Vitir Namazı -2

2 Mayıs 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

“Vele na maruviye ennealeyhisselati vesselam kanete kablel ruku: bizim delilimizde şudur; Peygamber(sav) rukudan önce kunut yapmıştır”. “Ve maza ala nısfışşey ahiruhu: bir şeyin nısfına yapılan ilave onun sonu olmuş olur”.

Enes Hoca: Şafilerin “vitru ahira” demek rukudan sonrası demektire cevap veriyor.

Abdulaziz Hoca: Tabi ahirini öyle yorumlamış oluyor. Ben zaten baştan da bunu Hanefilerin delili zannederek ondan sonra şaşırmıştım ya. Yani “ahiruhu” derse rekatın sonunda demektir. Biz de zaten rekatın sonunda yapıyoruz, rukudan sonra değil. Şafilerde bu rukudan sonra diye yorumlamışlar. Hadisin kendisinde rukudan sonra diye bir ifade yok. “Ve yaknutu fi cemi sunneti hilafeni”,

Enes Hoca: Seneti!

Abdulaziz Hoca: Seneti. Seneti tabi. “Ve yaknutu cemi seneti hilafen Şafii(rh) fi gayrin nısfıl ahiri ramadan” evet burada az önce sizin söylediğinizi almış. Senenin bütününde kunut yapar-hanefiler öyle yapıyorlar- ama İmam Şafi diyor ki ; sadece Ramazan’ın ikinci yarısında kunut olur vitir namazında. “Li kavli Aleyhisselatuvesselam li Hasebni Ali(ra) duai kunut ical haza fi vitrike min gayrı fasl”. Hanefilerin delili bu. Peygamber Efendimiz Hz.Ali’nin oğlu Hasan’a demiş ki kunut duasını okuduğu zaman vitirde bunu okursun. Öğrettiği zaman vitirde bunu okursun demiş. “Ve yakrahu fi kulli rekatin vitri: vitrin her rekatında kıraatte bulunur”. “Fatihati kitabi sureten: Fatihayı ve bir sureyi okur”,”Li kavli teala fakrahu ma teesirel minel kuran” bu ayetten dolayı biz bunu bir kaç kere şey yapmıştık bunun onlara delil olmayacağına dair. Tekrar yapmaya gerek yok. “Ve in erade en yaknut tekebbera”. Delil değil bunlara ama onu delil alıyor, Hanefiler bunu her zaman delil alıyor. Bu ayet namazla ilgili değil, gece kalkıp kuran okumakla alakalı. Onu defalarca burada anlatmıştık.

Katılımcı: Zahiriler delil alıyorlar.

Abdulaziz Hoca: Bunu mu delil alıyorlar? Kuran okunmasıyla ilgili. Zaten Zahirileri ben hiç anlayamam. Neyin peşinde koştuklarına bir türlü aklım ermez.

Abdurrahman: Kunut duasına hocam hasen bir şeydir diyorlar. Farz namazın son rekatında okunabilir, vitir de dahil. Terkederse bir şey yoktur.

Abdulaziz Hoca: Okusan da olur okumasan da olur. “Ve in erade en yeknut mutekebbera: kunutta bulunmak istediği zaman tekbir alır”. “Le enel halate kad ihtalefet: çünkü durum değişmiştir”. Aslında Şafi’de de işte Şafi’de tekbir alıyor, tekbir alıyorsan rukuya git diyor. “Ereda” de enteresan. Hem vaciptir diyorsunuz

Yahya: Yapmayacağım derse bir şey olmaz mı Hocam?

Serkan: Şafi’de bir şey olmaz.

Yahya: Yok Hanefi için diyorum.

Abdulaziz Hoca: Bayındır: Hanefi’de bir şey olmaz değil, yapması lazım vaciptir. Tabii Hanefilere göre öyle. Ama “in erade”yi niye söylemiş? “Ve iza farada minel kıraati kebbera” diyecek “erade en yeknut” ne demek?

Yahya: “Le ennel harete kad ihtalafet” ne demek asıl onun üstünde durmak lazım.

Abdulaziz Hoca: “Le ennel halete kad ihtalafet” hayır, kıraatten duaya dönüşüyor ya. Yani kıraat halinden dua,haline dönüşüyor. Eğer mantık buysa Şafilerin Hambelilerin görüşü daha uygun. “Ve rağfa yedeyhi: iki elini kaldırır”. Aslında Şafiler de kaldırıyor iki elini ama böyle kaldırıyor, Hanefiler böyle kaldırıyor. Tekbir de iki elini kaldırarak tekbir alır Allahu Ekber diyor. Mesela burada “fulyedin” şeyini de söylemedi yani”vucuben” mi “yedben” mi “neflen” mi. “Ve kanete: ve kunutta bulunur”.”Li kavli Aleyhisselati vesselam” haa tamam delilini söylemiş tamam. “Li kavli A. Vesselam: Peygamberimiz buyurduğu için”. “La turfeul eydi illa fisebni mevatina: eller yedi yerden başkasına kalkmaz”,”ve zekere minhel kunute: bunlardan birisi de kunut” diye zikretmiştir. Bu delile dayanıyormuş.

Enes Hoca:( 5:44) demiş ki”ve kaideyhi kema fi tekbiratun iftitah bil asamu” demiş.

Abdulaziz Hoca: Sağırlar, o zaman onu imam yapması lazım. Sağırlara bunu bildirmek için. Evet. “Ve la yaknutu fi salati gayriha” şeyden vitrin dışında kunut “Şafi (rh) fecri” İmam Şafinin fecirde muhalefeti vardır. “Kaneti fi salatil fecr şehran innel sutuhet: Peygamber efendimiz sabah namazında bir ay kunutta bulundu”. O kurraların öldürülmesi sırasındaydı. “Summe terkeu: sonra bıraktı””Fe in kanetel imami fi salatil fecr yeskutu men halfehu inde Ebi Hanifete: imam kunutta bulunursa arkadındaki cemaat susar EbuHanife’ye göre”,”ve Muhammedin(ra) İmam Muhammed’e göre. “Ve kale EbuYusufe” bu zaten sadece ramazanda oluyor. Ebu Yusuf da demiş ki rahimehullah “yutabiuhu: imama uyar cemaat bu konuda”. Yani cemaat de okur. “Le ennehu tebeun bi imamihi”. Ne demek bu?

Enes Hoca: Muhtedi imama tabidir, tabi olması gerekir.

Abdulaziz Hoca: Olmaz. Okumayan için olur. Okumaması için. EbuYusuf’a bu olmaz, öbürlerine olur. Susması lazım çünkü imama tabidir. İmam okudu, kendisi de okusa tabi olmaz.

Enes Hoca: “yetbeu el imame fil kırati kunut ennehu  sebaunel imam” diyor

Abdulaziz Hoca: Yukarının delili oluyor, Ebu Yusuf’un delili olmuyor.

Enes Hoca: Ebu Yusuf’un

Abdulaziz Hoca: Bir daha anlatsana.

Enes Hoca: “yetbeuhu  el yetbeul imame fil kıraatel kunut bi ennehu tebea bima fe la yuhalifuhu” diyor.

Abdulaziz Hoca: İmam kıraatte bulunduğu zaman cemaat susar diye bir şey yok mu?

Yahya: Kıtaat saymıyor, kuranı kerimden olmadığı için kıraat saymıyor.

Abdulaziz Hoca: O zaman “yetbehu”nun anlamı ne? O da okur sen de okursun demektir. Tabi olmak o manaya gelmez ki. Mustakilden hareket etmektir. “Vel kunutu müştedun fihi” ayrıca kunut müştehidun fih”tir. Yani içtihatla ortaya konmuş bir husustur diyor. Yani demek bunlar da hadislerin bu konuda yeterli olmadığı kanaatindeler. “Vele huma” Ebu Hanife ile İmam Muhammed’in delili “ennehu mensuhun vela mutebaati fihi”.

Enes Hoca: Sabah namazında kunut okumak konusunda.

Abdulaziz Hoca: Olmadı ki işte. “Ennehu” derken “hu” zamirini nereye götürüyor?

Enes Hoca: Sabah namazı kıldırmak mensuhtur derler.

Yahya: “İn kenetehu dedi ya çünkü. Peygamberimiz bir ara yaptı sonra terk etti.

Abdulaziz Hoca: Ben şeyi unuttum. Benim zihnimde “salatil vitr” var bu “salatil fecr”miş.

Yahya: Araya sabah namazı konusu girdi ya.

Abdulaziz Hoca: Anladım anladım. Ben salatu vitr olduğu için şey yapamadım. Tamam tamam doğru. Sabah namazı ile ilgili. Ama ne oldu ki. Tekrar alalım. “Fe in kanetel imame fi salatil fecri yeskut” tamam, biz şimdi Hanefi cemaat olarak imamın arkasında namaz kılarsak imam da şafi ise kunutta bulunuyorsa sabah namazında. Hah şimdi anlaşıldı. Biz susacağız demek istiyor. Ebu Hanife’ye göre ve Muhammed’e göre. Ebu Yusuf demiş ki; ona uyar, madem imama uymuş bu da kunut yapsın diyor. Duayı okusun değil. Buda kunut yapsın. Anladım şimdi. Az önceki mantık hiç tutmadı. Ben bunu hep vitir namazı olarak düşündüm. Şey yapamamışım demek ki. Çünkü kunut müştedin fihtir. Burada içtihad yapmıştır sen de imama uyduysan uy. Herşeyine uy demiş oluyor.

Katılımcı: Şafilerde sesli okunuyor.

Abdulaziz Hoca: Sen de ona uy demiş oluyor, uy. Sen de yap duayı diyor yani. “Vele huma” EbuHanife ve İmam Muhammed’e göre “ennehu” bu sabah namazında kunut “mensuhun” nesh edilmiştir. Yani iki ay Peygamberimiz yaptı bıraktı diyor. “Veleam tabe fihi” böyle mensuh olan bir şeyin imamına da insan uymaz susar durur demiş. “Summe kıle: sonra dendi ki”, “yakufu kaimen: ayakta durur”. “Li tabiahu fi ma tecibun tabiatuhu” yani cemaatin imama uyması vacip olan yerde, imam çünkü kıyamdaysa kıyamda durur, rukudaysa ruku da durur cemaatin yapacağı o dur. O zaman imam ayakta olduğu için cemaat ayakta durur denmiş. “Yekıle yek’udu” bir de denmiş ki oturur imamı pretesto için. “tahtihan lil muhalefeti” imama muhalefetini göstermek için. Protesto için oturur diyor.

Serkan: İki havuzda bir anda yüzülmez.

Abdulaziz Hoca: Ne?

Serkan: Diyorlar ya islamda şu anda iki havuzda bir anda yüzemezsin. O mezhepden bu mezhebe geçemezsin ya. Adam diyor ki Hanefiysen Hanefi kal. İki havuzda birden yüzemezsin.

Abdulaziz Hoca: Sanki başka dinlerde iki havuzda birden yüzülüyormuymuş?

Serkan: Bana söyledi ben zaten yüzme bilmiyorum, bir havuza bile giremiyorum.

Abdulaziz Hoca: Hayır de ki iki havuzda birlikte yüzen var mı yeryüzünde, öyle bir adam tanıyormusunuz?

Serkan: Yok da, onun için onların dediği şu mesela sen dediğin zaman ben şafiyim hanefide böyledir ben böyle yapıyorum dediğin zaman, yok iki havuzda bir anda nasıl yüzebilirsin.

Abdulaziz Hoca: Onu nereden bulmuşlar ya, bayağı zekice bir şey.

Serkan: Bana söyledi, ben zaten yüzme bilmiyorum.

Enes Hoca: Ben o havuzu deleyim şu anda.

Abdulaziz Hoca: Sen de ona şu cevabı ver, de ki; yani bir adam bir havuzda yüzdüyse ömür boyu o havuzda mı yüzmesi lazım. Öyle diyeceksin yani. Sen köyde mesela bir havuzda yüzdün. Bir daha yüzmek istiyorsan her zaman köye gideceksin. Havuz yıkılmışsa yaptıracaksın.

Katılmcı: Bu yüzmeyi iyice öğrenememiş, İstanbul’da başka havuzda yüzmek zorunda kalmayabilir.

Abdurrahman: Hocam bir de böyle muhalefet herhalde çok olduğu için şu anda Küliye caminde şey yapmışlar, aynı anda dört şey kılıyor.

Abdulaziz Hoca: Orada hiç bir muhalefet yok değil mi? Ne kadar üzücü bir ifade. Diyarbakır’da da öyle.

Abdurrahman: Herhalde öyle muhalifler çoğaldığı için zamanında..

Abdulaziz Hoca: Diyarbakır’da şu anda kılınıyor yani. Bir tarafta Şafiler kılıyor bir tarafta Hanefiler kılıyor. Ulu Caminde. Evet iki ayrı namaz kılınıyor. Şafiler bölümünde cemaat daha çok galiba.

Katılımcı: Doğu ve güney doğuda Şafiler daha çok onun için.

Katılımcı: Kabede de öyle olduğu sonra kaldırıldığı söyleyor.

Abdulaziz Hoca: Kabede de tabi dört tane makam vardı. Yani demek ki islam alemi bayağa badirelerden geçmiş yani. Şuandaki halimize şükredelim.

Yahya: Neye göre kılınıyor kabede namaz? Hambeliye göre mi?

Katılımcı: Hambeli’ye göre.

Yahya: Yoksa ortak bir şey mi yapılıyor.

Abdulaziz Hoca: Hambelilere göre kılınıyor. Şimdi Hambeliler kendilerini hadis ehli kabul ediyorlar ya. El hadis, o zaman Peygamberimizin yaptığını yapıyoruz diyorlar.

Abdurrahman: Bunu Hocam özgürlük olarak, işte mezheplerde özgürlük varmış, hepsi bir arada yer alıyormuş.

Abdulaziz Hoca: Amma da özgürlük!

Mehmet Hoca: Benim duyduğum şu: İmam Hanefiyse vitir namazını Hanefilere göre kılıyorlar.

Abdulaziz Hoca: Nerede?

Mehmet Hoca: Suudilerde, imama göre. İmam ne ise itiraz etmiyorlar.

Abdulaziz Hoca: Tabi canım burada zaten onu söylüyor, imama itiraz etme otur.

Mehmet Hoca: Cenazede imam Hambeli olduğu için öyle. Eğer Şafiyse eğer Hanefiyse sorun teşkil etmiyor.

Enes Hoca: Orada zikredilen tüm şekillerde vitir okuduğunu gördüm.

Abdulaziz Hoca: Selamsız

Enes Hoca: Üç rekatta,üç rekt birlikte yapıyor,hiç oturmadan üç rekattan sonra kalktığını gördüm. Hiç kimse itiraz etmiyor.

Abdulaziz Hoca: Bayındır: O şeye kalmış bildiğim kadarıyla, Mehmet Hoca’nın dediği gibi imamın tasarrufuna bırakılıyor o.

Mehmet Hoca: Mesela bazı teravih namazını sekiz rekat kıldığını gördüm.

Abdulaziz Hoca: Tamam. “yukıle yekuudu” demiş ki; oturur. Yukıle tabi zayıf bir görüş olduğunu ifade etmek için. “Tahtihan lil muhalefeti” pretesto için yani. Adama muhalefetini göstermek için oturur. “Le ennes sakide şerikud dai” sakid dainin ortağıdır. Yani sustuğu zaman dua edeni ikrar etmiş sayılır, onu kabul etmiş sayılır demiş. “Vel evvelu” ama daha açık olan mezhep açısından delillere daha yakın olan öncesidir. Sukut ederek ayakta bekleyecek yada Ebu Yusuf’un dediği gibi duaya iştirak edecek. Evet, işte burada Serkan’ın söylediğini söylüyor. “Ve dellet el meseletu ala cevazil iktidai biş şefaviyyeti” yani Şafilere de uyulabilir, onu da gösteriyor. Demek ki onlar da müslümanmış! Tevbe estağfurullah. Ona delalet eder diyor. Şafilere uyulacağını gösterir. “Ve alel mutebaati fakaratil kunuti fil vitri” vitirdeki kunut kıraatine de uyabilir. “Ve iza alimel muktedi min hu ma yezmuhu bihi fesade salatihi kel faslı ve gayrihi la yucziuhul iktidau bihi” ama diyor ki; eğer muktedi bilirseki kendine göre namazı bozacak bir durum olursa. “Fast”ı kan ile ilgili mi söylemiş oluyorlar?

Enes Hoca: Evet.

Abdulaziz Hoca: “Fasada” kanı emmek değil mi?

Enes Hoca: Kanın çıkması

Abdulaziz Hoca: Kanın çıkması ama emerek, ben öyle biliyorum “fasd” kelimesini. Tamam yani, kanın ister vakumla çıkarılması olsun ister başka şekilde olsun adamın baktın vücudundan kan çıkmış hem de namaz kıldırıyor, o zaman ona uyması kifayet etmez. Halbuki eder, niye etmesin. İşte asıl muştehadun fih olan bu. Yani sanki hanefiler kan abdesti bozar derken bir delile dayanıyorlarmış da.

Serkan: Akarsa hiç birine tabi olmaması lazım şafiler. Çünkü mesela el sıkma olayında.

Abdulaziz Hoca: Sen şimdi bizim imamlara laf dokunduruyorsun haa.

Serkan: Buna dayanarak söylüyorum.

Abdulaziz Hoca: Gördün mü sen, hangi imamın hanımı tokalaşarak namaza geçtiğini gördün ki. Tahmin ediyorsun yani. Şimdi, daha önce şey yaptık ya. Şafilerin kadına dokunarak abdest bozulur görüşünün herhangi bir delili yok. Yanlış bir içtihattır. Hanefiler de aynı kan abdesti bozar derken onlarında dayandıkları sağlam bir delil yok. Şafilerin dayandıkları delil en azından subutu kati hiç olmazsa. Hanefilerin dayandıkları delilin subutu da kati değil. Yani o “el vudu min kulli lem in sailin”i sadece kendileri rivayet etmiş, başka kimse rivayet ettiği yok.

Katılımcı: Bundan dolayı kan necis bir şey olduğu için, necis bir şey insanın içinden çıksa

Enes Hoca: Kan necistir ya.

Abdulaziz Hoca: Haa kan necis olmuş oluyor çıkarsa namazı bozar mı?

Enes Hoca: Abdesti mi namaz mı?

Aynı Katılımcı: Abdesti.

Abdulaziz Hoca: Yok canım. Hanefiler zaten öyle bir delil kendileri oluşturmuşlar. Kan abdesti bozmaz canım. Hanefilerinkini de bozmaz.

Katılmcı: Hocam şöyle düşünmek lazım: yani vücutta dolaşan kan pis değil ki.

Abdulaziz Hoca: Zaten “evdamen mesfuhan” diyor ya. Ona dayandırıyorlar: akan kan. Bir de onun haram olması da “harremel habais” ayetine dayandırıyorlar. Allah bir şeyi haram kılmışsa o habistir. Evet.

“Vel muhtarifil kunute el ihfahu: kunut da muhtar olan, tercih edilen gizli okumaktır duayı “ve ennehu duaun” çünkü kunut duadır demiş. Gerçi Hambeliler ve Şafiler sesli okuyorlar.

Katılımcı: Muhalefet olsun diye.

Abdulaziz Hoca: Allahu alem.

Şimdi Bab-ı Nevafil’e gelmiş olduk. Ve bu da

Yahya: Ramazanda cemaatle kılınması meselesi var. Ramazan dışında tek kılınıyor da Ramazan’da cemaatle kılınıyor?

Abdulaziz Hoca: Vitrin mi? Onda problem yok. Zaten teravih namazının dayanağı ne?

Yahya: Bundan daha güçlüya şimdi şey olarak.

Abdulaziz Hoca: Farketmiyor ki. Şimdi Peygamber(sav) ile mescid-i mebevide namaz kılanlar, yani Peygamberimiz itikaftayken her gece kıldığı onbir rekatı kendi başına kılarken millet uymuş. Onbir rekat da sekiz artı üç değil mi? Haa uyarak kılmışlar. Peygamberimiz sizin namazınız olmadı dememiş. Birinci gün, ikinci gün, üçüncü gün(sonra) kılmamış. Artık bu yerleşik bir şey haline gelecek diye kılmamış üçüncü gün. Bu neyi gösteriyor? Demek ki nafile namazda da bir insan diğerine uyabilir.

Katılımcı: 21:33 Bu cematleştirme mesla teravihde olsun, Hz. Ömerin uygulaması .

Abdulaziz Hoca: Tabi tabi Hz.Ömer, buna ama bayağı dayandırıyorlar. Mesela salatu teravih diye rivayetlere baktığın zaman buraya dayandırıyorlar. Şimdi Peygamber(sav) bunların cemaat olmasını yadırgadığı yok. Tamam. Ondan dolayı Hanefiler diyorlar ki işte bir nafile namaz için çağrı yapılmaz da, birileri gelmişken nafile namazı kılınır. Buna dayanarak söylüyorlar. Doğru bir mantık. E öyleyse nafileyse daha da kuvvetli nafile. Yani zayıf olan nafile cemaatle kılınıyorsa kuvvetli olan nafile niye kılınmasın? Pekala kılınabilir. Hz. Ömerin yaptığı şu: bakmış ki ramazanda herkes namaz kılıyor, bazısı cemaatle kılıyor bazısı ferdi kılıyor camide, dağınık. O zaman ben size bir imam tayin edeyim de madem kılıyorsunuz imamla beraber kılın demiş. Ama onun da bidat olduğunu anlamış kendisi kılmamış. Evlerinde yatanlar demiş bunlardan daha iyi, hiç olmazsa bidata karışmış olmadılar demiş.

Serkan: Hz. Ömer mesela niye öyle yapıyor. Çünkü Peygamberimiz demiş eğer ben korkmasaydım sizin üzerinize farz olacağından korkmasaydım bunu devamlı kılardım. Onun için terk etmiş, Hz. Ömer böyle bir korku olmadığını gördüğünden dolayı böyle devam etmiş.

Abdulaziz Hoca: E tamam o zaman kendi de kılsaydı?

Katılmcı: Sahabe ramazanda öyle bir mescidin içinde namaz kılması başka zamanda kılmadığını ramazan için sadece mescidde namaz kılması

Abdulaziz Hoca: Onlar, Peygamberimiz(sav) ramazanın dışında nafile namazları mescidde kılmıyor, evinde kılıyor. Ama itikafta olduğu için itikaftayken evine gitmesi diye bir şey yok.

Enes Hoca: Hatta hasırdan küçük bir hücre yapmıştır diye var Buhari’de.

Abdulaziz Hoca: Evet. Her zaman kıldığı onbir rekatı bu defa mescidde kılıyor. Mecburen mescidde kılıyor. Bir de adeti, kıraatını yüksek sesle yapıyor. Gece namazını. Zatwn ayette de onu gösteren şeyler var yani. Gündüzün sessiz gece sesli olmasına dair. Onu kılarken de camide bulunan, mescid herkese açık yirmi dört saat. Bir kaç kişi arkasında onlarda Peygamber kılıyor, onlar da namaza durmuşlar. İkinci gün de öyle olmuş, üçüncü gün bu defa Peygamberimiz sessiz kılmış demek ki.

Katılmcı: Üçüncü günde evden çıkmadı.

Abdulaziz Hoca: Evden değil hücresinden çıkmadı. Az önce Enes Hoca’nın söylediği o caminin içerisinde hasırdan bir hücre yapıyor ya, hücreden çıkmıyor evden değil.

AynıKatılımcı:(Konuşmacı Türkçeyi iyi konuşamıyor, tam anlaşılmıyor) Birde Peygamber(sav) genelde kıldığı namaz olduğu başka zamanda kılabilir yani. Başka özel bir namaz olmadan ramazanda kulınacak bir namaz olmadan genelde her zaman kıldığı namaz olduğuna göre insanlar başka zamanda da camiye

Abdulaziz Hoca: Camide nafile kılmayın diye bir yasağı yok ki Peygamber Efendimizin. Ama kendisi kılmıyor. Çünkü kendisi kılsaydı farz ile sünnet birbirine karışırdı. Kime anlatacaktın şu farz şu sünnettir diye.

Abdurrahman: Bugün karışmış mesela hocam.

Abdulaziz Hoca: Bu gün karışmış.

Abdurrahman: Birisi mesla ben tatile gittiğm zaman Ramazana dek geldi hocam. Çok yorgundum, yani camiye gitmeyecektim. İşte şey diyor gelmiyormusun teravihe insanlar ne der, çocuklar bile gider. Kadınlar sadece teravihde namaz kılarlar. Yani ramazanda teravih kılarlar.

Abdulaziz Hoca: Onun için namaz kılmalarına gerek yok.

Abdurrahman: Bir tarafa gittiğin için hauıflanıyor insanlar, acaba niye gelmedi..

Abdulaziz Hoca: Gelenekselleşiyor. Baksana Fatih Konya’da istediği gibi namaz kılamamış.

Katılımcı: Şu da var, şimdi bizim çocukluğumuzda gençler teravih başladımı camiye girerler farzını kılmazdılar, teravih başlayınca camiye girerler namaz kılmaya.

Abdulaziz Hoca: Teravihi de oyuna getirdiler malesef. Hangi imam daha kısa, biliyorsunuz şey de anlatıyorlar ya Malatya’da imam söz vermiş ben sizi futbol maçına yetiştireceğim diye teravihe gelin. Şimdi bu defa namazı yavaş kılmış. Ne oldu? Radara yakalandık demiş. Meğer müftü varmış cemaatin içinde.

Enes Hoca: Aranızda imam var mı?

Abdulaziz Hoca: Bir tane var.

Katılımcı: Gündüz namaz kılmıyoruz dediler, akşamları teravihte o kazaları..

Abdulaziz Hoca: Teravihi de kaza ediyorlar?

Aynı Katılımcı: Teravihe geliyor bütün namazlarını kaza kılıyorlar, teravih kılmıyorlardı. Niye öyle yapıyorsunuz dedim çünkü biz gündüz namaz kılmadığımız için bunların akşam hepsini beraber kılıyoruz.

Abdulaziz Hoca: Bazılarıda bize soru soranlardan öğreniyıruz, sabahleyin işe gitmeden bütün namazlarını kılıp öyle gidiyor. Ön ödeme yapıyor. Malesef yani millet kendi kafasına göre çözümler buluyor ama onu C. Hakk kabul etmez öyle şeyleri. Bütün namazları vaktinde kılmak lazım. Peki böylece dersimizi bitirmiş olduk.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz. İsa Gelecek mi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın