Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize

10 Mayıs 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Bismillahirrahmanirrahim,

Bugün Kuranı Kerimin 52. suresindeyiz. Tur Suresi. Bu sure Mekke’de inmiş surelerden. Toplam 49 ayet var. Her surenin başında yer alan Besmeleyi kısaca biliyorsunuz anlatmaya çalışıyoruz. Bismillah Allah’ın adıyla bazıları buna Allah’ın adına diye mana veriyorlar. Allah’ın adına olmaz biz yaptığımız her işi kendi adımıza yaparız. İyi yaparsak Allah bize sevap verir kötü yaparsak günah verir günah yazar. Allah’ın adına dediğiniz zaman kendinizi Allah’ın vekili gibi yapmış olursunuz. Allah’ın adıyla Errahmanirrahim. Rahman ve Rahimde  burada Allah’ın sıfatları. Allah’ın isimleri ama sıfatlarını haber veren isimleri yani Allah’ın özelliklerini bize bildiriyor. Rahman da  rahim de Rahmet   kökünden geliyor Ermerhamet. Bunların her birisinin bağlantılı olduğu yer ana rahmi. Ana rahmi biliyorsunuz ananın merhametinin  bir simgesi gibi, bu aynı rahimden gelen insanlar birbirlerinin akrabası olur, dostları olur. İşte bu şeyden bir merhamet, bir sevgi, bir şefkat manası anlaşılıyor.

Şimdi merhamet acıma duygusu diye tercüme ettik Türkçeye. Acıma duygusu gücü yetmeyen insanlar içindir, yani gücünüz yetmiyordur insana acırsınız, gücünüz yeterse ne yaparsınız (Bir katılımcı:Yardım ederiz) yardım edersiniz. Allah-ı Teala’ nın her şeye  gücü  yettiği için Allah’ın merhameti yaptığı yardımdır, iyiliktir, ikramdır. Efendim yardım etmiyor, o kadar dua ediyorum duamı kabul etmiyor. Aslında düşünseniz o yardım etmemesi bile sizin için çok büyük bir yardımdır. Çünkü siz o şekilde imtihan veriyorsunuz, manevi makamlarınız orda yükseliyor. Şimdi düşünün  bir sıkıntıya girdiniz  Cenab-ı Hakk’a el açtınız  söylediğiniz her şeyi yerine getirdi, imtihan olur mu o zaman. Borca girdiniz “Yarabi işte borculuyum” ertesi gün para nasip etti ödediniz, hastalandınız “Yarabi hastayım” şifasını  lufetti, eviniz işte kötü durumda “Yarabbi” dediniz ev verdi. Ne oldu o zaman burası cennet olur değil mi yani dünya olmaktan çıkar. Halbuki bu dünyada hangimizin daha başarılı olduğumuzu yarattığı şartlarla denemeye tabi tutuyor. Başarılı olanlar Cennete olmayanlar da Cehenneme gidecek. E şimdi yani şöyle anlayalım. Bir öğretmen öğrencilerine bol not verse çalışana da veriyor çalışmayana da. Öğrenci çok memnun olur o anda değil mi, ama bu öğrenci ne öğrenir, boşu boşuna mezun olur. Hiçbir işe yaramayan bir diploma alır gider. Bir öğretmen de vardır ki notu kıttır, öğrenciyi çalıştırır ve öğrenciye çok iyi şeyler öğretmeye gayret eder. Evet öğrenci büyük sıkıntılar  içersinde olur ama neticede bir şeyler almış olarak öğrenim hayatını bitirir. İşte o sıkıntı mı bizim için daha faydalı yoksa rahatlık mı? Sıkıntıyı çeken kişi o anda sıkıntıyı çok rahatsızlık gibi görebilir, ama esasında alacağımız sonuç önemlidir. O sebeple ben dua ettim Allah kabul etmedi, işte Cenab-ı Hak bizi unuttu. Haşa böyle diyenler falan vardır. Hangisinin senin için daha faydalı olduğunu nereden biliyorsun.

Müslümanları biliyorsunuz şeyde Peygamberimiz SAS zamanında çok büyük sıkıntılardan geçtiler sürekli baskılar altında yiyecek yok, giyecek yok, barınacak yer yok, evlerinde şeyleri yok, huzur ve güvenlikleri yok, sürekli baskılar var dışarıda rahat dolaşamıyorlar ama o ortam içerisinde tıpkı bir paslı demiri alın ateşe sokun ateşten çıkarın balyozun altında onu sürekli dövün ve  kendinizin o demirin yerinde olduğunu düşünün her darbe yedikçe oy anam dersiniz değil mi, ama bu her bir darbe o demirdeki bir işe yaramaz parçayı dışarıya atar sonra o demir haslanır, daha önce hiçbir işe yaramayan o demir dövüldükçe daha has bir hale gelir ve ondan çok güzel şeyler yapılmaya başlanır. İşte Peygamber SAS ve Ashabı o sıkıntılar içersinde çok büyük başarılar elde etmişlerdi. Ama sonra dünya Müslümanlara gülmeye başladı dünyanın en zengin insanları olmaya başladılar hazineler doldu taştı. O kadar çok malları oldu ki bütün Müslümanlara şeyler dağıtılmaya başladı, hazineden paylar dağıtılmaya başlandı ve artık Araplar hiç çalışmıyor gelirleri yiyorlardı o zaman ne oldu bunlar. Hz Ebubekir’den sonra kargaşa çıktı. Hz Ömer’i ne yaptılar, öldürdüler değil mi, Hz Osman öldürüldü, Hz Ali öldürüldü, Peygamberimizin torunu Hz Hüseyin öldürüldü. Müslümanlar birbirlerini yediler, hangisi daha hayırlıydı mal mülk sahibi olmaları mı yoksa olmamaları mı? (Katılımcılar: Olmamaları). Onun için Cenab-ı Hakk’a güvenimizin tam olması lazım.

Allah-u Teala’ya güvenimizin tam olması lazım hangisi bizim lehimize. Bazı günahlar vardır ki az parayla işlenmez çok para lazım. Bazı günahlarda parasız işlenmez. Cebinizde o para olmadığı zaman o günahlardan denemeye tabi tutulamazsınız elinizde imkan olduğu zaman o imkanlara sabır gösterebilmek şey yapmak  sabır gösterebilmek yani o imkanların sizin önünüze açtığı  günah işleme fırsatlarını kullanmamak kolay değildir. Hz Ömer’in bir sözü naklediliyor “Cenabı Hak bizi çok sıkıntılarla denedi sabrettik ama varlıkla denedi imtihanı kaybettik”. Şimdi neticeye gelelim Cenâb-ı Hakk’ın ikramı yani Allah’ın rahmeti Allah’ın ikramı demektir, iyiliği demektir. Çünkü onun her şeye gücü yetiyor ama bize ait olan rahmet ve merhamet acıma duygusudur. Ah keşke imkânım olsaydı şuna yardım etseydim dersiniz. İmkânınız olduğu zaman yardım edersiniz. Dolayısıyla Allah’a ait olan Rahmet Allah’ın ikramıdır. Şimdi bu rahmet kökünden iki kelime türetilmiş birisi rahman birisi rahim. Rahman kelimesi insanlar için kullanılmıyor yani rahman sıfatı insanlar için kullanılmıyor, yalnız Allah için kullanılan bir sıfat. Ama rahim kelimesi insanlar için de kullanılıyor. Mesela Peygamber SAS için Allah Tealâ “bil mu’minine raufun rahim” diyor  “o peygamber müminlere karşı şefkatli ve merhametlidir”. O zaman rahim kelimesine öyle bir mana vermek lazım ki insanlar da o kapsama girebilsin, yani insanlarında yapabileceği bir şey olsun bu sebeple biz şöyle bir anlam verdik, her defasında tekrarlıyoruz ve bana göre beni şahsen tatmin ediyor bu anlam. Rahmana iyiliği sonsuz diye anlam veriyoruz, iyiliğinin sonsuz olması bir insan için düşünülebilir mi, her insanın yapabileceği iyiliğin bir sınırı vardır en çok sevdiğiniz kişiye bile belli sınıra kadar gücünüzüz yettiği kadar iyilik yaparsınız ondan sonra yapamazsınız. Ama iyiliği sonsuz olan yalnızca Allah-u Teala’dır. Rahim kelimesine de ikramı bol diye bir anlam verdik. İnsanlara ikramı bol denir değil mi bu adamın ikramı boldur tamam işte. İkramı iyiliği sonsuz ikramı bol Allah’ın adıyla. Ben zannediyorum ki Bismillahirrahmanirrahim tam Türkçeye bu şekilde çevrilir, iyiliği sonsuz ikramı bol Allah’ın adıyla, şimdi bu sözü duyduğunuz zaman içinizde bir zihninizde bir tatmin hissedebiliyor musunuz yani bir rahatlama oluyor mu? İyiliği sonsuz, ikramı bol Allah’ın adıyla. Şimdi bunun yerine mesela burada Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla deniyor şimdi rahman Arapça, rahim Arapça, Allah’ta zaten Allah-u Teala’nın ismi, Türkçe olan sadece  adıyla kelimesi o zaman bir tercüme olmuyor değil mi, Rahman ve Rahim olan Allah adıyla.

1-Vet Tuur. “Tur’a andolsun”. Allah’ın bir şeye yemin etmesi o şeyin önemine dikkat çektiğini gösterir. Tur Musa AS’ın  vahiy aldığı, ondan sonra, kırk gün Cenab-ı  Hakk’ın  hitabına mazhar olduğu yerdir. Tur’a and olsun ya da  Türkçe de Tur hakkı için bu kelime de kullanılır Türkçede, tabi bu o hak bir hakkı olduğu manasına değil sadece önemine dikkat çekmek anlamına.

2-Ve kitabim mestur. Satırlara yazılmış yazı, kitap hakkı için

3-Fi rakkim menşur. Yayılmış ince malzemeye şimdi bu rak kelimesi ince deri anlamında olabilir, diğer işte kağıtta olur, çünkü kelimenin anlamı ince. İnce olan deride olur, kağıtta olur, başka şeyde olur, zaten yazılar o tip şeylere genellikle yazılır. Cenab-ı Hak burada da yazıya dikkat çekiyor. Allah-u Tealâ’nın sünnetinde yazı çok önemlidir. Şimdi Allah’ın sünneti ne demek olur mu böyle bir şey, Allah’ın sünneti diye bir kavram olur mu. Sünnet yol yöntem demektir. Peygamberin de sünneti olur Allah’ın da sünneti olur. Bir de bizim kendi aramızda kullandığımız terim olarak sünnet vardır o ayrı bir manada yani Cenab-ı Hakk’ın belirlediği yöntemde yazının çok büyük önemi var. Mesela bir ayeti kerimede şöyle diyor ki, o ayet gelecek Hadid Suresi’nde Hadid 57/22.Ma esabe min musiybetin fiyl’ardı ve la fiy enfusikum illa fiy kitabin min kabli en nebreeha Başınıza bir müsibet gelmesin” musibet derken iyi şeyi mi anlarsınız, kötü şeyi mi, kötü. Ama Arapça’ da ikisi içinde kullanılır, başa gelen şey  Ma asaba min hasenetin ma asaba min seyyietin yani başa gelen  iyilik içinde kullanılır kötülük içinde kullanılır zaten musibet Arapçası musi Arapça kullanımında  kötülük manası yok Türkçe kullanımında kötülük manası var Arapça’da musibet iyi içinde kullanılır kötü içinde kullanılır,  ama Türkçede sadece kötü için kullanılıyor. Çünkü Arapçadır bu kelime musibet, (bir katılımcı: ceza gibi oluyor değil mi) ceza gibi evet cezada karşılıktır, Arapça’da karşılık demektir, ama Türkçe de o manada değil. Türkçede de o manada ama bildiğimiz ceza da bir karşılıktır ama bu kötü karşılık için kullanılır Türkçe’de. Şimdi ma esabe min müsibe yani başa gelen her şey öyle diyelim, ne olursa olsun iyi, kötü, küçük, büyük. Fiyl’ardı ve la fiy enfusikum ister şu toprak üzerinde olsun yeryüzünde, ister kendi içimizde vücudumuzun iç yapısında, dış yapımızda nerde olursa olsun, illa fiy kitab mutlaka bir onun  kaydı düşülmüştür, belgesi hazırlanmıştır, bir belgeye kaydedilir. men kable en nebreeha  o musibeti yaratmadan önce yani her olayın oluşumundan önce mutlaka bir yere bir kaydı düşülür. Ondan sonra peki bu bir anda olan olayları düşünün, sadece şu Eminönü’nde olan bir anlık olayları düşünseniz bildiğiniz rakamların hepsi biter. E Türkiye’de düşündüğünüz zaman daha büyük, dünyayı düşünürseniz çok çok daha büyük, ya bu kadar çok kayıt oluyor mu, olur mu, olur inne zalike ‘alellahi yesiyr “ bu Allah’a kolaydır”. Siz kendiniz gibi düşünmeyin her şeyi. Şimdi bu bakımdan Cenab-ı Hakk’ın kayıtsız hiçbir şeysi yok. O zaman bizde bundan ders almalıyız. Yaptığımız şeyleri mümkün mertebe bir yere kaydetmeliyiz. (Katılımcı:    ). Zaten bak şimdi yapacaklarınız kaydedilmiş oluyor şimdi tekrar söyliyim diyor ki yaratmadan önce kaydediliyor, önce kayıt, sonra iş, yapılacaklar kaydediliyor yaratmadan önce kayıt düşüldüğü için. Yapıldıktan sonra kayıt değil yapılmadan önce kayıt. (katılımcı:  ……dolayı) o konu başka evet şimdi. Yani bu yazı konusuna Cenab-ı Hakk özel dikkat çekiyor. Burada da yayılmış ince malzemeye yazılmış, satır satır yazılmış kitap hakkı için diyor.

4-Vel beytil mamur  “Ve Beytil mamur hakkı için”. Şimdi beyti mamura Cenab-ı Hak burada dikkati çekiyor. El beytül mamur diye bir yer var. İmar edilmiş beyt, imar ömürden geliyor. Mesela tamir kelimesi ordan gelir, bir yeri tamir ettirirsiniz niye, ömrünü uzatmak için değil mi, bıraksanız içinde durulmaz tamir edersiniz biraz daha durulur. Şimdi Tevbe 9/18 “innema ya’muru mesacida Allah men amene billahi…” diye ayeti kerime vardır. Allah’ın mescitlerini şu şeyler ömürlendirirler. Allah’a ve ahiret gününe inananlar. Allahın mescitlerinin ömrü içerisinde ibadet yapılmasıyladır, mescidin binası çok güzel olmuş, ne olacak, namaz kılınmadıktan sonra içinde, neye yarar? Şeyler Mekkeliler öğünüyorlardı biz işte Kabe’nin hizmetçileriyiz, hacılara su veriyoruz, şunu yapıyoruz, bunu yapıyoruz. Onun üzerine bu ayet inmiştir.Yani mescidi tamir, işin maddi tarafıyla değildir, esas orayı şenlendirmektedir.

Beyt mamur oda bir yer Peygamber SAS  hadisinde Kabe’nin dik üstünde  yedince kat semada bulunan altıncı kat semada  olduğunu da  söyleyenler de var  orda bulunan bir mescit Kabe’nin eşi. Hergün yetmişbin melek orayı ziyaret ediyor orada ibadet ediyor ve o bir ibadete giden  bir daha da gelmiyor, arkasından bir başka yetmişbin daha. Hadisi şerifte öyle işte burada bir mescit meleklerin ibadet yaptığı mescit. Peygamber SAS miraça çıktığı yer orası. Miraç ile ilgili ayeti kerimeyi hatırlayın. Hangisiydi İsra 17/1.Subhanellezi esra bi abdihi leylen minel mescidil harami ilel mescidil aksa.. “Bir gecede kulunu Mescid-i Haramdan  Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın bir eksiği kusuru yoktur”. Peki bu ayeti kerimeyi miraçla ilgili olarak mı biliyoruz. İsra denir değil mi, İsra. Şimdi bizim gelenekte Mescid-i Aksa derken anlaşılan nedir. Kudüs’teki Mescid-i Aksa’dır yani Süleyman AS yaptırdığı mabettir. Kulu Muhammedi SAS bir gecede Mescid-i Haram’dan yani Kabe’den alıp Kudüs’te ki Mescid-i Aksa’ya çevresini bereketli kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın eksiği kusuru yoktur. Böyle anlam verilir ve denir ki İsra Kur’an’la sabittir birde miraç vardır o neyle sabittir deniyor İsmail Hoca, o da hadisle sabittir deniyor. Acaba  bu doğru mu, şimdi öyle bir yanlış anlayışımız var ki  bizim. Kur’an-ı Kerim birinci kaynak sünnet ikinci kaynak diyoruz. Yani bir teklikten çokluğa doğru yani teklik olması gerekirken çokluğa doğru bir hareket içerisindeyiz. Sanki bu Allah’ın payı bu Peygamberin payı gibi bir şey var. Halbuki Peygamber Kur’an’a tabidir. Allah-ı Teala diyor ki Araf 4/7 Ittebiû mâ unzile ileykum min rabbikum… “Rabbinden sana ne vahyediliyorsa sen ona uy”. Peygamber tabidir, tabi edilen tabi olana ayrıca hüküm verilmez tabi olan neye tabi olmuşsa onunla aynı kategoride değerlendirilir. O zaman Peygamber SAS’in hadisleri Kur’an’la birlikte ancak ele alınabilir. Peygamber şu sahayı Allah’ta bu sahayı değerlendirdi demek olmaz, böyle bir şey olmaz. E şimdi  Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya kadar İsra Kur’an’la Miraç’ta hadisle sabittir deniliyor. Şimdi bakalım öyle mi onu Beyt’ül Mamur’dan hareketle şey yapıyoruz. Şöyle dikkatle dinleyin. Diyor ki Allah “kulu Muhammed’i Mescid-i Haram’dan El Mescid’ül Haram’dan bir gecede El Mescid’ül Aksa’ya götüren Allah-u Teala’nın eksiği kusuru Allah-ı Teala bütün eksiklilerden noksanlıklardan uzaktır.” Niçin götürdü. li nuriyehu min âyâtinâ, Muhammet’e ayetlerimizden gösterelim diye”. Peki Peygamberimiz madem Mescid-i Aksa’ya gitti orda hangi ayetleri gördü yani Peygamberimize mahsus başkalarının görmeyeceği şeyi görmesi lazım, ne gördü öyle bir şey var mı kitaplarda. Siz öyle bir şey okudunuz mu, ne gördü Kudüs’te. (Katılımcı:Peygamberlere imamlık yaptı ) o bizim hayalimizde Kuran’ı Kerim’de ne var. Ya imamlık yapmak için oraya gitmesine lüzum yok ki, o bir ayet değil ki, imamlık yapması şeyde de yapar, Mescid-i Haram’da da yapar.(katılımcı:     ). O bir şey değildi hangi ayetlerdi gösterdi orada, yani olağan üstü bir takım belgeler güzellikler,  sonra El Mescid-ül Aksa en uzak mescit demektir aksa kelimesi. Bugün Mescid-i Aksa diye insanların kabul ettiği Süleyman Mabedi hala yapılmış değildir, şeylerin Yahudilerin ağlama duvarı sadece ayakta duruyor. O mabet miladi 70 yılında yıkılmıştı zaten Peygamberimiz SAS zamanında yoktu, yeri çöplüktü. Böyle bir mabet yoktu şimdi  hadislere yerleştirmişler hatta Buhari’de bile var. Mekkeliler inanmamışta Peygamberimizin karşıdan gelmiş, işte bakmış şeyi  pencerelerini saymış bilmem (27.oo) göstermiş falan, sondan sonrada tamam demişler ya böyle bir muhabbet yok, bugün bile yok. Bugün Mescid-i Aksa dedikleri bir yer var. Hz Ömer’in yaptığı yermiydi o, yok daha sonra Abdülmelik bin Mervan. (katılımcı:      ) Kubbetül Sahra’yla karıştırılıyor. Abdülmalik bin Mervan’ın yaptığı bir yer var hicretin 92.senesinde onun yaptığı bir yer var, oraya Mescid-i Aksa deniyor ki Süleyman mabedi hala yıkık. Peygamber zamanında sadece bir duvarı duruyor, işte şeylerde görüyorsunuzdur. Yahudiler ağlama duvarı var olarak kullanıyorlar. E onlar ağlama duvarı diyor, bizimkiler Burak duvarı diyorlar, Burak getirmişler orda bağlamışlar, kapı oluşturmuşlar, kapının halkasına bağlıyorlar, halkada iz yapıyor, bilmem ne yapıyor, artık niye bağlıyorsa ben anlamıyorum tabii. O hadislere  Kur’an-ı Kerim ışığında bakacaksın, ondan sonrası kolay. Onun için ben iki ayrı saha olmaz.

Şimdi arkadaşlar şu konuda çok uyanık olmamız gerekiyor. İsa AS bu dünyadan ayrıldı. Ayrıldığı zaman Pavlus diye bir adam vardı hayatta. Miladi 10 yılında Tarsus’ta doğmuş bir adam. Tarsus’ta olduğu için İsa AS’la  görüşmemiş yoksa onunla çağdaş, aşırı bir Hıristiyan düşmanı, İsevi düşmanı, sonra İsa AS vefatından sonra  efendim  İsa bana  Şam’da bana gözüktü işte efendim (katılımcı:     ) yok yok rüyasında değil Şam’da gözükmüş tabii büyük bir nur şeklinde gözükmüş işte bana dedi ki niye bana düşmanlık ediyorsun sende gel işte onu vaftiz etmiş bilmem, Hıristiyanlığa almış falan diye ondan sonra da  İsa AS’ı tanrı olarak ilan eden kişidir bu. Kendi sözlerini İncil’in içersine yerleştiren bir kişidir. Ben İsa’nın kulu ve resuluyüm diyen bir insandır ki, bugünkü  İncil’de var, yani  İsa AS’ın çağdaşı olan bir adam İsa AS’a inanan samimi Müslümanların olduğu bir dönemde, havarilerin yaşadığı bir dönemde, kendi sözlerini İncil’in içerisine sokabilmiştir. Bugün elimizdeki İncil’in 13 bölümü, yanlış hatırlamıyorsam Pavlusun. Pavlus’un Romalılara mektubu, Pavlusun Korintillere mektubu, Pavlusun işte şuraya mektubu, buraya mektubu, hep İncil’in bölümleridir ve bunları da kendisini de İsa’nın elçisi sayılıyor ya Allah’ın Vahyi kabul ettirmiştir. Bugün Hıristiyanlar kabul ediyorlar ki Pavlus’tan önce İsa AS sadece insan kabul ediliyordu. Allah’ın Elçisi kabul ediliyordu. Allah bir tek kabul ediliyordu. Üçlü diye bir olay yoktu. Kutsal ruhta Cebrail’di. Bunu hepside kabul ediyor ama Pavlus’tan sonraki inancı bugün Hıristiyanlar yaşatıyorlar bile bile. Peki acaba bizde kaç tane pavlus olmuş bu soruyu mutlaka sormamız lazım, bizdeki pavlusların Kur’an-ı Kerim’e bir şey sokuşturmaları mümkün olmamıştır. Çünkü Allah-u Teala onu korumayı üstlendiği için olmamıştır. O Pavlus İncil’e sokuşturmuştur ama Kur’an’a herhangi bir şey sokuşturulmamıştır. O zaman bizdekiler de hadis diye kitaplara sokuşturabilirler. Bazıları vardır ki siz onun uydurma olduğunu hemen anlarsınız bazıları vardır ki o kadar usturuplu konmuştur ki, kolay kolay anlayamazsınız ve yutabilirsiniz. Şu sözü hiç unutmayalım bir deli bir kuyuya bir taş attığı zaman kırk akıllı çıkaramaz arkasından ne diyoruz, bu taşı bu kuyuya akıllı bir adam atarsa kırk bin akıllı orda taşı bile fark edemez. Delinin attığı taşı hemen fark edersiniz, çıkarılması gerektiğini anlarsınız, çıkarmakta zorlanırsınız, o ayrı bir konu, ama akıllı bir adam oraya o taşı attığı zaman, bu buraya lüzumlu dersiniz tartışma çıkar aranızda, buna çok dikkat etmek lazım. O zaman buna katılmamanın en kestirme yolu Sünneti  Kur’an’a tabi sayarak ayeti kerime gereği Kur’an’la ile birlikte değerlendirmek, asla ayırmamaktır. Kur’an ile birlikte değerlendirdiğimiz zaman bu müslümanlarda oluşan pavluslardan kurtulabiliriz. Çünkü Peygamber SAS diyor ki “Sizden önceki ümmetleri  adım adım karış karış takip edeceksiniz onlar bir kertenkele deliğine girseler sizde gireceksiniz. Yahudi ve Hıristiyanlar mı ya Resulallah, ya kim olacak” diyor, işte buyurun. O zaman burada asıl dikkat etmemiz gereken din dışılığı din gibi bize takdim eden usta insanlardır. Pavlus çok usta ve çok zeki bir adam havarilere rağmen kendi sözlerini şey yapmış ve bugünkü Hıristiyanlık Pavlus’un eseridir. Ve bunu bütün hıristiyanlar kabul ediyor. Fakat siz Hıristiyanlara Pavlus’un belirttiğinin dışında bir inancı kabul ettiremezsiniz.

Müslümanlarda da bugün o var. Kuran-ı Kerim’in çok açık hükümlerini insanlara gösteriyorsunuz. Ama insanların zihinleri şartlandığı için çok zorlanıyorlar. Şimdi burada bizim talebeler var bak burada epeyce talebelerimiz var, işte burada da Yahya’da bizim talebelerden. Şimdi bunlara sorun bakalım, bunlar neler çekiyorlardı benim derslerimde hepsi, ölüp ölüp diriliyorlar, şimdi söylediklerim onlara çok akıllı ve mantıklı geliyor  Kur’an-ı Kerim’den de ayetleri getiriyoruz, fakat  yetişmişliklerine çok ters düşüyor. Bir kere ilk sene çok büyük şaşkınlıkla geçiyor. İkinci sene yavaş yavaş bu hoca galiba haklı diyorlar. Haklı olduğumuza inandıkları ikinci senenin son dönemi oluyor ben üç ve dördüncü sınıflara derse giriyorum, ilk sınıflara girmiyorum o zamanda bitmiş oluyor fakülte. Şimdi açık ayetleri gösterdiğiniz halde insanlar kabul etmekte zorlanıyor. Bunlara çok dikkat edin, şimdi burada bakın tekrar dönüyorum geriye. Şimdi, ayette diyor ki Allah Subhanellezi esra bi abdihi leylen minel mescidil harami ilel mescidil aksa.. “Bir gecede kulunu Mescid-i Haram’dan alıp Min-el Mescid-i Haram Mescid-i Aksa’ya en uzak mescide  götüren Allah’ın hiçbir eksiği yoktur.” Niçin götürdük li nuriyehu min âyâtinâAyetlerimizden ona gösterelim” diye. Kur’an-ı Kerim’de tespit ettiğimiz bir metot vardı, neydi o ayetler birbirine benzer şekilde müteşabil, her bir ayetin bir müteşabil yani benzeri var ve bunlar kaçarlı sıralamalı halindeydi, ikişerli bunu bir yerde açıklıyordur. o zaman bu ayette min ayatina diyorsa Allah işte  bunu bir yerde açıklıyordur, orda bırakmaz şimdi şuraya bakın Necm Suresi’nde açıklıyor mesela diyor ki evet Necm Suresi’nde 53/13 Ve lekad reâhu nezleten uhrâ şimdi Necm Suresi’nin ilk bölümünde Peygamber SAS  Cebrail’i ilk görüşü anlatılıyor, yani vahyin ilk gelişi anlatılıyor onüçe kadar. Onüçüncü ayetten itibaren de  Peygamberimizin  Cebrail’i kendi asli suretinde, kendi şeklinde ikinci görüşünü söylüyor. Ve lekad reâhu O Muhammed SAS Cebrail’i gördü”, nezleten uhrâ  Cebrail’in bir başka inişinde demek. Cebrail yüksekçe  bir yerden gene inmiş, nerede gördü İnde sidretil muntehâ, sidretil münteha, sidretil münteha neresi 7.gök, gökte bulunan bir yer, orada bir ağaç işte nasıl olduğunu  Allah bilir. Bu sidretül müntayı’da zaten kendisi anlatıyor  53/NECM-15: İndehâ cennetul me’vâ. onun yanında da   meva cenneti var. Yani kalınacak bir cennet var, rahat edilecek cennet var. Şimdi Peygamberimiz oraya gitmişse, orayı görmüş demek, oraya gitmiş değil mi,  miraç dediğimiz zaman onu kastetmiyor muyuz zaten peki orası  hadisle mi sabitmiş. Bu ayet değil mi okuduğum bu arada Cennetül Meva var.  53/NECM-16: İz yagşes sidrete mâ yagşâ Sidreti kapsayan kapsamış orda da bir,  Sidrenin üzerinde de demek ki bir örtü varmış artık nasılsa o, 53/NECM-17: Mâ zâgal basaru ve mâ tegâ. Peygamberin gözü bir başka tarafa da kaçmadı, görmemesi gereken yere de şey yapmadı yani ne emredilmişse oraya baktı, sağa sola da bakmadı, (katılımcı: 37:57   ) gelecek gelecek gelecek şimdi, yoksa atladık mı ha ha tamam 53/NECM-18: Lekad reâ min âyâti rabbihil kubrâ. “işte orada rabbinin en büyük ayetlerinden gördü”  bakın Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya  ayetlerimizden göstermek için diyor, ayetleri nerde görmüş peygamber sidretül müntehada görmüş  peki sidretül müntehada  görmüşse bu mescit nerde olmalı, çünkü Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya  “ayetlerimizden gösterelim diye”  gittik diyor. çünkü şurda “Ben burdan İstanbul’a şu iş için gittim” dediğiniz zaman işi İstanbul’da mı yaparsınız başka yerde mi? El Mescidül Haram’dan el Mescidül Aksa’ya  ayetlerimizden göstermek için, deyince ayetler nerde gözükür. El Mescidül Aksa’nın olduğu yerde gözükür değil mi. E şimdi siz bunu Kudüs dediğiniz zaman  hiç kimsenin burada Peygamberimiz şunu gördü, şunu gördü dediği yok. Herhangi bir kitapta bunu bulamazsınız ama işte Allah ayette  “Sidretül Müntehanın yanında, Allahın en büyük ayetlerinden gördü o peygamber “ diyor öyleyse o mescit nerde olmalı Sidretül münteha da olmalı açık değil mi? İşte ordaki Mescidin adı da el Beytül Mamur. (Katılımcı:  39:47 ) Kıble konusu ayrı bir konu kıble Beyt-i Maktis. Kıble ayrı bir konu  bu İsra ve Miraç olayı ayrı bir konu  o zaman bu ayetle mi sabitmiş yoksa hadisle mi, ayetle.

Hadislerde peygamberimizin Cennet’i Cehennem’i gördüğünü anlatıyor Peygamberimiz Cennet’i gördü, “bak cennet orda” diyor değil mi Cennetül Meva Sidre’nin yanında o zaman görmüş olması mantıklıdır. Bu iki irtibatı kurduğunuz zaman haa Peygamberimiz böyle diyor, Allah’ta böyle demişti ya, tamam dersiniz. Şu Allah’ın sahası şu Peygamber’in sahası demezsiniz. İşte İsra ayetle sabit Miraç hadisle sabit, öyle saçmalık olur mu, yani şimdi yeryüzündeki Kudüs ayetle sabit olacak, gökyüzündeki şey hadisle sabit olacak insanın yaptığı Mescid-i Aksa ayetle sabit olacak. Hiçbirimizin bilmediği Beyt’i Mamur hadisle sabit olacak. İsteyende onu reddedecek. Şu hadis sahihtir, bu değildir falan filan gibi. Ama, tekrar ediyorum derseniz ki Allah emretmiş sana vahyedilene uy diye. Peygamber’in sözü ancak Allah’ın sözüyle birlikte ama ondan sonra değerlendirilir, önce Kur’an sonra O, derseniz işte bu güzellikler ortaya çıkar. Şimdi hemen bize diyorlar ki, bunu sizden önce kimse demiş mi? Evet. Kim demiş Allah demiş, yok yok ulemadan, tövbe estağfurullah, yahu ben Allah’ın sözünü birisine tasdik mi ettireceğim, falan adam onaylarsa tamam, kuruldan geçmesi lazım haşa, demek ki sizden başka kimse görmemiş mi, yahu görmüş veya görmemiş bu benim problemim değil ki, yani bizi ilgilendiren, beni ilgilendiren bir olay mı, görmüş veya görmemiş, elimizdeki kitaplarda yok, elimizdeki kitaplarda olmaması, kimsenin görmediği manasına gelir mi? Gayet normal, hangi kitap o dönemin yerleşik anlayışına uygunsa, insanlar onu benimser öbürünü de tu kaka ederler. Tıpkı bugün bizim kitaplarımıza yaptıkları gibi. Şimdi Mustafa bey bizim kitapları satmak için uğraşıyor, şurada topantancılar var, kitap toptancıları, dolaşıyor dolaşıyor hiç kimseye bir tane kitap bırakamıyor, öyle değil mi sonra bir yere giriyor sahibi orda yokmuş, çalışanına beş tane kitap bırakıyor, beş tane değil mi, çalışanına beş tane bırakıyor diyor ki bak bunu satılırsa  ben sana uğrar gelir parasını alırım, satılmazsa kitapları geri alırım, dursun burada diyor. Ertesi günün noldu, hatta o akşam, o akşam hemen Mustafa beye telefon geliyor gelin bu kitapları alın buradan, gelin bu kitapları buradan alın diyorlar.

Şimdi ben bunu şunun için anlatıyorum, bunu anlatmamın sebebi şu bakın, bugün basın ve yayın sahasında çok büyük gelişmeler var insanların hoşgörü anlayışında da çok büyük gelişmeler var, ama bu şartlar altında bile biz, işte bir üniversitede profesörlük yapıyoruz, İstanbul müftülüğünde uzun süre itibarlı bir meslekte bulunduk, şu anda bir vakfı yönetiyoruz falan. Bizim kitaplarımızı satılmak üzere koskoca toptancılar çarşısında, bir tek kitapçıya bırakamıyoruz. E o zaman eskiden bunları yazmış olan ulema belki yazdıklarını bir tane adama bile gösterememiştir, evinde çürümüş kalmıştır, evet dayak yiyor işte İbn-i Fehmi’ye bir tek talakla ilgili Kur’an’a uygun bir iki söz söylemiş diye zavallı hapislerde can verdi ya. O zaman eskiler söylememiş denmez, mutlaka söylemişlerdir ama bize intikal etmemiştir. O zaman bizim için önemli değil, bizim için nasıl olsa elimizde  Allah’ın Kitabı var ya daha başkasına ne lüzum var. Allah’ın Kitabı’na güvenimiz olması lazım. Bizim Allah’ın Kitabı’na güvenimiz çok ciddi manada sarsılmış vaziyettedir Müslümanlar olarak şurdaki insanlar olarak demiyorum, Allaha şükür buradaki insanlar o işin şuurundalar. Müslümanlar olarak ciddi bir şekilde sarsılmış vaziyettedir.

Geçen hafta ben size bahsettim, bir sohbette  ayetlerden bahsediyorum, adam dedi ki ya ben dedi bir kere bir  Kur’an mealini okudum da şok oldum bir sürü, yanlışta diyemiyor, bir sürü şeyler gördüm, baktım bu olmayacak hemen  tefsirlere mefsirlere baktım da rahatladım, yani Allah’ın sözünü birilerine onaylatmak istiyor, bu tefsir şunu kabul etti bunu kabul etmedi demek istiyor. Biz bu anlayışta olduğumuz sürece çok sürünürüz. Allah’ın sözünü bir başkasına onaylatamayız. Herşeyi Allah’ın sözüne göre değerlendiririz.

Evet şimdi buraya Beyt-i Mamur  kelimesinden geldik ki zaten önümüzde Necm Suresi gelecek orda bir kere daha bundan bahsederiz, tekrarında fayda var çünkü zihinlere anca bu şekilde yerleşebilir. Ama çok enteresan bir şey onu da Yahya bana söyledi evvelki gün. Bir televizyon kanalına çıkmıştık geçen senenin İsra gecesi, bazen televizyoncular yanılarak çağırıyorlar, bilerek çağırdıklarına inanmıyorum, bazen yanılarak çağırıyorlar, şimdi İsra üzerine Miraç gecesi bir televizyon kanalına çağırdılar işte Müslümanlara ait bir kanal. Orda işte hocam ben şimdi bir takım şeyler sorarım dedi ki şeyinde televizyonunda aynı zamanda  yayınlarından sorumlu olan yetkilisi, ben ona dedim ki aklına ne geliyorsa sor, hiçbir şeyi şey yapma, yok hocam yok mok değil, herşeyi sor. Çıktık, işte orda burada olduğu gibi anlatmaya çalıştım İsra ve Miraç ayrımı yoktur her ikisi de Kur’an-ı Kerim’de sabittir birisi Kur’an da birisi sünnette değildir işte ayetler diye anlattım. Şimdi Yahya o akşam dinlememiş ertesi gün Yahya’ya gelmiş demişler ki “senin hocan miracı inkar etti”, ya ayetle sabit olduğunu orda ispat ediyoruz. Senin hocan miracı inkar etti diyorlar.  E bu tip şeylere alışacağız başka çaresi yok.

Vet tur ve kitabül mestur fi rakkim mensur  vel beytil mamur işte el Beytül Mamur Mescid-i Aksa’dır. En uzak mescit. 7 kat gökteki en uzak mescit. O zaman bakın taşlar nasıl oturuyor. Mescidi Haram’dan çevresini bereketli kıldığımız işte Cennet orda bundan daha bereketli olur mu El mescidül Aksa’ya ayetlerimizden bir kısmını göstermek için götüren Allah Teala’nın bir eksiği kusuru yoktur. Tamam Kabe’den almış Cenab-ı Hak Peygamberimizi  El Beytül Mamur’a götürmüş ve El Beytül Mamur Kabe’nin bir eşi oraya hergün yetmişbin melek geliyor ibadet yapıyor, ve ertesi gün bir başka yetmişbin geliyor ve oranın  çevresinde Allah işte  Sidretil Müntehada ayetlerden göstermiş gösterdiği ayetleri peygamberimiz gelmiş bize anlatmış  hadislerde bunlarda var. (Katılımcı:  49:21 ). Evet şimdi Enes hoca diyor ki  …(49:21) Ma zagal basaru  ile li nuriyehu min âyâtinâ birbiriyle uyuşuyor çünkü görme gözle olur değil mi, burda şu da net bir şekilde ortaya çıkıyor efendim miraç bir rüya şeklinde mi oldu yoksa vücutta mı oldu. Bir kere sadece ruhla olana tek başına ruha insan denmez tek başına cesede de insan denmez  Kur’an-ı Kerim’de ikisi birleştiği zaman insan olur. Uhre cesettir. Şimdi burada Allah’u Teala şey dediğine göre  abd kelimesini kullandığına göre   esra bi abdihi  kulunu götürdü  rüya görmede kulunu götürdü kelimesi  kullanılmaz, kulunu götürdü diyor, göstermek için. Bu da gözde olur ondan sonrada basar olur rüyadaki  o manevi göze basar denmez Ma zagal basaru, basar kaymadı ve ma tega görmemesi gereken yere de bakmadı, o zaman bu ayetler üzerinde düşündüğünüz zaman bunun etten kemikten olan vücutla olması gerekir peki bu yolculukta  miraç denilen bir yolculuk miraç kelimesi de zaten zatül meariç diye orda da  anlatmıştık miraçta. Bugün Araplar asansöre miraç diyor  hatırlarsanız Araf Suresi 7/40 ebvabus semavat  bir tabir geçiyor Kur’an-ı Kerim’de gök kapıları ve ordandan miraçları var asansörleri var, o göklere çıkan Cenabı Hak asansörler yapmış bir hadisi şerifte de bu miraçtan bahsediyor Peygamberimiz “bir alet bir miraça bindirdiler beni ki diyor güzelliğini tarif mümkün değil” diyor o zaman o miracın içerisinde Allah bilir  tabii belki dünyaya göre bir kişinin yaşama şartlarına uygun oksijeni, şusu busu, mutlaka olmalı, o şekilde götürmüş, dolaştırmıştır. Yani ayetleri birleştirdiğiniz zaman hiçbir problem kalmıyor ama ayırdığınız zaman yok efendim rüyayla gitmiştir bedenle  gitmiştir bir sürü lüzumsuz tartışmalar şimdi tekrar edeyim burada Allaha şükür Arapça bilen hocalarımız var, epeyce var, Mâ zâgal basaru ve mâ tegâ rüya için söylenebilir mi İsmail hoca Arapça’da mümkün değil böyle bir şeyin rüya için  kullanılması, basar diyor göz şu ne bir tarafa kaydı  ne de aşırıya gitti rüyada insan kendi iradesinde değil ki bakmadı etmedi denmez, rüyada ki bir kişi için. Bir de abd kelimesini Allah kullanılıyor dolayısıyla bu ayetler miracın vücutla olduğunu çok net bir şekilde bildiriyor. Ha o televizyon kanalında bazılarını çok rahatsız eden bir cümle daha kullanmıştım. O da şuydu Miraç bir mucize değildir. Bundan dolayı rahatsız olmuşlardır, olur mu efendim peygamberler mucizeyi niye gösterirler, peygamberliğinin belgesi olsun diye. Peygamberimiz Miraça giderken belgesi olması için o kafirlerin de bir yerden onu seyretmeleri lazım, bu peygamberimiz için gösterilen bir şeydir. O’na Peygamber’in kendisine gösteriliyor, ama mucize başkalarına gösterilir peygamber başkasına gösterir Peygamberliğinin belgesidir. Bu  onun için bu olay bir mucize değildir. Ama işte ayetler üzerinde çalışmadınız mı onu da söylüyorsunuz, Müslümanların zihinleri allak bullak oluyor bakıyorsunuz zihnen bir noktaya şey yapıyor, oturtamıyorsunuz, ben bu işi anlamam diyorsunuz, zaten  ben bu işi anlamam dediğiniz an ip kopuyor ve her şey bitiyor. Ben bu işi anlamam dediniz mi, kopyacıların artık arayıp da bulamadıkları bir nokta,  ondan sonra  o araya istediğinizi sokuşturabilirsiniz.(Katılımcı: 54:32 ) Peygambere mucize gösterilmez. Peygamber mucize gösterir. Evet Allah Peygamber’e ayetlerinden gösteriyor ama bu peygamberliği ispat olayı değil ki, peygamberin kendine güvenini artırması manasına diyorsanız o manada düşünülür. Kendini güçlendirmek için çünkü Allah-ı Teala bir çok ayette Peygamberimizi güçlendiriyor, bu çok önemli, bizim güçlü olmamız çok önemlidir, sizin güçlü olmanız çok önemlidir, bu gücüde ancak Allah’ın gösterdiği şeyden alabilirsiniz.(Katılımcı:  55:15 ).  Mucize ha herkes yapabilir manasında mucize, ama mucize teriminin bir anlamı var  o anlamı değiştirirseniz olmaz, mucize teriminin anlamı bir peygamberin peygamberlik belgesidir bu anlamda bir mucize olması mümkün değil, çünkü onu bir başkasına gösteremez onu Peygamberimiz SAS, sadece anlatır. Anlatmayla da mucize olmaz, göstermeyle olur mucize. (Katılımcılar:Kur’an’ı Kerim’de mucize     55:52    ayet olarak   ). Şimdi şimdi Kuran-ı Kerim de mucize kelimesi geçmiyor da, biz o mucizeye verdiğimiz bir anlam var, bu bir terimdir tamam mı, o şey anlamda, dün de Yahya’nın söylediği anlamda, insanların aciz kalmaları anlamında, Cenab-ı Hakk’ın gücü ve kudretini kavrama anlamında her şey mucizedir, Allah’ın yarattığı hangi şeye bakarsanız bakın Allah’ın gücü ve kudreti karşısında hayran kalırsınız, bu Allah’ın gücü ve kudreti açısından bir ayettir ama biz mucizeyi Allah’ın gücü ve kudreti açısından değerlendirmiyoruz. Burada belirtilen ayet Allah’ın gücü ve kudretiyle ilgilidir. Bizde terim olan mucize o kişinin peygamberliğinin belgesi olması açısından mucizedir. Mesela Kur’an-ı Kerim mucizedir, hem Muhammed SAS’in Peygamberliğinin belgesi olması açısından mucizedir, çünkü bunu okuyan bir kişi  bir insanın bu kitabı  yazamayacağını kesin olarak anlar. O zaman bunu getiren ancak Allah’ın Peygamberi olabilir der. Bu Peygamberliğin en sağlam delili olur. İkincisi de burada geçen her bir ayet Allah-u Teala’nın gücünün ve kudretinin delilidir. Muhteşem,  işte Peygamberimize gösterilen Allah’ın gücü ve kudretidir o manada mucize diyorsanız, dersiniz ama söz mecaz anlamda olur, hakiki anlamda olmaz. Peygamberimiz o Miraç başkasına kendisinin peygamberlik belgesi olarak gösterecek durumda olmadığı için, o anlamda mucize değildir. Evet (Katılımcı : 57:50    )  tabi, mesela Yasin Suresi’ nde de diyor Allah-ı Teala Peygamberimize Yasin 36/1-2-3  Yasin vel kuranil hakim inneke leminel mürselin Yasin Hakim olan Kur’an hakkı için” yani “her şeyi yerli yerinde belirten sen gerçekten peygamberlerdensin” çünkü kendine güvenmesi  gerekiyor. Kendine güvenmek demek büyüklenmek manasına değil, inancına güvenmek demektir,   yaptığı işe güvenmek demektir, onun için bu çok önemlidir. Siz de müminler olarak tek başınıza ayakta kalacak durumda olmalısınız, efendim falancadan dolayı Müslüman oldum derseniz buna Müslümanlık denmez, şu inançta olmanız lazım, bana bu dini öğreten hocalarım dahil yeryüzünde herkes kafir olsa, ben asla olmam, diyecek kadar bir kanaat sahibi olmamız lazım ki gerçek imana ermiş olalım. İşte Peygamber SAS’e Cenab-ı Hak bu konuda sürekli takviye yaptı, bizde kendimizi sürekli beslemek zorundayız, ancak Kur’an’la beslersek o gücü bulabiliriz aksi takdirde bulamayız. İşte Kur’an’la okuduğumuz zaman, Kur’an’la izah edildiği zaman, ha siz kendi kendinize okuduğunuzda benim şurada İsra’yı anlattığım gibi manaya ulaşamazsınız, bu normaldir çünkü o ayrı bir şey ister seviye ister, ama sizin için lazım olan doğru bilgileri alırsınız yani kaynağından alındıktan sonra içine mikrop katılmış su değil, kaynağından duru ve temiz bir su içersiniz. O suyun şeyini kimyasal yapısını bilip bilmemenizin hiçbir şeyi yok, bilmeseniz de vücudunuza çok faydalıdır bilseniz de faydalıdır, ha o vücudun kimyasal yapısı bilen kişi daha başka güzellikleri size anlatır. Evet.

1-2-Vet tur,ve kitabim mestur. “Tur’a yemin olsun,satıra dökülmüş  kitaba”

3-Fi rakkım menşur yayılmış ince malzeme üzerinde, ince deri, kağıt gibi diğer şeyler

4-Vel beytil ma’mur Beytil Mamur’a and olsun”

5-ves sakfil merfu’ Ve yükseltilmiş tavana” yani göğe anlamına

6-Vel bahril mescur mescur dolu manasına da gelir dolu denizlere ya da kaynatılmış denizlere, şimdi kıyamet zamanında dağlar yürütülecek şeyden, Allah Teala dağları niçin yerleştirmiştir bu dünyaya bizi sarsar diye çünkü içte bir mağma tabakası var bir sıvı tabaka var, dağları kazık gibi bu toprağın üzerine Cenab-ı Hakk çakmış ki  toprak sağlam dursun, insanlar rahat yaşasın üzerinde, dağlar kalkınca mağma tabakası nereyi zayıf bulursa ordan dışarı çıkacak en zayıf nokta hangisi olur o zaman, denizler olur  işte denizlerden lavlar çıkar dışarıya. E dağlarda yürütülüyor o zaman vel bahrül mescur  kaynatılmış deniz son derece uygun düşüyor, ha onu düşünmezde şu andaki durumu düşünürseniz dolu denizler iki manaya da gelir her ikisi de uygun ama burada kıyamet olayı anlatıldığı için kaynatılmış manası daha uygundur evet, beynel …..      evet doğru, ha iyi hatırlattın, onu da okursak tam anlaşılmış olur  illeş şemsül küllü rad değil demi illeşşemsü küllü rad güneş kabuk bağladığı zaman, yani şimdi şöyle bir kor ateşi düşünün, o ateş bir müddet sonra ne yapıyor dışında bir kül tabakası oluşuyor ve ne oluyor ateşi ne yapıyoruz göremiyorsunuz ateş içerde kalıyor değil mi, işte güneşte bir gün öyle olacak illeşemsül küllü rad Tekvir 81/2 Ve izen nucûmun kedarat ateş, bunların üzerine düşünmek lazım,ben sadece dikkat çekiyorum,  ben yeteri kadar düşünmüş değilim onun için bazı noktalara dikkat çekeceğim, siz inşallah düşünürsünüz, düşünmüş olanlarınız varsa önümüzü açarsınız, yıldızlar dağıldığı zaman yıldızlar nerdeydi birinci kat semada o zaman güneş ayrı bir şey verdiğine göre Allah Teala yıldızların dışında güneş sadece bir kabuk bağlıyor yıldızlar dağılıyor hatta bir başka ayette  ves semavati matriyatun…… gökler bir şey gibi, bir kağıt gibi, şöyle dürülüyor ve Cenab-ı Hak onu bir tarafta tutuyor, demek o dürülme sırasında, mesela bir kağıdın üzerinde yıldızları yapıştırıldığını düşünün. Yıldızlar orda dağılıp bir yerde toplanıyor olabilir, bunlar yedi kat gök, şimdi bütün bunlar oluyor bizim anlayışımıza göre dünya ne oluyor burada dünya zaten adından bile bahsedilmez değil mi, çoktan kaybolmuş  olabilir. O zaman bizim astronomideki hareket varsayımımız yanlış, şu anda astronomi dünyayı kainatın  merkezi saymıyor, bunu saymak lazım çünkü onu yaratan Allah diyor ki işte bu gökler her şey bitmiş TEKVÎR 81/3: Ve izelcibâlu suyyiret.dağlar yürütüldüğü zaman” dünya bir yere gitmemiş olduğu yerde kalıyor, merkez duruyor bir yerde, güneşte bir yere gitmemiş o da duruyor, belki güneşe bağlı olan gezegenlerde duruyor olabilir, evet  dağlar yürütüldüğü zaman yani dünyanın üzerindeki  bol şekil değişiklikleri oluyor dağların baskısı kalktığı zaman az önce söylediğimiz sağdan soldan o volkanların oluşması şey yapar, o zaman TEKVÎR 81/-4: Ve izel ışâru uttılet. on aylık böyle hamile develer serbest bırakılıyor çünkü Araplar deve o duruma geldiği zaman gözlerine kıyamıyorlar çok dikkatli bir şekilde koruyorlar. O zaman hiç aklınızda bile olmayacak yani sizde o deveyi meveyi mi düşüneceksiniz her şey birbirine karışmış, demek ki insanlar hala hayatta, ondan sonra devam ediyor, TEKVÎR 81/-5: Ve izel vuhûşu huşiret dağlar yürütüldüğü zaman dağlardaki bütün vahşi hayvanlar nereye geliyor? Nerde boşluk bulursa oraya. Artık orda kurt kuzu hepsi bir arada yani birinin birine bakacak hali yok ki herkes kendi can derdine düşmüş. TEKVÎR 81/-6: Ve izel bihâru succiret Artık ondan sonra denizler kaynatılmaya başlamış, lavlar tabi bütün bunlar ölür. O tsunami denen olay mutlaka oluyordur succiretten o rahat anlaşılır çünkü alttan şey gelince bir su gelince karaya gelir orda büyük tabakalar oluşur, bütün artık mahlukat ölür ama dünya duruyor yerinde. Sonra yeni bir şekil veriyor Allah Teala göklere, yere farklı bir gök oluşuyor, farklı bir yer oluşuyor bu farklı yerden önce bitki tabakası oluşuyor Kaf Suresinde onu anlatmıştık sonrada insanlar, toprak ana rahmi görevi görüyor bütün bu değişiklikler demek toprakta çok ciddi bir kimyasal değişiklik ortaya çıkıyor artık, toprak ana rahmi görevi görüyor ve insanlar sahip oldukları vücutlarından kalan parçacıklar onların tohumu oluyor ve her insanın tohumundan kendi vücudu oluşuyor, 33 yaşındaki gibi, böyle  küçük bir çocuk olarak artık  değil, yani Adem AS yaratılması gibi yeniden bir yaratılma. Ondan sonra da TEKVÎR 81/-7: Ve izen nufûsu zuvvicet. işte burası çok önemli  ayetleri birleştirdiğiniz zaman Ve izen nufûsu zuvvicet çok rahat anlayabiliyorsunuz, birleştirmediğiniz zaman bizim müfessirlerin sıkıntısına girersiniz, nefisler birleştirildikleri zaman, nefis dediğinizde nefisler dediğinizde ne oluyor 2 tane nefis  en az ,yani ikişer ikişer, orda da bir  ikişerli bir sistem var. Vücudumuza ana rahminde üflenen bir ruh var, o ruh üflendiği zaman kişi halki ahar oluyor, yeni bir yapıya kavuşuyor. O ruh işte her zaman okuduğumuz ayeti birde bu açıdan okuyalım   39/ZUMER-42: Allâhu yeteveffel enfuse hîne mevtihâ enfus  kelimesi bak nefisler burada da aynı şey var . Allah nefisleri vefat ettirir.  hîne mevtihâ Allah nefislerin ölümü sırasında, ölen de nefis vefat ettirilen de nefis o zaman burada bir şey var ölmemiş nefsi de vefat ettirir uykusunda burada bir vefat var bir ölüm var  ikisi ayrı ayrı zikredilmiş. o zaman vefat ölüm manasına da kullanılır ama asıl sözlük anlamı bir şeyi bir yerden çekip almak ve onun işini orda bitirmek onu şimdi mesale vafi, kafi kelimelerini kullanırlar, yani tam anlamına işi bitmiş  şimdi nefisleri Allah vefat ettirir ne zaman nefisler öldüğü zaman. Allah Allah şimdi öldüğü zaman vefat ettiriyor, ölmediği zaman da vefat ettiriyor. O zaman burada iki şey olması iki tane  nefis olması lazım değil mi? nefisleri öldüğü zaman vefat ettiriyor. Bir ölen nefsi olacak bir vefat ettirilen nefis olacak ölmeyen nefsi de vefat ettirir. Bir ölmeyen nefis olacak bir vefat ettirilen nefis olacak. Arapça bilenler için bunu özellikle söylüyorum, çok dikkat edin ayetin bu kısmı çok önemlidir, maalesef müfessirler bu inceliğe  çok dikkat etmemişlerdir. Onun için ilişkiler çok bozulmuştur. Yani ayetin metni çok açık, tekrar Arapça bilenler için tekrarlıyorum 39/ZUMER-42: Allâhu yeteveffel enfuse Allah nefisleri vefat ettirir, şimdi vefat eden bir nefis var onu şuraya bir koyduk, ne zaman vefat ettirir Hayne mevtiha nefsin ölümü sırasında. Veletli lem temut ölmeyen nefside vefat ettirir fi….. uykusunda o zaman  uyuyan nefis bir daha vefat ettirir, biri uyuyor biri vefat ediyor fe yumsikulletî kadâ aleyhel mevte ölümüne karar verdiği bu nefsi tutar, ve yursilul uhrâ ilâ ecelin musemmâ belli bir süreye kadar serbest bırakır yani bu ruhtur ikincisi biri beden biri ruhtur. Uyuduğumuz zaman Allah ruhumuzu alıp götürüyor bir yere, öldüğümüz zamanda alıp götürüyor bir yere. Ölen de nefis uyuyanda nefis. Ve her ikisinden alınan ruh. O zaman bu ölen nefis çürüdü değil mi yeniden oluştu yeniden oluştuğu zaman artık uyuyan nefis gibi oldu. Canlı bir beden var artık orda  ruhun gidebileceği bir yer var o zaman Ve izen nufûsu zuvvicet. Nefisler eşleştiği zaman aynı kelimeyi Allah-ı Teala ana rahmi içinde kullanıyor, ana rahminde de nefisler eşleşiyor neyle ruhla eşleşiyor o zaman insan oluyor. Fatır Suresi’nde olması lazım yanlış hatırlamıyorsam. 35/FÂTIR-11: Vallâhu halakakum min turâbin ).   evet bu ayeti kerimeye de maalesef yanlış anlamlar verilmiştir. Şimdi bizi yeni dinleyenler  çok değişik değerlendiriyor ama eskiler nasılsa çoğunuz alıştınız  bizim bu uslûbumuza.  Vallâhu halakakum min turâbin Allah sizi topraktan yaratmıştır hepimiz topraktan değil mi topraktan gelen gıdalardır anamızın babamızın vücudunda bizim tohumumuzu oluşturan besleyen ve büyüten summe min nutfetin  o gıdalardan oluşuyor o nutfe yani meni summe cealekum ezvâcâ sonra sizleri çiftler yaptı bu ana rahmindeki çift, karı koca değil, ana rahminde ki çift, yani ruhla bedeni ana rahminde birleştirdi. Ve izen nufûsu zuvvicet dediğiniz zaman Yani ruh gelip vücuda girdiği zaman, o zaman ne olacak? o zaman artık sorgu sual başlıyor, 81/TEKVÎR-8: Ve izel mev’udetu suilet öldürülmüş kız çocuğu soruluyor hangi suçla öldürdünüz  diye sorgu sual başlıyor

7- İnne azâbe rabbike le vâkı’un. Senin rabbinin azabı mutlaka olacaktır. Bir azap mutlaka oluşacaktır

8- Mâ lehu min dâfiin onu engelleyecek kimse yoktur. Bu kıyamet koparken olan bir azap, ciddi bir sıkıntı mesela şey depremini hatırlayın Sakarya depremini o depremi çekmiş olanların bundan daha büyük azabı olmaz herhalde değil mi, hepimizin şeyini  altüst etmişti hayatını.

9- Yevme temurus semau mevra : “o gün gök iyice çalkalanacaktır “ az önceki o olaylar gerçekten her şeyi altüst ediyor.

10-Ve tesirul cibalu seyra: “dağlar da tümüyle yürütüleceklerdir”. O gün yazık o yalan söyleyip duranlara, eğer onlara Allahın ayetlerini gösteriyorsunuz bütün gerçekleri gösteriyorsunuz ya. Boşver kardeşim ya  git Allah’ını seversen başka uğraşacak şeyin yok mu diyor. Aslında yalanlıyor gibi gözüküyor ama yalan söylüyor, çünkü bütün gerçekleri görüyor.

12-Ellezine hum fi havdıy vel’abun: “onlar dalmışlar bir şeye oyalanıp duruyorlar “ işleri güçleri oyun eğlence, dalmışlar gidiyorlar.

13-Yevme yude’une ila nari cehenneme de’a: “o gün şöyle itile kakıla Cehennem ateşine atılırlar” başka ayeti kerimede böyle yüzüstü bir ayaklarından tutuluyor bir kafalarından saçlarından tutuluyor yüzüstü atılıyorlar cehenneme.

14- Hâzihin nârulletî kuntum bihâ tukezzibûn İşte buna karşı yalan söyleyip durduğunuz ateş bu, hani hep söyleyip duruyorlar, hani Allah niye azap etsin kardeşim, azap edecekti niye yarattı, yani siz her şeyi Allah’tan istiyorsunuz buna hakkınız var da  Allah sizden hiçbir şey isteyemeyecek öyle mi?   “Yarabbi, şunu ver, şunu ver” akşama kadar söylüyorsunuz ama bir emir verdiği zaman hep beni görüyorsunuz, başkalarını görmüyorsun.  Şimdi  bazı ailelerde gözükür, şöyle sofraya oturursunuz  “ee oğlum bir su getirir misin, kardeşim getirsin, e sen getir, hep zaten beni görürsünüz” ve o anda da  babasından bir şeyler istiyordur. “Baba bak bana şunu almadın bunu almadın” falan diye, yahu benden bir şey istediğin zaman ben veriyorum da ben bir şey istediğim zaman hep beni görüyorsun aynen onun gibi. Bugün kafirler de öyle Allah bize her şeyi versin ama sakın emir vermesin e canım sen aklın yok mu, ya birisinden gidiyorsun küçücük bir şey Allah için bin bir türlü arzusunu yerine getiriyorsun, her şeyini borçlu olduğun Allah’ın emrini yerine getirmen gerekmez mi, sen bunu anlamıyor musun? Evet “işte bu ateş, siz buna karşılık yalan söylüyordunuz”.

15-E fe sıhrun haza em entüm la tubsırun: “yoksa gözünüz görmüyor mu“ ateşi göremiyor musunuz

16-Islavha girin bakalım bu ateşe, orda kızarın” fasbiru ev la tasbiru dayanın bu  ateşe isterseniz dayanmayın” paşa keyfiniz bilir  kalacağınız başka bir yer yok sevaun aleykum sizin için fark etmez dayansanız dayanmasanız da önemli değil dayansanız bir mükafatı yok, dayanmasanız bir cezası yok, zaten her şeyiniz burada innema tüczevne ma kuntum ta’melun:  sadece yaptığınızın cezasını çekersiniz” başka bir şey değil.

17-İnnel müttakıyne “birde kendini koruyanlar var”  fi cennetiv ve neıym: “ şimdi adam her şeyi yapıyor, ne yapayım canım çekti diyor ya Allah bunu haram kılsaydı arzusunu yaratmazdı diyor öyle değil mi, peki . Bir de kendini koruyanlar var. Allahın emrine göre hareket ediyor, ya kardeşim benimde çok canım çekiyor, ben de çok yapmak istiyorum, ama ne yapayım Allah yasaklamış, hele bir haram olmasaydı görseydin, baksaydın ki ben senden daha fazla yaparmıydım yapmazmıydım ama ne yapayım Allah yasaklamış elimi kolum bağlayan o. İşte o zaman kendini koruyor. İnnel müttkıyne fi cennetiv naıym  bir de Allah canımızın istediği şeyleri yasaklamıştır fıtraten hoşlanmadığımız şeylere yasak koymamıştır onu zaten kimse yapmaz, zaten kimse yapmaz ama  insanların yapmaya arzulu olduğu şeyleri yapmaya yasak koymuştur. Canın çok istediği halde Allah emrettiği için yapmayacaksın. Şimdi birkaç kere örnek vermiştim. Şu Ankara da bir grup var bir mahalle toptan yani % 80 den fazlası şey yapmış İslam’a yönelmiş gayet güzel bir şey, buraya her zaman geliyor bu akşam göremiyorum kimse onlardan. Şimdi birisi geldi buraya daha yeni tövbekar olmuş hocam dedi şöyle akşamdan akşama küçük bir duble içki alabilir miyim dedi, diyor ama böyle bakıyorsun ki adamın hücreleri istiyor, çünkü ömrü onla geçmiş, Orda anlattılar biz rakıya ekmek doğrar yerdik en büyük zevkimiz oydu, Ankara’ nın en meşhur sarhoşlarıyız falan diyorlar. Şimdi onların mahallelerinde içki satışı %90 azalmış. Şimdi dedim ki Allah haram kılmış dedim. Haramsa içmiyorum dedi madem Allah yasaklamış içmeyeceğim dedi ama bu bir irade beyanı. Allah yasakladığı için yapmamak, canımız istediği istemediği için değil. Bazılarına Doktor diyor ki artık içki içemezsin, o zaman tövbe edeyim. Ha gene anlamı olur elbette yani anlamı olmaz değil, ama asıl anlamı canın çok çektiği zaman yapabilmektir. Çok istiyorsun imkânların da var ama sadece Allah’ın yasakladığı için yapmıyorsun, işte iman budur. Muhteşem bir şey. İşte böylece kendilerini koruyanlar fi cennetin ve  naim Cennet’ler içerisinde ve nimetler içerinde olacaklardır.

18-Fakihine bima atahum rabbuhumRablerinin onlara verdiği şey sebebiyle  son derece mutludurve vekahum rabbuhum azabel cehıym: “rableri onları o ateşin azabından cehennemin azabından da  korumuştur.”

19-Kulu veşrabu heniem “Yiyin için afiyet olsun artık yasak yok” bitti tehlike geçti. bima kuntum ta’melun: bedava değil yaptıklarınıza karşılık siz bunu hak ettiniz siz bu mükafatı hak ettiniz

20-Muttekiine ala sururim masfufehsıra sıra dizilmiş koltuklar böyle kurulmuşlar” bizim burada ki gibi üst üste oturmak yok. ve zevvecnahum bi hurin ıyn : “Onları iri gözlü hurilerle eşleştirmişizdir”. Şimdi bu tür ayetleri Mecit bey itiraz edecektir, etmeyecek misiniz.(Katılımcı: 1:24:04dünyadaki eşinizle kala…) Şimdi şimdi şimdi bu şimdi bakın cennete sadece erkekler gitmeyecek burda zevvecnahu eşleştirmiş dediğimiz zaman erkek kadın herkes söz konusu. Eşleştirdiği zaman erkek kadın, geçen haftada anlatmaya çalıştım, zevc kelimesi hem kadın, hem erkek için kullanılır, ama Araplar kadına zevce diyorlar fasih Arapçada olmamasına rağmen bizim zihinsel arka planımız zevceyle şartlandığı için  bu kelimeleri görünce hemen erkeklere şey yapıyoruz, mana açıyoruz. Halbuki bunlar hem kadın için hem erkek için söz konusu. Cennet’e giden sadece erkekler mi herkes gidiyor mü’min olan herkes kadın erkek  o zaman her ikisi için uygun olması lazım. Bir de Allah-ı Teala bir harf koymuş burada  gene Arapça bilenler için söyleyeyim, orda zevvecnahum bi ba harfi celile ama bizim evlilik manasında olanda harfı celile yoktur yoktur “fe lemmâ kadâ zeydun minhâ vetaran zevvecnâ kehâ .Zeyd işte zeynepten ayrıldığı zaman Zeynebi boşadığı zaman, “seni eşleştirdik Zeynebe” burada ba harfi celile yok yani o mefuhul Ahzab suresi 33/37 eşleşmiştir evlilik manasında olanlar bu şekilde Kur’an-ı Kerim de, ama hurilerle ilgili ayetlerde devamlı  ba harfi celile ile birleşmiştir.

O zaman bir de Gılman var, Gılmanlar var şimdi etraflarında da erkek hizmetçiler dolaşıyor o zaman bu huriler yakın hizmetçi. Yani şöyle bir lokantayı canlandırın şeyde o lüks lokantalardan  sizin hemen masanın etrafında yakınınızda kafayı kaldırdınız, bir emriniz mi var diye hizmetçiler var. O yakın hizmeti yapanlar huriler şimdi bugün efendim, işte günah bakmayın,makmayın diyorsunuz , işte mini etekli şuysu göğüsleri gözüküyor günah bakmayın  o zaman günah yok  o zaman mini etekli de olur her şey olur. Nasıl olsa kadının kocasından da endişesi yok bugünkü gibi kaparlar maparlar bir endişesi yok böyle bir şey olmayınca herkes mutlu buradan bir istekte bulundunuz mu mutfağa diyor ki  beyefendiye çorba diyor  o zaman kadın erkeği de içine alacağı için ve zevvecnahum bi hurin ıyn bu öyle mi olacak Allah bilir bu benim düşüncem, ama şu kesin evlenme manasına olan zevvecna kelimesi olduğu zaman ba harfi olmadan kullanılıyor, huriler olduğu zaman ba harfi celile kullanılıyor, burada bir mana farkını Cenab’ı Hakk bize bildiriyor. Tabii muttakiler de sadece erkekler değil ki, cennete gidecekler sadece erkekler değil ki, dolayısıyla  bu manayı verirken hem erkek için hem kadın için uygun olacak şekilde vermemiz lazım. Bu bir zorunluluk.

21-Vellezine amenu vettebeathum zurriyetuhum bi imanim elhakna bihim zurriyetehum ve ma eletnahum min amelihim min şey’kullumriim bima kesebe rahin:

Vellezine amenu vettebeathum zurriyetuhum şimdi müminler oraya geliyor bir de soyları da arkalarından gelecek. Çoluk çocuk şimdi bir yere tek başınıza gittiğiniz zaman dersin ah şimdi hanımda burada olacaktı ki çoluk çocuk burada olacaktı ki hep beraber şöyle ,işte Allah onu veriyor soyları,soylarından gelen imanla onları takip etmişlerse yani imanı varsa şirke düşmemişse, onlarda onlara tabi onlara da o makama gelirler.

elhakna bihim zurriyetehum onların soylarını  onlara katarız. İşte sizden biri vali olursanız vali konağına çoluk çocuk hep beraber taşınırsınız, oranın en şerefli adamı sizsiniz ama  sizin istifade ettiğiniz şeylerden diğer tüm  yakınızda istifade eder.(Katılımcı : 1:29:41) O başka karıştırıyorsun onla ilgisi yok başka bir konu o soy olarak fark etmez kimin soyundan geliyorsa

ve ma eletnahum min amelihim min şey’ yani şu akrabaları buraya getirdi diye bu adamın makamında düşme yok ama o makama kadar çıkarırlar fakat dediğimiz gibi oranın asıl ağası orayı hak edendir.

kullumriim bima kesebe rahin: “Her kişi yaptığına karşılık rehin alınmıştır”. Yani rehinin bugünkü anlamı neydi ipotek herkes ipotekli. Allah koymuş Şimdi herkes yaptığına karşılık ipoteklidir o şeyi borcunu tam öderde ipotekten kurtulur doğru cennete gidersin.

22-Ve emdednahum bi fakihetiv ve lahmim mimma yeştehun: Onlara meyveler arzu ettikleri etler, bakın et ve kemikten oluşan bir vucut, aynen işte açıklıyor burada nasıl acıkıyorsak orda da acıkacağız. Her şeyiyle, ve günde 2 vakit yemekten bahsediyor ayeti kerime   MERYEM-19/62: Lâ yesmeûne fîhâ lagven illâ selâmâ, ve lehum rızkuhum fîhâ bukreten ve aşiyyâCennet’teki rızıkları  sabah ve akşam olacak şimdi biri de diyor ki öğlen ne yapacağız, her şey var ama ana sofralar sabah, akşam kurulacaktır,ayette öyle diyor. Ben şimdi o ayeti gördükten sonra artık 2 vakit yemek yemeye başladım cennette öyle olduğuna göre şimdiden şey yapalım.

23-Yetenazeune fiha ke’sel “orda kadeh tokuşturacaklar “Mustafa abi orda kadeh tokuşturacaklar ama şey değil bak buradaki gibi değil burada kısa bir zevk arkasından büyük bir sefalet büyük bir sıkıntı la lağvun fiha ve la te’sim: orda ne öyle lüzumsuz lakırdılar ne de günaha girme var, öyle eve de taksi getirmeyecek sarhoş olma yok, boş laf yok çünkü sarhoş olma yok. (Katılımcı:     )Ankaralıların içi rahat evet

24-Ve yetufu aleyhim ğılmanil lehum “etraflarında da erkek hizmetçiler dolaşıyor” söyle bak bir isteğiniz var mı efendim. keennehum lu’luum meknun: sanki bunlar şeyde gizli inciler gibi o kadar güzel giyimli  inci taneleri saçılmış gibi güzel bir görünüm var

25-Ve akbele ba’duhum ala ba’dıy yetesaelun Birbirine dönmüş soruşturuyorlar.

26-Kalu inna  künne kablu fiy ehlina muskikıyn:  yahu hatırlıyor musunuz dünyada  ailemizin içerisinde tir tir titriyorduk. Acaba cehenneme mi gideriz diye korkup duruyorduk. Ahiretimiz iyi olur mu endişemiz vardı. Allah bize ikramda bulundu. Yarrabi sana şükür.

27-Fe mennellahu aleyna ve vekana azabes semum: o insanın içine işleyen o azaptan bizi korudu.

28-İnna kunna min kablu ned’uh “biz bundan önce hep  Allah yalvarıyorduk aman yarabbi bizi muhafaza et diye innehu huvel berrur rahıym:Ya işte Allah bak ya hakikaten çok ikramı var çok çokta merhametli  bizi korudu  hamdolsun diyecekler

Cenab-ı Hak cümlemize nasip eylesin böylece burada bitirmiş oluyoruz.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
2 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
3 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
4 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
5 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
6 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
7 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
10 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
11 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
12 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
13 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
14 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
15 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
16 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
18 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
19 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
20 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
23 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
24 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
25 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
26 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
27 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
28 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
31 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
32 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
33 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
34 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
35 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
36 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
37 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
38 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
39 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
40 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
41 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
42 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
43 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
44 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
45 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
48 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
49 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
50 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
52 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
53 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
54 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
56 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
57 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
58 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
59 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
61 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
62 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
63 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
65 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
66 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
67 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
70 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
71 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
72 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
73 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
74 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
75 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
76 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
77 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
78 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
81 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
82 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
83 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
84 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
85 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
86 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
87 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
89 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
90 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
91 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
92 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
93 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
94 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
95 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
96 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
97 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
98 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
99 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
100 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
101 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
102 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
103 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
104 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
105 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
107 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
108 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
109 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
111 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
112 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
113 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
115 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
116 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
117 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
118 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
120 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
121 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
122 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
123 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
124 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
125 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
126 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
127 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
128 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
129 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
148 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
156 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
164 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
165 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
168 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
182 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
210 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
226 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
227 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
228 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
229 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
244 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
245 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
248 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
252 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
260 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
286 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
289 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
290 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
291 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
292 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
293 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
294 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
295 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
296 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
297 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
298 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
299 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
300 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
301 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
302 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
303 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
304 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
305 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
306 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
307 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
308 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
309 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
310 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
311 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
312 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
313 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
314 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
315 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
316 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
317 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
318 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
319 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
320 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
321 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
322 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
323 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
324 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
325 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
326 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
327 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
328 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
329 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
330 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
331 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
332 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
333 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
334 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
335 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
336 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
337 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
338 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
339 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
340 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
341 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
342 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
343 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
344 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
345 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
346 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
347 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
348 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
349 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
350 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
351 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
352 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
353 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
354 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
355 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
356 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
357 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
358 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
359 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
360 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
361 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
362 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
363 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
364 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
365 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
366 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
367 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
368 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
369 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
370 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
371 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
372 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
373 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
374 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
375 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
376 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
377 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
378 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
379 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
380 İcma 11 Ekim 2016
381 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
382 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
383 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
384 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
385 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
386 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
387 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
388 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
389 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
390 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
391 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
392 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
393 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
394 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
395 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
396 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
397 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
398 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
399 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
400 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
401 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
402 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
403 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
404 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
405 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
406 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
408 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
409 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
410 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
412 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
413 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
414 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
416 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
417 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
418 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
419 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
421 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
422 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
423 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
424 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
425 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
426 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
427 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
430 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
431 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
432 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
433 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
434 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
435 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
436 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
437 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
438 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
439 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
440 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
441 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
442 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
443 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
444 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
445 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
446 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
448 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
449 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
450 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
451 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
452 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
453 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
454 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
455 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
457 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
458 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
459 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
461 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
462 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
463 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
466 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
467 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
468 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
470 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
471 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
472 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
473 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
474 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
475 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
476 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
477 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
478 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
479 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
480 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
481 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
482 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
483 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
484 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
485 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
486 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
487 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
488 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
490 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
491 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
492 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
493 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
494 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
495 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
496 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
497 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
498 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
499 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
500 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
502 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
503 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
504 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
505 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
506 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
507 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
508 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
509 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
510 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
511 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
512 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
513 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
514 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
516 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
517 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
518 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
520 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
521 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
522 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
523 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
524 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
525 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
526 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
527 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
528 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
529 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
530 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
531 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
532 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
533 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
534 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
535 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
536 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
537 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
538 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
539 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
540 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
541 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
544 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
545 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
546 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
547 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
548 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
549 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
550 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
551 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
552 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
553 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
554 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
555 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
556 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
557 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
558 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
559 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
560 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
561 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
562 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
563 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
564 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
565 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
566 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
567 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
568 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
569 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
570 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
571 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
572 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
573 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
574 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
576 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
577 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
578 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
579 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
580 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
581 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
582 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
583 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
584 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
585 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
586 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
587 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
588 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
589 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
590 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
591 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
592 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
593 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
594 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
595 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
596 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
597 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
598 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
599 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
600 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
601 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
602 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
603 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
604 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
605 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
607 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
608 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
609 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
610 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
611 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
612 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
613 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
614 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
615 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
616 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
617 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
618 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
620 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
621 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
622 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
623 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
624 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
625 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
626 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
627 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
628 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
629 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
630 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
631 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
632 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
633 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
634 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
637 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
638 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
639 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
640 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
641 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
642 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
643 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
644 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
645 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
646 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
647 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
648 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
649 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
650 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
651 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
652 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
653 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
654 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
655 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
656 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
658 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
659 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
660 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
661 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
662 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
663 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
664 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
665 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
666 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
667 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
669 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
671 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
672 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
673 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
674 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
675 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
676 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
677 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
678 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
679 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
680 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
681 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
682 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
683 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
684 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
685 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
686 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
687 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
689 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
690 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
691 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
694 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
695 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
696 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
697 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
698 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
700 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
701 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
702 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
703 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
704 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
705 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
706 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
707 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
708 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
709 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
710 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
711 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
712 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
713 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
714 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
715 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
716 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
717 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
718 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
719 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
720 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
721 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
722 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
723 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
724 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
725 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
726 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
727 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
728 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
729 Hac 11 Kasım 2008
730 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
731 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
732 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
733 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
734 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
735 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
736 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
737 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
738 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
739 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
740 Oruç 26 Ağustos 2008
741 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
742 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
743 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
744 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
745 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
746 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
747 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
748 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
749 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
750 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
751 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
752 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
753 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
754 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
755 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
756 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
757 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
758 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
759 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
760 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
761 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
762 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
763 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
764 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
765 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
766 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
767 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
768 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
769 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
770 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
771 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
772 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
773 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
774 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
775 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
776 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
777 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
778 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
779 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
780 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
781 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
782 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
783 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
784 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
785 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
786 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
787 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
788 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
789 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
790 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
791 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
792 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
793 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
794 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
795 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
796 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
797 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
798 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
799 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
800 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
801 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
802 Mearic Suresi 27 Mart 2007
803 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
804 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
805 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
806 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
807 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
808 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
809 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
810 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
811 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
812 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
813 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
814 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
815 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
816 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
817 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
818 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
819 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
820 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
821 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
822 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
823 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
824 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
825 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
826 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
827 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
828 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
829 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
830 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
831 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
832 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
833 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
834 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
835 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
836 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
837 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
838 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
839 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
840 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
841 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
842 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
843 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
844 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
845 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
846 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
847 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
848 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
849 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
850 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
851 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
852 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
853 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
854 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
855 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
856 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
857 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
858 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
859 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
860 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
861 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
862 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
863 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
864 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
865 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
866 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
867 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
868 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
869 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
870 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
871 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
872 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
873 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
874 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
875 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
876 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
877 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
878 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
879 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
880 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
881 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
882 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
883 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
884 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
885 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
886 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
887 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
888 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
889 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
890 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
891 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
892 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
893 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
894 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
895 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
896 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
897 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
898 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
899 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
900 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
901 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
902 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
903 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
904 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
905 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
906 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
907 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
908 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
909 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın