Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler

1 Kasım 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Euzü billahi mineşşeytanirracim

Bismillahirrahmanirrahim

Bugün Kuran-ı Kerim’in kırk sekizinci Suresi olan Fetih Suresi’nin… (atlıyor)

“Doğruyu gösteren Kitab’la gönderen O’dur.” Muhammed aleyhisselamı doğru yola gösteren Kitab’la Allah-u Teala göndermiştir; elçi olarak göndermiştir. ve dînil hakkı “Ve hak din ile göndermiştir.” Doğru din ile göndermiştir. Çünkü yeryüzünde insanların din dediği çok şey var ama; hak olan doğru olan çok değil. “Öyle gönderdi ki”; li yuzhirehu aled dîni kullihî “Bütün dinler üzerine hakimiyetini kursun.”

Ne hakimiyeti kursun? İslam dini bütün dinler üzerine hakimiyeti kursun diye, Allah Muhammed sallallahü aleyhi ve sellem’i hak dinle, ve hidayet kaynağı olan Kuran-ı Kerim’le göndermiştir. Şimdi bütün dinler dediğimiz zaman işin içerisine hak dinler de girer… Yani kaynağı hak olan dinler; şu anda tek bir hak din var o da İslâm, onun dışında hak din yok. Ama insanların kaynağı hak olarak kabul ettikleri dinler var. İşte hristiyanlık var, yahudilik var ve daha başka dinler var… İşte Uzak Doğu’ya gidiyorsunuz budizm var, taoizm var, brahmanizm var. Bir başka yere gidiyorsunuz sihhler var, işte şeyler var zerdüştler var. Çok sayıda inanç sistemleri var yeryüzünde. İslâmiyet bizim bildiğimiz tarihte nereye kadar gitti? Arap yarımadasına hakimiyet kurdu değil mi? Ondan sonra Kuzey Afrika’ya hakimiyet kurdu, Sudan’a. Bir ara İspanya’ya. Türk toprakları üzerinde hakimiyet kurdu. Bir ara Balkanlarda… İşte Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Romanya gibi bölgelerde… Bir de Orta Asya’da… Mesela Viyana’dan öteye geçememişti. Asya’da da İslâm’ın hakimiyet kurmadığı yerler var. Amerika’ya sıra gelince orada bir İslâmi hakimiyet hiçbir zaman olmadı.

O zaman bu ayet diyor ki; “Elçisi’ni hidayetle gönderiyor”, yani doğru yola gösteren Kitabla. “ve gerçek dinle göndermiştir ki bütün dinler üzerine hakimiyetini kursun.” O zaman bu olay gerçekleşmemiş değil mi henüz?  ve kefâ billâhi şehîdâ “buna şahit olarak Allah yeter.” Yani bunu Peygamberimiz görmeyecek demek ki o hakimiyeti; ve görememiş, göremeden gitmiş. Müslümanların bir çoğu da görmemiş ama, inşaallah görenler… Belki biz görürüz bilmiyoruz, Allah bilir. O bizim çalışmamıza bağlı.

Şimdi ben hiç bilmiyordum; geçenlerde okudum, öğrendim. İçinizde bunu mutlaka bilenler vardır ama ben yeni öğrendiğim için size de aktarayım: Peygamberimiz Tebük’e kadar geldi. Tebük’te işte bu bugünkü Maan, Amman, işte bu kıyı bölgeler falan; oranın halklarını kendine bağladı. Dumetul Cendel diye kuzeyde Şam’a yakın bir bölge var orayı da kendine bağladı. (atlıyor) Benim öğrendiğim şu: Peygamberimiz oradan Heraklius’a mektup göndermiş. Ve mektubunda diyor ki: “Ya müslüman ol, ya cizye ver, ya da bu halk üzerinden elini çek bunlar müslüman olsunlar.” Heraklius da Peygamberimiz’den çekinmiş; altın göndermiş Peygamber Efendimiz’e, yani teselli için. Peygamberimiz’de bunu şey kabul etmiş, harp ganimeti kabul etmiş ve asker arasında dağıtmış. Şimdi hakikaten akıl almaz bir başarı. Akıl almaz bir başarı! Peygamberimizin son seferidir Tebük seferi. Siz; işte Hicret’in dokuzuncu yılında olmuş bir olaydır bu Tebük, Hicret’in dokuzuncu yılı; siz dokuz sene evvel Mekke’den kaçmak zorunda kalacaksınız, çünkü sizi öldürmeye karar vermişler. Medine’ye geleceksiniz, dokuz sene içerisinde dininizi Medine’de sağlam bir şekilde yerleştireceksiniz, birkaç tane savaşta başarı elde edeceksiniz, Yemen’e hakim olacaksınız, Mekke’ye hakim olacaksınız, Arabistan’ın doğusunda Basra Körfezi’ne kadar hakim olacaksınız, Irak sınırlarına kadar hakimiyet kuracaksınız, o zamanın en büyük gücü, süper gücü olan Bizans’ın sizin üzerinize geldiğini duyup da ona karşı savaşa çıkacaksınız, Bizans’a bağlı bölgeleri kendinize bağlayacaksınız, ve Bizans Kralı’na tehdit mektubu göndereceksiniz “ya müslüman ol, ya teslim ol, ya da cizye ver.” Ne muhteşem bir şey! Bunu ben şunun için söylüyorum. Doğru müslümanlıkla gidildiği zaman… Peygamberimiz bizim için nedir? Örnek değil mi? leküm fi rasulillahi usvetun haseneh “Allah’ın Elçisi’nde sizin için güzel bir örnek vardır.” (Ahzab 33/21) Eğer onu biz uygulayamazsak hayatımızda örnek olur mu? Hah! Demek ki biz de Peygamberimiz’in yolundan gidersek, akıl ve hayal edilemeyecek başarılara imza atarız. İşte bu çok kesin.

İşte şimdi bu ayet-i kerime ne diyor? Bütün dinler üzerine hakimiyet kuracak diyor İslam. Tarihimizde böyle bir hakimiyet kurmamışız. Şimdi bu ayet iki ayrı yerde daha tekrarlanıyor. Onlardan birisi Tevbe Suresi’nde… Yalnız onu lütfen açın, orada çünkü çok önemli bir husus var. Tevbe Suresi’ni açın lütfen. Kuran-ı Kerim’in dokuzuncu suresi. Orada 31. ayetten itibaren okuyacağız.

Ama onu okumadan önce, Peygamberimiz’in konuyla ilgili birkaç Hadis-i Şerifinden söz edelim. Mevzuyu daha iyi anlamamıza yol açar. Çünkü Peygamberimiz’in sözleri Kuran-ı Kerim’in açıklamasıdır. Yani Kuran’ın zaten söylediği şeyi, Peygamberimiz bize daha anlayacağımız şekilde ifade etmiş oluyor. Çünkü onun… (Kulaklık düşer) Ya bu… Şimdi ilk defa olduğu için, böyle her tarafım bir acayip oldu yani nasıl hareket edeceğimi bilmiyorum. Şuralara bak Allahını seversen… Yani biyonik adam oldum. (Görevliye) Neyse o şurada dursun da, gel şunu da nasıl takıyorsan tak. Kime yaranacağımı bilmiyorum; Mustafa Bey diyor “başına, saçın üzerine koyma” diyor, “saçın bozuluyor” diyor… E arkaya atıyorum aşağı düşüyor, ben ne yapayım yani?

Peygamberimizin bazı hadisleri var. Müslim’de, Ebu Davud’da, Tirmizi’de, İbn Mace’de, Ahmed bin Hanbel’de geçen bir hadis. Diyor ki “Allah yeryüzünü benim için topladı.” Yani gözümün önüne getirdi. “Hem doğu kısımlarını hem batı kısımlarını gördüm. Benim ümmetimin hakimiyeti, egemenliği, bana gösterilen bütün bölgelere yayılacaktır.” Yani yeryüzünün tamamına yayılacak. Şimdi birileri diyecek ki: “Bu gaybtan haber vermedir.” E peygamberdir, Allah ona bildirir verir tabi. Ama bu az önceki okuduğum ayetin açıklamasından başka nedir? Onun bir açıklamasıdır başka bir şey değil. Bir başka Hadis’te; bu da İbn-i Hibban Sahih’inde rivayet etmiş; diyor ki: “İslam dini gece ve gündüzün olduğu her yere ulaşacaktır.” Gecesi ve gündüzü olan her yere ulaşacaktır! Bu ne demektir? Gecesi ve gündüzü olmayan hiçbir yer yok. Kuzey Kutbu’nda altı ay gece, altı ay gündüz? Olsun, var ya gecesi gündüzü. Gecesi ve gündüzü olan her yere ulaşacaktır diyor. “Allah ne bir şehirde, ne köy yerinde bu dinin hakimiyet kurmadığı bir tek ev bırakmayacaktır.” Yani bu dinin hakimiyetini kurmadığı bir tek ev kalmayacaktır. Hakimiyeti nasıl kuracak? “Bazıları izzet ve şerefle müslüman olarak, bu dinin hakimiyetine girecek; bazıları da müslüman olmayacak ama müslümanların hakimiyeti altına girerek, bu dinin emri altında olacaklar.” Teslim olacak yani. “Allah bir kısmını İslâm’la şereflendirecek; bir kısmı da kafirliğinden dolayı zelil ve hakir hale gelecektir.” Şimdi bir başka Hadis; bunu da Ahmed bin Hanbel rivayet etmiş. Diyor ki: “Biz Amr bin El-As’ın oğlu Abdullah ile beraberdik. Ona sordular: “İki şehirden hangisi daha önce fethedilecektir? Konstantiniyye mi Roma mı?” Konstantiniyye neresi? İstanbul. Abdullah bin Amr bin El-As’a soruldu diyor. İki şehirden hangisi daha erken fethedilecektir? Peygamberimiz bu konuda ne dedi? “Abdullah bir sandık getirdi; halkalı.” Etrafında halkalar vardı. “Ondan bir yazı çıkardı. Dedi ki: Biz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in çevresinde oturuyorduk. Ve ağzından çıkanları da yazıyorduk.” Böyle rivayetler de var biliyorsunuz. “Bir gün bu soru Peygamberimize soruldu.” Sizin bana sorduğunuz soru Peygamberimize soruldu. “Dendi ki: Ya Resulallah! Konstantiniyye mi önce fethedilecek yoksa Roma mı?” Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem dedi ki: “Önce Heraklius’un şehri fethedilecektir.” Heraklius’un şehri nere? Konstantiniyye; burası. Roma fethedildi mi? Edilmedi.

Şimdi neden fethedilmedi? Ayetlerden şimdi onu göreceğiz. İslâmiyet neden bugün, kendi topraklarında gariptir? Bakın bugün işte Iraktaki durumu görüyorsunuz. İslâm’ın dört dörtlük hakimiyet kurduğu herhangi bir toprak kalmamıştır. Bunun sebebi ne? Ayetler ne diyor? Hadisler ne diyor? Ve biz neden böyleyiz? Dolayısıyla bu konuda dedim ya, Kuran-ı Kerim’de üç tane ayet var. Tabi o ayetleri destekleyen başka ayetler de var. Onların sayılarını topladığınız zaman üçte kalmıyor. O ikili sisteme göre gidiyor…

Şimdi Tevbe Suresi’nin otuz birinci ayetine bir bakalım. Oradan başlayacağız. Allah-u Teala diyor ki:

İttehazû ahbârehum ve ruhbânehum erbâben min dûnillâh “Onlar, yani yahudiler kendi din adamlarını, hristiyanlar da kendi din adamlarını Allah’tan önce kendilerine Rab edindiler.” Önce onları Rab edindiler, sonra Allah’a sıra gelecek… vel mesîhabne meryem “Meryemoğlu Mesih’i de öyle.” Onu da Rab edindiler. Yani din adamlarını ve Meryemoğlu Mesih’i de Rab edindiler. ve mâ umirû illâ li ya’budû ilâhen vâhidâ “Kendilerine bir tek emir verilmişti: Tek bir İlah’a kul olacaksınız diye.” Yalnız Allah’a kul olacaksınız. lâ ilâhe illâ hu “O’ndan başka ilah yoktur.” subhânehu ammâ yuşrikûn “Onların koştuğu şirkten Allah uzaktır.” Kimin koştuğu şirk bunlar? Kim? (Katılımcı cevap verir) Kim kim? Yahudi ve hristiyanlar bunlar. Peki demek ki yahudi ve hristiyanlar neymiş? Müşrikmiş. “Allah onların koştuğu şirkten uzaktır.” Çünkü Allah’ın yetkisini, Allah’a ait olan yetkiyi herhangi bir varlığa verip, Allah’ın yetkisini paylaştırdığınız zaman kendi kafanıza göre, müşrik olursunuz. Şöyle düşünün: Siz bir iş yerinde yöneticisiniz; sizin astınız, emriniz altındaki kişiler, size ait olan yetkileri kendi kafalarında paylaşıyorlar. Kendilerini bir konuda sizin kadar yetkili düşünüyorlar. Ne yaparsınız onu? Ne yaparsınız? Çalıştırır mısınız? Kovarsınız onu değil mi? Bak bu Allah-u Teala’nın herkesin içine yerleştirdiği kanunudur. Peki siz kendi yetkinizin paylaşılmasına razı olmuyorsunuz da, Allah’ın yetkisini nasıl paylaştırıyorsunuz? Nasıl oluyor da birilerine yetkiler veriyorsunuz? İşte şeyler, bakın hristiyanlar, İsa aleyhisselam’a yetkiler veriyorlar değil mi? Geçende televizyonda görmüşsünüzdür: Bir apartmanda kurdukları bir sitede, bir kız çocuğu şarkı söylüyor, papaz da o gelenleri kutsuyor. Ne diyordu o kız çocuğu: “İsa şifa ver, İsa şifa ver, İsa bizi koru, İsa bize yardım et, İsa falan filan…” Yani “Sen bizim kurtarıcımızsın” diyor. Şimdi orada o kız çocuğu İsa’nın kendini duyduğunu kabul etmezse, bunu söyler mi? Ya da o kilise, İsa’nın o sözü duyduğunu kabul etmez mi? Yani inanmıyor mu onu duyduğuna? İnanıyor. Peki asırlar önce ölmüş olan İsa, duyabilir mi? Duyması için… Böyle bir şeyi duyabilme, işitebilme sıfatı kimde var? Yalnız Allah’ta var. O zaman İsa aleyhisselam’ı Allah’ın işitme sıfatına ortak etmiş olmuyorlar mı? Yine ne diyorlar? “Bize şifa ver İsa” diyorlar. Demek ki İsa aleyhisselam onların hastalığını teşhis edecek, ona şifa verecek güçte olacak, ve onları tanıyacak, oraya kadar da gelecek, hayatında İstanbul nedir bilmeyen o kişi, ölmüş olan kişi, gelecek. O zaman onu ölmemiş kabul ediyorlar değil mi? Ölmemişlik kimin sıfatıdır? Ölmemek? Allah’ın sıfatıdır. Orayı biliyor kabul ediyorlar değil mi? Ömründe bir kere bile İstanbul’a gelmemiş olan İsa’yı orayı biliyor kabul ediyorlar. Böyle bir bilgi insanlarda olur mu? Bakın görüyor musunuz? Bir de oraya gelme gücü var, onlara şifa verme gücü var, sayın da sayın artık… O zaman bu, bu insanlar ne yapmış oluyorlar? Evet, İsa’yı Allah’a ortak koşmuş oluyorlar. Bizim bu Tarikatçılık (Kuran Işığında Tarikatçılığa Bakış – Abdülaziz Bayındır) kitabından var mı buralarda? Yoksa o şeyde bizim bu odaya girer girmez soldaki o ilk dolapta, altta. Orada var oradan getir. (Katılımcıya) Efendim? Onu karıştırmayalım şimdi.

Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem… (Kitabı getirirler) Hah geldi tamam. Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem bu ayeti okurken, Hatimi Tayi’nin oğlu Adiyy Peygamberimizin yanına gidiyor. Hatimi Tayi Araplarda çok meşhur bir kişi, çok cömertliğiyle meşhur olan bir insan. Tay kabilesinin reisi. O vefat etmiş. Babasının şöhreti çok yaygın. Peygamberimiz o kabileyi kendi topraklarına katmış. O sıra kabilenin reisi olan Adiyy kaçmış. Suriye tarafına kaçmış, orada hıristiyan olmuş. Peygamberimiz de onun kızkardeşine esir muamelesi yapmamış, serbest bırakmış. Sonra kızkardeşi ağabeyisine mektup yazıyor “Gel” diyor “sen akıllı bir adamsın. Burada bak dinle. Eğer hoşuna giderse müslüman olursun, gitmezse çeker gidersin bunlar sana hiçbir şey demezler.” İşte geliyor Medine’ye. Mescide gidiyor; Peygamberimiz bu ayeti okuyor. Şeyde de bir haç var, göğsünde. Altından bir haç. “Adiyy” diyor “o putperestlik işaretiyle bu mescide niye giriyorsun?” diyor. “Bunu mu kast ediyorsunuz?” diyor. “Evet” Çekiyor koparıp atıyor yere. “Yahu al” diyorlar. “Almam” diyor; yani o babanın evladı, son derece onurlu bir insan. Yani karşı tarafa saygı olsun diye, bunun kötü olduğuna inandığından değil. Karşı taraf madem bundan rahatsız oluyor, hemen çekip atıyor. Çünkü onun inancı o. O hıristiyan orada. Sonra Peygamberimiz’den bu ayeti dinleyince diyor ki: “Hayır” diyor “biz papazlarımızı Rab edinmiyoruz.” diyor. Peygamber Efendimiz diyor ki: “Onlar Allah’ın helal kıldığı bazı şeyleri size haram etmiyorlar mı?” “E oluyor” diyor. “Peki Allah’ın haram kıldıklarını size helal etmiyorlar mı?” “O da oluyor.” “İşte onları Rab edinmek budur.” diyor.

Şimdi gelelim müslümanlara. Şimdi bu günlerde herkes çok rahatsız oluyor. Herkes çok rahatsız oluyor. Diyorlar ki Türkiye’de hıristiyanlık propogandası aldı yürüdü. Şeyler, evlere kadar şeyler, misyonerler girdi falan… E geçende de birisi televizyonda, Profesör Yalçın Küçük adında bir zat, televizyonda bir konuşma yaptı, program yaptı. Eskiden beri Anadolu toprakları üzerinde müslümanların değil de, yahudi ve hıristiyanların çekişmeleri vardır diye bir iddia ortaya attı. Geçenlerde bana sordular nedir diye. Dedim “Vallahi bu iş biraz çok su götürür. Burada gerçekleri söylemek birçok kimseyi rahatsız eder.” Yani bugün bizim müslümanlık dediğimiz şey, ne ölçüde Allah’ın emrettiği müslümanlık? Bugün bir doktora talebesi bana şunu sordu; ben şaşırdım: Dedi ki “Ya Hocam” dedi, “Bir kitap okudum. Şeriat, Hakikat, Marifet diye tasavvufu anlatıyor. E ben bunlarda bir şey görmedim bunun dine aykırı tarafı ne?” “Nasıl anlatıyor?” dedim. Dedi ki “İşte Şeriati şöyle anlatıyor: Gelirsin adama bir tokat vurursun arkadan, döner o da sana vurur. Bu şeriat.” E hakikat? “Adama tokat vurursun, döner bakar; Allah’tan geliyor ama kimin vasıtasıyla gönderdi diye bakar şöyle.” Peki marifet? “Ona da bir tokat vurursun, hiç dönüp bakmaz bile.” Dönüp bakmaz bile gerek yok ne olacak, nasıl olsa ne gelirse Allah’tan geliyor. Dedim ki senin şu dediğin tip insanların olmasını Amerika ne kadar çok ister şu Irak’ta bugün. Keşke öyle olsa! Gelecek tarayacak; o marifettekiler hiç bakmayacak. (Omzunu gösterir) İşte şuraya da bir tane de şuraya, (alnını gösterir) şuraya da bir tane vurur musun lütfen diyecek. Ay, üzüldüm bak şimdi vururken de pantolunun tozlandı diyecek. Ne çok ister değil mi? Böyle bir insan tipinden kim hoşlanmaz, hangi sömürgeci zihniyetli insan hoşlanmaz? Yahu dedim sen bu soruyu nasıl soruyorsun? O zaman bütün peygamberler yanlış yapmışlar, çünkü hepsi mücadele ediyor. Allah-u Teala’nın emirlerinin, Kur’an-ı Kerim’in hemen hemen çok sayıda emrini yok saymak gerekecek! Çünkü Allah “savaşın” “mücadele edin” “çalışın” “gayret gösterin” “kişiye çalışıp kazandığının dışında bir şey yoktur” diye ne kadar ayetlerden veriyor. Şimdi bu anlayış, üzerimizde bulunduğumuz topraklarda çoktan yer etmiş bir anlayış değil mi? Bakın bununla mücadele etmek için sürekli uğraşıyoruz. (Kitabı getirirler.) Buldunuz mu? Bulamamışsınız; ben bulacağım demektir. Sizin anlamanız lazım yahu. Marifet de yok bunlarda! Şimdi bu Birinci Cihan Savaşı’nda şeye karar veren… Bakın az önce Hıristiyanların İsa aleyhisselama yüklediğini biz televizyonda gözümüzün önünde gördük değil mi? İsa bizi kurtar, İsa bize şifa ver, İsa şunu yap bunu yap.” Peki müslümanlar ne yapıyor acaba?

Şimdi bakın şu elimde, yıllardır piyasada satılan bir kitabımız var. Bu kitabın içerisinde, Müslümanları Batıran Şirk diye bir bölüm var. Müslümanları Batıran Şirk. Bakın ayetin sonu neydi: “Allah onların ortak koştuklarından uzaktır.” (Tevbe 9/31) Bu bölümde, Osmanlı’nın İslam Ülkeleri’ni Cihada Davet Beyannamesi’nden bir örnek var. Bu beyannameyi “Meclis-i Ali-i İlmi”; yani Osmanlı’nın en yüksek ilim konseyi, ilim kurulu, orası hazırlamış. Halife sıfatıyla Sultan Reşad imzalamış. Beyannamenin altında en üst seviyeden otuz dört alimin imzası var. Bunların arasında üçü eski, birisi görevde olmak üzere dört “Şeyh-ül İslâm” ve Fetva Emini Ali Haydar Efendi’nin de imzası var. Şimdi bunlar Osmanlı’nın ve o günün İslâm aleminin, İslâm anlayışını temsil ederler mi? Hiç şüphesiz değil mi? Ve ben bu belgeyi İstanbul Müftülüğü’nün arşivinden aldım. Hatta bakayım hemen, “Ceride-i İlmiyye”de de yayımlanmış. Yani “İlmiye Mecmuası”; ilim adamlarının mecmuası. Muharrem 1333 tarihli nüsha, sayı: 7, sayfa: 436-437.

Şimdi geçendeki şeyi bir göz önüne getirin: İsa’dan yardım isteyen o kız çocuğunu. Bir de bakın ki Muhammed aleyhisselam müslümanların gözünde… Bu en yüksek ulemanın…(anlaşılmıyor –dakika 33:01) Beyannameden bazı bölümler almışım. Çünkü uzun bir beyanname. Beyannamenin dördüncü paragrafı şu ifadelerle bitmektedir. “Allah’ın açık dini…” Ben şimdi onun sadeleştirilmiş şeklini okuyorum. Eski şekli de burada var: “Allah’ın açık dini adına, hızla savaşa çıkan müslümanları, her konuda başarılı kılıp yardım edeceğine, O’nun yüce lütuflarıyla söz verilmiştir.” Yani Allah müminlere yardım edeceğine söz vermiştir. Bunda bir problem var mı? Yok hayır. “Hazreti Ahmet’in aydınlık şeriatini yüceltmek için” Allah’ın payı bitti. Şimdi öbürüne geçti. “Hazreti Ahmet’in aydınlık şeriatini yüceltmek için canını ve malını feda eden ümmet-i naciyesine” Yani Kuran’a uygun inanç ve davranış içerisinde bulunan ümmetine demek istiyor. “arka çıkıp elinden tutmak için Hazreti Peygamberin mukaddes ruhu hazır ve mevcuttur.” Şimdi buna ne diyeceksiniz? (anlaşılmıyor 34:24) Müslüman askerlerinin elinden tutacakmış. Niçin tutacakmış? “Arka çıkacak, yardım edecek.” O kız çocuğu ne diyordu? Onun için… Şimdi bakın Kur’an-ı Kerim’de bu konuda o kadar çok ayet var ki… Hatta şimdi devam edelim. Bir paragraf daha okuyayım ondan sonra konuşuruz: “Ey İslam Mücahidleri!” Bakın “Ey İslam Mücahidleri! Allah Teala’nın yardımı ve desteği, muhterem Peygamberimizin ruhaniyetinin yardımı ile…” Allah’ın yardımı yetmiyor bakın! “Muhterem Peygamberimizin ruhaniyetinin yardımı ile din düşmanlarını yere serip yok etmeniz, ve müslümanların kalplerini sonsuz mutluluklarla sevindirmeniz yüce Allah’ın verdiği söz ile teyit edilmiş ve müjdelenmiştir.” Allah’ın böyle bir sözü var mı? Allah ne diyor: Emmen yucîbul mudtarra izâ deâhu “Dara düşen bir kişi çağrıda bulunduğu zaman onun çağrısına kim cevap veriyor?” ve yekşifus sûe “O kötülüğü gideriyor.” ve yec’alukum hulefâel ard “Sizi bu toprakların halifeleri” yani hakimleri “yapıyor?” e ilâhun meallâh “Allah ile beraber başka bir ilah mı var?” (Neml 27/62)

Şimdi Allah’ın böyle bir sözü var mı? Bu Cenab-u Hakk’a bir iftira değil mi? Ve Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem’e Allah emrediyor. Diyor ki: Kul “Ya Muhammed! Onlara şunu söyle:” innî lâ emliku lekum darren ve lâ reşedâ “Benim size ne bir zarar vermeye gücüm yeter, ne de sizi olgunlaştırmaya.” Kul innî len yucîrenî minallâhi ehadun ve len ecide min dûnihî multehadâ  “De ki: Hiç kimse beni Cenab-u Hakk’tan kurtaramaz, O’nun dışında da bir sığınak bulamam.” İllâ belâgan minallâhi ve risâlâtih “Benim yaptığım sadece Allah’ın emirlerini, elçilik görevi verdiği şeyleri size tebliğdir o kadar.” (Cinn 72/21-23) Ve her gün beş vakit namazımızda “Ya Rabbi! Kulluğu yalnız sana yapar, yardımı yalnız senden isteriz” (Fatiha 1/4) de diyoruz! Mantıkta bir fark görüyor musunuz? E o zaman? E Cenab-u Hakk bu müslümanlara hakimiyet verir mi? Biz kendimize müslüman diyoruz ama Allah diyor mu bakalım?

Şimdi ben size geçen de gene söylemiştim, tekrar edeyim bu vesileyle: Bakın bu ayette geçen bir husus var: ve mâ umirû illâ li ya’budû ilâhen vâhiden “Kendilerine sadece şu emir verilmişti:” Yani başka bir emir verilmemişti. “Bir tek ilaha kul olacaksınız.” (Tevbe 9/31) Şimdi mesela hıristiyanlar “İsa seni korusun, Meryem seni korusun, Kutsal Ruh korusun” bir sürü koruyucular ararlar bulurlar… İşte İsa aleyhisselamın şefaate gücü yeter, seni kurtaracaktır bilmemne falan, “Kurtarıcımız” derler. Şimdi bir tek Allah’a ibadet etmek, O’ndan başkasına ibadet etmemek… Biz İslâm dinini anlatırken ne deriz? “La ilahe illallah” düsturu. Allah’tan başka ilah olmadığını söyleriz. Ama müslümanların akidesini anlatan, inancını anlatan kitaplarda Şirk konusu yoktur. Başlı başına bir konu olarak incelenmemiştir. Allah’tan başkasına kul olmama esastır, ibadet etmeme. İbadet konusu yoktur. Allah’tan başkasından yardım istememek olmazsa olmaz bir husustur. Bu konu yoktur. Allah ile kendi aranıza koyacağınız o “min dunillah” ifadesinin içerisine giren çok şey vardır. Bu konu da yoktur. Peki siz ne yapıyorsunuz Allah aşkına? “İsbat-ı Vacip” diye Allah’ın varlığını isbatla uğraşırlar. Ya hiçbir peygamber bunla uğraşmamış! Ama bütün peygamberler Allah’tan başka ilah olmadığıyla uğraşmışlardır. Siz neyle meşgulsünüz? Adeta İngilizlerin Hindistan’daki zeki öğrencilere logaritma cetveli ezberletmesi gibi bir şey. Peki bu durumda olan müslümanları Cenab-u Hakk, bırakın dünya hakimiyetini, kendi bulundukları topraklara hakim eder mi? İşte etmiyor. Kelam için söylediğimin aynısını fıkıh için de söylemek mümkün. Bir çok tefsirler için de söylemek mümkün… Dolayısıyla bizim yapacağımız şey karşı tarafı tenkit falan değil; kendimizi tenkit. Karşı taraf faaliyetini yapacak! Allah ne emrediyor: Ve kuli’melû fe se yerallâhu amelekum ve resûluhu vel mu’minûn “Allah, Peygamberi ve müminler sizin ne yaptığınızı göreceklerdir.” (Tevbe 9/105) Ne yapıyorsanız yapın! Şimdi eğer biz doğru dürüst müslüman olabilsek, onların faaliyetlerini artırmaları sadece sıkıntılarını ve kayıplarını artırır, başka hiçbir işe yaramaz. Çünkü bizim karşımızda dayanmaları mümkün değildir. Ama biz Kur’an yerine başka şeyleri anlatır; Allah’ın emirleri yerine başka şeylerle meşgul olur, başka insanların sözlerini anlatırsak işte bu halde oluruz. Şimdi devam ediyorum. Ha bu ayeti bitireyim, ha bitirdik değil mi orayı. Tamam.

Yurîdûne en yutfîû nûrallâhi bi efvâhihim “İstiyorlar ki Allah’ın nurunu kendi ağızlarıyla söndürsünler.” ve ye’ballâhu illâ en yutimme nûrehu “Ama Allah kendi nurunu tamamlamaktan başka birşeyden razı olmaz.” Yani Allah nurunu tamamlayacaktır. Bu nur her tarafa yayılacaktır. ve lev kerihel kâfirûn “O kafirlerin hoşuna gitmese bile.” Dersin başında okuduğumnuz ayet burada tekrarlanıyor: Huvellezî ersele resûlehu bil hudâ “Peygamberini o hüda ile, o Kuran ile gönderen O’dur.” ve dînil hakkı “Ve hak dinle gönderen O’dur.” Niçin? Li yuzhirehu aled dîni kullihî “Bütün dinler üzerine onu Allah hakim kılsın diye.” ve lev kerihel muşrikûn “O müşriklerin hoşuna gitmese bile.” (Tevbe 9/32-33) O zaman Cenab-u Hakk’ın bu vaadi var: “Bütün dinler üzerine hakimiyetini kuracaktır.” Bu konuda, zannediyorum çok uygun bir zamanda yaşıyoruz. O kadar güzel bir zaman ki!.. Şimdi şurada sohbet yapıyoruz; internet vasıtasıyla bu sohbet bütün dünyaya yayılıyor. Eskiden böyle bir şey yoktu. Ha dinlerler dinlemezler, o ayrı bir konu. Ama yayılıyor. Dinlemek isteyen birisi çıksa dünyanın herhangi bir yerinden, bunu dinleyebilir. Tabi dilimizi bilen. Ama bunu aynı zamanda çok değişik dillerle de yayınlamak mümkün. Yani bugün böyle bir imkan var.

Mesela adam… Biz işte eskiden ben İstanbul Müftülüğü’nde çalışırken; herhalde şimdi gene öyle oluyordur zannediyorum çünkü kanunlar değişmedi; yurtdışında okuyan öğrenciler dönüşlerinde yanlarında kitaplarını getirirlerdi. Bu kitaplar eğer Arapçaysa, dini içerikliyse, bize gelir, şey yapardı gümrük yazı yazardı, biz de gider kontrol ederdik. O kitabın yurda sokulmasında sakınca var mı yok mu tetkini yapar, ve şey yapardık, raporumuzu verirdik. Ona göre girerdi. İhraç edilecek kitapları da bize gönderirlerdi. Bakardık uygun gördüklerimizi gönderirlerdi, uygun görmediklerimizi de göndermezlerdi yurtdışına. Şimdi öyle bir şey var ki sınır mınır yok artık. Birkaç saniye içerisinde buradan dünyanın bütün köşelerine kitap gönderebiliyorsunuz. Hiçbir gümrükten geçmiyor, hiçbir kontrolden geçmiyor. Adam onu alıp anında printerından çıkarıyor, çoğaltıyor, ve kitap olarak okuyor, ya da çoğaltıp dağıtabiliyor. Böyle bir imkan var. O zaman… Bu muhteşe bir imkan. Hele şimdi işte Türkiye’nin avrupa toğluluğuyla da iyi ilişkiler içerisinde olduğu bir zaman, Rusyayla iyi ilişkiler içerisinde, diğer ülkelerle iyi ilişkiler içerisinde ki böyle bir ortamda da, imkanları doğru dürüst kullanabilirsek hem kendi insanımıza, hem başkalarına İslâm’ı anlatma fırsatı elimize geçmiş demektir. Ama Peygamberimizin yaptığı gibi Allah’ın Kitabı’nı anlatmamız lazım. Şimdi bu söylediğim, söyleyeceğim şu söz, bizim bu derse devam edenlere ağır gelmez ama, bizi internetlerinin başında dinleyenlere çok ağır gelecek. Ama gerçekler her zaman tatsızdır, fakat söylemek gerekir: Sahabi döneminden itibaren Kur’an ve Sünnet çizgisinden çok ciddi sapmalar olmuştur. Onun için dikkat edin, o zaman gidilen bölgelerin ötesine pek geçilememiştir. İşte İspanya’ya bir gidilmiş, ama tutunulamamış geri dönülmüştür. Buraya; sahabilerden var mı İstanbul’da? Ebu Eyyub El-Ensari. Bakın İstanbul hala İslâm. Ama Batı Trakya’da tutunulamamıştır. Sahabi’nin gittiği her yerde hala İslâm duruyor. Eski şekliyle durmuyor ama, ama oraya İslâm devleti deniyor. Ya da müslümanların hakimiyetindeki topraklar deniyor. Çünkü onlar gittikleri her yerde Peygamberimizden öğrendikleri evrensel dili konuşmuşlar. Yani Kur’an’ı anlatmışlardır. İnsanlar zaten onu almaya çok hazır vaziyetteler. O öyle bir özümsenmiş ki bir daha çıkmıyor; asırlar geçmesine rağmen. O zaman biz de, madem Peygamberimiz bize örnek, o zaman yapacağımız ne? Bugün burada Peygamberimiz olsaydı ne yapardı? Başka nasıl örnek alabiliriz değil mi onu? Ne yapardı? Kur’an’ı açıklardı çünkü Allah ona diyor ki: Yâ eyyuherresûlu bellıg mâ unzile ileyke min rabbik Rabbinden sana ne indirilmişse onu tebliğ et.” ve in lem tef’al femâ bellagte risâleteh “Bunu yapmazsan Allah’ın elçiliğini yerine getirmiş olmazsın, tebliğde bulunmuş olmazsın.” (Maide 5/67) O zaman demek ki, dünyaya hakimiyetin yolu nereden geçiyormuş? Kur’an’dan geçiyormuş. Bakın şeye, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’i tekrar hatırlayalım. Mekkeliler… Arap yarımadasında Mekke son derece önemli bir yer. Çünkü Araplar oraya Hac ve Umre yapmak için gidiyorlar ve Mekkelileri kutsal insan kabul ediyorlar. Peygamberimize Mekkeliler hayat hakkı tanımadıkları için oradan Medine’ye göç etmek zorunda kaldı. Diğer müslümanlar da göç ettiler. Bu insanlar orada, sekiz on seneye ayakta duracak hale ancak gelebilirler normalde… Bir yerden bir yere göç eden insan. Şimdi, mesela yanımda Enes Hoca var, kaç sene oldu sen Türkiye’ye geleli?

Enes Hoca: On sene oldu.

Hoca: On sene oldu. Şimdi on sene içerisinde bir hakimiyet kurabildin mi? Kuramadın. Şimdi bakın Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Medine’ye varır varmaz şehrin hakimiyetini ele geçirdi. Sözden daha güçlü bir silah yoktur. Çünkü siz silahla karşı tarafı öldürürsünüz en fazla; ama sözle o adamın zihnindeki size karşı kötü niyetleri öldürür, onu teslim alırsınız. Bir de sömürgeci değilseniz, o kişiye kendi kişiliğini kazandırmak için uğraşıyorsanız; kendinize köle değil yalnız Allah’a köle olması için uğraşıyorsanız, o kişinin hürriyetin doruk noktasını yakalaması için uğraşıyorsanız… Çünkü yalnız Allah’a köle olmak hürriyetin doruk noktasıdır. Yalnız Allah’tan yardım istemesini öğretiyorsanız -ki kişisel sorumluluğun doruk noktasıdır- o kişinin adam olması için uğraşıyorsanız, o zaman siz bir kişi değil, her bir kişinin şahsında bir cemiyet kazanıyorsunuz. Onlar çok güçlü bir kişi olur. O size de köle olmuyor, başkasına da köle olmuyor; kendi ayakları üzerinde duruyor. Kendi problemini çözmeye uğraşıyor, ama seninle tam bir dayanışma içinde de oluyor. Çünkü ilişkileriniz bir menfaat ilişkisi değil. Yüce bir menfaat, yani Allah’a kulluk ilişkisi. İşte bu insanlar çok kısa süre sonra, Mekkelilerin bütün baskısına rağmen, Medine’de kaçkın durumunda olmalarına rağmen, Medine’ye hakim olmuşlar; Medine’deki gruplar arası ilişkileri bunlar kurmuş; bir sosyal mutabakat anlaşması yapmışlar; kendilerini devletin reisi kabul ettirmişler; Bedir’de şeyi perişan etmişler; Uhud’da başarısızlıkla sonuçlanacak, Mekke’nin başarısızlıkla sonuçlanacak bir baskın yapmasına sebep olmuşlar; Hendek’te de öyle; ve arkasından Hudeybiye; derken Hayber’in fethi; Medine’de hakimiyetin tam kökleşmesi; Mekke’nin fethi… İşte Peygamberimiz vefat ettiği zaman üç milyon metrekareden daha büyük bir toprak parçasına hükmediyor. Ve Usame bin Zeyd’i de Suriye’ye göndermek üzere hazırlamış vaziyetteydi ordu olarak. Yani bütün kapılar açılmıştı. O kadar kısa süre içerisinde bu, akıl almaz bir başarıdır! O zamanın şartları içerisinde bu, askeri başarıyla desteklenmek mecburiyeti vardı; başka çaresi yoktu. Bakın, Peygamberimizin askeri hareketlerine bakın hepsi zorunluluktan kaynaklanmıştır, hiç keyfi olarak böyle bir şey yok. Çünkü esas olan… Mesela işte Bizans Kralı’na diyor ki, İslâm’la tebaanın arasından çekil diyor. Ya da tebaanı serbest bırak, müslümanlıkla yüz yüze gelsinler. E şimdi bugün bu imkanlar var, ama doğru müslümanlığı insanlara anlatmamız lazım. Şimdi şu anda oturun, akşama kadar televizyonlarda programlar yapıyorlar: “Efendim işte misyonerler şöyle yapıyor böyle yapıyor…” Ya sen onla ne meşgul oluyorsun kardeşim? Onlarla niye uğraşıyorsun? Sen ne yapıyorsun onu anlatsana bana. Yani şimdi onları anlatacaksın anlatacaksın, milletin maneviyatını da kıracaksın. “Biz ne yapalım baksana adamlara, ohoo…” Onun için bakın bir devlet politikası olarak tesbit edilmesi gerekir. Hem Türkiye’nin kurtuluşu olur bu, hem de yeniden dünyaya hakimiyetin merkezi olur. Ben şahsen yani son derece iddialıyım, bizim yaptığımız bütün çalışmalar zaten onu ispatlıyor. Kur’an-ı Kerim merkezli çalışmalar… Allah-u Teala zaten o vaatte bulunuyor bizim iddiamıza hiç gerek yok. Ne diyor: “Bütün dinler üzerine hakimiyet kursun diye” Allah böyle yapmıştır. Bugün elde bu imkan var. Bugün dünyanın her yerinde müslüman cemaatler var. Ama o müslüman cemaatler içerisinde olayı Kur’an-ı Kerim’e göre anlatan insanlar bulamıyorsunuz. Şimdi onlara “Beyler bu gittiğiniz yol yanlıştır, şöyle gideceksiniz” diye doğru yol gösterilebilirse, baştan bir tepki doğar bu çok tabiidir. Ama sonra yavaş yavaş bu şey yapılırsa, zaten çok kısa sürede Avrupa, Amerika, dünyanın diğer yerleri; Peygamberimizin buyurduğu gibi “gece ve gündüzün olduğu her yerde” her köyde, her şehirde, her eve İslâm’ın bir şekilde hakimiyetinin kurulması mümkün olur.

Şimdi diğer ayet-i kerime de Saff Suresi’nde. Saff Suresi kaçıncı sureydi? Altmış birinci sure. Altmış birinci sureyi açıyoruz. Aşağı yukarı benzer ifadeleri orada da bulacağız. Altmış birinci surede de, 5. ayetten başlayacağız. Yani Saff suresinde, beş yüz ellinci sayfa bendeki Kur’an-ı Kerim’de: Ve iz kâle mûsâ li kavmihî Bir gün Musa kavmine şöyle demişti:” yâ kavmi lime tû’zûnenî ve kad ta’lemûne ennî resûlullâhi ileykum “Ey kavmim niye benim canımı sıkıp duruyorsunuz, niye bana eziyet ediyorsunuz? Çok iyi biliyorsunuz ki ben Allah’ın size gönderdiği elçiyim.” Bakın İsrailoğulları; Musa aleyhisselam’ın kavmi. Musa aleyhisselam’ın Allah’ın Elçisi olduğunu çok iyi biliyorlar. Ve onu bunaltıyorlar… fe lemmâ zâgû ezâgallâhu kulûbehum “Onlar yoldan çıkınca Allah da onların kalplerini kaydırdı.” vallâhu lâ yehdîl kavmel fâsikîn Allah yoldan çıkmış olanları yola getirmez.” Yani şimdi oturup dua edelim: “Ya Rabbi sen bu memleketi yola getir”, getirmez kardeşim. Ama dua edelim gene. Elbette dua edeceğiz. O bizim iyi niyet gösterimizdir. Biz bunu tabii ki yapacağız. Bak ne diyor Allah: “Allah fasık bir kavmi yola getirmez.” diyor. Az sonra okuyacağımız ayette de “zalim bir kavmi yola getirmez” diyor. Peki kimi yola getirir? Yola gelmek isteyenleri yola getirir. Evvela o istek insanlarda olacak. Sen yola gelmek isteyeceksin, çünkü; yehdi ileyhi men enabAllah o tarafa yönelenleri yola getirir.” (Rad 13/27) Yani şimdi şu yoldan gidiyorsunuz, bakıyorsunuz ki bir adam hendeğe yuvarlanmış yolun kenarında. Ve çıkmak istiyor, yola çıkmak istiyor, gayret ediyor. Ne yaparsınız? Elini ver kardeşim der çeker şey yaparsınız. Ama adamın hiçbir gayreti yoksa? Onu çıkarabilir misiniz? Yerinden bile kaldıramazsın. İşte yola gelmek için çaba gösterirse insan, Cenab-u Hakk da onun elinden tutar yola getirir. Ama gayreti yoksa bir şey yok. Ve iz kâle îsebnu meryem Şimdi bu Musa aleyhisselam’dan bir örnek. Şimdi Meryemoğlu İsa’dan örnek: “Meryem oğlu İsa aleyhisselam dedi ki:” yâ benî isrâîl İsrailoğulları!” innî resûlullâhi ileykum Ben Allah’ın size gönderdiği elçiyim.” musaddikan li mâ beyne yedeyye minet tevrât Benim öneümde bulunan Tevrat’ı tasdik eden bir elçiyim.” Bakın Tevrat’ı kabul ediyorum. Biliyorsunuz bugün hıristiyanlar Tevrat’ı reddetmezler değil mi? Ne yapıyorlar? Tevratla İncili birleştirmişler, adına ne diyorlar? Kitab-ı Mukaddes diyorlar. Evet, “Yeni Ahit” diyorlar, şey “Eski Ahit”, “Yeni Ahit”; ikisinin birleşmesinden oluşan: “Kitab-ı Mukaddes” diyorlar. Bu Kitab-ı Mukaddes’i Yahudiler kabul ediyor mu?

Katılımcı: Hayır.

Hoca: Onlar sadece Tevrat. Hatta hıristiyanların kabul ettiği Tevrat nüshasıyla, yahudilerinki birbirinden farklı, aynı değil. Şimdi… İşte İsa aleyhisselam diyor ki, bakın ben Tevrat’ı da kabul ediyorum diyor. ve mubeşşiren bi resûlin ye’tî min ba’dî “Benden sonra gelecek bir peygamberi de müjdeliyorum.” ismuhû ahmed Onun adı Ahmet’tir.” Şimdi önceden hazırlıklı olsaydık o ilgili kısımları burda okurduk İncil’den. “O gelecektir” Nerede burada yok mu? Ha ilgili bölümü bul da getir o zaman. fe lemmâ câehum bil beyyinâti kâlû hâzâ sihrun mubîn

“Muhammed aleyhisselam onlara açık belgelerle geldiği zaman…” Kabul etmeleri gerekirken ne dediler? “Bu apaçık bir sihirdir, dediler.” Ve men azlemu mimmenifterâ alallâhil kezib “Allah’a yalan iftirada bulunandan daha zalimi kimdir?” Bu iftirayı ister Musa aleyhisselam ümmeti yapsın, ister İsa aleyhisselam, ister Muhammed aleyhisselam ümmeti yapsın farketmez. ve huve yud’â ilel islâm “İslam’a çağırılıyor” Yani gel Allah’ın Kitab’ına teslim ol diyorsunuz. Şimdi şey, dün Mustafa Çavdar diyor ki… Birisine demiş ki, birisiyle konuşuyormuş, ayet okuyacakmış: “Aman demiş beni dinden çıkaracaksın”. Öyle mi dedi? “Beni dinden çıkaracaksın” demiş. Ayet okuyacak, ayetle dinden çıkaracakmış! E hangi dinde bulunuyorsa tabi…(İncil’i getirirler) Neresi, bunu tam olarak göster. “Kutsal Ruh’un işleyişi”… Onun on altısı? Burayı mı okuyalım? En sonu? Şurayı okuyacağım? Ha burdan itibaren mi? On altı dedin. Ha on altıncı bölüm, tamam…

Şimdi buradan tabi isimler çıkarılmış. “Şimdi” demiş İsa aleyhisselam, “Beni gönderenin yanına gidiyorum. Ne var ki içinizden hiç biri nereye gidiyorsun diye sormuyor.” Yuhanna’nın onaltıncı bölümünde, Kutsal Ruh’un işleyişi başlığı altında… “Ne var ki içinizden hiçbiri bana nereye gidiyorsun diye sormuyor. Ama bunları söylediğim için yüreğiniz kederle dolu. Size gerçeği söylüyorum. Benim gidişim sizin yararınızadır. Gitmezsem, yardımcı size gelmez…” Yardımcı diye tercüme etmişler. Aslında, bakın burada bir dipnota ne koymuşlar: “Bu dünyanın egemeni şeytan…” Yok onu koym… Yardımcı bir dakika… Evet, “bu dünyanın egemeni şeytan” diye koymuşlar. Şeytanla ne alakanız var?.. Şimdi, “Yardımcı gelmez.” Peygamberimizin adını çıkarmışlar yerine yardımcı koymuşlar.

(Katılımcı bir şey diyor.)

Hoca: Geliyor. “Ama gidersem onu size gönderirim.” Tabi bu değiştirmişler onu, İsa gönderiyor… “O gelince günah, doğruluk, ve gelecek yargı konusunda dünyayı suçlu olduğuna ikna edecektir.” Yani günah konusunda dünyada suçluluk var, efendim doğruluk konusunda, gelecek yargı konusunda yani ahiret konusunda dünyada yanlış inanışlar var, o konuda ikna edecektir. “Günah konusunda; çünkü bana iman etmezler…” Bugünkü hıristiyanlar gerçek İsa aleyhisselama inanıyorlar mı? Onu tanrılaştırmışlar. En büyük günah. “…Çünkü bana iman etmezler. Doğruluk konusunda; çünkü babaya gidiyorum.” Allah’a gidiyorum. “Artık beni görmeyeceksiniz.” “Artık beni görmeyeceksiniz” de, yeniden gelmesi de ne oluyor İsa aleyhisselam’ın? “Yargı konusunda; çünkü bu dünyanın egemeni yargılanmış bulunuyor.” Ha o egemen kısmına şeytan demişler, ben onu yanlış görmüşüm. “Dünyanın egemeni şeytan”mış. Tevbe estağfirullah. Şimdi onlarda böyle bir inanış var maalesef. Allah, İsa aleyhisselamı kurban ederek dünyayı kurtarmış; öyle inanıyorlar değil mi? Kimden kurtarmış?

Katılımcı: Allah’tan.

Hoca: Hayır, “şeytanın egemenliği”. Bak Allah kendi oğlunu fidye vererek ancak dünyayı kurtarıyor. Demek ki şeytan Allah’tan daha güçlü olmuyor mu o zaman? Bunlarda o kadar çok tanrı var ki… Herhalde bu inançtandır o şeytana tapanların ortaya çıkması. Evet, “Size daha çok söyleyeceklerim var. Ama şimdi bunlara dayanamazsınız. Ne var ki O” “O”nun yerine Peygamberimizi koyun “yani gerçeğin ruhu gelince sizi tüm gerçeğe yöneltecektir. Çünkü kendiliğinden konuşmayacak.” Ve mâ yentıku anil hevâ. İn huve illâ vahyun yûhâ. (Necm 53/3-4: “O hevasından konuşmaz. O (söyledikleri), yalnızca vahyolunmakta olan bir vahiydir”) “Yalnız duyduklarını söyleyecek ve gelecekte olacakları size bildirecek. O beni yüceltecek.” İsa aleyhisselamın gerçek peygamber olduğunu Kur’an’dan ancak öğreniyoruz değil mi? Tanrı yapmak İsa aleyhisselamı yüceltmek değildir, tek Tanrı Allah-u Teala’dır. “Çünkü benim olandan alıp size bildirecek.” Benim olandan alıp… Tabi herhalde bu, peygamberlerin tebliğleri hep birbirinin aynısıdır onu kastetmiş olabilir… “Babanız da benimdir.” Buraya ilave etmişler. Evet, “Kısa süre sonra artık beni göremeyeceksiniz”. Evet… Yine “Kısa süre sonra beni göreceksiniz.” Onu da oraya ilave etmişler. Halbuki yukarıda ne diyor? “Beni bir daha göremeyeceksiniz.” diyor. Şimdi ilaveler nasıl anlaşılıyor görüyor musunuz? Evet.

Ve men azlemu mimmenifterâ alallâhil kezibe “Allah’a o yalanı iftira edenden daha zalimi kimdir?” ve huve yud’â ilel islâm “o, İslam’a çağırılıyor.” (hızlı geçiyor –dakika: 1:08:25)

Allah’ın söylemediğini Allah’a mal ediyor, ondan zalimi kimdir? Bunu müslümanlar da maalesef bolca yapıyorlar. Kitapların çoğu böyle şeylerle dolu. vallâhu lâ yehdîl kavmez zâlimîn “Allah zalimler topluluğunu yola getirmez.” Yani onlara dirlik ve düzenlik vermez. Şimdi az önce İslam Ülkelerini Cihada Davet Beyannamesi’nde yapılan zalimlikleri gördük değil mi? Yani yanlışlık; zalimlik yanlışlık demektir.

Enes Hoca: inneş şirke le zulmun azîm

Hoca:  inneş şirke le zulmun azîm (Lokman 31/13: “Şirk gerçekten çok büyük bir zulümdür.”) Tabi. En büyük zulüm, şirktir. Allah’ın yanında, peygamberin de yardımını istiyorlar. Şimdi Cenab-u Hakk demez mi madem peygamberiniz yardım ediyor, hadi buyursun da sizi galip getirsin hadi bakalım… (Katılımcı bir şey diyor.) Evet, yani “eğer ölse ya da öldürülse…”  e fein mâte ev kutilenkalebtum alâ a’kâbikum “Peygamber ölse ya da öldürülse siz gerisin geri mi döneceksiniz?” Ve mâ muhammedun illâ resûl, kad halet min kablihir rusûl Ondan sonrası nasıldı? Ha bu ayetin başıydı değil mi? “Muhammed sadece peygamberdir; ondan önce de çok peygamberler geçmiştir. O ölse ya da öldürülse siz gerisin geri mi döneceksiniz?” (Ali İmran 3/144)

Evet, şimdi böyle zalimlik yapmış olan bir topluma, Allah dirlik düzenlik verir mi? Mümkün değil. (atlıyor – dakika: 01:10:26) …kolay kolay dirlik düzenlik yüzü görmezler. Çünkü Cenab-u Hakk’a karşı büyük suç işlemişlerdir. Keyfe yehdillâhu kavmen keferû ba’de îmânihim Nerdeydi hatırlıyormusunuz o ayeti kerime’nin yerini? ve şehidû enner resûle hakkun ve câehumul beyyinât Maide’deydi, şey Ali İmran’daydı galiba…

Katılımcı: Ali İmran seksen altı.

Hoca: Ali İmran? Seksen altı, peki. Bakın burada, Ali İmran seksen altıda Allah-u Teala ne diyor: Keyfe yehdillâhu kavmen keferû ba’de îmânihim “İnandıktan sonra kafirliğe sapan bir toplumu Allah nasıl yola getirir, ona dirlik ve düzenlik verir?” Hiç öyle şey olur mu? Yani bir toplum ki, inanmış. ve şehidû enner resûle hakk “Peygamberin hak olduğuna şahitlik etmişler” Yani “eşhedu enne Muhammeden abduhu ve rasuluh” demişler. ve câehumul beyyinât “Onlara bu konuda çok açık deliller gelmiş.” Müslümanlığın nimetlerinden yemişler. Bizim bulunduğumuz bölgeler, bu bölge öyle bir bölge değil mi? Böyle bir topluma Allah nasıl dirlik ve düzenlik verir? Bak gene aynı şeyi söylüyor: vallâhu lâ yehdil kavmez zâlimîn “Allah o zalimler topluluğunu yola getirmez.” Allah onlara dirlik ve düzenlik vermez. İki yakaları bir araya gelmez. Ulâike cezâuhum Bunların cezası şu:”  enne aleyhim la’netallâhi vel melâiketi ven nâsi ecmaîn  “Onların üzerinde Allah’ın laneti, meleklerin laneti, tüm insanların laneti vardır.” Çünkü ellerinde Allah’ın Kitab’ı var; ne kendileri okuyup ondan istifade ediyorlar, ne insanlara tebliğ ederek başkalarının istifadesini sağlıyorlar. Hem kendilerini sıkıntıya sokuyorlar, hem de insanların sıkıntılarla kıvranmasına göz yumuyorlar.

Katılımcı: Hocam bir de topluma “Kuran anlaşılmaz.” diye bir fikir yerleştirilmiş…

Hoca: E tabii ki… Eğer bir insan, elinde Allah’ın Kitab’ı varsa, onu da kimseye okutturmuyorsa ne diyecek? “Bunu ben de anlamam, sen de anlamazsın” diyecek. -Kim anlıyor? – E eski ulema anlıyor? -Nerde onlar? – Ölmüşler. E bitti o zaman.

Evet, Ulâike cezâuhum enne aleyhim la’netallâhi vel melâiketi ven nâsi ecmaîn “Bunların cezası üzerlerine Allah’ın laneti, meleklerin laneti ve tüm insanlığın laneti olur.” Çünkü insanlığa Allah’ın Kitabı’nın ulaşmasına engel oluyorlar. Allah’ın Kitabı tıpkı duru, temiz, tatlı bir su gibidir. Öbür tarafta insanlar susuzluktan kırılıyor; bu suyun başında oturmuşsun, ne sen içiyorsun ne başkasına içirtiyorsun! Hâlidîne fîhâ “O lanette (anlaşılmıyor –dakika: 01:14:16) kalırlar” lâ yuhaffefu anhumul azâb “o azap onlardan hafifletilmez” ve lâ hum yunzarûn “onlar gözetilmezler de.” “Bir tek şartı vardır bunun:İllellezîne tâbû Tevbe edecekler” Bu yol yanlış yol deyip o yoldan geri dönecekler. mim ba’di zâlik “ne olmuşsa, olan bitenden sonra” ve aslehû “durumlarını düzelteceklerdir.”  fe innallâhe gafûrun rahîm “O durumda Allah, elbette ki çok bağışlar, ve çok ikramda bulunur.” (Ali İmran 3/86-89)

Evet, şimdi… Şimdi devam ediyoruz. Gene az önce okuduğumuz bir ayetin tekrarı var. “yuridune” Bu ayetin benzerini Tevbe Suresi’nde okumuştuk. Yurîdûne li utfiû nûrallâhi bi efvâhihim “İstiyorlar ki Allah’ın nurunu ağızlarıyla söndürsünler.” (atlıyor –dakika: 01:15:20) …Kur’an’la insanların arasına engeller koyuyorlar. vallâhu mutimmu nûrihî “Allah nurunu tamamlayacaktır” ve lev kerihel kâfirûn (anlaşılmıyor –dakika: 01:15:36) kafirler bundan hoşlanmasınlar.”

Tekrar benzeri ayet: Huvellezî ersele resûlehu bil hudâ “Resulunu o hüda ile, o Kitab ile gönderen” ve dînil hakkı “o gerçek dinle gönderen O’dur” Niçin göndermiştir? li yuzhirehu aled dîni kullihî “bütün dinler üzerine onu hakim kılsın diye.” O zaman demek ki bütün dinler… Her insanın kendine göre bir dini var mı? Yani hayat tarzı demektir bu din. Yaşam biçimi demektir. Ve her insan da hayatında Allah’a bir yer verir. İşte Allah’ın dini tüm bunların üzerine hakimiyet kuracaktır. ve lev kerihel muşrikûn “isterse o müşrikler bundan hoşlanmasınlar.” (Saff 61/8-9)

Şimdi bütün bunlar… (anlaşılmıyor –dakika: 01:16:35) Bakın bu hadisler okuduğum ayetlerin açıklaması dışında hiçbir şey ifade etmiyor. Diyor ki Peygamberimiz: “Allah” diyor “benim için yeryüzünü bir araya getirdi. Onun doğularını ve batılarını gördüm. Şurası bir gerçek ki benim ümmetim, ümmetimin hakimiyeti bana gösterilen her yere hakim olacak.” Yani hepsinin üzerine hakimiyet kuracaktır ümmetim. Bu Hadisi Müslim rivayet ediyor, Ebu Davud rivayet ediyor, Tirmizi rivayet ediyor, ve İbn-i Mace rivayet ediyor, bir de Ahmed bin Hanbel rivayet ediyor. Bir başka Hadis: bunu da (anlaşılmıyor –dakika: 01:17:38) rivayet etmiş: Peygamberimiz: “Bu iş” yani müslümanlık “gecenin ve gündüzün olduğu her yere ulaşacaktır. Hiçbir ev kalmayacaktır ki” yani (anlaşılmıyor -01:17:58) şehir ya da köy evi olsun farketmez “Allah o evin içine bu dini sokacaktır, mutlaka. Bir kısmı mümin olarak” yani o evlerin bir kısım sakinleri mümin olarak “bu dine gireceklerdir, bir kısmı da bu dine girmemenin ezikliği içinde olacaklardır, zillet içerisinde olacaklardır. Allah bir kısmını İslam’la şereflendirecek, bir kısmı da kafirlikleriyle zelil olacaktır, zelil kalacaktır.” Ve son Hadis: Bunu da Ahmed bin Hanbel rivayet etmiş: “Abdullah Amr bin El-As” Bu Ebu Kubeyl adında bir zat diyor ki, “onun yanında bulunuyorduk, Abdullah bin Amr bin El-As’ın yanında bulunuyorduk. Ona birisi bir soru sordu. Dedi ki: “Bu iki şehirden hangisi, Konstantiniyye mi yoksa Roma mı daha erken fethedilecektir?” Yani İstanbul mu Roma mı? Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem, ha (anlaşılmıyor –dakika: 01:19:08) ona o da diyor ki, o da şöyle yapmış: Kendine ait bir sandığı çıkarmış, etrafında halkalar varmış sandığın, ondan bir yazı çıkarmış. Demiş ki: “Biz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin çevresinde otururken, bir gün ona aynı soru soruldu: “Bu iki şehirden hangisi daha önce fethedilecek ya Resulallah? Konstantiniyye mi yoksa Roma mı diye… Dedi ki: Heraklius’un şehri önce fethedilecektir.” Yani İstanbul. Evet.

İşte buradan şu sonucu çıkarmak zorundayız. Biz müslümanlar olarak şunu yapacağız. İnsanları suçlamanın bir anlamı yok; geçmişi falan değil… Yapacağımız şu: Bu ülkede Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem olsaydı ne yapardı? Geçmişte iyi yapmış olan olur, kötü yapmış olan olur, günah işlemiştir, sevap işlemiştir… Allah’ın adaletinde en küçük şüphemiz yok değil mi? Allah onlara bizden daha yakın elbette. Ve bizden daha çok sever onları. Onlarla uğraşmamıza lüzum yok. Tilke ummetun kad halet “Onlar gelmiş, yaşamış, ölmüş, gitmiş bir topluluk.” (Bakara 2/141) Biz burada bazı şeyleri söylüyorsak konuyu kavrayasınız diye söylüyoruz; birilerini kafir-müşrik diye ilan edesiniz diye değil. Böyle bir şey yapmak hiçbirimize hiçbir şey kazandırmaz. Belki o insanlar son ömürlerinde tevbekar da olmuş olabilir.

Peygamberimiz bugün Türkiye’de olsaydı ne yapardı? İşte biz onu yapacağız. Doğruları söylediğiniz zaman, zaten yanlışlar kendiliğinden ortaya çıkar. Yanlışlar saymakla bitmez ki. İki kere iki kaç eder? Kaç eder? Dört. Peki kaç etmez? Etmezleri bir sayın bakalım… Ömrünüz biter etmezler bitmez değil mi? Ama ederi söyledin mi, gerisine gerek yok. Onun için bizim yanlışlarla uğraşmamıza lüzum yok. Birilerine hakaret edip de lüzumsuz zaman geçirmemize gerek yok. Kimsenin yarasını deşmeye de lüzum yok. (anlaşılmıyor –dakika: 01:22:02) …uğraşmaya da gerek yok. Siz onun üzerine gerekli müdahale (anlaşılmıyor –dakika: 01:22:07) …adam hiç farkına bile varamaz. Ama merhemi sürmeden yarayı ne yaparsınız, doktor bey? Derinleştirirsiniz. İyileşmez. Daha çok ıstırap verirsiniz. Kimseye de bir faydası olmaz. O zaman demek ki yapacağımız şey onun bunun yanlışıyla uğraşmak değil. (anlaşılmıyor –dakika: 01:22:30) …Bu tedavi edici bir yol. Bu bizim için de çok faydalı, başkaları için de çok faydalı. Kimseyi de, kimseyle de didişmeye lüzum yok. (anlaşılmıyor- dakika: 01:22:40) Doğruların anlatılmasından rahatsız olan geniş bir kitle kesin karşımıza çıkacaktır. Ama onların hepsi yollarının yanlış olduğunu anladıkça eriyecekler, zayıflayacaklar, ve kaybolacaklar. Hiç başka çaresi yok. Kar kütlesi ne kadar çok olursa olsun güneş karşısında erimekten başka bir seçeneği yoktur. Önemli olan o güneşi şey yapmaktır, bir taraftan eriyen o kar kütlesi, bu defa fayda sağlamaya başlar. O güneşin altında çalışanın bir kısmına soğuk su olur, bir kısım tarlalara da, tarlaların sulanması için gerekli suyu oluşturur. Öyleyse doğrularla meşgul olalım. O zaman göreceksiniz ki Türkiye çok çabuk şey yapacaktır. Bütün İslam ülkeleri çok çabuk toparlanacaktır. Ve Allah’ın diğer ülkelerdeki kulları, yani İslam ülkelerinde yaşayan ama müslümanlıktan habersiz olan kullar gibi, başka ülkelerde yaşayan kullar da Allah’ın dinine kavuşacak. Ama Allah’ın dininde kimse kimseyi köle edemez, kimse kimseyi sömüremez. Herkes kişiliğine kavuşur, hürriyetinin doruk noktasına kavuşur. Herkes kişisel sorumluluğun ne olduğunu öğrenir. Herkes dünyada da mutlu olur; ahirette… Mutluluğu yakalar. Biz de Allah’a karşı vazifemizi yapmış olmanın mutluluğuyla ömrümüzü tamamlar, ve Cenab-u Hakk’ın da bize yapacağı ikramlara inşaallah hak kazanmış olarak bu dünyadan ayrılırız.

Şimdi surenin son ayeti var onu da okuyalım. Böylece bugünkü dersimizi bitirelim. Fetih Suresi’ni kastediyorum: Muhammedun resûlullâh “Muhammed Allah’ın elçisidir.” vellezîne meahû eşiddâu alel kuffâri ruhamâu beynehum “Onunla beraber olanlar kafirlere karşı gayet şiddetli, sert; kendileri arasında da son derece merhametli, birbirlerine ikramda ve iyilikte bulunan insanlardır.” Çünkü bakın kafirlere karşı yumuşaklık kafirlerin aleyhinedir. Çünkü yollarının doğru olduğunu zannederler. Yanlışlarını söylemek lazım. Şimdi bugün deniyor ki, işte diyaloglar falan yapılıyor. “Aman efendim” diyorlar “müşterek noktalara bakalım…” Güzel. Müşterek noktalara baktığın zaman zaten hiç kimseyle bir problemin olmaz ki. Problem farklılıklardadır. Onun da ağzı var, burnu var, onun da kolları var…

Şimdi bizim köyden birisi gelmişti ben çocukken şehre. Neyse bir şey olmuş, olayın şeyini bilemiyorum da, valiliğe çıkmışlar babasıyla beraber çocuk. Oradan da bizim eve geldi. Anneme hararetle anlatıyor; aaa diyor, Gülsüm teyze diyor, vali de bizim gibi insan ya diyor, onun da ağzı var burnu var kulakları var kolları var ayakları var, aynen bizim gibi diyor. Vallahi öyle diyor” Zannediyor ki inanmayacak. Onu vali öbürünü de köylü yapan eli, ayağı, kulağı değil ki, değil mi, aradaki farklılık, melekelerdeki farklılıklar. Şimdi orada gidip de “ Vali bey, ya bırak farklılığı, benzerliklerden hareket edelim biraz da koltuğunda ben oturayım…” Olur mu öyle bir şey? Efendim, hıristiyanlarla karşılaştığınız zaman onların yanlışlarını söyleyeceksiniz. Onların yapmaları gereken doğruyu söyleyeceksiniz. Ve onlara… Ama Allah’ın ayetlerinden söyleyeceksiniz. Kendi kafanıza göre değil. Onlar doğruları öğrensinler; bakarsınız bir kısmı yapar, bir kısmı da yapmıyorsa yapmaz. Ama sen vazifeni tamamlamış olursun. Bir kere hıristiyanlıkla bizim aramızdaki temel fark, misyonerlerle bizim aramızda: Misyonerler adamı mutlaka hıristiyan yapmak isterler. Onlar… Tebliğ diye bir olay yoktur onlarda; vaftiz etmek isterler. Çünkü onlarda kalpten kabul etmek falan değil; suya batırdılar mı işi bitiriyorlar. Ama bizde bir adamı müslüman etmek diye bir görev var mı? Allah peygamberimize diyor: İnneke lâ tehdî men ahbebte “Sen istediğini yola getiremezsin.” (Kasas 28/56) Onlarda ille hıristiyan olacak. Tebliğ yok onlarda; hıristiyanlaştırma var. Ama bizimkisi tebliğdir. İnsanlara dini anlatacaksın. Kabul edecekse kendi edecek, etmeyecekse kendi etmeyecek. Allah’ın bu konuda çok kesin emirleri var.

terâhum rukkean succeden yebtegûne fadlen minallâhi ve rıdvâna “Onları görürsün; rüku ve secde halindedirler. Allah’ın ikramını ve Allah’ın rızasını arıyorlar.” sîmâhum fî vucûhihim min eseris sucûd “Onların işaretleri yüzlerindedir, secdenin bir izi olarak.” Bakarsın; secde yaptıkları bellidir, yüzleri farklıdır onların. zâlike meseluhum fît tevrât “Bu onların Tevrattaki örnekleridir.” Demek ki Tevrat’ta böyle anlatılıyormuş müslümanlar. ve meseluhum fîl incîl “İncil’de onlar da şu şekilde anlatılırlar:” ke zer’in ahrece şat’ehu Bir bitki gibidirler ki ortasındaki” O yeşillik… Nedir o ortasındaki? Ha “filizini çıkarmış.” fe âzerehu “onu kuvvetlendirmiş.” festagleza “ve kalınlaşmış.” festevâ alâ sûkıh “Bu defa kendi sapı üzerinde duruyor.” Kendi ayakları üzerinde durma meselesi dedik ya… Kendine güvenen, sağlam, ayakları üzerinde duruyor. yu’cibuz zurrâa “Öyle bir ekin ki, o şeyi, böyle hayran hayran kendine baktırıyor, çiftçiyi” li yagîza bihimul kuffâr “diğer çiftçiler bundan dolayı kıskansınlar diye” Sıkıntıya düşsünler diye. “Neden bizimkisi öyle olmadı” diye… Ya da “kafirler bundan dolayı kin ve nefret içerisinde olsun, öfkelensinler diye.” (Fetih 48/29) Yani müslümanlar kendi ayakları üzerinde ayakta duran, kendine güvenen, güçlü… Ki bir insanın kendine güvenebilmesi kadar iyi bir şey… (Bitiyor.)

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın