Kur’an ve Sünnete Göre Kurban

18 Ocak 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Önümüzde biliyorsunuz kurban bayramı var. Her sene olduğu gibi bu sene de kurban bayramı öncesinde kurban ile ilgili çeşitli görüşler, öneriler ortaya çıkıyor. Bazıları farz diyor, bazıları böyle bir ibadet yoktur diyor. Bazıları sünnet diyor, bazıları da vacip diyor. Dolayısıyla bu konuyu kuranı kerimde ve sünnette, bir de mezhepler açısından ortaya koymak gerekiyor. Bu akşam inşallah onu yapmaya çalışacağız.

Peygamberimiz(sav)’in bir hadisi var. Diyor ki; kurban kesiniz zira o babanız İbrahim’in sünnetidir. Babamız İbrahim(as)’ın sünneti nasıl oluşmuş, nedir, bir ona bakalım. Yani sünnet kelimesinin anlamı burada bizim bildiğimiz sünnet değil. Yani İbrahim(as)’ın koyduğu yoldur. O da kendiliğinden koymaz. O da bir peygamber olduğu için AllahTeala’nın İbrahim(as) vasıtasıyla koyduğu bir ibadet türü demektir. Şimdi kuranı kerimin 37.suresi olan Saffat suresinin 99.ayetinden itibaren okuyalım.(HOCA 101 dedi ama doğrusu 99). Burada İbrahim(as), bu ayetten önceki bölümlerde putpetestlerin putlarıyla dalga geçtiği anlatılıyor. Sonra onlara darbe vurduğu ve onlarla alay ettiği, putları kırdığı. Bunun üzerine İbrahim(as)’ı yakmak istedikleri, onunla ilgili ayetler var. Sonra da İbrahim(as) oradan uzaklaştı, bulunduğu bölgeden uzaklaştı, dedi ki; “ve kale inni zahibun ila rabbi seyehdin: ben Rabbime gidiyorum”. Yani AllahTeala’nın istediği tarafa doğru gidiyorum. O bana yolumu gösterecektir. Sonra da dua ediyor “rabbi heb li mines salihin: ya Rabbi bana iyilerden hibe et”(SAFFAT 100). Yani iyi bir evlat nasib et diye dua ediyor. “Fe beşşernahu gulamin halim: ona yumuşak huylu bir erkek çocuğunu müjdeledik”(SAFFAT 101). “Fe lemma belega maehus sa’ye: o büyüdü, onunla beraber koşacak yaşa geldi”. “Kale ya buneyye enni era fil menami inni ezbehuke: dedi ki; yavrucuğum ben rüyada görüyorum, ben seni kesiyorum”. “Fenzur maza tera: bak bakalım sen buna ne dersin, senin görüşün nedir?”. “Kale ya ebetif’al ma tu’meru: dedi ki; babacığım, sana ne emredilmişse onu yerine getir” Sana emredileni yerine getir dedi. “Seteciduni inşaallahu mines sabirin: inşallah beni sabredenlerden bulacaksın”(SAFFAT 102). Yani beni kesmen emrediliyorsa, buyur kes. Ben buna karşı direnmeyeceğim, göreceksin sabırlı olacağım.

“Fe lemma eslema ve tellehu lil cebin: ikiside C.Hakka teslim oldular”(SAFFAT 103). İbrahim(as), bir tek evladı var, onu kesecek. İsmail(as) da kesilecek. Bir tane canı var orada onu verecek işte. İkidi de C.Hakka teslim oldular orada, tamamen Allah rızası için bunu yapıyorlar.

“Ve nadeynahu en ya İbrahim”. “Fe lemma eslema ve tellehu lil cebin” o kısmı atladık değil mi? “Tellehu lil cebin: İbrahim(as) onu alnı üzerine yatırdı”. Herhade görmesin diye o bıçağı.

“Ve nadeynahu” artık kesiyor. Herhangi bir şey yok. Kendi vazifesini yerine geririyor.

“Vebadeynahu en ya İbrahim: Ona seslendik; ey İbrahim diye”(SAFFAT 104).

“Kad saddakter ru’ya: o gördüğünü tasdik ettin”. Yani o rüyada olanı yerine getirdin. Sen doğruluğunu göstrierdin. Sen yapacağını yaptın.

“İnna kezalike neczil muhsinin: biz iyileri, samimi davrananları işte böylece mükafatlandıracağız”(SAFFAT 105). Şimdi bak bakalım sana ne mükafat geliyor.

“İnne haza le huvel belaul mubin: işte bu varya senin içerisinde bulnduğun, o gerçekten apaçık bir imtihan, yıpratıcı bir imtihandır”(SAFFAT 106). Yani buna herkes dayanamaz. Çok ağır bir imtihandan geçtin.

“Ve fedeynahu bi zıbhın azim: İsmail’in yerine kan bedeli olmak üzere ona büyük bir kurbanlık hayvan verdik”(SAFFAT 107). Böylece İbrahim(as) o kurbanlığı kesti, oğlu da kurtulmuş oldu. Her ikiside C.Hakkın yaptığı imtihanı kazanmış oldular.

“Ve terekna aleyhi fil ahırin: sonradan gelenler içerisinde insanları İbrahim’in bu yolu üzere bıraktık”(SAFFAT 108).

Şimdi, hadiste okuduğumuzu tekrar hatırlatalım. Peygambergamberimiz diyor ki; kurban kesin, çünkü o babanız İbrahim’in sünnetidir. Şimdi İbrahim(as) ne yaptı? Kurban kesti. Tabi çocuğunun yerine kesti ama sünnet olan: çocuğu kesmek değil, onun koyfuğu yol: bir kurbanlık hayvanı kesmek. Şimdi teşrik tekbirleri alınır biliyorsunuz. Kurban bayramının arefesinde sabah namazından itibaren başlar. Ki yarın arefedir, sabah namazından itibaren başlayacağız Allah izin verirse. Namazların arkasından teşrik tekbirleri. Yani teşrik: doğuş anlamına geliyor. Rivayetler sahih ise bilen arkadaşlar söylesinler. Şöyle biliyorum ben rivayeti: o kurbanlık Cebrail(as) tarafından getiriliyor. İbrahim(as) oğlunu yatırmış tam kesmek üzere, Cebrail(as) sesleniyor yukarıdan. “Allahu ekber Allhu ekber” diye. Aşağıdan tabi İbrahim(as) kafayı kaldırıyor. Onu görünce kesme işini bırakıyor. “La ilahe illallahu vallahu ekber” ondan sonra herhalde ikisi birlikte zannediyorum. Şimdi tam net olarak aklımda değil. “Allahu ekber ve lil lahil hamd”diyorlar. Çünkü artık problem bitti. İşte bunun bir devamı olarak teşrik tekbirlerinin o günlerde alındığı şeklinde biliyorum. Bu rivayetleri hatırlıyormusunuz? O şekilde nibiliyorum. Ama ne derece sahih

Katılımcı: 11:09-11:19 duyulmuyor.

  1. Bayındır: Yok. Onlar uydurmadır. Uydurma kısımlarını boş ver. Esas kalıcı olan kısımları. Çok şeyler söylettirir de bıçağın vazifesi kesmektir. Şimdi yani burada “Allahu ekber, Allahu ekber la ilahe illalla hu vallahu ekber Allahu ekber ve lil lahil hamd”. Allahu ekber: Allah en büyüktür. Allah en büyüktür. Allah’tan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür. Allah en büyüktür. Hamd ona mahsustur. Yani Allah neyi yaparsa en güzelini yapar.

Katılmcı: Ateşin vazifesi yakmak değil mi?

  1. Bayındır: Ateşin vazifesi yakmaktır elbette. C. Hakk ateşe yakmama emri verinceye kadar yakmaktır. Ama bıçağa Allah’ın öyle bir emir verdiğine dair bir şey bilmiyoruz. Tamam mı. Elimizde bir delil olmadan aksini söyleyemeyiz. Bıçak keser, bu sünnetullahtır. Ama C.Hakk kesmeme emri vermişse kesmez. Allah’ın öyle bir emir verdiğine dair elimizde bir rivayet yok. O insanların hayallerinde uydurulan şeylerdir. Aksi sabit olncaya kadar her şey kendi vazifesini yapar.

Katılımcı: 12:50-12:59 duyulmuyor.

  1. Bayındıf: Hanefi mezhebinde teşrik tekbirleri 23 vakit alınır. Beş vakit arefe günü. Beş de bayramın birinci günü, etti 10. İkünci günü 15. Üçüncü günü 20. Dördüncü günü ikindiye kadar 23. Tabi farklı görüşler de var. Bayramın birinci günü biter şeklünde de görüşler var. Ama Hanefi mezhebinde yerleşik olan bu. Namazların arkasından teşrik tekbirleri alınıyor.

Şimdi, bundan sonra da bir de Hac suresini açın. Kuranı kerimin 22. suresi. Gene İbrahim(as)’dan kalan. Hac ibadetini de biz İbrahim(as)’dan C.Hakkın ona gösterdiği şekilde yapıyoruz. 26.ayetten itibaren okuyacağız.

“Ve iz bevve’na li İbrahime mekanel beyt” İbrahim için o beytin yerine bir şey koydurmuştuk. Bir bina koydurmuştuk, bir sığınak oluşturmuştuk. Beytin yeri ne oluyor? Kabe. Hangi beytin yeri? Adem(as) tarafından yapılmış olan. “İnne evvele beytin vudia lin nas lellezi bekkete mubareken ve huden lil alemin: insanlar için konmuş olan ilk beyt elbetteki Mekke’de olandır”(ALİ İMRAN 96). İlk beyti kim yaptırmış olur normal olarak? İlk insan yaptırır değil mi, başka kim yaptıracak. İnsanlara ibadet için. Daha sonra zamanla, işte Nuh tufanında yeri kaybolmuş. İbrahim(as) o beytin yerine AllahTeala’nın emriyle bir beyt yaptırmış. İsmail(as) ile beraber. Yani oğlu ile beraber.

“Ve iz bevve’na li İbrahime mekanel beyte” o beytin yerinde İbrahim’e meylettik, İbrahim’e bir bina yaptırdık. İbrahim’e bir bina kondurduk. “En la tuşrik bi şey’en: bana bir şeyi ortak koşmayadın diye”. “Ve tahhir beytiye”,”li taifine: burayı tavaf edenler için”,”fel kaimine: burada kıyama duranlar için” yani ibadete duranlar için. İbadet için kalkanların,”ver rukkais sucud: ruku ve secde edenler için evimi temiz tut”(HAC 26). Evimi temizle diye İbrahim’e öyle bir ev oluşturmuştuk. Bakın İbrahim(as)’a Allah, bana ortak koşma diye ilk emrini veriyor. Efendim koskoca peygamber yapar mı falan der insanlar. Tabiki yapabilir demek. Yani insansa yapabilir. O zaman son derece dikkatli olmamız gereken bir konu olduğu orta çıkıyor şirk konusu.

“Ve ezzin fin nasi bil hacci: insanlar arasında ilan et haccı”. “Ye’tuke ricalen ve ala kulli damir: onlar yürüyerek sana gelsinler, bir de yorgun develer üzerinde”,”ye’tine min kulli feccin amık: uzak yollardan, her bir uzak yoldan sana gelsinler”(HAC 27).

“Li yeşhedu menafia lehum: burada kendileri için menfatlerine olan şeyleri gözleiyle görsünler”,”ve yezkurusmallahi fi eyyamin ma’lumat: malum günlerde Allah’ın adını ansınlar”,”ala ma rezakahum behimetil en’am”: Allah’ın onlara verdiği behimetul en’am denen hayvanlar, yani deve, sığır, keçi, koyun. Bu dördüne “en’am” kelimesi kullanılıyor. İşte Allah’ın kendilerine verdikleri bu hayvanlar üzerine Allah’ın adını ansınlar. Allah’ın adını anarak kessinler. Ne zaman kesecekler? Belli günlerde. Belli günlerde kessinler. O belli günlere: birinci güne, işte Perşembe günü oluyor önümüzdeki. Y”evmun nehar” denir. Diğer üç gün vardır “eyyamı teşrık”denir. Bu dört gün kurbanın kesileceği günlerdir. “ve kulu min ha ve at’ımul baisel fakır: ondan yeyin ve ümitsiz kalmış ve fakir olmuş insanlara da yedirin”(HAC 28). Sıkınıntı içerisinde olanlara ve fakir olanlara yedirin. Siz de yiyebilirsiniz, öbürlerine de yedirirsiniz. Tabi bu ayetler bağlantılarıyla beraber baktığınız zaman hac ile ilgili emirler bunlar. Yani hac kurbanı.

“Sümmel yakdu tefesehum: sonra kirlerini gidersinler”. Biliyorsunuz ihrama girenler elbiselerini çıkarıyor. İki parça şeye bürünüyor erkekler. Kadınlarda elbise konusunda bir sınırlama yok. Ne ise o elbiseleriyle giriyorlar ihrama. Ama o günlerde Arafat’a çıkma, vakfe, Müzdelife’ye gelmek, Mina’ya gelmek, o yollar, toz-toprak derken, herkes kirleniyor. Sonra tıraş olmak yasak, tırnakları kesmek yasak. Kirlerini gidersinler, adaklarını yerine getirsinler. “Vel yetavvefu beytil atık: ve beyti atik’i bu eski evi tavaf etsinler”(HAC  29). Şimdi bu eski ev ifadesi İbrahim(as)’a söyleniyor. Kabeyi ilk yapan İbrahim(as) olsa “eski” kelimesi kullanılır mı? Yeni ev olur. “Beyti cedid” denir. “Beyti atık” diyor. O zaman demek ki kabeyi ilk yapan Adem(as) imiş. Yani kuranı kerimde bir çok delil bunu gösteriyor.

“Zalik: bu böyledir”, “ve men yuazzım hurmatillahi fe huve yahrun inde rabbih: kim Allah’ın yasaklarına saygı gösterirse, Rabbi katında bu onun için hayırlı olur”.”Ve uhillet lekumul en’amu illa ma yutla aleykum: en’am denen bu hayvanlar size helal kılınmıştır”. Yani deve, sığır, koyun, keçi. Ancak işte okunacak olanlar hariç. Onlar da işte ölenler, yukarıdan düşerek ölmüş, iki tane hayvan birbiriyle vuruşarak ölmüş, değişik şekillerde ölmüş olanlar hariç. “Fectenibur ricse minel evsan fectenibu kavlez zur: bu putların pisliklerinden kaçının ve yalan sözden de kaçının”(HAC 30).

“Hunefae lillahi gayre muşrikıne bihi: kendinizi tamamen C.Hakka vermiş olarak dosdoğru Allah’a yönelerek ve ona ortak koşmayarak”,” ve men tuşrik billah: kim Allah’a ortak koşarsa”(HAC 31). Şimdi, insanlar neden Allah’a ortak koşuyor? Bunu da Allah bir ayette bildiriyor. Diyor ki; “vettehazu min dunihi alihaten leallehum yunsarun: Allah’ın dunundan ilahlara tutundular”(YASİN 74). Ne maksatla tutunmuşlar? Belki yardım görürürüz diye. Şimdi C.Hakka güvenleri yok. Aracılara güvenleri var. Belki bize yardım ederler diye. Ama bunu da bir türlü akılları almıyor tabi. Yani nasıl yardım edecek diye. Bunu da düşünmüyorlar en azından. Tabi bu onlarda ciddi bir kopukluk meydana getiriyor. Allah ile ilişkilerini koparmuşlar, bir takım aracılara tutunmuşlar, bu aracılar da tutunulacak gibi değil. Yani köpüğe sarılmış kişiler gibi. Yani mesela bir söz söylüyor, peki bu adamların kendilerine faydası var mı ki size faydası olsun. Yada bunları kim kurtaracak ki bunlar da sizi kurtarsın dediğiniz zaman, adamların dünyaları yıklıyor. Onun için müşrikler.

“Ve men yuşrik billahi: kim Allah’a ortak koşarsa” çünkü bunun hiç bir mantığı yok, hiç bir delili yoktur. “Fe ke ennema harre mines semai: sanki gökten düşmüş gibidir”. Yani Allah ile irtibatını koparıyor ya. Mesela daldan düşen bir elma gibi düşünün. Allah ile ilişkisini kesmiş, gökten düşen bir şey gibidir. Gökten düşmüş, “Fe tahtafuhut tayru: onu uçan bir kuş yakalıyor”. “Ev tehvi bihir rihu: yada rüzgar onu almış götürüyor”. “Fi mekanin sahikın: uzakça bir yere almış götürüyor”(HAC 31). Yani tamamen kontrolünü kaybediyor. Şimdi gökten düşen şey gibi. Şimdi C.Hakk ile ilgili ayeti düşünürseniz, “em emintum men fis samai: gökte olandan emin mi oldunuz”(MÜLK 17). AllahTeala’nın gökte olmasıyla ilgili ayeti kerime. Fakat gökte ne demek? Şimdi gök bizim üst tarafımıza diyoruz değil mi? Peki alt tarafımızda ne var? Orada da gök var. Sağda ne var, solda ne var? O zaman gök yücelikten kinaye olur değil mi? C.Hakkın yüceliği. Peki dünyamız nerede? O da gökte. Biz neredeyiz? Biz de gökteyiz. Onun için yani  C.Hakkın gökte olması yüceliğini gösteren bir şeydir. Yoksa bir mekan izafesi falan değildir. Şimdi gök ile ilişkisini kesmiş oluyor adam. Allah ile kendi arasına bir aracı koyduğu zaman, kafa ile gövde arasına bir bıçak yerleştirmek gibi. Allah ile ilişkisi kesiliyor. Kesildiği zaman, şimdi kopmuş bir çiçeği düşünün. Dalından kopmuş. Havadan da bir kuş kapacak. Yada bit rüzgar vuracak, artık nereye gideceği belli olmayacak. Kurda kuşa yem olacak. İşte müşrikler de öyledir. Ondan dolayı çok problemlidir onlar, çok sıkıntılıdır. Hiç laf kaldıramazlar. En küçük bir şey söyleseniz çok büyük feveran ederler. Çünkü kendi sıkıntıları kendilerine yetiyor. İç sıkıntıları vardır. C.Hakka bağlı olanlar gibi değil. Mesela bir ayeti kerimede “ve meselu kelimetin habisetin ke şeceretin habise: kötü bir söz kötü bir ağaç gibidir” o ağaç ne biçim bir ağaç? “tinictussed min fevkıl ard: iç tarafta cüsselenmiş”, yani kökü yok. “Ma leha min karar: bir noktada duramıyor”(İBRAHİM 26). Bir oraya, bir buraya. Onun için zaten, çok sıkıntılıdırlar. Bir kararda duramazlar. Bakın hangi ideoloji sahibi olursa olsun, sık sık karar değiştirirler. Çünkü hiç bir nokta onları tatmin etmez. AllahTeala ne diyor; “ela bi zikrillahi tatmainnul illel kulub: kalpler yanlız Allah’ın zikriyle yatışır”(RAD 28). Allah’ın zikre ne? Kuran. Ancak kuran kalpleri yatıştırır, rahatlatır. Onun dışında hiç bir şey huzura erdirmez.

“Zalik: bu böyledir”. “Ve men yuazzım şeairallahi fe inneha min takval kulub: kim Allah’ın şeairini büyüklerse” yani Allah’ın ibadet için koyduğu işaretlere saygı gösterirse, “bu kalplerin takvasından gelir”(HAC 32).

“Lekum fiha menafiu ila ecelin musemmen: o hayvanlarda belli bir süreye kadar sizin için menfaatler vardır”.”Summe mahılluha ilel beytıl atik: sonra onların varacakları yer beyti atıktir”(HAC 33). Yani harem. Hac ibadetleri harem bölgesinde kesilir. Harem bölgesinin de belli bir sınırı vardır. Yani kabei şerif ve çevresi. Yakın çevresidir. Onun dışında kesilirse, o zaman hac kurbanı olmaz. Onun için belli bir yeri vardır.

“Ve li kulli ummetin cealna menseken: her ümmet için mensek oluşturmuşuzdur”. “Mensek” kelimesi arapçada üç anlam ifade eder: ismi zaman, ismi mekan ve mastar mimi. Yani bu kurban anlamına geliyor, her ümmetin bir kurban kesme zamanı, bir kurban kesme yeri ve bir kurbanı vardır. Her ümmette var. Niçin bu mensek oluşturulmuş. Bu kurban ibadeti oluşturulmuş. “Yezkurusmallahi ala ma razakahum min behimetil en’am: Allah’ın kendilerine rızık olarak vermiş olduğu bu hayvanları(bu en’am denen deve, sığır, keçi, koyun) bunların üzerine Allah’ın adını ansınlar diye”. Bismallahi Allahu ekber diye kessinler diye. “Fe ilahukum ilahun vahid: hepinizin ilahı bir tek ilahtır”. Bundan önceki ümmetlerin ilahı da sizin ilahınız da aynıdır. “fe lehu eslimu: ona teslim olun”. Tıpkı İbrahim(as)’ın teslim olduğu gibi. “Ve beşşiril muhbitın: sen içten saygı duyanlara müjde ver”(HAC 34) Allah’a içten teslim olanlara müjde ver.

Allah’a içten, gönülden teslim olanlar kimlerdir? “Ellezine iza zukirallahu vecilet kulubuhum: Allah hatırlatıldığı zaman kalpleri titrer”,”ves sabirine ala ma esabehum: başlarına gelen olaylara karşı sabırlı olurlar”,”vel mukimis salat: o namazı dosdoğru kılarlar”,”ve mim ma razaknahum yunfikun: kendilerine verdiğimiz rızıktan da harcarlar”(HAC 35).

“Vel budne cealnahe lekum min şeairillah” Bir de “bedene” kelimesi var. Büyük baş hayvan anlamına geliyor. Küçük başlar da bunun kapsamına sokuluyor. “Sizin için Allah’ın şeairinden kıldık”. Yani Allah’a ibadet için işaretler yaptık. Onları ibadet için kullanabilirsiniz. “Lekum fiha hayrun: bu hayvanlarda sizin için hayır vardır”. Sütünden yararlanırsınız, yününden yararlanırsınız, derisinden yararlanırsınız, etinden, bir çok şeyinden yararlanırsınız. Ama ibadet için de kullanırsınız. En büyük hayır da zaten ibadet için olandır. “Fezkurusmallahi aleyha sevaffe: sıra sıra dururken onların üzerine Allah’ın adını anın ve kesin”. “Fe iza vecebet cunubuha: onlar yan üstü düştükleri zaman”, mesela deveyi ayakta keserler. Bugün mezbahalarda görmedim ama duyduğuma göre büyük baş hayvanları da ayakta kesiyorlarmış. Demek ki yani bunda bir problem yok. Yan üstü düştükleri zaman dendiğine göre, demek ki ayakta kesiliyor. İlla yan yatıracaksın diye bir şart yok. “Fe kulu minha ve at’ımul kania vel mu’terr: yan üstü düştükleri zaman onlardan siz yeyin, kanaatkar olanlara da yedirin, isteyenlere de yedirin”. “Kezalik: işte böyle”,”sahharnaha lekum: onları sixin hizmetinize verdik ki”,”leallekum teşkurun: belki şükredersiniz”(HAC 36).

“Len yenalellahe luhumuha ve la dimauha: bu hayvanların ne etleri, ne kanları C.Hakka ulaşacaktır”,”velakin yenaluhut takva minkum: Allah’a ulaşan sizin takvanızdır”,”kezalike sahharaha lekum: Allah onu sizin emrinize vermiştir”,”li tukebbirullahe ala ma hedakum: size yol gösterdiği için C.Hakkın büyüklüğünü kavrayasınız, tekbir getiresiniz”. İşte hem bismillah çekiyoruz, bismillahın arkasından Allahu ekber diyoruz. Bismillahi Allahu ekber diyerek hayvanı kesiyoruz. “Ve beşşiril muhsinin: samimi olanları müjdele”(HAC 37).

Şimdi banın burada da bir mensekten bahsedildi. Her ümmete bir nüsük koymuşuzdur. İbrahim(as) ile ilgili ayetleri okuduk. Tekrar o hadisi hatırlayalım: “kurban kesin, zira o babanız İbrahim’in sünnetidir”, yani onun koyduğu yoldur diyor. İbrahim(as)’a ilk önce verilen emirler, aynı zamanda bize de verilen emirler. Onun, yani şurada gözüktüğü kadarıyla bu emirler hac ile ilgili gibi gözüküyor. Ama her ümmete bir kurban kesme zamanı, kurban kesme yeri, kurban vacip kıldık ifadesi, burada üç manaya da anlaşılabilir, bir tek manaya da anlaşılabilir, iki manaya da anlaşılabilir. Buradan kurban bayramı kurbanına da bir tembih ortaya çıkar.

Şimdi İbrahim(as) Kuryş kabilesinin atasıdır. Onun oğlu İsmail(as), annesi Hacer validemizle birlikte Mekke’ye yerleşmiş. O Kuryşliler O’nun soyundan gelmişlerdir. Onun için Mekkeliler İbrahim(as)’dan kalma bir çok ibadeti yapıyorlardı. Hac yapıyorlardı, umre yapıyorlardı, kurban kesiyorlardı. Bundan önceki derslerimizden hatırlayın, Peygamberimiz Hudeybiye’ye giderken yanına kurbanlıkları almıştı. Ve onların kurbanlık olduğuna dair de üzerlerine işaretler koymuştu ki Mekkeliler onu görsün de, bunlara mani olmasınlar diye. Çünkü herkes, oraya gelenler kurbanlık getiriyorlardı. Mekke’ye gelenler. Yada oradan satın alıp kesiyorlardı. Bu gelenek Mekke’de vardı. Ama Mekkeliler-gene kuranı kerimden öğreniyoruz- bu geleneğe başka şey de katmışlar. Hani daha sonra putları oluşturmuşlar ya. Allah için kurban kesiyorlar, putları için de kesiyorlar. Böyle bir gelenek oluşturmuşlar zamanla. Şimdi mesela bizde de biliyorsunuz oluşuyor, işte kabirlere gidip kurban kesmeler, kabirde yatanlardan birşeyler istemeler falan. Elimizde kuranı kerim olmasına rağmen. Bir de kuran olmasaydı? Büsbütün her şey bitmişti. E şimdi siz İbrahim(as) ile Peygamberimiz arasında geçen ı uzun asırları dikkate alırsanız, ellerinde de bir kitap yok. Orada yerleşmiş bir din oluşmuş. İki tarafa kurban kesiliyor: Allah için kesiliyor ve putları için kesiliyor.

Şimdi de En’am suresini açıyoruz. Kuranı kerimin 6.suresi ve 136.ayeti. “Ve cealu lillahi min ma zeree minel harsi en’ami nasiben”. Şimdi Mekkeliler biten ekinlerden, tarım ürünlerinden ve bu en’am denen hayvanlardan, yani sığır, deve, koyun, keçi. Bunlardan pay ayırdılar Allah’a. “Fe kalu haza lillahi bi za’mihim: kendi şeylerine göre dediler ki; bu Allah’a aittir”. Yani şu hayvanlar ve şu ekinler Allah’ın payıdır dediler. “Ve haza li şurekaina: bunlar da bizim şeriklerimizin”. Yani Allah’a ortak koştuklarımızın payıdır. Şu hayvanlar putlarımızın, bu hayvanlar da Allah’ın. “Fe ma kane li şurekaihim fe la yasılu illallah”. Şimdi şunu da bir hatırlayın: hani sık sık derslerimizde tekrarlıyoruz. Şeytan nerede otururdu? Doğru yolun üzerind oturur. Çünkü C.Hakk’tan müsade aldığı zaman “le ak’udenne lehum sıratekel mustakım”(ARAF 16) dedi. Onlar için senin doğru yolunun üstünde oturacağım dedi. Şimdi o şirk doğru yolun üzerinde oluşturulur. Allah’ın dediği yolun üzerinde oluşturulur. Dolayısıyla orada Allah inancı hiç bir zaman kaybedilmez. Bir tuzak kurulur. Bu şeytanlar, insan ve cin şeytanlarıdır biliyorsunuz. Orada bir tuzak oluştururlar. Onların kurdukları o tuzak aslında bir menfaat organizasyonudur. İnanç sömürüsü için oluşturulmuştur. İnsanların inançlarını sömürmek için. E şimdi tabi büsbütün Allah ile ilişkiyi kesseler kimse yanlarına gelmez. Onun için mutlaka Allah’ı kullanacaklar. Ondan dolayı AllahTeala kuranı kerimde diyor ya; “ve la yegurrennekum billahil garur: o çok aldatan seni Allah ile aldatmasın”(FATIR 5). İşte bunlar Allah için ayırdıklarını kendilerine alamayacaklar. Ama putlar için ayırdıkları kendilerinin payı. Çünkü o putlar kendi organizasyonları. O zaman kendi paylarından verilir mi Allah tarafına. Allah’ın payından alırlar mı? Şimdi ayırıyorlar bu Allah’ın payı, bu putların payı diye ayırıyorlar. Şimdi AllahTeala bak ne diyor; “Fe ma kene li şurekaihim fe la yasılu ilallah: putları için ayırdıkları Allah’a ulaşmaz”, yani onu Allah rızası için tarafa vermezler. Çünkü Allah rızası için olanı fakir fukaraya dağıtacaklar. Ama “ve ma kane lillahi: bu Allah içindir diye ayırdıkları”,”fe huve yasilu ila şurekaihim: ortaklarına ulaşır”. Yani o menfaat organizasyonu işte bu putumuz için alacak ve kendileri onu afiyetle yiyecekler. “Sae ma yahkumun: ne kötü hükmediyorlar”(ENAM 136). Yani kendi koydukları prensibe bile uymuyorlar.

“Ve kezalike zeyyene kesirin minel müşrikimine katle evladihim şureakauhum: bu müşriklerden çoğusunun evlatlarını öldürmelerini de bu ortakları güzel göstermiştir onlara”. Oraya kadar getirmiştir yani. Kendi evlatlarını da öldürtmüştür onlara. “Li yurdihum: onları geriletsin diye”. “Ve li yelbisu aleyhim dinehum: kendi dinlerini kendilerine böyle başka elbiseler içerisinde göstersiler diye”.

Katılmcı: 41:00-41:05 arası hiç duyulmuyor.

  1. Bayındır: Put olmadığı. Evet o da aklıma geldi. O zaman suç ortakları demek lazım burada. Ama belki putu esas alarak, kendi diğer şeytanları bunlara güzel göstermiş de olabilir. Çünkü o putu oluşturan kendileri. Orada bir tane put yapıyorlar mesela, Lat, Menat, Uzza diye meşhur putları var bunların. Bunlar aslında meleklerin adları. Diyorlar ki; bunlar Allah’ın kızlarıdır. Allah’a kızları aracılığıyla ulaşırsak, Allah kızlarını kırmaz bizim isteklerimizi kabul eder. Peki bu kızların haberi var mı? Meleklerin Allah’ın kızı olduğunu size kim söyledi? Siz kendiniz uydurdunuz. Peki meleklerin sizin sözünüzü Allah’a ulaştıracağını kim söyledi? Onu da kendiniz uydurdunuz. Peki bu putların o Lat, Uzza, Menat diye üç tane meleği temsil ettiğini söylüyorsunuz, o dediğiniz melekler gerçekten olsa bile sizin bu putlarınuzdan onların haberi var mı? Onu da siz uyduruyorsunuz. Çünkü böyle bir yalan organizasyonu olacak, siz onun içerisine bir çok şeyler koyacaksınız, insanların dinini sömüreceksiniz. Dolayısıyla bütün şirk sömürü için yapılır ve hiç birinin elinde delil yoktur. Delil olmadığı için hepsinin temel istekleri bu akıl işi değildir demektir. Çünkü aklınızı devre dışı bıraktıracaklar ki orada işlerini yürütebilsinler. Onun için tabiki bunların suç ortakları o şeyi koyuyor. Yoksa o putlar böyle bir şey koyamaz. Putların nesi var? Ne yapabilir?

“Ve lev şaellahu ma fealuhu fe zerhem ve ma yefterun: Allah isteseydi onlar bunu yapamazlardı”(EN’AM 137). Yani Allah böyle bir zorlama yapsaydı kimse yapamazdı. Allah insanlara hürriyet tanıyor. Ama sonucuna da katlanırsın. O zaman bırak, ne yapıyorlarsa yapsınlar. Hani halk arasında hep şu vardır: ah şimdi bu adam bunu yaparken taş kesilecekti ki. Kesilmez kardeşim. Burası imtihan dünyası. Ve çok engebeli bir koşudur bu. Bir engebeyi atladığınız zaman ikincisi daha yüksektir. Üçüncüsü ondan da yüksektir. Onun için sürwkli uyanık olacaksın, sürekli dikkat edeceksin yoldan sapmamak için. Yoksa her an bir engele takılır düşersin. Böyle kafirleri Allah taş kesecek olsa, müslüman olmanın ne anlamı olur? Tabiki kafirler de iyi durumda olacak, onlar da neşeli olacak. Senin daha çok hoşuna gitmiş olacak. Sen aklını kullanmayacaksın. Bunlar normal şeyler. Bu imtihanın bir parçasıdır.

“Ve kalu hazıhi en’amun ve harsun hicrun” dediler ki şimdi bunlar, kendileri oluşturuyor ya; şunlar hayvanlar. Şunlar da ekinler, bunlara dokunulmaz. Hekese haram bu haa sakın yemeyin! “Ka yat’amuha illa men neşau bi za’mihim: bunu sadece bizim istediklerimiz yiyecek”. Çünkü kendileri din adamı. Bizim fetva verdiklerimiz yer, başkası yiyemez diyorlar. “Ve en’amun hurrimet zuhuruh”: bir kısım hayvanlar var adanmış putlara, bunlara binemezsiniz diyorlar. Binmek günah. “Ve en’amun: bir kısım hayvanlar da var ki”,”la yezkurunusmallahi aleyhaftiraen aleyh: Allah’a iftira için onları keserken besmele çekmiyorlar”. Tekrar okuyorum, dikkatle dinleyin lütfen. Çok dikkatle dinleyin. “Bir kısım hayvanlar da var ki, Allah’a iftira ederek onları keserken besmele çekmiyorlar”. O zaman diğer kısım hayvanları nasıl kesiyorlar? Besmele ile kesiyorlar. Demek ki Mekkeli müşrikler hayvanların hepsini besmelesiz kesmiyorlar. Çoğunluğu besmele ile kesiyordur ama bir kısmını besmeleyle kesmiyorlar. Bunlar hangisi olabilir? Putlarına kestikleri. Çünkü Allah adına kesmiyorlar ki besmele çeksinler. Put adına kesiyorlar. Niye Allah’ın adını ansınlar ki? Çünkü bu Allah’ın payıdır diye ayırmışlar, bu da putların payıdır diye. “Se yeczihim bi ma kanu yefterun”(EN’AM 138). Şimdi Allah bize böyle emretmiştir şeklinde iftiraları var. Allah onların bu iftiralarından dolayı onlara ceza verecektir”.

“Ve kalu ma fi butuni hazihil en’ami halisetun li zukurina ve muharramun ala ezvaciha” diyorlar ki; şimdi bu hayvanların karınlarında olan, rahimlerinde olanlar var ya? Bunlar da bizim erkeklerimize helal, kadıblarımıza haramdır diyorlar. Bunu da onlar söylüyor. Burada keyif çatacaklar, eğlence yapacaklar. “Ve in yekun meyteten: ama düşük yaparsa hayvan yada ölü doğarsa”,”fe hum fihi şureka: hepsi onda ortak”. Kadınlar da yiyebilir. “Se yeczihim vafsahum: Allah bunların bu tavsifinden(yaptıkları bu ayrımdan dolayı) onlara ceza verecektir”,”innehu hakımun alim: Allah yerinde karar verir, herkesin ne yaptığını bilir”(EN’AM 139).

Şimdi bakın burada ne ortaya çıktı: Mekkeliler İbrahim(as)’ın soyundan gelen insanlar. Ve Mekke de kabenin bulnduğu yer. İbrahim(as)’dan Peygamberimize kadar. Peygamberimizden bu güne kadar kesintisiz hac ve umre ibadetleri yapılmştır orada. Mekkeliler kendilerini kutsal kabul ediyorlardı. Onların kutsallığını araplar da kabul ediyordu. Ondan dolayı başkalarına tanımadıkları imkanları Mekkeliler’e tanıyorlardı. İşte Kureyş suresi bunu gösteriyor. “Li ilafi kureyş. İlafihim rıhleteş şitai ves sayf: İnsanların Kureyş’in ısınması için yaz ve kış seferlerinde”,”fel ya’budu rabbe hazel beyt. Ellezi at’amehum min cuin ve amenehum min havf”(KUREYŞ 1-4). Bakın insanlar bunlara ısındı. Bunlar da o insanlara ısındı. Yaz ve kış seferleri yapıyorlar. O günün şartlarında Mekke’den çıkıp Suriye’ye gidiyorlar, Mekke’den çıkıp Yemen’e gidiyorlar. Her bir kabile bulduğunu çapulluyor ama Mekkeliler’e dokunmuyorlar. Öyle ise Mekkeliler bu dokunulmazlığı kabeden dolayı aldılarsa, o zaman bu kabenin Rabbine kul olsunlar bakalım diyor C.Hakk. Bak Allah onları açlıktan doyurdu. Yani ticaret imkanları onlara verildi. Ve korkudan emin oldular. Kimse bunlara saldırmıyor. Gidiş gelişleri rahat. Çünkü herkes bunları kutsuyor. Kendileri de kutsal olduklarına inanıyorlar. O yüzden Mekkeliler hac sırasında Arafat’a çıkmıyorlardı. Çünkü Arafat Mekke sınırlarının dışındadır. Diyorlardı ki; biz Arafat’a çıkarsak, bizim çıkmamız sebebiyle Arafat da kutsanır. Oraya gidip de bunlar Arafat’a değer verirlerse Arafat da kutsanmış olur. O zaman Mekke’nin dışına bir başka yere değer vermiş oluruz, bu olmaz diyorlardı. Kendileri Mina’ya kadar çıkıp orada bekliyor, diğer hacılar Arafat’a çıkıp tekrar geri geliyorlardı. Peygamberimiz(sav) Arafat’a çıkınca hacda, herkes şaşırdı. AllahAllah bu hem Mekkeli hem Arafat’a çıkıyor, nasıl oluyor bu? E şimdi böyle kendini çok dindar kabul eden, kutsal kabul eden insanlara Peygamberimiz çıkıyor siz müşriksiniz, sizin yolunuz yanlıştır deyince adamlar beyinlerinden vuruluyor. Ne demek, öyle şey mi olur? Bakın dini kendilerine uydurmuşlar. Kendileri dine uymuyorlar. Bu çok önemlidir.

Şimdi birde aynı surenin 118.ayetine bir bakalım. “Fe kulu mimma zukiresmullahi aleyhi in kuntum bi ayatihi mu’minin”. Şimdi, müslümanlara verilen emir bu. Bu sure Mekke’de inmiştir. Kendinizi Mekke’de düşünün. Size böyle bir emir veriyor. “Allah’ın adının anıldığı etlerden yeyin, eğer Allah’ın ayetlerine inanıyorsanız”. Ne demek olur? Hangi etten yiyeceğiz? Putlar adına kesilmemiş olanlar! Çünkü Mekke’ye dışarıdan gelen sürekli hayvanlar var. Hac ve umre için gelen insanlar hep kesiyorlar orada. Devamlı kesiliyor. İstanbul gibi sadece kurban bayramından kurban bayramına yada birisi adağı varsa kesilmiyor ki. Her gün kesiliyor orada kurbanlar. Ondan sonraki ayeti kerimeye geçelim.

“Ve ma lekum ella te’kulu mimma zukiresmullahi aleyh: size ne oluyor ki Allah’ın adı anılmış olan hayvanlardan yemiyorsunuz?”. Kime söylenir bu? Bu müslümanlara söyleniyor tabi. Müslümanlara verilen emir. Size ne oluyor ki üzerine Allah’ın adı anılmış olan hayvanlardan yemiyorsunuz? Şimdi siz Mekke’de yaşıyorsunuz. Mekke’ye müşrikler geliyor çevreden. Hac yapıyor, umre yapıyorlar. Bakn öbür ayetlerde gördük. Hayvanları ikiye ayırıyorlar. Bir kısmını putları için kesiyorlar. Putları için kesilen hayvan yenir mi? İşte onu Allah burada belirtiyor. “Ve kad fassale kekum ma harrame aleykum: Allah size neyi haram kıldığını açık açık bildirdi. “İlla madturirtum ileyh”(EN’AM 119) hani zorunlu kalmışsınız o başka. Allah’ın haram saydığı neydi? “Ve ma zubiha alen nusub”,”ve ma uhille li gayrillah”(MAİDE 3) yani Allah’tan başkasının adına kesilen yada o dikili taşlara kesilenler. Mekke’ye gelen kurbanların bir kısmı neye kesiliyor? Putlara kesiliyor. O zaman onlar ne? Onlar haram. Ama bir kısmını da bu müşrikler Allah’ın adını anarak kesiyorlar. Bunu müslümanlar kesmiş olsa zaten herkes yer. Hiç kimse bundan dolayı böyle bir şeyle muhattap kalmaz. Bakın tekrar şey yapın. “Ve ma lekum: size ne oluyor ki”,”el la te’kulu mimma zukiresmullahi aleyh: üzerine Allah’ın adı anılmış olanlardan yemiyorsunuz?”. Niye yemiyorsunuz? Ya Rabbi bunları müşrikler kesti. Hangi ayette var müşriklerin kestiğini yemeyin diye? Var mı? Hangi ayette var? Hiç bir ayette yok. Olan ne? Allah’tan başkası adına kesilmiş olanları yemeyin. Kesene değil, Allah’tan başkası adına kesilmiş olana.

Katılımcı: Allah’a inanmayan birisi kesse yenir mi?

  1. Bayındır: Allah’a inanmayan birisi yok da müşrik olan birisi keserse. Şimdi mesela bakın. Bizim kitaplarımıza bakarsanız ne yazar? Ehli kitabın kestiği yenir denir değil mi? Ehli kitap dediğimiz ne? Yahudi ve hıristiyanlar. Şimdi AllahTeala demiyor mu ayeti kerimesinde; “le kad keferellezine kalu innallahe huvel mesihu ibnu meryem: Allah Meryemoğlu Mesih’tir diyenler kesin kafir olmuşlardır”(MAİDE 17). Şimdi bunlar müşrik değil mi? “Le kad kerellazine kalu innallahe salisu selase: Allah üçün üçncüsüdür diyenler kesin kafir olmuşlardır”(MAİDE 73). Allah Meryemoğlu İsa’dır diyenler kesin kafir olmuşlardır. “Ettehazu ahbarahum ve ruhbanehum erbaben mindunillah: yahudiler kendi din adamlarını, hıristiyanlar kendi din adamlarını Allah’a yakın rabler edindiler”(TEVBE 31). Bu şimdi şirk değil mi? İşte Uzeyr, Allah’ın oğludur dediler. İsa, Allah’ın oğludur dediler. Bu kesin şirk. Kesin şirk. Zaten “subhanehu amma yuşrikun” diye bitiyor. “Vel Mesihabne Meryem” evet. İsterseniz, daha önce de okumuştuk. O ayeti bir açın, gözünüzle görün. 9. Surenin 31.ayeti. Ama burayı da kaybetmeyin. Okumakta olduğumuz ayetleri de kaybetmeyin.

Tevbe 31. “İttehazu ahbarahum ve ruhbanahum erbaben min dunillah vel mesihabne meryem”. Ahbar: Yahudi din adamlar, ruhban da biliyorsunuz Hıristiyan din adamları. “Allah’ı dunundan rabler edindiler” yani onları da Allah gibi kabul ediyorlar. Onlarda helal-haram koyma yetkisindeler. Çünkü helal-haram koyma yetkisi yanlız C.Hakk’da vardır. “Vel mesihabne meryem: Meryemoğlu Mesih’i de rab edindiler”. “Ve ma umiru illa ya’budu ilahen vahide: kendilerine verilen emir, sadece bir tek ilaha kul olmalarıydı”. Bunlar kaç ilaha kul oluyor? Müşrik değiller mi o zaman? “La ilahe illahu: Allah’tan başka ilah yoktur”. Şimdi bunların müşrik olduklarını anlaşılıyor mu? Ve Allah ayeti şöyle bitiriyor: “subhanehu amma yuşrikun: Allah onların ortak koştukları şeyden uzaktır”. Yani şirklerinden Allah uzaktır. Şimdi bunlar müşrik olmuyorlar mı? O zaman bunların farkı ne? Müşrikse müşrik. Şimdi müşriklerin kestiği yenmez dediğiniz zaman bunlarda da yenmez demeniz lazım. İşte ayette müşrik. Efendim deniyor ki; şu ayet onun delilidir: “ve taamullezine utul kitabe hillun lekum veta’amukuum hillun lehum: kendilerine kitap verilenlerin yemeyi size helaldır, sizin yemeğiniz onlara helaldır”(MAİDE 5). Buradaki konu yemek mi? Konumuz o değil ki. Burada “taam” kelimesi var. Dolayısıyla, şimdi öyle yaparsanız, bakın buradaki şu soruya cevap veremezsiniz. “Vema lekum ella te’kulu mim ma zukiresmullahi aleyh: size ne oluyor Allah’ın adı anılmış olanlardan yemeyesiniz”(EN’AM 119). Bunu kim kesmiş olur Mekke’de? Müslümanlar kesse zaten problem olmaz ki. Allah’ın adını anarak oraya gelen müşrik hacıların kestikleri olur. Başka olmaz. Ondan sonra C.Hakk diyor ki; “ve kad fassale lekum ma harrame aleykum: Allah size neyi haram kıldığını açık açık bildirmiştir”. Bakın şimdi bu surenin hemen 145. ayetini hemen açın. “Kul la ecidu fi ma uhiye ileyye muharramen: ya Muhammed şöyle de onlara; bana vahyedilen bu kitapta bir haram bulamıyorum”,”ala taimin yet’amuhu: yiyen bir kimsenin yediği şeyde haram bulamıyorum”. “İlla en yekune meyteten: ölü hayvan olursa”,”ev demen mesfuhan: yada akan kan olursa”,”ev lahme hınzırin: yada domuz eti olursa, o başka”. Başka? “Fe innehu ricsun: çünkü o pisliktir”domuz eti. “Ev fıskan: yada fısk olmak üzere”,”uhille li gayrillah: Allah’tan başkası için sesin yükseltildiği hayvan”(EN’AM 145). Yani Allah’tan başkası adına kesilen. Bu fısk ne oluyor? Nedir fısk? Bunun açıklaması var, “ve en’amun la yezkurunesmallahi aleyhaftiraen eleyh: Allah’a iftira ederek bir kusım hayvanlar üzerine Allah’ın adını anmıyorlar”(EN’AM 138). O zaman neyin adını anıyor? Putların adını anıyorlar. ibadet niyetiyle kesiyorlar bunları. İşte açıkça söyledim diyor C.Hakk. Bunlar! Burada var mı müşriklerin kestiği? Haram nedir burada? Allah’tan başkasının adına kesilmiş olandır. Kuranı kerimin son inen ayeti hangisidir? “Bu gün sizin dininizi tamamladık”. Maide suresinin 3.ayeti. Açarsanız onu 5.surenin 3.ayetini bir zahmet.

Şimdi diğer hayvanlarla ilgili, şimdi burada sadece domuz etinden bahsediyor. Bir başka ayeti kerimede de Peygamber efendimizin vasıflarını anlatırken  “yuhıllu lehumut tayyibat yuharrımu aleyhumul habais: onlara temiz olanları helal, pis olanları da haram kılar”(ARAF 157) buyruluyor. Buradan Peygamberimizin de bazı açıklamalarının olduğu anlaşılıyor. Çünkü bakın bir de şey var: domuz eti haramdır deyip bırakmamış Allah. Onun sebebini söylemiş. “Ve inbehu ricsun” demiş. Domuz eti olduğu için değil, pis olduğu için haramdır diyor tamam mı? Sadece domuz eti deyip bıraksaydı, o zaman hiç bir hayvanı haram şeyine katamazdı. Pis olduğu için haramdır diyor. Ondan sonra bu pisleri açıklamayı Peygamberimizin açıkladığını da bildiriyor C.Hakk. “Yuhıllu lehumut tayyibat yuharrimu aleyhumul habais: O Muhammed(sav) onlara temizleri helal, pisleri haram kılar” Araf 157’de. Dolayısıyla Peygamberimiz(sav)’in gösterdiği şunlar, şunlar haram dediği zaman Peygamberimiz kendiliğinden haram koymuş olmuyor. Pisleri açıklamış oluyor. Tamam mı?

Şimdi bakın Maide 3. Son inen ayet. Ondan sonra artık hüküm müküm yok, değil mi? Bak ne diyor Allah;  “Hurrümet aleykumul meytetu”. Bakalım ki az,önce okuduğumuz ayetten farklı bir yasak var mı burada. “Hurrimet alekumul meytetu: ölü eti size haram kılındı”,”ved demu: kan”. Orada kanın vasfı var: akan kan diye. “Ve lahmul hınzıri: domuz eti”. Orada bunun pis olduğu belirtiliyor. “Ve ma uhille li gayrillahi bihi: kendisiyle Allah’tan başkasının adı anılan” yani üzerine. Allah’tan başkası adına anılarak kesilen. Bir fark oldu mu? Şimdi sadece burada ölülerin çeşitlerini anlatıyor. “vel munhanikatu: boğularak öldürülen”. Hani meyteyi kendi başına ölmüş olarak da anlayabilirsiniz. “Boğularak öldürülen”,”vel mevkuzetü: bir şeyle vurularak”, mesela balyozla, bir taşla. Mesela Avrupalılar bayıltıyorlar, bazıları öldürüyor. O şekilde öldürülen. “Vel mutereddiyetu: yukarıdan aşağı düşerek ölen”, kendi kendine ölmemiş de. “Veln natihatu: bir hayvan diğer hayvanı boynuzuyla öldürürse”. “Ve ma ekeles sebuu: yırtıcı hayvanın yediği” bütün bunlar. “İlla ma zekkeytum: ama bunlar ölmeden yetişip kesmişseniz o başka”. Bir fark var mı? Burada sadece hangilerinin ölü hayvan kapsamına gireceği anlatılıyor değil mi? Başka bir şey yok. “Ve ma zubiha alen nusub: o ibadet için dikilen taşlar üzerinde kesilenler”. Bunlar da bir öncekinin açıklamasıdır. Çünkü Allah’tan başkası adına kesiliyor onlar da. “Ve en testaksimu bil ezlam: bir de size fal oklarıyla kısmet aramanız haram kılınmıştır”. Şimdi bunlar şöyle bir “meysir” denen, bugün kumar diyoruz adına. Hatta piyango diyoruz. Şöyle bir işlevi vardı: zengin adamlar gelir, bir deveyi satın alırlar yedi kişi. Ondan sonra ok çekerler. Yedi tane ok. Matematiği kuvvetli olanlar tabi bir tarafa, sen şöyle yaz bakalım: birincisinin üzerine bir yazılıydı. İkincisi iki. Üç. Alt alta yaz. Dört, beş, altı, yedi. Topla bakalım. 28. Boş yok, boş yok. 28. Bunu yirmi sekiz paya bölüyorlardı. Ondan sonra da ok çekiyorlardı. Birisine bir çıkıyor, birisine iki, birisine üç, birisine dört, birisine beş, birisine altı, birine yedi çıkıyor. O ezlam denen oklarla paylaşıyorlar. Sonra da bunu orada bekleyen fakirlere dağıtıyorlardı. Bununla da övünüyorlardı. Orada bir zevk alıyorlar ve fakirlere de dağıtıyorlardı. İşte buna meysir deniyor. İşte piyango gibi bir şey. Bunu da yapmayın diyor C.Hakk. Bu da haram. Nedir burada haram olan? Bunu kumara alet etmiş olmaları. “Zalikum fısk: bunlar fısktır” bunlar yoldan çıkmadır. Evet ondan sonra konu değişiyor. Bu gün kafirler sizden ümidini kesti falan, neyse devam ediyor ayet. Bakın son inen ayette de farklı bir yasak yok. Burada var mı hayvanı keserken besmele çekin diye? Var mı? Ama Allah’tan başkası adına kesileni yasaklıyor sadece. Kesen kişi ile ilgili bir hüküm var mı? Sadece yetişip kestiklerinizden dersiniz ki bunlar müslümanlar diye yorum yapabilirsiniz. Birisi öyle bir yorum yapabilir.

Şimdi, “ve ma lekum ella te’kulu mümma zukiresmullahi aleyh: peki öyleyse size ne oluyor ki üzerine Allah’ın adı anılmış olan bu hayvanlardan yemiyorsunuz?”. “Ve kad fassale lekum ma harrame aleykum: size neyi haram kıldığını Allah açık açık bildirmiştir”.”İlla madturirtum ileyh: mecbur kaldıklarınız hariç”. Şimdi mecbur kalırsa insan her şey yer hayatını devam ettirmek için. “Ve inne kesiren le yudıllune bi ehvaihim: çünkü insanların çoğu kendi arzularına göre insanları saptırırlar”.”Bi gayrı ilmin: bir bilgiye dayanmaksızın”. “İnne rabbeke huve a’lemu bil mu’tedin: Allah aşırı davrananları çok iyi bilir”(ENAM 119).

“Ve zeru zahirel ismi ve batınehu: ismin açıkta olanını da bırakın gizli olanını da bırakın”. Günahın açıkça işlenenini de bırakın gizli işleneni de bırakın. “İnnellezine yeksibunel isme seyuczevce bima kanu yaterifun: bu günahı işleyenler işledikleri günaha karşılık cezalarını göreceklerdir”(EN’AM 120).

Şimdi esas konumuzla ilgili bir başka ayet. “Ve la te’kulu mimma yuzkerismullahi aleyh”(EN’AM 121), işte bu ayetten Hanefiler hüküm çıkarmaya çalışıyorlar. “Ve la te’kulu: yemeyin”,”mim ma lem yuzkerismullahi aleyh: üzerlerine Allah’ın adının anılmadığı hayvanlardan yemeyin”. Hangi hayvanlar üzerine Allah’ın adı anılmıyordu? Öbür ayeti görmezseniz, buradan bir hüküm çıkarırsınız. Ama öbür ayet diyor ki; “ve enamun la yezkurunesmallahi aleyh”(EN’AM 138), bir kısım hayvan var ki üzerine Allah adını anmıyorlar. Kimin adını anıyorlar? Putlarının. Bak “ve innehu le fısk: bu bir yoldan çıkmadır”. Ondan sonra ne diyor; “ve inneş şeyatıne le yuhune ila evliyaihim yucadilikum: şeytanlar bu dostlarına fısılsarlar ki bunlar sizinle mücadele etsinler”, yani gelirler ne olacak işte bunu puta kesmişiz, bu Allah rızası için kesilmiş. Bundan yiyorsunuz, bundan yemiyorsunuz. Ne farkı var kardeşim ikiside et diye mücadele edecekler. İkisi de et ama birisinden yediğim zaman senin küfrünü onaylamış olacağım. Öbüründe öyle bir şey yok. Onun için diyor ki; “ve in eta’tumuhum inne kunne muşrikun”(EN’AM 121) bir fark yok derseniz siz de müşrik olursunuz diyor. Kesin olarak. Çünkü onların şirklerini onaylamış olursunuz. E şimdi siz bunu tek başına Hanefiler’in anladığı gibi anlayın bakalım. Besmele çekilmemiş bir hayvanın etinden yemek şirkmidir? Burada şirkten bahsediyor Allah? Besmele çekilmemiş mesele değil. Allah’a iftira edilerek bu hayvanların üzerine Allah’ın adı anılmaz deyip, Allah’tan başkasının adına kesilenler. Böyle yaptığınız zaman onların iftiralarını onaylamış oluyorsunuz.

Evet şimdi böylece burayı da bitirdik. Şimdi sıra geldi kurban meselesine. Saatiniz kaç? Çeyrek geçiyor, iyi. O ayete o şekilde mana verdim sen dikkat etmedin ama bir daha vereyim. “Le kad keferellezine kalu innallahe huvel mesihibnu  meryem: Allah Meryemoğlu Mesih diyenler kesin kafir olmuşlardır”(MAİDE 17). Şimdi Hıristiyanlar öyle bir noktadalar ki, diyorlar ki; baba, oğul, kutsal ruh. Allah: baba. İsa(as): oğul. Bir de kutsal ruh var. Sonra da diyorlar ki; İsa aslında Allah’ın kendisidir diyorlar. İsa yüzde yüz insandır diyorlar, yüzde yüz Allah’tır diyorlar. Allah’ın oğludur diyorlar. Ya bir karara varın kardeşim. Yani ne diyorsanız açıkça söyleyin dediğiniz zaman, bu akılla ermez. Kilise ne diyorsa odur diyorlar. İşte onların sözlerinden birisi de İsa Allah’tır. Böyle bir inançları da var. Değişik guruplar var. İşte Allah’ın oğludur, insandır, Allah’ın peygamberidir, değişik inançları var.

Şimdi daha fazla detaya inmedem, zaten epeyce detaya indik.

Katılımcı: 1:15:35-1:15:43 arası duyulmuyor.

  1. Bayındır: Şim birisi çıkıyor televizyona kurban farzdır diyor, birisi çıkıyor televizyona kurban diye bir şey yoktur diyor. Birisi çıkıyor sünnettir diyor. Birisi çıkıyor vaciptir diyor. Ona geleceğiz şimdi. Şimdi o noktayı anlatacağım. En som da bir başka şeyle inşallah dersimizi bitireceğiz.

Peygamberimiz(sav) birkere  kurban kesmiş. Kuranı kerimde bir de Kevser suresi var. Kevser suresinde AllahTeala diyor ki; “fe salli li rabbike venhar: Rabbin için namaz kıl ve kurban kes”. Şimdi Rabbin için mamaz kıl ve kurban kes. Şim o “venhar”ı “nahr” şu bölgeye deniyor. Develer kesilirken kolları üzerinden kesiliyormuş. Ben görmedim de. Yani o boyunlarının tam göğsüyle bitiştiği yerden kesiliyormuş, ona “nahr” diyorlar. Ama bir de elleri böğürün üzerine bağlamaya da “nahr” deniyor. Oradan kurban anlamını çıkarmak istemeyenler: Rabbin için namaz kıl, bir de ellerini böğürüne bağla diye anlam veriyorlar. Zaten namaz kıldığı zaman ellerini ne yapacaksa yapacak, buna niye o manayı veriyorsun ki? Namaz kıl ve kurban kes. Bunun manası bu, başka bir anlam yok. Ama bu Peygamberimize mahsus bir olay mı? Mümkün. Niye mümkün: çünkü surenin başına bakın, “inna a’teyna kel kevser: sana o kevseri verdik”. O bolluğu, her taraftan niğmetler. Yada cennetteki havzı kevser denen kevzer havuzunu, ne ise. Öyleyse Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Şimdi Peygamberimize mahsus namaz var. Hangi mamaz? Gece namazı değil mi? Ona farz, bize değil. Ve kurban kes. Sırf Ona farz olabilir. Bu şekilde rivayetler de var. Mesela bir hadisi şerifte Peygamberimiz diyor ki; kurban bana farz kılındı, size kılınmadı diyor. Olabilir. Üç şey vardır ki bana farz, size sünnettir diyor. Tetavvu, yani nafile ibadettir. Kurban kesmek, vitir namazı ve iki rekat kuşluk namazı. Sizin için nafiledir yaparsanız. Ama benim için farz. Böyle hadisi şerifler var. Ayeti kerimede her ümmet için bir kurban kesme zamanı, kurban oluşturmuşuzdur ki hayvanların üzerine Allah’ın adını ansınlar buyruluyor. O zaman kurban mutlaka kesilecek. Yani Bayraktar Bayraklı’nın bu dediği şeye uzak değil. Kurban mutlaka kesilecek. Ama herkes mi kesecek? Bu nasıl bir görevdir? Şimfi Peygamberimizin ne yaptığına bakalım. Hadisleri okuyalım.

“Ey insanlar! Her sene, her ev halkına kurban kesmek gerekir” buyurmuştur. Yani bir aileye bir kurban her sene. Böyle bir hadis var. Ama acaba her aile mi? İstisnaları yok mu bunun? Şimdi bunun istisnaları var. Daha sonra bu, sıralamada gelecek. Peygamberimiz(sav)’in zamanında her aile kesmiyor. Maddi durumu mümkün olanlar, imkan dahilinde olanlar kesiyor. Şimdi burada bir dahis daha var ki, Hanefilerin çok üzerinde durduğu bir hadistir. “Men vecedet saaten ve lem yudahhi fe la yakraben musallana” diye. “Kim bir imkan bulur da kurban kesmezse, bizim namazgahımıza yaklaşmasın”. Buna bakarak Hanefiler kurbana vacip derler. Ama bu hadisi şerif zayıf bulunmuştur. Sahih olsa bile bunun üzerine bir takım haklı yorumlar var. Bundan dolayı vacibe hükmetmek biraz zor. Peygamberimiz(sav) kendisi şöyle yapmş: kurban kesmiş, demiş ki mesele; “bismillah, Allah’ım bunu Muhammed’den, Onun hane halkından ve Muhammed ümmetinden kabul et” diye bir kurban kemiş. Kendi için, ailesi için, ve bütün ümmeti Muhammed için olmak üzere. Gene aynı şekilde Peygamberimiz saf, semiz ve boynuzlu iki koçu: birisini ümmetimden kurban kesmeyenler için, diğerini de kendisi ve aile fertleri için olmak üzere kurban kesmiş. Yani kendine bir tane, eşlerinden şuna bir tane, buna bir tane değil. Bir kurban kesiyor, ya Rabbi bunu benden ve ailemden kabul et diyor. Bir tane daha kesiyor, ya Rabbi bunu da ümmetimden kurban kesemeyenler için kabul eyle diyor. Demek ki kesemeyenler olacak yani. İmkan bulamayab kesmeyecek.

Ebu Eyyub El Ensari(ra)’ın bir sözü var. Diyor ki; bu da sahih bir hadis “Peygamberimiz(sav) zamanında bir tek koyun yada koç kurban ederdik. Kişi bunu kendisi ve aile fertleri adına keserdi. Yerlerdi ve ikram edelerdi. Fakat bilahare insanlar birbirleriyle rekabete giriştiler ve kurban kesmek bir mağrurluk alameti oldu”. Yani insanlar Allah rızası için değil de başkasına gösteriş için kurban kesmeye başladı. Bizd herkez kesiyor, biz elelemden geri mi kalacağız! Falan diye kesmeye başladılar.

Sonra da işte gene bir başka hadisi şerif var, orayı da okuyalım. Aileden bir kişinin kurban kesmesinin yeterli olduğu hususuyla ilgili olarak, zamanla oluşan farklı telakkiden şikayetlenen bir sahabe de Huzeyfe B. Esib’dir. Huzeyfe B. Esib sahabe, şöyle diyor; “Ebu Bekr ve Ömer’in sünnet olarak algılanacağı endişesiyle kurban kesmediklerini gördüm”. Buradaki sünnetten maksat, mutlaka yapılması gereken şey. Bizim bildiğimiz sünnet değil. Yani yapılması şart bir görev diye anlaşılmasın diye Ebu Bekir ve Ömer kurban kesmemişler. İnsanlar bunu vacip gibi anlamasınlar diye kurban kesmemişler. “Ne var ki kurban konusundaki geleneğe vakıf olduktan sonra ailem beni sıkıntıya soktu”. Yani insanlar, haerkes kurban kesmeye başlayınca bizim ailede illa biz de keselim dediler. Bende diyor başkalarından ayrılmadım, ben de şimdş kurban kesiyorum diyor. Yani o baskıya boyun eğdim diyor. Tabi bu rivayer böyle. Başka rivayetlerde de Ebu Bekir ve Ömer’in, halkın da kendilerine tabi olacağı endişesiyle bazen kurban kesmedikleri rivayet ediliyor. Yani her sene kesmiyorlar ki, insanlar kurbanı farz tibi, vacip gibi algılamasınlar.

Dolayısıyla şimdi mezheplerin görüşlerine gelince. Aslında mezheplerin görüşleri hemen hemen hepsi aynı. Yani bu dört mezhebin dördü de aynı. Ama küçücük bir fark var, yani adlandırmada fark var. Hanefi mezhebi vacip diyor. Şafi ve Maliki mezhebi sünneti müekkede diyor. Aslında onun sünneti müekkedesiyle, Hanefi’nin vacibi neticede aynıdır. Yani isimlendirme farkı. Çünkü Şafi ve Maliki’de vacip kelimesi farz manasınadır. Hanefilerin dedikleri bir anlamda vacibi kabul etmez onlar. Hanefiler’in dediğ vacibi hakikaten bir yere yerleştirmek çok zor. Yani ne farz ne sünnet, ikisinin arasında bir şey. Dolayısıyla onların o sözleriyle Hanefiler’in sözleri arasında aslında fazla bir fark yok. Sadece bir isimlendirme farkı var. Yanlız Hanefiler, bir nisab koymuşlar. İşte şu, şu, şu şeyleri olanlar kurban kesecek diye. Bir de ailenin her ferdine, kimin gücü yetiyorsa o kesecek diyor. Kadının gücü yetiyorsa kadın, erkeğin gücü yetiyorsa erkek. Her ikisinin gücü yetiyorsa her ikisi kesecek diyorlar ki, bunun delili yok. Peygamber efendimizin uygulamasında, bir ailede sadece bir kurban kesilmiş. Ama onu keseken, ya Rabbi bunu benden ve ailemden kabul et demek lazım. Peygamberimiz öyle söylemiş. Yani onları da niyete katmak lazım.

Malikiler’in bir görüşü var. O görüş çok daha tutarlı gözüküyor. Onlar diyorlar ki; kurban vaciptir. Yani farzdır manasına. Ama nasıl bir farz: farzı kifaye. Yani bir şehirde, bir oturma bölgesinde bunu kesen olmalı. Hiç kimse kesmezse, hepsi de günahkar olur diyorlar. O kurban kesilmeli. Ama mutlaka her evde olması gerekmez. Bu İmam Malik’e nispet edilen, Maliki mezhebinin büyüklerine nispet edilen görüş. Ama bugünkü malikiler de kurbanı sünneti müekkede kabul ediyorlar. Gene bugünkü Malikiler bir hane halkından her bir ferde kurban kesilebileceğini kabul ediyorlar. Ama şunu da söylüyorlar; bir büyük baş hayvan aynı aileden yediden fazla kişi için de kurban olur diyorlar.

Neticeye gelelim: Hadisi şeriflere baktığımız zaman, Peygamber(sav) zamanında bir evde bir kurban kesiliyor. Birden fazla kesilmiyor. Gene hadisi şeriflere baktığımız zaman, imkanı olmayanlar kurban kesmiyorlar. Yıllarca kurban kesmeyenler var. Ama Peygamberimiz Medine’de kaldığı on sene boyunca sürekli kurban kesmiş kurban bayramında. O zaman demek ki sonuç olarak kurban mutlaka kesilmeli. İmkanı olanlar kesmeli. İmkanı olan için d bir nisab koymamalı. İşte şuyu varsa, buyu varsa değil. Çünkü Peygamberimiz öyle bir nisab koymamış, öyle bir ölçü koymamış. İmkanı olanlar kesmeli. Ama mutlaka kesilmelidir kurban.

Şimdi sonuç olarak bir de şöyle bir örnekle dersimizi bitirmiş olalım. Bu da herhalde konuya daha büyük bir şey katacak. Bakara suresinin(Kuranı kerimin ikinci suresi) 67. ayetini bir açalım. Şimdi bu Hac suresinde bir ayet okumştuk. “Ve li kulli ummetin cealna menseken li yezkurusmallahi ala ma razakakum min behimetil en’am: her ümmet için bir kurban kesme zamanı ve kurban belirledik ki, Allah’ın onlara verdikleri hayvanlara Allah’ın adını anarak hayvanları kessinler”(HAC 34). Allah’ın adını anarak hayvanı kesme şartı sadece kurbanda gerekiyor. “Allah’ın adını anarak kessinler”, o zaman burada esas o maksatla kurbanı vacip kıldık deniyor. Esas şeyi ne olmuş oluyor burada? Allah’ın adını anarak kesmek. Yani hayvanın kanını akıtmak. Onun için Hanefiler haklı olarak diyorlar ki; kurbanda vacip olan kanın akıtılmasıdır Allah için. Peki kanın akıtılması nasıl ibadet olur? Tabi arkasından da yeyin ve yedirin de var. O da var tabi. Şimdi o nasıl ibadet oluru biz bu Bakara suresinden anlayacağız.

Bakara 67’yi açtınız. Ben de açayım da. Tamam. “Ve iz kale Musa li kavmihi innallahe ye’murukum en tezbehu bakarah: Musa bir gün kavmine demişti ki; Allah size bir bakara kesmeyi emrediyor”. Şimdi “bakara” kelimesi sığır anlamınadır. İnek de kapsamına girer. Boğa ve öküz de. Yani erkeği de dişiside. Arapçada kelimeler erkek ve dişiye ayrı ayrı olmak üzere ayırd edilirler. Bazı kelimeler müşterektir, bu bakara müşterek kelimelerdendir. “Kalu e tettehızuna hızuba: Musa’ya dediler ki; sen bizimle dalga mı geçiyorsun”. Ciddimisin? Bunu neden dediler? Çünkü Mısır’da Apis adı verilen bir boğaya tapılıyordu. Bunlar kalktı, insanların apise taptıklarını gördüler. Hayatları boyunca onları görerek büyüdüler. Şimdi Musa bunlara Allah size bir bakara(sığır) kesmeyi emrediyor deyince, adamların elleri ayakları titremeye başladı. Sen ciddimisin? Bizimle dalga mı geçiyorsun? Şimdi siz gidin bir Hintli’ye deyin ki; bir inek kesin deyin. Size de saygı duymuş olsunlar, ne cevap verirler? Sen aklını mı yedin derler. Sen ciddi mi söylüyorsun? Musa(as) diyor ki; “kale euzu billahi en ekune minel cahilin: kendini bilmeyenlerden olmaktan ben Allah’a sığınırım”(BAKARA 67) diyor.

“Kalud’u lena rabbeke yubeyyin lena ma hiy”, şimdi baktılar ki bu iş ciddi. Zaman kazanmaya çalışıyorlar. “O zaman sor rabbine bizim için, onun ne olduğunu bize açıklasın”. “Kale innehu yekul inneha bakaratun la faridun ve la bikr: dedi ki; Allah şöyle diyor; o bir sığır”,”avanun beyne zalik: bu ikisi arası”. “fef’alu ma tu’merun: size verilen emri yerine getirin”(BAKARA 68).

“Kalud’u lena rabbeke yubeyyin lena ma levnuha”, gene zaman kazanmaya çalışıyorlar. “Dediler ki; bizim için Rabbine bir sor, rengi ne. Onu bize açıklasın”. “Kale innehu yekulu inneha bakaratun safrau: dedi ki; Allah diyor ki; o sarı bir sığırdır”. “Fakiun levnuha: rengi parlar” yani sap sarı. “Tesurrun nazırin: bakanları mutlu eder”(BAKARA 69). İnsanları böyle, hoşlandırır. Bakanın içini açar

“Kalud’u lena rabbeke yubeyyin lena ma hiy”, üçüncü kez, son haklarını kullanıyorlar. Üçten fazla olmaz ya. “Dediler ki; bir sor bakalım Allah’a o ne”. “İnnel bakara teşabeha aleyna: çünkü sığırlar bize benzer görünüyor”, yani sığır sığıra benzer. Tutar bir başka sığırı keseriz de Allah’ın dediği sığır olmaz. “Ve inna in şaallahu le muhtedun: biz belki Allah isterse gerçeği yakalarız”(BAKARA 70).

“Kale innehu yekul: dedi ki; Allah şöyle diyor”. “İnnaha bakarau: bir sığır”. “La zelulun tusırul ard: boyunduruk altına sokulmamış ki toprağı sürsün”. “Ve la teskıl hars: ekini de sulamaz”. Toprağı sığırın erkeği mi sürer, dişisi mi? Ekini hangisi sular? Erkeği! Peki boyunduruk altına sokulmamış olanına ne denir erkeğinin? Öküz denmez. Boğa denir, boğa. Onun koşulanına öküz denir. Koşulmamış olanına boğa denir. Öyleyse C.Hakkın kesilmesini emrettiği neymiş? Boğa imiş. Mısırlılar neye tapıyorlardı? Apis denen boğaya. Tevratı okursanız görürsünüz. Apis ile ilgili çok şeyler geçer. Boğaya tapmayacaksın, apise tapmayacaksın diye. Samiri’nin yaptığı da zaten o cinsten buzağı. O da onun yavrusu tabi. Çünkü içlerine işlemiş boğa sevgisi. “Musellemetun: sapasağlam”. “La şiyete fi ha: onda herhangi bir leke de yok”. Yani öyle farklı bir renk yok üzerinde böyle hiç. “Kalul’ane ci’te bil hakk: şimdi tamam, gerçeği söyledin”, çünkü artık soracak bir şey kalmadı. “Fe zebehuha ve ma kadu yef’alun: onu kestiler, neredeyse yapmayacaklardı”(BAKARA 71). Bakın İsrailoğulları’nın çok zengin bir zamanı. Altını döküp buzağı yaptıkları bir zaman. O kadar çok zenginler. Bir tek boğayı niye kesmiyorlar? Maddi durumla olur mu bu? Tanrılarını kesiyorlar. Tanrıyı keserseniz ona kimse tanrı der mi? Zaten denilmesin diye. O zaman kan akıtmak ibadet oluyormuymuş? Kan akıtmanın bir zat kendisi. Oluyor. Kesiyorsun, putu kesiyorsun putu. Sen şimdi bir tane Hindular’a bir tane kurban kestir, o ölür bür kere. O ineğin tanrılığı ölür, yani kutsallığı ölür. Esas olan da budur. Demek ki ben ona hükmediyorum. Hinduların kestiğini diyorum ben. Hindular’ın kendileri kesecek. Başkalarının kesmesi bir şey ifade etmez. Bir Hindu’ya kestirebilirseniz diye. Konuşmayı tam dinlersen kolay. Hinduya kestirebilirsen bu inanç ölür. Hindu kesmez. Burada da işte Musa(as) İsrailoğullaru’na kestirmiş. Çünkü bunların içlerine boğa sevgisi iyice yerleşmiş. Onun için put yaptıkları zaman da buzağı yapmışlardı. Şimdi bundan sonra artık bunların gözünde büyüklüğü kaybolmaya başladı. Yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Ve insanlarda hayvanların putlaştırılması geleneği eskiden beri vardır. Tarihin eski çağlarından beri vardır. Ama bakın islam toplumlarında hayvanların kutsallaştırılması yoktur. Çünkü siz hayvanları kesiyorsunuz, her sene bunu da tekrarlıyorsunuz. Böyle bir toplumda bunlara kutsallık kimse veremez. İşin bu tarafı da var. Ama sadece bu tarafı da değil tabi ama bu da var. Bunu da unutmamak lazım. Bakın Hinduların o inançları da Mısır’dan gelmiştir. Mısır’dan oraya geçmiş, orada sadece cinsiyet değiştirmiş. Oradan da Vikingler vasıtasıyla Avrupa’ya geçmiştir. Anadolu’da da vardır. Bakın bir çok yerlere boynuz asarlar. Bu bir gelenektir. Onun kalıntısı o. Silinemiyor. Ama tapmazlar. Kimse tapmaz ama öyle bir güç gösterisi olarak. Bazı binalara bakın, iki tane boğa boynuzu gibi iki taraftan şey çıkarırlar yukarıya doğru. Yani bu oldukça eski ve yaygın bir inançtır. Sonra onun içini boşaltıyorsunuz ama dışı gene kalıyor. Müslümanlar ona asla tapmıyor ama gene de bir kalıntısı oluyor. Evet kutsallaştırıyorlar tabi, trafiği kapıyor. Evet böylece dersimizi bitirdik. Kurban kestiğimiz zaman kasapa kurban etinden kadap ücreti vermiyoruz. Hediye olarak olabilir ama ücreti vermiyoruz. Hediye başka, hediye herkese her zaman verilebilir.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
2 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
3 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
4 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
5 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
6 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
7 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
10 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
11 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
12 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
13 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
14 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
15 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
16 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
18 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
19 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
20 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
23 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
24 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
25 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
26 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
27 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
28 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
31 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
32 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
33 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
34 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
35 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
36 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
37 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
38 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
39 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
40 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
41 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
42 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
43 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
44 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
45 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
48 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
49 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
50 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
52 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
53 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
54 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
56 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
57 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
58 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
59 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
61 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
62 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
63 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
65 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
66 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
67 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
70 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
71 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
72 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
73 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
74 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
75 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
76 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
77 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
78 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
81 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
82 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
83 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
84 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
85 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
86 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
87 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
89 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
90 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
91 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
92 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
93 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
94 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
95 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
96 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
97 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
98 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
99 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
100 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
101 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
102 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
103 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
104 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
105 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
107 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
108 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
109 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
111 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
112 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
113 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
115 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
116 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
117 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
118 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
120 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
121 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
122 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
123 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
124 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
125 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
126 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
127 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
128 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
129 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
148 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
156 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
164 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
165 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
168 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
182 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
210 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
226 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
227 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
228 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
229 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
244 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
245 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
248 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
252 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
260 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
286 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
289 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
290 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
291 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
292 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
293 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
294 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
295 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
296 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
297 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
298 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
299 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
300 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
301 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
302 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
303 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
304 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
305 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
306 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
307 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
308 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
309 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
310 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
311 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
312 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
313 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
314 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
315 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
316 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
317 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
318 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
319 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
320 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
321 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
322 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
323 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
324 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
325 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
326 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
327 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
328 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
329 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
330 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
331 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
332 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
333 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
334 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
335 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
336 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
337 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
338 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
339 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
340 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
341 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
342 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
343 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
344 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
345 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
346 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
347 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
348 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
349 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
350 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
351 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
352 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
353 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
354 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
355 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
356 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
357 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
358 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
359 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
360 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
361 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
362 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
363 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
364 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
365 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
366 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
367 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
368 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
369 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
370 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
371 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
372 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
373 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
374 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
375 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
376 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
377 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
378 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
379 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
380 İcma 11 Ekim 2016
381 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
382 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
383 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
384 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
385 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
386 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
387 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
388 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
389 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
390 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
391 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
392 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
393 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
394 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
395 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
396 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
397 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
398 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
399 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
400 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
401 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
402 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
403 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
404 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
405 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
406 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
408 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
409 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
410 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
412 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
413 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
414 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
416 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
417 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
418 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
419 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
421 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
422 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
423 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
424 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
425 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
426 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
427 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
430 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
431 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
432 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
433 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
434 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
435 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
436 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
437 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
438 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
439 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
440 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
441 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
442 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
443 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
444 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
445 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
446 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
448 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
449 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
450 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
451 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
452 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
453 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
454 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
455 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
457 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
458 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
459 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
461 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
462 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
463 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
466 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
467 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
468 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
470 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
471 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
472 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
473 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
474 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
475 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
476 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
477 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
478 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
479 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
480 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
481 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
482 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
483 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
484 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
485 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
486 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
487 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
488 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
490 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
491 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
492 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
493 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
494 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
495 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
496 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
497 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
498 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
499 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
500 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
502 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
503 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
504 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
505 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
506 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
507 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
508 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
509 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
510 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
511 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
512 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
513 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
514 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
516 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
517 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
518 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
520 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
521 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
522 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
523 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
524 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
525 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
526 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
527 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
528 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
529 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
530 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
531 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
532 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
533 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
534 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
535 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
536 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
537 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
538 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
539 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
540 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
541 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
544 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
545 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
546 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
547 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
548 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
549 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
550 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
551 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
552 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
553 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
554 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
555 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
556 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
557 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
558 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
559 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
560 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
561 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
562 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
563 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
564 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
565 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
566 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
567 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
568 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
569 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
570 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
571 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
572 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
573 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
574 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
576 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
577 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
578 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
579 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
580 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
581 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
582 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
583 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
584 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
585 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
586 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
587 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
588 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
589 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
590 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
591 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
592 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
593 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
594 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
595 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
596 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
597 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
598 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
599 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
600 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
601 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
602 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
603 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
604 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
605 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
607 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
608 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
609 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
610 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
611 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
612 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
613 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
614 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
615 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
616 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
617 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
618 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
620 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
621 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
622 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
623 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
624 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
625 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
626 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
627 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
628 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
629 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
630 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
631 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
632 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
633 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
634 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
637 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
638 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
639 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
640 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
641 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
642 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
643 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
644 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
645 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
646 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
647 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
648 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
649 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
650 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
651 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
652 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
653 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
654 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
655 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
656 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
658 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
659 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
660 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
661 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
662 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
663 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
664 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
665 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
666 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
667 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
669 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
671 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
672 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
673 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
674 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
675 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
676 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
677 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
678 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
679 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
680 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
681 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
682 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
683 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
684 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
685 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
686 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
687 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
689 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
690 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
691 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
694 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
695 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
696 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
697 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
698 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
700 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
701 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
702 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
703 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
704 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
705 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
706 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
707 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
708 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
709 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
710 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
711 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
712 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
713 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
714 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
715 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
716 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
717 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
718 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
719 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
720 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
721 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
722 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
723 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
724 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
725 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
726 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
727 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
728 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
729 Hac 11 Kasım 2008
730 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
731 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
732 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
733 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
734 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
735 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
736 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
737 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
738 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
739 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
740 Oruç 26 Ağustos 2008
741 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
742 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
743 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
744 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
745 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
746 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
747 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
748 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
749 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
750 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
751 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
752 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
753 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
754 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
755 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
756 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
757 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
758 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
759 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
760 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
761 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
762 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
763 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
764 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
765 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
766 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
767 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
768 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
769 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
770 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
771 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
772 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
773 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
774 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
775 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
776 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
777 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
778 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
779 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
780 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
781 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
782 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
783 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
784 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
785 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
786 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
787 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
788 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
789 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
790 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
791 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
792 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
793 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
794 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
795 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
796 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
797 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
798 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
799 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
800 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
801 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
802 Mearic Suresi 27 Mart 2007
803 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
804 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
805 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
806 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
807 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
808 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
809 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
810 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
811 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
812 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
813 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
814 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
815 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
816 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
817 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
818 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
819 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
820 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
821 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
822 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
823 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
824 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
825 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
826 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
827 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
828 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
829 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
830 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
831 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
832 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
833 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
834 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
835 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
836 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
837 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
838 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
839 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
840 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
841 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
842 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
843 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
844 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
845 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
846 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
847 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
848 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
849 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
850 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
851 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
852 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
853 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
854 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
855 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
856 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
857 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
858 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
859 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
860 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
861 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
862 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
863 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
864 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
865 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
866 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
867 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
868 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
869 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
870 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
871 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
872 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
873 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
874 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
875 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
876 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
877 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
878 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
879 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
880 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
881 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
882 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
883 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
884 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
885 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
886 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
887 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
888 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
889 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
890 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
891 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
892 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
893 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
894 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
895 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
896 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
897 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
898 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
899 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
900 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
901 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
902 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
903 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
904 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
905 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
906 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
907 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
908 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
909 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın