Hz. İsa’nın Müjdesi

11 Nisan 2006 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Euzubillahimineşşeytânirracîm. Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdulillahi Rabbil Âlemin. Vel âkibetu lil muttakîn. Vessalâtu vessalâmu alâ Rasûlina Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn.

Geçen hafta İsa’nın (a.s) yeniden dünyaya gelip gelmeyeceği sorusuna Kur’an-ı Kerimden cevap aramış ve tekrar gelmesinin mümkün olmadığını görmüştük. Ancak arkadaşlarım bana şunu söyledi; dediler ki, mesele çok detaylı çok genişlemesine anlatıldı bazı şeyler kaçırılmış oldu. Bu sebeple bu hafta konuyu tekrar özetleyerek Saff suresinden kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Âli İmrân suresinin, 3. surenin 55. ayetini tekrar okuyalım. Bir de bir haftadır siz zihninizde bunu aşağı yukarı biraz olgunlaştırmaya çalışmışsınızdır. Yerine tam yerleşmesi için de buna ihtiyaç olur. Âli İmrân 55, 58. sayfa. Burada Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: “İz kâlellâhu yâ îsâ innî muteveffîke ve râfiuke ileyye ve mutahhiruke minellezîne keferû”  “Bir gün Allah İsa’ya (a.s) şöyle dedi: ‘İsa seni vefat ettireceğim ve kendime yükselteceğim.”

İyi insanların ruhları vefattan sonra göklere yükselir. (Yahya Şenol’a) la tufettehu lehum ebvabus semavat diye bir ayeti kerime var. Onu şey yapar mısın?

Yahya Şenol: A’râf 40.

Evet, A’râf suresinin 40. ayetini bakarsak. 156. sayfa. Burada bakın Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: “İnnellezîne kezzebû bi âyâtinâ vestekberû anhâ” “Ayetlerimiz karşısında yalan söyleyen, kendilerini ayetlerden üstün gören.” Çünkü böyle insanlar vardır. Allah-u Teâlâ mesela bir ayet indirmiştir. Dersiniz ki Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor. E kurban olayım doğru ama… Ama der, kendi kafasına göre bir şeyler söyler. Kendi söylediğini esas alır. Bu ne demektir? Allahın ayetini hafif görüyor demektir. Değil mi? Böyle insanlar çoktur.

“İnnellezîne kezzebû bi âyâtinâ” “Ayetlerimize karşı yalan söyleyen” “vestekberû anhâ” “Kendisini ondan büyük göstermeye çalışanlar.” “lâ tufettehu lehum ebvâbus semâ” “Onlar için göklerin kapısı açılmayacaktır.” Ne zaman? Öldüğü zaman. Yani ruhu göklere yükselmeyecek. Bir hadisi şerif var. Şimdi hadisi şu anda net olarak hatırlamıyorum ama mana olarak söyleyeyim.

Vefat eden bir kişinin ruhunu melekler önce göklere çıkarır. Eğer iyi insansa kapılar açılır ve yaptığı amellere göre yedinci kat semaya kadar çıkabilir. Ama inançlı bir kişi değilse hemen oradan içeriye sokulmaz, orada melek onun ruhunu bırakır, o da sanki rüzgâr önünde savrulan bir gazel gibi böyle aşağılara doğru gider. Tabi sonra da elbette o hesap vermek için bir yerde alıkonur.

Şimdi bu ayeti kerimeyi dikkatle dinlersek, “İnnellezîne kezzebû bi âyâtinâ vestekberû anhâ lâ tufettehu lehum ebvâbus semâ” “… gök kapıları onlar için açılmayacaktır.” “ve lâ yedhulûnel cennete hattâ yelicel cemelu fî semmil hiyât” “Deve iğne deliğinden geçinceye kadar da cennete giremeyeceklerdir.” Deve hiçbir zaman iğne deliğinden geçemez, bunlar da cennete giremezler. “ve kezâlike neczîl mucrimîn.” “Günahkârları böyle cezalandırırız.”

O zaman, vefat eden iyi kişilerin ruhu için demek ki göklerin kapıları açılır. Bu anlaşılıyor değil mi buradan? O zaman şu ayeti tekrar… Niye bu ses bir gidip geliyor? İyi mi? Peki, iyiyse tamam.

“İz kâlellâhu yâ îsâ innî muteveffîk” “İsa seni vefat ettireceğim.” Vefat ettirince İsa’nın (a.s) ruhu nereye çıkacaktır? Göklere çıkacaktır değil mi? O zaman gayet normal olarak ne diyor Allah-u Teâlâ: “ve râfiuke” “Seni yükselteceğim.” “ileyye” “Bana” (Âli İmrân 55). Tabi her taraf Allahın, gökler de yer de. Ama bu bana yükselteceğimden maksat, yani seni daha değerli bir yere alacağım demektir.

Miraçla ilgili hadisi şerifte İsa’ya (a.s) Peygamber efendimiz kaçıncı kat semada karşılaşmıştı Yahya? İkinci kat semada olması lazım evet. İki olacak.

“ve mutahhiruke minellezîne keferû” “Seni şu kâfirlerden kurtaracağım.” (Âli İmrân 55). Kimdi o kâfirler? Yahudiler. İsa’yı (a.s) öldürmek için abluka altına almışlar ve gereken her şeyi yapmışlardı.

Öyle bir zamanda insan ne der? Kâfirler sizin etrafınızı sarmış olsun, şöyle bir düşünün kendi kendinize ve sizi öldürmek istiyorlar. Allaha nasıl dua edersiniz? Beni al diye mi dua edersiniz? Beni bunların eline bırakma dersiniz değil mi? Tabi, beni bunların eline bırakma Yarabbi dersiniz. Yani ölsem bile cesedim bunların eline geçmesin demez misiniz? Tamam. Çünkü bu defa cesede bir kötülük yaparlar değil mi? Gayet normaldir? Çünkü o hırslı kalabalık öldürmekle tatmin olmaz ki. Her şeyi yaparlar.

“ve mutahhiruke minellezîne keferû” Allah-u Teâlâ İsa’ya (a.s) diyor ki: “Seni bu kâfirlerden kurtaracağım.” E şimdi, seni vefat ettireceğim kendime yükselteceğim ve bu kâfirlerden kurtaracağım. Neyi kurtaracak o kâfirlerden. Cesedini kurtaracak. Yani vefat ettikten sonra bile cesedini onlara vermeyecek.

Sahabeden bir zat da aynı şekilde, yani buna benzer bir şekilde… Birçok Müslümanı öldürüyorlar, o da çarpışıyor ve Allaha dua ediyor. Yarabbi diyor benim cesedimi bunlara bırakma. Allah da o zatın duasını kabul ediyor. Şimdi ismi aklıma gelmedi. O zatın duasını kabul ediyor. Şehit ediyorlar, cesedinin etrafını sinekler sarıyor ve cesede yaklaşamıyorlar. Sonra hava kararıyor, müthiş bir yağmur, sabahleyin geliyorlar ki ceset yok. Sel almış götürmüş cesedi bir yere gömmüş.

Ne oldu şimdi? Allah o sahabinin cesedini onlara bırakmadı. E, İsa’nın (a.s) cesedini de o kâfirlere bırakmamıştır. Melekler alıp bir başka yere nakletmiş olabilirler.

“ve câilullezînettebeûke fevkallezîne keferû ilâ yevmil kıyâmeh” “Kıyamet gününe kadar sana uyacak olanları bu kâfirlerden üstün kılacağım.” (Âli İmrân 55). İsa’ya (a.s) bugün uyanlar kimler? Müslümanlar değil mi? Peki gerçekten Müslümanlar İsa’ya (a.s) uyuyorlar mı? İsa’ya (a.s) gerçekten uyan Müslüman Kur’an-ı Kerime uyar. Kur’an-ı Kerimde de son peygamber gelmiştir. Değil mi? Daha ne beklentisi içerisindesiniz? Neyi bekliyorsunuz? İsa tekrar gelecekmiş. Gelip ne yapacak? Kur’an-ı Kerimi tatbik edecek. E tamam, Kur’an-ı Kerim elimizde zaten. E kurtaracak diyorlar. Kimi kimden?.. Kimi kimden kurtaracak?

Şimdi Kutlu Doğum Haftası’ndayız. Birçok kimseyi görüyoruz, Allahı Peygamberimize şikâyet ediyorlar. Sen gittin gideli kimse yüzümüze bakmaz oldu ya Resulallah diyorlar. Tövbe estağfurullah. Gel bilmem neredesin falan filan. Yahu gelip ne yapacak? Gelse sana diyecek ki Kur’an-ı Kerime uy. Kur’an da senin elinde uysana. Peygamberimiz geldi, yaşadı; kendi en yakını amcası inanmadı. Ebu Leheb de amcasıydı onunla ilgili bir sure indi. Yaptığı kötülükleri bize anlatan.

Sen ona uyduktan sonra, onun getirdiği kitaba uyduktan sonra tamam işte peygamberin yolundasın. Daha ne bekliyorsun? Eğer istiyorsan ki her türlü kötülüğü yapayım ondan sonra da ahirete de cennette olayım diyorsan böyle bir bolluk yok. Kimden kurtaracak? Hâşâ Allah-u Teâlâ’dan güçlü birisi mi gelecek? Ya da böyle bir zat geldiği zaman Allah imtihanı mı kesecek? Kanunlarını mı değiştirecek?

 

Peki o zaman kadar yaşamış olanların suçu ne? O geldiği zaman kurtaracak. O zamana kadar yaşayanları kim kurtaracak? Demezler mi, Yarabbi bizi de onun geldiği zamanda yaşatsaydın, bizi de kurtarırdı.

Yani o kadar mantıksız, akılsızca şeyler ki. Yahu ne işiniz var kardeşim. Hadi Hıristiyan’ı anlarım. Kendi kitaplarında bir peygamber beklentisi var. İşte burada okumuştuk ilgili ifadeleri. Muhammed’e (a.s) inanma mecburiyetleri var. Ona inanmayınca İsa’yı tekrar getirerek, İsa tekrar gelecek diyerek Hıristiyanları kandırıyor Kilise. Bunu çok iyi biliyor ki, çok çok iyi biliyor Muhammed (a.s) beklenen peygamberdir. Kilise bunu çok iyi biliyor. Ama Hıristiyan vatandaşları bilmiyorlar. E onlar da bir peygamber geleceğini şey yapıyorlar. O zaman gelecek olan İsadır diyor.

Hadi onu anladık, Yahudi için de aynı şey söz konusu. Onlar da gelecek peygambere inanmak zorundalar. İkisi de gelecek peygambere Mesih diyor. Hıristiyanlar da Mesih diyor Yahudiler de Mesih diyor. Yani Allahın desteğini almış bir zat manasına. E gelmiş peygamber inanmıyorlar, anladık. Peki senin neyin var? Senin kitabında böyle bir şey yok. Nasıl oluyor ki, Tevrat’ta ve İncil’de gelecek olan peygamberin adı bile yazılıyken senin Kur’anında bundan hiç bahsedilmiyor? Eğer bir peygamber gelecek olsaydı Kur’an-ı Kerim kesinlikle bahsetmez miydi?

Yok efendim, o peygamber olarak gelmeyecek. Ya ne olacak? Peygamberimize ümmet olacak. Niye tenzili rütbe yaptırıyorsun ki? Apoletleri sökülmüş olarak gelmiş olacak. Allah Allah! Ya sen her yatsıdan sonra boşuna mı “Âmener resûlu”yü okuyorsun. Orada demiyor musun, yani o ayeti okumuyor musun, “Allahın peygamberlerinden birini diğerinden ayırmayız” demiyor musun? Daha bu ayrımcılık nerden? Neden bir peygamber gelsin de öbür peygambere ümmet olsun?

Şimdi, burada “vefat ettireceğim” diyor. Hani Kur’an-ı Kerimde ikili sistem var diyoruz ya devamlı, mesani ve müteşabih. Burada “muteveffîke”… Geçen hafta da söylemiştim, tekrar bu hafta şey yapayım. Mâide suresinin son sayfasını lütfen açın. 128. sayfa. 116’dan itibaren okuyacağız.

“Ve iz kâlellâhu yâ îsebne meryem” “Bir gün Allah-u Teâlâ şöyle demişti, Meryem oğlu İsa” “e ente kulte lin nâsittehizûnî ve ummiye ilâheyni min dûnillâh” “İnsanlara sen mi dedin beni ve annemi Allah ile kendi aranıza aracı tanrılar olarak koyun diye?” Meryem’i aracı tanrı olarak kabul eden hangi Kilise biliyor musunuz? Katolikler. Katoliklerdir. Mustafa Bey! Katolikler, o şey son kitabı getirir misin buraya. Katoliklerin Meryem validemizle ilgili söylediklerini bir okuyalım görürsünüz şimdi.

Katolikler ne diyor bir bakın. “Meryem Ana gerçek anlamda Tanrı’nın anasıdır…” (gülerek) Duyuyor musunuz? Tanrı’nın anası ne olur? Tanrı olur başka ne olacak? “… Onun analığı bitmemiştir. Yinelenen arabuluculuğu ile ebedi esenlikler sağlayan armağanları garanti altına almaya devam etmektedir.”

Arabuluculuk. Nerede arabuluculuk yapıyor? Allahla insanlar arasında. Bu ne demek? Şimdi, iki kişi arasında arabuluculuk yaptığınızı düşünün, bir ona gidersiniz onu ikna etmeye çalışırsınız değil mi? Bir buna gelirsiniz bunu ikna etmeye çalışırsınız, ikisinin arasını bulursunuz. Bu ne deme ya? Bu ne demek? İki tarafın yanında da çok itibarlı olması lazım değil mi? İşte “ilâheyni min dûnillâh” bu. Allahla insanlar arasına giren tanrı.

Niye? Çünkü bir tarafı insan olacak ki insanlarla görüşsün, bir tarafı tanrı olacak ki tanrılarla görüşsün. Yarı insan yarı tanrı.

Meryem Ana’ya Kilise’de avukat… Kime karşı avukatlık yapıyor? Allaha karşı. Yani Allah bir yanlışlık yaparsa uyaracak. Ve beri tarafı da savunacak, Yarabbi sen bilmezsin, aslında bu şöyle böyle iyidir diye. … avukat, yardımcı, yardıma koşan, arabuluculuk yapan derler.

İşte Allah-u Teâlâ burada diyor: “İsa sen mi dedin bu insanlara beni ve anamı Allah ile kendi aranıza tanrı olarak yerleştirin?” Şimdi İsa (a.s) cevap verecek. “kâle subhânek”

Şimdi Meryem Ana’nın gerçek anlamda tanrı olduğunu ne zaman kararlaştırmışlar onu da buradan okuyayım. 431’de, Üçüncü Ekümenik Efes Konsili. Efes’te bu kararı almışlar. Şimdi orayı şey yapıyorlar ya. Hac yapıyorlar biliyorsunuz Meryem Ana’yı. Çünkü orada tanrının anası ilan etmişler Meryem Ana’yı. İsa’nın (a.s) doğumu kaç? Sıfır kabul ediliyor. 431, kaç sene sonra? Kim kabul etmiş? Kendileri. Yahu bugünkü Hıristiyanların hiç iler tutar tarafları yok. Müslümanlar dinlerinin farkında olmadıkları için onun keyfini sürdürüyorlar.

Şöyle bir karar almışlar Efes’te. Katoliklerin kitabından oku… Yani Katoliklerin kitabından alıntı bu. Geçen hafta da söylemiştim, bugün görevde olan Papa Ratzinger’in başkanlığındaki on iki kişilik bir kardinaller grubunun altı yıllık çalışması ile yazılmış bir kitap bu. Onların resmi kitapları. Yani falanca kişinin yazdığı kitap değil.

“İsa kendi kişiliğini akıllı ruhla canlandırmış, bir bedenle birleştirerek insan olmuştur…” Kendi kendini kendisi insan yapmış. “… Meryem Ana ise gerçek anlamda Tanrı’nın anasıdır.” O zaman almışlar bu kararı.

Peki, şimdi bu ayeti okuyorum ya az önce, bak, birisi kalkıp der ki, bu sözü Allah İsa (a.s) vefat etmeden söylemişti diyebilir. Ama İsa (a.s) vefat etmeden kimse Meryem’e tanrı demiyordu ki. Değil mi? Ona tanrı sözünü dört yüz otuz bir sene sonra söylemişler. Dolayısıyla bu mecburen ahirette olacak bir konuşmadır. Bir başka yolu yok.

Bir Katılımcı: Hocam burada karar almış olabilirler belki. 0 tarihinden 431’e kadar böyle şeyler yavaş yavaş yavaş yavaş hayatlarına girmiş olabilir. Karar olarak o tarih vardır belki.

Yok, 0 tarihinden itibaren hayatlarına giren bir şey yok. Yavaş yavaş Pavlus zamanında başlamış. Pavlus başlangıçta çok ciddi tepkilerle karşılaşmış. Yöneticiler ona destek vermişler. Daha sonra Pavlus’un düşünceleri yavaş yavaş resmi baskılarla kabul ettirilmiş. Yoksa İsa (a.s) hayattayken… Zaten kendileri de burada söylüyorlar. Havariler zamanında İsa gerçek insan ve gerçek peygamber kabul edilirdi diyorlar, tanrı sayılmazdı. Onu da kabul ediyorlar. Kendi sözleri o da.

“Bir gün Allah-u Teâlâ şöyle diyecektir. Meryem oğlu İsa bu insanlara sen mi dedin ki beni ve anamı Allahla kendi aranıza tanrı olarak yerleştirin?” (Mâide 116). Bu dûn kelimesine o şekilde mana veriyoruz. Çünkü doğru anlam odur. Dûn demek bir şeyin aşağısında demektir. Allahın dûnunda da, Allahın aşağısında. Çünkü bu tip yanlış inanca sahip olanlar Allahı insanlardan çok uzak kabul ederler.

Allah sizden uzak (!). E ne olacak? E biz sizi Ona yaklaştıracağız (!). Ve kendilerini de Allahla insanlar arasında aracı kabul ederler ve tanrılaştırırlar. Onun için, Allahın dûnunda insanların fevkinde, üzerinde oluyor. Allahtan aşağı insanlardan yüksek. Aracılık yapıyor ve insanları Allaha ulaştırıyorlar (!) ve o arada da avantalarını alıyorlar. Yani insanları kendilerine kul yapıyorlar.

İsa (a.s) şöyle cevap verecek: “kâle subhânek” “Yarabbi Senin bununla ne alakan olur. Sen bunlardan uzaksın. Ben Seni tenzih ederim böyle şeylerden.” “mâ yekûnu lî en ekûle mâ leyse lî bi hakk” “Ben hakkım olmayan bir şeyi söyleyemem ki.” Böyle şeyler söylemek bana yakışmaz. Bu yanlış, bu haksız bir söz olur. “in kuntu kultuhu fe kad alimteh” “Eğer ben böyle şey dediysem kesinlikle Sen bilirsin.” “ta’lemû mâ fî nefsî ve lâ a’lemu mâ fî nefsik” “Sen benim içimde olanı bilirsin ama ben Sende olanı bilemem.”

“Allahın bilgisinden insanlar ancak Allahın istediği kadarını kavrarlar.” (Bakara 255). Yani Allah kendi bilgisinden ne kadarını İsa’ya (a.s) vermişse o kadarını, bize de ne kadarını vermişse o kadarını kavrarız. İşte okuduğumuz Kur’an Allahın bilgisinden olan şeylerdir. Onun için, “Ben Sende olanı bilemem ama Sen bende olanı bilirsin.” “inneke ente allemul guyûb.” “Çünkü gayıbları bilen sensin.” (Mâide 116).

Bir Katılımcı: Hocam bu “Senin zatındakini bilmem” karşılığı fenafillâh’ı savunanlara karşı da bir cevap olabilir değil mi?

E fenafillâh’ı savunanlara karşı elbette bir cevap olur “Senin zatında olanı bilmem” diye. Çünkü fenafillâh’ı savunanlar insanları da Allahlaştırıyorlar. Yani her şeyi Allahın bir parçası kabul ediyorlar. Bu şeyden, daha çok Hint kaynaklı bir inançtır bu. Felsefedir evet.

“Mâ kultu lehum illâ mâ emertenî” “Sen bana neyi emretmişsen onlara yalnızca onu söyledim.” “eni’budûllâhe rabbî ve rabbekum” “Benim ve sizin Rabbiniz olan Allaha kul olun dedim.” “ve kuntu aleyhim şehîden mâ dumtu fîhim” “İçlerinde kaldığım sürece onların şahidiydim.” Yani, ne yaptıklarını görüyordum içlerinde yaşadığım zaman. (Mâide 117).

“fe lemmâ teveffeytenî” “Ne zaman ki beni vefat ettirdin.” Şimdi “vefat ettirme” kelimesi Âli İmrân’da geçen kelime değil mi? “innî muteveffîke” “Seni vefat ettireceğim.” “fe lemmâ teveffeytenî” “Ne zaman ki beni vefat ettirdin.” “kunte enter rakîbe aleyhim” “Onların üzerinde gözetleyici sadece Sen oldun.” Yani, ne olup bittiğinden benim haberim yok. Benden sonra ne yaptılar ne ettiler bilmiyorum.

Peygamberimiz de (s.a.v) benzeri bir şey söyleyecek ahirette.

Bu ayeti tamamlayım da… “ve ente alâ kulli şey’in şehîd.” “Sen her şey üzerinde şahitsin.” (Mâide 117). Yani, ne olup bittiğini Sen çok iyi bilirsin. Yani, Sen öyle dediysen tamamdır Yarabbi demiş oluyor.

Şimdi gördünüz mü? Beni vefat ettirdikten sonra onlarla ilgili ne olup bittiğini Sen bilirsin diyor. Bu nedir? Nasıl?.. Bak ahirette konuşuyor, o zamana kadar bir şey yok. Tekrar dünyaya gelecek olan bir kişi böyle mi konuşur?

Peygamberimiz de (s.a.v) benzer şeyi söyleyecektir ahirette. Onun için de Furkan suresini bir açın lütfen. 25. sure. 25. surenin 27. ayetinden itibaren okuyacağız. Hatta oradan değil, 30. ayetini okuyalım sonra yukarıya çıkarız.

“Ve kâler resûl” “Resul şöyle diyecektir.” Peygamber (s.a.v). Ahirette. “yâ rabbi inne kavmîttehazû hâzel kur’âne mehcûrâ.” “Benim kavmim bu Kur’anı kendilerinden uzak tuttular.” Benim kavmim bu Kur’anı kendilerinden uzak tuttular. Benim kavmim dediği kimdir Peygamberimizin?

Katılımcılar: Bizler

Sizler mi? Sizler Peygamberin kavminden misiniz? Size ne kavmi derler? Türk kavmi derler. Benim ümmetim demiyor dikkat edin!

Tabi, içinde yaşadığı kavim. Yani ashap, doğru tabi ashap.

Bir Katılımcı: İnanmayanlar.

İnanmayanlar değil. İnanmayanlar olsa Kur’anı tuttular demez. Kur’anı tuttular, tamam Kur’an ellerinde. Ama içini açmıyorlar, bakmıyorlar. Baksalar bile birçok ayeti görmüyorlar. Bu Kur’anı kendilerinden uzak tuttular.

Enes Hoca: (Konuyla ilgili bir hadisi şerif hatırlatıyor)

Evet, Tirmizi’deydi değil mi? Buharide miydi? Buharide mi?

Peygamberimiz de öyle diyecek. Diyecek ki, “yâ rabbi inne kavmîttehazû hâzel kur’âne mehcûrâ.” “Benim kavmim…” Yani soydaşı, yani Araplar. Ve içinde yaşadıkları. Ona ashaplık yapmış olan kişilerin bir kısmı. Mehmet Bey! Ayetler üzerinde çok dikkatli bir şekilde düşünmek lazım. Hamasi yaklaşmamak lazım. Şimdi, bunlar kim? Yukarıya doğru bakalım kim olduğu anlaşılır.

“Ve yevme yeadduz zâlimu alâ yedeyhi” “Ve O gün zalim kişi tırnaklarını yiyecek” böyle. Ben ne yaptım diye. Hani böyle yani şaşırır ya kötü bir şey yapmış, kendini savunacak durumda değil; artık tırnaklarını yer, ne yapacağını şaşırır …, içi burkulmuş, çok zor durumda. “yevme yeadduz zâlimu alâ yedeyh” “O zalim işte O gün ellerini ısırır.” “yekûlu” “Şöyle der” “yâ leytenî” “Ah! Keşke ben” “îttehaztu mear resûli sebîlâ.” “Peygamberle birlikte bir yol edinseydim.” Bir yol tuttursaydım.  (Furkan 27).

“Yâ veyletâ leytenî lem ettehız fulânen halîlâ” “Eyvah! Keşke ben şu adamı kendime dost edinmeseydim.” (Furkan 28). “Lekad edallenî aniz zikri” “Beni Kur’andan uzaklaştırdı.” … “dallean”, yani Kur’anın yolundan çıkardı. (Furkan 29).

Şimdi burada aklınıza gelebilir, bunlar hiç Müslüman olmamış kimseler diyebilirsiniz. Değil mi? Akla gelmez mi? Yani Peygamberimiz zamanında yaşayan ve Müslüman olmayan Araplardır diyebiliriz. Ama öyle dememizi engelleyen ayetler var, geçen okumuştuk. Âli İmrân suresindeydi. 4. cüzde olacak. 106. ayetmiş. Ayeti dikkatle okuduğumuz zaman anlarız.

“Yevme tebyaddu vucûhun ve tesveddu vucûh” “O gün bazı yüzler ak olacak bazı yüzle kararacak.” Kararacak olanlar hangileri? İşte bu …, parmaklarını, elini ısıranlar değil mi? Paki bunlar kim? “e kefertum ba’de îmânikum” “İnandıktan sonra kâfir mi oldunuz?” Demek ki bunlar inanmış değil mi? … Bazı ayetleri duymamaya başlamışlar, görmemeye başlamışlar.

Öyle olur zaten. Adam fakir …  bazı kimseler. Sonra eline imkânlar geçer, daha önce işleyemediği günahları … Çünkü bazı günahlar parasız işlenmez. Bazı günahlar da az parayla işlenmez. Cebine para geçti mi yavaş yavaş kendine fetvalar bulmaya başlarsın. Önce, Allah nasıl olsa affeder dersin, günahı şey yaparsın. Arkasından hoşuna gider. Sonra yavaş yavaş, canım ya Cenab-ı Hakkın buna ne ihtiyacı var demeye başlarsın. Sonra da, ya kardeşim işte falan, bir sürü kendine göre mantıklı gerekçeler bulursun.

İlgili ayetleri hiç duymak istemezsin. Seni çok rahatsız eder. Onun için en iyisi Kur’an-ı Kerimden uzak kalmaktır. İşte hepiniz de çok iyi biliyorsunuz ki, bugünkü Müslümanı en fazla rahatsız eden şey Kur’an-ı Kerimdir. Bunu gayet iyi biliyorsunuz. Lafta rahatsız etmez, önemli değil. Kur’anı ezberlemek hiç rahatsız etmez. Güzel hafızların ağzından dinleyebilir. Ondan da büyük zevk alır. Ama Kur’anın içindeki ayetleri okuyup anlamaya başladığınız zaman kendi hayatıyla çeliştiğini görünce kıvranmaya başlar, bakarsınız ki sıvışmış gitmiş.

İşte buradan bakın.  “Lekad edallenî aniz zikri ba’de iz câenî” “Bana geldikten sonra Kur’andan beni uzaklaştırdı.” Demek ki bu önce ne olmuş? Müslüman olmuş. İnanmış, Peygambere sahabi olmuş. ve kâneş şeytânu lil insâni hazûlâ” “Şeytan insanı böyle yalnız bırakır.” (Furkân 29).

“Ve kâler resûl” Orada Peygamber de şöyle diyecektir ahirette, “yâ rabbi inne kavmîttehazû hâzel kur’âne mehcûrâ” “Benim kavmim bu Kur’anı kendilerinden uzak tuttular. Çünkü esas olan Kur’an-ı Kerime uymaktır. Esas olan o. Bunu söyledik mi birileri hop oturup hop kalkıyor, ya Peygamberin sünneti ne olacak? Ya Peygamber Allahın ortağı mı? Allahın elçisiyse elçi Allahın kitabına uyar. Allahın kitabı elçiye nasıl davranılması gerektiğini, elçinin sözlerinin nereye konması gerektiğini de söyler.

Dolayısıyla elçiye uymak için gerekli emirler Kur’anda zaten vardır. Kur’anın o emirlerine uydun mu, elçinin yerini de Kur’an-ı Kerim tayin etmiştir; ona göre hareket edersin. Sen kendi kafandan mı tayin edeceksin yerini?

Ve Buhari’de geçen, birçok hadis kitabında geçen şu hadisi şerif de var, gittiğiniz zaman kendi şeylerinize bakın; kıyamet günü Peygamberimizin ashabının bir kısmı amel defterleri solundan verilerek sol tarafa alınacak. Ve Peygamberimiz diyecek ki, “yâ rabbi hâ ulâi ashabi.”

Enes Hoca: Onlar beni tanıyacak, onları ben tanıyorum.

Evet, ben onları tanırım, onlar beni tanır diyecek Peygamber efendimiz. Ama Allah-u Teâlâ diyecek ki, “Senden sonra…”

Enes Hoca: (Arapçasını hatırlatıyor)

Evet, “inneke lâ ta’lemu ma ahtesu ba’dek” “Senden sonra neler ortaya çıkardılar sen bilmiyorsun ki.” Neler ortaya çıkardılar.

Enes Hoca: O zaman şu ayeti okuyacağım diyor hadiste.

Ondan sonra, o zaman da Peygamber efendimiz hadiste diyor, “Ben de bu ayeti okurum” diyor. Ve şöyle diyor, “Defolsun onlar, gözüme gözükmesinler”

Yahya Şenol: … İsa’nın (a.s) söylediği…

Ha, bu ayeti değil, İsa’nın (a.s) söylediği ayeti okuyor. Ha İsa (a.s), İsa’nın (a.s) söylediği ayeti okuyor. Tamam. (Mâide 117. ayet)

Şimdi, demek ki bizim uyacağımız kitap burada. Ya bu kitapta herhangi bir kişinin tekrar geleceğine dair en küçük bir ifade yok. Yahudilerin ve Hıristiyanların oyununa gelerek, onların sözlerini hadis haline getirip hadis kitaplarına yerleştiren insanlar bugün kalkmışlar İsa (a.s) gelecek diyorlar. E gelip ne yapacak?..

Geçen hafta okumuştuk en sahih gördükleri hadisi. Haçı kıracak diyor. E kırılsa ne olur kırılmasa ne olur? Ne olur ki? Domuzu öldürecekmiş. E domuzun yaşaması kötüyse zaten Allah hiç yaşatmaz olur biter. Allah yaşatıyorsa öldürmekle bitmez ki. Bir kişi onu öldüremez. Cizyeyi kaldıracakmış. E hani siz diyordunuz ki Muhammed’e (a.s) ümmet olacak. Cizye Kur’an-ı Kerimin bir emridir. Yani Gayri Müslimlerden alınan vergi. Nasıl kaldıracak. O zaman bunun yeni bir peygamber olması lazım.

Dolayısıyla bu tip şeyler gerçekten çok büyük fitne vesilesi oluyor. Her zaman birileri hazırlanıyor İsa oluyor ya da Mehdi oluyor. Ve Müslümanlar, akıllarını kullanmayan Müslümanlar o pislikten o pisliğe dalıp çıkıyorlar. Bizim uymamız gereken Kur’an-ı Kerimdir.

Peki namazdan sonra inşallah devam ederiz.

Euzubillahimineşşeytânirracîm. Bismillâhirrahmânirrahîm.

Dersimizin ikinci bölümüne başlıyoruz. Zannedersem İsa’yla (a.s) ilgili olarak söylediklerimi yeter. Değil mi? Anlaşılmayan taraf kaldı mı? Zaman zaman yeri gelirse tekrar bahsedilir. Sorular olursa bahsedilir.

Şimdi dersimizin kalan yerinden devam ediyoruz. Saff suresindeydik. 553. sayfa. Saff suresinin 6. ayetinden itibaren okuyalım. “Ve iz kâle îsebnu meryeme yâ benî isrâîle innî resûlullâhi ileykum musaddikan li mâ beyne yedeyye minet tevrâti ve mubeşşiren bi resûlin ye’tî min bagdîsmuhû ahmed” “Meryem oğlu İsa İsrail Oğullarına şunu söylemişti: ‘Ben Allahın size gönderdiği elçiyim. Önümde bulunan Tevrat’ı tasdik eden ve benden sonra gelecek olan peygamberi müjdeleyen bir elçiyim. Onun adı Ahmet’tir.”

“fe lemmâ câehum bil beyyinâti kâlû hâzâ sihrun mubîn.” “Onlara açık belgelerle geldiği zaman…” Muhammed (a.s) “… bu açıkça bir büyüdür dediler.”

Peygamber efendimizin geleceği ile ilgili Tevrat’ın ifadelerini daha önce okumuştuk. Şey Tevrat’ın da okumuştuk İncil’in de okumuştuk. Tevrat’ın ifadeleri iyi anlaşılmamış galiba. Bir arkadaşımız söyledi. Hatta iki kişi söyledi. Onu ben tekrar hazırladım, masanın üzerinde Tevrat’ı unutmuş gelmişim. Ama özet olarak şunu söyleyeyim, Tevrat’ı okumuş olanlar hatırlayabilirler; orada Musa’ya (a.s) senden sonra senin gibi bir resul gelecektir, işte ona uyun diye ifade ediliyor.

Musa’nın (a.s) biliyorsunuz ayrı bir şeriatı vardır. Ayrı bir kitabı vardır. Ondan sonra gelen İsa’nın (a.s) ayrı bir şeriatı yoktur. İsa (a.s), Musa’nın (a.s) şeriatını tamamlamak üzere gelmiştir. Bu hem Kur’an-ı Kerimde öyle yazılı hem İncil’de öyle yazılı. Musa’dan (a.s) sonra ayrı bir şeriatı olan tek peygamber Muhammed’dir (a.s).

Yahudilerin bazı tavırları var, davranışları var; bazı kelimeleri yerlerinden değiştiriyorlar. Başka taraflara çekiyorlar. Dolayısıyla bazı şeyler yanlış anlaşılıyor.

Şimdi bizim Vakfımızda çok güzel bir çalışma yapılıyor. O çalışma belli bir noktaya geldi. Ama ne zaman biter, ne zaman size sunulacak hale gelir onu bilemiyorum. Tıpkı Kur’an-ı Kerimde yaptığımız gibi bugünkü Tevrat’ta da değişik yerlerdeki ifadeleri birleştiriyoruz. Bir arkadaşımız konuyla ilgili detaylı araştırmalar yapıyor. Biz de iki haftada bir onun araştırmalarını kontrolden geçiriyoruz bütün arkadaşlar. Hayal edemeyeceğimiz kadar çok bilgi çıktı Peygamber efendimiz ile ilgili olmak üzere. İnşallah onları bir araya getirdiğimiz zaman bir gün burada sizlere sunacağız Allah nasip ederse.

O zaman şunu çok net olarak göreceksiniz ki, Peygamber efendimiz ile ilgili çok geniş bilgiler var. Müslümanlarla ilgili geniş bilgiler var. Kâbe ile ilgili, Mekke ile ilgili, Zemzem ile ilgili, Peygamber efendimizin tebliği ile ilgili, ona uyacak olanlarla ilgili, hatta Musa (a.s) ve İsrail Oğullarının Mekke bölgesine gelip yerleştikleri ile ilgili de ifadeler var. Ama bunlar üzeri karartılmış ifadeler gizi gözüküyor.

İnşallah çalışmalarımız tamamlandığı zaman… Arkadaşımız bir harita üzerinde de çalışıyor. Çalışmalar tamamlandığı zaman sizlere sunacağız Allah nasip ederse. Ama bu tür çalışmalar kısa sürede tamamlanmaz tabiatı gereği. Epeyce bir zaman gerekir. Artık ne zaman tamamlanırsa onu size sunarız.

“Ve men azlemu mimmenifterâ alallâhil kezibe ve huve yud’â ilel islâm” “İslam’a çağrıldığı halde Allaha karşı yalan uydurandan daha zalim kimdir?” (Saff 7). Allaha teslim olmaya çağrılıyor o da yalanlar uyduruyor. Çünkü çok iyi biliyorlar ki Muhammed (a.s) Allahın peygamberidir.

Bugün bir arkadaş diyor ki; bir papaza sordum, İsa’nın Allahın oğlu olduğunu aklın kabul ediyor mu? Hayır, kabul etmiyor ama içim kabul etmek zorunda.

Bir Katılımcı: Cüzdanım demek istemiştir Hocam.

(gülerek) Ha, cüzdanım demek istemiştir ama vicdanım diyor. İçim onu kabul etmek zorunda demiş. İçi de kabul etmiyor çünkü. Onun için Allah-u Teâlâ burada ne diyor, “Allaha karşı yalan uydurandan daha zalim kimdir.” Sanki Allah insanlardan böyle bir şey istemiş. Ve İslam’a çağrıldığı halde böyle yapıyor.

 “vallâhu lâ yehdîl kavmez zâlimîn.” “Allah zalimler topluluğuna yol göstermez.” (Saff 7).

İslamiyet öyle bir din ki, bugünün insanlığına Müslümanlığı takdim etme fırsatı bulsak, eminim ki insanlar kitleler halinde Müslüman olacaklar. Zaten dünyanın büyük bir bölümünde bu şekilde Müslümanlaşmaların başladığını duyuyoruz. Bir çol ülkede insanlar grup grup Müslüman olmaya başlamışlar. İslamiyeti düzgün anlatırsanız, aklı başında olan herkes bunu kabul eder. Ama Kur’an-ı Kerime göre anlatmak lazım.

Çünkü İslam’ın söylediği her şeyi rahatlıkla tartışabilirsiniz. Ama Kilise diyor ki, sizin diyor imanınızı ben korurum, siz anlamazsınız. Siz bana güvenin gerisini merak etmeyin diyor. Siz imanınızı bana emanet edin, karışmayın diyor. Ama İslamiyet’te öyle bir şey yok. Yok kardeşim, herkes kendisi inanacak; içten inanacak, kalpten inanacak diyor. Dolayısıyla Müslümanlık son derece rahat, son derece doğru, ispatlanabilir; herkesin aklına, fıtratına, duygularına tamı tamına uygun olan bir dindir. Bu dini insanlara bir anlatabilsek…

Bugün Süleyman Ateş Hoca fakülteye gelmişti. Bir seminer verdi. Avrupa’da bulunduğu sırada bir hanımım evinde kalmış. Yani öyle evlerini kiraya verenler var ya orada. Diyor ki, bana sordu, siz Allaha inanıyor musunuz?

Şimdi, öyle anlatmışlar ki, Türkler Allaha inanmaz. Çünkü müthiş bir propaganda altında yaşıyorlar. Şartlandırılıyorlar. E bizim işçilerimiz sayesinde onlar öğrendiler. Evet, içlerinde yaramaz olanlar da vardı ama doğru olanlar da çıktı. O doğru olanlar sayesinde bugün onların büyük bir bölümü Müslümanlıktan haberdar olmuş oldu. Onun için de İslamiyet’in yayılmasını bir türlü engelleyemiyorlar. Zaten bütün hırçınlıkların temelinde yatan bu.

“vallâhu lâ yehdîl kavmez zâlimîn.” “Allah zalimler topluluğuna yol göstermez.” (Saff 7). Yanlış yapanları Allah yola getirmez. Yanlışlığını giderirsin, tövbe edersin, ondan sonra Allah seni yola getirir.

“Yurîdûne li yutfiû nûrallâhi bi efvâhihim” “Onlar istiyorlar ki Allahın nurunu ağızlarıyla söndürsünler.” Nasıl söndürürler ağızlarıyla? Yalan uydurarak, yalan propaganda yaparak, insanları değişik şekillerde şartlandırarak söndürmeye çalışıyorlar. Bir takım yalan yanlış şeyleri din diye insanların arasına sokuşturarak. “vallâhu mutimmu nûrihî” “Hâlbuki Allah nurunu tamamlayacaktır.” “ve lev kerihel kâfirûn” “İsterse bu kâfirlerin hoşlarına gitmesin.” (Saff 8).

Kâfirler hoşlanmasalar da Allah nurunu tamamlayacaktır. Nasıl tamamlayacak? “Huvellezî ersele resûlehu bil hudâ” “Elçisini doğruyu gösteren Kur’anla gönderen odur.” (Saff 9). Bu Kur’an Allahın kitabı, insanlar da Allahın kulu. Kur’anı getiren de Allahın elçisi. İnsanlara Kur’an-ı Kerimi gösterirsek, Kur’anla yol gösterirsek işte o zaman görürsünüz neticeyi demiş oluyor Allah-u Teâlâ.

“ve dînil hakk” “Hakkın diniyle” Allahın diniyle gönderen odur. Niçin göndermiştir? “li yuzhirehu aled dîni kullihî” “Din cinsinden olan her şeyin üstüne hâkimiyet kursun diye.” Yani insanların din diye algıladıkları ne varsa hepsinin üstüne çıksın, hâkimiyet kursun.

Şimdi, Osmanlılar Viyana kapılarına kadar dayandılar. Ama Viyana’ya giremediler. Peki şimdi, sonra ne oldu? Avrupalılar sekülerizm ya da laisizm dedikleri bir şeyle, yani laiklik diye bize geliyor, bir sistem oluşturdular, dini hayatlarından dışladılar. Batılılara göre din denince Kilise akla gelir. Dini Kilise sınırları içerisine soktular. Kilisenin dışına dini taşımadılar. Böyle olmasaydı Batı’ya herhangi bir Müslümanın gitmesi mümkün değildi.

Dini hayatlarından dışlayınca tamamen dünyaya yöneldiler. Onların bu yönelişlerinden istifadeyle Müslümanlar da Batı’ya gitti. Hatta gidenlerin çoğusunun belki Müslümanlıktan haberleri yoktu. Gidenlerin içerisinde Müslümanlığı yayayım diye gidenler olabilir nadiren de olsa. Ama çoğusu para kazanmak için gitti, hepimiz biliyoruz değil mi? Gitti ama orada dininin farkına vardı. Nasıl farkına vardı? E misyonerler bunları Hıristiyan yapmaya gelince, e bunlar bizi kâfir yapacak (gülüşmeler)… O zaman dinlerine sarıldılar.

Kore ile ilgili birisinden bir şey dinlemiştim. Kore’ye giden bir hacım vardı. Ama tabi ben duyduğumu söylüyorum. Ne derece olmuştur bilemiyorum ama mantıken çok doğru. Doğru geliyor en azından yani. Mantığı doğru geliyor. Kore’ye biliyorsunuz Türk askeri gitti. Orada da komutan oranın stresinden kendini içkiye vermiş. Amerikalıların din subayları bakmış ki bunların Müslümanlıkla alakaları yok. Gelmiş, bunlara Hıristiyanlığı telkin etmeye başlamışlar.

Komutan da uzun süre Samsun Müftülüğü yapmıştı. Zübeyir Hoca, soyadı neydi hatırlayan var mı? Daha yeni emekli olmuştur. Yani birkaç sene içinde emekli oldu. Yani birkaç sene önce gene görevdeydi. Bu da asker içerisinde bulunuyor, yedek subay. Komutan diyor ki, ya şunlara bak bunlar bizi gâvur yapmaya çalışıyorlar diyor. Hemen askere bir haber salıyor, içinizde hoca var mı? İşte Zübeyir Hoca çıkıyor. Tamam hoca diyor, en büyük çadırı ayırıyor, burada sen günde beş vakit ezan okuyacaksın, burada namaz kılacağız, ben de camiye geleceğim diyor (gülüşmeler).

Görüyor musunuz? Aslında… Şimdi diyorlar ki, efendim Türkiye’de şey faaliyetleri alabildiğine gidiyor. Gitsin ne olacak? Millete Müslümanlığını hatırlatır neticede, başka bir şey olmaz. Ya bu adamlar bizi gâvur yapacak der Müslümanlığı hatırlar.  Önemli olan biz ne yapıyoruz? Asıl olan o. Yoksa ha misyoner gelmiş ha başka şey … şeytan gelmiş hiç önemli değil. Önemli olan biz ne yapıyoruz?

Sonra onlar orada ciddi faaliyetler yapmışlar. Türk askeri oraya gittikten sonra Güney Korelilerden Müslüman olanlar olmuş. Çünkü biliyorsunuz, yani hakikaten Cenab-ı Hak bu millete verdiği bir şey var, bir üstünlük var. Başkasını kendinden çok düşünen bir yapısı vardır bizim Türk milletinin. Bu da bulunduğu her yerde (yönetimde) olmasına sebep oluyor.

Çünkü sadece kendinizi düşünürseniz kimse sizi başına geçirmez. Ama başkasını düşünürseniz, o zaman herkes sizin (yönetimde) olmanızı ister.

Orada bir Müslüman cemaat oluşmuş. Bir zamanlar Müslümanların sayısının iki yüzü geçtiğini duymuştum ki bu en az on beş yirmi sene önceki şeydi. Şu anda ne kadar bilmiyorum. Ama oradan bize gelen bir talebe vardı. Bizim okuldan mezun oldu. Birkaç sene… Belki Yahya’nın arkadaşı mıydı? Sizden önce miydi? Hı, bunlardan iki sene önceymiş. Sen kaç sene oldu mezun olalı?

Yahya Şenol: Üç sene…

O zaman beş sene önce olmuş o Güney Koreli olan.

İşte böyle, yani İslamiyet öyle şey ki, tabii ki, bir … konuştuğunuz zaman herkes şey yapar, kabul eder. Herkes kabul eder. Size anlatmıştım, Moskova’da, Moskova Devlet Üniversitesi’nde konuşma yaptık. Anlattığımız Kur’an. Ve o insanlar, ki orada dinleyenler içerisinde hiç Müslüman olmayan bir çok kimse vardı. Hepsi profesör olan insanlardı. Hem de en üst seviyedeki ilim adamlarıydı.

Adamlar hayranlıkla, söylediğimiz her şeye son derece değer vererek dinlediler. Yani, ya hiçbir itirazları olmadı. Sonra kalkıp çok büyük takdirlerde bulundular. Çünkü kendi yerlerindeyiz. Yani tenkit etmemeleri için hiçbir sebep yok. Ama İslamı Kur’andan anlattığınız zaman hiç kimse karşı çıkmıyor. Çünkü kendi fıtratına tamamen uyan bir şeyi dinlemiş oluyor.

İşte biz bunu anlattığımız zaman, “Huvellezî ersele resûlehu bil hudâ” “Elçisini gerçeği gösteren kitapla gönderen odur.” Niçin? “yuzhirehu”… “ve dînil hakk” “Hakkın diniyle gönderen” “li yuzhirehu aled dîni kullihî” “Adına din denen şeylerin tamamının üzerine hâkimiyet kursun diye.” (Saff 9).

İşte şimdi onun zamanıdır. İşte şimdi şurada internetten konuşuyoruz, dünyanın birçok ülkesinden dinleniyoruz. Toplam otuz ülkeden fazla değil mi şey dinlenen? Otuzu geçiyor galiba. Otuz beş civarında. Yok, sayı önemli değil yani, dinleniyor. Yani bir kişi önemli değil. O bir kişi bazen çok iş görür. Dinleniyor. Sayıları şu kadardır bu kadardır ayrı. Bu ne büyük bir nimettir. Sonra bu öyle bir nimet ki, dünyanın neresinde isteseler indirebiliyorlar, çoğaltabiliyorlar, dağıtabiliyorlar. Şu anda artık sınır mınır yok.

Ben İstanbul Müftülüğü’nde iken gümrüğe kitaplar gelirdi. Dini kitapların ülkeye sokulması için bizden rapor isterlerdi. E o yurtdışında okuyan öğrenciler… Bizi alırlar götürürler hava alanına, bakarız bir rapor veririz. Ya da oradan kitapları getirirler, bakar rapor veririz. E yurtdışına dini kitap ihraç edilenlere bakar rapor veririz. Bazılarını uygun görmeyiz, ihracına müsaade etmeyiz. Çok oldu böyle.

Ha bu arada şunu da söyleyeyim, bak ben bu işi yıllarca yaptım, bana her hangi bir makamdan şu kitabı içeriye sokun şunu sokmayın diye bir telkin olmamıştır. Ha dışarıdan sanki insanlar değişik şekilde yorumlayabilirler. Tamamen bize güvenmişler ve bizim uygun gördüğümüzü ülkeye sokmuşlardır görmediğimizi sokmamıştır. Ya da uygun gördüğümüzün ihracına müsaade etmişlerdir görmediğimizi etmemişlerdir.

Şimdi, evet… Şimdi artık sınırlarda bir şey yok. Yani sınır mınır… (gülerek) İnternet sınır falan tanımıyor. Ne gümrük memuru, ne şu, ne bu. Hiç kimsenin okeyi falan yok. Hem doğruyu götürüyor, hem yanlışı götürüyor, her şeyi götürüyor. Ha, isteyen doğruyu kabul eder isteyen etmez. Ama gitme fırsatı şimdi daha fazla. Dolayısıyla bu fırsattan, bu imkânlardan istifadeyle, inanıyorum ki yakında İslamiyet bütün dünyada hızla yayılacaktır. Zaten yayılıyor. Yayılıyor.

Bir zamanlar burada Şinasi Gündüz diye bir arkadaşımızın sohbetini, dinlerle ilgili iki sohbetini dinlemiştik, hatırlarsınız. Profesör Şinasi Gündüz. İki hafta önce ya da on gün önce neyse Amerika’daydı, bir toplantı için gitmişti. Çok hızlı bir İslamlaşma başlamış diyor 11 Eylül’den sonra. Ve Venezuela ile Arjantin’de millet kitleler halinde Müslüman olmaya başlamış. Onun duyduğuna göre tabi. Gördüğü değil, orada duymuş.

Şimdi, işte Allah-u Teâlâ böyle diyor. “İsterse müşrikler bundan hoşlanmasın.” (Saff 9). Paşa keyifleri bilir. Ama İslamiyet her tarafa hâkim olacaktır. Bu konuda hadisi şerifler de var. Yani insanın bulunduğu her yerde Müslümanlığın hâkimiyeti söz konusu. Herkes Müslüman olacaktır değil bakın, onu yanlış anlamayalım. Müslüman olma işi başka, Müslümanlığın hâkimiyeti başka şeydir.

Mesela Müslümanlar bu topraklarda asırlarca hâkim olmuştur. Ama bu topraklarda her zaman Hıristiyan da yaşamış, Yahudi de yaşamış, başka inanç mensupları da yaşamıştır. Bu ayette hâkimiyetten bahsediliyor. Yoksa herkes Müslüman olacaktır demiyor.

“Yâ eyyuhâllezîne âmenû” “Ey Müminler” “hel edullukum alâ ticâretin tuncîkum min azâbin elîm.” “Sizi acıklı bir azaptan kurtaracak bir ticareti göstereyim mi size?” (Saff 10). Kazanç sağlayacak bir şey. Öyle bir kazanç ki, azaptan da sizi kurtaracak.

“Tû’minûne billâhi ve resûlihî” “Allaha ve elçisine inanırsanız.” “ve tucâhidûne fî sebîlillâhi” “Allahın yolunda cihat ederseniz” Yani her türlü zorluğa göğüs gererseniz ve mücadele ederseniz. Nasıl mücadele ederseniz? “bi emvâlikum ve enfusikum” “Mallarınızla ve canlarınızla” Önce mal, bak mal önce. Çünkü insanlar… Malı vermek insanlara çok zor gelir. Yaratılışta bu var. Malınızla ve canınızla. “zâlikum hayrun lekum in kuntum ta’lemûn.” “Bilseniz bu sizin için çok hayırlıdır.” (Saff 11).

“Yagfir lekum zunûbekum” Böyle yaparsanız Allah “sizin günahlarınızı örter.” Bağışlar. “ve yudhılkum cennâtin tecrî min tahtihel enhâr” “İçinden ırmaklar akan cennetlere sokar.” “ve mesâkine tayyibeten” “temiz meskenlere” “fî cennâti ad” “Adn cennetlerinde temiz meskenlere, oturma yerlerine sizi yerleştirir.” “zâlikel fevzul azîm.” “Bu büyük bir kurtuluştur.” (Saff 12).

Bu ahiretle ilgili. Peki ticaret diyince bu dünya anlaşılır. “Ve uhrâ tuhıbbûnehâ” “İstediğiniz bir başka şeyi de size verecektir.” Dünyalık da verecektir. “nasrun minallâh” “Allahtan bir yardım” “ve fethun karîb” “ve yakın bir fetih” “ve beşşiril mû’minîn.” “Müminlere müjde ver.” (Saff 13).

Şimdi, Peygamber’i (s.a.v) ve ashabını bir düşünün; buradaki gibi çalışmışlar, inanmışlar Allaha; mallarıyla canlarıyla her türlü zorluklara göğüs germiş, Allahın yolunda hizmet etmişler, sonra öyle bir zenginlik elde etmişler ki, dünyada hiç kimsenin o şekildeki zenginliği hayal etmesi mümkün değil. Yani dünyalık.

Sık sık tekrarlıyoruz, Mekke’de yaşama imkânlarını kaybettikleri için fırsat bulup kaçtıkları Medine’de hâkimiyet kurmuşlardır. Peygamberimiz Medine’ye gelmiş, bir buçuk sene sonra Mekke ordusunu yenmiştir. Bu akıl alacak bir olay değildir. Siz Mekke’de sizi öldürmeye karar verdikleri için Medine’ye kaçacaksınız, bir buçuk senede insan sağındaki solundaki kişilerle selamlaşacak şey bile kazanamaz. Yabancıdır. Kimse onu adam yerine bile koymak istemez. Ama Allah öyle bir hâkimiyet verdi ki onlara orada, şehre hâkim oldular. Ve bir buçuk sene gibi kısa bir süre sonra Bedir’de Mekkelileri perişan ettiler.

Sonra Uhud’da, önce zafer kazandılar sonra kaybettiler sonra tekrar düşmanı püskürttüler. Sonra Hendek’te. Uhudla Hendek arasında üç tane Yahudi kabilesini Medine’den sürdüler yaptıkları yaramazlıklar sebebiyle. Sonra Hayber’i aldılar. Sonra Mekke’yi aldılar. Sekiz sene sonra Mekke’ye muzaffer bir ordu olarak girdiler. Hiç olacak şey değil.

Oturduğunuz bir evi düşünün, sekiz sene içerisinde daha bakkalla ahbaplık yapamazsınız. Sekiz sene sonra, kaçmak zorunda oldukları Mekke’ye hâkimiyet kurdular. Sonra devrin en büyük devleti olan Bizans’ın karşısına çıktılar. Bizans korkusundan savaşa gelemedi. Onun için bu Ürdün bölgesini ele geçirdiler. Peygamberimizin vefatı sırasında üç milyon kilometre karelik bir yere hâkimiyet kurmuştu. Türkiye’nin tam dört katı.

Bir insanın dünyada bu kadar başarılı olabileceğini hayal edebilir misiniz? Dünyalık açısından. İşte dünyalık. Bu bir şey değil ki. Allah en büyük mükâfatı ahirette verecek. Ve Peygamber’in (s.a.v) yetiştirdiği sahabiler kısa süre sonra işte İran’ı, Azerbaycan’ı, Orta Asya’ya kadar, işte Doğu Türkistan’a kadar olan bölgeleri, Kuzey Afrika’yı ve Doğu Anadolu’yu Kayseri’den öbür tarafını İslam hâkimiyeti altına soktular.

Hz. Ömer’e birisi sorsaydı, şey birisi deseydi, Hz. Ömer olmadan önce Ömerken deseydi ki, Ömer, gün gelecek sen İran Kisrasını dize getireceksin deseydi. Dalga geçecek başka adam bulamadın mı diye adamı öldürmeye kalkardı. Sen deli misin derdi. Hayal bile etmesi mümkün olmayan dünyalıları Cenab-ı Hak verdi onlara. Ama ahireti de verdi.

İşte zengin olmak istiyorsanız yolu bu. Öyle bir ticaret ki, zarar etmeyen, hem dünyada hem ahirette kazandıran ticaret.

“Yâ eyyuhâllezîne âmenû kûnû ensârallâh” “Ey müminler! Allahın yardımcıları olun.” Yani Allahın dinine yardım edin. Yapacağınız asıl iş bu olsun. Asıl hedef bu olsun. “kemâ kâle îsebnu meryeme lil havâriyyîn” “Meryem oğlu İsa havarilere şöyle demişti nitekim” Demişti ki, “men ensârî ilâllâh” “Allaha giden yolda bana kim yardım edecek?” Benim yardımcılarım kimlerdir? (Saff 14).

“kâlel havâriyûn” “Havariler şöyle dedi”… Havariler kimlerdi Enes Hoca?

Enes Hoca: … (anlaşılmadı)

Ne iş yapıyorlardı?

Enes Hoca: … (anlaşılmadı)

Balıkçılık. Şimdi balıkçı… Şu şeylerde balık tutmakla meşgul olan kişiler halk arasında nasıl karşılanır balıkçı esnafı? Balık tutup da ondan geçinenleri nasıl karşılarlar halk? Siz daha iyi bilirsiniz Mecit Bey. Fakir fukara gibi kabul edilir değil mi? Yani işte zavallı balıkçı ne yapsın? Şey değil, bugünkü gibi böyle teknelerle açılmıyorlar ki, olta balıkçılığı yapıyorlar. Ya da belki işte küçük çapta bir şeyler yapıyorlar. Yani insanların pek önem vermediği kişilerdir genellikle.

Ama bakın Beyt-i Makdis’in o görkemli giysilerle kendisini büyük âlim kabul eden imamlarından bir tanesi yok. Ama değer vermedikleri balıkçı esnafı, işte Allah onları bak zikrediyor. Ya da çamaşırcı esnafı deniyor. Yani çamaşır yıkayanlar. Düşük meslekler. Mesleğine bakılmıyor. İmanına bakılıyor. İslam insanı öylesine yükseltiyor ki en üste çıkarıyor.

“Havariler dediler ki”, “nahnu ensârullâh” “Allahın dininin yardımcıları biziz” dediler. “fe âmenet tâifetun min benî isrâîl” “Bundan sonra İsrail Oğullarından bir grup İsa’ya (a.s) inandı.” “ve keferet tâifeh” “Bir grup da inanmadı.” Tanımazlık etti.  “fe eyyednellezîne âmenû” “İnananlara destek verdik.” “alâ aduvvihim” “Düşmanlarına karşı.” “fe asbehû zâhirîn.” “Ve bunlar hâkimiyet kuran kişiler oldular.” (Saff 14).

Yani o İsa’yı (a.s) öldürmeye kalkışan Yahudiler, İsa’ya (a.s) uyanların emirleri altına girdiler. Hâkimiyet onların eline geçti.

Onun için hâkimiyet kurabilmenin de yolu, dünyalık elde etmenin de yolu, ahireti elde etmenin de yolu; Allaha inanmak, malımızla canımızla Allahın yolunda cihat etmektir.

Şimdi buraya bir yazı geldi. “Galatasaray Kulübü’ne gelen misyoner sayesinde İslamiyet’le ilgisi olmayan futbolcular da sporcular da Müslüman oldular.” Öyle değil mi? Yanlış okumadım…

Şimdi, bir misyoner, geçen hafta anlatıyordunuz, uzunca zaman futbolcularla… Şey antrenör olarak mı gelmişti?

Katılımcı: Atletlerle … (anlaşılmadı)

Ha atletler. Futbolcular değil, atletlerle. Uzun süre onlarla çok iyi geçiniyor. Sonra yavaş yavaş onlara misyonerlik faaliyeti yapmaya başlıyor. İşte İncil’i anlatıyor, bir takım şeyleri anlatıyor. Sonra bakıyorlar ki, ya bu adam bizi kâfir yapacak (gülüşmeler) ondan sonra Müslümanlığa yöneliyorlar ve sağlam Müslüman oluyorlar. Yani her şey zıttıyla kaim. Yani hava soğuk olduğu zaman tedbirinizi alırsınız, üşümemeye çalışırsınız. Etki tepki meselesi.

Evet, böylece bugünkü dersimizin sonuna gelmiş olduk.

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
2 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
3 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
4 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
5 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
6 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
7 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
10 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
11 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
12 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
13 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
14 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
15 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
16 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
18 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
19 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
20 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
23 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
24 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
25 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
26 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
27 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
28 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
31 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
32 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
33 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
34 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
35 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
36 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
37 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
38 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
39 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
40 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
41 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
42 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
43 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
44 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
45 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
48 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
49 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
50 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
52 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
53 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
54 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
56 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
57 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
58 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
59 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
61 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
62 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
63 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
65 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
66 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
67 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
70 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
71 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
72 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
73 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
74 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
75 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
76 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
77 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
78 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
81 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
82 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
83 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
84 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
85 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
86 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
87 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
89 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
90 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
91 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
92 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
93 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
94 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
95 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
96 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
97 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
98 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
99 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
100 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
101 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
102 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
103 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
104 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
105 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
107 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
108 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
109 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
111 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
112 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
113 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
115 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
116 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
117 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
118 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
120 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
121 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
122 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
123 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
124 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
125 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
126 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
127 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
128 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
129 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
148 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
156 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
164 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
165 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
168 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
169 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
182 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
183 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
210 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
211 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
226 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
228 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
229 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
230 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
244 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
245 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
248 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
252 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
253 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
260 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
287 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
290 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
291 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
292 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
293 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
294 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
295 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
296 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
297 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
298 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
299 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
300 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
301 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
302 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
303 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
304 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
305 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
306 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
307 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
308 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
309 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
310 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
311 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
312 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
313 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
314 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
315 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
316 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
317 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
318 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
319 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
320 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
321 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
322 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
323 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
324 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
325 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
326 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
327 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
328 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
329 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
330 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
331 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
332 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
333 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
334 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
335 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
336 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
337 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
338 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
339 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
340 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
341 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
342 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
343 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
344 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
345 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
346 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
347 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
348 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
349 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
350 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
351 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
352 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
353 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
354 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
355 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
356 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
357 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
358 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
359 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
360 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
361 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
362 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
363 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
364 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
365 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
366 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
367 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
368 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
369 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
370 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
371 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
372 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
373 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
374 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
375 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
376 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
377 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
378 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
379 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
380 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
381 İcma 11 Ekim 2016
382 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
383 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
384 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
385 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
386 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
387 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
388 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
389 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
390 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
391 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
392 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
393 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
394 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
395 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
396 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
397 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
398 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
399 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
400 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
401 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
402 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
403 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
404 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
405 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
406 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
408 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
409 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
410 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
412 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
413 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
414 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
416 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
417 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
418 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
419 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
421 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
422 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
423 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
424 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
425 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
426 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
427 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
430 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
431 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
432 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
433 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
434 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
435 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
436 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
437 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
438 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
439 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
440 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
441 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
442 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
443 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
444 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
445 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
446 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
448 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
449 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
450 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
451 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
452 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
453 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
454 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
455 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
457 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
458 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
459 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
461 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
462 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
463 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
466 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
467 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
468 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
470 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
471 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
472 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
473 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
474 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
475 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
476 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
477 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
478 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
479 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
480 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
481 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
482 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
483 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
484 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
485 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
486 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
487 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
488 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
490 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
491 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
492 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
493 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
494 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
495 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
496 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
497 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
498 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
499 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
500 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
502 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
503 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
504 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
505 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
506 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
507 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
508 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
509 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
510 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
511 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
512 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
513 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
514 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
516 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
517 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
518 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
520 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
521 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
522 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
523 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
524 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
525 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
526 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
527 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
528 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
529 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
530 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
531 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
532 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
533 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
534 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
535 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
536 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
537 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
538 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
539 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
540 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
541 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
544 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
545 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
546 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
547 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
548 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
549 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
550 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
551 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
552 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
553 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
554 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
555 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
556 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
557 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
558 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
559 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
560 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
561 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
562 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
563 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
564 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
565 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
566 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
567 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
568 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
569 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
570 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
571 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
572 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
573 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
574 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
576 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
577 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
578 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
579 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
580 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
581 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
582 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
583 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
584 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
585 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
586 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
587 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
588 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
589 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
590 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
591 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
592 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
593 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
594 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
595 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
596 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
597 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
598 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
599 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
600 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
601 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
602 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
603 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
604 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
605 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
607 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
608 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
609 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
610 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
611 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
612 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
613 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
614 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
615 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
616 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
617 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
618 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
620 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
621 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
622 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
623 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
624 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
625 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
626 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
627 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
628 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
629 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
630 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
631 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
632 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
633 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
634 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
637 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
638 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
639 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
640 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
641 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
642 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
643 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
644 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
645 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
646 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
647 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
648 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
649 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
650 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
651 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
652 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
653 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
654 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
655 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
656 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
658 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
659 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
660 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
661 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
662 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
663 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
664 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
665 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
666 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
667 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
669 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
671 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
672 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
673 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
674 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
675 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
676 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
677 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
678 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
679 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
680 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
681 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
682 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
683 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
684 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
685 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
686 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
687 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
689 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
690 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
691 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
694 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
695 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
696 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
697 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
698 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
700 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
701 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
702 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
703 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
704 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
705 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
706 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
707 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
708 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
709 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
710 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
711 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
712 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
713 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
714 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
715 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
716 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
717 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
718 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
719 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
720 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
721 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
722 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
723 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
724 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
725 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
726 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
727 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
728 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
729 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
730 Hac 11 Kasım 2008
731 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
732 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
733 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
734 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
735 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
736 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
737 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
738 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
739 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
740 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
741 Oruç 26 Ağustos 2008
742 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
743 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
744 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
745 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
746 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
747 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
748 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
749 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
750 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
751 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
752 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
753 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
754 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
755 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
756 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
757 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
758 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
759 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
760 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
761 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
762 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
763 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
764 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
765 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
766 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
767 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
768 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
769 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
770 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
771 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
772 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
773 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
774 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
775 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
776 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
777 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
778 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
779 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
780 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
781 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
782 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
783 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
784 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
785 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
786 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
787 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
788 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
789 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
790 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
791 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
792 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
793 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
794 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
795 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
796 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
797 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
798 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
799 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
800 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
801 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
802 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
803 Mearic Suresi 27 Mart 2007
804 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
805 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
806 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
807 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
808 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
809 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
810 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
811 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
812 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
813 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
814 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
815 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
816 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
817 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
818 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
819 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
820 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
821 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
822 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
823 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
824 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
825 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
826 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
827 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
828 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
829 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
830 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
831 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
832 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
833 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
834 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
835 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
836 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
837 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
838 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
839 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
840 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
841 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
842 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
843 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
844 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
845 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
846 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
847 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
848 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
849 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
850 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
851 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
852 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
853 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
854 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
855 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
856 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
857 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
858 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
859 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
860 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
861 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
862 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
863 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
864 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
865 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
866 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
867 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
868 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
869 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
870 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
871 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
872 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
873 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
874 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
875 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
876 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
877 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
878 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
879 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
880 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
881 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
882 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
883 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
884 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
885 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
886 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
887 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
888 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
889 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
890 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
891 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
892 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
893 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
894 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
895 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
896 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
897 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
898 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
899 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
900 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
901 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
902 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
903 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
904 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
905 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
906 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
907 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
908 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
909 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
910 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın