Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat

14 Haziran 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

           “Euzubillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim.”

            Bu gün Kur’an’ı Kerim’in 53. suresi olan Necm Suresinin 33. ayetinden başlıyoruz.

“Efera eytellezi tevella, vea’ta kalilen ve ekta. Gördün mü sen o sırtını döneni, az bir şey verdi ve cimrilik yaptı.” Yani vermemekte direndi, birazcık verdi “artık daha vermem” dedi.

“Eindehu ilmul ğaybi fehuve yera. Gayb ilmi onun yanında mı, o görüyor mu? Emlem yunebbe’ bima fi suhufi musa, yoksa Musa’nın sahifelerinde olandan haberdar edilmedi mi? Ve İbrahimellezi veffa, kendisine verilen emirleri tam olarak yerine getiren İbrahim’den haberi yok mu? Ella teziru vaziratun vizra uhra, kimse kimsenin yükünü taşımaz. Ve enleyse lil insani illa masaa, birde şunu bilmiyor mu ki kişinin yaptığından başkası kendinin değildir. Ve enne se’yehu sevfe yura, ve onun çalışması, gayreti yakında görülecektir.”

Şimdi burada bir insan tipi çiziliyor: Müslüman olmuş sonra işte birazcıkta şeyler vermiş, artık vermiyorum diye direnmiş ve dönmüş, işte bu bana göre değil demiş, çekmiş gitmiş. Yani dinden dönmüş. Bir de bu tipler kendilerini de büyük görürler. İşte kardeşim sizin yolunuz da yol değil, böyle şey olmaz, siz dünyadan habersizsiniz, falan diye üst perdeden de konuşurlar. Onun için Cenabı Hak, gaybdan haberimi var ki bu adam böyle konuşuyor. Bir de geçmiş kitaplarda da Kur’an’ı Kerim’de de olan bir husustan haber veriyor: Kimse kimsenin yükünü taşımaz.

Şimdi bazı kimseler müslüman oldukları zaman müslümanlığı sizin başınıza takmaya çalışırlar. Yani ben müslüman oldum, iyi olduysan oldun. E ne olacak? E beni geçindirin. Beni kim geçindirecek? E ben müslüman oldum, ben de müslümanım zaten. Sen daha yeni olmuşsun, ben taa ne zamandan beri müslümanım. Şimdi, sanki yani bir adam müslüman olduğu zaman beri tarafta müslümanlar ona bütün imkanlarını seferber edecekler, aramıza hoş geldin. Kardeşim bu bir menfaat birliği değil ki. Yani biz bir iş yapmıyoruz ki, dünyalık bir şeyi paylaşmıyoruz ki. Müslüman olduysan oldun, safa geldin hoş geldin, ne güzel, sevinirim tabii. Şimdi ben mesela bizim internet sitesine bakıyorum, aaa bu gün iki kişi üye olmuş. Seviniyorum. Sonra aklıma geliyor, iki kişi değil de ikimilyon kişi üye olsa bana ne, hiç… Şu vakfa ne bir katkı olur ne de herhangi bir şeyi azalır. E niye seviniyor, niye seviniyoruz? Haa belki biraz Cenabı Hak’kın yanında bir faydamız olur diye seviniyoruz. Yani Allahu Teala’dan beklediğimiz karşılıktan dolayı seviniyoruz. Dolayısıyla burası bir menfaat birliği değil. Haa yeni bir üye katılmışız bu yeni üye yeni gelir demektir, yeni müsteri demektir, müşteri müşteriyi celbeder, işlerimiz açılır. Böyle bir şey yok! Böyle bir şey olsa, ilerden elde edeceğimiz paraya mahsuben biraz veririz ona. Değil mi Ali bey? Böyle bir şey yok! E kardeşim müslüman olduysan oldun, e safa geldin, hoşgeldin, gel şöyle bir sarılayım der, Kemal Sunal olsa gel bir öpeyim der mesela. Şimdi tamam olduysan oldun, Allah razı olsun, ne güzel.

Yahya Şenol: “Yemennune aleyke eslemu…..

            “Yemunnûne ‘aleyke en eslemû kul lâ temunnû ‘aleyye islâmekum, şimdi müslüman olmuşlar diye gelip başına kakıyorlar” Yav benim başıma niye kakıyorsun ki. “Belillâhu yemunnu ‘aleykum en hedâkum lil-îmân, eğer başına kakacak biri varsa o Allah’tır.” (Hucurat 49/17). Bak senin imana yönelme imkanı sağlıyor, daha ne istiyorsun? Bir de bakarsınız sanki dünyanın merkezi kendisi işte “birazcık verdik yetmiyor mu kardeşim, hep biz mi vereceğiz, bu kadar müslüman var, baksana kaç milyon müslüman var, hepsi elli kuruş verse dünyanın parası eder, ben verdim beşyüz lira, falan.” Burada diyor ki Velid Bin Muğire benim elimdeki mealde. Bu ayetler Velid Bin Muğire hakkında indiği rivayet edilmiştir. Velid Bin Muğire Peygamberimiz (s.a.v.) zamanında Mekke’de yaşayan ileri gelenlerden birisi. İşte müslüman olmuş da tekrar dönmüş. Demek öyle bir rivayet varmış. Yani kimliği önemli değil, bu bir insan tipidir. O zaman şu isim olur, falanca zaman bu, bugün de başka bir isim olur.

“Efera eytellezi tevella, ökçesinin üzerine geri dönüp gideni gördün mü?” (Necm 53/33). Şimdi bir çok kimse karar verir: Müslüman olayım. Hatta kafirler bile bunu yapar. Allahu Teala diyor ya: “Rubemâ yeveddu-lleżîne keferû lev kânû muslimîn, o kafirler zaman zaman böyle iç geçirirler ah keşke biz de müslüman olsak.” (Hicr 15/2). Niye? Çünkü müslümanlık mümtaz bir hayattır. Her yönüyle güzeldir. Arzu edilen bir şeydir. Çok hoştur. Ama onun için fedakarlık gerekir. Bir çok kimse o fedakarlığı yapmak istemez. E bazıları da bakarsınız ki kararını verir; “tamam bundan sonra beyaz bir sayfa açıyorum hayatımda.” Ne güzel. İçki yok, kumar yok, gayri meşruluklar yok, namazımı beş vakit kılacağım, tamam. Şimdi adam onu bir gün sabah namazına kalkar, ikinci gün… Yav bu her gün, bir kere iki kere değil ki, bakarsın ki yavaş yavaş biraz sağdan, biraz soldan, biraz önden, biraz arkasından kırpmaya başlamış, bir müddet sonra elde avuçta hiç bir şey kalmamış, öbür tarafa daha fazla saldırmaya başlamıştır. Yap, bana ne? İkisi de açık, nereye gidersen git. Yani cennete gideceksen sen kendi yerine gideceksin, cehenneme gideceksen kendi yerine gideceksin. Yani herkes kendisi için. Bu tıpkı su içmeye benzer, kim su içerse o rahat eder, kim yemek yerse onun karnı doyar. Ha ben de senin hidayetine vesile olursam ondan dolayı da Cenabı Hak’kın bana yapacağı ikramı beklerim elbette. Birinin müslüman olması beni elbette sevindirir, bir kişinin müslüman olması. Ama çıkıp gidersen gidersin. Üzülebilirim, tabii ki üzülürüm. Peygamberimiz (s.a.v.) de üzülüyordu. Ama yapabileceğim bir şey yok. Çünkü iman da küfür de kişinin kendi kararıyla olabilecek bir şeydir. Sonucuna katlanacak olan da odur.

“Efera eytellezi tevella, Ve a’ta kalilev ve ekda, birazcık verir sonra da cimri kesilir.” Bu kadar, daha fazla yok. Böyle bir de kibirli bir şekilde, o havayla.

“Eındehu ılmul ğaybi fe huve yera, Yanında gayb ilmi var işlerin arka planını görüyor da onun için mi böyle davranıyor.” Çünkü hep böyle üst perdeden konuşur bunlar. Nasihat ederler.

“Em lem yunebbe’ bima fi suhufi musa, yoksa buna haber verilmedi mi Musa’nın sahifelerinde olan şeyler. Ve ibrahimellezi veffa, görevini tam yapmış olan İbrahim, onun sahifelerinden haber verilmedi mi?” Şimdi Kur’an’ı Kerim’e baktığınız zaman Allah’ın kitapları dörtten fazladır. Yani bize çocukluğumuzda dört tane kitap, yüz tane de suhuf, yüzdört kitap demişlerdi. Aslında o yüz suhuf, dört kitap gibi kitap değil, işte otuz suhuf şu Peygamber’e, on suhuf buna, elli suhuf şuna diye şey yapıyor. O zaman bir Peygamber’e verilen kaç suhufsa bir kitap saymak lazım değil mi? Şimdi, böyle öğretmişlerdi işte gökten yüzdört kitap indi, işte dört tanesi büyük kitap, yüz tanesi de suhuf, şudur budur. Ama Kur’an’ı Kerim’e baktığınız zaman Allahu Teala Peygamberler’in büyük bir bölümüne kitap vermiştir. İşte İbrahim (a.s.)’a da vermiş, suhufi İbrahime ve Musa, İbrahim’in sahifeleri ve Musa’nın sahifeleri.

O bizim akaidde öğrettiklerinin çoğusunun bir delili yok. Dayandığı bir delil yoktur. Enteresan bir şey, yani her seferinde şaşırıp kalıyorum. Müslümanlar neyle meşgul olmuşlar bunca zaman yani benim bir türlü aklım ermiyor. Mesela bakın şu şeyi açarsanız, bende 137. sayfa, yani Enam Suresinin 89. ayeti. Buldunuz mu? Yukarıda Peygamberler’i sayıyor Allahu Teala, bak saydıkları Peygamberler’i görelim. İbrahim (a.s.), İshak, Yakup, Nuh, Davut, Süleyman, Eyyup, Yusuf, Musa, Harun, on etti. Ben parmaklarımla sayıyorum. Zekeriye, Yahya, İsa, İlyas, etti ondört. İsmail onbeş, Elyesa onaltı, Yunus onyedi, Lut onsekiz. Kaç etti, en son rakam kaçtı? Onsekiz. Tamam şimdi sonunda diyor ki bakın: Ulâ-ike-lleżîne âteynâhumu-lkitâbene demiş oluyor? Ulâ-ike-lleżîne âteynâhumu-lkitâbe. Bunlar kendilerine kitap verdiğimiz Peygamberlerdir.” Başkasına vermedik demiyor, bunlar verdiklerimiz. Bunların çoğusu bizim listemizde yoktur, değil mi?

Katılımcı: Evet.

Evet çoğusu yoktur listemizde.

Katılımcı: Anlaşılmıyor.

            Orada o bizim kitaplarda olanlar da çoğusunun da bir delili yok. Hani dört kitap ayır, ya da bir kısmının delili yoktur.

Katılımcı: O sahifelerin her birisini bir kitap mı saymışlar, mesela yüz suhuf Musa diyor Musa (a.s.)’a da Tevrat verildi. Şimdi her sayfayı bir kitap sayarsak?

Vallahi Mehmet Hoca, benim bu işe aklım ermiyor. Aklı eren birisi varsa gelsin beri tarafa.

Katılımcı: Bir yerde suhuf geçiyor Musa (a.s.) için, bir yerde kitap geçiyor bir yerde de levha geçiyor. Yani nasıl olacak bu?

            Şimdi suhuf kelimesinin anlamı nedir? Sayfalar. Şimdi bu kitabın sayfaları yok mu? Buna da suhuf dersin yani, sayfalar işte. Sahife diyoruz ya. E mushaf dememizin iki tane kapak arasında olmasından dolayı, kitap diyoruz yazılı olduğu için, Kur’an diyoruz bir araya toplandığı ve okunarak zihne yerleştirildiği için, Zikir diyoruz kafaya yerleştirilip hatırlandığı için. Tamam mı? Yani şimdi sana bir erkek diyoruz erkek olduğun için, e bir genç diyoruz, bir yakışıklı diyoruz değil mi birtakım şeyler söylüyoruz. Ha levha meselesi Musa (a.s.)’a Cenabı Hak levhalar verdi, onun üzerinde Allah’ın emirleri vardı. Yani esas olan o emirler. Onlara sayfalar diyebilirsiniz, işte Tevrat da diğer adı biliyorsunuz. Çeşitli açılardan baktığınız açıya göre bir isim verirsiniz.

Yahya Şenol: Anlaşılmıyor.

            Neyse şimdi Kur’an’ı Kerim’e göre bir sil baştan yapmak mecburiyeti her defasında ortaya çıkıyor değil mi? Yani benim de gayretim bu. Sizin gibi böyle genç kişiler olduğu zaman ne olacak, istikbal için ümitliyiz demektir. Ama bak şunu size söyleyeyim: Birilerine yaranmak isterseniz dünyanın en büyük alimi de olsanız beş para etmezsiniz, onu söyleyeyim. Yaranacağınız yalnız Cenabı Hak olmalı. Aksi taktirde hiç bir kıymetiniz olmaz.

Neyse şimdi gördük değil mi bak o ayeti kerimede hepsine de Allah kitap verdik diyor. Şimdi burada da Musa’nın sahifeleri ve İbrahim’in sahifeleri ki görevini tam yapmıştır. Pekiyi bu kitaplarda olanlar nelerdir? Neler?

Katılımcı: Allah’ın birliğidir.

Yani son Kur’an’ı Kerim’de olanla önceki kitaplarda olanlar arasında ne gibi farklar var?

Katılımcı: Kur’an bütün insanlığa, diğer kitaplar belirli topluluklara indiği için….

Kur’an nereye inmiş?

Katılımcı: Bütün insanlığa.

Canım neyse bütün veya değil, biz bütünlüğünden bahsetmiyoruz içeriğinden bahsediyoruz.

Katılımcı: Yani emir ve yasakları bütün insanlığı ilgilendirdiği için…

Şimdi Allahu Teala ne diyor? Bak ne diyor: Şera’a Şura Suresi13.ayet. Şura kaçıncı sure, sayfa kaç sayfa? 485. sayfayı bir açın. Şura 13, bir iki sayfa ileri geri olabilir. Şimdi şuraya bir bakın: “Şera’a lekum” nedir anlamı? “Sizin için şeriat yaptı  mine-ddîni, bu dinden.” Bu dinin şeriatı yaptı. Neyi? “Mâ vassâ bihi nûhan, Nuh’a tavsiye ettiği şeyi.” Şimdi Kur’an’ı Kerim’e baktığınız zaman ilk vahiy alan Peygamber Nuh (a.s.) olarak gözüküyor. Öyle gözüküyor, mesela Adem’e vahyettik dediği ifadesi yok. Adem bir takım kelimeler telekki etti de sadece tevbe etti. Sizin için bu dinin şeriatı yaptı Allah. Neyi? Nuh’a neyi tavsiye etmişse onu. Ne oldu? Değişen bir şey yok. Şimdi baş O, son Peygamberimiz. Hep gelenler aynı şeyler değil mi? Ha bizimkisinde bir nesih olayı var. Nesih ne idi? Nüsha çıkarmak yani bu gün kopya kelimesi kullanılıyor, batıdan gelen bir kelime, bizde nüsha çıkarmak. Nushadır o da yani nesh. Şimdi o zaman yani Kur’an’ı Kerim Allah’ın indirdiği kitapların nesi olur? Son nüshası olur yani tamamı işte. Diğer Peygamberler’e ne indirilmiş diye merak ediyorsanız okuyun işte bu, elimizdeki o kitapların hepsi. O zaman sen Kur’an’a inanıyorsan, İncil’e de inanıyorsun, Tevrat’a da inanıyorsun, İbrahim (a.s.)’a indirilmiş kitaplara da hepsine inanmış oluyorsun, tamamına.

Katılımcı: Hocam Allah’ın Sünnetinde değişme olmaz.

Evet, Allah’ın Sünnetinde değişme olmaz.

Katılımcı: Analaşılmıyor.

            Tabii, Kur’an’a inandınmı önceki indirilene zaten inanmış oluyorsun. Kur’an çünkü önce indirilenleri haber veriyor, okuduk ya az önce, O’nu kabul ettinmi bitti. İnanmak o. O zaman Kur’an önceki kitapları nesh etmiş mi? Nesh etmek demek, bazıları şöyle anlıyor neshi. Yani bazıları değil de maalesef bizim ulema öyle anlıyor yani. Bir ayetin bir başka hükmü ortadan kaldırması diye anlıyor. O zaman yeni bir hüküm getirmesi lazım ortadan kaldırmak için değil mi? Ama Allah nasıl tarif ediyor? Bakara 106’yı bir açın, Eğer İnşallah doğru söylemişimdir rakamı. Şimdi Yahya doğru söyleyip söylemediğimi tastik eder, gerçi Mehmet Hoca da burada ya. Ahmet de orada, O içeriden bakıyor. 106 değil mi yanlış söylemedim.

Şimdi bakın burada ne diyor Allah: “Mâ nensah min âyeh, bir ayeti nesh ettikmi, ev nunsihâ, ya da unutturdukmu.” Unutturma olayı nasıl olabilir?

Katılımcı: Hafızalardan silinme.

Hafızalardan silinme tabii. Şimdi ben mesela bir ayet okuyayım, onun Arapça’sını değil yerini hatırlıyorum. Arapça’sını hatırlarsam hafızlar hemen bulur da. Hah, buldum. Maide Suresinin 15. ayeti, öbürünü de kaybetmeden açın, farmaklarınızı aralara kağıt gibi koyun ki tekrar tekrar döneceğiz oralara. 109. sayfa bende. Maide 15. Herkez oldu ulema Allah’a şükür.

“Yâ ehle-lkitâb, ey ehli kitap.” Kim anlaşılıyor ehli kitap deyince? Yahudiler, Hıristiyanlar.  “Kad câekum rasûlunâ, size elçimiz geldi.” Kim o? Muhammed (a.s.). Onlara da bize de gelmiş. “Yubeyyinu lekum keśîran mimmâ kuntum tuhfûne, sizin gizlediğiniz çok şeyi size açıklıyor.” Eğer onların, Allah gizlediğini dediğine göre onların gizledikleri Tevrat’ta olur mu? Elimizdeki Tevrat’ta yani onların Tevrat diye gösterdikleri şeyde olur mu? E orada yoksa insanların zihninde de yoktur değil mi? İnsanlara diyorlar ki Tevrat bu açın okuyun. Değil mi? İnsanların zihninde de yok. O zaman ne diyor Allah? “Mâ nensah min âyeti” tekrar O Bakara 106 “bir ayeti neshedersek, ev nunsihâ, ya da unutturursak.” Bu unutturma olayı, onlar gizlediği için insanların hafızalarında olmaması meselesidir. Ne yaparız? “Ne’ti bi hayrin minhâ, ondan daha hayırlısını getiririz, ev miślihâ, ya da mislini getiririz.” O zaman demek ki iki türlü nesih varmış: Bir, önceki kitaplarda olan ne ise o alınıyor, tıpkı kopya çekmek gibi, fotokopi, nüsha çıkarmak. O zaman Kur’an’ı Kerim’in, madem Allah diyor ki: “Şera’a lekum mine-ddîni, mâ vassâ bihi nûhan, Allah Nuh’a neyi emretmişse, neyi vasiyet etmişse sizin için bu dinin şeriatı yapmıştır” diyorsa bir kere çoğusu aynı olmalı değil mi? Aynısı. O zaman Kur’an’ı Kerim’in büyük bir bölümü önceki kitapların aynısı. Ama nesh etmiş? Yani son nüshası. Aynı hükümler orada da var ama geçerli olan bu son kitaptır.

Katılımcı: Noter tastikli…

Hah yani Allah’ın tastikiyle geçerli olan kitaptır. E bir kısmı da nedir? “Hayrin minhâ, daha hayısrlısı”dır. Yani bazı hükümleri değiştirilmiş, mesela size örnek vermiştim. Neyi örnek vermiştim? Recm cezasını değil mi? Onlarda recm cezası vardı Kur’an’ı Kerim’de önce bu müebbet hapse çevrildi arkasından yüz sopaya çevrildi. Ne yapılmış oldu? Hayrun minha, daha hayıslısı ile değiştirilmiş oldu.

Katılımcı: Cumartesi yasağı da…

Cumartesi yasağı kaldırıldı. Tabii o da bir kolaylıktır. Ondan sonra mesela Yahudiler bir kısım hayvanların etlerini yiyemiyorlardı, onlar kaldırıldı.

Katılımcı: Bu şu ayet nasıl anlaşılacak: “Ve-iżâ beddelnâ âyeten mekâne âyetin vallâhu a’lemu bimâ yunezzilu kâlû innemâ ente mufterin.” (Nahl 16/101).

İşte bir ayetin yerine bir başka ayet getirdiğimiz zaman o sen iftira ediyorsun diyorlar niye diyorlar iftira ediyorsun Yahudiler, Hıristiyanlar? Bizim kitaplarımızda bu yok. Yani hüküm hafifletici yeni bir şey söylüyor ya, Allah’a iftira ediyorsun diyorlar. Bir ayetin yerine bir başkasını getirdiğiniz zaman. Şimdi onlar mutlaka bir problem çıkaracak ya öyle söylüyorlar.

Şimdi bu şeye devam edlim, Maide Suresine. Ayetler birbirlerini öyle güzel açıklıyor ki. “Size elçimiz geldi ortaya çıkarıyor sizin gizlediğiniz bir çok şeyi. Veya’fû ‘an keśîr, bir çoğunu da affediyor.” Yani öyle gizli kalsın kimse duymasın. Yani hafifletilmiş oluyor o hükümler. Yani hayrun minha diyor, daha hayırlısı getirilerek. O zaman nesih neymiş, neshin en büyük bölümü önceki hükmün aynısını almak. Az bir bölümü de önceki hükmü değiştirmek ama nasıl değiştirmek? Daha hayırlısı ile değiştirmektir. Ama bizim, Rasim bu günlerde Ahmet o konuda çalışıyor. Evet Ahmet neshi böyle mi tarif ediyor bizim ulema? Yüksek sesle söyle sen kafayı şey yapıyorsun, bunların hiçbirisi görmüyor senin kafanı.  Şöyle öne doğru gel bir görsünler endamını. Söyle bakalım nasıl tarif ediyorlar ulema, ayette olduğu gibi mi tarif ediyorlar?

Ahmet: Bir ayetin hükmünü diğer ayete göre kaldırmak olarak…

Bir ayetin hükmünü bir başka ayet ile kaldırmak diye, bir başka ayetle demiyorlar. Bir dakika bizi yanıltma! Öyle demiyor, nasıl tarif ediyor, bir ayeti başka ayetle kaldırmak demiyorlar. Ne diyorlar?

Ahmet: Anlaşılmıyor.

Bir şer’i hükmü yeni bir şer’i hüküm ile kaldırmak diyorlar. Niye şer’i hüküm diyorlar?  

Ahmet: Anlaşılmıyor.

Çünkü sünnet de Kur’an’ı nesh eder diyorlar da ondan. Halbuki sünnet Kur’an’a tabi. Tabi olan nesh edebilir mi? “İn ettebiu illa ma yuha ileyye” diyor. Yani Kur’an’ı Kerim Peygamberimiz’e öyle emrediyor, böyle de diyor.

Katılımcılar: Anlaşılmıyor.

Neredeki nüsha?

Katılımcılar: Anlaşılmıyor.

İyi ya biz bütün yaptığımız işlerin nüshası çıkarılıyor, ahirette karşımıza gelecek. Tabii. O da öyle. Şimdi öyle bir nesih tarifi yapılıyor ki, ya bu bizim ulemanın yaptığını söylüyorum. Diyor ki: Bir şer’i hükmün bir başka şer’i hükümle kaldırılmasıdır, diyor. Burada misliyle nesih yok. Yani önceki hükmün aynen devam etmesi şeklindeki bir nesih yok. Öyle olunca da insanlar, mesela Süleyman Ateş burada şey yapamıyor, bu işin içinden çıkamıyor. Şimdi beni duyarsa kızar ama duysun önemli değil. Nasıl olsa bizim çizgimizi gayet iyi biliyor. Şimdi Süleyman Ateş diyor ki: Kur’an’ı Kerim önceki kitapları nesh etmemiştir, diyor. Niye? Çünkü bizim müfessirlerin yani tefsir alimlerinin zihninde o Bakara 106’da anlatılan şekilde bir nesih yoktur. Nesih dediğiniz zaman bir ayet başka bir ayetin hükmünü kaldıracak. Niye bunu söylüyor? E diyor ki yav Kur’an’ı Kerim Tevrat, İncil’i tastik ettiğini söylüyor, tastikle nesh bir birine uymaz. Değiştirmek dediğiniz zaman haklı. Ama değiştirmek demiyor ki Allah. Allah ya mislini getiriririm diyor ya daha hayırlısını getiririm diyor. Orada daha hayırlısında bir değişiklik var, o kadar! Ama mislini getirme dediğin zaman zaten tastik olur. O kitapta olanların mislini bu kitaba aldığın zaman bu tastiktir. Ama nesihdir de aynı zamanda yani son nüshasıdır. Anlatabildim mi?

Katılımcılar: Hocam kelime anlamı olarak zaten kaldırma veya değiştirme diye çevrilebilir mi?

            Şimdi bu tarifler Kur’an’ı Kerim’in dışında yapıldığı için herşey olabilir. Bunu niye orada yapıyorlar, mesela İmam Şafi, Er-Risale diye bir kitabı var onun, usulü fıkıhta yani fıkhın metodolojisi diyelim o konuda ilk yazılmış kitaplardan kabul edilir. Orada diyor ki: Kur’an Kur’an’ı nesheder, sünnet sünneti nesheder, Kur’an sünneti, sünnet Kur’an’ı neshedemez diyor. Yani dokunulmaz olarak kimse kimsenin sahasına karışmasın. Haşa bu çok rahatsız edici bir ifade. Ama bunu aynen böyle söylüyor. Bunu niye böyle söylediğini de El Umm diye bir kitabı var kendisinin, meşhur kitabıdır, orada şöyle anlatıyor: Biz bunu böyle söylemezsek diyor recm cezası elden gidecek. Çünkü Kur’an’ı Kerim’de recm yok, sünnette var. Recmin devam etmesi için böyle olmalı diyor.

Katılımcı: Hocam, gazetedeki köşe yazısında, namazda İncil’den ve Tevrat’tan ayetler okursunuz diyor, okuyabilirsiniz diyor. Onu da okudum yani kendisinden.

Neyse artık konuyu değiştirmiş olmayalım da. Şimdi ben esas bu konu üzerinde devam edeyim. Şimdi yani bu kafa karışıklıkları yapısaldır. Ben onu göstermeye çalışıyorum. Böyle tesadüfü bir şey değil. Niye imam Şafi’den anlatıyorum? Çünkü bu insanların ilk kaynakları bu. İlk kaynakları. Haa Hanefiler ne yapıyor? Hanefiler de diyor ki: Sünnet Kur’an’ı Kerim’i nesheder diyorlar. Onların da derdi recm, başka bir şey değil. Çünkü öyle demeseler recm cezasını koyamayacaklar ortaya. Ama her iki taraf da bunları söylerken bir çok ayeti görmezlikten geliyorlar.

Katılımcı: Doğru söyleyen bir mezhep var mı hocam?

Şimdi doğru söyleyen Kur’an’ı Kerim, biz ondan okuyoruz. Allah’ın kelamı, ben şimdi şunları yani bunlardan haberdar olun da.

Katılımcı: Anlaşılmıyor.

            Ya şimdi bırak kardeşim ben ne anlatıyorsam onu dinle! Şimdi burada dedikodu yapmıyoruz. Ben o söylediklerini söylüyorum. Mesela Cessas diye Hanefiler’in çok meşhur bir alimi vardır. Ahkamul Kur’an diye bir kitabı vardır. Hanefiler’in temel kaynaklarındandır. Ben de çok okumuşumdur o kitabı zamanında, taa öğrenciliğim zamanından beri bize öyle gösterdiler biz de okuduk. Şimdi orada diyor ki: Hadis ayeti neshetmiştir diyor. Hangi hadis, hangi ayeti neshetmiş? Şeyle ilgili, Nisa Suresinde işte zina eden kadın “Vellâtî ye’tîne-lfâhişete min nisâ-ikum, kadınlarınızdan zina edip gelenler olursa, festeşhidû ‘aleyhinne erbe’aten minkum, sizden dört şahit getirin onlara karşı, fe-in şehidû feemsikûhunne fî-lbuyût, şahitlik ederlerse onları evlerde tutun.” Ne zamana kadar? “hattâ yeteveffâhunne-lmevt, ölünceye kadar.” Şimdi recm cezası ölüm cezasıdır. Ölüm cezasının bir altı nedir? Müebbet hapis. Allah bu ayette recmi neshetmiş, müebbet hapse çevirmiş sadece kadınlar için. Ölünceye kadar evde hapsedin, ev hapsine ama. Başka ne diyor? “Ev yec’alallâhu lehunne sebîlâ, ya da Allah onlara bir yol açıncaya kadar.” (Nisa 4/15). Sonra da bu yolu Cenabı Hak Nur Suresinde açıyor: “Ezzâniyetu ve-zzânî feclidû kulle vâhidin minhumâ mi-ete celde, zina eden kadın ve zina eden erkeklerden her birine yüz değnek vurun” (Nur 24/2) diye bu yolu açıyor orada. Yani zaten burada diyor ki bu hüküm değişecek demek istiyor zaten “yol açıncaya kadar” dediği bu zaten. Bu hüküm değişecek diye bildirmiş oluyor. O yolu da açıyor. Ama şimdi işi böyle kabul ederseniz recm zaten baştan elden çıkmış oluyor. Şimdi bunlar diyor ki: Peygamberimiz demiştir ki: “Huzu anni huzu anni gad cealallahu lehunne sebila es seyyu bis seyyiri miedu celdetun verrecmu, el bikri bil bikri miedu celdetun vet taribuan.” Hadisi inşaallah doğru okuduk. Mana doğru da kelimelerde bir takım şeyler olabilir. Şimdi “benden alın benden alın Allah bunların yolunu açtı. İşte dul dulla ilişkide bulunursa yüz değnek ve recm, bekar bekarla ilişkide bulunursa yüz değnek ve bir yıl sürgün.” Şimdi diyorlar ki: Bu hadis hem Nisa Suresinin onbeşinci ayetini neshetmiştir hem Nur Suresinin ikinci ayetini neshetmiştir. Öyle bir hadis ki önüne geleni yatırıyor. Yav kardeşim, yani hadis Kur’an’ı Kerim’e, Peygamber Kur’an’a tabi değil mi, ne oldu işler ters mi döndü? Ve bunların nesih anlayışında, “hayrun min ha” ifadesi yoktur. Bizim ulemanın hiç birinde yoktur bu. Şimdi sen az önce soruyordun ya. Hiç birinde yoktur. Yani nesheden neshedilenden daha hayırlı olur ifadesi hiç birinde yoktur. Ama ayet öyle diyor. Niye? Çünkü öyle olursa işler bozuluyor. Mesela, herhangi bir ayeti neshetmesi asla ve kat’a mümkün olmayan Tevbe 5. ayete kaç ayet neshettirmişlerdi Ahmet?

Ahmet: Yüzotuzüç.

Yüzotuzüç. Yüzotuzüç tane ayet neshettirmişler. Tüm sistem altüst olmuş. Hiç bir ayeti neshetmesi mümkün değil. Özel bir olayla ilgili olarak indirilmiş bir ayet. Yani Peygamberimiz’e karşı Hudeybiye’deki anlaşmayı bozmuş olan Mekke’li müşrikler için indirilmiş ayet sevh ayeti demişler kılıç gibi önüne geleni yatırmış. Mesela Kur’an’ı Kerim’de kölelik yok, o ayetle köleliği getirmiş yerleştirmişler, bütün mezhepler bunu böylece kabul etmiştir. Gayri müslimlerle ilişkiler Kur’an’ı Kerim tarafından son derece muhteşem sistemle şey yapmış, onu da neshettirmişler o da çok berbat bir hale gelmiş. Bu gün işte Irak’ta çektiğimiz sıkıntıların temelinde bunlar var.

Şimdi ben bunları söylerken bir kısımlar zannedecek ki, efendim işte aaah, Osmanlı gitmeyecekti de öf, onlar ne adamlardı. Ben Osmanlı’dan değil Selçuklu’dan da anlatmıyorum ondan daha en temelden anlatıyorum. Tenkit ettiklerim ilk büyük ulema. Şimdi onları tanıyalım da ondan sonrası artık onlar bu işin şeysiz kurbanları, dilsiz kurbanları. İnsanlar düşünmüyor ki. “Eve lev kane abaühüm la ya’kılune şey’ev ve la yehtedun.” (Bakara 2/170). Onlar müslümanların babaları durumundadır. Yav bu adamlar aceba yanlış yapmış mı yapmamış mı? El Muğni diye bir kitap vardır, fıkıhta ve çok muteber bir kitaptır, üçyüzlerde falan ölmüştür yazarı, dört mezheple ilgili şeyler yazar. Şimdi Kur’an’ı Kerim’de bir adam karısını boşayacaksa kadının adetli olmaması gerekir. Temizse o temizlik süresi içerisinde ilişkiye girmemesi gerekir. Talak Suresinde Cenabı Hak bunu anlatmış, Peygamberimiz de açıklamıştır. Ama bizim dört mezhebin dördüne göre de kadın hayızlıysa ya da eşiyle ilişkiye girmişse kocasının onu boşaması haramdır ama geçerlidir. Ve derler ki, Allah böyle boşanmasını emretmiştir ama bu da geçerlidir. Bunu kim emretti pekiyi? Şimdi yazmış orada, Muğni’de; Darakutni’de şu hadis geçer. Selman’a dedim ki bu hadis Darakutni’de yok, bir bak bakayım. Darakutni’ye baktı, bulamadı. Bir başka hadise de ilave yapmış. Bak bu hadis de yok. Şimdi onları yaparak böyle bir durumda karı boşamayı geçerli saymıştır. Geçersiz diyen ulemayı da yazmışlar, bunlar diyor ehlil bit’ati ved dalal diyor. Adam Kur’an’ı Kerim’i delil getirmiş, Allah böyle diyor, bunlar bit’atçidir ve sapık insanlardır diye yazmış oraya. Tamam, e millet bizi niye sevmiyor anlayın yani. Herkezin putlarını yıkıyoruz, kolay mı? Buraya hücum etmediklerine dua etmek lazım. Yav kardeşim ortada bir ailenin yıkılması basit bir olay mı? Mesela bir lafızda üç talakı dört mezhebin dördü de kabul eder. Kur’an’ı Kerim’e göre milyarda bir ihtimal yoktur. Bir kadının bir iddet döneminde erkek bir kereden fazla boşayamaz. Yani iddeti bitinceye kadar bir kereden fazla boşayamaz. Ama dört mezhebin dördünde de bir anda üç talak verdi gitti. Mesela ben şimdi bir karikatürize edeyim bunu. Evlilik yıldönümü adam aldı karısını yemeğe götürdü. En neşeli bir anda dedi ki hatta ulemaya göre şaka yollu seni üç talakla boşadım. Bizim dört mezhebin dördüne göre de bu iş bitti. Artık orada aynı eve de gidemezler çünkü artık bir daha beraber olmaları da mümkün değil. Yedikleri yemek ikisinin de midesine zehir olarak gidecek. Kurtuluş yok. Bitti, aile bitti. Yav böyle şey olur mu?

Katılımcı: Hocam alacaklılar var diyelim. Anlaşılmıyor.

Şimdi alacaklılar dedin de, hani şey yaparlar ya, sen dedin de aklıma geldi. Biz askerdeyken diye anlatırlar ya ben de İstanbul Müftülüğündeyken, kadınlar pazarındamıydı -yanlış hatırlamıyorsam- orada bir Siirt’li gelmişti. Adamın borcu varmış, yarın ödeyeceğim demiş. Ödemezsen karın üç talakla boş olsun mu, olsun. Ödemezsem karım üç talakla boş olsun. Nitekim ödeyememiş. Karı gitti. Kadının hiç haberi yok bir şeyi yok. Kur’an ve Sünnete göre böyle bir talağın olma ihtimali yok. Ama dört mezhepte de geçerli? Şimdi niye bu halde olduğumuzu görüyor musun? Bir de şöyle bir düşünün bakın! Allahu Teala adetliyken boşamayı geçersiz sayıyor. Çünkü kadın adetli olduğu zaman, zaten ayette “Gul huve ezen” diyor “bu bir eziyet” (Bakara 2/222). Kadın psikolojik olarak rahatsızdır, hastadır. Kadınlar ben hastayım da derler değil mi o kelimeyi de kullanırlar. Ve o zaman bu psikolojik sıkıntısı ister istemez aileye, eşine, çocuklarına yansır. Ve böyle bir durumda erkek karısıyla ilişkiye de giremediği için onda da huzursuzluk olur. Bu ortamda karıyı boşamak gayet kolaydır değil mi? Ama Allah o boşamayı geçersiz sayıyor. Şimdi kadın adetten temizlendi, erkeğin kadına arzusu en üst noktaya çıkar. Temizlik dönemde ilişkiye girdimi artık ondan sonra da boşamak kolaylaşır. Allah onu da kabul etmiyor. Ne olacak? Senin kadına arzunun en üst noktada olduğu zaman boşuyorsan boşa. Hadi boşa serbest erkeksen boşa. E boşadım. Pekiyi boşa tamam, boşadıysan boşadın, güzel. Ondan sonra ne diyor? Şimdi bizimkiler boşadıkları zaman ne ederler karılarına? Hadi babanın evine. Kadın ne der? Babamın evine gidiyorum der değil mi? Yooo, ne sen onu diyebileceksin ne o onu yapabilecek. Allahu Teala diyor ki Talak Suresinde. İşterseniz açın yani niye ben ezbere konuşayım ki. 65. sure, 557. sayfa.

Allah Talak adında bir sure indirmiş ama bizim ulema bu sureyi ya hiç görmemişler ya da şöyle cımbızla bir iki şey almışlardır buradan, çımbızla. Halbuki sistemi bunun üzerine kurma mecburiyetleri var. Ama Allah ne diyor bizim için esas olan o. Şimdi hesabı bu kitaba göre vermeyecek miyiz? Şimdi bizizm için esas olan bu kitaptır, öyle değil mi? Biz falana filana göre hesap vermiyeceğiz. Allahu Teala diyor ki: “Ya eyyuhennebiyyu iza tallaktumunnisae fetallikuhunne li’ıddetihinne. Ey Peygamber karılarınızı boşadığınız zaman iddetleri içinde boşayın.” Yani iddete başlayabilecekleri bir zamanda boşayın. Adetli iken boşarsanız iddete başlayamaz. İlişkiye girdiğin bir temizlik döneminde boşarsan yine başlayamaz. Abdullah Bin Ömer, karısını -ki bu konuda en sahih hadis odur- karısını adetliyken boşamış, babası Hz. Ömer Peygamberimiz’e sormuş, demiş ki: “Söyle ona karısına dönsün.” Sinirlenmiş de Peygamberimiz. “Bir adet görsün, temizlensin, tekrar adet görsün, tekrar temizlensin, eğer boşamak istiyorsa hiç ilişkiye girmediği temizlik içerisinde boşasın ve bu ayeti okumuş, Allah’ın emrettiği boşama budur” demiş. Ondan sonra diyor ki: “Ve ahsıl’ıddeh, iddeti de sayın” diyor. İddeti kim sayacak? Erkek. Üç kere adet görüp temizlenme olayı. Adeti kim görüyor? Kadın. Normalde kadının sayması lazım değil mi? Allah erkeğe diyor ki sen say! Yani karına geleceksin, boşadığın karıya adet gördün mü görmedin mi, sana ne diyecek o da. Nedir, bir iletişim kuracaksın.

Katılımcı: Anlaşılmıyor.

            Devamı var, acele etme. Sabır hacı sabır. İletişimi devam ettireceksin değil mi kadınla? O bir tarafta sen bir tarafta değil. “Vettekullahe rabbekum, rabbiniz olan Allah’tan korkun, la tuhricuhunne min buyutihinne, boşadığınız kadınları evlerinden çıkarmayın.” Ne yapıyorlar şimdi? Haydi babanın evine. Ne demek! bu kadın ömrünü vermiş bu eve, sen deli misin? Çoluğu var, çocuğu var, eşyası var. Evden şıkarmayın diyor. Evde kalacak. Pekiyi kendisi çıkarsa? “Ve la yahrucne, kendileri de çıkmasın.” Otursun oturduğu yerde. Şimdi aynı evde bende mi kalacağım? Sen de kalacaksın. Karı koca aynı evde kalacaksınız. E kaç, göç? Yok öyle bir şey. Kadın istediği rahatlıkta dolaşabilir senin yanında.

Katılımcı: Tekrar barışma olabilir diye değil mi?

Tabii, geleceğiz. Hacı sabır. “İlla en ye’tiyne bifahışetin mubeyyinetin, açık bir fahişelik yapmış olursa o başka.” Tabii o zaman mahkemeye gidecek, şu olacak bu olacak. Zaten birlikte yaşamaları mümkün olmaz o zaman. “Ve tilke hududullahi, bu Allah’ın koyduğu sınırlardır.” Bu ifade en çok talak konusunda geçer. Bir de şeyde, ikinci olarak mirasta, üçüncü olarak da oruçta. Başka bir yerde geçmiyor. “Ve men yete’adde hududallahi fekad zaleme nefseh, kim Allah’ın koyduğu sınırları çiğnerse haksızlığı kendisine yapmış olur.” Yani karıyı evden çıkarırsa, karı çıkarsa, iddetini saymazsa, o zaman problemlerle karşılaşır. “La tedriy, bilemezsin, le’allellahe, belki Allah, yuhdisu ba’de zalike, bundan sonra ortaya çıkaracaktır, emren, bir sözü.” Yani şimdi bu karı koca aynı evde, isterse ben çekip giderim diyebilir koca, gitsin. Ama arada sırada gelip karısıyla, bir kere evin geçimini sağlamak zorunda, mecburen gelip soracak, ne var ne yok. Araya da yabancı girmeyecek. Üç ay gibi bir zaman. Bu süre içerisinde bunlar hala barışmazlarsa birlikte yaşamalarının bir anlamı kalır mı? Üç ay az bir zaman değil ki, ciddi bir zaman. Ve bu süre içerisinde ikinci kez boşayamıyorsunuz. Nereden çıkarıyorsun? Bundan sonraki ayet söylüyor onu. Zaten bir çok ayet söylüyor. Daha detaylı bilgi almak isteyenler internet sitemizden okuyabilirler. “Feiza belağne ecelehunne, sürelerinin sonuna ulaştılar,” kadınlar, süre doldu. “Feemsikuhunne bima’rufin, o zaman güzellikle tutun.” Üç talakla boşamış olsa tutabilir mi? Ya, böyle bir şey yok ki. Güzellikle tutun. “Ev farikuhunne bima’rufin, ya da güzellikle onları ayırın.” Bitmedi daha. “Ve eşhidu zevey ‘adlin minkum, sizden güvenilir iki kişiyi de şahit getirin, ve ekıymuşşehadete lillahi, Allah için şahitliği de dosdoğru yerine getirin.” Kur’an’ı Kerim’de nikahtaki şahitliğe dair rivayet yoktur. Ama boşanmadaki şahitliğe dair ayet var. Hem işin başında getireceksin, hem sonunda getireceksin. Çünkü bu çok ciddi bir olay. “Zalikum yu’azu bihi men kane yu’minu billahi velyevmil’ahıri.” Gene bir başka tehdit var. “Allah bunu size öğüt veriyor, Allah ve ahiret gününe inanana.” Ağır bir ifade değil mi? İnanmayanla işimiz yok. “Ve men yettekıllahe yec’al lehu mahrecen, kim Allah’tan korkarsa Allah ona bir çıkış yolu koyar.” Bir çıkış yolu olur yani mutlaka. “Ve yerzukhu min haysu la yahtesib, hiç beklemediği bir yerden ona Allah rızık verir.” Yani kadına ve erkeğe de diyor ki, korkma sen aç kalmazsın ama yeter ki bu emirlere uy. Kendi kafana göre hareket etme. “Ve men yetevekkel ‘alellahi fehuve hasbuhu, kim Allah’a güvenirse Allah ona yeter, innallahe baliğu emrihi, Allah kendi işini sonuna kadar götürür, kad ce’alallahu likulli şey’in kadren, Allah her şeye bir ölçü koymuştur.” Yani Allah her şeyin bir standardını koymuştur. Bu günkü anlamda standart diye tercüme etmek lazım. Bu da talakın standardıdır. Ölçü bu.

Sonra da Bakara Suresinde diyor ki Allah: “Ettalaku merratan, bu şekildeki talak iki kere olur.” diyor. (Bakara 229). Bir başka ayette de “fe in tallakah” (Bakara 2/230) üçüncüyü boşadımı artık bitti her şey.

Şimdi nereden buraya geldik? Nesihten değil mi? Nesihten geldik. Yani öyle şey haline getirilmiş ki; Elamtera suresinde varya “fecealahu keasfin me’kul, Allah o fil ordusunu yenilmiş buğday tarlasına benzetti, haline getirdi,” kimi öldü kimi şey yaptı. Bizim ulema da İslam’ı bu hale getirmiştir. Hakikaten bakıyorsunuz hiç iler tutar tarafı yok. Ayeti kerimeyi delil getiren kişiye diyor ki: “Bu ehlül bit’ati vel dalal” diyor. Bit’at ve dalalet sahibidir, kendisi kitaplarda olmayan bir hadisi delil getiriyor.

Şimdi nesih meselesini az çok anladık değil mi?

Katılımcı: Anlaşılmıyor.

Nesih geçmiş kitaplarda değil Kur’an’ı Kerim’in içerisinde de var. Yani Kur’an’ı Kerim bütün kitapları neshetmiştir, Kur’an’ın içinde de var nesih. Kur’an’da Allah onun örneğini vermeseydi biz bunu zaten anlayamazdık ki. İşte Nisa Suresinin 15. ayeti, daha önce kitaplarda bulunan recmi neshemiş, Nur Suresinin 2. ayeti de bunu neshetmiş.

Katılımcı: Anlaşılmıyor.

Ya bunun başka örnekleri de var, şuan da…

Katılımcı: Anlaşılmıyor.

            Cenabı Hak diyıor ki: “Velekad sarrafna linnasi fi hazel kurani min kulli mesal, Biz bu kitapta her şeyin örneğini verdik.” (İsra 17/89). O da bunun örneği. Onu da görmen lazım. Kur’an’ı Kerim’de olmayan yok. Yok olan müslümanların Kur’an’a bakmaması. Kur’an’da her şey var ama sadece müslümanlar yok. Yani müslümanların Kur’an’la ilişkisini kesmişler maalesef. Hamdolsun şimdi yeni yeni bu ilişki kurulmaya başlıyor.

Neyse şimdi Necm Suresine devam edelim. Burada nereye geldik, nereden buraya geldik?

“Em lem yunebbe’ bima fi suhufi musa, Musa sahifelerinde olandan haber verilmedi mi bunlara, Ve ibrahimellezi veffa, kensine verilen emirleri tam yerine getiren İbrahim’in kitaplarından.”

            Katılımcı: Anlaşılmıyor.

Tabii yani o kitaplarda da iyi davrananlara Cenabı Hak’kın verdiği sözler var. Yanlış davrananlara Allah’ın yaptığı tehditler var ki aynı zaten Kur’an’da neyse onda da o, değişen bir şey yok.

“Ella teziru vaziratuv vizra uhra” mesela “kimse kimsenin yükünü taşımaz.” Aynı manada bir başka ayet daha var değil mi? “Vela teziru vaziratuv vizra uhra.” Öbür kitaplarda da “Vela teziru vaziratuv vizra uhra” varmış bizim Kur’an’ı Kerim’de de, normal öyle olması gerekir zaten. Kimse kimsenin yükünü taşımaz. Herkez kendi günahını taşıyacak.

Katılımcı: Anlaşılmıyor.

O manada da denilebilir şey değil “vazira” günahkar diye tercüme edilebilir. Şimdi ben bu yük kelimesini, yani kelime anlamı yüktür ama bu yük tabii günah yükü olduğu için günahkar diye tercüme etmek doğrudur, yanlış değil.

“Ve el leyse lil insan, kişinin kendine ait değildir, illa ma sea, sadece kendi gayreti.” Şimdi mesela, ben burada eşi dostu çağırırım, sizden de birinize derim ki, ya şöyle ben arkadaşlara yemek vereceğim şu yemeğin parasını sen verir misin? Verirsiniz. Ondan sonra burada ben şey yaparım böyle arkadaşlara hava atarım, millete yemek yedirdim diye. Aslında o yemeğin sevabını alan ben değilim, kim onun parasını vermişse o. Tamam mı? Çünkü Allah ne diyor? “Leyse lil insani, insanın kendinin değil, illa ma sea, kendi gayreti hariç.” Birileri babasının mirasına konar ondan istifade eder. Ama o sevap onun değildir. Bırakanındır. Yani kendin ne yaptın? O zaman ne oluyor biliyor musunuz? Büyük bir servete konanla sıfır bir servete konan arasında bir fark kalmıyor. İkisi de kendi yaptığının karşılığını alacak. Baban ne yaptı diye sormayacak Cenabı Hak, sen ne yaptın diye soracak.

Katılımcı: Pekiyi hocam, mirası kötüye kullanılırsa?

İyiye kullanırsan iyi, kötüye kulanırsan… Ama o mirası kullanarak, mirası iyiye kullanırsan o senin işindir o. Çünkü o sana bırakılmış olan mirası kullanma senin fiilindir. Ondan dolayı sevap da alırsın, günah da alırsın. Kötüye kullanırsan günahını alırsın, iyiye kullanırsan sevabını alırsın. Yani sen kendi yaptığının karşılığını alırsın, başkasının yaptığı, o başkasınındır. Anlatabildim mi?

Katılımcı: Miras bırakan kişi için…

Miras bırakan kişinin bir sorumluluğu olmaz. Ne yapsın şimdi adam kabrinden kalkıp gelsin de buna müdehale mi etsin?

Katılımcı: Anlaşılmıyor.

Hayır, o adamın bir sorumluluğu olmaz. Sorumluluk onu kullanana aittir. Evet o işi yapan tasarruf sahibidir.

           “Ve enne sa’yehu sevfe yura, zaten bunun çalışması yakında görülecektir.” Yani karşısına çıkacak. Onun için mesela ayeti kerimelere bakın, Cenabı Hak söyler: “İnnellezine amenu ve amilussalihat, inanan ve iyi iş yapanlar.” İyi iş yapanlar derken ne mana verilir bizde? Salih amel derler. Ne demek salih amel? Salih amel dendiği zaman akla gelen nedir?

Katılımcılar: Anlaşılmıyor.

Namaz, oruç, zekat, falan filan.

Katılımcılar: Anlaşılmıyor.

Hah… Şimdi diyor ki: “İnnellezine amenu ve amilussalihat.” İyi iş yapanlar, salih uygun demek yani, iyi iş yapanlar. Ondan sonra bitmiyor: “Ve akamussalah ve atuzzeka, namaz kılan zekat veren.” Demek ki iyi iş, aslında iyi iş bir adama mal satıyorsan çürüğünü satmamak da iyi bir iştir işte. Yaptığın, bir yere bir boya yapıyorsun, badana yapıyorsun, güzel yap. Ayakkabı boyuyorsun, güzel boya, işte iyi bir iştir. Hem para kazanırsın hem sevap kazanırsın. O zaman müslümanın bütün işinin iyi olması lazım. Bakın imandan sonra salih amel yani iyi iş, iyi iş. Ne yaparsan iyisini yapacaksın. Namaz ondan sonra geliyor. “Ve akamussalah ve atuzzeka.” Namazı günde beş vakitte kılarsın ama biter. Ama iyi iş tüm gününü işgal eder değil mi? Zekatı senede bir kere verirsin biter, sadakayı arada sırada verirsin biter ama iyi iş tüm hayatı kapsar. İşte bunları bu emirlere uymak niyetiyle yaparsan bu defa da ibadet olur. Hem para kazanırsın hem de ibadet yapmış olursun.

“Summe yuczahul cezael evfa.” Yani kim ne yaparsa onun karşılığını görecek sonra “Allah bunun dolu dolu karşılığını verecektir.” Evfa yani tam olarak. Bir iyilik yapana ne veriyordu? On katını, “men cae bil haseneti felehu aşru emsaliha.” Ona öyle dolu dolu da karşılığını verir Allah. On katı yani en az on katı, daha yukarısı var.

“Ve enne ila rabbikel munteha, eh rabbinin huzurudur her şeyin bittiği yer.” Ahirette amel falan yok değil mi? Yani öldün, bittin. Artık orada hesap var. Ne yapacaksan burada yapacaksın.

“Ve ennehu huve adhake ve ebka, ağlatan da güldüren de O’dur.” Nedir yani sen, bizim bazı yaptığımız şeyler kendi amellerimizden dolayıdır. Ama bazen de Allah’ın koyduğu imtihan sebebiyle bir çok sıkıntılara gireriz. Bazen güldüğümüz olur, bazen ağladığımız olur. Çünkü bu dünyada Allah bizi imtihanlardan geçiriyor. “Ve le neblüvenneküm bi şey’im minel havf, şurası kesin ki sizi yıpratıcı bir imtihandan geçireceğiz, birazcık korku, vel cuı, açlık ve naksım minel emvali vel enfüsi ves semerat, mal noksanlığı, can noksanlığı ve gelir noksanlığı.” (Bakara 2/155). Olacak e tabii bunlardan, yakının ölür ağlarsın, zenginken fakir olursun ağlarsın. Şimdi rahmetli babamın işleri bozuldu, kimse bilmiyor. Bizim fakültenin açılış töreni oldu, kalktı konuştular, bizim buralara Erzurum’da zenginler çocuklarını göndermez, işte burada bir tane zengin çocuğu var, Abdülaziz Bayındır dediler. Orada herhalde hiç kimse bizim durumumuzu bilmiyor ki. Hiç bir yerde bir şey olamaz, kimseye bir şey anlatamıyorsun. Üniversite bitene kadar herkez bizi çok zengin bildi ama cepte beş kuruş para yok. Beş senede babam ancak yüz lira verdi o da üzülmesin diye. Ama herkez bizi çok zengin biliyordu. Şimdi, burs alıyoruz millet bakıyor. Böyle birbirleri ile konuşuyor, zenginler de alırsa, falan diyor, ben de duymuyordum ne yapayım yani bir şey diyemezsin ki kimseye. Eh, Cenabı Hak imtihan ediyor. Bu bir imtihan, Allah verir de alır da. Ayette de öyle söylüyor. Sen bu imtihanın olacağını bildin mi, önemsemezsin. Ne yaparsın? Her şeyi alır yürürsün. “Ve beşşiris sabirın, sen sabredenlere müjde ver.” (Bakara 2/155). Biz de nasıl olsa bu vesileden istifade ile fakültede öğrencilerin başkanlığını falan yaptık, kimisine burs bulduk, şunu yaptık bunu yaptık, iyi oldu yani işe de yaradı.

“Ve ennehu huve emate ve ahya, öldüren de o dirilten de.”

“Ve ennehu halekaz zevceyniz zekara vel unsa, çiftleri yaratan O, erkek ve dişi.” Ben erkeğim diye kimsenin övünmeye hakkı yok. Ya da ben kadınım diye övünmeye hakkı yok. Yani neyse o. Yapacağın şartlar bu kardeşim, başarılı olacaksın. Tek seçeneğin var başarılı olmak. O kadar, başka bir seçeneğin yok. İmtihanı, imtihan şartlarını o imtihanı yapan hazırlamış, sana tek seçenek düşmüş başarılı olmak. Hem de öyle sıradan başarı değil.

Neydi? Şu ayeti oku: “İnne salate….

            Yahya Şenol: Anlaşılmıyor.

Hah, o son kısım için sordum ben. Şimdi şurada başarılı olacaksın kelimesi de yetmiyor. Ne diyor Allah? Hac Suresinde idi değil mi?

Katılımcı: Enam Suresinde idi hocam.

Enam. “inne salati ve nüsükı ve mahyaye ve mematı lillahi rabbil alemın.” 162,163. Enam 162, 163’müş. 6. sure.

“Kul inne salati ve nüsükı, şöyle de, benim namazım ve ibadetlerim, ve mahyaye ve mematı, yaşamam ve ölmem, lillahi rabbil alemın, varlıkların sahibi olan Allah içindir.” Yani benim her şeyim Allah için. Ne yaparsam onun için yaparım. Ölürsem de onun için, yaşarsam da onun için. Namaz da kılsam onun için, başka ibadetler yapsam da onun için.

“La şerıke leh, onun herhangi bir ortağı yok, ve bi zalike ümirtü, ben böyle emir aldım, ve ene evvelül müslimın, ben müslümanların ilkiyim.” Ne demek müslümanların ilki?

Katılımcı: En öndeki.

En öndeki; o zaman hepimiz neye çalışmak zorundayız? En önde, birinci. Hiç birimizin ikinciliği hedef tutmaya hakkımız yok. Bana ikincilik yeter, hayır. Birinci ol! Ne iş yapıyorsan yap, birinci sen olacaksın.

Yahya Şenol: “Vecealna lil muttakine imama” ayeti de var.

Evet, “Vecealna lil muttakine imama” ayeti de var. “Biz müttakilere önder kıl.” Hep birinci, benim işte neyim var filan? Neyim meyim değil, sana verilen emir bu kardeşim. Birinci olacaksın, hangi işi yaparsan en iyi sen olacaksın. Yaptığın ne olursa olsun. Sen birinci olacaksın, en önde olacaksın, sana verilen emir bu. Asla ikincilik yok. Bütün gayretini göstereceksin.

Katılımcı: Yarıştayız.

Evet, yarıştasın ama birinciliği de kimseye kaptırmayacaksın, öyle şey yok. Sürekli geriye falan da bakarsan arkadaki seni geçer.

Katılımcı: Anlaşılmıyor.

Kapı açıldı artık diğer ayetler aklına gelir.

            “Ve ennehu halekaz zevceyniz zekara vel unsa, O çiftleri erkeği ve dişiyi yaratan O.” Nereden yaratıyor?

            “Min nutfetin, nutfeden” ikisinin de kaynağı meni işte, aynı şey. Kimsenin kimseye üstünlük taslamaya hakkı yok. “İza tumna, atıldığı zaman,” meniden diyor.

            “Ve enne aleyhin neş’etel uhra, bir kere daha insanları yeniden diriltmek Cenabı Hak’ka aittir.” Yani Allah insanları bir kere daha diriltecektir.

            “Ve ennehu huve ağna ve akna, insanlara zenginliği veren de O fakirliği veren de.” Nasıl olur? Geçen hafta okuduklarımız ışığında söyleyin. Yani çalışmayana bir şey yok ama imkanlar neyse onu kazanırsın. Yani sen şimdi çalışmazsan, tarlanı sürmezsen ya da şöyle söyliyeyim, üretimi yapmazsan yapacağın hiç bir şey yoktur. Ama yaptın üretimi, müşteri çıkmadı. Çıkmayabilir. Ya da tarlaya tohum atmazsan, sürmezsen hiç bir şey elde edemezsin ama gereken her şeyi yaptın, bütün görevlerini yaptın, çok da güzel ürün aldın, bir dolu vurdu? Yani Cenabı Hak vermezse olacağı bir şey yok. Ama sen vazifeni yap! O zaman öbürü imtihandır, onda da sabırlı ol, yürü devam et, hedefine doğru devam et, gevşeme asla. Hep birinci olmaya devam. Zenginlik veren de fakirlik veren de O’dur. Yani şartları ona göre ayarlar Allahu Teala.

            “Ve ennehu huve rabbuş şı’ra, şira yıldızının rabbi de O’dur.” Bu bir kabile, böyle bir yıldıza tapıyormuş. Yani sizin en üstün, en önde gördüğünüz ne varsa hepsinin sahibi O’dur. Allah bizim de sahibimizdir, herkesin sahibidir, her şeyin sahibidir. O zaman hiç birimiz sahipsiz değiliz. Ya öyle diyorsun ama kardeşim, bizi kimse desteklemiyor ki. Yok yok öyle deme! Senin Rabbin var. Sen Rabbine kul ol, dünyada O’ndan zengini yok. Öyle değil mi? O’ndan güçlüsü yok. Daha ne istiyorsun? Daha ne istiyorsun? Ve üstelik her yerde var. Senin durumunu senden daha iyi biliyor. Yani bütün imkanlara sahipsin, hiç şikayet etmeye hakkın yok. Birinci olacaksın, ikinci olamazsın.

            “Ve ennehu ehleke adenil ula, O ilk Ad’ı helak etmiştir.” Yani önceki, el evvel, el ula değil mi? Önceki Ad Kavmini helak etmiştir.

            “Ve semude, sonra Semud’u, fema ebka, bir şey de bırakmadı.” Hepsi geçti gitti, hiç bir şey kalmadı.         

            “Ve kavme nuhım min kabl, daha önce Nuh kavmini de helak etmişti,” yok oldular. Yani yanlış yapanların yanına bir şey kalmıyor ki. Dünyaları da gidiyor, ahiretleri de gidiyor. “İnnehum kanu hum azleme ve atğa, onlar çok yanlış iş yapıyor, çok taşkınlık yapıyorlardı.”         “Vel mu’tefikete ehva,” Şimdi mu’tefike kelimesi altı üstüne gelen de var, ifk kelimesinden düşünürsek, kendi yalanlarına kendileri kanan insanlar. Çünkü ifk iftira demek. İtifak da kendi kazdığı kuyuya düşen, kendi yalanına kendisi inanan adam. Peygamberler’e karşı yalan uyduruyorlar, sonra o yalanlara kendileri inanıyor ve çok kötü durumlara düşüyorlar. Yani kendi kişilikleri altüst oluyor. Ya da ülkeler de tabii, şeyler de altüst olur ülkeler Cenabı Hak’kın verdiği cezayla. Evet “bu altüst olan ülkeleri ya da altüst olan insanları da aynı şekilde yaptı.”

            “Fe ğaşşaha ma ğaşşa, onları örten örttü.” Bir çoğu toprağın altında kaldı. Zaten hepsi toprağın altında kaldı ya öldü gittiler. Şimdi Nuh kavminden kimi tanıyoruz? Ya da Mekke’de Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) karşı çıkanların hangisini? Hangisi yaşıyor, hepsi gitti işte?             

            “Fe bi eyyi alai rabbike tetemara, şimdi sen Rabbinin hangi nimetinden şüpheye düşüyorsun? Yani elinde bir nimet var mı Allah’ın vermediği? Elinde avucunda ne varsa hepsini Allah’a borçlusun. Şimdi her şeyi Allah’tan alacaksın ama emir almayacaksın, olur mu öyle şey? Allah sana her şeyi verecek fakat senden bir şey istemeyecek. Başkasının sana verdiği bir şey var mı ki başkasına hizmet ediyorsun?

            “Haza nezirum, bu bir uyarıcı, minen nuzuril ula, ilk uyarıcılardan.” Yani eski Peygamberler neyse bu da öyle. Ya da Kur’an’ı Kerim’e göre şimdi uyarma yapılıyorsa eski uyarılar neyse bu da aynı şekilde bir uyarmadır. İster uyanırsın ister uyanmazsın, o senin bileceğin bir şey.

            “Ezifetil azifeh, o yaklaşan yaklaştı.” Mesela bizden öncekilerin hepsi artık öldü gitti. Bizim de her an ölmemiz sözkonusu.

            “Leyse leha min dunillahi kaşifeh.” Ve de mesela kıyameti o büyük ölümü şey yaparsak o da yaklaştı tabii. Her geçen gün kıyamete daha çok yaklaşılıyor. Ama aslında biz öldük mü zaten kıyametimiz kopmuştur. Ondan sonra ister ne olursa olsun yani ne olacak? Bizim için değişen bir şey olur mu? Ben öldükten sonra ne olursa olsun. Benim kıyametim kopmuştur.

            “Leyse leha min dunillahi kaşifeh, Allah’tan başka bunun bilgisini ortaya çıkaracak kimse yoktur.” Yani hiç kimse bunu bilemez.         “E fe min hazel hadisi ta’cebun, şimdi siz bu Kur’an’dan dolayı şaşkına mı çevriliyorsunuz.” Allah Allah nasıl oluyor falan mı diyorsunuz? Ya da bu söz sizi şaşırtıyor mu? Kıyametin olması, insanların yeniden dirilmesi, hesap verecek olmaları sizi şaşırtıyor mu? Allah öyle şey mi olur falan mı diyorsunuz? Bir düşünün bakalım, başkası zaten olmaz ki.

            “Ve tadhakune,” e şimdi hem bu var, bir sürü yanlış işler yapmışsınız ilerisinde de bunun hesabı verilecek hala “gülüyorsunuz, ve la tebkun, ve ağlamıyorsunuz.” Başınıza gelecek olanları düşünüp ağlayın.                       

             “Ve entum samidun, öyle dikilip duruyorsunuz.”

             “Fescudu lillah, öyle ise Allah’a secde edin, va’budu, ve ona kulluk edin.” Başka bir şey yapmayın. Şimdi biz de biraz sonra secde yapacağız. Şimdi secde ayeti bu. Yani yapacağın o, Allah’a kul ol! Başka bir şey yapma!

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
2 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
3 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
4 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
5 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
6 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
7 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
10 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
11 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
12 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
13 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
14 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
15 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
16 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
18 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
19 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
20 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
23 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
24 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
25 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
26 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
27 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
28 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
31 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
32 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
33 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
34 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
35 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
36 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
37 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
38 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
39 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
40 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
41 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
42 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
43 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
44 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
45 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
48 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
49 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
50 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
52 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
53 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
54 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
56 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
57 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
58 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
59 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
61 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
62 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
63 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
65 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
66 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
67 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
70 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
71 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
72 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
73 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
74 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
75 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
76 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
77 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
78 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
81 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
82 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
83 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
84 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
85 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
86 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
87 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
89 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
90 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
91 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
92 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
93 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
94 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
95 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
96 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
97 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
98 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
99 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
100 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
101 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
102 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
103 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
104 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
105 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
107 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
108 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
109 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
111 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
112 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
113 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
115 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
116 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
117 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
118 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
120 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
121 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
122 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
123 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
124 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
125 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
126 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
127 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
128 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
129 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
148 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
156 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
164 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
165 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
168 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
182 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
210 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
226 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
227 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
228 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
229 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
244 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
245 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
248 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
252 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
260 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
286 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
289 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
290 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
291 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
292 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
293 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
294 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
295 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
296 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
297 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
298 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
299 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
300 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
301 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
302 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
303 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
304 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
305 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
306 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
307 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
308 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
309 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
310 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
311 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
312 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
313 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
314 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
315 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
316 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
317 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
318 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
319 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
320 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
321 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
322 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
323 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
324 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
325 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
326 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
327 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
328 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
329 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
330 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
331 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
332 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
333 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
334 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
335 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
336 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
337 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
338 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
339 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
340 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
341 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
342 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
343 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
344 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
345 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
346 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
347 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
348 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
349 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
350 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
351 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
352 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
353 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
354 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
355 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
356 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
357 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
358 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
359 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
360 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
361 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
362 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
363 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
364 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
365 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
366 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
367 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
368 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
369 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
370 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
371 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
372 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
373 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
374 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
375 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
376 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
377 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
378 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
379 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
380 İcma 11 Ekim 2016
381 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
382 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
383 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
384 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
385 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
386 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
387 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
388 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
389 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
390 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
391 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
392 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
393 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
394 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
395 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
396 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
397 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
398 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
399 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
400 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
401 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
402 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
403 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
404 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
405 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
406 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
408 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
409 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
410 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
412 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
413 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
414 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
416 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
417 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
418 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
419 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
421 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
422 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
423 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
424 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
425 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
426 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
427 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
430 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
431 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
432 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
433 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
434 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
435 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
436 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
437 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
438 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
439 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
440 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
441 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
442 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
443 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
444 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
445 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
446 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
448 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
449 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
450 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
451 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
452 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
453 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
454 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
455 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
457 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
458 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
459 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
461 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
462 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
463 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
466 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
467 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
468 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
470 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
471 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
472 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
473 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
474 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
475 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
476 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
477 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
478 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
479 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
480 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
481 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
482 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
483 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
484 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
485 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
486 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
487 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
488 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
490 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
491 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
492 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
493 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
494 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
495 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
496 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
497 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
498 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
499 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
500 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
502 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
503 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
504 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
505 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
506 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
507 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
508 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
509 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
510 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
511 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
512 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
513 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
514 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
516 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
517 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
518 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
520 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
521 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
522 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
523 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
524 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
525 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
526 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
527 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
528 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
529 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
530 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
531 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
532 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
533 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
534 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
535 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
536 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
537 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
538 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
539 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
540 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
541 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
544 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
545 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
546 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
547 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
548 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
549 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
550 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
551 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
552 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
553 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
554 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
555 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
556 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
557 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
558 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
559 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
560 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
561 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
562 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
563 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
564 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
565 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
566 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
567 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
568 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
569 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
570 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
571 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
572 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
573 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
574 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
576 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
577 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
578 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
579 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
580 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
581 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
582 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
583 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
584 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
585 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
586 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
587 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
588 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
589 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
590 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
591 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
592 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
593 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
594 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
595 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
596 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
597 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
598 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
599 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
600 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
601 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
602 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
603 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
604 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
605 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
607 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
608 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
609 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
610 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
611 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
612 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
613 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
614 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
615 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
616 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
617 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
618 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
620 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
621 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
622 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
623 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
624 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
625 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
626 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
627 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
628 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
629 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
630 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
631 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
632 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
633 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
634 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
637 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
638 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
639 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
640 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
641 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
642 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
643 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
644 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
645 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
646 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
647 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
648 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
649 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
650 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
651 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
652 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
653 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
654 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
655 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
656 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
658 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
659 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
660 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
661 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
662 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
663 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
664 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
665 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
666 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
667 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
669 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
671 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
672 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
673 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
674 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
675 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
676 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
677 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
678 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
679 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
680 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
681 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
682 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
683 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
684 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
685 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
686 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
687 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
689 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
690 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
691 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
694 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
695 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
696 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
697 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
698 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
700 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
701 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
702 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
703 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
704 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
705 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
706 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
707 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
708 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
709 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
710 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
711 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
712 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
713 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
714 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
715 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
716 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
717 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
718 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
719 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
720 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
721 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
722 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
723 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
724 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
725 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
726 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
727 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
728 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
729 Hac 11 Kasım 2008
730 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
731 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
732 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
733 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
734 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
735 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
736 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
737 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
738 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
739 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
740 Oruç 26 Ağustos 2008
741 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
742 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
743 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
744 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
745 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
746 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
747 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
748 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
749 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
750 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
751 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
752 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
753 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
754 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
755 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
756 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
757 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
758 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
759 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
760 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
761 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
762 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
763 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
764 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
765 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
766 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
767 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
768 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
769 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
770 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
771 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
772 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
773 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
774 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
775 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
776 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
777 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
778 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
779 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
780 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
781 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
782 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
783 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
784 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
785 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
786 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
787 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
788 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
789 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
790 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
791 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
792 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
793 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
794 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
795 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
796 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
797 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
798 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
799 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
800 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
801 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
802 Mearic Suresi 27 Mart 2007
803 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
804 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
805 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
806 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
807 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
808 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
809 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
810 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
811 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
812 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
813 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
814 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
815 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
816 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
817 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
818 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
819 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
820 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
821 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
822 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
823 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
824 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
825 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
826 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
827 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
828 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
829 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
830 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
831 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
832 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
833 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
834 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
835 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
836 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
837 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
838 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
839 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
840 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
841 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
842 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
843 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
844 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
845 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
846 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
847 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
848 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
849 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
850 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
851 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
852 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
853 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
854 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
855 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
856 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
857 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
858 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
859 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
860 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
861 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
862 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
863 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
864 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
865 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
866 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
867 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
868 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
869 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
870 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
871 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
872 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
873 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
874 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
875 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
876 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
877 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
878 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
879 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
880 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
881 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
882 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
883 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
884 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
885 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
886 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
887 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
888 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
889 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
890 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
891 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
892 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
893 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
894 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
895 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
896 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
897 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
898 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
899 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
900 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
901 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
902 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
903 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
904 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
905 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
906 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
907 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
908 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
909 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın