Karikatür Olayı

14 Şubat 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Euzubillahimineşşeytânirracîm. Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdulillahi Rabbil Âlemin. Vessalâtu vessalâmu alâ Rasûlina Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn

Bir süreden beri İslam âlemini bir karikatür krizi işgal etmiş vaziyette. Danimarka’da Peygamber (s.a.v)i ve Müslümanları aşağılayıcı mahiyette karikatürler yayınlandı. Bundan dört ay kadar önce, belki biraz daha fazla. Kimse o işin farkına varmayınca birileri kaşıdı. Bir süreden beri her tarafta karikatür sebebiyle kriz oluşturuluyor.

Şimdi, bunun dinimiz açısından anlamı nedir? Batılılar kendilerini dünyanın en akıllı, en hoşgörülü, en ileri görüşlü, yani ne kadar en varsa iyi tarafı onlarda. En bağnaz, en acımasız, en cahil, işte ne kadar kötüye doğru en varsa hepsi de Müslümanlarda. Batılıların İslam’a bakışı böyle. Onlar bu bakışlarını kendi tavırlarına ve politikalarına yansıtıyorlar. Bize doğru dönüp de, işte İslam’a saygımız var. İşte biz son derece hoşgörülüyüz falan derken, aslında saygıları olduklarından değil, bize naneli şeker dağıtıyorlar çocuk yerine koyarak.

E şimdi ciddi bir şey ortaya çıktı. Asırlardır ya da asırlarca Batı’nın korkulu rüyası haline gelmiş olan Osmanlı Avrupa Topluluğu’nun bir üyesi haline geliyor. Şimdi, Türkiye’de Osmanlı İmparatorluğu tarihe karışmış diye söyleniyor. Osmanlı resmen Türkiye Cumhuriyeti adı altında devam ediyor. Dikkat ederseniz Osmanlı’dan kalan dış politika problemlerinden hiç birisini Türk hükümeti ve Türk Devleti reddetmiyor, hepsini kabul ediyor. Çünkü hukuken devam eder, ediyor bu devlet.

E şimdi, asırlar boyunca kendilerini büyük sıkıntıya sokmuş olan Osmanlılar, Avrupa Topluluğu’nun bir üyesi olarak ortaya çıkmaya başlayınca İslam düşmanlığı yeniden deprendi. Tabi eğer Fransız ihtilali olmasaydı, Batılılar Kiliseyi kendi sosyal hayatlarından, ekonomik hayatlarından dışlamasalardı bu noktalara gelmek de mümkün olmazdı. Kiliseyi dışlayınca orada belli ölçüde dinden uzak, tamamen dünyevileşmiş bir anlayış ortaya çıktı.

Bu dünyevileşmiş anlayışta esas olan para ve mal. Bu esas olduğu için, e şeyin, tilkinin kargaya dil dökmesi gibi onlarda bize dil dökmeye başladılar. İşte, aralarına gidiyoruz geliyoruz falan. Bu dinlerinden uzaklaşmaları sebebiyle Müslümanlar bugün Avrupa’da yaşıyor, Amerika’da yaşıyor. Hıristiyanların bulunduğu bütün bölgelerde yaşıyorlar. Hâlbuki eskiden, bir Hıristiyan mezhebine mensup olan kişiler diğer Hıristiyan mezhebinin hâkim olduğu bölgede yaşama hakkına sahip değillerdi. Siz bakmayın Müslümanların bulunduğu her yerde onların kiliselerinin, havralarının açık olmasına. Onlar buna asla tahammül edemezlerdi.

Neyse, işi fazla uzatmayalım. Burada bir kriz oluşturuluyor. Akıllı insanlar krizleri büyük bir fırsat olarak değerlendirirler. Maalesef Türkiye’de fırsat olarak değerlendirilmedi.

Bir televizyon kuruluşunun sahibine telefon ettim. Dedim ki, ya kardeşim bakın işte bir kriz doğmuş vaziyette bunu fırsat olarak değerlendirin, şöyle şöyle yapın. O da Hocam dedi, ben sana bir hemen bizim müdüre telefon açıyorum, sana bir şey göndereceğim. Senle röportaj yapsınlar. Ya dedim, sizin televizyonunuz beni taşımaz ben onu biliyorum. Ama sen kendi hocalarına şunu şunu yap.Yok yok dedi, ben seni iyi tanıyorum falan. Peki, geldi. Yarım saatten fazla röportaj yaptık. Bir iki saniyelik bir haber ya da diyelim yirmi otuz saniyelik ya da bir dakikalık diyelim bir haber, haberler arasına sıkıştırdılar. Söylemek istediklerimiz değil, o aralarda seçilmiş birkaç tane cümle.

Şimdi, çok enteresan, her konuda uzmanlarımız vardır çıkar konuşurlar. Yani neyi sorsanız. Adeta Şiilerin imamları gibi. Şiiler diyorlar ki, bizim imamlarımız her şeyi bilir. Doğuştan bilirler. Onlar hiçbir hocaya ihtiyaç görmezler. Mektepte medresede asla okumazlar. Ama her şeyi en güzel şekilde ve en doğru biçimde bilirler. Yepyeni bir şey konusunda görüş beyan etmek isteseler en doğru görüşü beyan ederler. Derinleşmek isteseler sadece istemeleri yeter, o konuda en derin bilgiyi ortaya koyarlar. Bunların bilgisi önceki imamdan miras olarak kalır ya da Allah tarafından kendilerine verilir diye inanıyorlar. Bizde de o şekilde kendini kabul edenler var maalesef.

Şimdi, bu vesileyle hiç olmazsa biz kendi aramızda bu krizi fırsata çevirelim. Elinizdeki Kur’an-ı Kerimlerin 9. suresini lütfen açın. Yani Tevbe suresini. Şimdi, bizim bir tane bir öğrencimiz var. Çek Cumhuriyeti’nden gelmiş. Yüksek lisans yapıyor. Bu en son derste bana sordu, Hocam dedi, bu krizi nasıl değerlendiriyorsunuz. Ben de ona dedim ki, aç bakalım şu ayeti. Açtı ve oku dedim. Okudu. Şimdi onun haleti ruhiyesini tahmin edin bakalım.

Tevbe suresi 5. ayeti okuyoruz. Fe izânselehal eşhurul hurumu faktulûl muşrikîne haysu vecedtumûhum.” “Haram aylar çıkınca o müşrikleri nerede bulursanız öldürün.”

Şimdi sordu; adı da David, dedi ki bu müşrikler kim. Dedim sen de ona dâhilsin dedim (Gülüşmeler). Hıristiyanlar, Yahudiler, Müslüman olmayan herkes… Çocuk böyle bir tedirgin olmaya başladı falan. Belli etmek de istemiyor. Şimdi, bir sağındakine bakıyor, bir solundakine bakıyor.

“ve huzûhum” “Onları yakalayın.”, “vahsurûhum” “Onların çevresini kuşatın.”, “vak’udû lehum kulle marsad” “Her gözetleme yerinde onlar için oturun.” Yani takip ediyorsunuz. İnsan avcılığı yapılıyor (!). “fe in tâbû ve ekâmûs salâte” “Tevbe eder namazı kılarlarsa”, “ve âtûz zekâte” “Zekâtı verirlerse”, “fe hallû sebîlehum” “Yollarını açın serbest bırakın.”, “innallâhe gafûrun rahîm.” “Allah gafur ve rahîmdir.”

Şimdi, tabi çok tedirgin oldu o öğrenci. Ondan sonra dedim ki, sen şimdi bu ayeti buradan okudun. Bak dedim, Avrupalılar bu ayeti sırf bu kadar okuyorlar ve diyorlar ki… Avrupalısı, Amerikalısı diyorlar ki, Müslümanlar bize böyle davranacaklar. Kafana iyice bir yerleştir bunu.

Size daha önce anlatmıştım. Amerikadan yayın yapan Evanjelistlerin televizyonu var. Bundan iki sene evvel miydi? Ramazan. Bayrama bir hafta var. Açtım. Haftada bir kere İslam’dan bahsediyorlardı. Kur’an-ı Kerimi alıyorlar, İslamla ilgili konuşuyorlardı. O akşam stüdyoya bir haham çıkarmışlar. Yani Yahudi din adamı. Bir de her zaman çıkan papaz. Şimdi, ortada da bir İngilizce Kur’an meali var.

Papaz Haham’a soruyor, tabi 11 Eylül’den sonra ya, bu Müslümanlar bizi ellerine geçirseler, güçlü olsalar ne yapacaklar? Bize karşı tavırları ne olur? Dedi ki bak, aç bakayım 9. surenin 5. ayetini. İşte şunu, okuduğumu. Açtı okudu. İşte dedi böyle yapacaklar. Şimdi Ramazandalar dedi, bir hafta sonra Haram Ay’ı çıkıyor. Şimdi, Ramazanı Haram Ay’ı zannediyor kendisi. Bir hafta sonra seni beni nerede bulurlarsa kıtır kıtır doğramaları lazım kitapları onlara bunu emrediyor. Bizim için köşe başlarını mı tutacaklar, şöyle yapacaklar, böyle yapacaklar.

E şimdi, bunu dinleyen… Siz bunu dinlediğinizi düşünün. Müslümanlara karşı nasıl bakarsınız? Ve işte kendi kitapları, böyle de gösteriyor. Bu işte diyor, 9. surenin 5. ayeti diyor. Allah Allah şunlara bak yahu kendi kutsal kitaplarında böyle yazıyormuş diyecekler. O aman aman dikkat edelim. Değil mi?

Şimdi, David’e dedim ki, bu ayetleri bir de yukarıdan itibaren oku bakalım dedim. Bak birinci ayet ne yazıyor? “Berâetun minallâhi ve resûlihî ilâllezîne âhedtum minel muşrikîn.” “Allah ve Resulü tarafından bir berâedir…” Bir ültimatom, yani bir ilişki kesme eylemidir. Kime karşı? “… Antlaşma yaptığınız müşriklere karşı.” Bu müşrikler kimler? Bunlar Mekkeli müşrikler. Mumtahine suresinde okuyacağız; hatta okuyalım, ama yok daha sonra okuyalım şimdi okumayalım.

Bu olaya iyice anlaşılsın ki, kafalara yerleşsin. Bizi öldürmeye kalkmaları bir, ülkemizden çıkarmaları iki, çıkaranlara destek vermeleri üç. Üç tane kırmızıçizgimiz var. Bu suçları işleyenlerle iyi ilişkilerimiz olamaz. Mekkeli müşrikler bunların hepsini yapmışlar, üstelik de Peygamber efendimizle yapmış oldukları barış antlaşmasını bozmuşlardı. Barış antlaşmasına rağmen Medine’nin dış mahallelerine baskın yapmış, adam öldürmüş ve hayvanları alıp götürmüşlerdi.

Sonra da Peygamber efendimiz Mekke’yi fethetmiş, bu insanlara bir yıl hiç dokunmamıştı. Bir yıl sonra Ebu Bekir (r.a) başkanlığında Müslümanlar ilk haclarını yaptılar. Bazı rivayetler açısından ikinci, ikinci olması daha uygun. Çünkü şeyde, Hudeybiye antlaşmasından sonra da gitmişlerdi ama onun umre olduğu rivayeti de var. Neyse, ama onun hac olduğu kesin. O zaman Mekkeli müşriklere müsaade edildiği için, müşrikler Kâbe’yi tavaf ederken onlardan bir kısmı anadan doğma çırılçıplak tavaf ediyordu; kadın, erkek. Ona bile müsaade edilmişti. Bir yıl hiç dokunulmadı.

İşte o zaman Mekke’ye giden kafile hareket ettikten sonra bu sure indi. Peygamber efendimiz arkadan Hz. Ali’yi gönderdi. Hz. Ali de bu ayetleri Mina’da hacca gelenlere okudu. Artık bundan sonra müşrikler hac ibadetini yapamayacaklar diye ilan etti. Ve Müslümanlara karşı o üç kırmızıçizgiyi aşmış olan, savaş suçu işlemiş kişilere de dört ay daha müsaade verildi. Bakın bir yıl müsaade verilmiş, artı dört ay. Ne yapar? On altı ay.

Bu süre içerisinde istediğiniz yere gidin ya da Müslüman olun. Ha bu süre bittikten sonra… Buradaki haram aylar bizim klasik bilgilerimizde olan haram ayları değildir. Yani Zilkade, Zilhicce, Muharrem, Recep ayları değil. Bu ayette o Mekkeli müşriklere tanınan dört aydır. Yani dört ay serbest bırakılmış, istedikleri gibi davranacaklar.

O süre bitiminde “Fe izânselehal eşhurul hurum” “O haram ayları bittiği zaman”, “faktulûl muşrikîn” Burada elif lamlı, el muşrikîn. Arapça bilen arkadaşlarımız var burada, gayet iyi bilirler. El muşrikîn demek, o müşrikleri demektir. “O müşrikleri nerede bulursanız öldürün.” Bütün müşrikleri değil, o müşrikleri. Yani antlaşmayı bozmuş, savaş suçu da işlemiş ve kendilerine de on altı ay süre tanındığı halde hâlâ uslanmamış. İsterlerse başka tarafa gitmelerine de hiçbir mani yok, yani çekip gidebilirler. Ona da imkân veriliyor.

Ama elinizdeki meallere bir bakın. Bakın ki nasıl meal vermişler. Şimdi, hepimizde bulunan ya da çoğumuzda bulunan bir Kur’an-ı Kerim meali var. Ben okuyayım. Çoğunuzda o var. O mealden olmayanlar okuyabilirler.

“O haram olan aylar çıktı mı, artık diğer müşrikleri nerede bulursanız öldürün.” Diğer müşriklerle, o müşrikler aynı kavram mı? Ne oldu ayetin manası? Bitti… Ayetin manası bitti. Ayet bitti. Bitti ayet. Tam derse döndü iş. Şimdi yukarıdan itibaren okuyalım ayeti. … itibaren. Olayı tam olarak kavramış olalım.

“Berâetun minallâhi ve resûlihî ilâllezîne âhedtum minel muşrikîn.” “Müşrikler içerisinde antlaşma yaptıklarınıza Allah ve Resulünden bir ültimatomdur.” Yani artık sizinle bir ilişkimiz kalmamıştır diye bildiriliyor. “Fesîhû fil ardı erbeate eşhur” “Şimdi bu topraklarda…” Artık Müslümanların eline geçti ya her taraf. “dört yıl serbestçe dolaşabilirsiniz.” Şey pardon, dört ay, evet iyi gördünüz bak. O da benim hatam oldu işte. Dört ay dolaşın.

“va’lemû ennekum gayru mu’cizîllâh” “Şunu da kafanıza yerleştirin ki siz Allahı aciz bırakamazsınız.” Yani boşuna mücadele ediyorsunuz. İşte görüyorsunuz her şeyinizi kaybettiniz. Sekiz sene evvel canlarını zor kurtaran Müslümanlar şimdi geldi sizin ülkenizi elinizden aldılar. Daha ne bekliyorsunuz? “ve ennallâhe muhzîl kâfirîn.” “Şurası da kesin Allah kâfirleri perişan eder.”

“Ve ezanun minallâhi ve resûlih” “Allah ve Resulü tarafından yapılmış bir duyurudur bu”, “ilân nâs” “insanlara”, “yevmel haccıl ekber” “haccı ekber günü” yapılan bir duyuru. Çünkü iki türlü hac vardır. Birisi umre, ona haccı ashar deniyor. Birisi de bizim hac dediğimiz şey, o da haccı ekber. Yani Müslümanların hac yaptığı gün. Hz. Ali gidip o gün çünkü ilan etmişti. Herkes Mekke bölgesinde aynen bugünkü gibi, o zaman müşrikler de hac için geliyorlardı. Aynı tarihte geliyorlardı. Müslümanlarla birlikte ilk haclarını yaptılar karma olarak.

“ennallâhe berîun minel muşrikîne” “Allah müşriklerden uzaktır.”, “ve resûluhu” “Elçisi de.”, “fe in tubtum fe huve hayrun lekum” “Tevbe eder, vazgeçer, inanırsanız sizin hayrınıza.”, “ve in tevelleytum” “Ama yüz çevirirseniz.” Biz bildiğimizi yapacağız derseniz, “fa’lemû ennekum gayru mu’cizîllâh.” “Şunu çok iyi bilin ki siz Allahı aciz bırakamazsınız.”, “ve beşşirillezîne keferû bi azâbin elîm.” “O kâfirleri acıklı bir azapla müjdele.”

“İllâllezîne âhedtum minel muşrikîn” “Ama antlaşma yaptığınız müşrikler hariç.” Yani o müşriklerden, yukarıda anlatılan müşriklerden… Onlarla da antlaşma yapılmıştı. Ama bunlar,  “summe lem yankusûkum şey’en” “Yaptığınız antlaşma şartlarından hiçbir şeyi eksik etmemişler.” Şarlara uymuşlar. Yani bir kısmı şartları yerine getirmemiş, antlaşmayı bozmuşlardı. Bir kısmı da antlaşmaya uymuş. Antlaşmaya uyanlar hariç.

“ve lem yuzâhirû aleykum ehaden” “Hiç kimseye de sizin aleyhinize destek vermemiş kişiler hariç.”, “etimmû ileyhim ahdehum ilâ muddetihim” “Siz bunlara karşı üstlendiğiniz taahhüdü…” Yani onlara karşı üstlendiğiniz görevi “… süresinin sonuna kadar yerine getirin.” Yani onlar antlaşmayı bozmadılarsa siz de onlara karşı görevinizi yapın. “innallâhe yuhıbbul muttekîn.” “Allah muttakileri sever.”

İşte buradan itibaren “Fe izânselehal eşhurul hurum” “Haram aylar çıkınca”, “faktulûl muşrikîn” antlaşmayı bozmuş olan “müşrikleri öldürün.” Yani o müşrikleri. Yukarıda ültimatomun verildiği kişileri öldürün.

Şimdi, benim elimdeki mealde bir kere mana tamamen tersine dönüyor. Çünkü ne diyor. “O haram aylar çıktı mı artık diğer müşrikleri nerede bulursanız öldürün.” Şimdi zamanımızda millet meale de yöneldi. Bilen bilmeyen herkes meal yapıyor. Geçenlerde birisi geldi, Kur’an-ı Kerim okumasını bilmez. Yani gerçekten bilmez. Yani bir Fatiha’yı okutsanız kırk tane yanlışı çıkar. Bir meal yaptım dedi. Tövbe estağfurullah. Ya sen meal nasıl yaparsın? Yok işte, almış işte, nasıl olsa şimdi internet var; hemen indiriyorsun, herkes yapar değil mi?

Ondan sonra biraz oradan, biraz oradan; çocukları da topladım. Çocuklar! Nasıl, anlıyor musunuz bir ayet? Onların anladığı şekle çevirdim. Ondan sonra bir tane de Arapça bilen birisine kontrol ettirdim. O kim?.. O da falanca adam. Ancak talebe olabilecek bir adam yani o kadar. Ondan sonra bastırıyorum. Lafta dinlemiyorlar. Nasıl olsa basım hürriyeti de var. Eh, millet de alıyor, para da kazanılıyor, yaşadı.

Yani şimdi, işte gitti bak. Peki o Amerika’dan yayın yapan televizyonun hahamı haksız mı?.. Sizin meallerde ne yazıyor?

Katılımcılar: Aynısı

Yok yok bunun dışındaki meallerde. Onlar da öyle diyor değil mi?

Bir katılımcı: … (anlaşılmadı)

Öbürlerini… Ne yazıyor? Elmalıdır mutlaka. Kimin?

Bir katılımcı: Hasan Basri

Hasan Basri, ha. Onlar âlim adamlar çünkü. Öbürleri gibi değil. Elmalı da “o müşrikleri” demesi lazım. Var mı Elmalı? Ama Elmalı’nın sadeleştirilmişi değil, hakikisi. Şimdi bir de sadeleştirme furyası çıktı. Ya adamın eserine ne karışıyorsun kardeşim. Bu işte sadeleştirilmişi.

Bir katılımcı: Elmalı sadeleştirilmişi ama Hocam, burada “diğer” derken, “Anlaşma yapmış olduğunuz müşriklerden, sonra size sözlerinde hiçbir eksiklik yapmamış, sizin aleyhinizde hiçbir kimseye arka çıkmamış bulunanlar müstesna.” demiş.

Hangisinde o?

Katılımcı: Elmalınınkinde Hocam. “Diğer” derken onların dışındakiler kastedilmiş oluyor ama sadece ayete baktığımız zaman, o zaman yanlış olabilir Hocam.

Açıklama nerede? Bende yok.

Bir katılımcı: Hocam 4 ile 5’i beraber okursanız “diğer” anlamı bozmuyor. Zaten 4. ayette “anlaşmaya sadık kalanlar” var.

İyi bozmuyorsa…

Bir katılımcı: Onların dışındakileri kastediyor ama … o zaman yanlış olabilir. Sizin dediğiniz gibi yapmasında isabet vardır.

İyi, öyle anlaşılıyorsa çok iyi. Şimdi, bizim birçok mealde de sadece “o müşrikleri” değil “müşrikleri nerede bulursanız öldürün” diye yazar. Şimdi, işin daha berbatı Tevbe suresinin 5. Ayetini Müslümanların gayri müslimlerle ilişkilerinin ana merkezine yerleştirmişlerdir. Bu ayetle kaç tane ayet neshedilmişti? Nerede? Ahmet biliyordu ama… Yahya… Yahya da mı çıktı? Ha, buradasın. Kaç ayetti? İki yüz kırk mı diyordu? Bu ayetle iki yüz küsur tane ayeti neshetmişler. Yani Müslümanların gayri müslimlerle ilişkilerini düzenleyen ayetlerin çoğusunu bu ayetle neshetmişler. Halbuki bu ayet özel bir olayla ilgili bir ayet. Dolayısıyla bu bir gelenek… Yani bu meallere yanlış geçmiş olması gayet normal.

Bir katılımcı: Hocam gayri müslimler zaten Kâbe’yi tavaf etmiyordu ki. Oradaki müşrikler belli müşrikler.

Tabi, Kâbe’yi bütün gayri müslimler tavaf etmiyor. Orada belli olanlar şey yapıyorlar. Antlaşma yapmış olanları da söylüyor orada.

Şimdi 61. sureyi lütfen açalım. Yani zaten bizim bugünkü dersimiz orasıydı. Bugün dersimiz orası. 61. suredeyiz.

(Uyarı geliyor)

60 mı? Neyse 60. suredeymişiz.

Evet, 60. sure. Şimdi önce bu surenin 1. ayetini okuyalım.

Bismillâhirrahmânirrahîm. “Yâ eyyuhâllezîne âmenû lâ tettehızû aduvvî ve aduvvekum evliyâ” “Benim ve sizin düşmanlarınızı veli edinmeyin.” Şimdi, veli kelimesinin çeşitli anlamları var. Birisini bağlayıcı söz söyleme yetkisine sahip olan kişi. Mesela bir çocuğun velayetini mahkeme birisine verirse, anneye ya da babaya neyse ya da bir başkasına, o şahıs bu çocukla ilgili bazı konularda tek başına karar alma yetkisine sahiptir. O çocuk da ona uyar.

Mesela siz bir çocuğun velisi olarak bir okula gider onu kaydettirirsiniz oraya; sonra idareye gider bir dilekçe verirsiniz, çocuğumu buradan alıyorum falanca okula naklini yaptıracağım dersiniz. Çocuk ağlasa da, zıplasa da, hoplasa da o idare çocuğu değil veliyi tanır. Değil mi İbrahim Bey? Öyle. Çünkü onu bağlayıcı söz söyleme yetkisi vardır o velinin.

Velinin bir anlamı bu. Bir anlamı da içli dışlı olmak. Yani bir şeyin diğerinin hemen arkasından gelmesi. Yani samimi dost olmak. Sırdaş olmak, içli dışlı olmak.

“Benim ve sizin düşmanınız olanları veli edinmeyin.” “tulkûne ileyhim bil meveddeh” “Siz onlara sevgi gösterisinde bulunuyorsunuz.”, “ve kad keferû bi mâ câekum minel hak” “Size gelen gerçeği onlar inkâr etmişlerdir.”, “yuhricûner resûle ve iyyâkum en tû’minû billâhi rabbikum” “Rabbiniz Allaha inandığınızdan dolayı hem Peygamberi hem sizi ülkenizden çıkarıyorlar.” Yani Mekke’de yaşamaz ettiler bunlar. Peygamber efendimiz Mekke’den kaçmak zorunda kaldı. Çünkü öldürülmesine karar almışlardı.

Üç gün biliyorsunuz Taif yolunda bir mağarada saklandı. Ki Taif yoluyla Medine yolu birbirine tam zıttır. Yani mesela İstanbul yoluyla Edirne yolu gibi. Şimdi, herkes Peygamber efendimizin Medine’ye gideceğini biliyor. O da tam Taif yolunda bir mağarada saklanmış. Sevr mağarasında üç gün saklanmış. Çünkü kim onun kellesini getirirse yüz deve alacak. Yüz deve de ciddi bir rakam.

Sonra durum biraz düzelince Medine’ye gidebilmiştir. Dolayısıyla Medine’ye hicret eden Müslümanlar canlarını zor kurtarıyorlardı. Ev eşyası, para, şu bu yani; ha para götürebilirler tabi. Para şey değil ama hafif şeyler ancak alabiliyorlar. Her şeylerini Mekke’de bırakmak zorunda kalmışlar gitmişler.

“in kuntum harectum cihâden fî sebîlî…”. Ha “yuhricûner resûle ve iyyâkum” “Peygamberi ve sizi çıkarıyorlar.”, “en tû’minû billâhi rabbikum” “Rabbiniz olan Allaha inandınız diye.” Sebebi o sadece, başka bir sebep yok. “in kuntum harectum cihâden fî sebîlî vebtigâe merdâtî” “Benim yolumda cihada çıkıyorsunuz. Benim rızamı aramak için çıkıyorsunuz.” Ama “tusirrûne ileyhim bil meveddeh.” “Size bu acıları çektiren bu kişilere karşı bir sevgi saklıyorsunuz içinizde.” Sevgi besliyorsunuz.

“ve ene a’lemu bi mâ ahfeytum ve mâ a’lentum” “Ben sizin gizlediğinizi de açığa vurduğunuzu da bilirim.”, “ve men yef’alhu minkum fe kad dalle sevâes sebîl.” “Sizden kim bunu yaparsa elbette ki doğru yoldan çıkmış olur.”

Şimdi, bundan sonra devam ediyor. Şimdi, Cenab-ı Hak burada bir yasak koydu. Benim ve sizin düşmanlarınız olan kişileri veli edinmeyin, dost edinmeyin kendinize. Çünkü onlar Resulü ve sizi ülkenizden çıkarıyorlar. Suçlarını da söylüyor. Öldürüyorlar demiyor, çıkarıyorlar… Sürgüne mecbur ediyorlar. Şimdi, birisi sizi kendi ülkenizden çıkaracak, malınıza mülkünüze konacak, siz bunu seveceksiniz olacak şey değil.

Şimdi 8. ayete gelelim. “Lâ yenhâkumullâhu anillezîne lem yukâtilûkum fîd dîn.” “Allah size şu konuda yasak koymaz. Din hususunda sizinle savaşmamış”. Yani sizi öldürmeye kalkmamış olan. İnancınızdan dolayı öldürmeye kalkmamış kişi. “ve lem yuhricûkum min diyârikum” “Ve sizi ülkenizden çıkarmamış olanlar.” Demek ki iki tane suç. Mekkeliler çıkarmıştı, bak orada söyledi Allah. Ne dedi? . “yuhricûner resûle ve iyyâkum en tû’minû billâhi rabbikum.” “Resulü ve sizi Rabbiniz Allaha inandığınız için çıkarmışlardı.”

Ama sizi dininizden dolayı öldürmeye kalkmamış, sizi ülkenizden çıkarmamış olanlara karşı Allah yasak koymaz. Az önce okunan yasak bunlarla ilgili değildir. “en teberrûhum” “Onlara karşı iyilik yapmanızı”, “ve tuksitû ileyhim” “Ve onlara karşı adil davranmanızı yasaklamaz.”, “innallâhe yuhıbbul muksitîn.” “Allah herkesin payını veren adil davrananları sever.”

“İnnemâ yenhâkumullâh” “Allah size sadece şu konuda yasak koyar” Yani Allahın koyduğu yasak ya da günün tabiriyle kırmızıçizgiler şunlardır: “anillezîne kâtelûkum fîd dîn” “İnancınızdan dolayı sizi öldürmeye kalkmış olanlar.” O seni inandığından dolayı öldürüyor, başka sebepten dolayı öldürürse değil. İnancından dolayı öldürmeye kalkmış. “ve ahrecûkum min diyârikum” “Sizi ülkenizden çıkarmış”, “ve zâherû alâ ıhrâcikum” “Ve çıkarılmanıza destek vermiş”

Üç tane kırmızı çizgi. Bir, inancımızdan dolayı bizi öldürmeye kalkmış; iki, ondan dolayı bizi ülkemizden çıkarmış; üç, çıkarılmamıza destek vermiş. İşte konan yasaklar bunlarla ilgilidir. Üç tane kırmızıçizgiyi çizmiş Cenab-ı Hak.

Şimdi dönelim Mekkelilere. O, tövbe suresinin 5. ayetine muhatap olan Mekkeliler. Bu üç suçtan hangisini işlemişlerdi. Hatta ayeti tamamlayalım, ondan sonra bu soruyu soralım.

“İnnemâ yenhâkumullâh” “Allah size sadece… Size koyduğu yasak sadece şununla ilgilidir”, “anillezîne kâtelûkum fîd dîn ve ahrecûkum min diyârikum ve zâherû alâ ıhrâcikum en tevellevhum.” İşte bu üç tane kırmızıçizgiyi geçmiş olanları veli edinmenizi yasaklar. Dost edinmenizi yasaklar. Demek ki bu üç tane kırmızıçizgiyi geçmiş olanları dost edinemiyoruz. Sadece bunlar.

Peki bunlar bugün evrensel bir suç değil mi? Hangi ülke, hangi insan kendisini ülkesinden sürgün eden kişiyi affeder? Hele inancından dolayı sürgün etmişse. Hangi insan inandığı için kendisini öldürmeye kalkmış bir kişiyi affedebilir? Hangi insan inandığından dolayı ülkesinden sürgün edenlere destek verenleri affedebilir? Böyle bir şey olur mu? Bunlar uluslararası savaş suçu değil midir bugün? Değil midir? Dünyanın her yerinde geçerli bir suçtur.

İşte bunlar, Müslümanlar… Yani Kur’an-ı Kerimin koyduğu bunlar. Bizde çok büyük bir hata da şu, bütün Müslümanları bağlayan tek kitap Kur’an olduğu halde insanlar kendi kafalarına göre yorumlar yapar, hükümler koyarlar. Şimdi, bazıları son derece hoşgörülü davranır. E karşı taraf der ki, kardeşim bu senin yorumun mu yoksa başka bir şey mi? Ama siz Kur’an-ı Kerimi okuduğunuz zaman, yeryüzünde ben Müslümanım diyen herkes Kur’anı reddetmediği için, değil mi? Herkes Kur’anı reddetmediği için, o zaman Müslümanların ortak cevabı esasen bu olur. Kur’ana göre vermek lazım cevabı. Bu çünkü herkesi ilgilendirir.

“ve men yetevellehum fe ulâike humuz zâlimûn.” “Kim bu üç kırmızıçizgiyi aşan kişileri kendisine veli edinirse işte onlar zalimlerdir.” Onlar yanlış yapmış olur. Onlarınki kötü…

Şimdi, Mekkeli müşriklerle ilgili inen o ayet, “Haram ayları çıktığı zaman onları nerede bulursanız öldürün.” ayeti kerimesi indi. Bunlar bu üç kırmızıçizgiden hangisini çiğnemişlerdi Mekkeliler? Efendim? Üçünü de… Nasıl? Bir kere Müslümanları oradan çıkardılar. Bazıları da çıkaranlara destek verdi. Bu tamam. Peki öldürmeye kalkma işi?

Bir katılımcı: Bizatihi Peygamberimizi öldürmeye kalktılar.

Hı. Ya bunlar Bedir Savaşı’nı niçin yaptılar? Onları öldürmek için yaptılar değil mi? Uhud Savaşı’nı niçin yaptılar?.. Şimdi, Müslümanlar Mekke’den Medine’ye hicret ettikleri için hukuken Mekkeliler onları kaçkın sayıyorlardı. Yani şimdi uluslararası hukukta bir ülkede suç işleyip başka ülkeye kaçanları o ülke ne yapıyor? Geri istiyor. İşte Mekkeliler de Medinelilerden Müslümanları geri istediler. Onları bize geri verin dediler.

Yani Peygamber efendimiz Medine’de… Görünürde diyorsunuz ki, geldi… Biz de diyoruz her zaman, anlatıyoruz; geldi oranın hâkimi oldu. Oldu ama hukuken olmadı. O kendi zekâsıyla, becerisiyle hâkimiyeti kurdu. Bir fiili durum meydana getirdi. Yoksa kimse onu devlet başkanı falan seçmedi. O fiili durum Medine’deki dağınıklıktan istifade ederek, değişik grupları bir antlaşma etrafında birleştirdi. O birleştirmeyi o yaptığı için fiilen o işin lideri oldu. Yoksa oradaki statüsü kaçkındı. Onun için de Mekkeliler Medine’nin ileri gelenleriyle irtibat kuruyorlar, diyorlar ki, bizim kaçkınları bize verin. Onlar da nasıl versinler?

Şimdi, dövüşüyorlarmış iki kişi, birisi diğerine demiş ki, ula sen de ona bir yumruk vursana, dikine duramayrum ki demiş. Dikine durabilse vuracak ama dikine duramayır ki vursun.

Şimdi, Medinelilere diyorlar ki, bunları gönderin. Nasıl gönderelim? Gönderecek halleri yok ki. İşte, şeyde Uhud’a gelişleri Medinelilere ceza vermek için gelmişlerdi. Baskın yapacaklar ve şehri yağmalayacaklardı. Siz misiniz bizim kaçkınları göndermeyen?..  Sonra tüm Araplar birleşerek Hendek Savaşı’nı yaptılar. Tüm Medine’yi yok etmek için geldiler orada. Kaçkınları istiyorlardı.

Dolayısıyla bunlar bu savaş suçlarının üçünü de işlediler. Peki Müslümanlar ne yaptı? Peygamber (s.a.v) Mekke’yi fethederken her koldan şehre girdi. Öyle bir plan yaptı ki, Mekkeliler hareket etmesinler. Mekkelileri tamamen etkisiz hale getirdi. Kimsenin burnunun kanamasına müsaade etmeden Mekke’ye girdi. Bir iki küçük olay meydana gelmişti o kadar. Herkes büyük bir tedirginlik içerisindeydi ne olacak diye. Peygamber efendimiz işte Mekke’nin önde gelenlerinden, askeri işlerine bakan başkomutan Ebu Sufyan’a bir paye verdi. Kim Ebu Sufyan’ın evine giderse kurtulmuştur dedi.

Şu büyük siyasete bakın. Ebu Sufyan zaten Mekke’ye hâkim bir kişi. Ona itibar veriyorsunuz. Onu tutuklamıyorsunuz. Amerika girdi şeye. Irak’a. Saddam’ı tutukladı. Yahu Osmanlı girseydi Saddam’ı hiçbir şekilde tutuklamazdı. Osmanlı öyle yapıyordu. Oraya Saddam’ı bırakır geri gelirdi. Tarihe bakın görürsünüz. Bu Peygamberimizin siyasetidir. Çünkü o ilişkiler ağını en iyi o bilir. Ben onu kendime bağladım mı bitti. En kısa süre içerisinde devlete hâkimiyeti kurarsınız dönersiniz geriye.

Kim Kâbe’ye sığınırsa dedi dokunulmayacak. Kim kendi evine girerse dokunulmayacak. Daha ne oldu ki yani? Ne demektir? Sizin hiç birinize dokunmayacağız. Mekke’yi fethettikten sonra herkes toplandı işte, sen bize nasıl muamele edeceksin? Hepiniz hürsünüz, serbestsiniz, istediğiniz gibi davranabilirsiniz dedi. Ne bir tutuklama, ne şu, ne bu, hiç bir şey yok. Peygamberimiz de öyle yaptı Mekke’de.

İşte o olaydan on altı ay sonra o en başta okuduğum ayeti kerime indi. Yani Mekkeliler o üç kırmızıçizginin üçünü de çiğnemişler dolayısıyla cezayı hak etmişlerdi.

Şimdi çaylarımızı içelim, saat sekizde burada tekrar toplaşalım. O zaman da asıl karikatür krizine esas olan konulara bakacağız. Peygamber (s.a.v)e karikatür kriziyle kıyas kabul etmeyecek derecede yapılan ağır hakaretlere nasıl cevap verdiğini göreceğiz Kuran-ı Kerimin… Peygamberimizin… Tabi ki Peygamberimiz de Kuran-ı Kerimi şey yapıyor.

Kur’an nasıl cevap vermiş. Bakalım ki bugün kendisine hür dünya denen dünya bu seviyeyi hayal edebiliyor mu. Onların hayalleri yetişebiliyor mu buna. Onu göreceğiz.

Bismillâhirrahmânirrahîm.

Şimdi de şöyle iki sayfa çevirin. Munâfikûn suresi diye bir sure çıkacak. Münafıklarla ilgili bir sure adı üstünde. Münafık kime deniyordu? İkiyüzlülere. Yani Müslüman gözüküyor ama Müslüman değil. İçten inanmıyor. Ona münafık denir.

Bismillâhirrahmânirrahîm. “İzâ câekel munâfikûne kâlû neşhedu inneke le resûlullâh.” Biz bunu, bu ayeti, bu sureyi daha sonra detaylı olarak okuyacağız. Onun için ben şimdi özet olarak konumuzla ilgili kısmını sadece şey yapacağım. Biraz detaylandıracağım. Ama konudan haberdar olmak için baştan okuyoruz. “Sana münafıklar geldiği zaman (ya Muhammed) neşhedu inneke le resûlullâh derler.” Yani şuna biz şahidiz, tanığız sen gerçekten Allahın elçisisin.

Peygamberimize geliyorlar. “Eşhedu inneke le resûlullâh.” “Ben şahitlik ederim ki” diyor. Ya da hep beraber, “Neşhedu inneke le resûlullâh.” “Biz şahidiz sen gerçekten Allahın peygamberisin” derler.

“vallâhu ya’lemu inneke le resûluh” “Allah biliyor ki sen gerçekten Allahın elçisisin.”, “vallâhu yeşhedu innel munâfikîne le kâzibûn.” “Ama Allah şahit ki bu münafıklar yalan söylüyorlar.” Yani senin peygamberliğini kabul etmedikleri halde böyle diyorlar.

“İttehazû eymânehum cunneten” “Yeminlerini kendilerine bir kalkan edinirler.”, “fe saddû an sebîlillâh” “O yeminin arkasından sıvışırlar.” Allahın yolundan ayrılırlar. Ya da başkalarını saptırırlar manasına da verilebilir. “innehum sâe mâ kânû ya’melûn.” “Ne kötü iş yapıyorlar.” “Yaptıkları şey ne kötüdür.”

“Zâlike bi ennehum âmenû summe keferû” “Bu şundan dolayı, onlar önce inandılar sonra kâfir oldular.” İnanmak gerçekten çok kolaydır. Çünkü İslam hiçbir insanın ret edemeyeceği inanç esaslarını içerir. Yani Müslüman olmak gerçekten çok kolay bir iştir.. Ama zor olan Müslüman kalmaktır. Şimdi, adam alışkanlıklarını bırakması lazım; her sabah namaz kılacaksın, öğlende kılacaksın, ikindi, akşam, yatsı, ooo bitmek bilmiyor. Her gün her gün. Adam bunun zevkine varmadıysa zor gelecek tabi.

İçki içmeyeceksin, zina etmeyeceksin, yalan söylemeyeceksin, hırsızlık yapmayacaksın falan. E tamam, bunlar böyle çok güzel ama yani kardeşim işte falan… Sonra, bir müddet sonra kıyısından köşesinden… Ondan sonra bakarsınız ki, şu da ne olacak, işte efendim namaz kılmasam ne olur, işte günahtır Allah affeder. Şunu yaparım affeder, bunu yaparım affeder. Sonra yeni bir kimlik kazanmaya başlar. Artık birçok şeye inanmamaya başlar ama kendini mümin göstermesi gerekir o toplumda yaşaması sebebiyle. Ama kendinin mümin olduğunu da zannedebilir. Samimi olarak kendini iyi bir Müslüman da zannedebilir. Bu da olabilir.

Şimdi, burada anlatılan münafıkların durumu farklı. “Zâlike bi ennehum âmenû summe keferû” “Bu şundan dolayı, önce onlar inandılar sonra tanımazlık ettiler kâfir oldular.” “fe tubia alâ kulûbihim” “Sonra kalplerinin üzerinde yeni bir yapı oluşturuldu.”, “fe hum lâ yefkahûn.” “Artık onlar anlamazlar.” Çünkü kendilerine göre bir dünya kurdular. Artık Allahın koyduğu helal haramların dışında kendi koydukları helal haramları var. Kendileri yön veriyorlar dine.

“Ve izâ reeytehum” “(Ya Muhammed) sen onları gördüğün zaman”, “tu’cibuke ecsâmuhum” “Onların görüntüleri seni hayran bırakır.” Giyimleri, kuşamları böyle oturmaları, kalkmaları, edep var, her şey var, gayet bilgili insanlar. “ve in yekûlû tesma’ li kavlihim” “Konuşmaya başladıkları zaman da sözlerine kulak verirsin.”, “ke ennehum huşubun musennedeh” “Ama onlar sanki duvara dayalı kütükler gibidir.” Siz o görüntüye bakmayın içlerinde hiçbir şey yoktur.

“yahsebûne kulle sayhatin aleyhim” “(Yalancı oldukları için her an yalanlarının ortaya çıkacağından korkarlar. ) Nerede bir ses duysalar kendi aleyhlerine hesap ederler.”, “humul aduvvu” “Asıl düşman onlardır.” Çünkü dost görünüyorlar. Camiye geliyorlar, namaz kılıyorlar, Müslüman gibi davranıyorlar. Hatta çok iyi Müslüman gibi davranıyorlar. Müslümanlık onlardan sorulur (!). “kâtelehumullâh” “Allah onları kahretsin.”

(“fahzerhum” hatırlatılıyor)

Ha “fahzerhum” bir yeri atlamışım. “Onlardan kaçın.”, “kâtelehumullâh” “Allah onları kahretsin.”, “ennâ yû’fekûn.” “Nasıl da çevriliyorlar.” Ya da nereden bu yalan kendilerini kaptırıyorlar.

Bakın Peygamberimiz bile hayran kalıyor. Onların içini bilseydi böyle hayran hayran dinler miydi onları? Konuşmalarından hoşlanır mıydı? Yani kendilerini çok güzel kamufle edebiliyorlar.

“Ve izâ kîle lehum teâlev yestagfir lekum resûlullâh.” Hani bunların yaptıkları pisliklerden dolayı “Dense ki gelin Allahın resulü sizin için Allahtan bağışlanma istesin.” Gidelim tevbe edin. “levvev ruûsehum ve reeytehum yesuddûne ve hum mustekbirûn.” Böyle olduğu zaman başlarını bükerler, bir şey de söylemezler, hemen tabana kuvvet giderler. Çünkü durumlarının bilinmesini istemezler. Çünkü kendilerini de büyük görürler, kibirlidirler.

“Sevâun aleyhim estagferte le hum em lem testagfir lehum” “Onlar için fark etmez ister onların bağışlanmasını iste, ister isteme (ya Muhammed)”, “len yagfirallâhu lehum” “Allah onları hiçbir zaman affetmeyecektir.” Yani Peygamberimiz otursa istediği kadar dua etse bile Allah bağışlamayacak. “innallâhe lâ yehdîl kavmel fâsikîn.” “Çünkü Allah yoldan çıkmış olanları yola getirmez.” Kişi kendisi yola gelmek isteyecek ki Allah getirsin. Allah kimseyi zorla yola getirmez.

“Humullezîne yekûlûne”…

Şimdi, bunların içerisinde Abdullah bin Ubey bin Selûl adında birisi vardı. Bu şahısın Medine’nin iki kabileden, yani iki büyük kabilesinden birisinden babası birisinden annesi. Akıllı, gösterişli, yakışıklı, iri yarı bir adam. Medineliler bunu başlarına reis yapmak için anlaşmışlardı. Peygamber (s.a.v) Medine’ye gelince bunun reisliği suya düşmüştü. Dolayısıyla Peygamber efendimizin en ciddi siyasi rakibiydi. Önce Müslüman oldu sonra Müslümanlık ona ağır geldi tabi. Müslüman göründü. Ve çevresinde de onu destekleyen büyükçe bir grup vardı. İşte, Uhud Savaşı’na gittiler dokuz yüz küsur kişi. O üç yüz kişi ile savaş meydanından geri kaçtı. Bakın savaşta Peygamber efendimizi yalnız bıraktı. Büyük bir suç değil mi? Çok büyük bir suç. Ondan dolayı bir ceza görmedi ama.

Burada şuna dikkatlerinizi çekmek isterim, Peygamber (s.a.v) o büyük başarıyı hayal edilemeyecek kadar zor şartlar altında elde etmiştir. Yani onun bulunduğu şartları dikkatle incelerseniz, o şartlarda bu başarı elde edilebiliyorsa, biz bu şartlarda daha büyüğünü elde etmeliyiz dersiniz. En kötü şartlarda en büyük başarıyı göstermiştir.

“Humullezîne yekûlûn” “Onlar şöyle diyorlar”

Bir savaş dönüşü bir Müreysi suyu denen bir kuyunun başında Hz. Ömer’in hizmetçisi geliyor. Kuyudan su alacak. Abdullah bin Ubey bin Selûl ve arkadaşları orada kendi aralarında suyun yakın bir yerinde sohbet ediyorlar. Hz. Ömer’in adamıyla Abdullah bin Ubey bin Selûl’un adamı, işte kuyudan önce ben su çekeceğim sen çekeceksin diye aralarında sürtüşme oluyor. Hz. Ömer’in adamı buna bir tokat indiriyor. Abdullah bin Ubey bin Selûl yani münafıkların reisi diyor ki, besle kargayı oysun gözünü. Hım biz bu adamlara kucak açtık, memleketimize kabul ettik. Bunları hiç kimse kabul etmiyorlardı. Baksana şimdi bizim adamlarımızı dövmeye başladılar. İyi vallahi.

Orada şunları söylüyor: “lâ tunfikû alâ men inde resûlillâhi hattâ yenfaddû.” “Şu Allahın Peygamberinin etrafında bulunan bu adamlara bir şey vermeyin, aç kalsın dağılsınlar.” Onlar doyuruyorlarmış (!). “ve lillâhi hazâinus semâvâti vel ardı ve lâkinnel munâfikîne lâ yefkahûn.” “Göklerin ve yerin hazineleri Allahındır onların değil ki. Ama bu münafıklar anlamazlar.”

Bir de şöyle söylemişti: “Yekûlûne le in reca’nâ ilel medîneti le yuhricennel eazzu min hel ezel.” “Hele bir Medine’ye dönelim, izzetli ve şerefli olan o en hakir ve en zelil olanı oradan mutlaka çıkaracaktır.” İzzetli ve şerefli olan kim? Abdullah bin Ubey bin Selûl, kendisi. En hakir ve en zelil olan kim? Peygamberimiz. Bakın Kur’anla sabit olan bir ayet. Hele Medine’ye dönelim, izzetli ve şerefli olan zelil ve hakir olanı tabi ki oradan çıkaracak. Onları kovacağız, sürgün edeceğiz.

“ve lillâhil izzetu ve li resûlihî ve lil mû’minîn” “İzzet ve  şeref Allahındır, Allahın Elçisinindir ve Müminlerindir.”, “ve lâkinnel munâfikîne lâ ya’lemûn.” “Ama münafıklar bunu bilmezler.”

Şimdi, Abdullah bin Ubey bin Selûl bu sözü söylerken orada Zeyd bin Erkam, daha genç yaşlarda bir çocuk, on iki yaşlarında; bu sözü duyuyor. Hemen çıkıyor karşısına “Sensin zelil ve hakir olan, izzetli ve şerefli olan Peygamberimizdir.” diyor.  Hemen… Çocuk çocuk sen yanlış anladın, ben öyle bir şey söylemedim. Bunlar çok da korkaktırlar. Yapma falan…

Hemen gidiyor, Peygamber (s.a.v)in çadırına. Ya Resulallah Abdullah bin Ubey bin Selûl böyle söyledi diyor. Peygamberimiz hemen Abdullah’ı çağırtıyor. Savaş dönüşü, yani nazik bir zaman. Abdullah diyor ki, hayır ya Resulallah ben öyle şeyler söylemedim bu çocuk kendiliğinden uyduruyor. O da, vallahi söyledi ya Resulallah. Peki şahidin var mı? Yok. Peki o zaman. Amcası geliyor, oğlum ne yaptın? Bizi rezil ettin Peygamberimizin yanında diyor. O da tabi çok üzülüyor.

Peygamber efendimizin meclisinde bazı Müslümanlar kalkıp diyorlar ki, ya Resulallah Abdullah bizim şeyhimiz, bizim büyüğümüzdür. Siz Medine’ye gelmeden önce biz bunu aramızda reis seçmiştik, kral yapacaktık. Ama siz geldiniz kaldı. Onun için lütfen bir çocuğun sözüyle ona bir ceza vermeyin diyorlar. Peygamberimiz (s.a.v) öğlen sıcağında hareket emri veriyor. Asker yola çıkıyor Medine’ye doğru. Çünkü fitne yayılmadan millet gidecek.

Şimdi, Zeyd bin Erkam da öyle bir üzüntü içerisindeki en önde koşuyor, kimseyi görmek istemiyor. Peygamberin yanında yalancı çıkmış ya, zoruna gitmiş. Koşuyor. Amcası da, yavrum ya evladım ne yaptın falan demiş. Yolda bu sure iniyor. İnince Peygamber efendimiz (s.a.v) arkadan yetişiyor Zeyd’in kulaklarını tutuyor. Dönüyor, Allah diyor bu kulakların doğru işittiğini tasdik etti diyor. Allaaah, artık Zeyd’in keyfine keyif uyar mı? Bu defa zevkinden koşmaya başlıyor. Demek ki duyduklarım doğruymuş…

Şimdi, bakın buraya kadar münafıkların ne kadar kötü tavır içinde oldukları anlatıldı. Onlara karşı bir eylemden bahsedildi mi? Eylem yok. Bir fili durum söz konusu değil. Alın, şöyle yapın, şu cezayı verin yok. Bakın şeyde, Müslümanlara karşı o üç kırmızıçizgiyi çiğneyenlerin öldürülmesi kararı var değil mi Tevbe suresinde. Ama bunlara karşı hiçbir eylem yok. Çünkü bunlarınkisi fikir mücadelesi. Adam inanmıyor, öyle söylüyor. En zelil ve en hakir diyor.

Şimdi, Hz. Ömer orada diyor ki Peygamber efendimize o çadırda, ya Resulallah bırak şu münafığın kellesini uçurayım diyor. Bırak ya Ömer diyor, o bizim yanımızda kaldığı sürece bizden sadece izzet ve ikram görecektir. İyilik görecektir. Biz ona hep değer vereceğiz diyor.

Şimdi, fikir hürriyetinin doruk noktası değil mi bu? Yani bunu Avrupalı hayal edebilir mi? Böyle bir şeyi?.. Savaş sırasında komutan aleyhine söylenen bu ağır söz. İşte Kur’an ayetleri bakın hiçbir fiili tavırdan bahsetmiyor değil mi? Var mı? İşte önünüzde Kur’an-ı Kerim. Zaten bundan sonraki ayetlerde konu değişiyor.

Sonra, Abdullah bin Ubey bin Selûl’un bir oğlu var, onun da adı Abdullah. Duymuş bunu. Sure de inince tabi çok üzülmüş. O samimi bir Müslüman. Peygamberimize gelip diyor ki, ya Resulallah babamın size karşı çok kötü sözler söylediğini duydum. Bütün Ensar bilir, yani Medineliler, Medine’de babasına karşı benden daha saygılı bir genç yoktur. Eğer babama bir ceza vereceksen, lütfen o cezayı ben kendi ellerimle vereyim. Bana müsaade et.  Çünkü diyor, eğer bir Müslüman kardeşim babamı cezalandırırsa belki dayanamam ona kötü bir hareket yaparım diyor.

Peygamberimiz diyor ki hayır, baban bizim yanımızda kaldığı sürece izzet ve ikram görecektir. Sadece iyilik görecektir bizden. Fakat Abdullah’ın o kadar ağırına gitmiş ki babasının tavrı, tabi ordu gidiyor, Medine’ye girişinde gitmiş babasının önünü kesmiş çekmiş kılıcını; babası bakıyor, bu kadar saygılı çocuğa bak bana kılıç çekiyor, kelleni uçururum diyor babasına. Allah Allah bu ne ya? Oğlum sen ne yapıyorsun? Sen çok saygılı bir çocuksun. Yo diyor, şerefsiz olan benim, şerefli ve izzetli olan Allahın Resulü ve Müminlerdir demedikçe seni buradan bırakmam diyor. Ya kelleni uçuracağım ya da o sözü söyleyeceksin.

Yapma oğlum, etme falan. Bir türlü söylemek istemiyor. Bunu gören Müslümanlar gelip Peygamberimize haber veriyorlar. Peygamberimiz derhal Abdullah’ı çağırıyor. Bırak babanı gitsin diyor. Dokunma diyor. O bizden sadece izzet ve ikram görecektir. Sonra Abdullah Medine’ye giriyor.

Şimdi soru; imtihan ediyorum, birinci soru: Abdullah bin Ubey bin Selûl üç kırmızıçizgiden hangisini çiğnemiş oldu? Hiç birini. Sadece sözlü propaganda yaptı değil mi? Sataşma yaptı. Peki onun yaptığı fiille Danimarka’daki karikatürü karşılaştırırsanız hangisi daha ağır? Orada Müslüman olduğunu söylüyor üstelik değil mi? Ve savaş sırasında.

O zaman, yapılacak şey şudur. Bu insanlara diyeceğiz ki, kardeşim madem biz bu toprakları birlikte paylaşıyoruz… Bakın Danimarka’da Müslümanlar var. Avrupa’da bazıları yirmi beş milyon diyor, bazıları elli milyon diyor Müslüman yaşıyor. Tamam, sağ olun; siz bu insanlara can güvenliği, mal güvenliği teminatı veriyorsunuz, içinizde yaşamalarına müsaade ediyorsunuz. Bundan dolayı size teşekkür ederiz, sağ olun.

Yani üç kırmızıçizgiden hiç birisini çiğnemediğiniz halde ayrıca ev sahipliği de yapıyorsunuz bunlara. İş veriyorsunuz, aş veriyorsunuz. Tamam, teşekkür ederiz. Ama madem bu hayatı birlikte yaşayacağız, o zaman birbirimize saygı gösterelim. Sen bu insanın dinine söversen bu da kalkar senin dinine söver ve büyük bir kargaşa çıkar. İnsanlara hakim olamazsınız. Değil mi? Madem paylaşıyoruz…

Aslında saygı kelimesi de yanlış. Bakın Kur’anda onların inançları, yani münafıkların inançları en sert bir şekilde eleştirildi mi? Değil mi? Eleştirildi. Ama eylem yok. Eleştiri yap. Eylem yok. Birbirimize katlanacağız. Peygamber efendimiz şeye saygı mı gösteriyordu? Abdullah bin Ubey’e. Ama katlanıyordu. Katlanma başka bir olaydır saygı başka bir olaydır. Ben sevmediğim, reddettiğim bir inancın sahibine nasıl saygı gösteririm? Saygı gösteriyorum dersem zaten bunda bir samimiyetsizlik olur. Ama kardeşim ben sana katlanmak zorundayım dersem o başka bir şey.

Görüyor musunuz? Şimdi bu hoşgörünün, müsamahanın doruk noktası. Şimdi, bütün bu ayetler bırakılıyor, Müslüman gayri müslim ilişkilerinin merkezine Tevbe suresinin 5. ayeti  yerleştiriliyor. Bunlar sizi nerede bulurlarsa öldürecekler, aman ha dikkat edin! Ya kardeşim, o üç kırmızıçizgiyi çiğneyen insanlar ile ilgilidir. Sizi inancınızdan dolayı öldürmeye kalkmış, ülkenizden çıkarmış, çıkaranlara destek vermiş kişilerle ilgilidir. Onun dışındakilerle ilgili değil.

İşte onun dışında bakın en ağır hakareti de yapmış adam. Ortam da son derece müsait. Ama Allah müsaade etmediği için Peygamber efendimiz Abdullah bin Ubey bin Selûl’un orada serbestçe yaşama hakkını müdafaa etmiştir. Değil mi?

(Burada Enes Hoca bir şey söylüyor)

Ha tabi, Peygamberimize sihirbaz, yalancı, efendim cinlenmiş, neler söylemediler. Kur’an-ı Kerimde var bunlar. Hepsi var bunların Kur’an-ı Kerimde. Zaten başka şekilde olmaz ki.

Şimdi, bizim kitaplarımızda bir de şu vardır. Bir insan dininden dönerse öldürülür. Bir de bir hadis uydurmuşlar “Kim dinini değiştirirse onu öldürün.” Peki bir Hıristiyan Müslüman olduğu zaman dinini değiştirmiyor mu? O zaman öldürelim onu öyleyse. Ondan sonra da demişler ki… Tabi Müslüman kâfir olursa öldüreceksin. Ha, dinini değiştiren kadınsa öldürülmez demişler. Bu “men” değil mi? Bu “kişi” değil mi?

Peki deliliniz ne? Hanefilerin delili neydi Enes Hoca? Fetih suresindeki ayet değil miydi? Sen bulmuştun. Ben de gördüm onu şeyde. Bedaius Senai diye bir Hanefilerin meşhur bir kitabı vardır. Delilleri ne bakın. Yani suç bizimkilerde kardeşim. Biz bütün kitaplarımızı baştan aşağı yenilemek zorundayız. Onun için hep birlikte gayret gösterelim. Bundan sonra inşallah unutmazsak her derste şunu tekrarlamak istiyorum. Bir kere her biriniz evinizde Kur’an meali açın eşinizle, çoluk çocuğunuzla, efendim neyse kimle olursa olsun bir iki ayet okuyun her akşam. Muzzemmil suresini bir ilk önce okuyun.

Muzzemmil suresi kaçıncı sureydi numara olarak? 73. sure. Bu sureyi dikkatle okuyun ve iyice hazmedin lütfen. Bir de şunu yapalım. Ülkemizde çeşitli tarikat ve cemaatler var. Şimdi burada Bekir Bey var. Karşı’dan geliyor. Onun işyerinde yakın zamana kadar arkadaşları toplaşıyor ve bir kitap okuyorlardı. Şimdi, belki bir iki ay oldu, belki ne kadar oldu Kur’an-ı Kerim okunuyor. Ne kadar zamandan beri Bekir Bey? Kur’an-ı Kerim okunmaya başlayalı?

Bekir Bey: Kur’an-ı Kerim zaman zaman okunuyordu.  Ama arada başka … falan da okunuyordu, başka eserler de okunuyordu. Son tamamen son bir yıl veya işte dokuz ay gibi…

Dokuz aydır, tamam. Şimdi, aynen onun gibi. Yani insanlara tarikatını bırak, cemaatini bırak, bilmem şusunu bırak, busunu bırak demektense; tamam kardeşim, sen hangi hocayı seviyorsun, onun etrafında toplaşıyorsan o hocaya söyle sana Kur’an okutsun. Sana ve sizin cemaatinize. Bizzat kendi gözleriyle görsünler; İslam ne, ne hale getirilmiş. Çünkü bu el yordamıyla bir kısım hükümler ortaya koyanlar insanların Kur’an okumasını asla istemezler.

Kur’an okursanız bunları görürsünüz. Onların söyledikleriyle çeliştiğini de görürsünüz. Ondan sonra dersiniz ki bu ne hal, Allah böyle diyor sen böyle diyorsun? Ondan dolayı da siz Kur’andan anlamazsınız demekten başka çare yok. Okuyun anlarsınız diyemez ki. O zaman kendi hataları ortaya çıkacak.

Onun için her derste bunu… Siz de çevrenizde lütfen, yani nazınız geçen kişiler üç beş kişi toplaşsınlar. Bir kişi, iki kişi, üç kişi sayı hiç önemli değil Kur’an-ı Kerim meali okunsun. Allahın sözlerini bir kere duyalım. Efendim yanlış anlarız. Tamam kardeşim yanlış anladığın Allahın kelamı olsun. Zaten bir sürü şeyi yanlış anlamıyor musun? Şu ayette yanlış anlarsan öbür ayet onu düzeltir. Hiç korkma. Çünkü Kur’an-ı Kerimde bir sürü tekrarlar vardır, Allah yarattığını çok iyi biliyor.

Şimdi, 514. sayfayı, Fetih suresinin 16. ayetini açarsanız görürüz. Dinini değiştirenlerin öldürülmesiyle ilgili getirdikleri delil, orayı okuyacağız. 514. sayfa bende. Bazı baskılara göre iki sayfa fark edebiliyor. Fetih suresi 16. ayet. Çünkü bazı baskılarda başta boş bıraktıkları sayfaya da numara veriyorlar. Orada değişiyor numara şeyi.

Burada Allah-u Teâlâ diyor ki, mesela mealden okuyum ben. “O geri bırakılan Bedevilere de ki: ‘Siz ileride şiddetli harp ehli bir kavme çağrılacaksınız. Onlarla muharebe edersiniz yahut Müslüman olurlar. Eğer itat ederseniz o vakit Allah size güzel bir mükâfat verir ve eğer bundan evvel yaptığınız gibi aksine giderseniz size acı bir azap ile azap eder.”

Şimdi, savaşmak insanları Müslüman etmek için olmaz. Yani çekiyorsunuz kılıcı, kâfir Müslüman ol diyorsunuz; adam da bakıyor hakikaten bu adam kesecek, tamam oldum… Hani anlatırlar, Yeniçeri çekmiş hançeri kâfir ya Müslüman ol ya da seni öldürürüm. Tamam Müslüman olacağım, ne yapayım? Düşünmüş düşünmüş, valla ben de bilmiyorum demiş.

(Gülüşmeler)

Şimdi, bizim Erzurum için anlatırlar. Anarşinin çok yaygın olduğu dönemde Kars’tan gelen otobüsleri Erzurum’da kesiyorlarmış. Milleti indiriyorlarmış, imtihan ediyorlarmış. İslam’ın şartı kaç falan. Birisi Gulhu’yu oku demiş. Peki demiş başlamış okumaya. O da, hele gel bak ki doğru okiyir mi demiş.

(Gülüşmeler)

Öbürünü çağırmış. Hele gel bak ki doğru okiyir mi. Çünkü o da bilmiyor Gulhuvallahu nasıl olduğunu.

Şimdi burada, zorla insanlar Müslüman edilmezler. Savaş insanları Müslüman etmek için yapılmaz. Savaşın kendi özel şartları vardır.

“Kul lil muhallefîne minel a’râbi” “O Araplardan…” Peygamber efendimizle birlikte olmaktan kaçınanlar vardı. Tabi hikâyenin geri kısmını anlatacak değilim. Çok zamanımızı alır. “…Onlara de ki”, “setud’avne ilâ kavmin ulî be’sin şedîdin” “Yakında çok güçlü bir kavme, onunla savaşa çağrılacaksınız.” İşte İran’la veya işte Bizans’la. “tukâtilûnehum” “Onlarla savaşacaksınız.”, “ev yuslimûn” “Ya da onlar teslim olacaklar.” Müslüman olacaklar değil, teslim olacaklar.

Şimdi, ayetin bu kısmını almışlar. “tukâtilûnehum” “Onlarla savaşacaksınız.” Şimdi, Arapça bilenler için, Mehmet Hoca! “tukâtilûnehum”a “taktilûnehum” manası vermişler. Tamam mı? Yani kelimenin kipini değiştirmişler. Yani şeklini değiştirmişler. “taktilûnehum” “Onları öldürürsünüz.” Yukarısını kesmişler. Cümlenin üst kısmını almamışlar. Sadece iki kelimeyi almışlar. O kelimeden de birisinin anlamını değiştirmişler. “taktilûnehum” “Onları öldürürsünüz.”, “ev yuslimûn” “Ya da Müslüman olurlar.” O kısım. Savaş mavaş yok.

Şimdi, başka bir yerden delil bulamamışlar. Kur’an-ı Kerimden, yani uyduracakları bir şey bulamamışlar. Bu ayeti kerimeyi delil getirerek, bir adam dininden çıkarsa öldürülür diyor. Yahu bu ayetin bir alakası var mı? Yani milyarda bir bile ihtimal yok.

Şimdi, Kur’an-ı Kerimde dininden dönenlerle ilgili ayetler var. Mesela bir tanesi Bakara suresindedir. 217. ayet.

“Yes’elûneke aniş şehril harâmi kıtâlin fîh” “Sana haram aylarını, o aylarda savaşmayı soruyorlar.” Belli aylar var. Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları. O aylarda savaş yok. insanlar panayırlar kuruyorlar, alışverişler yapıorlar. “kul kıtâlun fîhi kebîr” “De ki: ‘O aylarda savaş yapmak ağır suçtur.”, “ve saddun an sebîlillâhi ve kufrun bihî vel mescidil harâm” “İnsanları Allahın yolundan engellemek, Allahı tanımamak, Mescid-i Haram’ın kutsallaığını tanımamak ise”, “ve ihrâcu ehlihî minhu” “Mescid-i Haram’ın yani Mekke’nin halkını oradan çıkarmak”, “ekberu indallâh.” Allahın yanında daha ağır bir suçtur.”

“vel fitnetu ekberu minel katl.” “Fitne çıkarmak da adam öldürmekten daha ağır bir suçtur.” Çünkü adam öldürmede bir kişiyi öldürürsünüz fitnede bütün bir toplum gider. Ondan sonra şöyle diyor. “ve lâ yezâlûne yukâtilûnekum” “Bu kâfirler sizinle savaşmaya devam edeceklerdir.”, “hattâ yeruddûkum an dînikum inistetâû.” “Eğer güçleri yeterse sizi dininizden çevirinceye kadar savaşacaklardır.”

Aynı şey Batılılar için de söz konusu. Efendim bunlar bizi dinimizden edecekler, vay şu düşman, bu düşman. Yahu düşmandan dostluk beklemek kadar akılsızlık olur mu? Ya kardeşim adam inanmıyor. Ne Muhammed (a.s)ı Allahın peygamberi sayıyor, ne Kur’anı Allahın kitabı sayıyor. Senin dinini kabul etmiyor sen ondan dostluk bekliyorsun. Yapma Allah aşkına ya. Senin ondan bekleyeceğin üç şey sayıyor Kur’an-ı Kerim; seni inancından dolayı öldürmüyorsa, seni ülkenden çıkarmıyorsa, çıkaranlara destek vermiyorsa onun yapacağı en büyük dostluk o işte. Ondan fazlasını da yapıyorsa sağ olsun diyeceksin. Teşekkür edeceksin.

“ve lâ yezâlûne yukâtilûnekum hattâ yeruddûkum an dînikum inistetâû.” “Güçleri yetse sizi dininizden döndürünceye kadar sizinle savaşa devam ederler.”, “ve men yertedid minkum an dînihî” “Sizden kim dininden döner, mürted olur, dininden çıkarsa”. Yani Müslümanken kâfir olursa, “fe yemut” “Ve ölürse”. Bak öldürülürse yok. Öldürülme yok. Ölüyor, normal ölüyor. “ve huve kâfirun” “Öldüğü zaman da kâfir olarak ölürse”. Çünkü şimdi dinden çıkmış, yarın tekrar girebilir değil mi? Kâfir olarak ölürse ne olur? “fe ulâike habitat a’mâluhum fîd dunyâ vel âhireh” “Bunların amelleri dünyada da yok olmuştur ahirette de.” Yani bunlar daha yaptıklarının hiçbir faydasını görmezler.

Burada onlara karşı bir eylemden bahsediliyor mu? Öyle bir şey yok. İkinci ayetimiz Mâide suresinden. 55 falan olması lazım. Kaç?

(Burada Enes Hoca bir şey söylüyor.)

Bir dakika dur. 54, Mâide 54. Burada diyor ki Allah-u Teâlâ: “Yâ eyyuhâllezîne âmenû” “Müminler”, “men yertedde minkum an dînihî” “Sizden kim dininden dönerse”, “fe sevfe ye’tîllâhu bi kavmin yuhıbbuhum” E dönerse dönsün diyor Allah. “Allah sizin yerinize bir kavim getirir ki Allah onları sever”, “ve yuhıbbûnehû” “Onlar da Allahı severler.”, “ezilletin alâl mu’minîne eizzetin alâl kâfirîn” “Bunlar Müslümanlara karşı alçakgönüllü, kâfirlere karşı izzetli ve şerefli olurlar.”

Burada da bir eylem var mı dinden dönenlere? E şimdi, siz öyle bir… Tutmuşsunuz dinle siyaseti birleştirmişsiniz. Siyasi amaçlarınız için dini kullanmışsınız. Yeni bir din oluşturmuşsunuz ki bu Allahın dini değil. Allah şimdi de size yardım etmiyor, kâfirlerin ayaklarının altında eziyor. E suçlu kim?

Onun için, tekrar ediyorum; lütfen sizler evlerinizde Muzzemmil suresini okuyun göreceksiniz. Her akşam mutlaka Kur’an okumak gerekiyor. Allah emrediyor. Tek başınıza… Yani mealini okuyacaksınız. Mealsiz değil. Tek başınıza olabilir, eşinizle, çocuklarınızla, ne kadar etrafınıza toplarsanız daha iyi olur. Bir de çevrenizde insanların kendi hocalarının etrafında Kur’an okumalarını sağlamaya çalışın. Bizzat kendileri gözleriyle görsünler. Kendileri gözleriyle görsünler. Böylece dersimizin sonuna gelmiş olduk.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
2 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
3 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
4 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
5 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
6 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
7 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
10 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
11 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
12 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
13 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
14 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
15 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
16 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
18 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
19 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
20 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
23 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
24 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
25 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
26 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
27 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
28 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
31 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
32 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
33 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
34 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
35 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
36 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
37 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
38 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
39 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
40 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
41 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
42 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
43 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
44 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
45 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
48 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
49 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
50 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
52 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
53 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
54 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
56 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
57 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
58 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
59 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
61 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
62 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
63 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
65 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
66 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
67 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
70 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
71 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
72 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
73 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
74 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
75 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
76 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
77 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
78 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
81 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
82 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
83 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
84 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
85 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
86 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
87 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
89 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
90 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
91 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
92 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
93 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
94 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
95 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
96 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
97 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
98 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
99 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
100 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
101 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
102 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
103 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
104 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
105 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
107 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
108 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
109 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
111 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
112 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
113 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
115 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
116 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
117 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
118 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
120 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
121 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
122 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
123 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
124 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
125 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
126 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
127 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
128 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
129 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
148 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
156 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
164 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
165 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
168 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
182 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
210 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
226 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
227 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
228 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
229 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
244 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
245 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
248 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
252 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
260 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
286 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
289 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
290 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
291 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
292 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
293 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
294 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
295 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
296 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
297 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
298 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
299 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
300 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
301 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
302 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
303 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
304 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
305 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
306 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
307 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
308 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
309 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
310 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
311 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
312 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
313 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
314 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
315 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
316 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
317 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
318 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
319 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
320 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
321 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
322 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
323 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
324 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
325 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
326 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
327 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
328 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
329 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
330 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
331 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
332 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
333 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
334 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
335 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
336 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
337 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
338 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
339 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
340 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
341 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
342 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
343 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
344 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
345 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
346 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
347 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
348 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
349 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
350 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
351 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
352 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
353 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
354 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
355 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
356 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
357 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
358 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
359 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
360 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
361 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
362 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
363 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
364 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
365 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
366 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
367 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
368 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
369 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
370 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
371 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
372 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
373 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
374 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
375 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
376 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
377 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
378 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
379 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
380 İcma 11 Ekim 2016
381 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
382 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
383 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
384 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
385 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
386 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
387 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
388 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
389 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
390 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
391 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
392 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
393 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
394 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
395 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
396 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
397 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
398 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
399 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
400 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
401 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
402 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
403 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
404 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
405 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
406 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
408 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
409 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
410 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
412 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
413 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
414 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
416 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
417 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
418 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
419 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
421 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
422 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
423 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
424 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
425 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
426 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
427 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
430 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
431 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
432 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
433 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
434 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
435 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
436 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
437 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
438 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
439 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
440 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
441 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
442 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
443 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
444 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
445 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
446 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
448 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
449 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
450 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
451 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
452 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
453 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
454 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
455 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
457 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
458 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
459 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
461 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
462 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
463 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
466 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
467 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
468 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
470 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
471 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
472 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
473 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
474 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
475 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
476 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
477 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
478 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
479 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
480 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
481 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
482 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
483 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
484 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
485 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
486 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
487 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
488 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
490 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
491 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
492 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
493 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
494 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
495 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
496 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
497 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
498 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
499 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
500 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
502 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
503 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
504 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
505 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
506 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
507 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
508 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
509 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
510 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
511 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
512 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
513 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
514 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
516 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
517 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
518 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
520 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
521 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
522 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
523 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
524 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
525 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
526 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
527 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
528 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
529 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
530 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
531 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
532 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
533 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
534 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
535 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
536 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
537 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
538 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
539 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
540 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
541 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
544 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
545 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
546 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
547 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
548 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
549 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
550 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
551 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
552 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
553 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
554 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
555 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
556 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
557 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
558 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
559 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
560 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
561 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
562 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
563 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
564 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
565 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
566 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
567 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
568 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
569 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
570 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
571 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
572 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
573 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
574 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
576 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
577 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
578 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
579 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
580 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
581 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
582 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
583 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
584 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
585 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
586 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
587 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
588 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
589 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
590 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
591 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
592 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
593 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
594 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
595 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
596 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
597 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
598 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
599 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
600 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
601 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
602 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
603 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
604 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
605 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
607 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
608 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
609 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
610 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
611 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
612 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
613 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
614 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
615 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
616 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
617 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
618 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
620 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
621 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
622 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
623 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
624 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
625 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
626 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
627 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
628 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
629 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
630 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
631 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
632 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
633 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
634 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
637 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
638 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
639 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
640 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
641 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
642 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
643 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
644 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
645 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
646 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
647 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
648 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
649 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
650 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
651 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
652 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
653 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
654 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
655 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
656 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
658 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
659 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
660 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
661 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
662 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
663 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
664 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
665 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
666 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
667 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
669 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
671 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
672 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
673 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
674 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
675 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
676 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
677 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
678 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
679 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
680 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
681 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
682 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
683 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
684 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
685 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
686 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
687 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
689 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
690 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
691 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
694 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
695 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
696 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
697 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
698 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
700 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
701 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
702 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
703 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
704 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
705 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
706 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
707 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
708 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
709 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
710 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
711 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
712 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
713 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
714 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
715 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
716 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
717 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
718 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
719 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
720 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
721 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
722 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
723 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
724 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
725 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
726 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
727 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
728 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
729 Hac 11 Kasım 2008
730 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
731 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
732 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
733 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
734 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
735 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
736 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
737 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
738 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
739 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
740 Oruç 26 Ağustos 2008
741 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
742 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
743 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
744 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
745 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
746 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
747 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
748 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
749 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
750 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
751 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
752 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
753 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
754 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
755 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
756 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
757 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
758 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
759 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
760 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
761 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
762 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
763 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
764 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
765 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
766 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
767 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
768 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
769 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
770 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
771 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
772 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
773 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
774 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
775 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
776 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
777 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
778 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
779 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
780 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
781 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
782 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
783 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
784 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
785 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
786 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
787 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
788 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
789 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
790 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
791 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
792 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
793 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
794 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
795 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
796 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
797 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
798 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
799 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
800 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
801 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
802 Mearic Suresi 27 Mart 2007
803 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
804 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
805 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
806 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
807 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
808 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
809 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
810 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
811 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
812 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
813 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
814 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
815 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
816 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
817 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
818 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
819 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
820 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
821 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
822 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
823 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
824 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
825 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
826 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
827 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
828 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
829 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
830 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
831 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
832 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
833 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
834 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
835 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
836 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
837 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
838 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
839 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
840 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
841 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
842 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
843 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
844 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
845 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
846 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
847 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
848 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
849 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
850 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
851 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
852 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
853 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
854 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
855 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
856 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
857 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
858 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
859 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
860 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
861 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
862 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
863 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
864 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
865 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
866 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
867 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
868 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
869 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
870 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
871 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
872 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
873 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
874 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
875 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
876 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
877 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
878 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
879 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
880 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
881 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
882 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
883 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
884 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
885 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
886 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
887 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
888 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
889 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
890 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
891 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
892 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
893 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
894 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
895 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
896 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
897 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
898 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
899 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
900 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
901 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
902 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
903 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
904 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
905 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
906 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
907 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
908 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
909 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın