İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi

23 Ocak 2007 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Bize sıksık sorulan sorular vardı onları erteledik. Sorulardan bir tanesini,kader konusuyla ilgili olarak herkesin her zaman zihnini karıştıran ama cevap bulmakta zorlandığı bir konudur. Onunla ilgili şimdi bu derste bir giriş yapmış olacağız. Sonra da diğer derslerde inşallah devam ederiz. Bu girişte zihninize gelen sorular olursa not edersiniz. Biz şimdi burda işin baş tarafını anlatacağız daha sonrası ile ilgili kısımlar daha sonradan olacak. Şimdi insanın yaratılış devirleri olarak başlıyoruz. Ana rahminden öncesinden başlıyoruz.

Hac suresinin 5. ayeti. Hac 22. sure. Zaten ayeti ekranda da görüyorsunuz.

” Ya eyyuhen nasu in kuntum fi raybin minel ba’si fe inna halaknakum min turabin: ey insanlar yeniden dirilmeniz konusunda bir şüphe içindeyseniz, sizi topraktan yatattık”. Dolayısıyla topraktan yaratılan o kadar çok şeyi siz görüyorsunuz ki onların yeniden yaratıldığını da görüyorsunuz. Sizde işte onlar gibi topraktansınız.

“Summe min nutfetin:topraktan alınan gıdalarla sizi nutfeden yarattık”. Yani bir meniden yarattık.

“Sümme min alakatin: rahim cidarına yapışan bir varlık olarak”. Varlık haline getirdik

“Sümme min mudgatin muhallakatin ve gayri muhallaka: sonra insan olduğu belli belirsiz bir çiğnem et parçası görünümünde sizi yarattık”.

“Li nubeyyine lekum: bunları size yaratılışınızı açıklıyalım diye bildiriyoruz”.

“Ve nukırru fil erhami ma neşau: insan olarak yaratacaklarımızı rahimlerde tutarız”. Yani düşük olarak gitmez,düşmez.

“İla ecelin musemmen: belli bir süreye kadar rahimlerde tutarız”.

“Summe tuhricukum tıflen: sonra sizi bir çocuk olarak dışarı çıkarırız”

“Summe li tebligu eşuddekum: sonrada akıllı ve olgun bir hale ulaşmanız için böyle yaparız”.

“Ve min kum men yuteveffa: kiminiz bu yaşadığı süre içerisinde” yani çocukluğunda,olgunluğunda yada daha ileri yaşlarda ölür.

“Ve min kum men yuraddu ila erzelil umur: kiminizde ömrün en kötü çağına kadar yaşar”.

“Li keyla ya’leme min ba’di ilmin şey’a: o kadar bilgiden,görgüden,tecrübeden sonra hiç bir şey bilmez hale gelsin diye”. Bakarsınız ki dünkü akıllı,uslu,tecrübeli,görgülü adam bugün artık çocuk gibi olmuş,bir çocuğun söylemeyeceği sözleri söylüyor.

“Ve terel arda hamideten: yeri de kupkuru görürsün”.

“Fe iza enzelna aleyhel maehtezzet ve rebet: üzerine su indirdiğimiz zaman” yağmur yağdığı zaman yada sulandığı zaman “toprak titrer ve kabarır”.

“Ve embetet min kulli zevcin behic: her güzel çiftten bitirir”. Yani toprağın bitirdiği her şeyde erkek ve dişilidir. Tıpkı sizin gibi. Herşey de çifttir. İşte ahirette yeniden yaratılışınızda yine aynı safhalardan geçerek olacaktır. Orada ana rahmi yerine toprak ki o başka ayetlerde şimdi bu dersimizin konusu o değil..

Ayeti kerimelere baktığımız zaman insanın yaratılış evreleri,devirleri şu şekilde sıralanıyor:

Bir, yokluk devri. İnsanın yok olduğu bir dönem var. Sonra toprak hali var,nutfe halivar, alaka hali var. Mudga hali var. Bunlar ana rahmindeki oluşumlar. Yaratılışının tamamlanması durumu var. Ana rahminde yaratılış tamamlandıktan sonra ruh üfleniyor. Sem,basar ve fuad sahibi oluyor. Yani şimdi yaratılışı tamamlanınca ana rahmindeki çocuğun kulağı,gözü,kalbi,saçı,ayağı,eli hepsi tamamlanıyor. O zaman bir gözü var,bir kulağı var,bir kalbi var ama bu diğer canlılardaki göz,kulak ve kalp gibi bir varlık. Ama ruhun üflenmesiyle diğer canlılarda olmayan ruhun kalbi,ruhun gözü,ruhun kulağı oluşuyor. Onun için insanın gözü diğer canlılardan iki kat farklı görüyor,kulağı iki kat farklı işitiyor, kalbi iki kat farklı iş yapıyor. Bunların etkileri ilerki safhalarda görülecek.

Yaratılış tamamlandıktan sonra kader yazılıyor. Rızkı,eceli,saik veya şaki olduğu yazılıyor o noktada. Bunların detaylarını vereceğiz. Rızkının yazılması,ecelinin yazılması,sait veya şaki olarak yazılması bizim anladığımız manada bir kader değil. Ve bize kaderi anlatırken ezelde yazılan denir. Halbuki ezelde, zaten insanın varlığının bir başlangıcı var. Ezeli bir varlık değil ki. Rızkının,ecelinin,sait veya şaki olduğunun yazıldığı dönem ana rahmindeki dönemdir. Erkekliği dişiliği de orada belirleniyor. Bu konudaki hadisler farklı ifadelerle bize geliyor. Taa embiryonun ana rahmine girdiği andan itibaren o ilk döllenme anında erkekliği dişiliği belli oluyor zaten, hadislerden onu anlamak mümkün.

Şimdi buradaki eceli şu; dünyaya gelirken sağlıklı mı gelecek hastalıklı mı gelecek? Mesela AİDS’li olan birisinin ne kadar yaşayacağı o ana rahmindeyken belli olur. İşte belli hastalıklarla ana rahminde olanın eceli farklıdır,sağlıklı olanın farklıdır. Bu ecel tabii ecel yani bir vücut dünyada ne kadar kalır. Bu vücut normal şartlarda ne kadar yaşar. Onunla ilgili bir ecel. Onu zaten daha önceki bir çok dersimizde defalarca okuduk ve “kuran ışığında doğru bildiğimiz yanlışlar” kitabında da bununla ilgili ayrı bir bölüm var.

Rızkı da; e şimdi biri dünyaya geliyor,bu gün Afrika’da yokluk içerisindeki bir ailenin çocuğu doğduğu zaman nasıl bir rızıkla karşılaşacağı belli. Ana rahmindeyken belli. E zengin bir ailenin çocuğu doğduğu zaman nasıl karşılaşacağı o zamandan belli.

Sait ve şakilik de bu dünyada iyi bir ortama mı gelecek yoksa mesela Irak’ta ki gibi bir savaş ortamına mı gelecek? Bunlar bizim anladığımız manada kaderle ilgili değil. Zaten onunla ilgili ayetleri de okuyacağız daha sonra. Bu genel bir özet burada anlattıklarımız.

Sonra bir insan olarak ana rahminde kalması. Cenin ruh üfleninceye kadar ana rahminde sıradan bir canlı. Ruh üflendiği andan itibaren insan. O andan itibaren ana rahminde kaldığı süre ayrıca belirtiliyor kuranı kerimde. Bunların yeniden yaratılışa delil olması, bu da ayrı bir konu burayı geçiyoruz.

İnsanın yokluk hali; insan suresinin 1. Ayeti. İnsan suresi 72. sure. 29. cüzün ortalarında. 579. sayfa.

“Hel eta alel hinun mined dehri lem yekun şey’en mezkura: şurası bir gerçek ki insan oğlunun izerinden uzunca bir zaman geçti”. Yani insan dünyaya gelmeden çok uzun zamanlar geçti. O uzun zamanlar içerisinde dile gelecek birşeyden varlığı yoktu. O zaman hemen zihninizde çağrışması gerekir. Biliyorsunuz bize çocukluğumuzdan itibaren öğretilir, ne zamandan beri müslümansın diye sorulduğunda ne cevap veririz? Kalu beladan beri denilir. Kalu bela ne demektir diye sorulduğu zaman ne cevap verilir?. “E lestu bi rabbikum: ben sizin rabbiniz değilmiyim?” hitabının cevabıdır. Peki bu ne zaman oldu? Hayır, bizden öğrendiklerinize göre cevap vermeyin. Ruhlar aleminde denir. Şimdi demek ki ruhlar alemi diye bir alem yok. Ayet açıkça gösteriyor değil mi? Öyle bir olay yok. Kuranı kerimde bu konuda çok sayıda ayet var, onlardan bir kaçını okuyacağız. Ruhlar alemi diye bir olay yok. Biz kendi zihnimizde bir takım şeyler oluşturuyoruz ondan sonra da işin içinden çıkamıyoruz. Nedense insanlar yalana ve hayale kendilerini çok fazla kaptırıyorlar.

“Hel eta alel insanı hinun mined dehr” hel burda dikkat manasınadır. “İnsan üzerinden şurası kesin, uzunca bir zaman geçti”. Her birimizden,öncemizden yani,evvelimizden çokca zaman geçmiştir ki biz dile gelir birşey değildik. Mesela şimdi burada en yaşlımız 70 yaşında olsa 71 sene önce şuanda bu salonu dolduranlardan hiçbirisinden bahsedilecek herhangi bir şey yoktu. Peki bize anlatıldığı gibi ki bu bazı kitaplarda da var, ruhlar alemi diye bir alem olsaydı, orada AllahTeala insanları toplasaydı. Mesela bazı tefsirlerde var bu. İşte Adem(as)’ın sırtından zürriyeti alındı küçük karıncalar gibi, Arafat’ta bir vadide toplandı Allah onlara hitap etti. Ben sizin rabbiniz değilmiyim diye. Onlarda işte rabbimizsin dediler falan. Böyle bir olay olsaydı bu ayet olurmuydu?

Şimdi ikinci ayeti de okuyacağım. Bu da Secde suresi ki 32. sure. Onun 7. ayeti. 416. sayfa.

“Ellzi ahsene kulli şey’in halakahu: yarattığı her şeyi çok güzel yaratan” Allah Teala öyledir, yarattığı her şeyi çok güzel yaratandır.

“Ve bedea halkal insani min tin: insanı yaratmaya tin’ den başlamıştır”. Yani sulanmış topraktan başlamıştır. Toprak sulanmayınca gıda meydana gelmez,yani bitki bitmez. O sulanmış topraktan biten bitkiler ananın ve babanın vücudunda tohumu oluşturur. İşte o bitkilerden alınan gıdalar bir öz oluşturur vücutta. O birisi şu topraktan alınmıştır birisi şu topraktan, birisi burdan birisi başka yerden binlerce yerden,içilen sular falan. İşte başlangıcı o. Annenin ve babanın vücudunda tohumu oluştıran gıdalar. O gıdalar da topraktan geliyor. Ondan önce insan yani bu dünyaya insan olarak gelen bir kişinin hakkında bahse konu olacak hiç bir şey yok. O zaman demek ki bir ruhlar alemi diye bir şey kesin olarak yok. Şimdi bunun bizim zihnimizde doğurduğu sıkıntıları bir düşünün. Şöyle anlatılır; ruhlar aleminde insanlar AllahTeala’ya söz verdiler. E lestu bi rabbikum diye sordu Allah, onlar da bela dediler. Evet rabbimizsin dediler. Bu dünyaya geldikten sonra o zaman ki söze aykırı davrananlar cehennemi hakeder, o zamanki söze uygun davranan da cenneti. Şunu da söylerler; o zaman bazıları kabul etti bazıları etmedi. Yalan olduğu için istediğini söyleyebilirsin. Farketmez ne uyduruyorsan uydur. Çünkü tamamı uydurma. İşte bazıları evet dedi bazıları demedi. O zamanki evet diyenler bu dünyaya geldikten sonra kötü iş yapsalar bile bir gün mutlaka iyi bir iş yapar sonunda mutlaka cennete giderler. O zaman hayır diyenler bu dünyaya geldikten sonra çok iyi yetişmiş olsalar çok dindar insanlar olsalar bile ömürlerinin sonunda mutlaka cehennemlik bir amel yapar doğru cehenneme giderler. E şimdi böyle bir şeyin olacağına inansanız ne yaparsınız? Ne yaparsınız? Bunlar tamamen hayal ve yalan. Ve bunlarla din oluşturuluyor. Ve bunlar malesef bir kısım saygın kitaplarda da yer alıyor. Ama işte Allah’ın kitabı görüyorsunuz insanı yaratmaya tinden başlıyor yani gıdalarla başlıyor. O gıdaları oluşturan toprakla . O toprağında gıdayı oluşturması için sulanması gerekiyor. İşte onun adı da tin. Evet şimdi burada bir resim var görüyorsunuz; dağlarda kar, ondan sonra yemyeşil bir tabiat,sular akıyor. Yaratılış topraktan ve sudan başlar. AllahTeala Taha suresinin 20. Sure 316. sayfa 55.Ayetinde şöyle buyuruyor:

“Min ha halaknakum: sizi topraktan yarattık”. Topraktan yaratmanın manasını kavradık. Düşünün yediğimiz yiyeceklerin tamamı topraktandır. Ne olursa olsun. Et de yeseniz süt de içseniz topraktan,yağ da yeseniz topraktan,yumurta da yeseniz topraktan,sebzede yeseniz topraktan. Ama sadece toprak değil toprak ve suyun karışımından. Toprak ve su. Sadece toprak değil sadece su da değil. Su olmazsa hiç bir şey olmaz.

“Min ha halaknakum: sizi topraktsn yarattık”,

“ve fi ha nuidukum: sizi toprağa iade edeceğiz”. Yani vücudunuz tekrar toprak olacak. O zaman öyleyse,topraktan yarattık dediğine göre ondan öncesi yok. Toprağa iade edeceğiz diyor. Peki ondan sonrası var mı? Onu biraz sonra göreceğiz. Hani şimdi, ölen insanın herşeyi bitiyor da ahirette yeniden yaratıldığı zaman mı insan oluyor yoksa ölen insanın yaşayan bir bölümü var mı? Onu biraz sonra göreceğiz.

“Min ha halaknakum: sizi topraktan yarattık”

“Ve fiha nuidukum: sizi toprağın içerisine yeniden iade edeceğiz”. Ölenler biliyorsunuz kabre konuyor ve orada vücut tekrar toprak oluyor. Ölmeden önce de vücudumuzdan kopan parçalar toprak oluyor. Hücrelerimiz sürekli toprağa gidiyor, topraktan geliyor toprağa gidiyor sürekli.

“Ve min ha yuhricukum: sizi topraktan çıkstacağız”,

“Taraten uhra: bir kere daha”. Bir kere daha sizi topraktan çıkaracağız. Şimdi,tabiatta görüyoruz bitkiler hergün yeniden bitiyorlar. Ama insanlar sadece bir kere yeniden bitecekler. Bir bu dünyada iken bir de öbür dünyada. Öbür dünyadaki diriliş de bu topraklar üzerinde olacak. Öbür dünya demiyor zaten, son gün diyor ayeti kerimeler. O da bir başka gün. Artık ondan sonra ebedi hayat. Tekrar diriliş bu toprakta. Yani şu dünyada olacak. Çünkü ayet öyle diyor; “min ha: bu topraklarda”. Sizi bir kere daha bu topraktan çıkaracağız. Cennete cehenneme gidiş de gene bu dünya üzerinden olacak.

Rum suresinin ki 30. Suredir. 20. ayeti :

“Ve min ayatihi: Allah’ın belgelerindendir”.

“En halakakum min turabin: sizi topraktan yaratmış olması”.

“Sümme iza entum beşerun tenteşirun: bir de bakmışsınız ki artık birer beşer,insan olmuşsunuz dağılmışsınız her tarafa gidiyorsunuz”.

Evet yatatılışın bir tarafı toprak bir tarafı su. Su ile ilgili olarak da Furkan suresi ki 25. Suredir. 365.sayfa Onun 54. Ayetinde Allah Teala şöyle buyuruyor;

“Ve huvellezi halaka minel mai beşeran: sudan bir insan yaratan O’dur” . Zaten o topraktan gelenler de insanın vücudunda su. Yani o meni dediğimiz kadının yumurtası dediğimiz şey de bir su. Ama tabi topraktan alınan, onu artık uzmanları söyleyecek, binlerce mi? milyonlarca mı? artık ne kadar madde taşıyan bir su. Hepsi de topraktan alınmış.

“Huvellezi halaka minel mai beşeran: sudan bir insan yaratan O’dur”.

“Fecealehu neseben; sonra onu bir nesep meydana getirdi”. Yani öyle bir şey oldu ki biri diğerine nispet edilen falanın oğlu,filanın kızı,filanın torunu denen bir yapı da yaratıldı. Her bir insanın kimliği vardır. Ama mesela hayvanların kimliği yoktur.

“Ve sıhra: ve Allah bir de sıhr oluşturmuştur”. Yani evlilikle doğan akrabalıklar da oluşturmuştur. İnsanların dışındaki hiçbir canlıda bu yoktur. Evlilik bağıyla akrabalık söz konusu değildir.

“Ve kane rabbuke kadira: senin rabbin güçlüdür”.

Şimdi,Su ile toprağın birleşmesinden balçık dediğimiz çamur oluşur. Köylerde yaşamış olanlar bilir,bir tarlayı sürdüğünüz zaman o tarlaya giremezsiniz. Girebilirmisiniz? Girerseniz ayakkabınızın altı çamur olur,hatta ayakkabınız çamurun içine saplanıp kalır. Onun için girmek zorunda olanlar ya ayakkabısız girerler ya çizmeyle girerler. İşte balçık o. Yeni suladığınız toprağın hali.

Saffat suresinin 11. Ayeti 447. Sayfa;

“Festeftihim; onlardan sağlam bir görüş iste”. Bilimsel,dayanaklı,delilli bir görüş söyleyin bakalım de.

“E hum eşeddu halkan”, hani ben şunu yaratırım bunu yaratırım diyorlar ya,”peki sizin yarattığınız mı daha sağlam söyleyin bakalım”. Şimdi bakın, insanlar uçak yapıyorlar. Uçak yakıtını kendi kendine alabiliyor mu? Allah’ın yarattığı hayvanmar kendi kendilerine yakıtlarını alıyorlar. Uçağın bir parçası bozulduğu zaman kendi kendini tamir edebiliyor mu? Ama bir hayvanın bir yerine birşey olduğu zaman bir müddet sonra kendi kendine iyileşiyor. Biz yapacağımız herhangi bir şey, uçak demeyelim de herhangi birşey işte şurada gördüğünüz şu mikrofonun kılıfı bile o kadar büyük emeklerle yapılır ki binlerce insanın çalışması lazım, yüksek bir teknoloji gerekir. Kalıplar,ham maddeler,makinalar, ustalar,enerji sayılamayacak kadar şeyler. Bakın bu mükemmel insanın saçının bir telini bütün teknoloji ve bilimi toplasanız yapamazsınız. Geçtiğimiz günlerde biliyorsunuz üzücü bir olay oldu,bir kişi öldürüldü. Sonra katilin başlığını bulduklarını söylediler. Onun üzerine başlıktaki DNA’lardan bunun kimliği tespit edildi. Öyle bir yaratılışla yaratmış ki AllahTeala insanın her bir parçacığı onun kimliğini gösteriyor. Her bir parçası. Teri,saçı,derisi ne bileyim her şeyi. Ses bile öyle. Peki bu kadar mükemmeliyeti nasıl yaratmış Allah? İnna halaknahum min tinin lazib: biz onları yapışkan bir çamurdan yarattık”(SAFFAT 11). Öyle ham madde,usta hiç bir şey yok. İşte çamur,yapışkan bir çamur. Ham maddesi bu kadar basit. Ve bu kadar mükemmel. Onun için, bir arkadaşım diyordu ki; bana bir soru sordu Hoca dedi hiç düşündün mü ,neden mühendisler daha dindar oluyor da sosyal ilimlerdekiler fazla dindar olmuyorlar? Allah’a akıl öğretmeye kalkışıyorlar. Valla hiç düşünmedim dedim. Bak dedi mühendisler bir şey yapmak zorundalar. Uğraşıyorlar,uğraşıyorlar çok güzel bir şey yaptıklarını görüyorlar bir de Allah’ın yaptıklarıyla karşılaştırıyorlar ki hiç bir şey. O zaman mecbur kalıyorlar Allah’a teslim olmaya. Ama sosyal bilimciler hep hayal üretiyorlar. Bu defa onlar Allah’a yol göstermeye kalkışıyorlar. Onların yanlışları ortaya çıktığı zaman kendileri ölmüş oluyor. Tabi zararları çok büyük oluyor o ayrı bir konu. İşte AllahTeala yapışan bir çamurdan herşeyi yaratıyor,işte o mükemmel insanı yapışkan çamurdan. Aman girme ayaklarna yapışır! Ya işte bunu temizleyelim falan. Kir gibi gördüğün, ne bileyim hiç değer vermediğin basit gördüğün,herkes köyden kaçıyor şehirlerde daha iyi hayat yaşıyacağız kim toprakla uğraşacak falan filan diyor. İşte o beğenmediğiniz şeyden çok hayran kaldığınız varlıklar yaratılıyor.

Evet şimdi vücudumuzda insan tohumunun oluşmasına sebep olan yiyecekleri gösteriyor(slayttan). Bizim Mehmet hoca özel olarak seçmiş galiba o hazırladığı resimleri. Bu muzu. Başı köpek başı gibi yapılmış. Aynı topraktan bakın aynı topraktan,şuraya bakın. Rengi farklı,tadı farklı,görüntüsü farklı,gıda değeri farklı,kokusu farklı,her şeyi farklı sayısız yiyecekler oluşuyor,işte burada. Acısı var,tatlısı var,ne bileyim işte böyle üzüm gibi sulu sulusu var. Her şeyi var. Hayvan oluyor başka şeyler oluyor. Mükemmel bir yaratıcı. İşte bunları alıyoruz yemek yapıyoruz, bunların hepsi topraktan gelen şeylerdir. Yiyoruz karnımızı doyuruyoruz bir çok şeylerle. Bazısını işte bunun gibi, olduğu gibi yiyoruz meyva olarak. Bazısını şöyle salata yapıp yiyoruz. Bazılarını mesela tatlılar yapıp yiyoruz. Evet, insanın vücudunda o yediğimiz yiyecekleri yedikten sonra, o işte topraktan gelen yiyecekleri yedikten sonra vücudumuzda su oluşmaya başlıyor. Yani erkeklerin ve kadınların vücutlarında aynı yapı var fakat birisinde erkeklik hormonu oluşuyor birisinde kadınlık.

Muminun suresini ki kuranı kerimin 23. suresidir.343. sayfa. O surenin 12. ayetinde AllahTeala şöyle buyuruyor:

“Ve le kad halaknel insane min sulaletin min tin: insanı süzülmüş bir özden,sudan yarattık”. Neyden süzülmüş? Çamurdan. Yani o çamurdan insanın vücuduna girmiyor ki. Hiç birimiz elimize alıp çamuru yemeyiz. Ama o çamurdan gelen yiyecekleri büyük bir zevkle yeriz. Ondan da süzülen bir öz vücudumuzda insanın tohumunu oluşturur.

Tarık suresi, kuranı kerimin en son cüzündedir. 86. Sure 592. Sayfa 5. Ayetten 7. Ayete kadar olan kısmı okuyoruz.

“Fen yenzuril insan: insan şöyle bir düşünsün”.

“Mimme  hulik: ne den yaratılmış”. Bazı insanlar kendilerini çok böyle yüksek görürler,güçlü görürler, çok ne bileyim kendilerini bir şey zannederler. Allah’a kafa tutarlar,Allah’ın düzenini beğenmezler,insanlara karşı büyüklenirler falan. Ya işte çiğneyip geçtiğin toprak varya? Sen ondan yaratıldın.

“Hulıka min main dafik: talzikle yerinden çıkan sudan yaratılmıştır”.

“Yahrucu min beynis sulbi vet teraib: köprücük kemikleriyle bel arasından çıkar”. Oradan kaynaklanan bir sudan yaratılmıştır. Burada onun resimleri falan var. İşte insanoğlunun… Tabi herşeyin beyinle de alakası var. İşte oluşum da şuralarda oluyor(Hoca slayttan gösteriyor). Sonra buradan da dışarı çıkıyor. Tabi bu bizim ihtisasımız olmadığı için işin bu tarafını bende sizin gibi bakıp geçeceğim. Yoksa bu tabiplerin işi ben anlamam o işlerden. Ama görülmesi bakımından da güzel tabi.

Nutfe hali. Yani döllenmiş yumurta:

Gene Muminun suresi. 23. Sure.Bu defa 13. Ayet ama 12’den okuyalım:

“Ve le kad halaknel insani sulaletin min tin: insanı bir özden,çamurdan gelen bir özden yaratmışızdır”.

“Sümme cealnahu nutfeten: sonra onu bir nutfe haline” yani “döllenmiş yumurta haline getirdik”. Annenin suyu ile babanın suyu. İkisinin tohumlarının birleşmesinden sonra döllenmiş bir yumurta. Nerede?

“Fi kararin mekin: sağlam bir karargahta,yerde”. Ana rahminde. Şimdi burada anlatılan safhalarda henüz insan değil. Ortada insan yok. İnsanın bir bölümünün başlangıcı. Çünkü daha sonra göreceğiz ruh ile ceset birleşmedikten sonra ona insan denmiyor. Şimdi cesetin oluşması. Cesedin oluşumu tamamlandıktan sonra ruh üflenecek o zaman insan denecek. Şimdi bir cenin, ana rahminde bir ceninin oluşması.

İnsan suresinin ki 76. Sure. 2. Ayeti biraz daha açıklık getiriyor.

“İnna halaknel insane min nutfetin emşac: insan oğlunu karışmış bir nutfeden yarattık”. Yani çünkü ananın tohumuyla babanın tohumu karışıyor; döllenmiş yumurta diyoruz buna.

“Fe cealnahu semian basir: daha sonra da onu işiten ve gören bir varlık haline getirdik”. O dönemi az sonra göreceğiz inşallah. Buradaki resimde de işte döllenme olayı,yumurta hücresi buradan geliyor. Döllenme şurada oluyor. İşte hücrede bölünme oluyor, ikiye bölünüyor,dörde bölünüyor. Ondan sonra sekize bölünüyor. Sonra rahime gidiyor ve sonra işte değişik şekillerde rahimin cidarına burada yapışıyor. İşte alaka dediğimiz bu. Yani rahimin duvarına yapıştığı andan itibaren ona alaka deniyor. Buraya kadar nutfe dediğimiz dönem. Şuradan itibaren nutfe. Burası alaka, rahim duvarına yapışmış vaziyette olan kısım. Burada bölünme ile ilgili resimler var,hücre bölünmesiyle ilgili. Eveeet bakıyorsunuz ki kadın kocasına baba olacaksın diyor ama uzunca bir süre, o anda anlamaz tabi daha sonra. Genellikle adet görmedikleri zaman şüphelenir gider test yaptırırlar. Eskiden test de yoktu tabi. O beşinci aydan itibaren kadın artık kesin emin olur. Evet baba olacaksın diyor. O da hayırlı olsun diye bir çiçekle gidiyor evine. O oğlan düşünüyor kafasında. Evet alaka durumundaki şey. Dışarıdan baktığınız zaman sanki bir kan pıhtısı gibi gözüküyor ama onun içerisi öyle değil.

Muminun suresinin 23. Sure 14. Ayet;

“Sümme halaknel nutfete halakaten: o nutfeyi sonra alaka olarak yarattık”. İşte nutfe burada göstermiştim,şuradan itibaren nutfe. Çünkü burada döllenme oluyor. Buradan buraya nutfe işte burada da alaka haline gelmiş oluyor yani rahim cidarına yapışma. Şimdi alaka kelimesini biz türkçemizde kullanırız. Benim seninle ne alakam var dersiniz. Ne manası? İlgi değil mi, bir ilişki. Bir ilgi. Bu adam falan yere takılıyor orayla bir alakası var denir. Orayla bir bağı var manasına. İşte burada da bu nutfe rahim cidarına yapışarak bir bağ kurmuş oluyor rahim cidarıyla. Burada serbest ama burada alaka haline geliyor. Alakanın şekilleri bunlar. Tabi buradan bir insan olduğunu anlamak mümkün değil ama şekillenme başlamış. İşte başın buradan oluşacağı belli. Şuradan kollar olacağk, burada ayakların olacağı,şurada boğazın olacağı falan belli ama,bu çok küçük. Bu tabi kim bilir kaç kere büyütülmüş şeklidir. Şu da öyle. Çok çok küçük. Kimse artık bunun farkında değil henüz. Belki testlerde anlaşılabilir. İşte alaka bu. Göbek kordonuyla rahim cidarına bağlı hali. Bu daha büyütülmüş hali. Sonra kurt şeklinde oluyor. Kurt şeklinde görüyorsunuz. Bir müddet sonra büyüyor bir çiğnem et gibi görüyorsunuz. Ona da mudga deniyor. İşte bu mudga hali. Bakın şuna bakın ağzınızda çiğnediğiniz et gibi. Bu çocuğun bir görüntüsü bu görüyormusunuz. Ağızda çiğnenmiş bir et gibi işte. Bu böyle gözüküyor ama bir et parçası gibi gözüküyor ama içi öyle değil. Bak içi böyle. Bakın başı var,kolları var,ayakları var görüyormusunuz. İşte burada da o et parçası gibi görünen bak şurası herhalde sırtının kemikleri olsa gerektir. Bunları sizden dinleyeceğiz Mehmet Bey, yani bunları ben anlatamam bu benim mesleğim değil. Sadece gördüğümü anlatıyorum yanlış söylüyorsan artık kusura bakmayın. Gene bu alaka ama ayette şöyle söylüyor Hac suresi 5. Ayetteki, en başta okumuştuk. 22. Sure. Diyor ki; ” min mudgatin muhallakatin gayrı muhallaka” işte belli belirsiz bir yaratılışı var, yani baktığın zaman çok dikkatli bakarsan insana benzetiyorsun. Bir çiğnem et parçası. İşte bakın benziyor değil mi? Yani burada bir kafa var,bir karın var,ayakları var ama, yani sen zihninde insanı canlandırırsan bunu benzetirsin yoksa benzetemezsin. Yani benzer benzemez bir halde diyor Allah. Sonra da diyor ki;

“Halaknel mudgate izamen” gene aynı Muminun  suresinin 14. Ayeti.(Burada hoca Hac suresinin 5. Ayeti diyor fakat okuduğu ayet Muminun 14) O mudgayı,yani o bir çiğnem et parçasını kemikler halinde yarattık. Şimdi bu etler kemiğe dönüştürülüyor. Sonra da;

“Fe kesevnel izame lahmen: sonrada o kemiklere et giydirdik”. İşte bu, artık kollar belli parmağını ağızına almış,göz var,kulak var burun var,ayaklar var. Bakın burada kemikler belli oluyor. İşte arkadan da kemikler falan, işte yaratılmış kemikler. Ayak parmakları da belli,el parmaklarıda belli,dirsek falan,kol herşey belli. Bu baştki beyninin dış kısmı var içerisi de yaratılmış. Artık bir insan görüntüsü içerisinde.

Ben bu ayeti kerimenin manasını pek kavrayabilmiş değilim. Yani burada tam bir uzmanlım getektiriyor bana göre. Diyor ki burada AllahTeala, Zümer suresinin, 39. Sure 6. Ayet;

“Yahlukukum fi butini ummehatikum: Allah sizi annelerinizin karınlarında yaratır”.

“Halkan min ba’di halk: önce bir şekilde,sonra başka şekilde” sonra başka şekilde. İşte onu gördük.

“Fi zulumatin selasin: üç karanlık içerisinde”. Tabi bu üç karanlık ciddi uzmanlık istiyor. Bu konuda ne konuşsam yanlış olur, kafadan atmış olurum konuşmanın bir anlamı yok bu ciddi bir uzmanlık işi bir uzmana da sormadım. Belki sorsaydım anlatacaktınız ama sormadık yani. Şimdi sorumu sorayım cevabımı bekliyorum. Hemen söylemen gerekmez. (Salon içerisinden birşeyler söylendi duyulmuyor). Yanlız dinleyiciler duymuyor onu daha sonra şey yapalım,haftaya. Çünkü bu canlı yayın olduğu için siz oradan konuşunca kimse duymuyor.

İşte ruhun üflenmesi bütün bu safhalardan sonra.

“Sümme enşe’nahu halkan ahar” Muminun suresi 14. Ayeti. Yani kemikler yaratılmış,kemikler et ile örtülmüş,artık tamamen insan olarak ortaya çıkmış ama şu halinde,işte şurada görüyorsunuz(slaytta) el var ayak var kalbi var kafası var her şeyi var. Hiç bir eksiği yok. Ama ruh üfleyinceye kadar herhangi bir canlı. İnsan değil.

“Sümme enşe’nahu halkan ahar: sonra bir başka haratık olarak inşa ettik onu” oluşturduk. İşte başka yaratık olma şeklini de biraz sonraki ayet şey yapacak.

“Fe tebarekallahu ahsenul halıkin: yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir”(Muminun 14).

İşte o başka varlığa ne zaman dönüştüğünü de Secde suresinin 9. Ayetinden öğreniyoruz. 32. Sure

“Summe sevvahu: sonra Allah onu düzenledi”. İşte yukarıda hani o sevvahu kelimesi şunu gösteriyor; yani kemikler yaratılmış,vücuda et giydirilmiş,yaratılışın maddi tarafı yani başlangıcı tamam. Bu gelişme zaten uzunca bir sure,dünyaya geldikten sonra da devam ediyor,ana rahminde de devam ediyor. Ama tabiki doğuma hazır değil. Sevvahu onu gösteriyor yani yukarıdaki Muminun suresindeki “enşe’nahu halkan ahar” kısmını gösteriyor

“Ve nefaha min ruhihi: Allah ona kendi ruhundan üfledi”. Niye kendi? Herşey bütün varlıklar Allah’ın değil mi? Toprak Allah’ın toptağı değil mi? Hava Allah’ın havası,insan da Allah’ın. Peki niye kendi ruhu diyor? Ruhun önemine dikkat ediyor. Yoksa Allah’ın bir parçası falan değil haşa. Öyle bir şey söz konusu değil. O vahdeti vücutçular Allah’ın bir parçası bizde var falan derler bu mümkün değil, böyle birşey asla olamaz. Yani bu kuranı kerimin tamamına aykırı bir şey. Çünkü Alla’a ait olmayan hiçbir şey yok. Biz de Allah’ınız. Rabbil alemin bizim de rabbimizdir bütün varlıkların da rabbidir. Yaratandır,büyütendir,besleyendir herşeydir. Şimdi bu kağıt benim kağıdım diyorum değil mi? Ama bu kağıdın üretiminde benim hiç bir katkım yok,pazarlamasında da yok,üzerine bir yazı yazılmış yazıyı yazan makinayla da bir alakam yok. Niye az önce arkadaşımız getirdi bana verdi şimdi benim diyorum. Az öncesine kadar benim değildi. Biraz sonra gene benim olmaz bir arkadaş gelir ister veririm. AllahTeala öyle mi? Yaratan,şekil veren,yaşatan,öldüren,her zaman sahibi olan. Bu benim kağıdım diyebiliyorsam,herşeyin sahibiyse AllahTeala herşey Allah’ındır. O zaman ruhundan üfledi demek sadece ruhun önemine dikkat çekmek içindir başka bir şey değil. Çünki o ruh insanı farklılaştıran şey. Diğer canlılardan farklılaştıran şey. Halkı ahar yapan şey. Yani yeni bir yaratık haline getiren şey. Ruh üfleninceye kadar herhangi bir canlının rahmindeki cenin gibi. Bunun şekli insan gibi, o ayrı bir konu. Ama henüz insan değil ruh üfleniyor. Şimdi bu batılı filozoflar,dindarlarını bir kenara koyarsanız,onların bir dindarları var bir de materyalistleri var. Materyalist olanlar,maddeci olanlar yani ruhu kabul etmiyorlar. Ruhu kabul etmeyince insanın maymundan geldiğini ıspatlamak için bir takım şekil şartlar ortaya koyuyorlar. Hiç gerek yok. Bak Allah bütün yapısı tamamlanmış olmasına rağmen bakın eller,ayaklar herşeyiyle insan olmasına rağmen ruh üflenmeden buna insan demiyor. O zaman siz maymuna benzetiyorsunuz,yüzde yüz maymunla aynı şekilde de olsa gene insan maymundan olmaz. Çünkü bunda bir ruh var. Farklılaştıran ruh. Bu ruh olmadıktan sonra şeklen ona benzemiş benzememiş bir anlamı yok. İşte bu konuda laf söyleyebilmek için mecburen ruhu inkar etmek zorunda kalıyorlar. İnkar edince kurtulamıyorsun ki.

“Sümme sevvahu: sonra Allah yani vücudun bütün organlarını düzenledi”

“Ve nefeha fihi min ruhihi: ve vücudun içerisine ruhundan üfledi”. İşte o zaman insan insan oldu.

“Ve ceale lekumus sem’a vel ebsara vel ef’ideh”. Peki bu ana kadar bunun kulağı gözü kalbi yok mu? Var mı yok mu? Vaar. Canlı mı? Canlı. O zaman ruh ile can arasında bir fark var mı? Demek ki ruh ile can biririyle alakası olmayan iki varlık. Can başka ruh başka,açık değil mi bu? Herhangi tereddüde yer var mı? Bir kere bunu kesin olarak belirleyelim. O zamana kadar o insanın gözü de var yani insanın başlangıcı olduğu için insan diyoruz esas insan oluşu ruhun üflenmesiyle birlikte oluyor. O zamana kadar,(salondan bir şey söyleniyor fakat duyulmuyor) . Peki teşekkür ederim. Tabi Mehmet Hoca diyor ki; ruh üflenmeden önce “sem’i” yerine “uzun” denir arapçada yani kulak. “Basar” yerine “ayn” denir,göz. “Fuad” yerine “kalb” denir ama bunlar biri diğerinin yerine kullanılıyor onu sen gayet iyi biliyorsun. Şimdi ama asıl mesele şu; ruhun vücuda girmesiyle birlikte farklı bir göz,farklı bir kulak,farklı bir kalp oluşuyor. Karar verme merkezi olan kalp. O zamana kadar kan pompalayan bir kalp. Ve sesleri işiten bir kulak. Ama bu defa işittiği sesleri mana olarak değiştiren anlam olarak kafasına yerleştiren yeri geldiği zaman üzerinde düşünebileceği bir malzeme olarak saklayabilen bir kulağı var. İşte önceki derslerde de anlatmıştık, onu bir bilgi haline getirebiliyor,bir bilim üretebiliyor. Öyle bir kulak. Şurdan aldığı birşey,burdan aldığı bir şey,burdan aldığı bir şey birleştirebilyor ve yeni bir bilim oluşturabiliyor,böyle bir kulak. Bu hayvanlarda olan bir kulak mı? Farklı bir şey. Bir kalbi var,onu daha sonra ilgili ayetlerde şey yaparsak daha iyi olur.

-Salondan bir katılımcı: Televizyonda göstermişti anne karnındaki çocuk duyduğu sesler itibariyle ayrı ayrı yani heyecanlanma hüzünlenme gibi şeyler,dolayısıyla…

Hoca: Ruh üflendikten sonra o tam bir insan oluyor annenin rahminde,tam bir insan. Ama tabi bir çocuk elbetteki üzülür,sevinir her şey olur. Yani bir insan gibi tepki gösterir. O süreyi hadisten öğreneceğiz. Ayeti kerimeden de kontrolünü yapacağız biraz sonra. Yetmedi bu haftaya da kalabilir. Şimdi vakit yetmedi. Bu haftaya kalsın isterseniz sizin de heyecanınız kaybolmasın. Öğrenme heyecanı hiç bir zaman bitmez. Hiç bir zaman öğrenme heyecanı bitmez. Zaten insanı insan yapan ruh hiç bir zaman ihtiyarlamaz. İhtiyarlayan vücuttur ruh değil. Bedendir. Ölen bedendir ruh değil. Uyuyan bedendir ruh değil. Çürüyecek olan bedendir ruh değil. Şimdi bütün sistem böyle kurulmuş. Bunu inşallah imkanımız el verdiği ölçüde vaktimiz olduğu ölçüde devam ettireceğiz. Ama tabi bu hazırlıklar uzuunca bir zaman sürüyor,takdimi kısa sürede bitiyor tabi. Ama inşallah haftaya bu konuda devam ederiz Allah nasip ederse. Şimdilik bir çay arası verelim sonra soru cevap faslına geçeceğiz.

SORULAR VE CEVAPLAR

Bismillahirrahmanirrahim

Şimdi dersimizin ikinci bölümüne soru cevap bölümüne geçiyoruz.Konuyla ilgili sorular gelmiş ama aslında daha önceki soruları cevaplandırmakta fayda var. Neyse konuyla ilgili olduğu için cevaplandıralım

SORU: Kuranı kerimde kürtaja müsade var mı? Varsa hangi hallerde.

CEVAP: Kürtaj tabi ana rahmine müdahale ederek orada bu oluşan cenini kazıma eylemidir. Bu tam bir cinayet. Yani buna müsade tabiki olmaz. Ama bazen zaruri haller olabilir. İşte annenin sağlığı söz konusu olabilir yada o ceninin ana rahminde anneyi tehdit etme durumu söz konusu olabilir. O zaman zaruret sebebiyle kürtaj yapılabilir.

SORU: Çocuk sahibi olamayan eşler bir başka kişinin spermiyle çocuk sahibi oluyorlar. İslam bu konuda ne der?

CEVAP: Böyle bir şey olmaz. Yani bir başkasının spermiyle çocuk sahibi olunursa o çocuk da başkasının olur. Allah çocuk verirse verir vermezse vermez. Önemli olan bir insanın Allah’a kul olmasıdır. Yani çocuğun olmadığına sabretmek de Allah’tan geldiği için gönül hoşluğuyla bunu karşılamak da ayrı bir sevaptır. Esas olan bu çocuklar birer imtihan için veriliyor. Hayırlımıdır,değilmidir bunun neticesi ahirette görülecektir. Efendim falanca çocuğu var desin,bilmem ne olsun değil yani. Allah vermişse vermiş başüstüne. O niğmetin kıymetini bilmek lazım. Vermemişse vermemiş gene başüstüne. Allah Teala’nın gösterdiği meşru yolların dışına çıkmamak gerekir.

SORU: Muhammed Esed’in Türk Dilimize Mesajı diye tercüme edilen mealinde canı ruhun anlamlarından birisidir diye anlatıyor. Buna bağlı olarak ruhun üflenmesini de can verilmesi olarak nitelendiriyor. Can ile ruh ayrı buyurdunuz. Aynı olabilir mi?

SORU: Can ile ruh aynı olabilir mi? Evet,can ile ruh aynı olamaz. Onu zaten hep beraber ayetlerde gördük. Çünkü hadiste de onu göreceğiz,onu destekleyen ayetler de göreceğiz. Haftaya devam edeceğiz. Yani onun 4. Ayda ruh üfleniyor onu ayetlerden de göreceğiz net olarak. O zamana kadar zaten canlı. Gene göreceğiz ölen bir kişinin ruhu vücudundan ayrılıyor. Uyuyan kişinin de ayrılıyor. Vücut ölüyor ruh devam ediyor. Can aynı şey olsa, o zaman can öldümü her şey bitmiş olması lazım. Öyle bir şey mümkün değil. Ama bu ruh konusunda malesef bizim bazı alimlerimiz bir çok hususta olduğu gibi ruh hususunda da batılıların peşine takılıyor ve çok anormal çok yanlış tevillere giriyorlar. Kabul etmek mümkün değil. Bir kere bir müslümanın bir başkasının arkasına gitmesi kadar utandırıcı bir şey olamaz. Bir insan müslümansa bir numaralı adam demektir yeryüzünde. Dünyanın en fakiri olabilir ama en güçlü adamıdır. Çünkü güç kafada olur. Ama malesef müslümanlar sahip oldukları şeyin farkında olmadıkları için takılmışlar bir takım insanlara,halbuki siz önde olmanız lazım. İlme siz yön vermeniz lazım. Başkaları değil. Bundan dolayı ruh yoktur falan diyen hatta bu konuda çalışmalar yapan,doktoralar yapan müslümanlar da var.

SORU: Çocuğun olması için sebeplere baş vurmak caizmidir?

CEVAP: Tabiki yani meşru olan sebeplere elbette baş vurulur. Meşru olmak şartıyla. Bu bir tedavi sayılır.

SORU: Cenine ruh verildiğini öğreniyoruz. Secde suresinde cenine can verildiği.

CEVAP:  Cenin zaten canlı. Canlı olmazsa bir kere şey olmaz. Yani cenin olmasından önce su halindeyken canlı. Birleştiği zaman canlı, bütün safhalarında canlı. Zaten o çok açık ve net. Orada can verildiği an taa babanın ve annenin vücudundaki tohum zamanında canlı zaten.

SORU: Anne karnında sakat olduğu belirlenen çocuk kürtaj yoluyla alınabilir mi?

CEVAP: Bizim sakat olan insanları öldürmeye yetkimiz yok. Anne karnındaki sakat çocuğu öldürmekle sakat doğmuş olan bir insanı öldürmek arasında fark yoktur. Böyle bir yetkimiz yok.

SORU: Nufus kontürolü adı altında yapılan uygulamalar, doğum kontrolü hapları kullanmak doğrumudur. Yani çocuk olmasın diye.

CEVAP: Şimdi bu doğum kontrol haplarının ve spiral kullanılıyor,bunların zararlı olduğu biliniyor. Spiralden dolayı nice ölen hanımlar var. Mehmet Hocaydı geçen sene bir araştırma sen yapmıştın değil mi? Amerika’da spiral kullanılması ne zamandan beri yasaktı? Epey bir zamandan beri mi? Şimdi her şeyi normal yapmak lazım. Yani bunlar tabi olmayan şeylerdir. Yağmurdan kaçayım derken doluya tutulursunuz bir. İkincisi de; dikkat edin islam ülkelerinde bu çocuk olmasın diye ciddi çalışmalar var. Diğer ülkelerde de çocuk olsun diye çalışmalar var. Nufus artsın diye çalışmalar var. İslam ülkelerinde de müslüman olmayan azınlıklarda nüfus artışı için çok ciddi çalışmalar var. Şimdi mesela Kore, Kore savaşında batılılar etkisi altına girdi ki Kore savaşı 1950’lerdir. Bugün Kore’nin %40’ı neredeyse hıristiyanlaşmıştır. Japonya’da da benzer durumlar var. Fakat Türkiye üzerinde 19. Asırdan beri çok ciddi oyunlar oynanıyor. Türkiye’de hıristiyanlaşan kişilerden bahsediyorlar ya, bizim konferansa bir çoğunuz gelemediniz. Yani iki hafta önce cumartesi günü Profosör Mehmet Çelik Bey’in verdiği hıristiyanlıkla ilgili konferansa. Ama internetten dinleyebilirsiniz. Orada anlattı. O Ermenilerin tehkirleri sırasında bir çok Ermeni alevi köylerine sığınmış alevi olarak kendisini göstermiş,şimdi Türkiye’de bir hürriyet ortamı olduğu için, zaten hıristiyan gidiyor vaftiz oluyor. Yani hıristiyanlığını da açığa vuruyor. Bunu da işte hıristiyanlaşan Türkler diye  anlatıyorlar. Bizi hıristiyan etmek için gelenler müslüman olarak geri dönüyorlar. Bu hıristiyan alemini beyninden vuruyor. Kendi ülkelerinde çok ciddi islamlsşma var. Bizde işte apartmanlarda kiliseler oluştu diye ortalık yıkılıyordu biliyorsunuz. Ama Avrupa’da, Amerika’da kiliselerin satın alınıp cami yapıldığını bütün dünya biliyor. Yani bakıyorlar ki müslümanları dinlerinden döndürmek mümkün değil. Bu neye benziyor, yani bir çocuğun büyük bir pehlivanla güreşe tutuşmasına benziyor. Bir müddet sonra teslim olmak zorunda. O zaman tek çare müslüman nüfusu azaltmak. Ve bu oyuna da müslümanlar maalesef geldiler. Efendim insan çokmuş! Yani nüfus planlamasını sen yapacak değilsin, onu yaratıcı yapar. O kadar çok boş yerler var ki. Bir ara bir toplantı olmuştu,isim vermeyeyim. İşte bir nüfus planlaması yapmamız lazım,okullarda üçlü eğitime geçiliyor,sınıflar 80 kişilik. Ben orada dedim ki; niye öyle diyorsunuz, Anadolu’da okullar öğrencisizlikten kapanıyor neden ondan bahsetmiyorsunuz? Siz tutun nüfus dağılımını son derece yanlış yapın,yanlış politikalarla insanları köyünden kentinden çıkarın,ondan sonra problem çıkarın. O problemi de yeni yetişecek nesli cezalandırarak çözmeye kalkışın. Bu olmaz.

SORU: Ahirette akraba bağları devam edecek mi?

CEVAP: Cehenneme gidenlerle ilgili bağlar kopacak ama cennette akraba bağları devam edecek. Çünkü ayeti kerimede de var. Mearic suresi 13. Ayet. Mümin suresi 8. Ayette şöyle bir dua var. Melekler bir dua yapıyor;

“Rabbena ve edhilhum cennati adninilleti vaadtehum: ya rabbi sen bu müminleri söz verdiğin cennete sok”

“Ve men salaha min abaihim: babalarından uygun olanları da”. Uygun olmayan kimdir? Müşrik olandır. Demek ki müşrik değilse o da gider.

“Ve ezvacihim: ve eşlerinden”. Eş dediğin zaman kadına da eş denir erkeğe de eş denir. Bir çokları eş deyince kadını anlar, değil. Cennete giden kadınsa kocası, kocaysa karısı. Müşrik değilse yanına gelir onun. Ama ağa o makamı hak edendir. Öbürü onun yanında, onun sayesinde oraya gelmiş oluyor.

“Ve zürriyatihim: ve soylarından”

“İnneke entel azizul hakim”. Demek ki müşrik olarak ölmediği takdirde baba,eş ve çocuklar bir arada olacaklar. Şimdi en üst makamda olan kim ise onun yanına gidrcekler. Ama tabi orayı hak eden orada daha iyi konumda olacak öbürleri de onun sayesinde idare edenler konumunda olacaklar. Sülaleyle beraber evet. Tamam neyse mesele anlaşıldı nasıl olsa. Çok sayıda ayet var bu konuda. Sadece bir tane örnek yeter.

SORU: Şimdi Bakara 180. Ayet ile ilgili iki hafta önce sorulan bir soru vardı.

Bazıları gazeteciler gibi istediği kelimeyi alıncaya kadar soru soruyorlar, yok yeter cevabı verdik aldığınız cevap ile iktifa edin.

Bakara suresi 180. Ayeti kerime şöyle. Bu ayet sorulmuştu da, bunu şundan dolayı soran sormuştu. Bu ayetin nesh edildiği ittifak ile kabul edilmiş gibidir alimler arasında. Nesh edilmesi yani hükmü ortadan kalkmış manasına. Aşağı yukarı ittifak vardır. Bazıları bunun bir hadis ile hükmünün ortadan kalktığına inanır ki çoğunluk öyledir. Bazıları da Nisa suresinin 11. Ayetiyle hükmünün ortadan kalktığını söylerler. Ayeti kerimeyi okuyayım;

“Kutibe aleykum iza hadara ehadekumul mevtu in tereke hayra el vasiyyetu lil valideyni vel akrabine bil ma’ruf hakkan alel muttekin: size farz kılındı, sizden birine ölüm geldiği zaman” yani biriniz öldüğü zaman.

“in tereke hayran: geriye mal bırakmışsa”

“el vasiyyetu: vasiyet”

“lil vallideyni vel akrabine: anne baba ve en yakınlar için olan vasiyeti yerine getirmek sizin üzerinize farz kılınmıştır”.

“bil ma’rufi: marufa göre olan vasiyet”.

“hakkan alel muttekin: bu muttekiler üzerine bir görevdir”.

Şimdi burada “kutibe aleykum” derken bütün müslümanlar üzerine farz. Ne zaman?; “iza hadara ehadekumul mevt: sizden birisi öldüğü zaman”. Sizden birisi ölmüşse hepinizin üzerine bir görevdir. Tabi bir şartla;” in tereke hayran: mal bıraktıysa geriye”. Bir miras bırakmışsa.

“El vasiyyetu: o vasiyeti yerine getirmek farzdır”. Şimdi ayetler arası bir benzerlik var biliyorsunuz. O vasiyet nedir? Şimdi şu vasiyete bir tıklıyoruz karşımıza ne olduğu çıkıyor: Nisa suredinin 11. Ayetinde vasiyetin ne olduğu belirtiliyor;

“Yusikumullahu fi evladikum: size Allah vasiyette bulunur”. Bu kimin vasiyetiymiş o zaman? Allah’ın vasiyeti. Evladınız konusunda Allah’ın size vasiyeti vardır. Yani bu kesin emir demektir. Şimdi mesela birisi vasiyet yapsa onun bıraktığı malı bir başkasına vermek zorunda olmuyormuyuz? İşte bu da Allah’ın kesin emri. Evladınız konusunda erkeğe iki kız payı vermek. Eğer kızlar ikiden fazla ise onlara mirasın üçte ikisini vermek. Bir tane ise mirasın yarısını vermek. Anne babasından her birine de eğer ölenin çocuğu varsa mirasın altıda birini vermek. Çocuğu yoksa mirasçı olarak anne baba varsa annenin mirasın üçte birini alması. Eğer ölenin kardeşleri varsa annenin mirasın altıda birini alması. Şimdi Allah Teala’nın buradaki ana baba ve akrabaya olan vasiyeti Nisa 12’de de devam ediyor, Nisa 176’da da devam ediyor. İşte burada bu ayette AllahTeala diyor ki; sizden biriniz ölür de geriye mal bırakırsa benim o Nisa suresi 11-12 ve 176. Ayetlerdeki emrimi uygulamak sizin hepinizin üzerine uygulamak farzdır. Yani birisi vefat etti geriye de mal bıraktıysa ölenin o andaki ailesi mal taksimatıyla uğraşamaz. Ama müslümanlar gelecek hemen ölüm olur olmaz çünkü “iza hadara” diyor, hazır. Ölü daha defnedilmemiş de olabilir daha yeni defnedilmiş de olabilir. Ki definden önce bunlar olmaz definin hemen arkasından olur. Definin hemen arkasından müslümanlar gelir ölünün mallarını tespit ederler. Tabiki herkes gelecek değil yani, bir yetkili makam da olabilir,bu işte görevli kişiler olur. Ölünün mallarını tespit ederler mirasçılarını tespit ederler. Her bir mirasçının alacağı payları tespit eder her birine payını verirler. Bu ölenin mirasçılarına bırakılmayacak kadar önemli bir görevdir. Çünkü hepiniz bilirsiniz ki insanlar arasında bu yüzden çok büyük sürtüşmeler olur. Düşmanlıklar olur. O kardeşler birbirlerine düşman olurlar. Mirasçılar arasında çocuk olabilir,akli dengesi tam olmayan insanlar olabilir, hatta bazılarıda utancından mirastan pay istemeyebilirler,bazı gözü açıklar fırsattan istifade mala el koyar. Para gibi altın gibi gizlenebilecek malları gizlerler. Buradaki problemi en kolay çözmek hemen sıcağı sıcağına müdahale ile mümkündür. Onu da Allah’ın emriyle müslümanlar yada yetkili makam gelip müdahale edecek,hak sahiplerine hakkını verecek. Mesela bir çok yerlerde biliyorsunuz,özellikle Karadeniz’de söylerler; kızlara mirastan pay verilmez. Halbuki işte az önce ayette okuduk kızların paylarını Allah belirlemiş. Şimdi böyle bir durumda öyle yerlerde kızlar babalarından miras istedikleri zaman da ayıplanıyorlar. Haklarını istiyor,ayıplanıyor. Allah’ın kendine verdiği hakkı istiyor ayıplanıyor. Halbuki müslümanlar gelip otursa malı güzelce tespit etseler. Senin payın şu,senin bu,senin şu.. tamam. Artık kimse kimseye düşmanlık da etmez herkes de hakkına razı olmak zorunda kalır. İşte bu ayeti kerime müslümanlara bu görevi yüklüyor. Ama bu ayet mensuhtur dediğiniz zaman ki hep öyle yazar kitaplarda. Peki Nisa suresinin 11. Ayetiyle bu ayet arasında bir uyumsuzluk var mı? Bu ayet zaten o ayete atıfta bulunuyor. Ama diyorlar ki o ayet bu ayeti nesh etmiştir. Niye nesh etmiştir diyorlar? Çünkü buradaki vasiyet kelimesini ölünün vasiyeti olarak tercüme etmişlerdir. Böyle bir tercüme mümkün mü? Şimdi bakın, elimizdeki mealden okuyayım siz de takip edin. Bakara suresi 2.suredir biliyorsunuz. 28. Sayfada. Şimdi mealden okuyorum;

“Birinize ölüm geldiği vakit”. Mesela diyelim ki bana ölüm gelmiş.

“Bir hayır bırakacaksa”. Geriye mal bırakacaksa.

“Babası annesi ve en yakın akrabası için meşru bir surette vasiyet etmek”. Şimdi ben o zaman ölümle mi uğraşacağım vasiyetlemi uğraşacağım? Ölmüşsem ne yapacağım, ölüm geldi. Nasıl dönüp de vasiyet edeceğim? Ölmüşsen demiyorlar, bu defa ölüm alametleri diye oraya bir ekleme yapmak zorunda kalıyorlar. Kardeşim ölüm alametleri belirdiği zaman bu defa annem gelecel, babam gelecek kardeşlerim gelecek yada hanım,çocuklar. Hepsi diyecek bana arabayı ver öbürküsü diyecek bana daireyi ver. Ben şimdi ölüm yatağındayım size bak ya ne yapıyorsunuz. Ve Allah da bunu emretmiş olacak bize öylemi? Çünkü “kutibe aleykum” diyor; “size farzdır” diyor.

“Birinize ölüm geldiği vakit bir hayır bırakacaksa,babası,annesi ve en yakın akrabası için meşru bir surette vasiyet etmek muttakiler üzerine icrası vacip bir hak olarak üzerinize yazıldı”.

Bu manayı vermek içim o kadar şeyi değiştirmişlerdir ki. Arapça bilenler için söyleyeyim. Şimdi “kutibe aleykum: size farz kılındı”. Zaten bir yukarıdaki ayette de var “kutibe aleykum kısasu fil katla: ölenlerde kısas uygulamak size farz kılındı”(Bakara 178). Bundan üç sonraki ayette; “Ya eyyuhellezine amenu kutibe aleykumus siyamu: müminler size oruç farz kılındı”(Bakara 183). Çünkü farz bir görev için kullanılıyor. Şimdi bu kutibe aleykum dediniz mi bütün müslümanlara farz kılındı demektir. Bütün müslümanlar dediğiniz zaman olmuyor. Ölen kişinin vasiyet etmesi lazım. O zaman “kutibe aleykum” yerine “kutibe ala ahadikum”, değiştiriliyor. “Sizden birinize farz kılındı”. Ne zaman? “İza hadara ehadikum” tekrar, öldü olduğu  zaman olmuyor “iza hadarahul mevtu: o ölüm gelip çattığı zaman”. O da tutmuyor, o zaman “iza hadara hu emaratül mevt” diye ekleme yapmak zorunda kalıyor “ölüm emareleri geldiği zaman” diye. E peki “el vasiyyetu” nasıl oluyor? Bu olmaz o zaman “elisa”(bu kelime tam anlaşılamadı 1:26:40. saniye) demek zorunda kalıyorlar “vasiyette bulunması” diye. “lil valideyni vel akrabine: ana baba ve akrabaya” vasiyette bulunacaksın. Allah zaten kuranda emretmiş Nisa suresinde, o zaman çatışma çıkıyor. Nisa suresinde zaten Allah ananın,babanın ve akrabanın payını vermiş. O zaman ben daha ye vasiyette bulunayım? Çatışma çıkınca o zaman bu ayet mensuhtur diyorlar. Kardeşim çatışmayı sen çıkardın, ayette öyle bir şey yok ki. Ondan sonrada bazıları da diyor ki burada anaya,babaya akrabaya vasiyetten bahsediyor Allah. Peygamberimiz demiştir ki; La vasiyete bi varisin; mirasçıya vasiyet olmaz”. O zaman bu hadis bu ayetin hükmünü ortadan kaldırmıştır diyor. Evet hadis kaldırıyor. Hadis ayeti kaldırıyor,evet.(Salondan bir şey söylendi duyulmuyor 01:27:42). Hoca cevap veriyor; İşin o tarafına girme bu kadarla iktifa edelim. Duyan kararını kendisi versin.

Şimdi,bak diyor ki burada Allah,ayette: muttakilere bir görevdir. Şimdi şu odayı islam alemi kabul edin, şu salonu ve ona göre dinleyin. “Size farz kılındı,sizden birine ölüm geldiği zaman eğer geriye mal bırakacaksa”. Mal bırakmayacaksa zaten yapılacak bir şey yok. “El vasiyetu hu: o vasiyet”, yani Allah’ın yaptığı o vasiyet zaten belli. İşte orada arapça bilenler çok iyi bilir. Bak “yusikum”. Bak görüntüden de anlarsın.Bak aynı vav var, sad var, ya harfi var, bak burada da arapça bilmeyen de vav, sad, ya. Arapça bilmeyen bile görüntüsünden anlar. İşte Allah vasiyette bulunuyor, Allah’ın vasiyetini yerine getirmek size farz kılındı. Yani Allah’ın verdiği emre göre bu taksimatı yapın gelin. Ve hepimiz de biliyoruz ki işte bu ayet uygulanmadığı için nice ailelerin içerisinde derin derin yaralar oluşuyor. Akrabalar birbirlerine dost olacağına düşman haline geliyorlar öyle değil mi? Bunun hepinizin bildiği sayısız örneği vardır. Mesela ve bu ayetin devamı;   “fe men beddelehu ba’de ma semiahu; kim bu emri duyduktan sonra Allah’ın vasiyetinde bir değişiklik yapacak olursa”. Çünkü Allah miktarları belirlemiş.

“Fe innema ismihu alellezine yubeddiluneh: günahı o değiştirenleredir”.

“İnnallahe semiun alim: Allah işitir ve bilir”(BAKARA 181).

O Nisa suresindeki ayetlerin sonunda Allah şöyle diyor. Yani miras paylaşımıyla ilgili miktarları belirlediği ayetlerin sonunda.Nisa 11 ve 12 de belirliyor 13. ve 14. ayetlerinde şöyle diyor:

“Tilke hududullah: bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır”.

“Ve men yutııllahe ve resulehu: kim Allah ve resulüne itaat ederse”,

“Yudhilu cennatin tecri min tahtihal enharu: Allah onu içinden ırmaklar akan cennetlere sokar”,

“Hadline fiha: sürekli orada,kalmak üzere”

“Ve zalikel fevzul azim: bu büyük bir kurtuluştur”(NİSA 13). Ama

“Ve men ya’sıllehe resulehu: kim Allah ve resulune isyan ederse”‘

“Ve yeteadde hududehu: Allah’ın kouduğu sınırları aşarsa”,

“Yudhılhu naran haliden fiha: Onu da ebedi kalmak üzere bir ateşe sokar”. Şimdi biz ateşin içinde değilmiyiz müslümanlar olarak? Bu dünyada da ateşin içindeyiz,ahirette de öyle olacak.

“Ve lehu azabun muhin: Ona alçaltıcı bir azap da vardır”(NİSA 14).

Neden müslümanlar bir varlık gösteremiyorlar, işte sebeplerinden birisi de bu.

Evet şimdi bu ayeti kerime mensuhmuymuş? Yoksa mutlaka yerine getirmemiz gereken bir hükümmüymüş? Bu kadar yeter.

Salondan: Ölüm size yaklaştığı zaman diye meallerde de var.

Hoca: Tabi bir şey demesi lazım,yoksa mana tutmuyor.

İbrahim Hakkı Doğan’ın sorduğu bir soruya bir kere cevap vermiştik, o cevabı dinlememiş bir daha istiyor. Ne yapalım. Şimdi ona bir daha cevap verelim de. Nasıl olsa şimdi modernleştik.Soru şu: imamın arkasında kuran okuma.

Mezhepden mezhebe değişiyor.

Mesela hanefi mezhebinde imama uyan kişiler kuran okumazlar, okurlarsa mekruh olur. Yani Fatiha ve zammı sureyi.

Şafi mezhebinde Fatihayı mutlaka okumak gerekir,okumazsanız namazınız olmaz.

Hanbeli mezhebinde imam sesli okuyorsa okumazsınız,sessiz okuyorsa okumak zorundasınız.

E şimdi İbrahim Hakkı Doğan’da diyor ki bunların hangisi doğru? Şimdi bu hükümlerin çıkarıldığı hadisleri okuyayım ben size.

Hanefilerin dayandığı hadis ki Ahmed Bin Hanbel’de var bu.Peygamberimiz buyurmuş ki ; “Men kane lehu imamun fakraetul imame lehu kıraatun: kimin imamı varsa onun okuması, onun için de okuma olur”. İmam okudumu tamam. Şimdi Hanefilerin dayanağı sağlam mı? Sağlam. Hakkını vereceksin. Demek ki imama uyduğun zaman arkadan senin kıraatta bulunmana gerek yok peygamberimiz demiş ki; imamın okuyuşu yeter. E peki şafiler niye böyle yapmışlar?

Şafilerin dayandıkları da şu hadis; Peygamber(sav) sabah namazını kıldırıyormuş. Sabah namazını kıldırırken böyle kuran okumakta zorlanmaya başlamış. Gerçekten ben de Süleymaniye camiinde sabah namazını kıldırıyorum, arkadan bir adam okuyor. Ne okuduğumu şaşırdım. Ya bir acayip oldum yani. İnsanın zihni dağılıyor orada şey yapınca. Peygamber efendimiz de demiş ki namazdan sonra;

“Herhalde siz imamın arkasından kuran okuyorsunuz?

Cemaat da demiş ki ; evet ya resulallah

Demiş ki; bunu yapmayın,sadece,Fatiha. Çünkü Fatiha okumayanın namazı olmaz. Şafiler de bu rivayete dayanıyor. Onlar da haklı. Nasrettin hocanın şeyi gibi.

Şimdi gelelim üçüncüsüne. Üçüncü görüşte olanlar da İmam Malik ve ona tabi olanların çoğu. Ahmet Bin Hanbel ve ona tabi olanların çoğunun görüşü. Onlar diyorlar ki; sesli okunduğu ayetler de dinleyin de sesli okunan namazlar da okumayın ama sessiz okursa imam siz de okuyun. Onların dayandıkları da şu rivayet. Önce şu ayete dayanmışlar:”Ve iza kuriel kur’anu festimiu lehu ensıtu leallekum turhamun: kuran okunduğu zaman kulak verin ve susun belki böylece ikram görürsünüz”(ARAF 204). İmam kuran okuyor sizin de dinlemeniz lazım. Baba okuyor siz de okursanız olmaz. Onlar ayete dayanıyorlar. Ondan sonra bir de dayandıkları hadisi şerif var. İmam sesli okuduğu zaman susun, bu Allah’ın emri. Bu hadisde de diyor ki Ebu Musa El Eşari;” Peygamberimiz(sav) bir gün bize konuşma yaptı. Nasıl namaz kılacağımızı açıkladı ve şöyle bir cümle kullandı; saflarınızı düzgün tutun,sizden biri imam olsun. O tekbir aldığı zaman siz de tekbir alın. O okuduğu zaman susun”. E O okuduğu zaman ben duyarsam okuyor. Duymazsam okuyor saymam diye düşünmüşler.

Ebu Hureyre’den gelen bir rivayette de şöyle; ” inne ma cuinel imamu yu’temme bihi fe iza… ansitu (BU HADİSİN LATİN HARFLERİYLE ARAPÇA METNİNİ BULAMADIM)  : imam kendisine uyulsun diye imam olmuştur,tekbir aldığı zaman tekbir alın,okuduğu zaman susun”.

Peygamber efendimizden şöyle bir rivayet de gelmiş; “İmam gayril magdubi aleyhim ve lad dallin dediği zaman siz amin deyin çünkü melekler de o zaman amin derlermiş”. İşte bunlar da diyor ki bütün bu deliller gösteriyor ki imamın okuduğunu ben duyduğum zaman, “ve lad dallin amin” demem için de duymam lazım. Sesli olduğu zaman okumam,sesiz olduğu zaman okurum demişler. Sonuç olarak Nasteddin Hoca gibi, hani birisi gelmiş bir şey sormuş haklısın demiş. Öbürü gelmiş tam tersini sormuş sen de haklısın demiş. Üçüncüsü gelmiş demiş ki iki kişi de birden haklı olur mu? Sen de haklısın demiş. Şimdi bu üçünün de dayandığı deliller şey değil. Yani bu uygulama aynen devam edebilir. Bu kadar yeter.

SORU: Kalem suresinin 51. Ayeti, geçen hafta okuduk. Nazara delil olabilir mi?

CEVAP: Hayır. Kalem suresinin son ayetini geçen hafta okumuştuk,bir çok yerde yazar asarlar bu nazar ayetidir diye. Bunun hiç bir aslı astarı yoktur. Öyle bir şey yok.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
2 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
3 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
4 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
5 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
6 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
7 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
10 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
11 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
12 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
13 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
14 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
15 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
16 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
18 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
19 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
20 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
23 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
24 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
25 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
26 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
27 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
28 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
31 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
32 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
33 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
34 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
35 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
36 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
37 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
38 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
39 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
40 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
41 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
42 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
43 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
44 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
45 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
48 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
49 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
50 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
52 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
53 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
54 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
56 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
57 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
58 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
59 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
61 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
62 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
63 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
65 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
66 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
67 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
70 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
71 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
72 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
73 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
74 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
75 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
76 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
77 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
78 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
81 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
82 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
83 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
84 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
85 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
86 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
87 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
89 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
90 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
91 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
92 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
93 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
94 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
95 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
96 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
97 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
98 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
99 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
100 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
101 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
102 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
103 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
104 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
105 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
107 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
108 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
109 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
111 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
112 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
113 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
115 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
116 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
117 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
118 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
120 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
121 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
122 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
123 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
124 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
125 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
126 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
127 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
128 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
129 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
148 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
156 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
164 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
165 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
168 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
169 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
182 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
183 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
210 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
211 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
226 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
227 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
228 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
229 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
230 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
244 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
245 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
248 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
252 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
253 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
260 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
286 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
287 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
289 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
290 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
291 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
292 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
293 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
294 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
295 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
296 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
297 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
298 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
299 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
300 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
301 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
302 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
303 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
304 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
305 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
306 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
307 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
308 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
309 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
310 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
311 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
312 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
313 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
314 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
315 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
316 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
317 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
318 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
319 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
320 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
321 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
322 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
323 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
324 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
325 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
326 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
327 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
328 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
329 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
330 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
331 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
332 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
333 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
334 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
335 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
336 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
337 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
338 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
339 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
340 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
341 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
342 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
343 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
344 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
345 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
346 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
347 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
348 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
349 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
350 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
351 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
352 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
353 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
354 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
355 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
356 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
357 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
358 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
359 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
360 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
361 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
362 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
363 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
364 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
365 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
366 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
367 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
368 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
369 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
370 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
371 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
372 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
373 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
374 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
375 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
376 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
377 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
378 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
379 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
380 İcma 11 Ekim 2016
381 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
382 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
383 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
384 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
385 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
386 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
387 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
388 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
389 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
390 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
391 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
392 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
393 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
394 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
395 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
396 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
397 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
398 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
399 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
400 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
401 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
402 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
403 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
404 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
405 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
406 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
408 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
409 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
410 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
412 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
413 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
414 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
416 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
417 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
418 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
419 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
421 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
422 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
423 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
424 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
425 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
426 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
427 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
430 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
431 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
432 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
433 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
434 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
435 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
436 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
437 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
438 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
439 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
440 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
441 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
442 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
443 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
444 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
445 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
446 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
448 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
449 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
450 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
451 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
452 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
453 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
454 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
455 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
457 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
458 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
459 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
461 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
462 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
463 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
466 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
467 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
468 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
470 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
471 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
472 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
473 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
474 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
475 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
476 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
477 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
478 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
479 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
480 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
481 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
482 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
483 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
484 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
485 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
486 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
487 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
488 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
490 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
491 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
492 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
493 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
494 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
495 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
496 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
497 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
498 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
499 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
500 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
502 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
503 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
504 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
505 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
506 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
507 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
508 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
509 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
510 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
511 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
512 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
513 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
514 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
516 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
517 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
518 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
520 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
521 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
522 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
523 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
524 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
525 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
526 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
527 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
528 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
529 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
530 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
531 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
532 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
533 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
534 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
535 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
536 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
537 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
538 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
539 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
540 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
541 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
544 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
545 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
546 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
547 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
548 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
549 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
550 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
551 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
552 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
553 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
554 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
555 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
556 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
557 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
558 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
559 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
560 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
561 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
562 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
563 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
564 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
565 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
566 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
567 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
568 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
569 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
570 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
571 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
572 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
573 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
574 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
576 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
577 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
578 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
579 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
580 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
581 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
582 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
583 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
584 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
585 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
586 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
587 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
588 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
589 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
590 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
591 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
592 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
593 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
594 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
595 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
596 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
597 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
598 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
599 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
600 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
601 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
602 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
603 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
604 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
605 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
607 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
608 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
609 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
610 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
611 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
612 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
613 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
614 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
615 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
616 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
617 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
618 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
620 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
621 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
622 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
623 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
624 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
625 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
626 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
627 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
628 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
629 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
630 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
631 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
632 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
633 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
634 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
637 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
638 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
639 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
640 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
641 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
642 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
643 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
644 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
645 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
646 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
647 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
648 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
649 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
650 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
651 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
652 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
653 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
654 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
655 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
656 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
658 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
659 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
660 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
661 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
662 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
663 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
664 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
665 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
666 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
667 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
669 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
671 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
672 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
673 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
674 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
675 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
676 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
677 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
678 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
679 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
680 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
681 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
682 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
683 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
684 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
685 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
686 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
687 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
689 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
690 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
691 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
694 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
695 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
696 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
697 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
698 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
700 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
701 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
702 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
703 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
704 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
705 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
706 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
707 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
708 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
709 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
710 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
711 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
712 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
713 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
714 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
715 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
716 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
717 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
718 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
719 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
720 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
721 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
722 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
723 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
724 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
725 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
726 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
727 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
728 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
729 Hac 11 Kasım 2008
730 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
731 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
732 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
733 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
734 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
735 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
736 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
737 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
738 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
739 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
740 Oruç 26 Ağustos 2008
741 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
742 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
743 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
744 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
745 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
746 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
747 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
748 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
749 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
750 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
751 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
752 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
753 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
754 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
755 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
756 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
757 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
758 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
759 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
760 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
761 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
762 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
763 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
764 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
765 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
766 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
767 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
768 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
769 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
770 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
771 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
772 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
773 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
774 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
775 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
776 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
777 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
778 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
779 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
780 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
781 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
782 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
783 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
784 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
785 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
786 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
787 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
788 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
789 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
790 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
791 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
792 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
793 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
794 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
795 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
796 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
797 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
798 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
799 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
800 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
801 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
802 Mearic Suresi 27 Mart 2007
803 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
804 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
805 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
806 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
807 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
808 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
809 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
810 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
811 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
812 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
813 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
814 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
815 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
816 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
817 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
818 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
819 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
820 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
821 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
822 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
823 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
824 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
825 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
826 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
827 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
828 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
829 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
830 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
831 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
832 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
833 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
834 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
835 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
836 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
837 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
838 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
839 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
840 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
841 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
842 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
843 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
844 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
845 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
846 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
847 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
848 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
849 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
850 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
851 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
852 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
853 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
854 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
855 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
856 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
857 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
858 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
859 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
860 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
861 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
862 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
863 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
864 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
865 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
866 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
867 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
868 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
869 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
870 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
871 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
872 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
873 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
874 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
875 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
876 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
877 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
878 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
879 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
880 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
881 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
882 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
883 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
884 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
885 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
886 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
887 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
888 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
889 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
890 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
891 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
892 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
893 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
894 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
895 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
896 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
897 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
898 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
899 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
900 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
901 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
902 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
903 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
904 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
905 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
906 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
907 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
908 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
909 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın