Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri

31 Ocak 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Euzubillahimineşşeytânirracîm. Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdulillahi Rabbil Âlemin. Vessalâtu vessalâmu alâ Rasûlina Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn.

Bugünkü dersimiz Haşr suresinin son sayfası. Benim elimdeki Kur’an-ı Kerimin 549. sayfası. 18. ayetten itibaren okumaya devam edeceğiz.

“Yâ eyyuhâllezîne âmenû” “Ey iman etmiş olan kimseler.” Amene: iman etti, inandı, güvendi. Türkçemizde, iman kökünden emn kelimesi vardır, emniyet deriz. Emniyete bugün ne deniyor? Güvenlik Güçleri deniyor değil mi? Emniyet güvenlik manasına, Emniyet Teşkilatına da Güvenlik Güçleri deniyor. Onun için, emn güven anlamına gelir. İman da güvenme anlamını içerisinde bulundurur.

Ben Allaha inanıyorum diyen insan, Allaha güvenir. Allaha dayanır. Aksi takdirde yeryüzünde Allahı var ve bir bilmeyen hiç kimse yoktur. Biz günlük hayatımızda bu kelimeyi kullanırız. Dersiniz ki, ben bu adama hiç inanmam. Ya da bunun her dediğine inanmam dersiniz. Bu inanmam sözü her halde böyle bir insan yoktur manasına gelmez. Değil mi? O insan var. Ya da dersiniz ki, bu adam bana pek inanmaz. Yani güvenmez. Senin yokluğunu iddia etmiyor ki.

Yeryüzündeki bütün insanlar da Allahın var olduğunu bilir. Ama asıl problem Allaha inanmaktır. Yani güvenmektir. Allahın bazı sözlerini alıp bazı sözlerini almamak işte Allaha pek güvenmemek olur. O da imansızlık olur. Dolayısıyla iman eden insanlar Allaha güvenen insanlardır. Allaha güvenen, Allahın söylediği bütün sözlere güvenen kişidir.

İşte diyor ki Allah-u Teâlâ: “Yâ eyyuhâllezîne âmenû” “Ey iman etmiş olan kimseler.” Yani Allaha inanan ve güvenen insanlar. “ittekullâh.” “Allahtan korkun.” Yani Allahın koyduğu yasaklara karşı kendinizi koruyun. Kendinizi koruma altına alın. Dikkatli olun. Allahtan korkun yanlış bir şey yapmayın. “vel tenzur nefsun mâ kad demet ligad” “Ve her insan yarın için neyi hazırlamış ona baksın.” Yarın için neyin var? Ahirete neler götüreceksin. “vettekûllah” “Ve Allahtan korkun.”, “innallâhe habîrun bi mâ ta’melûn.” “Allah ne yapmakta olduğunuzdan haberdardır.” Her şeyinizi biliyor.

Bakın her insan yarın için ne yapmış ona baksın deniyor. İslam’da fert esastır. Kişi esastır, toplum değil. Toplum da çok önemlidir. “ûdhulû fîs silmi kâffeh” diyor Allah-u Teâlâ “Topyekûn İslama girin.” (Bakara 208). Toplum da çok önemlidir ama her bir ferdi inananlardan oluşan bir toplum. Şimdi, içinde hiç çürük olmayan elmaları bir sandığa doldurursanız problem olmaz. Bir çürük elma koydunuz mu diğerlerine sirayet eder.

Şimdi, burada bütün sağlıklı insanlar bir arada yaşasınlar. Problem yok. Ama buraya mikrop saçan bir adam geldi mi herkesi hasta edebilir. Dolayısıyla Müslümanlardan her bir ferdin sağlam olması lazım. Allah-u Teala diyor ki bir ayeti kerimede: “aleykum enfusekum, lâ yedurrukum men dalle izehtedeytum” “Siz kendinize bakın…” En’am suredinde mi? Mâide 105. 5. sure 105. ayet.

Evet 126. sayfada. “Yâ eyyuhâllezîne âmenû”. Gene aynı şekilde başlıyor. “Ey müminler” İnanmış olan kimseler, “aleykum enfusekum” “Siz kendinize bakın.” Niye kendinize bakacaksınız? İman kalp ile tasdiktir değil mi? Yani içten inanmaktır. Siz kimin içten inandığından emin olabilirsiniz insanlar içerisinde? Yani en küçük şüpheniz olmadan, şu adam yüzde yüz içten inanmıştır diyebileceğiniz kim var? Sadece kendiniz… Değil mi? Bir ikinci şahıs var mı?

Ha, diğer şahıslarla ilgili biz hüsnü zan besleriz. Onların iyi olduklarını düşünürüz. Onlar için kötü şeyler düşünmeyiz o ayrı bir konu ama yüzde yüz emin olabileceğimiz tek kişi kendimiz. O zaman sen esas kendini kurtarmaya bak kardeşim. Denizde sen boğuluyorken başkasını kurtaramazsın. Önce sen kurtul, sonra başkalarını kurtarmak için yardımcı olabilirsin. Onun için İslamiyet’te ben çok önemlidir. Ben… O büyüklük manasına değil, kibir manasına değil. Kendisini büyük görme manasına değil. O ben çok önemlidir. Çünkü o ben sağlam olursa, o sağlam benlerden oluşan toplum da çok sağlam olur.

Bakın bir Kuş Gribi hastalığı ülkeye geldi. O hastalık yayılmasın diye binlerce kuş, şey kanatlı hayvanı öldürdüler değil mi? Çünkü şey de öyledir; şirk de, batıl inançlar da öyledir. O bulaşıcı hastalık gibidir. Dikkat edin sağlık bulaşmaz. Hasta insanın yanına binlerce sağlıklı insan gitse hasta olmaz. Şey, o hasta iyileşmez. Ama hasta insanların arasına… Şey, sağlıklı insanların arasına bir tane hastalıklı adam girer ise, bulaşıcı ise hastalığı orada her birisini karantinaya da almak gerekebilir. Şimdi, tavuk gibi öldüremezsiniz ya adamları. Mecbursunuz onları tedavi etmeye, onlarla ilgili gerekeni yapmaya.

Şimdi, bazıları diyor ki, efendim Ebu Bekir (R.A) demiş ki: “Yarabbi! Benim vücudumu o kadar büyük yap ki cehennemi tamamen kaplasın, cehenneme artık hiç kimse girmesin.” Bunun manası nedir? Bir defa cehennemi küçümsemektir. Bu bir. Allahtan daha çok merhametli olmaya soyunmaktır değil mi? İki. Allaha meydan okumaktır. Hiç Ebu Bekir (R.A) gibi birisi bunu yapar mı? O zaman kul değil rabliğe soyunuyor.

Neyse, bu arada aklıma bir fıkra geldi, onu da bir anlatayım. Bizim Karadenizli Temeller hep sağa sola giderler ya. Hollanda’ya çalışmaya gitmiş. İş bulamamış. Dolaşırken işte bir kiliseye insanların girip çıktığını görmüş. Girmiş o da. Bakmış ki Papaz cennet satıyor. On dolara bir cennet. İşte istediklerine göre, bazısı yüz dolar veriyor.

Bu şey değil yani, gerçekten satarlar. Katoliklerin zaman zaman bahsettiğim bir kitapları var. Resmi kitapları ki, bugünkü Papa’nın Ratzinger’in hazırladığı bir kitap. Orada var. Cennet satma olayları var yani. Bu hikâye fala değil.

Bakıyor ki cenneti satıyorlar. Şimdi, o da düşünüyor. Gidiyor Papaz’a diyor ki, ben cehennemi istiyorum. Deli misin diyor. Cehennemi ne yapacaksın? Cenneti alsana. Yahu kardeşim ben cehennemi alacağım, sen satıyor musun satmıyor musun cehennemi demiş. E satıyorum. Ben cehennemi istiyorum. Ne kadarını istiyorsun? Tamamını istiyorum kaç lira diyor. Cehennemin tamamını alacağım diyor. Kaç lira? E beş dolar ver de git diyor. Nasıl olsa bir aptal bulmuş. Peki diyor bunun belgesini de verecek misin? Tabi vereceğim diyor. Cehennemin tamamı beş dolara şu Türk’e satılmıştır diye belge veriyor.

Şimdi, haftaya tekrar geliyor Pazar günü. O kilisenin kapısında oturuyor. Gelen herkese diyor ki, beyler hiç cenneti almak için uğraşmayın, cehennemin tamamı bende, sizi hiç sokmam içeriye diyor. Ondan dolayı cennet sizin için garanti. Papaz’a gidip cenneti almanıza gerek yok. Papaz bakıyor ki, ya gelen giden yok. Gelenler geri dönüyor şeyin kapısından. Allah Allah ne oluyor? Çıkıyor dışarıya. Bakıyor ki Türk onları geri çeviriyor. Bunu çağırıyor. Gel hemşerim diyor ne oldu? E diyor cehennemin tamamını bana satmadın mı? E sattım?.. E bunlar cehennem korkusundan cenneti alıyorlardı, nereye gidecekler? Hele gel bakayım diyor, gel. Sen şu cehennemi bana geri satar mısın diyor. Yok, satmam diyor. Yok, sat. Ondan yüklüce bir para alıyor, cehennemi geri satıp gidiyor.

(Gülüşmeler)

E şimdi, tabi, bakın gülüyoruz ama maalesef bu bir gerçek. Müslümanlar arasında da cenneti satanlar vardır. İşte, birisinden el alırsın. Garantilersin falan gibi. İşte, bizim cemaatimiz arasına giren cehenneme gitmeyecektir diye şeyler var. Yani bugün Türkiye’de çok büyük cemaati olan gruplarda bunlar var maalesef. Kitaplarında var. İşte, bakın Kur’an-ı Kerime ne kadar aykırı.

Hiç kimse Cenab-ı Hakka göre, “ve lâ teziru vâziretun vizra uhrâ.” “Hiç kimse kimsenin günah yükünü çekmez.” (Zumer 7). Herkes Cenab-ı Hakka karşı kendisi sorumlu. İşte burada da Allah-u Teâlâ diyor ki: “Yâ eyyuhâllezîne âmenû” “Müminler!”, “aleykum enfusekum”  “Size düşen sizin kendi nefsinizdir.” Yani siz kendinize bakın. Nedir başkasıyla uğraşıyorsunuz?

Dikkat ederseniz, bizim dilimizi başkalarının hataları dolduruyor. Ha, başkalarını Allahın yoluna yönlendirmek için gayret gösterirseniz bu güzel bir şey tabi. Ama hataya bakacaksanız önce kendi kusurlarınıza bakın. Çünkü bütün dünya kusursuz olsa, siz kusurluysanız gene neticede bunun cezasını çekeceksiniz. Bütün dünya kusurlu olsa, sizin eğer Cenab-ı Hakkın affetmeyeceği bir kusurunuz yoksa ondan dolayı sizin bir sıkıntınız yok demektir.

“lâ yadurrukum men dalle izehtedeytum” “Siz yola geldiyseniz sapıtmış olan kişi size zarar veremez.”, “ilâllâhi merciukum cemîân” “Hepinizin dönüşü Allahın huzurudur”, “fe yunebbiukum bimâ kuntum ta’melûn” “Neler yapmakta olduğunuzu Allah size teker teker haber verecektir.” (Mâide 105).

İşte Haşr suresindeki ayet de bu mealde. Diyor ki Allah-u Teâlâ: “Yâ eyyuhâllezîne âmenûttekullâhe” “Ey müminler Allahtan korkun.”, vel tenzur nefsun mâ kad demet ligad” “Herkes yarın için neyi göndermiş ona baksın.” Yani yarın karşısına çıkacak hayırlı iş olarak neler yapmış ona baksın. (Haşr 18).

Şimdi, biz bu dünyadan ayrıldıktan sonra ebedi hayatımız için bir şeyler yapabiliyor muyuz? Yapabileceğimiz bir şey var mı? Bitmiş oluyor her şey değil mi? Onun için, hani durumları kötü olanlar “Yarabbi bizi geri dönder terk ettiğimiz dünyada güzel şeyler yapalım” diye yalvarmayacaklar mı? Kur’an-ı Kerimde yok mu? O zaman çalışıp kazanma yeri neresi? Bu dünya. E şimdi bazı insanlar çıkıyor dünyayı kötülüyor. İşte, dünya şu kadar şöyledir, aman dünyanın bir değeri yoktur. Yahu kardeşim, sen ahreti kazanacaksan burada kazanacaksın. Bunun nasıl değeri olmaz. Seniz para kazandığın, asıl geçimine yarayan dükkânın değersiz mi? Maaş almana sebep olan işyerin değersiz mi? Ebedi hayatına sebep olacak dünya nasıl değersiz olur.

Onun için, lütfen o Hint Felsefesi’ne kapılmayalım. Dünya bizim için son derece önemlidir. Yapacağımız her şeyi Cenab-ı Hakkın rızasını kazanmak için yapmalıyız. Çünkü ahirette karşımıza çıkacak olan bu dünyadaki başarılarımız ya da başarısızlıklarımızdır. Başarı, Allahın başarı dediğidir. İnsanların dediği değil. Başarısızlık da Allahın başarısızlık dediğidir. İnsanların dediği değil.

“vettekûllah” “Ve Allahtan korkun”, “innallâhe habîrun bi mâ ta’melûn.” Çünkü ne yaparsanız yapın Allah onun içini dışını bilir. Allahtan gizleyebileceğiniz hiçbir şey yoktur. (Haşr 18).

“Ve lâ tekûnû kellezîne nesûllâhe fe ensâhum enfusehum.” “ Siz Allahı unutmuş insanlar gibi olmayın.” Nasıl Allahı unutuyor. Başka şeyler peşinde koşuyor, Allah nadiren aklına geliyor. Allahın kitabı, Allahın emirleri arada sırada birisi hatırlatıyorsa aklına geliyor. Başka şeylerle meşgul. Peki bunlara da Allah ne yapar? Kendilerini unutturur. Ne demek? Kendileri için öbür dünyada faydalı olacak işleri unutturur. Yazık ederler. E tabi insan… İşlenen bir haram insanı birçok şeyden mahrum bırakır. Yani haramla mahrum kelimesi aynı kökten. Haramlar insanları birçok şeyden mahrum ederler. E siz haramın içerisine girerseniz haram haramı doğurur. O onu, o onu, o onu; o zaman sürekli kötülüğe doğru kayarsınız. Bu defa yaptığınız her hareket sizi daha da batırır.

Ama kendimizi korumak zorundayız. Kendimizi korursak… Koruma da Cenab-ı Hakkın koyduğu sınırlar dâhilinde olacak tabi. O zaman da yaptığımız her hareket güzel olur. Hem dünyamız son derece mutlu olur hem ahiretimiz. Cenab-ı Hak buyuruyor ki: “Ve li men hâfe makâme rabbihî cennetân.” Rahmân suresinde (46. ayet). “Rabbinin huzurundaki durma olayından korkan…” Yani Allahın huzurunda halim ne olacaktır diye korku duyan “… bir kişiye iki tane cennet vardır.” Ha, bu cennetin ikisi de ahirette de olabilir. Bunlar dünya ve ahiret cenneti de olabilir.

Şimdi, siz dünyada eğer Allahın emirlerine uyuyorsanız mutlu olursunuz. Vücudunuz rahat olur. İçiniz rahat olur. Benim içim rahat dersiniz. E dünyada asıl mutluluk budur zaten. Bütün dünyayı ayağınıza serseler ama içiniz huzursuz olsa neye yarar? Dikkat ederseniz intihar edenlerin çoğusu fakirlikten değil, belki fakirlikten dolayı intihar eden çok azdır. Çoğusu bütün imkânlara sahip olup mutlu olamadığı için intihar ediyor. Hayata bir anlam veremiyor.

“ulâike humul fâsikûn.” “Onlar yoldan çıkmış insanlardır.” (Haşr 19).

“Lâ yestevî ashâbun nâri ve ashâbul cenneh.” “Ateş ashabı ve cennet ashabı…” Sahib. Sahibi. Sahib, arkadaş demek. Ashab da arkadaşlar demek. Cennetin arkadaşı var, cehennemin arkadaşı var. Yani cennetle arkadaş oluyorsunuz, birbirinizden ayrılmıyorsunuz. Ya da cehennemle arkadaş oluyorsunuz. Artık oradan ayrılmayacak şekilde oraya yerleşiyorsunuz. İşte, “Cehenneme yerleşmiş olanlarla cennete yerleşmiş olanlar tabi ki eşit olmazlar.”, “ashâbul cenneti humul fâizûn.” “Kurtulmuş olanlar…”, başarıya erişmiş olanlar “… cennet ashabıdır.” Cennetliklerdir. İşte onlar başarıya ulaşmışlardır.

İnsanların her birisi gelecek için çok güzel beklentiler içerisinde olur. İşte o beklentileri doğru çıkacak olanlar cennetliklerdir. Dünyaya kendimize göre yön vermemeliyiz. Şimdi, bakın burası Ensar Vakfı. Bu Vakıf  bize haftada bir kere salonlarını açıyor, sohbet yapma imkânını veriyor. Biz burada bu Vakfın yönetimi ile iyi geçinirsek hiçbir problem olmaz. Ama Vakfın yönetimine yol göstermeye kalkar, şurası şöyle olmalı, burası böyle olmalı dersek ne olur? Ya bize burayı bir daha bırakmazlar ya da bize sıkıntı vermeye başlarlar değil mi?

E şimdi, bakın bir vakıf bu. Siz dünyaya gelmişsiniz. Sizin bir sahibiniz var. Bu dünyanın da sahibi var. Kalkıyorsunuz sizi de yaratan kâinatı da yaratana akıl öğretmeye kalkışıyorsunuz. Olacak şey değil. Onun için, yani şunu kafamıza yerleştirelim; insanlar dinsiz yaşayamazlar. Yani kim olursa olsun. Çünkü her insanın bir ruhu var. O ruhunu bir şekilde tatmin etmesi lazım. E her insan da Allahın var olduğunu bilir. Din karşısında insanlar iki türlüdür. Bazıları dine kendisi şekil vermeye kalkışır. Bazısı da Allahın dinine uyar. Allahın bizden istediği Allahın dinine uymamızdır. Dizi kendimize uydurmamız değil. İşte onları Cenab-ı Hak cennetinde mükâfatlandıracaktır.

(Enes Hoca bir ayet hatırlatıyor)

Evet, Allah-u Teâlâ bir ayette buyuruyor ki, Enes Hoca’nın hatırlattığı ayette: “Benim hidayetime…” Yani benim gösterdiğim yola girenler “… Onların içlerinde ne bir korku olur, onlar ne de üzüleceklerdir.” (Bakara 38). Korku da yok, üzüntü de yok.

“Lev enzelnâ hâzel kur’âne alâ cebelin le reeytehu hâşian mutesaddian min haşyetillâh.” “Eğer biz bu Kur’anı bir dağın üzerine indirseydik onu şöyle görecektin; Allahın karşısında, Allahın emirleri karşısında hareketsiz kalmış ve parça parça olmuş…” Yani o eski heybetli halini kaybetmiş dağ. Böyle boyun eğmiş ve parçalanmış olarak görecektiniz. “… Kur’anın ağırlığından dolayı.”

Şimdi, bu durumu anlatan bir başka ayet var. Hani Kur’an-ı Kerimde her şeyi en az iki ayet açıklar ya.  Ahzab suresi 73. ayet (doğrusu 72). 427. sayfa.  427 değilmiş, 428 evet. Kur’anı bir dağın, mesela Ağrı Dağını düşünün. Heybetiyle duruyor. Ya da Süphan Dağı. Büyük bir heybetiyle duruyor. Kur’anı onun üzerine indirseydik. Şöyle, hani omuzları çökmüş bir ihtiyar gibi böyle, üzerindeki yükün ağırlığıyla iyice sakinleşmiş ve parça parça olmuş olur.

İşte burada da diyor ki Allah-u Teâlâ; 72. ayet. “Biz bu emaneti…” Yani inanılacak şeyleri. Allahın emir ve yasaklarını içeren şeyler. İşte, Allahın kitapları, imanla ilgili hususlar ve bunu kavrayacak olan diğer hususlar tabi. “göklere ve yerlere arz ettik.” Burada aradna diyor, emerna demiyor. Yani alır mısınız diye. Yok, gök yok bunda. Ha gökler var. “…göklere, yere ve dağlara arz ettik.”, “Onu sırtlanmaktan uzak kaldılar.” Kaçındılar. “Ve ondan korktular.”, “İnsan onu üstlendi.”, “İnsanoğlu çok zalim ve çok cahildir.” Yani hep yanlış şeyler yapar. Buradaki cahil bilmez değil, bildiğine göre davranmaz demektir.

Esas cahil bilmeyen değil, bildiği halde bilmeyen kimse gibi olandır. Siz şöyle bir düşünün. İnsanlar doğru bildikleri şeyleri yapsalar dünyanın hali ne olur? Cennet olur. Yanlış yapanların yüzde yüze yakını bile bile yapar yanlışı. Zaten yanılarak yanlış yapan insanları herkes affeder, Cenab-ı Hak affetmez mi? Zaten affedeceğini de Allah bize bildiriyor.

“rabbenâ lâ tuâhıznâ in nesînâ ev ahta’nâ.” Yani bize bu duayı yaptırıyor Cenab-ı Hak. “Yarabbi unutursak ya da hata edersek ondan bizi sorumlu tutma.” (Bakara 286). Demek ki hatadan dolayı Cenab-ı Hak sorumlu tutmaz. Çünkü insanoğlu. Onun için, bu cahil bildiği halde bilmez olandır. Zalim de yanlış işler yapan kimsedir.

Şimdi buradan şunu görüyoruz. Allah göklere ve yere canlı ve akıllı insanlar gibi hitap ediyor değil mi? Yani bir muhatap almış. Bu emaneti onlara arz ettik. Kaçındılar ve üstlenmediler. Şimdi burada bir soru.

(Burada görüntü atlama yapıyor)

Adem’e secde et. O ne yaptı. Bak, ebâ kelimesi var orada da Arapça bilenler için söyleyeyim. Orada şeytan için “ebâ vestekbera” değil mi? Ebâ kelimesi var, yani kaçındı. O tekil. Burada da ebâ kelimesi var. Ebeyne, onun çoğulu. Gökler ve yer kaçındılar. Peki şeytanın kaçınması şeytanın isyanı oldu. Peki gökle yerin kaçınması isyan mı oldu?

Mehmet Hoca: Hayır

Neden?

Mehmet Hoca: Çünkü şeytan’a emretmiştir, göklere ve yere arz etmiştir.

Ha, tamam. Ha, bizden birisi cevap vermesin. Başkaları versin şimdi. Diyecekler ki bunlar danışıklı dövüş yapıyorlar. Dedim bunu kim söylüyor. Mehmet Hoca söylüyormuş meğer. Yani bizim Vakfın hocalarından birisinin cevap ver…  Ha buyurun…

Bir katılımcı: Hocam şeytanla gökler ve yer arasında anlama bakımından aynı seviyedeler mi? O bir fark olabilir mi?

Anlama bakımından aynı seviyedeler mi değil mi onu bizim bilmemiz mümkün değil. De, yalnız burada Mehmet Hoca’nın söylediği gibi bizim anlayabileceğimiz bir husus var. Allah-u Teâlâ şeytana emretti. “Sana emrettiğim halde secde etmene engel olan nedir.” dedi (A’râf 12). Emretmek ne demektir? Kesin yapacaksın. Seçeneğin yok demektir değil mi? Ama göklere ve yere emretmiş mi? Arz etmiş. Yani şunu yaparsan iyi olur. Onun için kaçınması… Hatta yapar mısın demiş, iyi olur da dememiş. Şu emaneti üstlenir misin demiş. Sadece bir teklif. Hani denir ya, teklif var ısrar yok; onun gibi bir şey.

Rasim Osmanzade: (anlaşılmadı)

Buyurun. Rasim Osmanzade.

Rasim Osmanzade: (anlaşılmadı)

Evet şimdi, tabi Rasim Hoca felsefe profesörüdür. Gözünden bir şey kaçmıyor tabi. Şimdi diyor ki, dağlar çökeceğine göre taşıyamazdı ki zaten; bak şeytan bu emri taşıyabilecek bir durumdaydı, bu taşıyamazdı. O da doğru tabi. O da doğru.

Yalnız şu var, eğer Allah emrederse demek ki taşıyacak güçtedir. Burada sadece işin büyüklüğünü Cenab-ı Hak bize gösteriyor. Yani olay ne kadar büyük bir olay. Siz Kur’an-ı Kerimi böyle hafife almayın, çok ciddi bir sorumluluk üstlenmişsinizdir diyor.

Bir de şey var. Yani dikkatimi çeken hususlar. Mesela Allah-u Teâlâ, bu şeylerle alakalı, mesela Bakara suresinin 73, 74. ayetlerini bir açın lütfen. 2. sure. Ha 74. ayetmiş. 73 değil de. “Summe kaset kulûbukum” Allah Yahudilere söylüyor, “Sonra sizin kalpleriniz katılaştı.”, “min ba’di zâlik” “Bundan sonra” Önceki anlatılan ayetlerden sonra. “fe hiye” “O kalpleriniz”, “kel hıcâreti” “Şimdi taş gibidir.” Yani insanlar bazen böyle yanlışlar yapa yapa yeni bir yapı kazanırlar. Yahudiler de öyle olmuş.

“ev eşeddu kasveh” “Ya da daha katı” Taştan da katı hale geldi. “ve inne minel hıcâreti lemâ yetefecceru minhul enhâr” “Çünkü taşlar vardır içinden ırmaklar kaynar.” Onu hep görürüz değil mi? Dağlarda böyle taşın içerisinden sular çıkar, ırmaklar kaynar. “ve inne minhâ lemâ yeşşakkaku fe yahrucu minhul mâ” Onların içerisinde de bazıları vardır ki, o da şey yapar, böyle parçalanır, ikiye ayrılır içinden su çıkar. Parçalarsınız taşı içinden su çıkar. “ve inne minhâ” “Ondan öyleleri de vardır ki”, “lemâyehbitu min haşyetillâh” “Allah korkusundan yukarıdan aşağıya doğru yuvarlanır.” Demek ki taşlarda da Allah korkusu varmış. Yani hakikaten çok düşünmemiz gereken olaylar bunlar.

Bir de 21. sureyi açarsak 76. ayetten itibaren… Yok, 78. ayete bakacağız.

“Ve dâvude ve suleymân” “Davud ve Süleyman”, “iz yahkumâni fîl harsi”… Yok orayı da okumayayım o ayeti, daha sonrasına geçeyim. Çünkü orada bazı şeyleri açıklamazsak anlaşılmaz, konu başka tarafa kayar. Ondan sonraki ayete geçelim.

“ve kullen âteynâ hukmen ve ılmen.” Ayetin de başından almıyorum. Yukarıdaki ayetle bağlantılı. Asıl anlatmak istediğimiz kısım. “ve sehharnâ mea dâvudel cibâle yusebbihne” “Davutla birlikte dağları da emre amade kıldık.” Bunlar Davutla birlikte tespih ediyorlardı. Dağlar Davutla birlikte tespih ediyorlardı. “vet tayr” kuşları da” Davut’un emrine verdik. Kuş cinsini de. Yahut da, “kuşlarla beraber tespih ediyorlardı.” Bu mana da verilebilir.

E şimdi, kuşlar tespih ediyor, dağlar tespih ediyor. Tespih, Ceneb-ı Hakkın kusursuzluğunu anlatmak. Şimdi biz buradan şunu anlıyoruz. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allahın kusursuzluğunu haykırır. Ama bu bizim anladığımız bir tespihtir. Fakat Cenab-ı Hak bir başka şey söylüyor. Ayetin metni tam olarak nasıldı Yahya?

(Burada Yahya Şenol ayeti hatırlatıyor.)

“ve in min şey’in illâ yusebbihu bi hamdihî ve lâkin lâ tefkahûne tesbîhahum.” “Her şey Rabbinin o mükemmel, kusursuz yaratması sebebiyle tespih eder…” Göklerdeki, yerdeki her şey. “… ama siz onların tespihini anlayamazsınız.” (İsrâ 44). Şimdi bizim bir anladığımız tespih var. Çünkü göklerde ve yerde bulunan hangi şeyi incelerseniz, Yaratıcının mükemmelliğini orada görürsünüz bir kere. Birliğini de görürsünüz, aynı mükemmellik, aynı güzellik orada.

Fakat Allah anlayamazsınız dediğine göre, bir de bizim anlamadığımız bir tespih var demek ki göklerde, yerde, her şeyde. O zaman bundan sonra eşyaya biraz daha farklı bakalım. Farklı gözlerle bakalım.

(Burada Enes Hoca bir ayet hatırlatıyor.)

Ha, Sâd suresi 18. ayet. Kaçıncı sureydi?

Enes Hoca: 38.

  1. sure. 18. ayet miydi? Bu da gene Davut (a.s) la ilgili olan bir ayeti kerime. “Dağları onunla birlikte muhassar kıldık. Sabah akşam tespih ederler dağlar.” Dağlar Davut (a.s) ile birlikte sabah akşam tespih ediyorlar. Şimdi, sabah akşam bir zamanla sınırlı. Ama biz olayı onlardaki yaratılışın mükemmelliği açısından düşünürsek, bu yirmi dört saat. Zaten mükemmellik var. Demek ki onların tespihlerinde farklı bir durum söz konusu.

O zaman, biz yani cansız varlıktır diye bırakıp geçmemiz olmuyor. O bizim cansız diye yürüdüğümüz geçtiğimiz topraklarda da Cenab-ı Hakkın bizim bilmediğimiz nice güzellikleri saklıymış. Onu bir kere kavramamız lazım.

Enes Hoca: … namaz kıldığımız yer şahitlidir deriz.

Ha, doğru. Ahirette, namaz kıldığımız yerlerin bize şahitlik edeceği bildiriliyor.

Şimdi, bakın biz bugün bir takım şeyleri öğrendik. Mesela işte küçücük bir sidinin içerisine filmler yerleştiriyorsunuz, konuşmalar yerleştiriyorsunuz değil mi? Ondan önce plaklar vardı, plakın üzerine ses yerleştirilebiliyordu. Acaba biz şu anda konuşurken bizim konuşmalarımızı şu eşya kaydediyor olmasın? Kaydediyordur da onu dinleyecek cihazımız yoktur. Bu da mümkün değil mi?

Namaz kıldığınız yerler size şahitlik edecek diyor. Şahitleri çoğaltın diye de var değil mi? Yani onun için namazın farzını bir yerde kılarsak… Peygamber (s.a.v): “Kişinin nafile namaz kıldığı en hayırlı yer evidir.” buyuruyor. Yani evlerimizde de namaz kılmalıyıa. Tamam beş vakit namazımıza camiye gidelim. Camiye giderken kadını erkeği yok, hepsi de camiye gider. Kadın da gider erkek de gider. Peygamber efendimizin uygulamasında öyle. Sonradan kadınlar camiden soğutulmuşlardır.

Camiye gidelim. Çünkü bu ciddi bir canlılık. Camiyi asla ihmal edemeyiz. Ama evlerimizi de namazsız bırakmamalıyız. Namazlarımızın sünnetini yani nafileleri evde, farzları camide…

Şimdi böylece dersimizin birinci bölümünü bitirmiş oluyoruz.

Dersimizin ikinci bölümüne başlıyoruz.

“Lev enzelnâ hâzel kur’âne alâ cebelin le reeytehu hâşian mutesaddian min haşyetillâh.” “Eğer biz bu Kur’anı bir dağın üzerine indirseydik kesin olarak onu boynunu eğmiş, parça parça olmuş görürdün.”,  “ve tilkel emsâlu nadribuhâ lin nâsi leallehum yetefekkerûn.” “Bu örnekleri insanlar için veriyoruz belki düşünürler.” (Haşr 21).

Şimdi, düşündüğümüz zaman birçok şey aklımıza geliyor. Az önce Rasim Hoca’nın söylediği işte insanın… O şeytanın durumunu söyledi. Şeytan o emri yerine getirebilecek güçteydi. Demek ki dağlar o kadar güçlü değil. Yerine getirmediği için Allah onu cezalandırdı. İnsan da öyle. Az önce bir arkadaşımız geldi, dedi ki, buradan insanın dağlardan daha güçlü olduğunu anlayamaz mıyız? Doğru. Düşünmek gerekiyor ayetler üzerinde. Düşündüğümüz zaman çok güzel şeyler ortaya çıkıyor.

Yani ortaya çıkıyor ki, insanlar dağlardan daha güçlü. O zaman bu gücümüzün farkına da varmalıyız. Allah bize çok önem veriyor. Dersin birinci bölümünde okuduğumuz ayetler çok çok önemli. Siz kendinize bakın diyor. Ne demektir? Siz tek kişi olsanız bile… Çünkü ancak kendimize gücümüz yeter ya, başkasına gücümüz yetmez. Başkasına sadece anlatırız. Başkasının kalbine hükmedemeyiz ki. Tek başımıza da olsak, eğer Allaha güvenebiliyorsak, bizden daha güçlü kimse olmaz yeryüzünde. Ne dağlar, ne yer bizim kadar güçlü olmaz. Yeter ki bunun şuuruna varalım. Çok güçlü oluruz.

Dağların parça parça olacağı bir yerde bizim gönlümüz açılıyor. Kur’an okuduğumuz zaman gücümüz kaybolmuyor, gücümüze güç katılıyor. İyice güçlü olduğumuzu hissediyoruz. Zaten başka ayetlerden hatırlarız. Ne diyor Allah? Ve sahhara lekumus semâvâti vel ard. Öyle miyidi ayeti kerime? Ve sahharne lekum?.. Vessemâvâti vel ard. Şimdi arkadaşlar ayeti yanlış okuma ihtimali olabilir. Doğrusunu bulurlar. Yani “Gökleri ve yeri sizin emrinize verdik.” Yani sizin kullanımınıza. Gökler ve yer, ikisinin arasında bulunanlar, bunların hepsi insana hizmet ediyor.  Bu ne demektir? İnsan çok önemli bir varlık demektir. O zaman önemimizi kavrayalım da, canım ben neyim…

(Enes Hoca benzer bir ayeti hatırlatıyor. Hocamızın hatırladığı ise Câsiye 13)

“Sahhara lekum mâ fil ard.” Hac suresi 65. ayet. “Yeryüzünde ne varsa hepsini sizin emrinize vermişizdir.” Başka? “Ve sahhareş şemse vel kamer” “Güneşi ve ayı Allah emrinize vermiştir.” (Ra’d 2, Zumer 5). Evet, denizi emrinize vermiştir. Çünkü insan daha güçlü. O zaman kendimizin farkına varalım. Ama ne zaman insan güçlü olur? Bunun şuuruna varırsak. Ama siz Allahtan korkmazsanız, Allahı unutursanız, Allahın emirlerini unutursanız kendinizi de unutursunuz. Silinir gidersiniz. Yok olursunuz. Adam olamazsınız.

Öyleyse hiç başkalarına bakmayalım. Kendi ayaklarımızın üzerinde durabilmeye bakalım. Sağlam durabiliyorsak çok başarılı oluruz. Sağlam durabilmemiz lazım. Demek ki, o zaman Ağrı Dağı’ndan da, Himalayalar’dan da daha güçlü oluruz. Çok daha güçlü oluruz.

“Huvallâhullezî lâ ilâhe illâ hu” “O Allah, Ondan başka ilah yoktur.” Yani senin kayıtsız şartsız boyun eğeceğin tek varlık odur. O zaman ne demek? Sen çok hür bir insansın demek. Sakın ha hürriyetinden taviz verme. Sakın ha Allahtan başkasına boyun eğme. Eğersin, ne olur? Allahın müsaade ettiği kadar, daha fazlası değil. Allahın müsaade ettiği kadar eğdiğin zaman aslında Allaha boyun eğmiş olursun. Çünkü o kuralı Allah koymuştur.

“âlimul gaybi veş şehâdeh” “Allah gaybı bilir, şehadeti de.” Görüneni de bilir görünmeyeni de. Her şeyi bilen Allahtır. Gaybı Allahtan başka hiç kimse bilemez. Hiçbir varlık bilemez. Ne insanlar, ne cinler, ne melekler hiç kimse. Ancak Allahın bildirdiği kadarını bilirler. Mesela şimdi şu ayetler Peygamberimiz (s.a.v) gelinceye kadar insanlığa gaipti. Geldi, şimdi biliyoruz. Bazı konuları bilmeyiz, öğrendiğimiz zaman öğrenmiş oluruz. Ama bazı gaipler vardır ki öğrenmemiz de mümkün değildir.

Bir katılımcı: Hocam ilah nedir? Çok geçiyor bu ilah.

İlah demek, kayıtsız şartsız boyun eğilen varlık demektir. Mesela biz Peygamberimize boyun eğeriz. Onun kaydı ve şartı vardır. Çünkü Allahın elçisidir. Elçi olduğu için boyun eğeriz. Elçiye boyun eğmek elçiyi gönderene boyun eğmektir. Annemize babamıza boyun eğeriz. Allah emrettiği için. İşyerimizde tabi birlikte yaşamanın kuralları… Çalıştığın işin gereği olarak tabi ki işyerinde iş sahibine boyun eğersin ama bu Allahın emrine aykırı olan konularda olmaz.

Onun için, “Yaratıcıya isyan olan yerde yaratılmışa boyun eğilmez.” Yani bir sınırı var. Kaydı ve şartı var. Kayıtsız şartsız boyun eğme yalnız Allaha olur. İşte ilah odur. Kayıtsız şartsız boyun eğilen varlıktır. Allahtan başka ilah yoktur.

“huver rahmânur rahîm.” “O Rahmandır ve Rahimdir.” Yani Allahın iyiliği sonsuzdur. İnanana da inanmayana da herkese verir. Şimdi mesela,  Uhud’da Müslümanlarla savaşanlar o savaşma gücünü kimden almışlardır? Allahtan almışlardır tabi. İsyan etmek isteyene de isyan gücünü verir. İtaat etmek isteyene de itaat gücünü verir. O’nun iyiliği sonsuzdur. Bir de ikramı vardır. İkramı da boldur. İkramı herkese yapmaz. Sonsuz iyiliğinden herkes istifade eder ama ikramı belli kişileredir.

“Huvallâhullezî lâ ilâhe illâ hu” “O Allahdır, Ondan başka ilah yoktur.”, “el melik” “Meliktir O” Yani yönetimin başında olan O. Gökleri ve yeri yöneten O. Her şeyde tasarruf sahibi olan O. Çekip çeviren O. Allah yönetimi hiç kimseye bırakmaz. Kendi egemenlik sahasına hiç kimseyi dokundurmaz. Zaten egemenlik paylaşılmaz. Allah şirki kabul etmez.

“el kuddûs” “Tertemizdir.”, “es selâm” “Esenlik verendir.” Yani huzur verendir. Böyle eksiklerden, kusurlardan uzak hale getiren Odur.

“el mû’min” “Güvenlik veren Odur.”,  “el muheymin” “Gözeten, koruyan, kollayan Odur.”, “el azîz” “İşini başaran odur.” Yani biz birçok şeye niyet ederiz yarım kalır. Ama Allah bir şeyi yapmak istediği zaman, onun yarım kalması diye bir şey söz konusu olmaz. Onu tam olarak yapar. “el cebbâr” “Zorla da yaptırır.” Yani kimsenin gönlüne falan bakmaz. Şimdi bir insanın ölümüne karar verdi mi, istediği kadar bağırsın çağırsın ölür gider adam. Kurtuluş yoktur. Yani bir şeye karar verdi mi o şey olur. Onun işi şöyledir, “Bir şey istedi mi ol der, o da oluverir.” O kadar. (Yâsîn 82). (Benzeri, Bakara 117, Âli İmrân 47).

“El mutekebbir” “Büyüktür.” Şimdi şöyle düşünün. Dünyada yaşıyoruz. Dünya içerisinde Türkiye, Dünya haritasına bakın Türkiye küçüktür. Türkiye haritası içerisinde de İstanbul küçüktür. İstanbul’un haritasında da Eminönü küçüktür. Eminönü’nde de Süleymaniye küçüktür. Süleymaniye’de de şu bulunduğumuz yer küçüktür. Gidin, büyüklere doğru gidin; işte Güneş Sistemi içerisinde Dünyamız küçüktür. Samanyolu Galaksisi içerisinde Güneş Sistemimiz küçüktür. Birinci kat sema karşısında da Samanyolu küçüktür. Çünkü yüz milyar kadar galaksi olduğu söyleniyor. İkinci kat, üçüncü kat, dördüncü, beşinci, altıncı, yedinci kat semalar içerisinde de birinci kat sema çok küçüktür.

Peki ondan ötesinde ne var? Eh Kur’an-ı Kerimden öğreniyoruz ki, yedinci kat semada, yani o Sidretul Muntehâ’nın yakınında ne var? Cennetul Meva var. Cennet var yani. E peki ondan öteye? Allah-u Teâlâ tüm bunları kuşatandır. Şimdi, büyük kelimesi başka kelime bilmediğimiz için artık, yani çünkü çok çok büyük. Bizim büyük dediğimiz şeyler Cenab-ı Hak yanında hiç ağza alınacak şey değil.

Ama bakarsınız ki bazı insanlar Allaha karşı büyüklenmişler. Allah öyle diyorsa ben de böyle diyorum. E söyle ne olacak? Sana şurada kısa bir süre tanınmış; serbest, istediğini söyleyebilirsin. Ondan sonra nasıl hesabını nasıl vereceksin bunun.

“subhânallâhi ammâ yuşrikûn.” “Onların ortak saydıkları şeyden Allah uzaktır.” Onlarla Allahın hiçbir alakası yoktur. Yani Allahın ortağı falan yoktur. Allahtan başka ilah yoktur. Allahtan başka tanrı yoktur.

Şimdi, bizim bazı kimselerin tanrı kelimesine karşı alerjisi vardır. Mesela, Allahtan başka tanrı yoktur dedin mi kalkarlar, efendim işte eskiden gök tanrısı, yer tanrısı vardı derler. Ya nasıl vardı dersin? Gök tanrısı, yer tanrısı yoktu. İddia ediyor insanlar. E şimdi, Allaha tanrı dersen o zaman gök tanrısı, yer tanrısı ne olacak? Senin iddian şirk iddiasıdır kardeşim. Sen Allahı korumak için konuştuğunu zannediyorsun.

La ilahe illallah kelimesinin doğru Türkçe karşılığı Allahtan başka tanrı yoktur şeklindedir. Yani Allahtan başka ilah yoktur desek ne olur? O da olur. Ama tecrübe etmemiş olursun, ilah kelimesi Arapçadır. Tercüme etmek istersen tanrı diyeceksin, bunun başka yolu yok. E bir Arap da kalkıp çok rahatlıkla diyecek ki, gök ilahı, yer ilahı vardı eskiden. Yoktu kardeşim. İddia ediliyordu. Yok. Allahtan başka ilah yok. Onun için, nedense bazı insanlar bazı kelimeleri mahkûm etmişler. Kendilerine göre bir şeyler, hayaller kurup konuşuyorlar.

“Huvallâhul hâlik” “O Allahtır, yaratandır.”, “el bâriû” Bâriye de yaratan deniyor da… Ama yarattıklarını birbirinden ayırandır. Ayrı ayrı yaratandır. Her bir yarattığına farklı özellik veriyor. Şimdi, araştırmacılar diyor ki; tabi ben bildiğim için değil, duyduğum için söylüyorum, inşallah doğrudur. Bazı yerlerde okuduğumdan dolayı söylüyorum. Mesela kar yağıyor, her bir kar tanesi birbirine benzemezmiş. İşte bâri. Baktığın zaman hepsi aynı gibi gözüküyor.

Şimdi burada herkesin saçı var. Ama kimsenin saç özelliği, burayı da bırakın tüm dünya, diğerine benzemiyor. Ses de öyle. İşte DNA diyorlar, bir takım… Parmak izi diyorlar. Tespit edilen her şey. Allah yaratıyor ama her bir şeyi de farklı yaratıyor. Şimdi, deniyor ki, efendim bu el yapımıdır. E niye? Çünkü özel olarak yapılmış. O zaman çok daha kıymetlidir. İşte Allah her insanı özel yaratmış. Bir başkasına vermediğini vermiş ona. O zaman kıymetimizi iyice bilmemiz lazım. Ve kimse de kimseyi küçümsememeli. Çünkü seni yaratan kimse onu yaratan da odur. E bize falancalar derler. Ona da filancalar derler ne olacak?

Hani arada sırada anlattığım bir hikâye var. Onu tekrarlamakta fayda var yeni gelenlere. Şimdi, İstanbul Müftülüğü’nde idim. Bir hanım geldi. Arşivde odaya girdi. Şeriye sicilleri arşivinde. Böyle son derece mağrur bir şekilde, tepeden bakar bir edayla ben Zeyd bin Sabit sülalesindenim dedi. Peygamber efendimizin değerli sahabesi Zeyd bin Sabit (r.a). Soyumla ilgili araştırma yapılmasını istiyorum dedi.

Orada bana soru sormak için bizim işte kuran kursu öğretmenlerinden bir bayan talebem de oradaydı. Hemen kalktı, a hanımefendi dedi, hoş geldiniz, elini uzattı, ben de peygamber sülalesindenim dedi. Şimdi kadın, peygamberin yanında Zeyd bin Sabit’in lafı mı olur? Öyle mi hanımefendi, çok memnun oldum. Çok mütehassis oldum. Siz dedi seyyid misiniz yoksa şerif misiniz? Yani Hz. Hüseyin soyundan mı yoksa Hasan soyundan mı? Hayır dedi, ben Hz. Âdem soyundanım.

(Gülüşmeler)

Öyle deyince kadın oturamadı. Aslında oturdu ama duramadı. Hiçbir şey konuşamadı. Kalktı gitti. Hiçbir şey konuşamadı. Onun için, kimsenin kimseye karşı övünmeye hakkı yok. Yaratanımız aynı. Atamız da aynı. Ve Allah-u Teâlâ herkese farklı özellikler de verdiğine göre, o zaman biz o farklılığımızı yarışta kullanmalıyız. Yani daha iyiyi ortaya koymak için kullanmalıyız.

Canım bizim neyimiz var ki? (!). (burada boyun bükerek gösteriyor) Böyle miskin miskin (çok kızıyor), yani çöpe atsan çöp isyan eder. Çöplük olduk ama bu kadar alçalmadık der yani. Kendilerini bir şey zannederler (yine boyun bükerek) mıy mıy falan. Ne oluyor ya? Nedir, kafayı eğiyorsun?  Utanacağın bir şey mi var? Adam gibi yürüsene. Sanki iyi bir şey yapıyorlarmış gibi. Adam gibi… Allah sana boy vermiş, beğenmiyor musun? Adam gibi yürü ya.

“Huvallâhul hâlik” “O Allah yaratandır.”, “el bâri” “Bâridir.” Yani her bir şeyi yaratmış ama farklılıklarıyla yaratmış. Muhteşem bir yaratıcı. “el musavvir” “Şekil verendir.”, “lehul esmâul husnâ” “En güzel isimler Onundur.” Biz her şeyi isimleriyle biliriz. İsim olmadan bir kavramı kavramamız mümkün değildir. Hiçbir şey anlayamayız. Cümle kuramayız. Konuşamayız. En güzel isimler Allahın olduğuna göre, yani her şeyin en güzeli Allahtadır. Mükemmellik Ondadır.

“yusebbihu lehu”. İşte bu okuduğumuz dağlar tespih eder ayeti kerimesi vardı ya, onun da bir başka şekli. “Allahı tespih eder.”, “mâ fîs semâvâti vel ard.” “Göklerde ve yerde ne varsa hepsi.” Ama tabi biz onların tespihini anlayamayız. “ve huvel azîzul hakîm.” “O azizdir işini yarım bırakmaz, hakîmdir doğru karar verir.” Eksik ve yanlış karar vermez.

Şimdi bu dersi burada bitirdik. Bundan önceki dersimizde kaza namazları sorulmuştu biliyorsunuz. Ben onu anlattım. Bizi Amerika’dan dinleyen, biliyorsunuz burada şu an canlı yayındayız. Dünyanın birçok yerlerinde bu ders dinleniyor. Bundan önceki derste bizi Amerika’dan dinleyen bir dostumuz e-maille sordu, dedi ki: “Kaza namazını güzel anlattınız ama seferi namazı es geçtiniz” dedi. Ben de e-maille cevap verdim, dedim ki: “Sorulan namaz seferi namazı değildi ki kaza namazıydı.”

Şimdi de biz kaza namazını bir daha şey yapalım. Gerçi, o zaman seferi namaza bir bakalım. Hem Ömer Bey’in de gönlü olmuş olsun. Şimdi mutlaka dinliyordur zaten. Şimdi bundan önceki derste okuduğumuz ayetleri tekrar okuyacağız. O zaman kaza namazı için okumuştuk, şimdi seferi namaz için okuyacağız. Nisâ suresinin 101 ve 102. ayetlerini açıyoruz. 95den de, tabi 95, 97 değişebiliyor sayfa numarası.

“Ve izâ darabtum fîl ard” “Yeryüzünde sefere çıktığınız zaman.”, “fe leyse aleykum cunâhun en taksurû mines salâh.” “Namazı kısaltmanızda size bir günah yoktur.” Ne zaman kısaltabilirsiniz? “in hıftum en yeftinekumullezîne keferû.” “Kâfirlerin sizi sıkıntıya sokacağından korkarsanız” namazı kısaltmanızda bir günah yoktur. Ne zaman namaz kısaltılıyormuş? Kâfirler bizi sıkıntıya soktuğu zaman. Nerede? Yolculuk sırasında. Seferde yani. Yani kaç rekât kılabileceğiz? Seferde namaz kaç rekât? İki rekât. İki rekâttan mı kısaltacağız yoksa dört mü ikiye düşecek?

(Burada katılımcılar cevap veriyorlar.)

Şimdi ihtilaf ettiniz. Dur bakalım. (gülümseyerek) Şimdi ulema arasında ihtilaf çıktı.

Bir katılımcı: Hocam kaza dörtse… (anlaşılmadı)

Dur bakalım. Tamam. Siz ihtilaf edenlerden birisisiniz.

Bir katılımcı: … (anlaşılmadı)

Bak oradan da bir başka itiraz geldi. Evet, şimdi muhterem arkadaşlar; bizim ulemamızın her zaman tenkit ettiğimiz bir hatası vardır. Ayetler arası ilişkiye bakmazlar. Ayetler arası ilişkiye bakmadıkları için, yani şu ayetin ilgili olduğu öbür ayeti okumadıkları için çok ciddi sıkıntılar çekerler. Şimdi siz lütfen elinizdeki tefsirlere bakın. Bu ayetle, 101. ayetle 102. ayetin arasındaki ilişkiyi koparmışlardır. Bu ayeti 102. ayet açıklıyor. Siz o 102. ayeti okumadan bu ayeti okursanız sistem kuramazsınız. Siz tefsirlere lütfen… Hangi tefsir varsa elinizde, ister Türkçe ister Arapça, durum tespiti için lütfen bakın. Bu ayeti açıklamada ciddi bir acziyet gösterirler. Onun için de insanlarda sıkıntı var.

Mesela şey der ki, Zâhirî Mezhebi der ki, eğer bir düşman korkusu yoksa namaz kısaltılamaz. Ondan sonraki ayeti okumaz. Yani adeta şeyin, hani Bektaşi için anlatırlar ya, niye namaz kılmıyorsun? Ya nasıl kılayım? Allah yasaklamış kardeşim. Nerde yasaklamış? Namaza yaklaşmayın diyor ya, ben de yaklaşmıyorum diyor. Maalesef bu yaklaşımı görüyoruz. Yani kendi gözünüzle görürsünüz. Bakın! Şu tefsire bakın demiyorum. Hangi tefsire bakarsanız bakın. Göreceksiniz ki, bu ayetin bundan sonraki ayetle ilişkisi koparılmıştır ve anlaşılması zorlaşmıştır.

Bu yüzden dolayı Şafii Mezhebi de şöyle der. Şafiiler der ki esas olan dört rekâttır. Seferde de, hazarda da. Yani seferi olsun olmasın. Bu ayette Allah “kâfirler sizi sıkıntıya soktuğu zaman” dediğine göre bu bir cihattır. Cihatta hayırlı bir iştir. O zaman bir insan hayırlı bir iş için sefere çıkarsa namazını kısaltabilir. Ne biçim mantıksa. Kısaltabilir. Yoksa, mesela bir futbol maçını seyretmek için gidiyorsa kısaltamaz der. Öyle.

Burada Hanefiler doğru bir karar vermişler. Fakat o doğru karara ulaştıkları yol yanlış. Hanefiler de sadece bu ayeti alırlar.

Hani tekrar ediyorum. Şimdi, geçende bizim eski yaşlı hocalardan bir tanesi ile karşılaştım. Aman Allahım ne hakaretler! Adam bir susmuyor ki ben de konuşayım. Dedim ya ne kadar rahat etmiştim, beş altı senedir sen benle küslüydün; niye barıştın ki, aha şimdi beni rahatsız ediyorsun dedim. (Gülüşmeler). Çok rahattım küsülü olduğun sürede. Yok fesat çıkarıyorsun, fitne çıkarıyorsun, sen allame misin bilmem ne?

Yahu kardeşim biz bir şey demiyoruz. Bakın çok açık ve net söylüyorum. Açın bakın kitaplara. Elinizde hangi tefsir varsa bakın. Göreceksiniz. Kendi gözünüzle göreceksiniz.

Bu kadar giriş yeter. Fazla vakit şey yapmasın. Gemiye yetişmek durumunda olan arkadaşlarımız var.

“İnnel kâfirîne kânû lekum aduvven mubînâ.” “Çünkü kâfirler sizin açık düşmanınızdır.” Ha bir prensip var Kur’an-ı Kerimde, mesani ve müteşabih prensibi var. Yani her ayet en az iki tanedir. O iki iki devam eder. Ve ayetler, müteşabih de birbirine benzer ayetlerdir. O benzerlikten hareketle ayetlerin anlamını genişletirsiniz. Yani bir ayetteki kapalılığı onun benzer ayetinden anlarsınız. Şimdi göreceksiniz. Bu bir sonraki ayet bu ayetteki bütün kapalılığı gideriyor ve tamı tamına örneği veriyor. Örneği ile birlikte açıklama yapıyor.

Şimdi burada diyor ki, “Namazı kısaltmanızda sizin için bir günah yoktur.” Yani ister kısaltırsınız ister kısalmazsınız. İşte Şafii de buradan hareket ederek diyor ki, esasen dört rekâttır ama iki rekâta da ruhsat vardır şu şartlarla diyor. Hayır, böyle bir fetva olamaz. Yani Şafii’nin bu görüşü kabul edilemez. Niye kabul edilemezi biraz sonra göreceksiniz.

Şimdi, diyor ki Allah-u Teâlâ: “Kâfirler sizin için apaçık düşmandır.” Ha, şimdi devam ediyoruz.

“Ve izâ kunte fîhim” “(Ya Muhammed) sen de onların içerisinde olduğun zaman”. Şimdi düşünün. Bundan önceki derste de örnek vermiştim size. Aynı örnek üzerinde duralım. Peygamberimiz (s.a.v) Müslümanlarla Bedir’e doğru harekete geçiyor. Hiç savaşmak niyetinde değil. Şeyden gelen kervanı engelleyecek. Suriye’den gelen kervanı. Kervanda zaten kırk kişi var. Ve bunlar da üç yüz kişi, hiç problem değil.

Ama kervan kıyıdan Mekke’ye gitmeyi başarıyor. Mekkeliler kervanı korumak için geliyorlar bin kişi kadar. Ve orada Bedir’de karşılaşıyor. Peygamber efendimiz hiç akılda yokken karşısında Mekke ordusunu buluyor. Şimdi böyle bir durum. Yani işte yola çıkmışlar. Birdenbire baktınız ki kâfirler sizin karşınıza çıkmışlar, sizi engellemeye çalışıyorlar.

Şimdi böyle bir durumda namazı kısaltabilirsiniz diyor. Hangisini? Dördü ikiye mi indireceğiz? Yoksa seferde iki rekât kılınan namazı daha da mı kısaltacağız? Bakacağız şimdi.

“Ve izâ kunte fîhim” “(Ya Muhammed) sen de onların içerisinde isen”. Ki, o zaman içlerindeydi. “fe ekamte lehumus salâte” “Onlara o namazı sen kıldırırsan”. Burada, Arapça bilenler için söyleyeyim, ikame kelimesi kullanılmıştır. İkame, bir şeyi ayakta tutmak, tam yapmaktır. Çünkü öbüründe dedi ki, kısaltmanızda günah yoktur dediği zaman, tam da kılabilirsiniz demektir değil mi? Açık kapı var.

“fe ekamte lehumus salâte” “(Ya Muhammed) sen namazı onlara tam kıldıracaksan”. Yani onlar için tam kılacaksan, o zaman “fel tekum tâifetun minhum meak” “Onlar iki gruba ayrılsın. Bir grup gelsin seninle namaza dursunlar.” Burada da kame fiili var. Öbüründe ekame fiili burada kame fiili var. Kame, namaza durmak demektir. Ama ekame namazı ayakta tutmak demektir. Yani namazı tam kılmak demektir. Kame, senin namaza kalkman demektir. Kelimeler farklı.

“vel ye’huzû eslihatehum” “Silahlarını da yanlarına alsınlar.” Bir grup geliyor Peygamberimizle namaza duruyor. Peygamberimiz Allahu Ekber demiş namaza durmuş, bir grup geldi onunla beraber namaza durdu orada. “fe izâ secedû” “Secdeleri tamamladıkları zaman”. O grup. “fel yekûnû min varâikum” “Onlar çevreye çekilsinler.” Yani o cepheye geçsinler. Düşmanın karşısına.

“vel te’ti tâifetun uhrâ lem yusallû” “Namaz kılmamış diğer taife gelsin.” O zaman bu taife ne oldu? Bunlar namazı kıldı mı? Onlar kılmadıysa bunlar kılmış demektir değil mi? Namaz kılmayanlar gelsin dendiği zaman bunlar kılmış olmaz mı? Tamam. Tabi bir rekât kıldı. Hah. “fel yusallû meak” “Onlar da seninle beraber kılsınlar.” Onlar kaç rekât kılar? Bir rekât. Toplam kaç rekât? İki rekât.

İşte, demek ki seferde kılınan bu namaz düşman korkusu olduğu zaman bir rekâta da indirilebilirmiş. Anlaşıldı mı? Öyleyse seferde namaz kaç rekâtmış? İki rekât. Dört rekâttan ikiye düşürülmüş falan değil. Seferde iken namaz iki rekâttır zaten. Ayşe validemizden bir rivayet de var. “Namaz esasen iki rekât olarak farz kılınmıştı, seferde olduğu gibi bırakıldı, hazarda iki rekât daha ilave edildi” diye. Şimdi buradan da net olarak anlıyoruz.

Devam delim. “vel ye’huzû hızrahum ve eslihatehum” “Onlar da tedbirlerini ve silahlarını alsınlar.” Yani namazı kılarken silahlı kılsınlar. Niye? “veddellezîne keferû lev tagfulûn” “Çünkü kâfirler ister ki gafil anınızı yakalasalar.”, “an eslihatikum” “Silahlarınızdan gafil olsanız da”, “ve emtiatikum” “Ve mallarınızdan” “fe yemîlûne aleykum meyleten vâhıde.” “Size hemen bir saldırı yapsınlar.” Bunu isterler.

O zaman, kısaltma kaç rekâttan oluyor? İki rekâttan. Şimdi, siz sadece birinci ayeti okusaydınız bunu anlayabilir miydiniz? Anlayamazdınız. Ama ikinci ayet nasıl örnekle birlikte şey yapıyor. Peygamberimiz onlara namaz kıldırıyor, Peygamberimiz iki rekât kılıyor. Çünkü kısaltmanızda bir günah yoktur diyor. İmam olarak o tam kılıyor. Cemaat kısaltıyor. Şimdi, bundan sonra tekrar gelsin kılsınlar diye bir şey yok. Bitti. Çünkü, seninle beraber ikinci grup kılsın. Yani sen selam verdin mi onun da işi bitmiş olacak demektir. “fel yusallû meak” “Seninle birlikte kılsınlar.” diyor.

Evet. Bir şey soracaktınız… 1 23 30

Bir katılımcı: Hocam secdeye vardıklarında dediniz ya o ilk kılanlar, onların birinci rekâttan sonra secdede olduklarını değil de ikinci rekâttan, ikiyi kılıp secdede olduklarını düşünemez miyiz?

Peki, soruyu tekrarlıyorum, çünkü duyulması mümkün olmaz. Secdeye vardıkları zaman, bunlar birinci rekâtın değil de ikinci rekâtın secdesine varmış olamazlar mı? Böyle düşünemez miyiz diye soru sordu. Madem akla geliyor ayeti tekrar okuyalım olur mu?

Şimdi, diyor ki Allah: “Ve izâ kunte fîhim” “(Ey Muhammed) sen onların içinde olduğun zaman”, “fe ekamte lehumus salâte” “Onlara namazı ikame ettiğin zaman”. O namazı. Yani o kısaltmanızda sakınca olmayan namazı. İkame ettiğin zaman, tam kıldırdığın zaman. Onlar için sen tam kıldığın zaman. Sen namaz kılıyorsun ama onlar için tam kılıyorsun. Niye onlar için tam kılıyorsun? Çünkü ikisi de senin arkanda namaz kılacak. İkisi de senin arkanda nöbetleşe cemaat olacaklar ama sen tam kılacaksın.

“fel tekum” “Namaza dursun.” Ayağa kalksın yani. Kıyam yapsın. Kıyam, tekum o demek. Kıyam yapsın. Yani Allahu Ekber diyerek namaza dursun. “tâifetun minhum” “Onlardan bir grup namaza dursun.”, “meake” “Seninle beraber.”, “vel ye’huzû eslihatehum” “Silahlarını da yanlarına alsınlar.”, “fe izâ secedû”. Kaçıncı rekât? Buradan ikiyi anlama imkânı var mı? Var mı? Mümkün değil yani. Bir rekât kılıyorlar. Abdullah bin Ömer’den bu konuda sahih hadis rivayetleri de vardır. Yani Peygamberimizin bu uygulamalarıyla alakalı olarak.

“Secde ettikleri zaman geriye çekilsinler.” Şimdi buradan şunu çok net anlıyoruz. Sefer sırasında namaz, tabi istisnası var, akşam namazını hariç tutuyoruz. Her şeyin, her kaidenin istisnası vardır. Seferde namaz iki rekâttır. Dörtten ikiye inmiş değildir. Bu çok önemli. Onun için Hanefiler doğru söylemişlerdir dediğimiz o. Hanefiler der ki, seferde namazı dört kılmak mekruhtur. Yani seferde namazı dört kılmanız, sefer olmadığınız zamanda dört rekâtlık namazı altı rekât kılmak gibidir. Çünkü dört rekâttan ikiye inmiş değildir o. Zaten iki rekâttır.

Bir katılımcı: Yolcu …  seferde aynı değil mi?

İşte yolculuk, sefer yolculuk demektir.

Yahya Şenol: Savaş olarak anlaşılıyor.

Ha, bugün sefer dedin mi savaş mı anlaşılıyor? Ha seferilik, doğru. Şimdi, bizim dinimizdeki… Tabi sefer demek yolculuk demek. Anlamı o. Başka manası yok seferin. Yolculuktur sefer. Bir dakika.

Bir katılımcı: Günümüze gelelim. Ben buradan Çorlu’ya gittim, Ankara’ya gittim veya Erzincan’a gittim. Orada da namazımı eda edemedim, seferdeyim ya. Şimdi dört rekât mı kılmam lazım?…

Bir kere namazı kazaya bırakmak diye bir olay yok. Onu kafandan sil.

Katılımcı: Ama İstanbul Müftü Yardımcısı diyor ki, orada diyor dört rekât kılmışsan İstanbul’a gelip iki rekât kılabilirsin diyor. Bu nasıl oluyor?

Şimdi ayeti tekrar okuyayım. Herhalde eksik anlamalar var. Bakın, şimdi ben sefer kelimesini kullandığım için hata etmişim. Yolculuk kelimesini kullanmam lazım.

Bak “Ve izâ darabtum fîl ard” “Yolculuğa çıktığınız zaman.” Şimdi, arkadaş Erzincan’a yola çıktı. “fe leyse aleykum cunâhun en taksurû mines salâh” “O namazı kısaltmanızda size günah yoktur.”, “in hıftum en yeftinekumullezîne keferû.” Gitti yolda eşkıya Allah göstermesin baktı ki yolu kesmiş. Birkaç arkadaş, hem kendisini koruması lazım hem de namazını kılması lazım değil mi? “İnnel kâfirîne kânû lekum aduvven mubînâ.” “Kâfirler sizin açık bir düşmanınızdır.” (Nisâ 101).

Şimdi Allah Peygamberimize şey yapıyor. Bir de bir imam da olabilir o arada. Çünkü Peygamberimizi bize örnek gösteriyor. E şimdi de bir imam olur değil mi?

“Ve izâ kunte fîhim” “(Ya Muhammed) sen de onların içinde isen”, “fe ekamte lehumus salâte” “Sen o namazı bunlar için tam kılarsan.”, “fel tekum tâifetun minhum meak” “Onlardan bir grup gelsin seninle namaza dursunlar.”, “vel ye’huzû eslihatehum” “Silahlarını da yanlarına alsınlar.”, “fe izâ secedû” “Bu namaza duran grup secde etti mi”, “fel yekûnû min varâikum” “Hemen cepheye çekilsinler.”, “vel te’ti tâifetun uhrâ lem yusallû” “Bu defa namaz kılmamış diğer grup gelsin.”, “fel yusallû meak” “Onlar da namazı seninle beraber kılsın.” Yani kalanı seninle kılsın, selam versinler. Şimdi anlaşıldı mı?

İbrahim Bey: Hocam yine bu bir savaş … Savaş anı … (tam anlaşılmadı)

Allahu Ekber kebira! Yahu savaşı nereden çıkarıyorsun? Savaş sırasında iki rekâtı bire düşürebiliyorsun İbrahim Bey. Bunu nasıl anlayabiliyorsun? Bak tekrar anlatayım. Ayeti okumadan anlatayım.

Şimdi, yolculuğa çıktın, gidiyorsun bir yere. Kaç rekât kılarsın yolculukta namazı? İki. Tamam, öyle diyelim. Karşıda bir grup… Gidiyorsunuz bir düşman karşıladı sizi. Baktınız ki iş yaş. Ona karşı kendinizi korumanız lazım. Bu durumda o namazı kısaltabilirsin. Yani o yolculukta kıldığın namazı kısaltabilirisin. Ne zaman? Düşman olduğu zaman. Düşman olmadığı zaman kısaltmayacaksın. Kaç rekât kılacaksın? İki, işte o kadar.

Bir katılımcı: … dörde o kadar şartlanmışız ki…

Yani onu normalde iki kılacaksın. Ama düşman varsa iki gruba ayrılacaksınız. Birer rekât namaz kılacaksınız. Ama bir imamın arkasında duruyorsanız imam iki rekât kılacak o kadar.

Bir katılımcı: Namazın kazaya kalmaması için kolaylaştırma olamaz mı?

Namazın kazaya kalması diye bir olay yok. Allah bunu kabul etmiyor. Namazın kazaya kalmasını kabul etmiyor. Tabi ki kolaylaştırma bu. Kolaylaştırma, çünkü günah yoktur diyor. İki de kılabilirsin o durumda. Ama bir rekâta da müsaade ediyor.

İbrahim Bey: Kılınış şekli itibariyle imamın arkasına cemaat durdu…

İmamla birlikteysen öyle, ama tek başınaysan bir rekât kılacaksın.

İbrahim Bey: İmamla beraber kılıyoruz. İki rekâtı bire indireceğiz. Diyelim ki elli kişi var. Yirmi beşi birinci rekât kılacak, yirmi beşi de ikinci rekât. Birinciler kılarken ikinci elinde silah…

Yalnız bak Amerika’dan takip ediyor, biraz acele et. Soruyu kısa sor. Çünkü duymuyorlar senin ne sorduğunu. Evet devam et.

İbrahim Bey: Buradaki, çekilecekler… Birinci rekâtı kılıp da çekilecekler. Ve yani biraz gerçekle bağdaşmıyor. Yani tefsirde bir hata var gibi geliyor, çekilecekler kelimesi. Çekilecekler… Yani şimdi diyelim ki…

Tamam, anladım. Yeter, ben anladım sorunu. Soruyu anladım. Bak canlı yayındayız İbrahim Bey. Bir dakika bak şimdi. Fazla uzatırsak dinleyemezler. Ekranda dinleyen insanlar var. Şimdi, yüz kişi kılıyorsunuz. Ellisi cephede. Bak diyor ki ayet… Secdeye vardığı zaman elli tanesi imamın arkasında. Bunlar secdeye vardı mı cepheye çekilecekler, teslim alacaklar nöbeti. Onlar gelecekler. İmam namaza devam ediyor. İmam da ona göre okuyacak kıraatini tabi. Kıraatini ona göre okuyacak.

Yani burada tefsir yok burada. Ayetin meali var. Tefsir dediğiniz zaman kendinize göre bir açıklama yapmış oluyorsunuz. Öyle bir şey yok. Ayetin metni bu. Diyor ki: “Onlar secdeye vardığı zaman sizin çevrenize çekilsinler.” Yani cepheye dönsünler. Diğer grup gelsin kılsın. Yani öyle bir durumda bir rekâta indirebilirsiz diyor. İki rekâttan bir rekâta. Evet Yaşar mıydı kimdi şurada? Ha, sen. Ercan.

Ercan: Peki sadece bu yol için mi iki rekât? Gideceğimiz yere vardığımız zamanda mı iki rekât?

Ya yolculukta namaz iki rekâttır. Peygamber efendimiz (s.a.v) veda, şey Mekke’ye gittiği zaman uygulamayı ondan öğreniyoruz. Mekke’ye gitti, orada kaldığı süre boyunca namazlarını iki rekât kıldı. Tamam mı? Dönünceye kadar.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın