Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar

22 Şubat 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Abdülaziz Bayındır:

Bugün Hucurat Suresi’nin son ayetlerini okuyacağız.  Sure’nin 13. Ayetini geçen hafta okumuştuk. Bu hafta hızlıca o ayeti de okuyalım konu bütünlüğünün sağlanması açısından. “Ey insanlar sizi bir erkekle bir dişiden yarattık.” Bütün insanlığın anası ve babası aynı kişilerdir. “Sizi halklara ve kabilelere böldük.” Halklar ve kabileler olarak oluşturduk. Mesela bir Türk milleti var. Türk milletinin çok değişik boyları var. Azeriler var, Kazaklar var, Türkmenler var, var da var. Bunların kendi içlerinden de bir takım oymakları var. “Tüm bunları yaptık ki birbirinizle tanışasınız bilişesiniz.” Yani asıl konu insanların kendisini başkasından üstün görmesi değil tanışmasıdır. Karşılıklı tanışmayla, konuşmayla görüşmeyle insanlar kendilerini karşısındakine anlatırlar onlar kendisine anlatır ve birlikte bir şeyler yapma imkânı ortaya çıkar ya da bir konuda yarış meydana gelir. Eğer yarışma yapılan konu hayırlı bir konu ise herkes ondan istifade eder. “Allah yanında en değerli olanınız kendini en iyi koruyanınızdır. (Hucurat 49/13)”  O zaman demek ki hiçbirimiz kendimizi salıveremeyeceğiz. Kendimizi çok iyi korumak zorundayız.

Koruma ne demektir? Sahip olduğunuz değerlerin kaybolmaması için çalışmak demektir değil mi? Mesela “sağlığını koru”. Olmayan şey korunur mu? Olmayan şey korunmaz değil mi? En büyük korunma neydi? Şirke karşı korunmaydı. O zaman demek ki insanda bir tevhit inancı var. O inanç olmazsa neyi koruyacaksınız?

Daha önce okuduğumuz birçok ayette görmüştük. Her insan yakın çevresinde uzak çevresinde ve kendinde gördüğü ayetler sebebiyle Allahın varlığını ve birliğini kesin kes kabul ediyor. Ama sonra kendini koruyamayınca araya bir takım aracılar konulmasını da hoş karşılamaya başlıyor.

İnsanların yapısında doğrular bulunduğu için peygamberler insanlara kendi yapılarında bulunan doğruları hatırlatırlar. Onun için peygamberlerin görevi neydi tezkir değil mi? Yani insanlara hatırlatıyor. “Bak sen şunu şunu biliyordun. Ben size yeni bir şey söylemiyorum” diyor peygamberler. Hepinizin yapısında zaten var. Şimdi siz burada Kuranı Kerimi dinlediğiniz zaman sizin yapınıza ne kadar uygun düşüyor değil mi? “Ben zaten böyle düşünüyordum” der birçok kimse. Bu ne demektir? Benim yapımda bu zaten vardı demektir. Ondan dolayı mutlu olursunuz, rahatlarsınız. İnsanların görevi de tezekkürdür. Peygamberlerinki tezkir insanların görevi tezekkür. Peygamberler hatırlatıyor insanlar da hatırlıyor yani zihinlerini yokluyorlar ha gerçekten öyleydi diyorlar. İnsanlarda zaten var olan şeyleri söyledikleri için o peygamberlere inananlar çok sağlam inanıyor. İnanmayanlar da yanlış yaptıklarını çok iyi biliyorlar.

“Allah katında en değerli olanınız kendiniz en iyi koruyanızdır.  (Hucurat 49/13)”  Mesela Allahın yasaklarını düşünün içki yasağı var. İçki içen kişi kendini korur mu? Korumaz yani bunu bütün dünya bilir. Kumar oynayan kişi kendisini korur mu? Ya da zinaya ahlaksızlığa düşen kişi kendini korur mu? Bakın bütün bunlar bir sürü pislikleri arkasından getiriyor. Bundan birkaç sene evvel Türkiye’de kumarhaneler serbest bırakılmıştı. Yani devletin kontrolü altında kumar oynanmasına müsaade edilmişti. Televizyonlarda ne cinayetler görüyorduk kumar yüzünden işlenen cinayetler. İçki yüzünden meydana gelen trafik kazalarını, cinayetlerini ailelerin yıkılışlarını, insanların perişan oluşlarını görüyoruz. Uyuşturucu yüzünden neler olduğunu görüyoruz. Yani Cenabıhakkın koyduğu yasaklar insanı tehlikelerde koruyucu şeylerdir. Koyduğu emirler de insanı güçlendirici şeylerdir. Böyle bir kişi kendi varlığını korumuş olur ve Allahın kendisi için belirlediği eceli tam olarak yaşar. Yani bir makine düşünün onda bir son ulanma tarihi vardır. Yani fabrikası der ki ekonomik olarak bu makine en çok şu kadar zaman kullanılabilir. Onun kullanma şartlarına uygun olarak kullanılmaması halinde o ömrü bitirebilir mi o makine? Daha erken devre dışı bırakılır. İşte Allahütealâ da yarattığı her insan için bir eceli müsemma belirlemiştir. Yani her insanın yaşayacağı bir süre vardır. İşte şu kişi elli sene, şu atmış sene, şu yetmiş sene, şu yüz sene diye. Peygamberler hep gelmiş demişlerdir ki “Allaha kul olun, benim sözümü dinleyin. Dinleyin ki Allah sizi nimetlendirsin ve sizi eceli müsemmanıza kadar yaşatsın.” Dinlemezseniz ne olur? Erkenden ölür gidersiniz. Yani o eceli müsemmanızı tamamlamış olmazısınız. Cenabıhakkın yarattığı zaman insanlara eceli müsemma biçtiğini Kuranı Kerimde belirtiyor. Belirlediği bir süre vardır. İnsanlar yanlış davranışlarıyla o süreyi kısaltırlar.

Şimdi burada buna madem başladık bir tek örnekle bu işi bitirmeye çalışalım. 37. Sureyi açarsanız bir zahmet. 139 ayeti açın. Saffat Suresi’nin 139. Ayeti. Ondan önce şeyi bir okuyalım gene. Her defasında okuduğumuz Nuh Suresi’nin ilk ayetlerini okuyacağız. “Nuh’u kavmine elçi gönderdik. Onlara acıklı azap gelmeden önce kavmini uyar. (Nuh 71/1)” Yani bir takım yanlış davranışları var. Bunlar cezayı hak ediyor. Ceza gelmeden önce Allah bir peygamber göndererek onları uyarıyor. Şunları şunları yapın yoksa sizin bu gidişatınız ceza giymenizi gerektiriyor diye. Şimdi ilk okuduğumuz ayet açısından bakarsak yani bu kavim kendini korumuyor. Allah katında en değerliniz kendini en iyi koruyanınızdır diyor ya ayet. Şimdi ne dersiniz? Oğlum terli terli sokağa çıkma hasta olursun. Bana bir şey olmaz. Peki, çık da görüyüm dersiniz değil mi? Çıkar ve hasta olur değil mi? Kış günü terli terli çıkarsa hasta olur. Cenabı hak da koyduğu kurallar açısından bunların yanlış gittiğini gönderdiği peygamberle onlara bildiriyor. “Dedi ki ey kavmim ben sizi açıktan açığa uyarıyorum. (Nuh 71/2)” Yanlış yapıyorsunuz. Mesela şoför hızlı gidiyor siz yandan uyarıyorsunuz. Kardeşim sürati düşür kaza yapacaksın değil mi? “Allaha kul olun ve ondan korkun.” Yani kendinizi koruyun. Az önceki takva kelimesi ile ilgili. Cenabıhakkın vereceği cezadan kendinizi koruyun. Neden Allahın vereceği ceza? Çünkü bu kanunları o koymuştur. Az önce söylediğimiz şeyde de… Kışın terli terli sokağa çıkıp soğuğa çıkan hasta olur. Bu kanunu koyan kim? Allah koymuş değil mi? Allah böyle bir kanun koymayabilirdi. O zaman terli terli sokağa çıkan kişi kışın hasta bile olsa iyileşebilirdi. Ama kanunu öyle koymamış hasta olur diye koymuş. O zaman Allaha karşı kendinizi koruyun dendiği zaman Allahın koyduğu kanunlar var. Bu kanunlara karşı kendinizi koruyun demektir.

“Bana itaat edin yani benim sözümü dinleyin. Böyle yapın ve sizin günahlarınızı bağışlasın Allah.” Bak yanlış işler yapıyorsunuz. “Sizi eceli müsemmanıza kadar yaşatsın. (Nuh 71/3)” Yani Allahın emirlerine karşı kanunlarına karşı kendinizi koruyun sözlerimi dinleyin. Allah günahınızı bağışlasın ve sizi eceli müsemmanıza kadar yaşatsın. Nuh’un (as) söylediği bu. Peygamberimiz da yanı ifadeleri kullanıyor diğer peygamberler de. Peki, Nuh’un (as) sözünü dinlemeseler eceli müsemmalarına kadar yaşayacaklar mı? Yaşamayacaklar. Dinlerlerse yaşayacaklar. O zaman Allahın yaratırken belirlediği ecele, eceli müsemma deniyor. Falanca kişi şu kadar sene yaşayacak. Şimdi Nuh (as) geliyor diyor ki şöyle yapma Allahın cezası gelir. Yaparsan eceli müsemmana kadar yaşarsın. Gerçi biz bilmiyoruz eceli müsemmamızın ne kadar olduğunu ama farz edin 100 seneyse 100 seneyi yaşarsın. Yoksa ne olur? 80 inde gidersin 60’ında gidersin, 40’ında gidersin. Açıkça anlaşılmıyor mu burada?

Şimdi öbür ayeti açalım. Saffat Suresi’ndeki ayeti. Bunun bir örneği. Allahütealâ Kuranı Kerim’de her konunun örneğini vermiştir. Onu arayıp bulabilirsek zihnimizde hiç şüphe kalmayacak şekilde o konu açıklanır. Ecel konusunda da burada da örnekler başka yerde de var. Konumuz ecel değil ama bir cümle söyledik. Genel anlayışa aykırı olduğu için ben bu örneği okuyorum. Yoksa konumuz bu değildi. Yani zihninizde bir soru kalmasın diye bunu okuyorum. Ondan sonra asıl konuya devam edeceğiz. Çünkü bizde genel anlayış insan doğmadan önce başına gelecek her şeyler yazılmıştır. Ne bir saniye gider ne bir saniye gelir şeklindedir. Eğer böyleyse o zaman Nuh’un uyarısının bir anlamı var mı?

“Yunus gönderilen elçilerdendir. Dolu gemiye kaçmıştı. (Saffat 37/139-140)”Demek ki Allahtan izin almadan görev yerini terk ediyor. İzinsiz gidene kaçtı denir değil mi? Şu öğrenci okuldan kaçmış. Oğlum niye kaçtın? Yok, ben hocadan izin aldım. Gerçekten aldın mı? İzin almışsa kaçmış sayılır mı? Almamışsa kaçmış sayılır. Peki, Yunus (as) kimden izin alacaktı? Allahın elçisi. İzinsiz olarak görev yerini terk ettiği için kaçmış. Kaçınca ne olur suçlu duruma düşer değil mi? Yani kendini korumamış olur değil mi? Cezayı hak eder. Gemi dolu ya tabi gemi dediğiniz küçük bir teknedir mutlaka. Bugün bizim bindiğimiz gemilerden değil. E dolu. Ya hepsi birden batacak yolcu dolu ya da birisini atacaklar. İkisini atacaklar, diğerleri kurtulacak. Kimi atalım kura çekeceğiz kura kime çıkarsa onu atacağız denize. “Kura çekildi ve Yunus kaybetti.” Denize atılacak. “Sonra onu bir balık yuttu. (Saffat 37/140-141)” Şimdi o büyük balıkları biliyorsunuz ağızlarını açtığı zaman oradaki adam balığı görmez ki mağaraya girdiğini zanneder ağzı açık olduğu için. Balık onu yutuyor. O kendi kendini ayıplıyor. Çünkü yutulduğunu bilse gitmemek için boğazından aşağıya gitmemek için mücadele verir, girerse çıkmak için mücadele verir kendini ayıplamakla meşgul olmaz. “Eğer Yunus tespih etmeseydi o balığın karnında eriyip gidecekti…” Yani o balık onu hazmedecekti ölecekti tabi. Ne zamana kadar? “…yeniden dirilecekleri güne kadar.  (Saffat 37 / 142)” Çünkü Tespih çekmeseydi öyle olacaktı. Tespihi neydi? “Dedi ki yarabbi senden başka ilah yok. Senin burada bir kusurun bir eksiğin yok.” Yani senin bir elçin bu duruma düşecek adam mıydı değil. “Ben yanlış yaptım dedi. (Enbiya 21/87)” Suç bende yoksa sen bir elçini korumamış falan değilsin. Ben kendimi tehlikeye attım. Şimdi burada bir takva var mı? Bu sözde bir tövbe var takva yok. Kendini korumamış Yunus (as). Ama tövbe ediyor. Balık tarafından yutulduğunu bilmediği için böyle söylüyor. Yutulduğunu bilse insan bu cümleyi kurabilir mi o sıra? Bütün gayretini kurtulmaya harcar değil mi? Eğer bu tespihte bulunmasaydı balığın karnında kıyamet gününe kadar kalırdı. Tespihte bulununca ne oldu? Eceli müsemmasına kadar yaşama imkânı elde etti. Tespihte bulunmasaydı diyelim ki ömrü 100 seneyse 60 senede ya da 70 senede bitmiş olacaktı açıkça anlaşılmıyor mu? “Tespih yapınca onu bir boşluğa yani boş bir mekâna attık.” Balık demek ki ağzından çıkardı onu. “Ama o hasta.” Şimdi balığın midesindeki o asitler onu hasta etmiş. Büyük balıkların midesinde bir insanı 4-5 gün yaşatacak kadar oksijen varmış. O oksijeni alıp yaşıyor ama o arada da asitleri de alıp hastalanıyor. “Üzerine kabakgillerden bir bitki bitirdik.” Çabucak bitiyor ve üzerini güneşten koruyor denizin kenarında. “Onu aslında bir yüz bin kişilik şehre elçi göndermiştik.” Onlar inanmadıkları için bu şehri terk etmişti. “Yunus geri döndükten sonra inandılar. Onları da belli bir süreye kadar nimetlendirdik.” (Saffat 37/142-147) Şimdi net olarak anlaşıldı mı?

O zaman, “Allah yanında en değerliniz kendimizi en çok koruyanınızdır. (Hucurat 49/13)”   Kendimizi ne kadar korursak hayatımız o kadar kaliteli olur. Kendimizi ne kadar iyi korursak ahretimiz de o kadar güzel olur. Hem mutlu oluruz hem sağlıklı oluruz hem huzurlu oluruz. Bu mutluluk hem dünyada hem ahirette olur.

(Cinayet ve ecel ilişkisi ile ilgili bir soru geliyor.) Cinayet tabii… Şimdi bizim akait kitaplarımızda bir de şu vardır. Maktul eceliyle mi ölür yoksa eceli gelmeden mi ölür ne derler kitaplarda? Eceliyle ölür derler değil mi? Yani akait kitaplarında bu yazar. Peki, Allahın kitabında ne yazıyor. Bunu niye böyle söylüyorum? Çünkü bizim her defasına size hatırlatıyorum burada bizim ulemamızı Kuran’la irtibatı çok asırlar öncesinden kesilmiştir. Yani şöyle peygamberimizden sonraki ilk asrı bir kenara bırakırsanız mezhepler Kuranın dışında oluşmuştur. Bu çok bizim bu cemaate garip gelmez de internetten dinleyenler çok şaşıracak tabi böyle şey mi olur diye. Mezhepler Kuran’ın dışında oluşmuştur. İster inançla ilgili yani akideyle ilgili mezhepler olsun ister amelle ilgili mezhepler olsun. Ondan dolayı hangi konuyu Kuranı Kerim’le ilintilendirirseniz yanlışları görürsünüz ama şunu söyleyeyim bakın burada bizi dinleyenler zannediyorlar ki bir iki dinlemeyle bu iş hallederiz. Bu o kadar kolay bir şey değildir. Ayetler arası ilişkileri çok iyi bilmek lazım. Siz ayetler arası ilişkileri bilmezseniz az önceki ecel konusunu anlayamazsınız. Mesela “Her ümmetin bir eceli vardır. Ecelleri geldi mi ne bir an onu geriye bırakılmasını talep edebilirler, ne de ecelin önüne geçebilirler. (Yunus 10/49)” Şimdi bu ayeti okuduğunuz zaman ne yapacaksınız? Demek ki bu da değişmezmiş dersiniz. İşte maktul eceliyle ölür dersiniz. Fakat ayetler arasındaki ilişkileri kurduğunuz zaman şunu anlarsınız: ecel gelinceye kadar değişiklik olabilir. O son an gelinceye kadar. Son an geldi mi Allah artık değiştirmez. O zaman onu anlarsınız. Onun için yani şimdi burada bizi dinleyenler hemen arkasından âlimliğe soyunmasınlar sakın. Çok büyük hatalar yaparlar ve bunları zaman zaman duyuyoruz. Öyle bu iş o kadar basit bir iş değildir. Kuranı Kerim, Kuranı Kerim tarafından açıklanmıştır. Ama bu açıklamayı öyle iyi Arapça bilmeyen, ekip çalışması yapmayan ulema bulamaz. Ekip çalışması olacak ve iyi Arapça bilecek. Allahütealâ diyor ki “Bu bir kitaptır ki ayetleri açık açık açıklanmıştır, Arapça okuyuş olarak.” Herkese mi açık? Hayır. “Âlimler topluluğu için. (Fussilet 41/3)” Ekip çalışması yapan Arapça bilen âlimlere için açıktır. Başkalarına? Başkalarına kendilerine lazım olduğu kadarıyla açıktır. Ama bu kadar detayı ilmi çalışma falan dediğiniz zaman ekip çalışması, ilim adamlarının çalışması gerekir.

Şimdi evet onu da bu arada konuşmuş olalım. Konu konuyu açıyor ama bu tür konuları sık sık dile getirmek gerekiyor çünkü tüm İslam âlemine bakarsanız akait kitaplarına bakarsanız “maktul eceliyle ölmüştür” der. Bir adam birisini öldürüyor “canım bu adam bu saatte ölecekti”. O zaman bu kişiye niye günah yüklüyorsunuz ki? Azrail’in görevini yapmış!

Şimdi bakın Kehf Suresini açın. Kehf Suresi’nin 80. Ayeti. Önce 74. Ayetine bakalım. Hani burada Musa’nın (as) bir kişiyle Allah’ın kullarından bir kulla karşılaşmaları anlatılıyor. Bu kulun Hızır olduğu da Peygamberimiz tarafından haber veriliyor. “Musa ile Hızır gittiler. Bir erkek çocuğuna rastladılar. Hızır hemen o çocuğu öldürdü. Musa dedi ki bunu nasıl yaparsın bir çocuk suçu yok bir şeysi yok. Bir başkasını da öldürmüş değil. Bunu nasıl yaparsın? Sen gerçekten çok yadırganacak bir şey yaptın. (Kehf 18/74)” Hızır da dedi ki bu Hızır tabi bir melektir. Ayeti dikkatle okursanız bunun bir melek olduğu kesin. Melek olmasa zaten onu orada öldürdüğü an oradaki insanlar bunu linç ederler. Ama Musa’dan (as) başka hiç kimse bunu görmüyor. “Sana demedim mi ki benimle birlikte olmaya dayanamazsın. (Kehf 18/75)” dedi.

Sonra 80. Ayette bu çocuğu niçin öldürdüğünü anlatıyor. Dikkatle dinleyin. “Oğlan çocuğuna gelince…” onu niye öldürdüm bak dinle diyor. “Onun ana babası mümin insanlardı. Korktuk ki bu çocuk büyüdüğü zaman annesini babasını taşkınlığa ve kâfirliğe iter. (Kehf 18/80)” Şimdi bu çocuk eğer o anda eceli gelmiş olsa öyle bir söz söylenir mi? Zaten eceli gelmiş. Büyüdüğü zaman diye bir şey olmaz ki değil mi? O zaman ne yapmış oluyor? Eceli gelmeden öldürülmüş oluyor. Zaten sonunda diyor ki ben bunların hiçbirini kendiliğimden yapmadım diyor. Bunların hepsi Allahütealâ’nın bana emirleri. Ecele müdahale ama müdahale olduğu belli… Başka ayetlerde de var. Bu konuda çok sayıda ayet var Kuranı Kerim’de ama şimdi bu kadarla yetinelim. Daha sonra konu geldikçe tekrar tekrar inşallah…

(Soru geliyor duyulmuyor.) İyi ya, eceli müsemmasını tam olarak yaşayıp yaşamamak kulun tavrına bağlı… Mesela Ali İmran Suresi’nde bir ayeti kerime olacak, “Allah yolunda şehit olanlar var.” Allahütealâ diyor ki bunlar yaşasalardı elde edecekleri şeyler şimdi şehit oldukları zaman elde edecekleri şey kadar değildir. O zaman ne demektir bu? Kendi canlarını Allah yolunda feda etmişler demektir tamam mı? Şimdi o ayeti okuyalım: “Allah yolunda öldürülür ya ölürseniz Allah tarafından bağışlanma ve yapacağı ikram bunların elde edecekleri şeyden daha hayırlıdır. (Ali İmran 3/157)” Yani yaşasalardı elde edecekleri bir şeyler vardı bunların. Allah yolunda öldürüldükten sonra elde edecekleri daha hayırlıdır. Neyse çok sayıda ayet var bu konuda zannediyorum zihninizde bir soru kalmamıştır. Şimdi asıl konumuz bu olmadığı için…

(Soru geliyor duyulmuyor) Yok Peygamberimiz söylüyor demedim, hadisi şerifte öyle bir şey yok. Kuranı Kerim’de kullardan bir kul (diye geçiyor).  Peygamberimizin hadisinde de Hızır kelimesi geçiyor. Onun bir melek olduğunu ben kendim çıkarıyorum ayetlerden. Hızır’ın bir melek olduğunu ben kendim anlıyorum buradan. Anlamamın sebebi de mesela Peygamberimizin hadisinde de var. Yıkılmak üzere olan duvara işaret ediyor düzeliyor. Yıkılmak üzere olan duvar işaretle düzelmez hiçbir insanın işaretiyle düzelmez. Ondan sonra gemiyi deliyor. Deldiğini bir tek Musa (as) görüyor. Hâlbuki o gemide bulunan insanlar birisinin gemiyi deldiğini görse o adamı boğarlardı orada. Bırakmazlardı yani müsaade etmezlerdi. İşte o çocuğu öldürüyor. Arkasından da diyor ki bunlar ben kendiliğimden yapmadım diyor. Bir de Musa’ya (as) diyor ki “sen benimle birlikte olmaya sabredemezsin” diyor. Şimdi bir peygambere karşı böyle bir şey söylenemez. Peygamber kendisine uyulması için gönderilmiştir. Yani bütün… Tabi bir peygamber için böyle bir işi bir peygamber zaten yapamaz peygamberin yaptığı davranışlar insanlara örnek olacak davranışlardır. Bunlardan hiçbirisi insanlara örnek olacak bir davranış değil. O zaman burada nedir? Bizim birçok gördüğümüz olayın bilmediğimiz bir perde arkasını Cenabıhak Musa’ya (as) göstermiş. O perde arkası insanların yapabileceği bir şey değildir. Cenabı hakkın melekleri tarafından yapılan şeylerdir. İşte o bakımdan dikkatle incelediğimiz zaman bunun bir insan olması mümkün değil. İnsan olsa bir peygambere böyle davranması zaten onu dinden çıkarır. Ha peygamber olamaz neden olamaz? Yani o Hızır peygamber olamaz. Peygamberlerin bütün davranışları insanlara örnektir. Eğer Hızır peygamber olacak olsaydı o zaman birisi gider gözüne kestirdiği bir çocuğu öldürürdü. Niye öldürdün? Derdi ki “siz bilmiyorsunuz anasını babasını yoldan çıkaracak”. Ondan sonra gider birinin camını kırardı niye kırdın?  Sonra şöyle olacak… Yani mutlaka bir bahane bulunurdu. Bunun peygamber olması mümkün değil çünkü bu tavırların hiç birisi insanlara örnek değil. (Veli olabilir mi?) Hepimiz veliyiz canım. Velilik özel bir şey değil ki. Her müslüman Allahın velisidir. Öyle bir şey de olmaz. Onu kendi kafalarından uyduruyorlar. Şimdi insanlar yoldan çıkmayı baştan kafalarına koymuşlarsa ondan sonrası kolay. Şimdi her mümin Allahın velisidir. Cenabıhak böyle söylüyor. Biz Allahın velisi isek yani Allahın dostuysak bize de böyle bir şey olmaz. Bizlere böyle bir şey olmuyor yani. Dolayısıyla yani o Allahın velisi de Musa Allahın velisi değil mi yani? Öyle şey olur mu?

(“Alacağımız ders nedir?” diye soruluyor.) Alacağımız ders şu: yani her bir olayın bir arka planı vardır. Siz onu göremezsiniz. O arka plan sizin çok hayrınıza olabilir. Yani şimdi mesela o ailenin çocuğunun ölmesi. Siz kendinizi öyle bir baba olduğunuzu düşünün. 10 yaşında kabına sığmayan bir çocuğunuz ölüyor. Ne kadar üzülürsünüz değil mi. Ama onun arka planında o çocuk yaşasaydı sizi yoldan çıkaracaktı. Ya öyle mi? Birisi size bunu anlatsa “ya o zaman şükretmem gereken bir olay” dersiniz değil mi? İşte bu o. Ondan sonra gemisinin birisi tarafından delindiğini görse gemi sahibi ne yapar? Önce adamı gemiden atar. Sonra da iyice bir pataklar. Hatta öldürebilir de. “Sen bu kadar adamı batıracaksın ya!” Ama ona birisi söylese ki “bak ileride senin gemini alacak birisi var,” “hay Allah razı olsun!” der. Şimdi o zaman ne oluyor? Herhangi bir şey kendimiz sebep olmamışsak bir olumsuzluğa, onun arkasında mutlaka bir hayır beklemek lazım. Çünkü Cenabıhak ayetinde diyor ki: “Başına gelen iyilik Allahtan, kötülük kendindendir. (Nisa 4/79)” Eğer kendin bir şey yapmamışsan, o başına gelen musibet gibi gözüken şey mutlaka hayrına olabilir. İşte bu olayların arkasındaki şeyi bize göstermiş oluyor. Tabi Peygamberimiz de diyor ki: “Allah Musa’ya rahmet eğlesin keşke biraz daha sabretseydi de birçok şeyi daha öğrenseydik.” diyor. Üçünün de arka planında hayır var.

(Soru: “Musa (as) imtihan mı oluyordu?”)Musa (as) burada imtihan olmaz çünkü o olayların her birisi bizim imtihan olduğumuz konular değil. O olaylar bir insan olarak bizim normal karşılayabileceğimiz olaylar değil. Dolayısıyla imtihan meselesi değil. O sadece bizim yanlış gördüğümüz şeylerin hani Cenabıhak diyor ya “Belki siz bir şeyden hoşlanmazsınız ama o sizin hayrınızadır. (Bakara 2/216)” İşte bu onun örneğidir. Yani Allah her şeyin örneklerini vermiş ya Kuranı Kerim’de. Bizim açımızdan öyle. Onun için Musa diyor ki bu çocuk bir başkasını öldürmedi diyor. Yani bu çok acayip bir şey böyle şey olur mu diyor yani Musa (as). Haklı, bizim açımızdan Musa (as) haklı.

Peki, şimdi devam ediyoruz dersimize. “Allah yanında sizin en değerliniz kendini en iyi koruyanınızdır.” O zaman kendimizi korumamız lazım. Her şeye karşı her türlü olumsuzluklara karşı koruyacağız. En büyük korumayı da şirke karşı yapmamız lazım. Onun dışındaki her şeyin bir çıkış yolu var ama şirkin çıkış yolu yok. “Allahütealâ her şeyi bilir ve her şeyin iç yüzünden haberdardır. (Hucurat 49/13)”

“Bedeviler amenna (inandık) dediler.” Ya Muhammed,  “De ki: siz inanmadınız. Teslim olduk deyin. O iman henüz sizin kalbinize girmiş değil. Eğer Allaha ve resulüne itaat ederseniz, Allah sizin yaptığınız şeylerden hiçbir eksiltme yapmaz, amellerinizin karşılığını verir. Allah bağışlar ve ikramda bulunur. (Hucurat 49/14)” Ama iman henüz sizin kalbinize yerleşmiş değildir. Peki, iman nasıl kalbe yerleşir yarabbi nasıl olur? “Müminler Allaha ve onun elçisine inanan insanlardır.” Şimdi bunlar diyecek ki biz de inanıyoruz. Bu insanlar münafık falan değil. Kendilerini gerçekten mümin sayan insanlar. Medine yakınındaki çöl Arapları… “Sonra da şüpheye düşmeyen insanlardır. Şüphe yok. “Mallarıyla, canlarıyla Allah yolunda cihat edenlerdir.” Müminler bunlar. Allaha ve elçisine inanan, şüpheye düşmeyen, malıyla canıyla Allah yolunda cihat edendir. Çünkü senin için Allah yolundan daha önemli bir şey olmaz. Bir numara o. Her şeyden daha önemlisi o. “O peygamber müminler açısından kendi canlarından daha önce gelir. (Ahzab 33/6)” diyor Cenabıhak değil mi.  Allahın dini her şeyden daha önce gelir. Gerçekten inanıp inanmadığınızı test etmek istiyorsanız işte ölçü burada… Allaha ve resulüne inanan, şüpheye düşmeyen, malıyla, canıyla Allah yolunda cihat eden kimseler. “Sadık olanlar bunlardır. (Hucurat 49/14)” Yani iddiasında doğru olanlar onlardır.

Şimdi bundan önceki surede bu ayetin çok güzel açıklaması var. Fetih Suresi’nin 11. Ayetini bir zahmet açın. Bir önceki sure, Fetih 11. Şimdi olayı bir hatırlayalım. Peygamberimiz (sav) Medine’den kalkıp Mekke’ye gidiyor zilhicce’de. Hac için. Müslüman olduğunu söyleyen çevredeki Arap kabilelerine de haber gönderiyor: “Gelin hep beraber hacca gidelim.” Şimdi o Araplar bakıyorlar. Yahu bu Muhammed hacca gidiyorum diyor. Hicretin 6. Yılında. Hicretin 5. Yılında Mekkeliler Medine’ye kadar geldiler. Yahudilerle birlik oldular. Medineli münafıklarla da birlik oldular. Canlarını bunlar zor kurtardı. Allahtan bir rüzgâr müzgar esti de çekti gittiler şimdi öyle düşünüyorlar onlar da.  Diyorlar ki şimdi bunlar gitsinler. Hazır kucaklarına düşmüşler. Bunları kıtır kıtır doğrarlar. Eh biz de gidip de kendi canımızı tehlikeye atmayalım. Şimdi bunlar müslüman olduklarını söyleyen Araplar. “O bedevilerden geri kalanlar…” Çeşitli mazeretler ileri sürerek peygamber bizle birlikte Hudeybiye anlaşmasıyla sonuçlanan o sefere çıkmayanlar. “…şöyle diyecekler (ya Muhammed) biz de gelecektik ama iş güç, çoluk çocuk yani bir türlü bırakıp gelemedik! Bizim için de Allahtan bağışlanmamızı dile. İçlerinde olmayan bir şeyi söylüyorlar.” Aslında bunların her birinin öleceğini düşündükleri için gitmemişlerdi. Bilselerdi ki oradan zaferle geri dönüleceğini tabii ki gelirlerdi. “Peki, Allah size bir zarar vermek istese…” Hani siz Mekkelilerden çekinerek Allah size bir zarar vermek istese “…ya da menfaat sağlamak istese buna kim engel olabilir? Hayır, Allah bunların ne yaptığını çok iyi biliyor. (Fetih 48/11)” Bunların içlerindeki niyetleri her şeylerini biliyor. Haberdar.

İşin aslı ne diyor bakın burada. Siz şöyle bir kanaate varmıştınız. Bunlar gidiyor bir daha geri dönmezler. Medine de bize kalır niye canımız tehlikeye atalım, Mekkelilerle de niye aramızı bozalım kardeşim! “Siz şöyle bir kanaate düştünüz bu peygamber ve müminler artık geri dönmezler.” Hepsini kıtır kıtır doğrarlar orada. Yani “Ailelerine ebediyen dönmezler.” Mümkün değil bitti o iş. “Bu da içinizde baya bir hoşlandıran sizi zevklendiren güzel bir şey olarak içinizi süslüyordu. Ama kötü bir kanaate varmıştınız. Siz helak olmayı hak etmiş bir topluluksunuz. (Fetih 48/12)” Tabi. İşte burada diyorlar ki “biz de müminiz”. Siz inanmadınız velâkin teslim olduk deyin. Size karıştık katıldık teslim olduk yani müslüman olduk değil teslim olduk deyin. Yani sizin emrinize girdik deyin. Ama onlar kendilerini müslüman biliyorlar. Münafık falan değiller. Niye? “İman henüz içinize sinmiş değil, kalplerinize iyice yer etmiş değil. Allah ve resulüne itaat ederseniz Allah sizin yaptıklarınızdan bir eksiltme yapmaz. (Hucurat 49/14)” Bakın öbür ayetle birleştirin müminler Allah ve resulüne inanan sonra şüpheye düşmeyen şimdi orası Allah yolu başında peygamber var. Sen şimdi canını manını düşünerek bunlar bir daha geri dönmez diyerek gitmiyorsun öyle mi? Oraya gidecektin ki o zaman mümin olduğunu ispatlayasın. Oraya gitmeliydin.

Şimdi bakın bir de şu 16. Ayeti okuyalım. Hatta hiç atlamadan hepsini okuyalım da oradaki mümin tipi karşımızda iyice şekillenmiş olsun. Şimdi bunu bu gün de çok görürsünüz. Biraz sıkıntı gördüğü zaman bakarsınız ki hiç kimse etrafınızda yok. Ama eğer bir menfaati paylaşmak bir itibarı paylaşmak olursa “bizi de gör biz de gardaşız bir de Müslüman’ız herhalde” bakarsınız ki etrafınız adamla dolmuş. “Kim Allah ve resulüne inanmazsa biz o kâfirler için alevli bir ateş hazırlamışızdır. (Fetih 48/13)” Allah ve resulüne inanıp güveneceksin. Peygamberi kendi canından üstün bileceksin.

“Göklerin ve yerin hâkimiyeti Allahın elindedir.” Hâkimiyet Mekkelide şunda bunda değil ki. Allah isteyeni bağışlar isteyeni azap eder.” İnsanın kendisi o azabı hak eder. Bu insanlara hadi Mekke’ye gelin diye teklif edilmişti gelselerdi kendilerini kurtaracaklardı. Gelmediler kendilerini zor duruma düştüler. “Allah çok bağışlar ve ikramda bulunur. (Fetih 48/14)” Şimdi bu geri kalmış olanlar… Gene hatırlayın Peygamberimiz (sav) Mekke’ye giderken Mekkelilerle Hayberli Yahudilerin bir ittifakı vardı. Peygamberimiz Mekke’ye vurursa Hayberliler Medine’yi işgal edeceklerdi. Haybere vurursa Mekkeliler Medine’yi işgal edeceklerdi. Dolayısıyla onu iki ateş arasında tutuyorlardı. Şimdi gidip de Mekkelilerle Hudeybiye anlaşmasını yapınca Müslümanların aleyhine hiç kimseyle ittifak yapmayacaklarını söyleyince Hayberliler korumasız kaldı. O zaman Hayber hazır bir lokma. Çok da zengin… Zengin ama askeri gücü yok. Müslümanlar için hazır lokma. Gidip alıp böyle hop mideye indirecekler. O kadar basit bir şey. Zaten Hudeybiye anlaşmasından üç hafta sonra gidip Hayber’i Müslümanlar aldı ve çok büyük ganimetler elde ettiler. Şimdi Mekke’ye peygamberimizle beraber gelmeyenler “ya Muhammed Haybere biz de gelelim.” Nasıl olsa hazır lokma… Oradan biz de payımızı alalım. “O geri kalanlar diyecekler. O ganimetler için yola çıktığınız zaman…” Çünkü o hazır ganimet gücü yok bir şeysi yok. Onu almanız Diyecekler ki e bırakın biz de gelelim. Biz de size uyalım. Onlar Allahın sözünü değiştirmek istiyorlar. Çünkü Cenabıhak o ganimeti peygamberimizle beraber Mekke’ye gidenlere vaat etmişti. Bu ayetin devamında da surenin içerisinde ileriki ayetlerde var o. De ki siz bize tabi olamayacaksınız. Allah bundan önce böyle bir hüküm vermiştir sizinle alakalı olarak. Bize uyamayacaksınız. “Diyecekler ki yok yok siz bizi kıskanıyorsunuz.” Öyle diyecekler. “Hayır, aslında bunlar anlayışsız bir topluluktur. (Fetih 48/15)”

Ondan sonraki ayet öbür ayetle tamı tamına bir mutabakat sağlıyor. “Sen şimdi şu geri kalan Araplara söyle…” Böyle bu hazır lokma için değil. Şimdi siz Müslümanım diyorsunuz ya hadi bakalım “…güçlü bir topluluğa karşı çağırılacaksınız. Kimdi o güçlü topluluk? Bizans’a karşı. Tebük seferi için çağırılacaksınız. “Onlarla savaşacaksınız onlar teslim olacaklar ya da müslüman olacaklar.” Gidildi orada Tebük çevresindekiler teslim oldular. Heraklius’a da Peygamberimiz mektup yazdı. Heraklius da teslim oldum manasına gelen altın falan gönderdi buraya ve çatışma olmadan geri döndüler. “İşte öyle bir savaşa çağırıldığınız zaman boyun eğer giderseniz Allah size karşılığını verir. Ama geri dönerseniz gene…” o Mekke’ye giderken yaptığınızı gene yaparsanız “…Allah size acıklı bir azap verir. (Fetih 49/16)” Bakın o ayetler bu ayeti nasıl açıklıyor değil mi?

Hucurat Suresi’ne geri dönüyoruz. Bak burada da el-Arap kelimesi orada da: çevre kabileler. İnandık “dediler o Araplar. De ki henüz inanmadınız. Yani Müslümanların idaresine teslim olduk deyin. Çünkü o iman henüz kalbinize girmiş değil.” İman içten olur. “Allah ve Resulüne boyun eğerseniz sizin yaptıklarınızdan hiçbir eksiksiz yapmadan karşılığını verir Allah size. Allah gafur ve rahimdir. (Hucurat 49/14)”

“Müminler sadece şunlardır. Allaha inanmış ve resulüne inanmış, sonra da şüpheye düşmemiş.” İşte bunlar gidecekler ölecekler bilmem şöyle olacak. Öleceksem ben de ölürüm. Allaha tam güven içerisinde olmak lazım. “Malları ve canlarıyla Allah yolunda cihad eden insanlardır.” Yani bütün zorluklara karşı direnen insanlardır. “İşte sadık olanlar onlardır. (Hucurat 49/15)”

Şimdi bunlar tabi kendilerinin samimi müslüman olduklarını hala düşünüyorlar ya. “De ki siz kendi dininizi Allaha mı öğretiyorsunuz?” Sizin içinizi en iyi bilen Allah. “Allah göklerde ve yerde ene varsa hepsini bilir. (Hucurat 49/16)” Sizin içinizde olanları da bilir. Allah her şeyi bilir.

“Şimdi müslüman olmuşlar diye senin başına kakıyorlar.” Baksana falan kabileyle savaştın filan kabileyle savaştın. Bak biz kendiliğimizden sana teslim olduk hiç savaşa falan girmeden. Kıymetimizi bil! Kardeşim müslüman olduysan olmasaydın cehenneme sen gidecektin oldun cennete sen gideceksin. “De ki Müslümanlığınızı benim başıma kakmayın.” Müslüman olduysanız ne güzel ama bunun benim şahsıma bir iyilik tarafı yok ki. Aslında başa kakması gereken birisi varsa o da Allah’tır. (Hucurat 49/17)” Bak sizi imana yönlendirmiş daha ne istiyorsunuz. Şimdi bu ayet de gösteriyor ki bu adamlar münafık falan değiller. İman daha kalplerine girmemiş. Bugünkü Müslümanlarda olduğu gibi bir menfaat gördüğü zaman Müslümanlar sarılıyor zoru gördüğü zaman kaçıyor. Hani bazı insanlar böyle sınırda ibadet eder[1] diye ayeti kerimede var ya.

(Bir soru geliyor ama duyulmuyor. ) Yok, Bizim anlamamız zor. Bizim açımızdan bak Cenabıhak ne diyor: “Siz kendinize Müslümanca selam veren bir kişiye sen mümin değilsin demeyin. (Nisa 4/94)”  Yani İslam olduğunu müslüman olduğunu söyleyene biz Müslümansın deriz. Ama burada Allahütealâ Peygamberine onların iç yüzünü anlatıyor. Allah anlatmasa Peygamberimiz de bilemez bunu. Gerçi o davranışları onu gösteriyor ama bir özür özürler diliyorlar. Gerçekte yalan söylediklerini ancak Allah bildirdiği için Peygamberimiz öğreniyor. Yoksa haklı olduğunu da düşünebilir Peygamber (sav). (Bunlar ashap değil mi?) Sahabedir elbette. Şimdi bizim bazı kimseler sahabeleri allar pullar kutsallaştırır. Ondan sonra milletin önüne set koyar adamı susturur falan. Yahu kardeşim onlar da insan! Münafığı da var işte böyle imanı zayıf olanı var kuvvetli olanı var hepsi var. Kimseyi kutsallaştırmak bizim haddimize değil.

“Eğer samimiyseniz imanınızda Allah size iman nasip ettiği için başınıza kakması gereken birisi varsa Allah’tır. (Hucurat 49/17)” Daha sen ne yani işte kıymetimiz bilin biz inandık. Zaman zaman gelir adamlar “ya hocam işte ben şarkı söylüyordum tövbe ettim geldim.” E tamam ne güzel. Ama işte işimiz yok maddi sıkıntımız var. Kardeşim çalışsana! Türkü söyleyemiyorum artık. E söyleme başka iş yap. Sanki ben mecburum adamı geçindirmeye! Şimdi orada bir sahneye çıktığı zaman aldığı paranın iki katını ben vereceğim gel bizim sahneye çık diyeceğim tövbe estağfurullah! Peki benim müslüman olduğumun parasını kimden alacağım o zaman! Yani sanki biz Allah rızası için yaparız yaptığımız şeyi başka bir şey için değil.

Şimdi bu Ahmet bin Hanbel’de bir hadisi şerif var. O hadis bu İslam’la iman farkını güzel bir şekilde ortaya koyuyor. Peygamber (sav) şöyle demiş: İslam dışta görünendir.” Yani biz baktığımız zaman görüyoruz. Az önce okuduğum ayette de olduğu gibi “Size müslüman olduğunu bildiren kişiye sen mümin değilsin demeyin.” İşte İslam başka iman başka bu tanımı siz ona yapmayın. Bunu Allahütealâ yapar çünkü milletin kalbinin içini o biliyor ama biz bilmiyoruz ki. Biz dış görünüşe bakarız. Peygamberimiz diyor ki: “İslam dıştan görünendir.” Biz dış görünüşe göre hareket ederiz. Tabi kâfir olduğunu müşrik olduğunu gösteren bir ifadesi yoksa. “İman kalptedir.” Onun için iman gaybdadır. Bakara Suresi’nin en başında “elledine yuminune bil gayb”[2] ifadesi vardır. “Onlar ki gayba inanırlar” diye tercüme edilir meallerde. Aslında biz de mealde öyle yazmıştık. Almanya’dan sağ olsun bir kardeşimiz bizi uyardı. Hocam bu gayba iman nasıl olur siz hem diyorsunuz ki gayb gözle görülmeyen insanın bilemediği şeylerdir diyorsunuz. Bilemediğiniz şeye inanıyorsunuz hâlbuki imanda kesinlik vardır. Vallahi biz de Enes hocayla düşündük yahu bu adam doğru söylüyor galiba dedik ondan sonra diğer arkadaşlarla da. Bu insanın kalbinde olan başkaları için gaybdır değil mi? O zaman “ellezine yum bil gaybda” ba’ya fi manasını verirsek fil gayb. Yani imanları kalplerindedir. İçten inanırlar. Kalpte iman olmaz da adam inandım derse ne olur o? Onu zaten anlatıyor ayetlerin devamında anlatıyor[3]. Efendim gayba inanırlar dedikten sonra zaten diğer ayetleri anlamanın da önü kapanıyor. Onun için ellezine yuminune bil gaybı “içten inanırlar” diye tercüme etmek lazım kalpten inanırlar diye tercüme etmek lazım. Çünkü “namazı kılarlar” tamam bu dışta görünen bir şey. “Size verdiğimiz rızıktan harcarlar.” Sana inene inananlar ahrete de kesin kes inanırlar. Şimdi ahiret gayb değil mi bizim için? Yukarda gaybda inanırlar.

Dolayısıyla o esas iman kalpte olan imandır. Kalp ile tasdiktir. İmanın kalpteki şeklini Peygamber bilmiyor. Melekler de bilmiyor. Şimdi önümüzdeki derste okuyacağız Kaf Suresi’nde. Şöyle bir sayfa çevirin 18. Ayet. “Kişi azından bir söz çıkarmaya görsün hemen yanında onu kayda hazır birisi bulunur. (Kaf 50/18)” Melek yani. Ağızdan çıkan sözü melek yazıyor. Ama kalpte olanı? “İnsanı biz yarattık içinin ona ne fısıldadığını biz biliriz.” Melekler de bilmez. “Ona şah damarından daha yakınız. (Kaf 50/16)” Orayı Allahtan başka kimse bilemediği için Peygamber bir insanı yola getiremez. Niye getiremez? Çünkü adam ben mümin oldum der kalbinde bu iman yoktur. Peygamber onu mümin zanneder ama aslında o münafıktır. Ondan dolayı Cenabıhak ne diyor ayeti tam olarak okuyalım. “Sen istediğini yola getiremezsin. Ama Allah isteyeni yola getirir.” Niye? “Çünkü gerçekten yola geleni en iyi o bilir. (Kasas 28/56)”  Sen dış görünüşle bilirsin ama kalbini Allah bilir. Ondan dolayı hiçbir peygamber ahirette cenabı hakka kalkıp şefaat edemeyecektir. Sen ne biliyorsun bunun kalbini ki kalkmış konuşuyorsun. Ondan dolayı şefaatle ilgili ayetlerin hemen “Allahın yanında onun izni olmadan şefaate yeltenecek de kim? (Bakara 2/255)” Çünkü Allah biliyor bu kişilerin neyi yapıp neyi yapmadığını içini dışını. Sen bilemezsin ki. Peygamber de bilemez. Allahın bilmediği ne var da ona anlatacaksın da Cenabı hakka karşı onu koruyacaksın?

“İslam görünen kısımdır, iman da kalpte olandır.” diyor Peygamberimiz. Sonra kalbine üç kere işaret etmiş ve şöyle demiş peygamberimiz. Takva buradadır. Asıl korumayı burada yapacaksınız. Takva buradadır. Takva buradadır.”

Şimdi bir de biliyorsunuz meşhur Cibril hadisi vardır. O hadisin Buhari’de geçen şeklinden okuyalım size. Kitab-ul İman’da 37. Bab. Ebu Hureyre’den rivayet ediliyor: “Bir gün Peygamber (sav) insanların içine çıkmış. Yani insanların arasındaydı. Ona bir adam geldi. İman nedir? diye sordu. Peygamberimiz cevap verdi: “İman,  Allaha meleklerine Allaha kavuşmaya elçilerine, öldükten sonra dirilmeye inanmandır.” Şimdi bakın bütün bunlar kalpte olan şeyler. Allaha inanma kalpte olandır. Meleklerine inanma, Allaha kavuşmaya inanma, elçilerine inanma, öldükten sonra dirilmeye inanma hep kalpte olanlardır. Kalpte olursa bir anlamı olur yoksa olmaz. Sonra sordu: İslam ne diye sordu. “İslam Allaha kul olmandır.” Şimdi Allah kulluk namaz kılacaksın. Görünüyor mu bu? “İslam görünen kısımdır” dedi ya Peygamberimiz. Namazı kılman, farz olan zekâtı vermen, ramazanda oruç tutman…” Bunların hep görünen tarafı var bu ibadetlerin. O gelen sordu ihsan ne? “Allaha ibadet edeceksin öyle ibadet edeceksin sanki onu görüyorsun1. Sen onu görmesen bile o seni nasıl olsa görüyor. İhsan da bu. Yani samimiyet de bu. Yapılan şeyi iyi bir şekilde yapmak da budur.

İşte burada ibadet edip Allaha şirk koşmayacaksın. Şirkin bir kısmı gözükür. Evet kalpte olanı göremezsiniz ama dışta gözüken kısımlar vardır. Bazı insanları tanrılaştırdıklarını “yetiş ya falan yetiş ya filan” dediklerini görüyoruz. İşte namaz gözüküyor. Oruç gözüküyor. Yani orucun da gözüken bir tarafı var yani. Adamın gerçekten oruçlu olup olmadığını bilemezsin ama adam sana oruçlu gözükebilir. Zekâtın verilmesi de gözükür. İşte İslam budur.

Şimdi tabi bu gelip de soruyu soran kişinin hadisin diğer kısımları var orayı okumuyorum çünkü vakit bitti. Peygamberimiz diyor ki “Bu Cebraildi.  İnsanlara dinlerini öğretmek için geldi.” Yani bu soruyu soruyor peygamberimiz cevap veriyor böylece de insanlar dinlerini öğrenmiş oluyorlar. (Bu rivayetle ilgili bir soru geliyor ama duyulmuyor.) Bu rivayette yok.  Çok sayıda metin var evet. Bir çalışmam yok bu konuda da. Şu İslam’ın görünen kısım olması açısından bir örnek olsun diye okudum. Çok değişik versiyonları var da onlarla ilgili hususi bir çalışmam yok. Şimdi bir de şöyle düşünelim mesela biz burada konuşuyoruz. Birisi çıksa şu konuda Abdülaziz hoca ne dedi diye sorsa herkesin söylediğinde bazı eksik yerler olur. Olaya bir de o şekilde bakmak lazım. Yani her insanın dikkati tam değildir. Her insan duyduğunu tam olarak ezberleyemeyebilir. O anda dikkatinden kaçmış şeyler de olabilir. Tabi insan şeklinde geldiği rivayet ediliyor. Zaten Peygamberimiz söylemese kimse onun Cebrail olduğunu bilmiyor. Şimdi bu rivayetlerin Kuranı Kerim’le çatışan tarafı var mı yok mu ona bakacağız. Şimdi ben bu konuda çalışmam olmadığı için sizin bir çalışmanız varsa sizi dinleyelim inşallah. Son ayeti de okuyum vakit bitiyor.“Allah göklerin ve yerlerin gaybını bilir. Allah ne yapmakta olduğunuzu görmektedir. (Hucurat 49/19)”

Şimdi bu hadisi şeriflerde mutlaka tutarsızlıklar olabilir. Çünkü İnsanlar tarafından nakledilmiştir. Bu tutarsızlığı Kuranı Kerim’le karşılaştırırız. Hatta kimin sözü olursa olsun söyleyeni belli olmayan bir söz bile Kuranı Kerime uygunsa kuranda bir ayeti anlamamıza bir hükmü anlamamıza sebep oluyorsa biz onu o sözden dolayı değil de Kuranı Kerime uygun olduğuna kabul ederiz. Tabii ki bunlarında her birisinin bir senedi var. Peygamber efendimize nispet ediliyor. Kuranı Kerim’le çatışan bir tarafı da yok bu ibarelerin. Olayı da anlatıyor. İşte İslam’la iman arasındaki farkı da güzel anlatıyor. Diğer ayetlerle irtibatlandırdığımız zaman yani tekrar edelim Size müslüman olduğunu söyleyenlere sen mümin değilsin deme diyor. Bakın ayetin ifadesi çok önemli. Selam İslam aynı şeydir onun sülasisidir. Size selam diyen yani ben müslümanım diyen kişiye leste müslimen demiyor ayet. Leste müminen demeyin. Çünkü bu ayeti kerimede İslam ile iman birbirinden ayrılmış. Yani sen görüntüde bana müslümanım diyorsun ama sen inanmamışsın. Nereden biliyorsun? Peygamberimizden gelen bir rivayet var bununla ilgili olarak. İşte bu ayetin bir olayla ilgili indiği savaşta ben müslümanım diyen bir kişiyi öldürdükleri rivayet ediliyor. Peygamberimiz müslüman kardeşinizi öldürmüşsünüz dedikten sonra ne demişti? Kalbini yarıp da baktın mı müslüman olup olmadığını görmek için? Yani o zaman kişinin bizim kalbini bizim yarıp bakma imkânımız olmadığına göre bu sadece Cenabıhakkın yetkisinde olduğuna göre biz dış görünüşle yetinmek zorundayız. Bizim için asıl olan odur onun dışında yapabileceğimiz bir şey yoktur. Böylece bugünkü dersin sonunda gelmiş olduk.

(Yazıya geçiren: Efe Mısırlı – efemisirli@gmail.com)

[1] İnsanlar içinde Allah’a, bir yar kenarındaymış gibi kulluk eden vardır. Ona bir iyilik gelirse yatışır, başına bir bela gelirse yüz üstü döner. Dünyayı da ahireti de kaybeder. İşte apaçık kayıp budur. (Hac 22/11 D.İ.B. Meali)

[2] Bakara 2/3

[3] İnsanlardan bazıları da vardır ki, inanmadıkları halde «Allah’a ve ahiret gününe inandık» derler. (Bakara 2/8)

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın