Necm Sûresi / İsra ve Miraç

31 Mayıs 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

(Abdülaziz Bayındır) Geçen hafta Necm Suresinin baş tarafından okumuştuk bu hafta yine okuyacağız. Peygamber SAV in sözlerinin vahiy olup olmadığı açısından okumuştuk ayetleri, bu hafta da İsra ve Miraç açısından okuyacağız. Gerçi biz bu İsra ve Miraç konusunu bundan önce iki kere daha konu etmiştik, ama tekrarında fayda var her sofrada ekmek yiyoruz ama sonraki sofrada yeniden istetiyor. Bazı şeyleri arada sırada tekrarlamakta fayda var. Sonra herr tekrarlamada olayın farklı yönlerini dikkatle incelemek mümkün oluyor.

Necm 53/2 “Yıldıza Andolsun Yıldız hakkı için, batmaya yüz tuttuğu zaman ya da doğmaya başladığı zaman,” Heva kelimesi her iki anlama da gelir diye geçen hafta söylemiştik. “…Sizin arkadaşınız yoldan çıkmış değildir, aşırı da gitmemiştir.”(ne sınırları aşmış ne de yoldan çıkmıştır) Bunu söylemek için Allah u Teala yıldız a dikkat çekiyor Necm diyor, yani Peygamberimizin yanılmadığını bize ifade etmek için yıldıza yemin ediyor. Yıldızlar gök cisimlerinden birisi, Miraç olayı da göklerde olan bir olaydır.  Daha sonra gelecek olan Vakıa suresinde de buna benzer bir terim var “Yıldızların bulunduğu yere yemin ederim” Allahu Teala nın bu tür yeminleri bahsedilen şeylerin önemine dikkat çekmek için. O zaman bu konularda çalışılırsa gök cisimleri üzerine çalışılırsa kim bilir neler olur? Bakın Amerikalılar çalışıyor uzayda hakimiyet kurmuşlar hakimiyet kurunca da savaşta kimse onlara karşı koyamıyor. Allahu Teala neye dikkat çekiyorsa onun üzerinde durmak lazım. Sık sık dillendirdiğimiz bir şey var biliyorsunuz; Allah u Teala nın Kainattaki ayetleri var bir de Kitabındaki ayetleri var batılılar kainattaki ayetleri bir süredir okuyorlar Yıldızlarla en ince detayına kadar ilgileniyorlar, Atmosfer ile ilgileniyorlar, Yeryüzü ile ilgileniyorlar bitkileri, hayvanları toprağıyla her şeyiyle, denizleriyle, ilgileniyorlar ve her bir konuda belgeseller hazırlamışlar, biz de ağzımızı açarak onları takip ediyoruz. Onları hazırlayan bir de biz o belgesellerden bize ne kadarını gösteriyorlarsa o kadarını biliyoruz. Sonra gösterdiklerinin yaptıkları yorumun ne kadarının doğru olduğu konusunda da görüş bildirecek durumda da değiliz, çünkü onlarla yarışacak bir araştırmamız yok. Kainatı inceleyerek elde ettikleri bir takım kanunlar var, o kanunları kullanarak Dünyaya hakimiyet kurdular. Biz ne yaptık? Ne yapıyoruz? Biz ne Allah u Teala nın Kuran ı Kerim deki Ayetlerini okuyoruz ne de Kainattaki ayetleri okuyoruz her iki ayetten de biz mahrum olduğumuz için Kainat ayetlerini okuyanlar bizi geçiyorlar. Çünkü burası Dünya kim çalışırsa kim gayret gösterirse Canab ı Hak ona  verir.

Necm 53/39 “Kişinin kendi çalışması ve gayreti dışında yaptığı kendinin değildir” Onların bilgilerinden istifade ediyorsak o bizim değildir. Onların bilgilerinden istifade ediyorsak o bizim değil onlarındır, Onlar ne kadarına müsaade etmişlerse ancak o kadarını biliriz. Öyleyse Alla hu Teala nın Kurandaki ayetlerini ve Kainattaki ayetlerini ve İnsandaki ayetlerini okumak zorundayız. Peygamberimize bakarsanız, onun hadislerinde uygulamalarında ikisinin birlikte okunduğunu görürsünüz. Ama daha sonra Müslümanlar hem Kuran Ayetlerini okumayı bırakmışlar hem kainat ayetlerini okumayı bırakmışlar. Sadece bir züürt tesellisi ile yetinmeye başlamışlar. Şimdi bakın Müslümanlara hep tarihte yaşarlar günümüzde yaşamazlar. Hep falan hazretleri filan hazretleri derler hepsi ölmüştür. Hep ölmüş kişilerle övünürler. Yaşayan kaç kişi ile övünebilirler? Bizim şu Alim imiz şu keşiflerim yaptı şunu anladı Kuran ı Kerim deki şu gerçekleri ortaya çıkardı diyebildiğimiz kaç kişi var? Hep tarihte yaşıyoruz. O zaman da Müflis tüccar gibi; müflis tüccar hep eski defterleri karıştırır “zamanında şu kadar alışveriş yapmıştım şimdi böyleyim ama sen bakma zamanında şöyleydim böyleydim”  Bakma diyorsun ama göz bakmak için ben hiç birşey olan bir adam görüyorum kardeşim senin eski halini bilmiyorum ki.

Burada Cenabı Hak yıldıza dikkat çekiyor, hatırlarsanız burada Peygamberimize gelen Vahiy ile ilgili olarak

Necm 53/2-5 “Peygamber kendi arzusu ile konuşmaz onun yaptığı konuşma (söylediği söz) kendisine yaptığımız bir vahiy dir onu ona çok güçlü olan (Cebrail) öğretmiştir,” Bunun (açıklaması) mesanisi niteliğinde olan ayetleri de okumuştuk neredeydi o ayetler? Şems i Kübburat suresindeki ayetler aynı mahiyette idi. Burada batan ya da doğan yıldıza andolsun diye başlıyor, orada da Peygamberimize gelen Vahiy ile ilgili olan olayları anlatmaya başlamadan önce; Tekvir 81/15-16 “gizlenenlere kasen ederim” El cevari akıp gidiyor yıldızlara baktığın zaman akıp gidiyor gibi gözüküyor bizlere, El Kunnes tekrar kayboluyor. Mesela bugün baktığınız zaman yıldız yok sonra gözüküyor yükseliyor aslında dünya döndükçe onlar yükselmiş gibi oluyor sonra bakıyorsunuz tekrar kayboluyor. İşte onlara andolsun, onlar ne? Onlar da yıldız değil mi? Onların ortaya çıkıp tekrar kaybolmalarına dikkat çekiliyor. Bu gelen Vahyin yıldızlar ile bir ilgisi de anlatılmış oluyor burada o ilgiyi açık olarak belirten hangi ayetti? Dersin başında söylemiştim, Vakıa suresinde “Yıldızların bulundukları yere yemin olsun” bu sorunun cevabını hepiniz biliyorsunuz nerede oluyordu yıldızlar? Birinci kat sema da olduğuna dair çok sayıda ayetler var. Diğer semalarda ne olduğunu Kuran ı Kerim de bildirmiyor ama Kuran ı Kerim de birinci kat semada yıldızlar olduğunu bildiriyor. Ondan sonra “bu bir Kasem dir bilseniz büyük bir kasem” işte burada Yıldıza, öbür tarafta hepsi kasem hepsi yemin, çok büyük bir yemin dir. Onların önemine sürekli dikkat çekiyor Cenab ı Hak ve Saffat suresinde nasıl isimlendirilmişti? “Mele-i Ala” Mele ne demek? Bir toplumun en üst yöneticilerine mele denir. Bakanlar mesela? Genel müdürler “El Mele ül Ala” Kainatın yönetimi ile görevli olan; bir takım görevler vermiş birisini yağmur ile görevlendirmiş, birisini rüzgarla çeşitli görevler vermiş. Onların toplaştıkları Mele ül Ala birinci kat sema oluyor, Kuran ın inişinde de hep oraya dikkat çekilmiş oluyor, ve orada; ki o ayet geldiği zaman bunu gene tekrar edeceğiz şimdi madem okuduk Necm den hareketle

Vakıa 56/75-78 “Yıldızların Bulunduğu yere Kasem (Yemin) ederim. Bu bir yemindir bilseniz büyük bir yemindir, O çok değerli bir (İkramı bol bereketli) Kuran dır. Saklı bir (korunmuş) Kitaptır.”

O zaman o kitap nerede olur? Levhi Mahfuz da o nerede olur? Birinci kat sema da Yıldızların bulunduğu yerde olur. Mele Ül Ala da olur. Vakıa 56/79 “O saklı kitaba dokunamaz, Sadece arındırılmış olanlar dokunurlar.” Abdestli olana arınmış derler yani Tahir derler; ama Muttahir; gene ismi meful aldığı için, başkasını temizleyene denir, abdest almış kişiye Tahir denir, temiz kimse demektir. Burada Mutta har temiz sayılan; birisi onları temiz kabul ediyor temizlemiş arındırmış. Herkes abdesti kendisi alır, başkası aldırmaz abdest alan kişiye Mutahhar denmez. Ona Tahir denir Mutahhar denince farklı bir şey, onun için buradaki Mutaharr ul abdestli manasına gelemez. O zaman temiz kabul edilenler, birinci kat Semaya da dikkat çekilince ne olur bunlar? Melekler olur. Niye melekler oluyor? Birinci kat sema nın bir başka özelliği neydi cinlerin ve şeytanların oraya yaklaşamaması. Cinlerin içerisinde şeytanlar da var tıpkı insanlar gibi cinler de. Mümin olanları var günahkar olanı var yalan söyleyeni var abdest inde namazında olanı var bugünkü insanlar gibi, melekler gibi değil yani Mutahhar  olan farklı; “Allah ın onlara verdiği emre karşı gelmezler, kendilerine ne söylenirse onu yaparlar. Bunlar Melekler bunlar yanlış bir şey yapmadıklarına göre, Kuran ı Kerim e de yanlış bir şey yapamazlar. Sadece amirleri yaparlar yanlış bir şey yapmayınca da bir şeyi karıştırmazlar. Şeytanlar öyle değil, onlar ne yaparlar doğru yolun üzerinde otururlar. Kuran ı Kerim e mutlaka bir şey katmak isterler. Şeytanlar Kuran ı Kerim e bir şey kattıkları için Peygamberimize Kuran inerken de büyük bir koruma duvarı içerisinde iniyordu. Kuran ın Bulunduğu Mele ül Ala zaten korunmuş vaziyette Mele ül Ala da bir şey yapacak durumda değiller. Cin suresinde de var, “ Daha önce orada işitme yerlerinde otururduk herhangi birisi Mele Ül ala dan bir şey dinlemek istese, hemen onu bekleyen bir ateş parçası gelir onu uzaklaştırır.”

“En yakın göğü yıldızlarla donattık ve onu şeytanlara atılan taşlar haline getirdik.” Şeytanlar yaklaşamıyor oraya. Şeytanlar; Kuran ı Kerim in bulunduğu yere yaklaşamıyor. Kuran ı Kerim hem korunmuş olan Sema ya yaklaşamıyor, hem de Sema nın içinde saklı kitaplar Allah u Teala nın Kanunu. Bazı şeyler vardır ki içinde çekirdek dışında kalın bir kabuk vardır. Onun içerisinde bir zar vardır onun içinde başka bir kabuk vardır onun içerisinde saklar çekirdeği. Kuran ı Kerim de o şekilde Mele ül Ala da saklıyor Allah u Teala oradan Peygamberimize Vahiy inerken de Şeytanların bir şey karıştırmaması için Allah u Teala tedbir alıyor. Tedbir almasa olmaz mıydı? Cenabı Hak bütün bunlarda bize örnekler vermiş oluyor. Bizim ibret almamız için.

Cin 72/26 “Allah gaybına kimseyi mazhar (bildirmez) etmez…” Gayb Cenabı Hakkın elindendir kimseye bildirmez. Birinci kat sema da Levhi mahfuz, da saklı kitabın içerisinde bilgiler var. Sen birinci kat sema ya çıkamazsın oraya çıktığınız farz et saklı bir kitap o saklı kabın içine de girip bakamazsın. O zaman bu Gayb dır bilebileceğin şey değildir. Allah onu kimseye bildirmez.  Cin 72/27 “Razı olduğu peygamber hariç…..” Peki o peygambere nasıl bildiriyor? O aynı saflıkta peygambere ulaşması lazım araya herhangi bir Şeytan sözü karışmadığından Peygamber emin olması lazım. İlk inanan O, kendi yaptığınız bir işten emin olamazsanız güvenemezseniz işinizde başarılı olamazsınız. Peygamberin önünde arkasında peygambere Vahiy gelirken O ayetlerin inişinden önce de ya da peygamberin önünde arkasında Peygambere Vahiy gelirken gözcüler diker; çevresini melekler sarar. Şeytanlar yaklaşmasın diye, tertemiz bilgiler çok güvenli bir yoldan gelir ve peygambere ulaşır. Bunu niye yapar Allah u Teala? “O Peygamber bilsin ki…” Çok dikkat edin Peygamberlerde gözü kapalı teslimiyet yok çok objektif tavır var O bize örnek olmak zorunda. Ama İslam alemi gözü kapalılığı dindarlık sayar.

Cin 72/28 “O Peygamber bilsin ki, O Melekler ulaştırdılar Rab lerinin mesajlarını (emir ve yasaklarını)…” Meleklerin getirdiği; Allah ın emridir. O Peygamber bilsin. 24:49 “Yanlarındakini de iyice kavrasın,” çünkü osırada yanına bir şeytan yaklaşırsa, siz bakın kendinizi düşünün iyi bir kuran okuyayım iyice kavrayayım dersiniz, siz onu kavramaya çalışırken şeytan sizin aklınıza öyle bir şey getirir ki onu anlamanızı engeller; akılda hayalde olmayan şeyleri aklınıza getirir konsantrenizi engeller. Namaz kılarken de yapar bunu biliyorsunuz tamam bunlar normal bunda bir şey yok ama o vahiy geldiği zaman bir şey olursa o kötü olur. Onun için

Cin 72/28“Peygamber bilsin ki bu melekler Rablerinin onlara verdiği mesajları getirir, Peygamber onların getirdiklerini iyice kavrasın, o gelen her şeyi teker teker sayabilecek noktaya gelsin” çok arı ve duru bir hale gelmiş olsun onun zihninde. Bunların hepsini birleştirdiğimiz zaman ne güzel bir malumat ortaya çıkıyor. Kuran ı Kerim çok sağlam bir yerde muhafaza ediliyor, sağlam bir şekilde geliyor, Peygamberin zihnine sağlam bir şekilde yerleştiriliyor.

Peygambere gelene kadar sağlam peki bize sağlam ulaştı mı? Onu da Allah CC üstleniyor.

Hicr 15/9 “O zikri biz indirdik, Onu koruyacak olanlar da bizleriz.” Ama şeytanların asıl vazifesi Kuran a bir şey katabilmektir. Suyu gözesinde bulandırırsanız gittiği her yere bulanık gider. Gözeye bir iki mikrop atarsanız çok başarılı olursunuz. Orada kanalların birisine attığınız zaman diğer kanallar sağlamdır. Şeytanların asıl arzusu budur. Kuran ı kerim e bir şey katamadılar diyoruz, bu gün bakıyoruz yeryüzünde milyonlarca Kuran ı Ezberleyen var hepsi aynı kuran ı okuyor. Manaya etki etmeyen ufak tefek şeyler var ama anlam mana değişmiyor. Ufak tefek telaffuz farkları olabilir. Mesela şimdi deniz diye bir kelime var; orta Anadolu da nasıl derler? Denyiz derler bir ye sesi vardır, Erzurum tarafında nasıl derler? Mesela Amasya da nasıl derler Muharrem usta? Bunun ilk telaffuzunu Erzurumlular yapıyor onlar “dengiz” derler orada ng sesi vardır esasen o tüm açıklığı ile bizim oralarda. Tengiz belgi doğru olabilir…Şimdi Dengiz diyoruz aynı kelime yazılışı aynı Osmanlı harfleri yazarsanız bugün aynı şekilde yazılır ama farklı şekilde telaffuz edilir. Bu tür telaffuz farkları aynı köyde bile olur yukarı mahallede farklı telaffuz ederler aşağı mahallede farklı telaffuz ederler ama aynı manayadır. O tür farklar dışında Kuran ı Kerim de bir değişiklik yoktur. Şimdi binlerce nüsha var hepsine bakıyorsunuz aynı. İlk dört nuzhası var Kuran ı Kerim in ilk yazılan birisi Topkapı müzesinde, kütüphanede İstanbul da. Birisi Kahire de birisi Taşkent te, dördüncüsü de İngiltere de. Hepsi de aynı birisinin diğerinden farkı yok tek kelime farkı yok.

Şimdi bunu bizim bu söylenenleri doğru olup olmama imkanımız da var araştırıyoruz aynı ancak insanların Kuran dan şüphelenmesi için yapılan çok şeyler var bakarsanız görürsünüz işte Kuran ı Kerim in falanca suresi şu kadar uzunlukta idi…. Sonra kısaltıldı? Bilhassa Şii bölgelerde Kuran ı Kerim de Ehli Beyt ile ilgili şu kadar sure çıkarıldı… Derler. Sonra bir gurup kalkar; Kuran da olan bir ayet nesh edildi ayetin lafsı nesh edildi manası baki derler falan filan işte mesela zina cezası ile ilgili bir ayet varmış da lafsı nesh edilmiş manası kalmış, lafsı ortadan kaldırılmış manası devam ediyormuş… Kardeşim yani biz manayı lafızla birlikte var muhafaza ederiz  şimdi şurada lafızlar yemeklerin konduğu kaplar gibi mananın kaplarıdır. Şimdi bir tenceredeki çorbayı tencerenin dışına çıkaracaksınız, tencereyi alıp götüreceksiniz çorbayı da yere dökeceksiniz çorba kalacak? Olacak şey mi? Peki nereye döktünüz onu da göremiyoruz.

Mehmet Akif in güzel bir şiiri var bir zamanlar resim modası varmış 19 uncu asırda Avrupa ya heveslenerek her kes evinin salonuna resimler yaptırıyor, Birisi de bir ressam çağırmış ressam perdeyi asmış “Ben öyle milletin gözleri önünde çalışamam” demiş hergün gidiyor çalışıyor resim bitiyor. Adam dostlarını çağırıyor törenle resmi açıyorlar bakıyorlar kırmızı renge boyanmış bir duvar başka bir şey yok… Bu ne diyor? Efendim diyor ressam “Musa AS İsrailoğulları ile beraber Kızıldenizi geçiyorlar” Hani diyor Musa A.S. İsrailoğulları? “Geçtiler efendim” diyor ressam. Firavun da onu takip ediyor. Firavun nerede? “Boğuldu” peki bu kızıl boya ne diyor? “Kızıldeniz efendim o da yeşil olmaz ya”…

Aynen bunun gibi Lafız yok mana duruyor nerede duruyor? Görebilir miyiz böylece Kuran üzerinde şüphe bulutları oluşturulmaya çalışılıyor.  Onun için bu tür konularda son derece dikkatli olmak lazım. Allah madem korumayı üstlenmiş Lafzı ile koruduysa korumuştur yoksa öbürü hikayedir. Bu bir; Mantık olarak da buna rahatlıkla karşı çıkarsınız. O nesh edilmiş ayet diye söyledikleri söz, koca koca adamlar bunu idda ederler; “Yaşlı bir kadınla yaşlı bir erkek zina ederlerse, onları elbette Recm edin.” Bir kere elbette kelimesi ne oluyor yani? Aynen yalan söyleyen bir adamın valla billa böyle diye yemin etmesi gibi bir şey Allah ın ayetinde böyle bir şey olmaz bir kere. Peki yaşlı erkekle yaşlı kadın, peki gençler yaparsa ne yapacaksın?  Bu neye delil getiriliyor? Evlilerin zinasına; yaşlılar muhakkak evli mi olacak? veya o yaşa kadar hiç evlenmemiş ise o kadın ve erkek ne olacak görüyor musunuz? Yani uydurmayı bile becerememişler insan biraz usturuplu yapar bu işi. Arapça da Şeyha kelimesi yok bir defa; Fasih Arapça da Şeyha yok Şeyh var. Zevc vardır ama zevce yoktur Fasih Arapça da, gerçi Araplar kullanırlar kendi aralarında Kuran ı Kerim de Fasih tir. Arı duru bir Arapça ile indirilmiştir. O zaman bu nedir? Siz aklınızı kullanın Allah Peygamberlere “Bana güvenin” demiyor, Vahiy gelirken melekler ile çevreyi sarıyor ki Peygamber emin olsun. O zaman biz de kafamızı çalıştırmak zorundayız değil mi? 36:06 Aksi taktirde bundan ibret almış olur muyuz?

İnsan kendisinin kıymetini bilmeli Allah sana bana birer peygamber elçi gönderiyor, bundan daha büyüğü olur mu? Bize ne kadar büyük değer veriyor. Şimdi şöyle bir düşünün eve gidiyorsunuz kapınız çalınıyor kaymakam bey beni gönderdi size. Mesela, “Cahit beye söyleyin onun çok güzel yumurtaları varmış o yumurtalardan bize üç koli göndersin” diye duysanız ne kadar memnun olursunuz değil mi? Bana kaymakam değer vermiş bir de şöyle olsa. “Cahit beye söyleyin benim şöyle bir işim var falanca yere gitsin de şöyle şöyle söylesin mesela gitsin Şile kaymakamına şunları söylesin” diye söyleseler o zaman çok daha büyük bir onur duyarsınız değil mi? Vali den gelse aynı şey o artık sizin havanız yürürken ayaklarınızın nereye bastığının farkına varamazsınız. Karşıdan kaymakam ın geldiğini görseniz bile artık ben Vali nin elçisiyim Kaymakam da kim oluyor? Diyebilirsiniz. Ya Cumhurbaşkanından gelirse iş değişir. Allah sana bir elçi gönderiyor ve büyük değer verdiğini belli ediyor 38:04…………Konuşmalar Anlaşılmadı……………………….38:20

Kuran Levh i Mahfuz da özel bir koruma altında; inerken korunuyor ve günümüze kadar ve kıyamete kadar korunacak. Onun dışında korunan bir şey var mı? Yok. 38:36 Öyleyse o konuda da son derece dikkat etmemiz lazım. Allah diğer kitapları korumamış; korumadığını da rahat anlıyoruz;  açıyoruz İncil i bakıyoruz ki İsa A.S. ın hemen arkasından birileri kendileri sözlerini oraya sokuşturmuş ve bugün İncil diye okuyorlar onu. Tabi bozulmamış İncil var bozulmamış Tevrat da var işte şu anda senin elindeki kitap O başka yok. Bozulmamış İncil de  O bozulmamış Tevrat da O (Kuran-I Kerim). Tevrat ı açıp okuduğunuz zaman Kuran ı Kerim de olan birçok şeyi orada görüyorsunuz. Ama Kuran da olduğu halde orada olmayanlar da oluyor. Bir de Kuran a taban tabana zıt şeyler var, Şimdi o zaman ne olur? Nesih kelimesi var ya Kuran ı Kerim de nesih kelimesinin anlamı neydi Türkçe de kopya kopya deniyor ya bugün nüsha çıkarmak, fotokopiyi aldım burada ne varsa aynısı buraya geliyor bir nüsha çıkarmak. Nüsha çıkardığın zaman eğer siz kendi yazdığınız bir kitabın yeni nüshasını yazarsanız ne yaparsınız? Eskiden olanların bir kısmını olduğu gibi yazarsınız, bazı bilgileri değiştirirsiniz edindiğiniz yeni bilgilerle değiştirirsiniz ondan sonra dersiniz ki gözden geçirilmiş son nüsha. Bunun manası nedir? Önceki nüshadan farkı var demektir: işte bu nesih bu son nüsha öncekileri nesih etmiştir. Cenabı Hakkın yanlış yapması diye bir şey olmaz, Allah u Teala  nın neshi nasıl oluyor? O kadar net olarak söylüyor ki,

Bakara 2/106 “Biz bir ayeti nesih edersek (nüshasını çıkarmak); ya da unutturmuş olursak (daha önceki peygamberlere verilmiş olabilir)” bakıyorsunuz Kuranda bir ayet var Tevrat da da yok İncil de de yok ama aslında vardı onlar orada; fakat unutuldu çıkarılmış ve de insanlar böyle bir ayetin olduğundan habersizler. Dolayısıyla Kuran ı Kerim de olan ayetlerin bir kısmı önceki kitaplarda olanların aynısı, bir kısmı da onlardan unutulmuş olan hükümlerdir.  O zaman ne yaparız? “…daha hayırlısını getiririz”  yani hafifletme yaparız. Mesela şöyle bakın:

 Nisa4/160 “…Yahudilerin yaptıkları zulümden dolayı, bir kısım temiz olan şeyleri onlara haram kıldık,” yasak koyduk bunları bunları yapmayacaksın; ceza olmak üzere.

En’am 6/146 “Yahudilere tırnaklı hayvanları haram kıldık, …” Sonra İsa A.S. geliyor, O diyor ki:

Ali İmran 3/50 “Ben size geldim, eskisini aynen tekrar ediyorum ama bir şey daha yapacağım size hara kılınan bazı şeyleri helal kılmaya geldim..” diyor bunu dedikten sonra, İncil de var, tıpkı İncil de En am Suresinin 145 inci Ayeti nin bir benzeri var. Nüsha çıkarma meselesi var ya bir benzeri var. İsa A.S. diyor ki: “Kan 44:43 Ölü hayvan eti, Allah tan başkası adına kesilenler dışında kiler size helal kılınmıştır diyor, orada domuz yok domuzu Paulus un çıkardığı söyleniyor ama ben bunu daha tespit edebilmiş değilim. Bir papazın ifadesinden görmüştüm Paulus bunu çıkarmıştır diye ama henüz o konuda yeterli bilgiye sahip değilim ama Paulus un çıkarmış olma ihtimali yüksek çünkü onu okuduğun zaman orada bir de domuz olması gerektiğini görüyorsun o da unutulmuş olabilir.

Şimdi o zaman onun mislini Cenabı Hak getiriyor Enam Suresinde; Enam 6/145 “De ki:Bana yapılan Vahiy de yiyen bir kişinin yemesi haram olan bir şey bulamıyorum, ölü olmuş ya da akan kan olmuş ya da domuz eti olmuş ya da Allah tan başkası adına yoldan çıkılarak kesilmiş olan hayvan bunlar olmuş başka onun dışında haram yok” Bunun bir mislini şimdi hafifletmeye bakın, Tevrat taki o ağır hüküm, İncil ne yapılmış? Hafifletmiş, o nesih Allahın kuralı; öteden beri geçerli İncilin Tevrat ı Nesih etmesi var orada. Peki Kuran ı Kerim de de bu ayetle ilgili nesih var;  onu aynen muhafaza etmek te nesih tir, çünkü Nüsha çıkarmak tır. Ama muhafaza ederken de orada unutulmuş olan domuz eti de buraya konmuş.

Bu bir nesih, bir şey de var ki, Tevrat ta var İncil de var ama Kuran ı Kerim de yok. Mesela Recim cezası: Zina edenlerin recim edilmesi Tevrat ta var; İncil de de var, İncilde şöyle var; Zina ettiklerini söyledikleri bir kadını getiriyorlar İsa A.S. a onu recim etmek için. Diyorlar ki yasa da (Tevrat) zina edenlerin recim edilmesi yazılıdır; öğretmen sen recim et diyorlar. O da )İsa A.S. diyor ki: “tamam ilk taşı içinizde günah işlememiş olan atsın.” Soru: “Zina etmemiş” ifadesi olabilir mi? Cevap (Abdülaziz Bayındır): Mantıken “zina etmemiş” ifadesi benim okuduğum kitapta yok da olabilir. Mantıken zina etmemiş ifadesi daha uygun ama benim okuduğum İncil de o yok ama senin dediğin olması mantıken daha uygun, çünkü o suçu işlememiş birisi atsın demek daha uygun. Neyse ya öyle ya böyle fakat yargı usulü açısından “günah işlememiş” ifadesi daha uygun çünkü şahidin şahitliğinin kabul edilebilmesi için güvenilir olması lazım. Günahkâr olan insanların şahitliği kabul edilmez. …Oradan hepsi teker teker çekiliyor hiç kimse kalmıyor, çünkü herkes kendini biliyor. Kadın tek başına kalınca İsa A.S. diyor ki: Hadi git kadın tevbe et ben de sana bir şey yapmıyorum diyor. Bu da gösteriyor ki İsa A.S. da recim cezasını aynen kabul etmiş. Sıra Peygamberimize geliyor; zina etmiş iki tane Yahudi getiriliyor Peygamberimize bu hususu Yahudiler biliyor, yani recim olayını biliyorlar Yahudiler, biliyorlar ki Muhammed SAV e hafifletici hüküm gelecek? Bu ceza hafifletilecek onun için diyorlar ki Maide suresine bakarsak; Maide 41 de Yahudiler gidin diyorlar zina edenlere Tevrat ta recim cezası var. Recm etmek istemiyorlar bu Peygambere gidin diyorlar çünkü biliyorlar ona hafifletici hükümler gelecek. Eğer recim in dışında bir hüküm verirse kabul edelim. Ama başka bir hüküm vermezse hemen çekin gidin. Peygamberimiz diyor ki onlara: “Tevrat ta zina edenlerin cezası nedir?” Çünkü Kuran ı Kerim de henüz bir hüküm indirilmemiş.

Allah u Teala ayette diyor ki;

Şura 42/13 “Allah Nuh a neyi emretmişse bu dinde de size o hükmü koymuştur,” yani devamlılık vardır bu dinde. O zaman bir peygamber için esas olan yeni bir hüküm indirilmedi ise önceki kitap ile hükmetmektir. Çünkü Allah o hükmü devam ettiriyor onunla. Zaten ben hiç daha önce görülmemiş bir insan değilim ki diyor daha önce de birçok peygamber geldi.

Diyor ki SAV ne var Tevrat ta? Diyorlar ki: Yüzlerini karartır eşeğe ters bindirir şehirde dolaştırırız?  Öyle mi? Diyor ki; Abdullah İbn i Selam; Ya rasul Allah Tevrat ı okusunlar.

Tevrat ın eğitiminin yapıldığı yere gidiyorlar bir enstitü oraya gidiyorlar; orada yemin verdiriyor tekrar yemin verdiriyor. Recim ile ilgili olan bölümü kapatıyorlar üstünü altını okuyorlar, Abdullah ibn i Selam; Yahudi Âlimlerinden kendisi Müslüman olmuş, SAV e diyor ki; söyleyin ellerini kaldırsınlar:  Ellerini kaldırınca recim ayeti gözüküyor. 52:34

Bunun hikayesini bize bir anlatın bakalım diyor SAV niye recim i bıraktınız? Diyorlar ki ya Muhammed, bizim eğer sıradan insanlar zina ederlerse ona recim uygulanıyordu ama itibarlı kişiler zina ettiği zaman uygulanmıyordu. Halk isyan etti orta noktada anlaştılar; dediler ki hiç kimseye bundan sonra recim uygulanmayacak yüzü karartılacak ve eşeğe ters bindirilip dolaştırılacak. Bu konuda da icma hasıl olmuş tabii. Bizde de geçen hafta okumadık mı? Şimdi peygamberimiz ne diyor o zaman hatırlıyor musun Yahya? “Ya Rabbi bunlar senin emrini öldürmüşler, onların öldürmelerinden sonra bu emri ilk önce ben tatbik ediyorum ve bu ikisini recim ediyorum” diyor Peygamberimiz SAV.

Peygamberimiz neye göre hüküm vermiş oldu? Tevrat a göre, sonra ayet geliyor diyor ki: Maide5/43 “Bu Yahudiler senin hakemliğine başvuruyorlar niye senin hakemliğine başvuruyorlar ki? Senin Peygamberliğine inanmadıklarını söylüyorlar neden sana geliyorlar?,…” bir üçkağıtçılık var orada, diyorlar ki yarın ahrette deriz ki peygamberin hükmünü uyguladık diye hafif cezayı uygulayacak. Madem inanmıyordunuz neden geldiniz Peygambere? “…Eğer Allah ın emrine uymak istiyorlarsa yanlarında Tevrat var orada da Allah ın hükmü var.” Burada Kuran ı Kerim recim in Allah ın hükmü olduğunu tastik etmiş oluyor, o zaman bir peygamberin başka bir ceza uygulaması mümkün olur mu? Zina eden Müslümanlara da aynı cezayı uygulamış Peygamber efendimiz. Sonra Kuran ı Kerim de ilk hüküm iniyor zina ile ilgili olarak.

Nisa 4/15 “Kadınlarınızda o fuhuş u işleyenler; içinizden dört şahit getirin onlara,  eğer şahitlik ederlerse onları evlerinde tutun. Ölüm onları gelip götürünceye kadar, evlerinde hapsedin ya da Allah onlar için bir yol açıncaya kadar.” Burada bir hafifletme var mı ev hapsi müebbet hapis nedir o? Ölüm cezasının bir hafif olanı nedir? Müebbet dir. İdam cezası verildi sonra müebbet e çevrildi, bu bir hafifletmedir. Ne yaptı Kuran ı Kerim? Tevrat taki İncil deki hükümleri Nesh etti. Neyle nesih etti? Daha hayırlısıyla, çünkü hafifletti ama orada kalmayacağını da söylüyor, devamı da var;

Nisa 4/16 “Bu suçu işleyen çiftler…” bu kadın için müebbet hapis erkek te var erkeğe hapis cezası yok. “…Kadına da erkeğe de ayrıca onlara eziyet edin” utanmıyor musun gibi… geleceksiniz eziyet edeceksiniz. Bazıları diyecek ki burada kadının aleyhine bir hüküm var. Yok kadının aleyhine değil düşünün, bir toplumda bu kadın zina etmiştir diye şahitlerle sabit olduktan sonra o kadın dışarıda dolaşacak olsa kötü ahlaklılar ne yapar?  O nun arkasında düşerler, bize yok mu demeye başlarlar. İşin gerçeği budur öyle diyecekler ve dolayısıyla o kadını rahatsız edecekler o kadın ev hapsine alınıyor ve korunmuş oluyor. Cezasını da çekmesi eziyet edilmesi lazım nedir o eziyet? Utanmıyor musun? Diye kınayacaksın ayıplayacaksın..

Erkeğe de eziyet de edeceksin kırbaçlama felan yok sadece eziyet edeceksin o da dışarıda çıkıp dolaşıyor şimdi falan adam zina etmiş öyle mi? Gidelim de şöyle Allah eziyet edin diyor Allah rızası için ona bir hakaret edelim… Utanmıyor musun? Diyeceksin milletin içerisinde yerin dibine girdik diyecek. Her rastlayan adama bir laf söyleyecek sürekli… Ama Allah u Teala Ayetin devamında diyor ki:

Nisa 4/16 “…İkisi de tevbe eder ve durumlarını düzeltirlerse bırakın artık” evin içerisinde o kadınla kaç kişi ilgilenir akşama kadar ev halkı, onlar da hemen öğrenirler kadın artık düzeldi o işleri bıraktı tövbekâr oldu artık konuşmaktan vazgeçerler. Ama dışarında sen kaç kişiye anlatacaksın bu adam tövbekar oldu diye öbürü üç dört ay sonra duya öğle mi ben bir gidip sevap kazanayım diye adama…. Dolayısıyla öbüründe aslında bir kayırma yok o adama da o toplum hapishane haline getiriliyor. Düşünebiliyor musunuz? Şimdiye doğru geliyoruz henüz gelmedik, hapis cezası bugün insanlığın gündemindeki en büyük sıkıntılardan birisidir. Bizim fıkıh kitaplarını açın bakın hiçbir yerde hapis cezası bulamazsınız. Bizim tarihimizde hapishaneler çok azdır çoğusu tutukevi dir. Hapis cezası yoktur tutuklama başka hapsetme başkadır. Tutuklama sadece hem sanığın korunmasına yöneliktir, hem de yargı sonuna kadar adama suçsuz olduğu halde yanlışlık olabilir hem de kaçmasına karşı bir önlemdir. Ama hapis cezası ayrı bir konu; bir kere bu konuda Müslümanların bütün dünyaya rehberlik etmesi lazım bir cümle olarak geçiştirelim. İleride ilim adamı olacak gençler var burada şimdiden önlemlerini alsınlar.  Böylece insanlığa büyük bir hizmet olur bu konu.

Şimdi tekrar ayete dönüyoruz Allah u Teala Diyor ki “…bunları hapsedin; ölünceye kadar ya da Allah onlara bir yol açıncaya kadar” bundan ne anladınız? Bir hafifletme daha anlıyor musunuz buradan? (İzleyici……..)(Abdülaziz Bayındır) Allah bir yol açıncaya kadar dan evlenmeyi mi anlıyorsun. Kadın zaten evliyse ne olacak? Bundan ne anlarsınız? Ayetler burada inmeye devam ediyor, ıslah oluncaya kadar eziyet hapis ölünceye kadar, ölünceye kadar ya da Allah bir yol açıncaya kadar. Tevbe ettiği zaman sadece eziyet kalkıyor o zaman yeni ayet inecek demektir; ondan sonra şu ayet iniyor,

Nur 24/2 “Zina eden erkek ve zina eden kadın; bunlardan her birine yüz değnek vurun…” Şimdi yüz değnek ömür boyu hapis cezasından hafif mi? Müebbet hapis artı eziyet cezasından hafif. Yüz değnek yarım saatte biter ne olacak? Acısı da iki gün sürsün. Öldürücü yerlerine vurmaz, onun bir usulü var ölüm söz konusu değil orada. Bu müebbet hapis ve eziyetten hafif bir ceza, erkeğin dışarıda gördüğü eziyet ile yüz değneği karşılaştırırsak hangisi hafif? Her rastlayan Allah rızası için adama hakaret edecek, yüz değnek yedi mi bitecek iş. Bundan başka bir ceza daha var tabii, Zina eden erkek ve kadınların namuslu erkek ve kadınlarla evlenmesi de haram.

Nur 24/3 “Zina eden bir erkek ancak kendisi gibi zina eden bir kadın ya da bir müşrik kadın ile evlenebilir, Zina eden kadını da kendisi gibi zina etmiş olan bir erkek ya da bir müşrik nikâhlayabilir, bu namuslu müminlere haramdır.” Cezalarını çektikten sonra bile evlenemiyorlar.  Bu ceza her zaman için geçerlidir de Allah ın emrine uyup uymamak hürriyeti var herkes cehenneme gidebilir, ondan dolayı cennete gitmek isteyenler içindir bu emirler. Allah ın koyduğu ceza bu. (izleyici) Zina etmeyen bir erkek zina eden bir kadınla evlenemez? (Abdülaziz Bayındır) Zina eden bir kadınla zina etmeyen bir kadın evlenemez, ama tevbe ederse hariç. Çünkü o ayetin devamında;

Nur 24/5 “Bundan sonra tevbe edip de durumlarını düzeltmişler ise onlar başka.” Her zaman için bir çıkış kapısı var. Şimdi bu kitaplar arasındaki insidamı da gördük değil mi net olarak. Kuran ı kerim in önceki kitapları Nesh etme meselesi de var, nesih dediğimiz zaman hep şöyle anlaşılır; bir ayeti değiştirmek. Değil nesih in büyük bir bölümü önceki kitaplarda bulunan ayetlerin aynen devamıdır. Bir kısmı da hafifletilerek nakledilmesidir. Bir kısmı da önceki kitaplarda olduğu halde zamanla unutulmuş olan hükümlerin Kuran a konmasıdır. O zaman Kuran ı Kerim ne oluyor? Sağlam bir İncil sağlam bir Tevrat ve sağlam bir Kuran. Unutulmuş pek çok hüküm de burada var, bir çok ağır hüküm de hafifletilmiş olarak buraya konmuş. Böylece İncil ve Tevrat da korunmuş oluyor aynı zamanda Kuran ın içinde. O zaman da bir Yahudi Kuran okuduğu zaman kendisini burada bulacaktır. Bir Hıristiyan da kendisini burada bulacaktır. Bir ateist de Kuran okuduğu zaman kendisini burada bulacaktır. Çünkü onun her gün okunduğu kainat ayetleri burada var. Dış dünyada gördüklerini burada da görecek ondan dolayı hep şunu görürsünüz, mesela bu şirk ile ilgili konuları hep anlatırız, derler ki zaten ben bunu kabul etmiyorum ki, çünkü fıtrat reddediyor. Zaten böyle düşünüyorum diyorlar, fıtrat onu gerektiriyor. Doğru söylerler gerçekten, doğrusu bu derler ondan dolayı her insan Kuran okuduğu zaman orada kendisini bulur doğruyu bulur tatmin olur içi rahatlar içine yatar her şey ondan dolayı da Allah u Teala ne demiştir?

Rad 13/28 “…Şunu çok iyi bilin, kalpler Allah ın zikri ile yatışır (mutmain olur doyar) huzur bulur.” Allah ın zikri dediğimiz tespih çekmek değildir Allah ın kitabıdır. Sizi rahat ettirecek olan bunlardır çünkü doğru bilgiler buradadır. Korunmuş olanlar buradadır, dütün diğerleri onlarda Allah u Teala nın bir koruması yoktur o zaman o korunmamış olanları korunmuş olan ile değerlendirmek zorundayız. Korunmuş olan ile birlikte değerlendirirsek şeytanların katmış oldukları fitneleri fesatları ayıklamamız mümkün olur.

01:09:10 Şimdi bir örnek olsun dersimize korunmuş korunmamış meselesine bazı şeyler katacağız,

Necm 53/3-4 “O kendi arzusu ile konuşmaz, O nun yaptığı konuşmalar kendisine olanVahiy dir,” yani Kuran ile ilgili olanlar, geçen hafta detay söylemiştik hadisler değil, niye öyle diyoruz?

Necm 53/4-7 “…Ona bunu o güçlü olan Cebrail öğretmiştir, kişilikli olan Cebrail güçlü, doğruldu O (Muhammed A.S.) en yüksek ufuktaydı, (Hira mağarasında)

Necm 53/10 “Allah ın kuluna Allah ın kendisine Vahiy ettiğini Vahiy etti (Allah Cebraile Vahyetti Cebrail de Allah ın kulu Muhammed SAV e vahyetti) ”

Necm 53/11-12 “ Kalp gördüğünü yalanlamadı, şimdi siz O nun gördüğü şey konusunda, O nu yalanlıyor musunuz?

Necm 53/13 “Cebrail i bir başka inişinde de görmüştü Muhammed A.S. kendi asıl heyeti ile (kendi yapısıyla) Sidretil Münteha nın yanında.”

Sidre-i Münteha miraç olayını anlatıyor. İsra Suresinde diyor ki Allah u Teala;

İsra 17/1 “Ayetlerimizden ona gösterelim diye, Bir gecede kulunu Mescid i Haram dan Mescid i Aksa ya götüren Allah u Teala bütün noksanlıklardan uzaktır.”

Mescid i Aksa dediğiniz zaman aklınıza gelen ne? Bugünkü Kudüs teki bir mescit. Onu örnek vermiş olacağız korunan bilgi ile korunmayan bilgi nedir?

Mescid i Haram dan Mescid i Aksa ya niçin götürmüş Allah u Teala Peygamberimizi? “Ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye” Hangi ayetlerini gösterdi Kudüs te Allah u Teala Peygamberimize? Böyle bir şey yok…

Peygamberlere namaz kıldırdığı rivayeti ayet olmaz, ayet başka bir olaydır. Hacer i Muallak ta herkes görüyor, o da sağlam bir iddia da değil yani. Kuran ı Kerim de olması lazım peygamberimizin gördüğü ayetler, diyor ki Allah u Teala:

Necm 53/13-14 “Muhammed Cebrail i gördü, bir başka inişinde, Sidret ul Munteha nın yanında,” Sidretul munteha en son noktada yedinci kat sema da bulunan bir ağaç,

Necm 53/15 “O Sidret ul Munteha nın yanında Cennet ul meava var.”

…Meava cenneti var, işte Allah ın ayetlerinden bir ayet.

Necm 53/16 “O gün o sidreyi bürüyen bürümüştü”

Necm 53/17 “Göz kaymadı da aşırıya da kaçmadı” Peki peygamberimiz orada rüya halinde midir? Kendi vücudu ile mi oradadır, rüyada basar kelimesi istedi şuraya bakmadı buraya bakmadı şunu yapmadı ifadesi kullanılabilir mi? Kullanılmaz o zaman vücudu ile gitmiş oraya. Gayet açık değil mi?

Necm 53/18 “Rabbinin en büyük ayetlerinden gördü,”  Mescidi haram dan Mescid i Aksa ya bir gecede götüren Allah ın eksiği kusuru yoktur. Neden? Ayetlerimizden göstermek için. Asıl gaye bu. Ayetleri nerede göstermiş? O zaman Mescid i Aksa nerede olması lazım? Sidret Ül Münteha da olması lazım. En uzak mescit.

Beyti Maktis ile ilgili bilgileri kısaca Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisinden okuyalım.

01:15:20—01:21:35

Şimdi Müslümanlar Kudüs ü fethedinceye kadar, Mescit i Aksa diye bildiğimiz, (Beyti Maktis) bir bina yok. Sadece yıkılmış bir duvar var, yani Süleyman A.S. ın mabedinden kalma, batı duvarının bir kısmı kalmış. O duvarı da ağlama duvarı olarak hala kullanılıyor.

Daha sonra, Hz Ömer bir mescid yaptırıyor orada ama Beyti Maktis in olduğu yerde yaptırmıyor, Kudüs te Müslümanlar namaz kılsınlar diye bir mescit yaptırıyor, O Muallak taşı da mescidin arka tarafında alarak yaptırıyor, Bugün hala Süleyman Mabedi, adına Beyt i Maktis denilen yerde bir bina yok. Bugüne kadar hala o Süleyman mabedi yapılmış değil. MS 70 de yıkılmış orası halen yapılmış değil. Hz Ömer Kudüs ü fethettiği zaman O Hacer i Muallak denen yer çöplük haline getirilmiş Yahudiler tarafından, çöp döküyorlarmış oraya şimdi, bizim Buhari de Peygamberimizin bu İsra ve miraç olayı ile ilgili iki tane rivayet var. Buhari bizim en önemli hadis kitabımız değil mi? Onlardan bir tanesi Kuran ı Kerim e uygun olarak; Peygamber SAV Mescidi Haram da iken bir gece Allah u Teala tarafından göğe, Mescidi Aksa ya en uzak Sidret ul Munteha da bulunan daha önceki derlerimizde Tur suresinde okurken Beyt i Mamur olarak geçen oraya kadar götürülüyor, açıkça bildiriliyor Sidret ul Munteha. Ayetleri orada gördü, çünkü Mescidi Aksa ya gitmesinin sebebi Allah ın ayetlerini görmesi idi. Oraya kadar şunun için gittim dediyseniz,  son noktadır orası bu ayetleri de orada gördüğünü bildiriyor Allah. Dolayısıyla bu olayın Kudüs ile herhangi bir alakası yok ama şimdi göreceğiz hepiniz de bilirsiniz, anlatılan şu: Peygamberimiz geldi, “Ben gittim Kudüs e orada Mescidi Aksa da  namaz kıldırdım, diye söyleyince ne yapmış müşrikler inanmamışlar: Mescidi Aksa yı tarif et demişler o zaman Allah onu göz önüne getirmiş camlarını anlatmış kapısını anlatmış Burak ı kapıya da bağlattırıyorlar falan…

Yahu kardeşim böyle bir şey yok. Böyle bir bina yok, şimdi İslam alemi açın kitapları İsra Kuran ı Kerimle sahip, Miraç hadisler ile sabit diyorlar. İkisi de Kuran ile sabit kardeşim. Niye ayetleri birbirinden ayırırsınız? Bundan daha açık olur mu? “Ayetlerimizi göstermek için Onu Mescidi Aksa ya kadar götürdük” O mescidin altında Beyti Mamur olduğunu bir başka yerde bildiriyor Allah C.C. Peygamberimiz de bildiriyor.

“Orada Rabbinin en büyük ayetlerini gördü” diyor Sidretül Münteha nın yanında gördü diyor. Daha sen ne karıştırıyorsun sağı solu?

Bugün de hala yok bizim kastettiğimiz yerde bu gün de bir bina yok. “Mescidi Aksa” diye bir Mabet yok. Bu gün insanların Mescid i Aksa dedikleri bir bina var ama ne zaman yapılmış o? Abdülmelik Bin Mervan yaptırmış. Hicri 92 yılında Abdülmelik Bin Mervan yaptırmış yani çok sonra. Müslümanların Mescidi Aksa dedikleri yer orası O Beyt i Maktis olduğu söylenen yer değil başka bir yerde O. Burak Cennet den geliyor sonra kapıya bağlıyor? Bunu şunun için size söylüyorum Allah ın koruduğu bir kenarda bakın bütün bilgileri ne kadar net veriyor.  Hem İsra yı hem Miraç ı veriyor hiç şüpheye yer vermeyecek şekilde, ama Allah ın korumadığı bizim bir numaralı hadis kitabı olarak kabul ettiğimiz Buhari de durum ne? Şimdi O İki rivayeti de Yahya Okusun dinleyin. Aynı yerde peşpeşe geçiyor biri doğru ise diğeri mutlaka yanlış.

01:27:10——–01:30:00 Burada birinci rivayet bu, birinci rivayette Kudüs yok. Peygamber efendimiz direk göklere çıkıyor, Beyt i Mamur a kadar çıkıyor göreceklerini görüyor. Cenneti görüyor, birtakım hadisler var bu konuyla ilgili Cehennemi gördüğüne dair de hadisler var orada Allah ın büyük ayetlerini görüyor dolayısıyla bu tamam Kuran-ı Kerim e uygun bir rivayet. Şimdi öbür rivayeti okuyacak aynı kitaptan. Aynı hadis kitabından;

(Yahya Şenol)“İbn-i Abbas Hz Peygamberin Harem i şerif te yalanlanma endişesi içinde, ayrı bir yerde ve üzüntülü bir halde olduğundan söz etmiş ve şöyle demiştir:”

(Abdülaziz Bayındır) İbn i Abbas kaç yaşındaydı Peygamber efendimiz vefat ettiğinde? 13 yaşındaydı; peki bu olay miraç olayı ne zaman oldu? En fazla İbn i Abbas bir yaşında olur o zaman. Şimdi bir yaşında çocuğun söyleyebileceği şey mi bunlar oku bakalım orayı….

01:31:29——Şimdi bakın Mescid i Aksa Kelimesi Beyt i Maktis e döndü, Beyt i Maktis Süleyman Mabedinin adı, ama Mescidi Aksa en uzak mescit demek, bir yaşındaki çocuğun nakli oluyor bu——Bak gece vakti bu olay gece vakti oluyor gece vakti kervan arıyorlarmış——01:36:50

Arkadaşlar gördünüz; dersimizi de bağlamış olalım; bizim bütün çalışmalarımızda dikkat ettiğimiz O. Buradan çok farklı şeyler duyuyorsunuz, farklı şeyler duymanızın sebebi tıpkı burada olduğu gibi bir konuyu Kuran ayetleri ile sonuca vardırıyoruz, madem Allah u Teala diyor ki,

Maide 5/3 “…Ben sizin dininizi tamamladım, sizin dininizi olgunlaştırdım, size olan nimetimi tamamladım, sizin için din olarak bu İslama razı oldum” diyor. Tamamladım dediğine göre her şey Kuran da olmalı, gerçekten de her şey en detaylı şekliyle Kuran da var. Siz tutar da İsra suresinin ayeti ile Necm suresinin ayetlerini birbirinden ayırırsanız; İslam Aleminde yaygın olan inanca gidersiniz. Dersiniz ki İsra Kuran ile sabit Miraç hadis ile sabit dersiniz. Kardeşim; Necm suresini okuduk Miraç olayını Kuran ı Kerim mi daha geniş anlattı hadis mi? Ama siz orayı Kuran dan hallettiğiniz zaman, gelen rivayetleri de Kuran i Kerim e göre değerlendirdiğiniz zaman uydurma rivayetlerden kurtuluyorsunuz. Çünkü Kuran ı Kerim e bakarsanız Mescid i Aksa nın Kudüs teki mescid olmasına en küçük bir ihtimal yok. Buhari de ve diğer hadis kitaplarında Peygamberimizin karşısına mescit geldi ve saydı, .. Pencereleri saydı kapısını saydı vs. Bu rivayeti okuyan bir tarihçi demez mi ki Kudüs te böyle bir mescit zaten yoktu bunlar saçmalıyorlar diyecek.

Diğer dinlerde olduğu gibi yalanlarla insanları kandırıyorlar diyecek değil mi? Siz dini hadisler üzerine bina ederseniz öyle olacak. Geçen hafta da  bunu detaylı olarak anlattık.

Dini Kuran üzerine bina ederseniz, hadislerdeki bu yanılgılardan kurtulursunuz. Efendim Buhari rivayet etmiş kim rivayet ederse etsin. Kardeşim bana ne Allah sadece Kuran ı Korumuş başkasını değil. Bugün siz kendinizi bir an için bir Hıristiyan kabul edin olayı anlamak için öyle düşünün kendinizi. Efendim İncil de var, dediğiniz zaman sizin açınızdan önemli bir ifadedir öyle değil mi? Ama düşünmek lazım ki o İncil in içerisine bir sürü adamlar laflarını sokuşturmuşlar. Fakat Kuran a sokuşturamamışlar İncil korunmamış kitap olduğu için İncil e sokuşturmuşlar. Peki o zaman bizim korunmamış olan hadis kitaplarına neden sokuşturmasınlar?

Kayseri de bir toplantımız vardı İlahiyat fakültelerinin öğretim üyelerin birlikte katıldığı bir toplantı idi diyanet işleri başkanı da baştan sona kadar toplantıya katıldı; güzel bir toplantı oldu. Orada biz de epey konuşmalar yaptık, dedim ki arkadaşlar biz burada Hıristiyanları ya da Yahudileri tenkit etsek çok rahat konuşabiliyoruz, ama Müslümanları tenkit etmeye kalktığımız zaman herkesin damarları kabarıyor herkes büyük bir savunmaya geçiyor. Başkası yapar ama bizim babamız yapmaz. Bundan vazgeçmemiz lazım, dolayısıyla korunmuş olan sadece Kuran ı Kerim dir. Peygamberimizin sünneti çok önemlidir ama işte gördünüz aynı konuda birbirini nesheden iki rivayet en güvenilir hadis kitabında geçiyor, biri doğru ise diğeri yanlış. Hangisi doğru olduğunu Kuran ile bulduğunuz zaman diyor ki Ayet i Kerime; “ “Peygamber orada Allah ın en büyük ayetlerini gördü”  bunu burada görünce peygamberimizin orada ben Cenneti gördüm Cehennemi gördüm ifadelerinin doğru olabileceğini buradan anlarsınız. O zaman da onu rahat rahat dinlersiniz ama yine zihninizde bir soru işareti olur bunun içerisine de birileri bir şeyler katmış olabilir bunu ben yine Kuran ı Kerim e karşılaştırayım demek şartı ile dinlersniz. Ozaman da fark ortaya çıkar. Bizim çalışmalarımızda ortaya çıkan sonuçlar diğer bütün mezheplerin söylediklerinden farklı oluyor. İşte İsra ve Miraç olayları birbirinden ayrı olaylar değildir diye net bir şekilde ortaya çıktı. Bütün mezhepler İsra ayrı, Miraç ayrı diyorlar. O zaman bu değildir sözü bizim sözümüz mü oluyor yoksa Kuran ı Kerim in hükmü mü oluyor? Kuran hükmü oluyor değil mi. BİTTİ

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
2 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
3 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
4 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
5 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
6 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
7 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
10 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
11 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
12 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
13 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
14 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
15 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
16 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
18 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
19 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
20 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
23 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
24 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
25 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
26 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
27 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
28 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
31 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
32 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
33 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
34 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
35 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
36 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
37 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
38 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
39 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
40 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
41 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
42 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
43 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
44 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
45 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
48 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
49 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
50 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
52 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
53 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
54 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
56 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
57 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
58 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
59 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
61 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
62 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
63 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
65 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
66 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
67 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
70 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
71 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
72 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
73 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
74 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
75 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
76 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
77 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
78 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
81 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
82 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
83 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
84 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
85 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
86 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
87 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
89 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
90 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
91 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
92 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
93 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
94 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
95 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
96 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
97 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
98 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
99 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
100 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
101 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
102 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
103 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
104 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
105 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
107 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
108 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
109 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
111 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
112 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
113 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
115 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
116 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
117 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
118 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
120 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
121 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
122 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
123 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
124 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
125 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
126 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
127 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
128 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
129 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
148 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
156 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
164 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
165 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
168 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
169 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
182 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
183 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
210 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
211 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
226 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
228 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
229 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
230 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
244 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
245 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
248 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
252 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
253 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
260 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
287 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
290 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
291 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
292 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
293 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
294 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
295 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
296 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
297 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
298 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
299 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
300 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
301 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
302 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
303 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
304 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
305 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
306 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
307 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
308 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
309 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
310 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
311 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
312 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
313 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
314 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
315 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
316 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
317 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
318 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
319 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
320 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
321 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
322 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
323 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
324 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
325 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
326 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
327 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
328 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
329 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
330 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
331 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
332 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
333 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
334 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
335 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
336 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
337 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
338 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
339 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
340 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
341 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
342 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
343 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
344 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
345 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
346 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
347 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
348 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
349 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
350 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
351 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
352 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
353 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
354 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
355 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
356 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
357 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
358 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
359 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
360 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
361 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
362 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
363 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
364 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
365 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
366 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
367 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
368 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
369 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
370 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
371 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
372 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
373 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
374 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
375 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
376 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
377 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
378 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
379 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
380 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
381 İcma 11 Ekim 2016
382 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
383 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
384 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
385 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
386 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
387 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
388 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
389 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
390 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
391 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
392 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
393 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
394 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
395 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
396 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
397 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
398 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
399 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
400 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
401 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
402 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
403 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
404 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
405 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
406 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
408 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
409 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
410 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
412 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
413 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
414 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
416 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
417 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
418 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
419 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
421 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
422 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
423 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
424 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
425 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
426 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
427 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
430 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
431 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
432 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
433 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
434 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
435 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
436 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
437 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
438 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
439 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
440 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
441 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
442 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
443 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
444 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
445 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
446 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
448 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
449 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
450 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
451 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
452 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
453 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
454 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
455 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
457 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
458 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
459 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
461 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
462 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
463 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
466 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
467 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
468 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
470 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
471 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
472 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
473 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
474 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
475 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
476 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
477 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
478 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
479 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
480 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
481 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
482 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
483 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
484 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
485 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
486 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
487 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
488 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
490 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
491 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
492 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
493 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
494 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
495 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
496 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
497 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
498 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
499 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
500 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
502 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
503 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
504 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
505 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
506 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
507 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
508 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
509 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
510 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
511 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
512 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
513 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
514 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
516 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
517 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
518 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
520 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
521 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
522 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
523 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
524 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
525 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
526 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
527 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
528 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
529 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
530 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
531 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
532 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
533 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
534 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
535 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
536 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
537 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
538 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
539 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
540 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
541 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
544 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
545 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
546 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
547 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
548 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
549 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
550 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
551 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
552 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
553 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
554 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
555 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
556 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
557 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
558 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
559 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
560 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
561 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
562 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
563 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
564 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
565 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
566 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
567 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
568 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
569 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
570 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
571 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
572 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
573 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
574 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
576 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
577 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
578 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
579 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
580 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
581 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
582 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
583 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
584 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
585 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
586 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
587 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
588 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
589 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
590 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
591 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
592 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
593 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
594 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
595 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
596 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
597 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
598 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
599 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
600 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
601 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
602 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
603 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
604 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
605 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
607 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
608 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
609 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
610 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
611 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
612 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
613 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
614 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
615 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
616 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
617 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
618 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
620 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
621 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
622 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
623 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
624 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
625 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
626 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
627 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
628 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
629 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
630 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
631 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
632 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
633 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
634 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
637 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
638 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
639 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
640 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
641 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
642 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
643 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
644 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
645 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
646 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
647 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
648 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
649 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
650 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
651 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
652 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
653 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
654 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
655 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
656 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
658 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
659 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
660 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
661 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
662 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
663 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
664 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
665 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
666 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
667 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
669 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
671 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
672 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
673 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
674 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
675 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
676 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
677 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
678 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
679 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
680 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
681 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
682 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
683 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
684 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
685 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
686 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
687 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
689 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
690 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
691 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
694 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
695 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
696 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
697 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
698 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
700 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
701 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
702 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
703 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
704 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
705 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
706 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
707 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
708 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
709 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
710 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
711 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
712 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
713 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
714 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
715 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
716 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
717 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
718 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
719 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
720 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
721 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
722 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
723 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
724 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
725 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
726 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
727 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
728 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
729 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
730 Hac 11 Kasım 2008
731 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
732 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
733 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
734 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
735 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
736 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
737 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
738 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
739 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
740 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
741 Oruç 26 Ağustos 2008
742 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
743 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
744 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
745 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
746 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
747 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
748 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
749 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
750 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
751 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
752 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
753 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
754 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
755 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
756 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
757 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
758 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
759 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
760 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
761 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
762 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
763 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
764 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
765 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
766 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
767 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
768 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
769 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
770 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
771 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
772 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
773 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
774 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
775 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
776 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
777 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
778 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
779 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
780 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
781 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
782 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
783 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
784 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
785 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
786 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
787 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
788 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
789 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
790 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
791 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
792 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
793 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
794 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
795 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
796 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
797 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
798 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
799 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
800 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
801 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
802 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
803 Mearic Suresi 27 Mart 2007
804 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
805 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
806 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
807 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
808 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
809 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
810 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
811 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
812 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
813 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
814 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
815 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
816 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
817 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
818 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
819 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
820 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
821 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
822 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
823 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
824 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
825 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
826 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
827 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
828 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
829 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
830 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
831 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
832 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
833 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
834 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
835 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
836 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
837 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
838 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
839 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
840 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
841 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
842 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
843 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
844 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
845 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
846 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
847 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
848 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
849 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
850 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
851 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
852 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
853 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
854 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
855 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
856 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
857 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
858 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
859 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
860 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
861 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
862 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
863 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
864 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
865 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
866 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
867 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
868 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
869 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
870 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
871 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
872 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
873 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
874 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
875 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
876 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
877 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
878 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
879 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
880 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
881 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
882 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
883 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
884 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
885 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
886 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
887 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
888 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
889 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
890 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
891 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
892 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
893 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
894 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
895 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
896 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
897 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
898 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
899 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
900 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
901 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
902 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
903 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
904 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
905 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
906 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
907 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
908 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
909 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
910 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın