Gayrimüslimlerle Evlilik -2

11 Temmuz 2009 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri

Şimdi burada dikkat ederseniz kölelik ve cariyelik ahkâmı burada farklı bir şekilde devreye giriyor.

Birde aklıma gelmişken ben size söyleyeyim sadece zihninizde kalsın belki bir yerde bilgi bulursanız getirirsiniz diye, geçen hafta aklıma geldi de onu bir şey yapamadım. Yani hep birlikte araştıralım benim bildiğim bir bilgi yok. Peygamber’e (s.a.v) Bedirde aldığı esirler var değil mi? Şu konumuzla direk alakalı değil yani öyle bir parantez açmış oluyorum. Bedir de aldığı esirler var. O esirlerin bir kısmını fidye karşılığı, bir kısmını da fidyesiz serbest bıraktı mı? Bir üçüncü grup vardı.

Katılımcı: Okuma yazma karşılığı.

Bayındır: Okuma yazma karşılığı acaba şu ayetin karşılığı olmasın?

vellezîne yebtegûnel kitâbe mimmâ meleket eymânukum’ (Nur 33. ayet)

Bunlar demiş olabilirler ki ya Muhammet bizim paramız yok ama sizden on tane çocuğa okuma yazma öğretsek bizi serbest bırakır mısın? Peygamberimizin hayatında bu kitabenin de örneği olması lazım değil mi?

Enes hoca: Evet

Bayındır: vellezîne yebtegûnel kitâbe mimmâ meleket eymânukum fe kâtibûhum in alimtum fîhim hayren’ (Nur 33. ayet)

Baktınız ki hakikaten öğrete bilir tamam hadi öğret dene bilir. Yani bu da sadece zihniniz de soru olsun. Yani esirlerden bir mükatebe anlaşmasının bir örneği olabilir diye aklıma geldi.

Katılımcı: (02:17-02:21 arası anlaşılamıyor)

Bayındır: Evet

Katılımcı: Çünkü bu tür bir anlaşmaya niye Mükatebe desin ahid desin, ittifak desin yani Mükatip olarak gelmesini yapılacak işin Kitabetle ilgili olduğunu.

Bayındır: Yok okumakla yazmakla ilgisini bahsetmiyorum ben. Buradan ben öyle anlamadım sen öyle anladın ama. Ya karşılıklı bir sözleşme yapılıyor. Yani o peygamberimizin orada ki on tane talebeye okuma yazma öğretirseniz serbest bırakırım şeklindeki kitabe akdi olabilir. Diye düşünüyorum. Onun üzerinde bir bakarsak belki bir şey bulabiliriz.

Enes hoca: Karşılıksız serbest bırakılmayanların içinde baktı ki bırakılmıyor para da gelmiyor arkasından o zaman demiş olabilir bizim böyle bir özelliğimiz var siz yararlanın.

Bayındır: Tabi tabi olur. Mesela Rusya Almanlardan aldığı esirlere bir takım şeyler yaptırmış. Teknik elemanlara ve buna karşılık da belki hürriyetini vermiştir. Bu çok tabi bir şey yani.

Oktay hoca: Nur suresi galiba daha sonra nazil olmuş.

Bayındır: O hiç önemli değil. Neden önemli değil biliyor musun? Şimdi şeyde Allah-u Teala

(03:44-03:49 arası anlaşılamıyor)

Yani bunların tamamı tek bir şey oluşturur. Yani bir yumağı oluşturur. Yani bu önce sonra indi. Bu konuda ki rivayetlerin de çok sağlam olmadığını da biliyoruz. Ama sağlam olan bu ayetlerin kuranda var olması bizi ilgilendiren bu dur. Öncesi sonrası değil tamamından sorumluyuz.

Katılımcı: Burada Kuran-ı Kerim’in adabı yani Kuran-ı Kerim Peygamber (s.a.v.)’e inmeden önce de ‘fi kitabın meknun’ olduğuna göre bu şekilde önümüzde bir rehber kitabı var ‘verasıkı’ya gittiğimiz zaman orasını açıp bakıyoruz. Mesela başka bir yere gittiğimiz zaman diyelim mesela Topkapı Sarayına gittiğimiz zaman orayla ilgili yeri açıp bakıyoruz. Peygamber (s.a.v.)’e Kuran-ı Kerim inerken olaylara mütaakiben indiği için onunla ilgili ayetler inmiş olmalıdır.

Bayındır: Ve belki bu kitaba ait de inmiş olabilir bilmiyoruz yani o zaman ya da olmamıştır. Çünkü bu konularla ilgili ayetlerin ne zaman indiği ile ilgili rivayetler çok da sağlam rivayetler de değildir.

Katılımcı: Benzer bir hadiseye ilişkin inmiş olabilir.

Katılımcı: Hocam bu ayetlerin sebebi nüzulde yani zamanı gelince inmek daha önceden Levhi Mahfuzda kayıtlı olması dünya semasına inmesi konusunda bu konu da ne demek uyar?

Bayındır: Peygamberimizin onu bildiğine dair bir delilimiz yok.

Peygamberimiz; İnnehu le kavlu resûlun kerîmin.’ Dediğine göre Cebrail’in sözü oluncaya kadar peygamberimizin onu bilmesi gerekmez. Cebrail’in ağzından peygamberimize intikal edinceye kadar.

Katılımcı: ‘ala mubsirin takva alennasi ve kezalike li yüsebbite fuadek’de Peygamber (s.a.v.)’in böyle bir şeyde olmadığını yani bilgisi olmadığı çünkü aksi takdirde ‘yüsebbit fuadek’ olmaz.

Bayındır: Evet olmaz.

Katılımcı: Ya o zaman hepsini birden ezberlemiş olur o zaman Uhud konusunu Peygamber (s.a.v.)’in beşeri inisiyatifi de devreden kalkmış olur.

Katılımcı: Birisi bana şöyle bir soru sordu da konu ile ilgili aslında sormayacaktım yeri geldiği için soruyorum. Kuran-ı Kerim de Yahudilerle ilgili ayetler var malum, bunların hepsi de Yahudileri kötü gösteren veya onların yaptıklarını gösteren, dolayısıyla Kuran-ı Kerimdeki bu ayetler yani daha önceden de mevcuttu Allah’ın katında, o zaman Yahudiler için zorunlu bir kader söz konusu olmaz mı?

Bayındır: Yok. Mesela ‘leysu seva a’ da diyor. Şimdi herkes için dikkat ederseniz sadece Yahudiler için değil benzer şeyleri kim yaparsa onlar içinde aynı hükümler vardır.

‘veminellezine hadu’ diyor  ve ‘baz’ ifadesi kullanıyor, Yahudilerden bir kısmı değil mi? Tümü değil ki, ‘leysu seva’ da diyor. ‘ venü ferigan minhu le yektumuhel hagga’ diyor, hepsi değil bir gurup.

Katılımcı: Bir de Kuran-ı Kerim’in ahkam ile ilgili ayetlerde, siz şöyle yapacaksınız ben buna karşın şu cezayı vereceğim, şekilcilik hayal ediliyor. Yani şu eylemi yapanlar şu cezaya maruz kalacak diyemi yazıyor o çok önemli.

Bayındır: Ceza açısından mı?

Katılımcı: Evet, ceza açısından. Bizi işkillendiren bu sizin o zorunlu bir kader dediğiniz o yani. Mesela anayasa nasıl yazılıyor? Şu suç işlendiği zaman şu şekilde cezalandırırız diyor.

Bayındır: Ama sen şu suçu yapacaksın ceza vereceğim başka.

Enes hoca: Ahmet şu suçu işleyecek şu cezaya çarptırılacak, öyle bir şey yok.

Katılımcı: Her hangi biri şunu yaptığı zaman şu cezaya maruz kalacak zorunlu kader değildir. Prensip ortaya koyar.

Bayındır: Prensip ortaya koyar evet ve yaptıklarını da anlatıyor.

Katılımcı: (08:00-08:06 arası anlaşılamıyor)

Bayındır: Hepsi öyledir genelde değil.

Evet şimdi sual kaldı mı bu müşriklerle evlenme konusunda?

Katılımcı: Hocam Bakara suresi 221 de müşriklerle evlenmek mekruh, ama Maide suresinde Ehli Kitapla evlenme konusunda hiçbir kerahat anlaşılmıyor. Onlarda Müşrik olduğuna göre buradan da bir kerahat anlaşılması gerekmez mi? Yada Ehli Kitabın Muhsan olanlarıyla evlenmek (anlaşılamıyor)

Bayındır: Şimdi bak Kuran-ı Kerimde bir prensip var mı? Mesani’nin İntişabi olayı var mı? Allah-u Teala her şeyi bir yerde açıklamıyor, onun için hepsini birleştiriyorsun birleştirdikten sonra geçen hafta konuştukya kuran oluyor yani bir küme oluşuyor ondan sonra hüküm veriyoruz. Yani o kümenin her parçasında istenen her hüküm olmaz ki. Yada burada evlenmenin helalığı, öbür tarafta da tavsiye edilmediği belirtiliyor. Helal dır ama. Mesela diyor ki;

Kul lâ yestevîl habîsu vet tayyibu ve lev a’cebeke kesretul habîs(maide 100)

Değil mi?

Şimdi Cenab-ı Hak bunu haram kılmadığını ifade ediyor, öbür tarafta da hiç tavsiye etmediğini belirtiyor. Şey de öyle işte ‘vel muhsanati vel müminati’ derken mümin cariyeler de girmez mi?

Enes hoca: (09:49-09:51 arası anlaşılamıyor)

Katılımcı: Şimdi Bakara 221 ile Maide 5. ayeti ikisi birlikte okunduğu zaman.

Bayındır: Tamam Bakara 221 deme Nisa suresini aç oradan oraya geçelim. Nisa suresi 24. ayeti aç. Bak burada;

Vel muhsanâtu minen nisâi illâ mâ meleket eymânukumdedi mi? Buradan ne anlaşılıyor? ‘mamaneket eymanikum’ le nikahlana bilirsiniz dedi değil mi?

Enes hoca: Evet

Bayındır: Elinizde ki cariyelerle de nikahlana bilirsiniz demiş oluyor ama bu cariye daha önce evli olmuş olabilir. Fakat başka evlilerle evlenemezsin. O zaman bu cariyenin Müslümanlığı kafirliği söz konusu mu? Buraya kadar din yok tamam mı? Ama şurada ilk önce ‘kimin diyor mümin bir kadınla evlenmeye gücü yetmezse elinizin altındaki cariyeyle evlensin’ şimdi burada ki namuslu mümin kadınla, namuslu mümin cariye ikisi de Muhsanat’tan mı Suat hoca? Çünkü Muhsanatın diye şart koştuya. Yani o cariyede Muhsanat ve Müminat vasfı var mı? Hür olan kadında da Muhsanat ve Müminat vasfı var mı? Şimdi işte oradan hemen Maide suresine geç. Maide 5. ayette

‘vel muhsanatu minel müminat’ dedi değil mi? ‘hıllil lekum’un Müpteda Muahharı öyle değil mi? Şimdi ‘vel muhsanatu minel müminat’ derken bunun içerisinde cariye de var mı? Ama cariyeyle evlenmeyi hangi şarta bağlıyor Allah? Helal diye rast gele gidemezsin diyor.

Enes hoca: Ona rastgele gidemezsin diyor.

Bayındır: Helal diye rast gele gidemezsin diyor. Helal, haram değil ama kural koymuş. Şeyde işte helal Ehli Kitabın kadınları da helal haram değil, ama onun kuralını da şeyde açıklıyor. Bakara 221 de açıklıyor. Ora nasıl cariyeyle evlenmeyiZâlike li men haşiyel anete minkum. (nisa 25)’ diyerek bir vasfa bağlıyorsa, burada da Vallahü yed’ü ilelcenneti velmağfireti biiznih daraltıyor yani asla tavsiye etmediğini  ifade ediyor. Dolayısı ile bunların hepsini birleştirmezsen bir hüküm ortaya çıkmaz. İşte bizim burada eski ulemayı tenkit edişimizin temel sebebi de bu. Dikkat edersen bunların hepsini birleştirdiğin zaman hiç çelişki kaldı mı? Yani Nur suresi 3. ayet, Maide 5. ayet, Bakara 221, Nisa 23-24-25 bir çelişki kaldı mı?

Katılımcı: Oradan anlaşılıyor ki Kuran-ı Kerim’in özelliği bu yani Kuran-ı Kerimde şu anda aklıma gelen şey Kuran-ı Kerimde soru olarak aklıma geldi önce buda nedir?  yani bize gerekli olan dini ve toplumsal olaylarla ilgili Kuran-ı Kerimde bir sürü hükümler vardır. Niye bu meseleler, Muvdıi Arapça da ki; objektif ederiz. Bir şekilde konu itibariyle sıralayıp onları böyle düzenli bir şekilde beyan etmeli sonraya. Mesela nikah deriz. Niye her tarafta nikahla ilgili ayetler var? Diyor mesela ‘en nikah’ evlilikle ilgili bütün meseleleri sıralamalı.

Bayındır: İşte Kuran-ı Kerim’in üslubu bu çünkü Kuran-ı Kerim her şeyi açıklayan bir kitap. Kainatta ne var ne yok hepsinin kanunu bunun içerisinde. Şimdi sen o ayetlerin her birinden başka bir sürü hüküm de çıkaracaksın.

Katılımcı: Bu en önemli olan bu, mesela; bu kesişen şeyler var ya, yukarıdan iniyor bir isim yazıyorsunuz. Sağdan geliyor bir isim var ama ortada ki harf her ikisi için kullanılıyor.

Burada mesela; ‘vel muhsanati minellezine utul kitab’ Derken başıyla sonuyla başka bir hükümle ilişkiliyken onu götürüp o nikahla ilgili aldığımızda bir konu teşkil ediyor. Her birinde kare şeklinde yazdığımız şeyler gibi.

Bayındır: Yani aynı anda bir çok hükümle alakası var.

Katılımcı: Matematikte üç bilinmeyenli bir işlem vardır, ortada ki bilinmeyeni üstte de kullanıyoruz altta da kullanıyoruz. Bu şekilde Kuran-ı Kerim. Burada başka bir hükmü ifade ediyor, başka bir yerde başka bir hükmü ifade ediyor. Ayeti tek aldığın zaman bir hüküm ifade ediyor.

Bayındır: İşte bakın burada şu var mesela; bizim geleneği en çok tenkit ettiğimiz hususlar, bir tek ayeti tümüyle almıyorlar bazen bir ayetin içinden bir iki kelimeyi alıyorlar, bazen o kelimeleri de bozarak alıyorlar. Halbuki Kuran-ı Kerim işte görüyoruz bir tek ayetle anlaşılmıyor ikinci ayeti de alacaksın. O iki ayet de yetmiyor, diğer iki ayeti alacaksın, o da yetmiyor başka bir ikinci ayeti alacaksın, o da yetmiyor başka bir ikinci ayeti alacaksın dolayısı ile ilgili bütün o ikişerli ayetleri takip edip hepsini bir küme oluşturacaksın. O kuran oluşacak yani kendi arasında kuran olacak, kümenin adı kuran olacak. Bir mecmua oluşturacak, o topluluğu oluşturduğun zaman, oradan ayetleri çıkaracaksın. Tabi o topluluğu oluşturmak için de böyle bir ekip oluşturacaksın, oradan ayetleri çıkarmak için.

Katılımcı: Yani insan aklını kullansın, çaba sarf etsin diye hocam.

Bayındır: Tabi zaten bak; ‘efela yetedebberunel kuran’ diyor değil mi? Niye böyle diyor Allah? El Kuran diyor çünkü bu bir topluluk bir mana topluluğu. Yani bunun tamamı da kurandır ama o küçük mücemmalar da kurandır. O topluluklar kümelerde kurandır. ‘efela yetedebberunel kuran’ ne demek? Bu ayetin bağlantılı olduğu ayeti niye düşünmüyorlar? Tek başına olmaz ki. Ondan sonra az önce okuduğumuz ‘vela tağcelu bil kur’ani min gablu en yutta ileyke vahyu ’ şimdi ‘min gablu en yutta ileyke vahyuhu’ da orada ki ‘el kuranı’ burada ki kuran diye anlarsan peygamber efendimiz yirmi üç sene geçmeden hiçbir konuda hüküm vermemesi lazımdı öyle değil mi? Ondan sonra da öldü zaten.

Enes hoca: Peygamber (s.a.v.)’e vahiy olarak inmesi diye düşündüğün zaman şimdi bu ayetle ilgili olan başka vahiy oluyor.

Katılımcı: (17:25-17:33 arası anlaşılamıyor)

Bayındır: İşte onun için o kümeler oluşmadan hüküm verme demiş oluyor değil mi Allah-u Teala Peygamberimize. İşte bizde de aynı şey Suat Hoca biz o kümeleri oluşturacağız. Efendim hükmün bir kısmını orada anlatıyor bak dikkat ederseniz bugün okuduk Nur suresinin 3. ayetinde sadece zina eden erkek ve kadının hükmünü anlattı ama oradan net olarak anladık ki, zina eden kadın ve erkek namuslu bir mümin erkek ve kadınla evlenemez. O kadar müşrikle değil. Ama zina edenin tek tercihi müşriktir. Eğer sen namuslu bir mümin isen mümin de olsa namuslu olacak müşrik de olsa namuslu olacak. Sen namussuz olan herhangi biriyle evlenemezsin. Bunu da Maide suresinden anlıyoruz.

Ondan sonra Ehli Kitap müşriktir. Allah-u Teala bunu asla tavsiye etmediği zaten Nisa suresiyle, Nisa suresinden sonra, namuslu mümin bir kadından sonra Allah’ın ikinci tavsiye ettiği, namuslu mümin cariyedir. İster istemez Ehli Kitap üçüncü sırada kalıyor. Ne olmuş oluyor? ‘vele emetün müminetün hayrun minel muhsanatin min ehli kitap’ demiş oluyor. Öyle olmuyor mu? Ehli Kitaptan bir Muhsana daha hayırlıdır. Ehli Kitap da müşrik olduğuna göre bunu birleştirirsen ‘vele emetün müminetün hayrun mim müşrikin’ oluyor. O da Bakara 221 in zaten hükmüdür.

Ve burada biraz da gerçekçi olalım yani mesela bir adamsınız, yani bir adam gönlünü bir müşrikeye kaptırmış olur. Allah-u Teala bununla evlenmeyi haram kılmıyor.

Katılımcı: Birde uygulamalarda bunu gösteriyor.

Bayındır: İşte bakın Peygamberimizin kızı, peygamberimizin kızı isteseydi bir iftida eylemiyle Ebul As’dan ayrılırdı. Ama ayrılmıyor.

Katılımcı: Ayrılmayı boş verelimde ezdirmemek için elinden geleni yapıyor. Kaçırmamak için elinden geleni yapıyor.

Bayındır: Evet, tabi elinden geleni yapıyor. Ya insan bu, Allah-u Teala tavsiye etmiyor ama haram da kılmıyor. Haram kılmış olsaydı peygamber efendimizin kızı Ebul As’dan kesin olarak ayrılması gerekmez miydi? İkrimeyi karısından ayırmaz mıydı hicretin sekizinci yılında?

Enes hoca: (20:21-20:39 arası anlaşılamıyor.)

Bayındır: Aynı değilse bile delilini bulmamız lazım.

Katılımcı: Aksi ispatlanmadıkça veya en azından bir muhalif olmayınca kabul etmek gerekiyor.

Bayındır: Delilini bulmamız lazım Enes Hoca.

Katılımcı: Hocam burada tövbe dikkate alınıyor mu? Mesela böyle bir zina hayatı var, sonra gerçekten tövbe etmiş.

Bayındır: Alınıyor, alınıyor. Aç oradan Nur suresini. Sen gelmeden önce onu okuduk bir daha okuyalım.  Bak şimdi diyor ki;

‘Ez zânî lâ yenkihu illâ zâniyeten ev muşriketen vez zâniyetu lâ yenkihuhâ illâ zânin ev muşrik, ve hurrime zâlike alel mu’minîn. (Nur 3)

Zina eden erkek, zina eden bir kadın yada müşrikle evlenir. Zina eden kadını da zina eden erkek yada müşrik alır. Bunlar müminlere haram kılınmıştır. Diyor ya, ondan sonra da bir şey daha söylüyor diyor ki; namuslu mümin kadınlara zina iftirasında bulunup da dört şahit getiremeyenleri de seksan değnek vurur da bunların şahitliğini de hiçbir zaman kabul etmeyin bunlar fasıklardır diyor.

Şimdi her ikisi de suçlu durumda  mı?

Ondan sonra bak müstakil bir ayet getiriyor Allah-u Teala dikkat edin. Yani bu ayet üçüncü ayetin bir parçası olsaydı başka düşüne bilirdin.  Tevbe eden ister zinakar olsun, ister birisine zina iftirasında bulunmuş olsun, sadece tevbe yetmiyor, birde kendini düzeltmesi lazım, ıslah olması lazım. Ben tevbe ettim bir daha yapmayacağım kızınızı bana verin yok. Hele biz seni biraz gözlemleyelim, namuslu olduğunu bir topluma ispatla ondan sonra.

Katılımcı: Furkan suresinin son sayfasında, daha güzel memnun edici bir şekilde. Orada da ilginçtir zina Allaha şirkle birlikte zikrediliyor.

Bayındır: Furkan suresi, yirmibeşinci sureyi de açalım.

Katılımcı: Orada da ilginçtir zina Allaha şirkle birlikte zikrediliyor.

Bayındır: Üçyüzaltmışbeşinci sayfa. Mesela mümin kullarını anlatırken Allah-ü Teala;

Vellezîne lâ yed’ûne meallâhi ilâhen âhara ve lâ yaktulûnen nefselletî harremallâhu illâ bil hakkı ve lâ yeznûn(yeznûne), ve men yef’al zâlike yelka esâmâ. Yudâaf lehul azâbu yevmel kıyâmeti ve yahlud fîhî muhânâ(muhânen). İllâ men tâbe ve âmene ve amile amelen sâlihan fe ulâike yubeddilullâhu seyyiâtihim hasenât(hasenâtin), ve kânallâhu gafûren rahîmâ(rahîmen). (Furkan 68-69-70)

‘Vellezîne lâ yed’ûne meallâhi ilâhen âhara’ Allah ile birlikte başka bir ilahı yardıma çağırmazlar, dua etmezler ona, ondan istekte bulunmazlar. ‘ve lâ yaktulûnen nefselletî harremallâhu’ Allah’ın dokunulmaz kıldığı canı da öldürmezler. ‘illâ bil hakkı’ Allahın haklı gördüğü sebep hariç el hak o yani o da kuranda bellidir. ‘ve lâ yeznûn’ zina da etmezler. Şimdi üç tane suç var burada, şirk, adam öldürmek, zina. ‘ve men yef’al zâlike yelka esâmâ’ bunu yapan Allahın merhametinden uzaklaştırılır. ‘Yudâaf lehul azâbu yevmel kıyâmeti’ kıyamet günü ona azap ikiye katlanır. ‘ve yahlud fîhî muhânâ’ ve o azap içinde alçaltılmış olarak ebediyyen kalır. ‘İllâ men tâbe’ tevbe eder. ‘ve âmene ve amile amelen sâlihan’ salih bir amel yaparsa. aslehu varya değişik ifadesi. ‘fe ulâike yubeddilullâhu seyyiâtihim hasenât’ Allah bunların günahlarını seva çevirir. Yani o zina eden kişiye çok büyük bir mükafat da vadetmiş oluyor. Zina etmemiş gibi yapıyor. Birde günahı sevaba dönüyor. Çünkü Allah-u Teala bir de ikramiyeli yapıyor bunu.

Şimdi dolayısıyla bütün bunları birleştirdiğin zaman, zaten mutlaka Mesanisi falan deniyorya işte o ayetle okuyacaksın ki burada birisi kalkıp bize diyebilir ki; sen oradaki ‘illellezine tabu’yu zina edenle ilgilendirdin ama, o sadece iftira edenle ilgilidir. Bu ayeti okuduğunda artık onu da diyemez. Yani şimdi o Mücemmalar oluşturulması ne kadar önemli değil mi?

Katılımcı: Zaten şimdiki gibi konular bilimsel olarak anlatılmaya başlarsak kuranda ki insicam kalkar ve çok uzar. Mesela orada diyecek ki;

‘vel muhsanati minellezine utul kitabe ve hum müşrikin kema zekertu ve lekum min kabli zalik.

Bayındır: Diyemez, olmaz ki, işte öyle olsa onu bir tek kişi de okuyup anlaya bilir. Ama Allah bunu diyor ki; bir kavmin yağlemun oluşturacaksınız, bilenler topluluğu oluşturacaksınız. Bilenler topluluğu oluşacak ki, ha Allah şurada şunu demişti, burada bunu demişti, birisi itiraz etsin birisi başka bir şey yapsın.

Katılımcı: Aslında var ya Fussilet suresinin 52-53. Ayetlerine baktığınız zaman, kainatı, kuran-ı kerimi, insanı böyle bir öz hale getiriyor. Mesela gidip bir şehirden maden getiriyorsun, öbür taraftan toprak getiriyorsun, öbür taraftan bir makine getiriyorsun hepsi de hiçbir yerde bir arada değil yani. Kuran-ı kerimde aynı öyle.

Bayındır: Doğru diyorsun. Şimdi  gerçekten dediğin aynen doğru. Şurada bir bardak çay içmek için, suyu bilmem nereden geliyor, mesela doğalgazı taa Rusyadan geliyor, çayı Rize’den geliyor ondan sonra burada ki o çayı demleme kabı bilmem falanca usta yapmış. Bardağı bilmem kimin tarafından yapılmış, bardağı, kimin tarafından yapılmış oluyor, şekeri şuradan. Hepsi bir araya gelmezse çay olmuyor.  İşte kuranı kerimden de hüküm böyle çıkarılıyor.

Mesela ekip çalışması olmasa her hangi birimizin bir bardak çay içme şansımız olur mu? Bir ekmek kırıntısı yiye bilir miyiz? Şu elektrikle aydınlanmak için, şurada oturmak için binlerce kişi çalışmak zorunda.

Katılımcı: (27:11-27:16 arsı anlaşılamıyor)

Bayındır: O kadar. Herkes vazifesini yapacak. İşte kuranı anlamak da budur. Ama ‘ulaike kel enami’ diyor Allah-u Teala, çok da doğru söylüyor.  En am dediğimiz; koyun, keçi, sığır, deve bunu bağla bir ağacın dibine, orada ot olsun birde yanında su olsun başka hiçbir şeye gerek yok. Bir de yanında tuz ihtiyacını karşılayacak bir taş olsun bitti hiç birşeye ihtiyacı yok.

Katılımcı: İki tür otlama şekli var deniyor.  Önüne bir tutam yem olur önüne ne çıkarsa yer bitirir. İkinci şöyle bakar hangi ot daha güzel yürümeye başlar yer. Şimdi kurana bakanda aynı iki çeşit, biri hiçbir yere bakmaz kapatmış önüne çıkan ayeti işaretlemeye başlar kelime kelime, biride hangisi işine yarıyor onu derlemeye başlar. Gerçekten de ‘ulaike kel en-am’ona uyuyor.

Bayındır: Yani işte bu en küçük bir şey nasıl binlerce yerden getiriliyorsa, her türlü hükümde şu kadar ayetten çıkarılması lazımdır.

Ama şimdi tekrar dersimizin sonu olsun diye, burda şu yüzde yüz kesin bir hüküm olarak ortaya çıkmadı mı? Hiç itiraz edilemeyecek bir hüküm, evlenmede namus şartı olmazsa olmaz bir şart değil midir?

Katılımcı: Namus olmazsa olmaz şart ama iman olmazsa olmaz şart değil.

Bayındır: İman olmazsa olmaz şart değil. Peki bizim ulemadan namuslu olmayı olmazsa olmaz şart olarak gösteren birisi var mı?

Katılımcı: Küfrün içinde namuslu var ama pek ön plana çıkmıyor.

Bayındır: Yok yok ulemanın.

Katıllımcı: Tersi var. Yani iman şartını ön plana alıp, namus şartını arka plana alan.

Bayındır: Evet, iman şartı ön plana alınıyor. Ama o olmazsa olmaz şart değil. İman şartını öne alıyorlar öyle değil mi?

Katılımcı: Ehli kitabı da istisna ediyorlar.

Bayındır: Onu da istisna ediyorlar. Ehli Kitap da halbuki müşrik. İman şartı olmazsa olmaz şart olmadığı halde, o olmazsa olmaz şart haline getiriliyor. Ama olmazsa olmaz şart olan namusluluk esas alınmıyor ve nikah geçerli sayılıyor.

O sizin keffaret dediğiniz olayda namuslu bir kızı zinakar bir erkekle nikahlasalar bu nikah batıldır diyen bir alim hatırlıyor musunuz? Biliryor musun Oktay hoca?

Oktay hoca: yani tavsiye edilmiyor.

Bayındır: Tavsiye edilmiyor başka bir olay ama Allah ne diyor? Asla olmaz diyor. O zaman kimin sözü geçiyor fıkıhta? O zaman buna İslam Hukuku dememiz yanlış olur. Değil, bu başka bir şey. Allahın olmazsa olmaz dediği şartı hiç görmeyeceksin, olmazsa olabilir ama tavsiye etmem dediğini olmazsa olmaz şart haline getireceksiniz ve hayatıda çekilmez hale getireceksiniz.

Katılımcı: Allah’ın net hükümlerini okuduktan sonra, ‘İhtilafi keyfe ulema’ diye beyan etmeye başlıyor. Sizin geçen okuduğunuz, düşününce insanın gerçekten çok ağırına gidiyor.

Bayındır: (31:41-31:48 arası anlaşılamıyor)

Katılımcı: Orada ki açık hüküm olduktan sonra diyor ki; İhtilafel ulema.

Bayındır: Ihtılafel Ulema dedikten sonra diyor ki Hanefiler, men de caiz değildir, fida da caiz değildir ve nas da muhaliftir diyor. Öyle bir hükümler koyuyor ki Allah asla kabul etmemiş, öyle hükümleri kaldırıyor ki Allah kesin olarak olması gerektiğini söylüyor.

Katılımcı: O yüzden heralde hocam tarihte Osmanlı topraklarında Gayri Müslümlerle çok fazla kaynaşma da olamamış.

Bayındır: Olamaz, Müslüman olmuyor adamlar. Bakın şeyde bunu sık sık söylüyoruz sahabe döneminde sahabe nerelere gitmişse oralar hala Müslüman. Osmanlı Romanya’ya, Bulgaristan’a, Yunanistan’a Müslüman aileler taşıdı ama sahabe bir yere kimseyi götürüpde oraya yerleştirmedi gitti geri geldi. Sahabenin gittiği her yer hala Müslüman, Osmanlı dörtyüz yıl kaldı, Müslüman aileler taşıdı biz o Müslüman aileleri geri almak zorunda kaldık. Niye bu hükümler fıtri değil ki kimse kabul edemez. Ondan dolayı biz şimdi Süleymaniye Vakfı olarak biliyorsunuz din ve fıtrat çalışması başlattık. Hem Müslümanlar hizaya gelmiş olsun hemde başkaları görsün gerçeği. Ve şunu da gerçekten düşünmek lazım, peygamberimiz (s.a.v.) ahirette diyecek;

‘Ve kâler resûlu yâ rabbi inne kavmîttehazû hâzel kur’âne mehcûrâ.’

Rasul şöyle diyecektir, yarabbi benim kavmim bu kuran’ı mehcur bıraktılar. Mehcur tuttular, tuttu bırakmadı ama, ya tamam tamam kuran kurban olayım elbette karıştırma onu karıştırma.

Geçenlerde bir master tezi savunmasında bir arkadaş diyor ki, şimdi orada ayetler var böyle, ben ayet, hadis okumamaya kararlıyım ama bunu şöyle yazmışsınız diyor, bir de adeta iğrenç bir şey gibi aynı böyle ifadesi, elini sürmek istemiyor.

Katılımcı: Abdestli yaklaşmayın diyor ya abdesti yok ondan.

Bayındır: Öyle olsa saygıyla konuşur. Şimdi ‘inne kavmi’ ne demek? Niye ‘kavmi’de ‘ümmeti’değil? Niye ‘kavmi’? niye benim kavmim diyor?

Katılımcı: Ümmet, inanan, inanmayan herkes ümmettir ama inanan kavmine.

Bayındır: Kavim başka değil mi? İnanan, inanmayan herkes ümmet mi?

Katılımcı: Peygamber (s.a.v.)’in ümmeti değil mi?

Bayındır: ‘İnne hâzihî ummetukum ummeten vâhıdeten ve ene rabbukum fa’budûn. (Embiya 92)

İnanan inanmayan hepsi ümmet mi yoksa kavimle ümmet arasında ne fark var?

Katılımcı: (34:52-34:54 arası anlaşılamıyor.)

Enes hoca: Kıyamete kadar inananlara ümmet, kavmi de kendi zamanında ki. İlk anlaşılan o.

Katılımcı: (35:01-35:06 arası anlaşılamıyor)

Bayındır: Hayır bak şimdi de aynısını yaparsında bu işin esas başladığı yer önemli. Nerede başlamış?

Katılımcı: Birde ‘kavmi’de ileri gelenler anlamında ‘mele’ gibi. ‘ve kalel mele’

Bayındır: O Buharide geçen hadis neydi?

Enes hoca: (35:24-35:58 arası anlaşılamıyor)

Bayındır: Tercüme ediyim; Ahirette insanlar çıplak ve ayakları yalın halde gelecekler, benimle kendileri arasında engel olan bir grup gelecek, diyeceğim ki; Yarabbi, bunlar benim ashabımdır. Ben bunları tanıyorum. Allah-u Teala da diyecek ki; sen ayrıldıktan sonra bunların neler yaptığını sen bilmiyorsun. Sen onlardan ayrıldığın günden itibaren sürekli gerisin geri gitmeye başladılar.

E zaten her şey ortada yani, bu Salı günü kölelik ve cariyelikle ilgili ayetlerden hiç değiştirmedikleri tahrif etmedikleri var mı? Hatta diyanetin bastırdığı meali örnek göstererek o derece şeye düşmüş ki biz her hangi bir ilim adamından, her hangi bir tefsirden göstermeye gerek yok. Öyle bir yerleşmiş ki o tefsiri göstererek ve siz onunla öyle bir hüküm veriyorsunuz ki, milyarlarca kadının ırzına geçiliyor ve din adına. Tarih içerisinde milyarlarca insan köleleştiriliyor din adına. Ondan sonra da diyorsunuz ki bu insanlar neden müslüman olmadı?

Şimdi biz mesela Doğu Türkistan’da yapılanların zulüm olduğunda asla şüphe yok. Peki bizim son din, mükemmel din diye insanlara anlattığımız bu dine konan hükümler Çine nasıl uygulanır? Çinliye nasıl uygulanır söylermisiniz? Kuranda olan değil, sünnette olan değil, fıkıhta olanı Çinliye nasıl uygularsınız? Yani bu insanlara anlattığınız zaman o da diyecek ki, siz de bize daha fazlasını yaptınız diye bilir. Yada kitabı gösterir. Şeyde olduğu gibi, Mustafa beyle beraberdik Vatikanda adam kuran’a uydukları sürece Müslümanlarla diyalog olmaz dedi. Çünkü adam kuran’ı bilmiyor ama kuran’ın hükümleri olduğunu sanıyor müslümanların İslam Hukuku dedikleri şeyi. Orada meseleyi anlatınca hemen geri adım attı. Bu çok büyük bir meseledir, büyük bir problemdir. Bunlar üzerinde çok kafa yormamız lazım.

Evet böylece dersimizi bitirmiş olalım.

Yazan: Abdullah ÇALIŞKAN

Tüm Mukayeseli Fıkıh Müzakereleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kitaba Çağrı 16 Eylül 2017
2 Kurban İbadeti 24 Ağustos 2017
3 Hadislerin Derlenmesinde İran Etkisi 19 Ağustos 2017
4 Diyanetin Fetö Raporu: Bu din bu hale nasıl geldi? 14 Ağustos 2017
5 Hilal, Fitre ve Bayram 28 Haziran 2017
6 Nebi’mizin Ramazan Hayatı 12 Haziran 2017
7 İmsak Ölçüleri 27 Mayıs 2017
8 Dini Siyasete Alet Etmek 20 Mayıs 2017
9 Nebilere Yüklenen Olağanüstü Özellikler 13 Mayıs 2017
10 Tarih Boyunca Nebilere Gösterilen Tepkiler 6 Mayıs 2017
11 Yanlış Şeriat Algısı Suç ve Ceza 29 Nisan 2017
12 Kapitalizmin Sonu 15 Nisan 2017
13 Faiz Bağlamında Modern Finansal Ürünler 8 Nisan 2017
14 Hadislere Bakışımız Nasıl Olmalı 1 Nisan 2017
15 Haram Aylar 25 Mart 2017
16 Kur’an’cılık Tehlikesi 1.Bölüm 20 Mart 2017
17 Din ve Devlet İlişkileri 1.Bölüm 11 Mart 2017
18 Cuma Namazı ve Hutbe’si 4 Mart 2017
19 Kur’an’a Göre Sihir Kavramı 25 Şubat 2017
20 Abese Suresi Bağlamında Nebi’mizin Korunmuşluğu 18 Şubat 2017
21 Ev İçi Mahremiyet Kuralları 11 Şubat 2017
22 Örtünme İle İlgili Hükümler 4 Şubat 2017
23 Baş Örtüsü ve Örtünme 28 Ocak 2017
24 Kur’an’nın Çözüm Üretmedeki Yeri 21 Ocak 2017
25 Yahudileri Gölgede Bırakan Hileler 16 Ocak 2017
26 Müslümanlar’da Allah’a Güven Krizi 31 Aralık 2016
27 Müslümanlığımızı Gözden Geçirme İhtiyacı 24 Aralık 2016
28 Ümmet Olamamanın Ağır Bedeli 17 Aralık 2016
29 Tarihsellik İddialarında Cezalar Örneği 10 Aralık 2016
30 Mezhepçiliğin Doğurduğu Acı Sonuçlar 3 Aralık 2016
31 Kur’an’nın Tarihselliği İddiası ve Miras Konusu 26 Kasım 2016
32 Takiye (Kimliği Gizleme) 19 Kasım 2016
33 Faiz ve Güncel Meseleler 12 Kasım 2016
34 Mehdi Gelicek mi ? 7 Kasım 2016
35 Hz. İsa Gelecek mi? 31 Ekim 2016
36 Çağdaş Ulemanın Usulsüzlüğü 22 Ekim 2016
37 Dinsel Çoğulculuk 15 Ekim 2016
38 Son Kitabı Devre Dışı Bırakma Projesi, Dialog 8 Ekim 2016
39 Fıtrat Zemininde Buluşma 1 Ekim 2016
40 Nisa 34. Ayet Bağlamında Kadına Şiddet 24 Eylül 2016
41 Kurban İbadeti 10 Eylül 2016
42 Kadının Dövülmesi 3 Eylül 2016
43 Kur’an’a Göre Hükmetmek 27 Ağustos 2016
44 15 Temmuz Darbe Gecesine Kurani Bir Bakış 20 Ağustos 2016
45 Paralel Dinin Olmazsa Olmazı Aracılık – 1 13 Ağustos 2016
46 Müslüman Gayrimüslim İlişkileri 2 Temmuz 2016
47 Zekat 25 Haziran 2016
48 Oruçla İlgili Hükümler 18 Haziran 2016
49 Uydurulan Dinde Yatsı Sonu, Seher ve İmsak Vakti 4 Haziran 2016
50 Uydurulan Dinde Mut’a Nikahı 28 Mayıs 2016
51 Uydurulan Dinde Şartlı Talak 21 Mayıs 2016
52 Uydurulan Dinin Dayatması Olarak Çocukların Evlendirilmesi 7 Mayıs 2016
53 Kölelik ve Cariyelik Mezheplerin Dayatması mı? 30 Nisan 2016
54 Musa Hızır Kıssasının Evrensel Mesajı 23 Nisan 2016
55 Sünnetin Delil Değeri 16 Nisan 2016
56 Kira Sertifikaları Faizsiz Ürün mü? 9 Nisan 2016
57 Suç-Ceza Dengesi Açısından Cinsel İstismar 2 Nisan 2016
58 Boşanma Konusunda Allah’ın Koyduğu Sınırlar 26 Mart 2016
59 Allah’ın Koyduğu Sınırlar Nasıl Aşıldı 19 Mart 2016
60 Muhsana, Kadına Pozitif Ayrımcılık 13 Mart 2016
61 İnsanlar ile Cinlerin Ortak Özellikleri 5 Mart 2016
62 Nebiler Günahtan Korunmuş mudur? 27 Şubat 2016
63 Bedir Savaşı Örneğinde Nebi ve Resul Farkı 20 Şubat 2016
64 Dinde Haram-Helal Koyma Yetkisi 13 Şubat 2016
65 Cinler 6 Şubat 2016
66 İlk İnsanın Yaratılışı 30 Ocak 2016
67 İnsanı İnsan Yapan Özellikler 23 Ocak 2016
68 Allah’ı İkinci Sıraya Koymak 16 Ocak 2016
69 Şirkle İman Arasındaki Kararsızlık 9 Ocak 2016
70 Mehdi Beklentisi 2 Ocak 2016
71 Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
72 Fıkıh Müzakereleri | Her İnsan Allah’ı Bilir 26 Aralık 2015
73 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik – 2 19 Aralık 2015
74 Bir Sömürü Aracı Olarak Halifelik 12 Aralık 2015
75 Kur’ân’da Dindarlık 5 Aralık 2015
76 Tarih Boyunca Bir Siyasi Baskı ve Ötekileştirme Aracı Olarak Zındıklık 28 Kasım 2015
77 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 2) 21 Kasım 2015
78 Geleneğe Göre Dinden Dönmenin Hükmü (Bölüm 1) 21 Kasım 2015
79 Kur’an’a Göre Dinden Dönmenin Hükmü 16 Kasım 2015
80 Kur’an’da Zina Suçu Ve Cezası 7 Kasım 2015
81 Tağut Doğru Yolun Üstünde Oturur 31 Ekim 2015
82 Hadis Uydurma Faaliyetleri 24 Ekim 2015
83 Kader İnancı Ve Nesih 17 Ekim 2015
84 Resulullah Sonrası Siyasi Gelişmeler 10 Ekim 2015
85 Nesih 3 Ekim 2015
86 Hac Ve Kurban 19 Eylül 2015
87 Terör Olayları Karşısında Nebevi Siyaset 12 Eylül 2015
88 Dinde Özgürlük 5 Eylül 2015
89 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 4 “Cariyelik” 29 Ağustos 2015
90 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 3 “Cariyelik” 22 Ağustos 2015
91 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 2 “Kitap Algısı” 15 Ağustos 2015
92 Dine Uyma Yerine Dini Kendine Uydurma 8 Ağustos 2015
93 Nebimizin Yürüttüğü Dış Politika 1 Ağustos 2015
94 Kadir Gecesi ve İmsak Vaktine Tavırlar 11 Temmuz 2015
95 Zekat 4 Temmuz 2015
96 Oruç İbadeti 2 27 Haziran 2015
97 Oruç İbadeti 20 Haziran 2015
98 Kutup Bölgelerinde İftar ve İmsak Vakitleri 13 Haziran 2015
99 Emtia Borsalarındaki İşlemlerin Fıkhi Hükmü 6 Haziran 2015
100 Kur’ân’a Göre Gece-Gündüz 30 Mayıs 2015
101 Prof. V. A. Yefimov’la Yapılan Toplantının Değerlendirilmesi 23 Mayıs 2015
102 İsra ve Mirac 16 Mayıs 2015
103 Berzah Alemi 2 9 Mayıs 2015
104 Berzah Alemi 2 Mayıs 2015
105 Enflasyon ve Faiz 25 Nisan 2015
106 İşsizlik Probleminin Kaynağı 18 Nisan 2015
107 Peygamberimizin Öldürülmesini Emrettiği Kişiler Hakkındaki Rivayetler 4 Nisan 2015
108 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Zekat-Faiz Karşılaştırması) 28 Mart 2015
109 Faizsiz Sistemin İlkeleri – Faizsiz Bankacılık 28 Mart 2015
110 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Enflasyon) 21 Mart 2015
111 Faizsiz Sistemin İlkeleri (Bankacılık) 14 Mart 2015
112 Faizsiz Sistemin İlkeleri 7 Mart 2015
113 Tecavüz Suçunun Cezası 28 Şubat 2015
114 İdam Cezası ve Kıssas Tartışmaları 21 Şubat 2015
115 Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 14 Şubat 2015
116 Kur’ân’da Ruh Kavramı 7 Şubat 2015
117 İcmanın Delilleri ve Değerlendirilmesi 24 Ocak 2015
118 Fıkıh Müzakereleri | Ceza Hukukunun Genel Prensipleri 17 Ocak 2015
119 Nebiye Hakaretin Cezası 10 Ocak 2015
120 Noel ve Mevlid Kandili Kutlamalari 3 Ocak 2015
121 Kelime Oyunları ve Şeb-i Arus 27 Aralık 2014
122 Evlilik Nedeniyle Ortaya Çıkan Haramlık 20 Aralık 2014
123 Talak’ın Şarta Bağlanması 13 Aralık 2014
124 Kadının Boşanma Hakkı 6 Aralık 2014
125 Boşanmanın Hükümleri 29 Kasım 2014
126 Küçüklerin Evlendirilmesi 22 Kasım 2014
127 İslam Hukuku-Roma Hukuku Karşılaştırması 15 Kasım 2014
128 Beni Kureyza Yahudileri ve Esirlerin Öldürülmesi 8 Kasım 2014
129 İslâm Miras Hukukunda Kelâle 3 Kasım 2014
130 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı – 2 25 Ekim 2014
131 Batı Güdümlü İslam Anlayışında Kur’an Sünnet Algısı 18 Ekim 2014
132 İslam Alimlerinin Işid’e Gönderdikleri Mektubun Eleştirisi 11 Ekim 2014
133 Kurban İbadeti 27 Eylül 2014
134 Birbirimizden yardım istemek şirk midir? 9 Ağustos 2014
135 Nafile Oruç 2 Ağustos 2014
136 Zekat ve Fitre 26 Temmuz 2014
137 Kadir Gecesi 19 Temmuz 2014
138 Tarihi gelişimi ve Hükümleri Açısından İtikaf 12 Temmuz 2014
139 Yatsının Son Vakti 5 Temmuz 2014
140 Vakti Dışında Namaz, Süresinden Fazla Oruç 28 Haziran 2014
141 Bakara 187. Ayet Işığında Oruç İbadeti 21 Haziran 2014
142 Kimler Oruç Tutabilir 14 Haziran 2014
143 Orucun Tarihi ve Meşruiyeti 7 Haziran 2014
144 Ecel ve Şehitlik – Sorular ve Cevaplar 24 Mayıs 2014
145 Ecel ve Şehitlik 17 Mayıs 2014
146 Seferilik Mesafesi ve Müddeti 10 Mayıs 2014
147 Yolculukta Namaz – 2 26 Nisan 2014
148 Dinden Dönmek 19 Nisan 2014
149 Yolculukta Namaz 5 Nisan 2014
150 Namazı Terketmenin Hükmü 29 Mart 2014
151 Namazda Zikir 8 Mart 2014
152 Kadınların Cemaate Katılması 1 Mart 2014
153 Cemaatle Namaz – 2 22 Şubat 2014
154 Cemaatle Namaz 15 Şubat 2014
155 Sehiv Secdesi 8 Şubat 2014
156 Namazı Bozan Haller – 2 1 Şubat 2014
157 Namazı Bozan Haller 18 Ocak 2014
158 Cumanın Farzından Önceki ve Sonraki Sünnetler 11 Ocak 2014
159 Cuma Hutbesi 4 Ocak 2014
160 Cuma Namazı 28 Aralık 2013
161 Sünnet Namazları 21 Aralık 2013
162 Vitir Namazı 14 Aralık 2013
163 Teheccüd Namazı 7 Aralık 2013
164 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – Sorular 23 Kasım 2013
165 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları – 2 18 Kasım 2013
166 Kur’an’da Melek ve Cin Kavramları 2 Kasım 2013
167 Cezanın Amacı Açısından Mağdur Hakları 26 Ekim 2013
168 Bayram Namazı ve Teşrik Tekbirleri 12 Ekim 2013
169 Tarihi, Amacı ve Ahkamı Yönüyle Kurban 5 Ekim 2013
170 Kur’an’da Münafıkların Durumu – 2 28 Eylül 2013
171 Kur’an’da Münafıkların Durumu 21 Eylül 2013
172 Günümüz İslam Dünyasının Problemleri 14 Eylül 2013
173 Bedel Hac – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Eylül 2013
174 Allah’ın Bilgisi ve Kader 24 Ağustos 2013
175 Mısırdaki Müslümanların Durumu 17 Ağustos 2013
176 Kadir Gecesi 3 Ağustos 2013
177 İmsak Tartışmaları 27 Temmuz 2013
178 Kutup Bölgelerinde İbadet Vakitleri 20 Temmuz 2013
179 Kader 19 Ocak 2013
180 Kıyamet Alametleri 22 Aralık 2012
181 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 20 Ekim 2012
182 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Hac İbadeti 13 Ekim 2012
183 Faiz-Zekat İlişkisi 6 Ekim 2012
184 Namazların Birleştirilmesi 29 Eylül 2012
185 İslama Yönelik Saldırılar 22 Eylül 2012
186 Alternatif Bir Finansal Ürün Olarak Kira Sertifikaları(SUKUK) 15 Eylül 2012
187 Öğle ve İkindi Namazlarının Vakitleri 8 Eylül 2012
188 Yatsı Namazı Vaktinin Bitişi 1 Eylül 2012
189 Kur’an’a Göre Gelenek 25 Ağustos 2012
190 Bayram Namazı ve Fitre 18 Ağustos 2012
191 Televizyondan Kabe İmamına Uyulabilir mi? 11 Ağustos 2012
192 Ramazan Ayının İnsana Sunduğu Fırsatlar 4 Ağustos 2012
193 İmsak Vakti ve Seher – 2 28 Temmuz 2012
194 İmsak Vakti ve Seher 21 Temmuz 2012
195 Nesih, Kıblenin Değişmesi Örneği 23 Haziran 2012
196 İsra ve Miraç 16 Haziran 2012
197 Uydurma Hadisler – Harun Ünal 9 Haziran 2012
198 Sezaryen Doğum 2 Haziran 2012
199 Vahiy – Sünnet İlişkisi 26 Mayıs 2012
200 Nesih Kavramı 19 Mayıs 2012
201 Din ve Tıp Açısından Sünnet 14 Mayıs 2012
202 Din ve Müzik 5 Mayıs 2012
203 Hadislerin Kur’an’a Arzı 28 Nisan 2012
204 Türkiye’de Kutlu Doğum Etkinlikleri 21 Nisan 2012
205 Allah’ın Elçisini Doğru Anlamak 14 Nisan 2012
206 Kur’an Öncesi Mekke Toplumu 7 Nisan 2012
207 Faizsiz Bankacılğın Problemleri 31 Mart 2012
208 Hz.Muhammed’in(S.A.V.) Tebyin Görevi 24 Mart 2012
209 İslam ve Türk Medeni Kanunu(TMK) Miras Sistemlerinin Mukayesesi 17 Mart 2012
210 Kur’an’a Göre Tağut Kavramı 10 Mart 2012
211 Farklı İnançların Birlikte Yaşamasının Doğal Kuralları 3 Mart 2012
212 Kur’an’a Göre Resule İman, İtaat ve İttiba 25 Şubat 2012
213 Organ Nakli 18 Şubat 2012
214 Sebeb-i Nüzul Meselesi 11 Şubat 2012
215 Daru’l-Harbde Faiz 4 Şubat 2012
216 İftida 28 Ocak 2012
217 Talak (Boşanma) 21 Ocak 2012
218 Gayrimüslimlerle Evlilik 14 Ocak 2012
219 A’raf Ehli 7 Ocak 2012
220 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? – 2 31 Aralık 2011
221 Müminler Cehenneme Girecekler Mi? 24 Aralık 2011
222 Çocukların Evlendirilmesi 17 Aralık 2011
223 İnanç Özgürlüğü 10 Aralık 2011
224 Evliliğin Denetlenmesi 3 Aralık 2011
225 Adetli Kadın Kur’an’a Dokunabilir mi? 26 Kasım 2011
226 Hz.İsa’yı(a.s.) Geri Getirmek İsteyenlerin Hedefi 19 Kasım 2011
227 Nebi ve Resul Kavramları 12 Kasım 2011
228 Kurban Bayramına Nasıl Hazırlanmalıyız? 5 Kasım 2011
229 İcma Delili ve Değerlendirilmesi 22 Ekim 2011
230 Vekaletle(Bedel) Hac 15 Ekim 2011
231 İhram Yasakları 8 Ekim 2011
232 Kadınların Yolcuğu 1 Ekim 2011
233 Kur’an ve Sünnet Işığında Hac İbadeti 24 Eylül 2011
234 Faiz Anlayışı 10 Eylül 2011
235 Bayram Namazı 27 Ağustos 2011
236 İmsak Vakti 20 Ağustos 2011
237 Teravih Namazı Konusunda Diyanet’e Cevap 13 Ağustos 2011
238 Oruç Tutamayanlar Ne Yapmalı? 6 Ağustos 2011
239 Güneşin Batmadığı Yerlerde Namaz Vakitleri 2 Temmuz 2011
240 Yatsı Namazının Vakti 7 Mayıs 2011
241 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler – 2 30 Nisan 2011
242 Allah’ın İndirdikleri İle Hükmetmeyenler 23 Nisan 2011
243 Günahlarla İlgili Kavramlar – 2 2 Nisan 2011
244 Günahlarla İlgili Kavramlar 26 Mart 2011
245 Büyük Günahlar – 3 19 Mart 2011
246 Büyük Günahlar Nelerdir? 12 Mart 2011
247 Büyük Günah İşleyenlerin Durumu 5 Mart 2011
248 Ye’cüc ve Me’cüc 26 Şubat 2011
249 Dabbetü’l-Arz 19 Şubat 2011
250 Tarikatlarda Vesile ve Tevessül 12 Şubat 2011
251 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar – 2 5 Şubat 2011
252 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 29 Ocak 2011
253 Evliyanın Yardımı İle İlgili İddialar 22 Ocak 2011
254 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular – 2 1 Ocak 2011
255 Kâlû Belâ Olayı Hakkında Sorulan Sorular 25 Aralık 2010
256 Mehdi İnancı 18 Aralık 2010
257 Kur’an’a Göre Zekat Oranları 4 Aralık 2010
258 Artan Malı İnfak Etme 27 Kasım 2010
259 Vitr Namazı 13 Kasım 2010
260 Bayram Namazları 6 Kasım 2010
261 Sehiv Secdesi – Mukayeseli Fıkıh Dersleri 30 Ekim 2010
262 Kurban İle Alakalı Sorular 23 Ekim 2010
263 Hac Farklı Aylarda Yapılabilir mi? – Fıkıh Dersi 9 Ekim 2010
264 Başkasının Yerine Hacc Yapmak 2 Ekim 2010
265 Hilal İle İlgili Sorulan Sorular 25 Eylül 2010
266 Cariyeler İle İlgili Sorulan Sorular 18 Eylül 2010
267 ORUÇ BOZMANIN CEZASI 4 Eylül 2010
268 Zekat 28 Ağustos 2010
269 İmsak ve Yatsı Vakitleri – 2 21 Ağustos 2010
270 İmsak ve Yatsı Vakitleri 14 Ağustos 2010
271 İsra ve Miraç -2 10 Temmuz 2010
272 İsra ve Miraç -1 3 Temmuz 2010
273 İcma’a Delil Getirilen Hadisler 26 Haziran 2010
274 İcma 19 Haziran 2010
275 Başörtüsü ve Örtünme 12 Haziran 2010
276 Mezheplerin Tutarlılığı 29 Mayıs 2010
277 Asabe Siyaset İlişkisi (Kızın Çocuklarının Mirasçılığı Örneği) 22 Mayıs 2010
278 Kur’an’ı Açıklama Usulü 15 Mayıs 2010
279 Kartepe Programı Değerlendirme 5 Mayıs 2010
280 Abdestte Ayakların Mesh Edilmesi 24 Nisan 2010
281 Hudeybiye’den Geri Kalanlar 13 Nisan 2010
282 Peygamberimizin Zeynep (ranha) ile Evliliği 3 Nisan 2010
283 Bedir Savaşı 20 Mart 2010
284 Kur’an Sünnet Bütünlüğü: Allah’ın İzni Meselesi 13 Mart 2010
285 Vahiy Çeşitleri 6 Mart 2010
286 Kadınların Özel Halleri 11 Şubat 2010
287 Kur’an’a Göre Zekat Nispeti 6 Şubat 2010
288 Vahy-i Gayr-i Metlüv’e Dair Getirilen Deliller -1 30 Ocak 2010
289 Iskat (Ölen Kimseyi İbadet Borçlarından Kurtarmak) 16 Ocak 2010
290 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrailin Rolü -2 2 Ocak 2010
291 Dini Tebliğ ve Uygulamada Cebrail’in Rolü 26 Aralık 2009
292 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kurban 21 Kasım 2009
293 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -2 14 Kasım 2009
294 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kıble Meselesi -1 7 Kasım 2009
295 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Kur’anı Anlama 31 Ekim 2009
296 Kuran ve Sünnet Bütünlüğü – Yolculukta Namazin Kısaltılması Örneği 24 Ekim 2009
297 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? -2 17 Ekim 2009
298 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-1 10 Ekim 2009
299 İsa Aleyhisselam Tekrar Gelecek mi? 1-2 10 Ekim 2009
300 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -1 3 Ekim 2009
301 Hanefi Mezhebinin İçki ile İlgili Görüşleri -2 3 Ekim 2009
302 Mirasta Avliye Meselesi -1 26 Eylül 2009
303 Mirasta Avliye Meselesi -2 26 Eylül 2009
304 Kasten Orucu Bozanın Cezası -1 12 Eylül 2009
305 Kasten Orucu Bozanın Cezası -2 12 Eylül 2009
306 Oruç Keffareti -1 29 Ağustos 2009
307 Oruç Keffareti -2 29 Ağustos 2009
308 Adetli Kadının Orucu -1 22 Ağustos 2009
309 Adetli Kadının Orucu -2 22 Ağustos 2009
310 Hastaların Orucu -1 15 Ağustos 2009
311 Hastaların Orucu -2 15 Ağustos 2009
312 Namazda Örtünme / 2-1 8 Ağustos 2009
313 Namazda Örtünme / 2-2 8 Ağustos 2009
314 Namazda Örtünme / 1-1 1 Ağustos 2009
315 Namazda Örtünme / 1-2 1 Ağustos 2009
316 Kur’an’da Örtünme -1 18 Temmuz 2009
317 Kur’an’da Örtünme -2 18 Temmuz 2009
318 Gayrimüslimlerle Evlilik -1 11 Temmuz 2009
319 Gayrimüslimlerle Evlilik -2 11 Temmuz 2009
320 Müşriklerle Evlilik -1 4 Temmuz 2009
321 Müşriklerle Evlilik -2 4 Temmuz 2009
322 Ehli Kitap ve Müşrikler -1 27 Haziran 2009
323 Ehli Kitap ve Müşrikler -2 27 Haziran 2009
324 Hayvan Kesimi / 2-1 20 Haziran 2009
325 Hayvan Kesimi / 2-2 20 Haziran 2009
326 Hayvan Kesimi -1 13 Haziran 2009
327 Hayvan Kesimi -2 13 Haziran 2009
328 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -1 6 Haziran 2009
329 Helal Gıda ve Jelatin Konusu -2 6 Haziran 2009
330 Nafile Namazlar -1 9 Mayıs 2009
331 Nafile Namazlar -2 9 Mayıs 2009
332 Vitir Namazı -1 2 Mayıs 2009
333 Vitir Namazı -2 2 Mayıs 2009
334 Kur’an’ın Genel Açıklaması -1 25 Nisan 2009
335 Kur’an’ın Genel Açıklaması -2 25 Nisan 2009
336 Namazın Mekruhları -1 11 Nisan 2009
337 Namazın Mekruhları -2 11 Nisan 2009
338 Namazı Bozan Şeyler -1 4 Nisan 2009
339 Namazı Bozan Şeyler -2 4 Nisan 2009
340 Namazda Konuşmak -1 28 Mart 2009
341 Namazda Konuşmak -2 28 Mart 2009
342 Namazda Abdestin Bozulması / 2-1 21 Mart 2009
343 Namazda Abdestin Bozulması / 2-2 21 Mart 2009
344 Namazda Abdestin Bozulması / 1-1 14 Mart 2009
345 Namazda Abdestin Bozulması / 1-2 14 Mart 2009
346 Namazda İmamlık / 3-1 28 Şubat 2009
347 Namazda İmamlık / 3-2 28 Şubat 2009
348 Namazda Saf Düzeni -1 21 Şubat 2009
349 Namazda Saf Düzeni -2 21 Şubat 2009
350 Namazda İmamlık / 2-1 14 Şubat 2009
351 Namazda İmamlık / 2-2 14 Şubat 2009
352 Namazda İmamlık / 1-1 7 Şubat 2009
353 Namazda İmamlık / 1-2 7 Şubat 2009
354 İmamın Arkasında Kıraat -1 24 Ocak 2009
355 İmamın Arkasında Kıraat -2 24 Ocak 2009
356 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-1 17 Ocak 2009
357 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 4-2 17 Ocak 2009
358 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-1 10 Ocak 2009
359 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 3-2 10 Ocak 2009
360 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-1 3 Ocak 2009
361 Namazda Okunan Sûre ve Ayetler / 2-2 3 Ocak 2009
Kuran Dersi Canlı Yayın