Cum’a Sûresi / Cuma Namazı

25 Nisan 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

1.BÖLÜM

Bugün konumuz cuma namazı olacak. Cuma suresinin Cuma namazıyla ilgili olan ayetlerini okuyoruz.

Allahü Teâlâ şöyle buyuruyor: “Müminler Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman Allah’ı anmaya koşun. Alım satımı bırakın. Bilirseniz bu sizin için hayırlıdır. Namaz tamamlandı mı yeryüzüne dağılın, Allah’ın ikramından arayın. Allah’ı çok anın belki umduğunuza kavuşursunuz.” Yahut da “Allah’ı çok anın ki umduğunuza kavuşasınız, ilerisi sizin için iyi olsun. Bir ticaret ya da eğlence gördüler mi hemen oraya akıyorlar ve seni ayakta bırakıyorlar. De ki Allah’ın yanında olan eğlenceden ve ticaretten hayırlıdır. Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır.”

Böylece ayetleri bitirmiş olduk. “Müminler Cuma gününün bir bölümünde namaz için çağrı yapıldığı zaman…” Bu bölümün hangi bölüm olduğunu biliyoruz değil mi? Öğlen namazı vaktidir. Cuma vakti dediğimiz vakit öğlen namazının vaktidir.

“Namaza çağrıldığınız zaman Allah’ı anmaya koşun.” Tabi buradaki zikir kelimesinin anlamını birkaç kere söylemiştim. Tekrar tekrar söylemekte fayda var. Zikir, bir bilgiyi kafaya yerleştirmek yeri gelince hatırlamaktır. Yeri geldiğinde hatırladığınız zaman ona da kafayı çalıştırma diyoruz. Sen şu kafayı çalıştır bakalım deyince ne demek bu? Senin zihninde bulunan bilgileri bir harekete geçir bakalım demiş oluyoruz. Eğer bir şey bilmezsen, mesela ilköğretimin 5. sınıfında okuyan bir öğrenciye 7. sınıfta okunan bir dersi sorsanız, kafayı çalıştır deseniz de bir şey yapamaz değil mi? Kafayı çalıştır diyebilmek için o kişinin kafasında onunla ilgili birtakım bilgiler olması lazım. Allah’ın zikri de Allah tarafından yerleştirilmiş bilgi demektir. Yani Allah’a ait bilgiler demektir. Allah’a ait bilgiler de iki türlü. Birisini Kuran’dan öğreniyoruz ki Kur’an’ı Kerim’in adı zikirdir. Allahü Teâlâ diyor ki “O zikri biz indirdik, onu koruyacak olan da elbette biziz.” Buradaki zikir ne oluyor? Kuran oluyor. Neden zikir? Çünkü buradaki bilgilerin tamamı kafayı yerleştirilmesi gereken bilgilerdir ve yeri geldiği zaman hatırlanması gereken bilgilerdir. Şimdi, Allah’ın zikri olmuş oluyor değil mi Kuran’ı Kerim? Yani bilgi.

Biz zikir derken aklımıza hemen gelen nedir? Tespihtir, mesela subhanallah, elhamdülillah, Allahuekber. Şimdi subhanallahın bir anlamı var. Ben Allah’a boyun eğerim manasına da gelir, Allah her türlü eksikliklerden uzaktır manasına da gelir. Bu bir bilgi değil mi? Güzel bir bilgi. Ha, subhanallah derken bunu hatırladığın zaman zikir olmuş olur. Çünkü kafandaki bir bilgiyi harekete geçiriyorsun.

Elhamdülillah dediğin zaman da hamd Allah’a mahsustur. Hamd ne demek? Övmek. Nasıl bir övgü? Bir pohpohlama türünde olanı var, bir de gerçek bir övgü var. Birini yaptığı bir işten dolayı övmek hamddır. Ya şunu ne güzel de yapmışsınız dediğiniz zaman o kişiyi hamd ile övmüş oluyorsunuz. Ama o iş kendine ait değil de başkasına aitse ya şu elbiseyi ne güzel de yapmışlar dendiği zaman ya da maşallah uzun boylusun, yakışıklısın dendiği zaman, tabi o uzun boyluluk, yakışıklılık ondan gelmez, Allah’tan gelir. Ona da medih denir.

Şimdi, her şeyi yaratan Allahü Teâlâ değil mi? Peki, Allah’ın yarattığı her şey güzel mi değil mi? Her şey güzel. O zaman elhamdülillah demek ne demektir? Yarattığı her şeyi güzel olarak yaratma yalnız Allah’a mahsustur demektir. Çünkü biz insanlar olarak bir şeyi güzel yaparız, ikisini güzel yaparız, ne kadar uğraşırsak uğraşalım öbürünü tutturamayız değil mi? Bazen unuturuz, bazen yanılırız, bazen yorgun oluruz, bir sürü eksikliklerimiz vardır. Ama Allahü Teâlâ’nın yaptığı, yarattığı her şey nedir? Mükemmel bir güzelliktedir. O zaman elhamdülillah demek ne oluyor? Yarattığı her şeyi güzel yaratan yaratma Allah’a mahsustur. Bunu yalnız Allah yapabilir. Biz bunu tercümemize şöyle güzel bir şekle soktuk, daha kolay anlaşılsın diye. Allah neylerse güzel eyler. Neylerse güzel eyler dediğimiz zaman Cenabı Hakk’ı methetmiş oluyorsunuz değil mi? Ama bu medih, bir pohpohlama değil. O medihte Allah’ın gücünü, kuvvetini ortaya koymuş oluyorsunuz, her şeyi güzel yarattığını belirtmiş oluyorsunuz. İşte bu da bir bilgi değil mi? Yani kafaya yerleştirilmiş bir bilgiyi hatırlamış oluyoruz. Ne oluyor? Zikir oluyor.

Allahuekber diyoruz. Allah her şeyden büyüktür diyoruz. Bu da bir bilgidir. Ama şimdi bakıyoruz ki burada da bir hedef sapması oluyor. Adam, Allah diyor. Şimdi, Allah derken kendi içinde, kendi kafasında birtakım manaları çağrıştırıyorsa, Allah’ın büyüklüğünü, gücünü, kudretini çağrıştırıyorsa o da bir zikir olur. Ama onların hiçbirisini çağrıştırmadan kuru kuru Allah dediği zaman o bir zikir olmaz. Çünkü yeryüzünde hemen herkes Allah diyor. Ama Allah’ı Allah’ın istediği gibi tanımlamak lazım. Yani doğru tanımlamak lazım. Onun için “Allah’ı gereği gibi takdir edemediler, değerlendiremediler.” diye bir ayeti kerime vardır.

Ondan sonra lillah deniyor. Lillah derken zihinde birtakım manaları çağrıştırıyorsa her şeye aittir manasında, o da bir zikir olur. Ama öyle bir mana çağrıştırmadan söylediğin zaman olmaz. Sonra bu hu var falan. Yani işi zikir olmaktan çıkarıp bir kısım kelimelerin tekrarlanması haline getirmiş oluyorlar. Ama asıl zikir, yani subhanallah da tabi ki zikirdir, elhamdülillah tabi ki zikirdir, güzel zikirlerdir, çok da güzel anlamlardır bunlar. Allahüekber öyledir, la ilahe illallah öyledir. Ama esas olan bu manaları zihinde kavrayıp hatırlamaktır. Ama bakıyorsunuz ki mesela namazdan sonra tespih çekilir, tamam çekilebilir. Müstehaptır, güzel. Fakat o tespih bir müezzinin komutasında çekiliyor, 33 kere olması gerektiği şeklinde insanların şartlanmışlıkları var. Müezzine yetişebilmek için adam hemen böyle yarım yamalak sözcükleri peşipeşine sıralıyor. Ne dediğinin farkına bile varmıyor. Dolayısıyla bir kere bile zikir getirmiş olmuyor aslında. Öyle o kadar yapacağına bir kere subhanallah de gerçekten zikir yapmış olursun.

Mesela bana tespihleri verirler falan, hiç almam. İmamlık yaptığım zamanda hiç almam. Tespih olduğu zaman farkına varmadan bakıyorsun ki o şeyleri çevirmeye başlamışsın. Parmaklarım ne güne duruyor? Boğumları da var üstelik. Tamam 3 kere mi diyorsam 3 kere derim, 5 ise 5. Neyse önemli değil. Ama hiç olmazsa, zaten imam olmadığın zaman kolay da imam olduğun zaman biraz sıkıntı oluyor. Bu gelenek birçok şeyi resmileştirmiş, onların tamamını ortadan kaldırmak da kolay olmuyor.

Namaz da bir zikirdir. Aslında namaz, zikrin bütün çeşitlerini içine alır. Allahüekber diyorsunuz, Allah’ın karşısında durarak onun anlamını kavramaya çalışıyorsunuz, Allah’a rüku, secde yapıyorsunuz, her defasında zikirler yapıyorsunuz, Kuran okuyorsunuz, dualar ediyorsunuz. Bunların tamamı zikirdir. Onun için “Allah’ı zikre koşun.” demek, namaza koşun demektir. Niye namaz? Çünkü “Namaza çağrıldığınız zaman Allah’ı zikre koşun.” demek yine namaza koşun demektir. Çağrı namazadır. Koşacağınız şey de namazdır. Sonra da ne diyor? “Namaz tamamlandığı zaman…” diyor. Şimdi iki tane salat kelimesinin arasında zikir olduğu zaman buradan anlaşılıyor ki buradaki zikrullah sözcüğünden maksat namazdır. “Allah’ı zikre koşun.” Burada namaz. Ama zikir kelimesi çok kapsamlıdır, baştan söylediğim gibi. Kuran’ı Kerim.

Peki, Allah’ın kitabı kendilerine tebliğ edilmemişken mesela İbrahim aleyhisselam, hani göklere bakıyor, yıldız görüyor, bu benim Rabbim diyor. Yıldız batınca ben batanları sevmem diyor. Ay’ı görüyor, benim Rabbim diyor. Güneşi görüyor, Rabbim diyor. Bakıyor ki bunlar Rab olamaz. Rab, efendi demek. Şimdi, onun toplumunda gök cisimlerinin Allah’ın onlara verdiği yetkiyle dünyayı, kainatı idare ettiklerine inanılıyor. Rab demesi ondan. Yani yağmuru şu yıldız veriyor, şunu ay veriyor, bunu güneş veriyor falan gibi. Bir bakıyor ki ya bunlar bunu yapacak durumda değiller. Ondan sonra diyor ki Enam Suresinin 78. ayetinde “Ey kavmim ortak koştuğunuz şeyden ben uzağım.” Ortak kelimesi en az kaç şey arasında olur? İki. O zaman ortak koştuğunuz şey derken neyi, kime ortak koşmuş oluruz? Güneşi, Ay’ı, yıldızı neyse artık Allah’a ortak koşmuş oluruz. Dolayısıyla müşrik toplumların tamamında Allah’a kesin inanılır. İnanılmazsa şirk olmaz zaten. Ama ona ait bazı yetkiler bazı varlıklara verilir. Oradan şirk ortaya çıkar.

Onun için İbrahim aleyhisselam diyor ki “Ben sizin ortak koştuğunuzdan uzağım.” diyor. Sonra da diyor ki “Ben yüzümü, gökleri ve yeri yaratmış olana çevirdim.” diyor. Gökleri ve yeri yaratmış olanın kim olduğunu kavmi biliyor mu? Elbette biliyor. Tabi onda bir şüpheleri yok ki. Öyle olmasa onu da kim yarattı diye sormaları lazım değil mi? Öyle bir şey sormaya ihtiyaçları yok, biliyorlar zaten. “Ben müşriklerden değilim.” Yani ben hiçbir şeyi Allah’a ortak saymam, Allah bunlara yetki falan vermiş değildir.

Kavmi ona delil getirmeye çalışıyor. İşte falanca zaman diyelim şu yıldızdan şunu istedik verdi, falanca zaman şu Ay’dan şunu istedik, güneşten şunu istedik gibi. Hani bu tür meselelerde hep hikayeler anlatılır. Hep de ben istedim de olmaz, istemişler olur. Çünkü kendileri istemiştir çok şey, hiçbir şey alamamışlardır. Falanca istemiş. Kim o? Onu bir türlü de bulamazsınız zaten. Hep o, ona atar; o, ona atar. Ya da Allahü Teâlâ tabi insanların isteklerini verir tutarlar Allah’ın yerine bir başkasını falancadan istedi de verdi derler. “Siz Allah konusunda mı bana delil getirmeye gayret ediyorsunuz.”

Tabi İbrahim aleyhisselamı da tehdit ediyorlar. Bir zamanlar beni tehdit ettikleri gibi. Evliya seni çarpacak diyorlardı. Ben de çarpma, kurban olayım… Çok beklediler evliya çarpacak diye de bir türlü olmadı. Burada da seni güneş çarpacak, ay çarpacak diye İbrahim aleyhisselamı tehdit ediyorlar. İbrahim aleyhisselam diyor ki “Ben sizin ortak koştuğunuz şeyden korkmam. Ama Rabbim bir şey istemiş başka.” Yani benim başıma bir olay gelebilir. Ama bu, sizin ortak koştuğunuzdan değil, Rabbimden gelir.

“Rabbimin bilgisi her şeyi kuşatmıştır. Tezekkür etmez misiniz?” İşte bu tezekkür etmez misiniz için okuduk o kadar ayeti kerimeyi. Tezekkür, zihinde olan zikri ya da o bilgiyi harekete geçirmektir. Peki tezekkür etmez misiniz dendiği zaman İbrahim aleyhisselamın kavmine İbrahim aleyhisselam bir kitap getirdi de onu mu okudular? Kuran’ı Kerim, Allah’ın zikridir, ayeti kerimede var. Kuran okunduğu zaman zikri okumuş oluyorsunuz. Peki, İbrahim aleyhisselamın kavmi neyi tezekkür edecek söyler misiniz? Kainatta okudukları ayetleri zikredecekler. Çünkü İbrahim aleyhisselamın kavmi gibi bütün insanlar doğdukları günden ölecekleri güne kadar kainattaki ayetleri okurlar. Her insan okur. Onu okuduğumuz zaman o da Allah’a ait olan bilgidir. Onun için dikkat ederseniz yeryüzünde insanların ortaklaşa suç saydıkları şeylerin oranı çok fazladır. Mesela en sapık saydığınız bir topluma gidin Kuran’ı Kerim’le örtüşen çok sayıda uygulamalar vardır. Asıl yanlışlık, inançtaki yanlışlıktır ve o yanlışlığın ibadetlere yansıması, ilişkilere yansımasıdır.

İşte tezekkür etmez misiniz diyor. Allahü Teâlâ ayeti kerimesinde diyor “Onlara dış dünyada ve kendi içlerinden ayetlerimizi göstereceğiz, onlar için şu çok açık ve net bir şekilde ortaya çıkacak, Allah gerçektir.” İşte biz bu çevreden okuduğumuz ayetler… Peygamberler insanlara bir şeyi anlatırlar, anlattıktan sonra da hep tezekküre çağırırlar. Peygamberlerin görevi neydi? Tezkir. Yani insanları zihinlerinde olan Allah’ın kainatından sürekli okudukları o bilgileri hatırlamaya davet ediyor. Yani yeni bir şey söylemesine gerek yok. Bakın sizin zihninizde olanları burada bulacaksınız zaten. Onun için siz şunu çok duyarsınız. Kuran okuyanlar ben de zaten öyle düşünüyordum der değil mi? Adam Kuran’ı okur, ben de zaten böyle düşünüyordum der. Çünkü kendisini bulur orada. Yani bu Kuran sadece bir tezkiredir, insanlara hatırlatmak için.

Peygamberler insanları düşünmeye çağırırlar, insanların görevi ne? Tezekkür, hatırlamadır. İnsanların görevi, zihinlerinde olanı harekete geçirmektir, peygamberlerin yaptığı da onları bu harekete davettir. Başka bir şey yok. Onun için yani İslamiyet akıl işidir, mantık işidir, her şey. Şunu da lütfen unutmayalım. Ahirette cehenneme gideceklere cehennem bekçileri soracak, Tabareke Suresi: “Size bir uyarıcı gelmedi mi? Diyecekler ki elbette, gerçekten bize uyarıcı geldi. Ama biz bunu yalan saydık. Dedik ki Allah bir şey indirmiş değildir.” Şimdi bakın Allah’ın indirdiği ile insanların ömür boyu kainatta okudukları birbirinin aynısı değil mi? Ama şu var, mesela kainatta bir yaprağa biz baktığımız zaman bir şeyler anlarız. Ama onun uzmanları baktığı zaman çok farklı şeyler anlar. Uzmanlık derinleştikçe daha farklı şeyler. Kuran’ı Kerim de öyledir. Yani Kuran’ı Kerim’e baktığınız zaman bir şeyler alırsınız. Mesela bir ormana gidersiniz istifade edersiniz. Ama o ormana bir madenci giderse farklı istifade eder, su uzmanı giderse farklı istifade eder, ağaç uzmanı giderse farklı istifade eder ve uzmanlık derinleştikçe istifade de artar. Bilgiliyle bilgisiz arasındaki fark odur.

Ahirette diyecekler ki bize geldi de biz bunu yalan saydık. Yani Allah bir şey indirmemiştir canım. Allah bir şey indirmemiştir derken okunan ayetler onların kendilerinde olanla örtüştüğü için bunun rahatsızlığını da çekerler. Ondan dolayı yalan söyledik demiş oluyorlar. Fekezebna. Bunun rahatsızlığını içlerinde duyarlar. “Siz büyük  bir sapıklık içindesiniz dedik onlara. Ondan sonra da şöyle diyecekler: Keşke o sözü dinleseydik.” Yani Allah’ın kelamını dinleseydik veya aklımızı çalıştırsaydık. Bakın “ve” değil, “veya”. Ne oldu şimdi? Çünkü aklını çalıştırdığın zaman da anlayacağın şey Allah’ın kitabında olandır. “Aklımızı çalıştırsaydık şu cehennemin alevli ateşinin içinde olanlardan olmayacaktık. Ondan sonra suçlarını itiraf ettiler. Bu cehennemlikler defolsun gitsinler.”

Burada şu anlaşılıyor. Demek ki bir kere Kuran-ı Kerim fıtratla birebir örtüşür. Siz kainatı öğrenmek istiyorsanız Kuran’ı okuyacaksınız. Bütün ilim dalları kainatta mevcut olan şeyleri inceler zaten. Ondaki özellikleri, kanunları bulur. İşte onların tamamı Kuran-ı Kerim’de vardır. Tamamı vardır. Kim, hangi ilim dalıyla ilgili çalışma yapıyorsa bir ekiple birlikte gelecek, tek başına olmaz. O ekibin içinde çok iyi Arapça bilenler olması lazım. Kendi bilim dalıyla ilgili Kuran-ı Kerim içinden araştırmalar yapacak ve buradan bulduğu ayetlerle o araştırma yaptığı konu arasında ilişkiyi kuracak ve muhteşem bir şekilde ilerleyip adeta uçakla ya da füzeyle ilerler gibi ilimde ilerleyecek. Onun için İslam, ilmin tam merkezinde olan bir dindir.

Ama İslam’ın dışına çıkıldıkça insanlar ne der? Bu iş akıl işi değildir derler değil mi? Öyle demiyorlar mı? Burada aklını sen içeri girerken dışarıdaki o vestiyere as da gel, buraya akılla girme derler. Çünkü gerçekten de İslam’ın dışına çıktığınız andan itibaren akılsızca şeyler başlar. Neye benzer biliyor musunuz? Üzümü akıllı insanlar yer ama şarabını kim içer? Aklını kullanmak istemeyenler şarap içerler. Çünkü şarap içtikleri zaman akıl devre dışı kalır değil mi? Aklı örter. Aklının söylediğini dinlemek istemediği zaman aklını örtecek ki bir taraftan konuşmasın.

Allah’ın kitabına uyarsanız insanlara dersiniz ki aklınızı aman ha çalıştırın çünkü Kuran-ı Kerim’in temel emri bu. Yani peygamberlerin görevi tezkir yani kafanızı çalıştırın beyler demektir. İnsanların görevi de tezekkür. Mesela ayeti kerimede Peygamberimize Cenabı Hak ne diyordu? Fevekkir, innema ente müvekkir. “Sen hatırlat, sen sadece hatırlatıcısın.” Neyi hatırlatırsınız? Aklınızda olmayan şeyi hatırlatabilir mi peygamber? Aklınızda olan şeyi hatırlarsınız. Bildiğiniz şeyi hatırlarsınız, bilmediğiniz şeyi hatırlamazsınız.

Peki, bu ne biçim bir bilgi ki hiç eğitimsiz insanlara mesela işte Mekke’deki ümmi olan insanlara gelmiş, bu ümmi olan insanlar mektep medrese görmemiş, hiç okumamışlar falan. Bunların mektep medrese görmelerine gerek yok. Mektep medrese bazen o bilgileri bozar. Ama o kainattan öğrendikleri şeyler, onları hatırladılar mı yetiyor. İşte bak ne diyor Allah? İnnema ente müvekkir. Buna hasır derler Arapçada. Yani anlamı bir tek noktada odaklaştırıyor. “Sen sadece hatırlatıcısın.” Müzekkir kökünden gelen zikir de Kuran-ı Kerim’dir. Kaf Suresinde “Benim tehdidimden korkanları Kuran ile hatırlat, Kuran ile onların kafalarını çalıştır.” Çünkü Kuran ayetini okuduğunuz zaman hemen hatırlayacak. Ha, çok doğru söyleyeceksin diyecek. Çünkü kendi yapısına tamamen uygun şeyler duyacak. Ama herhangi bir yerde size bunu sen anlamazsın diyorlarsa demek ki orada bir bit yeniği vardır. Orada problem başlamıştır. Şimdi, zikir kelimesinden bu kadar uzattık ama bu tür şeylere de ihtiyaç oluyor arada sırada.

“Müminler namaz için çağrı yapıldığı zaman…” Namaz için çağrı yapılması için ne gerekir? Ezan gerekir. Bir de vakit gerekir. Başka? Namazın kılınacağı bir yer. Buraya gelin diye çağırıyor değil mi? Orada bir çağrı var, siz koşun deniyor. Nereye koşacaksın? Belli bir mekana koşacaksın değil mi? Cuma gününde çağırdı zaman diyor. “…hızla gidin…” Koşu derken bildiğimiz manada koşmak değil. Hızla gitmek yani o tarafa doğru gayret göstermek. “…Allah’ın zikrine.” Yani namaza. “Alım satımı bırakın.” Şimdi tekrar okuyacağım, zihninizde oluşan resmi anlatın bakalım.

“Müminler cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman Allah’ı zikre koşun, alım satımı bırakın.” Neler var? Bir kere çarşı pazar olması lazım değil mi? Çağrıldığınız bir mekan olması lazım ve bir de çağrı yapılması lazım. Peki, siz tarlanızda tarlayı sürüyorsunuz. Şehrin dışındasınız. Böyle bir çağrı olur mu? Zaten alışverişle de meşgul değilsiniz. Alışverişle herkes meşgul olmayabilir elbette yani meşgul olanlar içindir bu da. Yani alışverişi bırakma işi, koşma işi değil. O koşmayı sizi duyan herkes koşar da alışverişi yapan varsa bırakır. Yapmıyorsa zaten problem yok. Köyünüzdesiniz, tarlanızdasınız, başka yerdesiniz, böyle bir çağrı yapılmıyor, o zaman namaz koşmanız, buradaki emrin muhatabı olur musunuz? Sadece sorularıma cevap verin, şartlanmışlıklarınızı anlatmayın. Çocukluğumuzdan beri şartlanmışız, bir sürü şeyler var.

Peygamber s.a.s. zamanında Cuma namazı sadece Medine’de kılınıyordu ve bir tek yerde kılınıyordu. Medine’de vakit namazları birkaç mescitte kılınırdı. Ama Cuma namazı sadece bir mescitte kılınırdı. O da Peygamberimizin mescidi. Cuma günü başka namaz kılınmıyordu öbür mescitlerde. Tabi o zaman ezan da okunmaz.

Köylerde ezan okunuyordu Cuma günü Mescidi Nebevinin çevresindeki camilerde okunmuyor, yoksa mesela Avali denen yer var. Avali denen yerde Ayşe validemiz “İnsanlar nöbetleşe Cumaya gelirlerdi.” diyor. Bir hafta birisi geliyor… Evlerden de nöbetleşe gelirlermiş. Çünkü kadın erkek ayırımı yok, namazın kılınması için. Ama herkesin de gelmesi gerekmiyor.

Şurada bir şey var, Cuma Namazı Kimlere Farzdır diye bir yazı var, orayı biraz okuyayım ben size.

“Ayetten Cumanın herkese farz olmadığı anlaşılmaktadır. Çünkü alım satım belli yerlerde yapılır halbuki Müslümanlar her tarafa dağılmışlardır. Namazı çağrıyı işitenler geleceğine göre bu namazın her Müslüman’a şart olmadığı kolayca anlaşılır. Tarık bin Şahap’ın Allah’ın elçisinden yaptığı şöyle bir rivayetten söz edilir. “Cuma namazı bir topluluktaki her Müslüman’a farzdır. Dördü hariç; köle, kadın, çocuk ve hasta.” Ancak bu sözü rivayet eden Ebu Davut, Tarık bin Şahap’ın Resullullah’ı gördüğünü ama ondan hiçbir şey işitmediğini bildirmiştir. O zaman bu, mürsel yani Peygamberden kimin duyduğu belli olmayan bir  sözdür. Böyle rivayetlere dayanılarak Cuma namazı şunlara farzdır, şunlara değildir diye hüküm belirlenemez. Namazlardan hiçbiri için daha hayırlıdır ifadesi geçmiyor. Çünkü 5 vakit namaz her durumda kılınır. Ama Cuma namazı kılınmayabilir. Abdullah ibn Abbas yağmurlu bir günde müezzinine şöyle demiş. Ezan okurken eşhedü enne muhammeden resulullah’tan sonra hayyalesselah deme. (Hayyelesselah’ın manası ne? Namaza, namaza. Haydin namaza.) Namazınızı evinizde kılın de. (Cuma günü öğlende, yağmurlu gün,  Abdullah ibn Abbas diyor ki namazınızı evinizde kılın de insanlara.) İnsanlar bu davranışı yadırgar gibi oldular. Dedi ki bunu benden daha hayırlı olan biri yapmıştır. Cuma bir görevdir. Size sıkıntı vermek istemedim. Yoksa çamurlu ve kaygan zeminde yürüyecektiniz.” Bu hadisi Buhari, Cuma bahsinde rivayet etmiş bir de Ebu Davut’ta da var.

Muaviye Şam’da, Zeyd bin Erkam’a Allah’ın elçisi zamanında iki bayramın bir güne rastladığına şahit oldun mu diye sordu. Zeyd evet dedi. İki bayram dediği, bir bildiğimiz işte Ramazan veya Kurban bayramı bir de Cuma namazı. Yani cuma gününe rastlayan bir bayram. Evet dedi. Peygamberimiz nasıl davrandı diye soruyor. Dedi ki Peygamberimizi bayram namazını kıldırdı, Cumayı serbest bıraktı. Kılmak isteyen kılsın dedi. Yani herkes gidip de tekrar gelmesin.

Ebu Hureyre, Allah’ın elçisinin şöyle dediğini rivayet etti. Bugün iki bayram bir araya geldi. İsteyen Cumayı kılmayabilir. Ama biz kılacağız. Peygamberimiz demiş ki isteyen Cumayı kılmayabilir, bayramla Cuma aynı güne rastlamış. Ama biz kılacağız demiş.

Ata bin Ebi Revah diyor ki Abdullah bin Zübeyr cuma gününe rastlayan bir bayram günü bize bayram namazını kıldırdı. Sonra Cumaya gittik, o gelmemişti. Biz de tek tek kıldık. İmam gelmeyince Cuma olarak kılmamışlar, öğlen namazı olarak kılmışlar. İbn Abbas Taif’teydi. Gelince durumu anlattık. İbn Abbas’a demişler ki bak Zübeyr böyle yaptı. O da demiş ki sünnete uygun davranmış.

Ata bin Ebi Revah dedi ki eğer bir karyeyi camiada yani her türlü ihtiyacı kendi içinde görülen bir yerleşim yerinde olursan ve cuma günü namaz için ezan okunup çağrı yapılırsa ezanı işitsen de işitmesen de Cumaya gitmen boynunun borcudur.

Enes 2 fersah uzaklıktaki zaviyedeki köşkünden bazen Cumaya gider, bazen de gitmezdi. Şimdi 2 fersah ne kadar? 12 kilometre ediyormuş. Az da uzaklık değilmiş yani. Baya bir uzakmış.

“Bu sizin için hayırlıdır eğer bilirseniz.” Tabi daha hayırlıdır. Neden daha hayırlıdır. Cumaya gitmemekten. Peki, 5 vakit namazla ilgili ayetler var. Namaz, müminlere vakitli olarak yazılmış bir görevdir. Namaz kılarsanız hayırlıdır diye bir ifade var mı? 5 vakit namazla ilgili hayırlıdır ifadesi yok. Çünkü onu mutlaka kılacaksınız. Kılarsan daha hayırlıdır demek kılmazsan da olur demektir öyle değil mi? 5 vakit namazı kazaya bırakmak söz konusu olamaz. Ama Cuma namazına herkes gitmeyebilir, gidemeyebilir.

İşte, Ayşe validemizden gelen rivayet, onu ben burada bulamadım. O da sahih bir rivayettir. Nöbetleşe geliyorlarmış evlerden ve tarlalardan. Çünkü oraları da boş bırakmamak gerekir. İşte dükkanlardan, bir hafta biri geliyor, bir hafta biri geliyor. Ama siz 5 vakit namazı nöbetleşe kılabilir misiniz? Haydi hanım sabahı ben kıldım, şu öğleni de sen kıl, ikindiyi ben kılacağım, olmaz değil mi? Herkesin mutlaka kılması lazım. O zaman Cuma namazında bir genişlik var. O genişlikten haberimiz olması lazım. Cuma gününde, her günde kılmamız gereken namaz öğlen namazıdır. Cuma günü de öyle, başka günlerde de öyle. Ama cuma günü Cuma namazına gidersek öğlen namazı üzerimizden kalkar. Çünkü bir vakitte iki tane farz olmaz. Cuma namazını kıldık mı artık öğlen namazını kılmayız. Cuma namazın kılmadıysan öğlen namazı görevi devam ediyor. Onu mutlaka kılacaksın.

“Namaz tamamlandığı zaman…” Buradaki fa’ya ne diyoruz Arapçada? Fayı takibiye denir. Yani hemen, iş bitti, namaz tamamlandığı zaman. Cuma namazı kaç rekattır? 2 rekattır. Ne diyor Allah? “Namaz tamamlandığı zaman…” Yani o 2 rekatı kıldın. Ondan sonra yapılacak iş ne? “…yeryüzüne dağılın.” Bu, Allah’ın sözü, bizim sözümüz değil. Peygamber s.a.s. öyle yapardı.

Ebu Musel Eşari’nin bildirdiğine göre Allah’ın elçisi s.a.s. şöyle demiştir. “Cuma vakti, imamın minbere oturmasıyla namazın bitmesine kadar olan vakittir.” İmam minbere oturduğu zaman başlar, imam selam verdiği zaman biter. Cuma namazı 2 rekattır. Abdullah bin Ömer r.a. şöyle demiştir. “Allah’ın elçisi Cuma namazından sonra mescitten ayrılıncaya kadar namaz kılmaz, ayrılınca evinde 2 rekat kılardı.” Bu, Buhari’de ve Müslim’de var. Yani 2 rekat namaz kılıyor, mescitten ayrılıyor, sonra gidip orada 2 rekat daha kılıyormuş. Bu rivayeti yapan Abdullah bin Ömer. Yani Hz. Ömer’in oğlu Abdullah. Abdullah bin Ömer, Peygamberimizin neyiydi? Kayınbiraderiydi. Kayınbiraderi olduğu için bilir değil mi? Çünkü ablasının evine, odasına gelip orada 2 rekat kılmıştır. Eve gittiği zaman ne yaptığını insanlar takip edebilirler mi dışarıdan?

Abdullah bin Ömer’in kendisi Mekke’de bulunur da Cumayı kılarsa Cumayı kıldıktan sonra ileri geçip 2 rekat kılarmış. Sonra ileri geçer 4 rekat kılarmış. Yani şimdi ileri geçip 2 rekat kıldığı Cuma oluyor. Yani Cuma namazını kıldırıyor 2 rekat olarak. Sonra 4 rekat arkasından sünnet kılıyor. Çünkü bu rivayet de var. Medine’de ise Cumayı kılar evine dönermiş. Mekke’de olduğu zaman evi yok ya, gidecek yer yok, işte mescitte kılıyor. Ama ileri geçip kılıyor. Yani o farzı kıldığı yerde kılmıyor. Yerini değiştiriyor. Hz. Ömer “Cumadan önce namazı uzatır, Cumadan sonra eve gider 2 rekat kılar, Allah’ın elçisi böyle yapardı.” der. Öyle diyormuş. 2 rekat kılıyor, gidiyor evinde 2 rekat kılıyor, Allah’ın elçisi böyle yapardı diyor. Evinde 2 rekat kılmazsa ne olur? Bir şey olmaz. Yani kılarsa güzel olur.

Es Sait diyor ki Muaviye ile birlikte Maksure’de yani Şam’da Maksure Hünkar Mahvili diyoruz ya, yani padişahların namaz kıldıkları yer. Muaviye de öyle bir yerde namaz kılıyormuş. Çünkü Hz. Ömer öldürüldü, camide öldürüldü, işte Hz. Osman yerinde öldürüldü. Bütün bu olaylardan sonra bunlar namaz kılarken kendileri için güvenli yerler seçiyorlar. Maksure’de cuma namazını kıldık, imam selam verince kalktım, aynı yerde namaza devam ettim. Bizim şimdi yaptığımız gibi. Yani selamdan sonra kalkmış işte o sünnet, nafile namazı kılmaya başlamış. Muaviye bana birini gönderdi. Dedi ki bu yaptığını bir daha yapma. Cuma namazını kıldıktan sonra dışarı çıkmadan veya biraz konuşmadan başka namaz kılma. Çünkü “yeryüzüne dağılın” var ya. Dağılırken insan ne yapar? Yürür, konuşur. Onla ilgili bir şey yapmadan namaz kılma demiş. Çünkü Allah’ın elçisi bize böyle emretmişti. Konuşmadıkça veya dışarı çıkmadıkça bir namazın diğerine eklenmemesini isterdi demiş.

Müslim’de şöyle bir rivayet daha var, onu da söyleyelim. Ebu Hureyre, Allah’ın elçisinin şöyle dediğini rivayet etmiştir. “Cumadan sonra namaz kılacak olursanız 4 rekat kılın.” O da varmış yani kuvvetli olan rivayetler 2 rekat ama 4 rekat kılınacağına dair de var.

Demek ki ne oluyor? Namazı kıldığımız zaman, şimdi bir kısmı bugün imam selam veriyor, selam verince cemaatin bir kısmı camiden çıkıyor. Caminin içinde kalanlar ne diyorlar çıkanlara? Yevmiyesini almadan gitti diyorlar. Peki, çıkanlar mı Allah’ın emrine uygun davranıyor, orada duranlar mı?

2.BÖLÜM

“Müminler Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman…” Yani ezan okunduğunda, “Allah’ı zikre koşun ve alım satımı bırakın. Bu sizin için daha hayırlıdır eğer bilirseniz. Namaz tamamlandı mı hemen yeryüzüne dağılın. Allah’ın ikramından yararlanın.” Şimdi Allah’ın ikramından yararlanın ne demek olur? Yani çalışın, kazanın demektir. Yani tatil yapmak diye bir şey yok. Yaparsan yaparsın, buna da bir mani yok. Ama esas olan çalışmak ve kazanmaktır. Ama cumayı tatil yapacağız demek, cuma günü çalışmamak demek değildir. Başka işler yapmak demektir. Eş dost ziyareti de bir iştir, başka şeyler yapmak da bir iştir. “Allah’ı çokça anın, Allah’ın kitabını çok okuyun belki umduğunuza kavuşursunuz.”

Şimdi biraz önceki sözlerimizden Cumanın önemsiz olduğu gibi bir şey anlaşılmamalı. Oradaki mesele şu. Cuma namazına herkesin gitmesi gerekmiyor. Kadınlara, çocuklara, kölelere Cuma farz değildir şeklindeki rivayetin çok zayıf olduğunu ve o rivayete dayanarak hüküm verilmeyeceğini size önceki derste okudum. Şimdi düşünün mesela Süleymaniye’yi düşünün. Cuma günü kadın erkek, buradaki bütün insanlar Süleymaniye Camiine dolsa evleri kim koruyacak? Çoluk çocuğa kim bakacak değil mi? Onun için burada başlı başına bir sıkıntı var. Güvenlik görevlileri olması lazım dışarıda. İnsanların güvenliğini temin edecek kişiler olması lazım. Evlerin güvenliğini temin edecek kişiler olması lazım. İşte Ayşe validemizin bildirdiği evlerden ve bahçelerden nöbetleşe gelirlerdi meselesi bu bakımdan da önemlidir. Yani fiilen onu yapma imkanı olmaz. Fakat 5 vakit namaz öyle değildir. İnsanlar camide kılırlarsa çok sevap olur ama evlerinde de kılabilirler, başka yerlerde de kılabilirler.

(Bir dinleyicinin konuşması, anlaşılmıyor.)

Cuma namazı sadece belirlenmiş mescitte Cuma imamının arkasında kılınır. Orada ayrıca bir cemaat yapılıp da kılınmaz. Bir tek cemaat olur bir bölgede. O tek cemaatin arkasında kılınır, ikinci bir cemaat olmaz. Ama öğlen namazında gitseniz, ikinci, üçüncü, beşinci cemaat olabilir. Cuma namazı öyle değil. Öyle evde, falan yerde filan yerde cemaatle kılalım, öyle değil. Bir tek yerde kılınır. Onun için Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin zamanında Medine’de sadece Peygamberimizin mescidinde kılınıyordu. Mesela Kuba’da da kılınmıyordu. İkinci Cumanın yani Peygamberimizin mescidinden sonra ikinci Cuma kılınan yer Bahreyn’de bir yermiş. Onu bulamadım şimdi. Bahreyn’de kılınmış. Yani aradaki mesafeye bakın. Dolayısıyla Cuma namazının özelliği var. Ama tabi önemli bir namaz

Cuma gününün önemi ile ilgili hadisi şerifler var. Burada  Peygamberimiz Cuma günüyle ilgili şöyle buyuruyor. “Sonuncu ümmet olan bizler kıyamet gününde öncüler olacağız. Halbuki diğer ümmetlere daha önce kitap verilmiştir. Cuma günü de aslında onlara verilmişti ama ihtilafa düştüler. Allah artık bu günü bize verdi. Diğer ümmetler de bizim arkamıza takılmış oldular.” Cuma günü, cumartesinden de pazardan da önce geliyor değil mi? Onun için diğerleri bizim arkamıza takıldı diyor. “Yahudilerin günü yarın -yani cumartesi günü-, Hıristiyanlarınkisi de öbürsü gün -yani pazar günü-.”

Ebu Hureyre ve Huzeyfe tarafından rivayet edilen bir hadiste Allah’ın elçisi şöyle demiştir. “Allah Teâlâ sizden öncekilere cumayı kaybettirdi. Cumartesi Yahudilerin, pazar Hıristiyanların oldu. Allah bizi dünyaya getirdi ve Cuma gününü bize gösterdi. Böylece cuma, cumartesi ve pazarı kıldı -yani oluşturdu-. onlar kıyamet gününde bizim arkamızdan geleceklerdir. Biz dünyada yaşayanların sonuncusu, kıyamet günü öncüleriyiz. Bir de bütün yaratıklardan önce hesabı tamamlanacak olanlar bizleriz.”

Cumanın faziletiyle ilgili olarak da Peygamberimizden gelen rivayetler var. “Kim Cuma günü cünüplükten yıkanır da Cumaya giderse bir deve kurban etmiş gibi olur. İkinci saatte giden bir sığır kurban etmiş gibi olur, üçüncü saatte giden boynuzlu bir koç kurban etmiş gibi olur, dördüncü saatte giden bir tavuğu Allah rızası için vermiş gibi olur. Beşinci saatte giden bir yumurtayı Allah rızası için vermiş gibi olur. İmam hutbeye çıkınca melekler hazır olur ve hutbeyi dinlerler.” Ondan sonra daha bir şey yok. Sadece namazı kılacak.

Peygamberimizden gelen bir başka rivayet, Selmani Farisi’nin rivayeti yapmış. “Bir kişi cuma gününde yıkanır, gücünün yettiğince temizlenir, yağdanlığından yağlanır veya evinde bulunan bir güzel kokuyu sürünür ve çıkar, iki kişinin arasını ayırmaz sonra kendine farz olan namazı kılar, imam konuşurken de susarsa önceki cumadan o cumaya kadar olan günahları bağışlanır.”

Bunlar hep Buhari ve Müslim’de olan yani sahih hadis kitaplarından alınmış rivayetlerdir. Cumaya gittiğiniz zaman farzdan önce kıldığımız namaz tahiyyatı mescittir, 2 rekat da olur 4 rekat da olur. Yani bizim o Cuma namazı dediğimiz asıl farz olan 2 rekat. Yoksa o camiye gittiğiniz zaman tabi ki kılarız namazımızı. Hangi camiye gidersek gidelim o mescidi canlandırma namazı olan tahiyyatı mescidi kılarız.

Bir başka rivayet: “Kim yıkanır, Cuma namazına gelir, belirli miktarda nafile namazı kılar…” Yani o başlangıçtaki namaz. “…hutbe bitinceye kadar susar, sonra imamla birlikte Cuma namazını kılarsa o cuma ile ondan önceki cuma arasındaki günahları bağışlandığı gibi 3 gün de ilave edilir.” Bu da Müslim’deymiş.

Yine Peygamberimizden gelen bir rivayet: “Eğer bulabilirseniz iş elbiselerinizden ayrı Cuma için bir takım elbise edinebilirsiniz.” demiş.

Yine bir başka rivayet: “Cuma günü abdest alan iyi yapar ama yıkanırsa daha iyi olur. Sizden biri Cumaya geleceği vakit yıkansın.”

“Hattap oğlu Ömer Cuma günü hutbedeyken Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin ashabının ilk muhacirlerinden bir zat içeri girdi. Ömer şöyle seslendi: Bu hangi saattir böyle?” Yani hutbedeyken soruyor, bu saatte gelinir mi buraya diye. Şimdi ne kadar tabiiler görüyor musunuz? Hutbeden, gelen kişiye diyor. Peygamberimiz hutbedeyken de birisi içeri girmiş, 2 rekat namaz kıl demiş ona. Yani farzdan önceki tahiyyatı mescit dediğimiz namazı. O zat şöyle demiş. “İşim vardı, ezan sesini duyuncaya kadar evime dönemedim, sadece abdest alabildim. Ömer dedi ki yine mi abdest? İyi biliyorsun ki Allah’ın elçisi yıkanmayı emrederdi.”

Yine bir başka rivayet: “Cuma günü yıkanmak erginlik çağına girmiş herkesin görevidir. Dişlerini temizlemek ve koku sürünmek de öyle.”

Şimdi böyle birçok hadisi şerif var. Bunlar internet sitemizde var, okumak isteyenler okuyabilirler. Hutbe esnasında namaz kılınmasıyla ilgili hadisi okuyayım. Bu Buhari’de, Müslim’de olan bir rivayet

“Cabir bin Abdullah dedi ki Allah’ın elçisi cuma günü hutbe okurken bir adam geldi. Ona namaz kıldın mı dedi. O da hayır dedi. Dedi ki kalk 2 rekat kıl.”

Cabir bin Abdullah’ın Allah’ın elçisinden yaptığı bir başka rivayet şöyledir: “Sizden biri cuma günü imam hutbeye çıkmışken gelmişse 2 rekat namaz kılsın.”

Bir başka rivayet: “Cuma günü Allah’ın elçisi hutbe okurken Katafan Kabilesinden Süreyk çıkageldi ve hemen oturdu. Allah’ın elçisi dedi ki Süreyk kalk, 2 rekat namaz kıl. Caiz olacak kadar olsun.” Yani uzatma kısa kıl. “Sonra şöyle devam etti: Sizden biri imam hutbe okurken içeri girerse 2 rekat namaz kılsın ve onu caiz olacak kadar kısa kılsın.” Uzatmasın.

Sonra ayeti kerimenin devamı: “Bir ticaret ya da bir eğlence buldukları zaman hemen oraya akarlar…” Şimdi ticaret ve eğlence köy yerinde olmaz yani. Yine çarşı pazarı olan yerde olur değil mi? “…hemen oraya akarlar.” Yani camiyi boşaltırlar. “…seni ayakta bırakırlar.” Böyle bir olay olmuş. Peygamberimiz s.a.s. hutbedeyken bir kervan gelmişti, millet kervana boşaldı. 12 kişi kadar kalmıştı. Oradaki 12 kişi ile namaz kılındı. Çünkü o kervan geldiği zaman mallar satılıyor, herkes üşüşüyor. Her zaman gelmiyor. İyi mallar kalmayacak, onun için namaz kılana kadar bekleyemiyorlar. Bugün de öyle yani alışverişi bırakın diyor Allah, insanlar bırakmıyor.

Allahü Teâlâ diyor ki “Bu sizin eğlenmenizden ve ticaretinizden daha hayırlıdır.” Gelip de namaz kıldığınız zaman Allah’ın size vereceği bir şey var. “En güzel, en hayırlı rızkı veren ya da rızık verenlerin en hayırlısı Allahü Teâlâ’dır.” Şimdi insan çeşitli yerlerde rızık kazanabilir, helalden, haramdan, şuradan buradan değil mi? En güzel rızık, Allahü Teâlâ’nın emirlerine uyularak kazanılan rızıktır.

Şimdi birkaç dakika da soru cevap faslı yapalım, çünkü bu konuda sormak istediğiniz birçok sorular olabilir.

Soru: Hutbe farz, vacip?

Cevap: Hutbe farz. Namazın farzlarından. Ben demedim, hadisi şerif okudum.

Soru: Cuma namazını devlet başkanı kıldırır diye bir şeyler çıktı bir zamanlar.

Cevap: Hanefi Mezhebinde Cumanın farz olmasının, edasının yani Cuma namazının sahih olması için birtakım şartlar aranır. O şartlardan bir tanesi de Cumayı imamın ya da naibinin kıldırmasıdır. İmam demek o bölgenin yöneticisi demektir. Ona sultan da derler. Sultan ya da naibi kıldırmalıdır diye geçer. Türkiye’de sultan deyince insanın aklına ne gelir? Hemen Osmanlı sultanları gelir değil mi? Yani devlet başkanı gelir. Ebu Hanife ya da Hanefi Mezhebi o kadar akılsız mı Cumayı devlet başkanı kıldıracak. Kaç yere yetişecek devlet başkanı? Bugün bile belki televizyondan naklen kıldırırsa kıldırır o da Ankara’da öğlen olmuş olur, bizim burada olmamış olur. Doğuda da ikindiye gelmiş olur. Yani böyle yanlış anlayışlar var. Sultan kelimesi yetkili demektir. Yetkili kişi, devlet başkanı değil.

Bunun sebebi de şu. Zaten Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem kendisi kıldırmış Cumayı. Ondan sonra da valiler kıldırmıştır. Yetkililer kıldırmıştır. Hanefi Mezhebi burada şunu söylüyor. Diyor ki eğer Cumayı yetkili kıldırmazsa Cuma kılınamayabilir, kargaşa çıkar. Çünkü biz bugün eskiden de böyle olduğunu zannediyoruz. Her caminin bir görevlisi, imamı var. Halbuki eskiden öyle değil. Mesela Süleymaniye Camiine gidiyorsunuz cemaatten birisi geçip namazı kıldırıyor. Daha erken giden birisi de ezan okuyor. Caminin görevlileri falan yok. Çoğunlukla ezanı okuyan kişi namazı kıldırıyor. 5 vakit namazda olur. Gidersiniz bakarsınız, hiç beğenmediğiniz bir adam namaza geçmiş kıldırıyor. Yani öğleni, ikindiyi falan. Ben onun arkasında kılmayacağım, o selam versin biz de şurada ayrı bir cemaat yapalım diyebilirsiniz değil mi? Ama Cumada bu mümkün değil. Tek bir cemaat olması lazım.

Tek bir cemaat olması lazımsa gittik Süleymaniye Camiine namaz kılıyoruz. Kim kıldıracak namazı? İmam da yok. Yani bugünkü gibi düşünmeyin olayı. Herkes kendi adamının geçip kıldırmasını ister değil mi? Bu da kargaşaya sebep olur. Çünkü bir de hutbe okuyacaksınız. O bölgenin bütün erkekleri ve hanımları toplaşmış. Kargaşa çıkar, o der ki bizim adamımız kıldırsın, bu der bizim adamımız kıldırsın. Bu defa kavga çıkar. İşte Hanefi Mezhebi burada diyor ki burada yetkilinin kendisi kıldırmalı. Mesela Eminönü Kaymakamı geldi ben kıldıracağım dedi. Buna itiraz eden olur mu? Olmaz. Ve şunu diyor. Bir kısmı der ki bu kaymakam bizim amirimizdir, ona itaat etmek vaciptir der, sesini çıkarmaz. Bir kısmı da der ki ben bunun ne yaramaz olduğunu biliyorum ama ne yapayım ki kanun ondan yana der sesini çıkarmaz. Önemli olan sesini çıkarmadan namazı kılmaktır.

Şimdi, namazla ilgili olan Eminönü’nde görevli kim? Müftü değil mi? Şu anda namaz açısından yetkili olan o. Müftünün kendisi geldiği zaman ses kesilir mi? Tamam. Peki, bugünkü imamları kim görevlendiriyor? Müftü. Dolayısıyla bugünkü camilerde Cuma namazı açısından Hanefi Mezhebinin sözüne birebir uyuluyor. En küçük bir sapma yok. Ama ortalığı karıştırmak isteyenler öyle yapmıyorlar. Burada asıl mesele kargaşa çıkmadan namazı kılmaktır. Bugün herhangi bir kişi şu anda Türkiye’de yürürlükte bulunan kanunlar çerçevesinde herhangi bir imamın görevine bir insan engel olabilir mi? Engel olan kişi cezaya çarptırılır ve hapse atılır. Aklımda kaldığına göre 5 seneye kadar zannedersem hapis cezası olması lazım. Yanlış bir şey söylemeyeyim ama hapse atılır. Çünkü görevli memurun görevini engellemedir o suç. Dolayısıyla hiçbir problem olmadan namaz kılınır. Mezhebin istediği de bu.

Soru: Anlaşılmıyor.

Cevap: Cuma günü tabi bir de zuhru ahir diye bir namaz kılınıyor. Bunun sebebi şu. Peygamberimiz s.a.s. baştan beri söylüyoruz ya Medine’de başka mescitler olmasına rağmen bir tek mescitte Cuma namazı kıldırmış. Daha sonra sahabe döneminde de bir şehirde bir tek yerde Cuma namazı kılınmış, ikinci yerde değil. Şimdi burada anlatılan hadisler falan da insanları öyle sıkboğaz etmiyor. Şimdi insanlar işte biraz dindar olanlar aşırı baskı altında  bulunduruluyor. Daha sonra artık bir mescitte namaz kılma imkanı ortadan kalkmış, cemaat sığmıyor. İki tane mescitte yani camide diyelim, çünkü biz mescit deyince küçük yer anlarız. Ama Araplarda mescit cami farkı yoktur.

İki camide Cuma namazı kılma zarureti ortaya çıkınca şüpheler doğmuş. Ya şimdiye kadar hep tek camideydi şimdi iki camide. Bunlardan kim önce namaza başlarsa onunkisi olur, öbürününkisi olmaz. Hangisi önce başladı? Şimdi burada bir Süleymaniye Camisi var bir de Fatih Camisi var. İki yerde kılınacak. Şimdi Fatih’in imamı mı önce Allahü Ekber dedi, Süleymaniye’nin imamı mı? Kim komut verecek? Birinin bağırması lazım değil mi? Bunu bilmek mümkün mü? Şimdi hangisinin önce Allahü Ekber dediği bilinemez. İşte diyorlar ki önce Allahü Ekber diyenin namazı olur. Diğerininkisi de nafile olur. Cumayı kılmış sayılmaz. Öyleyse o ne yapsın? Öğlen namazını kılsın. Hangisinin önce başladığı belli değilse ikisi de kılsın. Böyle şeyden doğmuş bu fetva.

Sonra ulema mesela Hanefi uleması bunu doğru bulmamışlar. Yani bir yerde birden fazla Cuma namazı kılınabilir, zuhru ahir kılmaya da gerek yoktur. Fetva bu şekildedir. Ömer Nasuhi Bilmen kitabında bunu yazmış ama arkasından da zuhru ahirin nasıl kılınacağını yazmış. Zuhru ahirin nasıl kılınacağını yazınca onu okuyanlar zannediyorlar ki Ömer Nasuhi Bilmen doğrusunun bu olduğunu söylemiş. Hayır, öyle değil. Yani bu konuyu bilenler okur, Ömer Nasuhi Bilmen böyle dememiş. Doğrusu kılmamaktır demiş. Ama şimdi fıkıh tekniği içinde onun usulünü bilmeyenler anlayamazlar oradaki ifadeyi. Sonra öbürünü de anlatmış. Şimdi Türkiye’de de yaygın. Araplar geldiği zaman adamlar mahsur kalıyorlar. Çünkü ön safa geçiyorlar, adam kalkıyor namaz bitti çıkacak, mümkün değil. Bakıyorsun ki sağa sola şaşkın şaşkın bakıyorlar. Allah Allah, bunlar ne yapıyorlar! Sonra da diyorlar ya Türkler ne kadar namaza düşkün. Hiç bitmiyor, kılıyorlar kılıyorlar. Ne namazı diye soruyor adamlar.

Soru: Anlaşılmıyor.

Cevap: Cuma günü hanımlar camiye gelirlerse iyi olur. Gelen de var gelmeyen de var. Ama gelmezlerse de işte okuduğumuz hadisi şeriflerde var. Yani o kadar da sıkboğaz edilen hususlar değil bunlar.

Soru: Farzı ayın nereden geliyor?

Cevap: Ayın, muayyen kelimesi vardır ya Türkçede yani herkesin tek tek yapması gereken farz demektir. Başka birisi yaptığı zaman senin üzerinden düşmeyen göreve farzı ayın denir.

Soru: Hocam, insanlar vakit namazlarını kılmıyor, 3 cumayı da kaçırmamak için dikkat ediyorlar. … anlaşılmıyor.

Cevap: Bu sayıyı hadis kitaplarında görmedim de fıkıh kitaplarında var. Bir insan hani önemsemeyerek Cuma namazını kılmazsa diye var. Önemsemeyerek kılmayan adamın işi zaten, önemsememek başlı başına büyük bir günahtır. Bunun bir önemi yoktur demek. Yoksa 3 Cumayı peşpeşe kılmayanın cenaze namazı kılınmaz sen hatırlıyor musun? Yani halktan duyuyoruz da… Hatırlayanınız var mı? Yani 3 Cuma kılmayanın diye bir rivayet hatırlıyor musun? Ha gördünüz. Peki, sıhhat derecesi ne? Neyse Mişketul Misabih’de gördüm diyor hoca. Ama ben sahih kitaplarda yani sahih hadis kitaplarının hiçbirisinde bunu görmedim.

Soru: Bir müminin cenaze namazı kılınabilmesi için gösterdiği gayret ne kadar makul ki diğer namazlara dikkat etmeyip de cenaze namazı… anlaşılmıyor.

Cevap: Şimdi,  herkes öldüğü zaman ambalajlanıp adres de yazılacak, üzerine de mühür basılacak doğru cennetin falan mahallesine. Genel anlayış budur. Halbuki siz mümin olarak yaşarsanız, Allah’ın emirlerini yerine getirirseniz zaten sizin herhangi bir endişeniz olmaz. Fakat adete Allah’la pazarlık yapar gibi 5 vakit namazı kılma… Bakın şuraya kadar anlattıklarımızdan sünnet olarak anlaşılması lazım. 5 vakit namaz Cuma namazıyla kıyaslanmayacak kadar önemlidir. Son derece önemlidir. Bak mesela Cuma namazı ihmal edilebiliyor. Ama 5 vakit namazı asla ihmal edemezsiniz. Ve bunu kendi kafana göre işte benim cenazem kılınmaz falan diye şey yapmak bunlar hoş şeyler değil. Cenabı Hak ayeti kerimesinde “Rabbim Allah’tır diyen, sonra dürüst davrananlar bunlar vefat ettikleri zaman üzerlerine melekler iner de iner. Korkmayın, üzülmeyin size müjdelenen cennetle sevinin derler.” buyuruyor.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın