Münafikûn Sûresi / Ecel -2

30 Mayıs 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Geçen hafta biliyorsunuz, İstanbul’un fethi dolayısıyla fetih hadisi üzerinde Doktor Mehmet Ali Kulak bey yaptığı araştırmayı burada takdim etmişti. O sebeple ecel ile ilgili konuşmamız yarım kalmıştı. Ben size şunu söylemiştim; bu konuyu nasıl olsa soracaksınız o zaman ben haftaya tekrar anlatmak durumunda kalırım. Gerçekten de Rize’den dinleyen Cevat Demirtaş hoca epeyce soru sormuş. Konu ile ilgili ayetleri de sıralayarak epeyce soru sormuş. Şimdi o soruları internetten arkadaşlarımız çıkarıncaya kadar ben tekrar bir ön hazırlık yapayım. Geçen hafta söylemiştim üçte birini ancak anlattım diye. Konuyla alakalı olan kısmı. Bugün yeniden ecel konusunu anlatmaya başlayalım. Çünkü ecel çok önemli bir konu. Herkesin zihnini karıştırıyor. Mesela sigara içen insanlar var. Doktorlar sigara ömrü kısaltır diyorlar. İntihar edenler var. Öldürülenler var. Kendi hatalarından dolayı kaza yapalar var. Kötü alışkanlığı olan insanlar var. Mesela uyuşturucuya alışıyor, bakıyorsunuz ki kısa sürede vücut bitmiş. Böyle durumlarda inançlı insanlar sıkıntıya giriyorlar. Çünkü bizim kelam kitaplarımzda hep şunu okumuş öğrenmişizdir bugüne kadar. Ömür ne bir saniye bile uzar, ne de kısalır. Gerçekten öylemi? Önce ilgili ayetleri okuyacağız sonra da sorulan sorulara cevap vermeye çalışacağız. Biliyorsunuz dersimiz iki bölümden oluşuyor; ilk 45 dakikada Kuranı Kerimden okuyoruz. İkinci 45 dakikada da sorulan soruları cevaplandırmaya çalışıyoruz. İster internetten olsun, isterse sizlerin sorduğu sorular olsun. Bu sebeple internetleri başında bizi dinleyenler sü[email protected] adresiyle bize soru sorabilirler.

Münafikun suresinin son ayetini tekrar okuyalım.

“Ve enfiku mimma razaknakum min kabli en ye’tiye ehadekumul mevt: size rızık olarak verdiğimiz şeylerden harcayın ölüm gelip çatmadan önce”

“Fe yekule rabbi: o zaman sizden biriniz kalkıp şöyle der”

“Mevtu fe yekule rabbi levla ahharteni ila ecelin karib fe assaddeka ve ekun mınes salihin: ya rabbi keşke beni biraz geciktirseydin, sadaka verseydim ve iyilerden olsaydım”(MÜNAFİKUN 10).

Biz bu hususu kabir azabı diye ders yapmıştık, onu biliyoruz. O dersten sonra fark ettiğimiz bir şey ortaya çıktı ayetlerde. Onu da burada size söyleyelim. Hem kayıtlara geçmiş olur hemde sizden isteyen notunu alır.

Şimdi bu ayet müslümanlarla ilgili. Üst tarafında bir önceki ayette; “ya eyyuhellezine amenu: müminler” diyor.

“Ya eyyuhellezine amenu la tulhikum emvalukum ve la evladukum an zikrillah: malınız ve evladınız sizi Allah’ın zikrinden engellemesin”(MÜNAFİKUN 9). Allah’ın zikri dediğimiz zaman kurandır. Kuranı kafaya yerleştirmek, düşünmek ve gereğine göre hareket etmektir. Kurandan engellemesin dediğiniz zaman ne olur? Yani kuran okumazsınız, yoo inananlarla ilgili, tamamen inananlarla ilgili. Çünkü ya eyyuhellezine amenu diye başlıyor. Kuranı az okursunuz, belki namazınızı ihmal edersiniz, sadakayı ihmal edersiniz ve bir çok insan çoluk çocuğu için gereğinden fazla zaman ayırır. Tabi ki onlara zaman ayıracak ama gereğinden fazla zaman ayırır, ibadetinden, hayrından, hasenatından kısıp onlara verir. Ve böylece ahirete gittiği zaman günahla gider ahirete.

“Ve men yef’al zalike fe ulaike humul hasirun: kim bunu yaparsa”

“Emvalukum: malları onu Allah’ı zikirden, Allah’ın kitabını okumaktan, anlamaktan ve ona uymaktan engellerse bunlar kaybetmiş olurlar”. Tabi kafir olmazlar. Ama zarara girmiş olurlar. Ondan sonra Allah diyor ki;

“Ve enfiku mim ma razaknakum: size rızık olarak verdiğimden de harcayın”(MÜNAFİKUN 10). Aslında kazanmak istiyorsanız harcayacaksınız. Nasıl tarladan gelir elde etmek istiyorsanız oraya tohum atmanız lazım, tıpkı onun gibi eğer kazanmak istiyorsanız hayır hasenat yapacaksınız. Mutlaka harcayscaksınız. O size en az on katı, yediyüz katı daha fazlası olarak geti gelir. Mutlaka yapmak lazım. Yani ben size bunu sqmimi olarak söleyeyim yıllardır içimde bir yaradır. Geçen hafta da söyledim. Malesef şurada kitap almadınız. Veresiye alın dedik almadınız, bir kaç tane aldı, bakıyorum hep her zaman alan kişiler. Yani şurada her zaman alan kişiler dışında kitabı veresiye alın sıkıntıya girin dedik ona bile girmediler. Yani çok dikkatli olmamız lazım. Yani şimdi eğri oturup doğru konuşmak lazım. Listesi elimde olsa şimdi okuyacağım. Yani bu kadar olmaz. Siz kazanırsınız. Siz kar edersiniz. Hiç adetim olmadığı halde geçen hafta iki kere size söyledim. Bunu söylemek mi lazım. Siz de elinizi taşın altına koyun ki yapılan hizmetlerin kıymetini kavrayasınız. Her gün üç beş kişi bu sıkıntıya giriyor onun dışındakiler hiç. Yani yıllardır gelip gidiyorlar. Bu olmaz. Herkes elini taşın altına sokmak zorunda. Herkes ama, istisnasız. Herkes. Yoksa hiç bir hizmet yürümez. Harcayın diyor AllahTeala. Allah’a güvenen adam harcamaktan çekinmez. Size rızık olarak ne vermişsek. Az çok harcayın. Sonra size ölüm gelir çatar ve siz ya rabbi hiraz daha bizi erteleseydin keşke. Ben de sadaka verseydim ve iyilerden olsaydım derdiniz. Şimdi bu müminler için. Hani farkına vardığımız bir mana dedik ya. Bir de Müminun suresinin yani 23. Surenin 99. Ayetini açın. Onu da daha önce okumuştuk farkettiğimiz durumu size anlatmak için şeyyapıyorum.

“Hatta iza cae ehedehumul mevt” bu da kafirler ile ilgili bir ayet. Yukarıdan beri okuduğunuzda onu görürsünüz. Onlardan birine ölüm gelip çattığı zaman. Onlar da diyorlar ki; ya rabbi bizi geri çeviriniz. Ölmüş olan insan ya rabbi bizi geri çeviriniz. Kafir bizi geri çeviriniz diye bir ifade kullanıyor, çoğul ifade. Müslüman ya rabbi biraz daha bana süre tanısaydın diyor. O az bir süre istiyor, sadaka verecek kadar bir süre olsun diyor, azıcık. Çünkü imanla gitmiş ahirete. Günahkar olduğunu anlamış, işin zor olduğunu anlamış birazcık daha müsade et sadaka vereyim, inanayım değil. Zaten inanıyor. Biraz sadaka vereyim diyor. Ve iyilerden olayım. Bakın sadaka ne kadar önemli. Çünkü insan malını çok sever. Deseniz ki Allah’ı mı çok seviyorsun? Malınımı? Ne derler? Allah’ı! Peki Allah için malını çıkar da ver dediğin zaman ne olur? Başlar ihtiyaçları aklına gelmeye. Olmayan ihtiyaçları, olacak ihtiyaçları aklına gelmeye başlar. Sonra, canım herkes şu kadar verse bana da şu kadar düşer diye azaltmaya başlar sadakasını. Yardım yapacağı yere gidince der ki; ya daha daha sonra yaparım onu da sıfıra indirir. Şimdi kafir diyor ki öldükten sonra, öldükten sonra söyleyen kim? Ruh! Ölmüş ama henüz dirilmemiş. Vücut ölmüş ruh yaşıyor. Belli bir yerde. Evet kafirin ruhu diyor ki; ya rabbi beni geri çeviriniz. Çeviriniz diyor, çok saygılı. Geri çeviriniz diyor. Çünkü arka tarafın tümüyle boş geçtiğini biliyor. Ama müminse ne diyor; ya rabbi biraz daha müsade. Küçük bir müsade ver. Sadaka verip iyilerden olayım. Ama öbürü diyor ki beni geri çevir de terkettiğim dünyada iyi birşeyler yapayım diyor, salih amel yapayım diyor. O zaman buradan ne anlarız? Şimdi kabir hayatı diye anladığımız hayattır işte bu. Adam ölmüş henüz dirilmemiş. O zaman günahkarların da kabirde çektikleri bir sıkıntı var demektir, kafir olmasa da değil mi? Münafikun suresindeki kafir değil. Ama Müminun suresindeki kafir. Fakat kafirin sıkıntısının daha fazla olduğu anlaşılıyor, o diyor ki beni geri çevir terkettiğim dünyada güzel birşeyler yapayım. Ama mümin diyor ki birazcık daha müsade et sadaka vereyim malımı harcayıp da geleyim. Şimdi gideyim burda hazır malım duruyor şuna, şuna, şuna veriyim beş dakika sonra gelirim. AllahTeala ikisine de hayır diyor. Hayır olmaz, onu ölmeden önce yapacaktınız.

“Ve len yuahhırallahu nefsen iza cae eceluha: eceli geldiği zaman Allah hiç bir nefsi geriye bırakmaz”. Eceli geldi, kendisine tanınan süre sona erdiyse artık yaşama imkanı yok.

“Vallahu habirun bima ta’melun: Allah yapmakta olduğunuz şeylerden haberdardır”(MÜNAFİKUN 11).

İstersen o soruya cevap vererek yapalım belki zamandan tasarruf ederiz. Zaten bir kısmını anlatmıştık geçen hafta. Şuraya koy interneti, gerekirse burdan da takviye eder şey yaparız.

Şimdi bu ne güzel bir şey, ben Rize dedim.Trabzon imiş yanlış söylemişim. Trabzon’dan. Geçen haftaki sohbetinizi canlı yayından izledim. Ömrün kısalabilecği hususunda ayetler okudunuz. Evet, Cevat Demirtaş hoca sölüyor bunu. Rad suresi 39. Ayeti delil gösterdiniz. Rad suresi 39. Ayeti açalm. Rad 13. Sure 255. Sayfa. Bu ayetin siyak ve sibakında insan eceliyle değil şeriatın hükümlerinde bazı değişiklikler olduğu kanaatindeyim. Yani bu ecel ile ilgili değil diyor, şetiatın bazı hükümleriyle ilgilidir ben o kanaatteyim.

Şimdi ayeti bir okuyalım, bakalım ki Cevat hocanın kanaati doğrumuymuş. 255. Sayfa 38 ve 39. Ayetler. Rad suresi.Buldunuz mu? “Ve le kad erselna” diye başlıyor. Tekrar okuyayım. Cevat Hoca diyor ki bu ayetin siyak ve sibakına yani aşağısına ve yukarısına baktığımız zaman insan eceliyle değil şeriatın hükümlerinde bazı değişikliklerin olacağıyla ilgili olduğu kanaatindeyim. Bakalım insan eceliyle ilgisi var mı yok mu?

“Ve lekad erselna rusulen min kablike: senden önce elçiler gönderdik”

“Ve cealna lehum ezvacen ve zürriyyeh: o elçilere de eşler ve çocuklar verdik”. Yani çoluk çocuk sahibi olddular.

“Ve ma kanne li resulin en ye’tiye bi ayetin illa bi iznillah: hiç bir peygamberin bir mucize getirme hakkı yoktur, Allqh’ın izniyle olursa başka”. Yani hiç bir peygamber ben şimdi mucize getireceğim, sana bunu ıspatlayacağım diyemez. Allah’tan ister. Ya rabbi, bir mucize talep ediliyor. Mesela İsa (as)’dan bir sofra getirmesini istemişti havariler, O da AllahTealaya yalvardı C.Hakk da isteğini kabul etmişti. Kabul etmese etmezdi. Peygamber efendimiz de bazı konularda mucize istiyordu ama Allah Teala kabul etmiyordu. Yani eğer gücün yetiyorsa göğe bir merdiven daya yada yerin içerisine bir tünel aç, istenen mucizeyi getir bakalım diye AllahTeala Peygamber efendimizi tehdit bile etti. Bu ayet neredeydi? Enam suresiydi galiba. Neyse bulursunuz.

“Li kulli ecelin kitab: her ecelin bir yazgısı vardır”(RAD 38). Yani her süre bir yere yazılıdır. Ecel, süredir değil mi? Belli bir süre.

“Yanhullahu men yeşau: Allah istediğini siler”

“Ve yubsit: ve sabitler”

“Ve indehu ummul kitab: ana kitap kendi yanındadır”(RAD 39)

Şimdi burada herhalde Cevat hoca “Ve indehu ummul kitab” dan hareketle bunun Allahu Teala’nın istediği hükümleri sildiği istediklerini sabit kıldığı şeklinde anlıyor ki aslında bu anlayış yanlış değil. Çünkü AllahTeala;

“Ma mensah min ayetin ev nunsiha ne’ti bi hayrin minha ev misliha” buyuruyor. Yani “bir ayeti nesh eder yada unutturursak daha hayırlısını yada dengini getiririz” (BAKARA 106) diyor. Burada silme yok. Bak ne diyor; “bir ayeti nesh eder yada unutturursak onu sileriz demiyor. Ya ondan daha hayırlısını yada dengini getiririz”. Burada silme var mı? Silme başka bir olay değil mi? Allah istediği eceli siler istediğini iptal eder. Yani olduğu gibi bırakır. “Ana kitap Allah’ın yanındadır”. Yani herşeyin ana kaydı Allah’ın katında tutuluyor. Ama herşey için de bir kitap vardır. Mesela bir başka ayet, hangisiydi? Yerini söyleyeyim de sen bul Yahya.

“Ve ma kane li nefsin en temute illa bi iznillahi kitaben ve muecela: hiç kimse süresi belli bir yazılı ecel olmadan ölmez”. Aliİmran 145. Ayet. Aliİmran 3. Sure biliyorsunuz. 69. Sayfa.

“Ve ma kane li nefsin en temut; hiç kimse ölmez”,

“İlla bi iznillah: Allah’ın izni olursa başka”.

“Kitaben: yazılmış olarak”,

“Müeccelen: süresi belirli olarak” yazılmış bir vaziyette. Yani herkesin ömrü belli yazılı. O yazılı kısımdan birazı siliniyor. Yada sabitleştiriliyor. Kişilerin tavırlarına göre. Ondan önce d C.Hakk şöyle buyuruyor;

“Ve ma muhammedin illa rasul: muhammed sadece bir elçidir”

“Kad haled min kablihir rasul: ondan önce başka elçiler de gelmiştir”

“Efe in mate ev kutilen: peygamber ölse yada öldürülse”

“kalebtum: gerisin geriye mi döneceksiniz?”. Demek ki ölmenin ve öldürülmenin yazılı bir süresi var. Ama o yazı nasıl oluyor biz şimdi onu anlamaya çalışıyoruz. Ondan sonra, devam edelim Cevat hocanın yazısına.

Nuh suresi ayet 3-4’de Allah’a ibadet edin ve ondan sakının bana itaat edin ki sizin günahlarınızı bağışlasın. Sizi belirli süreye kadar tehir etsin. O belirli süre gelince günahlarınızı bağışlasın, sizi belirli süreye kadar ertelesin. O süre gelince ertelemez. Burada da ömür belirlenmiş olduğnu ve kısalamayacağını buradan anlıyoruz. Kusura bakmasın da Cevat Hoca hüç düşünmeden yazmış buraya yani hiç düşünmeden yazmış. Şimdi o Nuh suresini hep birlikte okuyalım. Yani onun söylediğiyle bir alakası var mı yok mu görelim.

  1. Sayfa. Burada diyor ki;

“İnna erselna Nuhan ila kavmihi”. Bu arada sizin aklınıza takılan olursa hemen sorun, çünkü soruları cevaplandırıyoruz. Anında sorun. Biraz burdakilerin de hakkı var, sizin de hakkınız var. İnternetleri başında olanların da hakkı var.

“İnna erselna nuhan ila kavmihi: Nuh’u kavmine elçi gönderdik”.

“en enzir kavmeke min kabli en ye’tiyehum azabun elim: onlara acıklı azap gelmeden önce kavmini uyar”(NUH 1). Biz şimdi o acıklı azabı biliyoruz. Hangisi o? Nuh tufanı! O zaman yaşasaydık bilmeyecektik. Ama şimdi kuranı kerimden biliyoruz.

“Kale ya kavmi inne lekum mezirun mubin: Nuh (as) dedi ki ey kavmim ben sizi açıkça uyarıyorum”(NUH 2)

“Eni’budullah: Allah’a kul olun”

“Vettekuhu: ona karşı saygılı davranın, kendinizi koruyun”.

“Ve etiun (NUH 3): bana itaat edin” diyor Nuh(as). Böyle yapın ki

“Yagfir lekum min zunibukum: Allah günahınızı bağışlasın”

“Ve yuahhırkum ila ecelin musemma: sizi belli bir süreye kadar yaşatsın”. Bak günahınızı bağışlasın bir, sizi belli bir süreye kadar tehir etsin yaşarsın, geciktirsin yani belli bir süreye kadar.

Burada ne diyor bakalım; “Allah’a ibadet edin, ondan sakının, bana itaat edin ki sizin günahınızı bağışlasın, sizi belli bir süreye kadar tehir etsin, o belirli süre gelince sizin günahlarınızı bağışlasın”. Var mı öyle bir şey. Belirli bir süre gelince günahınızı bağışlamıyormu? Sizin günahınızı bağışlasın belşrli süreye kadar sizi geciktirsin. Şimdi bunun da örneği var. Hani ölüm gelip çatıncaya kadar kişi ölüceğini kesin anlayıncaya kadar ne oluyordu? Tevbe kabul ediliyordu değil mi? Firavun öleceği kesinleşince tevbe etmişti. Allah kabul etti mi? “E al an: şimdi mi?” dedi C.Hakk. Şimdiye kadar neredeydin? Ama Yunus (as) tevbe etmişti. O kendini karanlıklarda düşünüyordu. O kendini ölümle yüz yüze görmüyordu. Balık yutmuştu onu ama o kendini karanlıklarda düşünüyordu. Yaşayacağı ümidi içerisindeydi. Dolayısıyla yaptığı tevbeyi Allah kabul etti. İşte burada ne diyor Allah; Nuh (as) Allah’ın ayetinde. Diyor ki; “Allah’a kul olun, Allah’tan korkun, kendinizi koruyun ve bana itaat edin. Allah sizin günahınızı bağışlasın ve sizi belli bir süreye kadar ertelesin. İşte Nuh (as)’ın oğlu. O ayeti bulsana.

Enam 35, merdiven. Tamam, Enam suresinde olduğunu biliyordum da, tamam. Onu hemen bir ara cümle olarak söyleyip geçeriz. Hani Peygamberimizin mucize ile ilgili uyarılması hadisesi. 132. Sayfada. AllahTeala diyor ki;

“Ve in kane kebure aleyke i’raduhum: Ya Muhammed bunların senden yüz çevirmesi sana ağır geliyorsa”. İnsanlara anlattı kimse onu dinlemiyor. Onların yüz çevirmesi sana ağır geliyorsa

“Fe inisteta’te en tebtegıye nefekan fil ard: eğer yerin içerisinde bir tünel açmaya gücün yetiyorsa”

“Ev sullemen fis sema: yada göğe bir merdiven dayamaya gücün yetiyorsa”

“Fe te’tiyehum bi ayeh: girerdin yerin derinliklerine yada göğün tepesine çıkar bir tane mucize alır getirirsin”. Gücün yetiyorsa yap.

“Velev şaallahu le cemeahum alel huda: eğer Allah insanların hidayete etmesini isteyerek o yönde bir iradesini ortaya koysaydı”. Yani herkes müslüman olacak diye bir kural koysaydı C.Hakk elbette ki herkesi hidayete toplardı.

“Fe la tekunenne minel cahilin: öyleyse cahillerden olma” diyor. Cahillerden olma. İsteyen inanır isteyen inanmaz. Sana düşen sadece tebliğ. Tamam bu böyle bir ara cümle oldu.

Hud suresi 11. Sure 227. Sayfa. 42-43. Ayet. Şimdi Nuh suresindeki uyarıyı yapan Nuh (as)’ın. O uyarıyla ilgili örnek olay var burada. Hani her zaman okuyoruz ya kuranı kerimde önce bir şey kısa ve özlü olarak geçer, orada ne diyor; gelin tevbe edin, bana itaat edin, Allah sizin günahlarınızı bağışlasın ve sizi ertelesin diyor değil mi? Ertelesin ne demek? Şimdi bunun açıklaması, örnek olayı var burada yine kuranı kerimde. Yine Nuh (as). Hatta 40’dan başlayalım.

“Hatta iza cae emruna: emrimiz geldi”.

“Ve faret tennuru: kazan kaynadı”. Buradan öyle anlıyoruz. Bir başkası başka anlayabilir. Yani bu geminin buharlı gemi olduğu anlaşılıyor. “Kazan kaynadı”. Kazan kaynayıp gemi harekete hazır hale gelince

“Kulnahmil fiha min kullin zevceynisneyni: ona dedik ki; her çiftten ikişer tane koy”

“Ve ehleke: aileni de”. Karısı mümin değildi biliyorsunuz. Mümin olmamasına rağmen karısı da biniyor gemiye. Çünkü aileni diyor.

“illa men sebeka aleyhil kavlu: ancak daha önce kendi aleyhine karar verilmiş olan hariç”. Oğlu, biraz sonra okuyacağız.

“Ve men amen: ve sana inanmış olanları da gemiye bindir”

“Ve ma amene meahu illa kalil: Nuh (as) ile birlikte çok az insan inanmıştı”(HUD 40). Hem her hayvandan bir çift hem de inananlar. Bazıları 80 kişilik diyor bazıları 8 kişi diyor. 8 ile 60 arasımı. O kadar yani 80 de olsa gene çok az. 950 sene insanları dine çağırmış.

“Ve kalerkebu fiha: Nuh (as) dedi ki hadi binin gemiye”.

“Ve hiye tecri bihi fi mevcin”. Şimdi burada gemici var daha iyi anlar. O şimdi onları sallıyor. Çünkü o sular dolmuş kıyıdaki gemiyi dalgalar sallıyor. Fena halde sallıyor. Atladım değil mi? Tamam, atladım

“Ve kalerkebu fiha: dedi ki binin ona”

“Bismillahi mecraha ve mursaha: bu geminin gitmesi de demir atması da Allah’ın adıyladır”

“İnne rabbi le garun rahim: ve senin rabbin çok bağışlayan ve ikramı bol olandır”(HUD 41).

“Ve hiye tecri bihim fi mevcin kel cibal: dağlar gibi dalgalar arasında onları sallıyordu”. Şimdi burada gidiyor diye tercüme ediyorlar, gidiyor olmaz. Çünkü oğlunu çağırıyor. Binin diyor. Binin dediği zaman giderken böyle dağlar gibi dalgalar arasında kim binebilir. Kıyıda o. Gemi sallanırken biniyorlar dağlar gibi dalgalar arasında. Yani zor şartlar altında biniyorlar.

“Ve nada nuhunibnehu: oğluna seslendi Nuh”. Tabi tabi kıyıda bu henüz demir almamış. Rıhtımda.

“Ve kane fi ma’zilin: ondan uzaktaydı”. Kenardaydı oğlu. Yani gelmiyordu gemiye, kenarda duruyor.

“Ya buneyyerkeb meana: oğlum gel bizimle beraber bin dedi”

“Ve la tekun meal kafirin: şu kafirlerle birlikte olma”(HUD 42)

“Kale seavi ila cebelin ya’sumuni minel ma: dedi ki bir dağa sığınırım beni bu sudan korur dedi”

“Kale la asımel yevme min emrıllahi men rahim: dedi ki bugün Allah’ın emrinden koruyacak hiç bir şey yok, Allah’ın merhamet ettiği hariç”. Yani gelmezsen ölürsün. Şimdi bunu Nuh (as)’ın ilk çağrısıyla karşılaştıralım. Gemiye gel demek ne demektir? Tevbekar ol demek, benim sözümü dinle demektir değil mi? Orada ne dedi? Dedi ki; Allah’a kul olun, ondan korkun ve bana itaat edin. Gemiye gelmek müslüman olmak demek. Aynı mana değil mi? Öyle yapın ki Allah sizin günahlarınızı bağışlasın ve belli bir süreye kadar geciktirsin. Gemiye gelirsen kurtulacaksın demiş oluyor Nuh (as). Ama bizde yaygın olan ne? Gemiye gelse de gelmese de aynı saatte ölecek. Ölecekse Nuh (as) neden çağırıyor ki gemiye. Değil mi? Ve o diyor ki; ben dağa sığınıp kurtulurum. O da diyor ki; bugün kurtuluş yok, ancak gemiye binersen kurtulacaksın. Yani ne oluyor? Senin ömrünün kalan kısmını kullanırsın yoksa gidersin. İşte Allah siler senin ömrünü. Çünkü hala tevbe imkanı var. Niye var? Çünkü o kurtulacağını düşünüyor kendisi. Daha önce Nuh (as) kafirlerden kimse bırakma diye dua etmişti ama oğlu diyor ben kurtulurum. Kendi kurtulacağı ümidi olduğu için tevbe edebilir o anda. Tıpkı Yunus (as) gibi. Ama etmiyor. Etmeyince ne oldu? Öldü

“Ve hale beynehumel mevcu: bir dalga geldi ikisinin arasına girdi”

“Fe kane minel mugrakin: hemen boğuldu”(HUD 43) . Gemiye binseydi ne olurdu? Kurtulurdu. Şimdi başka konulara girmeyeceğiz, sadece ecel konusu. Ecelin dışındaki suallerinizi yazın bir kenara daha sonra cevaplandıralım.

  1. BÖLÜM

SORU VE CEVAPLAR KISMI

Bismillahirrahmanirrahim

İnşallah görüntü düzelmiştir. Nasıl? Düzelme var mı?

Trabzon’dan Cevat Demirtaş hocanın sorularını cevaplandırmaya devam ediyoruz. Bundan önceki dersin kısa bir özetini verelim. Geçen hafta okumuştuk biliyorsunuz. Allah insanlara bir ecel belirliyor. Ona eceli musemma deniyor. Müsemma demek adı konmuş demektir. Yani süresi belli bir ecel. Bu ecel uzamıyor ama kısalabiliyor. İşte Nuh (as) kavmine diyor ki; Allah’a kul olun, kendinizi koruyun, Allah’tan korkun ve benim dediklerimi yapın Allah sizin günahlarınızı bağışlasın, sizi belli bir süreye kadar yaşatsın. Ondan sonraki kısım şu;

“İnne ecelallahi iza cae la yuahhar: Allah’ın berlediği süre geldiği zaman geriye bırakılmaz”(NUH 4).

Evet, yayında yine bir kesilme oldu. Tekrar ediyorum: Nuh (as) kavmine geliyor. Diyor ki; ey kavmim ben sizi açıkça uyarıyorum. Allah’a kul olun, kendinizi koruyun, Allah’a karşı gelmekten sakının, Ondan çekinin ve bana itaat edin. Öyle yapın ki Allah sizin günahlarınızı bağışlasın ve sizi belirli bir süreye kadar ertelesin. Şimdi bunun örneğini de geçen hafta size Yunus (as) olayıyla anlatmıştık hatırlarsanız. Yunus (as) Allah’tan izin almadan Ninova’yı, yani görev yerini terletmişti. Gelmiş bir gemiye binmişti. Gemide kura çekilmiş ve Yunus (as) gemiden atılmıştı. Atıldığı zaman da onu bir balık yutmuştu. Ninova dediğimiz bu günkü kuzey Irak Musul ve çevresi. Yunus (as)’ın kabri zaten orada. Yani gerçek mi değil mi onu Allah bilir ama yani yaşadığı çevre ora. Musul’un girişinde sol tarafta bir tepenin üzerinde Yunus (as)’ın kabri var. Şim, o bölgede yaşamış bir insan. Göreceği en büyük balık Fırat’da tutulan balıktır. Denizde kendisini karanlıklar içerisinde düşünüyor. Balık tarafından yutulduğunu bilmiyor. Yutulduğunu bilse ölümle yüz yüze geldiğini anlar ve iş işten geçmiş olur. Kendini karanlıklar içerisinde kabul ediyor ve karanlıklar içerisinde “La ilahe illa ente subhaneke inni kuntu minez zalimin” diyor; “ya rabbi senden başka ilah yok en sana boyun eğerim ben yanlış yaptım”(ENBİYA 87) diyor. Yanlış yapanlardan oldum. Bu bir tevbedir. Ve AllahTeala Yunus (as)’ın tevbesini kabul ediyor. Çünkü ölümle yüzyüze geldiği kanaatinde değil kendisi. Öyle yapıyor ve balık onu midesinden dışarı atıyor. Şimdi bugün Mahir Bey bir yazı getirdi. Bunu da bu arada size sunayım. Burada kısa bir özet vereceğim ben size.

Evet diyor ki seste düzelme var ama çok az çıkıyor. Fakat görüntü düzgün değil diyor. Ses iyi gitmiyormuş demek ki. Düzelmiş ama. Sen de herhalde onu düzeltiyordun değil mi? İnşallah düzelmiştir. Şimdi çok kaliteli bir şey aldık. Allah razı olsun bir arkadaşımız aldı. Çok güzel bir kamera. Herhalde fazla geldi. Şimdi bu öyle bir şey ki elini verdin mi kolunu kurtaramıyorsun. Böyle bir masraf yaptın mı masraflar üst üste geliyor. Onun yanına şunu da alayım, şunuda, şunuda.. bir de bakıyorsun ki büyük bir para gitmiş.

Şimdi burda bir gazete küpürü var. 1986’da koparılmış. Ahmet Tezcan tarafından hazırlanmış. Burada yaşanmış bir olay anlatılıyor.1891 yılının ağustos ayında Falkland adalarının bulunduğu okyanus suları üzerinde avlanan Star Of The East gemisinin tayfalarından James Bertley denize düşmüş ve bir balina tarafından yutulmuş. Arkadaşları James Bertly’i yutan balinayı bir gün sonra yakalamışlar. Ancak tayfanın balinanın karnında olduğunu bilmiyorlarmış. Boğuldu gitti zannediyorlarmış. Balinanın karnını yarınca tayfa James’in mide öz sularını etkisiyle bembeyaz olmuş vücudunu görmüşler. Hemde yaşıyormuş. Tayfa James bir buçuk gün hasta yatmış sonra tamamen iyileşmiş. Buna benzer bir tecrübe de Kaptan Cousteau tarafından yaşanmış, o da burada yazılı. Bu vesileyle de bunu söylemiş olduk. Sağolsun arkadaşımız getirmiş.

Hollanda’dan gelen mesaj; hocam ses düzeninden Allah razı olsun. Yani Allah Teala’nın ne hikmetleti var ne güzel şeyleri var.

Şimdi, Yunus (as) balığın karnında tesbih yani tevbe etti. Özeti o. AllahTeala da diyor ki

“Fe lev la ennehu kane minel musebbihin. Le lebise fi batnihi yevmi yub’asun: eğer tesbih etmeseydi, tesbih edenlerden olmasaydı yeniden dirileceği güne kadar elbette ki balığın karnında kalırdı”(SAFFAT 143-144). Ne demek bu? İşte Allah silerdi onun kalan ömrünü değil mi? Bu çok açık değil mi? Hepsi de açık da artık bunda da herhalde şüphe edilmez. Ama ne zaman ki bu tevbeyi yaptı Allah Onu balığın karnından çıkardı. Orada kendine geldi belli bir süre. Sonra ülkesine döndü. Kendisine yüzbin kişi yada daha fazla kişi inandı. Balığın karnında kalsaydı bunlar olacakmıydı? Ölüp gidecekti. İşte arkadaşlar son derece açık ve net. Son derece açık ve net. Demek ki ömür kısalabiliyor ama uzamıyor. Kısalması da kişinin kendi hatasıyla olabiliyor.

Neyse şimdi buradan devam edelim, bakalım Cevat hoca başka neler söylemiş.

Fatır suresi ayet 11’de. 35. Sure 11. Ayet. 436. Sayfa. Burayı bakalım nasıl anlamış cevat hoca?

“Herhangi bir kimseye uzun ömür verilmez yahut ömrü kısaltılmaz ki bu kitapta yazılı olmasın. Bu ayeti Hac suresi 5 nolu ayet ile düşündüğümüzde insanların ömürlerinin kimisinin kısa kimisinin daha uzun olduğu, bunu da ancak Allah’ın bileceği en iyi insanların da kısa ömürlü olduğunu en kötü insanların uzun ömürlü olduğunu bazen de bunun tersinin olduğunu kuran ayetlerinde görürüz”.

Hac suresine bakalım göreceğiz. Hac suresi 5. Ayet. Burayı kapatmadan 333 ü açın. Burada diyor ki;

“Ya eyyuhen nasu in kuntum fi raybin minel ba’si: ey insanlar öldükten sonra dirilme konusunda şüpheniz varsa”

“Fe inne halaknakum min turabin: işte biz sizi topraktan yarattık”

“Sümme min nutfetin: sonra bir nutfeden”

“Summe min alakatin: sonra bir kan pıhtısından”

“Sümme min mudgatin: sonra bir çiğnem et görüntüsü olan bir parçadan”

“Muhallakatin ve gayri muhallakatin: yaratılışı tamamlanmış tamamlanmamış şeklinde”

“Li nubeyyine lekum: size açıklayalım diye”.

“Ve nukırru fil erhami ma neşau: istediğimiz süre sizi ana rahimlerinde bırakırız”

“İla ecelin musemmen: adı konmuş süreye kadar”. Ana rahminde de belli bir süre var. O süreye kadar. O süre bitince orada da ecel geldimi ana rahminde

“Summe nuhricukum tıflen: sizi bir küçücük çocuk olarak ana rahminden çıkarırız”.

“Summe li teblugu eşeddekum: sonra güçlü kuvvetli hale gelesiniz diye size yaşama imkanı veririz.

“Ve min kum men yuteveffa: sizden kiminiz önceden vefat eder”. Yani ölür. 10 yaşında, 20’sinde, 30’unda, 40’ında, 50’sinde, 60’ında, 70’inde.

“Ve min kum men yurradu ila erzelil umuri: sizden kiminiz de ömrün en rezil zamanına kadar yaşatılır”.

“Li keyla ya’leme min ba’di ilmin şey’a”. Yani bir çocuk oluyorsunuz değil mi? Ya ne adamdı. O babayiğit, o akıllı,o nefis akıl veren kişi gitti, şimdi. Çocuk olsa iki tane tokat vurur oturtursunuz. Onu da yapamıyoruz. Öyle demiyorlar mı? Çünkü artık ömrün en rezil dönemi. Çocuklaşıyor.

“Ve terel arda hamideten fe iza enzelna aleyhel maehtezzet ve rabet ve enbetet min kulli zevcin behic”. Şimdi bu ayeti kerimeyi, tamam Allah tabi bunu hep biliyoruz. Kimin eceli musemması ne kadar olduğunu bizim bildiğimiz yok. Bazısı çocukken ölür, bazısı büyür ölür, bazısı taaa ileri yaşlarda ölür. Tamam. Bunun ömrün uzaması kısalmasıyla bir alakası yok.

Şimdi Fatır suresine geçelim:

“Ve ma yuammeru min muammerin: yaşatılan kişi yaşatılmaz”

“Ve la yankusu min umurihi: ömründen kısaltma yapılmaz ki”. “Ömründen kısaltma”. Ömrü var değil mi? Ömrü var oradan kısaltılıyor. Bunun öbür ayetle bir alakası yok. Umurihi derken başka bir insan değil ki aynı adamın ömründen. Yani “Ve ma yuammeru min muammerin: yaşayan bir kişinin yaşatılması”. Adam yaşıyor ve yaşatılıyor. Yani diyelim ki Yunus (as)’ın 100 sene ömrü olsa, öyle düşünelim. Bunun bazı kaynaklara göre 63, 30 yaşında, peygamber olmuş deniyor 63 yaşına kadar orada tebliğde bulunmuş. İnanan olmayınca görev yerini, tabi onlara göre haber verdikten sonra ayrılmış. Geri döndükten sonrada diyelim ki 30 sene daha yaşadı. Öyle düşünelim. Şimdi “yuammeru min muammerin” yani Yunus’un yüz sene yaşatılması. Değil mi? Örnek olsun. “Ve la yunkasu min umurihi: yada onun ömründen kısaltılmaz”. Çünkü eğer tesbih yapmasaydı 63 yaşında ölecekti değil mi? Yaşatılması da ömrün kısaltılması da nedir? “İlla fi kitab: mutlaka bir kitapta yazılıdır”. Yazımı ne zaman oluyor. Şimdi bunu şöyle düşünün; bilgisayara bir şey yazıyorsunuz. Çıkışını almadan kaydetmiyor mu kendisi? Çıkşını almadan kaydetmiyor. Yani ömrü kısaltıldığı zaman da kayda geçiyor, tam yaşayacak dediği zaman da kayda geçiyor. Kayıtsız hiç bir şey yok. Bakın aynı kişi ömrünü ya tam yaşıyor yada kısaltılıyor. O zamir aynı yere gidiyor. “Ve la yunasu min umurihi” “ma” ya gidiyor. O kişi. Aynı şart. Yani o kadar açık ki. Ama gelenek ayetleri bütünüyle almayınca karşımıza bizi sıkıntıya sokan bir görüşle çıkıyor. Diyor ki ömür ne kıaltılır ne uzatılır. Peki kısaltılmazsa uzatılmazsa bu ayetler ne? Bunları nasıl açıklayacaksınız, değil mi? Yani sizin içinizde şüphe doğuyor mu? Doğmuyor!.

Ondan sonrada Hadid suresinin 22 numaralı ayeti. Az önce o ayeti meal olarak da söyledim. Burada ben geçen hafta anlatmayı ihmal ettiğim bir ayeti yazmış Cevat hoca. Bu çok iyi oldu. Ama önce Hadid suresi 22. Ayet 541. Sayfa. Bu ayeti kerime de malesef doğru anlaşılmak istenmeyen ayetlerdendir. Yani ben şeylerle ilgili söylüyorum. Bazı mezhepler kendi görüşünü söyletmek için bu ayetide biraz bozuyor. Biraz daha sonra o konulara giriş.

“Ma esabe min musibetin fil ardı ve la fi enfusikum: yeryüzünde yada kendi içinizde başınıza bir musibet, bir olay gelmez ki”. Bu musibet bizim türkçemizde kötü anlamındadır. Arapçada kötüye de denir iyiye de denir. Çünkü ayette “Min seyyiatin; yani başa isabet eden iyilik, başa isabet eden kötülük”. Musibet kelimesi türkçede kötü manasındadır ama arapça da başa gelen demektir. İyilik de gelir kötülükte gelir değil mi? Onun için “yeryüzünde yada kendi içinizde başınıza gelen herhangi bir olay yoktur ki”,

“İlla fi kitabin min kabli en nebreeha: bir olayı yaratmadan önce bir kataba yazılı olmuş olmasın”. O da ecelse bir kete doğduğumuz andan itibaren ne kadar yaşayacağımız yazılı. Onu geçen hafta okumuştuk değil mi? Ama onda silinmeler oluyor. Allah biraz noksanlaştırıyor. Noksanlaştırdığı zaman da yazılıyor. Aynı kayıttan siliyor. Şu kadara düştü, şu kadara düştü diye yazılı gene. Sonra Yunus (as) gibi tevbe edersiniz tekrar eski şekline çıkabilir.

“İnne zalike alallahi yesir: bu Allah’a kolaydır”. Şüphesiz Allah’a kolay amemna.

Herşey C.Hakka bağlı. Ama bizim için zor bir husus var, anlaşılması zor olan ayetlerden bir ayet var. O da Cevat hocanın gönderdiği Aliİmran 156. Ayet. Şimdi onu anlamaya çalışacağız. 3. Sure 156. Ayet. Sadaka verdiğin zaman ömrün tam oluyor. İlaveye dair ayetlerde bir işaret yok, olsa seni mi kıracağım. Kısaltılmış ömür uzar yani normal duruma kadar çıkabilir.

  1. Sayfaymış.

Bu verilen sadakalar, yapılan iyilikler kişilerin yapmış oldukları kötülükleri giderir. Çünkü “innel hasenati yuzhibnes seyyiat: iyilikler kötülükleri giderir”(HUD 114). Şöyle düşünün. Elbisenize bir pislik bulaştımı neyle gideriyorsunuz? Temiz suyla. Temiz suyu döktüğünüzde pislik gidiyor elbiseyi biraz daha giyiyorsunuz. Bu pislik orada kalsa giyebilirmisiniz o elbiseyi? İşte yaptığınız iyilikler hasenat o kötülükleri giderir biraz daha yaşarsınız. Ömrün kısalabildiğini ayetlerde gördüğümüze göre onun gereğini yapmamız lazım.

Şimdi Aliİmran suresinin 156. Ayeti. 72. Sayfa. Aslında 156 değilde biz bu işe 154’den başlarsak daha güzel olacak. Sayfanın başından evet. Çünkü orada ecelle ilgili şey var. Bu ayeti kerimeler Uhud savaşıyla ilgili inmiş ayetlerdir. AllahTeala Uhud’da müslümamlara önce bir galibiyet vermişti. Sonra da yaptıkları hatadan dolayı mağlup oldular. Ahmet Bey görüyor musun bak, yaptıkları hatadan dolayı. Galipken mağlup olacaklar. Allah galibiyet sözü vermişti Uhud’da. O sözü yerine getirdi galip oldular. Ama galibiyeti devam ettirmek için de sürekli çalışmak lazım. Peygamber efendimizin emrini tutmayan. Sen başarılı olmak için tabi ki gayret edeceksin, peygamberimiz öyle yaptı. Mağlup olan ordu tekrar siyaseten galip duruma geçti bir de düşmanı kovdu. Yaralı olmasına rağmen yüzü yaralanmış, oraya zırhın halkası batmış, sahabeden birisi onu dişiyle çıkarmak isterken dişi kırılmış. O derece. Onunma ona rağmen askerin çoğu yaralı, o yara bere içerisinde düşmanı takip etmişlerdir. Ve düşman tekrar geri dönemeden gitmiştir. Yani Peygamber efendimiz canını dişine takarak son ana kadar, en zor şartlarda mücadeleyi devam ettirmiş. Bize o örnek oluyor. O zaman ayetleri doğru anlarsak Peygamberimizi de doğru anlarız. Şimdi müslümanlar o büyük sıkıntıdan sonra gelmişler rahat bir uyku uyuyorlar. Düşmanları kovmuşlar ya. AllahTeala burada onu anlatıyor.

“Sümme enzele aleykum min ba’dil gammi emeneten: o büyük sıkıntı”. Tam galip gelmişler sonra düşman dönüp bunlardan 70 kişiyi şehid etmiş. Ve mağlup olmuşlar. Sonra Peygamberimizin gayretiyle düşmanı kovabilmişler. Sonra da diyor ki AllahTeala

“O üzüntüden sonra sizin üzerinize bir güven ve huzur indirdi Allah”.

“Nuasen: tatlı bir uyku”

“Yagşa taifeten minkum: bu sizden bir gurubu tamamen bürümüş vaziyette”

“Ve taifetun kad ehemmethum enfusuhum: bir gurup da var ki canlarının derdine düşmüşler” uyku muyku yok. Ne uykusu. Birisi rahat ediyor öbürü canının derdine düşmüş.

“Yezunnune billahi gayral hakkı: bunlar Allah’a karşı yanlış düşünceler besliyorlar içlerinde”. Allah’a karşı haksız bir kanaat içerisindeler.

“Zannel cahiliyyeh: cahiliye kanaati”. Tıpkı Mekkeliler gibi. Neymiş o kanaat?

“Yekulune hel lena minel emri min şey: diyorlar ki; bu işten bizim elimize ne geçti?” Ne oldu yani biz buraya çıktık geldik, savaştık.

“Kul innel emre kullehu lillah: de ki herşey Allah’a aittir”. Yani siz ne bekliyorsunuz ki? Yani neyiniz var ki neyi kaybettiğinizden dolayı üzülüyorsunuz? Sahip olduğunuz her şey Allah’a ait değil mi?

“Yuhfune fi enfusihim ma la yubdune lek: içlerinde bir şey saklıyorlar, onu sana söyleyemiyorlar”. Diyorlar ki;

“Yekulune lev kane lena minel emri şey’un ma kutlina hahuna: eğer bizim elimize geçecek bir şey olsaydı burada öldürülmezdik”.

“Kul lev kuntum fi buyutikum: de ki eğer evlerinizde olsaydınız”

“Le berezellezine kutibe aleyhimul katlu: ölümleri yazılmış olanlar elbette evden çıkar gelirlerdi”. Nereye kadar?

“İla medaciihim: düştükleri yere kadar”. Ölüp düştükleri yer varya, Uhud’da. Birisi şurda ölmüş, birisi burda ölmüş. Mesela Hz.Hamza şehit oldu. Orada olacaktı. Niye? Çünkü artık onun yazgısı oraya kadarmış. Onun eceli musemması oraya kadarmış. Bu farklı bir olayı anlatıyor. Kendi yaptığı bir hata yok. Savaşa gitmek hata mı? Hayır. Kendi hatası yok. Allah için gidiyor. Ama Allah için canını vermeye hazır oldu, için da Allah bunun karşılığını kendisine fazlasıyla veriyor o ayrı, Allah’ın ikramı o. Yani süresi tamamlanmışsa süresi tamamlanmış olan kişi öleceği yeri bile şaşmaz. Ecel gelmişse bundan kurtuluş yok. Buraya kadar anlattıklarımız kendi hatalarımızla sebep olduğumuz azaltmalardır. Yoksa ecel gelmişse bundan kurtuluş yok. Peki o zaman neden AllahTeala neden bu savaşları farz kılıyor. Sizin ömrünüzü kısaltmak için farz kılmıyor ki. Eceli gelmise gelmiş. Siz Allah’a karşı yanlış bir iş yapmıyorsunuz savaşa gitmekle.  Bununla Allah sizin içinizdekini ağır bir denemeden geçirsin diye. Yani siz Allah için canınızı verebiliyormusunuz veremiyormusunuz, mesele o.

“Ve li yebteliyallahu ma fi kulubikum: ve kalbinizde olanı temizlesin diye”. Şüpheler şu bunlar varsa onları temizlesin diyedir.

“Vallahu alimun bi zatis sudur: Allah kalplerde ne olduğunu çok iyi bilir”(ALİ İMRAN 154).

“İnnellezine tevellev minkum yevmel tekal cem’ani: o iki ordu karşılaştığı zaman içinizden geri dönenler var ya” o gün

“İnne mestezellehumuş şeytanu bi ba’di kesebu”. Şimdi bu iki şekilde anlaşılabilir; birisi Uhud savaşına giderken Abdullah Bin Ubey Bin Selul ile birlikte geri dönen 300 kişi. Bunlar bazı yaptıkları şeyden dolayı geri dönmüşler denebilir ki Abdullah İbni Übey münafıktır, Allah’ın onu affetmesi söz konusu değildir. Münafikun suresinde C.Hakk bunu belirtmişti. Asla affetmeyeceğini söylemişti. Gerçi onunla beraber olanların bir çoğunu C.Hakk affetmişti çünkü tevbekar oldular. Onlardan sa okçular için anlamamız daha uygun. Şimdi o gün orada şeytan onları kaydırdı ya. Niye kaydırdı? Yaptıkları bazı yanlışlar sebebiyle kaydırdı. Demek ki bizim hayatımızda yanlış olmazsa şeytan sizi kaydıramaz. Hatayı biz yapıyoruz. Terli tetli rüzgara çıkmazsan hasta olmazsın. Yanlışın yoksa tuzağa düşmezsin.

“Ve lekad afallahu anhum: Allah onları bağışlamıştır”

“İnnallahe gafurun halim: Allah gafur ve halimdir”(ALİ İMRAN 155). Deniyor ki bu kişilerin, faiz yasak değildi o zaman, faizli borçları vardı, tabi bu ayete uygun aslında gerçi başka rivayetler var mı onu bilemiyorum. Bu kişilerin faizli borçları vardı. Mekkelilerin de yenildiğini görünce biran önce ganimetleri alalım, borçlarımızı ödeyelim diye düşünmüşler. Yaptıkları bir yanlıştsn dolayı bu şeye düştüler. Halbuki Abdullah Bin Caşh’a Peygamberimiz kesin emir vermişti, bizim leşlerimizi kargaların yediğini görseniz bile burayı terketmeyin demişti. Artık savaşı kazandık diye Peygamberden emir gelmeden terketmişlerdi. Bunu böyle yapmaları kendi hatalarından dolayı. Buna kendileri sebep oldu. Ama öyle değil askerin çoğu. Askerin büyük bir bölümünün hiç suçu yok.

“Ve lekad afallahu anhum: ama Allah onları da affetti”.

“İnnallahe gafurun halim: Allah garurdur ve halimdir”(ALİ İMRAN 155). Şimdi asıl sorulan ayete geldik.

“Ya eyyuhellezine amenu: müminler”.

“La tekunu kellezine keferu: siz o kafirler gibi olmayın”

“Ve kalu li ihvanihim iza darabu fil ardu ev kanu guzzen lev kanu indena ma matu vema kutilu: bunlar kendi kardeşleri için şöyle derler yolculuğa çıktıkları zaman yada savaşçı oldukları zaman yanımızda olsalardı ölmezlerdi yada öldürülmezlerdi derler kafirler”. Siz onlar gibi olmayın. Yani eceli gelmişse kurtuluş yok. Şimdi bu başka bir olay, bu hadisenin başka şekli. Zaten bu kısmını Nuh (as) diyor;

“İnne ecelallahi iza cae la yuahhar”(NUH 4) diyor. Çünkü Allah’ın belirlediği süre geldimi artık geriye bırakılmaz. Zaten ömrünüzü de kısalttıysanız, hani firavun boğulurken tevbe ediyor kısaltmış ömrünü, biraz önce olsa kurtulurdu. Nuh (as)’ın oğlu da öyle işte. Tevbe etmedi gitti. Etseydi kurtulacaktı. Bu kendi hatası. Ama savaşa gidenlerin yaptıkları bir hata yok, yola çıkmış kaza olmuş, trafik kazası olmuş, kendi yaptığı bir kusur yok. O zaman öyle ise demek ki bunun eceli gelmiş onun artık kurtuluşu yok. Şimdi mesela ben size yaşanmış bir hikaye anlatayım.

(Salondan bir şey soruldu duyulmuyor 1:18:43 dk)

Ölüm sebebini savaş görenler, ölüm sebebi savaş gibi gözüküyor ki o öyle yazılmış. Savaş da olmasa bak diyor ki Allah; savaş da olmasa, hiç savaş yapılmasada ölecek kişiler gider öldükleri yerde o saatte, orada ölürlerdi. Ama savaş olduğu için şehid olarak öldüler. Çünkü bunlar burada bir hata yapmıyorlar savaşa giderken.

Şimdi aynı, size bir örnek anlatayım. Benim bir kayın birader vardı. Allah rahmet eylesin. Trafik kazasında vefat etti. Bu nişanlıydı. Şubat tatiliydi galiba. Buradan Erzurum’a, yok Mısır’dan gelmişti öğretmendi kendisi, Mısır’dan gelmişti. Erzurum’a gidiyordu nişanlısı var, işte düğün falan hazırlıklar şu bu olacak. Buradan nişanlısına telefon ediyor diyor ki; yani nişanlısı dini nikahlı resmi nikah yapılmamış. Diyor ki senin diyor aklında başka şeyler mi var diyor. Ben rüya gördüm biz birleşemeyeceğiz. Sonra, buradan gidiyor Erzincan yakınlarında trafik kazasında vefat ediyor. Allah rahmet eylesin. C.Hakk bunun ecelini getiriyor. Yani bunun bir hatası yok. Kurtuluş yok, O mutlaka orada ve o saatte ölecek. Kurtuluş yok. Çünkü kendi hatasından dolayı değil. Allah da rüyasında gösteriyor onu. Fakat Yunus (as) olayında bütün peygamberlerin kavimlerine söylediği olaylarda, siz kendi elinizle kendi ömrünüzü kısaltmayın demiş oluyorlar. Ecelimizin ne zaman olduğunu biz bilemiyoruz. Öyleyse biz her zaman Peygamber (sav)’in yaptığı gibi hayatlarımızı doğru dürüst yaşamalıyız. Mesela Peygamberimiz 63 yaşında vefat etmişti. Demek ki onun eceli o kadarmış. Daha fazla olmaz. Ama kimin kaç yaşında öleceğini biz bilemiyoruz. Ama bu ayetler kendi hatalarımızla ecelimizi kısaltacağımızı net bir şekilde gösteriyor. Şimdi meselede anlaşılmayacak bir taraf kaldı mı?

Salondan bir katılımcı;

– Hocam hataları olduğu halde ölmeyenler nasıl oluyor?

Hoca: Yani şimdi bir kere ölüm konusu: Allah’ın onayı olmadan ölüm meydana gelmesi mümkün değil. En başta okuduğumuz ayet var.

“Ve ma kane bi nefsin en temute illa bi iznillah: hiç bir can Allah’ın onayı olmadan”(ALİ İMRAN 145), sen şimdi resmi daireye gidiyorsun amir imza atmadan sana bir şey vermiyorlar ya, Allah’ın onayı olmadan hiç kimse ölemez. Bunu baştan bir kere okuduk. Ve bunun da bir yazgısı da vardır diyor Allah süresi belli bir yazgısı vardır. İşte o yazgı yaratıldığınız zaman belli. En üst noktası. Ama aşağıya çekilebiliyor. Bizim yaptığımız hatalardan dolayı. Anlatabildimmi şimdi. Yani Allah tarafından onay çıkmadan ölmek söz konusu değil.

SORU: Hocam bu biraz kader inancıyla bağlantılı gibi duruyor. Genellikle biz mi yaşıyoruz, yaşayacaklarımızı bildiği için Allah öyle mi yazıyor?

CEVAP: Şimdi kader konusunda bizim bir bilgimiz var mı? Ama bilmediğimiz, Allah diyor ki “Ve la takfu ma leyse leke bihi ilm: bilmediğin bir şeyin arkasına düşme”(İSRA 36). O bizim bilmediğimiz. Biz Allah’ın kuranda bildirdiklerini anlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla kendi kafamızdan bir takım kurgular yaparak kendimizi sıkıntıya sokmayalım.

SORU: Hocam bir yere getirmek istiyorum da konuyu. Diyelim ki Allah belli bir süreye kadar, geçen hafta zaten bir çizgi var demiştiniz. O çizgi bizim ecelimiz yani son nokta demiştiniz. Oradan bir miktarı silinirse

HOCA: Evet ecel sınırımızdan bir miktar silinirse kısaltma olur, zaten ayetler onu söylüyor.

SORU DEVAM EDİYOR: Kısalır demiştiniz. Ben de diyorum ki kısalsa da öyle kalsada Allah kısalacağını da bildiği için onun bilgisi dahilinde olduğu için

HOCA: Şimdi, hayır bakın. Burada en büyük hata şudur, kelamcıların yaptığı en büyük hata Allah’ın bilgisine dayanarak sistdm kurmalarıdır. Biz Allah’ın bilgisinin ne olduğunu bilmiyoruz. Allah diyor ki; “Ve la yuhutune bi şey’in min ilmihi illa bima şae: onlar Allah’ın bilgisinden Allah’ın istediği kadarından fazlasını kavrayamazlar”(BAKARA 255) diyor. Allah’ın istediği kadar da bu kuranda bildirilendir. Bu kuranda bildirilenin dışına çıkıp da Allah bilmez mi, işte Allah’ın bilgisinde bu böyler şeklinde varsayımlar yanlış olur. Bizi sadece sıkıntıya sokar. Başka bir şeyle uğraşmayalım. Efendim Allah zaten bunu bilmiyormuydu, eskiler bilmiyormuydu, hayır. Allah’ın bilgisinden biz sorumlu değiliz, Allah’ın bildirdiğinden sorumluyuz. Allah’ın bildirdiği de bu kuranı kerimde olandır. Çünkü Allah diyor ki; siz benim bildirdiğimden daha fazlasını kavrayamazsınız. Öyle dediğine göre niye kavrayamadığımız sahaya girip de kendimizi sıkıntıya sokuyoruz? İşte kader konuları hep o kavrayamadığımız sahaya girenlerin bizim başımıza açtığı sıkıntılardır. Hiç ona girmeyelim. Allah bilmez mi falan.. Yani Allah’ın bilgisini biz bilmiyoruz ki. Ama Allah’ın bildirdiğini biliyoruz. Biz bu kuranla sınırlı olarak düşünelim.

Peki başka bir soru yok herhalde. Başka soran var mı? Buyrun

SORU: Allah diyor ki; Allah sizin için hayır ister. (sorunun geri kalan kısmı anlaşılmadı 1:26:02- 1:26:08).

HOCA: Tabi dediğiniz doğru, ayeti okuyayım. Güzel söylediniz. AllahTeala diyor ki;

“Ma asabeke min hasenetin fe minallah: başınıza gelen bir iyilik Allah’tandır”.

“Ve ma asabeke min seyyietin fe min nefsike: başınıza gelen bir kötülükte senin kendindendir”(NİSA 79). İyiliği de kötülüğü de veren Allah’tır ama sebebi biziz. Ömrü kısaltan da tam olarak yaşatan Allah’tır. Ama kısalmasına sebep olan biziz. Burada anlattığımız şu; kendimizi gevşek bırakmayalım, tıpkı Peygamber (sav)’in yaptığı gibi. Bak, şu ayeti lütfen bir daha okuyalım. Beraber okuyalım. Ali İmran suresinin 70. Sayfasındaki 152. Ayet. Çok dikkatli okuyalım. Ve bu ayet aslında bir çok soruya cevap oluyor.

“Sadakakumullahu va’dehu: Allah size verdiği sözü yerine getirdi”. Uhud savaşında.

“İz tehussunnehum bi iznihi: siz o zaman Allah’ın izniyle onları doğruyordunuz” kesiyordunuz yani. Galip geldiniz. Ama bakın, işte Allah vaad etti yerine getirdi. İyilik Allah’tan gördünüz mü? Şimdi, başınıza gelen kötülüğün sebebi sizsiniz dedi ya

“Hatta iza feşiltum: dağılıncaya kadar”.

“Ve tenaza’tum fil emri: savaş konusunda aranızda tartışmaya başladığınız zamana kadar zafer sizindi”.

“Ve asaytum: peygambere isyan ettiniz”. Verilen emri tutmadınız.

“Min ba’di ma erakum ma tuhıbbun: o arzu ettiğiniz zaferi ve ganimetleri Allah size gösterdikten sonra aranızda dağıldınız”. Şimdi, bir çok kimse zengin olur kısa sürede tekrar fakirleşir. Aynı şey. Niye? O zenginliği görür görmez hemen işin hovardalığına yönelir. Allah’ın adaleti. Eldeki imkanları da devam ettirmek için sürekli ciddiyetle devam etmek lazım. Burada da öyle. Dağıldınız diyor.

“Minkum men yurıdud dünya: sizin kiminiz dünyalık istiyordu”. Zaten orada bir kaç kişiydi ama öyle savaşta topyekün olmak lazım. Tek vücut olmak lazım. Birisi şu tarafa birisi bu tarafa çekerse olmaz.

“Ve minkum men yurıdul ahira: kiminiz de ahireti istiyordunuz”. Bundan dolayı Allah o arzu ettiğiniz zaferden sonra size yenilgiyi tattırdı.

“Sümme sarafekum anhum: sonra Allah sizi onlardan çevirdi”. Yani bu defa geri kaçan siz oldunuz onlar hücum etmeye başladı.

“Li yebtelıyekum: sizi Allah zor bir imtihandan geçirsin diye”.

“Ve lekad afa ankum: ama Allah tavırlarınızdan dolayı gerçekten affetmiştir”

“Vallahu zu fadlın alel mu’minin: Allah müminlere karşı ikram sahibidir”.

“sümme sarafekum anhum” ayetini bir başka şekildede şey yapabiliriz; “sonra sizi onlardan kurtardı”. Yani siz onları sürdünüz, kurtuldunuz şeklinde de anlamak mümkün. Böylece dersimizi tamamlamış olduk. Demek ki biz Allah’ın bilgisinden değil Allah’ın bildirdiklerinden sorumluyuz. Bu çok çok önemlidir. Kelamcılar Allah’ın bilgisini delil olarak aldıkları için insanları çok sıkıntıya sokmuşlardır. Allah’ın bildirdiğini yazsalardı hiç sıkntıya girmezdik.

Bizim son kitabımız çıktı. Hem interneti başında olanlar da görsünler. Doğru bildiğimiz yanlışlar kuran ışığında. Bu kitabı da lütfen alalım.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
2 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
3 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
4 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
5 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
6 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
7 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
10 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
11 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
12 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
13 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
14 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
15 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
16 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
18 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
19 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
20 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
23 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
24 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
25 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
26 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
27 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
28 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
31 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
32 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
33 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
34 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
35 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
36 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
37 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
38 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
39 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
40 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
41 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
42 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
43 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
44 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
45 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
48 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
49 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
50 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
52 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
53 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
54 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
56 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
57 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
58 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
59 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
61 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
62 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
63 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
65 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
66 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
67 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
70 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
71 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
72 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
73 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
74 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
75 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
76 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
77 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
78 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
81 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
82 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
83 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
84 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
85 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
86 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
87 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
89 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
90 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
91 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
92 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
93 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
94 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
95 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
96 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
97 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
98 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
99 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
100 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
101 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
102 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
103 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
104 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
105 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
107 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
108 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
109 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
111 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
112 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
113 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
115 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
116 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
117 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
118 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
120 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
121 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
122 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
123 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
124 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
125 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
126 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
127 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
128 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
129 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
148 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
156 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
164 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
165 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
168 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
182 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
210 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
226 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
227 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
228 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
229 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
244 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
245 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
248 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
252 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
260 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
286 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
289 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
290 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
291 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
292 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
293 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
294 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
295 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
296 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
297 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
298 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
299 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
300 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
301 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
302 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
303 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
304 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
305 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
306 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
307 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
308 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
309 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
310 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
311 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
312 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
313 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
314 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
315 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
316 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
317 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
318 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
319 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
320 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
321 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
322 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
323 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
324 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
325 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
326 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
327 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
328 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
329 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
330 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
331 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
332 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
333 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
334 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
335 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
336 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
337 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
338 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
339 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
340 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
341 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
342 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
343 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
344 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
345 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
346 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
347 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
348 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
349 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
350 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
351 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
352 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
353 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
354 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
355 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
356 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
357 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
358 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
359 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
360 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
361 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
362 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
363 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
364 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
365 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
366 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
367 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
368 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
369 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
370 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
371 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
372 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
373 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
374 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
375 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
376 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
377 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
378 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
379 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
380 İcma 11 Ekim 2016
381 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
382 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
383 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
384 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
385 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
386 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
387 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
388 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
389 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
390 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
391 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
392 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
393 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
394 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
395 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
396 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
397 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
398 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
399 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
400 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
401 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
402 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
403 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
404 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
405 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
406 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
408 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
409 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
410 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
412 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
413 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
414 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
416 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
417 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
418 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
419 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
421 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
422 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
423 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
424 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
425 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
426 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
427 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
430 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
431 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
432 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
433 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
434 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
435 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
436 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
437 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
438 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
439 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
440 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
441 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
442 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
443 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
444 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
445 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
446 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
448 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
449 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
450 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
451 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
452 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
453 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
454 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
455 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
457 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
458 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
459 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
461 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
462 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
463 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
466 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
467 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
468 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
470 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
471 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
472 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
473 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
474 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
475 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
476 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
477 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
478 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
479 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
480 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
481 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
482 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
483 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
484 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
485 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
486 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
487 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
488 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
490 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
491 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
492 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
493 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
494 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
495 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
496 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
497 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
498 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
499 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
500 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
502 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
503 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
504 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
505 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
506 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
507 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
508 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
509 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
510 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
511 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
512 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
513 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
514 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
516 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
517 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
518 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
520 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
521 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
522 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
523 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
524 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
525 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
526 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
527 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
528 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
529 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
530 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
531 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
532 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
533 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
534 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
535 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
536 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
537 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
538 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
539 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
540 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
541 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
544 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
545 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
546 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
547 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
548 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
549 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
550 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
551 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
552 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
553 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
554 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
555 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
556 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
557 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
558 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
559 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
560 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
561 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
562 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
563 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
564 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
565 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
566 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
567 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
568 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
569 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
570 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
571 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
572 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
573 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
574 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
576 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
577 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
578 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
579 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
580 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
581 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
582 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
583 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
584 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
585 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
586 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
587 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
588 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
589 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
590 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
591 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
592 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
593 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
594 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
595 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
596 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
597 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
598 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
599 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
600 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
601 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
602 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
603 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
604 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
605 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
607 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
608 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
609 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
610 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
611 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
612 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
613 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
614 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
615 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
616 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
617 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
618 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
620 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
621 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
622 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
623 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
624 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
625 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
626 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
627 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
628 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
629 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
630 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
631 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
632 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
633 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
634 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
637 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
638 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
639 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
640 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
641 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
642 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
643 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
644 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
645 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
646 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
647 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
648 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
649 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
650 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
651 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
652 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
653 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
654 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
655 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
656 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
658 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
659 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
660 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
661 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
662 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
663 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
664 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
665 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
666 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
667 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
669 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
671 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
672 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
673 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
674 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
675 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
676 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
677 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
678 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
679 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
680 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
681 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
682 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
683 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
684 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
685 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
686 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
687 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
689 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
690 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
691 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
694 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
695 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
696 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
697 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
698 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
700 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
701 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
702 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
703 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
704 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
705 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
706 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
707 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
708 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
709 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
710 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
711 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
712 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
713 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
714 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
715 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
716 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
717 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
718 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
719 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
720 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
721 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
722 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
723 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
724 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
725 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
726 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
727 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
728 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
729 Hac 11 Kasım 2008
730 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
731 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
732 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
733 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
734 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
735 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
736 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
737 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
738 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
739 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
740 Oruç 26 Ağustos 2008
741 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
742 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
743 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
744 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
745 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
746 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
747 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
748 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
749 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
750 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
751 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
752 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
753 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
754 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
755 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
756 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
757 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
758 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
759 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
760 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
761 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
762 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
763 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
764 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
765 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
766 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
767 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
768 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
769 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
770 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
771 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
772 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
773 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
774 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
775 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
776 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
777 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
778 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
779 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
780 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
781 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
782 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
783 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
784 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
785 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
786 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
787 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
788 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
789 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
790 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
791 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
792 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
793 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
794 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
795 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
796 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
797 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
798 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
799 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
800 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
801 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
802 Mearic Suresi 27 Mart 2007
803 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
804 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
805 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
806 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
807 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
808 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
809 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
810 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
811 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
812 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
813 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
814 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
815 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
816 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
817 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
818 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
819 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
820 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
821 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
822 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
823 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
824 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
825 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
826 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
827 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
828 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
829 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
830 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
831 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
832 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
833 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
834 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
835 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
836 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
837 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
838 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
839 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
840 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
841 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
842 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
843 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
844 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
845 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
846 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
847 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
848 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
849 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
850 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
851 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
852 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
853 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
854 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
855 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
856 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
857 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
858 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
859 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
860 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
861 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
862 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
863 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
864 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
865 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
866 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
867 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
868 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
869 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
870 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
871 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
872 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
873 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
874 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
875 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
876 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
877 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
878 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
879 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
880 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
881 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
882 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
883 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
884 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
885 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
886 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
887 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
888 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
889 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
890 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
891 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
892 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
893 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
894 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
895 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
896 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
897 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
898 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
899 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
900 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
901 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
902 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
903 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
904 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
905 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
906 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
907 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
908 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
909 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın