Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar

28 Aralık 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Bismillâhirrahmânirrahîm.

Bugün gene Fetih suresini okumaya devam ediyoruz. Geçen hafta Tebük Savaşı’ndan kısaca bahsetmiştik. Bu hafta o konuyu biraz daha açmaya çalışacağız. Bu sebeple bu haftaki dersimize Fetih suresinin 15. ayetinden başlayacağız.

“Se yekûlul muhallefûne izentalaktum ilâ megânime li te’huzûhâ zerûnâ nettebi’kum.” “O geriye bırakılmış olanlar ganimet almak için yola çıktığınız zaman diyecekler ki: ‘Bırakın biz de sizinle beraber gelelim.”, “yurîdûne en yubeddilû kelâmallâh” “Onlar istiyorlar ki, Allahın sözünü değiştirsinler.”, “kul len tettebiûnâ” “De ki: ‘Siz bize hiçbir zaman uymayacaksınız.” Arkamızdan gitmeyeceksiniz, tâbi olmayacaksınız. “kezâlikum kâlallâhu min kabl” “Allah-u Teâlâ size bundan önce bu hükmü vermiştir.”, “fe se yekûlûne bel tahsudûnenâ” “Diyecekler ki: ‘Siz bizi kıskanıyorsunuz.”, “bel kânû lâ yefkahûne illâ kalîlâ.” “Hayır, onların anlayışı kıttır.” Onlar çok az anlarlar.

Bu ayeti daha önce okumuştuk. Bugün tekrarlamamızın sebebi Tebük Savaşı ile ilgili olarak daha çok şeyler söylemek istediğimiz için ona bir hazırlık olmasıdır. Önceki hafta anlattığımız şeyleri hatırlarsanız, Peygamberimiz (s.a.v) Hudeybiye için Mekke’ye doğru yola çıkmıştı. Ama Mekke’ye çok güçlü bir şekilde gitmek için elinden gelen bütün hazırlıkları yapmıştı.

Biliyorsunuz, Yemame Kabilesinin, Yemame’nin reisi Müslüman olmuş. Mekke’nin doğusunda kalan Yemame. Yememe Mekke’nin buğdayını sağlayan bir yer. Size bundan sonra buğday vermeyeceğim demiş. Hendek Savaşının yapıldığı Hicret’in beşinci yılında Mekke çok büyük bir kıtlık yaşamış. Kuraklık.  Peygamberimiz (s.a.v) Yemame’nin başkanına haber vermiş bunlara buğday verin diye. Mekke’ye beş yüz altın yardım göndermiş. Yüklü miktarda hurmayı Ebu Süfyan’a göndermiş, sendeki derilere karşı bu hurmayı al diye.

Ondan sonra, Mekke’nin içerisinde Müslümanların hacca geleceğine dair haber yaymış. İnsanlar arasında, bugünkü ifadelerle, bir kamuoyu yoklaması yapmış. Müslümanlara karşı tepkilerini ölçmüş. Sonra da Mekke’ye daha çok insanla gidebilmek için de her türlü tedbiri almış. Medine’nin çevresindeki kabilelere haber göndermiş; biz hacca gidiyoruz, siz de gelin beraber gidelim diye. Fakat o çevredeki kabileler Peygamberimizle birlikte hacca gelmek istememişler. Yani çöl kabile… Çölde yaşayan Araplar.

Şimdi, onlar düşünüyorlar diyorlar ki, bunlar kanlarına susamış. Daha geçen sene… Çünkü Hendek Savaşı Hicretin beşinci yılında olmuştu. Bu hadise de Hicretin altıncı yılında. Diyorlar ki, yahu daha geçen sene Mekkeliler Medine’ye geldi. Bunların evlerinin ortasına kadar hücum etti. Bunları öldürmek için her şeyi yaptı. Sonra çekti gittiler. Bu sene bunlar kendi elleriyle, gidip Mekkelilere teslim olacaklar. Bunları kesin öldürürler. Görürsünüz hepsini öldürürler. Hiçbir tanesi geri dönmez.

Dolayısıyla özür beyan ederek Peygamberimize katılmamışlardı. Mekke’ye gelmediler. Mekke’ye gelmeyince Hudeybiye’de de bulunmadılar. Orada Peygamberimize biat yapan insanların arasında da olmadılar. Yine hatırlarsanız, Hayberle Mekkeli müşrikler arasında bir antlaşma vardı. Müslümanlar Mekke’ye hücum ederse Hayberliler Medine’yi işgal edeceklerdi. Hayber’e hücum ederse bu defa Mekkeliler Medine’yi işgal edecek ve Müslümanları arkadan vurarak etkisiz hale getireceklerdi.

Peygamberimiz Hudeybiye antlaşmasıyla Mekke ile Hayber’in arasını ayırmış oldu. Ve bu tehlikeyi tamamen ortadan kaldırmış oldu. İşte Allah-u Teâlâ da Peygamberimize Hayber fethini nasip etti. Çünkü Hayber kolay lokma bugünkü ifadeyle. O insanlar çok zengin fakat savaşçı değiller. Müslümanların karşısında dayanacak güçleri yok.

Şimdi, bu çevre kabilelerinin, o çevredeki çöl Araplarının tavrını gösteren yukarıda bir ayeti kerime var. “Se yekûlu lekel muhallefûne minel arâb” “Bu Araplardan geride bırakılmış olanlar…” Yani davete icabet etmeyen o çöl Arapları “… sana şöyle diyecekler:”, “şegaletnâ emvâlunâ ve ehlûnâ” Ya mal var, çoluk çocuk var, iş var, güç var. Yani bir türlü fırsatını bulamadık ya Muhammed seninle birlikte gelmeye. “festagfir lenâ” “Bizim için de Allahtan bağışlanma dile.” Günahlarımızın affedilmesini Allahtan iste diyorlar. Diyecekler.

yekûlûne bi elsinetihim mâ leyse fî kulûbihim” Dilleri ile söylüyorlar ama içlerinde bu yok. Yani yalan söylediklerini kendileri çok iyi biliyor. Yalan söylüyorlar. Aslında ne mallarından, ne çoluk çocuklarından dolayı Mekke ziyaretine katılmamaları söz konusu. Katılmamalarının tek sebebi Mekkelilerden korkmaları.

“kul fe men yemliku lekum minallâhi şey’en in erâde bikum darren ev erâde bikum nef’â” “De ki: Allaha karşı sizi korumak için kimin gücü vardır?..” Kim herhangi bir şeye güç yetirebilir? “… Eğer Allah size bir zarar vermek istese ya da sizi menfaatlendirmek istese buna kim engel olur?”, “bel kânallâhu bi mâ ta’melûne habîrâ.” “Hayır, Allah onların ne yaptıklarından haberdardır.” (Fetih 11). Onların içlerini bilir Cenab-ı Hak. Bütün niyetlerini bilir.

“Bel zanentum en len yenkaliber resûlu vel mû’minûne” “Hayır, aslında siz şöyle düşündünüz. Bu Peygamber ve müminler geri dönmeyecekler.”, “ilâ ehlîhim ebeda” “Asla ailelerine geri dönmeyecek.” Mekkeliler onları orada öldürecekler, işlerini bitirecekler diye düşünüyordunuz. “ve zuyyine zâlike fî kulûbikum” “Aslında bundan dolayı da pek memnun olmuştunuz.” İçiniz bir hoş olmuştu. “ve zanentum zannes sev’” “Ve kötü bir düşünceye dalmıştınız.”, “ve kuntum kavmen bûrâ.” “Siz aşırılık yapan, mahvolmayı hak eden bir kavimsiniz.” (Fetih 12).

İşte şimdi bunların bu durumunu Allah-u Teâlâ anlatıyor. Sonra da bunlara diyor ki… Yani bu… Tabi Peygamberimiz Mekke ile sulh antlaşması yapıp, Mekke tarafını sağlama bağlayınca bu çöl Arapları diyorlar ki, kesin Muhammed Hayber’e gider (s.a.v). Hayber de herkesin ağzını sulandırıyor. Çok zengin bir yer. Bırak biz de gelelim ya Muhammed diyorlar. Biz de seninle gelelim. Zaten üç hafta sonra da Hayber’i fethetmişti Peygamber efendimiz.

İşte ilk okuduğum ayette Cenab-ı Hak onu hatırlatıyor. “Se yekûlul muhallefûn” “O geriye bırakılmış olanlar sana şöyle diyecekler:”, “izentalaktum ilâ megânime li te’huzûhâ” “O ganimetleri almaya gittiğinizde”. Savaşa gitmek olarak anlatmıyor Allah, ganimet almaya gitmek. Çünkü çok kolay lokma ya, eliyle bırakmış gibi alacaklar.

Hayberliler Müslümanlara karşı bir fesat kaynağıydı. Aslında Hendek savaşını hazırlayan Hayberliler olmuştu. Mekkelileri kışkırtanlar onlar olmuştu. Mekke’ye gidip puta secde etmişlerdi. Sizin dininiz onların dininden hayırlıdır diye yemin etmişlerdi. Hâlbuki bunlar Yahudi. Bunlar İslam dinini en iyi bilen insanlar. Gatafanlılara para verip, paralı asker olarak cepheye sürmüşlerdi. Medine’deki diğer Yahudi kabileleriyle de zaten sıkı ilişkileri vardı. Münafıklarla da ilişkileri vardı ve orada Müslümanları tamamen boğmak için ellerinden gelen her şeyi yapmışlardı. Dolayısıyla bunlar iyi bir çıbanbaşı olmuşlardı ve cezalandırılmaları da gerekiyordu.

İşte o geriye bırakılmış Araplar diyecekler:  “izentalaktum ilâ megânime li te’huzûhâ” “O ganimetlere gittiğiniz zaman almak için”,  “zerûnâ nettebi’kum” “Biz de katılalım müsaade edin de.”   Nasıl olsa burası kolay, niye Mekke’ye gelmediniz? “yurîdûne en yubeddilû kelâmallâh” “Allahın sözünü değiştirmek istiyorlar.” Çünkü şeyde Allah-u Teâlâ Hayber ganimetlerini Müslümanlara vaat etmişti. “kul len tettebiûnâ kezâlikum kâlallâhu min kabl” “De ki: Siz bizim arkamızdan gelemeyeceksiniz…” Hiç böyle bir şey olmaz. “… Çünkü bu hükmü daha önce Allah vermiştir.”, “fe se yekûlûne bel tahsudûnenâ” “Ha, şimdi siz bizi kıskanıyorsunuz diyecekler.”, “bel kânû lâ yefkahûne illâ kalîlâ.” “Hayır, aslında onlar anlayışı kıt insanlardır.” (Fetih 15).

“Kul lil muhallefîne minel a’râb” “Şu geriye bırakılmış Araplara söyle” O çöl Araplarına… “setud’avne ilâ kavmin ulî be’sin şedîd” “Çok güçlü bir kavme çağrılacaksınız yakında.”, “tukâtilûnehum” “Onlarla savaşacaksınız”, “ev yuslimûn” “Ya da onlar teslim olacak.” Ve ya Müslüman olacak. “fe in tutîû yû’tikumullâhu ecren hasenâ” “Eğer bu davete boyun eğer gelirseniz Allah size güzel bir ücret verecektir.”, “ve in tetevellev kemâ tevelleytum min kablu” “Eğer bundan önceki gibi yüz çevirirseniz.”,  “yuazzibkum azâben elîmâ.” Allah-u Teâlâ “acıklı bir azapla sizi azaplandıracaktır.” (Fetih 16).

İşte bu kabileler, bu Araplar daha sonra Tebük için davet aldılar Peygamber (s.a.v)den. Tebük Savaşı Bizans’a karşı verilmiş bir savaş. Daha önce de söyledik… (derse yeni gelen birine) Orada bir yer var. Daha önce de söylemiştik, Hudeybiye antlaşması sırasında Bizanslılar İranlılara karşı bir savaş kazanmışlardı. Yani Persleri yenmişlerdi Bizanslılar. Dolayısıyla Bizans Kralı Heraklius muzaffer bir komutan olarak Kudüs’e gelmiş. Yani Suriye bölgesine gelmiş. Suriye bölgesi tabi oldukça büyük bir bölge. Kudüs de o bölgenin bir parçası. Oraya gelmiş. Kudüs’e girmiş. Her gittiği yerde ayaklarına halılar seriyorlar. Yollara çiçekler atıyorlar. Çok büyük bir ihtişam.

O sıra Peygamberimiz (s.a.v) de Mekke ile antlaşma yaptıktan sonra bir sulh dönemi geçiyor. Savaşsız bir dönem geçiyor. Hayber’i saymayacaksınız tabi. Bu savaşsız dönemde Peygamber efendimiz etrafa mektuplar gönderiyor. Bu mektuplardan bir tanesi de Heraklius’a gidiyor. O da Şamdayken Heraklius’a gidiyor. Hatta Heraklius’un şeyi de vardır. Yani orada Ebu Sufyan’ı çağırmış. Ebu Sufyan da konuşmuş. O kitaplarda vardır. Bakayım eğer burada bulabilirsem… Neyse burada gözükmüyor.

Şimdi, o mektuplar konusu daha sonra, ben şu anda onunla ilgili kitabı buraya getirmemişim. Mektup Şam’a varıyor. Heraklius o mektubu okuyor. Ebu Sufyan’ı çağırıyor. Ebu Sufyan’a soruyor. Peygamberimizle ilgili ondan bilgi istiyor. Ebu Sufyan da dürüstçe cevap veriyor. Son derece dürüst bir şekilde konuşuyor. Arapların böyle bir özelliği var, pek yalan söyleyen insanlar değil. Mesela işte, Heraklius’u bulduk, buna yalan bilgiler verelim, Muhammed aleyhine yardım alalım diye bir düşünceleri yok. Heraklius’a karşı gayet dürüst bir şekilde konuşuyor. Olanı biteni olduğu gibi anlatıyor Peygamberimiz (s.a.v) ile ilgili olarak.

Heraklius da, bu diyor bizim beklediğimiz peygamberdir. Ah keşke onun yanında olsam da, elini ayaklarını yıkasam diye böyle bir saygı ifadesinde de bulunuyor. Ama etrafındaki papazlar çok rahatsız oluyorlar bundan. Sonra da Heraklius tabi çark ediyor.

Hani her zaman söylüyoruz ya, doğruyu anlamak çok kolaydır da doğruya uymak zordur. Yine aklımızda kolay kalan bir örneği her zaman veriyoruz. Yeryüzünde yalan söylemenin kötü olduğunu bilmeyen yoktur ama hemen hemen yalan söylemeyen de yoktur. Bir şeyin yanlış olduğunu bilmek başka, o yanlıştan vazgeçmek başka bir şeydir. Ya da doğruyu bilmek başka, o doğruyu uygulamak başkadır.

İşte bu Heraklius… Muhammed (s.a.v)in peygamber olduğunu öğrenen Heraklius’a… Tabi değişik şeyler var kaynaklarda, tarihçi olmadığım için bilgiler ne derece doğru, değil bilmiyorum da; okuduğum kaynaklarda, bazılarında diyor ki, Heraklius İran’a karşı kazandığı zaferin sarhoşluğuyla, gittikçe büyüyen Müslümanların bu büyümelerine bir dur demek için oraya kırk bin kişilik bir ordu hazırlamıştı. Mekke’ye doğru.

Bazıları da diyor ki, Heraklius’a haber vermişler; Muhammed (s.a.v) öldü, orada da büyük bir karışıklık var, durum çok müsait, gel, buraları düzelt. Biz de sana işte şöyle şey verelim, vergi verelim diye o çevredeki müşrik Arapların ona haber gönderdiğine de dair haberler var. Hangisi doğru onu Allah bilir. Ama kesin olan bir şey var, Heraklius Medine’yi vurmak için hazırlanmış. Peygamberimiz de bunu duymuş.

O zaman Peygamber efendimiz çevre kabilelere haber gönderiyor. Ve açıkça söylüyor; daha önce bir yere savaşa gittiği zaman hiç bildirmezmiş, kimseye haber vermezmiş. Ama bu defa yol çok uzun. Şimdi, Tebük’den Medine’ye kadar ben birkaç kere gittim. O arayı birkaç kere gittim geldim yani iki taraflı. Aklımda yanlış kalmış olabilir ama altı yüz kilometre kadar bir yol aşağı yukarı. Yanlış hatırlıyorsam… Servet de gitti yakında. Altı yüz kilometre değil mi? Altı yüz kilometrelik bir yol.

Bu yol üzerinde iki tane konak yeri var. Birisi Teyme, birisi Hayber. Yani Teyme’ye yüz elli kilometre kadar zannediyorsam uzaklığı. Hayberin de Medine’ye uzaklığı işte yüz, yüz elli kilometre civarında. O çölde saatlerce gidiyorsunuz hiçbir şey yok. Gökten ateş yağıyor, çöl kumlarına vurunca geriye ateş olarak dönüyor. Bir de sıcağın çok güçlü olduğu bir dönemde Peygamber efendimiz bu sefere karar veriyor. Yani hurma sıcaklığı dedikleri dayanılmaz sıcaklıkların olduğu zaman var. Ben o hurma sıcaklığına rastladım da hakikaten ne gölge de dayanabiliyorsunuz ne şey. Klimalar çalışınca biraz rahatlıyorsunuz. Gecesi gündüzü çok sıcak oluyor. O sıcaklık hurmaları pişiriyormuş. Yani bir süre devam ediyor.

O sıcaklık sırasında yola çıkıyorlar. Bir de o sene kıtlık senesiymiş. Bakın, Cenab-ı Hak imtihan ettiği zaman tam eder. Bir de şuna bakın, Peygamber (s.a.v) altmış yaşını geçmiş, zaten Tebük Savaşı son savaş Peygamber efendimizin. Hicretin dokuzuncu yılında yapılan bir savaş. Ondan sonra artık savaş yapmıyor. Mekke’yi daha yeni fethetmiş. Dersiniz ki, artık yaşlandı biraz dinlensin. Cenab-ı Hak öyle demiyor.

Peygamberimiz Mekke’den Medine’ye hicret etmiş, Medine’de o kadar çok savaşlar vermiş, sonra Allahın yardımıyla Mekke’yi tekrar fethetmiş. O Huneyndir, o Taiftir çevre bölgelere de yayılmış. Geniş bir bölgeye yayılmış. Medine’ye geliyor, şimdi o bölgenin en güçlü siyasi otoritesi halinde. Fakat duyuyor ki, Bizans İmparatoru oraya ordu göndermek için hazırlanmış. Devrinin süper gücü…  İşte ayet de onu bildiriyor, “ulî be’sin şedîd” diyor. (Fetih 16). “Çok güçlü bir ordu.”

O günün dünyasının iki güçlü devleti var. Persler, Romalılar. Daha önce Persler Romalıları yenmiş. Şimdi de Romalılar Persleri yenmiş. Dolayısıyla dünyanın en güçlü devleti o zaman. O günkü dünyanın en güçlü devleti ve Müslümanlar bunlara karşı savaşa çıkacaklar. Kıtlık senesi bir, havalar çok sıcak iki, gidilecek yol çok uzun ve çöl üç, düşman çok güçlü dört. Görüyor musunuz imtihanı? Yani şimdi siz bir imtihanı kazandınız diye Allah bırakmaz, daha ağır bir imtihandan geçirir. Yani her sınıf atladıkça sorulan sorular da daha ağırlaşır.

İşte Peygamberimiz (s.a.v) de hayatının en zor savaşına hazırlanıyor orada. Çevre Araplara haber gönderiyor. Gidilecek yeri anlatıyor. İş son derece zor. Herkesin hazırlanmasını istiyor. Tabi bu arada münafıklar da boş durmuyorlar. Abdullah bin Ubey bin Selul diyor ki, Muhammed ne zannediyor diyor. Karşısında çocuk mu?.. Bizans… Koskoca Bizans… Koskoca Roma İmparatoru… Ben onların kellelerinin uçtuğunu görür gibiyim şu anda diyor. Yani Müslüman gözüken bir adam bu. Destek olması gerekirken fitne fesat çıkarıyor.

Ama burada, şimdi burada birçok genç var. Siyasete arzulu birisi varsa içinizde Peygamberimizle Abdullah bin Ubey bin Selul’un ilişkilerini çok iyi öğrenmesi lazım. Her türlü pisliği yapan bu adama karşı Peygamberimiz hiçbir şey yapmıyor. İnşallah bir başka dersimizde… Bu akşam konu edecektik, son anda vazgeçtik. Hani bir şey vardır, “kim dinini değiştirirse öldürün.” Oh ne güzel, öldürdün mü her şey bitiyor. Öyle mi? Maalesef öyle olmuş. Kitaplar da onlarla dolu. Onu inşallah bir başka derste, uygun bir zamanda konu ediniriz. Her türlü fitneyi ve fesadı çıkaran Abdullah bin Ubey bin Selul’u Peygamberimiz öldürmüyor. Üstelik ona hiçbir şey de yapmıyor.

Şimdi ben size şöyle kısaca şu Tebük Harbini okuyayım. Şöyle iki sayfalık bilgi var kısa. Bu arada bundan da haberiniz olmuş olur. “Tebük, Şam ile Medine arasında yarı yoldadır.” Yani bugün Ürdün’den çıkıyorsunuz. Ürdün’den çıktıktan sonra yüz yüz elli kilometre kadar gittiğiniz zaman Tebük geliyor karşınıza. Maan sınır kapısı var, oradan hemen ilerde. “İslamiyet bütün Arabistan çölüne yayılırken Kuzeyde Bizans İslama bir darbe indirmeye hazırlanıyordu. Bizans İran’a karşı zafer kazanınca daha geniş bölgeleri fethetme hevesine düşmüştü. Kendisine bağlı derebeylerine, Hıristiyan Araplara emirler vererek Müslümanlara karşı harbe hazırlanmalarını bildirdi.

Bu hazırlıklar Medine’de duyulunca Müslümanlar arasında derin bir düşmanlık ve üzüntü hâsıl olmuştu. Şimdiye kadar yapılan seferlerde gidilecek yer gizli tutulurdu.  Fakat bu seferde yol uzak, düşman çok olduğundan herkesin ona göre hazırlıkta bulunması için, gidilecek yer açıkça söylendi. Her tarafta gönüllüler toplanmaya başladı. Fakat o sene Hicaz ve Necid’de müthiş bir kıtlık olmuştu. Hurmalar harap olmuş, develer ölmüş, hayvanlar kırılmıştı. Sefere gitmek isteyenlerin çoğu binecek hayvan bulamıyordu. Bu güçlük karşısında sefer hazırlığı ağır gidiyordu. Sıcaklar geçmemişti. Bu sıcakta uzak yerlere gitmek istemeyenler vardı. Bunlar ağır davranıyor, özürler ileri sürüyor, aile durumlarını sebep olarak gösteriyorlardı.

Özellikle münafıklar kendileri gitmediği gibi, başkalarını da savaştan soğutmaya çalışıyorlardı. Münafıklar: İran’ı yenmiş olan bir düşmana nasıl karşı çıkılır, Muhammed Bizans’ı ne sanıyor diyerek halkı korkutmak istiyorlardı. Sıcaklar sona ermediğinden çölde sefer hakikaten çok güç olacaktı. Havalar kurak, gidilecek yer uzaktı. Bu sıcakta, susuz çölde ordunun hareket kabiliyeti çok zordu.

Fakat iman, ihlas, mefkure aşkı ile gönülleri yananlar böyle şeyleri önemsemiyordu. Bu sebeple Peygamberimiz bütün güçlüklere rağmen büyük bir ordu hazırlamayı başardı. Ashabın ileri gelenleri büyük fedakârlıklar gösterdiler. Ebu Bekir elinde avucunda ne varsa hepsini ordunun hazırlanması için verdi. Osman gönüllülerden oluşmuş bu orduya dillere destan olacak bir yardım yaparak bir alayı…” bir alay askeri “… teçhiz etti. Kadınlar bile süs eşyalarını bağışlayarak İslam kadınına yakışır bir fedakârlıkta bulundular.”

Evet, “Kıtlık zamanında hazırlandığı için bu orduya Ceyşu’l Usre adı verilmiştir. Yani, Zorluk Ordusu. Bu savaş her bakımdan münafıkların seçilmesini sağlamıştır. Münafıkların ileri sürdüğü sebeplar sudan sebeplerdi.” Sıcağı delil gösteriyorlar ve özür diliyorlardı. Kur’an-ı Kerimde bununla ilgili ayetler var. O ayetleri daha sonra okuyacağız.

“Peygamberimiz Selime kabilesinden Cedd bin Kays’a şöyle sormuş: ‘Bu sene Rumlarla savaşa hazır mısın?’ O da şöyle bir cevap vermiş: ‘Ya Resulallah bana müsaade etsen de başımı derde sokmasam. Vallahi kavmim bilir ki ben kadınlara düşkün bir adamım. Korkarım ki Rum kadınlarını görünce sabrım tükenir dayanamam günaha girerim.” Şimdi şu münafıkların sudan bahanelerini görüyor musunuz?

“Peygamberimiz ondan yüz çevirdi. Onun hakkında şu ayet indi. ‘Onların içinden başımı derde sokma, bana müsaade et diyenler var. Onlar kendilerini asıl derde sokuyorlar. Fitneye düşüyorlar. Cehennem kâfirleri her taraftan saracaktır. (Tevbe 49).’ Münafıkların bütün gayretlerine rağmen otuz bin kişilik büyük bir ordu hazırlandı. Hz. Peygamber aile işlerine bakmak üzere damadı Hz. Ali’yi, valilik sıfatıyla da Muhammed bin Mesleme’yi bıraktı Medinede.”

Şimdi bu da çok ilginç… Hz. Ali’yi ailesine bakmak üzere bırakıyor. Şehre vali olarak da bir başka zatı, Muhammed bin Mesleme’yi bırakıyor. Şimdi, Şiiler hep diyorlar ya Peygamberimiz Hz. Ali’yi kendi yerine şey gösterdi, veliaht gösterdi falan diye. İşte, son seferine çıkarken Hz. Ali’yi değil de Muhammed bin Mesleme’yi şey yapmış.

“Ordunun hareketi pek şanlı oldu. Kadınlar evlerin damlarına çıkmışlar orduyu heyecanlandırıyorlardı.” Demek ki şiirler söylüyorlar. Bir takım şeylerle orduya şevk veriyorlardı. “Böyle manzaralar halkın ruhunu coşturur. Bir kişinin yapamadığını bir toplum yapar. Milletçe hareket pek heyecanlı olur. Ebu Hayseme isminde bir zat bu manzarayı gördükten sonra evine döndü. İki karısı vardı. Baktı ki onlar çardağını süpürmüşler.”

Yani gitmek istemiyormuş Ebu Hayseme. Bakmış ki onlar çardağını süpürmüşler. “Su serperek orayı serinletmişler. Soğuk su doldurmuşlar. Nefis yemekler hazırlamışlar. Çardağın altına oturup rahat edecek yerde…” Çardağın altına oturacağına aklı başına gelmiş ve şöyle demiş: “Resulullah bu sıcakta rüzgârda yansın, toz toprak içinde kalsın, Ebu Hayseme de burada serin gölgede otursun, hazır yemekler, soğuk sular içsin. Bu olacak şey değildir.” Hemen bir at bulmuş, binmiş, koşarak Peygamber efendimize yetişmiş.

Neyse, sonra “Çölde sıcak ve susuzluktan büyük zahmetler çekerek Tebük’e kadar ulaştılar Müslümanlar. Karşılarına hiç kimse çıkmadı. Bizanslılar kuvvetli bir İslam ordusunun gelmekte olduğunu haber alınca, içeriye doğru çekilip kendi kalelerine kapandılar.”

Şimdi, bakın Cenab-ı Hakkın bu konuda bir kanunu var. Diyor ki: “Len yedurrûkum illâ ezâ.” Bu ehli kitap, Yahudi ve Hıristiyanlar “Sizin canınızı sıkmaktan başka size hiçbir zarar veremezler.”, “ve in yukâtilûkum yuvellûkumul edbâr.” “Sizinle savaşa girerlerse gerisin geri döner kaçarlar.” (Âli İmrân 111). İşte, burada Müslümanlarla savaşa hazırlanmışlar. Müslümanların geldiğini duyunca kaçıp kalelerine sığınmışlar.

Yine bir ayet var, “İllâ fî kuren muhassanetin” Hangi… Ayeti hatırlarsanız tam olarak… Haşr suresinde değil mi? Evet.

(Oradakiler ayeti hatırlatılıyor)

“Lâ yukâtilûnekum cemîan illâ fî kuren muhassanetin ev min verâi cudur” du değil mi? Cudur, dal’dan sonra vav var değil mi? Yok mu? Ben de işte… “be’suhum beynehum şedîd.” Kaçıncı sayfa dediniz? Yok, sayfa numarasını söyleyin de hemen bulayım.

Enes Hoca: … buldum.

Buldun mu? Tamam. Ver. Bak. Şimdi… İşte Allah-u Teâlâ bakın burada diyor ki: “Le entum eşeddu rehbeten fî sudûrihim” “Şurası kesin, siz onların içlerine korku salma açısından en güçlü kimselersiniz.” Yani sizden korktukları kadar hiçbir şeyden korkmazlar. “fî sudûrihim minallâh.” Yani Allahtan çok sizden korkarlar. “zâlike bi ennehum kavmun lâ yefkahûn.” “Bu şundan dolayıdır, bu Yahudi ve Hıristiyanlar anlayışsız bir toplumdurlar.” (Haşr 13).

Peki bugün Müslümanlar ne diyor Yahudi ve Hıristiyanlarla ilgili? Anlayışsız mı diyorlar bugün yeryüzündeki Müslümanlar? Ne diyorlar? Çok anlayışlı değil mi? Ah keşke onlar kadar olsak! Demiyorlar mı? Bugün adına Müslüman denen insanlar nazarında Yahudi ve Hıristiyanlar nedir? En bilgili, en çağdaş, en bilmem ne… Ne oldu şimdi? Cenab-ı Hakkın yargısının tersine bir yargı var değil mi Müslümanlarda?

Ondan sonra, devam edelim…

Enes Hoca: “Lâ yukâtilûnekum cemîan…”

Şimdi  öyle bir duruma gelirseniz, siz Yahudi ve Hıristiyanlara kendi gözlüğünüzle bakarsanız, yani Müslüman penceresinden bakarsanız, işte o zaman onlar sizden korkarlar. Ama sen şimdi onların arkasına sığınırsan niye senden korksun ki? Sen onlardan korkmaya başlarsın. Şu anda biz onu yaşıyoruz.

“Lâ yukâtilûnekum cemîan” “Onlar topyekûn sizinle savaşamazlar.”, “illâ fî kuren muhassanetin” Ancak korumalı, yani surlarla çevrili şeylerde, yerleşim birimlerinde ancak savaşırlar. “ev min verâi cudur.” “Ya da duvar arkalarında.”, “be’suhum beynehum şedîd.” “Kendi aralarında birbirlerine baskıları çok şiddetlidir.” Aralarında bir birlik yoktur bunların. Birbirleriyle çok şeydirler, problemlidirler. “tahsebuhum cemîan” Uzaktan bakarsan “Zannedersin ki bunların hepsi birlikte.”, “ve kulûbuhum şettâ” Ama “Her birinin kalbi farklıdır.” Parça parçadırlar. “zâlike bi ennehum kavmun lâ ya’kılûn.” “Bu şundan dolayıdır, onlar akıllarını kullanmaz bir toplumdurlar.” (Haşr 14).

İşte şimdi, böyle bu toplumlar sizin karşınıza çıkamazlar diyor. İşte çıkamadı. Bakın bir tarafta devrin süper gücü var, öbür tarafta çölden gelen otuz bin kişilik… Onunki eğitimli asker, Müslümanlarınki sağdan soldan toplanmış bir asker; yani nesi olur bunların. O yapılan toplantıyla, yani asker toplanmasıyla savaşa çıkılması arasında fazla bir vakit yok. Toplanır toplanmaz savaşa gidiyorlar. Ama öbür tarafta eğitimli bir asker var.

Ve bunlar Müslümanların geldiğini görünce geri çekiliyor ve kalelerine sığınıyorlar. İşte Allah-u Teâlâ da diyor ki, geçen hafta da okumuştuk bu ayetleri, “Len yedurrûkum illâ ezâ.” “Sizin canınızı sıkmaktan başka size bir zarar veremezler.”, “ve in yukâtilûkum yuvellûkumul edbâr.” “Sizinle savaşa girerlerse size sırtlarını dönüp kaçarlar.”, “summe lâ yunsarûn.” “Sonra yardım da görmezler.” (Âli İmran 111).

Bir katılımcı: Hocam bu Asrı Saadete mi mahsus?

Asrı Saadete mah… Yok, işte siz bugün… Bugün biz Müslüman mıyız diye sorgulamamız gerektiğini anlayalım. Yani bu hakikaten… Şöyle çevreye biraz dolaştığımız zaman ben Müslümanım diyen çok insan var. Ama Kur’an-ı Kerimle Allah-u Teâlâ’nın Müslümanlık için biçtiği elbiseyi giydirdiğiniz zaman bakıyorsunuz ki hiç birisine uymuyor o elbise.

Bir katılımcı: (tam anlaşılmıyor)

Çok, bunların sayısı çok, bir tane iki tane değil. Tabi ki bu anlayışta olunca karşı tarafa yalvarmaya başlıyorlar. Karşı taraf…

Şimdi, ben bunu inşallah sık sık tekrarlamaya niyet ediyorum. Çünkü bazı toplantılara katılınca söyleyeceğim şeyin önemi iyice ortaya çıkıyor. Şu, yani şu durumdan daha üzücü bir durum olabilir mi? Müslümanlar olarak çok uzun zamandan beri en zeki öğrencilerimizi seçip; onlara doktora yapsın, âlim olsun diye gönderdik. Neyin doktorasını yapacak? Hani şeyle sanayi konusunda, teknik konusunda olabilir. Onda hiç problem yok, mesele değil. Onu her zaman yapabilirsiniz. Ama tefsir doktorası yaptırmak için Fransa’ya, İngiltere’ye, Amerika’ya öğrenciler gönderiyoruz.

Bunlara o doktorayı yaptıran hocalar Kur’an-ı Kerimin Allahın kitabı olduğunu kabul etmiyorlar. Muhammed (s.a.v)i Allahın peygamberi saymıyor. Fıkıh doktorası yapmak için gönderiyorsunuz, aynen. Hadis doktorası için gönderiyorsunuz, İslam tarihi doktorası için… Bunlar İslam’ın azılı düşmanları. Onlara diyorsunuz ki, bizim üniversitelerimizde imam yetiştirecek, müftü yetiştirecek hocaları siz yetiştirin. Bu noktaya gelmiş Müslümanlar. Yani Müslümanlar her şeylerini kaybetmiş vaziyette. Bir tek isimleri kalmış.

Ellerinde bir Kur’an-ı Kerim var. O Kur’an-ı Kerimi isterse sabah akşam okusunlar… Şeye benziyor, plastik bir borunun içerisinden suyun akmasına benziyor. Su ne kadar kaliteli olursa olsun o borunun içerisinden su geçmez, geçse de zaten çatlatır onu, o boruya gene yaramaz. Plastik boruya su hiçbir zaman yaramaz. O hale gelmişiz. İstediğin kadar Kur’an-ı Kerim oku. Senin içine geçmedikten sonra neye yarar? O Kur’an-ı Kerim sana fayda vermedikten sonra, sana yol göstermedikten sonra…

Ve işin özünü biz bırakmışız. Detaylarla uğraşıyoruz. Havanda su dövüyoruz. Kur’an-ı Kerimden uzaklaşalı tabi asırlar olmuş. Onun için aklımızı başımıza toplayalım. Bakın Cenab-ı Hakkın vaadi haktır. İşte o devrin süper gücü olan Bizans ordusu Müslümanların geldiğini duyunca korkudan kalelere sığınıyorlar.

Bir katılımcı: Hocam! Kalelere sığınma olayı bizde de var. Bu şartlarda … korunaklı kale sayılabilir mi? Veya korunaklı yer?

Korunaklı yer olarak sayılır da Müslümanların durumu nasıl? Müslümanların karşılarına çıkamadılar. Müslümanları ezip geçiyorlar. Asıl konu o.

Bir Katılımcı: Allahın bir cezası olabilir mi hocam bu Müslümanlara?

Tabi ki Müslümanlara Cenab-ı Hakkın bir cezası bu.

Bir Katılımcı: Yani Müslümanlar dini düzeltmediği sürece de aynı musibetler yüzyıllardır devam edebilir mi? Yoksa Allah…

Yüzyıllardır niye devam… Yani Cenab-ı Hak için bir Müslümanla bir Hıristiyanın farkı ne olacak? Bir inanma farkıdır. Başka bir fark var mı? Onu da Allah yaratmış, onu da. Sen Allahın istediği gibi inanmadığın zaman seniz adın Ahmet Mehmet diye Allah sana yardım mı edecek? Sen dini kendi kafana uydurursan…

Evet, hiçbir tarafa… Şimdi devam ediyorum, “Tebük’e vardılar. Karşılarına çıkan olmadı. Bizanslılar kuvvetli bir İslam ordusunun gelmekte olduğunu haber alınca içeriye doğru çekilip kalelere kapandılar. Müslümanlar karşılarına hiç kimsenin çıkmadığını görünce dönmekten başka iş kalmamıştı. Hiçbir tarafa saldırmadılar. Çünkü maksat müdafaa idi, saldırma değildi. Müslümanların böyle müthiş bir ordu toplayarak koca Bizans’a meydan okurcasına hareket etmesi etraftaki sınır beylerini telaşa düşürdü.”

Yani bunlar artık küçük bir şey değil, Bizans’ı bile korkuttular. E buyurun artık, ne yapacaksınız? O sınır beyleri mutlaka birisine dayanarak ayakta duruyor. O zaman Bizans korktuğuna göre bunlardan, mecburen Müslümanlara sığınacaklar.

“Bazı sınır beyleri anlaşmalar yaptılar. Eyle hâkimi Rube oğlu Yuhanna, göğsünde altın bir haç asılı olduğu halde hediyelerle Peygamberimize geldi. Onunla antlaşma yaptı. Cizye vermeyi kabul etti. Senede üç yüz dinar verecekti.” Yani üç yüz altın. “Suriye sınırındaki Cerba ve Ezruh halkı da antlaşmalar yaptılar. Onlar da cizyeye bağlandı. Peygamberimiz de onlara ahitnameler verdi. Karada ve denizde serbest ticaret yapma hakkı tanıdı. Kervanlarına hiçbir şekilde dokunulmayacağına karşı garanti verdi.

Bazıları dediler ki, buraya gelmişken daha ileri gidelim Suriye’ye hücum edelim.” Peygamberimiz de bunu ashab arasında istişare etti bu konuyu. Hz. Ömer’in o arada söylediği bir sözden bahsedilir. Hz. Ömer demiş ki, eğer bu Allahın emriyse devam edelim. Peygamberimiz de demiş ki, Allahın emri olsa bunu seninle müzakere eder miyim demiş. Sana danışır mıyım demiş. Öyleyse gitmeyelim demiş. Bir de orada veba hastalığı varmış. O zaman Peygamber efendimiz demiş ya; bir yerde veba hastalığı olursa oraya gitmeyin, vebalı bulunan bir yerde iseniz oradan da çıkmayın diye bir emir vermiş. Oradan geri dönmüş gelmişler.

Şimdi buradan ayeti herhalde çok daha iyi anlama imkânını bulacağız. Ben bu kadar uzatmamın sebebi şu, tefsirlerde bu ayetler farklı konularla ilgilendirilmişler. Tabi farklı anlamlar çıkıyor. Şeye bakarsanız… Bakın hiç kendimizi yormayalım, mesela Keşşaf tefsirinde diyor ki, Peygamberimiz zamanında bu olmadı. Peygamberden sonra Ebu Bekir döneminde dinden dönme olaylarına karşılık bu Araplar yardıma çağrıldılar. Ya kardeşim o Arap kabilelerinin durumuna Allah onlar çok güçlüdürler mi diyecek? Nasıl çok güçlü ki? Devlete baş kaldırmış, küçük küçük kabileler. Zaten senin emrinde olan insanlar bunlar.

Hakikaten hiç alakası olmayan şeyleri tefsirlere bazı âlimlerin doldurduğunu görüyoruz. Ama çok şey yapın, böyle nötr düşünün. Biz öyle yapıyoruz arkadaşlarla kendi aramızda. Yani kendimizi hiç zorlamıyoruz. Okuduğumuz kitaplara da esir etmiyoruz. Allahın ayetlerini okuyoruz. O zaman olmuş olayları zihnimizde tartıyoruz. Ne olabilir? Eh. İşte burada şey var, Hudeybiye antlaşması var. Ondan sonra Hayber’in fethi var. O Hayber kolay lokma olduğu için Cenab-ı Hak Hudeybiye’ye gelmeyenlere vermemiş.

Ama diyor ki: “Onlara söyle yakında bir kavme çağrılacaksınız.” Bir kavim. Kavimler değil. Ne kavmi bu? Roma kavmi. Yani Romalıların hâkimiyetinde olan bir yer. “Çok güçlü bir kavim.” O dönemde çok güçlü Bizans’tan başkası var mı? “Onlarla savaşırsınız.” “tukâtilûnehum ev yuslimûn” “Ya da teslim olurlar.” Şimdi, gitti Peygamberimiz oraya kadar, savaştı mı? Savaşmadı. Peki o bölge ne oldu? Teslim oldu Peygamber efendimize.

Ha “yuslimûn” kelimesi, mesela muslim kelimesini kullanırız aynı kökten. Muslim dediğimiz zaman ki biz Müslüman diyoruz, bu Allaha teslim olandır. E bir de teslim olanlar da var, onlara da muslim denir. Ama o din anlamında değil sözlük anlamında. Allaha teslim olduğunuz zaman Müslüman olursunuz, başkasına teslim olduğunuz zaman Türkçede teslim oldu derler, Arapçada da ona da muslim derler teslim olan kimse manasına.

İşte onların bir grubu Peygamberimize teslim olarak antlaşmalar yaptılar. Peygamberimizin artık hakimiyeti Bizans sınırına kadar dayandı. Yani kuzeyde Bizans sınırı, doğuda İran sınırı. Güney de zaten okyanus. O kadar geniş bir bölgeye Peygamber efendimiz kısa sürede hâkimiyet kurmuştu.

“fe in tutîû yû’tikumullâhu ecren hasenâ” “Eğer itaat ederseniz Allah size büyük bir ücret verir.” Bakın burada şey vaat etmiyor Allah, ganimet vaat etmiyor. Sadece size sevap verir diyor. “ve in tetevellev” “Eğer dönerseniz”, “kemâ tevelleytum min kablu” Bundan önce de döndüğünüz gibi” Yani savaşa katılmazsanız “yuazzibkum azâben elîmâ.” “Allah size acıklı bir azap verir.

Şimdi, bu olayın detaylarını Tevbe suresinin… 9. Sureyi açın bir zahmet. Oradan 81. ayeti. Burada şey yapıyor. Savaşa gitmek istemeyenlerin tavırlarını anlatıyor Allah-u Teâlâ. Otuz bin kişilik savaşçı çıktı ama bir grup da gitmediler. “Ferihal muhallefûne bi mak’adihim hılâfe resûlillâh.” Yani Allahın Elçisi’nin isteğinin hilafına, onun isteğine aykırı olarak oturdukları yerde geride kalanlar sevindiler, hoşlandılar. Aptallar bu sıcakta gidiyorlar. Karşılarında öyle bir ordu. Bunlarda akıl yok. Artık kolay, akla ne gelirse söylersiniz.

“ve kerihû en yucâhidû bi emvâlihim ve enfusihim fî sebîlillâh” “Malları ve canlarıyla Allah yolunda savaşa girmek onlara ağır geldi, hoşlarına gitmedi.” Hoşlanmadılar. “ve kâlû lâ tenfirû fîl harr” Kendileri gitmediği gibi çevrelerine de “Bu sıcakta savaşa çıkmayın dediler.”, “kul nâru cehenneme eşeddu harrâ” “Onlara de ki Cehennem ateşi daha…  Onun harareti daha fazladır bundan.”, “lev kânû yefkahûn.” Keşke anlasalardı.”

“Fel yadhakû kalîlen vel yebkû kesîrâ” “Bunlar az gülsün çok ağlasınlar.”, “cezâen bi mâ kânû yeksibûn.” “Yaptıklarının karşılığı olmak üzere.” (Tevbe 82). Yani bunların aslında ağlanacak hallerine güldüklerini görüyoruz. Sizi haliniz ağlanacak haldir niye gülüyorsunuz ey münafıklar demiş oluyor Cenab-ı Hak.

“Fe in receakallâhu ilâ tâifetin minhum feste’zenûke lil hurûci fe kul len tahrucû maiye ebeden ve len tukâtilû maiye aduvv” “Eğer Cenab-ı Hak seni onlardan bir gruba geri dönderirse, senden izin isterlerse bunlar savaşa çıkmak için; de ki siz ebediyen savaşa katılmayacaksınız benimle beraber. Ve benimle beraber hiçbir düşmanla savaşmayacaksınız” (Tevbe 83). Çünkü münafık ya. Münafıkları Peygamberimiz bile bile demek ki arasına almıyor. Ama o Tebük savaşına münafıklar katılmıştı. Bakın o zor savaşa münafıklar katılmıştı. Geri dönüşte de Peygamberimize tuzak kurdular.  Giderken de yolda Peygamberimizin devesi kaybolmuştu, yine bir fitne çıkardılar asker içerisinde. Ha, göklerden haber veriyor, devesinden haberi yok. Bu ne biçim peygamber? Yani bu dalga geçmeler her zaman var. Münafık her zaman ve her yerde var. Bunları duymazlıktan geleceksin başka çaresi yok. Peygamberimizin o zor ordusuna bütün sıkıntıları göze alarak münafıklar katılmıştı. Onun için çok dikkatli olmak lazım.

Sonra Peygamber efendimiz bunu duyuyor. Diyor ki, bakın ben sizin gibi bir insanım diyor. Allah-u Teâlâ bildirirse bilirim ama bildirmediği zaman ben hiçbir şey bilemem ki diyor. Ama şimdi Cenab-ı Hak bildirdi. Gidin, deven falanca yerde, yuları bir ağaca takılmış vaziyette, onu orada bulup getireceksiniz. Gidip getiriyorlar. Şimdi orada Peygamberimiz o şekilde tabi askerin moralini daha yüksek tutmuş oluyor.

“innekum radîtum bil kuûdi evvele merra” “İlk önce siz burada oturmaya razı oldunuz.” Oturma kararı verdiniz. “fak’udû meal hâlifîn.” “Siz de geride kalan kadınlarla birlikte oturun.” (Tevbe 83).

“Ve lâ tusalli alâ ehadin minhum mâte ebeden” “Bunlardan birisi öldüğü zaman üzerlerine hiçbir zaman namaz kılma.” Şimdi, Peygamberimize Cenab-ı Hak bu münafıkları bildirmişti. Allah bildirmese Peygamberimizin bilmesi mümkün değil. Nereden bilebilir? Nereden bilebilir? Ama Allah-u Teâlâ bildirdiği için Peygamber efendimiz de bildi. Peygamberimiz de onların adlarını kime öğretmişti? Söyleyin bakalım sahabeden kime öğretmişti? Hah, Hz. Huzeyfe’ye öğretmişti.

Tabi bu yazılı bir liste değil. Arapların hafızası bizim gibi değil ki, onlar bir duydular mı bir daha unutmuyorlar. Onun için biri vefat ettiği zaman bakıyorlardı ki Hz. Huzeyfe namaza gidiyorsa herkes gidiyordu, gitmiyorsa kimse gitmiyordu. Bir sakatlık var diye. Çünkü ölene kadar bakın kimse bilemiyor kimin münafık olduğunu. Peygamberimiz de bilemiyor. Allah-u Teâlâ bildirdiği için biliyor.

Bir katılımcı: Hocam aslında bu tip olaylar şimdi mesela tarihte yaşanmış, mesela bazıları gaybdan haber alarak kitap yazdığını söylüyorlar. Ya da işte gaybdan bir takım bilgiler aldığını ileri sürerek işte insanların… (anlaşılmıyor) … onların yalancı olduğuna dair de bir delil teşkil etmesi açısından…

Elbette tabi. Tabi ki onlar hep yalancı. Şimdi bu tip adamlar genellikle meseleler ortaya çıktıktan sonra gaybdan haber vermeye başlarlar. Ben demiştim derler.

Bir katılımcı: Genellikle münafıklar zaten sözleriyle, tavır hareketleriyle kendilerini ortaya koyuyorlar. Peygambere bile “fe se yekûlûne bel tahsudûn”  Peygamber onları çekemiyor yani hâşâ. Peygambere bunu söyleyen insan sonra kendinin ne mal olduğunu ortaya koyuyor yani…

Şimdi, bazıları…

Katılımcı: … “bel kânû lâ yefkahûne illâ kalîlâ” Onlar çok azmış diyorlar.

Bazıları ortaya…

Katılımcı: Sözün bile farkında değiller.

Evet. Bazıları ortaya koydukları tavırla münafık olduklarını gösteriyorlar. Ama bazıları da bu konuda öylesine yetişmişler ki Peygamberimiz bile onları anlayamıyor. Mesela Tevbe suresinde bir ayet var, onu bulmaya çalışıyorum. “ve min ehlil medîneti meredû alân nifâkı lâ ta’lemuhum.”

Bir katılımcı: “Konuştukları zaman konuştukları hoşuna gider”

O başka. O başka. O da var tabi.

Bir katılımcı: “nahnu na’lemuhum”

Evet, “nahnu na’lemuhum” Yani Medine halkından… O ayeti bulamıyorum.

Bir katılımcı: 118 Hocam. Tövbe 98.

98 değil. 98 değil. Tamam. 101. ayet. Bak, “Ve mimmen havlekum minel a’râbi munâfikûn.” “Çevrenizdeki Bedeviler içinde münafıklar var.” Mümin olmadığı halde mümin gözükenler var. “ve min ehlil medîneti” “Medine halkından da var.”, “meredû alân nifâk” “Münafıklık konusunda bunlar antrenmanlı.” Eğitimli. “lâ ta’lemuhum” “Sen onları bilmezsin.”, “nahnu na’lemuhum” “Onları biz biliriz.”, “se nuazzibuhum merrateyni” “Onları iki kere azaplandıracağız.”

Yani bazıları, hani derler ya, samanın altından su yürütür ya, o tipten. Bilmek çok zor. Senin karşına büyük mücahit olarak da çıkabilir. Sen sonuna kadar da öyle bilirsin.

Evet, şimdi, nereden şey yaptık ki? Kaçıncı ayetti? Bir dakika ben şey etim. Hah tamam buldum yerimi. “Fe lâ tu’cibke emvâluhum ve lâ evlâduhum” “Onların malları ve çoluk çocuğu seni hoşlandırmasın.” Ondan dolayı böyle onlara imrenme. “innemâ yurîdullâhu li yuazzibehum bihâ fîl hayâtid dunyâ” “Allah onlara o mallar ve evlatlarıyla azap etmek istiyor.” (Tevbe 55). Bakarsın ki o münafığın evladı sapasağlam bir Müslüman olur. Ona bundan daha büyük azap olur mu?

Mesela Abdullah bin Ubey bin Selul’un oğlu Abdullah, Peygamberimize geldi, “Ya Resulallah Medineliler bilirler Medineliler bilirler, Medine halkı içerisinde babasına en saygılı olan genç benim. Babamın yaptığı suçu da biliyorum…” diyor. Yani ölümü hak etmiş olan bir suç işlemiş. “… Lütfen bana müsaade edin onun cezasını ben vereyim…” diyor. Yani babamı ben öldüreyim diyor. “… Çünkü bir Müslüman kardeşim onu öldürürse, babama olan sevgi ve sayımdan dolayı korkarım ki o Müslüman kardeşime bir kötülük yaparım.” diyor. Kendimi tutamam, dayanamam.

Peygamberimizde diyor ki, yok diyor. Baban bizim yanımızda kaldığı sürece bizden sadece izzet ve ikram görecektir. Sadece izzet ve ikram görecektir. O Munâfikûn suresinin inmesi üzerine bu olaylar oluyor. Hakkında sure de iniyor çünkü. Orada Peygamberimize diyor ki işte, ayette geçiyor onun o sözü, “Yekûlûne le in reca’nâ ilel medîneti le yuhricennel eazzu min hel ezell” “Eğer Medine’ye bir geri dönelim…” Bir sefer sırasında söylüyor bunu. “… Bizden izzetli ve şerefli olanlar, o zelil ve hakir olanları Medine’den çıkaracak.” (Munafikûn 8).

Şimdi bunun bu sözü de Kur’anla sabit olunca, o sefer dönüşünde oğlu Peygamberimizden izin istiyor; Peygamberimiz vermiyor. Ama dayanamıyor bu Abdullah. Gidiyor, Medine’ye girmeden babasının önünü kesiyor, kılıcını da çekiyor. “Baba…” diyor. “… Zelil ve hakir olan benim, izzetli ve şerefli olan da Peygamberimiz ve Müslümanlardır demezsen seni Medine’ye sokmam. Bak bu kılıcımla kafanı uçururum.” diyor.

Lan oğlum diyor. Sen deli mi oldun? Sen bu kadar saygılı bir çocuktun. Ne oldu sana? Yapma, etme… Yok diyor, sen onu söylemezsen seni bırakmam. O da söylemiyor. Peygamberimize haber geliyor. Yahu Abdullah babasını sıkıştırmış. Abdullah’ı çağırıyor. Bırak diyor baban gitsin. Medine’ye varıyorlar.

Fakat öyle bir durum ki, Peygamberimizin yanında samimi Müslümanlar onu savunuyorlar. Abdullah bin Ubey bin Selul’u savunuyorlar. Ya Resulallah, bu bizim büyüğümüz. Bu bizim şeyhimizdir diyorlar. Yani şeyh, liderimiz manasına. Lider anlamına. Türkçedeki anlamda değil. Siz Medine’ye gelmeden önce biz bunu başımıza kral yapma kararı vermiştik. Siz gelince kaldı. Onun için bunu üzücü bir tavır içinde olmazsak iyi olur diyorlar.

Peygamberimiz (s.a.v) Medine’ye vardıktan sonra da buna hiçbir şey yapmıyor. Fakat Hz. Ömer diyor ki, ya Resulallah bana müsaade et de şu münafığın kellesini bir uçurayım diyor. O kelle uçurmakta mahir. Peygamberimiz hayır diyor. Müsaade etmiyor ona da. Medine’ye varıyorlar. Medine’de kendisine gösterilen o büyük saygı yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Artık insanlar buna laf atmaya başlıyorlar.

Ama oğlu da bir taraftan sıkıştırıyor. Habire sıkıştırıyor. Zelil ve hakir olan benim, izzetli ve şerefli olan Peygamber… Tamam, öyle olsun. Senin dediğin gibi olsun. Öyle değil, ağzınla söyleyeceksin diyor. Söylettiriyor ağzıyla. Tamam, ben hakir olayım, senin Peygamberinde izzetli ve şerefli olsun diyor.

Sonra işte hastalanıyor. Peygamberimiz (s.a.v) ziyarete gidiyor. Yanlış aklımda kalmadıysa tabi o geçmiş… Eskiden okuduğum için hatalar yapabilirim. Hz. Ebu Bekir diyor ki, ya Resulallah bari hasta ziyaretine gitme. O da sen de gel diyor. Şimdi, gidince, Abdullah bin Ubey ölüm döşeğinde; ya Resulallah diyor şu hırkanı bana giydirir misin diyor. Tamam diyor, hemen çıkarıyor; Hz. Ebu Bekir ya Resulallah bu kadar da olmaz diyor.

Diyor ki, bunun ona bir faydası yok ama bize faydası var. Çünkü o iyilik yapılarak yapılan baskı var ya, onun yerini hiçbir şey tutmaz. “Kötülüğe iyilikle karşılık ver. O aranda düşman olan kişi sıcak bir dost haline dönüşür.” (Fussilet 34). Sonra da ölüp gidiyor tabi. Ama artık Medinelilerin Abdullah bin Ubey’e hiçbir bağlılığı kalmıyor. Sonra Peygamberimiz Hz. Ömer diyor ki, Ömer diyor, sen öldürelim diyordun, ne oldu? Valla ya Resulllah ben senin kadar bunları düşünecek durumda değilim diyor.

Şimdi, düşünün Peygamberimiz (s.a.v)… Hakkında da sure de inmiş yani, yaptığı fitne fesadın haddi hesabı yok. Uhud savaşında savaş meydanından üç yüz kişiyle geriye gelmiş. Bunların hepsi idamlık suç yani. Savaş meydanından kaçmış. Kendi gelmekle kalmamış, üç yüz kişiyi çekmiş savaş meydanından. Müslümanların orada perişan olmalarına sebep olmuş. Hep tümüyle suç işte, suç odağı. Evet, Ayşe validemize zina suçunu da o atmış. Her türlü pisliğin kaynağı. Çıbanbaşı.

Ama şöyle bir düşünün. Peygamber (s.a.v) Abdullah bin Ubey bin Selul’u öldürseydi kahraman olurdu. Kesin kahraman olurdu. Büyük bir kahraman olurdu. Onun için bu konularda… İşte az önce söyledim ya, Peygamberimizin siyasi rakibi var mıydı? Vardı tabi, işte Abdullah bin Ubey bin Selul. Adamı kral yapmak için anlaşmışlar. O sırada Peygamber efendimiz geliyor, kraliyeti suya düşüyor. Bakıyor ki onun karşısına çıkamayacağım, Müslüman gözükmek zorunda kalıyor. İşte siyasi rakip, ona karşı Peygamberimizin tavrı.

Ben her zaman şunu düşünürüm. Rahmetli Ziya ül Hak, Zülfikâr Ali Butto’yu öldürmeseydi ne kadar iyi ederdi. Bak şimdi onun kızının Pakistan’da ciddi bir çıbanbaşı olmasını sağladı. Siyasi kişiliklerin öldürülmesi hiçbir zaman bir ülkenin lehine olmuyor. Bakın Amerikalılar Kennedy ailesini hiç unutmuyorlar. Türkiye’de de Menderes ailesi unutulmuyor. Dolayısıyla Peygamberimizin hayatında bizim için çok güzel örnekler vardır. Örneklerden bir tanesi de bu. Yani son derece tahammüllü olmak lazım.

Şimdi, öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, bu dünyada inanç bir kor ateş gibi gerçekten. Yani asrımıza mahsus bir olay değil, her zaman böyle. Onu sürekli avucunda tutmak zor. Bazıları atıyor yere. Bazıları da tutuyormuş gibi hava yapıyor. Böyle numara yapıyor, püf elim yandı böyle… Dışarıdan hakkaten avucunda tutuyormuş gibi numara yapıyor. Ama bu dünya böyle işte. Bugün Müslüman olan biraz sonra dinden dönebiliyor.

Mesela Allah-u Teâlâ ne diyor? “İllellezîne âmenû, summe keferû” değil mi? “O kimseler ki iman ettiler, sonra kâfir oldular.” Ondan sonra ne diyor? “summe âmenû” “Sonra tekrar inandılar.”, “summe keferû” “Sonra tekrar kâfir oldular.” (Nisâ 137). Yani bu… Kâfir olmak zaten… Bizde maalesef her şey birbirine karışmış.

Şimdi bakın buradan… Şimdi burada çok genç, hakikaten önümüzdeki, yani geleceğin büyük ilim adamı olabilecek kişiler çok var şu cemaat içerisinde görüyorum biliyorum onları. Öncelikle onlar için, bir de herkes için şunu söyleyeyim. Kur’an-ı Kerimde peygamberlerin tebliğleri var. Bütün peygamberler insanları tevhide çağırmışlardır. Tevhid ne? Allah birdir’e değil. Allah zaten bir, kimse iki tane Allah var demiyor. Tevhid dediğimiz Allahtan başka ilah olmadığıdır. Yani bir tek ilahtır Allah, Ondan başka ilah yok. Yani şirkten uzaklaştırmaya çağırmışlardır. İnancın temeli bu.

Şimdi, az önce dedik ya, niye Müslümanlar karşısında Ehli Kitap ve diğer kâfirler çok başarılı oluyor. Şimdi bakın, bizim inancımızı anlatan kitaplar hangi kitaplardır? Yani Müslümanların inancı nasıl olacak diye? Hangi kitaplar? Muharrem! Hangi kitaplar var?

Muharrem: İlmihaller Hocam.

Yani akait kitapları derler. Şirk konusu akaidin ana konusu olması gerekmez mi? Birinci konu, çünkü bütün peygamberlerin ana mücadelesi bu konudadır. Akait kitaplarına bir bakın bakalım. Size bir zamanlar ödev vermiştim bakın diye, hiç biriniz cevap getirmediniz. Bir tanesinin şirki işlediğini göremezsiniz. Çok kısa değinenler vardır. Orada da putları anlatırlar. Kur’an-ı Kerimin anlattığı şekliyle değildir. Putları anlattığı zaman, işi götürürsünüz o devrin Mekke’siyle sınırlarsınız, Allaha şükür bitmiştir şirk işi (!).

Hâlbuki Allah peygamberlere de diyor “Hele şirke düş yaptığın yok olur gider.” İbrahim (a.s) ile ilgili var. Bu konuda insanların şirke düşmesini engelleyen iki temel kavram koyuyor Allah Kur’ana; yalnız Allaha kul olmak, yalnız Ondan yardım istemek. O zaman, akait kitaplarının iki temel konusu daha ortaya çıkıyor. Yani şirk ana başlığı altında iki tane temel konu. Ne oluyor bunlar? Birisi ibadet, birisi de istiane. Yardım dileme. Tabi onunla birlikte şefaat de olması lazım. İbadet de istiane de akaidin konusu değildir. Hâlbuki en temel konudur. Şirke düşmemek için ibadetin ne olduğunu bileceksiniz.

Hangi tavır Allahtan başkasına ibadettir? İbadet kelimesi kölelik anlamına gelir. Allahtan başkasına ibadet etmemek demek, Allahtan başkasına köle olmamak demektir. Yani kayıtsız şartsız boyun eğmemek demektir. Şimdi, bu ibadet konusu sadece fıkhın konusu olarak gelmiştir bize. Fıkhın konusu olan ibadet de, efendim namazın şartları kaçtır, orucun şartları kaçtır, namaz nasıl kılınır, farzları nedir, vacip nedir. Bu da önemli elbette. Ama esas, temelde o işin bir akidesini, yani onun mantığını kavra, ondan sonra uygulaması yapacaksın. Bu da elbette önemli, önemsiz demiyorum. Ama bundan daha önemlisi yalnız Allaha kulluğun anlamını öğrenmektir. Bu akidenin konusu, öbürü fıkhın konusudur. Akidede ibadet yoktur.

Onun için, bakın, yalnız Allaha kul olmak hürriyetin doruk noktasıdır. Bundan daha ileri bir hürriyet kavramı düşünülemez. Onun için, Müslümanların hürriyetin en sıkı savunucuları olmaları gerekir imanları gereği. Ama gelin görün ki, hürriyet konusunda çok problemli bir hayat yaşıyoruz. Bugün de yaşıyoruz, geçmişimizde de yaşamışızdır. İnsanlar, Allaha teslim olmayı, yöneticilere teslim olmaya ya da hocalara teslim olmaya çevirmişlerdir. Allahın kulu olmaktan önce başkalarına kul olmuşlardır. Ama kendilerini de Allahtan başkasına kul olmadık zannediyorlar.

Açın Katoliklerin kitabını, onlar da Allahtan başkasına… Şirk en büyük günahtır derler. Allahtan başkasına ibadet edilmez derler. Ondan sonra İsa’yı da sokarlar araya, başkasını da sokarlar. Çünkü bu kavram üzerinde durmamışlardır.

İkincisi de istianedir. İstiane yardım istemektir. Allahtan başkasından manevi yardım istememek. Ama bu da sorumluluğu ortadan… Yani kişisel sorumluluğu şey yapar. Ben yardımı yalnız Allahtan isteyeceğim, onun dışındakilere tenezzül etmeyeceğim. Bu günlük hayatına da yansıyacak ve senin sürekli faal olmanı, sürekli en önde olmak için gayret göstermeni sağlayacak. Yani sorumluluk sahibi olmanı sağlayacak.

Ama bu istiane konusu da ihmal edildiği için, yani akidenin konusu olması gerekirken akidede yok. Kur’an-ı Kerimde bununla ilgili ayetlerin çoğusunun üzeri karatılmış. Yani şeylerde, meal ve tefsirlerde.  Ondan dolayı Müslümanlarda dikkat ederseniz çok ciddi bir şahsi sorumluluk problemi vardır. Herkes yükü başkasına yüklemeye çalışır. Ben değil de başkası…

Bir katılımcı: Hocam … (anlaşılmıyor)

Bir kabirden yardım isteyenler, manevi yardım isteyenler şirke düşmüş olurlar tabi.

Bir katılımcı: (anlaşılmıyor)

(Gülüşmeler)

Ben bir şey demedim değil, orada ben ayet okudum. Benim söylememe gerek yok ki, Allahın söylemesi önemli olur. Allahın ayeti mühim olduğu için, Allahın ayeti çok esastır.

Şimdi, bir de akidenin bir başka konusu olması gereken, inancın üçüncü ayağı bu mindunillah ifadesidir. Kur’an-ı Kerimde çok geçer. Allahın dunundan.  Çünkü o insanların teslim olduğu kişiler, onlara göre Allaha yakınlığı olan kimselerdir.

O zaman, mindunillah kavramının da akidenin çok önemli bir konusu olması lazım. Çünkü orada bir piramit, bir ilahlar piramidi oluşturulur. En tepeye Allah konur, onun altına hakikat-i muhammediye uydurmasıyla bir Muhammed kavramı konur. O bizim Peygamberimiz Muhammed değildir. Onun adını istismar etmişlerdir. Orada derler ki, bu hakikat-i muhammediye ile Allah arasındaki fark sadece bir görüntüden ibarettir. Aynı gerçeğin iki ayrı yüzüdür derler.

İslam Ansiklopedisi’nde yazılı bu. Ve de savunmacı olarak yazmışlardır. Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’ni açın görürsünüz. Hakikat-i muhammediye inancı Taoizm’in te inancı ile Hıristiyanlığın oğul inancının birleşmesiyle oluşmuştur. Yani bugünkü Hıristiyanlıktaki İsa inancının birleşmesiyle oluşmuştur. Ondan sonra insan-ı kâmil gelir ki, Allahın görünen şekli olarak tarif ederler. Hani ete kemiğe büründüm Yunus diye göründüm şeklinde formüle ederler ya, hâşâ sanki Cenab-ı Hak…

Ondan sonra en altta şıhlar, sonra din adamları şunlar bunlar. Bu piramidin tamamı Müslümanın tepesi üzerine binmiş büyük bir şey gibidir, kaya parçası gibidir. Onun altında ezilir durur. Ve kendisini de hak yolda zanneder.

Şimdi, Allah-u Teâlâ… Bu hafta dindarlık semineri vardı da, o seminerde ben de bir konuşma yaptım. Onun detaylarını anlatmak istemiyorum. Çünkü arkadaşlarımızla onu iyi bir değerlendireceğiz ondan sonra inşallah anlatırız. Daha sağlam bir şey olur. Şimdi, Cenab-ı Hak dindarlık konusunda insanları ikiye ayırıyor. A’râf suresini bir açın lütfen. 7. sure. 30. ayet.

Şimdi, önce şunu anlatayım. Bu surede, yani bu ayetten önceki ayetlerde Adem (a.s)ın yaratılması, şeytanın Ademe secde etmemesi, bu sebeple kovulması, Adem’in Allahın verdiği emri tutmayarak Cennetten çıkarılması, sonra tövbe etmesi. Yani ilk yaratılış anlatılıyor burada. Ve burada anlatılan bu okuyacağım ayette tüm insanlıkla ilgili ayet.

“Ferîkan hadâ” “Allah bir grubu kendi yolunda saymıştır.” Çünkü bir grup öyle bir tavır gösteriyor ki, tam Allahın yolunda. “ve ferîkan hakka aleyhimud dalâle” “İkinci bir grup da sapıklığı hak etmiştir.” Kendi tavırları sebebiyle. Şimdi sapıklığı hak edenlerle ilgili ne diyor Allah bakın, “innehumuttehazûş şeyâtîne evliyâ” “Onlar o şeytanları evliya edinirler.” Sapıklar. “evliyâe min dûnillâhi” “Allahın dunundan…” Yani Allaha yakın “… veliler kabul ederler.”, “ve yahsebûne ennehum muhtedûn.” “Kendilerini de doğru yolun ortasında hesap ederler.”

Bakın sapıkların genel karakteri bu. Müminler için değil. Şimdi, onların hepsi de kendini dindar sayıyor mu? Onun için, kendini sapık sayan bir tane adam bulamazsınız yeryüzünde. Onun için, esas olan bizim değerlendirmemiz değil Allahın değerlendirmesidir.

Dolayısıyla arkadaşlar bakın, bizim yani şu insanlara dinlerini öğretin diye dediğimiz kitapların haline bakın. Ben Cenab-ı Hakka dua ediyorum. Allah-u Teâlâ elbette duamızı kabul edecektir. Çünkü bugüne kadar Cenab-ı Hakkın dualarımızı kabul ettiğini ve hiç ummadığımız neticelere ulaştığımızı gördük çok şükürler olsun. Bundan sonra da niyaz ederiz Allah-u Teâlâ’dan, duamızı kabul ede. Şu Müslümanların kitaplarındaki, onları Müslümanlıktan uzaklaştıran kısımları temizlemeyi Cenab-ı Hak bizlere lutfeylesin.

Katılımcılar: Âmin. Âmin

Ve İslami ilimlerin Kur’anı Kerime göre yeniden ortaya çıkmasını nasip eylesin. İnsan gerçekten çok üzülüyor. Fıkha bakıyorsunuz, Kur’an ve Sünnet’in dışında oluşmuş bir ilim. Kelâma bakıyorsunuz, Kur’an ve Sünnet’in dışında oluşmuş. Ya Kur’anın açıklaması olan tefsire bakıyorsunuz, tefsir âlimleri Kur’anı anlama yerine eski ulemayı anlamaya çalışarak, Kur’anı onların zihinlerine uydurmaya çalışmışlar. Dolayısıyla birçok ayetin anlamı kaybolmuş.

E böyle bir ortamda siz çıkacaksınız niye Cenab-ı Hak bize yardım etmiyor diyeceksiniz. Niye yardım etsin ki? Allah size bir kitap göndermiş, onu okuyup ona uymanız gerekirken başka şeylerle uğraşıyorsunuz. Şimdi, ben şahsen kendi kendimi bazen çok ciddi manada şey yapıyorum ve gece uykularım kaçıyor. Yarabbi diyorum, ben acaba bu insanlara çok kötü şeyler mi söylüyorum. Bunlar niye bizi gördükleri zaman büyük bir düşmanı görmüş gibi davranıyorlar. Kaçıyorlar, yaklaşmıyorlar. Hâlbuki bunlar bizimle en fazla kaynaşması gereken insanlar olacak.

Çok mu kötü şeyler söylüyoruz? Söylediklerimiz acaba Kur’an-ı Kerime aykırı mı? Bakıyorum, kendi kendime bir aykırılık bulamıyorum. Size de söylüyorum, öyle bir şey olursa lütfen hatırlatın. Ama niye bu insanlar Kur’an-ı Kerimden kaçıyorlar. Yani ben Müslümanım diyenleri kastediyorum, beş vakit namazını kılanları kastediyorum. Diğerlerini değil.

Bir katılımcı: Af edersiniz, o kaçanların açıklaması gerekmez mi bunu?

Hayır biz yanlış bir şey mi söylüyoruz onlara?

Bir katılımcı: Onların açıklaması gerekir.

Bir katılımcı: Hocam … (anlaşılmıyor)

Şimdi, onlar diyor biz Kur’andan anlamayız âlimler anlar diyor. Ondan sonra da diyor ki, sen kendini ne zannediyorsun, o âlimler şöyle âlimlerdi diyor (!).

Şimdi, hiç unutmuyorum, bir arkadaşım var Erzurum’da. Çok iyi Arapça bilir gerçekten. Şimdi, bizim bu faaliyetlerimize de fena halde sinirleniyor. Üstelik de o çevresindekiler, yani orada tanıyanlar bilirler, benim çok iyi arkadaşımdır. Onun için beni kimin aklına gelirse hemen onunla birlikte anarlar. Şimdi, ziyarete gittim; Erzurum’un diliyle bana diyor ki, ola sen Gurandan Sünnetden ne anlarsan? Sen kim, Kur’an Sünnet kim?..

Ya dedim, sen beni gayet iyi tanırsın. Şimdi, herkes de bilir ki, her yerde bizi metheder yani. Benim yanımda öyle konuşuyor ama başka yerde de çok savunur bizi. Ya dedim, bak otuz yıl iyi bir ömür verdik bu işe. Ne durumda olduğumu da çok iyi biliyorsun sen. Yahu bu Kur’an-ı Kerimden hala anlamıyorsan böyle bir din olmaz. Bu Allahın dini olmaz ki. Bu farklı bir şey olur. Hâlbuki bakın Peygamberimizin sahabeleri çölden gelmiş bedeviler, ne anlamışlarsa yetmiş onlara ya. Ama anlayış bu, kavrayış bu.

Çünkü Kur’an-ı Kerime bakıyorlar… Prensip olarak eski ulemanın haklı olduğuna bir kere çocukluktan inandırılmışlar. Kur’ana bakıyorlar, onların dedikleri Kur’ana hiç uymuyor. Diyorlar ki, ha biz anlamıyoruz, aslında bunlar muhakkak… Onlar Kur’ana aykırı hiçbir şey yapmamıştır ama biz anlamıyoruz diyorlar. Hemen kendileri havlu atıyor.

İşte, şimdi siz akidenizden şirki çıkardıysanız… Şimdi, Ehli Sünnet diye yere göğe bırakmadığımız mezhepler var. İmanda mezhebin ne? Biz Ehli Sünnet vel Cemaatız. Sanki başkaları ben ehli bidatım diyormuş da (!). Böyle bir adam bul gel, ben de anlayayım o zaman. Ben bidatçıyım diyen bir adam bul gel, o zaman senin Ehli Sünnet olduğunu ben de tasdik edeyim.

Yahu işte ayet, herkes kendini en iyi kabul ediyor. Ama Allah kabul ediyor mu? En güzel isimleri sen kendine koy. Sen tut, inancı anlatırken şirki çıkar inancın konuları arasından (!). E daha ne kaldı geriye? Ve asırlardır bu böyle. Bunu söylediğim, işte Ehli Sünnet mezhepleri. Maturidi mezhebi böyle. Eş’ari mezhebi böyle. Başka hangisiydi Mehmet Hoca? Gitmiş galiba. Ha buradasın. Başka hangileri var? Mutezile mezhebi böyle.

Yahu hangisi… Ya çıkarmışlar yani… Tutuyorlar, Allahın varlığını ispatla meşgul oluyorlar. İspatı vacip diyorlar. Ya peygamberlerden hiçbir tanesi Allahın varlığını ispatla uğraşmamış. Niye sen kendin uğraşıyorsun? Ne derdin var ya?

Bir katılımcı: … ilgili ayetler var ama Hocam.

Hangi ayet var?

Katılımcı: (anlaşılmıyor)

Hangi? Söyle.

Katılımcı: (anlaşılmıyor)

Söyle, söyle. Ayeti oku, ayeti oku.

Katılımcı: Bilmiyorum Hocam.

E bilmiyorsan niye söy… Bildiğin zaman gel. Haftaya gel oku, sana söz. Haftaya gel oku. Allahın varlığını ispatla ilgili ayet yok. e fîllâhi şekkun fâtırıs semâvâti vel ard” var mesela. “Göklerin ve yerin yaratıcısı Allahtan şüphe mi olur?” (İbrâhîm 10). Bak o ispat değildir. Çünkü niye? Herkes zaten bunu biliyor. Bunu herkes biliyor. Ona gerek yok. Elde bir o. Allahtan başka ilah olmadığıyla ilgilidir bütün ayetler. Onunla alakalıdır.

Enes Hoca: Lâ ilâhe illallah…

Lâ ilâhe illallah’dır esas olan. Evet. Neyse işte, biz bu durumda olduğumuz için de Cenab-ı Hakkın yardımını alamıyoruz. Bu akşam da böyle bir ders yapmış olduk.

Bir katılımcı: (anlaşılmıyor)

Tamam, bir getir o zaman. Onların o… Ha son zamanlarda öyle. Ben eskileri kastediyorum. Son zamanlarda onu güzel güzel işleyen kitaplar var. Yani son zamanlarda şirki güzel işleyen kitaplar var. Ben eskileri kastederek söyledim.

Bir katılımcı: … ayrı ayrı bakıyorlar Hocam.

Şu anda, yani son zamanlarda var, ondan ümitliyiz de, ben burada söylerken eski ulemayı kastederek söyledim. Şimdi sizin okullarda okuduğunuz kitaplar onlar değil ama. Senin o dediğin kitaplar değil. Peki…

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın