Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek

28 Kasım 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Euzu billahi mineşşeytanirracim. BismillahirRahmanirRahim. Elhamdü lillahi Rabbi’l-alemin vel akibeti lil muttakin ve’s-salatü ve’s-selamu ala rasulina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.

Geçen hafta Mülk suresinin 23.ayetinde kalmıştık. Bu hafta bu ayeti okuyacağız ve devamını okuyacağız. Bendeki mealin 564.sayfası;

Allah-u Teâlâ burada şöyle buyuruyor:

67/23: “Kul huvelleziy enşeekum ve ce’ale lekumussem’a vel’ebsare vel’ef’ideh kaliylen ma teşkurune”

De ki, sizi inşa eden odur.

 “enşee” bir şeyi oluşturmak ve geliştirmek manasına gelir. Alah-u Teâlâ insan yokken insanı oluşturuyor, sonra sürekli geliştiriyor. Olgunluk çağına kadar insan varıyor. Sonra da yavaş yavaş vücut zayıflamaya başlıyor.

Sizi inşa eden odur. Sizin için işitme, görme ve kalpler oluşturmuştur. Ne kadar az şükrediyorsunuz!

Burada insanın üç özelliğinden bahsediliyor. İşitme, görme ve kalpler… Baktığımız zaman diğer canlılarda da bu var. Hayvanlarda da işitme var, görme var, bir de kanı pompalayan kalp var.Fakat burada kalp demiyor, “fuad” diyor, “ef’ideh” diyor. Allah-u Teala bu üç özellikle insanı diğer varlıklardan farklı gösteriyor. Onun için bunun üzerinde durmak lazım.

67/24: “Kul huvelleziy zereekum fiyl’ardı”

De ki sizi yeryüzünde oluşturup ortaya çıkaran odur.

“ ve ileyhi tuhşerune”

Onun huzurunda toplanacaksınız.

  1. sureyi (Müminun) açalım, 12. Ayetten itibaren okuyalım.

23/12: “Ve le kad halaknel insane min sülaletim min tıyn”

İnsanı bir özden, tıynden yarattık.  Tıyn çamur ama bizim bildiğimiz sulu çamur değil,  kuru çamur. Toprağa suyu attığınız zaman insanın eline yapışacak hali alan çamur. Bitkilerin bitmesine yetecek kadar toprağın ıslanması olayıdır. Düşünürsek toprağa o şekilde su atılmazsa oradan hiçbir şey bitmez. Toprakla su birleşirse insana yapışacak kadar çamur olursa, tarlayı suladığınızda ayakkabıyla tarlaya giremezsiniz değil mi? Ne olur? Ayaklarınıza yapışır o çamur. İşte bu şekildeki çamurdan yaratmıştır Allah-u Teâlâ, cıvık, sulu bir çamur değil. Onun yerine biz ona çamur değil de sulanmış toprak dersek daha kolay anlaşılır. O toprağa su gittiği zaman oradan bitki biter. O bitkiden hayvan yer. Koyunlar, sığırlar yer, biz onlardan et, süt ve diğer besinleri alırız. Onlardan alabileceğimiz gıdalar alırız. Meyve ağaçları o toprakta meyvelerini verirler, biz de yeriz. Sebzeler o topraktan yetişir, ondan biz karnımızı doyururuz. Bundan oluşan bir öz, yediğimizin topraktan geldiğini düşünürseniz, topraktan gelmeyen hiçbir gıdamız yoktur. Bazılarını doğrudan topraktan alırız, bazılarını da ikinci, üçüncü dereceden sonra topraktan alırız. Etini yediğimiz hayvanlar da topraktan gelen otlarla beslenmişlerdir. Onu alırız vücudumuza, vücudumuzda bir öz oluşur. Erkeğin ve kadının vücudunda bir öz oluşur. Tohum oluşur.

Onun için burada Allah-u Teâlâ diyor ki,

23/12: “Ve le kad halaknel insane min sülaletim min tıyn”

Sulanmış topraktan gelen bir özden insanı yaratmışızdır.

İnsanın tohumu odur.

23/13: “Sümme cealnahü nutfeten”

Şimdi o ananın vücudundaki tohum ve babanın vücudundaki tohum birleşince nutfe haline geliyor. Yani döllenmiş yumurta oluyor.

“ fı kararim mekın”

Sağlam bir karargâhta, durabileceği sağlam bir yerde yani ana rahminde nutfe olur.

23/14: “Sümme halaknen nutfete alekaten”

Sonra o nutfeyi bir kan pıhtısı görünümünde, rahim cidarında öyle bir görünümde yaratırız. Oraya yapışmış vaziyette olur, rahim cidarına.

 “fe halaknel alekate mudğaten”

Sonra o alakayı bir çiğnem et görünümünde bir hale getiririz.

“fe halaknel mudğate ızamen”

O bir çiğnem eti de kemikler halinde oluştururuz. İşte bütün bunlar inşanın safhaları. Kemikler haline getiririz.

“ fe kesevnel ızame lahmen”

Sonra da o kemiklere et giydiririz.

Kemikleri ete büründürürüz.

Şimdi bütün bu safhalarda insanın ananın ve babanın vücudunda tohum, ana rahminde döllenmiş yumurta, bir çiğnem et, sonra kemiklerin oluşumu, sonra da kemiklerin üzerinde etin oluşumu… Bu size neyi hatırlatıyor?

Çocuğun oluşumunu tamamlaması değil mi? Peki, bütün bu safhalarda çocuk canlı mıdır cansız mıdır? Canlıdır, hatta hareket eder değil mi? O zaman şuraya dikkat edelim.

 “sümme enşe’nahü halkan ahar”

Bundan sonra onu bir başka mahlûk halinde inşa ettik, oluşturduk.

Ne zaman? Vücutta ceninin oluşumu tamamlanmış oluyor, o zaman kadar diğer canlılar neyse insanın vücudu da o. Bir koyunun rahmindeki cenin, bir sığırın rahmindeki cenin, bir kısrağın rahmindeki cenin. Bunların hiçbiri diğerine benzemez değil mi? Hepsi birbirinden farklıdır. Ama ana rahmindeki, cenin de cenin olma itibarıyla hepsi birbirinin aynısıdır. O zaman burada öyle bir durum oluyor ki cenin yapısı tamamlandıktan sonra,

“sümme enşe’nahü”

Sonra onu oluşturduk.

“halkan ahar”

Burada “halaka” kelimesi geçmiyor, inşa kelimesi geçiyor. Bir oluşturmadan bahsediyor. Birincisinde “halaka”, ikincisinde “halaka”, üçüncüsünde “halaka” ama en sonunda “enşe’na” diyor. Onu oluşturdu. Başka bir mahlûk olarak başka bir yaratık olarak oluşturdu. O zaman demek ki başkalaşma ana rahmindeki yapının tamamlanmasından sonra oluyor. İlk andan itibaren canlı, ama vücutta cenin yapısını tamamladıktan sonra Allah başka bir mahlûk olarak onu oluşturmuş oluyor.

“fe tebarakellahü ahsenül halikıyn”

Yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir.

Allah’ın bereketi çoktur. Her şeye bereket verir. İkramı boldur. Burada “ahsenül halikıyn” ifadesi geçiyor. Halıklar birden çok. Halık ne demek? Yaratan. Halıklar ne olur? Yaratanlar. Yaratanların en güzeli ne demek? Demek ki başka yaratanlar da var. Ama Allah’ın yarattığı şekilde yaratan olmayacaktır. Allah-u Teâlâ yoktan var eder, can verir. Allah-u Teâlâ şekil verir. Birçok şeyler yapar. Şimdi ceninin oluşmasıyla ilgili olan bu ayette;

“fe tebarakellahü ahsenül halikıyn”

Yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir, ifadesi size neyi hatırlatır. Bunu günümüze getirin. Burada ceninden bahsediliyor değil mi? Günümüzde ne var bununla ilgili olarak? Klonlama var değil mi? Demek ki onlar da yapabilecekler. Ahsen sözü neyin zıddı oluyordu? Hasenin. Yani demek ki onlar da güzel yapacaklar ama Allah-u Teâlâ en güzelini yapmış olacak. Bizde “halaka” kelimesi mahkûm edilmiştir. Enteresandır, zamanında Mutezile ile Ehl-i Sünnet arasında çıkan tartışma sebebiyle Allah’tan başka bir varlığa, mesela insan ben yarattım derse hemen ona kâfir damgasını vurmuşlardır. Allah’tan başkası yaratamaz diye. Elbette, Cenab-ı Hakk’ın yarattığı gibi hiç kimsenin yaratması mümkün değil. Böyle bir şey söz konusu olamaz hiçbir zaman için. Ama “Yaratanların en güzeli” ifadesini Allah kullanmıyor mu? Allah görüyor, ben de görüyorum dediğin zaman Allah’a şirk mi koşmuş oluyorsun? Ben Allah gibi görürüm mü demiş oluyorsun? Allah konuşuyor mu? Kelam sıfatı var mı Allah’ın? Sen de konuşuyor musun? Allah’ın Kelam sıfatı var diye ben de konuşuyorum, demek Allah’a şirk koşmak mı? Senin konuşmanla Allah’ın konuşmasını aynı mı sayarsın? Allah sana ne kadar konuşma fırsatı vermişse o kadar konuşursun. Ne kadar görmeni istemişse o kadar görürsün. Ben Allah gibi görürüm derse bir insan ne olur? İşte o zaman şirk olur. Ben Allah gibi konuşurum derse, o zaman şirk olur. Ama ben konuşurum demek insanı şirke sokar mı? Ben görürüm demek şirke sokar mı? Allah diridir değil mi? Hayy’dır yani. Sen de diri misin? Ben diriyim diyen adam Allah’a şirk koşmuş olur mu?

Cenab-ı Hakk’ın subuti sıfatları var. Yani mahlûkta da olabilen sıfatlardır. Bir de zati sıfatları var. Yani yalnız kendisinde olan sıfatları var. Şimdi mahlûkta da olan sıfatları sayarken neleri sayarlar? Hayat, İlim, Semi, Basar, İrade, Kudret, Kelam, Tekvin. Tekvin ne demektir? Yaratma demektir. Peki, tekvine kadar gelen hepsi mesela Hayat sıfatı ben hayattayım diyen adamı kâfir yapmıyor. İlim sıfatı, benim de ilmim vardır diyen adam kâfir olmuyor. Semi, işitme sıfatı, ben de işitirim. Görme sıfatı, ben de görürüm. İrade sıfatı, benim de iradem var. Kelam sıfatı, ben de konuşurum. Buraya kadar insanlar bir şey söyledi mi bunu söyleyenlerin kâfir olacağına günahkâr olacağına dair bir söz var mı Mehmet Hocam? Sen kelamla uğraşıyorsun. Duydun mu onu şimdiye kadar? Yok öyle bir şey. Peki, Tekvine sıra gelince ne diyorlar? Peki, bu mantıklı mı? Allah-u Teâlâ, İsa’ya (as) şunu söyletmiyor mu?

3/49: “enniy ahlüku leküm minet tıyni kehey’etit tayr”

 Ben çamurdan kuş şeklinde bir şey yaratırım. Bir kuş heykeli yaratırım.

“ahlüku” diyor değil mi? Tabiatta çamurdan bir kuş heykeli kendiliğinden olur mu? Ancak onu bir insan yaparsa olur değil mi? İsa (as) söyleyince hiçbir şey olmuyor, hem de Kur’an’da. Ama bir başkası söyledi mi… Niye efendim? Ehl-i Sünnet ile Mutezile arasında bir sürtüşme olmuş. Mutezile demiş ki …… Ehl-i Sünnet de demiş, yok efendim değildir. Kendi aralarında çekişirken o arada bu halk kelimesi düşmüş, parçalanmış. Daha kimse eğilip kaldırmaya cesaret edememiş. Sanki camdan yapılmış. Ondan sonra da gel Kur’an-ı Kerim’i anla anlayabilirsen.

Kelimelerle oynamak son derece tehlikelidir. Ondan sonra da nerede bir Halk kelimesi varsa o kelimeye insanla ilgili olursa başka mana vereceksiniz, Allah’la ilgili olursa başka mana vereceksiniz. Neden? Biz mi Kur’an-ı Kerim’e uyacağız yoksa Kur’an mı bize uyacak? Bakın, ayete doğru mana verdiniz zaman, neden Allah-u Teâlâ ceninin oluşumuyla ilgili bir ayette “fe tebarakellahü ahsenül halikıyn” diyor? Demek ki başkaları da bu konuda bir şey yapabilecek. İnsandan başka bunu yapabilecek bir varlık da yok zaten. Nasıl yapıyor? Allah’ın verdiği etkileri kullanarak yapıyor. Tamamen Cenab-ı Hakk’ın koyduğu kurallara uyarak yapıyor. Onu da yapan aslında Allah-u Teâlâ. Ama insanın da bir etkisi var orada, katkısı var.

İsa (as) çamurdan bir heykel yaptığı zaman çamuru yaratan kim? İsa’ya o zekâyı veren kim? O beceriyi veren kim? Bitti. Zaten insanın katkısı çok azdır. Ben görüyorum dediğiniz zaman gözü siz mi yarattınız? Görme özelliğini siz mi verdiniz? Hepsi Cenab-ı Hak tarafından verilmiş ama ben görüyorum dersin, bunda bir şey yok. Zaten insana düşen çok küçük bir şeydir. Allah o küçük şey için halk kelimesini kullanmışsa biz de kullanalım, kullanmalıyız. İşte o zaman ayeti kerimeyi doğru anlarız.

Bu bir ara cümlesiydi. Belki parantezi büyük oldu. Şimdi tekrar işin esasına dönüyoruz. Demek ki insanoğlu ana rahminde yapısını tamamlıyor. Yapısını tamamladıktan sonra başka bir mahlûk haline geliyor. Peki, yapısını tamamlamayı nereden anlıyoruz? Ayetten zaten anlıyoruz da. İkinci bir desteğe de ihtiyaç duyulur.

23/15: “Sümme inneküm ba’de zalike le meyyitun”

Siz bundan sonra elbette ki öleceksiniz.

Demek ki orada yapı tamamlanmış. Ana rahminden dışarı çıkmak için belli bir süre orada bekliyor belki ama orada artık kendisini güçlendiriyor. Yeni bir organ oluşumu yok. Güçlü hale geliyor. Başka bir mahluk olarak oluşması nasıl oluyor?

Onu da 32. Sureyi lütfen açın, oradan görelim. Secde suresi, 416.sayfa. Az önce okuduğumuz ayetlerin müteşabihlerini okuyoruz. Yani o ayetlere benzer ayetler. Müteşabih benzer demek. Benzer ayetleri okuduğunuz zaman öbür ayette bırakılmış olan bir eksikliği ya da açıklamaya ihtiyaç duyulan bir hususu öbür ayetten öğreniyorsunuz. 7.ayetten itibaren okuyoruz:

32/7: “Ellezı ahsene külle şey’in halekahu”

Yarattığı herşeyi güzel yapan odur.

“ve bedee halkal insani min tıyn”

İnsanı yaratmaya “tiyn”den yani sulanmış topraktan başlamıştır.

Önceki surede geçen ayetle aynı mana değil mi? Ama burada farklı bir şeyi anlatacak Cenab-ı Hak. Bu benzerlikler müteşabihliği oluşturuyor.   Gelenekte söylendiği gibi müteşabih anlaşılamayan değil, diğerindeki eksikliği açıklayan ayettir. Çünkü Allah-u Teala diyor ki

11/1: “kitâbun uhkimet âyâtuhu summe fussılet”

Bu bir kitaptır ki ayetleri muhkem kılınmıştır.

Mesela az önce anlatılan ayette genel manada insanın yaratılışını anladınız değil mi? Ama orada bir eksik var. Diğer canlılardan farklılaşması ne demektir? Buna ihtiyaç var. Burada onu açıklayacak. Onun için diyor ki Allah-u Teala:

11/1: “kitâbun uhkimet âyâtuhu”

Bu bir kitaptır ki ayetleri muhkem kılınmıştır.

Açık, net anlarsınız.

“summe fussılet”

Sonra da açıklanmıştır.

Açıklayan kim?

“min ledun hakîmin habîr”

Hakim ve Habir tarafından.

Yani herşeye doğru karar veren herşeyin iç yüzünü bilen tarafından açıklanmıştır ki bu sadece Allah-u Teala’dır. İşte Allah’ın öbür ayetleri nasıl açıkladığına şimdi bakacağız. Burada diyor ki;

32/7: “ve bedee halkal insani min tıyn”

İnsanı yaratmaya çamurdan başlamıştır çünkü asıl vücutta oluşacak tohumlar oradan gelen gıdalarla oluşuyor. Çamurdan gelen gıdalarla.

32/8: “ Sümme ceal neslehu min sülaletim min maim mehiyn”

Öbür ayette sadece sülale yani bir öz dedi. Burada o özün ne olduğunu açıklıyor.  Zayıf bir su… Çünkü o meni kısa sürede ölür. Açıkta bırakamazsınız. O kadar güçlü bir şey değildir.

32/9: “Sümme sevvahü”

Öbür ayette açıklanan ayetleri Cenab-ı Allah atladı. Onları burada detaylı olarak söylemeye gerek yok. Orada zaten söylemişti. Döllenmiş yumurta haline gelmesi, bir çiğnem et haline gelmesi, kemikler haline dönüşmesi ve kemiklerin ete bürünmesi o safhaları atladı.  “Sümme sevvahü” diyerek onların tamamını bir kelimeyle özetlemiş oldu. Sonra onlar arasında bir dengeyi kurdu. Bütün organları birbiriyle dengeli, uyumlu hale getirdi. İşte tam bu noktada diğer surede

            23/14: “sümme enşe’nahü halkan ahar” sonra onu bir başka halk ile oluşturduk demiş ti ya, onun karşılığı olarak burada da şunu söylüyor.

32/9: “ ve nefeha fiyhi mir ruhıhı”

Allah onun içerisine ruhundan üfledi.

Yani o ceninin içerisine Allah ruhundan üfledi. İsa (as) için de ruhundan üfledi ifadesi geçer değil mi? Bu açıdan İsa’nın (as) bizden bir farkı var mı? İşi aşırıya kaçırmanın ne gereği var? Onda olan neyse bizde de olan odur. O da bizim gibi bir beşer değil mi? Onun yaratılışı birazcık Âdem’e (as) benziyor. Bugün klonlama yaptıkları zaman anasız yapamıyorlar. Ama babasız yapabiliyorlar. İsa (as) da anasız dünyaya gelmedi. Zaten buna da işaret edilen bir başka ayet var. Ben oraya geçmeyeyim konu tamamen dağılır. Onu arada sırada burada anlatıyoruz.

Ruhundan üfledi, demek ki başka bir mahlûk olma işi ruhundan üfleme ile oluyormuş. Bunun görüntüsü ne? Bize yansıyan tarafı ne? Çünkü ruhun ne olduğunu biz bilmiyoruz.

17/85: “Ve yes’elûneke anir rûh, kulir rûhu min emri rabbî”

Sana ruhu soruyorlar deki o Rabbimin işlerindendir.

“ ve mâ ûtîtum minel ilmi illâ kalîlâ”

Size onun bilgisinden çok az verilmiştir.

İşte o çok az olanlardan bir kısım bunlar…

32/9: “ve ceale lekümüs sem’a vel ebsara vel efideh”

Allah sizin için sem’i, ebsara ve efideh oluşturdu.

O zamana kadar vücut yaratılışını tamamladığı zaman madem bütün canlılar gibiydi, onun kulağı yok muydu? Gözü yok mu? Kan pompalayan kalbi yok mu? Öyleyse bu bizim bildiğimiz etten kemikten sem’i, ebsara ve efideh değil. Bu başka bir şey. Bu ruhla birlikte oluşan sem’i, ebsara ve efideh.

Geçenlerde bir genç kıza bir başkasının kalbini taktılar. O kalp buradaki kalp olsa bu kızın kişiliğinin de farklılaşması lazım değil mi? O sadece bir kan pompalamaya yarıyor. Hatta bazı kimseleri makineye bağlıyorlar. Bu başka bir şey. Ruhla birlikte oluşan sem’i, basar ve efideh. Bu insanı başka varlıklardan ayıran şeydir. Burada akıl kelimesi yok dikkat ediyor musunuz? Akıl yok burada. İnsan akıllı varlıktır, düşünen varlıktır diye tanımlar yaparız. Ama Kur’an-ı Kerim’de akıl kelimesi geçmiyor. Aklı kullanmayla ilgili kelimeler geçiyor. Zaten var, esas olan onu kullanmaktır. Bakarsanız Kur’an-ı Kerim’e hayvanlarda da aklın olduğunu görürsünüz. Süleyman’a (as) gelip de Belkıs’ın durumunu haber veren hüthütün akılsız olduğunu kimse söyleyebilir mi? Onların durumunu detaylı bir şekilde değerlendirmiyor mu? Verdiği bilgilerden hangisi yanlış çıkıyor? İnsan ondan da farklılaştığına göre bu başka bir şey. Burada sem, basar ve efideh var.

Sen işitiyorsun, kuş da işitiyor. Fakat siz o işittiğiniz kelimeleri birbirinden farklılaştırarak onu değerlendiriyor, bir cümle haline getiriyor, onu zihninize yerleştiriyor, orada depoluyorsunuz. Gerektiği zaman da kullanıyorsunuz. O bilginin değerini de ölçüyorsunuz. Bu iyi bilgi, bu kötü bilgi diyebiliyorsunuz. Mesela bir görme işi, basar yani bir şeye baktığınız zaman o anda görünmeyen kısmını da görüyorsunuz. Bunu şöyle anlatayım. Mesela bir boğanın yanına bir adam yeni bilenmiş bir bıçakla geliyor. Az önce orada bir boğayı kesmiş, bunun yanına geliyor. Bu boğa eğer ürkütücü bir harekette bulunmamışsa, o bıçağı gördüğü zaman kaçar mı? Kaçmaz. Ama bir cani bir mahallede hiç elinde öldürücü alet olmasa onun serbestçe dolaştığını duysa insanlar ne yapar? O etrafta dolaştığı zaman diğer insanlardan bir farkı yok ki… Belki çok daha masum bir görüntüsü vardır. Ama insanlar onun arka planını görürler. İşte buna basiret deniyor. Diğer canlılar bunu göremiyor.

BİR DİNLEYİCİ SORU SORDU. ANLAŞILMIYOR.

Ondan sonra da efideh, fuad yani kalp var. Kalp, fuad, gönül diyoruz. Vücuda kan pompalayan bir kalp var. İman kalp ile tasdik ister. Kan pompalayan kalp mi tasdik ediyor? Eğer o kalp tasdik ediyor olsa kalpleri değiştirdiğiniz zaman bir müslümanın kalbini diğerine takarsan onun da Müslüman olması gerekir değil mi? Ya da kafirin kalbini dört dörtlük bir müslümana takarsan hemen yoldan çıkar. Ama o değil işte. Halki ahar olduğu zaman adına kalp deniyor sürekli karar değiştirdiği için. Kalp para denir ya hani. Bir o kalıba dökülür, kalıptan kalıba giriyor. Şekilden şekle giriyor.

Akıl doğruları tespit eder. Ama kalp de kararını verir. Hüthüt doğruları tespit etmiştir. Şaşırıyor hüthüt. Allah’tan başkasına ibadet edilir mi, diyor. Buna bir türlü ihtimal veremiyor. İnsanda böyle bir irade var, farklı düşünme var. Farklı açılımlar var. Yoldan çıkabilme imkânları var. Hüthüt onu anlayamıyor. İnsanın farkı bu.

Karınca olayında da bütün hayvanlara bakın. Belli ölçüde kendilerini koruyabilecek savunma sistemleri vardır. Karıncanınki de ondan fazla değil. Yuvanıza girin diyor. En basitinden evinize girersiniz, kapıyı bir açarsınız bakarsınız ki bir gürültü koptu. Lambayı yakarsınız, ortada hiçbir şey yok. Ne olur? Fareler yuvalarına kaçmıştır. Şuna bir tedbir alalım. Şu ağacın arkasına saklanabilirsiniz, yuvanıza gitmenize gerek yok. Süleyman (as) sizin yuvanızı bakarsınız ki bozabilir. O zaman şu ağacın arkasına saklanın da daha tedbirli olursunuz diyebiliyor mu? Basiret yok.

BİR DİNLEYİCİ SORU SORDU. ANLAŞILMIYOR.

Toprağı kazarken ölü numarası yapıyor öyle mi?

Her bir varlığın kendisini koruyabileceği mekanizmaları var. Ama o ne diyor? Yuvalarınıza dönün. O kadarını biliyor. Peki ya yuvayı da yıkarsa Süleyman? Ama insanlar öyle yapmıyorlar. Bir hücum sırasında herkes evine gitsin denmiyor, sığınaklara deniyor. Bunu meydana getiren o farklılıktır. Anlatabildim mi?

O zaman sonuç ne? Bu ayette de öbür ayette de başka ayetlerde de var. Hepsinde de aynı şey var. İşitme, ama bildiğimiz işitme değil, tekrar ediyorum, ruhla gelen farklı bir işitme. Şimdi aldığınız bilgileri zihninize alıyorsunuz da daha önce zihninizde bulunan bilgilerle karıştırıyorsunuz. Orada yeni bir üretim yapıyorsunuz. Bir takım eski bilgileri atıyorsunuz. Yeni bilgiler dolduruyorsunuz. Sıradan bir işitme değil bu. Çok farklı bir algılama. Yeni bilgiler üretme imkânı var. Eski bilgileri farklılaştırma var. Sürekli yenileme var değil mi?

Basar da öyle. Tecrübelerle sürekli kendinizi yetiştiriyorsunuz. Bazen birisinin hareketinden onan sonra ne yapabileceğini keşfetmeye çalışıyorsunuz.

Ve kalp… İman neden kalp işidir de kafa işi değildir? Yani akıl işi değil. Akıllarıyla inanırlar diye bir ifade var mı? Buna benzer ifadeler Kur’an-ı Kerim’de var aslında ama iman akıl işi değil. “Fi kulubihim maradun” var, kalplerinde hastalık vardır. Ama adamın aklında hastalık olsa ne olur? Sorumsuz olur. Ama kalbinde hastalık olan adam sorumludur. Bu bizim bildiğimiz kalp hastalığı değil. İşte o “halkı ahar” olduğumuz zamanki kalptir. Akıl hep doğruları tespit eder. Yanıldığı tabii ki olur, yanılmaması mümkün değil. Ama yanıldığını da anlar ve vazgeçer. Akıl kalbin danışmanıdır. Mesela bir ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı vardır ve onların etrafında danışmanları vardır. Danışmanlar, cumhurbaşkanına ve başbakana yani yetkiliye en doğru bilgileri vermek zorundadırlar. Yanlış bilgi verdikleri tespit edildiği an onların işine son verilir. Yanlış mı? O verilen doğru bilgilere göre mi politikalar üretilir? Politikalar hiçbir zaman o bilgilere göre üretilmez. Politikalar menfaatlere göre üretilir. Yüzde yüz yanlış olduğunu bildiği halde o yanlışa göre bir politika üretir. Neyi hedeflediği önemlidir. Doğru politikalar üretenler de vardır ama çoğunlukla menfaate göredir. Menfaate göre üretilen politikaları, benim menfaatim bunu gerektirdiği için ben böyle yaptım diyen bir siyasetçi olur mu? Olmaz. Bir tane siyasetçi onu söyledi, halkıma yalan söyledim dedi, ne oldu hali? Adamı duman ettiler değil mi? Onun için gerçeğin tersini aktarır yani yalan söylerler. Çok azı doğru söyler. Niye bu böyle? Çünkü insanlar da öyledir.

İnsan kendi içinde öyledir. İnsan kendi hayatını bildiği doğrulara göre yürütecek olsa hiç yoldan çıkan insan olur mu? Mümkün değil. Herkes doğruları bilir. İşte o doğrular kalbe geldiği zaman kalp kendi menfaatlerine, beklentilerine göre karar alır, asıl karar organı olur, başbakan gibidir. Yanlış olduğunu bile bile yanlış karar verir. O yanlış karar kalbi rahatsız eder. Ben yanlış karar verdim diyemez. Doğru karar verdim der ve onun için yalan söyler. Ondan dolayı Kur’an-ı Kerim’e bakın, kâfirler için hep yalancı ifadesi kullanılır. Çünkü kendi bildiği doğruların zıddına hareket ediyor. İşte insanı farklılaştıran şeyi anladık mı?

Mesela her zaman tekrarladığımız bir ayet, Firavun, Musa’nın (as) o kadar çok mucizesini gördüğü ya, Musa’nın (as) Allah’ın peygamberi olduğu konusunda herhangi bir şüphesi var mıydı? Asla! Peki, onu Allah’ın peygamberi olarak kabul etti mi? Şüphesi olmayan kafası. Aklına göre bu çok gerçekçi, doğru. Ama onu kabul etmek hesabına gelmiyor. Menfaatlerine ters düşüyor. Odan dolayı da iç sıkıntısı çeker bu kâfirlerin hepsi. Musa’nın (as) gösterdiği mucizeler karşısında inatla kâfirliğe yöneldi Firavun ve hanedanı. Ama içten içe onun haklılığını çok iyi biliyorlardı. Çok yakın bilgiye ulaşmışlardı. Bunu niye yaptılar? Zalimlikten, yanlışa girerek yaptılar ve üstte kalmak için yaptılar. Yüce kalmak için yaptılar. Yüce mi kaldılar sonunda? Çekip gittiler.

Doğruları aslında herkes bilir ama herkes yapmaz. Ondan dolayı doğruları yapanlara İslam adı veriliyor, Müslim adı veriliyor. Teslim olan, doğrulara teslim olan kişi. O doğruları isteyen de Allah-u Teâlâ olduğu için Allah’a teslim olan kişi oluyor. Ve o zaman huzura eriyor, salim oluyor. Ama öbürü ne yapıyor? Öbürü için diyor ki Allah-u Teala:

Onların kurdukları bina, kendileri için bir bina kuruyorlar ya, yaşamaları için. Bir plan, proje oluşturuyorlar. İçlerinde şüphe olmaya devam eder. Kalpleri parça parça olunca başka. Yani ölecekler, öldükleri zaman şüphe kalmaz ama o zaman da bir anlamı yok.

“ kaliylem ma teşkürun”

Ne kadar az şükrediyorsunuz! Ne kadar az teşekkür ediyorsunuz!    

Batı medeniyetinde kalp ve ruh yoktur. Ruhun varlığı kabul edilmez, batı felsefesinde. Bizim de batıya özenmeyi hayatlarının temeli yapmış bazı ilahiyatçılar vardır, bunlar da ruhu kabul etmezler. Bu tür ayetleri anlatırken bir sürü lüzumsuz şeye girerler. Kap de yok. Kalpsiz ve ruhsuz bir felsefe var batıda. Onlarda kalp ve ruh olmadığı için mesela Darwin’in evrim teorisi. Çok uğraşıyor çana yapısı insana benziyor, kaş yapısı insana benziyor. Şuna benziyor, buna benziyor. Kardeşim, Allah-u Teala çene yapısından kaşından, gözünden bahsetmiyor. Allah-u Teâlâ bir noktaya kadar insan cenini ile diğer canlıların ceninini hiç birbirinden ayırmıyor. Aynı kabul ediyor. Tümüyle aynı sayılıyor. Farklılık o görüntüde değil ki. Farklılık ruhta! İstersen sen uğraş, hiç gerek yok. Sen o canlılarda birebir aynı iskeleti de bulsan o ruhu bulabilecek misin? Farklılık orada değil ki. Farklılık ruhta! O ruhla birlikte oluşan işitme, görme ve kalpte. Bunu kabul ederlerse onların sistemleri çöker. Onun için mecburen ruhu ve kalbi reddetmek zorunda kalıyorlar. Yani batılılar yesin, içsin dua etsinler ki Müslümanlar Müslümanlıklarının farkında değiller. Müslümanlar birazcık Müslümanlıklarını fark etseler, birazcık Kur’an-ı Kerim’i tanısalar o lambayı yaktığınızda nasıl fareler kaçışıyorsa o şekilde kaçacaklardır. Şimdi hiçbir dayanakları yok. Temelleri yok. Ruhu ve kalbi çıkardığın zaman geriye kalan insan değildir ki… Onun için onlar insanı da bir eşya gibi değerlendiriyorlar, köleleştiriyorlar. Köleliği kaldırdık diyorlar, öyle bir işçi işveren ilişkisi ortaya çıkarıyorlar ki eski kölelik sistemine rahmet okutturur. Eskiden adam kölesini aç bırakamıyordu. Onun kapısında çünkü iyi kötü bir şeyler verip karnını doyuracaktı. Ama şimdi kovuldun dediği andan itibaren her şey bitiyor. Adamın bir daha onun kapısına gelme şansı yok. Öbürü onun kapısından ayrılmıyordu ki zaten. Ne yaparsan yap kovuldun dedikten sonra. Ondan sonra mecburen sigorta sistemlerini kurmak gerekti, bir takım yasalar çıkardılar. Bu defa da o ülkelerin yeni çalışma düzenleri karşısında, mesela Çin’in o yasalara tabi olmayan çalışma düzeni karşısında batı sistemi tümüyle sarsılmaya başladı. Bu defa ne sigorta ne işçi hakları bir işe yarıyor. O zaman bunlar tabi değil. Bunlar insan fıtratına aykırı şeyler. Onun için biz bütün dünyaya doğruları anlatmak zorundayız.

2/143: “Ve kezâlike cealnâkum ummeten vasatan” diyor Allah-u Teala,

Sizi orta bir ümmet yaptık.

Dünya bir çizgi mi bir satıh mı? Düzlemdir değil mi? Düzlemin ortası neresi olur? Merkezi olur. Ortada bir ümmet ne demek, sizi merkezde bir ümmet yaptık. Ümmet kelimesi öncü manası da taşır. Merkezde siz öncülük yapacak bir grupsunuz. Siz merkezdesiniz. Niçin öyle?

“li tekûnû şuhedâe alen nâs”

Şüheda kelimesi şehit kelimesinin çoğuludur. Şehit kelimesi Arapçada hem ismi fail hem ismi meful anlamını taşır. Yani hem gören hem görülen. Merkezde olan çevresini de görür ama esasen görülsün diye merkezde olur değil mi? Allah-u Teala öyle bir kelime kullanmış ki siz hem etrafı gözetleyen konumdasınız hem de herkesin gözü sizin üzerinizde.

“ve yekûner resûlu aleykum şehîdâ”

Rasul de size örnek olsun.

Siz insanlığa örnek olasınız, rasul de size örnek olsun.

O zaman biz tüm insanlığa örnek olmamız gereken bir noktadayız. Biz her zaman bir numara olmak zorundayız. Öbürleri bizim yanımızda on numara bile olamazlar. İki, üç numara ne demek? On numara bile olamazlar. Çünkü bir kere insana insan demiyor. Ruhu ve kalbi olmayan insan insan değildir ki, hayvandır, canlıdır. Birazcık kendimizin farkına varalım. Çok yazık oluyor. Büyük bir hazinenin üzerinde dilencilik yapan insanlar gibiyiz.

Tekrar Nur suresindeki ayete geliyoruz. Şimdi Kur’an-ı Kerim’in ayetlerinin birbirini nasıl açıkladığını gördünüz mü? Ne kadar detaylı bilgi veriyor değil mi? Bu detaylı bilgiyi başka bir kaynakta okudunuz mu şimdiye kadar? Okuyan var mı? Herhangi bir kaynakta okudunuz mu? Peki, bu bilgilerin şurada okunan şekli sizi tatmin etti mi etmedi mi? Gördünüz mü?

Kur’an-ı Kerim’i devre dışı bırakırsanız siz kimden ne öğreneceksiniz?

BİR DİNLEYİCİ SORU SORDU. ANLAŞILMIYOR.

Bu bedene ruh kaçıncı günde giriyor, şimdi burada bakıyoruz ki oluşum tamamlanıyor. Bu tabi bu konunun uzmanlarının söyleyebileceği bir şey. Evet, hadisi şerif var, üçüncü kırktan sonra. Ben şimdi o hadisi şerifi söyleyeceğim. Orada yüz yirmi gün olarak geçiyor. Bu hadisi şerifler acaba bize tam mı geldi, gelirken yolda bir takım bilgi yıpranmaları oldu mu olmadı mı bilemiyoruz. Yalnız ayete baktığımız zaman anatomik şeylerden, ceninin yapısından falan fazlaca haberdar değilim. Mehmet Bey biraz detaylı biliyor. Herhalde yüz yirmi gün doğru gibi gözüküyor. Bu konuyla uğraşanlar kalbin yaratılışını ruhun üflenişiyle karıştırıyorlar. Ceninle ilgili bilgi sahibi olan insanlar bu ayetleri ancak bu konuyu doğru bilenlerle değerlendirirlerse doğru sonuca varırlar. O kalp başka bir kalp, buradaki kalp başka bir kalp. İkisine aynı kalp derseniz meseleyi anlamanız mümkün değil. Zaten Allah fuad demiş, gönül manası da vermiş. Oradaki işitme başka işitme, buradaki işitme başka. Orada görme başka, buradaki başka. Orada insan öyle bir noktaya geliyor ki diğer bütün canlıların ceninleri gibi yapısını tamamlıyor. Ondan sonra halkı ahar şekline giriyor. Yani yeni bir yapı kazanıyor. İşte ondan sonra insan oluyor. Onu insan yapan ona üflenen ruh. Başka bir şey değil. Sık sık tekrarladığımız şeylerdendir bu sohbetlerde, o ruh, uyurken insanın vücudundan çıkar gider. Ne zaman vücuda girdi? Vücut yapısını tamamladıktan sonra değil mi? Ondan sonra Allah-u Teâlâ diyor ki Zümer suresi 42. Ayette:

39/42: “Allahü yeteveffel enfüs”

Bu defa nefis diyor o ruha, Allah ruhları çeker, alır.

Teveffi yani işini, tamamlatır manasında. Ruhu çeker alır, ne zaman çeker alır?

“hıyne mevtiha”

Öldüğü zaman.

Yapısını tamamlamadan ruhu vermedi. Vücut ölünce de çekip alıyor. O zaman topraktan gelen değil ruh. Topraktan gelen başka. Ölen topraktan gelen kısım. Onun için

20/55: “Minha halaknaküm”

Sizi o topraktan yarattık diyor Allah-u Teala ve ,

“ve fıha nüıydüküm”

Sizi toprağın içine tekrar iade edeceğiz.

Topraktan gelen parçalarınız tekrar toprak olacak.

“ve minha nuhricüküm taraten uhra”

Sizi bir kere daha topraktan çıkaracağız. Yeniden yaratılış yine topraktan olacak. Aynı şekilde. Ama o ruh ne zaman vücut yeniden yaratılırsa o zaman tekrar gelip vücuda girecek. Aynı ana rahminde yapılanma tamamlanmadan ruhun vücuda girmediği gibi ahirette de yeniden yaratma olmadan girmeyecek. İşte o

81/7: “Ve izen nufûsu zuvvicet” diye Cenab-ı Hakk’ın söylediği zamandır.

Nefisler çiftleştiği zaman.

Yani nefsin birisi bu beden, öbürü ruh. İkisi birleşince insan oluyor. Zaten o ikisi birleşince halkı ahar oldu ya başlangıçta. Ahirette de yeniden yaratılan bu bedene ruh gelip girince işte insan o zaman uykusundan uyanmış gibi kalkacak,

36/52: “men be’aśenâ min merkadinâ” diyecek.

Bizi uykumuzdan kim uyandırdı? Ne de güzel uyuyorduk.

Ölmüş, çürümüş, binlerce sene geçmiş üzerinden. Hiç farkında değil. Sanki gözünü daha yeni yummuş da açıyor.

16/77: “ ve ma emrus saati illa ke lemhıl besar”

O kıyamet işi bir göz açıp kapayacak kadardır. Gözünü bir kaparsın bir de açarsın, hadi bakalım mahşere. Ya Abdülaziz Hoca konuşuyordu, dinliyorduk. Yaratılmışsın, ruh tekrar üflenmiş. Sen sanıyorsun ki Ensar Vakfında sohbet dinliyorum. Onun için peygamberimiz (sav) Nasıl ölürseniz öyle diriltilirsiniz, diyor.

Arafat’ta bir sahabe attan düşerek ölmüş. Başı yarılmış. Demiş ki bunu yıkayın ama koku kullanmayın. Kefenleyin ama ayağını, başını örtmeyin. Çünkü o yarın mahşer yerinde uyandığı zaman lebbeyk diyerek uyanacaktır. Çünkü zannedecek ki Arafat’tayım. Arafat’ta hacı uyanınca lebbeyk diyor ya, bu da lebbeyk deyince diyecekler, dur bakalım daha mahşer yerine gideceksin. Ölüm de bir uyku.

39/42: “Allahü yeteveffel enfüs hıyne mevtiha”

Allah canları ölüm sırasında çeker alır.

velletı lem temüt fı menamiha”

Ölmemiş kişilerin ruhunu da alır, uykusunda.

Uykuda ruhumuz alındığında organlarımız yine çalışıyor, o kalp yine kan pompalıyor. İşte ana rahminde vücut tamamlandıktan sonra üflenen ruh uyku halinde çıkıyor, ölüm sırasında da çıkıyor. Ceset öldükten sonra vücut ölüyor, ruh her gün gidip geliyor ya, öldüğü zaman bakıyor ki gitti. Daha geri dönüş yok. Ve işin de pahalı olduğunu anlıyor. Bakıyor ki iş kötü. O zaman ne diyor?

23/99: “Hatta iza cae ehadehümül mevtü”

Kâfirlerden birisine ölüm geldiği zaman,

“kale rabbirciun”   

Ya Rabbi, beni tekrar geri çevir diyor.

23/100: “Leallı a’melü salihan fıma teraktü”

Terk ettiğim dünyada belki iyi bir şey yaparım.

 “kella inneha kelimetün hüve kailüha”

Bu onun söylediği boş bir sözdür. Asla böyle bir şey olmayacak.

“ve miv veraihim berzehun ila yevmi yüb’asun”

Onun arkasında bir engel var, yeniden dirilecekleri güne kadar.

Peki, bu konuşan kim? Ruh konuşuyor. Kabir azabı olacaksa olacak,  kabri cennet bahçelerinden bir bahçe olacaksa olacak. Yoksa vücut ölmüştür.

Euzu billahi mineşşeytanirracim. BismillahirRahmanirRahim.

Bugün Papa II.Benedict Türkiye’ye geldiği için adeta yer yerinden oynamış gibi gözüküyor. Adana’dan bir radyo kanalı telefonla canlı yayına bağladı. Hocam siz nasıl değerlendiriyorsunuz diye sordu. Dedim ki, Türkiye’ye her gün binlerce insan geliyor. Bu da onlardan bir tanesidir. Bunun önemsenmesine hayret ediyorum. Vakıftan fakülteye giderken yolda bir parti koymuş pankartı, Papayı istemiyoruz. Zaten senin istemen mümkün değil kardeşim, Müslümansan. Seninle alakası yok ki. Senin ülkene gelmesi için vize almışsa senin de ona karşı yapacağın yanlış bir davranış olamaz. Misafirindir, ağırlar gönderirsin. Onunla dini bir konuda tartışırsan tartışmana da gerek yok, Allah’ın ayetlerini okursun. Gelmesini bir fırsat bilerek, çünkü bir Hıristiyan grubun lideridir, Katoliklerin lideridir, o zaman İslamiyet’in konuyla ilgili ayetlerini hem kendi mümin kardeşlerine hem de bütün insanlığa açıklarsın. Bu da büyük bir fırsat olur. Senin yapabileceğin budur. Radyonun spikeri hocam, dedi. Bunlar bizim dinimize saldırdı, Papa yanlış şeyler söyledi. Bunu ne yapacağız? Bir şey yapmana gerek yok, dedim. Onların bize saldırı yapacağını zaten Allah-u Teâlâ söylüyor. Kur’an-ı Kerim’i okuyacaksın, Kur’an nasıl davranmanı emrediyorsa öyle davranacaksın.

Şimdi siz de Ali İmran suresinin (3.sure) 186.ayetini açın.

Burada Allah-u Teala buyuruyor ki;

3/186: “Le tublevunne fî emvâlikum ve enfusikum”

Şurası kesin, mallarınız ve canlarınız konusunda yıpratıcı bir imtihandan geçirileceksiniz.

Şimdi sizden hanginizi azıcık bir konuş diye konuşturmaya başlasak susturmak için uğraşmamız gerekir. Çünkü anlatacağınız o kadar çok dertleriniz vardır ki, benim başımdan geçen kimsenin başından geçmemiştir. E, tabii çünkü o senin başından geçmiştir. Başkasının başından geçmiş olsa o zaman onun başından geçen olay olacak. İğne kime batıyorsa o acıyor, acısını o duyuyor. Dolayısıyla Allah-u Teâlâ her insanı yıpratıcı imtihandan geçirecek. Bundan kaçış yok. Hem mal konusunda hem can konusunda.

 “ve le tesmeunne”

Şurası da bir gerçek, mutlaka işiteceksiniz.

“minellezîne ûtûl kitâbe”

Kendilerine kitap verilenlerden.

Papa hangi gruba giriyor? Kitap verilenler.

Ne işiteceksiniz?

“minellezîne eşrakû”

Başka bir de müşriklerden, onun dışındaki inanç sahiplerinden,

Ne işiteceğiz?

 “ezen kesîrâ”

Çok eziyetler işiteceğiz.

E, başka ne bekliyorsun? Allah bunu önceden haber vermiş.

O peygamberimizi zaten peygamber olarak kabul etmiyor. Kur’an-ı Kerim’i zaten Allah’ın kitabı saymıyor. İslam’ı din saymıyor. Ne bekliyorsun peki başka?

Allah ne diyorsa öyle yapmamız lazım. Ne diyor burada?

“ ve in tasbirû”

Sabrederseniz,

İnfiale kapılmaya ne lüzum var? Papayı istemiyoruz, zaten istiyoruz desen şaşarım. Bir de istiyoruz mu diyecektin?

Yok efendim, özür dile. Dün BBC’den bağlandılar. Papa sizce özür diler mi? Dedim, asla! Hiçbir zaman özür dilemez. Bugünkü papanın yazdığı kitaptan bir bölüm okudum, onlara. Dedim bakın ne diyor? Burada da var, şimdi size okuyayım.

Papa ve piskoposlar kurulu yanılmazdır.

Bu onların imanı, özür diledikleri zaman ne olur? Katoliklik diye bir şey kalmaz ortada. Çünkü onlar tamamen kendilerini Allah’ın yerine koymuşlardır. Tamamen öyledir. Siz İsa, Kutsal Ruh, Baba dediklerine bakmayın. Bunların hepsi onları kutsallaştırmak için kullanılan araçlardır. Hepsi de çok iyi biliyor ki İsa, Kutsal Ruh diye bir şey yok. İsa Allah’ın peygamberi, Kusal Ruh da Cebrai’dir (as) bunu çok iyi biliyorlar. Ama onları kullanmazlarsa kimseye kendi yanılmazlıklarını inandıramazlar ki.

İşte ne diyor Allah,

“ ve in tasbirû ve tettekû”

Sabırlı olun ve kendinizi koruyun.

Öyle lüzumsuz şeyler yapıp âleme rezil olmayın. Gösteri yapacaklarmış, protesto yapacaklarmış. Kimi protesto edeceksin? O kadar değerli mi bunlar? Zaten tarih boyunca yeterince şımartmışlar bu Yahudi ve Hıristiyanları, Müslüman âlimler ki ben onlara asla âlim demem. Zaten şımartmışlar bir sürü. Hıristiyanlık bir din mi sizce? Asla! Bugünkü Hıristiyanlık din falan değil. O bir menfaat organizasyonudur. İnsanları o şekilde etraflarında tutabiliyorlar.

Maide suresi, 68.ayet:

5/68: “Kul ya ehlel kitabi lestüm alal şey’in”

Hiçbir şey üzerinde değilsiniz.

Ne demek bunun manası? Hiçbir temeliniz yok.

“hatta tükıymüt tevrate vel incıl”

Tevrat’ı ve İncil’i ayakta tutarsanız.

Onlara uyun, tamam.

ve ma ünzile ileyküm mir rabbiküm”

Ve Rabb’inizden size inmiş olan şu Kur’an’a.

Zaten Tevrat’a İncil’e tam uyarlarsa Kur’an’a uymak mecburiyetinde kalırlar. Bu Kur’an-ı kerim’e uymazsanız hiçbir temeliniz olmaz. Şimdi Hak dinler, semavi dinler, İbrahimi dinler…

Ne İbrahimi, İbrahim (as) ile ne alakaları var bunların? Allah-u Teâlâ demiyor mu?

3/67:  “Mâ kâne ibrâhîmu yahûdiyyen ve lâ nasrâniyyen”

İbrahim, Yahudi veya Hıristiyan değildi.

Bunlar kalkmışlar bizden yana görünen bir grup, İbrahimi dinler diye bir palavra uydurmuş. Bir tane İbrahimi din vardır, o da İslam. Başka yok.

3/67: “ve lâkin kâne hanîfen muslimâ” 

3/ÂLİ İMRÂN-68: İnne evlen nâsi bi ibrâhîme lellezînettebeûhu”

Yani İbrahim’den olanlar, ona uyanlarla,

“ve hâzan nebiyyu”

Ve şu peygamberdir. Muhammed aleyhisselam.

Demek ki bir tane İbrahimi din varmış. Yani ya Allah’ın dediğini kabul edeceksin ya da başkasını. Başkasının dediğini kabul ediyorsan zaten benim seninle işim yok. Ama ben Müslümanlık adına söylüyorum diyorsan iki tane İbrahimi din yok, bir tane var. Allah öyle diyor. Ve Allah diyor ki,

Bize emir veriyor. Biz onun emir kuluyuz, ne demişse onu yaparız.

5/68: “Kul ya ehlel kitabi lestüm alal şey’in”

Hiçbir temeliniz yok. Hiçbir dayanağınız yok.

Tevrat’a İncil’e inandığınızı söylüyorsunuz. Tevrat’ı ve İncil’i ikame edin.

“hatta tükıymüt tevrate vel incıl ve ma ünzile ileyküm mir rabbiküm”

Tevrat ve İncil’i ikame edince Rabbinizden size indirilmiş olan şu Kur’an’a uyuncaya kadar hiçbir temeliniz yok.

O zaman bunlara din denir mi?

3/19: “İnned dîne indâllâhil islâm”

Allah yanında din İslam’dır.

Ama onlara mecazen din deniyor.

109/6: “Leküm diynüküm ve liye din”

Sizin dininiz size, benim dinim bana, deniyor.

Ama gerçek manada İslam’dan başka din yok.

“ve le yezıdenne kesıram minhüm ma ünzile ileyke mir rabbike tuğyanev ve küfra”

Rabbinden sana indirilen şu Kur’an onlardan çoğunun taşkınlığını ve kâfirliğini arttıracaktır.

“ fe la te’se alel kavmil kafirın”

Sen şu kâfirler kavminden dolayı hiç üzüntüye girme. Hiç üzülmene gerek yok.

Mesela bu papanın yazdığı kitaptan bir bölüm okuyayım size, mevcut papanın, bugün Türkiye’de bulunan papanın.

Rahipler insanların Allah ile olan ilişkilerinde günahlara karşılık adaklar ve kurbanlar sunmak üzere atanan kişilerdir.

Kim atamış? Allah ile ilişkileri düzenlesin diye atanıyorsa kim atar? Allah tarafından atanır. Bu rahiplerin başı da papadır. Bir de piskoposlar grubu var.

Allah’la ilgili konularda insanları temsil etmek için atanırlar papazlar. Episkoposların yönetimi altındaki episkoposluk bölgesine görev yaparlar. Papaz gerçeğin savunucusudur. Meleklerle birlikte dikelmekte, baş meleklerle birlikte hamd etmekte, mihrap üzerinde kurbanlar sunmaktadır. Mesihin rahipliğine katılmakta, yaratığı yeniden biçimlendirmekte…

Mahlûkatı yeniden biçimlendirmekte? Kim yapar bunu?

Yaratığı Tanrı suretine yeniden kavuşturmakta…

İnsanı Tanrı şekline getiriyor. Bugünkü papanın ifadesi. Siz buna diyeceksiniz ki bilmem ne dini, tövbe estağfurullah.

Öbür dünya için yaratığı yeniden yaratmakta…

Kim? Papaz. Bu papa değil papaz. En alttaki. Onlara o yetkiyi veren üstteki. Şu cümleyi dinleyin.

Daha da önemlisi kendi tanrılaştığı gibi insanları tanrılaştırmaktadır.

Etrafındaki insanları tanrılaştırmaktaymış. Bizde de diyor ki günahları Allah’tan başka kimse affetmez. Günah çıkarma olayına bakın şimdi.

Yalnız Allah günahları bağışlar.

Bu söz doğru değil mi? Orada kalsa çok güzel gerçekten. Bu okuduklarımın tamamı bugünkü papanın resmi kitabından alınmadır. Başka yerden değil, tamamı onun kitabındandır. Şu anda Türkiye’de bulunan kişinin.

Bir kilise ruhanisi günahların bağışlandı derken, Allah’a ait bir yetkiyi kullanır.

Allah adına hareket ediyor yani. Allah’ın temsilcisi. Yani onlara göre Allah bugün Türkiye’ye gelen kişidir. Çünkü cennet onun emrindedir. Cehennem onun emrindedir. O isterse insanı cennete sokar, isterse cehenneme sokar. Bütün bunlar bu kitapta yazılı, benim iddiam falan değil. Vaktinizi almamak için okumuyorum. Sizde vardır, “Aracılık ve Şirk” eve gittiğiniz zaman okuyun lütfen. Göreceksiniz.

Bu sebeple ne kadar büyük olursa olsun kilisenin bağışlayamayacağı bir günah yoktur. Günahları bağışlama yetkisi yalnız papaya

İşe nasıl başladı, şimdi söylediği söze bakın. Yalnız Allah günahları bağışlar dedi. Sonra ne dedi? Günahları bağışlama yetkisi yalnız papaya,

Ve onun tarafından yetkili kılınan yerel episkoposa ya da papaza aittir.

Papanın verdiği yetki ile günahı bağışlıyor. Günah bağışlama yetkisi yalnız Allah’a aittir dedi ya, birinci cümle. İkinci cümle günahları bağışlama yetkisi yalnız papaya aittir. Bunun üçüncü cümlesi ne olur? Papa Allah’tır, olur. Başka bir şey olmaz.

Bunlara neden bu kadar değer verip de şımartıyorlar? Bir de bir şey çok yanlış anlaşılıyor, onu da burada bu vesile ile size okuyayım. Maide suresinin 82.ayeti,

Yalnız önce şunu söyleyeyim, bu durumda bu insanlar müşrik oluyor mu, olmuyor mu? Bunlar müşrik, bitti. Bunlar Hıristiyan falan değil. Onu kullanan insanlar. Ben size bir iki kere anlatmıştım. Tekrar anlatayım bu vesile ile ileri gelen bazı kişiler de var içinizde. Almanya’dan Martin adlı biriydi, bir papaz profesör gelmişti İstanbul Üniversitesine. Martin, Luther değil soyadı ama Luther’in mezhebinden, Luteryen. Bizim vakfa davet ettik. Orada kendisine sorduk. Dedik ki, Luteryenlerin Katolik kilisesinden farkı nedir? Biz İncil’i herkesin anlayabileceğini söyleriz, onlar İncil’i yalnız kilise anlar derler. Bundan dolayı da Martin Luther, İncil’i Almancaya çevirip bastırmıştır. Doğru gerçekten bu bilgi. Biz İncil’e aykırı hiçbir davranışta bulunmayız ve kabul etmeyiz, dedi. Öyle mi? Ne güzel, dedik.

Hemen ikinci soruyu sorduk: Siz İsa’ya tanrı diyor musunuz? Elbette, İsa’ya tanrı demeyen bir Hıristiyan olmaz ki, dedi. İsa’ya da tanrı diyecek, Kutsal Ruh’a da. Üçlü tanrı inancı olmazsa zaten Hıristiyanlık olmaz dedi.

Üçüncü soru: İncil’in neresinde İsa’nın tanrı olduğu yazılı? Demiyor mu o bir sözdür. Onu Kur’an-ı Kerim de söylüyor. Kelimetullah, Meryem’e bıraktığı kelimesidir. Kelimeyi Türkçeye çevirirseniz söz olur. Burada siz yorum yapıyorsunuz. Siz öyle yorum yapıyrsunuz, Kur’an-ı Kerim de bunun böyle olduğunu söylüyor. Tanrı konusunda yorum olmaz, açık ve net olması lazım. Yoktur, dedi.

Siz şu bizim Kadıköy’de 430 senesinde yaptığınız Konsil’de İsa’yı tanrı olarak kabul etmediniz mi? Evet, dedi. 430 sene sonra siz İsa’yı tanrı ilan ettiniz. Bu günkü papa da kitabında diyor, onu biz tanrı ilan ettik. Yoksa başlangıçta o bir insan ve peygamber kabul ediliyordu, diyor. Kendi söylüyor, bu kitapta var. Evet, dedi. Biz ilan ettik onu tanrı olarak.

İncil’de İsa’nın Allah’ın peygamberi olduğu yazılı, dedik. Hayır, öyle bir şey yok, dedi. Hemen açtık, üç dört farklı yerden gösterdik. Oku bakalım. Ya, çok ağır sorular soruyorsunuz, dedi. Çok uzun güzel bir konuşma oldu, internette var. Yaklaşık üç saatlik bir video. İzleyebilirsiniz.

En son şunu sordum, dedim ki, bu anlattıklarınızdan öyle anlaşılıyor ki İncil bir vadide Hıristiyanlık bir başka vadide. Evet, öyledir, dedi. Hani baştan bizim İncil’e aykırı hiçbir hareketimiz olmaz diye başladın. Burada da aynı, günahları yalnız Allah affeder diye başladı, sonra yalnız ben affederim dedi.

Siz bunlarla nasıl bir yola gideceksiniz ki? Zihin karmakarışık, ne dediğini bilmiyor. Aynı cümlede bir başka şey söylüyor, bir başka şey söylüyor. Bunlar tamam. Bunlar da böyle bir grup dersiniz.

109/6: “Leküm diynüküm ve liye din” dersiniz ama gerçekleri de onlara anlatırsınız.

Esas anlatacağım şu;

Bakın Allah-u Teâlâ şurada şöyle diyor,

5/82: “ Le tecidenne eşedden nasi adavetel lillezıne amenül yehude vellezıne eşraku”

İnsanların müminlere karşı düşmanlıkta en şiddetli olanlarının Yahudiler ve müşrikler olduğunu bulacaksınız.

Bu kesin! Size en şiddetli düşmanlar Yahudiler ve müşriklerdir.

“ ve le tecidenne akrabehüm meveddetel lillezıne amenüllezıne kalu inna nesara”

Size karşı sevgi bakımından en yakın olanlar da biz Nasarayız diyenlerdir, Nasraniyiz diyenler olacaklardır.

Şimdi ayeti burada bırakıyorlar, devamını okumayınca diyorlar ki baksana, Hıristiyanlar bize çok daha yakın. Yahudiler bizi hiç sevmez, müşrikler de sevmez ama Hıristiyanlar ayetin de şahadetiyle bize karşı yakın. Öyle mi? Devamını okuyalım bakalım.

zalike bi enne münhüm kıssısıne”

Çünkü onlarda keşişler vardır.

Yani bütün günlerini ibadetle geçirir, halka karışmaz öyle insanlar vardır.

“ ve ruhbanen”

Ve kendisini Rabbe vermiş kişiler vardır.

 “ve ennehüm la yestekbirun”

Bir de kibirlenmezler.

Kim bunlar? Devam ediyor, devamında Allah-u Teala daha detaylı açıklama yapıyor.

5/83: “Ve iza semiu ma ünzile iler rasul”

Bunlar bu rasule indirilmiş Kur’an’ı işitseler ya.

“tera a’yünehüm tefıdu mined dem’ı mimma arafu minel hakk”

Gerçeği anladıkları zaman gözlerinden bakarsın ki yaşlar süzülür.

Bugünkü Hıristiyanlar öyle mi? O zaman Nasarayız diyenler değil bunlar, bunlar müşrik gruba girenler. İnna Nasara diyenler işte burada anlatılan insanlardır.

5/83: “Ve iza semiu ma ünzile iler rasul”

Bu rasule indirilen Kur’an’ı duyarlarsa

“tera a’yünehüm tefıdu mined dem’ı mimma arafu minel hakk”

Gerçeği kavradıkları için bakarsın ki gözlerinden dumur dumur yaşlar akıyor.

 “yekulune rabbena amenna”

Ya Rabbi, inandık derler.

İnandık, büyük bir sevinç duyarlar. İşte bizim beklediğimiz buydu.

“ fektübna meaş şahidın”

Bizi de şahitlerden yaz.

Hani biz eşhedü diyerek şahitlik ediyoruz ya, bizi de eşhedü diyenlerden yaz. O zaman zaten Müslüman olmuş bunlar. Duydukları zaman tamam.

5/84: “Ve ma lena la nü’minü billahi ve ma caena minel hakk”

Niye Allah’a ve bize gelen bu gerçeğe inanmayalım ki?

“ve natmeu ey yüdhılena rabbüna meal kavmis salihıyn”

Biz Rabbimizin bizi iyilerin arasında sokmasını ümit ediyoruz.  Biz nasıl inanmayız, derler.

5/85: “Fe esabehümüllahü bima kalu”

Bu sözlerinden dolayı Allah onlara şu sevabı verecek.

 “cennatin tecrı min tahtihel enharu”

İçlerinden ırmaklar akan cennetler.

 “halidıne fıha”

Sürekli orada kalmak üzere.

“ ve zalike ceazül muhsinın”

İşte bu iyi davrananların mükâfatıdır.

Demek ki bize karşı yakın olanlar kimmiş? İşte bu grup. Öbürleri değil. Kendini Allah’ın yerine koyacak sen de kendine yakın olmasını bekleyeceksin. Böyle bir şey mümkün değil.

Sorular var onları cevaplayalım. Herhalde Hacca gidenler soruyor. Gerekçelerine girmeden cevap vereyim.

SORU: Şeytan taşlama zamanı hangi vakitler içerisinde olmalı?

Şeytan taşlama günleri başka zamanlar güneş batınca biter, şeytan taşlama işi sabah namazına kadar devam eder. Birinci günün şeytanını ertesi gün sabah namazına kadar, ikinci gününkini ertesi gün sabah namazına kadar taşlayabilirsiniz. Gün battıktan sonra da şeytan taşlanabilir.

SORU: Hüda ismini çocuğa koymanın bir sakıncası?

Bir sakıncası yok.

SORU: İlla iki isim mi koymak gerekir?

Şimdi millet çok çocuk sahibi olmayı bıraktıktan sonra çocuklara çok isim vermeye başladılar. Çok isim vererek aradaki açığı kapatmaya çalışıyorlar. Bir tane isim neyinize yetmiyor? Ama iki tane koyacaksanız da koyun bir sakıncası yok.

SORU: Hz. Meryem’den bahseden ayetlerden bazılarında müzekker ifadeler kullanılırken bazılarında müennes ifadeler kullanıldığından bahsediliyor.

Bu ayetleri tespit edelim de bu soruyu haftaya cevaplayalım. Çünkü vaktimiz de bitti.

SORU: Bana Kur’an ve misli verildi

Şimdi bu konularda inşallah Enes Hoca’yı konuştururuz.

SORU: Allah neden bir ayeti başka bir ayetle açıklayıp tamamlıyor? Neden ayetin devamını açıklamıyor?

Allah Kur’an-ı Kerim’de her şeyi açıkladığını bildiriyor mu? Herşeyi açıklayan kitap bu kadar küçük olur mu? Binlerce kütüphaneyi doldurursunuz onunla. Yine her şey açıklanmış olmaz. Bu kadar küçük bir kitapta açıklıyorsa bu işin bir formülü olması lazım. Bakın burada bir cep telefonu var. Dünyadaki bütün telefon numaraları bunun içinde var mı? Yok. Bilirsem, var olur. Ama onları şuradaki on rakamla bütün telefonlara milyarlarca telefona ulaşırım.

İşte eğer Allah-u Teâlâ bir meseleyi bir tarafta bütünüyle açıklarsa, diğer tarafta başka meseleyi açıklasa o zaman böyle bir kitap olmaz ki. Onun için bir ayet, mesela telefonda bir rakamı bir telefon numarası için tekrar tekrar basarsınız, ama o rakamlar arasındaki sıralama farkı telefonun da farklılaşmasına sebep olur. Bir ayeti binlerce mevzu için kullanabilirsiniz. Ama ilişkiler arasındaki fark sonucun farklılığına sebep olur. Her şeyi açıklayan bir kitap bu kadar küçükse bunun başka yolu zaten olamaz.

SORU: Soğan sarımsak yiyerek meclise gelmenin dini açıdan sakıncası var mı? Cuma gününün diğer günlerden farkı nedir?

Peygamberimiz (sav) soğan ve sarımsak yiyenler meclisimize gelmesin, demişler. Mescide giremez çünkü mescide geldiği zaman etraftaki insanları rahatsız ediyor. Gerçekten bazen camide rastlıyorum, yanımda soğan sarımsak yemiş birisi varsa o namazı nasıl kıldığımı bilemiyorum. Böyle toplu yerlere de gelirken onları yememek lazım. Yiyen kişi pek fark etmiyor ama yanındakilere bir sor. Birçok kişi geldiğine bin pişman oluyor. Biz de istiyoruz ki bu sandalyeler boş kalmasın.

Cuma günü diğer günlerden farklıdır çünkü Cuma namazı vardır. Cuma namazını kıldıktan sonra da Allah’ın fadlından aramak için dağılın deniliyor. Dolayısıyla Cuma namazı da her yerde kılınmadığına göre cumanın kılındığı yerde farklılaşma olur. Onun dışında bir fark yok.

SORU: Bana Kur’an ve onun misli verildi.

Bu hadis sahih değil, bu konuda çalışmayı Enes Hoca yaptı. Sahih bir hadis değil. Kur’an’ın misli olduğu zaman çok yanlış şeyler çıkıyor arkasından. Yani tam Kur’an gibisi, Kur’an ve onun gibisi verildi. Hadis de Kur’an’ın yerine konuyor. Şu anda yapılan şu, İslam âleminde. Bugün bizim doktora öğrencim,  Abdullah hem oğlum hem doktora talebem. Bir de Ürdünlü bir talebemiz var. Kur’an Sünnet ilişkisini anlatıyoruz. Detaya girmeyeyim. Çok vakit alır. Bana bir iki soru sordu. Baktım ki başını ellerinin arasına aldı, öyle kaldı. Tansiyonu falan mı düştü, dedim. Biraz sonra bütün dünyam yıkıldı, dedi. Ben hadislerin yerini böyle bilmiyordum, dedi. Öyle ayetler okudunuz ki dedi. Tamtamına da doğru, yanlış da diyemiyorum. Bütün her şey yıkıldı gitti dedi. Epey bir zaman kendine gelemedi.

Önce bu tür sözlerle sünneti Kur’anı’ın yerine koyuyorlar. Ondan sonra sünneti birinci sıraya alıyorlar, sonra da Kur’an-ı Kerim’i unutuyorlar. Ondan sonra da şöyle bir İslam alemi ortaya çıkıyor. Halbuki Allah peygamberimize diyor ki,

“ve ma alyke illel belağ”

Sana tebliğden başka bir şey düşmez.

Ey peygamber Rabbinden sana indirilen neyse onu tebliğ et. Başkasını değil. Bunu yapmadın mı Allah’ın verdiği elçilik görevini yerine getirmiş olmazsın. Bu kadar açık.

Kuran’dan başka hangi söze inanacaklar diyor Allah-u Teala. Çok sayıda ayet var.

Kur’an ve onun misli gibisi bana verildi dediğiniz zaman insanlar şaşıracaklar. O ne? Kur’an açık ve net, belli. Ama hadis sahasına girdin mi birisinin sahih dediğine öbürü zayıf der, öbürü uydurma der. Kur’an’da hiç uydurma bir şey yok. Öyle olunca büyük bir boşluğa atılıyor Müslümanlar. Bugün bizim doktora öğrencisinde olduğu gibi. Şaşırdı, sonra da dedi ki çok doğru söylüyorsunuz, dedi. Fakat biz bunları nasıl söyleyeceğiz Ürdün’de, o tip yerlerde?

Dedim bak ayetler de çok açık değil mi? Evet, açık, dedi. Tamam, o zaman ayetleri okursun.

Allah hepinizden razı olsun. Çok teşekkür ederiz. Allah yardımcınız olsun.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın