Hadid Sûresi 20.Ayet

27 Eylül 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

Bu günkü dersimiz Hadid suresinin 20. ayetinden başlıyor. Kuranı kerimün 539.sayfası.

“Ya’lemu ennemel hsyatud dunya laibun ve lehvun ve zünetun vetehafurun beynekum vetekafurun fil emveli vel evlat”. AllahTeala burada şöyle buyuruyor; “Bilin ki dünya hayatı sadece oyun, eğlence, süs, aranızda birbirinize karşı övünmeniz, mal ve evladın çokluğu ile birbirinizle yarışmanız şeklindedir”. Dünya hayatı bu. Şimdi, insanların yüz yüze olduğu hayat. Bu hayatı renklendiren şeyler bunlar. Oyun, eğlence, süs, birinin diğerine karşı övünmesi, benim malım daha çok, benim evladım daha çok diye üstünlük sağlamaya çalışmasıdır. Ama tabi bunlar öbür hayatta insanlara faydası olan şeyler değildir.

“Kemeseli nebata”: bunun örneği şöyle: bol yağmur yağıyor, bereketli yağmur. Yerden bitki bitiriyor, ürünler bitiyor, çiftçiler bu sene ürün çok iyi diye son derece hoşlanıyorlar. Hatta şaşırıyorlarda. “summe yehicu” sonra o ürün büyüyor, çok güzel bir hal alıyor, çiçekleniyor. Bakmaya kıyamıyorsunuz. “Feterahu musferren: sonra da onu sararmış görüyorsunuz”. Bakıyorsunuz ki o çiçekler dökülmüş,  o yeşillikler gitmeye başlamış ve sararma başlamış. “Summe yekunu hutamen: sonra da artık kırılan çöpler haline geliyor”. Yani çer çöp haline geliyor. Artık daha gövdesi üzerinde duramıyor. Bakıyordun ki kırılmış, bükülmüş yere. İnsanlar da öyle. Yerde bir tohum var. Gökten yağan yağmur o tohumu yeşertiyor. Gelişiyor, çok güzel oluyor. Bakmaya kıyamıyorsunuz. Sonra yavaş yavaş sararıyor ve ölüyor. Şimdi mesela şuraya bakın. Burada bazıları böyle yeni bitmiş, çiçeği üzerinde çok güzel görüntü içerisinde. Bazıları da sararmış artık. Saçlar rengini kaybediyor yavaş yavaş. Sonra kırılıyor, dökülüyor. Bazı yerler artık eskisi gibi olmamaya başlıyor. Sonra bakıyorsunuz ki bastığı yerleri sallayan adam sallanarak yürümeye başlamış. Ondan sonra artık kolum kalkmıyor, ayağım kalkmıyor. Falan doktor bey şurada şöyle ağrı var, burada böyle var. Bana ne oldu, ben böyle adammıydım. Değik mi? Öyle demeye başlıyorlar. Ah benim ne günleim vardı, sen bilmezsin falan. Ondan sonra da bakarsınız ki o kırılmış, dökülmüş yada solmuş çiçek gibi yere düşmüş. Tabi o çiçek gibi olmadığı için onun yere düşen kısmı koktuğundan dolayı mecburen bir toprağın içerisine gömüyorlar ki kokup da hem etrafı rahatsız etmesin hem de saygınlığı kaybolmasın. Ondan sonra da yok olup gidiyoruz. Hayat böyle. Bir de bu “el hatatud dunya” , yani yüz yüze olduğumuz hayat, bir de “el hayatul ahıra” sonraki hayat var. Oraya birşeyler aktarmak lazım. Tabi biz ot değiliz, bitki değiliz. Allah bize diğer varlıklarda olmayan bir takım özellikler vermiş. İradi bir takım hareketlerimiz var ve arkaya, geriye bırakabileceğimiz, gerisini düşünebileceğimiz bir tavır var. İşte ahireti dünya hayatına tercih etme hadisesi gerisini düşünebilmektir. Bazı insanlar vardır ki eline para geçti mi har vurur harman savurur. Bu insanlar ne olur sonra? Perişan olurlar. Sıkıntıdan kurtulamaz. E şimdi elimizde bir dünya hayatı avansımız var. Burayı da har vurup harman savuranlar, ahirette alacakları her hangi bir şey bulamazlar. Har vurup harman savuracaksan yapacağın oyundur, eğlencedir, süstür ve birbirine karşı övünmedir. “Ve fil ahireti azabun şedid: tabi böylelerini ahirette bekleyen şiddetli azaptır”. Gerisini hiç düşünmediği için. Tıpkı aldığı maaşı o gün bitiren, bir dahaki ay başına kadar herkesin gözünden düşüp itilen, kakılan, ailesinin yanına gitmeye yüzü olmaya, arkadaşının yanına gitmeye yüzü olmayan insan gibi. Onun bir dahaki ay maaş alma ümidi var ama ahirete giden kişinin kalmıyor.

Katılmcı: 08:35-08:37 duyulmuyor.

  1. Bayındır: Şedid, şiddetli demek. Şiddetli.

“Ve magfiratun minallahi ve rıdvan”, ahirette iki şey var. Birisi azabı şedid, birisi Allah’ın bağışlaması ve rızası. Tabi gerisini hiç düşünmeden hareket edenler için azabı şedid vardır da, bir de vardır ki mesela hiç saygısını kaybetmezse, bir insan size saygıda kusur etmezse yaramazlıklarını görmezden gelebilirsiniz değil mi? İşte şirke düşmeyen insanlar da Allah’a saygısını kaybetmemiş olan kimselerdir. Allah onların günahlarını bağışlayabilir. E bir de ibadet yaparsınız, taat yaparsınız ama buna rağmen bir çok eksikleriniz, kusurlarınız olur. AllahTeala onu da bağışlar. Dolayısıyla ahirette iki şey var. Ya şiddetli azab var, gerisini düşünmeyenlerin başlarına gelecek olan. Yada Allah’ın bağışlaması ve rızası var. Esas olan onu elde etmektir. “Ve mel hayatud dunya illa metaul gurur: bu dünya sadece insanı aldatacak bir metadır”(HADİS 20), başka bir şey değil. Yani sizin bu dünya için uğraştıklarınuza bakın: dünyada ne kadar çok paranız olursa olsun, yiyeceğiniz şu mideyi dolduracak kadardır. Ve sizin besleyebileceğiniz üç-beş yakınınız vardır, beslemek zorunda olduğunuz. Eğer Allah rızası için bir şeyler yaparsanız bu sizin ahirette karşılaşacağınız güzelliktir. Dünyanın en büyük sarayı sizde olsa, akşsm yatarken işgal edeceğiniz yer, en fakir kişinin işgal ettiği yer kadardır. Sadece yatak kalitesi farkı vardır o kadar. Ama işgal ettiğiniz yer o kadardır. Daha fazla değil. Vücudunuzun üstünü örteceğiniz elbise de vücudunuzun büyüklüğü kadardır. İsterse dünyanın en büyük kumaşı olsun. Onun için insanlar dünyaya aldanıyorlar. Çünkü dünya malına doymak da mümkün değil. Bunu en iyi tüccarlar bilir. Şimdi zaten tüccarları mahfeden de budur. Merdivenden yukarı doğru çıkın, her bir basamağa adımınızı attıkça ufkunuz daha da genişler. Basamaklar arttıkça daha geniş ufuklara bakarsınız. Tüccarlar da öyle. Herbir işten kazandıkça önlerine çok yeni imkanlar çıkar. O yeni imkana daldıkça bu defa o her bir yeni imkan yeni bir sıkıntıdır. Yeni bir meşguliyettir. Ondan sonra bir bakarsınız ki o mal sizi almış götürmüş. Ne ailenize vakit ayırırsınız ne kendinize vakit ayırırsınız ne ibadetinize vakit ayırırsınız. Dünyanın artık hizmetçisi olmuşsunuz, dünyayı sırtlanmışsınız ve altında ezilip gidiyorsunuz. Bu dünya sırtlanmak için yaratılmadı ki, sırtına binmek için yaratıldı. Ne kadar sırtlanırsan sırtlan. Ne kadar zengin olursan ol. Bir gün ölüp gitmiyormusun? Öldüğün zaman bunların hepsi burada kalıyor. O zaman öyleyse her şeyin ölçülüsü ve her şeyi onu verenin isteğine göre kullanmak lazım. Evet şimdi bir çokları malını bırakıyor, arkadan da mirasçılara onu paylaştırırken bırakana bile hakaret edebiliyorlar. Ya şimdi tabi insan çalışır, kazanır. Elbetteki mal sahibi, mülk sahibi olmak çok iyidir de kendimiz onun emrine girmemeliyiz. Her zaman bizim emrimizde olmalı. Yani kendimizi kaybetmemeliyiz.

“Sabiku ila magfiratin min rabbikum min cenneh arduha keardıs semai vel ard: bir birinizle yarışın” dünya hayatı bu. Sizin yapacağınız ne? Sizin yapacağınız şu: yarışa gireceksiniz. Ama hangi yarış? Rabbinizin sizi bağışlaması yarışı. Rabbinizin hatalarınızı bağışlayacağı bir yarış. Ödülü nedir? Cennet. Genişliği gök ve yer kadar olan cennet. Hadid suresini okuyoruz şu anda. Ali İmran’da da var tabi aynı ayet. Benzeri, aynısı değil de. Ezbere biliyor. Ali İmran 133. Orayı da açalım.

“Ve sariu ila magfiratun min rabbikum ve cennetin arduhas semavati vel ard” şimdi bu ayet ile öbür ayet arasındaki fark şu: burada gökler diyor, az önce okuduğumuz ayette gök diyor. Genişliği gökle yer kadar olan. Şimdi arapça açısından oradaki gök kelimesini de gökler diye anlamak mümkündür. Çünkü cins manası verirsiniz bütün gökler işin içerisine girer. Şimdi öyle bir yarışa girin ki, o yarışta Allah’ın mağfiretini elde edesiniz. Allah’ın mağfireti nasıl elde edileceği de Allah’ın kitabında bellidir. Hani siz tövbe ederseniz sizin günahlarınızı görmem dedikten sonra kötülüklerinizi de iyiliğe çeviririm diye C.Hakkın verdiği bir söz var. Bunu elde etmek için uğraşmak lazım. Genişliği gökler ve yer kadar olan cennet için yarışın diyor, burada da aynı şekilde. Musabaka yapın, yarışma yapın diyor. Genişliği gök ve yer kadar olan cennet için. Öbüründe “uıddet lil muttekın”(ALİ İMRAN 133) diyor. Bu, kendini koruyanlar için hazırlanmıştır o cennet. Yani kendini korumak ne demek? Bu dünya tehlikelerle doludur. O tehlikelere kapılmadan kendini koruyarak yürümen lazım. Kendini korudun mu-korumanın yollarını Allah bildirmil zaten- o cenneti hakedersin. Korumanın ne demek olduğunu da bu ayet açıklamış oluyor. “Ve uıddet lillezine amenu billahi ve rusulihi: Allah ve elçilerine inanan/güvenen insanlar için hazırlanmıştır”(HADİD 21). Demek ki asıl mesele sağlam bir inanca sahip olmak. Şimdi, öyle bir cennet ki genişliği gökler ve yer kadar. Kurana baktığımız zaman dünya merkezde oluyor, gökler de onun etrafında oluşuyor. Yedi kat gök. Birinci kat gök yıldızların bulunduğu gök ki biliyorsunuz, astronomi alimleri o gök üzerinde çalışıyor. Daha ikinci katı keşfeden yok. İkinci kat ondan tabiki daha büyük olacak. Üçüncüsü daha büyük, giderek müthiş bir büyüklük ortaya çıkar. Genişliği gökler ve yer kadar. Uzunluğu ne kadar? Onu bilmiyoruz. Ama genişliği gökle ve yer kadar bir cennet. Bu bir ödül. Onu almaya çalışmak lazım. Bir tek ödül mü? Yok, bu yarışı kazanan herkese veriliyor. Kim kazanırsa bunu alacak. Niye onu söylüyoruz? İşte ayetde söylüyor. Nediyor Allah; hazırlanmış. Kim için? Allah’a ve elçilerine inananlar için hazırlanmış. Allah’a ve elçisine inanan bir tek kişi değil ki. Değil mi? O zaman şimdi bu dünyaya baktığımız zaman, uzayın sırları diye bir kitap var. Taşkın Tuna tarafından yazılmış. O kitabın içerisinde şöyle bir örnek veriyor, diyor ki; samanyolu galaksisinin bir haritasını yapın diyor. Ki yüzmilyar kadar galaksi olduğu tahmin ediliyor birinci kat semada. Bunlardan dünya sistemimizin içinde yer aldığı samanyolu galaksisinin haritası için diyor, İstanbul’dan Erzincan’a kadar uzayan bir harita yapun diyor. Boyu bu kadar. Genişliği de 160 km olsun diyor. Bu haritanın üzerinde güneş sisteminin işgal edeceği yer bir susam tanesi kadardır diyor. Dünya demiyor Bekir Abi. Dünyamızın işgal ettiği yeri gösteremiyor. O İstanbul’dan Erzincan’a kadar uzayan o büyüklükteki haritada dünyanın yerini koyamıyor. Herhalde onu koyması için haritanın dünyanın etrafını dolaşması lazım. Güneş sisteminin diyor, ilgal edeceği yer bir susam tanesi. Onun içerisinde dünya herhalde küçücük bir hücre gibi olur. Şimdi o dünyanın üzerinde de Türkiye’yi düşünün. Küçük bir yer değil mi? Türkiye’nin üzerinde İstanbul küçük, İstanbul’un üzerinde Süleymaniye küçük. Süleymaniye’de de Süleymaniye Vakfı küçük. Vakıf içerisinde de şu salon tüm binaya göre küçük. Şimdi biz bu kadar küçüklerin içerisinde yer beğenemiyoruz ve birbirimizi boğuyoruz. Ve burası bizi aldatıyor. Ama Allah diyor ki; genişliği gökler ve yer. İşte birinci kat semada öyle yüz milyar galaksi var diye tahmin ediliyor. Ondan sonra, ikinci, üçüncü, altıncı, yedinci, artık onu bilmiyoruz. Peki biz orada nasıl olacağız onu da bilemiyoruz. Allah bilir. Ulaşım mutlaka kolay olur.

Katılımcı: Bizde büyük olacakmıyız? Bu kadar büyük devasa..

  1. Bayındır: Tamam, eğer Allah cennete gitmeyi nasip ederse cevabını vereceğim sana bu sorunun. Büyük olacakmıyız, olmayacakmıyız orada söylerim sana.

Katılımcı: 21:55-22:05 arası duyulmuyor.

  1. Bayındır: Onu da o zaman söyleriz. Şimdi işte Allah böyle bir cennet diyor. Böyle bir cennet için yarışın diyor. Burada onu kazanacaksınız. Ve burada hepimizin işte bir şey yiyoruz, aman efendim fazla yemiyeyim bana dokunuyor, kilo yapıyor. İşte yorulduk, uyuduk, bilmem ne. Yani yediğin yiyecek bile, onun bile tam zevkini alamıyorsun. Uykunun tam zevkini alamıyorsun. Yok erken kalkmam lazım falan yere gideceğim, bilmem ne. Orada her şey gayet güzel. Her türlü niğmetler sonsuz. Onun için orada canın da sıkılmaz değil mi o kadar geniş bir yerde. Hergün bize bir yerde ziyafet verirsin. O yarışı her kazanana verilecek o.

Yahya: Ama muttakilere imam olmak var.

  1. Bayındır: Ha muttakilere imam olmak var tabi. Çok daha büyükleri var. Bu herkesin alabileceği bir ödül. Daha büyükleri başka. “Ve li men hafe makame rabbihi cennetan” diyor Rahman suresinde. Allah’ın huzurunda durmaktan korkan, yarın ben C.Hakka ne hesap veririm diye onun korkusunu içinde taşıyanada Allah iki cennet verecek. Daha fazla da olabilir. Allah’ın kim bilir daha ne ikramları var. Allah ona göre verecek demek ki herşeyi.

“Zalike fadlullahi yu’tihi men yeşa: bu Allah’ın ikramıdır, Allah bu ikramı isteyen kişiye verir”(HADİD 21). Şimdi, elinizdeki meallere bakın, istediğine verir der değil mi? Dilediğine verir. Öyle yazıyor değil mi. Ya bir insan, şöyle bir düşünün: bu adam çok iyilik sahibi bir insandır dediniz. Ama kendi istediğine verir. Böyle bir adama iyilik sahibi denir mi? Cimri denir değil mi? Kimseye bir kuruş çıkmaz. Kendi arzusuna göre harcar derler değil mi? E şimdi bir taraftan Allah büyük bir fazl ve ikram sahibidir diyeceksiniz, öbür taraftan da ayeti istediğine verir diye manalandıracaksın. Bu ne biçim ikram ki. İsteyene de vermesi lazım. Şimdi isteyenler dışarıda açından salyaları akacak, o da istediklerine bol bol verecek. Böyle bir adama iyilik sahibi denir mi? Onun için, niye bunu soruyorum? Çünkü Allah kuranı sokak diliyle indirmiştir. İnsanların kendi aralarındaki konuşmalarında kullandıkları kelimelere göre indirmiştir ki, insanlar kolay anlasın. “Ve ma erselna min resuli illa bi lisani kavmihi yubeyyine lehum: biz her peygamberi kendi kavinin diliyle göndermişizdir ki onlara meseleyi açık açık anlatsın”(İBRAHİM 4) dolayısıyla bunu böyle anlayacaksınız. Onun için, zaten biraz sonra okuyacağımız ayeti kerimede de göreceğiz. Bu anlayışlar malesef müslümanların elini kolunu bağlamıştır. Vermedi Mabud, neylesin Mahmut. Ne yapacak Mahmut? Yan gelsin yatsın. Mabud verirse verir, vermezse ne yapalım. Bu yan gelip yatmak bizi bu noktaya kadar getirmiştir. Ve bunun sebebi de, işte elinizdeki meallere bakın, farklı bir meal var mı? Hepsine bir bakın lütfen. Başka var mı?

Katılımcı: Bu tanrının hak edene vereceği bir ödül.

  1. Bayındır: Aynı şey. Sadece kelimeleri değiştirmiş. Farklı bir şey var mı?

Yahya: Hak edene vereceği.

  1. Bayındır: Şimdi öyle diyor da, ama isteyene demiyor.

Yahya: Kim haketmişse.

  1. Bayındır: O mealin yazarı kim?

Katılımcı: Mehmet Çakır.

  1. Bayındır: Haa Mehmet Çakır. Onun bazen doğru yaptı mealler oluyor.

“Vallahu zul fadlıl azim”(HADİD 21).

Şimdi bundan sonraki ayeti okuyayım da ondan sonra bu konu üzerine tekrar döner dururuz.

“Ma asabe min musibetin fil ardı ve la fi enfusikum illa fi kitabin min kabli en nabreeha: yer yüzünde ve kendi nefislerinizde” kendi içinizde, vücudunuzda, kendi yapınızda. “Size bir musibet dokunmaz ki, o musibeti yaratmadan önce o bir kitaba kaydedilmiş olmasın”. Yani meydana gelen her olayın mutlaka bir yerde kayıdı vardır. Önce katda geçer. Allah’ı  onayından geçer, ondan sonra meydana gelir. Allah’ın o aylamadığı hiç bir şey meydama gelmez. E şimdi dersiniz ki siz, düşünün kendi kendinize. Ben bir insanım. Akşama kadar başıma gelen bir sürü istenmeyen olaylar var. Demek her birisiyle alakalı bir belge mi düzenleniyor? Dünyada şu kadar milyar insan var. Her an milyarlarca belge nasıl düzenlenir kardeşim, diyebilirsiniz. Onu demeye lüzum yok, hemen arkasından Allah diyor ki; “inne zalike Alallahi yesir: bu Allah’a kolaydır”(HADİD 22). Allah için zor diye bir şey yok ki. Siz böylece C. Hakkın gücünün ne kadar büyük olduğunu anlayın. Bu neden böyle?

“Li keyla te’sev ma ala ma fatekum: katbettiğiniz şeyden dolayı üzülmeyesiniz diye”, çünkü kaybettiyseniz Allah’ın onayıyla kaybetmişsinizdir. Çünkü Allah onaylamadan bu kayıp meydana gelmez. Ha siz sebep olmuşdunuzdur, o ayrı bir konu da ama onaydan geçmiştir geri dönülmez. Başınıza olay geldiği zaman anlayacaksınız ki bunu artık engelleme imkanı yok. Çünkü onaydan geçmiş.

Katılımcı: Gelmeden evvel tedbir alabilirmiyiz.

  1. Bayındır: Ona geleceğiz. Az sonra. Gelmeden evvel tedbir alabilirmiyiz sorusu, ayeti de bul da “ve lev kuntu a’lemu gaybe lesteksertu minel hayr ve ma messeniyes suu”.(ARAF 188)

“Ve la tehrefu bi ma atakum: ve Allah’ın verdiği şeylerle de şımarmayasınız diye”, yani elimize bir şey geçiyorsa, C.Hakkın onaylamasından sonra geçmiştir. Sebebi sizin çalışmanız olabilir ama mutlaka onaydan geçmiştir. Mesela şöyle düşünün: işçiler, aybaşı olur maaşı hak ederler. Ama patron ödeme emri vermeden maaş ne olur? Ödenmez. Ödeme emri çıkar ondan sonra ödenir. “Vallahu la yuhibbu kulle muhtalın fehur: Allah kendisini bir şey hayal eden(bir şey zanneden)övünüp duran hiç kimseyi sevmez”(HADİD 23).

“Ellezine yebhalun: bunlar cimrilik yaparlar”,”ve ye’murunen nase bil buhl: insanlara da cimriliği tavsiye ederler”. “Men yetevelle fe innellahe huvel ganiyyul hamid”(HADİS 24) kim yüz çevirirse, yani Allah’ın emirlerine karşı aldırışsız olursa şurası kesindir ki Allah çok zengindir ve yaptığı her şeyi güzel yapar. Bununla ilgili diğer ayetlere de bakalım da sen onu bulursun. Enam suresinde olacak dediğim şey. Sen buradan bak.

Şimdi bu musibet kelimesinin geçtiği bir kaç tane ayeti buraya aldım. Birisi Kasas suresinin 47. ayeti ki Kasas 28.suredir. “Ve lev la en tusibehum musibetun bima kaddemed eydihim: kendi yaptıkları sebebiyle başlarına bir musibet geldiği zaman”. Demek musibet hangi sebeple geliyormuş? Kişinin kendi yaptığı fiilden dolayı geliyormuş.

“fe yekulu rabbena lev la erselte ileyna resulen fe nettebia ayatike ve nekune minel mu’minin: şöyle derler; ya rabbi bir peygamber gönderseydin, senin ayetlerine uysaydık ve iyi mümin olsaydık olmazmıydı derler”(KASAS 47). Şimdi bunlar kendisine peygamber gelmemiş olanlar. Peygamber gelmemiş olana da gelen musibet kendi eliyle yaptığından. Biz her derste tekrarlıyoruz: peygamber gelmese bile insanlar doğuşlarından ölünceye kadar Allah’ın kainattaki ayetlerini okuyorlar. Kendi vücutlarındaki ayetlerini okuyorlar. Ve bir çok doğruya kavuşuyorlar. Bir çok doğruları öğreniyorlar. Geçen hafta söz konusu etmiştik. Peygamberlerin görevi neydi? Tezkir! Yani hatırlatma. İnsanların görevi? Tezekkür! Hatırlama. Sizin zihninizde olmayan bir şeyi ben nasıl hatırlatırım? Ben mesela diyorum; geçen hafta görmüştükya diye başlıyorum. Çünkü burada konuşulmuş. Hatırlatmaya çalışıyorum değil mi? Böyle bir şeyden hiç bahsetmemiş olsaydık, geçen hafta görmüştük demeye hakkım olur mu? O zaman, peygamber hatırlatıyorsa bu insanların zihninde bu olmalı ki hatırlayacak? İnsanların görevi de hatırlamaysa, hatırlayacakları bir şey var demektir. Bu insanlar eğitimli insanlar değil. Mesela Mekke müşriklerini düşünün. Mekke’de okur yazar çok insan var. Yada diğer peygamberleri düşünün. O zaman bunların hatırlayacakları ne? Neyi hatırlarlar? Genelde neyi hatırlarlar? Çevrelerindeki ayetlerde okuduklarını hatırlarlar. Onun için bakın dünyaya, en cahil topluma da gidin en bilgili topluma da gidin temel değerler hepsinde ortaktır. Mesela hırsızlığı hiç kimse tasvip etmez. Yalancılığı hiç kimse onaylamaz. Haksız yere adam öldürmeyi herkes çok kötü kabul eder. Bunun gibi şeyler. İşte fakirlere, güçsüzlere iyilikte bulunmayı herkes iyi bir davranış olarak değerlendirir. İşte peygamberler de zaten insanların yaratılıştan, çevreden, Allah’ın o görülen ayetlerinden aldıklarını anlatınca herkes onda kendisini buluyor ve daha ileri hedeflere götürüyor peygamberler. İnsanları mevcut oldukları durumdan alıyor, daha ileri noktalara doğru götürüyor. Ve fıtrattan elde etmiş oldukları o kabiliyetleri daha da geliştiriyor. Onun için siz insanlara kuran okuduğunuz zaman der ki; ben zatwn böyle düşünüyordum. Yani işte tezekkür etmiş oluyor orada. Tezekkür etmiş oluyor. O zaman işte başına bir musibet geldiği zaman haa bunu ben yaptım der. Kendim ettim kendim buldum derler ya. Sebebi sensin.

Şura suresinde Allah buyuruyor ki; “ve ma asabekum min musibetin fe bi ma kesebet eydikum: başınıza gelen her musibet (her olumsuz olay) kendi elinizle yaptığınızdan dolayıdır”. Yani yanlış bir şey varsa mutlaka sebebi sensin. Sorunu unutma cevabı gelecek. Ayetlerin hepsini okuyacağız, bir tanesini, iki tanesini değil. Şura suresi 42. Sure  ayer numarası 30.

“Ve ma asabekum min musibetin fe bi ma kesebet eydikum”, sizin kendi elinizle yaptığınızdan dolayıdır da, az önceki okuduğumuz ayetle birlikte değerlendirelim. Onu biz yaratmadan önce bir kitaba kayıtlıdır diyor. Yaratan kim? Allah. Yani başınıza o musibetin gelmesini onaylayan, bir yere layıt düşürten ve o musibet ile ilgili şeyleri yaratan Allah’tır. Dolayısıyla tabiki Allah’tandır, ama sebebi sensin. Tamam mı? Yani  senin emrinde çalışan bir kişiye ceza verirsen, haklı bir ceza verirsen cezayı veren kim olur? Sen olursun. Hak eden kim olur? Sebebi de o olur. Bana niye bu cezayı verdin diye söylediği zaman dersin ki düşün anlarsın. Yada savunmasını almışsındır öğrenebilir. Tamam mı? Yani hayır-şer Allah’tandır da şerrin sebebi sensin. Şimdi gelecek onun daha açık ayeti.

Katılımcı: 39:07 bir şey söylendi hiç duyulmuyor.

  1. Bayındır: Tezekkür. Tezkir hatırlatma, tezekkür hatırlama.

Katılımcı: Hocam tezekkür deneyim olabilir mi?

  1. Bayındır: O deneyimlerden elde edilen bilgidir tezekkür. Yani hatırlanacak olan bilgidir.

Katılımcı: Zikir değil mi Hocam?

  1. Bayındır: Zikir: elde edilen bilgi. Tezekkür: onu hatırlamaktır. Harekete geçirmektir. Şimdi ayeti tamamlayalım.

“Ve ma asabekum min musibetin fe bi ma kesebet eydikum: başınıza gelen her musibet kendi elinizle yaptığınıza karşılıktır”,”ve ya’fu an kesir: Allah çoğunu da affeder”(ŞURA 30). Yani yaptığınız bir çok şeyin de cezasını vermez Allah size. Affeder. Ondan dolayı Allah’ın onayı olmadan başımıza herhangi bir musibet gelmiyor.

Katılmcı: Yarın ne yapacağımızı Allah’ın bildiğini

  1. Bayındır: C.Hakk’ın bilgisi..şu anda bilgiyi tartışmıyoruz ki. Başımıza gelecek musibet ile ilgili Allah’ın şeyini. Yaratılmadan önce, bugünden de kayda geçebilir yaratılmadan çok küçük bir vakit önce de geçebilir. Onunla ilgili bir açıklık yok ayette. Bir kayıt var ama bu kayıt..

Katılımcı: Allah’ın önceliği yani. İleriye dönük.

  1. Bayındır: Şimdi C.Hakk’ın bilgisi ayrı bir konu ama musibetlerin kaydedilme zamanı ne zaman? Yaratılmadan önce. Ama yaratılmadan ne kadar önce? Orasını bilemiyoruz tabi.

Katılımcı: 40:57 bir şey söylendi duyulmuyor.

  1. Bayındır: Evet biraz sonra onun tartışmasına gireceğiz.

Ondan sonra gene bir başka ayeti kerime. Bu sa Tegabun suresi 64.sure, 11.ayet. “Ma asabe min musibetin illa bi iznillah: başa gelen her musibet, mutlaka Allah’ın onayıyla gelmiştir”. Dolayısıyla o musibet oldu mu bileceksin ki bunu engellemek mümkün değilimiş. Ama sebebi ben olabilirim, o ayrı bir konu. Yani demek ki burada bu hakedilmiş. Kendi elimizle yaptığımızdan dolayı.

Katılımcı: İptal olabilir mi?

  1. Bayındır: Bu sonuçtur musibet. İmtihan için C.Hakk’ın verdiği sıkıntılar: o ayrı bir konu. O da olabilir. Tabi musibetin kendisi de bir imtihan.

Katılımcı: Bela sıkıntı geldiği zaman

  1. Bayındır: “İnna lillahi ve inna ileyhi raciun” der. Başımıza bir musibet geldiği zaman da ne yapmamız gerektiğini Allah bize bildiriyor. “Ve iza asabetun mudibetun kalu inna lillahi ve inna ileyhi raciun: başlarına bir musibet geldiği zaman hemen hatırlarlar. Biz zaten Allah’ınız ve ona döneceğiz diye Allah’a teslimiyet gösterirler”(BAKARA 156).

“Ma asabe min musibetin illa bi iznillah: başa gelen her musibet ancak Allah’ın onayıyla gelir”,”ve men yu’min billahi yehdi kalbeh vallahu bi kulli şey’in alim: kim Allah’a inanır güvenirse, Allah onun kalbini doğruya yönlendirir”(TEĞABUN 11).

Şeyi de bulsana. Ali İmran suresinde var Uhud savaşındaki zaferden sonra tekrar kaybın sebebini, müslümanların davranışları olduğuna dair bir ayet var orada. Ali imran’da. O ayeti de bir bul da.

Şimdi bakım şuraya “ve men yu’min billahi: kim Allah’a inanır ve güvenirse”,”yehdi kalbehu: Allah onun kalbini hidayete erdirir”. Allah kimi hidayete erdiriyormuş? İnanacaksın, güvemeceksin. Şimdi bizi az önceki, tekrar döneceğiz dediğimiz ayette ona benzer ayetler. “Yehdillahi men yeş’a”, Allah istediğini yola getirir diye mana veriliyor. Allah istediğini yola getirir, Allah istediğini işte, şu az önce okuduğumuz istediğine fazlından verir. O zaman biz ne oluyoruz? O zaman bu kadar emirler niye verilmiş değil mi? Bu yasaklar neden konmuş? Şimdi görüyormusunuz. Zaten arapça bakımından bu mana, doğru bir mana değil. Tekrar okuyayım bak “ve men yu’min billahi: kim Allah’a inanırsa”,”yehdi kalbehu: Allah onun kalbini doğruya yönlendirir”. Onun için “yehdillahu men yeş’a: Allah isteyeni yola getirir” , istediğini değil. İstek bizden olacak.

Mesela hep örnek verdiğimiz bir ayet var: İbrahim suresinin 4.ayeti 14.sure. Bir açın, bir daha tekrar etmiş olalım. Çünkü bu hata çok yaygın ve islam aleminde yerleşik bir hata olduğu için çokça okumak lazım. Bazı şeyler vardır ki üz kere de yıkasan gene izi kalır. Bu da öyle. Bin defa da ayeti okuyoruz, bakıyoruz ki gene olmamış gene eski kirlerden iz kalmış. Onun için sık sık okumakta fayda var. 14.sure, İbrahim suresi 4.ayeti. Az önce de gene bu ayeti okumuştum ezbere de.

“Ve ma erselna mün resulin illa bi lisani kavmihi: her peygamberi kendi kavminin diliyle göndeririz”, yani sokakta konuşulan diliyle konuşur peygamber. Yoksa öyle üniversitede konuşulan dili konuşmaz. Öyle yazarların, aristokratların konuştuklarını değil, vatandaşın, halkın konuştuğu dili konuşur. Kiye böyle? “Li yubeyyine lehum: onlara konuyu açıklayabilsin/anlatabilsin diye”, onlarla iletişim kurabilsin diye. Şimdi bundan sonra elinizdeki meallerde nasıl mana vermişler?

Katılımcı: Aynı.

  1. Bayındır: Okurmysunuz. Ne dedim ki aynı diyorsunuz? Bir şey demedim.

Katılımcı:”Allah dilediğini saptırır, dilediğini doğru yola iletir”.

  1. Bayındır: Şimdi buyrun! Mekke’yi düşünün. Mekke’ye Muhammed(sav)’i Allah peygamber olarak göndermiş. Ve halkın konuştuğu dille insanlara hitab ediyor. Allah’ın indirdiği ayetleri onlara güzel güzel açıklıyor. Ondan sonra Allah istediğini saptırıyor, istediğini doğru yola getiriyor. Yani buraya peygamber gelmese ne olacak? Gelse ne olacak? Halkın diliyle konşsa ne olacak, konuşmasa ne olacak. Yanlış mı? Onlara emirleri yerine getirse ne olacak getirmese ne olacak? Allah istediğini yola getirecek, istediğini getirmeyecek. Şimdi başka ayete geçelim.

Mesela bir çok ayette geçiyor: “vallahu la yehdil kavmen kafirin” diyor. “Allah kafirler topluluğunu yola getirmez”. Şimdi Allah’ın hükmü mü bu? Şimdi Peygamberimizin geldiği Mekke’de insanlar ne? Kafir! “Vallahu la yehdil kavmen müşrikin” de vardır. Hepsi kafir mi? Kafirleri yola getirmez. Demek ki istediğini yola getirir dediğine göre bu ayet onun açıklaması olacak değil mi? Allah kafirleri yola getirmez. Peki Mekke’de kim yola gelecek? Ve Peygamber niye daha gidipte Ebu Cehil’e anlattı. Niye anlattı.

Katılımcı: Yola gelsin diye.

  1. Bayındır: O kafir. Kafiri Allah yola getirmeyecek diyor? Hiç bir şeye benzemiyor. Daha niye inanın demiyor? Neden inanmazsanız ahirette başınıza şunlar şunlar gelir diyor. İnanırsanız şöyle şöyle gelir diyor, niye diyor? O kadar ayetin bir anlamı kalıyor mu? Yani ben öğrencilere hep söylüyorum. Diyorum; siz dua edin ki kafirler bunları bilmiyor, bunlarla bizim karşımıza çıksalar iflahımızı sökerler. Bunlar tabi haşa kuranda yanlış, hata olmaz. Bunlar kuranın o ayetlerine verilen yanlış manalardır. Ama bu yanlış manalar hep bir politika uğruna verilmiştir. İşte bir mezhep çıkmış, önce devlet o mezhebi desteklemiş. Sonra o mezhebi kullanarak birilerine zulmetmiş. Bu defa ikinci bir idare gelmiş öbür mezhebi tutmuş, bunlara karşı çıkmış. Ulema da bunlara servis yapmış. Yani böyle hür bir ortamda yapılmış çalışmalar değil bunlar. Ama şimdi Teğabun suresinin 11.ayetini tekrar okuyayım. “Ma asabe min musibetin illa bi iznillah: başa gelen her musibet Allah’ın onayıyladır”,”ve men yu’min billah: kim Allah’a inanırsa”. O zaman Ebu Cehil’e de söylersin bunu değil mi? İnan, Allah senin kalbini doğrultur. Yani hidayete erdirir. Bitti. O zaman kuranı kerimin tamamında bir bütünlük meydana geliyor.

Katılımcı: Daha mantıklı.

  1. Bayındır: Hayır. Öyle olur, başkadı olmaz. Daha mantıklı dediğin zaman öbürü de mantıklı demektir. Yani şu daha iyidir dersen ne olur biliyormusun? Şu iyidir, bu daha iyidir. Daha mantıklı dediğin zaman öbürünün de mantıklı olması lazım. Öbürünün hiç bir mantığı yok ki. O yanlış, bu doğru. Arapça bakımından da yanlış. Yani dil bakımından da yanluş. Mana ilişkisi bakımından da yanlış. Aynı yanlışlığı biraz önce okuduğumuz ayette de göreceğiz. Ama o ayete geçmeden ben diğer ayetleri hep okuyorum ki zihniniz kuranın ayetleriyle iyice pişsin, ondan sonra yanlışları göstereyim. Her şeye aykırı canım. Öyle de bakın, islam toplumu bunun madurudur. Hep var. Adam çalışmaz etmez, Allah kerimdir. Şüphesiz. Allah diyor ki; “ve en leyse lil illa ma sea ve enne sa’yehu sevfe yura: insanın kendi yaptığından başkası kendinin değildir”(NECM 39-40). Ama sen herşeyi Allah’a bırakıyorsun.

Şimdi bir başka ayet okuyacağım. Az önce bir şey eksik kaldı da, zihinlerde takılabilir. Hani ayette “vallahu la yehdil kavmen kafirin”,”vallahu la yehdil kavmen fasıkin”,”vallahu la yehdil kavmen zalimin”, Allah zalimleri yola getirmez, fasıkları yola getirmez, kafirleri yola getirmez diyor ya. Ama ondan sonra da “ve yehdi ileyhi men enab: kendine yöneleni yola getirir”(RAD 27). Adam kafir, kafirlikte kalmış. Kafiri gelip de müslüman yapmaz ki. O zaman ahirette C Hakka herkes itiraz eder; “Ya rabbi onu müslüman ettin de beni etmedin diye. Kafirin yola gelmeye niyeti yok. Yola gelmek için gayret gösterirse, şimdi şöyle söyleyeyim; adam kuyunun dibine düşmüş. Elini ver de çıkarayım diyorsun, vermem diyor. Bir de hakaret savuruyor. Ne yapacaksınız? Çıkarabilirmisiniz onu? Adam çıkmak istiyor, diyor ki; ya bir elimi tutarmısın? Hay hay kardeşim, başkalarını da çağırayım seni çıkaralım dersin. Allah da der ki; “yehdi ileyhi men enab: kim o tarafa yönelirse Allah onu yola getirir”(RAD 27). İlk hareket senden olacak.

Katılımcı: 54:10-54:15 hiç duyulmuyor.

  1. Bayındır: Öldürmeye giderken ne oldu?

Katılmcı: 54:22-54:24 duyulmuyor.

  1. Bayındır: Haaa! Orada gelip kız kardeşinin orada kuran duyuyor Hz.Ömer. Şimdi AllahTeala haşa zalim değildir. O insanların bir şekilde kendi ayetlerini görmesini sağlar, onu gördükten sonra kafirliğine devam da edebilir yolunu doğrultabilir de. O ana kadar, mesela Hz.Ömer sinirli sert bir insan. Böyle insanlar pek insanları dinlemezler. Dinlemediği için dolduruluşa gelip gönderilmil olabilir. Ama orada dinliyor ayetleri, gerçeği orada kavrıyor. Zaten gerçeği kavradıktan sonra yoldan çıkıp çıkmama meselesi vardır. Kavramadan olacak bir şey yok. Kavrayacaksınız. Orada Hz.Ömer kavramış gerçeği ve tamam demiş. Ama siz çevrenizde bir çok kimse görürsünüz: gerçeği kavradığı halde bulunduğu menfaat gurubunun içinden çıkamadığı için sen haklısın ama kusura bakma kardeşim, ben böyle devam edeceğim der. Demiyor mu? İşte o karar çok zor bir karardır. İşte Hz.Ömer o kararı verdi. Ya ben geri gittiğim zaman ne olurum, Mekkeliler’e karşı rezil olurum diye düşünseydi, yani insanların kendisini alkışlamasını düşünseydi müslüman olamazdı.

Katılımcı:Kavramasını da şu anki toplum Allah dilemeseydi kavrayamazdı şeklinde anlıyor.

  1. Bayındır: Neyse artık, şimdi ayetleri okuyoruz. Ya bakın elinizde kuran mealleri var, ben okuyun diyorum size. Kuran meali. Biz insanlara hangi kitabı okuyayım diyenlere Allah’ın kitabını oku diyoruz. Tavsiye ettiğimiz bu. Ama burada yapılan hataları ben size göstermeye çalışıyorum. Şimdi bazıları zanneder ki bu bizim türkçe meallerde. Hayır! Hayır, ne kadar arapça tefsir varsa hepsine bakın hepsinde de aynıdır. Biraz sonra esas konuyla ilgili kısmını okuyacağım. Ha bunlar ne olmuş: bir noktadan sonra artık insanlar tefsir yazarken de Allah ne demiş, peygamber ne demişe bakmıyorlar. Bugün de öyle. Eskiler ne demişe bakıyorlar. Bizim farkımız sadece o. Biz Allah ne demişe bakıyoruz. Onun için bu fark ortaya çıkıyor. Ve bugün insanlar bize cevap veremiyorlar. Cevap veremedikleri için hop oturup hop kalkıyorlar. Ve arkadan dedikodu yapıyorlar. Çünkü onlar da bakıyorlar, hakikaten doğru. Doğru ama ben şimdi buna doğru dersem, gidip de Abdulaziz’in cemaatine mi gireceğim diyor. Be alakası var, Allah’ın kitabını ugulayacaksın. Abdulaziz’in cemaati diye bir şey mi var ya? Şimdi mutlaka hani illa da bir yere girecek zannediyor. Gireceğin belli ama Allah’ın kitabının yoluna gireceksin. Bizim de hatamız varsa söyleyeceksin, biz de düzelteceğiz. Neyse şimdi devam ediyorum.

Şimdi bir başka ayeti kerime. Bu da Nisa suresi. “Ma asabeke min hasenetin fe minallah: başına gelen her iyilik Allah’tan gelir”. İyiliği C.Hakk verir ikram olarak. Nisa suresi 4.sure biliyorsunuz. 79.ayet. “Ve ma asabeke seyyietin fe min nefsik: başına gelen kötülük de kendindendir”. Bir  kötülük varsa sebebi sensin. “Ve erselnake lin nasi resula: ey Muhammed biz seni insanlara elçi olarak gönderdik”. Nedir? Yani Allah’ın emirlerini insanlara duyuracaksın, vazifen o. “Ve kefa billahi şehida: onların ne yaptıklarını görme bakımından Allah yeter”(NİSA 79), Allah hepsini takip ediyor. Ahiretteki durum da şu: “men cae bil haseneti felehu aşru emsaliha: kim iyilik yaparsa Allah ona on katı sevap verir”.”Ve men cae bis seyyieti fe la yucza illa misleha: kötülük yapana da bir kötülük”(EN’AM 160). Yani yüz liralık iyilik yaptıysan bin liralık sevap alıyorsun, yüz liralık kötülük yaptıysan yüz liralık günah alıyorsun. Allah Teala böyle diyor işte.

Evet. Öbür ayeti okuyalım. Ali İmran suresinin 155.ayetini de lütfen bir açıverin. Uhud savaşını hatırlatalım size. Uhud savaşında biliyorsunuz Müslümanlar önce galip gelmişken sonra mağlup oldular. Hatta bu 152.ayetinin de bir kısmını okuyayım. Çünkü tamamını okursam dersimizin şeyi dağılır. Uhud savaşını hatırlarsanız, Peygamber(sav) askeriyle birlikte oraya gitmişti. Savaşa tutuşmuşlardı. Bir gurup müslümanı okçular tepesine bırakmıştı. Biz galip gelsek de yada kargaların leşimizi yediğini görseniz de benden emir gelmedikçe buradan ayrılmayın demiş. Çok kesin bir emir. Ama Müslümanlar galip gelince buradaki okçuların bir kısmı dedi ki; tamam işte, zaferi kazandık. Daha ne duralım. Ganimet sevdasına düşerek zafer yerine gittiler. Ölmüş olanların üstlerini boşaltacaklar, işte kılıçlarını alacaklar, orada dolaşan atları, develeri alacaklar falan. Ve komutanları da ne kadar şey yaptıysa da dinlemediler gittiler. Orada bir kaç tane okçu kaldı. Halid B. Velid’de süvari birlikleriyle zaten sürwkli takipteydi. O tepenin boşaldığını görünce hücum etti. Orada bir kaç tane okçuyu da şehid etti ve arkadan müslümanlara saldırdı. Galip gelen ordu mağlup oldu. Mağlup oluşun sebebi kim? Okçular. Efendim şimdi Peygamberimizin suçu yoktu, diğer ashabın suçu yoktu ama bu savaş, toplu hareket edilmesi  gereken bir şeydir. Onun için mesela askerde emre uymak son derece önemlidir biliyorsunuz. Komutam bir emir verdi mi ona uyacaksın. Sen onun yorumunu yapıp da, efendim böyle yapmak daha iyidir dersen olmaz işte. Çünkü komutanın gördüğü ufuk daha fazladır, senin gördüğün çok kısıtlıdır. Komutana uyacaksın. Yoksa zafer elde edilmez. Bir tek askerin hatasıyla bir ordu savaşı kaybedebilir. Şimdi burada 152.ayete bakın. Allah müslümanlara zafer vaad etmiş. Zaten bir çok “ve kane hakkan aleyna nasrun mu’minin”(RUM 47) ayeti kerimelerde var. Müminlere yardım ve zafer verme bize hak olmuştur, bizim görevimizdir diye C.Hakk buyuruyor. Diyor ki; “ve lekad sadakakumllahu va’dehu: Allah size verdiği sözü yerine getirdi”. “İz tehussunehu bi iznihi: Allah’ın onayıyla onları kesip duruyordunuz”. Onların her bir kellesinin kopması da bir musibet olduğu için mutlaka Allah’ın onayı gerekiyor. Herşeyde. “Hatta iza feşiltum: ama dağıldınız”. “Ve tenaza’tum fil emr: size verilen emir konusunda-Peygamberin verdiği bir emir var ya-bir birinizle tartışmaya girdiniz”. Okçular. “Ve aseytum: ve isyan ettiniz”. Peygamberin emrine uymadınız. Ne zaman? “Min ba’di ma erakum ma tuhibbun: istediğinizi Allah size gösterdikten sonra”. Zafer istiyordunuz, Allah o zaferi gösterdi. Ondan sonra isyan ettiniz. “Min kum  men yuridud dunya: içinizden bir kısmınız dünyalık istiyor”, bir an önce oradan ganinet malları almaya çalışıyordu. “Ve min kum nen yuridul ahireh: içinizden bir kısmı da ahireti istiyordu”. “Summe sarafekum anhum: sonra Allah sizi onlardan geri çevirdi”.”Li yebteliyekum: büyük bir sıkıntıya soksun diye sizi”. Neden dolayı? Kendi yaptıklarından dolayı. Yani galip gelmişken geriye dönmek zorunda kaldılar. Hatta dağa doğru kaçtılar, Peygamber efendimizin burasına zırh vatmıştı, dişi kırılmıştı falan. “Ve lekad afa anhum: Allah sizi affetmiştir”,”vallahu zu fadlin alel mu’minin: Allah’ın müminlere karşı ikramı çoktur”(ALİ İMRAN 152). Ondan sonra 155.ayete gelelim. İsterseniz siz aradaki ayetleri daha sonra okursunuz.

“İnnellezine tevellev min kum yevmel tekal cem’ani: o iki topluluk karşılaştığı zaman geri dönenler, emri tutmayanlar var ya”. Şimdi bu münafıklar için de söz konusu olabilir. “İnne mestezellehumuş şeytanu bi ba’di ma kesebu: yaptıkları bazı yanlışlıklar sebebiyle şeytan onların ayaklarını kaydırmıştır”. Şimdi bazı rivayetlerde deniyor ki; o emri tutmayan okçuların bir kısmının faiz borcu vardı. Bir an önce ganimetlerden alıp o borcu ödemeye çalışıyorlardı. Daha önce yaptığınız bir şeyin cezasını çekiyorsunuz. “Ve lekad afallahu anhum”, işte bu “lekad afallahu anhum” olunca münafıklar olmuyor bunlar. Okçular oluyor. Çünkü Allah münafıkları affetmez. “Allah onları affetmiştir”, “innallahe gafurur rahim: Allah gafur ve rahimdir”(ALİ İMRAN 155). Bakın başınıza gelen her musibet kendi yaptığınızdan dolayı. Şimdi açık örneği de var mı burada? Hiç şüpheniz kaldı mı? Tam olarak açıklandı mı mesele? Efendim? Açıklandı! Esas kelamcıları sıkıntıya sokan ayete tekrar dönelim.

Katılımcı: Sağınızda.

  1. Bayındır: Tamam, sağımdaki kelamcı da, şimdi bu hadiseyi içten bildiği için buna dönerek söylüyorum. Kelam alimlerini sıkıntıya sokan ayet.

Şimdi Hadid suresine, esas şeye dönüyoruz. Ve bütün bu okuduğumuz şeyden sonra “zalike fadlullahi yu’tihi men yeş’a: bu Allah’ın ikramıdır ki isteyene verir”(HADİD 21). İstediğine verir diye de mana verebilirsiniz. Çünkü Allah kimin buna layık olduğunu en iyi bilir. Onun kuralını Allah koyar. O manada doğru. Ama siz istediğine dediğiniz zaman bu sokağın dili olmaz. Onu izah edecek bir kaç tane adam olması lazım. İnsanın hemen anlamasını istiyor. C.Hakk öyle istiyor zaten. İşte o zaman, isteyene dersiniz hemen anlaşlır. Vallhu zul fqdlıl azim: Allah büyük bir fadıl sahibidir”(HADİD 21).

“Ma asabe min musibetin fil ardı vela ri enfusikum: yeryüzünde veya kendi nefislerinizde başınıza bir musibet gelmez ki”,”illa fi kitabin: o bir belge ile tespit edilmiş olmasın”. Yani şimdi hapise atılacak olan bir kişi, hapise atılırken hapisaneye götüren görevliler ne yapar? Elindeki belgeyle gider değil mi? O belgenin altında hakimin veya savcının imzası olması lazım. Eğer tutuklamaysa savcı veya hakim, ceza ise mutlaka hakimin imzası olması lazım. Yani bir karar olması lazım. Yani hapse girmeden önce o belge tanzim edilir. Allah böyle yapıyor. Sokak dili diyoruz ya, işte bu. Başınıza gelen her musibet gelmeden önce mutlaka bir belgeye yazılıdır. Sebebi kim? Biz. Bir çoğunu da affeder Allah. Görmezlikten gelir. Ama onu yaratmadan önce bir kitapta yazılıdır diyor. Şimdi, onu yaratma ifadesindeki: orada “ha” zamiri var, “onu” diye anlam verdiğimiz bir zamir. “O” da zamirdir türkçede biliyorsunuz. Bunu tutuyor bizim kelam uleması nefislere veya toprağa gönderiyor. “O nefisleri yaratmadan önce”: böyle mana veriyorlar. Bak şimdi o manayı söyleyeceğim dinleyin. Şu ana kadar rahat ettiniz, anladınız meseleyi değil mi? Şimdi o yanlış manayı söyleyeceğim. “Yerde ve kendi nefislerinizde bir olay olmaz ki o nefisleri yaratmadan önce Allah onu bir kitaba kaydetmiş olmasın”. Şimdi ne anladınız?

Katılımcı: Doğmadan kaderimiz yazılmış.

  1. Bayındıf: Peki bize ne düşüyor? Hiç bir şey düşmüyor. Şimdi buradan be şunu okuyayım. Bakın bu Nesefi tefsiri. Bizim medreselerin baş tefsirlerindendir. Son derece önem verilen başucu tefsirlerindendir. Bu değil mi? Nesefi işte. Haa bu birinci cilt, cilt farkı var. Ölüm tarihine bakalım bu zatın, ne zamanmış. Buraya yazmamış. Birinci ciltte hayatı vardır, oraya bir bak da bana söylersin. Ver onu şimdi bana.

Bak şimdi burada diyor ki; “İlla fil kitabin min kabli en nebraaha: onu yaratmadan önce”, onu yaratmadan önce kısmını burada açıklıyor. “Min kabli en nahlukal enfuse: nefisleri yaratmadan önce biz onu bir yere yazmışızdır”. İnsanları yaratmadan önce biz onu bir yere yazmışızdır diyor. Ve bu ehli sünnet akidesi, şey yapmayın. Öyle Kaderiye falan değil. Hani ehli sünnet diye yere göğe koyamadıkları bir akide var ya. Bunu söylediğiniz zaman milletin tepesi atıyor ama atsın. Nasıl olsa biz alıştık. Onu alışmayanlar düşünsün. Ehli sünnet kelimesi dört asır sonra kullanılmaya başlanmıştır. Bu çok güzel bir kelime gerçekten. Keşke ehli sünnet olabilsek. Yani Peygamberimizin gösterdiği yolda keşke gidebilsek. Ama siz tutun ayetlere kendi keyfinize göre mana verin ve kendi yolunuza da ehli sünnet deyin. Kusura bakmayın öyle o kadar saf değiliz.

Katılımcı: Hocam ben okudum, ana rahmine düşer düşmez şaki mi, şakirt mi olacağını melek soruyormuş.

  1. Bayındır: Şimdi o ayete bu manayı verdikten sonra gerisi kolay. Halbuki arapça bakımından bu mana yanluş. Yani dil bakımından böyle bir mana verilemez. Çünkü konu esasen musibet üzerinde odaklaşıyor. Ve hüküm de onunla alakalı olur. Diyorlar ki; efendim diyorsun ki o zamir en yakınına gider. Elbette en yakınına gider. Lafzen burada nefis yakın ama bir de rütbeten yaknlık vardır. Yani cümlenin yapısı bakımından yakın olan musibettir. Çünkü konu musibet üzerinde duruyor. Siz türkçe olarak okuduğunuz zaman herkesin aklına gelecek olan musibettir. Şöyle söyleyeyim, mesela ayetin metninden okuyoruz: yerde ve nefislerinizde bir musibet meydana gelmez ki onu yaratmadan önce bir kitapta olmasın. Ama vurgu neye? Yeryüzünde ve kendi içinizde bir musibet meydana gelmez ki onu yaratmadan önce bir yere kaydı düşülmüş olmasın. Musibet için mi anlıyorsuz yoksa nefisleri mi anlıyorsunuz? Başka bir şey anlaşılmaz. Yani dil budur. Ama siz baştan bir kere bir yerlere mesaj vermeye kararlaştırdıysanız ondan sonrası kolay. Yani minareyi çalan kılıfını hazırlıyor. Ama bu öyle bir şey ki, derse girmeden önce Bekir Abi’ye dedim ki; bu bir makas değişimi gibi bir şey. Hani istasyonlarda trenlerin makaslarını değiştirirler. Makasın değiştiği noktada hepsi aynı yerdedir. Çok dikkatli olmayan insan fark da edemez. Ama tren o değişik yola girdiği andan itibaren artık onun hedefi değişmiştir. Öyle ya. Artık değişmeden önce gideceği yer başkadır, makas değiştikten sonra gideceği yer başkadır. Şimdi küçücük bir makası değiştirdin mi her şey biter. O zaman diyorsunuz ki; işte bu ehli sünnet akidesine göre. Bakın kaç tane şeye bakarsanız bakın. Bunu doğru anlayanlar da var çok şükür. Onu da söyleyeyim. Çok şükür var ama bu halka kadar inmiş de değil. Yani kitaplar hep buna göre yazılmış değil mi? Yani böyle bir görüş de var diye doğruyu yazar ama onu öyle bir anlatır ki önemsiz. Şimdi bir kurban bayramında kasap ayarlamış bizim biraderler. Gelsin de hayvanı kessin diye. Geldi kesti, baktım hayvanın en iyi yerlerini torbaya doldurdu, bunu ben alacağım. Şimdi bizim biraderler kızardı, bozardı sesleri çıkmadı. Utandılar yani. Ver bakayım o torbayı dedim. Ya sana biz para veriyoruz, senin ne hakkın var buradan et almaya. “Benim payım yok mu?” hayır yok! İşte, “bende akrabadanım”. Ne akrabası? Sen benim hiç bir şekilde akrabam değilsin, bir selamlaşmamız var o kadar. Akrabamdan da olsa vereceksem ben vereceğim sana ne? Senin almaya hakkın yok. Ondan sonra dedi ki; ben şimdi bir yerde kasaplık yaptığım zaman buraya iltahap diyorum. Bu bir iltahap diyorum, orayı ben alıyorum. Önce iltahap diyor. İğrendiriyor sahibini ve onu kendisi alıyor. Burası iltahap diye kenara atıyorlar. Bu var ama iltahap diyorlar. Ondan sonra kendi yanlışlarını millete doğru bir akideymiş gibi sunuyorlar. Ondan sonra arkasından da, efendim bu ümmet niye başarılı olamıyor? Ya nasıl olacak? Bütün başarısızlıkların faturasını sen C.Hakka çıkarıyorsun bu mantıkla öyle değil mi? Nasıl başarılı olacak bu insanlar. Bu şekilde inanan insanı nasıl başarılı yaparsınız? İnanacaksa yani Allah hidayet vermedi ben ne yapayım. Allah mal vermedi, zaten zenginlikle ilgili olan ayeti de öyle manalandırıyorlar. İşte “inne rabbuke yebsutu rızka li men yeşau ve yakdir”. Hemen reklam geldi. Hemen ezberliyorsun. Ben yazdım ama bulamam, gerçekten bulamam hiç şakası yok. Sen hemen buldun helal olsun. İsra suresinin 30.ayeti, senin Rabbin rızkı, buradaki yazılan manaya göre değil. Açın da bir okuyun. Ne lüzumu var, kendi gözünüzle görün. 17.surenin 30.ayeti. Kendiniz açın, kendi gözünüzle görün. Evet oku bakalım Yahya.

Yahya: Senin Rabbin rızkı dilediğine bol verir, dilediğine daraltır. Şüphesiz ki O kullarından haberdardır, onları çok iyi görür.

  1. Bayındır: Şimdi birleştirelim. Allah rızkı dilediğine bol verir, dilediğine daraltır. Allah istediğini yola getirir, istediğini sapıklıkta bırakır. Allah insanları yaratmadan önce başlarına gelecek her şeyi bir yerde kaydetmiştir. Şimdi biz ne olduk?

Katılımcı: Robot.

  1. Bayındır: Hoş geldiniz. Amerika’dan gelen bir ses. İşte bakın Allah’ın kitabını bu hale getirmişiz. Yani problemin büyüklüğünü anlayalım lütfen. Anlayalım da, burada yapılan çalışmaya destek verin. Lütfen destek verin lütfen. Hakikaten ben şaşırıp kalıyorum. Bugün de bir yerden efendim bize şu kadar kitap gönderin. Başüstüne gönderelim. Peki bu kitaplar nasıl basılıyor? Bu araştırmalar nasıl yapılıyor? Herkes bizden hep istiyor ama biraz da benim şuraya katkım olsun diyen çok nadir çıkıyor. Ama Allah’a şükür o çok nadirle de bu işi yürütüyoruz. Bunlar çok önemli meseleler. Bu burada kalmamalı. Bunu bütün islam alemine duyurmak zorundayız. Tamamını. Bizim vazifemiz bu. Yarın ölüp gideceğiz. Mal mülk burada kalacak. Ama bunu duyurursak C.Hakkın huzurunda hiç olmazsa iyi karşılanırız değil mi? Bu bizim vazifemiz. Burada kalmaması lazım. Bu bir yapısal bozukluk. Ve Allah’ın kitabına mal edilmiş. Peki ayetin doğru manası ne? En son ayetin. “Senin rabbin rızkı isteyen ve gücü yeten için yayar”. O zaman önce isteyeceksin, sonra gerekli güce sahip olmak için elinden gelen gayreti göstereceksin. O zaman bu insanların önünde bir şey durur mu? Bu insanlar başarılı olamaz mı? Şimdi değiştiriyoruz, bir: başına gelen her musibetin sebebi sensin. Allah o musibeti yaratmadan önce bir yere kaydeder. Artık ondan sonra iş işten geçmiştir. Başına bir şey geldiyde razı olacaksın o sonuca. Öyleyse buna ben sebep olmamak için ben elimden geleni yaparım değil mi? Ama ben yaratılmadan önce yapılmışsa yapacağım hiç bir şey yok. Ondan sonra, Allah isteyeni yola getirir. Bir kere bende o istek olması lazım.

Katılımcı: Allah cüzzi irade vermiş. Cüzzi irade bizde olduğu için isteyeceğiz, cüzzi iradeyi kullanacağız. Ondan sonra..

  1. Bayındır: Zaten ayette de öyle söylüyor. Yani o kadar çok ayet var ki. On tane ayeti, bir ayete verdikleri yanlış manaya kurban ediyorlar. O zaman manası kalmıyor öbür manaya göre. Ondan sonra, zenginliği de istediğime veririm falan dediğiniz zaman, artık müslümanın yapacağı hiç bir şey kalmıyor.

Katılımcı: İstediğime veririm, öyle anlıyorlar.

  1. Bayındır: O halk arasında anlatılır. Ben buralara yazılandan bahsediyorum. Halk arasındaki konuşmalardan değil. Evet.

701 hicride vefat etmiş Nesefi. Şu anda 1426’dan 701’i çıkarırsanız 725 sene önce vefat etmiş olan bir zat.

Katılımcı: Hocam Araf 172’yi de öyle tefsir etmiş.

  1. Bayındır: Zaten Araf 172’nin nasıl olduğunu anlamak..ama onu da tefsir edenler var Allah’a şükür.

Epeyce vakit geçti. Nesefi’ye bak bakalım sorusuna cevap verelim, ondan sonra dersimizi bitirelim.

Katılımcı: Hocam Bu ayetler kader, bazı insanlarda kaderi..

  1. Bayındır: İşte tabiki şüphesiz her şeyi yapan Allah elbette ama, sebebi biziz. Yani biz öyle robot değiliz.

Ondan sonra şu ayeti de okuyayım da “li keyle te’sev ala ma fatekum vela tefrehu bima atakum” yani her şey olmadan önce bir yere kaydediliyor ki kaybettiğinize artık üzülmeyesiniz. Yani bir şey kaybettiyseniz bunu hak etmişsiniz. Allah onu onaylamış. O olur da. Artık ondan kurtuluş yok. Bir şey kazandıysanız o Allah’ın ikramıdır, onaydan geçmiş. Tamam. O zaman siz ondan dolayı da övünmeyin. Allah’ın verdiği o ikramı hak etmeye çalışın. Doğru kullanmaya çalışın. “Vallahu la yuhibbu kulle muhtalin fehur: kendini bir şey zannedip de iftihar eden hiç kimseyi Allah sevmez”(HADİD 23).”Ellezine yebhalune ve ye’murunen nase bil buhl: bunlar cimrilik yapar, insanlara da cimriliği emrederler”,”ve men yetevelle fe innallahe ganiyyul hamid: Allah’tan kim yüz çevirirse zengindir ve hamiddir, yaptığı her şeyi güzel yapar.”(HADİD 24). Ne diyor?

Katılımcı: 1:26:30-1:26:40 arası duyulmuyor.

  1. Bayındır: Yok, gene mana oldukça doğru. Bu okuduğunuz cümle doğru.

Katılımcı: Onlara akıl terkib etti o zaman.

  1. Bayındır: Nerede terkib etti diyor?

Katılımcı: 1:26:53-1:26:57 duyulmuyor.

  1. Bayındır: Haaa! Yok yok, anlaşılmaz hale getirmiş. Tamam tamam anlaşılmaz hale getirmiş. Bunu da öyle yapmış. Neyse tamam. Onu da anlaşılmaz hale getirmiş. Yani şöyle anlatıyor: insanlar daha dünyaya gelmeden önce onlara akıl vermiş, izan vermiş ve sormuş; sizin rabbinizmiyim diye. Yani halk arasındaki konuşmaya göre.
Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
2 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
3 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
4 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
5 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
6 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
7 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
10 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
11 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
12 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
13 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
14 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
15 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
16 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
18 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
19 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
20 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
23 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
24 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
25 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
26 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
27 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
28 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
31 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
32 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
33 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
34 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
35 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
36 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
37 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
38 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
39 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
40 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
41 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
42 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
43 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
44 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
45 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
48 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
49 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
50 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
52 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
53 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
54 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
56 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
57 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
58 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
59 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
61 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
62 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
63 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
65 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
66 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
67 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
70 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
71 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
72 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
73 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
74 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
75 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
76 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
77 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
78 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
81 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
82 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
83 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
84 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
85 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
86 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
87 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
89 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
90 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
91 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
92 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
93 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
94 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
95 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
96 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
97 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
98 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
99 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
100 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
101 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
102 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
103 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
104 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
105 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
107 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
108 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
109 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
111 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
112 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
113 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
115 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
116 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
117 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
118 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
120 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
121 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
122 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
123 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
124 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
125 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
126 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
127 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
128 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
129 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
148 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
156 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
164 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
165 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
168 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
169 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
182 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
183 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
210 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
211 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
226 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
228 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
229 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
230 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
244 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
245 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
248 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
252 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
253 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
260 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
287 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
290 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
291 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
292 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
293 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
294 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
295 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
296 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
297 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
298 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
299 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
300 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
301 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
302 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
303 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
304 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
305 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
306 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
307 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
308 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
309 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
310 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
311 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
312 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
313 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
314 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
315 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
316 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
317 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
318 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
319 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
320 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
321 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
322 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
323 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
324 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
325 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
326 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
327 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
328 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
329 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
330 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
331 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
332 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
333 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
334 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
335 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
336 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
337 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
338 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
339 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
340 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
341 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
342 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
343 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
344 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
345 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
346 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
347 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
348 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
349 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
350 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
351 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
352 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
353 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
354 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
355 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
356 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
357 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
358 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
359 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
360 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
361 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
362 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
363 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
364 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
365 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
366 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
367 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
368 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
369 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
370 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
371 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
372 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
373 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
374 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
375 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
376 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
377 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
378 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
379 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
380 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
381 İcma 11 Ekim 2016
382 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
383 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
384 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
385 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
386 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
387 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
388 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
389 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
390 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
391 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
392 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
393 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
394 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
395 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
396 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
397 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
398 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
399 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
400 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
401 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
402 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
403 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
404 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
405 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
406 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
408 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
409 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
410 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
412 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
413 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
414 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
416 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
417 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
418 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
419 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
421 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
422 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
423 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
424 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
425 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
426 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
427 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
430 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
431 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
432 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
433 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
434 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
435 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
436 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
437 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
438 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
439 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
440 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
441 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
442 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
443 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
444 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
445 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
446 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
448 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
449 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
450 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
451 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
452 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
453 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
454 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
455 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
457 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
458 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
459 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
461 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
462 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
463 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
466 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
467 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
468 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
470 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
471 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
472 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
473 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
474 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
475 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
476 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
477 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
478 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
479 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
480 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
481 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
482 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
483 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
484 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
485 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
486 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
487 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
488 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
490 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
491 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
492 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
493 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
494 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
495 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
496 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
497 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
498 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
499 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
500 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
502 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
503 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
504 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
505 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
506 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
507 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
508 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
509 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
510 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
511 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
512 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
513 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
514 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
516 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
517 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
518 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
520 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
521 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
522 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
523 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
524 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
525 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
526 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
527 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
528 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
529 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
530 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
531 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
532 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
533 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
534 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
535 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
536 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
537 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
538 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
539 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
540 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
541 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
544 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
545 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
546 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
547 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
548 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
549 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
550 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
551 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
552 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
553 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
554 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
555 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
556 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
557 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
558 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
559 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
560 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
561 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
562 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
563 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
564 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
565 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
566 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
567 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
568 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
569 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
570 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
571 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
572 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
573 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
574 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
576 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
577 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
578 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
579 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
580 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
581 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
582 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
583 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
584 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
585 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
586 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
587 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
588 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
589 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
590 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
591 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
592 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
593 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
594 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
595 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
596 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
597 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
598 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
599 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
600 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
601 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
602 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
603 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
604 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
605 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
607 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
608 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
609 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
610 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
611 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
612 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
613 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
614 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
615 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
616 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
617 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
618 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
620 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
621 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
622 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
623 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
624 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
625 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
626 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
627 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
628 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
629 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
630 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
631 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
632 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
633 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
634 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
637 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
638 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
639 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
640 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
641 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
642 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
643 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
644 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
645 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
646 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
647 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
648 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
649 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
650 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
651 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
652 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
653 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
654 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
655 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
656 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
658 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
659 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
660 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
661 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
662 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
663 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
664 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
665 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
666 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
667 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
669 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
671 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
672 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
673 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
674 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
675 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
676 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
677 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
678 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
679 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
680 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
681 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
682 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
683 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
684 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
685 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
686 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
687 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
689 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
690 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
691 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
694 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
695 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
696 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
697 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
698 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
700 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
701 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
702 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
703 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
704 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
705 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
706 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
707 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
708 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
709 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
710 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
711 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
712 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
713 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
714 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
715 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
716 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
717 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
718 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
719 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
720 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
721 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
722 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
723 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
724 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
725 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
726 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
727 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
728 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
729 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
730 Hac 11 Kasım 2008
731 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
732 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
733 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
734 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
735 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
736 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
737 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
738 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
739 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
740 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
741 Oruç 26 Ağustos 2008
742 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
743 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
744 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
745 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
746 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
747 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
748 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
749 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
750 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
751 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
752 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
753 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
754 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
755 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
756 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
757 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
758 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
759 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
760 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
761 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
762 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
763 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
764 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
765 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
766 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
767 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
768 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
769 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
770 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
771 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
772 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
773 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
774 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
775 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
776 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
777 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
778 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
779 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
780 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
781 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
782 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
783 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
784 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
785 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
786 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
787 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
788 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
789 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
790 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
791 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
792 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
793 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
794 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
795 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
796 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
797 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
798 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
799 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
800 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
801 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
802 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
803 Mearic Suresi 27 Mart 2007
804 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
805 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
806 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
807 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
808 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
809 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
810 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
811 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
812 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
813 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
814 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
815 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
816 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
817 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
818 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
819 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
820 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
821 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
822 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
823 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
824 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
825 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
826 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
827 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
828 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
829 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
830 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
831 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
832 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
833 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
834 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
835 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
836 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
837 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
838 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
839 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
840 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
841 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
842 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
843 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
844 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
845 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
846 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
847 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
848 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
849 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
850 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
851 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
852 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
853 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
854 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
855 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
856 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
857 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
858 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
859 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
860 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
861 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
862 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
863 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
864 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
865 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
866 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
867 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
868 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
869 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
870 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
871 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
872 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
873 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
874 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
875 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
876 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
877 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
878 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
879 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
880 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
881 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
882 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
883 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
884 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
885 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
886 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
887 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
888 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
889 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
890 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
891 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
892 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
893 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
894 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
895 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
896 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
897 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
898 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
899 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
900 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
901 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
902 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
903 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
904 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
905 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
906 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
907 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
908 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
909 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
910 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın