Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri

22 Kasım 2022 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Euzu billahi mineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim. Yusuf suresini tamamladık. Allah-u Teâlâ; “hayat hikayelerinin en güzeli” diye tanımlamıştı. Ondan gereken öğüdü almış olmayı cümlemize nasip eylesin. Hakikaten çok dikkat alınması gereken ve öğüt alması gereken bir sure. Kuran-ı Kerim’in tamamı elbette öyle.

Şimdi de Kur-an’ı Kerim’in 13. suresi olan Ra’d suresini anlamaya çalışacağız. “Ra’d” kelimesi, “gök gürültüsü” anlamına geliyor. Bu surede 13. ayette böyle bir kelime geçiyor. Oradan bu isimi almış ama her defasında olduğu gibi yine önce bir Yahya hocayı dinleyelim. Çünkü zihnimize şöyle bir özet olarak yerleşmiş olsun. Ondan sonra ayrıntılı bir şekilde anlamaya çalışırız.

Yahya Şenol: Ra’d Evet, bugün 13. sureye geldik: Rad Suresi. Bu Rad suresi, Mekki bir sure. Yani içinde bir kaç ayetin Medine döneminde indiği söyleniyor ama çoğunlukla Mekke döneminde inmiş olan bir sure. 43 ayetten oluşuyor ve biraz önce hocamın ifade ettiği gibi 13. ayette geçen “Ra’d”, gök gürültüsü manasına gelen o kelime sureye isim olarak verilmiş. Bugün inşallah bu sureyi okumaya ve anlamaya çalışalım.

Sure, şu ayetlerle başlıyor. Tabi, sure başı olduğu için “Bismillahirrahmanirrahim”, “iyiliği sonsuz ve ikramı bol olan Allah’ın adıyla” diye başlıyoruz.

Birinci ayet: “Elif, Lam, Mim, Ra”, “Bunlar Kitabın ayetleridir. Rabbinden sana indirilen Kur an, gerçeğin ta kendisidir. Ama insanların çoğu inanmazlar. Allah, gökleri görebileceğiniz direkler olmadan yükseltmiş olan, sonra arşa, yani yönetimin başına geçen ve Güneş ile Ay’ı hizmete koyandır. Her biri, kendi yörüngesinde belli bir süre için akar gider. Bütün işleri o düzenler. Rabbinizin huzuruna varacağınızı kesin olarak anlıyorsanız diye de ayetleri ayrıntılı olarak açıklar ve yine Allah, yerin alanını artıran, içine sabit dağlar ve ırmaklar yerleştiren, orda, yani yeryüzünde her üründen iki eşi oluşturandır. Geceyi, gündüzün üzerine örter. Bunda düşünen bir topluluk için gerçekten “ayetler” yani “göstergeler” vardır. Yeryüzünde birbirine komşu toprak parçaları, üzüm bağları, ekinler ve çatallı/çatalsız hurma ağaçları vardır. Hepsi aynı su ile sulanır ama biz tat açısından her birini diğerinden farklı kılarız. Bunda aklını kullanan bir topluluk için gerçekten “ayetler/göstergeler” vardır. İlk dört ayet böyleydi.

Abdulaziz Bayındır: Evet, istersen 5. (ayeti de) oku …

Yahya Şenol: Tam bir sayfayı bitirmiş olalım. Beşinci ayetimiz de şöyle: “Bir şeye şaşacaksan şaşırman gereken: onların “Toprak olduğumuzda mı? Gerçekten yeniden mi yaratılacağız?” sözleridir. İşte onlar, Rablerini görmezlik edenlerdir. Onlar boyunlarına halka takılacak olanlardır ve yine onlar cehennem ateşinin ahalisidir. Orada ölümsüz olarak kalacaklardır.

Abdulaziz Bayındır: Şimdi, ayetleri biraz daha diğer ayetlerle birlikte anlamaya çalışacağız. Ra’d suresinin ilk ayetinde Allah-u Teâlâ: “Elif lam mim ra” buyuruyor. Tabi, bunlara huruf-u mukatta deniyor. Yani birbiriyle bağlantısız olan harfleridir. “Elif” diye ayrı okuyoruz, “Lam’ı” ayrı okuyoruz, “Mim’i” ayrı, “Ra’yı ayrı okuyoruz. Bunların elbette bir anlamı var ama biz şu ana kadar kendimizi tatmin edecek bir sonuca henüz ulaşmış değiliz. Bir hayli çalışmalar yaptık. İnşallah bunları açıklayan ayetleri bulmak da nasip olur. Çünkü Allah-ü Teâlâ, açıklamayı kendisinin yaptığını bize bildiriyor.

Yahya Şenol: Ama şunu belki söyleyebiliriz belki değil mi? hocam. Bunlar, anlamı asla Allah’tan başkası tarafından bilinemeyecek olan bir sembol, gizli ayetler değil.

Abdulaziz Bayındır: Ya, olmaz.

Yahya Şenol: Yani genelde söylenen bu ya. Bunlar asla bilinemez. Dolayısıyla bırakılmalı.

Abdulaziz Bayındır: Ya, olmaz. Surede, Allah-ü Teâlâ ayrıntılı açıklama yaptığını söylüyor ayetleri: bir yerde kısa/özlü, diğer yerde şey. Ama asıl problem şu: hikmet metodunun kaybolmuş olması. Biz şimdi şurada, biz Süleymaniye Vakfı olarak Allah-u Teâlâ nasip eyledi, “Hikmet Metodunu” bulup şu ana kadar çözülmemiş sayısız problemleri çözmek, Allah tarafından bizlere lütfedildi. Ama belki çözmemiz gerekenlerin yanında bu bir nokta gibidir.

Yahya Şenol: Öncesinde de böyle bir çalışmadan bizde hani bilmediğimiz için zorlanıyoruz da işte. Bazı şeylere yetişemiyoruz dimi? Süre yetmiyor, şu olmuyor bu olmuyor. Hani örnekleri olsa önümüzde bizden bazı şeyleri direk geçe bilsek hemen yapılmış çalışmalar olsa.

Abdulaziz Bayındır: Biz mesela, biz burada ekip olarak her gün çalışıyoruz ama onun dışında da şey değil yani aramızda başka ekipler de var herkes çalışıyor ama dediğin gibi yani bu eski geleneksel bilgiyle yetişmişiz. Biz o bilgiyi farkına varmadan doğru kabul ediyoruz ama onun yanlışlıklarını ortaya çıkarmak, doğruları bulmak bazen yıllarımızı alıyor. Yani kolay bir şey değil. Hani iş mümkün olsa da İslam âleminde böyle bizim gibi belki binlerce ekip olsa.

Yahya Şenol: Her birimiz farklı bir yere eğilsek de kolay gidebilsek.

Abdulaziz Bayındır: Hatta her birimiz diğerinin bir takım yanlışlarını da bulsa, çok güzel sonuçlar ortaya çıkar. Yani bunun da olabileceğini ümit ediyorum, inşallah kısa sürede o neticelere ulaşırız.

“Elif-lâm-mîm-râ tilke âyâtul kitâb”

“işte bunlar kitabın ayetleridir”

“velleżî unzile ileyke min rabbik”

“Rabbinden sana indirilmiş olan” yani Muhammed sallallahu aleyhi ve selleme hitap ediyor: “Ya Muhammed! Sana indirilmiş olan”, tabii ona indirilen bize ve bütün insanlığa indirilmiş olandır.

“el hakku”, “tümüyle gerçektir.” Yani Allah’ın indirdiği her şey, tamı tamına gerçektir.

“ve lâkinne ekśerannâsi lâ yu’minûn”, “insanların çoğu, Allah indirdiği bu kitaba inanmıyor. Şimdi bugün görüyoruz ben Müslümanım diyen, hocayım diyen insanlara da ayetleri gösterdiğin zaman hiç görmek istemiyor birçoğu. Görmek isteyen ve teslim olanların sayısı az. Tabii bunu bilenler için diyorum. Bilmeyenler bir başka tarafta bildiği halde hesabına gelmediği için, ya tamam ama falan diye kıvırıp hemen başka tarafa kaçıyor.

İşte geçende birisi geldi, bir takım sorular soruyor gibi şey yapıyor, veriyorum ayeti okuyor, haydi şu ayeti bi oku diyorum hemen biraz okuyor, hesabına gel(miyor) hemen alıyor Kur’an-ı Kerim’i öpüyor bir kaç kere ondan sonra yerine. Ya kardeşim, Kuran-ı öpmek için değil, Kuranın içerisini anla. Anladım okudum, böyle şey yani gerçekten anlama niyeti yoksa yapabileceğimiz bir şey de yok.

İnsanlar, ya tamam ben inanıyorum falan diyor ama bakıyorsun ki başka şeylere yani güvenmiyor. “İnanmak” demek, “güvenmek” demektir. Ben şimdi mesela şimdi Yahya Hoca’ya sorayım. Mesela, bir adam birçok konuda sana güveniyor ama bazı konularda güvenmiyor. Bu adam bana güvenir der misin? Bir tek konuda bile olsa.

Yahya Şenol: Güvenmiyor.

Abdulaziz Bayındır: Değil mi? ve aslında Türkçe dili açısından da bu adam bana inanmaz dersin. Fakat işte aslında inanmak, güvenmek, ikisi de aynı anlamda. Ama bizde zamanla anlam daralması olmuş inanma meselesinde. Varlığını kabul ediyorum ben. Allah diye bir varlık var.

Yahya Şenol: İnanmak bu zannediliyor.

Abdulaziz Bayındır: İnanmak bu zannediliyor. İblis. Mesela bize öğretilen iman nedir? Allah’ın varlığına ve birliğine inanmak. Peki İblis, Allah’ın varlığına ve birliğine inanmıyor mu?

Yahya Şenol: İnanıyor.

Abdulaziz Bayındır: Tabi en küçük şüphesi var mı? iddia etmeye. Asla, asla şüphesi yok. Onun için asıl mesele yani Allah’ın varlığına ve birliğine inanmayan bir tek insan yeryüzünde yok. Ben ateistim diyenlere bakmayın, onlar da bu şey yapıyor. Hani yalan söylemek dünyanın en zor işidir. Her zaman fark edemezsiniz. Farkına varmadıkları zaman yani böyle biraz doğal yapılarıyla baş başa kaldıkları zaman bakarsınız ki Allah’a yalvarmaya başlıyorlar.

Yahya Şenol: Geçende de güncel bir şeyi aktarmış olayım. Türkiye’de ateistliğiyle meşhur birisi bir açıklama yapmış. Medyaya mı artık kendi sosyal hesabından mı? Türkiye de diyor. Ben ve benim gibi ateistlerin Allah’ın yokluğuna dair elimizde sağlam delillerimiz yok. Yani başka şeyden dolayı inanmıyoruz ama varsa bile beni cehenneme atacağına pek ihtimal vermiyorum diyor.

Abdulaziz Bayındır: Bak beni cehenneme atacağına, cehenneme de inanıyor.

Yahya Şenol: Yani beni cezalandırmaz diyor. Yani bu yokluğuna kani değil, yani.

Abdulaziz Bayındır: Bu çok önemli. Bak ahirete de inanıyor bu. Aynı İblis gibi, İblis de ahirete inanıyor.

Yahya Şenol: Hani, bahçe sahiplerini anlatan bir ayet vardı ya Kehf suresinde. Orada da adam diyordu ki; “Ben asla kıyametin falan geleceğini zannetmiyorum.”

“ve le-in rudidtu ilâ rabbî leecidenne ḣayran minhâ munkalebâ”

“Ha, oldu ki Allah’ın huzuruna döndüm ben öbür tarafta. İnanıyorum ki bundan daha iyisiyle orada da karşılanacağım.”

E, hani inanmıyordun Ahirette hiç bir şey ol(may)acağına?

Abdulaziz Bayındır: İblis de inanıyor işte ahirete, Allah’a ne diyor? “Ya Rabbi, bunların yeniden dirilecek güne kadar beni yaşat” diyor. Zaten insanlar, ölümle bitecek bir hayat, insanların hayallerinde bile yok. Hiçbir şekilde tatmin etmez yani insanları. Evet, işte inanmak güvenmektir. Allah’ın dediğine tam güveniyor musun? Ama öyle değil. İnsanlar tabi ben Kuran’a tabi ki inanırım. Ben Muhammed aleyhisselama elbette inanırım ama, falan bitti kusura bakma, aması yok. Onun için Allah’a tam güvenmiyorsanız inanmış sayılmazsınız.

“Allâhulleżî rafe’a-ssemâvâti biġayri amed teravnehâ śümmestevâ alâl’arş vesaḣḣaraşşemse velkamer kullun yecrî li ecelin musemmâ yudebbirul emra yufassilul âyâti le’allekum bilikâi rabbikum tûkinûn”

Şimdi Allah-u Teâlâ burada az önce, indirdiği ayetlerden bahsetti ki, O ayetler işte, şu elimizde olan Kur’an-ı Kerim’de ki ayetlerin tamamıdır. Tabii Adem aleyhisselamdan itibaren indirilmiştir. Ama şeriat, aynı şeriattır. Allah-u Teâlâ ona “kendi sünneti” diye tanım vermiştir ve en son kitapla da dinini tamamladığını ifade ediyor: Maide suresinin üçüncü ayetinde diyor ki “Şimdi Allah’ın ayetleri iki gruba ayrılır. Birisi indirdiği ayetleri, birisi de yarattığı ayetler.” Allah dinini de “fıtrat” olarak tanımladığı için, yani yarattığı ayetler, tabiatta geçerli kanun ve kurallar ne ise, Allah’ın dininde geçerli kanun ve kurallar da odur. Onun için “din”, “fıtrattır”. Yani doğa, insanın doğal yapısına en uygun olan ya da uygun olan tek şeydir, dini yaşama biçimidir. Onun için burada Allah-u Teâlâ hemen tabiata, tabiata anlatmaya yöneliyor.

“Allâhulleżî rafeassemâvâti biġayri amedin teravnehâ”, “Allah gökleri yükseltmiş olandır.”

Bakıyorsunuz gökler yükselmiş. Orada güneş var, ay var, yıldızlar var. Bu bizim gördüğümüz kısım. Güneşi, ayı birinci kat semanın süsü, zaten güneş sistemi ve ay. Ama ondan sonda burçlar, yıldızlar başlıyor. O da onlar: birinci kat sema, ondan sonra ikincisi, üçüncüsü, dördüncüsü, beşincisi, altıncısı, yedincisi. Henüz oralara çıkmış değiliz ama Nuh aleyhisselam zamanında oralara çıkılıyordu. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemi de Allah-u Teâlâ miraç yolculuğunda yedinci kat semaya kadar çıkarmıştır ve onu her konuda bize örnek veriyor ve bize de diyor ki Rahman suresinde; işte oralara çıkmak için bir güce ihtiyacınız vardır. O güç olmadan çıkamazsınız diyor.

Demek ki bunun bilgisini geliştirmemiz icap ediyor. İşte o şemaların her birisini diğerinin üstüne yükseltmiş oluyor ama hiçbirinde bir direk yok. Yani bizim gözümüzle görebileceğimiz bir direk yok. Peki bu ifade, görmediğimiz bir direğin olmasına engel değil. İşte çekim kuvveti, bilmem itim çeşitli, bunu fizikçiler daha iyi bilir, bilmediğimiz sahada konuşmayalım ama. Yani burada bakıyorsunuz ki göklerde en küçük bir çatlama yok, en küçük bir hareket, şey yok. Böyle sistemi bozucu bir tavır yok. İşte bunu yapan Allah-u Teâlâ’dır.

İşte Allah, bu yarattığı ayeti bize öğretiyor. Peki,  “sümmestevâ alâl arş”, Allah tüm bu gökleri, yeri yaratıyor, sonra da yönetimin başına geçiyor. Her şey Allah’ın kontrolündedir. Yani bizim kılcal damarlarımızda herhangi bir şey ortaya çıkmadan önce mutlaka Allah’ın ondan haberi vardır. Bir yaprak düşmeden önce mutlaka haberi vardır. Ve her birisini kayda da geçirir. Allah-u Teâlâ’nın bilgisini bizim hayal etmemiz mümkün değil.

Diyor ki “Denizler mürekkep olsa, ağaçlar kalem olsa, bir o kadarı daha olsa, Allah’ın bilgisini yazsalar, Allah’ın bilgisi bitmez diyor.” Hangi suredeydi bu?

Yahya Şenol: Lokman suresi yirmi yedinci ayet.

“Ve lev enne ma fil ardı min şeceratin aklamüm vel bahru yemüddühu min ba’dihi seb’atü ebhurin ma nefidet kelematüllahi innellahe azizün hakim”

Abdulaziz Bayındır: Şimdi ki diyor ki burada Allah-u Teâlâ; “ve saḣḣara-şşemse vel kamer”, “güneşi ve ayı da sizin emrinize vermiştir” diyor. Çünkü Allah, gökleri ve yeri, bizim imtihanımız için yarattığını ifade ediyor ayetlerde. Sizin emrinize vermiştir. Mesela, Hud suresi yedinci ayete bakarsanız, orada görürsünüz ki çok sayıda ayet var zaten.

Yahya Şenol: Kehf 109’muş.

Abdulaziz Bayındır: Kehf suresi 109. ayet, yani bir o kadarı daha olsa..

Yahya Şenol: “Kul lev kanel bahru midadel li kelimati rabbi”, “de ki Rabbimin sözlerini yazmak için denizler mürekkep olsa”

“le nefidel bahru kable en tenfede kelimatü rabbi ve lev ci’na bi mislihi mededa”, “bir o kadarını daha onlara katsak Rabbimin sözleri bitmeden denizler tükenir” diyor.

Biri Lokman 27, biri Kehf 109.

Abdulaziz Bayındır: Tamam. Yani Allah-u Teâlâ’nın bilgisi, tabi bizim hayal edebileceğimiz bir seviyede değil. Şimdi Allah-u Teâlâ diyor ki: “Güneşi ve ayı sizin hizmetinize vermiştir.” Yani güneşin doğuşu, batışı, ayın hareketleri falan. Ayın hareketleri öyle bir şekildedir ki, siz çok iyi şeyi bilirseniz, takip ederseniz gökyüzünde takip edebileceğiniz bir takvim gibidir. Aynı şey güneş için de vardır ama o, çok daha ince bir bilgi ister ve bu ince bilgiyi bilenler takvimleri basarak şey yapıyorlar ama Allah-u Teâlâ’nın asıl Kuran-ı Kerim’de kabul ettiğini söylediği takvim, ay hesabına göre olandır. Onun tabi birçok bağlantıları var. Şimdi ona girmiyoruz.

Evet, güneş ve ay, şimdi diyor ki; “küllün yecrî li ecelin musemmâ”, “şu güneşin ve ayın her birisi, belli bir süre için akar durur.” Nasıl akıyor? Allah-u Teâlâ, Yasin suresinde bunu söylüyor. Başka sureler de vardı değil mi, burada? Ne diyordu orada?

“veşşemsu tecrî li mustekarrin lehâ”

Yahya Şenol: Yasin suresindekini önce açalım, “veşşemsu tecrî li mustekarrin lehâ” “Güneş, kendisi için belirlenen yerde yani yörüngede akar gider.” Bu nedir?

“żâlike takdîrul azîzil alîm”, “daima üstün ve bilgili olan Allah’ın belirlediği bir ölçüdür” bu.

Abdulaziz Bayındır: Orada akıp gittiğini söylüyor. Burada da belirli bir süre için diyor. Demek ki güneşin orada yörüngesinde dolaşmış olması belli bir süre içerisinde oluyor.

Yahya Şenol: ve bu takdir diyor. Allah tarafından ölçülendirilmiş.

Abdulaziz Bayındır: Allah tarafından ölçüsü konmuş, evet.

Yahya Şenol: sonra, 39. ayet, “vel kamera kaddernâhu menâzil”, Allah diyor ki; “Ayı da, menzil menzil ölçülendirmişizdir.

Abdulaziz Bayındır: Evre evre

Yahya Şenol: Evre evre, yani ne olur o da? “hattâ âde kel’urcûni-l kadîm” “Kurumuş bir hurma salkımı sapı gibi olana kadar; menzil menzil, evre evre ölçülendirdik” diyor Allah.

Abdulaziz Bayındır: Tabi, yani çok ince bir hilal görüntüsünü alıncaya kadar, evre evre, görüyoruz. Biz ona göre takvimimizi, şeyimizi ayarlıyoruz. İbadetler hepsi ona göre oluyor.

Yahya Şenol: Sonra, “leş şemsu yenbeġî lehâ en tudrikel kamer”, “güneş, ayı yakalayamaz”

“ve lelleylu sâbikun nehâr” “Gece de gündüzü geçemez”, çünkü “küllün fî felekin yesbehûn”

“Onların her biri, bir yörüngede akıp gider. Yüzer gider diyor yani.

Abdulaziz Bayındır: Güneşin yörüngesi ayrıdır, Ayın yörüngesi ayrıdır. Bu yörüngeleri birbiriyle hiç bir zaman çakışmazlar, güneş ayla çarpışmaz yani bir birbirlerini çarpışmazlar. Her birisinin yörüngesi farklıdır. Şimdi bakınız ne yapıyor Allah ötede bize ayrıca bir geniş bilgi veriyor. Zaten ay için “Münir” vasfı açıklamasını yapıyor. Yani güneşten aldığı ışığı yansıtıyor. Az önce okuduğun Yasin suresinin ayetinde de o ışığın bizim tarafımızdan görülen kısmıdır, oradaki evreleri, ayrı yazılırdı tabii. İşte bu da ne yapmış oluyor burada çok ayrıntılı bilgi vermiş oluyor. Bu yarattığı ayetlerle ilgili olarak aslında tabi bunlar o konularda uzman olan kişilerin okuması halinde daha bizim farkına varamadığımız birçok şeyin ortaya çıkmasına sebep olur.

Evet “yudebbirul emr”, “Bütün işleri çekip çevirir Allah.” Yani göklerde, yerde ne var ne yok, her şey Allah’ın kontrolü altındadır.

“yufassilul âyât”, “bütün ayetleri de ayrıntılı olarak açıklar.” Bütün ayetleri dediğimiz zaman, gökler ve yer hepsi de dâhil. Hakikaten Kur-an’ı Kerim deki “gök bilgisi”, bugün dünyada asla bilinmiyor, çok çok az, çok çok basittir. Ama tabii bunu duydukları zaman gülenler, şey yapanlar elbette ki olacaktır. Bu bizim için hiç önemli değil. Ama Allah’a çok şükürler olsun bu, kutup bölgelerinde namaz vakitleri ile ilgili yapmış olduğumuz gözlemler ve konunun uzmanlarıyla yapmış olduğumuz görüşmeler üzerine Kuran’ı Kerim’in ne kadar ayrıntılı bilgi verdiğini, kutup bölgesini her tarafı ne kadar ayrıntılı bir şekilde anlattığını görmek nasip oldu. Tabi, aynı şey tüm gökler içinde, yer içinde yerin alt katmanları için de geçerli.

Evet. Peki, bütün bunlar, Allah ayetlerini açıklıyor. “leallekum bilikâi rabbikum tûkinûn”

Şimdi esas ona bakalım. Diyor ki, Allah bu açıklamaları yapıyor: “Belki siz, Rabbinizle yüzleşeceğiniz konusunda, kesin bir bilgiye sahip olursunuz. “Yani yakin bir yakin bir kanaatiniz oluşur. Kesin bir bilginiz oluşur.

Evet. “vehuvelleżî meddel ard”, “Yeryüzünü uzatan odur”, Allah yeryüzünü yaratıyor. İşte biraz sonra, dağları yerleştirerek yerin alanını genişletiyor. Yani şöyle düşünün, şunun şu yaptığı, kapsadığı bir alan var. Şimdi bunu da dağ kabul ederseniz, tüm çevresini ve burayı üstünü de düşündüğünüz zaman alanda çok ciddi bir genişleme olur. Yani Allah-u Teâlâ o şekilde alanları da genişletiyor.

“ve ce’ale fîhâ ravâsiye ve enhâran”, “oraya böyle sabit dağlar koyuyor ve şeyler koyuyor.” “revasi” kelimesini kolay anlamak için şey yapalım. Yani bu “gemilerin demir atması” da aynı kelimeyle ifade edilir. İşte şeyde Nuh aleyhisselamın gemisiyle ilgili olarak Allah-u Teâlâ “Bismillahi mecraha ve murseha”, işte “akıp gitmesi ve demir atması”. “murseha”, aynı kökten gelen kelimedir. İşte dağlar da, birer “demir kazık” gibidir. Neden demir şey gibi yani bir geminin demir atmasıyla bunlar arasındaki ilişki nedir? Eğer gemi demir atmasa, kıyıda duramaz. O gelen dalgalar onu alır götürür ve siz de bilemezsiniz o gemiye, ondan yararlanamazsınız.

Şimdi işte başka ayetlerde açıklıyor. Şimdi o konuya tabii ki girmemiz mümkün olmaz. Allah-u Teâlâ bu yeri, yerin üzerine eğer dağlar yerleştirmeyecek olsa, bu dağlar şey, yeryüzü kayar gider yani kayar, bu ona uğrar, o ona vurur falan. Yani şey gibi olur. Suyun üzerindeki diyelim bir levha gibi bir şey olur. İşte sallanır da, kayıp gider de, kaymasını engellemek için de Allah-u Teâlâ onu şey yapmıştır. Depremi engellemek için değil, yeryüzünün kayıp gitmesini engellemek için onu yapmıştır.

Evet “ve enhârân”, “ve nehirler de” oluşturmuştur Allah-u Teâlâ. Hakikaten mesela bu dağla birlikte nehir. Şimdi ben Erzurumlu olduğum için hep aklımda oluyor; şu Fırat nehri, Erzurum’da bir dağdan çıkar. Yani o dağın tamamına çıkmamıştım ama o dağın bir tarafına çıkmıştım, bir su içmiştim oradan. Yani ben o şekilde soğuk bir su hiç hatırlamıyorum. Yani öyle buzdolabı falan haltetmiş. Ama o kadar lezzetli bir su ki, insan içmeye doyamıyor. O soğukluğa rağmen zevkle içiyorsunuz. Bakıyorsunuz ki bir dağ. Aynı dağın bir tarafından Fırat nehri, bir tarafından Çoruh nehri çıkıyor. Allah Allah! Yani, ne biçim bir şeyi Cenab-ı Hak oluşturmuş? Ne biçim bir yapı oluşturmuş? Evet, şimdi tabi Fırat Nehrinin bir kolu çıkıyor ve Çoruh nehrini bir kolu çıkıyor ama başlangıç kısımları orası oluyor.

Şimdi ve şunu da söylüyor: bütün bunları anlatıyor, anlayın bakalım diyor. Bak, bunları hep görüyorsunuz.

“vemin kulliś-śemerât”, “Her türlü ürünler, meyveler”, her türlü ürün, toprak ürünlerinin tamamı “ceale fîhâ zevceyni”, “o ürünlerin içerisinde Allah hep “ikili bir yapı” oluşturmuştur. Yani onların tamamı erkekli ve dişilidir. Her birisinde bu vardır. Ee, peki bu kadar ayrıntılı veriyor. Peki devam edeceğiz.

Bu yetmiyor, “yuġşîlleylennehâr” “geceyi, ne yapar? Gündüzün üzerine örter.” Bakın, gündüz ve gece kaybolmuş değil. Bugün, şimdi şu söyleyeceğimiz şeylere gülecekler ama bir müddet bu konuda ciddi çalışmalar yapan, duygusallık yapmayan gerçekten doğru davrananlar, bunun çok ileri seviyede bir ilim olduğunu bileceklerdir. Ama sizlere şunu söyleyeyim. Lütfen, bu gelişmiş teknolojiden istifade ederek uzaydan dünya görüntülerine bir bakın. Bu fotoğraflara bakın. Bunları göreceksiniz. Bakacaksınız ki uzay zifiri karanlık. Ama dünyanın üzerinde mesela gece vakti, beyaz bir çember göreceksiniz. Ne diyor Allah ona?

Yahya Şenol: Zümer suresinin 5. ayeti, şöyle diyor Allah orada: “halekassemâvâti velarda bilhakk” Allah, gökleri ve yeri gerçek varlıklar olarak yaratmıştır”, “yukevvirulleyle alânnehâri”, önce Allah ne yapıyor? Geceyi, gündüzün üstüne sarıyor.

Abdulaziz Bayındır: “yukevvir” ne demek? Bizim “küre” kelimesi oradan gelmektedir. Yani böyle bir şey gibi, “sarık gibi”. Yani geceyi, gündüzün üzerine “bir sarık” gibi sarar. Başka?

Yahya Şenol: “ve yukevvirunnehâra alâlleyli”

Abdulaziz Bayındır: gündüzü de gecenin üzerine sarık gibi sarar. Yani gece ve gündüz dediğimiz varlık, lütfen dikkatle araştırın, bakın. Bu konu maalesef bilinmiyor, bilinmiyor. Yani ben geçenlerde, dünyada bu konuyu en iyi bildiği düşünülen kişilerden birisiyle de görüştüm. Daha önce de görüşmüştüm. Baktım henüz kavranmış değil. Ama inşallah. Siz şöyle gözlerinizle görürseniz bir de bilhassa gençler bu tarafa doğru yönelirse inşallah bu problemler yakında çok iyi şekilde çözülür ve anlaşılır.

Şimdi görürsünüz ki yirmi dört saat gece ve gündüz var. yirmi dört saat gece ve gündüz var. Yani o gece, üste çıktığı zaman, yani Allah-u Teâlâ’nın gece dediği varlık, tüm şeyi, çevreyi sarar. Onu zaten hissedersiniz. Gecenin özel bir şeyi yok, şekli yok. Ama gündüzün beyaz bir görüntüsü var. O, yirmi dört saat olan gündüz, eğer şey yoksa hava bulutlarla kapalı değilse, bir gece lambası gibi sizin önünüzü aydınlatır. Hiçbir aydınlık olmasa bile. Şimdi bunlar yirmi dört saat görürsünüz. İşte uzay, zifiri karanlık olmasına rağmen dünyada gündüzün olması, güneş ışınlarının o gündüz denen yere çarptıktan sonra aydınlığa dönüşmesidir. İnşallah bu ileri safhada ki bilgileri yeniden ortaya çıkarmak bize nasip olur. Çünkü İslam âlimleri bunları ortaya çıkarmış olmalılar. Çünkü çok sayıda kitaplar yakıldı, yok edildi.

Evet. Eee, şimdi İslam âleminde de biz mesela işte ilkokulumuz var, ortaokulumuz var, üniversitelerimiz var. Bunların burada talebeler, yıllarca boş işlerle meşgul ediliyor, mezun olanlar bir şey öğrenmiyor ve bunların ilim dedikleri, batıdan gelen de birtakım şeyler falan filan. Ama bize ait bir şey maalesef yok. İnşallah bundan sonra olur.

Evet, “inne fî żâlike leâyâtin likavmin yetefekkerûn”, “tefekkür eden bir topluluk için, tek kişi değil, bakın, “kavm” diyor, niye tefekkür? Kafanızı, fikrinizi iyice çalıştırıyorsunuz. Ekip olacak çünkü senin göremediğin fark edemediğini bir başkası fark edecektir. Tefekkür edeceksiniz o zaman çok güzel sonuçlara ulaşırsınız. “Ayetler vardır” diyor, bakın ayet. Tekrar ediyorum. Allah-u Teâlâ “ayet” kelimesini, indirdiği şu kitabın tüm cümleleri için kullandığı gibi “yarattığı tüm varlıklar için” de kullanıyor ve Allah-u Teâlâ ne diyordu bir ayette?

Yahya Şenol: “senurîhim âyâtinâ fîl âfâki vefî enfusihim hattâ yetebeyyene lehum ennehul hakk”, Fussilet suresinde (53. ayet). “Biz insanlara ayetlerimizi hem çevrelerinde hem kendi içlerinde göstereceğiz ve sonunda Kuran’ın gerçekten Allahın kitabı olduğu, onlar için ayan beyan ortaya çıkacak.”

Abdulaziz Bayındır: Bak, demek ki Kur’an Allah’ın kitabı olduğunun asıl delili, ispatı ne? Çevremizdeki ayetler ve kendi vücudumuzdaki ayetler. Onun için vücudumuzdaki her bir hücre bir ayettir. Şimdi biraz okuyalım daha iyi anlamamıza sebep olur inşallah.

Az önceki Fussilet suresi elli ikinci ayetti değil mi? Ya da elli üç de olabilir. Ben hep karıştırıyorum bunları. Evet şimdi. Şimdi Allah-u Teâlâ diyor ki;

“inne fî żâlike leâyâtin likavmin yetefekkerûn”, “yani kafasını çalıştıran bir topluluk için böyle tefekkür eden, fikrini böyle kendini iyice işe yoğunlaştırarak düşünen bir topluluk için ayetler vardır” ve burada çok şeyler bulacaktır, çok işaretler, çok göstergeler bulacaktır diyor.

Ondan sonra da şimdi bu gökleri anlattıktan sonra diyor ki “ve fîl ardı kitaun”

Yahya Şenol: Fussilet 53, bu arada.

Abdulaziz Bayındır: Fussilet 53, değil mi? Tamam. “ve fîl ardı kitaun mutecâvirâtun”, “Yeryüzünde de birbirine doğu komşu kıtalar vardır” diyor. Birbirine komşu kıtalar vardır şimdi kıta mesela Asya kıtası, Avrupa kıtası, Amerika kıtası, işte Avustralya biraz şey kalıyor, tek başına kalıyor falan ama o komşu olmaktan çıkıyor ama diğerleri birbirine komşu, hepsi, hepsi komşudur demiyor. Buna da dikkat edelim. Birbirine komşu kıtalar vardır diyor. Demek ki onu da Allah-u Teâlâ anlatmış oluyor. Komşu olmayanlar da vardır. Mesela Antarktika, komşu değil, Avustralya komşu değil. Birbirinden ayrı ama kara parçaları, “kıta” kelimesi “kara parçası” manasına gelir. Arap dilinde kara parçaları vardır. Peki başka?

“ve cennâtun”, “ve bahçeler var” bakın, “Cennat”, cennetin çoğuludur. “Cennet” kelimesi, hem “ahirette gidilecek olan cennetin” tanımlanması için kullanılır, hem de “dünyadaki bahçeler için” kullanılır. “Cennet”, “bitki örtüsü” manasına. Yani toprağı örten bir bitki örtüsü varsa oraya cennet der Araplar. O ağaç olur, bitki olur, er şey olur.

Evet, “ve cennâtun min a’nâbin”, işte, toprağı örten şeyler, “min a’nâb”, neden? Üzümlerden. Üzüm.

Yahya Şenol: Yani üzüm bağları.

Abdulaziz Bayındır: Tabii doğru öyle olur. Yani toprağı örtüyorsa üzüm bağı olur, başka bir şey olmaz. Evet, üzüm bağları.

“ve zer’un”, “ekinler”, Ne diyoruz? Biz o ziraat ürünlerine? Zirai mahsul. Ha, tamam, zirai mahsul. Bitki diyoruz tabii, bitkiler var, ondan sonra.

“ve neḣîlun”, “ve hurmalıklar” var, hurmalar var, hurmalıklar var. “sinvânun ve ġayru sinvânun” “yani çatallı, çatalsız”, ne diyelim. Şöyle bir hurma ağacı düşünün; diyelim şöyle şey çatallı yani sanki iki ağaç birleşmiş gibi ve bu cevizler de olur, çınarlar da olur, birçok şeylerde de olur ya da üçgen. Gövde üzerinde. Bazen tek olur, bazısı da birbirine birleşmiş iki üç ağaç gibi gözükür daha fazla da gözükür. Peki, bütün bunlar ne? Bakın, çeşitli meyveler, çeşit çeşit tarım ürünleri falan.

“yuskâ bi mâin vâhidin”, “tek bir suyla sulanırlar”. Aynı topraktan biter ve tek bir suyla sulanır. Ama her birinin tadı farklı, her birinin içeriği farklı, her birisinin etkisi farklıdır. Bu, ne büyük bir güç. Ee, bizler de aynı anne babanın evlatlarıyız. Bütün insanlara Adem evladı diyor Allah-u Teâlâ. Ama her birimiz birbirimizden farklıyız. Aynı annenin evlatları birbirinden farklıdır. Yani bakın Allah-u Teâlâ’nın gücüne ve kudretine bakın yani. Hatta her birimiz de mesela şu benim saçım, saçımın teli, herhangi bir hücrem, dünyada bir başkasında olmayan özelliklere sahiptir. Ondan dolayı kolayca öğrenebileceğimiz şey işte. Terimizi bile tespit ettikleri zaman bizim kimliğimize ulaşabiliyorlar. Muhteşem bir şey yaptığı Allah-u Teâlâ bize anlatıyor. İşte Allah-u Teâlâ kendinin bu özelliğine “bari’” kelimesini kullanıyor. Yani “farklı yaratma” özelliğine sahip: Haşir suresinin son ayetinde.

Yahya Şenol: Hem Halik, hem bari.

Abdulaziz Bayındır: Hem yaratan, hem de yarattığı her şeyi farklı yaratandır. Hiçbir şey diğerine benzemiyor. Evet, şimdi.

“ve nufaddilu ba’dahâ alâ ba’din fîl ukul”, “hepsi aynı topraktan, hepsi aynı suyla sulanıyor ama yemede biri diğerinden daha üstün. Şunu yiyorsun, daha iyi, daha zevkli geliyor, vücuda daha fazla fayda veriyor, öbürü bir başka açıdan bu başka açıdan. İnsanlar da öyle. Mesela kadınlara Allah-u Teâlâ birçok özellikler vermiş ki erkekler de yok, erkeklere özellikler vermiş ki, kadınlar da yok. Ama bir kadına öyle bir özellik vermiş ki hiç bir başka kadında yok. Bir erkeğe öyle özellik veriyor ki başka bir erkek de yok. Ne yapıyor burada? Bu, Allah’ın gücünü ve kudretini ortaya koyuyor.

Yahya Şenol: ve bu farklılıklar, bir üstünlük de doğurmuyor.

Abdulaziz Bayındır: Üstünlük değil.

Yahya Şenol: Farklılık, farklılıktır. O, öyle kalır.

Abdulaziz Bayındır: Farklılık, farklılıktır. Bazıları böyle bir şeyi kendilerinde bir şey hissetti mi, kibirleniyor ve tamamen kaybediyor. Öyle değil ki. Bu farklılıkları birleştirirsek işte onun için kavim, toplum, … Herkes kendi özelliğini birleştirir ise burada müthiş sonuçlar ortaya çıkar. Ama bizde öyle değil. İşte bu batıdan gelen bir eğitim sistemiyle, yok sen nerede okudun senin şeyi diploma ne, senin uzmanlığı ne falan diye Allah’ın insanlara verdiği özellikleri kaybediyoruz ve maalesef bir de zihinleri yıllarca şartlanmış olan kişilere âlim diyoruz, zihinleri hür olan kimselere de cahil diyoruz ve böylece çok ciddi manada bir köleleşme içerisinde maalesef hareket ediyoruz.

“inne fî żâlike leâyâtin likavmin ya’kilûn”, “aklını kullanan, doğru bağlantı yapanlar için bunlarda kesin ayetler vardır.” Peki, bu kesin ayetlerle nereye ulaşacaktık? İkinci ayette ne diyordu? Rabbinizle yüzleşeceğinize de inanırsınız, bu şekilde. Allah Allah, ne olur? Ya bu kadar gücü ve kudreti olan Allah-u Teâlâ. Ben hiç yoktum. Ben neydim, ondan önce, topraktım.  Üzerinde gezdiğim yer işte, oradan gelen ürünler Annem yedi, annemin vücudunda yumurtaya dönüştüm, babam yedi onun vücudunda sperme dönüştüm. Bunlar birleştiler, annemin vücudunda oluştum, bittim. Aynı şeyi Cenabı Hak, tekrar yapar. Ne var ki? Bunları düşündüğün zaman, buna çok kesin şekilde inanırsın. İşte burada, bu surenin ikinci ayetinde Allah-u Teala’nın bildirdiği gibi, Allah burada, kendisiyle yüzleşeceğimiz ayetleri, yüzleşmemizin gerçekleşeceğini bize gösteren ayetleri de böylece ne yapmış oluyor, açıklamış oluyor.

Şimdi Allah-u Teâlâ diyor ki; bu son ayette:

“ve in ta’ceb fe’acebun”, yani “sen şaşırırsın” Allah Allah. Allah-u Teâlâ ne muhteşem şeyler yaratmış. Ben buna tam teslim oldum. Buna inanmamak nasıl olur? Asıl şaşırılacak şey şudur diyor: onların şu sözü;

“e-iżâ kunnâ turâben e innâ lefî ḣalkin cedîd”, “yani biz şimdi öldük, toprak olacağız, yeniden yaratılacak mıyız? Yav, sen her sene yeniden yaratılışı görüyorsun da sen niye yaratılmayacaksın? Senin yaratılmaman için ne sebep var? Ağaçtan düşen mesela bir elma ağacı üzerinden bir elma düşüyor. Elmanın içinden küçücük bir çekirdek düşüyor. O çekirdekten bir elma ağacı oluşuyor da senin vücudundan neden sen yeniden yaratılmış olmayasın? Birazcık düşünsene, esas şaşılacak olan budur.

“ulâ ikelleżîne keferû bi rabbihim”, “Bunlar kendi sahiplerini görmezden geliyorlar.” “Rab”, “sahip” demektir. Ya, sizin/senin elinde avucunda olan her şeyin sahibi kimdir? Allah. Zaten onlara da sorsan, göklerin, yerin Rabbi kim? Hepsi/bütün kafirler ne der?

Yahya Şenol: Allah diyorlar.

Abdulaziz Bayındır: Allah derler. Herkes, ha işte ateistler biraz şey yapıp üstünü örtmeye çalışırlar ama onlar da öyle derler yani, evet.

“ve ulâikel aġlâlu fî a’nâkihim”, onlar, o şeyler, bukağılar. Ne diyoruz o şeylere? Halka, halka tamam, halka güzel, evet. Halkalar, onların boyunlarındadır, demir halkalar onların boyunlarındadır. Ne oluyor? Yani, bu dünyada da öyle, yani adamlar kendilerini bazı şeylere şartlandırmışlar, onun dışına çıkmak istemiyorlar. Gerçekleri görmedikleri için değil, görmek istemedikleri için.

“ve ulâike ashâbunnâr”, “işte onlar cehennem ashabıdır.” Aslında onların hayatları bu dünyada da cehennem olur. Mutsuz olurlar, huzursuz olurlar. Allah’ın en büyük uyarısıdır ama hiç umurlarında değil.

“hum fîhâ ḣâlidûn”, “onlar bu cehennem ateşi içerisinde sürekli kalacaklardır.”

Evet, senin söyleyeceklerini şey yapalım.

Yahya Şenol: Evet, bu Allah’ın iki türlü ayeti vardır diyoruz ya hani sürekli. Cenab ı Hakk da burada bize bunu göstermiş oldu. İşte Allah’ın bir kitabı var, işte biz her gün okuyoruz onu, önümüzde; Fatiha”sından başlıyor, Nas’a kadar. Allah’ın başka bir kitabı var; O’da kainat kitabı; onun da ayetleri var. Kur’an-ı Kerim’in ayetleri nasıl işte, Ra’d suresinden okuyoruz. Dışarıdaki tabiatta olan ayetlere de, işte denize bakarak okuyoruz, güneşe bakarak okuyoruz, aya bakarak okuyoruz. Bunların tamamı Allah’ın ayetleri ve Allah indirdiği kitabın kendisine ait olduğunu, yarattığı kitaplara bakarak anlayabileceğimizi söylüyor bize. Yani diyor ki yarattığım ayetlere bakın, ölçün, biçin, tartın. Onları yaratanla bunlara indiren aynısıdır. Bu konuda net olacaksınız. Yani Kuran’ın Allah’ın kitabı olduğunu delil ve ispatı, kâinatta yaratılan ayetler. Burada bir kaç tane ayet gördük.

Şimdi ben daha önce söylemiştim. Şimdi bizim burada yaptığımız çalışmalar biliyorsunuz, meal çalışması olarak sitemizde var. Aynı zamanda uygulama olarak da telefonlarda, tabletlerde, bilgisayarlarda bulunuyor. Biz ayetlerin her birini bağlantılı oluğu, diğer ayetleri de, diğer ayetin altına hemen koyuyoruz.

Mesela bu ayetleri açtığınızda, ben şimdi öyle yapıyorum, çalıştık. Bunların hepsini birbirine bağladık. Allah’ın diğer ayetlerini okuyacağımız hangi surede hangi ayetler var hemen burada bakıyorum.

Mesela bu ikinci ayetle alakalı olarak, Lokman suresinin yirmi dokuzuncu ayeti var, Fatır suresinin on üçüncü ayeti var. Bunlar; işte güneşin, ayın her birinin bir yörüngede akıp gittiğini bildiren ayetler. Allah Teâlâ “yudebbirul emr” dedi. Kainattaki bütün her şeyi düzenleyen Allah. Buna ilgili ayet başka var mı? Var. Açıp bakıyoruz. Yunus suresi üçüncü ayette var. Secde suresinin beşinci ayetinde var aynı ibareler. Üst üste koyduğunuz zaman bu ayetleri çok daha iyi anlıyorsunuz. Sonra,

Abdulaziz Bayındır: Burada aklımıza gelmedi, bir şey daha söyleyeyim de o da şey yapmış olsun. Şimdi güneşin ve ayın, bir yörüngede akıp gittiğini söyleyen kaç tane ayet işte Yahya Hoca söyledi var. Fakat dünya bir yörüngede akıp gitmez, dünya durur. Şimdi biliyorsunuz batının oluşturduğu bilgi teorisinde; dünyayı güneşin etrafında dolaştırırlar. Hayır, güneş dünyanın etrafında dolaşır. Onun için ben bu konuda ilgilenenler için söyleyeyim. Defalarca bunu uzman gördüğümüz kişilere söyledik ama bir türlü cevap veremediler. Şimdi bakın gök kubbenin orta noktasındaki yıldıza kutup yıldızı denir. Kutup yıldızı ile Dünya’nın kutup noktasındaki açı doksan derecedir. Kutup yıldızıyla sizin bulunduğunuz noktadaki açı, sizin bulunduğunuz enlemi kadardır. Kuran ı Kerimde bunu anlatan ayetler var zaten. Kutup yıldızının önemini, diğer yıldızların önemini.

Dünya yıldızlarla birlikte hareket eder ama güneş sistemi farklıdır. Bu arada bir eğimler/denklinasyon denen olay olur. Yani dünya merkezdedir. Dünya güneşin etrafında dönmez. Onun için siz araştırın bakalım. Güneşin kutup yıldızıyla yapmış olduğu açı, her gün değişir. Güneş her ay bir burçta dolaşır ama dünya öyle değildir. Dünya, dünya ne yapar? Bir beşik gibi ki onu da zaten ayetler anlatıyor. Çok sayıda ayet var. Şeyle, güneş sistemiyle bir açı yapar o. O açı, sürekli gece ve gündüzün uzamasına ve kısalmasına sebebiyet verir. Evet devam edebilirsin.

Yahya Şenol: Bu ikinci ayetin sonunda, üçüncü ayetin sonunda Allah, işte bunların hepsinde tefekkür edecek olanlar için, dördüncü ayetin sonunda aklını kullanan, doğru bağlantıları kullanacak olanlar için ayetler vardır buyurdu. Şimdi uygulamada açtığınız zaman, hemen o ilgili ayetleri tık tık, tık tık basa basa ilerliyorsunuz. Çok kolay. Mesela hemen elimde basıyorum ben, karşıma Casiye suresi, kırk beşinci surenin üç, dört, beşinci ayetleri çıkıyor. Ne var orada? Allah Teâlâ şöyle buyurmuş.

“inne fîssemâvâti vel ardi”, “şurası kesin, göklerde de yerde de”, “leâyâtin”, “elbette ayetler vardır/göstergeler vardır”. Kim için? “lil mu’minîn”, “inanıp güvenen insanlar için, yerde de gökte de, ama ne ayetler var. Başka?

“ve fî ḣalkikum”, “Allah’ın sizi yaratmasın da da ayetler var. Yaratılış konusunda bir dünya ayet var”

“vemâ yebuśśu min dâbbetin”, “Allah’ın yaydığı canlılarda yani yeryüzüne yayılan bütün canlılara bakın. Her birinde ne ayetler var. Kim için?

“âyâtun likavmin yûkinûn”, “kesin bilgiye ulaşmak için, kesin inanca sahip olmak isteyenler için nice ayetler vardır” sonra,

“vaḣtilâfilleyli vennehâr”, “geceyle gündüzün peşpeşe gelmesinde”, gece gider, gündüz gelir, gündüz gider, gece gelir. “

“vemâ enzelallâhu minessemâi min rizkin”,  “Allah’ın gökten indirip onunla”, ”feahyâ bihilarda ba’de mevtihâ”, “yeryüzünün ölümünden sonra canlandırdığı rızıkta”

“ve tasrîfirriyâhi”, “rüzgarları farklı farklı estirmesinde”, neler vardır?

“âyâtun”, “nice ayetler vardır.” Kim için? “li kavmin ya’kilûn”, “kafayı çalıştırıp doğru bağlantıları kuracak olanlar için.” Her biri, bir ayettir bunların. Sonra, Casiye suresinin altıncı ayetinde Allah ne diyor bakın;

“tilke âyâtullâh”, bakın “bunların hepsi Allah’ın ayetidir.

“netlûhâ aleyke bilhakk”, “onları sana tüm gerçekleri içerecek şekilde tek tek anlatıyoruz diyor Allah. Hani daha ne yapabilir Allah? Bizi imana getirmek için. indirmiş, yaratmış, aradaki bağlantıları kurmuş. İnsan artık ne yapması lazım bunu, inanmamak için, görmemesi lazım. Ee, siz, örttüğünüzde oradaki yok olmuyor işte, insan bunu maalesef atlıyor. Sen sadece örtmüş oluyorsun Güneşi ört, gözünü kapa. Güneş kaybolmaz, sen sadece kendini aldatmış olursun.

Sonra bakın mesela hemen Casiye suresine gittiğinizde, bu sefer ilgili diğer ayetler sizi karşılıyor. Bir bakıyorsunuz tıklıyorum, Zariyat suresi yirminci ayet çıkıyor karşıma. Oradan Allah şöyle demiş;

“ve fîl ardi âyâtun lilmûkinin”, “kesin bilgi peşinde olanlar için yeryüzünde nice ayetler vardır.” Araştırın yeter ki, bir bakın.

“ve fî enfusikum”, “sadece dış dünyada değil, kendi nefsinizde, kendi üzerinizde bile ne ayetler var. Her bir, yani bizim kendimiz, bir bütün olarak Allah’ın bir ayetiyiz. Artı, parça parça olarak baktığımız zaman, işte saçımız, Hocamız örnek verdi; saç, bir tel, insanın kimliği gibi. Hiç kimsenin bir saçının teli, diğeriyle aynı özellikte değil. Parmaklar, gözler, dişler yani hangi bir şey? Yani sahip olduğumuz hangi bir şey, zaten ayet değil, hepsi Allah’ın ayetleri. Peki esas mesele ne?

“efelâ tubsirûn” diyor Allah. “görmüyor musunuz bunları?” Bu sorunun cevabı, “evet görüyoruzdur.” Peki bunları yaratanın Allah olduğunu kabul ediyorsun da, aynı Allah’ın bunları indirdiğini niye kabul etmiyorsun? İşte, esas problem bu.

Yani Allah, insanı gerçekten öyle bir şeyle baş başa bırakıyor ki. Yani sorumluluk istemiyorsan eğer, sadece reddetmek kalıyor. Bilmemek diye bir şey yok. Allah iliklerimize kadar bunu işlemiş. Allah vardır, Allah birdir ve O’ndan başka ilah yoktur. Ama bu sorumluluktan kaçmak isteyenler, bunu sadece göz ardı ediyorlar. İşte, O böyle örtüyor. O yüzden bunların adına, Allah ne dedi?

“ulaikellezine keferu bi rabbihim”, “onlar, Rablerini görmezlikte direnen, görmezlik eden kimseler, yoksa Rabbini bilmeyen, Rabbini tanımayan Allah diye bir mefhumdan haberi olmayan insanlar falan değil. Allah ne dedi? Fussilet Suresi elli üçüncü ayetinde?

“Hem dış dünyanızda hem kendinizde, biz bütün ayetlerimizi göstereceğiz ve çok net bir şekilde ortaya çıkacak ki; bu kitap, Allah’ın kitabı. Ee, bundan sonra kişiye geriye ne kalıyor? Ya inanıp teslim olmak kalıyor ya da göz ardı edip Allah muhafaza kafir olmak kalıyor. Bu şekilde ölen insana da Allah ne diyor?

“innallâhe lâ yaġfiru en yuşrake bihi”, “Allah kendisine şirk koyulmasını, tövbe edilmediği takdirde, asla başlamıyor.” Niye? Her şeyi bu düzene göre kurmuş Allah, çünkü. Yerleri, gökleri, dağları, denizleri, yıldızları, her şeyi bu amaç için kurmuş. Allah, bunu gösteriyor, bunu gösteriyor ilgi kurduruyor ve hala inanmıyorsun. Ee, Allah niye o zaman seni af etsin ki, o zaman? Allah niye kuluna azap etsin? Böyle kuluna niye rahmet etsin, esas sorun bu. Bu kadar şey, her şey senin için, senin imana gelmen için, senin yola gelmen için. Hayır diyorsun, ben bunları hiçbirini kabul etmiyorum. Ama dersin başında söylediğimiz gibi, olur da haşa Allah varsa beni de yakacağını inanmıyorum. Oldu canım, cennetini bir de önce en şey köşesine koysun seni Allah, bütün bunlara rağmen. O zaman, inanan insanın farkı ne olacak. Allah’a güvenen, teslim olan, O’nun her dediğini yapmaya çalışan, yasaklarından kaçınan insanı mı Allah alsın, cehenneme koysun, cezalandırsın. Yok. Hem bunlar istemiyorlar Allah olsun, hem de olsa da bana hiç bir şey de ceza vermesin. Ben bu dünyada da har vurup harman vurayım, öbür tarafta da en güzel yerde olayım. Öyle bir dünya yok, işte mesele o.

O yüzden, ayetleri Allah o cümleyle bitiriyor.

“ulaikellezine keferu bi rabbihim”, “bütün bu ayetleri gördükleri halde Kur’an’ı kabul etmeyen insanlar, Rablerini göz ardı eden insanlardır.” Var, biliyorlar ama olmasın istiyorlar. Biz ısrarla diyoruz ya işte, mutlak ateizm bu manada yoktur. Garip geliyor insanlara, ya hocam var olduğunu söylüyorlar. Niye inanmıyorsunuz? Hep aynı şeyi söylüyoruz; diyoruz ki evet onlar öyle söylüyor. Allah yoktur diyor. Kabul etmediğini söylüyorlar ama onların içini haber veren Allah, bize diyor ki yalan söylüyorlar. Gizliyorlar inandıklarının aksini söylüyorlar size. Ben, onların sözüne mi inanacağım bir Müslüman olarak? Onların içini bana haber veren Rabbime mi inanacağım. O yüzden biz diyoruz, inanmayın bunlara. Hepsi inanıyor aslında Allah’a, ama inanmak istemiyorlar sadece. Bütün problem bu. Teslim olmak istemiyor çünkü teslimiyet, sorumluluk doğuruyor; ibadetler var, iman esasları var, ahlak esasları var. Bunlarla adam uğraşmak istemediği için, Allah diye bir mefhum yok canım. Şu bu falan iki tane üç tanede internette kendine şey buluyor. Sizin Allah dediğiniz böyle şeylerle uğraşıyor canım. Ayakları kayıyor gidiyor ondan sonra.

Ama olması gereken ne? Allah’ın tabiatta yarattığı ayetlerle kitabında indirdiği ayetleri birlikte okumak ve bunların gerçekten Allah’ın kelamı olduğuna yürekten inanmak, inandıktan sonra da teslim olmak. Mesele bu kadar basit.

Yahya Şenol: Evet tamam mı? Şimdi, o zaman Yahya hocanın okuduğu bu kadar ayetten sonra şu cümleyi de söyleyip dersimizi bitirelim. Yani, Allah’ın indirdiği ayetlerin Allah’a ait olduğunun en sağlam delili; hatta ahiretle ilgili olsun, dünya ile ilgili olsun her şeyin delili, yaratılan ayetler ve bu yaratılan ayetlerden de evrensel hukuk, evrensel bilgi, her şey ortaya çıkar. O zaman, şunu çok iyi bilmemiz gerekiyor ki, bilimin merkezinde yer alması gereken tek kitap; Kur-an’ı Kerim’dir. O zaman kim bilimle meşgul oluyor da ki bir gelişme sağlamak istiyorsa, üst seviyeye çıkmak istiyorsa, yapacağı şey Kur’an’ı esas alarak bilimsel çalışmalarını devam ettirmektir. İnşallah Müslümanlar bunu görürler. Allah-u Teâlâ cümlemizi rızasından ayırmasın. Doğruları gören, doğruları yaşayan ve doğru yoldan asla ayrılmayan, kendisine tam teslim olmuş olan kullarından olmayı hepimize nasip eylesin. Allah hepinizden razı olsun.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın