ayetin sonu nasıl bitiyor? Oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. Oruca gücü yetmeyen nasıl oruç tutacak? Anladınız mı? Oruca gücü yetmeyenlere fidye gerekir diye anlam vermişler ayetin metnine aykırı olarak. İlave yaparak. Manayı tam tersine çevirerek. Peki, oruca güç yetiremeyen kişiye Cenabıhak nasıl der ki orucu tutmanız daha hayırlıdır? Çünkü Allahütealâ kimseyi gücü yetmeyenleri sorumlu tutmayacağını kendi bildiriyor. Gücünün yetmediğini nasıl yapabilir. Orada nasıl tanımlamıştı bu meallerden birisinde? İleri yaştan dolayı hastalıktan dolayı oruç tutmaya gücü yetmiyor. Bu fidye verecek. Peki, bu kişiye “oruç tutmanız daha hayırlıdır” denir mi? Bakın nasıl çelişki meydana geliyor gördünüz mü? Çünkü ayete bir ilave yaptınız mı bütün ilişkiler bozuluyor. O zaman buradan şu ortaya çıkıyor. Oruç tutamayanın fidye vermesi diye bir şey yok. Böyle bir olay yok. Bunlar tamamen yanlış anlaşılmadan kaynaklanan şeylerdir. Oruca gücü yetmiyorsa zaten sorumlu değil. Oruç tutabiliyorsa, yolcuysa hastaysa daha sonra kaza eder. Değilse tamamını tutar. Kaza etse de etmese de her ikisine de bir fitre gerekiyor. Onu da biz zaten ramazanın sonunda peygamberimizin hadisine dayanarak veriyoruz. Hâlbuki o hadis bu ayeti kerimenin uygulanmasından başka bir şey değildir.

Fitrenin verilme zamanı da bu açıdan çok önemli. Çünkü ramazan bitmeden oruç tutabildiğin anlaşılmaz değil mi? Şimdi Peygamberimiz (sav) hadisinde fitrenin bayram namazından önce verilmesini emrediyor. Bayram namazından sonra verilirse o da bir sadaka olur diyor. Yani verilebilir diyor. Daha sonra oruçlarını kaza edenler sonra da verseler olur. Bunlar Peygamberimizin emrine uyarak baştan da verse olur.

(Fidye ve zekât farkı soruluyor.) Oruç tutma bir lütuftur yalnız o fidye bir zekât gibi değil. Zekâttan farklı tarafı şu: oruçluyken, bir sonraki ayette takvadan bahsediliyor, hadisi şeriflerde de eğer dilinizi korumuyorsanız, oruç tutmanızın fazla bir faydası olmaz mealinde Peygamberimizin ifadeleri var. Şimdi oruç tutarken zaten fitreyle ilgili hadiste de o var. Oruçlunun bir takım eksiklerini onunla tamamlama. Yani şükürden farklı bir tarafı var onun. Oruçta bir takım eksikliklerimiz olmuş olur. Yapmamamız gereken bazı davranışlarımız olur onunla tamamlama manasına gelir. Sadakayı vitrin hikmetini anlatan hadisi şerifte Peygamberimiz diyor ki: “Oruç tutanın temizlenmesi, miskinlerin de karnının doyması.”  Oruç tutanların bir takım hatalardan kusurlardan temizlenmesine sebep oluyor o fidye. Çaresizlerin de doymasına sebep oluyor. Tabi zekât da malın temizliği de onunla bunun arasında bir fark var.

Bizim ülkede ramazan ve kurban bayramının ortasında yani yetmiş gün içerisinde düğün yapmak caiz değildir diyorlar. Bu aylar haram aylar diyorlar. Bu konuda bize delilleriyle açıklama yapabilir misiniz?

Düğün yapmanın haram olduğu hiçbir zaman yok. Sadece kadın erkek ilişkisinin karı koca ilişkisinin haram olduğu bir ramazan günü oruç tutmak farz olduğu için. O da yolcu olursa bunun dışında kalır. Bir de hac veya umre için ihrama girmişse o zaman ihramlıyken haramdır. Onun dışında senenin hiçbir günü öyle bir yasak yok. Yani ramazanda kurban bayramında yani düğünün yasak olduğu hiçbir zaman yok. Her zaman düğün yapılabilir. Zaten düğünden sonra giderler ondan sonra da problem yok.

Yazıya Geçiren: Efe Mısırlı ([email protected])

[1] Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz. Allah sizin kendinize kötülük ettiğinizi bildi ve tevbenizi kabul edip sizi bağışladı. Artık (ramazan gecelerinde) onlara yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın. Mescitlerde ibadete çekilmiş olduğunuz zamanlarda kadınlarla birleşmeyin. Bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır. Sakın bu sınırlara yaklaşmayın. İşte böylece Allah ayetlerini insanlara açıklar. Umulur ki korunurlar. (Bakara 2/187, D.V. Meali)

[2] “Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir. (Bakara 2/2)”

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın