Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak

13 Eylül 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Bugün Hadid Suresi’ni okumaya devam ediyoruz. Kur’an-ı Kerim’in 57. suresi. Yedinci ayetinde kalmıştık değil mi?

Salondakiler: Sekizden başlayacaktık.

Abdülziz BAYINDIR: Yok yediden başlayacaktık, orada infakla ilgili bir konuşma yapacaktık hatırlıyorsanız.

Salondakiler:…………..(anlaşılmıyor 00,50)

Abdülziz BAYINDIR: Teşekkür ederim sağ olun.

Âminû billâhi ve resûlihî

“Allah’a ve elçisine inanın” (Hadid, 57/7)

Şimdi, inanma kelimesinin içerisinde ne vardı, güvenmek, söylediğini doğru kabul etmek. “Allah’a ve elçisine inanın”. Şimdi, bir şeyi bilmekle inanmak aynı değil. Mesela sizi bilen tanıyan birçok kimse vardır ki size inanmayabilir değil mi? Onun için “Allah’ı bilmek” dediğimiz zaman herkes bilir. Mekkeli müşriklere de sorduğunuz zaman onlar da biliyorlardı, bugün Hıristiyanlara sorun onlar da biliyor. Dünyada kime sorarsanız sorun Allah’ı bilmeyen yok. Ama Allah’a inanmak farklı bir şey. Yani ona güvenmek gerekiyor. Allah’a inanmak demek, Allah’ın sözlerine inanmak demektir, O’nun gönderdiği elçiye inanmak demektir, O’nun söylediği her şeyi doğru kabul etmek demektir. Dolayısıyla Allah’ın herhangi bir emrini insanlar beğenmiyorsa, ya da bir başkası onayladığı takdirde kabul ediyorsa, o zaman o inanmış olmaz.

Şimdi, birçok kimseye ayeti gösteriyorsunuz, “ben anlamam” diyor. Başka ayetler gösteriyorsunuz, “ e ben bir hocama sorayım” diyor. Ya bu Allah’ın ayeti. Ha, hocana şöyle sorabilirsin, ‘acaba bu ayete yanlış mana mı vermişler’ diye. O tamam. Ama Allah’ın ayetini birilerine onaylatmaya çalışıyorsan bu olmaz. O zaman Allah’a değil, onu onaylayan kişiye inanmış olursun. Bunlar çok önemli.

Şimdi, dün bir tenkit gelmiş, (şu kitapla ilgili, bu değil yeni çıkan) Aracılık ve Şirk kitabıyla alakalı bir tenkit gelmiş, o tenkidi inşallah yakında bizim internet sitemize de koyacağız görürsünüz. Diyor ki bizim yazdığımız şeylerle ilgili “bu meseleler” diyor “şer’i delillere dayanmalıdır” diyor. “siz” diyor “ayetlerin kısa meallerini vermişsiniz, kabul edilemez”.

Şimdi, ayeti kabul edilemez diye görüyorsan daha geriye hangi şer’i delil kaldı? Dolayısıyla yani, inanmak ve güvenmek birlikte olursa, yani bir insan Allah’ın bütün sözlerine kayıtsız şartsız güveniyorsa inanıyordur. ‘O’nun herhangi bir sözünü, falanca onaylarsa kabul ederim’ derse bu adam Allah’a değil falancaya inanıyordur.

Salondan bir kişi: “Şer’i delil” demek ne demek?

Abdülaziz BAYINDIR: “Şer’i delil” demek, şeriata yani dine uygun delil demek, yani dinin kabul ettiği delil demek. Dinin kabul ettiği delil Kur’an olmazsa ne olur?

Salondan bir kişi: Ceket pantolona uymadı.

Abdülaziz BAYINDIR: Neye uymadı?

Salondan bir kişi: Ceket pantolona uymadı.

Abdülaziz BAYINDIR: ha, Ceket pantolona uymadı, tamam.

Salondan bir kişi: Şimdi, bunu söyleyenler, şöyle bir kaç tane ayet var bunların kapsamına girmiyor mu yani; “Ve izâ kîle lehumuttebiû mâ enzelallâhu kâlû bel nettebiu mâ vecednâ aleyhi âbâenâ”

Abdülaziz BAYINDIR: O hangi suredeydi?

Salondan bir kişi: Birkaç tane var, buradaki Lokman Suresinde.

Abdülaziz BAYINDIR: Tamam, Lokman Suresi

Salondan bir kişi: Şeyde de var

Abdülaziz BAYINDIR: Tamam olsun bir tane yeter canım. Lokman Suresi otuzuncu sure miydi?

Salondan bir kişi: Otuz bir.

Abdülaziz BAYINDIR: Otuz birinci sure. Kaçıncı ayet?

Salondan bir kişi: Yirmi birinci.

Abdülaziz BAYINDIR: Tamam şimdi, tamı tamına buna uyuyor.

Ve izâ kîle lehumuttebiû mâ enzelallâhu kâlû bel nettebiu mâ vecednâ aleyhi âbâenâ

“insanlara dense ki, Allah’ın indirdiği neyse siz ona uyun, “biz (babalarımızı nasıl bulduysak ona) kalkıp neyi görmüşsek ona uyarız” (dediler).” (Lokman, 31/21)

Buna tabi, tamamen buna uyuyor. Neyse şimdi, yani, ‘ben Allah’ı biliyorum, Allah vardır, birdir’ demek yetmez, şeytan da biliyordur, şeytan da vardır diyor, şeytan da birdir diyor, şeytan hiçbir zaman ‘Allah ikidir’ dememiştir, ama Allah’a inanmıyordu, yani kayıtsız şartsız güvenmiyordu. Onun için şeytan oldu.

Ve mâ lekum lâ tu’minûne billâh(billâhi), ver resûlu

“ne oluyor size ki Allah’a inanıp güvenmiyorsunuz, bu elçiye de.” (Hadid, 57/8)

Elçi kendiliğinden bir şey söylemez dimi, onu elçi olarak gönderen kimse onun sözünü söyler. Allah’ın elçisini de Allah göndermiştir, dolayısıyla elçinin sözü Allah’ın sözüdür. Elçiye inanmak Allah’a inanmak demektir.

Salondan bir kişi: yedinci ayet yarım kaldı hocam. “ve enfikû mimmâ cealekum” oradan okumanız lazımdı.

Abdülaziz BAYINDIR: orayı okuyoruz zaten.

Salondan bir kişi: Diğer ayeti……anlaşılmıyor.

Abdülaziz BAYINDIR: Oraya geçmedik canım. “Âminû billâhi ve resûlihî” orayı okuyoruz.

ve enfikû

“infakta bulunun,” (Hadid, 57/7)

Neden,

mimmâ cealekum mustahlefîne fîh,

 “Allah’ın sizi halife kıldığı şeylerden harcayın.” (Hadid, 57/7)

Şimdi, bu halifelik konusunda da, her konuda olduğu gibi maalesef bu konuda da insanlar, Kur’an ayetlerini başka taraflara maalesef çekmişler. Şimdi, yaygın kanaat nedir, ‘insan Allah’ın halifesi’ derler değil mi? ve buna da bir ayeti delil getirirler;

Ve iz kâle rabbuke lil melâiketi innî câilun fîl ardı halîfeh

“Rabbin meleklere “ben yeryüzünde bir halifelik oluşturuyorum” demişti.” (Bakara, 2/30)

Şimdi burada, “bir halifelik”, yok “ben kendimi halife yaratıyorum” şeklinde mana veriyor. Öyle bir olay yok ki. Halifelik oluşturulması demek, yani birisi diğerinin yerine geçeceği bir sistem demektir. Geçen hafta burada olanlardan bir kısmı yok, şimdi onların yerine başkaları var. Arkadan gelen kişiler. Hepimiz bizden önceki insanların halifesiyiz. Bu bir halifelik sistemi, yani her insan bir başkasının yerine geçebiliyor. Her insan bir başkasının yerine geçebildiğine göre, o başkasını bulunduğu yerden aşağıya alarak kendisi de oraya geçmek ister. Bu da dövüşe, kavgaya ve ölüme sebep olur. İnsanların birbirlerini öldürmelerinin ana sebebi senin olmasın benim olsundur değil mi? yani o şeye ben sahip olayım. Yani, o yere ben geçeyim. İşte bak bu ayette de öyle diyor.

“Allah’ın sizi halife kıldığı şeyden” (57/7), yani elimizde bir takım mallar var, şimdi, cebimde para var, bu para bir süre öncesinde başkasındaydı dimi, şimdi bende. Mallar da öyle. Şimdi, diyorum ki “şu kitap benim” diyorum, ama daha önce benim değildi ki. Biraz sonra da gene başkasının olacak. Onun için mallar sürekli el değiştirir, para da sürekli el değiştirir. “Ondan harcayın” (57/7) İşte halifelik o. Daha önce başkası buradaydı şimdi siz onun yerindesiniz. Mesela herkes babasının halifesidir.

Salondan bir kişi: Bilgide halifelik var mı hocam?

Abdülaziz BAYINDIR: Bilgide de halifelik var. Yani birisinden bilgi öğrenirsiniz, daha önce onun işgal etiği makamı siz, o daha önce müftülük yaparken, siz yaparsınız ya da daha önce o bir yerde mühendislik yaparken, siz yaparsınız.

“half” arka demek, “halife” de arkadan gelen demek. Geriden gelenler. Mesela şimdi, siz işyerinizde oğlunuzu bıraktınız değil mi, o büyüyünceye kadar işi siz yürütüyordunuz, şimdi oğlunuz sizin halifeniz. Tamam mı? Şimdi, iki kardeş olsalardı, birini diğerine tercih etmiş olsaydınız, seyredecektiniz kavgayı. Öyle değil mi?

İşte melekler onun için diyor ki,

âlû e tec’alu fîhâ men yufsidu fîhâ ve yesfikud dimâ

“ya Rabbi sen kan dökecek birini mi oluşturuyorsun?” (Bakara, 2/30)

Çünkü madem biri diğerinin yerine geçecek olsa onlar birbirlerini yerler. Anlaşıldı mı?

Diyorlar ki “efendim melekler nereden biliyor?” ya akıllı her varlık bunu düşünür. Biri diğerinin yerine geçecekse ‘onun olmasın benim olsun’ der. İhtilaller onun için yapılıyor, adamlar onun için öldürülüyor. Senin olmasın benim olsun. E bunu düşünen herkes böyle olacak. Allah da olmayacak demiyor, “bu işin içinde sizin bilmediğiniz taraflar var” diyor. O kadar.

Salondan bir kişi: Hocam daha önce insansı varlıklar gibi yorumlar o zaman şey oluyor.

Abdülaziz BAYINDIR: ya onlar, bu ayetleri tam olarak anlayamadığınız zaman öyle oluyor. Tam olarak anlarsanız, yani nasıl anlanır ayet, Kur’an-ı Kerim’de biliyorsunuz her bir ayeti açıklayan başka bir ayet vardır. Halife kelimesinin geçtiği de yirmi tane ayet vardır. O ayetlerden on dokuzu birinin diğerinin yerine geçtiği sistemi anlatıyor. Tutmuş yirmincisini, insanı Allah’ın yerine geçecek şekilde yorumlamışlar ki böyle bir yoruma imkân yok. O zaman peygamberimizin halifesi var değil mi, peygamberimiz hayattayken halifesi var mıydı?

Salondan: yok.

Abdülaziz BAYINDIR: O zaman ölmek gerekir, Allah ölür mü haşa?

E peygamberimiz, şimdi Arapça açısından, Medine’den bir yere gittiği zaman yerine halife bırakıyordu, yani Türkçedeki vekil anlamında. Orada olduğu zaman bu olmuyor. Bir yerde olmaması gerekir halifesi olması için, Allah için öyle bir şey söz konusu mu? İşte burada geçti

ve huve meakum eyne mâ kuntum

“Siz nerede olursanız olun Allah sizinle beraberdir” (Hadid, 57/4)

Diye geçen hafta okumuştuk ayeti kerimeyi. Dolayısıyla insanın Allah’ın yerine geçmesi diye bir olay olmaz. Ondan sonra da arkasından hurafeler gırla gidiyor tabi.

Şimdi, infak kelimesi üzerinde duracaktık, geçen hafta öyle konuşmuştuk, birazcık giriş yapmıştık, Arapçada tünele “nafak” derler. Tünel nedir, bir kenarından girersiniz, öbür taraftan çıkarsınız. Şimdi, iki tane vadi düşünün, mesela şimdi, Anamur var, ben gitmedim de arkadaşlar anlatıyor Antalya’dan, bir de Antalya mı arkasında kalıyor? Arada yüksekçe bir dağ varmış. Şimdi, oradan geçişler zor olduğu için orada üretilen malların hepsi bu tarafa getirilemiyormuş. Ben sadece duyduğumu söylüyorum, yanlış da olabilir. Ama oradan bir tünel açtığınızı düşünün, iki taraf da aynı olur değil mi? oradaki bütün ürünler bu tarafa getirilir, bu taraftaki bütün ürünler o tarafa götürülür ve iki tarafta da rahatlık meydana gelir. İşte vücudumuzun her tarafı tünellerle doludur, yani damarlar. Kan o damarlardan sürekli dolaşır, dolaşan kan vücuda giren gıdaları alır, vücudun bütün hücrelerine dağıtır. Oksijen de öyle dimi, bütün hücrelerine. Bu kan dolaşımı olmasa, vücudumuza girecek olan gıdalar olduğu yerde kalır, vücut da gıdasızlıktan ölür gider. Yanlış mı? Şimdi, işte piyasa da öyledir. Piyasada da harcama kanalları vardır. Her insan başkalarına muhtaçtır. Mesela, affedersiniz bir atı, at hayvanlar içerisinde Kur’an-ı Kerim’de de methedilen önemli bir havyan.

(Bura boş gel, senin belin ağrır sonra hesabını bizden sorarsın. (Yeni ,gelen birisine diyor).

Şimdi, atı götürün bir dağa bırakın. Orada ot varsa, suyu da varsa, birde yaban hayvanlarından korunacak kadar bir şey varsa tamam, bütün ömrünü geçirir. Ama insan öyle değil ki, şimdi, ayağınıza ayakkabı giyeceksiniz, ayakkabıyı siz yapamazsınız, sırtınıza bir şey giymeniz lazım, çünkü insanoğlu çıplak dünyaya geliyor. Sırtınıza bir şey gütmeniz lazım o giysiyi siz üretemezsiniz. Sofraya oturacaksınız ekmek lazım, yanında işte zeytindir, peynirdir birtakım şeyler lazım, birtakım sosyal ihtiyaçlarınız var, ev lazım, ne bileyim artık ihtiyaçlar genişledikçe onları üreten ve size kadar getiren insanlara ihtiyaç var.

Şimdi, falanca yerde çok güzel domates üretiliyor, ne iyi. Ama birilerinin de o domatesi bana kadar getirmesi lazım ve benim de onu yemem lazım. Onun için işte bu harcama kanalları, buradan para girecek oraya, oradan da domates gelecek. Oradan da buraya tekrar para gelecek, buradan da şey gidecek oraya mesela çamaşır makinesi, buzdolabı, elbise, giysi şusu busu falan gidecek ve hayat yürüyecek.

Herkes yaptığı faaliyetten kar elde etmek zorunda. Herkesin elde ettiği kar yapacağı yeni masraflar için elinde sermaye olacak. Dolayısıyla, herkes kazancından kar elde edecek ki hayatını devam ettirirken kimseye muhtaç olmadan devam ettirsin ve hayatta yürüsün.

İşte şimdi, geçen hafta burada söylemiştim, ben şimdi Mecit beye yüz lira borcum olsa, ona buradan yüz lirayı versem, o da tutsa burada mesela ihtiyaçlı birisine onu sadaka olarak verse, o ihtiyaçlı da ihtiyacını görür, yanındakine verir, o ona o ona o ona şurada herkesi dolaşır o yüz lira. Yüz liranın kendisinde ne bir artma olur ne azalma olur. Yüz lira, yüz lira olarak kalır.   Ama kimin yanına giderse onun işini görür. Kimin o paraya daha çok ihtiyacı varsa onun yanında en az kalır. Bakın! Paraya kimin daha fazla ihtiyacı varsa onun yanında hemen hemen hiç kalmaz, çünkü para gelir gelmez gider öbürüne. Oradan oraya oradan oraya oradan oraya yüz kişiyi dolaşacak olsa, 100×100= 10 000 liralık iş görür. Ondan sonra bakarsınız ki en son ki adam gelir gene Mecit beye borcunu öder o yüz lira gene bunun cebine gelir. Ama yüz lira tekrar buraya gelinceye kadar dünyanın işini görmüştür. İşte aynen kalpten çıkan kan gibidir. Kan kalpten çıkıyor, damarlarda dolaşıyor, milyonlarca hücreye uğruyor, her birine gıda gönderiyor, onun artıklarını alıyor, o artıkları bağırsaklara götürüyor orada bırakıyor, geliyor kalbe, kalpten tekrar bir temizlikten geçiyor temizleniyor, oksijenle doluyor tekrar şeylere gidiyor. Sürekli dolaşıyor, sürekli dolaşıyor. Dolayısıyla infak bu.

Kur’an-ı Kerim’de Allah-u Teâlâ sürekli infakı emreder. Harcamayı emreder. Çünkü harcanırsa hayat devam eder, biriktirilirse devam etmez. Düşünün, tonlarca yiyeceğiniz olsa siz orada küçücük bir kısmını yersiniz. Yemeden saklasanız bir müddet sonra bozulur, hiç kimseye faydası olmaz. Mesela, ikinci dünya savaşında halktan yiyecekler toplanmış, depolanmış ve depolarda çürüyüp gitmiş, halk bitarafta aç kalmış, onlar da orada çürüyüp gitmiş. Onları sürekli insanların hizmetine… Birisi ondan yiyecek karnını doyuracak ki yeni üretim yapabilsin.

Ondan sonra, para; para hiç kimsenin hiçbir ihtiyacını görmez. Yani ne size yorgan olur, ne gömlek olur, ne aş olur, ne su olur, hiçbir şey olmaz. Şurayı ağzına kadar parayla doldurun bir bardak suyunuz yoksa susuzluktan ölür gidersiniz. Para ne zaman işe yarar, harcama kanallarına girdiği zaman işe yarar.

Şimdi, Kur’an-ı Kerim’de Allah-u Teâlâ o harcamayı emreder, der ki;

Ve enfikû fî sebîlillâh

“Allah yolunda harcayın”(Bakara, 2/195)

Yani kamuya yönelik harcamalar yapın.

ve lâ tulkû bi eydîkum ilet tehluketi

“kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın” (Bakara, 2/195)

Çünkü harcama yapmazsanız hayat durur. Yani az önce bir yüz lirayı örnek verdim. Yüz lirayı harcamayıp da cebinizde tutsanız hiçbir iş görmez. Ama harcadınız da dolaştığı zaman çok sayıda kişinin işini görür ve insanları rahatlatır.

Bir başka ayette de;

Meselullezîne yunfikûne emvâlehum fî sebîlillâhi ke meseli habbetin enbetet seb’a senâbile

“mallarını Allah yolunda harcayanlar, bir buğday tanesini toprağa atmış olan kişi gibidirler.” (Bakara, 2/261)

Buğdayı toprağa attığınız zaman elinizden çıkar. Buğdayın toprakta üretildiğini bilmeyen insan için akılsızca bir davranıştı dimi. “elinde zaten birazcık buğday vardı onu da attın toprağa, hadi bakiyim ne yiyeceksin” der adam, eğer bu işi bilmiyorsa. Ama buğday o toprağa atılmazsa üretim olmaz. Harcama da öyledir.

fî kulli sunbuletin mietu habbeh(habbetin),

yedi başak bitirmiş bir buğday gibidir, her başağında yüz tanedir” (Bakara, 2/261)

O zaman Allah rızası için bir fakire yardım yaptığınız zaman, o fakir gider bakkala borcunu öder, bakkal o parayla gider bir işini görür, o öbürü öbürü öbürü öbürü bir müddet sonra bakarsınız ki sizin verdiğiniz bir lira yedi yüz liralık iş görmüş. Tüm o hareketler sizin paranızla olduğu için, siz de Allah rızasından başka bir şey düşünmediğiniz için o yedi yüz katın sevabını alırsınız. O bir lirayı birisine işçi ücreti olarak verseniz de gene aynı hareket olur da, o zaman o sevabı alamazsınız. Çünkü ilk hareketi Allah rızası için başlatmadığınızdan dolayı. Ama o harekete sebep olmanın gene de size mutlaka faydası olur. Ama Allah rızası için verdiğiniz zaman tüm o hareketler sizin paranızla olduğu için hepsinin sevabını alırsınız, sonra o hareketlerden dolayı üretim artar, bundan da siz de nasiplenirsiniz.

Onun için, şimdi Kur’an-ı Kerim’de bir de faizle zekâtın karşılaştırılması yapılır. Mesela;

Yemhakullâhur ribâ ve yurbîs sadakât

Der Allah-u Teâlâ

“Allah faizi daraltır, sadakaları genişletir”(Bakara, 2/276)

Allah Allah nasıl olur? Şimdi bir insan yüz lira verip bir sene sonra yüz on lira aldığı zaman bunun parası yüz on liraya çıkıyor dimi, ama o yüz lirayı zekât olarak verdiği zaman, yüz lirası gitmiş oluyor. E nasıl oluyor, birisi artıyor, birisi… Yani artar gibi gözüken, daralmaya sebep oluyor, elden çıkmış gibi gözüken artışa sebep oluyor.

Şimdi bunlara da şöyle bir örnek verelim; dolaşımdaki tüm parası bir milyon lira olan bir kasaba düşünün. Bunlar ferdi olarak değil, toplu olarak düşünmek lazım bu tip şeyleri. Tüm parası bir milyon lira olan bir kasaba, hatta iki milyon diyelim. Bir banka oraya gelsin bir milyon lirasını mevduat olarak toplasın, şimdi ne olur, orada serbestçe dolaşan iki milyon bir milyona düşmüş olur. Yani serbest dolaşan para miktarı bir milyona düşmüş olur. O toplanan bir milyon faizle ve geçici süreyle piyasaya çıkar. Artık sürekli piyasada dolaşamaz. Altı aylığına, bir yıllığına piyasaya çıkar ve faizle çıkar. %10 faizle çıktığını düşünün, o bir milyon lira bir sene sonra bir milyon yüz bin lira olarak bankaya dönecek di mi? piyasada dolaşan para kaça düşecek? Dokuz yüze düşecek. Tabii. Çünkü o yüz bin lira piyasadan alınarak bankaya verilecek. İkinci sene sekiz yüze düşer, hatta ikinci sene bin yüz olduğu için yedi yüz doksana düşer. Yedi sene sonra piyasada serbest dolaşan para elli bin liraya düşer. Serbest dolaşan para elli bin liraya düştüğü zaman artık o piyasada mal ve hizmet alım satımı devam edebilir mi? çünkü öbürü kontrollü para, ancak bankaya teminat gösterebilen birkaç kişinin alabileceği bir para. Hâlbuki o para faizli hale gelmeden önce piyasada çok rahat bir şekilde, kanın vücutta dolaşımı gibi dolaşıyordu. Ama şimdi dolaşımı sınırlandı, istediği gibi dolaşamıyor. Onun için piyasada müthiş bir daralma, para darlığı meydana gelir. Mal üretirsiniz, hizmet üretirsiniz, bankaların kasası para dolu olur, dükkânlar mal dolu olur, millet de acından ölür. Çünkü malı satacak adam bulamazsınız, para yoktur, yani o infak kanalları tıkanmıştır, yani o tüneller tıkanmıştır, harcama kanalları tıkanmıştır. Onun için işte Allah-u Teâlâ diyor ki: “faiz daralmaya sebep olur”. Gerçekten çok ciddi daralma.

Onun için bakın, Türkiye’nin mesela daha önce Anadolu’da bütün köyler cıvıl cıvılken, köylerde kimse yok. Çünkü o para çekilince köylerden artık köyde üretimin bir anlamı kalmadığı için herkes şehirde parası olan insanların yanında iş bulmak için geliyor. Üretici olmaktan işçi olmaya yöneliyor. Başkasının üretimine katkıda bulunmaya yöneliyor. Sonra da bir müddet sonra da o şehrin büyükleri, artık mallarını alacak müşteri kalmadığı için oradan başka şehre göç ediyor, o şehri sıkılmış limon gibi bırakıyorlar. Eğer orada devletin memurları olup da aydan aya oraya maaş adı altında para gitmese, onların tamamı da terkedilmiş köye döner. Çünkü köylere yeteri kadar memur maaşı gelmediği için, köylerde hareket duruyor ve insanlar hep şehre geliyor. O şehirlerde okullar var, efendim devletin çeşitli daireleri var, merkezi hükümetten oraya para gidiyor da orada küçücük bir hareket devam ediyor.

Daha sonra ne oluyor, daha sonra da koskoca ülke bir köye dönüşüyor. O ülkenin zenginleri artık o ülkede yatırım yapmak da onlar için kar olmama başlıyor, çünkü vatandaşın alım gücü bitmiş oluyor, parayı hep onlar çekmiş oluyor piyasadan, o zaman da yatırımı Bulgaristan’a yapalım diyor, falan yere yapalım diyor. O Bulgaristan’ın zengini de Türkiye’ye yapalım diyor işte sizin Petkim’i alıyorlar, bilmem başka kimi alıyorlar, şu kimi, bu kimi alıyorlar. Sistem bozuluyor, her şey altüst oluyor. Artık kavramlar değişiyor, değerler değişiyor, her şey değişiyor.

Dolayısıyla, Kur’an-ı Kerim’de Allah-u Teâlâ her şeyi geniş geniş anlatıyor da ciddi bir eksiklik var, Müslümanlar Kur’an-ı Kerim’e güvenmiyorlar. Maalesef güvenmiyorlar.

Salondan bir kişi: Hocam bence Müslümanların Kur’an-ı Kerim’i bize anlatanlara yönelmeleri lazım.

Abdülaziz BAYINDIR: Yok canım ayeti söylüyorsunuz, o ayeti açıkça söylediğiniz halde “yok” diyor “ben bir hocama sorayım” diyor.

Mesela Hz. Ali’yle ilgili Müslüman oluşunu anlatırlar. Daha çocukken Müslüman olmuş, demiş ki “bir babama sorayım bakıyım Müslüman olma konusunda ne diyecek” sonra kendi kendine düşünmüş, “ya Allah beni yaratırken babama sordu mu ki ben Allah’ın yoluna girmek için babama sorayım”. Sonra sormadan gitmiş peygamber efendimizin yanına ve Müslüman olduğunu söylemiş. Bu kişiliğe sahip olmak lazım.

Salondan bir kişi: Hocam birde bu harcama dediniz, bu harcamayı yaparken israfa yönelmek ve tercih, yani lükse yönelmek bu bizim çektiğimiz sıkıntıların sebebi değimlidir? Mesela adam dört yüz milyar veriyor cip alıyor, şehirde geziyor. Şimdi o lükse girmiyor mu? Mesela şimdi lüks villalar satıyorlar sekiz yüz milyar, sıraya giriyorlar.

Abdülaziz BAYINDIR: Şimdi, o lüks harcamalar, bir harcama size göre lüks olur, bir başkasına göre normal olur.

Salondan bir kişi: bu normal diyorsunuz.

Abdülaziz BAYINDIR: Yok o şey değil. O hiçbir zaman için problem olmaz. Asıl problem halkın cebindeki paraların faiz yoluyla çekilip belli noktalarda birleşmesidir. Böyle olunca bak bir örnek daha size vereyim, şöyle yavaş yavaş anlatayım çünkü bunları anlamak oldukça zor. Şimdi şuralarda belki şekiller mekiller çizmek lazım. Az önceki örneği ben size vereyim. Ama biraz daha basitleştireyim örneği ki kolay anlaşılsın.

Dedik ya şehirde iki milyon dolaşan para vardı ve banka onun bir milyonluk mevduat olarak topladı, şimdi, o bir milyonu kullanabilmek için bankaya en az iki milyonluk üç milyonluk teminat göstermek gerekir. Çünkü banka sağlam teminat almadan kimseye kredi vermez. O teminatı gösterebilecek insanların sayısı da bir toplumda çok azdır. Bir kere toplumlarda teşebbüs gücüne sahip olan, müteşebbis olan kişilerin sayısı azdır. Müteşebbislerin arasında da teminat gösterecek kişilerin sayısı azdır. Çünkü birçok kimsenin teminatı olsa bile korkar. Mesela bir sene sonra bu parayı faiziyle birlikte iade edeceksin. Son derece ağır bir sorumluluktur. O zaman ne olur? O bir milyon lira, toplumda birkaç kişinin eline geçer. O birkaç kişi o bir milyon lirayla iş yaptığı zaman bankaya bir milyon yüz bin lira ödeyecek ya en az %10 da kendi kazanmak ister ki %10 da kazanmak isteyen yoktur da, ben öyle söyleyeyim. %10 hiçbirisini kurtarmaz ve mantıklıdır da, çünkü parayı toparlayamaz batar gider. Şimdi, %10’la kar ettiğini düşünürseniz, %10’u şeye verecek %10’da kendi kar edecek, bu şahıs yedi sene sonra, o toplumun, yani bir şahıs değil de bu krediyi kullanan kaç kişiyse, o toplumun tüm servetinin yarısına sahiptir. Yani, toplumun bir gurubu giderek erirken, birkaç kişi anormal büyür. Bu anormal büyümekten dolayı da anormal harcamalara yönelirler. Yani bu faizin sebep olduğu anormal harcamalar tabi faize dayanır. Ama işler normal yürüdüğü zaman bir insan gidip de lüks bir lokantada yemek yiyebiliyorsa yesin o da sevaptır. Çünkü orada da çalışanlar var, oradan da geçinecek olan insanlar var. Yani, o da bir infaktır o da bir infaktır, yatırımda bir infaktır, fabrika kurar. İşte şimdi, yanlış olan o faizin devreye girmesidir yoksa birisi basit bir arabaya biner birisi de en lüks arabaya biner. Binsin, yani bunun bir sakıncası yok, hiçbir sakıncası yok. Ama onu normal yollardan kazansın binsin. Birisi gider şurada bir ekmek arası yaptırır, şurada bir duvarın köşesine oturur yer, çeşmeden de gider avucuyla su içer tamam olur, karnını doyurur, güzel hiçbir sakıncası yok. bir başkası da gider çok lüks bir lokantada, lüks şartlar içerisinde yer, o da güzel. Hepsinin de olması lazım bir toplumda, o da olacak o da olacak. Ama burada tenkit edilen, bir harcama kanallarının sürekli açık olması. Mesela kapitalizmde esas olan paranın biriktirilmesidir. Onun için tasarrufa yönlendirilir insanlar. Ama İslam’da esas olan harcamadır. Kur’an-ı Kerim’de hep harcamaya yönlendirilir insanlar. Çünkü harcanırsa eğer o tekrar geri döner, yeni üretimlere, yeni yeni insanların piyasaya kazandırılmasına sebep olur, vereceğiniz zekât ve sadakalar ise güçsüz kalmış birçok kimseyi tekrar ekonomiye kazandırır. Tekrar hayatta bir canlılık meydana gelir. Ve bu insanlar eğer sürekli aç kalırlarsa intiharlara varılır. Onun için Allah-u Teâlâ diyor ki:

ve lâ tulkû bi eydîkum ilet tehluketi

“kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın” (Bakara, 2/195)

Harcayın. Çünkü harcamadığın zaman adamın karnı acıktığı zaman, evde çoluk çocuğu az gördüğü zaman, gözü hiçbir şey görmez gelir hırsızlık da yapar, başka şeyler de yapar. Bu defa kendi elinizle intihara gidersiniz.

Salondan bir kişi: Gelir dağılımı da bozuluyor.

Abdülaziz BAYINDIR: Ha, gelir dağılımı da, tabi faiz gelir dağılımını ciddi manada bozuyor, çok ciddi manada bozuyor.

Salondan bir kişi: Ve enfikû fî sebîlillâh

Abdülaziz BAYINDIR: “Ve enfikû fî sebîlillâh”, “fî sebîlillâh” harcama, toplumsal, topluma yönelik harcamadır. Çünkü o harcama kanallarına girecek, tüm toplumu dolaşacak.

Peki, şimdi devam edeyim. tabi bu ekonomik konular biraz zor konular, onu kendime göre biraz daha şey yapmak istiyorum ama inşallah anlatabilmişimdir.

fellezîne âmenû minkum ve enfekû lehum ecrun kebîr

“sizden kim inanır ve harcarsa, onlar için büyük bir ecir vardır.” (Hadid, 57/7)

Az önce de söyledik ya tüm o hareketleri başlatan kişiler onun sevabını da alırlar. Mesela yatırım yaptınız, işçi çalıştırıyorsunuz, onların hakkının verirseniz, doğru üretim yaparsanız bunların hepsi de sevaptır. Hem para kazanırsınız hem sevap kazanırsınız. Yani çünkü o hareketin, o hizmetin hepsinin devam etmesi lazım, hayatın devam etmesi lazım.

Ve mâ lekum lâ tu’minûne billâh,

Size ne oluyor ki Allah’a inanıp güvenmiyorsunuz” (Hadid, 57/8)

Mesela Müslümanlarda bu çok, ben bunu çok müşahede ediyorum. Mesela, diyorsunuz ki, başımdan geçen olayların kahramanlarını söylemeden anlatayım da, söylemeden anlatmak da çok zor ama. Şimdi, diyorsunuz ki “kardeşim bak Allah faizi haram kılmış, ticareti helal kılmış. Faiz borçtan gelir elde etmektir. Birisine borç vererek gelir elde ederseniz bu olmaz. ama mal alım satımıyla meşgul olacaksınız.” “olur, mu öyle şey” diyor. sonra ayeti de okuyorsunuz, “olur, mu öyle şey” diyor. Ya sen kime hizmet ediyorsun kardeşim. Ondan sonra da biz İslam’a hizmet ediyoruz diyor. Ya bu ne biçim İslam’a hizmet? Allah’ın ayetlerini okunduğu zaman olur mu öyle şeyler diyorsun, ondan sonra İslam’a hizmet ettiğini söylüyorsun. “Böyle şey olmaz” diyor, “bu şekilde ekonomi yürümez” diyor, “faizsiz ekonomi yürümez” diyor. Ya, faizle yürümez Allah sana hiç akıl vermemiş mi düşünsene.

Ya birisine, ben şimdi buradan mecit beye yüz lira verdim, karşılığında da yüz on lira istiyorum. Bu bir ekonomik faaliyet mi, hangi işi ürettik, hangi hizmeti ürettik? Ben yüz lira vereyim, bana yüz on lira verirsin diyoruz daha sonra. Ha, o aldıktan sonra bu parayı ekonomide kullanabilir. Kar da eder zarar da eder. Ama beni hiç zararı ilgilendirmiyor, karı da ilgilendirmiyor, onun çalışması da beni ilgilendirmiyor, ben paramı tanırım.

Bu bir ekonomik faaliyet mi kardeşim? Sen tutuyorsun bunu ekonominin merkezine yerleştiriyorsun. Yani Allah’ın ayetini okuyorsunuz insanlara, “olmaz” diyor, “olmaz olmaz”. Ondan sonra da “biz Müslümanız” diyor. Onun için,

Ve mâ lekum lâ tu’minûne billâh,

“niye Allah’a siz güvenmiyorsunuz?”( Hadid, 57/8)

ver resûlu yed’ûkum li tû’minû bi rabbikum

“Halbuki bu peygamber sizi çağırıyor ki Rabbinize inanıp güvenesiniz.” (Hadid, 57/8)

Bak rabbiniz ne diyorsa onu yapın diyor.

ve kad e haze mîsâkakum in kuntum mu’minîn.

“Allah sizden misakınızı kesin sözle almıştır, eğer inanıyorsanız.” (Hadid, 57/8)

Ya da “peygamber sizden kesin söz almış”

Peygamber size, Allah’ın kitabını göstermiş, o kitaba, kitabın doğruluğuna inanmışsınız, mümin olduğunuzu söylüyorsunuz, diyorsunuz ki “ben Allah’ın kitabına inanırım, peygambere inanırım ahiret gününe inanırım”, bunların hepsini söylüyorsunuz bir çırpıda, Allah şöyle emrediyor dediğiniz zaman “e kurban olayım Allah’a ama…” diyerek başlıyorsunuz başka şeylere. Kusura bakma kardeşim, inanıyorsan yaparsın. Yapmıyorsan, inanıyorum diye milleti kandırma, kendini de kandırma. “eğer inanıyorsanız böyle yaparsınız” diyor Cenab-ı Hakk, Allah’a da güvenirsiniz, resulüne de güvenirsiniz.

Huvellezî yunezzilu alâ abdihî âyâtin beyyinât

“Kuluna açık ayetleri indiren O’dur.”(Hadid, 57/9)

Allah-u Teâlâ indirmiştir bu ayetleri. Niçin indirmiştir:

li yuhricekum minez zulumâti ilen nûr,

“sizi karanlıklardan aydınlığa çıkarsın diye(indirmiştir)” (Hadid, 57/9)

Şimdi, geçenlerde birkaç tane genç geldi. Bu tip insanlar sık sık geliyor. Tabi ne maksatla geldiği falan beni hiç ilgilendirmiyor. Bazen çeşitli guruplar kendi adamlarını gönderiyorlar, tabi eskiden beri biz bu konulara alışkın olduğumuz için hiç önemli değil. Kendilerine göre tuzak sorular soruyorlar, bir şeyler yapıyorlar.

“Hocam” diyor şimdi, kim olduklarını bilmiyorum, yani gelmişler, bizim bu derslere de geldiklerini söylediler, iyi tamam. “şimdi biz bütün kanunları hazırlamamız lazım, ceza kanunudur işte bilmem medeni kanundur işte ekonomiyle ilgili şunlar, bilmem güvenlik ile ilgili şunlar falan filan, bu konuda bir hazırlığınız var mı?”

“Ne hazırlığı olacak” dedim. “Kardeşim” dedim “bak sen gelirsin bakarsın, Allah’ın emirlerine aykırı hangisi onları yapma dersin, zaten Allah’ın emrine aykırı olanlar fıtrata da aykırıdır, işlerin doğru yürümesine de aykırıdır, ona hiç kimse de itiraz edemez doğru anlatırsanız. Allah’ın emirlerine aykırı olan kısımları ayıklarsın diğerleri aynen devam eder. Ne uğraşacaksın şunu bunu yapma falan.”

“ha! Doğru ya falan dedi gittiler.

Şimdi, Allah ne diyor bakın;

“sizi karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için Allah size bu ayetleri indirmiştir”(57/9)

Ne demek, siz bu ayetlere uyarsanız, karanlıklardan aydınlığa çıkarsınız. Peygamberimiz çıkmadı mı? Yani Mekke’nin o dar çerçevesinden Medine’ye hicret etti sekiz sene sonra Mekke’yi aldı, vefat ettiği zaman da Türkiye’nin dört katı bir bölgeye hitap ediyordu. Toplam yirmi üç senede olmuş bir hadise ve bu insanlar o kadar güzel yetiştirilmişti ki peygamberimizden kısa bir sonra bütün dünyayı hâkimiyetleri altına aldılar ve hala onların gittikleri yerde Müslümanlık devam ediyor.

“efendim o peygamberdi”

Tabi ki o peygamberdi, o bize örnekti o bize örnekti. Biz onun yolunda gittiğimiz takdirde aynı sonuçları elde ederiz. Onun için karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için Cenab-ı Hakk bu ayetleri indirmiştir. Ama siz tutarsınız da, diyor ki işte mesela, “şu florasan lambasını yakarsan aydınlanırsın”. “Yok, canım boş versene, yani şimdi şuranın içerisine gizlenmiş zaten, o ışığı olsa bile kendini bile aydınlatma, beni nereden aydınlatacak” deyip yakmazsan, karanlıkta oturursun. Böyle yapıyor Müslümanlar.

ve innellâhe bikum le raûfun rahîm

“şurası da kesin ki Allah size karşı çok merhametlidir ve Allah’ın ikramı da boldur.” (Hadid, 57/9)

Kısa bir özet yapayım de: ‘ben Allah’a inanıyorum’ sözü yeterli olmuyor. Allah’a inanan kişi Allah’a tamı tamına güvenen kişidir. Allah’ın söylediği her şeyi doğru kabul eden kişidir.

Şimdi, birisi size dese ki; “Bekir bey ben size çok inanırım” dese, ama bakıyorsunuz ki sizin dediklerinizi pek tutmuyor, dediklerinizi pek önemsemiyor, siz onu size inanan bir kimse olarak kabul eder misiniz? Edemezsiniz. İşte o da öyle işte. “Ben Allah’a inanıyorum, ama kendi kafama göre hareket ederim” dedin mi işte inanmıyorsun. Şimdi o insan “Bekir Gecü diye bir insan yoktur mu” demek istiyor?

Bekir Bey: Öyle demek istiyor

Abdülaziz BAYINDIR: Seni yok mu sayıyor?

Bekir Bey:  iyi ya işte o sayı kelimesi yor sayıyor işte.

Abdülaziz BAYINDIR: Ha yok sayıyor. Yoksa var, böyle bir insan var.

Bekir Bey: Varda

Abdülaziz BAYINDIR: Böyle bir insan var, ama kendi hesabına geldiği zaman kabul ediyor, hesabına gelmediği zaman kabul etmiyor.

Eskiden daha çok olurdu, şimdi de zaman zaman oluyor, mesela ben müftülükteyken adam gelir; “Hocam bir fetva soracağım”. “hay hay buyurum”. “ama yazılı cevap isterim”. Ya hele bir sor kardeşim. “cık, yazılı ver”. “ya bir dakika, bir dinleyelim veririz tamam”. Şimdi adam sorusunu sorar, cevabı alır, bakarsınız ki Allaha ısmarladık diye hem sıvışır gider. Çünkü istediği cevabı alamamış. O doğruların peşinde değil, kendi doğrusunun peşinde.  Eğer kendi istediği gibi olsa yazılı cevabı alacak götürüp gösterecek millete. Onun dine uymaya niyeti yok. Dinden istifade etmek istiyor.  Onun için mesela bu miras konularında erkekler çok müthiş bir şekilde uyarlar Kur’an-ı Kerim’e. Nasıl olsa bize iki pay düşüyor diye, bakarsın gelir çok dindar kesilirler, “işte dinimizin emri bu olması lazım” falan filan. O arada dinin bir başka emri de söz konusu olsa bakarsınız ki hemen sesini kesmiş. Buna da uyman lazım, “ e canım uyarız, ya aman ne yapalım bee, sen bunu bir yaz ver de….”

Menfaat. Onun için, Allah’ın emrine kayıtsız şartsız uymak, Allah’ın emrini kayıtsız şartsız en azından kabul etmek gerekir. Cenab-ı Hakk’ın emirleri arasında, ben şunu alırım, bunu almam, bu benim hesabıma geliyor, bu gelmiyor diye bir ayrım yapmaya kalkışırsa, bak işte siz de size karşı böyle tavırlarda bulunan bir adama “bu adam bana inanmaz” dersiniz, işte Allah’a inanmamak o. Allah’a inanmamak, Allah diye bir varlık yoktur manasında değil. Bunu yeryüzünde söyleyen h,içkimse yoktur. Allah’a inanmamak, Allah’a güvenmemek demektir, Allah’ın bütün sözlerini kayıtsız şartsız kabul etmemek demektir.

Salondan bir kişi: Hocam sahilleri hep kızlar vermişler, sahilleri, tuzlu su var ya

Abdülaziz BAYINDIR: Antalya da

Salondan bir kişi: Trakya’da da öyle, tuzlu su var ya sahillerde, kızlara vermişler bir şey yetişmiyor diye, günü gelmiş sahiller para ediyor şimdi

Abdülaziz BAYINDIR: Şimdi de öbürleri kaybetmiş evet. Genellikle bu tip şeyler olur. Ama burası imtihan yeridir olacak. Başkalarını tenkit etmek kolay da, biz o duruma düşmeyelim asıl mesele o.

İnsanlara nasihat vermek çok kolaydır, biz hocaların işi kolay ne olacak, şöyle yap böyle yap deriz. Millete emretmek kolay. Ama kendimize emretmek çok zor, o çok zor. Onun için evvela kendimiz, evvela bana sonra size. Onun için Allah-u Teâlâ

lime tekûlûne mâ lâ tef’alûn

“yapmadığınız şeyi niye söylüyorsunuz (insanlara)” (Saff, 61/2)

Salondan bir kişi:      (Anlaşılmıyor 49,44)

Abdülaziz BAYINDIR: burada okuduğum da ayeti kerime

lime tekûlûne mâ lâ tef’alûn

“yapmadığınız şeyi niçin söylüyorsunuz” (Saff, 61/2)

Bu da ayet. Buna benzer bir ayet daha var;

Kebure makten indallâhi en tekûlû mâ lâ tef’alûn

Allah katında çok ağır bir kötülük olarak yer almıştır, yapmadığınız şeyi söylemeniz”(Saff, 61/3)

Onun için yani insanlara nasihat vermek çok kolay, ama kendine nasihat vermek çok zordur. Ama ben o nasihati almadıktan sonra bütün dünyada alsa benim bundan bir faydam da olmaz. Çünkü hepimiz tek tek Allah’a hesap vermeyecek miyiz? Bazıları da haşa kendilerini Allah-u Teâlâ’nın yerine koyarak insanları sorumlu tutuyor, “yarın ahirette senin yakana yapışacağım, şunu yapmıyorsun ya!” E peki senin yakana kim yapışacak, sende yapmıyorsun. Söylemek kolay da yapmak zor.

Onun için hepimiz, şu salonun dışındakileri tenkit çok koyladır, salondaki herkes bana alkış tutar eğer öyle bir tenkit yaparsam, ama hiçbirimize bir faydası olmaz.

Salondan bir kişi: Ben tutmam.

Abdülaziz BAYINDIR: Sen tutmaz mısın?

Salondan bir kişi: Ben sadece üzülürüm

Abdülaziz BAYINDIR: Sen üzülürsün. İyi tamam, iyi sağol. Yani, çoğunluk diyelim. Mesela, camide vaaz ederken, caminin dışıyla ilgili konuş senden daha iyi vaiz olmaz. Ama caminin içindeki cemaate hitap ettiğin an, artık senin vaazın dinlenmez.

Ve mâ lekum ellâ tunfikû fî sebîlillâhi,

“Size ne oluyor, Allah yolunda harcamıyorsunuz” (Hadid, 57/10)

“Neden harcamada bulunmuyorsunuz”, bak görüyor musunuz, hep harcama emrediliyor. Hep harcama Hep harcama, Kur’an-ı Kerim’in hiçbir yerinde biriktirme emri yoktur. Hatta biriktirenlerle ilgili çok ağı ifadeler de vardır.

vellezîne yeknizûnez zehebe vel fıddate ve lâ yunfikûnehâ fî sebîlillâhi fe beşşirhum bi azâbin elîm

“altını ve gümüşü hazine olarak birleştirip de Allah yolunda harcamayanlar(yani yopluma yeni harcamalarda bulunmayan insanlar) onları acıklı bir azapla müjdele” (Tevbe, 9/34)

Yevme yuhmâ aleyhâ fî nâri cehenneme fe tukvâ bihâ cibâhuhum ve cunûbuhum ve zuhûruhum, hâzâ mâ keneztum li enfusikum fe zûkû mâ kuntum teknizûn

“cehennemde onların üzerinde ateş yakılacak, o altınlarla bunların yanları ve alınları dağlanacaktır ve sırtları. Bu işte sizin biriktirdiğiniz mallardır/kendiniz için biriktirdiğinizdir, biriktirdiğinizin cezasını tadın denecektir” (Tevbe, 9/35)

Çünkü siz harcama yapmadığınız zaman dünya kadar insan aç kalıyor, perişan kalıyor. Yani en azından zekâtını vermek lazım, harcama yapmak lazım. Onun için harcamaya yöneldiğiniz zaman, yani harcanan yüz lira kısa sürede belki on bin lira yüz bin lira kadar iş görür, ama harcanmayan yüz lira hiç iş görmez.  Evet, hiç iş görmez, sürekli harcanması gerekiyor.

Salondan bir kişi: Hocam o zaman biriktirmenin de arka planında gene Allah’a güvensizlik gibi bir imaj çizilmiyor mu burada.

Başka bir kişi: Hocam zor günler için

Abdülaziz BAYINDIR: İşte o zor günleri harcamayarak sen kendin meydana getiriyorsun.

Salondan bir kişi: Hocam Hz. Yusuf’un biriktirmesini nasıl yorumluyorsunuz?

Abdülaziz BAYINDIR: Hz. Yusuf’un olayındaki biriktirme farklı bir biriktirmedir. Orada gene o insanlara yetecek harcamalar yapılıyor. Ayeti kerime nasıldı onu bir şey yapar mısınız, Yusuf suresinde.

fe mâ hasadtum fe zerûhu fî sunbulihî illâ kalîlen mimmâ te’kulûn

Ne biçerseniz onu başağında bırakın. Yiyeceğiniz az bir miktar hariç.” (Yusuf ,12/47)

“yediklerinizin dışındakileri biriktirin” diyor. Biz şimdi, aklımızı kullanmak zorundayız. Paranın piyasadan çekilmesi başka bir olaydır, piyasada fazla olan, mesela şimdi üzüm, Konya ovasında şimdi diyelim hasat mevsimi buğday üretimi yapıldı ağzına kadar dolu, şimdi onu herkes alsın derseniz zayi olur gider dimi. birileri onu depolaması lazım. Depoladığı için de daha sonra daha pahalıya satabilmesi lazım, bu da onun hakkıdır. Bu onu piyasadan çekmek değildir, bu ileride harcanmak için depolamadır. Bu akıllı insanların işidir. Yani o gene harcanacak, siz onu harcamaz da gereğinden daha fazla tutarsanız o zaman çürür gider.

İşte burada da diyor ki, “onu başağında bırakın” diyor ayeti kerime. Tabi ben bu işi uzmanı değilim. Ama zannediyorum ki başağında kalması o buğdayın bozulmasını geciktiriyor. Mutlaka geciktiriyor, daha uzun süre saklanmasına sebep oluyordur. Yani orada insanların yiyeceği kadar veriliyor insanlara. O insanlar aç bırakılmıyor. Ama siz parayı piyasadan çektiğiniz zaman o buğdayın talep edilebileceği bir para ortada kalmıyor. Onun için bu buğday burada kalıyor, insanlar öbür tarafta kalıyor o aradaki tünel tıkanmış oluyor, bir taraftan diğer tarafa mal akışı olmuyor. Yani karnını doyuracak kadarı bile gitmiyor, anlatabildim mi? yoksa tabiî ki depolama olacaktır, tabiî ki biriktirme olacaktır. Yani harcamadan çekilen biriktirme başkadır, işin normal seyrinde depolama, saklama, zamanı geldiği zaman piyasaya sürmek için şey yapma başkadır. Yoksa o tüccar o anda satacak olsa onu depolamaz. O anda yeteri kadar müşterisi olmadığı için depolar, o depolama da insanların daha sonraki ihtiyaçlarının karşılanmasına sebep olur. Yani bu işi tabii seyrinde bırakmak lazım, onu söylemeye çalışıyorum.

Mecit Bey: bir de harcama müsriflik anlamına da gelmesin yani

Abdülaziz BAYINDIR: Tabi harcama, müsriflik anlamında değil elbette.

Mecit Bey: Hep harcama harcama dedin adamlar orada duruyor, habire harcarlar şimdi.

Abdülaziz BAYINDIR: Şimdi, harcama, tabiî ki israf haramdır, yani ihtiyacınız kadar harcayacaksınız. İhtiyacınızdan fazlasını harcayamazsınız. Çünkü Allah-u Teâlâ diyor ki

kulû veşrebû ve lâ tusrifû

“yiyin için ama israf etmeyin” (Araf, 7/31)

Diyor. Yani ihtiyaçtan fazlası israfa olur o haramdır.

Mecit Bey: “Külli müsrifin haram.”

Abdülaziz BAYINDIR: tabi “külli israfin”

Mecit Bey: “Külli müsrifin haram.” diye

Abdülaziz BAYINDIR: ‘Külli müsrifin’ mi öyle bir şey. Ama “el israfun haramun”. Külli müsrifin diye bilmiyorum ama ‘küllü müskirin haramun’ varda…

Ama israf haramdır tabi. Yani yemede içmede de israf haramdır, insanlara verirken de israf haramdır. Yani, birisine yardım yaparken kendini zor durumda bırakmayacaksın. Bir kere sen kendi konumunu devam ettirecek kadar bir imkâna sahip olman lazım, ayakların üzerinde durabilmen lazım. Ve insanlara vereceğinde, kendini sarsmayacak kadar olan kısmını vereceksin, yani senin ihtiyaçlarından artan kısmını vereceksin.

Salondan bir kişi: Hocam bu ‘zenginlik aranızda dolaşıp durmasın’, bu konuyla ilgili midir?

Abdülaziz BAYINDIR: şimdi ‘zenginlik aranızda dönüp dolaşan bir devlet halinde olmasın’ diye yani birkaç tane zengin oluşmasın, servet tabana yayılsın, Cenab-ı Hakk’ın istediği odur.

Salondan bir kişi: Vehbi Koç’un kızını isteyemem mi yani, o manaya geliyor mu yani?

Abdülaziz BAYINDIR: Yok onunla bir alakası yok, o başka bir olay.

Mecit Bey: Eskiden Menderes ‘her mahallede bir milyoner yaratacağım’ diyordu ya, çoğaltacak.

 Abdülaziz BAYINDIR: İşte şey, o kapitalist ekonomi, o idealleri gerçekleştirmeyi engelliyor. Onun için ekonominin yapısını temelden düzeltmek gerekiyor. Ve çok kolay düzelir, yeter ki Kur’an-ı Kerim’e uygun birtakım şeyler yapılsın.

Mecit Bey: Raporunuz uygulanıyor zaten ekonomide.

Abdülaziz BAYINDIR: Yok uygulanmıyor. Keşke uygulasalar.

Mecit Bey: Sıfırlar atıldı, sizin verdiğiniz rapordan istifade ettiler orada

Abdülaziz BAYINDIR: Yok o bir şey değil, öyle kıyısından köşesinden istifade istifade sayılmaz, o bir bütün. Neyse o şey değil.

Mecit Bey: Kendinizin şeyini anlatmıyorsunuz gerçi.

Abdülaziz BAYINDIR: Onu anlatmıyorum, başka bir şey anlatıyorum.

Şimdi,

Ve mâ lekum ellâ tunfikû fî sebîlillâhi, ve lillâhi mîrâsus semâvâti vel ard,

“siz niye Allah yolunda harcamıyorsunuz ki, göklerin ve yerin mirası Allah’a aittir.”(Hadid, 57/10)

Yani bu mallar kabre kadar sizinle gelmeyecek ki, bütün mallar da Allah’ın, Allah da harcayın diyor, size ne oluyor? Ama bu tabi israf değil, israf ayrı bir konu. Yani gereksiz biriktirmeler.

Mecit Bey: Hocam “Allah için harcayın” derken, Allah için cami yapın, sadaka verin anlamına gelmiyor dimi, yani?

Abdülaziz BAYINDIR: o anlama gelir.

Mecit Bey: ya sadece o anlama gelmiyor herhalde. Ben mesela, giyim kuşam için girmiyor mu bunun içine, “Allah için harcayın” diyor. Allah için mi giyineceğim mesela gideceğim elbise alacağım.

Abdülaziz BAYINDIR: Yok şimdi, sen kendi normal ihtiyaçlarını gördüğün zaman da Allah için harcamış olursun.

Mecit Bey: Onu demek istiyorum.

Abdülaziz BAYINDIR: Allah’ın emirlerine uygun, ailene çoluğuna çocuğuna harcadığın zaman da sevap elde etmiş olursun. Yeter ki israf etmiş olma. Ama Allah için harcama dediğimiz zaman ilk önce akla gelen tolumun muhtaç kesimlerine yapılan harcamadır, yani ilk önce akla gelen odur.

Salondan bir kişi: şu ayet “Vellezîne izâ enfekû lem yusrifû ve lem yakturû ve kâne beyne zâlike kavâmâ”

Abdülaziz BAYINDIR:

“Vellezîne izâ enfekû lem yusrifû ve lem yakturû ve kâne beyne zâlike kavâmâ”

“bunlar öyle kimselerdir ki harcadıkları zaman israf etmezler, kısmazlar da.” (Furkan, 25/67)

Yani gereksiz harcama yapmazlar, kısmazlar da.

Salondan bir kişi: Gereğinden aşağı da yani.

Abdülaziz BAYINDIR: Hah, gereğinden aşağı da değil, fazla da değil. ikisinin arasında bir orta yol tuttururlar.

Salondan bir kişi: “yes’elûneke mâzâ yunfikûn kulil afve”(2/219) fazlasını

Abdülaziz BAYINDIR: Evet, artanı harcayacaksın, artan kısımlarını

Salondan bir kişi: İhtiyaçtan fazlasını

Abdülaziz BAYINDIR: Evet, ihtiyaçtan fazlasını. Yani bir kere mesela bu ayetin devamı da vardır, onu bir açar mısın? Şimdi, ayeti kerime şeyde de ben şimdi çıkaramadım, buradan bulayım, İsra suresinde.

Ve lâ tec’al yedeke maglûleten ilâ unukıke ve lâ tebsuthâ kullel bastı fe tak’ude melûmen mahsûrâ

Yani diyor:

“elini boynuna bağlı bırakma” (İsra, 17/29)

Bizde de “cebinde akrep olmasın” derler değil mi? öyle yapma,

ve lâ tebsuthâ kullel bastı fe tak’ude melûmen mahsûrâ

“Büsbütün de öyle elini açma” (İsra, 17/29)

Sana da bir şey kalsın.

fe tak’ude melûmen mahsûrâ

“bu defa kendine bir şey kalmaz, (“ah keşke yapmasaydım” dersin) şaşkın şaşkın kalırsın, yapacağın hiçbir şey kalmaz.” (İsra, 17/29)

Yani kendi ayakların üzerinde bir kere duracaksın, o önemli. Yapacağın harcama da artan kısımdan, fazla kısımdan olacak.

Şimdi, mesela en sağlam harcama da Allah’ın dininin yayılması için yapılan harcamadır. Allah’ın dininin yayılması için yapılan harcama, bir kere şunu çok iyi kavrayalım, bizde “din” kelimesi maalesef batılı anlamda anlaşılıyor. Yani din dediğiniz zaman ‘insan ile Allah ilişkileri’ şeklinde düşünülüyor. Hâlbuki din, hayatın bütün safhalarını içerisine alır. Dine yapılan harcama, topluma yapılan harcamadır, tüm insanlığa yapılan harcamadır. Çünkü bu din fıtrattır, her şeyin doğal, yani bugün doğallık dedikleri şey, her şey o tabi haline doğal haline dönmesi için yapılan çalışmadır. Kimse kimseye zulmetmesin, kimse kimsenin hakkını yemesin, herkes huzur içerisinde olsun, güven içerisinde olsun… Şimdi, o yolda bir harcama yaparsanız, mesela Mekke’de Müslümanlar orada yaşama imkânı bulamadılar, Medine’ye kaçtılar. Yani göç etmek çok lüks bir şey, onlar kaçtılar çünkü öldürülmekten korkuyorlardı. Ama Medine’ye vardıkları zaman bunlar Medine’nin hâkimi oldular. Ve çok kısa süre içerisinde geniş servetler bunların eline geçti. Yani dine harcama aslında maddi olarak da çok kazançlı bir iştir. İnsana hem dünyasını kazandırır, hem ahiretini kazandırır. Ama Allah-u Teâlâ diyor ki;

lâ yestevî minkum men enfeka min kablil fethi ve kâtel,

“Mekke’nin fethinden sonra harcayanla (Mekke fethinden önce savaşanla, harcama yapanla) ondan sonra harcama yapan bir olmaz” (Hadid, 57/10)

Çünkü ondan önce herkes Müslümanlara tü kaka ediyordu, ondan sonra artık ciddi bir varlık olarak ortaya çıktılar.

Şimdi, bir hizmetin başında herkes kaçar, başında sizden herkes kaçar. Yavaş yavaş maya tutmaya başladığı zaman insanlar etrafınızda toparlaşır, şahsiyetinizi ispatladınız mı zaten herkes size yönelir. O zamana kadar sizi destekleyenle ondan sonra sizi destekleyen aynı sevabı almaz.

Salondan bir kişi: Hocam bir toplumda Müslüman ve Yahudi var aciz ikisi de. Yani eşit mi onlara infak yapılması lazım. Yani insanlık olarak düşündüğümüzde.

Abdülaziz BAYINDIR: Şimdi, Kur’an-ı Kerim’de şuraya kadar okuduğumuz ayetlerdeki harcamalarda ‘Müslümanlara harcayın’ diye bir ifade kullanılmadı değil mi? zekâtlarla ilgili ayeti kerimede de Müslüman kelimesi geçmez. Ne diyor;

İnnemâs sadakâtu lil fukarâi

“muhakkak ki sadakalar fakirler için…” (Tevbe, 9/60)

“Fakirler içindir” deniyor. Şimdi, siz bütün insanlara Allah’ın dinini anlatıyorsanız, bütün insanlara da iyi yaklaşım içerisinde olmalısınız. Yani, “sen gel Müslüman ol ondan sonra karnını doyurayım” dersen adam ebediyen Müslümanlığı kendi gündeminden atar.

Salondan bir kişi: Şimdiki zihniyet yanlış oluyor o zaman.

Abdülaziz BAYINDIR: Yanlışlıklar çok, yani her defasında ortaya çıkıyor. Ha, şu çok tabiidir, sen ilkönce en yakınlarından başlarsın harcamaya. Müslüman da senin yakınındır. Elbette ki bir Müslüman varken öbürüne harcama. Ama öbürünün durumu daha kötüyse, Müslümanın durumu nispeten daha iyiyse, oraya harcarsın. Yani insani ilişkiler önemlidir, onunla iyi insani ilişkiler içerisinde olacaksın ki bir iki kelime söyleme hakkın olsun dimi.

Salondan bir kişi: Lil fukarâillezîne uhsirû fî sebîlillâhi lâ yestatîûne darben fîl ardı

Allah yolunda mahzur kalmış olanlara harcayın, (sürekli Allah yolunda çalıştıkları için) gidip de çalışıp kazanacak fırsatları olmaz. (2/273)

Abdülaziz BAYINDIR: Tabi orada özellikle onlara, ‘Allah yolunda kendileri mahzur kalmış’, yani İslam’a hizmet yapıp da başka işle meşgul olmayanlara özellikle yardımcı olmak lazım. Mesela şimdi diyelim ki, şu içinde bulunduğunuz kurum, burada on kişi pazarın dışında her gün gece gündüz çalışıyor. E şimdi, bunların çalışması onlara bir tek kuruş kazandırmaz. Öyleyse bu çalışmaya ihtiyaç varsa, yani buna ihtiyaç duyuluyorsa, buna yardımcı olmak her Müslüman’ın vazifesidir. Cenab-ı Hakk orada,

Lil fukarâillezîne uhsirû fî sebîlillâh

Allah yolunda mahzur kalmış olanlara (2/273)

Salondan bir kişi: Yakından başlanır yardım yapmaya

Abdülaziz BAYINDIR: Tabi tabi özellikler bize düşüyor.

Salondan bir kişi: Bu konuda, bunu yapan kurumların maişeti şuradakilere daha fazla düşer.

Abdülaziz BAYINDIR: Tabi en yakın olanlar daha fazla düşer, elbette öyledir. Çünkü onları en iyi tanıyan en yakın olanlardır, öbürleri fazla tanıyamaz ki.

Şimdi o, tabi özellikle onlara yardım yapılmasının önemini Cenab-ı Hakk burada vurguluyor.

Salondan bir kişi: şimdi bu ilim okutanlar (Anlaşılmıyor…. 1:09:02) ya da zengin de olsa zekâttan alabilir de buradaki fakirlik kaydına ne diyeceğiz?

Abdülaziz BAYINDIR: Muhtaç insanlar

lâ yestatîûne darben fîl ardı

“yeryüzünde gidip çalışma imkânları yok” (2/273)

diyor. Yani gitsin falan yerde çalışsın, para kazansın dersek, o zaman bu işler aksar. O zaman ne yapacak, bunların masrafını da Müslümanlar karşılamak zorunda olacak.

Salondan bir kişi: İhtiyaç

Abdülaziz BAYINDIR: muhtaç o,

Salondan bir kişi: (Anlaılmıyor … 1:09:30)

Abdülaziz BAYINDIR: hayır zenginse niye olsun canım, zenginse niye olsun. Mesela burada bana yardım hiçbir zaman için düşmez. Ben çünkü yardım yapması gereken bir noktadayım Allah’a şükür, maddi olarak.

Yeni şimdi ben burada ilimle meşgul oluyorum diye insanların bana yardım yapmasına lüzum yok. Cenab-ı Hakk bana zaten fazlasıyla vermiş, buna lüzum yok. Ama geliri olmayan bir insan olsam bana da yardım yapılması gerekir di mi?

Salondan bir kişi: Bizim köylerde hocalar kalıyor, çocuk bile okutmuyor, sadece namaz kıldırıyor, oraya Allah yolunda münhasır olmuş biri. Öteki adam acından ölüyor, fakir, köyde bir sürü fakir var, bütün zekâtı o topluyor her sene.

Abdülaziz BAYINDIR: Her yerde yanlış yapanlar olur. Kötü örnek, örnek olmaz.

Salondan bir kişi: Hocam maddi yönünden bahsettiniz bir de manevi yönden,

Abdülaziz BAYINDIR: Ne gibi yani

Salondan bir kişi: Bilgiyi infak etmek, bilgi vermek

Abdülaziz BAYINDIR: Ya herkes, tabi herkes şimdi, bak buradaki infaklar tamamen maddi infaktır. Öbürüne infak demezler “tebliğ” derler, ‘anlatma’, kelimeler farklıdır orada.

ulâike a’zamu dereceten minellezîne enfekû min ba’du ve kâtelû

“daha önce harcama yapanlar mekke’nin fethinden sonra harcama yapanlardan daha çok derece bakımından daha büyüktür.” (Hadid, 57/10)

Çünkü onlar çok zor zamanda harcamışlardır, beri tarafta işler artık yürümeye başlamış, gelirler artmaya başlamış, o zaman harcamışlardır. Ama,

ve kullen ve adallâhul husnâ,

“Allah eskiden harcayana da şimdi harcayana da en güzel karşılığı vaat etmektedir.” (Hadid, 57/10)

Yani herkes kendi yaptığının, yaptığı en güzel davranışın karşılığı gibi karşılık alacaktır. Yani siz bir iyilik yaparsanız Allah onu on katına yedi yüz katına ve daha fazlasına çevirerek size çok daha güzeliyle verecektir.

vallâhu bi mâ ta’melûne habîr

“Allah-u Teâlâ ne yaptığınızdan haberdardır.” (Hadid, 57/10)

Men zellezî yukridullâhe kardan hasenen

“Kim o Allah için bir karz-ı hasen versin/Allah için borç versin” (Hadid, 57/11)

Niye borç? Birisine borç verirsiniz, o burcu bir süre kullanır, tekrar iade eder. İşte siz Allah rızası için bir yere yardım yaptığınız zaman, o yardım bir müddet sonra size geri döneceği için Allah’a borç vermiş gibi oluyorsunuz. Yani birisine yardım yapıyorsunuz, siz bakın kendi hayatınıza, ben bunu çok denemişimdir kendi hayatımda da, Allah’a şükür bizim çocuklarda hepside buna alışmış vaziyettedirler, yani böyle bir hayır hasenat yaptığınız zaman takip edin, mutlaka onun birkaç katı size döner. Mutlaka döner. Ama tabi hemen dönmez elbette, ama mutlaka döner. Onun için en kazançlı yatırım.

Şimdi mesela bir şeyde hiç unutmuyorum belki daha önce de anlatmışımdır, İstanbul Müftülüğü’ne ilk geldim, 76 mıydı, 77 miydi bu dediğim olayın şeyi. Çay içiliyor, çok sayıda misafir gelip gidiyor, baktım ki arkadaşların maaşları o çay parasını vermede onlara zorluk şey yapıyor, yani yetmiyor güçleri. Çaycıya dedim ki “bütün masrafları ben karşılayacağım, sen kimseden çay parası alma” dedim. “Yalnız memurlardan bir lira al, sembolik olarak”. O da israf etmesinler diye. Zaten memurlar fazla misafiri olmuyor, müftü yardımcısı akşama kadar dolup dolup boşalıyor, e çay parasını da cebinden verdin mi bütün maaş gidiyor çaya. Neyse böyle ödüyoruz, memurlar aşağıdan şey yapmışlar çaycıya itiraz etmişler ‘bizden de para almayacaksın’ diye. Çaycı demiş ki ‘valla ben bu paraları hocadan alıyorum’ demiş, ‘benim için hava hoş, hocaya söylerim, verin derse öyle olsun’. Şimdi geldi bana, bende kızdım ‘herkesten para al’ dedim ‘bundan sonra’. Sen misin öyle diyen, bizim gelirler bir kesildi, bıçak gibi kesildi. Vaaay! Öyle bir kötü duruma düştüm ki, bir daha böyle bir şey yapar mısın, hemen birkaç gün sonra tekrar başladım aynı şeye. Baktım işler çok kötüye gidiyor. Elhamdulillah, hakikaten Cenab-ı Hakk gösteriyor bunu. Siz zannediyorsunuz ki kendinizden harcadınız, öyle zannediyorsunuz. Çünkü orada sizi Cenab-ı Hakk vasıta yapıyor ya, zannediyorsunuz ki ben harcadım. Hiç bilmediğiniz yerlerden, tahmin etmediğiniz yerlerden o gelir geliyor.

Salondan bir kişi: Hocam geçen kışın başında bir konferansa gittim. Adam konferansta diyor ki “her gün akılda kalıcı bir iyilik yapın” yani yaptıktan sonra, hatta öyle bir para verin ki bazen

Abdülaziz BAYINDIR: Yalnız canlı yayındayız çok kısa söyleyeceksin

Salondan bir kişi: “eminönün’e güngören’e kadar aklınızda kalsın o iyilik, ya ben bu parayı nasıl verdim”. Dönüyoruz bir fakir, bir şey oldu adam yiyecek falan lazımdı, arkadaş çıkardı on milyon verdi adama. Verdi, ertesi gün bana telefon açtı, konferanstaki adam dedi ki “ iyiliği yaptığınız zaman ya o gün ya birkaç gün içinde muhakkak mükâfatını katla görürsünüz.” On milyon verdi adama, ertesi gün beni aradı, , iş yerinden beş yüz milyon ikramiye vermişler, hesapta olmadan, elli katıyla geldi.

Abdülaziz BAYINDIR: Öyledir. Yani Cenab-ı Hakk hakikaten verir. Yani bu Allah-u  Teâlâ’ya güvenmek lazım, inanmak lazım, ama  saçıp savurmamak da lazım. Yani hayır hasenat yaparken de hesabınızı kitabınızı doğru yapıp altından çıkamayacağınız işe de girmememiz lazım. ‘ben bu işin altından kalkabilirim’ dediğiniz zaman onu şey yapmak lazım. Yani, hayırda da gösterişe gerek yok. Orada da orta yol, orta yolda devam etmek lazım. Onun için Cenab-ı Hakk ne diyor:

Men zellezî yukridullâhe kardan hasenen fe yudâifehu lehu ve lehû ecrun kerîm

“Kim o Allah’a güzel bir borç veriyor, Allah da onu katlayarak ona iade etsin. Onun için çok değerli bir ücret de vardır” (Hadid, 57/11)

Ayrıca bir ücreti de vardır diyor. Bir kere o yardımı yaptığınız an gönlünüz huzur dolar, o gönül huzurunu hiç parayla alamazsınız, hiçbir şeyle alamazsınız. Ondan sonra da farkına varmadığınız şekilde işlerinizde bir rahatlama olur.

Şimdi, mesela insanlar darlık çekmez değil, çeker, çünkü Allah imtihan edecektir. Fakat siz eğer hayır hasenat yapıyorsanız o en zor zamanınızda bile, yağmasa bile çisenti olur. Yani kurumaz sizin bahçeniz. Yağmur olmamış olabilir ama tepe üstündeki bir bahçe gibi gidersiniz ki çisenti var orada. Bahçeniz kurumaz. Allah-u Teâlâ mutlaka, yani hem imtihandan geçersiniz, hem de o imtihandan rahat geçersiniz. Çünkü siz başkalarının sıkıntı çekmesini istemediğiniz için Allah-u Teâlâ da size sıkıntıyı hissettirmez. Hayır hasenat yapan insanlar bunun zevkini hayatlarının her noktasında yaşarlar. Yapmayanlar da sıkıntısını yaşarlar. Evet, şimdi burada bitiriyoruz ve namazımızı kılıyoruz. El fatiha.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
2 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
3 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
4 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
5 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
6 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
7 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
10 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
11 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
12 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
13 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
14 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
15 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
16 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
18 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
19 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
20 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
23 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
24 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
25 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
26 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
27 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
28 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
31 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
32 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
33 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
34 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
35 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
36 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
37 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
38 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
39 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
40 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
41 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
42 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
43 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
44 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
45 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
48 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
49 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
50 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
52 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
53 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
54 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
56 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
57 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
58 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
59 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
61 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
62 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
63 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
65 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
66 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
67 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
70 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
71 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
72 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
73 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
74 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
75 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
76 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
77 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
78 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
81 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
82 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
83 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
84 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
85 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
86 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
87 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
89 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
90 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
91 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
92 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
93 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
94 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
95 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
96 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
97 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
98 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
99 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
100 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
101 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
102 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
103 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
104 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
105 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
107 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
108 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
109 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
111 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
112 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
113 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
115 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
116 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
117 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
118 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
120 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
121 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
122 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
123 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
124 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
125 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
126 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
127 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
128 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
129 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
148 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
156 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
164 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
165 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
168 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
182 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
210 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
226 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
227 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
228 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
229 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
244 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
245 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
248 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
252 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
260 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
286 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
289 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
290 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
291 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
292 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
293 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
294 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
295 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
296 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
297 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
298 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
299 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
300 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
301 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
302 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
303 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
304 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
305 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
306 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
307 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
308 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
309 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
310 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
311 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
312 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
313 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
314 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
315 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
316 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
317 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
318 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
319 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
320 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
321 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
322 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
323 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
324 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
325 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
326 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
327 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
328 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
329 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
330 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
331 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
332 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
333 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
334 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
335 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
336 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
337 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
338 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
339 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
340 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
341 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
342 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
343 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
344 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
345 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
346 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
347 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
348 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
349 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
350 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
351 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
352 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
353 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
354 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
355 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
356 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
357 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
358 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
359 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
360 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
361 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
362 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
363 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
364 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
365 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
366 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
367 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
368 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
369 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
370 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
371 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
372 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
373 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
374 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
375 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
376 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
377 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
378 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
379 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
380 İcma 11 Ekim 2016
381 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
382 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
383 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
384 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
385 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
386 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
387 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
388 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
389 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
390 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
391 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
392 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
393 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
394 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
395 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
396 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
397 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
398 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
399 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
400 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
401 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
402 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
403 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
404 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
405 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
406 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
408 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
409 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
410 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
412 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
413 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
414 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
416 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
417 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
418 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
419 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
421 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
422 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
423 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
424 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
425 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
426 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
427 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
430 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
431 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
432 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
433 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
434 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
435 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
436 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
437 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
438 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
439 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
440 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
441 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
442 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
443 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
444 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
445 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
446 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
448 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
449 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
450 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
451 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
452 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
453 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
454 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
455 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
457 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
458 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
459 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
461 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
462 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
463 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
466 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
467 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
468 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
470 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
471 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
472 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
473 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
474 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
475 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
476 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
477 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
478 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
479 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
480 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
481 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
482 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
483 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
484 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
485 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
486 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
487 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
488 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
490 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
491 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
492 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
493 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
494 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
495 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
496 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
497 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
498 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
499 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
500 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
502 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
503 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
504 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
505 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
506 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
507 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
508 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
509 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
510 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
511 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
512 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
513 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
514 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
516 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
517 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
518 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
520 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
521 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
522 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
523 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
524 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
525 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
526 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
527 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
528 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
529 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
530 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
531 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
532 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
533 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
534 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
535 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
536 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
537 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
538 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
539 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
540 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
541 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
544 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
545 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
546 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
547 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
548 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
549 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
550 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
551 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
552 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
553 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
554 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
555 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
556 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
557 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
558 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
559 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
560 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
561 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
562 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
563 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
564 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
565 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
566 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
567 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
568 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
569 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
570 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
571 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
572 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
573 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
574 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
576 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
577 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
578 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
579 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
580 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
581 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
582 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
583 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
584 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
585 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
586 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
587 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
588 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
589 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
590 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
591 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
592 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
593 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
594 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
595 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
596 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
597 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
598 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
599 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
600 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
601 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
602 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
603 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
604 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
605 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
607 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
608 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
609 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
610 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
611 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
612 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
613 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
614 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
615 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
616 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
617 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
618 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
620 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
621 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
622 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
623 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
624 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
625 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
626 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
627 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
628 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
629 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
630 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
631 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
632 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
633 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
634 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
637 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
638 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
639 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
640 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
641 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
642 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
643 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
644 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
645 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
646 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
647 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
648 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
649 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
650 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
651 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
652 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
653 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
654 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
655 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
656 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
658 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
659 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
660 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
661 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
662 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
663 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
664 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
665 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
666 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
667 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
669 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
671 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
672 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
673 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
674 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
675 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
676 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
677 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
678 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
679 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
680 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
681 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
682 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
683 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
684 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
685 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
686 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
687 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
689 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
690 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
691 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
694 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
695 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
696 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
697 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
698 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
700 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
701 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
702 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
703 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
704 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
705 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
706 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
707 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
708 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
709 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
710 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
711 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
712 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
713 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
714 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
715 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
716 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
717 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
718 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
719 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
720 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
721 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
722 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
723 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
724 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
725 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
726 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
727 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
728 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
729 Hac 11 Kasım 2008
730 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
731 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
732 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
733 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
734 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
735 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
736 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
737 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
738 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
739 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
740 Oruç 26 Ağustos 2008
741 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
742 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
743 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
744 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
745 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
746 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
747 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
748 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
749 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
750 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
751 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
752 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
753 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
754 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
755 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
756 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
757 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
758 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
759 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
760 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
761 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
762 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
763 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
764 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
765 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
766 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
767 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
768 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
769 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
770 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
771 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
772 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
773 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
774 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
775 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
776 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
777 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
778 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
779 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
780 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
781 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
782 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
783 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
784 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
785 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
786 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
787 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
788 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
789 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
790 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
791 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
792 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
793 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
794 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
795 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
796 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
797 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
798 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
799 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
800 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
801 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
802 Mearic Suresi 27 Mart 2007
803 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
804 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
805 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
806 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
807 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
808 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
809 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
810 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
811 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
812 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
813 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
814 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
815 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
816 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
817 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
818 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
819 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
820 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
821 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
822 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
823 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
824 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
825 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
826 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
827 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
828 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
829 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
830 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
831 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
832 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
833 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
834 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
835 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
836 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
837 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
838 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
839 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
840 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
841 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
842 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
843 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
844 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
845 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
846 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
847 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
848 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
849 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
850 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
851 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
852 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
853 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
854 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
855 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
856 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
857 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
858 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
859 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
860 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
861 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
862 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
863 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
864 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
865 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
866 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
867 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
868 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
869 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
870 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
871 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
872 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
873 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
874 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
875 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
876 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
877 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
878 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
879 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
880 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
881 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
882 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
883 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
884 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
885 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
886 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
887 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
888 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
889 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
890 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
891 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
892 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
893 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
894 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
895 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
896 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
897 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
898 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
899 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
900 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
901 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
902 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
903 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
904 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
905 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
906 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
907 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
908 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
909 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın