Kur’an’ın Genel Açıklaması -2

25 Nisan 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

(NOT:  Ders boyunca Katılımcılar mikrofondan uzak olduklarından konuştukları çok zor duyuluyor)

Abdulaziz Bayındır: Zaten C. Hak bunun parça parça inmesinin sebenini “yusebbike bi fuadek” diyor. Kalbini iyice sağlamlaştırmak için. Yoksa yani nuzul sırası falan tamamen yanıltıcı şeyler bunlar. Kardeşim kuranı kerimin tamamı inmiş ve tamamı beni ilgilendiriyor ben tamamından sorumluyum. Hiç beni şey yapmıyor. Dolayısıyla ben kuranı kerimin hepsi inmiş gibi bakarım.

Katılımcı: Bu mubeyyi en önce gelir, sonra mubbeyyin gelir.

Abdulaziz Bayındır: Pekala olabilir o. Çünkü bir ayet bir açıdan muhkem bir başka açıdan muteşabih olabilir. Çünkü AllahTeala her şeyi kuranda açıkladığını bildiriyor. Onun için siz bu şekilde baktığınız zaman bütün ilimler kuranı kerimde olmak zorunda. O zaman şu muhkem şu muteşabih senin konuna bağlı. Hangi konuyu derli toplu öz olarak anlatan bir ayet varsa onun ana ayeti o dur, onunla iniltili olan ayetler de onun muteşabihidir.

Katılmcı: İçki konusunda önce inen ayetler müteşabih,ve en son inen ayet

Abdulaziz Bayındır: Muhkem olmuş oluyor

AynıKatılmcı: “İn kuntum mu’minin” muhkem olmuş oluyor.

Serkan: Bütün ilimler kuranda varsa, o zaman kuranın ilmi tanımlayan yani ilmi tanımlayan bir tanımı da olması gerek. Kuran ilmi nasıl tanımlar?

Abdulaziz Bayındır: Bu da senin görevin, araştır bul.

Katılımcı: Geleneğimiz budur burada

Abdulaziz Bayındır: Kim itiraz ederse o araştıracak. Borçlu çıkarsın, karışmam.

Evet şimdi devam edeyim bu ayete. Diyor ki burada; “emmallezine fi kulubihim zeygun: kalplerinde kayma olanlar”(ALİ İMRAN 7), ne demek? Şimdi sen bir kere baştan mesela Bedaus Senai’de diyor ki; “ettalaku merratan”(BAKARA 229) diyor. “Merra” diyor bir zaman dilimi belirler. Bir insan birisine üç dirhem verse yani “ateytuhu selase merratin” diyemez: üç kerede verdim diyemez. Onun için ama diyor biz biliyoruz ki bir mecliste birden fazla talak vaki olur. Öyleyse diyor biz bu ayeti öyle anlamamalıyız diyor. Eğer “merre” kelimesi o manayı verirse bir zaman diliminde birden fazla talak olmaz. O zaman dilimin  de başı belli. İddet bitene kadar olan kısım ki öyledir zaten. Yani Talak suresini zaten mezheplerin hiç birisi almamış. Çadırın ana direğini koparmışlar bir kere. Ana direk çıktıktan sonra çadırı ayağa kaldırma imkanı zaten yok. Orada boğulur gidersin, yapacağın başka bir şey yok. Ama bu defa da kendi istedikleri tarafa ayeti gönderebilmek için “ettalaku”nun başındaki elif-lam’a “ahd” diyememişler, cins demişler. Cins, üç tane talak var iki tane yok ki. O zaman “et talaku merretan ve murretin salisetun” diye ayete bir ilave yapmışlar. Öbüründe olduğu gibi yani. “Merre” kelimesi de olmuyor, mutlaka bir anda birden fazla talak mümkün değil. O zaman da “talkatan” demişler. Gene işin içinden çıkamamışlar orada bırakmışlar öyle, fazlaca yürümemiş.

Katılımcı: Ucube bir talak anlayışı. Mesela bu haftaki hutbede boşanmanın en kötü şey olduğundan bahsediyor

Abdulaziz Bayındır: Haa islam aileyi korumuştur diyor. İslam tabiki korumuş da gelin bakalım siz korudunuz mu?

Aynı Katılmcı: Cümle söyledi işte hatip dedi ki; en hoş görülmeyen şeydir boşanma. Yani helal olanlardan. Ben dedim ki içimden; hadi oradan öyleyse niye bir ağızdan çıkan iki lafla hemen bitiyor bu iş. Yani o ayeti o kadar şey anlaşılmış ki. Bir de şaka olarak çıkanla bile boşanıyor.

Abdulaziz Bayındır: Şakayla bile boşanıyor.

Aynı Katılımcı: Rüyada sayıklarsa bile boşanacak diyor.

Abdulaziz Bayındır: Nice kimseler hasta oluyor diyor ki; benim içimden geçti olur mu olmaz mı diyor? Ne kadar uğraşıyoruz bazılarıyla. Pisikolojik bunalıma giriyorlar.

EnesHoca: Bir lafızda üç talak yaptıysa geçerli sayıyor. Ondan sonra diyor ki; burada AllahTeala “et telaku merratan” diye cümleyi haberi kullanmış, ama bu verdiği haberde yanlış çıkmayacak olan zatın haberidir. Ama halbuki üç talak geçerlidir, onu biz geçerli saydığımız için. O zaman bu cümleyi inşai yapmak lazım “iza tallaktumun nisa fetallikuhu merrateyni”

Abdulaziz Bayındır: Evet bak o aklıma gelmedi. Diyor ki; bu cümle her ne kadar haber cümlesiyle inşa cümlesi mahiyetindedir diyor. Nitekim diyor “vel validat yurdı’ne evladuhunne havleyni kamileyni”(BAKARA 233) “yurdı’ne” demektir diyor. Anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler, emzirsinler demektir. Bu da “talaku merratan” da “iza tallaktumun nisa fetallikuhu merrateyni” demektir.

Serkan: O ayet”talaku merratan” bir yerde gördüm, biri anlam verirken bir programda şöyle bir şey dedi;”et talaku merratan” biri eşini boşar o iddeti bittikten sonra bir kere daha alabilir, başkasıyla evlenmeye gerek yok. Ondan sonra boşarsa üçüncü kere alamaz. İşte “et talaku merretan” üçüncü kere alamaz. Bir başkasıyla evlendikten sonra ancak alabilir diyor.

Abdulaziz Bayındır: Bak, “et talaku” dediğimiz zaman Talak suresinde anlatılan şekliyle talak. Talak suresinde anlatışan: adam karısını adetliyken boşayamaz. İlişkiye girdiği temizlik döneminde boşayamaz. Şahit olmadan olmaz bu iş. Boşadıktan sonra evden çıkarmayacak, çıkmayacak. Derken belli bir süre iddet bitene kadar. İddet bitene kadar dönebilir ama iyi niyetli olmak şartıyla. Yani “buuletunne hakku bi raddine eradu ıslaha”: eğer aileyi gerçekten düzeltmek istiyorsa dönecek, yoksa,öyle kötü niyetle dönmek de olmaz. Bütün bunların tespiti lazım. Şimdi bu süre sonunda ayrıldı mı, bitti. Talak bu, bitti. Ha böyle bir kere daha yapabilir. Yani boşar gene alabilir, gene evlenebilir. Böyle bir kere daha boşar gene evlenebilir. Ne oldu: iki kere boşadı iki kere evlendi. Tekrar boşarsa ki o üçüncüsü olur artık. Tekrar boşarsa, artık ondan sonra bu şartlar geçerli değil. Yani ondan sonra aynı evde duramaz. Ondan sonra bu şartların çoğu uygulanamaz yani. Dolayısıyla yani eşin iddet saymadına gerek yok.

Katılımcı: Bayine olsa bile mi?

Abdulaziz Bayındır: Bayine diye bir olay yok kardeşim. Onu bizim fukahanın Allah’ın ayetini kendileri açıklamaları ki, C.Hakkın ifadlerine göre kendilerini Allah’ın yerine koymaları. Zaten şari vasfını da veriyorlar kendilerine. Tamam o üçüncüsünde artık bir ve ikinci şartlar olmaz. Yani süre sonunda geri dönmesi söz konusu değil üçüncüsünde. Üçüncüsünde efendim, evden çıkması çıkmaması diye bir şey yok. Çünkü tekrar evlenme imkanı olmadığı için zaten o andan itibaren biter. İşte o kendiliğinden bayin olur. Yani araları zaten ayrılır, o andan itibaren ayrılır artık evde durması mümkün değil aynı çatıyı paylaşamazlar. İşte o Talak suresinde anlatılan şekilde en fazla iki kere talak olur. Üçüncüsü olmaz. Şimdi tüm bunları ortaya koyduğunuz zaman mükemmel bir talak sistemi ortaya çıkıyor.

Katılmcı: Demek ki adam güzel mana yapmışsa, ben Şafi’ye kıyas yaptım

Abdulaziz Bayındır: Ne yapmış?

Aynı Katılımcı: Adam batırmış

Abdulaziz Bayındır: Adam batırmamış sen batıktan baktığın için, ters taraftan baktığın için adamı batmış görüyorsun.

Aynı Katılımcı: Sanki adam yanlış yapmış gibi. Halbuki Şafi’yi göz önüne aldığımdan dolayı ben yanlış yapmışım benim haberim yok.

Abdulaziz Bayındır: Valla ben ölmüşem de.

Abdurrahman Yazıcı: Hocam bu şartlı boşamayı okuyoruz ya. Orada şartlı boşamadan önce bayin talak oluyor falan filan , kadın tamamen zor durumda kalıyor.

Katılmcı: Tekerlemelş boşamalar var.

Abdulaziz Bayındır: Diyor ki yağmur yağarsa boşsun diyor.

Katılımcı: Yada ben bir yere gidiyorum gelmezsem boşsun, şuraya gidersen boşsun. Böyle boşamayı şey sayıyorlar: bayin talakla boşama olur.

Katılımcı: Dönemez.

Abdulaziz Bayındır: Tabi şimdi burada kadına hayat zehir ediliyor. Adam karısına diyor ki; babanın evine gidersen boşsun diyor. Şimdi kadının babası annesi, doğduğu büyüdüğü ev.

Abdurrahman Yazıcı: Evden çıkarsan da var.

Abdulaziz Bayındır: Evden çıkarsan boşsun diyor. İşte şunu yaparsan boşsun, bunu yaparsan boşsun.

Katılmcı. Ağızındaki lokmayı yutarsan boşsun

Abdulaziz Bayındır: Ağızındaki lokmayı yutarsan boşsun. Der tabi, her şeyi söyleyebiliyor. Bu ne yapıyor? Kadının hayatı zehir ediliyor. Nedir? Bunun ne ayetten ne hadisten, hani bu şeyde Hidaye talak sistemini bir batıl hadis üzerine bina etmiş. Ayet yada sahih hadisler yok. Fakat bu falan yere gidersen boşsunun bir batıl hadisi de yok. Batıl bir hadisi de yok. Hiç bir şeysi yok. Tamamen keyfi bir fetva bu. Tamamen keyfi ama mezheplerin hepsi buna sahip çıkmışlar. Onun için bunlar ne oluyor, Allah’ın ayetine göre ne oluyor bu yapılan davranışlar?

Katılımcı: Zeyh

Abdulaziz Bayındır: Zeyh oluyor ama nereye kayıyorlar? Ne diyor: “el la ta’budu illallah diyor: Allah’tan başkasına kul olmayasınız diye”. Bunlar insanları kendisine kul etmektir. Haram helal uydurmaktır bunlar. Allah’ın helal kıldığı eşini haram sayıyor. Siirt müftülüğünde, bundan üç sene evveldi galiba. Orada din görevlilerine bir konuşms yaptım. Dedim ben size bu meseleyi sadece kuranı kerime göre anlatacağım sakın mezheplerle ilgili soru sormayın ama adamlar haklı olarak Şafi mezhebiyle ilgili sordular yani. Sorma demenin bir anlamı yok ki. Baktım ki ben yanlış söylemişim, adamlar doğru. Cevaplarını verdik falan. Müftü yardımcısı bana daha sonra söyledi, benim yanımda demediler de. İmamlar demişler ki; vay bee! Milletin karısına haram demişiz, adamın helal karısına haram demişiz ya.

Katılımcı: İşin içine değişik şeyler giriyor doğal olarak.

Abdulaziz Bayındır: Kimsenin fıtratı kabul etmediği için giriyor. Ama bir adam bu Talak suresinde anlatıldığı gibi karısını bir kere boşar, arkasından yine orada anlatıdığı gibi iki kere boşar, sonra üçüncü kere boşarsa ki bu zaten bir kişinin hayatında pek kolay kolay olacak şey değil. Artık kendisi de gidipte bir kimseye acındıramaz, şikayet edemez. Kimin yanına giderse, kardşim kusura bakma sen kendin ettin kendin buldun derler.

Serkan: Orada şeyi de değerlendirmek lazım, kadının pisikolojik durumunu, onun da boşama hakkını,

Abdulaziz Bayındır: Kadının boşama hakkı zaten hiç tanınmamış ki. Zaten hiç tanınmamış.

Serkan: illaki hani boşamayı rastgele yapmasınlar diye. Kadının da boşama hakkı olsa,mesela ben hanımıma desem ki sen benden boşsun, kadın da üç talak bekleyecek ama o da bazı kadınlar mesela çok hassas olur bu konularda, bu sefer şey yapar, bir uzaklık hisseder kocasına karşı. Bu sefer onun da bir boşama hakkı olabilir aslında.

Abdulaziz Bayındır: İyi ya şimdi ayetler bütün bunlara cevap veriyor. Tamamının cevabı var ayetlerde. Mesela adam karıdına dönmek istiyor mu “in erada ıslaha” diyor, şart koşuyor. Eğer ıslah niyetleri varsa ama bizim ulema ne diyor? “rac’a” diyor, şakayla da olur diyor.

Katılmcı: Şöyle yapsa: adam diyor mesla evden çıkarsan boşsun. Bu da, kadın da şöyle diyormuş; evden çıkmasam babamın evine gitmesem sana dava açarım, koca geri adım atar.

Katılmcı: Bir kaç fasılda açabiliyor Hocam, onun haricinde boşama şeyi yok.

Abdulaziz Bayındır: O da İmam Muhammed’e göre sadece. Ve Malikilere göre.

Katılmcı: Şartlı talak olmuyor mu Hocam?

Abdulaziz Bayındır: Hayır. Şartlı talak diye bir talak yok.

Katılımcı: Nikah bir antlaşma, sözleşme. Talak o sözleşmenin bozulması olarak anlamadığı için insanlar, eğer böyle anlasaydı çok kolay olurdu.

Abdulaziz Bayındır: Tamam da öyle de anlamasın, bu Allah’ın kitabıysa, şundan vaz geçmesi lazım bizim ulemanın: kardeşim Allah’ın sözünü senin açıklama yetkin yok. Sen sadece onu anlamaya çalış. Açıklamayı Allah yapmış sen takip et, bak ki nerede ne anlatmış o kadar.

Katılımcı: Biriyle sözleşme yapıyorsun, oraya çıktıktan sonra ben boş verdim diyorsun, sanki sözleşme bozulmuş.

Abdurrahman Yazıcı: O zaman da şöyle bir eleştiri getiriyorlar kurandaki şeriat sınırlıdır onlara göre bunlardan hüküm çıkmaz. O zaman işte kuranda bir çok şeyi darlaştırıyoruz. İşte şuandaki laikliği kapak ediyor işte sadece belirli bir alana hapsediyoruz gibi. Geçen Şevkani’den bir tez hazırladım şunu sundum bir yerde: Daha şey düşünüyor Şevkani

Abdulaziz Bayındır: Ne düşünüyor?

Abdurrahman Yazıcı: Yani bu konuda Mezhepleri bayağı eleştiriyor Hocam. Bu alimler diyor şey koymuşlar kendilerini şari yerine koymuşlar.

Abdulaziz Bayındır: Tabi, o çok kesin o. Çok açık ve net o

Abdurrahman Yazıcı: Sonraki insanlar da Allah yerine mezhep imamlarını koymuşlar.

Abdulaziz Bayındır: Aynen öyle. Yani şu anda bizim bu din diye okullarda okuttuğumuz, işte bir sürü insan ben alim oldum, dine hizmet ediyorum falan. Bunlar tamamen dine hizmet değil. Bu başka bir dine hizmet, Allah’ın dini değil o. O Allah’ın dini değil o, başka bir din o. Ama C.Hak bunların niyetlerine bakar affeder o bizim bileceğimiz bir iş değil. Şimdi şurada kitaplar okuyoruz her defasında görüyorsunuz yani. Ne ayete uyuluyor ne hadise uyuluyor.

Abdurrahman Yazıcı: Şeyi söylüyormuş Hocam arkadaş söyledi. Doğru bir şekilde anlamaya çalışılsa kurandan her şey öğrenilebilir.

Abdulaziz Bayındır: Her şey bir çok sorun değil, her şey , her şey. İşte iki sene oldu galiba bir takım problemler usulü fıkıh toplantısı oldu. Fatih sen yoktun, Almanya’daydın galiba. Fatih katıldı o toplantıya. Şimdi usulü fıkıhçıların toplantısı. Problem diye getirdikleri ve istihsanla çözmeye çalışıyorlar. Bak, kitapla çözülemiyor, sünnetle çözülemiyor, kıyasla çözülemiyor istihsan yani burada maslahatı devreye sokmaya çalışıyorlar. İşte, toplumun ihtiyacıyla problem çözmeye çalışıyorlar. Orada problem diye saydıkları kaç sekiz-on mesele varmıydı? Çözülemeyen, yani mevcut fıkıh kitaplarına göre gerçekten çözülemiyen sekiz-on tane meseleyi örnek olarak getirmişler. Hangi şeyi dedilerse ben hemen şu ayetler çözüyor, bir daha ağızlarını açmadılar bütün hepsi. Kardeşim kuranı kerimden haberimiz yok ya. Biz din diye mezhepleri ortaya koymuşuz. Ve bizim bu şekilde ne müslümana anlatacağımız bir şey var ne de dünyaya anlatabileceğimiz bir şey var. Herhangi bir şey söz konusu değil. Onun için biz burada çok ciddi bir şeyle karşı karşıyayız. Mesela işte az önce anlattım El Hidaye talak sistemini Zeylai’nin Nasbur Raye’de şey yaparak “sabatalel ihticacu bihi” diye bitirdiği bir hadis üzerine bina etmiş. Bunu delil getirmek batıldır diye bitiriyor. Çünkü inceliyor, inceliyor en sonu o. O hükümle bitiyor. Batıl bir hadis, ki İstanbul’un fethinden zannedersem 100 sene önce vefat etmiş olması lazım Zeylai’nin. Zeylai hanefiler tarafından muteber bir alimdir. Herkes onu saygıyla karşılar. Batıl bir hadis üzerine bir talak sistemi kurulmuş. Fatih Sultan Mehmet, o bir siyasetçidir ilmi bilmez. Fatih S. Mehmet Fatih Medreseleri’ni kuruyor, kanun çıkarıyor bu kitabı baş kitap yapıyor. Ve Osmanlı döneminde şeriat diye o uygulanıyor. Yani halbuki o konuda sure var tak kelime yok. O konuda çok sayıda ayet var tek kelime yok. O konda çok sayıda sahih hadis var tek kelime yok. Ondan sonra Kanuni işte Süleymaniye’deki medreseleri kuruyor o kitabı baş kitap yapıyor. Şu anda nerede diyanetin eğitim merkezi varsa o kitap gene baş kitaptır. Baş kitaptır biz de onu okuyoruz. Niye onu okuyoruz? Sevdiğimizden takdir ettiğimizden değil. Bu kitabın ne olduğunu millet görsün diye okuyoruz. Başka bir şeyden dolayı değil. Şimdi buna şeriat diye asırlarca uygulandı. Bu şeriat mı? Allah’ın dini mi? Her tarafta öyle. İşte size defalarca anlattım. Bakara 180.ayet Medineyi Münevvere’de “haza kımmeti tefsir” dedikleri, tefsirde zirve dedikleri emekli bir prefosör Hikmet Beşir. Adamın tefsir ve kuran ansiklopedisi varmış. Adama bizi bu metodun böyle olması gerektiğini anlattık ve Bakara 180 kısa olduğu için onun tefsirini yaptım. “Haza yudillul nas sebilillah” dedi bizim metodla alakalı. İnsanları Allah’ın yolundan çıkarır dedi. Ondan sonra dedim peki ben bu ayeti tefsir ettim bu metoda göre. Sen de tefsir et ama bir şartım var dedim, ayette hiç bir değişiklik, takdir kullanmayacaksın dedim, değiştirmeyeceksin. Tamam dedi. “Ya eyyuhellezine amenu” benim yaptığım gibi “ya eyyuhel muminun” ben de öyle şey yaptım. Tıpkı benim gibi deyince gerisi gelmedi. Şimdi o çünkü “ya eyyuhellezine amenu” hah “kutibe aleykum”. “Ya eyyuhellezine amenu” yoktu değil mi? “Kutibe aleykum eyyuhel muminun” onu ben söylemiştim. Şimdi öyle deyince gerisi gelmedi, devam edemedi. Dedi ki; takdir olmadan olmaz dedi. Adama dedim tamam istediğin takdiri yap ama dedim, serbet. Bir şartım var dedim, sonunda bu ayet mensuhtur demeyeceksin. Tamam dedi. Takdirleri yapınca mensuh dememek mümkün değil, çünkü ayet bir acayip hale geliyor ayet. Peki dedim o zaman siz çok dikkatle dinleyin ben şimdi tekrar tefsir yapacağım ayeti, herhangi bir takdir yaparsam, herhangi bir kelimeye bir ilave yaparsam derhal müdahale edin dedim. Tamamen lugavi olarak çok basit bir anlam vereceğim. Şimdi verince, adam artık sesini kesmek zorunda kaldı. Sonra da diyor ki; bu metodu diyor kullanan bir tek kişi göster ben kabul edeceğim. Olur göstereyim dedim. Kim? Peygamberimiz dedim. Gerçekten de öyle. Usveyi hasene değil mi? Öyle demek zorundayız aslında. Öyle demek zoundayız, çünkü bana örnek diye C.Hakk Onu gösteriyor kardeşim. Allah rarafından tasdik ezilmiş olan o. Ben sana dedim onlarca hadis göstereyim ki dedim, o hadisler bu ayetler arası ilişkiden çıkarılmıştır. Adam bu defa cesaret edemedi, bir tane göster diyemedi. Deseydi bir kaç tane aklımda vardı gösterirdim. Ama diyemedi. Adam öyle bir hale geldi ki dünyası daraldı. Oradan oraya oturuyor, oradan oraya oturuyor. İslam alemi ne halde. Esas beni üzen şey o. Adam biliyorsunuz arapların hafızası çok kuvvetli bizim gibi değil, bizim hafıza zayıftır. Türkler de öyledir hafıza. Diyor ki bu metodu uygulayan bir tek kişi göster demek yok demek. Ne kadar üzücü bir şey. Allah açıkça söylememiş mi?

Katılımcı: Kırktan fazla tefsire baktım Hocam bu ayete, sadece Mukatil “ba’d el mevt” demiş sonunu kaydırmış.

Abdulaziz Bayındır: Sonunu kaydırmış değil mi? Mukatil B. Süleyman “ba’d el mevt” demiş. “Ba’d el mevt” olduğu zaten açık değil mi? “in tereke hayren” diyor ya.

AynıKatılımcı: Bir de İbadi demiş. O “bad el mevt”e yakın, o anlaşılıyor. Sonunda mensuh demiş.

Abdulaziz Bayındır: Dikkat ediyormusunuz,  biz hiç bir ilave çıkarma yapmadan gayet sade bir şekilde mana veriyoruz.

Katılmcı: Böyle bir mana veren birini bul detken kendinden çok emin söylüyor. Çünkü olmadığını biliyor.

Abdulaziz Bayındır: Tabi emin söylüyor.

Katılımcı: Aklıma bir şey geldi. Peygamber efendimiz bu yöntemi kullanıyor. Vefat eden birisinin taksimini Peygamber Efendimiz mi yapıyordu. Mal taksimini.

Abdulaziz Bayındır: Mutlaka yapıyordur. Yani Peygamberimiz mutlaka yapmıştır. Biz burada bir takım böyle ipuçlarını buluyoruz, ipuçlarını takip edince onu beyan eden hadisler buluyoruz. Çok oluyor bu. Mesela Abdurahman çalışıyor, bulur herhalde. Hiç öyle bir şey buldun mu?

Abdurrahman Yazıcı: Gelen rivayetler genelde hayrlarla ilgili.

Abdulaziz Bayındır: Yok yok birisinin mirasını taksim edildiğine dair. Mesela birisi vefat ediyor ve miras taksim ediliyor.

Katılımcı: Peygamberimiz yani görevlendirdiği birileri yapıyor mu?

Abdurrahman Yazıcı: Kendisi yapıyor.

Abdulaziz Bayındır: Gördün mü işte. Gördün mü bak. Bizim kitaplarda bu yok. Niye yok? Böyle bir mantık yok. Ama sen bu ayetten gittiğin zaman Peygamber Efendimizin hayatında onları görüyorsun. Bak işte var diyor. Araştırdı.

Katılımcı: Bu ayeti kerimelerde namazdan sonra şey yapın, bir de yemin etsin.

Abdulaziz Bayındır: Bu başka bir olay. Bu değil, başka bir ayet o. Bu değil o. Bu başka bir ayet. O başka bir vasiyet bu vasiyet değil o.

Evet, bu ayeti bitireyim. Şimdi, kalbinde kayma olan müteşabihe uyar. Uyduğu zaman neler olur? İşte bu günkü islam alemi ortaya çıkıyor. Kendileri yeni bir din ortaya çıkarıyor. Ama burada hepsinin kalbinde kayma yoktur tabi. Baştan birisi kaymış diğerleri de onun arkasından takip etmiş. Allah onlara nasıl muamele edecek onu bilmiyorum. Niye böyle yapıyor? “hubtigael fitneti: fitne çıkarmak için”. Fitne dediğimiz: sıkıntı vermek için yani. Sıkıntı vermek. Fitne bir potada altının erimesi değil mi yani. İyiyi kötüden ayırmak için. Sen şimdi o potada olmak istermisin Fatih? İşte insanları öyle ateşin içine sokuyor. Biz bunlarla çok karşılaşıyoruz. Kadın da ateşin içinde erkek de. Mesela konumuz talak olduğu için. Her konu öyle canım. Miras paylaşılmayınca bütün aile ateşin içine atılmıyor mu?

Abdurrahman Yazıcı: Toplumun %70-80’i bu konuda müzdarip. Yani her ailede bir miras problemi var Hocam.

Abdulaziz Bayındır: Ve ailelerin bağları bozuluyor, sevgiler bozuluyor.

Katılımcı: Biraz kötü niyetlilik de var.

Abdulaziz Bayındır: Kaç nesil etkileniyor.

Katılmcı:Kardeşlerin hepsi aynı olmuyor ki. Bazıları çok açık gözlü oluyor.

Katılmcı: Genelde şöyle oluyor: eğer miras alan taraf erkek tarafıysa yani alacak kişi, orada islam hukukunun uygulanmasını istiyor. Kadın tarafından mesela kadının çocuğu falan işin içine giriyorsa yok canım laik hukuku uygulayacağız falan. Tamamen gözü açıklık da var. Üstüne yatma konudu da var

Abdurrahman Yazıcı: O kadar önemli ki yani Allah şeye bırakmamış, anne baba çocuklara mirası nadıl paylaştıracağına bırakmamış.

Abdulaziz Bayındır: Kendi paylaştırıyor.

Abdurrahman Yazıcı: Evet, yani çocuğuna bile bırakmıyor. Demek ki insanı Allah çok iyi tanıyor ki.

Karılımcı: Bugün modern hukukta da avukata falan gidiyorlar düzgün taksim için.

Abdulaziz Bayındır: Tabi bugün avukat değil mahkeme kararıyla

Aynı Katılımcı: Bugün de yapamıyorlar.

Abdulaziz Bayındır: Mahkeme kararıyla olmazsa taksim yapılmaz. Fıtrat bunu gerektirir. İşte Allah bunu emrediyor. Farz kılıyor. Ama siz o ayeti öyle bir hale getirmişsiniz ki

Katılımcı: Hukuk forumları var, orada en fazla miras şu kadar kişiye kaç düşer diye tek tek taksim ediyor.

Abdulaziz Bayındır: Evet, “vebtigae te’vilihi” de şu: tevil demek, bir şeyi bir yere bağlamak demek. Yani şimdi mesela bilgisayarın fişini burada elektrik şeyine bağlıyoruz ve 220voltluk. Eğer daha yüksek gerilim hattına bağlarsak ne olur? Bilgisayar anında yanar. Şimdi o ne yapıyor? Kendi istediği tarafa bağlamak için. Çünkü Allah muhkem ve muteşabihi birbirine bağlamış ya, tevil o demektir yani. “Raddu şeylel  malel muradeti minhu” bir şeyi kendisinden kastedilen şeye bağlamaktır.

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz. İsa Gelecek mi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın