Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet)

24 Nisan 2018 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Euzubillahimineşşeytanirracim.Bismillahirrahmanirrahim.

Elhamdu lillahi rabbil alemin, vel akıbetu lil muttekın, essalatu vesselamu ala resulüne Muahmmedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.

Ya rabbi her şeyimizi sana borçluyuz. Biz yoktuk sen var ettin. Kitabınla müşerref ettin. Kitabını iyi anlamayı ve oradaki emir ve yasaklarını samimiyetle yerine getirmeyi bizlere nasip eyle.

Bu akşam, üzerinde duracağımız konu ehli kitaptan kimlerin kâfir olabileceğidir. Ya da insanlardan kime kâfir diyebileceğimiz konusunu da çok iyi anlayıp kavramayı ve çok güzel bir şekilde anlatmayı bizlere nasip eyle.

Bugün ki dersimiz Maide Suresinin 69. Ayetidir. “İnnellezîne âmenû” “Allah’a iman edenler” İman neydi? Allah’ı var ve bir bilmek mi? Allah’ı var ve bir bilmeyen var mı? İbliste var ve bir biliyor değil mi? İman Allah’a tam güvenmek demektir. İbliste var ve bir biliyor ama tam güveni yok. Tam güvense Allah ne diyorsa odur der. Tam güvenmediği için Âdem’e secde etmeyi kendisi için yanlış biliyor. Onun için “İnnellezîne âmenû” “inananlar” Allah’a inanıp güvenen demektir. “vellezîne hâdû” “Yahudi olanlar” “ves sâbiûne” “Sabiiler” “ven nasârâ” “Nasraniler” Yani Hıristiyanlar… Yani bir insan bunlardan hangisinden olursa olsun. Ben Yahudi’yim demek, ben Hıristiyan’ım demek, ben Sabii’yim demek, ben Müminim demek insanı kurtarmaz. “men âmene billâhi vel yevmil âhıri” “Bunlardan kim Allah’a inanır ve güvenirse” Allah’a tam güvendin mi, bu kitap Allah’ın kitabıdır dendiği zaman buna da tam güvenmen gerekir. Madem Allah’a güveniyorsun. Kendi bilgisi ölçüsünde şunu Allah söylemiştir diye biliyorsa inanıp güvendiği zaman… “ve ahiret gününe de inanır, güvenirse” Çünkü burada adı geçen Yahudilikte, Hıristiyanlıkta, Sabiilikte ve Müslümanlıkta ahirete inanç bir inanç esası olarak sürekli bildirilir. Bir de ahiret yaptığının hesabını vereceğin bir gündür. Ahirete iman, yaptığım iyiyse karşılığını alacağım. Yaptığım kötüyse gene karşılığını alacağım diye bildiğin ve karşılığını alacağım bir günün olduğunu kabul ettiğin şeydir. Peki, sadece ahirete iman mı? “ve amile sâlihan” “ve iyi, uygun, faydalı iş yapan” Allah’a güveniyorsan faydalı iş nedir? Allah’ın onayladığı iştir. “felâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn” “Öyleyse onların üzerlerinde hiçbir korku olmaz ve üzülmezler de.” (Maide 69) Bu dünyada mı, ahirette mi? Hiçbir korku olmaz derken sadece ahiret mi?

Hisham ALABED: Hem dünya hem ahiret…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: İkisi de olur. Ne dersin? Benim içim rahat kardeşim dersin. Çünkü Allah ne diyorsa onu yapıyorum. Beni yaratanda o, ben rahatım.

Hisham ALABED: Allahu Teala “elâ bizikrillâhi tatmeinnul gulûb” (Rad 28) diyor. Bu dünyada…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Tabi “Allah’ın zikriyle yani Allah’ın verdiği bilgilerle, Allah’ın kitabıyla kalpler yatışır, rahatlar, huzur bulur.” (Rad 28) Dolayısıyla Allah’ın emirlerine uyduğunuz zaman rahatlarsınız. Ama mesela sizin önünüzde çok güzel bir yemek olur. Kokusu, tadı hoşunuza gidebilir. Sonra bakarsınız ki midenizi rahatsız etti. Ne oluyor orada? Mideniz buna itiraz ediyor. Reddediyor. Fıtratınız bunu kabul etmiyor. Din konusunda da öyledir. Size yanlış bir bilgi verilir. Aklınıza yatmaz. Yatmaması şu olur? Bazen hasta olduğunuz zaman en güzel yiyecekler bile size acı gelebilir. Ya benim hastalığımdandır ya da bunun yanlışlığındandır. O zaman sana bir düşünme, sorgulama alanı çıkmış oluyor. Ben hasta mıyım, yoksa bu mu yanlış değil mi? İşte burada Allahu Teala bu kadar inanç sahibinden dört grubu zikrediyor. Zaten “İnnellezîne âmenû” derken aslında sadece biz değil hepsi de girebilir. Çünkü herkes kendisini imanlı kabul eder. Mümin kabul eder. Ama Allah kabul ediyor mu? O ayrı bir konudur. Konunun içerisine girmeden önce üç grupla (Yahudiler, Hıristiyanlar, Sabiiler) ilgili Vedat’tan genel bir bilgi edinelim. Yani neden Hadu deniyor? Neden Nasara deniyor?

Vedat YILMAZ: Yahudileri az çok biliyoruz zaten. İsrail oğullarının dinine verilen isimdir. Neden Yahudi denmiş? Çünkü Davut (a.s) zamanında İsrail oğulları bir krallık kuruyorlar. Bu krallığı da Yahuda krallığı deniliyor. Çünkü Davut (a.s) Yahuda soyundan geliyordu. Yahuda krallığı deniliyordu. Dolayısıyla o krallığın resmi dini olarak görüldüğü için tarih içerisinde Yahudilik denmiş. Yani o krallığa mensup kişinin dini anlamında kullanılmış.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Ama sonradan bir dinin adı 8:48 8:50 sn. arası anlaşılmıyor.

Vedat YILMAZ: Etnik bir isim haline gelmiş aslında… Yahudilik İsrail oğullarıyla sınırlı bir dindir. Zaten Kuranı Kerim’de de Maide Suresinin 44. Ayetinde Allahu Teala Tevrat’ın Yahudilere indirildiğini söylüyor. Bunlarda İsrail oğulları…

Hıristiyanlıkta İsrail oğullarının içerisinden çıkan bir dindir. Yahudiliğin içerisinden çıkan bir dindir. Nasıl ki Uzak Doğuda ki dinler Hinduizm’in içerisinden çıkıp daha sonra başkalaşmış bir dinse Hıristiyanlıkta Yahudiliğin içerisinden çıkmış, sonra diğer kültürlerle, Roma Paganizmiyle kaynaşıp vs. başkalaşmış bir dindir. İsa’nın (a.s) mesajı daha sonra başkaları tarafından diğer toplumlara aktarılınca Hıristiyanlık ortaya çıkıyor. Yahudiler kendilerini Tevrat’a referansla anarlar. Hıristiyanlar İncil’e referansla kendilerini tanımlarlar.

Bir de Sabiilik var. Sabiilik de Kuzey Orta Doğu kökenli bir dindir. Yani Kuzey ırak bölgesinde yaşayan bir gruptur. Aslında Sabiiler kendilerini Hz Âdem dönemine kadar geriye uzatıyorlar. Çünkü onlarda da Hz Âdem geçiyor. Âdem ismiyle geçiyor. Ancak peygamber olarak Yahya’ya (a.s) hürmet ediyorlar. Yahya’nın (a.s) kendilerine peygamber olarak geldiğini söylüyorlar. Ancak Yahya’nın (a.s) bir kurucu olmadığını da söylüyorlar. Yani Yahya (a.s) bize gelmiştir, bizim… Onlar nebi kelimesine nebiha diyorlar. Yahya (a.s) nebihadır ama Sabiiliğin kurucusu değildir, Sabiilik Hz Âdem’den bu yana olan bir dindir diyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bizim İslam için söylediğimizin aynısını söylüyorlar. Çünkü İslam Âdem’den beri gelen dindir. Onlar da Âdem’den beri gelen dindir diyorlar.

Vedat YILMAZ: Sabiiliğin içerisinde tanrı inancı var. Yani yaratıcı tanrı, yüce hayat sahibi diyorlar. Ancak diğer inançlardan farklı olarak Sabiilikte evrenin iki farklı güçle yönetildiğini düşünüyorlar. Yani evrenin bir ışık tarafı bir de karanlık tarafı vardır. Her ikisinin başında bir ilah vardır. Karanlığın ilahına karanlıklar ilahı deniyor. Işığın ilahına ışıklar kralı deniyor. Ancak yüce varlık aslında tek bir yüce varlıktır. Onlarda kendi kutsal metinlerinde “yüce hayat sahibinin ismiyle” şeklinde ibadetlerine başlarlar. Yüce Hayat Sahibi, kendi kutsal kitaplarında da çokça geçen bir isimdir. Yani Allahu Teala için Kuran’da ki “el hayyul kayyum” ifadesine benzeyen bir isim kullanılır. Sabiilikte ahiret inancı da vardır. Bu dünya hayatının sonunda kıyamet hayatının başlayacağı düşünülmektedir. Kıyametten sonra da genel bir hesap döneminin başlayacağı ve bu hesabın daha çok günahkâr ve kötü ruhlu insanlar için olacağına inanılıyor. Yine Sabiilikte ibadetler için bir zorunluluk olarak abdest olduğunu görüyoruz. Yine namaz var. Namaz daha çok dua olarak isimlendiriliyor. Sabiilikte de çok enteresan bir şekilde farz olarak günde beş vakit dua etmeleri isteniyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Farz olan namaz yani…

Vedat YILMAZ: Bunun yanında da günün yedi saatinde tanrıya hamd etmeleri onlardan isteniyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Birisi teheccüd birisi de kuşluktur. O Yahudilikte de var. Aynısı…

Vedat YILMAZ: Bunun dışında onlarda kurban ibadeti de var. Oruç ibadeti de var.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Oruçta hepsinde Ramazan’dadır.

Vedat YILMAZ: Evet, büyük oruç, küçük oruç… Yahudilikteki oruca biraz benziyor. Çünkü Yahudilikte büyük oruç denen bir oruç vardır. Tam bir gün boyunca tutulan bir oruçtur. Bu oruç İslam’da Kuran ile birlikte… Çünkü Allahu Teala “uhille lekum” “size helal kılındı” (Bakara 187) diyor. Bizimle birlikte daha kolay bir hale getiriliyor. Ondan önce orucun daha zor olduğunu anlıyoruz.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Onu kısaca söyleyeyim. Mesela Bakara 187. Ayeti inene kadar biz orucu Sabiiler, Yahudiler, Hıristiyanlar gibi tutuyorduk. Yani güneş batınca iftar ediyorduk. Hava kararmaya başlayıncaya kadar yeme, içme, karı koca ilişkisi serbestti. Hava karardıktan sonra yasaktı. Yani bugün Süleymaniye Vakfı takvimine göre yatsı namazının son vakti dediğimiz vakitte ki… Kuranı Kerim’e göre öyledir. Yanınızda hesabını bilesiniz diye diyorum. O zamana kadar yenir… En fazla 2 saat sürer. Kalan kısım oruçlu geçerdi. Allah Bakara 187’de yeme, içme ve karı koca ilişkisini ikinci fecre yani sabah namazı vaktine kadar uzattı. Onu ümmeti Muhammed için yaptı.

Vedat YILMAZ: Saniilerin kutsal kitapları da vardır. Kendi kutsal kitaplarına Ginza adı veriliyor. Bu kitabın içerisinde kıssalar var. Kozmolojik bir takım anlatımlar var. Yani evrenle, gezegenlerle alakalı anlatımlar var. Sabiiler için Astronomi, Astroloji bilimleri için çok önemlidir. Ahiret ile ilgili anlatımlar var. Ölümden sonraki yaşamla alakalı anlatımlar var. Yapılması gereken ibadetlerle ilgili anlatımlar var. Onun dışında da ilahiler bölümleri vs. tarzı anlatılar var. Tabi bu kitapların dışında Sabiilerin başka kitapları da var. Yahya’nın Öğretileri isminde bir kitapları var. Koleksiyon anlamına gelen bir dini kitapları daha var. Yani Ginza’nın dışında bir dini literatürleri var. Nasıl Yahudilikte Tevrat var, Talmud var, Midraşlar var vs. Sabiiliğin içerisinde de Ginza dışında başka literatürler de, başka kitaplarda var.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bu konuda doktora yapmış olan Şinasi Gündüz Bey arkadaşımız var. Sen anlatıyordun değil mi? Hocam bu Ginzaları niye Türkçe’ye çevirmedin dediğinde ne cevap vermişti?

Vedat YILMAZ: İnsanlar Sabii olur diye korkuyorum demişti.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Niye? Çünkü Kuranı Kerim’e benzerliğinden dolayı değil mi?

Vedat YILMAZ: Olabilir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Kuranı Kerim’e benzerliğinden dolayı. Öyle olmak zorundadır. Şinasi dediğimiz arkadaşımız bu konuda en iyilerden bir tanesidir. Diğerleriyle kıyasladığımız zaman gerçekten çok iyi bir çalışma yapmış. Sabiiler Yahya’ya (a.s) bir kitap indirmiş diye inanıyorlar. Peki, bizim kitaplarda Yahya’ya kitap indirildiğine dair bir kitap var mı? Rastladınız mı? Kuranı Kerim’i kastetmiyorum. Kuranı Kerim’de Yahya’ya kitap indirildiği açıkça ifade ediliyor. Çok açık bir şey… Gerçekten bu ulema bugüne kadar ne yapmış? Neyle meşgul olmuş. Tabi ezberciler… Verilen şeyleri ezberlemişler, gerisini karıştırma… Enam Suresinde Allahu Teala 83. Ayetten itibaren başlayıp 18 tane nebinin adını sayıyor. Bunların içerisinde 85. Ayette “zekeriyyâ ve yahyâ ve îsâ ve ilyâs” “Zekeriya, Yahya, İsa, İlyas” var. Zekeriya’ya kitap indirildiğini söyleyen var mı?

Hisham ALABED: Bildiğim kadarıyla yok.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani 4 tane kitap indirilmiş deniyor değil mi? İsa’ya indirildiği söylenir.

Hisham ALABED: İncil.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Peki, İlyas? Ona da söylenmez. Allah bütün bunları saydıktan sonra 89. Ayette şöyle söylüyor. “Ulâikellezîne âteynâhumul kitâbe” “Onlar kendilerine kitap verdiklerimizdir” (Enam 89) diyor. Tabi Nuh’tan (a.s) İsa’ya (a.s) kadar sayıyor. Bunların babaları derken devreye kim giriyor? Âdem giriyor mu? Soylarından derken Muhammed (a.s) İbrahim’in (a.s) soyundan olduğu için o da giriyor. Kardeşleri derken bildiğimiz, bilmediğimiz bütün nebiler giriyor. Ama burada Yahya’yı isim olarak söylüyor. “Onlar kendilerine kitap” Allah sadece kitap mı veriyordu? Bir de hikmet veriyordu. “vel hukme” “ve hikmet.” Hikmet kelimesi… Şimdi Hisham yanımda… Arapça’yı gayet iyi bilen bir arkadaşımız. Kendisi de zaten Araptır. Arapçayı bilmeyenler için soruyorum. 19:30 19:34 sn. arası anlaşılmıyor.

Hisham ALABED: Evet, hocam… 19:35 19:38 sn. arası anlaşılmıyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani hüküm neyse hikmette aynı anlamdadır. Ama hükmün doğrusu vardır, yanlışı vardır. Kuranı Kerim’de “keyfe tahkumun” “ne biçim hüküm veriyorsunuz” (Saffat 154) diye ayet var. Hükmün yanlışı var, doğrusu var. Arap dili açısından hiçbir Arap’ın asla itiraz edemeyeceği tek şey “el hikmet” in “doğru hüküm” olmasıdır. Değil mi?

Hisham ALABED: Evet.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Hiçbir Arap itiraz edebilir mi?

Hisham ALABED: Hayır.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Mümkün değil. O zaman doğru hüküm demektir. Yani Allah kitap vermiş, bir de oradan doğru hüküm çıkarmanın metodunu bütün nebilere öğretmiştir. Onlarda doğru hüküm çıkarmayı ümmetlerine öğretmişlerdir. Onların arasında Yahya’da (a.s) var. İşte az önce Vedat’ın saydığı Sabiilerin dini kaynaklarından olan Yahya’nın Öğretileri dedikleri hikmette vardır. Yahya’da (a.s) Zekeriya’nın (a.s) neyi oluyordu? Oğluydu. Allah Zekeriya’ya veriyor. Peki, Zekeriya (a.s) İsa’nın (a.s) annesi Meryem’e bakan nebi değil mi? Yani aslında bunların hepsi aynıdır. Hep aynı kaynaktan geliyorlar. Aynı bilgileri veriyorlar. Zaten bu kitaplardan her biri de diğerini tasdik eden kitaplardır. Burada sayılan Hıristiyanlar, Yahudiler, Sabiileri Kuran’dan öğrendiğiniz zaman ortak noktalar bütünüyle ortaya çıkıyor mu? Çıkıyor değil mi? Hepsi Allah’ın indirdiği kitaptır. Bugüne kadar bize gelen yanlış da… Elimizde orijinal metniyle Kuranı Kerim var da bu yapılan yanlışları anlatmakla bitirebiliyor muyuz? Bitiremiyoruz. Bu kadar İlahiyat Fakültesi var, bu kadar medrese var, bu kadar orta dereceli okullarda din eğitimi yapılıyor. Herkesin söylediği şu oluyor. Neden onların hiçbirisi söylemiyor da siz söylüyorsunuz? Tabi vatandaş haklı… Vatandaş için bu doğru ama… Mesele şu… Sorguluyor muyuz? 5 Yaşında bir torunum var. Ankara’da anaokuluna gidiyor. Orada hocası Muhammed (a.s) 571’de doğdu diyor. 632’de öldü diyor. Ölürken 63 yaşındaydı diyor. Hocam bu yanlış, 632 olmaz 634 olur diyor. Hocada oğlum bana mı öğreteceksin diyor. Hoca ısrar edince toplayın hocam diyor. 571’in üstüne 63’ü eklersen kaç eder diyor. Resulullah kaçta doğdu, kaçta öldü diye size sorsaydım. Sizde 571’de doğdu, 632’de öldü diye aynı şeyi söylemez miydiniz? Kaç yaşında öldü deseydim 63 demez miydiniz? Hesap etmeden söyleyecektiniz. Niye? Bu ezberlenmiş bilgidir. Ama 5 yaşındaki çocuk ezberlemediği için hesap edince anlıyor. Hocası Mustafa’nın babasına, “Ben Mustafa’dan bu işi öğrendim, millete hava atıp duruyorum ama hiç Mustafa’dan bahsetmiyorum” diyor. Bizde bilgiler ezberletilir. Talebeliğimiz sırasında soru sormamız yasaklanmıştı. Ama Allah’a şükür biz sürekli soruyorduk. O ayrı bir konu… Soru sormayınca, muhakeme olmayınca sus ezberle, sen mi daha iyi biliyorsun, ulema mı? Yoksa kâfir olursun, yoksa kellen gidere kadar gidiyordu iş… İnşallah bundan sonra çok ciddi bir sorgulama başladı. İnşallah çok hayırlara vesile olur. Tabi ki bunu kendi keyfi için kullananlar var. Elbette olacak. Ama önemli olan sorgulamanın olması. Doğruları ortaya çıkarma imkânında oluyor.

Az önce okuduğumuz Maide Suresinin 69. Ayetinin bir benzeri Bakara Suresinin 62. Ayetidir. Allahu Teala burada şöyle diyor. Aynı ifadeler… “İnnellezîne âmenû vellezîne hâdû” “Allah’a inanıp güvenen, Yahudi olan” “ven nasârâ” “Hıristiyan olan” “ves sâbiîne” “Sabiiler” “men âmene billâhi vel yevmil âhıri” “Bunlardan kim Allah’a güvenir, ahiret gününe inanır.” Çünkü bunların her birisinde ahiret inancı var. “ve amile sâlihan” “ve güzel iş yapar.” Az önce Vedat anlattı. Namaz var, oruç var, zekât var. Her şey var. Ben bir Sabiiyle beraber olmuştum. Ona oruç tutuyor musun diye sordum. Tabi ki tutuyorum dedi. Namaz kılıyor musun dedim. Elbette dedi. Bir de beyaz giyinirler, elbiselerinde en küçük bir leke göremezsiniz. O kadar dikkatlidirler. Evlerini de genellikle nehir kenarında yaparlar. Çünkü çok yıkanırlar. “felehum ecruhum ınde rabbihim” “Onların ücretleri rableri katındadır.” “ve lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn” “Üzerlerinde ne bir korku olacak, ne de üzüleceklerdir.” (Bakara 62) Demek ki kendi bildikleri şekilde doğru bildiklerini yapar, doğru inanır, yanlış bir şeye yönelmezlerse bunlar Cenabı Hak tarafından ne yapacak? Hiç korkmayın dendiği zaman, dünyada da korkmayacak, ahirette de korkmayacak.

Mesela bir yerde oturup konuşursunuz. Beyler çok hayırlı bir iş yapacağız. Yardımcı olur musunuz dersiniz. Elbette elimizden geleni yaparız derler. Peki, hadi yardım edin dendiği zaman ya şimdi zamanı değilim, müsait değilim demeye başlarlar. Çünkü ne zaman ki hadi dendiği zaman iş değişir.

Hiç unutmadığım bir olay vardır. Bir konfeksiyoncu, Avrupa’ya ciddi anlamda ihracat yapan birisiydi. Bir gün yanıma geldi. Fransa’ya 1,5 milyon dolarlık gömlek sattığını anlattı. Bir şey sormak için gelmişti. O oradayken de bir öğrenci geldi. 150 TL’ye ihtiyacı olduğunu söyledi. Ona şu öğrenciye 150 TL ver dedim. İnan ki yok hocam dedi. Az önce ne söyledi… Şu anda yok, gelsin dükkâna vereyim diyebilirsin. O anda olmayabilir. Az önce hava atıyordun. Aynı adam bir gün buraya geldi. Hocam ben intihar etmek istiyorum, bana bir fetva verir misin dedi. Hayırdır niye dedim. Çok borca battık dedi. Benim sağlık sigortam var, intihar edersem mirasçılarıma 200 bin dolara yakın para verilecek, onunla borçları verip rahat ederler dedi. Ya senin Florya’da güzel bir köşkün vardı, onu satsana dedim. Hocam 1,5 milyon dolarlık köşke 600 bin dolar veriyorlar dedi. Git onu 500 bin dolara sat dedim. Hakikaten gidip 500 bin dolara satıp kendini kurtardı. Bu tam ibret değil mi?

Yine Müftülüğe bir adam gelmişti. Kendisini çok iyi tanıyorum. Son derece onurlu bir insandır. Adana’nın ilçesinde bir yere gittim, tanıdıklar vardı, çok kötü durumdalar dedi. Ona biraz yardım bulabilir miyiz dedi. Bende Sultan hamam da bir manifaturacıya telefon açtım. Adam gidip geldi. Hocam o ne biçim bir insandı dedi. Hayırdır dedim. Ben oraya gittim. Beni büyük bir tüccar gibi karşıladı. Bana gel bir yemek yiyelim ondan sonra bakarız dedi. Beraber yemek yedik. İndik aşağıya şunlardan beğen dedi. İstediklerimi söyledim. Hepsini verdi. O zaman otobüslerin kalkış yeri Topkapı’daydı. Yanında çalışana, ‘Oğlum şu eşyaları bu beyefendiyle beraber Topkapı’ya kadar götür,  falanca yere ver, kargo parasını öde gel’ dedi. Ben böyle bir insan görmedim dedi. Sonra ona teşekkür için telefon açtım. Bir de bu durumu da anlattım. Hocam benim bütün sermayem bu dedi. Şu komşularım bunun insana ne kadar büyük bir fayda sağladığını bilse bir kişiyi bana bırakmaz yolda yakalar kendileri alırlar dedi. Onlar bunun şeyini bilmiyor ki dedi. Bir şeyin doğru olduğunu bilmek başkadır, onu yapmak başkadır. Yahudiler, Hıristiyanlar, Sabiiler bunların hepsi çok iyi biliyor ki bizim kitaplarımızı tasdik eden bir nebi geldiği zaman ona inanmak zorundayız.

Mesela Bakara Suresinde Allahu Teala Yahudilerle alakalı anlatıyor. 89. Ayette şöyle diyor. “Ve lemmâ câehum kitâbum min ındillâhi musaddigul limâ meahum” “Allah katından kendileriyle beraber olan kitabı tasdik eden bir kitap geldiği zaman” (Bakara 89) O hangi kitap? Geliyor. Tevrat’ı tasdik ediyorum diyor. Yani kendinden önceki bütün kitapları… Tevrat’ı tasdik ediyorum diye bir ayet yok. Bu da çok önemlidir. Allahu Teala Tevrat’ı tasdik ediyorum demiyor da ne diyor? “musaddigal limâ beyne yedeyhi minel kitâbi” “kendi önünde bulunan bütün kitapları tasdik eder” (Maide 48) diyor. Sadece Tevrat değil ki… Sabiilerin Ginzaları… Mecusilerin Gataları… Hinduların Vedaları… Vedalarda Muhammed diye bir makale var. Yani Vedalarda gelecek olan Muhammed’e inanın diye Hindistanlı alim Mubarek Furi makale yazmış. Kendinden öncekiler dediği zaman Vedalarda giriyor mu? Konfiçyus’un kitabı nedir? Konfiçyus’u araştırın. Bakın çok doğru şeyler çıkacak. Budistleri araştırın. İşte kızım diğer kızımın, az önce anlattığım torunum ailesiyle birlikte gittiler. Oradaki insanların namaza durduğunu zannederek 2 yaşındaki torunum hemen babasının yanına gidip namaz kılar gibi namaza durmuş. Cuma vaktinde ibadetlerine şahit oldunuz değil mi? Bunları bilmek başka, kabul etmek başkadır. “Ve lemmâ câehum kitâbum min ındillâhi musaddigul limâ meahum” “Kendi yanlarında olanı tasdik eden bir kitap onlara gelince.” Yahudi Hahamlarına… Yahudi Hahamları diyorum çünkü diğerleri Tevrat’ı bilmiyor ki Kuran’dan anlasınlar. Fıtratlarına uyduğu zaman bu doğrudur derler de tasdik konusunu bilemezler. Ama sadece tasdik ettiğini bilmek isterler. Ama ayrıntıyı bilemezler. “ve kânû min gablu yesteftihûne alellezîne keferû” “Hâlbuki bunlar bu kitapla diğer kafirlere karşı önlerinin açılacağını söylüyorlardı.” (Bakara 89) Medineli müşriklere “Göreceksiniz, bir nebi gelecek, bir kitap getirecek, önümüz şöyle açılacak, böyle olacak falan diyorlardı. Aslında farkına varmadan Medinelileri Müslümanlığa hazırlıyorlardı. “felemmâ câehum mâ arafû” “O tanıdıkları nebi oraya gelince” “keferû bih.” (Bakara 89) Hisham “keferu” Arapça’da ne demekti?

Hisham ALABED: Yani gerçeği örttüler.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani “seteru” demek değil mi?

Hisham ALABED: Evet, “seteru…”

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani Muhammed’i (a.s) gördüler. Ama görmezlikten geldiler. Baktılar, işte beklediğimiz nebi geldi dediler. İşte bu o kitap… Olmaz kardeşim, yani biz şimdi bu Muhammed’i kabul edersek o zaman bizim dükkânı kapatmamız lazım diye düşündüler. “felağnetullâhi alel kâfirîn” “Allah’ın laneti o kâfirlere.” (Bakara 89) Yani bile bile gerçeği örtenlere…  O zaman peki Muhammed (a.s) gelmeden önce Medine’de ki Yahudilerin dini batıl bir din miydi? Bugün batıl bir din mi? O din hak dinde… Ama o din bunlara gelen yeni nebiye inanma mecburiyetini tanıyor, yeni gelen kitaba inanma mecburiyetini tanıyor. Bugün ki Yahudilere, bugün ki Hıristiyanlara, bugün ki Sabiilere Kuranı Kerim ile gitmezseniz, işte bu kitap sizin kitabınızı tasdik ediyor demezseniz onlara inanma görevi doğar mı? Doğmaz. Niye doğsun… Çünkü Allahu Teala Ali İmran Suresi 81. Ayette “Ve iz ehazallâhu mîsâgan nebiyyîne” “Allah nebilerden kesin söz aldığı zaman” Nebilerden bir tanesi Yahya değil mi? Birisi İsa (a.s) değil mi? Birisi Musa (a.s) değil mi? “lemâ âteytukum min kitâbiv ve hıkmetin” “Size bir kitap ve hikmet veririm de” (Ali İmran 81) Peki, sen bir Müslüman olarak bırak Kuranı Kerim’i tasdik etmesini Yahya’ya (a.s) kitap bile verilmemiş diyorsun. Sen şimdi Yahya’ya (a.s) kitap verildiğini bile kabul etmiyorsan bir Sabii seni beklenen nebinin ümmeti olarak kabul edebilir mi? O zaman sen ona nasıl kâfir diyebiliyorsun? Bir doğruları anlat önce inkâr etsin sonra kâfir olsun. “felemmâ câehum mâ arafû keferû bih” (Bakara 89) Tanıdıkları geldi, tamam dediler. Sonra görmezden geldiler. Mesela telefonum var. Sizden biri içeri girince telefonu göstermemek için kitabın altına koyuyorum. Orada ne sakladın diyorsunuz. Nerede ya orada bir şey yok diyorum. Az önce bir şey sakladın diyorsunuz. Sen yanlış görmüşsün diyorum. Ya bir kitabı kaldır bakalım diyorsunuz. Niye kaldırayım, senin başka işin yok mu, onunla meşgul ol diyorum. Göstermek istemeyen hep sağa sola atar. Ama ben bunu kitabın altında gizleme derdim olmasa o nedir diye sorulunca telefonu koydum derim. O zaman ben sizi kandırmaya çalışır mıyım? Mesela bu telefonun kitabın altında olduğunu bilmesem sizde kitabın altında ne var diye sorsanız hiçbir şey yok derim. Var bir şey deseniz yok vallahi derim. Aç bakalım bir deseniz açınca gerçekten varmış, bilmiyor muşum derim. Ben vallahi yok derken yalan mı söylemiş olurum? Aslında yalan ama bana göre değil. Sen adama gidip adam gibi Kuranı anlatmıyorsun, onun kitabını tasdik etmiyorsun, nebisini tasdik etmiyorsun. Ondan sonra da onun inanmasını bekliyorsun. Karşı çıkınca da adama kâfir diyorsun. Hele bir vazifeni yap, ondan sonra… Dikkat ederseniz bizde Müslümanlık sanki Türklük gibi, Araplık gibi, Kürtlük gibi vs. ırk meselesi gibidir. Ben Müslümanım derler. Neden? Türküz ya derler. Kardeşim senin Türk olduğunu biliyorum da o başka bir şey… Allahu Teala ahirette sen Türk müsün, anan kim, baban kim diye sormayacak. Zaten seninle alakalı değil ki bu… Senin kendi tercihini soracak. Sen hangi tercihlerle geldin ben Müslümanım diyorsun. Anam Müslüman, babam Müslüman derler. Tamam, anan, baban Müslüman olabilir. Ben senden bahsediyorum. Vedat dinler tarihi üzerinde çalışıyor. Tasdik konusunda da epey zamandır, 15 günde bir ders yapıyor. Ana başlığı ‘Kitap ve Tasdik’… Dolayısıyla bu konu üzerinde kafa yoran bir arkadaşımız… Tasdik konusu hiç bizim gündemimizde var mı?

Vedat YILMAZ: Bizim burada anlattığımız manada tasdik yok. Allahu Teala onların ellerinde olanı tasdik eder derken aslında o gün onların ellerinde bir kitap vardı da o kitabı tasdik ediyor anlamında anlamazlar. Allah önceden onlara bir kitap indirdiğini tasdik ediyor. Yani onlara da zamanında bir kitap inmişti anlamında bu cümlenin anlaşılması gerektiğini söylüyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Hisham’ın Arapçasından yararlanalım. Ali imran Suresinin 81. Ayetindeyiz. Hisham Türkçe konuşuyor. Artık Türk vatandaşı da oldu. Mecbur konuşuyor. “Ve iz ehazallâhu mîsâgan nebiyyîne” “Allah nebilerden kesin söz aldı.” “lemâ âteytukum min kitâbiv ve hıkmetin” “Size bir kitap ve hikmet veririm de” (Ali İmran 81) Bir kere burada Müslümanlar sınıfta kalıyor. Nebilere kitap verilir diye bir şeyi Suriye’de size öğrettiler mi? Kitap kime verilir?

Hisham ALABED: Resule…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: O da kaç tane?

Hisham ALABED: Dört tane…

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Hâlbuki Allah… O kadar çok ayet var ki… Tek bu değil. “summe câekum rasûlum” “sonra size bir resul gelirse.” “Resul gelirse” ne demek? Vedat bugün “resul gelirse” nasıl anlaşılır?

Vedat YILMAZ: Peygamber olması lazım.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: O zaman Muhammed (a.s) geldi, gitti. Resul eğer bugün peygamber denen şey ise geldi, gitti. Bugün Yahudi’ye, Hıristiyan’a vs. gitme imkânı var mı?

Vedat YILMAZ: Yok.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Peki, Hisham Arap dilinde resul kelimesinin anlamı nedir? Dildeki anlamı nedir?

Hisham ALABED: Bir defa Lisanul Arab denen sözlükte resul kelimesinin ilk anlamı risalet yani getirilen şeydir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani Kuranı Kerim’dir. Resulün birinci anlamı budur. Mesajı taşıyan şeydir.

Hisham ALABED: Arapça’da mesaj risalet demektir. Zaten resul risaletsiz olmaz.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Zaten kitap olmasa Muhammed’in (a.s) bizim için bir değeri olur muydu?

Hisham ALABED: Olmaz. Risaletsiz bir resul olmaz.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Mesela Muhammed (a.s) vefat etti. Resullük bitti mi?

Hisham ALABED: Resullük Kuran ile devam ediyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bakın bu da Arap dilinde az önceki gibi çok kesin, kimsenin itiraz edemeyeceği bir bilgidir. Ve kelimenin birinci anlamıdır. Sen şimdiye kadar bu anlamı veren (Resul kitaptır diyen) bir tane tefsire rastladın mı?

Hisham ALABED: Tefsirlerde hep şahıslarla gidiyorlar. Resul demek Muhammed (a.s) demektir. Şahıs olarak alıyorlar.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani kelimenin ikinci anlamı… Şimdiye kadar birinci anlamını veren herhangi bir dini kitaba rastladın mı?

Hisham ALABED: Ben görmedim.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bende görmedim. Vedat sen gördün mü?

Vedat YILMAZ: Hayır.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Peki, siz gördünüz mü? Biz bu din anlayışıyla tutup bütün milleti kâfir ilan ediyoruz. Yanlış mı? İnsanlara Allah’ın kitabını götürmeden onları kâfir ilan ediyoruz.

Vedat YILMAZ: Kâfirlik inançsızlık olarak anlaşılıyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Kâfirin anlamı da bizde çok kötüdür. Vedat şuradaki İslam Ansiklopedisini çıkar da kâfir maddesini birazdan okursun. Biz söylemeyelim. Bizi izleyenler görsünler. İstersen bir de resul maddesini de çıkar. Ben Hisham’a esas soracağımı sormadım. Yani o kadar çok yanlış var ki… Dikkat ediyorsanız her kelimede yanlış var. Ve bu yanlış yerleşmiş. İslam âleminde ilim zannediliyor. “summe câekum rasûlum” “Sonra size bir resul gelir” Resul Kurandır. “musaddigul limâ meakum” “sizinle beraber olanı tasdik eden bu kitap gelirse.” (Ali İmran 81) “limâ meakum” demek az önce Vedat’ın söylediği gibi zamanında size indirilmiş kitap anlamına gelir mi?

Hisham ALABED: Değil Hocam. “limâ meakum” demek Kuran’dan önceki bütün kitaplardır.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Mesela Arap dilinde senin elinde olan kitaba “ma meake” derim değil mi?

Hisham ALABED: Evet.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: “ma meake” “seninle beraber olan…” Senin yanında olacak ki “limâ meakum” olsun. Vedat’ın az önce söylediği gibi… “Medine’de aslında Tevrat yoktu. Bugün de yok. İncil’de yok. Zamanında Musa’ya indirilen Tevrat, zamanında İsa’ya indirilen İncil vardı” diyorlar. Kaldı ki Kuranı Kerim’de Tevrat’ın Musa’ya indiğine dair de bir ifade yok. Tevrat İsrail oğullarına indirilen kitapların toplamıdır. Tabi ki onun içerisinde Musa’ya (a.s) indirilen kitap çok önemli yer işgal ediyordu. O ayrı bir konudur. “Zamanında indirileni tasdik eden” diyorlar. Ya ben görmeden, bilmeden tasdik ettiğini nasıl anlayacağım? Elimde o kitap yoksa ben tasdik ettiğini nasıl anlayacağım? Anlayabilir miyim?

Hisham ALABED:limâ meakum” sizin dediğiniz gibi olması lazım.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bir de tasdik ettiğini nasıl anlayacağım? Dikkat ediyor musunuz, dindarlık hayalcilik haline dönüşüyor. Tasdik ederse “letué’minunne bihî ve letensurunneh” “Ona kesinlikle inanacaksınız ve yardımcı olacaksınız.” (Ali İmran 81) O zaman nebiler denince dünyanın her tarafında gönderilmiş nebiler akla gelmez mi? O zaman buna Hindistan’a giden de, Çin’e giden de, dünyanın diğer bölgelerine gitmiş olanlar da girmez mi? Dikkat ediyor musunuz, Allah ne kadar genel bir ifade kullanıyor?

Vedat YILMAZ: İslam Ansiklopedisi, Kafir maddesi… “Sözlükte örtmek, gizlemek, nankörlük gelmiş küfür terim olarak genellikle Allah’tan alıp din adına tebliğ ettiği hususlarda peygamberleri tasdik etmemek, onlara inanmamak diye tanımlanır.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Yani Muhammed (a.s) Kuranı Kerim’i getirmiş, bu Kuran’da olanlar konusunda onu tasdik etmemek, inanmamak… Bu güzel bir tarif…

Vedat YILMAZ: O zaman herkes Mümin oluyor.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Şimdi bu Kuran’da biz ne var, ne yok tasdik ediyoruz. Çok güzelde… Peki, burada “sizinle beraber olanı tasdik eden” (Ali İmran 81) ifadesi Kuran’ın ifadesi değil mi ki bu hiç kabul edilmiyor? Yani Kuranı Kerim’de bütün nebilere kitap verildiği ifade ediliyor da siz neye dayanarak dört tanesine inmiştir? Dikkat ediyorsanız kuranı Kerim ile gittiğiniz zaman birinci olarak kişiye fıtratıyla gidiyorsunuz. Kuran dini fıtrat diye tanımlıyor dediğiniz an adamın kendisi Allah’ın kitabına dönüşüyor. Çünkü kendisi de bir ayettir. Bu Kuranı Kerim’de ki ayetler nasıl bir ayetse karşımızdaki her insanda bir ayettir. Allah öyle diyor. Bu Allah’ın kitabıdır dediğim zaman Yahudi, Hıristiyan ya da Sabii bunun Allah’ın kitabı olduğunu anlaması için ne yapması lazım? Kendi kitabını tasdik ediyor mu, etmiyor mu ona bakması lazım. Şimdi biz senin kitabın tahrif edilmiştir diyoruz. İnanması gerekir mi?

Hisham ALABED: Hayır.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Ben Katolik kilisesine gittiğim zaman 52:15 52:16 sn. arası anlaşılmıyor. Başbakanlık görevindeydi. Büyükelçi bana, “Hocam bu Papa’dan çok daha önemli bir kişidir. Aman dikkatli ol” dedi. Tabi onunla uzun konuşmalardan sonra bir mektup bıraktık ki sitemizde vardır. “Gelin Tevrat’ı, İncil’i, Kuranı Kerim’i, Vedat’ın anlattığı Ginzaları, Mecusilerin Gatalarını, Hinduların Vedalarını vs. nerede insanların kutsal kitap olarak tanımladığı kitap varsa hepsini bir araya getirelim. Önce bir tasdik açısından… Kuran onları tasdik ediyor mu, etmiyor mu? Bir kere bu kendi iç ilişkileri… Bir de evrensellik açısından fıtratla karşılaştıralım” dedim. Tamam, yapalım, edelim dediler, öyle kaldı. Daha benim mektuba hala cevap verecekler. 2008 yılında kızımla beraber gitmiştik. 11 sene olmuş. Elinde ilahi kitap olan insanlara Kuranı Kerim’in o kitabı tasdik ettiğini o insanlara söylemek zorundayız ki onlar Kuran’a inansınlar. Niye? Çünkü Allahu Teala ne dedi? “Sizinle beraber olanı tasdik eden bir resul” (Ali İmran 81) dedi. Biz değil. Kuran tasdik edecek. Allah’ın kitabını göstereceğiz. İşte buyurun diyeceğiz. Mesela Roma’da bana tanınan üç saatlik bir süre vardı. Avrupa’nın çeşitli üniversitelerinden de çok sayıda dinleyici gelmişti. Kuranı Kerim’i anlattım. Kısa bir girişten sonra 2 saatten fazla soru sordular. Ayetleri söyledim. Sordular ayetleri söyledim. Kızım en küçük bir itiraz hatırlıyor musun? Yok. Tek bir itiraz yok. Avrupa’da, Amerika’da, Rusya’da o kadar gayri müslimle o kadar toplantı yaptım. Kuranı Kerim’i anlattığımda en küçük itiraz olmadı. Niye? Çünkü kendi de Allah’ın ayeti, bu da Allah’ın ayetidir. Aradaki % 100 uyumu görüyor. O zaman Kuranı Kerim Tevrat’ı, İncil’i tasdik ettiği gibi Allah’ın ayeti olan insanı da tasdik etmiyor mu?

Vedat YILMAZ: Resul maddesini buldum.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Oku bakalım.

Vedat YILMAZ:Nebi, resulden daha geniş bir anlam taşır. Nebi Allah’ın belli bir konuya ilişkin bilgileri bildirdiği insandır. Ve aldığı vahiyleri başkalarına tebliğ etmekle yükümlü değildir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Nebi daha niye vahiy aldı? Tövbestağfirullah böyle bir nebi olur mu?

Vedat YILMAZ:Bu tür vahiyler alan kadın nebiler de vardır. Resul ise daha özel bir anlam taşır. Buna göre her resul nebidir fakat her nebi resul değildir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Tam tersi Ali imran 81. Ayette… Peki, Allah’ın kitabı diye bir şey var mı?

Vedat YILMAZ:Nebi Allah’ın kendisine kitap ve şeriat göndermediği elçisidir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Bu nedir? Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi değil mi? Bu İslam Aleminin bilgi birikimidir. Nebi nasıl elçi oluyor? Kitap göndermediği kişi nasıl elçi oluyor? Hani elçilik yapamaz demişti?

Vedat YILMAZ:İnsanları önceki dönemde veya yaşadığı çağda kitap ve şeriat verilen bir resulün dinine davet etmekle yükümlüdür.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Peki, Ali İmran 81. Ayet böyle mi diyor? Bütün ayetlerde öyle mi diyor? “ve mâ ûtiyen nebiyyûne mir rabbihim” “rablerinden nebilere verilenler” (Bakara 136) diyor. Çok sayıda ayet var. Bu savrulmayı görüyor musunuz?

Vedat YILMAZ: Başka bir enteresan bir tanım daha var. “Nebi Allah’ın sadece müminlere gönderdiği elçiyken resul kâfirleri hak dine davet etmek üzere görevlendirilen kimsedir.

Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR: Gerçekten buna ne denir? Artık bilmiyorum. Siz söyleyin ben söylemeyeceğim.

Bakın şimdi burası önemli… Dersimizin son cümlesi olmuş olsun. Allahu teala şöyle diyor. “Senurîhim âyâtinâ fil âfâgı ve fî enfusihim” Şimdi buraya kadar bir adam Yahudi ise Kuranı Kerim’in kendi kitabını tasdik etmesine bakacak değil mi? Hıristiyansa aynı şeyi yapacak. Sabii ise aynı şeyi yapacak. Hiç birisi değil. Sen “Bu Allah’ın kitabıdır” diyorsun. Ben nereden bileceğim? Muhammed (a.s) çok güvenilirdi falan diyeceksin. Ben sana mı inanacağım? Bana “eşhedu” “ben şahidim” dedirtmek istiyorsun. Nasıl şahit olacağım? Ben senin sözünü naklettiğim zaman bir olaya şahit olabilir miyim? Bakın burada da kitabın ne olduğuna bakalım. “Ayetlerimizi çevrelerinde göstereceğiz.” Ki yaratılan her şey Allah’ın bir ayetidir değil mi? “Bir de kendi yapılarında göstereceğiz.” O zaman benim vücudum bir ayet, vücudumda ki her şeyde bir ayet… Toplarsak bir kitap gibi oluyor değil mi? Onu Allahu teala gösterecek. “hattâ yetebeyyene lehum ennehul hagg” (Fussilet 53) Kendileriyle bu kuranı Kerim arasındaki irtibata bakacaklar, tamam diyecekler. Bu defa Kuran neyi tasdik etmiş olacak? Onların vücudunu değil mi? Onların fıtratını tasdik etmiş olacak. Tamam diyecek. Avrupa’da 20’nin üzerinden seminerimiz, konferansımız olmuş. Sayılarını tam bilmiyorum. Rusya’da o kadar çok oldu. Başka yerlerde de oldu. Allah’ın kitabını anlattınız mı herkes can kulağıyla dinliyor. Hatta Roma’da üç saat geçti, hiç kimse salondan kalkmadı. Soruları bitmedi diye yarım saat daha verildi. Gene kalkmadılar. Bir daha toplantı sözü verelim dedikten sonra kalktılar. Çünkü bakıyorlar ki işte bu diyorlar. İnanır mı, inanmaz mı? Ondan sonrası bizim işimiz değil. O tamamen onun tercihidir. İşte şeyde de oldu. Yahudiler “bizi tasdik eden kitap dediler” ama Yahudilerin çoğu inandılar mı? İnanmadılar. O bizi ilgilendirmiyor. İşte Kuranı Kerim’in hak olduğu artık belli olduktan sonra ona inanıp güvenmek gerekir. Çünkü Allah konusunda kimsenin şüphesi yoktur. Ondan sonra bunu anlayıp kavradıktan sonra artık buna göre hareket etmeniz gerekir. Yahudi içinde, Hıristiyan içinde, Sabii içinde söz konusudur. Tasdikle gitmemiz şartıyla… Hindu’su içinde, Brahman’ı içinde, hepsi içinde bu böyledir. Onlara tasdikle gideceğiz. Sabiilerde de, Zerdüştlerde de… Ve bütün insanlığa da kendi fıtratlarıyla gideceğiz. Ama fıtratlarıyla olması içinde Kuranı Kerim’i kendimize uydurmayacağız. Yahudi Hahamlarının yaptığı gibi yapmayacağız. Bazı Hıristiyanların yaptığı gibi yapmayacağız. Allah’ın kitabına uyacağız ki, muhataplarımız kendilerini Kuranı Kerim’in içinde bulsun ve inanma ihtiyacı duysunlar. İyi davranışlar yapsınlar. İşte o zaman üzerlerinde “ne bir korku olur, ne de mutsuz bir hayat yaşarlar.” (Maide 69) Allahu Teala cümlemizi bu kitabı doğru anlayanlardan eylesin.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Meryem Suresi 12-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Aralık 2024
2 Kehf Suresi 103-110. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Aralık 2024
3 Kehf Suresi 83-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Aralık 2024
4 Kehf 60-82 – Musa-Hızır Kıssası Işığında Meleklere İman | Kur’an Sohbetleri 3 Aralık 2024
5 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
6 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
7 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
8 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
9 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
10 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
11 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
12 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
13 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
14 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
15 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
16 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
17 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
18 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
19 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
20 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
21 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
22 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
23 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
24 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
25 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
26 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
27 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
28 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
29 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
30 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
31 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
32 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
33 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
34 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
35 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
36 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
37 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
38 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
39 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
40 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
41 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
42 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
43 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
44 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
45 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
46 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
47 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
48 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
49 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
50 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
51 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
52 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
53 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
54 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
55 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
56 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
57 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
58 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
59 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
60 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
61 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
62 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
63 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
64 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
65 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
66 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
67 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
68 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
69 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
70 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
71 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
72 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
73 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
74 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
75 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
76 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
77 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
78 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
79 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
80 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
81 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
82 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
83 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
84 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
85 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
86 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
87 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
88 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
89 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
90 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
91 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
92 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
93 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
94 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
95 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
96 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
97 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
98 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
99 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
100 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
101 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
102 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
103 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
104 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
105 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
106 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
107 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
108 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
109 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
110 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
111 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
112 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
113 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
114 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
115 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
116 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
117 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
118 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
119 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
120 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
121 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
122 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
123 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
124 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
125 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
126 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
127 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
128 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
129 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
130 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
131 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
132 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
133 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
148 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
149 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
150 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
151 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
152 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
156 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
157 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
158 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
159 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
160 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
164 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
165 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
168 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
169 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
170 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
173 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
182 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
187 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
189 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
190 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
191 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
192 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
198 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
201 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
210 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
214 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
215 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
226 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
227 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
228 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
229 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
231 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
232 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
233 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
234 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
244 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
245 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
246 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
247 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
248 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
249 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
250 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
252 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
257 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
260 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
261 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
262 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
263 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
264 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
290 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
291 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
292 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
293 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
294 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
295 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
296 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
297 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
298 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
299 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
300 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
301 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
302 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
303 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
304 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
305 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
306 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
307 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
308 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
309 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
310 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
311 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
312 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
313 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
314 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
315 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
316 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
317 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
318 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
319 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
320 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
321 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
322 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
323 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
324 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
325 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
326 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
327 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
328 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
329 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
330 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
331 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
332 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
333 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
334 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
335 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
336 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
337 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
338 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
339 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
340 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
341 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
342 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
343 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
344 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
345 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
346 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
347 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
348 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
349 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
350 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
351 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
352 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
353 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
354 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
355 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
356 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
357 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
358 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
359 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
360 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
361 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
362 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
363 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
364 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
365 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
366 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
367 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
368 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
369 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
370 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
371 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
372 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
373 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
374 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
375 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
376 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
377 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
378 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
379 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
380 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
381 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
382 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
383 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
384 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
385 İcma 11 Ekim 2016
386 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
387 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
388 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
389 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
390 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
391 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
392 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
393 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
394 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
395 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
396 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
397 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
398 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
399 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
400 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
401 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
402 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
403 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
404 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
405 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
406 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
407 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
408 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
409 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
410 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
411 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
412 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
413 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
414 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
415 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
416 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
417 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
418 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
419 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
420 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
421 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
422 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
423 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
424 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
425 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
426 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
427 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
428 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
429 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
430 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
431 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
432 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
433 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
434 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
435 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
436 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
437 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
438 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
439 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
440 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
441 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
442 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
443 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
444 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
445 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
446 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
447 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
448 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
449 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
450 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
451 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
452 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
453 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
454 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
455 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
456 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
457 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
458 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
459 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
460 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
461 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
462 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
463 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
464 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
465 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
466 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
467 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
468 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
469 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
470 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
471 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
472 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
473 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
474 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
475 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
476 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
477 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
478 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
479 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
480 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
481 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
482 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
483 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
484 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
485 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
486 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
487 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
488 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
489 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
490 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
491 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
492 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
493 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
494 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
495 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
496 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
497 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
498 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
499 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
500 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
501 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
502 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
503 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
504 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
505 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
506 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
507 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
508 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
509 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
510 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
511 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
512 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
513 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
514 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
515 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
516 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
517 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
518 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
519 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
520 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
521 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
522 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
523 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
524 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
525 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
526 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
527 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
528 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
529 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
530 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
531 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
532 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
533 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
534 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
535 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
536 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
537 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
538 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
539 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
540 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
541 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
542 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
543 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
544 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
545 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
546 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
547 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
548 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
549 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
550 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
551 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
552 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
553 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
554 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
555 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
556 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
557 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
558 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
559 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
560 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
561 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
562 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
563 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
564 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
565 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
566 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
567 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
568 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
569 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
570 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
571 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
572 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
573 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
574 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
575 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
576 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
577 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
578 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
579 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
580 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
581 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
582 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
583 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
584 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
585 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
586 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
587 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
588 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
589 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
590 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
591 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
592 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
593 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
594 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
595 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
596 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
597 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
598 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
599 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
600 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
601 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
602 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
603 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
604 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
605 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
606 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
607 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
608 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
609 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
610 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
611 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
612 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
613 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
614 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
615 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
616 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
617 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
618 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
619 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
620 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
621 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
622 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
623 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
624 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
625 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
626 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
627 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
628 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
629 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
630 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
631 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
632 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
633 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
634 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
635 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
636 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
637 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
638 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
639 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
640 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
641 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
642 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
643 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
644 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
645 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
646 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
647 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
648 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
649 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
650 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
651 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
652 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
653 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
654 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
655 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
656 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
657 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
658 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
659 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
660 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
661 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
662 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
663 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
664 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
665 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
666 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
667 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
668 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
669 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
670 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
671 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
672 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
673 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
674 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
675 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
676 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
677 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
678 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
679 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
680 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
681 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
682 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
683 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
684 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
685 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
686 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
687 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
688 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
689 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
690 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
691 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
692 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
693 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
694 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
695 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
696 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
697 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
698 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
699 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
700 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
701 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
702 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
703 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
704 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
705 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
706 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
707 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
708 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
709 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
710 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
711 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
712 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
713 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
714 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
715 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
716 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
717 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
718 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
719 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
720 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
721 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
722 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
723 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
724 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
725 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
726 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
727 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
728 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
729 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
730 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
731 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
732 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
733 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
734 Hac 11 Kasım 2008
735 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
736 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
737 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
738 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
739 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
740 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
741 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
742 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
743 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
744 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
745 Oruç 26 Ağustos 2008
746 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
747 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
748 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
749 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
750 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
751 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
752 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
753 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
754 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
755 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
756 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
757 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
758 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
759 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
760 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
761 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
762 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
763 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
764 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
765 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
766 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
767 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
768 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
769 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
770 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
771 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
772 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
773 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
774 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
775 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
776 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
777 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
778 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
779 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
780 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
781 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
782 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
783 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
784 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
785 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
786 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
787 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
788 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
789 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
790 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
791 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
792 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
793 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
794 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
795 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
796 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
797 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
798 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
799 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
800 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
801 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
802 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
803 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
804 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
805 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
806 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
807 Mearic Suresi 27 Mart 2007
808 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
809 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
810 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
811 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
812 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
813 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
814 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
815 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
816 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
817 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
818 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
819 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
820 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
821 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
822 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
823 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
824 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
825 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
826 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
827 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
828 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
829 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
830 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
831 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
832 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
833 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
834 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
835 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
836 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
837 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
838 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
839 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
840 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
841 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
842 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
843 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
844 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
845 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
846 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
847 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
848 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
849 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
850 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
851 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
852 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
853 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
854 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
855 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
856 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
857 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
858 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
859 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
860 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
861 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
862 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
863 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
864 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
865 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
866 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
867 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
868 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
869 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
870 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
871 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
872 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
873 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
874 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
875 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
876 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
877 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
878 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
879 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
880 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
881 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
882 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
883 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
884 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
885 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
886 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
887 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
888 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
889 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
890 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
891 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
892 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
893 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
894 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
895 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
896 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
897 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
898 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
899 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
900 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
901 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
902 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
903 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
904 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
905 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
906 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
907 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
908 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
909 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
910 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
911 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
912 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
913 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
914 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın