Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır

5 Temmuz 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Eûzü billâhi mineşşeytânirracîm Bismillahirrahmanirrahîm

Elhamdülillahi rabbil’âlemin vel akibetü lil müttekîn vesselâmü alâ resûlina muhammedin

ve alâ âlihi ve sahbihi ecmaîn

Bugün Kamer surasinin 23.ayetinden itibaren dersimize devam edeceğiz.

Konumuzun genel başlığı ‘Kur’anı Kerim’i anlamak çok kolaydır’.

KUR’ANI KERİM’İ ANLAMAK ÇOK KOLAYDIR

Çünkü okuduğumuz bu Kamer suresinde Allah:

’velekad yessernel kur’âne lizzikri fehel min müddekir’’ (kamer 22)

buyuruyor. ‘kur’ânı anlaşılsın diye kolaylaştırdık’.

Şurası çok kesin ki ‘kur’ânı anlaşılsın diye kolaylaştırdık’ ‘hani anlayan?’ diyor, ‘anlamak isteyen’.

Ve bunu yeminle söylüyor, 4 kere tekrarlıyor.

‘‘..kezzebed semûdü binnuzur’’ (kamer 23)

Semut kavmi uyarıcılara yalan söyledi.’ Uyarıda bulunanlar karşısında yalan söyledi ya da uyarıcıları yalanladı şeklinde anlam verilebilir.

Semut kavmine Salih a. s. peygamber olarak gönderilmişti. Ve bunlar çok zengin bir topluluktu. İri yapılı,güçlü, yeryüzünde çok güçlü olduklarını söylüyorlardı ki öyleydiler. Yani süper güç halindeydiler. Allah’a isyan ettikleri için yok olup gittiler.

İnsanlar Allah’ın verdiği belli imkanlara sahip olunca, ilk önce Alla’a karşı baş kaldırmaya başlıyorlar. Kendilerine o nimeti vereni görmemeye başlıyorlar. Öyle olunca da cezalanmayı hak ediyorlar. Bir müddet sonra da bakıyorsunuz ki tarih sahnesinden silinip gitmişler.

Allah’u Teâla Kur’anı Kerim’de bu tür örneleri sık sık tekrarlıyor. Çünkü bu örneklerin bir benzerini her insan kendi yakın çevresinde mutlaka yaşar. Onları iyi anlarsa, birazda peygamberin hayatını iyi anlarsa her yerde karşısına çıkan olayları kolayca değerlendirebilir. Sık sık bu örnekleri tekrarlıyor ki, meselâ herkes Kur’anı Kerim’i baştan sona kadar okuyamayabilir, ama bir suresini anlasa hayatına yön verecek kadar bilgi edinecektir.

‘semud kavmi uyarıcıları yalanladı’ ‘ve kâlü ebaşaran minna vahiden nettebiihu’

(kamer23).

Salih a.s. için diyorlar ki: ‘bizim içimiz den bir adama, o’na mı uyacağız?

‘‘innâ izen lefi dalâl’’(kamer 24)

‘o zaman biz yoldan çıkmış oluruz’

‘’ve suur’’ (kamer 24)

ve yangınlar içinde oluruz’ ; yani kendimizi ateşe atarız,  içimizden çıkan bir adamın peşindenmi gideceğiz?  Yoldan çıkar, ülkemizi ateşe atarız.

eulkiye zikrü aleyhi min beyni’’ (kamer24)

‘şimdi aramızda bula bula, bu zikir ona mı verildi?’

*Yani Allah kitabı Salih’e mi indirdi?*

‘bel hüve kezzâbun bişir’(kamer25)

’hayır o yalan söylüyor’, ‘o küstaha de ki:çok şımarmış,kendini ne zannediyor?’

Niye böyle diyorlar? Çünkü Salih a.s. diyor ki:’’ben Allah’ın peygamberiyim’’. Bunun içinde belgesini getiriyor,deveyi getiriyor. Onlar istiyorlar, Salih a.s.’da Allah’a dua ediyor, Cenabu Hak’ta deveyi mucize olarak Salih a.s.’a veriyor. Kayadan bir deve çıkıyor. Tabii bu sıradan bir deve değil. Bir gün şehrin suyunu sadece o içiyor, bir gün de şehirli içiyor.

Salih a.s.’ın Allah’ın peygamberi olduğu çok kesinde, fakat Salih a.s.’ın dediğine uygun davranırlarsa , bu davranışın kendi sosyal hayatlarını etkileyeceği de çok kesin. Alışkanlıklarından taviz vermek istemedikleri için, yalan diyerek işi kapatmaya çalışıyorlar.

*içimizden bir adama mı uyacağız?*

_ya kime uyacaktınız? Meleğe mi uyacaktınız?

Birçokları melek gelmeli diyor.

_pekii hayatınız da kaç tane melek ile görüştünüz siz şimdiye kadar? Melekle görüşebiliyor musunuz? Melek sizinle oturup kalkıp, sohbet ediyor mu, örnek oluyor mu size?

Tabii ki sizin gibi bir insan olacak ki onu kendinize örnek edinesiniz.

(Sonra bu şeyler) Allah’u Tealâ Kur’anı Kerim’de bu yoldan çıkmış insanlara diyor ki:

’’bunlar sağırdırlar, dilsizdirler, ve karanlıklar içerisindedirler’’(Bakara18).

Şimdi sağır ve dilsiz.. işitmiyor, konuşamıyor.. dünya ile ilişkilerini kuracağı tek şey gözleri. Karanlıklar içinde olunca gözleride işe yaramıyor, şaşkın bir vaziyette..

Şimdi şaşkınlıkları burada ortaya çıkıyor:*içimizden bir adama mı uyacağız?*

_peki siz sosyal hayatınız da bir adama uymuyor musunuz? Sizin başınızda sizi yöneten de bir adam değil mi? E ne biçim konuşuyorsunuz ki?

Sizin başınızdaki tek adamdır. İşte bugün mesela, demokrasi diyoruz, seçimler diyoruz,yeni yönetim sistemleri diyoruz.. meselâ Türkiye demokrasi ile idare edilen bir ülke, ama başımızda bir tek adam var: cumhurbaşkanı, hükümetin başında da bir tane adam var, o da: başbakan. Aksi taktirde zaten yürümez ki. E o zaman bir kişinin peygamber olmasını niye garip karşılıyorsunuz ki? Gayet açık. O zaman biz sapıklıktayız ve yandık diyorsunuz. Öyleyse siz zaten yanmışsınız, zaten bir adamın peşinden gidiyorsunuz.

Şimdi bütün bu şeylerde peygamberleri hafif görmek var.

Bilhassa peygamberlere karşı çıkan toplumun ileri gelenleridir. Benzer Türkiye’de bazı kesimlerin bu memlekete kominizm gelecekse onu da biz getiririz, memlekete şeriat gelecekse biz getiririz. Yani ne olursa olsun bizim kontrolümüzde olmalıdır demeleri gibi. Onlar da bu ülkeye peygamber gelirse o da biz oluruz, biz dururken Allah başkasına peygamberlik verir mi?

_Niye?

Çünkü; sanki kendileri Allah tarafından kutsanmış kişiler. Genellikle insanlar arasında sınıflar oluşturulur. Eski toplumlar da kabileler vardır, kabilenin kendi iç yapılanması bütün ülkeye uygulanır. Dolayısıyla insanlar sınıflara ayrılır, bir sınıf diğer sınıf üzerine üstünlük kurar

(İZLEYİCİ: Kast sistemi…)

_Tabi kast’a benzer bir takım sistemler oluşur. Demokrasilerin en iyi tarafı böyle bir sistemi ortadan kaldırmış olmasıdır. İnsanlara seçme ve seçilme hakkını eşit bir şekilde vermiş olmasıdır. Bu güzel uygulandığı zaman gerçekten bir çok faydaları görülür ve yaşanır.

Çünkü kabile sistemi olduğu zaman orada artık hak hukuk kabilelerin kabul ettiği şeyler olur. Çünkü onlar güç odağı olur. Onların iyi dediği iyi, kötü dediği kötü olur. Evrensel iyi, evrensel kötü olmaz. Onların kabul ettikleri iyi ve kötü olur. O da ister istemez sıkıntılara ve kargaşaya yol açar.

İşte böyle olunca hafife alıyorlar. Peygamber sellallahu aleyhi ve sellem’i de hafife almışlardı. Şimdi ; anası babası yok, amcasının yanında büyümüş, amcasının kabilesi de diğer kabileler arasında zayıf. Yani şimdi bula bula da, bunu mu buldular der gibi, tıpkı her zaman böyle, peygamberlere boyun eğemiyorlar. Çünkü asıl problem peygamberdir. Allah’u Teala’ya herkes inanırda.. ne güzel Aallah var, ona sığınıyoruz, ondan yardımlar istiyoruz, çok iyi çok hoş. Ama birisi geliyor diyor ki: Allah’ta sizden şunu istiyor.. ha işte orda olmuyor. Yok! Allah bize her şeyi versin ama emir vermesin. Allah’ta senden şunu istiyor dedin mi: yok! Hep Allah verecek ama bir şey istemeyecek. Peki ‘senin aklın bunu kabul ediyor mu’ dediğin zaman, başlar kıvranmaya. O zaman ne diyecek?: Yok canım Allah niye şey yapsın ki, başkasını bulamadı da, bula bula seni mi buldu, demeye başlar.

‘’se ya’lemûne ğaden menil kezzâbul eşir’’ (kamer 26)

‘yarın görecekler. Yalancı küstahlar kimmiş görecekler’

Şimdi Salih a.s. gelmiş, mucizesini göstermiş,peygamberliğini ispatlamış, ama getirdiği kitap, ki Salih a.s.’ın kitabı var, ‘’ebul hıyr zikru’’ diyor ya ‘ona bu zikir mi verildi’: zikir Allahın kitabı.

Bundan önceki dersimizde görmüştük. Bizim ilmihal kitaplarımızda Allah’u Teala’nın 4 kitap gönderdiği söylenir: Tevrat, İncil, Zebur, Kur’an diye. Ama Kur’an’a baktığımız zaman bu kitapların sayısının çok fazla olduğunu görüyoruz. İşte Salih a.s.’a da kitap verilmiş. Bundan önceki dersimizde hangi peygamberle kitap verildiğini birkaç ayet okuyarak anlatmıştık.

Tebâreke suresinde Allah’u Teala bu meseleyi şey yapıyor, geçen haftada zannediyorum tekrarlamıştık. Ama yine tekrarlayalım; bazı konular ne kadar çok tekrarlanırsa o kadar iyi anlaşılıyor.

((Tebareke suresi kaçıncı sure idi? 67 mi? Açalım açıp okuyalım 67, maşallah Mustafa bey ezberlemiş, mülk suresi,67,68 değil))

Burada 7. ayetten itibaren okuyalım ve Salih a.s.’a karşı tavırlarla karşılaştıralım. Meselâ burada cehenneme gidenlerin Salih a.s’ın kavmi olduğunu farzedelim, çünkü onlardan da kâfir olanlar girecek.

‘’iza ulku fîha semiû leha şehikan ve hiye tefûr’’ (mülk 7)

‘cehennmeme atıldıkları zaman içten büyük bir homurdama duyacaklar’

(Cehennemin içinden gelen büyük bir gürültü, büyük bir ses  duyacaklar. Cehennem kaynıyor, cehennemin kaynama sesini duyacaklar. Cehennemin içinde ki kaynama sesini duyacaklar.)

‘’ te kâ dü temeyyezü minel ğayz..’’ ( mülk8)

Yani öylesine içini doldurmuş ki, bu kaynamalar, buharlar,sıcak.. bu nu Cenabu Allah  bu nu ‘kin’e benzetiyor; kininden neredeyse ikiye ayrılacak. Hani bir sobaya odun atarsınız, kuru bir odun, yanar, öyle bir hâle gelirki sanki soba çatlayacak. İşte cehennemde o şekilde, öyle ki sanki ikiye ayrılacakmış gibi, o halde.. o durumda cehenneme atılıyorlar.

‘’kullemâ ûlkiye fîha fevcun’’ (mülk8)

Her bölük oraya atılıyor. Mesela Salih a.s’a inanmamışlardan bir grup oraya atılıyor.

‘’..seelehüm hazenetuhâ…’’

‘cehennemin bekçileri: durun bakalım diyor, soruyor onlara:

’..elem ye’tikum nezîr..’’

‘size uyarıcı gelmedi mi?’’

_ mesela burada ne dedi, kamer surasinde:

’kezzebed semûdu binnuzur’’(kamer23)

‘Semud uyarıcıları yalanladı’

‘size uyarıcı gelmedi mi?:

‘’kalu belâ’’ (mülk9)

‘elbette geldi’ diyeceklerdir.

‘’..kad câenâ nezîr..’’(mülk9)

‘gerçekten bize bir uyarıcı geldi’

‘’ve kezzebnâ..’’

‘ama biz onları yalanladık’.

Burada ne diyor: ‘’ kezzebet semûdu bin nuzur’’ (kamer23) ‘semud uyarıcıları yalanladı’

‘biz onları yalanladık’.

‘’ve kulnâ ma nezzelallahu min şey’…’’(mülk9)

‘dedik ki:Allah bir şey indirmiş değildir’

Orda ne diyorlardı: ‘‘e ulkiye zikru aleyhi min beyni..’’

‘aramızda Allah bula bula bunu mu buldu kitap indirecek, bu da kim?, küstahın teki, yalancı falan diyorlardı.’

‘Allah bir şey indirmemiştir dedik’

Allah’ı inkâr etmiyorlar dikkat ederseniz. Yani her zaman tekrarlıyoruz, insanların en büyük yanılgısı, sanki kafirler Allah diye bir varlık yoktur gibi düşünüyormuş diye öğretiliyor. Bize öyle öğretildi. Sonra kalkıp baktık ki öyle bir şey yok muş, herkes Allah’ı biliyormuş meğer. Burdada öyle: ‘Allah bir şey indirmemiştir’

İnsanları rahatsız eden Allah’ın indirdiği şeydir. Kur’anı Kerim’dir. Allah’ın varlığı niye rahatsız etsin ki? Ne olacak? Olması da lazım zaten.

Ama namaz kıl oruç tut, zekat ver, kumar oynama, zina etme dedin mi; e bir dakika diyor, hayat benimse, istediğim gibi yaşarım.

Doğru..

Ama o hayatı sana kim verdi? O hayatı veren sana emir veremez mi? Birde bunu düşün bakalım.

‘dedik ki: Allah bir şey indirmemiştir’

‘’..in entüm illâ fî dalalin kebîr’’ (mülk9)

‘siz büyük sapıklık içindesiniz dedik onlara’

‘’ve kâlü lev künnâ nesmeu ev ne’kıl’’ (mülk10)

‘dediler ki; ah keşke aklımızı kullansaydık,söz dinleseydik’

Mesela Salih a.s. ne yaptı ve ordaki uyarıcılar; gelin Allah’tan başkasına kul olmayın, şunu şunu yapın dediler.

‘keşke söz dinleseydik’, ‘’ev na’kılu’’ ‘yada aklımızı çalıştırsaydık’

_şimdi akıllarını çalıştırsaydılar, biz bir tek kişiyemi uyacağız derlermiydi? Zaten hep uyduğunuz bir tek kişi.

Bakın burası çok önemli; ‘’veya’’ aklımızı çalıştırsaydık diyor, ‘’ve’’ demiyor.

Şunu dinlemek Allah’ın kitabını dinlemektir. Allah’ın kitabını dinlediğin zaman zaten senin aklına ve vücut yapına aykırı hiçbir şey zaten orda olmaz.

Aklını çalıştırırsan, sana yapılan davetler karşısında aklını çalıştırırsan doğruyu kesin bulursun.

‘söz dinleseydik veya aklımızı çalıştırsaydık’;

‘’mâ künna fî eshâbisseîr’’(mülk10)

‘şu cehennemliklerin içinde olmayacaktık’.

Ondan sonra ne diyor Allah:

‘’fa’tarafû bizenbihim’’ (mülk11)

‘suçlarını itiraf ettiler’.

Yani suçlu olduklarını dünyada zaten biliyorlardı, ama orda itiraf etmiyorlardı.

Dolayısıyla siz insana Kur’anı Kerim’i anlatın, ama anlatığınız Kur’an olsun, sakın Abdulaziz Hoca’nın sözü olmasın, çünkü onun sözü hiç kimseyi ilgilendirmez, ama Allah’ın sözü  her insanı ilgilendirir. Siz insanlara Allah’u Teala’nın sözünü anlatın, güzel anlatın, o insanlar gerçeği kesin kavrayacaklardır.

Ha size karşı yalan söylerler mi?: tabi söylerler. Koskoca Salih a.s.’a, Hud a.s.’a, Lut a.s.’a, Muhammed a.s.’a yalan söylediler de size söylemeyecekler mi? Onu reddettiler de, sizi etmeyecekler mi? Edecekler elbette. Ama içten içe sizin haklı olduğunuzu bildikleri içinde size karşı ciddi bir muhalefette koyamazlar. Zayıftırlar, güçsüzdürler, çünkü kendilerine güvenleri yok.

Niye karşı çıkıyorlar o zaman? Hayat tarzlarını değiştirmek istemiyorlar da ondan. Rahatlarını bozmak istemiyorlarda ondan. Amaa onların rahatlar bozulacak.

‘’ fa’terafu bizenbihim’’ (mülk11)

‘suçlarını itiraf ettiler’

Ne zaman? :devam etmenin bir anlamı olmadığı zaman. Yani hâlâ biz suçsuzuz deseler ne olur ki, zaten cehennemi boylamışlar, artık değişecek bir şey yok, orda tabi ki itiraf edecekler, her şey bitmiş.

‘’fesuhkan lieshabissaîr’’ (mülk 11)

‘cehennemlikler uzak olsunlar, defolup gitsinler’

_ Şimdi anlaşılıyormuymuş, anlaşılmıyormuymuş. Düşünelim bakalım. Kur’anı Kerim’i anlamayız diyorlar. Falancanın filancanın kitabını anlıyorsun da Allah’ın kitabını nasıl anlamıyorsun?

‘’velekad yessernel kur’ane lizzikri..’’ (kamer22)

‘bu kur’anı anlaşılsın diye kolaylaştırdık..’

‘’fe hel minmüttekir’’ (kamer22)

‘var mı anlayan?’

Ama burada eğer ben burada sizi kendi arzularım doğrultusunda yönlendirmek istersem, söylemem gereken ilk şey şudur: siz Kur’an’dan anlamazsınız, bir dakika, o işi bana bırakın, siz bana güvenin.

-Bir zamanlar banker Bako vardı hatırlayanınız vardır. Hiçbir şeysi yok, bana güvenin diye reklam veriyordu. Millette ona güvenerek paralarını hep verdi-

Şimdi burada ben size diyeceğim ki: ‘bana güvenin, Kur’anı ben anlarım, siz ne bilirsiniz, Kur’anı anlamak için şu kadar ilim bileceksiniz’, der, sizin bilmediğiniz kelimeleri peş peşe sıralardım:’ Sarf bileceksin, nahiv bileceksin, beyan bileceksin, bedî bileceksin, usul_ü fıkh bilecelsin, usul_ü tefsir bileceksin, usul_ü hadis bileceksin.’

Siz de diyecektiniz ki:’ hakkaten yani, otur oturduğun yerde (sizde kendi kendinize).’

Ondan sonra ben sizi kendi arzularım doğrultusunda yönlendiririm. Siz de dine uyduğunuzu zanneder, büyük bir zevkle benim etrafımda dönmeye başlarsınız.

İZLEYİCİ: hocam bu zevkte zaten doğruluğunun ispatı oluyor

_ Zevk neyin ispatı oluyor?

İZLEYİCİ:doğruluğunun ispatı, delili oluyor

_hangi zevk?

sen şimdi ters taraftan dinliyorsun galiba, düz taraftan dinle

İZLEYİCİ:şimdi zevk alınca doğruluğunun ispatı..

_Ben kendi arzuma doğru yönlendiririm, ondan sonra sizde zevkle devam edersiniz.

2.İZLEYİCİ: doğru söylüyor, şeytan zevk alıyor adamdan, mest oluyor)

_ Ha şimdi anladım senin ne demek istediğini; o aldığı zevki de . Diyor ki; bu adam doğru olmasa ben bundan zevk almam diyor. Tıpkı içki içenin zevk alması gibi bir şey yani.

Bir de cennete güvenen, cenneti garantileyenler onlar. Çünkü gel benden el al, gerisine karışma. Öbür işleri ben hallederim, yukardakiyle aram iyidir, ‘hamil_i kar yakînimdir’

İZLEYİCİ: cennet müstâmel midir?..

_hakiki cennet müstâmel değildir tabi. Allah’u Teala onu eldeğmemiş bir şekilde hazırlamış cennete girenlere de, ama dünyada en çok menfaat getirecek sömürü din sömürüsüdür. Ondan daha büyük menfaat getirecek bir sömürü yoktur. Çünkü adamı dininden yakaladın mı her şeyini sömürürsün. Hemde adam Allah rızası için verir, zavallı hiç farkına varmadan.

‘’ inne hümüttehazuşşeyâtine evliyâe..’’ (Araf30)

‘onlar şeytanları kendilerine evliya ederler’

‘’ ve yahsebuna ennehum muhtedûn’’ (Araf30)

‘ve zannederler ki doğru yolun ortasındayız’

‘’efemen züyyine lehu sûü amelihî fereâhu hasenen..’’ (fatır8)

‘yaptığı kötü işler kendisine güzel gösterilen ;

o da güzel gören kişi..’ devamınıda okumamız lazım.

_((gelmedik mi daha oraya, bugün kü hafızlar zayıf çıktı))

Şimdi ama onun yerine desem ki; siz de anlarsınız kardeşim, benim burada ki vazifem size sadece bu konuda yol göstermek, olursa; artk hiç biriniz bana kul olmazsınız, hepiniz de Allah’a kul olursunuz. Öyle değil mi?

Benim de Allah’a kul olmam gerekir. O zaman sizi sömüremem ki. Herkes ama herkes adam olur. Herkes adam gibi adam olur; kendine güvenen, kendi ayaklarının üzerinde duran birer adam olur. Öbürleri gibi kişiliğini kaybetmiş bir şey olmaz, adam gibi adam olur. Ve gittiği her yerde etkisini gösterir, çok güçlü bir şekilde gösterir.

Onun için bütün peygamberler insanlara Allah’a giden yolu göstermişlerdir. Gelin ben sizi Allah’a götüreyim değil, gelin size Allah’ın yolunu gösterelim demişlerdir.

O yolu gösterirseniz, son derece objektif kurallarla, herkes aklını kullanır, imkanlarını kullanır, gidecekse gider, gitmeyecekse gitmez, sonucunada kendisi katlanır.

‘’innâ mursilunnâketi fitneten..’’ (kamer 27)

‘bu deveyi serbest bırakıyorum’

Şimdi Salih a.s’ın mucizesi olan deve. Bu deveyi serbest bırakıyoruz. Niçin?: fitne olsun diye.

Fitne neydi?: Altın ve gümüşün potada kaynatılarak, iyisinin kötüsünden ayırt edilmesiydi. Yani ateşin üzerine koyuyorsunuz, kaynıyor; iyisi kötüsü birbirinden  ayırt ediliyor.

İnsanlar da.. Hayat zaten böyle bir ateş. Hepimizi ataş çemberi sarıyor çoğu zaman. Çok büyük sıkıntılar içerisine giriyoruz. O büyük sıkıntılar da altınla altın olmayan insanları birbirinden ayırıyor. İnsanların kalitesini ortaya çıkarıyor, dayanıklılığını ortaya çıkarıyor. Dayanıklılıkta sabırla ölçülüyor. Onun için buna fitne deniyor. Ve bu fitnete imtihan da deniliyor. İyi kötü ortaya çıktığı için sıkıntıda deniyor. Doğru, çünkü bu kaynama adamın canını fena halde yakar, ilişkilerini çok değiştirir.

Meselâ sarıyı altına katmışsınızdır, güzel bir bilezik yapmışsınızdır. O potada eridiği zaman bilezikte kalmaz, altın bir kenara, sarı bir kenara; gramajı azalır, şu olur bu olur, ama saflığı ortaya çıkar. Öbür taraftan sarı ayrılır. E bu ayrışmada çok ciddi bir sıkıntı var, insan kendini orada düşünürse..

Dolayısıyla fitne hem sıkıntı manasına gelir, hem imtihan manasına gelir, hem de bunlardan sonra iyi/kötü birbirinden ayrılacağı için Allah’ın ikramı mânasına gelir.

‘’fertakıbhum vestabir’’ (kamer27)

Cenab_u Hak diyor ki Salih a.s.’a ‘biz bu deveyi salıveriyoruz, sen onu bir gözet bakalım ve sabırlı ol, hiç aceleci olma Salih’

Şimdi ortada bir deve var, bu devenin kayadan çıktığını herkes biliyor. Dolayısıyla bu bir mucize deve. Bir gün şehrin suyunu içiyor, bir gün şehir halkı içiyor. Sıradan normal bir deve değil bu. O deve orada bulunduğu sürece ‘Salih peygamber değildir’ sözünün bir anlamı olur mu? :

_Olmaz.

Yani Salih a.s.’a karşı mücadele edenlerin elleri çok zayıf olur. Bir şey yapamazlar. O zaman yapılacak şey nedir:

_ deveyi ortadan kaldırmak.

İZLEYİCİ: Devenin mucize verilmesinin bir hikmeti var mı, sıradan mı anlayacağız bu deveyi, yani öncelikle devenin niye verilmesini?

_Cenabu Hak her şeyi mucize olarak verir. Allah’ın her şeyi mucizedir, önemli değil. Önemli olan insanların onun karşısındaki tavrıdır. İster deve olmuş, ister başka bir şey olmuş. Sonra Salih a.s.’a Allah şunuda söylüyor:

‘’ve nebbi’hum..’’ ‘onlara tembih et’,

‘’ennel mâe kısmetun beynehum..’’ (kamer 28)

‘şu şehrin suyu var ya, aralarında paylaştırılacaktır’

‘’kullu şirbin muhtadar’’ (Kamer28)

‘her birinizin su nöbeti hazır olacak’

Herkes kendi nöbetinde suyun başında bulunsun. Yani bir gün deveye, deve suyun başında olacak;  bir gün halka, halk suyun başında olacak. Yani halk bir gün iki günlük suyunu alacak götürecek, bir günde deve gelecek suyunu içecek ve devenin zaten vücut yapısını biliyorsunuz, hörgücünde kendisi için su depolayabiliyor, uzun süre susuz kalabiliyor.

(şimdi şeylerin az önce söyledik ya) Salih a.s.’a karşı çıkanların ellerini zayıflatan şey, bu deve. Bu deve olduğu sürece Salih Allah’ın peygamberi değildir demenin bir anlamı olmaz.

Onun için : ‘’ fenâdev sahibehum’’ (kamer 29)

‘bunlar; Salih a.s.’a karşı çıkanlar, arkaşlarına seslendiler’;

‘’ fete âtâ feakar’’ (kamer 29)

‘bıçağı birbirlerine verdiler’

(al sen kes, yok canım sen kes, yok sen kes, falan filan, ya da biraz ben keseyim, biraz sen kes. Ve deveyi birisi kesti)

‘’ fe keyfe kâne azabî ne nuzur’’ (kamer30)

‘benim azabım ve uyarmam nasıl olur baksınlar bakalım’

‘’ innâ erselna aleyhim sayhaten vâhideh’’ (kamer 31)

‘onların üzerine bir tek ses, çok yüksek bir ses gönderdik’

Bugün ses bombalarıda var biliyorsunuz.

‘’fe kânu keheşimil muhtazır’’ (kamer31)

‘ağıl yapan insanın, ağılı yaptıktan sonra onun içinde kalan çer çöp ve yongalar gibi oldular’

Hayvan ağılları var ya. Bir adam ağıl yapıyor. Ağılın yapılmasından sonra içerde neler kalır: kırık tahta parçaları, yongalar, şunlar, bunlar. İnsanlar öyle oldular, o hale geldiler. Tabii Salih a.s.’da oradan mü’minlerle birlikte ayrıldı gitti.

Şuara suresinin 153’ten itibaren okuyalım (26.sure):

’’kâlu innemâ ente minel musahhaîn’’ (şuara153)

‘Salih a.s.’a diyorlar ki sen büyülenmişsin’.

Şimdide ne diyorlar; kafayı yemişsin diyorlar. Büyülenmişsin demiyorlarda, sen kafayı yemişsin diyorlar.

‘’mâ ente illâ beşerun mislünâ’’ (şuara154);  ‘sen de bizim gibi bir insansın’

‘’fe’ti biâyetin inkünte minessâdikîn’’ (şuara 154)

‘peygamberlik iddiasında haklıysan bize bir mucize getir diyorlar’

‘’ kale kâzihi nâketun..’’ (şuara155)

‘Salih a.s. dedi ki; işte bu deve’

‘’ lehâ şirbün ve leküm şirbü yevmin ma’lûm’’ (şura 155)

‘birgün suyu bu içecek, belli bir gündede su nöbeti sizin olacak’

‘’ ve lâ temessûha bisûin’’ (şuara 155)

‘sakın ha bu deveye bir kötülük yapmayın’

_Deveye kötülük yapmayın demesi zaten adamlara bir ipucu oluyor. Bu deveye dokunamazsınız dese, herkes onu kutsal  bilir, uzak bekler, aman dokunursak çarpılırız falan diye. Kötülük yapmayın deyince, demek ki yapabiliriz…

Kötü niyetli adamlar bu tip şeyleri hemen kendi lehlerine değerlendirirler.

‘’ fe ye’huzeküm azabü yevmin azîm’’ (şuara 156)

‘o büyük günün azabı sizi yakalar haa’

‘’ feakarûha’’ (şuara157)

‘ama sonra tuttu o deveyi kestiler’

Kestikten sonra;

‘’ fe esbahû nâdimîn’’(şuara 157) ‘pişman oldular’, ama iş işten geçti tabii.

‘’feehazehumul azâb’’ (şuara 158)

‘bu azap, o büyük ses, insanları yonga parçasına çeviren o ses onları yakaladı’

‘’inne fî zalike le aleyh’’ (şuara 158)

‘işte bunda bir ibret vardır’

‘’ve mâ kâne ekseruhum mu’minîn’’ (şuara 158)

‘bunların çoğu inanacak değillerdir’

Şimdi esas biz, bize gelelim. Hatta şu ayeti tekrar okuyalım. Bugün kü dersimizin ana başlığı ‘Kur’anı kerim’i anlamak çok kolaydır’ şeklindeydi:

‘’velekad yessernel kur’âni lizikri fehel min müttekir’’

‘bu Kur’anı anlaşılsın diye kolaylaştırdık, yemin olsun böyle yaptık diyor Allah’

‘’hani inanan?’’

Şimdi diyeceksiniz ki Cenabı Hak niye yemin olsun diyor. Niye böyle çok vurgulu bir şekilde bunu söylüyor diyebilirsiniz. Çünkü kendisine hacı diyen, alim diyen insanlar, insanlara anlamazsınız diyorlar. Şimdi Allah mutlaka anlarsınız diyor, onlarda yok diyor, anlamazsınız.

Şimdi burada birisi yalan söylüyor. Kim söylüyor yalanı, Allah’u Tealâ yalan söylemeyeceğine göre…

İZLEYİCİ: insan ilim …(40:49. dakika)

_Şimdi bu neden böyle biliyor musunuz?: Salih a.s. ın devesi ortadayken, onun peygamberliğine karşı çıkıp bir şey yapamazdınız. Kur’an ortadaysa aynı şekilde..

Ve insanlar Kur’an’da Allah’ın neyi emrettiğini, neyi yasakladığını bilirlerse müslümanlar onu okurda hep bilirlerse, siz Müslümanlara kendi arzu ettiğiniz bir dînî hayatı telkin edemezsiniz. Edebilir misiniz?:

_Olmaz.

O zaman yapılacak tek şey Kur’anı Kerim’i Müslümanların hayatından uzaklaştırmaktır. Kur’anı Kerim ne zaman işini, vazifesini yapar; insanlar manasını anlayıp kavradıkları zaman, değil mi? Siz bu Kur’anı Kerim’i anlamazsınız dendi mi bitti…

E peki ne yapalım?

Kur’anı Kerim’i okumak sevaptır. Ramazanlarda hatim okursun. Bir hatim yaparsan şöyle sevap, on hatim yaparsan böyle sevap. Haydi bakalım, o zaman Kur’anı Kerim’i anlamaya gerek yok.

Ondan sonra ne yapalım?

Hafızlar arasında yarışmalar düzenleyelim, kim daha güzel okuyor, kim daha iyi sesli falan diye.

Çok iyi, hiçbir sakıncası yok. Pekala düzenleyebilirsiniz.

En iyi kim yazıyor?

Tamam, olsun.

En yaldızlı Kur’an baskıları yapalım.

Tamam yapın.

Çok güzel Kur’an kılıfları…

Olur

Sandukalar yapıp onun içerisine..

O da olur…

Yeter ki manasını okumayın, ne yaparsanız yapın serbest, ama manasını okursanız olmaz.

Şimdi böyle yaptığınız zaman, siz Muhammet a.s.’a Allah’ın peygamberi deyin, hiçbir sakıncası yok. Nasılsa onun içini başkaları doldurmayacak mı?

E dinin herkes tarafından bilinen bir kısım emirleri tabi ki uygulanmalı, ama mutlaka uygulanmalı.

Namaz mı?

_5 vakit yetmez. Evvabinde kılacaksın. Hiçbir sakıncası yok, kılın,

_teheccüdde kıl

_kuşlukta kıl

_ namazın arkasından şu kadar bin tesbih çek

Yani sen ortalıkta dolaşma da, benim işime karışma da, her şeyi yap serbestsin.

Hatta yap,mutlaka yap, yapmazsan darılırım ha…

Tabii ben darılırım demez, hatırım kalır demez, onada bir şeyler uydurur, bir dînî mahiyet verir; peygamberin şefaatinden mahrum kalırsın der…  bilmem artık her şeyi söyler.

İZLEYİCİ: okuduğunuz ayetlerde tavırlar..

_ O tavırları sen görmüyor musun hergün? Yav bahane çok, ne olacak, biz anlamayız dediğiniz zaman yapacak bir şey yok, anlamayız diyor adamlar, yani öyle, olay o..

Eskiler anlamışlar. Ve onlar çok iyi anlamışlar. Bizim onlar gibi anlamamız mümkün değil..

2 İZLEYİCİ :onlar gitti hocam, nerde bulacağız onları?

_e zaten biz onları bulamayacağımız için onların kitabına bakacağız, Allah’ın kitabına değil.

İşte Allah’ın kitabının yerine başkalarının kitabı geçtiği zaman iş kolay. Yeterki insanlarla Allah’ın kitabının arasını aç, ondan sonrası çorap söküğü gibi gelir.

Siz bir dîne inandığınızı düşünürsünüz, çok iyi dindar olduğunuzu düşünürsünüz, şunu yaparsınız, bunu yaparsınız, ama bakarsınız ki ortada hiçbir şey yok. Şu andaki müslümanların hâli.

Bakın bugün müslümanlar sosyal hayatlarına yön veren her şeyi batılılardan, yani müslüman olmayanlardan almışlardır. Şimdi burada bir kameranın karşısında konuşuyorum, burada mikrofon var, internette bu konuşma bütün dünyaya gidiyor.

Bunu kim yaptı?

Batılılar yaptı. Yani batılı dediğimiz Müslüman olmayanlar manasına.

Şurda elektrik var, o da aynı şekilde. Ve bizim bu kılık kıyafetimizin şekli şemailide ordan değil mi?

Dersimizin başında demokrasi dedik, insan hakları, insan hakları kısmı değilde demokrasi dedik, başka şeylerde söyledik, kaynağı batılılar.

Üniversite kelimesi var. Üniversite kelimeside batı kaynaklıdır. Bana profesör deniliyor, Profesörde Fransızca bir kelime, bizde bununla övünüyoruz, falan yerde profesörüm falan diye…

Kendimize ait bir şeyimiz yok. Halbuki olması lazım. Niye yok?

_e niye olsun ki? Sende din diye falancanın filancanın kitabının peşine gidiyorsun, o batılı dediklerinde falancanın filancanın kitabının peşine gidiyor. Ne sen Allah’ın kitabına uyuyorsun nede o. Fakat senden farklı olarak o, Allah’ın tabiattaki kitabına uyuyor. Sen onada uymuyorsun. O aklını çalıştırıyor, sen onuda çalıştırmıyorsun. Çalıştıramazsın, çünkü sen en baştan Allah’ın kitabını anlamam diyorsun, en büyük yalanıda orda söylüyorsun. Dolayısıyla perişan halimiz ortada. Allah yeminle bu kitabı anlaşılsın diye kolaylaştırdık diyor, ama onlarda asla anlaşılmaz diyorlar. Onun için buna dikkat edin; yani Muhammed a.s. Allah’ın peygamberi değildir deseniz insanlar size isyan eder ve sizi boğarlar. Kur’an Allah’ın kitabı değildir derseniz, insanlar sizi boğar. Ama Kur’anı anlayamayız dediniz mi, artık siz Muhammed a.s.’ı göklere çıkarın, hiçbir sakıncası yok. Çünkü asıl mesajı aldınız ya yanınıza, insanların elinden alındı ya, ondan sonra ne söylerseniz söyle, her şeyi söyleyebilirsin: İslam en son dindir de, islamla ilgili şiirler yaz, canım feda olsun senin yoluna de, saçının teli kadar kellem olsa bu yolda veririm de, hiçbir sakıncası yok, hepsini söyleyebilirsin. Nasıl olsa elinden Kur’anı Kerim alınmış. Serbestsin.

Şeytan kenarda kıh kıh gülüyordur.

Bugün Ataullah bana bir kitap getirdi. (Ataullah bizim teknik işleri yapan arkadaşımız). O namaz vakitleri konusunda (doktora yaptı) master tezi hazırladı. Benim tavsiyem üzerine o konuda tez hazırladı. Çünkü bugün İslam aleminde namaz vakitleri çok yanlıştır. Sabah namazı ve yatsı namazı vakitleri son derece yanlış bir şekilde oturtulmuştur.

O şahıs kitabına isim olarak ‘namaz vakitleri konusunda şeytana uyanlar’ şeklinde bir isim vermiş. İçerisinde okudum, kendide uyumuş, fakat farkında değil, doğruları anlattığını zannediyor, Mısır’da Ezher Üniversitesi’nin bir hocası.

Meselâ temel yanlışlığı size söyleyeyim; batılılar her konuda kendilerini kabul ettirdiler ya; zaten bir açıdan, biraz zenginleştiğiniz zaman, biraz zenginleşin, sizin ağzınızdan dökülen her şey birer hikmet olur. Sizin tavırlarınız örnektir. Siz kutsal adamsınız, siz muhteşem bir insansınız. Ama yarın birazcık itibarınızı kaybetmeye başlayın, bu defa aptallaşmaya başlarsınız, işe yaramaz bir hale gelirsiniz.

Batılılar biraz zenginleşti ya, ordan ne gelse: kutsal

Ahmet Muhtar Paşa, Osmanlı paşalarından, Osmanlılar’daki namaz vakitlerini yazan şahıs. Bu şahıs namaz vakitlerini astronomi prensiplerine göre yazmıştır. Fakat mutlaka batıya uyacak ya… Astronomi gök cisimlerini gözlemleyen bir bilim dalıdır. Güneş ışınları ile namaz vakitleri belirlenir. Astronomi için güneş ışınının anlamı bir yerde ortaya çıkar; güneş ışını yıldızlarla gözlemcinin arasına girdiği zaman, rahat gözlem yapılamaz. Yani şurada (eliyle önünü gösteriyor) güçlü bir ışık olsun, ben sizi göremem. O ışık sizi görmeme engel olur. Siz bunu zaman zaman şeyyaparsınız, mesela otomobilde giderken arkadan gelen araba uzun farları yakmış olsa, sizin dikiz aynanızdan, sinin gözlerinizi alır, yolu göremezsiniz. Ancak karşıdan gelen bir otomobil uzun farlarını yakmışsa kaza çok muhtemel hale gelir. Ve şoförler en zor anları o zaman geçirirler.

Niye?

_o ışık sizin yolu görmenize engel oluyor.

Halbuki ışık yolu aydınlatmak içindir değil mi?

İşte aynen onun gibi astronominin güneş ışınlarıyla alakası; güneş ışınlarının, yıldızları gözlemlemeye engel teşkil ettiği zamanı belirlemekle sınırlıdır. Buda atmosferin üst tabakalarında olur. Çünkü yıldızlar atmosferin çok çok üzerinde olduğu için, güneş ışınları atmosferin üst tabakasından çekildiği an, astronomi alimleri rahat rasat yapmaya başlar. Ne zamana kadar?

Tekrar atmosferinüst tabakasına güneş ışınları gelinceye kadar.

Namaz vakitleri ise atmosferin üst tabakası ile alakalı değildir. Güneş ışınlarının ufukla ilgisine göre ayarlanır.

Şimdi arada 80-100 km kadar bir fark var. 80-100 km kadar yukardaki ışığa bakarak sabah namazının vaktini belirliyor Ahmet Paşa.

Halbuki o ışın ufka inmiş olmalı. Ufuk:gök ile yerin birleştiği noktaya denir, yani baktığımız zaman. Böyle olunca sabah namazı oldu diye takvimlerde gösterilen vakitte hiçbir yerde sabah namazı olmaz. Çünkü onun sabah namazı dediği, güneş ışınlarının bulunduğumuz yerden 80-100 km kadar üst noktalara gelmesi demektir. O zaman her taraf karanlıktır, sizin orayı görmeniz zaten mümkün değildir.

Şimdi bu Ezher’de de aynı şeyi yazmış.

Bir fecr_i kâzib anlayışı vardır. Bu anlayışla fecr_i kâzib olmaz. Yani sabah namazına 10-15 dakika kala, bazen 20 dakika kala, kaybolan bir ışık ortaya çıkar; tam rasat yapan kişinin bulunduğu yerden 45 derece kadar yukarda. Bu ışık bir müddet sonra kaybolur. Ona fecr_i kazib denir, bu hergün olur.

Astronomi ile meşgul olanlar, burçlardan (ki zodyak derler ona) gelen ışığın fecr_i kâzib olduğunu söylerler. Oda 30 derece enlemin kuzeyinde gözükmez, seneninde belli aylarında gözükür, 2-3 ay kadar gözükür.

‘Namaz vakitleri konusunda şeytana uyanlar’ şeklinde kitap yazan kişide fecr_i kâzib Zodyak ışınlarıdır diye yazmış. Hemde sünnete uygun diyor. Peygamberimizin hangi sözünde atmosferin üst tabakalarından bahis var? Tamamında ufuk deniliyor. Ufuk dediğin zaman gökle yerin birleştiği yerdir.

Sen astronomiyi nasıl namaz vakitleri ile ilgili kullanabilirsin?

_ama sen kendini batıya uymakla şartlandırmışsan kullanırsın. Falanca zenginin ağzından çıkan hikmettir dersen, gidersin onun arkasından.. o adamın zenginliği kayboluncaya kadar. Kaybolduktan sonra başka hikmetlilerin peşinde dolaşırsın.

Hakikaten müslünanların çok perişan hali var. Bir namaz vakitlerimizi bile kitap ve sünnete göre ayarlamış değiliz. Beş vakit namazı kılıyoruz..

İZLEYİCİ: bunun asıl sebebi A.Muhtar Paşa’dır

İZLEYİCİ: dünyanın her yerindemi öyle

İZLEYİCİ: namaz vakitlerinde hatamı var

_var onu anlatıyorum

Şu anda zaten geç oluyor da..,

Takvimlerde imsak dedikleri vakitte hiçbir yerde sabah namazı olmaz. O saatte kalkın, doğu ufkuna bakın, herhangi bir ışık görebiliyor musunz?

_ Göremezsiniz. Çünkü o atmosferin üst tabakasındaki ışıktır, onların hesaba aldıklar. Onuda kitap ve sünnet bizden istemez. Ne der Allah’u Tealâ:

’Ve kulû veşrebû hattâ yetebeyyene le kumul haytül ebyedu minel hayti esvedi minen fecr’’

(bakara18)

Yiyin için, ne zamana kadar (size göre) siyah iplik beyaz iplikten kesin olarak ayırt edilinceye kadar.’

Siyah iplik dediğimiz şudur: siz baktığınız zaman, aslında biz iplik diye tercüme ediyoruz ama, siyah hat beyaz hattan demek lazım, çünkü iplik dediğiniz zaman değişiyor oradaki anlam.

Siz bu rasat yapan kişi olarak, doğu ufkuna baktığınız zaman, doğu ufkunda enlemesine bir aydınlanma olur. O aydınlanma gökyüzündedir. Karaya ışıklar sonradan yansırlar. O gökyüzünde enlemesine bir aydınlık olunca sizinle doğu ufkuna kadar olan kara parçası bir siyah hat gibi gözükür. Sanki çok kısa bir mesafeymiş gibi gelir size.

Ordaki enlemesine uzayan ışıkta, beyaz bir hat gibi gözükür. Bu ikisi birbirinden ayrılıncaya kadar yiyin-için diyor Allah. Sabah namazı vaktide o vakittir.

Bakın bu yeryüzünde oluşan bir olaydır. Ama bizim namaz vakitleri konusunda çalışanlar bunu atmosferin üst tabakalarında ararlar, çünkü astronomiyi esas almışlardır.

İZLEYİCİ: o zaman sabah namazını kılmakla yemeyi bırakmak arasında fark olmuyor..

_Zaten yemeyi bırakır bırakmaz, sabah namazınada başlarsınız.

İZLEYİCİ: yemeyi bırakın yarım saat sonra sabah namazı olur…

_İnsan bir yoldan çıkmaya görsün, ondan sonra attığın her adım bir çukura düşebilir. Allah göstermesin bir yoldan çıktın mı artık adımlarının kontrolü sende değildir.

Şimdi o da yanlış, o da yanlış. Sabah namazı vakti ile oruca son verme vakti aynıdır. Biri diğerinden farlı değil. Şimdi bunlar yarım saat sonra kılın falan eskiden diyorlardı, şimdi onu demiyorlar. 1983’ten beri onu söylemiyorlar. Çünkü A.Muhtar Paşa atmosferin üst tabakasına ışının gelmesinden de 20 dakika öncesini sabah namazı vakti olarak ilan ediyordu, oda temkin olsun diye. Dolayısıyla gecenin ortasından siz oruca başlıyordunuz. Onun içinde diyorlardı ki 20 dakika sonra namazınızı kılın. Sonra diyanet dedi ki; biz bu 20 dakikayı kaldırdık. O 20 dakikayı kaldırmalarında da zannediyorum bizim katkımız olmuş. O zaman ne doktorluk ünvanımız vardı ne de doçentlik ünvanı. Unvan olmadığı için çağırıp bizi dinlemediler. Sonradan Türkiye Gazetesi bunlar sıkıştırınca bizi çağırdı dinlediler, Din işleri Yüksek Kurulu’nun bütün üyelerinin huzurunda. Sonra orda bir karar aldık  rasat yapmaya. 3 sene kadar rasatlar yaptık. Şurda söylediklerim bütün rasatlarda tespit edildi ve imza altına alındı, ama bunu uygulayan kimse çıkmadı bugüne kadar.

Benim Din İşleri Yüksek Kurulu’nun huzurunda söylediklerim bütün rasatlarda tescil edildi. Niye tescil edildi?: çünkü ben en az 6-7 sene rasat yaptıktan sonra gittim oraya. Sabah namazından 1 saat önce çıkıyordum, İstanbul’un çeşitli yerlerinde rasatlar yapıyordum. Yıllarca yaptım, hâlâ yaparım, artık bende bir hastalık haline geldi, nereye gitsem namazdan önce çıkarım, şöyle ufka bir bakarım, ne var ne yok diye. Bunu Mekke’de de Medine’de de yaptım. Oranında yetkililerine söyledim. İslam Fıkhı Akademisi’nin başkanına gittim, genel sekreterine de gittim, söyledim. Ama sadece söylediğimizle kaldık.

Geçende Kayseri’de toplantımız vardı. Şimdiki Diyanet İşleri başkanı olan Ali Bardakoğlu’na söyledim. O da ‘burada bir problem olduğu kesin’ dedi. Zaten Ali bey bizimçok eski bir arkadaşımız olduğu için herhalde bu konuları konuşmuşuzdur zannediyorum(şu anda tam hatırlamıyorum) dedi ki; burada bir problem olduğu kesin, Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi sayın Yeprem beyi bu konuda görevlendirdik dedi, siz de onunla ilişkide olursanız iyi olur dedi. Bende şimdi onunla ilgili valiliğe kapsamlı bir rapor hazırlayalımda gönderelim dedim, şimdi inşallah onu yapacağız.

İZLEYİCİ: cesaret…

_ Yoo.. cesaret diye bir olay yok. Bu konuda doğruları söylediğiniz zaman dünyanın en güçlü adamısınız. Böyle bir şey yok. Kanunlar, bilmem ne falan… bu sadece oyunu bilmeyen kızın yerinin dar olmasıdır. Hiçbir engel yoktur.

Kanûni bir engel varsa Büyük Millet Meclisi kanunu değiştirir, bu kadar basit.

İZLEYİCİ: halk….

_ Hayır Hayır.. Halk son derece memnun olur. Çünkü gerçekler ortada. Çıkın bakın kardeşim dersin, bu kadar. Yani burada herhangi bir problem olmaz. Böyle bir şey kesinlikle olmaz. Sadece bu çalışmaları yapmak lazım.

İZLEYİCİ: yatsı namazı 20-25 dakika…

_Yatsı namazı tabii.. bayağı bir öne alınabilir. Mesela ben askerdeyken (hani hep derler ya, ben de diyeyim yani, bir ben hactayken, bir de ben askerdeyken çok anlatılan bir şeydir), biz kısa dönem askerlik yaptık Erzincan’da. Saat 9’da yatıyoruz, ezan 9’dan sonra okunuyor. İlk gittiğimiz günlerde acemiydik. Zaten acemi er olarak başladık, er olarak terhis olduk. Yani rütbemiz er şu anda. Acemilik döneminde olduğu için; gerçi namaz kıldık, kimse bir şey demedi, hiç kimse o konuda karışmadı. Ama ben yatmadan önce birisine ezan okutturuyordum, cemaatle namaz kılıyorduk, yatıyorduk. Yattıktan 10-15  dakika sonra ezan sesleri geliyordu şehirden. Şimdi sizin dediğiniz gibi hep te yüksek tahsilli insanlar, hep beraberiz. Namaz kılanda epey kişi vardı. Ya  yapıyorsun falan diye geldiler. Bişey yapmıyorum, gelin, burası açık saha, yatsı şöyle olur, ufka hep beraber bakalım dedik.

Gittik hep beraber baktık, herkes gördü.

Ertesi gün herkes bizimle beraber yapmaya başladı.

Onun için bu iş zor değil. Doğrular, doğru anlattığınız taktirde çok çabuk kabul edilir. Bu türlerini; çünkü hesaba geliyor, namazı geç kılacaksın, orucu daha az tutacaksın, akşam erken yatacaksın, bunu herkes kabul eder. Kabul edilmeyen öbürleri.

Neyse ben burada şunu şeyyapmak istiyorum; Kur’anı Kerim devreden çıkınca, sünnette devreden çıkınca, namazımız bile gayrimüslimlerin prensiplerine göre hesap ediliyor. Ben mesela A. Muhtar Paşa’nın kitabını okurken kendi kendime çok kızardığımı, çok utandığımı hatırlıyorum. Onu okurken utandığımı hatırlıyorum.

İZLEYİCİ: bir toplantıda tartışılsa iyi olmaz mı?

_iyi olur. Tatbikat yapabiliriz yani de, yalnız şöyle bir problem var: mesela şimdi bizim burada yapamayız, burası doğu ufkuna açık. Batı ufkuna açık bir yere gitmemiz lazım. Güneşin battığı sahile insek olur, Bakırköy sahillerine. Ordan batı ufku güzel gözüküyor. Ama ufkunda temiz olması lazım. Yani rutubetsiz olması lazım. Ufukta bir rutubet tabakası oldu mu net göremiyorsunuz. Yani o temiz ufku bulmak o kadar kolay değil. Ama yazın Ege sahillerinde o temiz ufuk bulunuyor. Çünkü rüzgar karadan denize doğru estiği için rutubetten temizlenmiş oluyor ufuk, çok net ufuklar Ege sahillerinde oluyor.

Oralara gidebilirsek çok net olur. Ama buralarda da görürüz, yani görmez değiliz. Meseleyi anlarız. Benim söylediğim milimetrik olarak değil ama kabaca anlarız, burada da anlarız onu.

Yatsı kolayda sabah namazlarına milleti toparlamak kolay değildir.

Şimdi mesela şey tartışılıyor: Kuzey kutbuna yaklaştıkça bazı yerlerde yatsı namazının vaktinin girmediği söyleniyor. Burada da Kur’anı Kerim’e gene dikkat edilmiyor. Kur’anı Kerim tabi Allah’ın kitabı olduğu için bütün çözümleri kendi içinde saklı. Oraya baktığınız zaman her şeyi buluyorsunuz. Kur’anı Kerim’de yatsının son vakti belirtilmiştir, ama ilk vakti yoktur. Akşam namazınında ilk vakti bellidir, son vakti yoktur Kur’anı Kerim’de. Bu neyi hatırlatır size? : yatsı vakti olmuyor diyemezsiniz demektir. Çünkü ben sana şu saatte başla demedim ki, Kur’anı Kerim’de bu yok, akşam namazının başlangıcı var, ne zaman bittiği belirtilmiyor; yatsının bitişi var,  ne zaman başladığı belirtilmiyor. Ama biz ne yapmışız, biz bunları çok kesin olarak, akşam şöyle başlar şöyle biter, yatsı şurda başlar şurda biter. Kur’anı Kerim’e göre yatsının bittiği söylenen vakitte biz yatsıyı başlatıyoruz.

‘’ekımissalâte lidulûkişşemsi ile ğasakıl leyl..’’ (isra78)

‘güneşin batıya kaymasından, gecenin kararmasına kadar namaz kıl’

Gecenin kararmasında yatsıyı başlatıyoruz, halbuki gecenin kararmasına kadar yatsı bitmiş olacak.

Bu ayeti kerimeye göre alırsanız, o sizin kuzey kutbunda yatsı olmuyor dediğiniz yerlerde de yatsının olduğunu göreceksiniz.

Bütün bunları şunun için söylüyorum; Kur’andan uzaklaşmak bizi nerelere götürüyor.

O kitabı yazmış kişinin kitabına baktım, kitabında bir tane ayet yazmamış. Hani namaz vakitleri konusunda şeytana uyanlar (kapağına da şeytan resmi yapmış, kıpkırmızıda bir boya yapmış, baktığınız zaman ürküyorsunuz) altına bakıyorsun, yaa kardeşim şuraya bir tane ayet yazsana; yok..

Yani bu Türkiye’ye falan filan yere mahsus bir olay değil, İslam âleminde çok yaygın olan birhastalıkltır Kur’an’dan uzaklaşmak.

İZLEYİCİ: 45 derecenin üzerinde ki paraleller de, 45 derecede ki saat uygulanır diye bir ibare var..

_ 45 derece enleminin üst kısmında; İslam alimleri bir toplantı yapmıştı, 1980 li yılların sonlarında (yok 70 li yılların sonu, o sıralardı) tarihi tam hatırlamıyorum <<Ataullah’a soruyorlar; Helsinki konferansı..>>

Orda şöyle bir karar aldılar, dediler ki; 45 derece enleminin ğzerinde yatsı vaktini Mekke’ye göre ayarlayalım. Mekke’de akşam ile yatsı arasında kaç dakika geçiyorsa, ordada o kadar dakika sonra yatsı kılınsın, diye söylediler.

Siz böyle dediğiniz zaman, yani o kararı veren ulema olduğu zaman, öbürüde diyor ki; bizim ulema da böyle diyor, haklı olarak, değil mi? Senin hocan öyle diyorsa benim hocamda böyle diyor, diyor.

Ama bunu öyle değilde Allah şu ayette şöyle diyor şeklinde anlattınız mı, o zaman herkes ona uyar. Benim burada anlatmak istediğim bu.

‘’kezzebet kavmu lûtin bin nusur’’ (kamer33)

‘Lut kavmi’de uyarıcılara karşı yalan söyledi, ya da yalanladı’

Niye yalan söyledi diyoruz? Az önce tebareke suresi’nde okuduk ya;

‘’fe’terafu bi zenbihim..’’ (mülk11)

‘suçlarını itiraf ettiler’ diye.

Peygambere yalancısın diyor, ama yalancı olmadığını iyi bildiği için kendi yalan söylüyor.

’kezzebet kavmu lûtun bin nuzur’’ (kamer33)

‘Lut kavmi uyarıları ya da uyarıcıları yalanladı’

‘’innâ erselnâ erselnâ aleyhim hâsiben’’ (kamer 34)

‘biz onların üzerine taşlar gönderdik’ ‘ ya da taş savuran bir fırtına gönderdik’

Taş savuran fırtına, yani bir yanardağın patlaması; aşağıdan taşları atıyor, tabii onların üzerine..

‘’illâ âle lût ‘’ (kamer 34)

‘Lut ailesi hariç’

Lut a.s.’ın karısı o cezayı çekenlerin arasında kalmıştır.

‘’necceynâhum bi sahar’’  (kamer 34)

‘Lut (a.s.’ı) ve kızlarını ,yani ailesini seher vakti kurtardık.’

Yani Lut a.s ve kızları dışında da inanan olmamış, çok ilginç bir şey.

Cehenneme giderkende aynı şeyi söyleyecekler, suçlarını bunlarda itiraf edecekler.

Lut a.s’ın doğru olduğunu bilmediklerinden değil, hepsi çok iyi biliyorlar ki Lut a.s.’ın dediği doğru. Ama doğrulara inanmak kolay değildir. Çünkü o na göre yaşamak gerekir. Yaşayamayacağın için reddedersin.

Bu sebeple bizim vazifemiz doğruları söylemektir, karşı taraf kabul ediyor mu etmiyor mu…

Akşam birisi telefon ediyor, burada bir adam var diyor, (zannediyorum ki Tahtakale’den ediyordu); vahdet_i vücut’a inanıyor.

Ne diyor?

İşte Allah yoktur dersek tam Allah’a inanmış oluruz diyor.

Şimdi Allah yoktur derken bizim anladığımız manada Allah yoktur demiyor. Yani sizin dediğiniz Allah yok, her şey Allah demek istiyor.

Vahdeti vücut dendiği zaman her insan Allah’ın bir parçası olmuş oluyor. Yani sen ve ben yok.

İZLEYİCİ: …

_Yunus Emre’den de vardır: ikilik yoktur birlik var

Yalnız onda dirlik var

Yalnız ordadır felah

falan diye  ezberletmişlerdi çocukken, sanki çok iyi bir şeymiş gibi…

ikilik yok birlik var, hoş gibi geliyor insana da, ama yok; sende her şey Allah. Sen de Allah, o da Allah, o da Allah.

İZLEYİCİ: Allah kendi suretinde yarattı insanı..

_ O biraz farklı. Allah kendi suretinde yarattı sözü şeyde var: Tevrat’a koymuşlar. Tevrat’ta vahdeti vücut yoktur. O biraz farklı bir olay.

İZLEYİCİ: Asıl varlık gölge varlık..

_asıl varlık gölge varlık inancı vahdeti vücut değil, vahdeti mevcut diyorlar ki aynı kapıya çıkıyor sonuçta.

İZLEYİCİ: vahdet_i şuhud

_ Vahdet_i şuhud asıl varlık gölge varlık, biz gölgeleriz,aslı şudur deniliyor. Tabii Eflatun’a dayalı. Tam ona vahdet_i vücut diyorlar ama netice gene gölgenin ayrı bir varlığı olmadığına göre oda gene vahdeti vücuda çıkıyor. Öyle olunca yani şey yok, ben kime kul olacağım diyor, Allah’ta ben (haşa, tövbe estağfirullah)

İZLEYİCİ: lailahe….

_evet benden başka ilah yoktur diyen Hallac_ı Mansur gibi

İbn_i Arabi’nin getirdiği, Mevlâla’nın geliştirdiği, yunus Emre’nin yaygınlaştırdığı bir inançtır.

İZLEYİCİ: insanların şüpheye ….

_ kardeşim Kur’anı Kerim’i devre dışı bırakmadan bu işleri yapamazsınız.

Kur’anı Kerim’i devre dışı bırakmadanMevlana’yı insanlara sevdiremezsiniz, Yunus emre2yi sevdiremezsiniz. Kur’anı kerim’i devre dışı bırakmadan İbn_i arabi’den bahsedemezsiniz. Onu size baştan söyledim.

Kur’anı anlamayız dediniz mi her türlü fikir kendisi için hürriyet bulmuş olur. Sadece bir tek fikir hürriyet bulamaz oda ‘’hak fikir’’ yani Allah’u Teala’nın daveti. Onun dışındakilerin hepsi şey yapar.

Mesela Mevlana kendi kıtabı için ne diyordu, burada okumuştuk ; bu kitap Kur’anın asıllarının asıllarının asıllarıdır diyor.

Kur’an’ın aslı (isterseniz ordan bir daha gözden geçirelim, mesnevi’nin 1. cildi)

Şimdi öyle diyecek tabii. Kendisini tanrı gören birisi tabi ki öyle yapacak. Vahdeti vücuda inanan bir insan öyle diyecek, bunun başka yolu yok.

İşin bu tarafı değil, ben asıl size şunu söylemek için bu örneği verdim: telefonda diyor ki, adam diyor, bunu bir türlü yola getiremiyoruz, ne yapalım?

_ Yav sen ne yapacaksın? Peygamberler yola getirememiş. Sen sadece anlat kardeşim, sana yola getirmek düşmez ki, sana anlatmak düşer, ister gelir, ister gelmez, keyif onun. Sonucuna katlanacakta o. Cehenneme gidecekse o gidecek, cennete gidecekse o gidecek. Senin vazifen sadece anlatmak. Ben bunun için bu örneği verdim, iş başka tarafa kaydı.

<<kitap getiriliyor>>

Buradan göstereyim, internette görenler görsünler, siz de görüyorsunuz değimli? Mesnevi. Yeni Şafak gazetesinin verdiği kültür hizmeti olarak.

  1. sayfa giriş kısmı, zaten oraya kadar giriş kısmı

‘’ Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla’’

Bismillahı yazmış. Çünkü onun hiçbir sakıncası yok. Olabilir. Ondan sonrası önemli.

‘’Bu mesnevi kitabıdır. Ulaşma ve kesin bilme sırlarını açıklamada, dinin asıllarının asıllarının aslarıdır.’’

Ben Kur’an’ın asıllarının asıllarıdır dedim, yanlış söylemişim; dininmiş.

Dinin asılları dediğimiz zaman; Kur’an, sünnet anlaşılır değil mi? Yani temel dayanaklar.

Asıllarının asıllarının dersek Kur’an’ın alındığı Levh_i mahfuz anlaşılır. Yani Kur’an Levh_i mahfuz’dan alındı ya. Peki onun aslı ne? Ondan da daha yukarda. Onun için bunlar hep sır’dan bahsederler. Birisi öldüğü zaman ‘’Allah rahmet etsin’’ dersiniz, tamam. Peygamber için aleyhisselam dersiniz, tamam. Ama bunlar için ‘’kaddesallahu sırrahu’’ der ‘’Allah onun sırrını yemiz tutsun’’. Neyse ‘’sır’’artık?

Sır akıl mantık işi olmadığı için, sırlarla işi idare etmeye çalışırlar. Neyse bu hep böyle devam edip gidiyor. Bu kadar yeter.

İZLEYİCİ: hocam o zaman Levhi mahfuz’un aslının ne olduğunu bilmiyorduk, şimdi öğrendik mi oluyor?

_ Öğrenemedik. O çünkü yanlış. O iftira ediyor.

Yani burada şurdan geldik; Lut a.s. o kadar uğraşıyor, kendi ailesi dışında kimseyi imana getiremiyor. O zaman kimsenin yaptığı tebliğin doğruluğu, ona uyanların sayısıyla orantılı değil. Efendim o kadar adamın hepsi yanlışta sen mi doğrusun söyleniyor, sık sık söyleniyor bize. Kardeşim ben doğru değilim, Allah’ın kitabı doğru. Ben de ona uymaya çalışıyorum. Ben bir şey söylediğim zaman, de ki; şu Allah’ın  şu ayetine aykırı de, kabul ediyorum. Ama yok, sen kim, falan kim; sen mi daha iyi biliyorsun, falan mı daha iyi biliyor dendiği zaman olmaz bu iş yani.

Evvelki hafta anlattığım bir hoca vardı. Üç kere geldi bir türlü hatamı bulamadı, dördüncüsünde sen zaten bu işleri bilmezsin diyerek çıktı işin içerisinden. Dünde diyor ki; ‘’eski ulemânın bir takım hatalarından bahsettim, yaa onlar çok derin alimler, çok derin, çok yüksek ilimleri var, onlar öyle hata yapmaz, onlar yaş tahtaya basmazlar’’ falan.

Dedim; derinde, sapıklıkta çok derin, öbür tarafta değil.

Kardeşim ben sana Allah’ın şu ayetine aykırı tavırlarından bahsediyorum, ayeti okuyorum kendisine, bak Allah böyle diyor, şu adamda böyle diyor. Bunun karşılığı o çok derin demek mi olur? Der ki; bak sen bu ayeti yanlış anlamışsın.

Tamam. Baş üstünde yeri var, saygı duyarım tabi ki. Biz doğru anlamanın peşindeyiz.

Şu ayeti yanlış anla, ayetin manası budur, falan ayette şöyledir, bak peygamberimizde şöyle buyurmuştur der, tamam, güzel değil mi?

Ama yok efendim, onlar büyük adamlardır demekle cevap verilir mi?

‘’necceynâhum bi sahar’’(kamer34)

’seher vakti Lut a.s. ve ailesini kurtardık’

‘‘ ni’meten min indinâ’’

bizim katımızdan bir nimet olmak üzere’

Allah’ın bir ikramı.

Tabii Cenabı Hak  isteseydi Lut a.s.’ı oradan kurtarmazdı, onlarda ölürlerdi orada. Ama cehenneme gitmezlerdi ki yine cennete giderlerdi. Ama o azaptan Allah kurtarmış. Kurtulduktan sonra ölmediler mi, yine öldüler tabii. Ama en azından Lut a.s. ve ailesi kendilerine karşı çıkanların ne hale geldiklerini gözleriyle görmüş oldular. Eceli müsammaya kadar yaşadılar. Cenabı Hakk’ın onlara verdiği sürenin sonuna kadar yaşadılar.

‘’ kezâlike neczîmen şekar’’ (kamer35)

‘teşekkür etmesini bilenlere hep böyle mükafat veririz’

Yani Allah’ın verdiği nimetlere uygun davrananlara, biz böyle mükafat veririz.

Ne oluyor?

O kurtuluyor. Onunla birlikte inananlar kurtuluyor, diğerleri helak olup gidiyorlar.

Yani siz de, size gönderilmiş olan Kur’anı kerim’e uyar, bu yolda giderseniz; diğerleri helak olur ve siz kurtulursunuz demektir bu, manası bu.

‘’ve lekad enzerahum batşetenâ fe temârav binnuzur’’ (kamer36)

Lut a.s. onları uyarmıştı; Cenabı Hakk’ın cezası fena olur diye. Yani Allah’ın baskınına karşı uyarmıştı. Gelin benim dediğime uyun, yoksa Allah’ın cezası fena olur, hem bu dünyada hem ahrette diye uyarmıştı.

Ama onlar ne yaptılar?

Onlar bu uyarılar karşısında şüpheye düştüler diye tercüme edilmişte, öyle değil

‘’ şüpheye düşmüş göründüler’’ doğru mâna bu olması lazım.

‘’temâra’’ Arapça bilenler için söyleyeyim hatırlasınlar, mesela ‘’merdâ’’nın manası:hastalandı, ‘’……..’’nın manası: ‘’hasta numarası yaptı.

‘’temâra’’ ne olur; şüpheye düşmüş numarası yaptı olur.

Şüpheye düşmedilerde, çünkü şüpheye düşmüş olsalar Cenabı Hakk bunları sorumlu tutmaz.

Yani peygamberin tebliği karşısında şüpheye düşmüşler, bu şüphe normaldir. Çünkü gerçeği arayan insan birçok konuda şüpheye düşer, araştırır ve o şüphesini giderir.

Bunlar şüpheye düşmüş olsalar, yani Lur a.s kendi tebliğini çok açık ve net bir şekilde anlatamamışsA Allah bunlara ceza vermez.

‘’li yehlikene men heleke an beyyinetin ve yahya men hayye an beyyineh’’ (enfal42)

‘helak olan açık bir şekilde bilerek helak olsun, yaşayanda bilerek yaşasın’

Cenabı Hakk çok net bir şekilde insanların önünü açar. Onun için ben burada mana vermeden mealde ne mana vermişler diye baktım, burada şüpheye düştüler diye, uyarmalara karşı şüpheye düştüler diye mana vermişler. <<sizinkindede öylemi>>

İZLEYİCİLER: şüphe ile karşıladılar

_ şüpheyle karşılamakta, şüpheye düşmekte, bu, insanlarda olur. Şüphe hiç yadırganacak bir şey değildir.

Şüphe ilim için olmazsa olmaz bir şeydir. Normaldir. İnsansanız şüpheye düşersiniz. Ama peygamber o şüpheyi gidermek için gelmiştir. Gerçekleri ispatlamak için gelmiştir. O zaman ona göre mana vermek lazım, değil mi?

‘şüpheye düşmüş gözüktüler’

Eğer bunlar şüpheye düşmüş olsalar, ahrette zaten günahlarını itiraf falanda etmezler, değil mi?

‘’ve lekad râvedûhu an dayfihî..’’ (kamer37)

‘Lut a.s.’ın misafirinden murat almak istediler onlar’

Biliyorsunuz  melekler erkekler kılığında Lut a.s.’a misafir gelmişti. Bunlarda homoseksüel kişiler olduğu için Lut a.s.’ın kapısını kestirmişti, onları bize ver diye.

‘’fe tamasnâ a’yunehum’’ (bizde kamer 37)

‘onların gözlerini sildik’

Yani gözlerini görmez hale getirdik.

‘’ fezûkü azâbi ve nuzur..’’ (kamer37)

‘azabımı tadın’

Ve uyarıların karşısında tadın.

‘’ ve lekad sabbehahum bukraten azâbun mustakır’’ (kamer38)

‘sabah erkenden, yani gün ağarırken kalıcı bir azap, onların üzerlerine çöktü kaldı’

‘’ fezûku azabi ve nuzur’’ (kamer 38)

‘azabımı ve uyarılarımı tadın bakalım’

Şimdi Lut Gölü hâlâ orda duruyor, Cenabı Hakk’ın bir ayeti,belgesi olarak. Oradaki yanardağın izleride duruyor <<hâlen kaynar su akıyor… nefes alamıyor insan>>

‘’ve lekad yessernal kur’ane lizzikri fehel min müddekir’’(Kamer40)

Bakın tekrarladı Cenabı Hakk. Bu dersimizde 3. kez tekrarlanıyor.

‘Yemin olsun Kur’anı anlaşılsın diye kolaylaştırdık. Hani düşünüp, anlayan?’

*Yani hâlâ bu anlatılanlardan anlamadınız mı? Bak işte kolay, gayet rahat anlaşılıyor* diyor Cenabı Hakk.

Ama düşüneceksin, taşınacaksın, kafayı çalıştıracaksın!

 

Böylece bu dersimizide bitirmiş olduk.

Cenabı Hakk Kur’anı Kerim’i çok iyi anlamamızı nasip etsin. Başkalarına laf yetiştirmek için uğraşmayalım, biz kendimiz anlamaya çalışalım.

EL FATİHA…

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın