Mirasta Avliye Meselesi -1

26 Eylül 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

El-hamdü lillahi rabbi’l-alemin,ve’s-salatü ve’s-selamü ala rasulina muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmeıyn.

Bugün miras konusuyla alakalı önemli bir problem üzerinde duracağız.Avliye denen bir mesele vardır.Yani mirasta payın paydadan çok olması.Ya da şöyle söyleyelim; şurada bir ekmeğiniz var.Ekmeği getiren kişi diyor ki ; bu ekmeğin yarısını Ali Rıza Hoca’ya verin,dörtte birini Abdurrahmana’ verin,üçte birini de Mehmet Hoca’ya verin.E şimdi yarısını Ali Rıza Hoca’ya verdim,dörtte birini de Abdurrahman’a verdiysem geriye sadece dörtte biri kaldı.Üçte birini Mehmet Hoca’ya ben nasıl veririm ? Değil mi ?

Bir katılımcı : “ Hakkından vazgeçer hocam ! “

Abdülaziz Hoca : “ Sen vazgeçersin de ! Vazgeçmeyen çıkarsa ne yapacağız ? “

Tamam mı ? Yani o zaman bunu nasıl böleceğiz ? Burada iki tane yöntem olabilir : Birisi dersiniz ki ; mesela ölen bir insanın bir milyon lira borcu vardır.Tüm malı da beşyüzbin liradır.Her ikisinin alacağını yüzde elli oranında azaltarak taksim yaparsınız.Bu bir yöntem.Bu bir yöntem ama bu olay öyle değil ! Bu Kuran-ı Kerim’in koymuş olduğu bir kural.Mirasla ilgili olarak bir kural.Allahu Teala böyle bir hukuku nasıl koyar ? diyor bazıları. Şimdi yarısını Ali Rıza Hoca’ya vereceksin,dörtte birini Abdurrahman’a,üçte birini de Mehmet Hoca’ya demez diyor Cenab-ı Allah.O zaman şöyle diyorlar : Allah matematik bilmiyor mu ? Allah’ın matematik bilmemesi diye bir şey olmaz.Öyleyse bu kitap Allah’ın kitabı değil ! Öyle değil mi ?

Yahya Şenol : “ Muhammed’in uydurduğuna en büyük delildir.” diyorlar.

Abdülaziz Hoca :

Bunu “Muhammed uydurmuştur.” diyorlar.Şimdi şeyde bunu söyleyen insanlarda mantık hatası yok ! Şu anda dört mezhebin dördünde de her ikisinin payı aynı oranda azaltılarak taksim yapılır.Şimdi bunun örneği şöyle ; Bu örnekti değil mi ? Hatta bundan da daha önemlisi o iki ayette hiç kız kardeşini devreye sokmadan,bir örnek vardı,o soruyu çıkarsana ! Kız kardeşleri devreye sokmadan bir soru vardı.Kadın ölüyor,yanlış hatırlamıyorsam,kadın ölüyor kocası kalıyor,annesi babası kalıyor,iki tane de kızı kalıyor.

Yahya Şenol : “ O iki kız kardeş değil,iki kız olacak !

Abdurrahman Hoca : “ İki kız olan mesele de var.”

Yahya Şenol : “ Ama soruda iki kız ! kardeş değil !

Abdurrahman Hoca : “ İki kız.”

Abdülaziz Hoca :

Tamam.İki tane de kızı kalıyor.Şimdi yani bakın şu Nisa Suresi’nin 11. ve 12. ayetlerine bakalım.Yani problem nerede çıkıyor ? Nisa Suresi’nin 11. ayetinde ne diyor ? iki kız için.Hatta siz üç kız deyin.Yani herhangi bir problem olmasın diye.Üç kız deyin.İki derseniz biri itiraz edebilir.Tam ayete göre.Şimdi ayet diyor ki :

Allah size evladınız konusunda erkeğe iki kız payı emreder.”

Vasiyet eder,emreder.Eğer bunlar ikinin üzerinde kızlar ise yani üç kızı varsa ölenin bunlar diyor ;

fe-le-hünne sülüsa ma terak

Ölenin bıraktığı malın üçte ikisini alır.Şimdi buradaki soruda üç tane kızı olduğuna göre bu üç kız mirasın ne kadarını alacak ?

Fatih Orum ve diğerleri : “ Üçte ikisini alacak.”

Abdülaziz Hoca :

Üçte ikisini alacak.İki bölü üç.Şimdi siz büyük bir kağıt verin de ben buraya yazayım.Nerede kalem ? Bir kalem de getir ! Abdurrahman Hoca.Kalın yazan bir kalemden getir kameradan görülebilmesi için.

Şimdi üç kız varsa,bir kimsenin üç tane kızı varsa üç kız mirasın iki bölü üçünü alacak. Tamam mı bak ! Mirasın iki bölü üçünü alıyor görebiliyor musun ? Tamam ! Şimdi ölenin annesi var,babası  var.Bir de kocası var.Şimdi önce anneye babaya diye gidelim yani  bir kadın ölmüş,üç tane kızı var,anası var,babası var ve kocası var.Yani Nisa Suresi 11 ve 12.ayetlerine göre çözülüyor.Burada ayette diyor ki ; eğer diyor ölenin çocuğu varsa annesiyle babasından her birine altıda bir mirastan pay düşer.O zaman annenin payı anne bir bölü altı,baba bir bölü altı,peki bir de bunun kocası var.12.Ayeti alalım,12.ayette diyor ki ;

ve leküm nısfu  ma terake ezvacüküm in lem yekün lehünne veled.Fe in kane lehünne veledün felekümü’r-rubu’u.

Yahya Şenol : “ Kadına mı,kocaya mı ? “

Abdülaziz Hoca :

Koca ! Kocaya. Kocada daha belirgin.Diyor ki ; eğer diyor karılarınızın çocuğu yoksa bıraktığı malın yarısı sizin.Çocuğu varsa dörtte biri.Şimdi burada kaç alacak ?

Bir katılımcı : “ Dörtte bir.”

Abdülaziz Hoca :

Kadının çocuğu var çünkü.Üç tane kızı var.O zaman kocanın alacağı dörtte bir.Şimdi bunları toplayacağız.Bak şimdi şurada toplayacağız.Paydalar üç,altı,altı,dört.Paydalar nerede eşitlenir ? Onikide eşitlenir.Onikide eşitlendiğine göre paydaları bir eşitleyelim.Dört,iki,iki,üç.Bu birincisi.Bak şimdi bunu bir göster.tamam mı ? görüyor musun ? Tamam ! Şimdi ikinci aşama.Şunları bir toplayalım.Dört kere iki sekiz.İkinci aşamayı şuraya yazalım.Sekiz bölü oniki üç kız,ondan sonra artı iki bölü oniki artı iki bölü oniki artı üç bölü oniki. Koca,anne,baba.Toplam onbeş bölü onüç.Toplam onbeş bölü onüç.Göster ! Yani elimizde oniki tane elma var,onbeş kişiye paylaştıracaksın ! Bu o demek değil mi ? Şimdi,bu bilgisayar,şey internet ortamında itiraz edenler diyor ki ; kardeşim,bak ! işte sana ayet,yan yana iki ayet : bu Allah’ın ayeti diyorsanız,Allah’ın matematik bilmemesi diye bir şey yok ! Matematik profösörlerini yaratan da O.Kainata bu kuralları koyan O.Yani böyle bir şey olmaz diyor.Yani itiraz edenlerin Cenab-ı Hakk’a itirazları yok ! Ne olursa olsun ! O zaman diyor siz bu kitaba Allah’ın kitabı diyemezsiniz ! onu Muhammed uydurmuştur ! E şimdi bakıyorsunuz matematik olarak tamam.Peki bu niye böyle ? Bu şimdi Hanefi mezhebinde böyle,Şafii’de böyle,Maliki’de böyle,Hanbeli’de böyle.Ama bir tek Şia’da böyle değil !

Abdurrahman Hoca : “ Zahirilerde de.”

Abdülaziz Hoca :

Avliyeyi kabul etmiyorlar mı ? Peki ! Zahirilerin kabul etmeme gerekçesi ne ? Neden kabul etmiyorlar ?

Abdurrahman Hoca : “ Zahirilerin kabul etmeme gerekçesi …”

Abdülaziz Hoca :

İstersen ben önce ben bu meseleyi bir anlatayım,sonra detaylara inelim !

Abdurrahman Hoca : “ Tamam ! “

Abdülaziz Hoca :

Onu bir anlayalım ! Şimdi ; şimdi burada bir mantık hatası var ! Yani ayetler üzerinde yeterince düşünülmeden verilen bir hüküm var.Cenab-ı Hakk ne diyor bak ! esteıyzü billah ;

ve la ta’cel bi’l-kurani min kalbi en yukda ileyke vahyuh

Onun vahyi sana göre tam olarak hükmünü vermeden,yani tam olarak oturmadan o Kuran’la,Kuran’ı hüküm vermek için acele etme ! Yani o ayetleri birleştireceksin,zihninde onu iyice yoğuracaksın,yani yemeği pişirmeden sofraya getirme ! demiş oluyor.Pişirmeden getirirsen işte böyle milletin midesini bozar.Peki pişirilmemesinin sebebi ne ? Şimdi şuraya bakın arkadaşlar ! ayetlere tekrar bakalım ! Şimdi bu ayette başlangıçta Allahu Teala erkek ve kız çocuklarını şey yapıyor.Hatta oraya geçmeden önce şunu söyleyeyim.Şimdi bu üç kız yerine üç tane oğlan olsaydı hiçbir problem çıkmazdı.

Fatih Orum : “ Geriye kalanı alıp götürürdü.”

Abdülaziz Hoca :

Çünkü oğlanların ayette belirtilmiş bir,belli bir oranda payları yok.Geriye ne kalırsa onu alırlar. Dolayısıyla oğlanlara sekizde on iki gibi pay veremeyecekti.Artanı alacaklardı.O zamanda bir yani on iki tane elma varsa bu on iki tane elmanın iki,dört,yedi tanesini şeye verecektik burada belirtilen kişilere geriye kalacak beş tanesini de oğlanlara verecekti.

Abdurrahman Hoca : “ Kardeşleri varsa birlikte olsalar yine problem olmayacak.”

Abdülaziz Hoca :

Ha ! Oğlan ve kız olsaydı,mesela üç kızın yanına bir oğlan koysaydık

Bir katılımcı : “Yine geriye kalanı alacaklardı “

Abdülaziz Hoca :

Yine geriye kalanı alacaklardı ! Dolayısıyla o beş taneyi paylaşacaklardı.Ama sadece üç kız olduğu için,burada şey var.Şimdi buradaki mantık hatasını doğru bulmak lazım ki önce biz tatmin olalım.O soruyu soranlar da tatmin olur olmaz o ayrı konu.Biz meseleyi doğru ortaya koyalım.Şimdi bu ayette diyor ki ; sizin diyor

ve leküm nısfu ma terake ezvacuküm

Yoo ! Ondan önceki ayet.O değil,11.ayetten başlamamız lazım.Yani 11.ayetteki mantık hatasını bir yakalamamız lazım.Burada diyor ki ;

yusıykümü’llahu fi evladiküm min zekeri misli hazzi’l-ünseyeyn

Ana kural bu ! Erkeklere iki kız payı,verilir.Yani bir erkek iki kız payı kadar alır ! E,o zaman öyleyse burada bir şüphe başlaması lazım ! Yani erkek iki kız payı alabiliyorsa,bir erkek iki kız payı alabiliyorsa o zaman bu ne demektir ? Erkeklerin payı kızlardan fazla demektir.Öyleyse sen şuraya üç kız yerine on tane erkek koysan dört mezhepte,alacakları payda değişen bir şey yok.Yani bu payı vermiyorsun.Artan beş taneden fazla alamaz.Ama üç kız verdin mi erkeklerden daha fazla vermek zorunda hissediyorsun kendini.Halbuki ana kuralda erkekler kızlardan daha fazla pay alıyorlar.Şimdi burada bir soru işareti ortaya çıkması gerekmiyor mu ?

Ali Rıza Dmircan : “ Tekrarlar mısınız ? “

Abdülaziz Hoca :

Bir dahi aşk ile şevk ile hulus-i kalp ile tekrarlıyorum.Şimdi ayette ne diyor ? Erkeğe iki kız payı

Ali Rıza Demircan : “ Evet.”

Abdülaziz Hoca :

Bir erkek iki kız kadar mirastan pay alacak.Ana kural bu ! Ana kural bu.Şu üç kızın yanına bir tane erkek olsaydı artan beş taneyi aralarında erkeğe iki pay kızlara bir pay olmak üzere paylaşacaklardı.Yani üç pay,birer pay kız alacaktı o beş taneden birer tanesini kızlar alacaktı, iki tanesini de erkek alacaktı.E şimdi erkekler kızların iki katı pay aldığı halde siz burada kızları erkeklerden fazla pay vermiş olmuyor musunuz bu meselede ?

Bir katılımcı : “ Sade bir erkek olsa bile o payı alamıyor.”

Abdülaziz Hoca :

Bir erkek bile olsa alamıyor payı.Bu payı alamıyor yani.

Bir katılımcı : “ Beş bölü on ikiyi alır.”

Abdülaziz Hoca :

He ! beş bölü on ikiyi ancak alabilir.On tane de olsa beş bölü on ikiyi alabilir. Ama iki tane kız olsa iki tane kız olduğu zaman sekiz bölü on ikiyi alacak.E şimdi on tane erkek olsa beş bölü on ikiyi alacak bunda hiçbir mezhebin ihtilafı yok ! Ama iki tane kız olsa sekiz bölü on ikiyi alacak.Halbuki iki kız bir erkek yerine geçiyordu,ne oldu !? Anlatabildim mi ?

Ali Rıza Dmircan : “ Şey,tam anlamadım.”

Abdülaziz Hoca :

Düşünüyorum o halde varım ! Erkeklerin payı kızlardan fazla değil mi ?

Ali Rıza Demircan : “Evet.”

Abdülaziz Hoca :

Ama bu mezheplerin paylaşımında kızların payı erkekleri geçiyor.

Ali Rıza Demircan : “ Kızları payı ? “

Abdülaziz Hoca :

Erkekleri geçiyor.

Ali Rıza Demircan : “ Niçin ? “

Abdülaziz Hoca :

Bak şimdi şurada,bu ayette şey diyor ya kızlar ikiden fazlaysa üçte ikisini verin diyor ya !

Ali Rıza Demircan : “Evet.”

Abdülaziz Hoca :

Oraya zihinlerini takarak onu veriyorlar. Ben şimdi onu başka şey,burada sadece zihnimizde soru işareti oluşsun,ben esas neticeye burada varmıyorum.Tamam mı ?

Ali Rıza Demircan : “ Ben de bir şeyi ilave edicem.”

Abdülaziz Hoca :

Soru işareti oluşsun geliriz yavaş yavaş.Şimdi,yani burada bir bit yeniği var ! Erkeklerin payı kızlardan fazla olması gerekirken kızları payı erkeklerden fazla oluyor,bu açık !

Fatih Orum : “ O halde ayetteki üçte iki ne olmalı ? “

Abdülaziz Hoca :

Üçte iki ne olmalı ? Üçte iki,oraya ne yapıcaz ? Şimdi devam ediyoruz.

Ali Rıza Demircan : “ Hocam ! Tam burada şeyimi (itirazımı) yapayım.Şimdi bakın “

Abdülaziz Hoca :

Ama şimdi bak resim tamamlanmadan şey yaparsan anlaşılmaz !

Ali Rıza Demircan : “ Tamam ! Ben de aynı şeyi “

Abdülaziz Hoca :

Yok yok,Hayır ! Şimdi bu çok büyük bir mesele ! Yok yok,siz burada hiç karışmayın ! Sadece dinleyin.Sonunda siz itirazınızı yapın çünkü problem anlaşılmaz ! Bu son derece nazik bir konu,yani şey yapılmamış.Şimdi devam ediyoruz.Yani şimdi dört tane mezhebin de içinden çıkamadığı bir konuyu tartışıyoruz.Onu için çok nazik bir konu.Yani bir kılcal damar ameliyatı gibi.Çok dikkat edilmezse beyin parçalanabilir yani.

Bir katılımcı : “ Allah korusun ! “

Abdülaziz Hoca :

Amin ! Şimdi burada diyor ki şimdi anne baba meselesine geliniyor. Burada Allahu Teala anne babanın payını belirlerken anne babanın payını çocuklara göre belirliyor.Ama çocukların payını anne babaya göre belirlemiyor !

Ali Rıza Demircan : “ Bir dahi aşk ile ! “

Abdülaziz Hoca :

Evet ! Bak diyor ki ayet ; söylüyorum,diyor ki ;

ve li-ebeveyhi

Yani ölenin anne babası için

li-külli vahidin minhüma’s-sülüs

Her birinin payı altıda birdir.Anne babadan her birinin payı altıda bir.Ama bir şartla !

min kane lehu veled

Ölenin çocuğu varsa ! Demek ki ölenin çocuğu varsa o çocukların alacağı oranlara bakmaksızın oğlan mı,kız mı ? iki kız mı,oğlanla kız karışık mı ? Onlara bakmaksızın bir kere anne babaya kafadan bir bölü altı vereceksin ! Öyleyse anne babanın aldığı bir bölü altıyla çocukların alacağı paylar anne babanın almasından sonra hesap edilmesi gerekmiyor mu ?

Bazı Katılımcılar : “ Karı koca da aynı “

Abdülaziz Hoca :

Karı kocada farklı bir şey daha var.Onu da ayrıca söyleyeceğim.

Fatih Orum : “ Peki burada ana baba öncelik ?

Abdülaziz Hoca :

Hah ! Bir kere anne o siz,o çocuklara paylarını vermek için önce anne babanın payını ayıracaksınız.

Bir katılımcı : “ Asıl yanlış burada yapılmış ! “

Abdülaziz Hoca :

Asıl yanlış burada.Yani asıl yanlış burada.

Yahya Şenol : “O zaman şu ayetin ilk bölümü “ erkeğe iki kadın payı,kızlar ikiden fazlaysa üçte iki

Abdülaziz Hoca :

Diğer  payda çıkarıldıktan sonra,anne baba yoksa ! Varsa onların payını ayıracaksın ! Ondan sonra bunları hesap edeceksin.

Yahya Şenol : “ Direk kafadan üçte iki ona ayırmıyorsun ! “

Abdülaziz Hoca :

Direk kafadan ayırırsan olmaz ! Olmaz çünkü ! Allahu Teala anne,mesela çocukların paylarını belirtirken anne baba varsa demiyor ! Ama anne babanın payını belirtirken kız erkek ayırımı yapmadan ölenin çocuğu varsa şu kadar,yoksa bu kadar diyor.O zaman demektir ki bu çok açık değil mi ? Anne babanın bir kere o altıda bir payını ayırdığın zaman çocukların paylarıyla bir ilgisi yok ! Mesela şurada bakın ! Anne babanın payı on ikide ikiden on beşte ikiye düşüyor.Yani o avliye olayında.

Bir katılımcı : “ Yani hakkına tecavüz edilmiş oluyor. “

Abdülaziz Hoca :

Tabii ! O kağıt neredeydi,az önce ? Mesela,yani şimdi gelenekte bu,şunu da buraya yazdım ki de,bu avliyede bu on beş pay ya ! Bu defa on beşi payda yapıyoruz.Payı paydaya çeviriyoruz, on ikiye böleceğimize mirası,on beşe bölüyoruz.O zaman bütün şeyler bozuluyor.Nispetler bozuluyor.Bak şimdi şuraya yazayım hemen bunu.Bu defa sekiz bölü on beş,kızların payı,iki bölü on beş babanın payı,iki bölü on beş ananın payı,üç bölü on beş kocanın payı.Eşittir on beş bölü on beş.Şimdi burada ne oldu ? Bakın ! Burası on beşe çıktığı için tüm payları on beşe bölmek zorunda kalıyoruz.Hepsinin payı azaldı ! Kızlara üçte iki diyordunuz sekiz bölü on iki derseniz üçte ikidir.Ama sekiz bölü on beş derseniz ; üçte ikinin altına düşmüş oluyor !

Fatih Orum : “ Yarının altına düşer !

Abdülaziz Hoca :

Yani üçte iki gitti ! Ondan sonra babanın payı iki bölü on ikiydi,altıda birdi.Ama iki bölü on beş dediğin zaman altıda birin altına düştü !

Abdurrahman Hoca : “ Ayete uyalım derken ayeti ona …*( bir kelime anlaşılmadı,22.dk,58.sn )*

Abdülaziz Hoca :

Ayete uymamak bu !

Bir katılımcı : “ Sınırları aşıyor. “

Abdülaziz Hoca :

Annenin payı da öyle,kocanın payı dörtte birdi,kocanın payı dörtte birden on beşte üçe düştü ! Beşte bire düştü.E ne oldu ? Şimdi sen ayeti uygulayamadın ! Allah’ın o iki ayette koyduğu hiçbir hüküm uygulanmadı.Değil mi ?

Bir  katılımcı : “ İtiraz edenler de öyle hocam zaten.Yani siz diyorlar çözüm getirirken avliye meselesiyle ayetten çıkıyorsunuz,tamamen tersini yapıyorsunuz.Ya sizinki yanlış…”

Abdülaziz Hoca :

Söylenen doğru.

Yahya Şenol : “ Ayeti öyle çözemediğiniz için.”

Bir  katılımcı : “Ayeti öyle çözemediğiniz için.”

Abdurrahman Hoca : “ On ikiyi onbeşe niye yapıyorsunuz bunu ? “

Abdülaziz Hoca :

Yani bakın burada ayetteki hükümler değişmedi mi burada ? Tamam ! Yani itiraz haklı olduğu için herkes susuyor kaçıyor.Şimdi yapılması gereken ne ? Bu defa biz şu yeni bir beyaz sayfa açıyoruz. -bizim iktidarımız döneminde.Tamam mı ? Önceki dönemler şey,ne diyordu ? enkaz devraldık.-

Burada bir de karı kocanın payı meselesi de son derece önemli.O da belki şimdi bizim bu mirasta problemler o kadar çok ki tenkit edenler sadece bir tanesini bulmuşlar da tenkit ediyorlar.Ama diğer problemleri tenkit etseler bundan daha fazla ses getirir,farkında değiller. Çünkü gerçekten asırlar içerisinde bu din maalesef tanınmaz hale getirilmiş.Yeni oluşturulan şeylerle.Şimdi bir de karı koca meselesi var.On ikinci ayette diyor ki Allahu Teala “eşlerinizin, diyor ; eşlerinizin bıraktığının yarısı sizindir “ diyor.Eşininizin çocuğu varsa.Bu defa senin çocuğun falan değil ! Eşinin çocuğu varsa.

Katılımcılar : “ Çocuğu yoksa ! “

Abdülaziz Hoca :

Şey,yoksa,yoksa ! Varsa dörtte biri senindir.E şimdi burada da anne baba hiç dikkate alınmadan ölenin annesi babası var mı yok mu ? bakılmıyor burada,dikkat ediyor musunuz ? O zaman burada şu ortaya çıkıyor ; demek ki biz eşlere pay verirken anne babaya bakmayacağız.

Yahya Şenol : “ Aynı anne babada olduğu gibi çocuğa.”

Abdülaziz Hoca :

Önce eşlere paylarını vereceğiz.Al yarısı senin,dörtte biri senin ! Bunun da çok ciddi bir mantığı var.Çünkü bu erkek evlenirken eşine yüklüce bir mehir veriyor.Dolayısıyla ondan zaten bir alacağı var.Ama kadının payı daha azdır erkekten.Çünkü kadın zaten mehir olarak almış o alacağını.Hesaplasanız neticede eşit gelir aşağı yukarı.Erkeğin payı daha fazla. Şimdi erkek,oradan verdiği bir malı bir kere elki bbir kısmını ya da tamamını neyse alıyor.Bu şekilde.Çocuğu varsa,çocuğun babası kendi olmayabilir.Kadının ikinci kocası olabilir.Kadının çocuğu varsa mirastan pay düşüyor.O zaman bu ayette dikkat ediyorsanız babaya bakılmaksızın sadece çocuğa bakılarak şey verilir.Öyleyse akla şu geliyor ; miras paylaştıracaksanız önce karı kocanın  payını ayıracaksınız.Ondan sonra arta kalandan annenin babanın payını ayıracaksın.Üçüncü aşamada pay vereceksin !

Fatih Orum : “ Anne baba ya da eşler arasında sıralamanın önemi var mı ? “

Abdülaziz Hoca :

Bazan var ! Her zaman yok ! Ama avliye meselelerinde var.Bir de şey meselesinde var. Mesela bir insanın,şey olsa ; çocuksuz öldü bir kadın.Onun da örneğini burada vereyim.

Yahya Şenol : “ Şimdi bu arkada anne ve babanın payı belirlenirken,karı kocaya da bakmadan,çocuk varsa banko bir bölü altı değil mi ?

Abdülaziz Hoca :

Bir dakika şimdi evet öyle de ; ben şimdi başka bir ayet daha okuyacağım.Senin bu soruyu sormanı bekliyorum zaten.O soru sorulsun ondan sonra ayeti okuyayım diye bekliyordum ama bu arada Fatih’in sorusuna bir cevap vereyim,ondan sonra geçelim.Tamam mı ? şimdi bir kişi,ee ama bunlar o kadar önemli sorular ki ; asırların ihmalinin düzeltilmesi meselesi.Onu da hemen iki dakikada olmaz tabi.Yavaş yavaş.Karıştırmayalım birbirine,onun için ben Fatih’in sorusuna cevap vereyim.Çünkü buna cevap vermem sana vereceğim cevap açısından da önemli.Şimdi bir kişinin,bir kadın öldü,çocuğu yok.Malının ne kadarı kocasına alır ?

Fatih Orum : “ Yarısı.”

Abdülaziz Hoca :

Yarısı.Yazıyorum koca,bir bölü iki,çocuk yok.Peki çocuğu yoksa,kardeşleri de yok,ne kadarı babasına kalır ? annesine ne kadar kalır ? Annesine üçte bir kalır,çocuğu yoksa.Bir bölü üç. Babasına ne kalır ? Gerisi.Şimdi paydalar altıda birleşir değil mi ? Üç artı iki bölü altı toplam beş bölü altısı, beş bölü altısı anne ile kocanın,bir bölü altıda babanın.Şimdi anne iki pay aldı,baba bir pay aldı.Halbuki bak şey de 11.ayette diyor ki ;

anneye üçte bir verilir çocuğu yoksa

O zaman babaya ne kalır ? Üçte ikisi kalır.Bak burada halbuki olmadı işte bak.Annenin payı babanın iki katı oldu.

Bir katılımcı : “ Tam tersi olacakken ! “

Yahya Şenol : “ O zaman kocası olmayan da bir durum var ! “

Abdülaziz Hoca :

Kocası da olmayan bir durum var ! Şimdi asıl ayete geçelim.Şimdi senin sorunun cevabıyla alakalı bu,değil mi ? Şeye gelelim bu Nisa Suresi’nin otuz üç’e,öyle olması lazım ! Yanlış hatırlamıyorsam.Bak diyor ki ;

ve li-küllin cealna mevaliye “ , “ Herkes için Mevlalar oluşturduk.

Mesela şeyde Nisa on bir’in sonunda diyor ki ;

abauküm ve ebnaüküm la tedrune eyyühüm akrabü leküm nef’an

akrabü leküm nef’an “ Mevlalık demek ! Yani menfaati hangisi size daha çok yakındır ? siz bilemezsiniz.Şimdi burada ne diyor ? Her birinize Mevlalar oluşturduk.Yani menfaat birlikteliği olan yakınlar.Peki nereden oluyor ?

mimma terake’l-validani

Anne baba ve en yakınların terk ettiklerinden dolayı mevlalar oluşuyor.Nisa Suresi yedinci ayeti hatırlayın !

li’r-ricali nasıybun

Mevlaları orada açıklıyor.

li’r-ricali nasıybun mimma terake’l-validani ve’l-akrabun

Bak ! Gene”  terake’l-validani ve’l-akrabun “ kelimesi aynı değil mi ? Yani o teşabüh.Anne baba ve yakınların bıraktıklarından erkeklere bir pay var.Burada “ Mevla “ kelimesini orada açıyor.Anne baba ve en yakınlara bıraktıklarından kadınlara da bir pay var diyor.Erkekler ve kadınlar kavramına anne babanın bıraktıklarından dersek sadece çocuklar çıkar.En yakınlarından dersek anne baba da devreye girer.Değil mi ? Yani o zaman bu ayette belirtilen ana,baba,diğer,soy akrabalarından kadınların da payı var,erkeklerin de payı var !

nasıyban mafruda

Her birisine farz bir payı var.O Nisa Suresi’nin, Nisa Suresi’nin yedinci ayetine koca giriyor mu ?

Bir katılımcı : “ Evet.”

Abdülaziz Hoca :

Giriyor mu ?

Bir katılımcı : “ Girmez ! “

Abdülaziz Hoca :

Koca akrabadan mı ? Kadın akrabadan mıdır ?

Bir katılımcı : “ Girmez ! “

Abdülaziz Hoca :

Girmez ! E şimdi siz şüphelenirsin dersin ki efendim acaba bu akrabadan sayılır mı ? Senin o şüpheni gidermek için hemen Allahu Teala 33.ayeti sevketmiş ! Demiş ki ;

vellezine akadet eymanüküm

Akit yaptıklarınız yani sağ ellerinizle akit yaptıklarınız.”

Sağlam akitler yaptıklarınız.Kiminle akit yapıyoruz ?

Bir katılımcı : “ Evlenmek için akit yapıyoruz.”

Abdülaziz Hoca :

Evlenmeyle he ! Sıhri akrabalık oluşuyor.Akraba olmadığı halde,gerçekten akraba olmadığı halde bir sözleşmeyle doğan bir akrabalık var.O sözleşmeyi kaldırdığımız zaman akrabalığımız bitiyor.Değil mi ?

Bir katılımcı : “ Onların da nasibi varmış.”

Abdülaziz Hoca :

Onların da nasibi var.O zaman şimdi iki ayeti birleştirelim.Yani Nisa Suresi yedinci ayetle bu ayeti birleştirirsek bir başka küme ortaya çıkmıyor mu ? Kişinin anne baba ve en yakın akrabaları bir küme,sözleşmeyle mirasa dahil olanlar bir başka küme.O zaman sözleşmeyle mirasa dahil olanlara şeyini vereceksiniz,o çekip gidecek,bu ailede kalmayacak ! Ama öbürleri bir arada oldukları için aslında mallarını birleştirebilirler.Ondan dolayı yapılması gereken ne biliyor musunuz ? Şu olayda şu az önce babanın payı şey yaptı ya ! Ha bunu mezhepler doğru söy,doğru hüküm vermişler de,bu hükmün mantığını ortaya koyamamışlar ! Koymuşlar mı,Abdurrahman ?

Abdurrahman Hoca : “ Yok ! “

Abdülaziz Hoca :

Mantığı yok ! Bu böyledir ! diyorlar.Peki mantığı ne ? Mantığı ortaya koyamadığınız için ayeti uygulamıyorsunuz.Falanca böyle demiş,işte Abdullah ibn-i Abbas.Başka bir şekilde söylemiş,ne demiş ?

Abdurrahman Hoca : “ O Sülüsü küll hocam burada.”

Abdülaziz Hoca :

Sülüsü küll,az önce yaptığımız gibi.Şurada yaptığımız gibi babanın payı,annenin payının yarısına düşer demiş.Burada ne yapmış oluyor ? Ayetin hükmünü değiştiriyor burada.Öyle değil mi ? Yani on birinci ayetteki hükmü değiştiriyorsunuz burada.Ama Abdullah ibn-i Mes’ud’tu değil mi ? ya da diğerleri diyor ki ; burada sülüsü ma bakiyedir diyor.Onlar doğru söylemişler,fakat işin felsefesini oluşturmamış,belki oluşturdular da bize gelmedi.

Fatih Orum : “ Hissediyorum ama söyleyemiyorum filan bir şeyler diyor değil mi ? Tam öyle bir şeyler ? Önceliğini tam,öncelik var ama “

Abdurrahman Hoca : “ Bu avliye meselesi değil ama ! ”

Fatih Orum : “ Değil mi ? “

Abdülaziz Hoca :

Şimdi ben bunu konuşmalrımı bitireyim de ondan sonra alayım ondan sonra dinleyeyim. Çünkü çok nazik bir konu gerçekten.Şimdi burada şöyle yapılması gerekiyor.Ayet-i kerimeye göre bir kere koca bir bölü dördünü aldı çıktı kenara,şey ! bir bölü ikiyi aldı çıktı kenara.

Yahya Şenol : “ O sorudaki şeye mi döndü ?

Abdülaziz Hoca :

Yok,yok ! senin soruna göre ya da şeyin Fatih’in sorusuna göre.Bir bölü ikiyi alıp çıktıktan sonra …

Yahya Şenol : “ Önce kocaya mı verecek ? “

Abdülaziz Hoca :

Önce kocaya vereceğiz.Niye ? Çünkü ayetler anne baba ve akrabaları ayrı bir kategoride değerlendiriyor,sözleşmeyle mirasa dahil olanları ayrı bir kategoride değerlendiriyor.

Ali Rıza Demircan : “ Yani sözeşmeyle zevce mi ? “

Abdülaziz Hoca :

Zevc,zevce,ikisi de !

vellezine akadet eymanüküm

dediki ayette.Şimdi bunun payını verdikten sonra kalan bir bölü ikinin bir bölü üçünü anneye vereceksin.Tamam mı ? Kalan bir bölü ikinin bir bölü üçünü vereceksin.

Yahya Şenol : “ Çocuk yoksa değil mi ? “

Abdülaziz Hoca :

Çocuk yoksa ! O zaman arta kalanı da babaya vereceksin.Şimdi burada miras altıya bölünecek.Üç bölü altı kocanın payı.O bir bölü yani yarının üçte biri

Abdurrahman Hoca : “ Bir bölü altı “

Abdülaziz Hoca :

Yani bir bölü altı annenin payı,iki bölü altı da babanın payı.Şimdi ne oldu,ayete göre ? Bak ! Anne,baba annenin iki katı aldı !

li’z-zekeri min hazzı’l-ünseyeyn “ prensibi gerçekleşti.

Bir katılımcı : “ Orada altıya bölmeye gerek var mı ? Erkek,koca,evlat olmadığı zaman

Abdülaziz Hoca :

Gene üçte birini verdik

Bir katılımcı : “ Yarısını aldı gitti.”

Abdülaziz Hoca :

Bir dakika !  Bak ! gene biz üçte birini verdik ama artanın üçte birini verdik.Tüm mirasın üçte birini vermedik !

Bir katılımcı : “ Dolayısıyla yani benim dediğim daha kısa yoldan yarısını aldı gitti gibi olacak geriye kaldı yarısı.Onun üçte birini verdi anasına.”

Abdülaziz Hoca :

İşte kısası uzunu.Ben de onu söyledim.Kısası uzunu yok !

Ali Rıza Demircan : “ Valla,yani bana neyse ! “

Abdülaziz Hoca :

Peki ! Şimdi esas ana konuya geçiyoruz.Anan konuya geçeceğiz.Şimdi burada şu konumuza gelelim.Yani tekrar hatırlayalım,meseleyi ! Bir kadın ölüyor,anne baba ve üç tane kız çocuk kalıyor geriye.Koca da ölse fark etmiyor.

Yahya Şenol : “ Onu biz değiştirdik.Soruda kadın ölüyor.”

Abdurrahman Hoca : “ Yok ! kadın değil,koca ölüyor.”

Abdülaziz Hoca :

Kadın da ölse koca da ölse değişmiyor.Sistemde değişen bir şey yok ! Her ikisinde de avliye sözkonusu.

Ali Rıza Demircan : “ Valla ! Hiç de avliye mavliye yok ! Ama konuşturmuyorsunuz beni.

Abdülaziz Hoca :

Konuşturamam,çünkü bu olay

Ali Rıza Demircan : “ Tamam ! onu kendi kendimize bazı şeyleri müsellem kabul ediyoruz.Halbuki şu anda benim söyleyeceğim üç beş şeyle iş kökünden bitecek ! Hiç avliye mavliye,nereden çıkardınız ? Avliye mavliye yok !

Yahya Şenol : “ İşte yeni çıkan bir mesele zaten ! “

Bir katılımcı : “ Biz de zaten yok diyoruz.”

Abdülaziz Hoca :

E,bir dakika ! daha dur,şimdiye kadar bilmiyordunuz,şimdi şey yapıyorsunuz,toparlayalım.

Ali Rıza Demircan : “ Ha ! İyi,tamam ! “

Abdülaziz Hoca :

Bir toparlayalım şimdi bu,e yani dört tane mezhebin asırlardır çözemediği bir mesele üzerinde duruyoruz.Bir de zihinlere yerleşmesi lazım Çünkü araya tartışma girerse izleyici anlayamaz meseleyi.O bakımdan şey yapıyorum.Yoksa tabi mesele bittikten sonra konuşacağız.Şimdi olaya tekrar geliyoruz şurada.Anne,baba,koca.Şimdi üç tane kız var.Biz bu kızlara başlangıçta iki bölü üç vermeyeceğiz.Çünkü bu kızlar bir kere mesela ne diyor ? Ölenin çocuğu varsa kocası dörtte bir alır.Bir kere koca dörtte bir alıp gidecek ! Yani kızlar ondan sonra malını alacak.

Fatih Orum : “ Önce koca ! “

Abdülaziz Hoca :

Ölenin annesi babası varsa,şey !  çocuğu varsa annesi babası bir bölü altı alır,onlar alacaklar,artanı  çocuklar paylaşacaklar.Yani burada o üç kız yerine üç erkek olsaydı nasıl hakkını veriyorduysak üç kıza da gene artanı vereceğiz !

Ali Rıza Demircan : “ Aynen ! doğrudur.Ben sana bunu Kuran’la ispatlayacağım.Aynen dediğin doğrudur.”

Abdülaziz Hoca :

Zaten benim söylediğim de başka bir yerden söylemiyorum ki ! Kuran’dan söylüyorum.

Ali Rıza Demircan : “ Ama,uzatıp duruyoruz ! işi.Bak ! bu avliye mavliye,neyse bitir de ondan sonra.Tespit doğru ! Kuran bunu apaçık söylüyor.Burada apaçık söylüyor.

Abdülaziz Hoca :

E canım biz de nereden bahsediyoruz ki şu anda ? Ayetlerden bahsediyoruz.

Ali Rıza Demircan : “ Hocam ! böyle oluyor da – Hocamız sağ eli ile sol kulağını tutarak işaret etti- onun için !

Abdülaziz Hoca :

Ya üstadım ! Yani şimdi Af edersiniz,bu ayetleri ben göstermeseydim siz bu sonuca varacak mıydınız ?

Ali Rıza Demircan : “Şimdi,Hocam ! şuradan “

Abdülaziz Hoca :

Bunu bir bitirelim müsaadenizle.

Yahya Şenol : “ Bir bölü dört koca aldı.”

Abdülaziz Hoca :

Yani asırlardır görülmemiş bir meseleyi göstermeye çalışıyoruz,tamam ! gördünüz Allah razı olsun ! ne güzel !

Şimdi biz burada şu taksimatı yapmayacağız.Yani kıza önce iki bölü üç vermeyeceğiz çünkü kızın iki bölü üçü annenin ve babanın paylarının alınmasından sonra olur.O zaman biz ne yapacağız ? Bir bölü altıyı anneye verdik. Bir bölü altıyı babaya verdik.Bir bölü dördü de kocaya verdik değil mi ?

Yahya Şenol : “ Bir bölü altıyı verdik mi ? anneye babaya.

Abdülaziz Hoca :

Vereceğiz !

Yahya Şenol : “ Yoksa geri kalanın bir bölü altısını mı ?

Abdülaziz Hoca :

Yok ! Burada gerekmiyor. Burada gerekmiyor geride kalanla ilgili olarak,burada şey yapılmıyor.Ha onu da verebiliriz.Öyle bir hesaplama da yapabiliriz.Yani önce bir bölü dört aslında esasen yapmamız gereken odur.Önce bir bölü dördü kocaya vereceğiz çıkıp gidecek ! Onun arka kalanı,kalanının üzerinden bir bölü altı bir bölü altı iki ölü iş yaparsak onda problem olmaz !

Bazı katılımcılar : …? Anlaşılmıyor !? … *( 41.dk 17.sn ile 21.sn arası )*

Abdurrahman Hoca : “ Burada hocam şöyle bir şey var.Çocuk varken anne babaya bir bölü altışar dediği için sorun yok,çocuk olmadığı zaman sorun var ! “

Bir katılımcı : “ Bırakılan bu mirastan pay düşmüyor mu ? “

Fatih Orum : “Yani düşüyor derken ; değişiyor ! “

Abdülaziz Hoca :

Ha ! değişiyor,paylar değişiyor !

Bazı katılımcılar : …? Anlaşılmıyor !? … ( 41.dk 40.sn ile 48.sn arası )

Abdülaziz Hoca :

Şimdi bakın,arkadaşlar ! Ben şunu şurada yapayım ! asıl olması gereken o ki ; onu,yani esas yap,onu az önce ayetleri okuduk ya ! Asıl yapacağımız o ! Bir kere bir bölü dördü koca aldı mı ? Şimdi bu meselenin toplamı on iki,on ikiydi.On ikide bir bölü dördü ona verdiğimiz zaman

Bazı katılımcılar :  Bazı rakamlar söylüyorlar.

Abdülaziz Hoca :

Bir dakika ! Bir dakika yani şimdi şey yapmayın lütfen ! Sadece dinleyin ! Ayet-i kerimede dörtte bir demiyor mu ? Nasıl ikiyi veriyorsun ? On ikide üç vereceksin ! O zaman üç bölü on iki kocanın mı ? Geriye ne kaldı ? Dokuz kaldı mı ? Dokuzun üçte ikisini kızlara vereceğiz. Dokuzu üçe bölün !

Bazı katılımcılar  “ Üç.”

Abdülaziz Hoca :

Üç.İkisi altı.Şimdi üç kıza yani altı bölü on ikiyi kızlara vereceğiz.On ikide altıyı.Geriye ne kaldı ?

Bazı Katılımcılar : “ Beş kaldı.”

Abdülaziz Hoca :

Beş kaldı.Onu da anne babaya vereceksin !

Ali Rıza Demircan : “ İtirazım var ! “

Abdülaziz Hoca :

Burada bir yanlışlık yaptık,doğru ! Bir dakika ! Yanlışlık yaptık.

Ali Rıza Demircan : “ Bir bölü altı bir bölü altı veriyorsun senin ifadene göre kalanı çocuklara veriyorsun.

Abdülaziz Hoca :

Yanlış yaptık.Yoo ! Matematiksel bir yanlış yaptık az önce.Matık değil de matematiksel bir yanlış yaptık.Eee iki bölü üç

Bir katılımcı : “ İkiyi verdikten sonra denklemi yeniden kuracaksınız.”

Abdülaziz Hoca :

Denklemi yeniden kuracağız.

43 dk  37.sn’de 1.bölüm bitti.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz. İsa Gelecek mi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın