Bakara Suresi 113. Ayet

18 Ocak 2011 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Elhamdülillahi rabbilalemin vel akıbetu lil müttekin vessalatu vesselamü ala Resulina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.

Geçen salıdan bu salıya kadar biliyorsunuz Kuzey Kutup Bölgesi’ne bir seyahatimiz olmuştu. Norveç’in en kuzeyinde olan yerleşim yerlerinden Tromso’ya kadar gittik. Yetmiş derece enleminde olan bir yer. Oradan yukarı birkaç yerleşim bölgesi daha var. Ama yani yetmiş iki – yetmiş üç derecelik.. Yetmiş derece dediğimiz enlem.. Biliyorsunuz kutup doksan derece, ekvator sıfır derece, bunun arasındaki hayali bir takım bölümlerden birisi olarak kabul edilen enlemler.. Yetmiş derece enlemine gittik. Orada gözlemler yaptık. Bizim derslerimizi takip eden herkes bilir ki bir kaç yıldır güneşin doğmadığı ve batmadığı yerlerde beş vakit namazın tespit edilebileceğini söylüyorduk. Burada yedi kişilik bir ekiple gittik. Şu anda kameramanlık yapan Miktat Şem Bey “Beni geç” diyor. Geçmiyorum işte. Mustafa Arslan, Mustafa Evli, Halit Mollaoğlu, Servet Bayındır, ve Profesör Adnan Öktem Bey, bir de ben.. Yedi kişilik bir ekip olarak gittik. Siz oralara giderseniz size hemen kısa bir tavsiye yapayım; mutlaka kayak elbisesiyle gidin, sakın öyle kalındır, bilmem yündür filan hiç aklınızın köşesinden bile geçmesin. Yanınıza kayak elbisesi alın. Onunla gidin. Çünkü ben bot giydim, içerisine de Miktat Bey’in, sağolsun, aldığı, şey, yün.. Erzurumluluğun üzerine gittik, Erzurumla hiç kıyas kabul etmiyor. Dört çift çorap giydim. Ama ayaklarım dondu yine. Birkaç kere arkadaşlar “Burada galiba heykelimiz kalacak.” diye şey yaptılar.

Derece olarak soğuk değil de, deniz kenarı olduğu için çok fazla üşütüyor. Ama o şartlar altında arkadaşlarımız gerçekten çok büyük bir çalışma yaptılar. Burada hepsine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca gittik oraya havaalanından bizi Bingöllü bir arkadaşımız, Hüseyin Kartay Bey karşıladı. Genç bir kişi; genç bir eşi var. Gece geç vakit olmasına rağmen evlerinde bize nefis bir balık ziyafeti yaptılar. Bu saatte söylenebilir; hepiniz nasıl olsa akşam yemeğinizi yemişsinizdir. E neyse, hemen balıkçıya gidersiniz buradan çıktıktan sonra. Norveç balığı ile ünlü biliyorsunuz. İki tane temel ürünü var; birisi balık, birisi petrol. Ve o soğuk sularda yetişen balıklar da daha lezzetli oluyor. Ertesi akşam “Bize güzel bir, uygun bir lokanta işte tavsiye et.” filan dedik, o da gitti, geldi, dedi “Haydi gidiyoruz.” Nereye? Yine kendi evine.. Eşi demiş ki “Hayır.” demiş “Ne gerek var? Ben hazırlarım.” Sevda Hanım o da.. Sonra üçüncü gün orada bir pizzacıyla tanıştırdılar. Ben hiç pizza yemem. Nedense hoşlanmam da yani. Bizim evde çocuklar alır, ben tadına bile bakmam. Fakat Konyalı bir pizzacı. Duran Kömür adında bir arkadaşımız.. Orada güzelce, hakikaten Konya etli ekmeğini aratmayan, ondan daha da güzel yapılmış olan pizzalarla, arkasından çaydır, diğer ikramlardır hepsiyle yedik içtik. Haydi hesap.. “Hesap yok.” dedi. “Siz buraya kadar geldiniz de ben para mı alırım?”

Şimdi bir de Sandra Mariam diye bir hanım var orada. Altı çocuk annesi bir hanım. Sekiz sene önce müslüman olmuş. Canla başla çalışıyor. Eşi orada yoktu. Eşi Kuveyt’e galiba gitmiş. Orada bir cami açmış. Üniversitede bir mescidin açılmasında gayret göstermiş ve açılmış mescid. Bir başka cami daha var. toplam sekiz yüz kadar değil mi Miktat Bey? Sekiz yüz kadar müslüman var. Altmış sekiz bin nüfuslu bir yer.

İnşallah arkadaşlarımız montajları yapar bitirirler. O zaman esas üzerinde konuşacağız. O kadar güzel bir yer ki tarif edilmez. Şeyde gördüğünüz.. Filmlerde göreceksiniz inşallah.. Mesela Alanya’dan oraya tatile giden bir Muşlu arkadaşla şey yaptık. Alanya’da yaşıyor; tatile gitmiş. “Ben her sene geliyorum.” diyor. Alanya’dan buraya nasıl tatil? Şimdi biz çok üşüyoruz, niye? Çünkü saatlerce dışarıda kalmamız lazım. Yoksa beş dakika gir çık onda problem yok. Şimdi.. Ama tabi bu faslı bitireyim.. Oslo’ya gittik; Oslo’da Çorumlu Celal adında bir delikanlı bizi karşıladı havaalanında. O da son derece heyecanlı.. Bu dersleri sıkı bir şekilde takip eden, aklı başında.. Hatta şöyle bir şey yazmış, e-mail yazmış Halit Bey’e, demiş ki “Siz bu çizginizi bozmadığınız sürece sizinle beraberim.” Yani bu çok akıllıca bir söz.. Çünkü bir çok şeyi araştırmış. Sonra dönüşte de tekrar Oslo’ya uğradık. Oslo’da bir rasat yapalım dedik. Kardan rasat yerine çıkamadık. Arabalar kara saplandı ve geri dönmek zorunda kaldık. Ondan sonra.. Ama Seyyid Ahmet Bey var. Evvelden.. Önce Celal güzel bir ikramda bulundu. Seyyid Ahmet Bey’in evinde de çayımızı içtik filan. Çok güzel dostluklar oluştu.

Oradan da Almanya’ya geçtik. Almanya’da Karlsruhe’de Almanca Konuşan Müslümanlar Birliği var. Daha önce söylemiştik; bizim buradaki çalışmaları Almanya’ya taşımak isteyen ve orada bir akademi kurma kararı alan bir kuruluş.. Ki entellektüel seviyeleri yüksek bir kuruluş. Yani cemaatler gibi değil. Entellektüel seviyeleri yüksek olduğu için de dikkate alınan bir kuruluş. Görüşlerinden yararlanılan bir kuruluş.. Fakat bizim bu tarafa yönelince kendi işlerinde ciddi manada çözülmeler olmuş. Şimdi bir grup istiyor, bir grup istemiyor. Dedim “Bu gayet normal, yani bu olmasaydı ben sizden şüphe ederdim yani. Öyle olacak tabi. Bu işin kanunu bu.” Onlarla da çok güzel toplantılar yaptık. Allah razı olsun. Tabi orada bir günümüzü onlarla geçirdik.

Sonra işte Frankfurt Üniversitesi’nde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Diyanet Vakfı’nın finanse ettiği bir bölüm var. Orada normal diploma veriyorlar, işte çocuklara din dersi öğretmenliği yapabilecek vasıfta çocuklar yetiştiriyorlar. Oradaki öğrencilerden de bir kısmını şey yapmışlardı, hocalarıyla öğrencileriyle bir akşam güzel bir sohbet yaptık. Ve döndük. Şimdi kısa bir özet, asıl anlatacağımı inşallah daha sonra, arkadaşlarımız filmleri montajladıktan sonra buradan size de göstererek yapacağız. Ama şimdilik şunu söyleyeyim: Güneşin hiç doğmadığı bir zamanda gittik. Yani biz güneşi görmedik orada. Güneş bizi gördüyse bilmem ama biz görmedik. Rasatlarımızı yaptık ve döndük.

Türkiye’de hangi kriterlerle beş vakit namaz belirleniyorsa orada da aynı kriterlerle beş vakit namaz çıplak gözle belirleniyor. Güneşin doğuşu ve batışı problem. Kuran’ı Kerim’in çok açık ayetleriyle doğuş ve batışın oradaki anlamını da anlama imkanımız oldu. Yani Kuran’da Allahü Teala’nın belirttiği prensipler yüzde yüz orada uygulanıyor. En küçük şey yok, yani sağa sola çekmeye gerek yok. Ayetin tamı tamına anlamı bakıyorsun işte sabah namazı oldu, öğlen namazı oldu, ikindi oldu, akşam oldu, yatsı oldu.. Gayet net bir şekilde.. Ama tabi o prensipleri Kuran’ın Kuran’la açıklanması metoduyla ayetleri anladığınız zaman ortaya çıkarıyorsunuz. Tabi o zaman Hadis-i Şerifler de birebir doğru anlaşılmış oluyor. Son derece, kısaca dize söyleyeyim; Allahü Teala ne oruçta ne namazda vakitleri belirtirken güneşin doğuş ve batışından asla bahsetmiyor. “Allah’ın kelamı böyle olur işte!” diyor insan yani. Öyle bir kelime kullanıyor ki; o güneşin doğmadığı yerde de doğduğu yerde de, batmadığı yerde de battığı yerde de birebir uygulanabiliyor. Bu da muhteşem bir sonuç ortaya çıkardı. Onlar ne yapıyorlarmış? Biliyorsunuz bize hep anlatırlar; “altı ay gece, altı ay gündüz olur.” İnşallah resimlerde göreceksiniz, kesinlikle böyle birşey yok.

Ama Adnan Öktem Bey dedi ki “Burada..” dedi “Olay gecenin ve gündüzün tanımıyla alakalıdır.” dedi. Kendisi astronomdur. İstanbul Üniversitesi Uzay Bilimleri’nde hocadır. Televizyona birlikte çıkmıştık; belki hatılarsınız. Dedi ki “Burada gece gündüzün tanımı meselesi..” “Biz..” dedi “Güneş doğunca gündüz oldu deriz, batınca.. Yani güneşe bağlı olarak bir tanım yaparız.” dedi. Ama Kuran’ı Kerim güneşe bağlı olmayan bir gece gündüz tanımı yapıyor. Aydınlığa bağlı olarak yapıyor. Aydınlığa bağlı olarak gece gündüz tanımı yaptınız mı yüzde yüz  gece ve gündüz oluşuyor. Yani altı ay gece –  altı ay gündüz denmesinin sebebi, güneşin doğuş ve batısına dayalı bir tanım yaptıkları için. Ama aydınlığa bağlı yaptığınız zaman her gün gündüz her gün gece oluyor. Her gün tan yeri ağarıyor, her gün öğlen vakti oluyor, her gün ikindi oluyor, her gün akşam oluyor, her gün yatsı oluyor. herhangi bir problem yok yani orada.

Peki orada onlar nasıl uyguluyorlar? İşte Mekke’deki kriterlere göre uygulayacaklar. Tabi onlarla da bu konuda görüşmemiz oldu. Miktat Bey onu da detaylı bir şekilde çekti, onların inşallah hepsini göreceksiniz şeylerde. Mesela bugün, dün müydü? Hah, dün, namaz vakitleri.. Akşam namazı vaktiyle bugünkü akşam namazı vakti arasında kaç saat fark vardır Miktat Bey? Dört saat? Öyle miydi Halit Bey? Dörtten biraz fazlaydı galiba. Dört saat üç dakika.. Yani dünkü akşam namazından dört saat önce bugün akşam namazını kılıyorum. Ya bu ne biçim bir şey kardeşim? Böyle şey olur mu? Şimdi, öğlen namazı.. Rakamları yanlış hatırlıyorsam liste Halit Bey’de.. Öğlen namazı bugün 11.51, ikindi namazı 11.55; dört dakika sonra.. Akşam namazı 12.50, yatsı kaçtı? 17.30’du değil mi? Pardon, 19.30. Şimdi, on saat kadar akşamla yatsı arasına bir vakit koymuşlar. Bu ne saçmalıktır? Bu ne şeydir? Bundan dolayı orada zaten küçücük olan sekiz yüz kişilik cemaat parça parça olmuş. Şimdi, ben onlara ayetlerle bunların yanlış olduğunu anlattım.

Bu, hani Eskimoların yaşantısı filan deniyor ya onlar ‘Sami’ diyorlar; bizim Eskimo dediklerimize. ‘Yenimo’ da demiyorlar, ‘Sami’ diyorlar. Samiler.. “Şimdi o Samilerden..” dedim, “Birisi müslüman olsa..” Şimdi hala dağlarda çadırlarda yaşıyorlarmış. Yani kerpiç evlerde hala yaşıyorlarmış. Vaktimiz olsaydı onları da görmeye giderdik. Şimdi onlardan birisi müslüman olsa.. Saati yok, öyle Mekke’den takvim gönderecek bir adamı da yok. Gönderse zaten okuma yazma bilmiyor. Öyle kabul edeceksiniz. Radyosu yok, televizyonu yok, bu adam nasıl namaz kılacak? Öyle şey olur mu yani? Yok efendim falan yerin de, yok efendim en yakın bölgenin takvimi.. Yok efendim bilmem Mekke’nin takvimi.. Ya da “Oluşmayan namaz vakitlerinde namaz da kılmaya gerek yoktur.” diye bir takım saçma sapan görüşü olan gruplar var biliyorsunuz. Bunların tamamının yanlış olduğu, masa başı fetvalar olduğu çok net bir şekilde ortaya çıktı. Ve en heyecan verici tarafı da ayetlerin birebir hiç sağa sola çekmeye gerek olmadan o durumu anlatıyor olmasıdır. Güneş doğmasının tanımı nedir? Batışının tanımı nedir? Orada tabi gözümüzle görünce de ilgili ayetler akla geliyor. Bir de ekip olmanın da büyük faydası var; şimdi Adnan Öktem bir başka açıdan olaya bakıyor, Servet Bayındır bir başka açıdan bakıyor, biz bir başka açıdan bakıyoruz, diğer arkadaşlarımız başka açıdan bakıyor. Yani aynı şeyi.. İşte diyelim şimdi bu kürsü.. Siz kürsünün o tarafını görürsünüz, birisi bu tarafı, birisi arkadan görüyor. Hepsi birleşip de tarif ettiği zaman bütünü tam olarak tarif etmiş oluyorsunuz.

Orada da çok güzel gelişmeler, yani yeni yeni bilgilerle, yani ayetleri anlama açısından yeni bilgilerle de geri döndük. İnşallah bunu gerekli şekillerde, montajlar tamamlandıktan sonra size burada takdim edeceğiz.

Evet.. Böyle kısa bilgi yetiyor. Şunu da bu arada ilave etmiş olayım; şimdi mesela orada Frankfurt’ta ayrılırken polise pasaportu uzattık, Türkmüş hemen tanıdı. Burada girerken pasaportu uzattık hemen tanıdı. Allah Allah.. Bakıyorsunuz bizim siteye mesela geçen haftaki konuşma dört yüz küsur kere dinlenmiş. Hiç kimsenin tanımaması lazım. E bu nasıl oluyor? Dün Almanya’da, işini gücünü bırakmış, buradaki çalışmaları yaymakla, facebook’ta yaymakla.. Sadece onunla uğraşan Mustafa Enes Keser var. Onunla görüştük. “Nasıl?” dedim “izleyici durumun..” “E bir bakayım.” dedi. Hemen baktı. “Hocam,” dedi, “Bu ay sekiz yüz bin..” dedi. Yani şey o, tıklama sayısı yani. Yoksa kişi sayısı değil tabi.. “Peki..” dedi ki “Şu geçen hafta ki derse bakayım.” dedi. Yedi bin.. E bize baktık, dört yüz küsur.. Ondan sonra “Bir de soru cevaba bakayım.” dedi. “Geçen hafta yedi bin üç yüz..” Allah Allah.. Şimdi biz bunları hiç hesaba katmıyoruz kendi aramızda. Şimdi geldim bugün Yahya’yla konuştum. Yahya dedi ki “Ya Hocam sadece onlar mı?” dedi. “Kaç tane şey var, siteler var. İşte mesela Miktat Bey ve oğlu Ramazan, diğerleri işte Mehmet Türkmen Bey.. Youtube’da bir sürü şeyler var.” Evet.. Ve şunu gördük, gerçekten izleyiciler içerisinde çok böyle aklı başında, entellektüel seviyesi çok yüksek olan çok sayıda insan var. Zaten siz burada da.. Yani şöyle bir yoklama yapsak seviyenin ne kadar yüksek olduğu hemen ortaya çıkar. Yani Allah’a hamdolsun gerçekten Kuran-ı Kerim’in önemi hemen her yerde ciddi manada anlaşılmaya başlanmış. Dün, işte o.. Dün değil, evvelki gün.. Almanca Konuşan Müslümanlar Birligi’nde, oradaki başkana dedim ki “Şu bizim çalışmalar olmasa,” dedim, “Siz İslam’ı Avrupa’da nasıl yayacaktınız?” dedi. “Vallahi çok zor.” dedim. Çünkü öbür taraftan mesela Sandra Mariam’a sorduk; “Bir kadın Müslüman..” “Kadınlar arasında çok yayılıyor burada İslamiyet.” dedi. “Peki Müslüman olan kadınlara ne diyorsunuz?” “‘Kocandan ayrıl.’ diyoruz.” “Niye diyorsunuz?” dedim. “E, şey.. Fetva veren hocalar öyle diyor.” E doğru. Hangi mezhebe bakarsanız böyle. Hangi mezhebe baksanız böyle. Peki Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi Vessellem) bir tek kadını kocasından ayırdığını bilen varsa beri gelsin. Ne oluyor? Siz kimi takip ediyorsunuz? Kuran-ı Kerim’de bunu emreden bir tek ayet bulabilen varsa beri gelsin. Ama Allahü Teala öbür taraftan Tahrim Suresi’nde Lut Aleyhisselam’ın karısını, Nuh Aleyhisselam’ın karısını ve Firavun’un karısını bize örnek olarak veriyor. Peki şu anda o örneği biz kullanamayacaksak ne manası var? Ve şimdi tutuyorsunuz, ya da erkek Müslüman olur da kadın da Ehli Kitap’tan birisi olmazsa yine adamı, ailesini bozmakla Müslüman olmak arasında tercihe zorluyorsunuz. Kadını da erkeği de.. E şimdi böyle bir din anlayışıyla nereye kadar gidersiniz? Ha, Allahü Teala bunu emrediyorsa başüstüne tabi.. Bizim haşa bir şeyimiz yok. Peygamberimiz bunu uygulamışsa başüstüne. Peygamberimizin kendi kızı Zeynep, kendine baş düşman olan Ebu Vail ile evliydi. Böyle bir şey olsaydı Peygamberimiz ilk önce onu kocasından ayırır, boşardı. Boşamadı. Hicretin yedinci yılında Müslüman oldu. Ailesiyle devam etti yani. Yani o kadar çok örnekleri var ki bunun. Ve şimdi biz Kuransız ve Sünnetsiz bir Müslümanlığı insanlara Müslümanlık diye takdim ediyoruz. Ondan sonra “Gelin, siz bu dine inanın.” diyoruz. Şimdi okuyacağımız ayetler de onlarla alakalı..

Ve Bakara Suresi 113. ayeti okuyoruz:

Euzu billahi mineşşeytânirracîm. Bismillahirrahmanirrahim.

Ve kaletil yehudü leysetin nesara ala şey’ ve kaletin nesara leysetil yehudü ala şey’in ve hüm yetlunel kitab, kezalike kalellezine la ya’lemune misle kavlihim, fallahü yahkümü beynehüm yevmel kıyameti fima kanu fihi yahtelifun.

Sadakallahul Azim.

(Yahudiler, “Hıristiyanlar bir temel üzerinde değiller” dediler. Hıristiyanlar da, “Yahudiler bir temel üzerinde değiller” dediler. Oysa hepsi Kitab’ı[31] okuyorlar. (Kitab’ı) bilmeyenler de tıpkı bunların söyledikleri gibi demişti. Artık onların aralarında uyuşamadıkları davada, kıyamet gününde hükmü Allah verecektir.)

Diyor ki burada Allahü Teala, “Ve kaletil yehudü leysetin nesara ala şey” Yahudiler dedi ki, “Nasranilerin, yani Hristiyanların bir temeli yok.” Yani ne İsa Allah’ın Peygamberi ne de İncil Allah’ın Kitabıdır. Yahudilerle Hristiyanlar arasındaki temel fark bu değil mi? İsa Aleyhisselam kime gönderilmişti? İsrailoğullarına, değil mi? Peki inandılar mı? İnanmadılar. Halbuki inanmalarının gerekli olduğu kitaplarında yazmıyor mu? Yazıyor değil mi? İsa Aleyhisselam.. Mesela hala bugün Yahudiler Mesih beklentisi içindeler. E Mesih çoktan geldi. İsa Aleyhisselam’a Kuran’ı Kerim’de Mesih denmiyor mu? E niye inanmadınız? Hala bekliyorsunuz. Çok beklersiniz. E İncil’le ilgili olarak mesela İsa Aleyhisselam diyor ki şeyde, neydi o Ayet-i Kerime? Maide süresindeydi değil mi? Hah, evet, Ali İmran Suresi 49. ayet.. Üçüncü süre.. Hatta oradan degil de yukarıdan başlayalım. Mesela İsa Aleyhisselam Yahudilere ne diyor? Kırk beşten başlayalım. Ali İmran Suresi 45.. Elli beşinci sayfa..

(Ali İmran Suresi 45. ayet:İz kâletil melâiketu yâ meryemu innallâhe yubeşşiruki bi kelimetin minh, ismuhul mesîhu îsebnu meryeme vecîhan fîd dunyâ vel âhıreti ve minel mukarrebîn.

(Hani melekler şöyle demişti: “Ey Meryem! Allah, seni kendi tarafından bir kelime ile müjdeliyor ki, adı Meryem oğlu İsa Mesih’tir. Dünyada da, ahirette de itibarlı ve Allah’a çok yakın olanlardandır.”)

İz kâletil melâiketu yâ meryemu innallâhe yubeşşiruki bi kelimetin minh,

“Meryem, Allah kendinden bir kelime ile seni müjdeliyor.”

O kelime, babası olmadığı halde Allahü Teala’nın “Ol!” emridir. Hristiyanlar “söz” diye diyerek; ki bu, söz, tabi doğru, öyle tercüme ediyorlar ama bu söze bir kısım hayali anlamlar yüklüyorlar. İsa Aleyhisselam’ın ebediliğini, Tanrılığını buna yüklemeye çalışıyorlar. Halbuki o Allah’ü Teala’nın “Ol!” sözüdür. Babası olmadığı için Allahü Teala.. Gerçi babası da olsaydı Allah’ın “Ol!” emri olmasaydı olmazdı ama babasız olarak olması için Cenab-ı Hak “Ol!” emrini vermiş. Kaldı ki, bu konuda, bu konuda da çok ciddi ilmi çalışmaların yapılması lazım. O şuandaki konumuz dışı, çünkü Meryem’in rahminde çocuğun oluşumuyla, Adem Aleyhisselam’ın oluşumu ve insanların yeniden dirilmesi arasında Kuran’ı Kerim’de çok sıkı bağlar kuruluyor. Ayrıca bir bitkinin oluşumuyla insanın oluşumu, bir hayvanın oluşumuyla insanın oluşumu aynı kanun ve kurallara bağlı olarak geçiyor. İşte bu biyoloji üzerinde çalışanlar, zooloji üzerinde çalışanlar, işte bitkilerle ilgili çalışma yapanlar bu konularda kendi aralarında birleşerek bir de Kuran’ı çok iyi bilen kişiler birleşerek insanın ve yani canlı hayatın başlangıcı konusundaki temel prensipleri ortaya koyarlarsa o zaman bir çok yeni bilgilere ve bir çok yeni ufuklara açılmamız mümkün olur.

Buradan Almanya’ya giderken de İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden bir hanım doçent, ki diğer, bizim ekibimizde olan Adnan Hoca da aynı fakültenin hocası.. Onunla da bu konuda biraz uçakta konuştuk. “İşte biz,” dedi “Zaten bitkinin, hayvanın ve insanın oluşumunu aynı kurallara bağlı kabul ederiz.” dedi. Zaten Kuran’ı Kerim de onu söylüyor. Ama bu konularda çok ciddi eksikler var. O konuşmalarda onu anladım. Bu, birlikte yapılacak çalışmalarda aradaki boşluklar rahatlıkla doldurulabilir çünkü Kuran-ı Kerim’de bu konuda çok guzel bilgiler var. Ama bu bizim anlayabileceğimiz, sonuçlandıracağımız bilgiler değil; bu bilgilerin adamlarının birlikte yapacakları ve Kuran’ı çok iyi bilenlerin de içinde bulunduğu bir ekiple oluşturulabilecek ve sonucu alınabilecek çalışmadır.

ismuhul mesîhu îsebnu meryem“Adı Mesih’tır.”

İşte bu Hristiyanlar Mesihi bekliyor, şey.. Yahudiler “Mesih gelecek..” hala “Gelecek..” diyorlar. Ve Meryem oğlu İsa..

vecîhan fîd dunyâ vel âhira“Dünyada da ahirette de itibarlı..”

ve minel mukarrebîn“Ve Mukarreblerden.. Allah’a yaklaştırılmış  kişilerden..”

(Ali İmran Suresi 46. ayet:Ve yukellimun nâse fîl mehdi ve kehlen ve mines sâlihîn O, beşikte de, yetişkin çağında da insanlarla konuşacak, salihlerden olacaktır.)

Ve yukellimun nâse fîl mehdi“Beşikte iken insanlarla konuşacak.”

ve kehlen“ve olgunluk sırasında da..”

ve mines sâlihîn“ve iyi, salih insanlardandır.”

(Ali İmran Suresi 47. ayet: Kâlet rabbi ennâ yekûnu lî veledun ve lem yemsesnî beşer, kâle kezâlikillâhu yahluku mâ yeşâ’ izâ kadâ emren fe innemâ yekûlu lehu kun fe yekûn.

(Meryem), “Ey Rabbim! Bana bir beşer dokunmamışken benim nasıl çocuğum olur?” dedi. Allah, “Öyle ama, Allah dilediğini yaratır. O, bir şeyin olmasını dilediğinde ona sadece “ol” der, o da hemen oluverir” dedi.)

Kâlet rabbi ennâ yekûnu lî veledun

Şimdi Meryem Validemize bu haber verilince Meryem tabi şaşırıyor. Yani bir melek insan kılığında geliyor, ona söylüyor. Meleklerin insan kılığında gelip insanlarla konuşmasının Kuran’ı Kerim’de çok örnekleri var. Belki bizimle de gelip konuşmuşlardır. Ama bilemeyiz biz. Bunlar başka şekillerde öğrenmiş oluyorlar ya da onlar kendi kimliklerini açıklamış oluyorlar daha doğrusu.

Kâlet rabbi ennâ yekûnu lî veled”Benim çocuğum nereden Ya Rabbi?”

diyor melek, şey Meryem Validemiz. “Bana çocuk nereden?

lem yemsesnî beşer“Bana hiç bir erkek eli değmedi.”

kâle kezâlikillâhu yahluku mâ yeşâ“İşte bu böyledir, Allah emir verdiğini yaratır.”

Yani o söz işte, “yeşa” onu gösteriyor. “Kûn!” dedi mi olur. Erkek elinin değmesine gerek yok. “Ol!” dedi mi olur. Zaten “yeşa” da o anlama gelir. Yani, Allahü Teala, çünkü

izâ erâde şey’en en yekûle lehu kûn! “Birşeyi istediği zaman “Kûn! ” der.”

(Yasin Suresi 82. ayet: İnnemâ emruhû izâ erâde şey’en en yekûle lehu kun fe yekûn. Bir şeyi dilediği zaman, O’nun emri o şeye ancak “Ol!” demektir. O da hemen oluverir.)

Bir şeyin oluşuna da Arapca’da “Şae” fiili kullanılır. İşte Allahü Teala oluşuna karar verdiğini yaratır. “Kûn!” der, olur biter. Bakın O zaten burada hemen onu söylüyor.

“Şae”nin manasını Allahü Teala burada anlatıyor.  izâ kadâ emren fe innemâ yekûlu lehu kun fe yekûn “Allah bir işe karar verdi mi ona “Ol!” der.”

İşte burada sözün ne olduğunu da burada açıklıyor. Allah’ın sözü, kelimesi.. İşte buradaki kelime “Ol!” sözüdür. O da oluşur. “Olur” değil, “Oluşur”. Bize derler, “hemen olur.” Hayır, hemen olmaz. Allah kanun koymuştur. O kanuna göre.. Allah “Ol!’ der, o da oluşmaya başlar. “yekûlu”.. O da oluşmaya başlar. Kendi kuralına göre oluşur.

(Ali İmran Suresi 48. ayet:Ve yuallimuhul kitâbe vel hikmete vet tevrâte vel incîl Ve Allah ona kitabı, hikmeti, Tevrat ve İncil’i öğretecek.) Ve yuallimuhul kitâbe vel hikmeh “Allah O’na Kitabı ve hikmeti öğretecektir.”

Ki bütün Nebilere Cenab’ı Hak bunu öğretmiştir.

vet tevrâte vel incîl “Tevrat’ı ve İncil’i öğretecektir.”

(Ali İmran Suresi 49. ayet: Ve resûlen ilâ benî isrâîle ennî kad ci’tukum bi âyetin min rabbikum, ennî ehluku lekum minet tîni ke heyetit tayri fe enfuhu fîhi fe yekûnu tayran bi iznillâh, ve ubriul ekmehe vel ebrasa ve uhyîl mevtâ bi iznillâh, ve unebbiukum bi mâ te’kulûne ve mâ teddehırûne, fî buyûtikum inne fî zâlike le âyeten lekum in kuntum mu’minîn.

Allah, onu İsrailoğullarına bir Peygamber olarak gönderecek (ve o da onlara şöyle diyecek): “Şüphesiz ben size Rabbinizden bir mucize getirdim. Ben çamurdan kuş şeklinde bir şey yapar, ona üflerim. O da Allah’ın izniyle hemen kuş oluverir. Körü ve alacalıyı iyileştiririm ve Allah’ın izniyle ölüleri diriltirim. Evlerinizde ne yiyip ne biriktirdiğinizi size haber veririm. Eğer mü’minler iseniz bunda sizin için elbette bir ibret vardır.”)

Ve resûlen ilâ benî isrâîl“Bunu İsrailoğullarına elçi olarak gönderdi Allahü Teala.”  İsrailoğulları kim? Yahudiler.. Şimdi Yahudilere gelen bir elçi bu. Ve Yahudiler peki İsa Aleyhisselam’ı kabul etti mi? Etmedi.

Ve resûlen ilâ benî isrâîl ennî kad ci’tukum bi âyetin min rabbikum“Size Rabbiniz’den ayet getirdim.” diyecek onlara.

Nedir o ayet? Yani “Benim peygamberliğimin belgesi..” Şimdi geliyor, İsrailoğullarına “Ben Peygamber’im.” İyi güzel, hoş geldin, sefa geldin. Nereden bileceğim senin Peygamber olduğunu? “İşte belgem!” Belge nedir? “Rabbiniz’den bir mucize..” diyor, “Bir ayetle geldim.”

ennî ehluku lekum minet tîni ke heyetit tayr

“Sizin için çamurdan kuş görüntüsünde bir şey halk eder, yaratırım. Çamurdan bir kuş şekli yaratırım.”

Şimdi bizde yaratma kelimesinin etrafında kıyametler kopar. Allah’ın ayeti, Allah’ın Resulü bunu söylüyor. Bir insan “Ben yaratırım.” dedi mi, “Sen Tanrı mısın?” derler. Ya, peki o zaman Isa’ya Tanrı mı diyeceksiniz? Tövbe estağfurullah.. Bu, mezhepler arasındaki ihtilafa kurban giden kelimelerden birisi budur.

ehluku lekum minet tîni

Tabi Allah’ın yaratması başka. Allah Basir’dir, görür. E ben de görüyorum dediğin zaman ne oluyor? Sen kendini Allah gibi mi saymış oluyorsun? Senin görmen başkadır, Allah’ın görmesi başkadır. İnsanın yaratması sadece çamura şekil vermektir ama Allah’ın yaratması, Allah o çamuru yaratır. Allah o canı verir, sen yapamazsın.

Diyor ki,

ennî ehluku lekum minet tîni ke heyetit tayr

Zaten “halk etmek”, şekil vermek demektir. Yani “Kuş şekli gibi bir çamur yaratırım.” diyor. “Çamurdan kuş, kuş heykeli yaparım” diyelim. Öyle bir ifade edelim.

fe enfuhu fîhi

“Ve ona üflerim.”

Peki..

fe yekûnu tayran bi iznillâh

“Allah’ın izniyle, Allah’ın onayıyla kuş olur.”

Orada Allah’ın müdahalesi olmasa kuş olmaz. İşte ondan sonrası Allah’a aittir. “Ben onu kuş yaparım.” demiyor; “Kuş şekli veririm.” diyor, “üflerim.” O kadar. Her insanın yapabileceği birşeydir. Ama ondan sonra bunun kuş olması Cenab-ı Hakk’ın emriyle olur ve bu da, o kişiyi Cenab-ı Hakk’ın gönderdiğinin belgesi olur. Onun için efendim, işte şeyler, evliyanın kerameti, Peygamberin yaptıklarını işte biz de yaparız filan “Kûn!” bi iznillâh dedin mi bilmem ne filan.. Bunlar saçmalığın danişkasıdır. İnsanların dinini sömürmek için uydurulmuş büyük yalanlardır. Yani keramet adı altında kendilerini Peygamber yerine koyan bir sürü afedersiniz üçkağıtçı vardır. Tarihte de var, bugunde de var. En büyükuçkağıtçılık da din sömürüsüdür. Bundan daha büyüğü olmaz. “Peygamber yaparsa ben de yaparım.” derler. Peygamber niye yapıyordu? Peygamberliğinin belgesi olsun diye yapıyordu. Sen de Peygamber misin ki belge gösteresin? E kerameti inkar mı ediyorsun? Yo, niye inkar edelim? Allahü Teala bütün insanoğlunu, bütün insanları kerametli yaratmıştır. Allah bütün insanlara ikramda bulunmuştur. O başka birşey. Keramet Allah’ın ikramıdır. Herkese keramet vermiştir, sadece müslümana mahsus değil.

Velekad kerramnâ benî âdeme” diyor Allahü Teala.

(Isra Suresi 70. ayet:

Velekad kerramnâ benî âdeme vehamelnâhum fî-lberri velbahri verazaknâhum mine-ttayyibâti vefaddalnâhum ‘alâ keśîrin mimmen ḣalaknâ tafdîlâ

Andolsun, biz insanoğlunu şerefli kıldık. Onları karada ve denizde taşıdık. Kendilerini en güzel ve temiz şeylerden rızıklandırdık ve onları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık.)

Ha, tabi ki Müslümanlara, daha çok dinini yaşayanlara daha fazla ikramı olur Allahü Teala’nın.

ve ubriul ekmehe vel ebrasa ve uhyîl mevtâ bi iznillâh

“İşte körü, anadan doğma körü, alaca hastalığına tutulmuş olanı iyileştiririm, ölüleri diriltirim. Hepsi Allah’ın izniyle.”

Ben kendim değil. Sadece benim Peygamber olduğumu siz anlayasınız diye yani. Bir belge olsun diye.

ve unebbiukum bi mâ te’kulûne ve mâ teddehirûn

“Ne yediğinizi ve evinizde neler biriktirdiğinizi size haber veririm.”

fî buyûtikum

Tabi yine Allah’ın izniyle..

inne fî zâlike le âyeten lekum

“İşte bunda sizin için gerçek bir belge vardır.”

“Benim Peygamber olduğumun belgesi.” Mesela birisi geliyor bir okula diyor ki “Ben öğretmen oldum.” Okul müdürü der ki “Tamam ne güzel, hoş geldin, sefa geldin. Şu tayin belgeni, evrakını verir misin?” der. Nedir o evrak? O kişinin öğretmen olduğunun belgesidir. E bu insanlar da geliyor, İsa Aleyhisselam da geliyor diyor ki “Ben size Peygamber gönderildim.” Peki belgenizi görelim beyefendi.. Hani size bir kaç kere anlatmıştım ya.. Biz İstanbul Müftülüğünde oturuyoruz, rahmetli Timurtaş Hoca, Ahmet Vanlıoğlu, ben üçümüz, 1980 öncesi, bir adam geldi, iri yarı.. Oturdu; Timurtaş Hoca masasından kalkmıştı, tek bir telefonumuz vardı, o da paraleldi zaten. Onunla konuşuyordu. Konuşurken geldi Timurtaş Hoca’nın masasına oturdu. İri yarı bir adam.. “Beyler,” dedi, “Ben Peygamberim..” dedi. Şimdi Ahmet Vanlıoğlu söz ustasıdır. Dedi ki, “A, öyle mi? Çok memnun olduk. Hoş geldiniz, nasılsınız?” “Teşekkür ederim.” dedi. “Peki ne yapabiliriz? Bizden ne istiyorsun?” “Bu millet çok sapıtmış.” dedi. “Kimse benim Peygamberliğime inanmıyor. Bana bir belge verin.” dedi. “Bir de basın toplantısı yapın. Yoksa..” dedi, “Çok büyük felaket gelecek bu milletin başına..” Ahmet Vanlıoğlu dedi ki “Afedersiniz, siz kimin Peygamberisiniz?” dedi. “Allah’ın Peygamberiyim.” “O zaman yanlış geldiniz.” dedi. “Biz kendi tayin ettiklerimize belge veriyoruz.” dedi. “Allah’ın tayin ettiklerine belge verme yetkimiz yok. Git sen O’ndan al.” dedi.”Doğru söylüyorsun ya!” dedi, kalktı, gitti adam. Sonra gazetelerde çıktı adam, akli dengesi bozukmuş. Ama şimdi bak, ona bile inanmıyorlarmış; müftülükten belge almaya geldi değil mi? Ama işte, Allah’tan alınan belge böyle olur. Bir başkası onu taklit edemediği için onun adına ‘mucize’ deniyor. Ama müftülükten alınan belgeyi herkes taklit edebilir. Ona kimse ‘mucize’ demez.

Evet..

(Ali İmran Suresi 50. ayet:

Ve musaddikan limâ beyne yedeyye minet tevrâti ve li uhılle lekum ba’dallezî hurrime aleykum ve ci’tukum bi âyetin min rabbikum fettekûllâhe ve etîûn.

“Benden önce gelen Tevrat’ı doğrulayıcı olarak ve size haram kılınan bazı şeyleri helâl kılmak için gönderildim ve Rabbiniz tarafından size bir mucize de getirdim. Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin.”)

Ve musaddikan limâ beyne yedeyye minet tevrâti

“Önümdeki bulunan Tevrat’ı tasdik etmek üzere geldim.”

diyor.

li uhılle lekum ba’dallezî hurrime aleyküm

Bak, “Elinizdeki Tevrat’a da ben inanıyorum.” diyor.

Neydi Ali İmran Suresi 81’de, ne diyordu?

(Ali İmran Suresi 81. ayet:

Ve iz ehazallâhu mîsâkan nebiyyîne lemâ âteytukum min kitâbin ve hikmetin summe câekum resûlun musaddikun limâ meakum le tu’minunne bihî ve le tensurunnehu, kâle e akrartum ve ehaztum alâ zâlikum ısrî, kâlû akrarnâ, kâle feşhedû ve ene meakum mineş sâhidîn.

Hani, Allah peygamberlerden, “Andolsun, size vereceğim her kitap ve hikmetten sonra, elinizdekini doğrulayan bir peygamber geldiğinde, ona mutlaka iman edeceksiniz ve ona mutlaka yardım edeceksiniz” diye söz almış ve, “Bunu kabul ettiniz mi; verdiğim bu ağır görevi üstlendiniz mi?” demişti. Onlar, “Kabul ettik” demişlerdi. Allah da, “Öyleyse şahid olun, ben de sizinle beraber şahit olanlardanım” demişti.)

Ve iz ehazallâhu mîsâkan nebiyyîne lemâ âteytukum min kitâbin ve hikmetin summe câekum resûlun musaddikun limâ meakum le tu’minunne bihî

“Bütün Nebilerden söz aldık, eğer size Ben Kitab ve hikmet veririm de arkadan sizin kitlelerinizde bulunan, tasdik eden bir Resul gelirse ona mutlaka inanacaksınız.”

ve le tensurunnehu

“ve yardımcı olacaksınız.”

kâle e akrartum ve ehaztum alâ zâlikum isrî

‘dedi ki, “İkrar ettiniz mi? Bu konudaki ağır yükümü üstlendiniz mi?”’

kâlû akrarnâ

“Tamam inandık, diyor.”

kâle feşhedû ve ene meakum mineş sâhidîn

“Siz buna şahid olun, Ben de sizinle beraber şahid olurum.”

‘akrarnâ’ –  ‘inandık’ diye mana verdim yanlış tabi.. Bir de tabi haftanın ciddi bir yorgunluğu var. Dün gece saat üçte geldim, ondan dolayı bazı kelimeler yanlış çıkarsa kusura bakmayın. Sabahtan da erkenden talebeleri imtihan etmeye gittim. Şimdi.. Evet.. Bu sözü onlardan da, Yahudilerden de almış. Dolayısıyla İsa Aleyhisselam gelip diyor ki “Ben tasdik ediyorum bak,” diyor “Tevrat’ı..” “Ve işte, Peygamberim, belgem de var.” O zaman Yahudilerin ne yapması lazımdı ona? İnanmaları lazım. İnandılar mı? İnanmadılar. Evet.. Ve de diyor ki bakın,

ve li uhılle lekum ba’dallezî hurrime aleyküm

“Size haram kılınmış bazı şeyleri de helal kılmak için geldim.”

Şimdi ‘nesih’, “Yani Tevrat’ın bazı hükümlerini ‘neshetmek’ için geldim.” Yani nesih ne olurdu? Ya misliyle, ya da hayırlısıyla.. Bazı işleri helal kılmak için dolayısıyla ne olmuş oluyor? Hayırlısıyla neshediyor. İşte Yahudilere yaptıklari yanlıştan dolayı bir sürü hayvanların haram olduğu Kuran-ı Kerim’de belirtiliyor; Yahya master tezinde bu çalışmayı yaptı. Ve tam bizim En’am 145’in birebir karşılığı olan bir ayet var İncil’de, bugünkü İncil’de. Ama oradan domuzu çıkarmışlar. Domuzu şey tabi Paurus çıkarmış. Domuzun dışındakiler aynen var orada. “İşte o bütün haram kılınanların diğerlerini de helal kılmak için geldim. ” diyor. Yani iyilik işte.. “Sizi daha da rahatlatacağım.” diyor. Güzel de, mesela bir olay anlatılıyor; ki tarihen vaki mi bilmem ama çok bana doğru geliyor.. Şimdi bu iç yağlarını yemedikleri için Yahudiler getiriyorlar Sinagoga. Sinagogda satıyor; gerçi bir Hadis-i Şerif’te de var galiba böyle bir şey.. Böyle bir Hadis de var değil mi? Ha, “Allah lanet etsin!” diye bir hadis var, tamam.

<Hz. Câbir r.a. anlatıyor: Mekke’nin fethedildiği sene Hz. Peygamber s.a.v.’i Mekke’de işittim, şöyle buyuruyordu: “Cenab-ı Allah içki, ölmüş hayvan, domuz ve putun alım-satımını yasakladı.” Bunun üzerine: “Ey Allah’ın Resûlü “ölmüş hayvanların iç yağı hakkında ne buyurursunuz, zira onunla gemiler yağların, derilere sürülür, kandiller aydınlatılır” dendi.

Cevâben: “O (nun satışı) haramdır” buyurdu ve ilâve etti: “Allah Yahudilerin canını alsın. Allah onlara ölmüş hayvanların iç yağını haram kıldığı vakit bu yağı erittiler, sonra satıp parasını yediler.”

Buhârî, Büyû 112, Meğâzî 50; Müslim, Müsâkât 71 (1581); Ebu Dâvud, Büyû 66 (3486); Tirmizî, Büyû 93, (7, 309-310); İbnu Mâce, Ticarât 11, (2167) – Kütüb-i Sitte Cilt 3, Hadis Şerif 215 s26

İbnu Abbas (r.a.) anlatıyor: “Hz. Peygamber (s.a.v.)’i Kâbe’nin yanında otururken gördüm. Bir ara başını semaya kaldırarak güldü ve şunu söyledi: “-Allah Yahudilere lânet etsin, Allah Yahudilere lânet etsin, Allah Yahudilere lânet etsin! Allah onlara (ölmüş hayvanların) iç yağını yasaklamıştı tutup bunu sattılar ve parasını yediler. Hâlbuki Allah bir millete bir şeyin yenmesini haram etti mi, onun parasını da haram etti demektir.”

Ebu Dâvud, Büyû 66 (3488) – Kütüb-i Sitte Cilt 3, Hadis Şerif 217 s28)

O hadis’i hatırladım o zaman bilgi doğru.. Şimdi.. Getiriyorlar iç yağlarını Sinagoga, e onlar da mum yaparak satıyorlar. Bugün mesela işte şimdi elektrikle aydınlanıyoruz, işte o zaman mumla aydınlanılıyor. Müthiş bir para imkanı değil mi? Yani milletin bütün aydınlanma şeylerini siz satıyorsunuz Sinagog olarak. E, öyle birşey ki gideri olmayan gelir.. Çünkü hayvan kesenler getirip bedava Sigagoga bırakmış, siz de satıyorsunuz. Müthiş bir gelir. E şimdi İsa Aleyhisselam “Bu iç yağları helaldir.” dediği zaman, bundan en fazla kim rahatsız olacak? Kurulu düzeni bozulmuş olacak. E adam niye? Dini çok iyi bilenler rahatsız olacak. Yani dinden menfaat sağlayanlar rahatsız olacaklar. Hiç inanırlar mı İsa Aleyhisselam’a? Ölüyü diriltmiş, bilmem efendim evlerindeki yiyecekleri şey yapmış, kuşu.. Hiç, umurunda bile değil. Sen benim menfaatimi yok ettikten sonra ne olursa olsun.

Şimdi, peki tekrar okuduğumuz ayete gelelim. Bakın, diyor ki burada Allahü Teala, Bakara 113,

“Yahudiler diyor ki, Hristiyanların bir temeli yok.”

Bunu derken ne demiş oluyorlar? “İsa Allah’ın Peygamberi değildir.” demiş oluyorlar, değil mi? Halbuki inanmaları için gereken her şey var mı? Var. Ama inanmıyorlar. “İncil Allah’ın kitabı değildir.”diyorlar. İnanmaları için herşey var. Peki..

kaletin nesara leysetil yehudü ala şey’in ve hüm yetlunel kitab

‘Hristiyanlar da diyorlar “Yahudiliğin bir temeli yok.”’

Kardeşim temeli var, bunlar Tevrat’ı şey yapıyorlar, inanıyorlar. Musa Aleyhisselama inanıyorlar. Tevrat sizin de Kitab’ınızın bir parçası. Onu alıyorsunuz, Kitab-ı Mukaddes diyerek birleştiriyorsunuz, bugün hala onu okuyorsunuz siz. Nasıl böyle dersiniz? Ama şunu deyin; “Bizim Peygamberimize inanmadikalri için yani İsa Aleyhisselam’a inanmadıkları için, İncil’e inanmadıkları için Cenab-ı Hakk bunları kafir saymıştır.” derseniz onda bir problem yok.

ve hüm yetlunel kitab

“Onlar Kitab’ı okudukları halde böyle derler.”

kezalike kalellezine la ya’lemune misle kavlihim

“Bilmeyenler de aynı şeyi, onların sözleri gibi söylüyor.”

Şimdi bilenler kim oluyor burada? Bak, Hristiyanlar biliyor, hala Mesih’i bekliyorlar.  Ama inanmıyorlar. Şimdi bilmiyorlar mı İsa Aleyhisselam’ın Peygamber olduğunu? Biliyor. Peki Yahudi şey Hristiyanlar biliyor ki Yahudilere Tevrat gelmiş ve Musa Aleyhisselam gelmiş. Onlar da gayet iyi biliyor. Çünkü dediğim gibi Tevrat’ı İncil’le birleştirerek Kitab-ı Mukaddes diye bugün hala onu uygulamaya çalışıyorlar ki birçok konularını almıyorlar onun. Peki.. E nasıl diyorsunuz siz bunu?

Bilmeyenler de aynı şeyi söylüyorlar. Bilmeyenler kim olur? Kim olur bilmeyenler? Mekkeli Müşrikler olur. Ve bugünkü Yahudi ve Hristiyan olmayan kişiler olur değil mi? ‘Aynı şey’ dedikleri nedir? Mesela bugün Hristiyanın ve Yahudinin Kuran-ı Kerim’e inanma mecburiyeti var mı? Kendi Kitablarından dolayı? İnanmadıkları için.. İnanmıyorlar, ne diyorlar? Ne demiş oluyorlar bunlar? Allah.. “Kuran Allah’ın Kitabı değildir.” demiş olmuyorlar mı? “Muhammed Allah’ın Peygamberi değildir.” demiş olmuyorlar mı? Kuran-ı Kerim için ‘Muhammed’in Kitabı’ diyorlar. Yani ‘Muhammed’in yazdığı Kitab’ diyorlar. İslam için de ‘Muhammedîlik’ diyorlar. ‘Allah’ın dini’ demedikleri için ‘Muhammed’in uydurduğu bir din’ diyorlar. Peki.. Ehli Kitab’dan olmayanlar ne diyor? Yani Yahudi ve Hristiyanlar bunu diyor da; Yahudi ve Hristiyan olmayanlar ne diyor? “Kuran Allah’ın Kitabı.” diyorlar mı? Demiyorlar. “Muhammed Allah’ın Peygamberi.” diyorlar mı? Demiyorlar. O zaman ne farkları var bunların? Hangisinin durumu daha kötü? Aynı değil.. Ehli Kitab’ın daha kötü. Ellerinde Kitab var. Bildikleri halde bunu söylüyorlar. Öbürleri bilmediği halde bunu söylüyor. Müşriklerin durumu onlardan biraz daha iyi.

Peki bizim gelenekte hangisi öne alınıyor? Ehli Kitab’ı öne alıyorlar. Ehli Kitab’ı, her zaman söylüyorum, gereksiz yere şımartarak hak etmedikleri bir yer veriliyor onlara. Kuran-ı Kerim’e bakarsanız eğer Ehli Kitab müşriklerden daha aşağı seviyededir. İşte zaten bu ayet de onu göstermiyor mu? Bilmeyenler de öyle söylüyor. Peki sizin bildiğinizin farkı ne? Hiç bir temelleri yoktur diyor. Mesela “Canım ya bırak..” diyorlar, “Allah öyle bir Kitab indirmemiştir.” diyorlar. Mesela işte ateistler, yani İslam’ı kabul etmek istemeyenler, “Tamam biz Allah’a inanıyoruz. Amenna ve saddekna ama Allah niye bana karışsın ki kardeşim?” diyor ya.. “Allah böyle şeyleri emretmez ya..” “Ya ben namazı kılsam, oruç tutsam Allah’a ne faydası var ne de zararı var. Niye emretsin kardeşim? Siz kendi kendinize bir din oluşturmuşsunuz, haydi gidin!”

Peki bunun Kuran-ı Kerim’de ayetleri var mı? Tebareke Süresini açsanıza.. İmtihanda kaybedeceksiniz bu gidişle yoksa, karışmam, bak. Yakında ikinci dönem geliyor zaten, karneleriniz zayıf gelirse karışmam. Tebareke Suresinde 561. sayfa.. Şubat tatili geliyor, onun için diyorum. Şimdi.. 6. ayetten itibaren;

(Tebareke (Mülk) Süresi 6. ayet:

Ve lillezîne keferû bi rabbihim azâbu cehennem, ve bi’sel masîr

Rablerini inkâr edenler için cehennem azabı vardır. Ne kötü varılacak yerdir orası!)

Ve lillezîne keferû bi rabbihim azâbu cehennem

“Rablerine karşı kafirlik yapanlar, yani Allah’ı görmezlikten gelenler, hayatı yaşarken Allah’ı devre dışı bırakanlar, “Allah benim işime niye karışsın ki?” diyenler için cehennem azabı vardır.”

ve bi’sel masîr

“ne kötü hale gelmektir o! Ne idiler, ne oldular?”

(Tebareke (Mülk) Süresi 7. ayet:

İzâ ulkû fîhâ semiû lehâ şehîkan ve hiye tefûr

Oraya atıldıklarında, onun kaynarken çıkardığı korkunç uğultuyu işitirler.)

İzâ ulkû fîhâ

“oraya atıldıkları zaman”

semiû lehâ şehîkan ve hiye tefûr

“bu cehennem böyle kaynarken oluşturduğu bir ses duyacaklardır.”

Mesela soba yanarken bir ses çıkarır değil mi? O odun sobasını düşünün, yandığı zaman bir ses çıkarır. O ses ne sesi biliyor musunuz? O içeride yanan oksijeni dışarıdan içeriye alıyor ya bu şeydeki, o havanın şeye giriş sesi, sobaya. E cehennem çok daha büyük bir şey olduğu için aynı şekilde hava cehenneme girerken çıkardığı o uğultu..

semiû lehâ şehîkan

“o cehennem için bir ses, bir uğultu işitirler.”

ve hiye tefûr

“o kaynadığı,”

Kaynar böyle, müthiş bir şekilde şey yapıyor. Mesela o köz halinde olduğu zaman bakarsın da sanki kaynar gibi bir görüntüsü vardır.

(Tebareke (Mülk) Süresi 8. ayet:

Tekâdu temeyyezu minel gayz, kullemâ ulkıye fîhâ fevcun seelehum hazenetuhâ e lem ye’tikum nezîr.

Neredeyse cehennem öfkeden çatlayacaktır! Oraya her bir topluluk atıldıkça oranın bekçileri onlara, “Size bir uyarıcı gelmemiş miydi?” diye sorarlar.)

Tekâdu temeyyezu minel gayz

“Kininden sanki ikiye ayrılacak..”

Mesela bazen sobayı yak, nerdeyse soba çatlar gibi olur böyle.. Odunla doldurduğunuz zaman çatlayacak zannedersin.

kullemâ ulkıye fîhâ fevcun

“onun içerisine her bir bölük bırakıldığı zaman”

Tabi bu ateşin etrafında kızarıyorlar. Yanmıyorlar, kızarıyorlar. Derileri yanıyor, içlerine kadar işliyor.

seelehum hazenetühâ

“Cehennemin bekçileri onlara sorar”

e lem ye’tikum nezîr

‘”Size bir uyarıcı gelmedi mi? Başınıza bunların geleceğini söyleyen çıkmadı mı?” derler.’

(Tebareke (Mülk) Süresi 9. ayet:

Kâlû belâ kad câenâ nezîrun fe kezzebnâ ve kulnâ mâ nezzelallâhu min şey’in entum illâ fî dalâlin kebîr.

Onlar da şöyle derler: “Evet, bize bir uyarıcı gelmişti. Fakat biz onu yalanlamış ve ‘Allah hiçbir şey indirmemiştir. Siz ancak büyük bir sapıklık içindesiniz’ demiştik.”)

Kâlû belâ

‘”Geldi tabi, elbette” derler.’

kad câenâ nezîr

“Geldi.” Çünkü orada yalan söylemenin bir anlamı yok artık.

fe kezzebnâ

“Ama biz yalana sarıldık. Biz yalan söyledik.”

ve kulnâ mâ nezzelallâhu min şey’

‘”Allah böyle bir şey indirmemiştir.”

Allah niye böyle Kuran indirsin kardeşim, İste Muhammed yazmış. Allah niye Kitab indirsin ki?”

in entum illâ fî dalâlin kebîr

‘”Siz çok büyük bir çok yanlış yoldasınız ya, çok yanlış düşünüyorsunuz. Allah bana niye karışsın kardeşim, ya? Öyle dedik.’

(Tebareke (Mülk) Süresi 10. ayet:

Ve kâlû lev kunnâ nesmeu ev na’kılu mâ kunnâ fî ashâbis saîr.

Yine şöyle derler: “Eğer kulak vermiş veya aklımızı kullanmış olsaydık, şu alevli ateştekilerden olmazdık.”)

Ve kâlû lev kunnâ nesmeu ev na’kilu

“Keşke söz dinleseydik, ya da aklımızı çalıştırsaydık!”

mâ kunnâ fî ashâbis saîr.

“Cehennemliklerin içinde olmazdık.”

(Tebareke (Mülk) Süresi 11. ayet:

Fa’terefû bi zenbihim, fe suhkan li ashâbis saîr.

İşte böylece günahlarını itiraf ederler. Artık alevli ateştekiler Allah’ın rahmetinden uzak olsun!)

Fa’terefû bi zenbihim“Suçlarını itiraf ettiler.”

Ne demek? Bu dünyada gerçeği gayet iyi anladılar. Ama yalana sarıldılar demektir.

mâ kunnâ fî ashâbis saîr.“Ya söz dinleseydik, ya da aklımızı çalıştırsaydık!”

Ya bu kadar nimeti vermiş olan Allah hiç emir vermez mi? Tabi ki verecektir. Allah bizi boşuna mı yarattı? Ebedi hayatı boşuna mı? Böyle şey olur mu?

Evet, şimdi.. Peki.. Efendim? Ha, ayetin sonu kaldi diyor Yahya, hakli tabi.. Şimdi dışarıdaki arkadaşlar da diyor, “Bazen..” diyor “Böyle videoyu hemen bitiriyorsunuz, niye bitti?” diye. Aman ona dikkat edelim gerçekten..

fallahü yahkümü beynehüm yevmel kıyameti fima kanu fihi yahtelifun.

“Allah ahirette, Kıyamet Gününde ihtilaf ettikleri konuda aralarında hükmünü verecektir.”

Şimdi ben size bir şey söyleyeyim, onunla bitireyim. Bugün biz, Müslümanların ellerinde bir Kitab var bu Kuran-ı Kerim’e inanmadığını söyleyen bir Müslüman cemaat tanıyor musunuz? Peygambere inanmadığını söyleyen birisi var mı? Hatta Kuran-ı Kerim’i ezberlerler, güzel okuma yarışmaları yaparlar, hatta hatta çok, en güzel yazılarıyla yazarlar, en iyi kılıflarda, altın yaldızlı kılıflarda, cok guzel kılıflarda asarlar, bir şeyde.. Kuran ziyafetleri yaparlar, falan filan.. Peki, biz bu insanları okudukları ve inandıkları, biz bu Kuran’a kesinlikle uyarız dedikleri Kuran’a çağırdığımız zaman çok açık ayetleri gördükleri halde, çok açık hadisleri gördükleri halde görmezlikten gelenlerle öbürlerinin ne farkı var söyler misiniz? Ne farkı var? Bir de bunun üzerinde düşünelim bakalım.

Peki şimdi reklamlara başlıyoruz; şimdi biliyorsunuz biz iki senedir Kuran-ı Kerim’i anlama, meal bilgi yarışması yapıyoruz. Bu sene üçüncüsünü inşallah yapacağız. Otuz kadar sivil toplum kuruluşunun üye olduğu Kuran’ı anlama platformumuz var. Kuran-ı Kerim meal bilgi yarışması.. Bu sene yirmi dört merkezde yapılacak. 8 Mayıs 2011’de olacak inşallah. Son kayıt tarihi de 17 Nisan 2011’de. www.kuranianlamaplatformu.com sitesine girdiğiniz zaman görürsünüz ve bizim burada arkadaşlarımız size.. Yani alabileceğiniz kadar broşürler vardır, alıp eşinize dostunuza dağıtabilirsiniz. İşte Sait Bey gösteriyor orada.

Bir de muhterem arkadaşlar, Kuran-ı Kerim’in otuzuncu cüzünün meali, biliyorsunuz çıktı, bunu kısa sürede bitirdik. Bunun ikinci baskısını yaptık ama ikinci baskıya Yasin Suresini, Tebareke Suresini, işte Ayet-el Kürsi, Fatiha Suresi, ondan sonra Amenerrasulu, onları da ilave ettik. Dolayısıyla tabi biliyorsunuz, zaten sonunda namazın nasıl kılınacağı, namaz içerisinde okunan dualar filan da var. Bunu şimdi bu hafta çıkmış. Keşke biz yurtdışına gitmeden önce çıksaydı, çünkü oralarda da çok istediler bundan. Ama yoktu. Bunu da duyurmuş olduk.

Reklamlar bitti mi? Bitti tamam. Şimdi çay faslı..

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Taha Suresi 42-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mart 2025
2 Taha Suresi 25-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Mart 2025
3 Taha Suresi 9-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mart 2025
4 Taha Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Mart 2025
5 Meryem Suresi 85-98. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Şubat 2025
6 Meryem Suresi 73-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Şubat 2025
7 Meryem Suresi 64-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Şubat 2025
8 Meryem Suresi 56-63. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Şubat 2025
9 Meryem Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Ocak 2025
10 Meryem Suresi 41-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Ocak 2025
11 Meryem Suresi 35-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Ocak 2025
12 Meryem Suresi 16-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Ocak 2025
13 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
14 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
15 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
16 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
17 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
18 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
19 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
20 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
21 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
22 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
23 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
24 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
25 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
26 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
27 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
28 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
29 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
30 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
31 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
32 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
33 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
34 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
35 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
36 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
37 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
38 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
39 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
40 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
41 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
42 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
43 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
44 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
45 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
46 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
47 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
48 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
49 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
50 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
51 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
52 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
53 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
54 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
55 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
56 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
57 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
58 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
59 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
60 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
61 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
62 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
63 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
64 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
65 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
66 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
67 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
68 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
69 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
70 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
71 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
72 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
73 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
74 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
75 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
76 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
77 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
78 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
79 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
80 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
81 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
82 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
83 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
84 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
85 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
86 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
87 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
88 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
89 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
90 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
91 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
92 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
93 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
94 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
95 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
96 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
97 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
98 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
99 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
100 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
101 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
102 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
103 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
104 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
105 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
106 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
107 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
108 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
109 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
110 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
111 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
112 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
113 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
114 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
115 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
116 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
117 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
118 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
119 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
120 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
121 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
122 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
123 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
124 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
125 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
126 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
127 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
128 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
129 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
130 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
131 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
132 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
133 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
134 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
135 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
136 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
137 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
138 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
139 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
140 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
141 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
142 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
143 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
144 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
145 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
151 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
153 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
154 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
155 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
156 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
157 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
158 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
159 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
160 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
161 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
162 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
163 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
164 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
165 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
166 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
167 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
168 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
169 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
170 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
171 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
172 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
181 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
182 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
185 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
193 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
194 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
195 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
196 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
197 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
198 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
200 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
201 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
202 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
203 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
204 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
206 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
209 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
210 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
211 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
212 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
213 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
214 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
226 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
243 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
244 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
245 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
246 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
249 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
250 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
251 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
252 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
253 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
254 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
255 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
256 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
257 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
258 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
259 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
260 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
261 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
262 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
265 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
266 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
267 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
268 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
269 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
270 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
271 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
272 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
273 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
274 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
275 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
276 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
291 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
294 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
295 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
296 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
297 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
298 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
299 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
300 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
301 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
302 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
303 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
304 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
305 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
306 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
307 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
308 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
309 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
310 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
311 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
312 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
313 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
314 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
315 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
316 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
317 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
318 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
319 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
320 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
321 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
322 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
323 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
324 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
325 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
326 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
327 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
328 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
329 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
330 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
331 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
332 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
333 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
334 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
335 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
336 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
337 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
338 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
339 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
340 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
341 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
342 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
343 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
344 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
345 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
346 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
347 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
348 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
349 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
350 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
351 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
352 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
353 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
354 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
355 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
356 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
357 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
358 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
359 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
360 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
361 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
362 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
363 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
364 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
365 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
366 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
367 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
368 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
369 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
370 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
371 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
372 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
373 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
374 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
375 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
376 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
377 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
378 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
379 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
380 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
381 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
382 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
383 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
384 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
385 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
386 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
387 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
388 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
389 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
390 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
391 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
392 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
393 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
394 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
395 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
396 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
397 İcma 11 Ekim 2016
398 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
399 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
400 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
401 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
402 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
403 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
404 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
405 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
406 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
407 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
408 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
409 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
410 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
411 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
412 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
413 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
414 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
415 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
416 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
417 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
418 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
419 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
420 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
421 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
422 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
423 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
424 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
425 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
426 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
427 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
428 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
429 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
430 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
431 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
432 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
433 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
434 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
435 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
436 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
437 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
438 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
439 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
440 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
441 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
442 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
443 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
444 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
445 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
446 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
447 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
448 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
449 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
450 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
451 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
452 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
453 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
454 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
455 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
456 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
457 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
458 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
459 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
460 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
461 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
462 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
463 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
464 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
465 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
466 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
467 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
468 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
469 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
470 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
471 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
472 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
473 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
474 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
475 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
476 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
477 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
478 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
479 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
480 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
481 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
482 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
483 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
484 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
485 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
486 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
487 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
488 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
489 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
490 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
491 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
492 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
493 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
494 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
495 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
496 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
497 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
498 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
499 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
500 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
501 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
502 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
503 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
504 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
505 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
506 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
507 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
508 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
509 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
510 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
511 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
512 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
513 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
514 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
515 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
516 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
517 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
518 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
519 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
520 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
521 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
522 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
523 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
524 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
525 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
526 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
527 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
528 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
529 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
530 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
531 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
532 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
533 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
534 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
535 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
536 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
537 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
538 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
539 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
540 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
541 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
542 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
543 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
544 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
545 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
546 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
547 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
548 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
549 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
550 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
551 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
552 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
553 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
554 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
555 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
556 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
557 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
558 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
559 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
560 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
561 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
562 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
563 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
564 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
565 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
566 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
567 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
568 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
569 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
570 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
571 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
572 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
573 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
574 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
575 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
576 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
577 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
578 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
579 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
580 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
581 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
582 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
583 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
584 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
585 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
586 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
587 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
588 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
589 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
590 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
591 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
592 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
593 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
594 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
595 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
596 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
597 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
598 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
599 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
600 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
601 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
602 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
603 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
604 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
605 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
606 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
607 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
608 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
609 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
610 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
611 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
612 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
613 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
614 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
615 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
616 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
617 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
618 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
619 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
620 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
621 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
622 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
623 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
624 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
625 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
626 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
627 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
628 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
629 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
630 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
631 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
632 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
633 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
634 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
635 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
636 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
637 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
638 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
639 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
640 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
641 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
642 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
643 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
644 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
645 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
646 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
647 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
648 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
649 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
650 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
651 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
652 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
653 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
654 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
655 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
656 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
657 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
658 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
659 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
660 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
661 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
662 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
663 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
664 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
665 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
666 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
667 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
668 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
669 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
670 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
671 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
672 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
673 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
674 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
675 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
676 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
677 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
678 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
679 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
680 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
681 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
682 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
683 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
684 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
685 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
686 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
687 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
688 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
689 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
690 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
691 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
692 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
693 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
694 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
695 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
696 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
697 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
698 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
699 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
700 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
701 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
702 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
703 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
704 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
705 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
706 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
707 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
708 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
709 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
710 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
711 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
712 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
713 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
714 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
715 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
716 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
717 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
718 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
719 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
720 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
721 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
722 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
723 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
724 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
725 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
726 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
727 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
728 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
729 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
730 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
731 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
732 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
733 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
734 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
735 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
736 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
737 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
738 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
739 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
740 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
741 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
742 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
743 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
744 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
745 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
746 Hac 11 Kasım 2008
747 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
748 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
749 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
750 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
751 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
752 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
753 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
754 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
755 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
756 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
757 Oruç 26 Ağustos 2008
758 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
759 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
760 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
761 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
762 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
763 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
764 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
765 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
766 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
767 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
768 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
769 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
770 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
771 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
772 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
773 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
774 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
775 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
776 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
777 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
778 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
779 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
780 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
781 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
782 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
783 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
784 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
785 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
786 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
787 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
788 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
789 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
790 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
791 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
792 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
793 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
794 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
795 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
796 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
797 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
798 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
799 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
800 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
801 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
802 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
803 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
804 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
805 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
806 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
807 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
808 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
809 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
810 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
811 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
812 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
813 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
814 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
815 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
816 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
817 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
818 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
819 Mearic Suresi 27 Mart 2007
820 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
821 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
822 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
823 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
824 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
825 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
826 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
827 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
828 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
829 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
830 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
831 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
832 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
833 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
834 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
835 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
836 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
837 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
838 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
839 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
840 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
841 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
842 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
843 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
844 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
845 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
846 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
847 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
848 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
849 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
850 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
851 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
852 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
853 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
854 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
855 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
856 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
857 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
858 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
859 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
860 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
861 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
862 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
863 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
864 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
865 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
866 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
867 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
868 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
869 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
870 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
871 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
872 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
873 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
874 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
875 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
876 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
877 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
878 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
879 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
880 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
881 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
882 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
883 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
884 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
885 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
886 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
887 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
888 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
889 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
890 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
891 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
892 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
893 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
894 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
895 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
896 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
897 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
898 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
899 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
900 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
901 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
902 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
903 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
904 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
905 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
906 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
907 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
908 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
909 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
910 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
911 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
912 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
913 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
914 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
915 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
916 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
917 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
918 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
919 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
920 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
921 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
922 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
923 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
924 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
925 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
926 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın