Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi

17 Mayıs 2005 tarihinde yayınlandı. görüntülenme Kur'an Sohbetleri

(Abdülaziz Bayındır) Kuran-i Kerimin 48 inci suresi olan Fetih Suresi nin yirmidördüncü ayetinden inşallah sonuna kadar okuyacağız bu Ayetler içerisinde peygamberimizin SAV gördüğü bir rüyadan bahsedildiği için, rüya konusu ile ilgili diğer ayetleri okuyarak anlamaya çalışacağız.

Allah u Teala şöyle buyuruyor:

Fetih 48/24 “Sizi onlardan engelleyen O dur; onları da sizden engellemiştir.” Mekke nin göbeğinde bunu yapmıştır, bu Hudeybiyye Antlaşması sırasında olan ya da barış anlaşması, karşılıklı bir barış anlaşması o sırada olmuş olan olayları anlatan ayetlerdir. Hudeybiye biliyorsunuz Hicret in altıncı senesinde Peygamber SAV in Hac için Medine den çıkıp, Mekke ye kadar gelip Hudeybiyye den ileriye gidememesi ile gelişen olaylar silsilesini anlatıyor. Zilkade de çıkmış Medine den Hudeybiyye ye kadar gelmiş, fakat Mekkeliler oradan içeriye Peygamberimizi sokmamışlar. Zilhice de Haccın yapıldığı aydır. Zilhice nin onuncu günü Kurban bayramının birinci günüdür, Müzdelife de Mina ile ilgili vazifeler yapılır sonra Mekke ye inilerek Kabe tavaf edilir, Zilhice nın dokuzuncu günü de Arafatta vakfe yapılır. Ramazandan sonraki ay Şevval Zilkade ve Zilhice bu üçü Hac aylarıdır. Kuran ı Kerim de geçiyor. Bakara suresinde “Hac; bilinen aylardır.” Bilinen denmesinin sebebi Mekke de bunu biliyorlar. Ne zamandan beri biliyorlar? İbrahim AS dan beri biliyorlar. Çünkü Mekke de Kabe yi eski temelleri üzerine bina eden kimdi? İbrahim AS. O zaman niye eski temelleri diyoruz? Ayeti Kerime de var değil mi?

Ali İmran 3/96 “İnsanlar için konmuş ilk Beyt (Mabed) Mekke deki o Kabe dir.” İlk Mabed dendiğine göre,  O zaman ilk Mabedi ilk insanın yapmış olması lazım. Sonra Nuh Tufanında bu Kabe i Şerif in yeri kaybolmuş;

Hacc 22/26 “O Beyt in yerinde İbrahim e bir (yer) sığınak oluşturduk” O beyt in yeri ne olmuş oluyor? ilk Beyt. Dolayısıyla İbrahim A.S. meleklerin göstermesiyle kazmış ilk temelleri bulmuş ve binayı onun üzerine yapmıştır. Sonra da Cenab ı Hakka “Ya Rabbi bizim ibadetlerimizi göster” demiş. Cenabı Hak ta ona yapacağı ibadet yerlerini göstermiş, Arafat daki vakfe, Müzdelife deki vakfe, Mina daki Şeytan taşlama diye bizim vasıflandırdığımız o taş yığınlarına Cemerat deniyor; buralardan toplayıp taş atma, Bunlar İbrahim AS zamanından beri Mekke de yapılan ibadetler. Mekkeliler yani Kureys Kabilesi, kendisini İbrahim A.S ın soyundan kabul ediyor. Onun için Kuran ı Kerim de:

“Babanız İbrahim in Dini..” buyuruluyor. Mekkeliler İbrahim AS ı kendi babaları biliyorlar. Hac ve Umre ibadetlerini  de hiçbir zaman aksatmamışlar, sürekli yapmışlar. Bu ibadetler dolayısıyla da Mekkeliler, Araplar tarafından kutsal kişiler olarak kabul edilmiştir.  Onun için de bunların Suriye ye ve Yemen e yaptıkları seyahatlerde, Araplar bunlara kolaylıklar tanımışlar.

Kureyş 106/01 “Kureyş in ısınması için ve onların da Kureyş e ısınması için,” Kureyş o insanlara karşı sıcak, onlar da Kureyş e karşı sıcak. “…yaz ve kış yolculuklarında,” Yazın Mekke ye göre daha kuzeyde olan Şam bölgesine, Kışın ise daha sıcak olan Güney e yani Yemen bölgesine yolculuk yapıyorlardı. İşte burada bunlar, Mekke için Hac ve Ümre ibadetleri çok önemli. Çünkü Hac ve Ümre dolayısıyla onlar çevre tarafından önemseniyorlar. Kendilerinin de kutsallığına inanıyor Mekkeliler. Onun için de Harem bölgesinin dışında olduğu için Arafat a çıkmıyorlar, şimdi Arafat a çıkarak Arafat da kutsanır diyorlar, biz Harem in dışında hiçbir yere kutsallık tanımayız diyerek daha sonra dan Arafat a çıkmamaya başlıyorlar, önceden çıkarlarken. Şimdi Mekkeliler Hac ve Ümre ibadetlerini biliyorlar, Umreyi senenin her mevsiminde yapıyorlar, çevrelerindeki Araplar da yapıyor ama Hac belli aylarda yapılıyor, Bu konuya değinmekte fayda var. Aylar ifadesi kullanılıyor, bu konularda ileri geri konuşanlar oluyor. Lütfen şu Bakara Suresinin 197 inci ayetini açarsanız; biraz o ayetin üzerinde duralım, sonra asıl konumuza devam edeceğiz.

Bakara 2/197 “Hac bilinen aylardadır,” niye bilinen? Çünkü Mekkeliler bunu biliyor çevredekiler de biliyor. Herkes biliyor ki şevval zilkade zilhicce.  Zilkade zilhicce ve muharrem bu üç aylar haram aylar bugün de öyledir haram aylarıdır. Haram ay ne demek? Yani düşmanınıza bile rastlarsanız o ayda dokunmuyorsunuz. Bunların birlikleri aylar bunlar, hac için çıkıyorlar;

“…Kim o aylarda Hacca başlarsa, orada kadının eşi ile ilişkisi yoktur günaha girme yok, ve birileri ile didişmek yok hac esnasında. Hayır olarak ne yaparsanız Allah onu bilir. Azık edinin en hayırlı azık takvadır. Ey içi temiz olan kişiler; (sağlam öze sahip olan kişiler) Benden korkun.”

Bakara 2/198 “Size bir günah yoktur; O aylarda rabbinizin size yapacağı ikramı (ticarette) aramanızda” Burada kalalım bundan sonrasına devam etmeyelim.

Şimdi Bugün deniyor ki; efendim “Haram ayı artık anlamını yitirmiştir”, niye anlamını yitirmiş olsun? Bakın üç haram ayı Hac aylarına rastlıyor ve burada da Allah u Teala diyor ki, “O günlerde Allah ın fazlını aramanızda size bir günah yoktur” yani ticaret yapabilirsiniz. Araplar O aylarda panayırlar kurarlardı, Haram aylar olduğu için adam babasının katilini görse elini kaldırmazdı. Dolayısıyla herkes malını oraya rahatlıkla getirir, orada onu satar alacaklarını alır, Haccını da yapar memleketine giderdi. Ciddi bir Pazar oluşmuştu Haram ayları da o günlerde insanların kendisini güvende hissetmesine sebep oluyordu. Şimdi siz malınızı getirdiniz hadi Şevval ayında ülkenizden kalkarsınız, güvenlikli bölgenizi terk edersiniz; Zilkade zilhice ve Muharrem bu üç ayda da burada bulunabilirsiniz malınızı sattıktan sonra toparlanıp geri getirmenizde epey bir zaman alır. Fuarcılık dünyaya Araplardan yayılmıştır, pazarcılık da öyle. Bu gün İstanbul daki Pazar yerlerine bakın hala Arapların hakimiyetindedir. Her tarafta çünkü oradan gelmiştir bu pazarcılık bize. Dolayısıyla zamanla bu kaybolmuş, iş asliyetinden uzaklaştırılmış bugün de aynı şeyi yapmamız gerekir. Müslümanlar olarak O Kabe nin bulunduğu bölgede büyük panayırlar oluşturmalıyız, üç ay içerisinde bütün düşmanlıklar unutulmalı. Mesela şimdi Araplar İsrail e ambargo uyguluyorlar: O üç ay o ambargo unutulmalı, tüm Dünyaya orada malını getirip pazarlama imkanı verilmeli; ondan sonra üç ay sonra kim kimle dövüşüyorsa dövüşsün herkes çeksin gitsinler.

Böyle bir şeyin olduğunu düşünün şimdi biz bunları uygulamadığımız için geçende birisi bana diyor ki: “Hocam Kuran ı Kerim de Haram ayları ile ilgili ayetin bugün ne anlamı var?” diyor. Tarihi bir vakayı anlatıyor… Değil kardeşim bu gün de devam ediyor. Sen bunu işletmiyorsan suç Ayette değil ki sende. Dolayısıyla hac gün değil ayları alan bir ibadettir. Hac tek başına bir ibadet değil aynı zamanda büyük bir ticari organizasyonun sebebidir, oraya gidiyorsunuz ticaret yapıyorsunuz ticaret yaptığınız yerde diğer fuarlardaki gibi oyun eğlence düzenlemiyorsunuz, ibadet yapıyorsunuz. Tavafınızı yapıyorsunuz Haccınızı yapıyorsunuz, ondan sonra da memleketinize dönüp geliyorsunuz. İşte şimdi bazıları kalkıp diyorlar ki: HAC malum aylardır yani bu 3 ay içerisinde haki gün istersen haç yapabilirsin diyorlar. Şimdi bu ayetleri ilk muhatabı olan Araplar, hangi gün gidersen haç yaparsın ı hiçbirzaman anlamamışlardır. Bu üç ayın sadece Zilhice nin dokuzunda mutlaka Arafatta bulunulması gerektiğini Arapların hepsi biliyor ve uyguluyorlar. Sonra müzdelife mina ve diğer vazifeler. Bir de zaten devam eden ayetler buna izin vermiyor. Az önce okumayalım dediğim kısmı okuyayım şimdi gelen soru sebebiyle;

Bakara 2/198 “…Arafat tan aktığınız zaman, seller gibi,” orası bir vadidir gerçekten Arafat tan boşalan insanlar vadinin iki yanını tamamen dolduran bir sel gibi akarlar 17:44

Şimdi Haccın 3 ayda istediğiniz günde olur derseniz, Arafat tan böyle insanların akma imkanı olur mu? Sonra mesela yine diyor ki;

Bakara 2/203“Ve sayılı günlerde,” bakın malum Aylar dan  sayılı günlere indi. Ondan sonra da:“…2 günde acele eden için bir günah yoktur” o 2 gün hangi gün? Bayramın birinci gününden sonraki 2 gün. Yani Şeytan taşlama günleri dediğimiz günler. İsteyen orada bayramın birinci günü artı 2 toplam 3 gün o işi yapar isteyen de 1 artı 3 dört gün yapar. Dolayısıyla aylardan günler’e indiriyor. Daha sonra ne diyor?

Bakara 2/198″…Oradan aşağı indiğiniz zaman, aktığınız zaman sel gibi, Meşar-i Haram ın yanında Allah ı anın,”

Bu ayetlere uygun, taa İbrahim AS dan beri yapılan Hac var. Şimdi bütün bunları yok sayıp, ondan sonra 3 ay içerisinde her gün Hac yapabilir, istediğiniz her gün yapabilirsiniz dediğinizde,  o sadece kendi arzunuza göre söylediğiniz bir söz olur. Hiçbir ilmi kıymeti olmaz, hiçbir dini kıymeti olmaz. 1 soru daha geldi: Medine’deki kırk rekat namazın hükmü nedir? Hacca gidenlerin yapacakları şey Mekke de olanıdır yani sadece Mekke dir hac yeri Medine değildir. Zıp Medine nin Hac ile uzaktan yakından alakası yoktur. Şöyle düşünün peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem, bir kere hac yapmıştır Medine den kalkıp Mekke ye gitmiştir,  çevreden de insanlar Hac için buraya gelmiştir, ama tekrar Medine ye kimler geri dönmüştür?  Yalnız Medine den gelenler Medine ye geri dönmüştür. Onun dışında hiç kimse Medine ye geri gelmemiştir. Çünkü Hac açısından Medine nin hiçbir önemi yok. İnsanlar Medine ye niye gidiyorlar bir tarihi hatırayı canlandırmak için.  Peygamberimiz Medine de yaşamış orada Bedir in geçtiği yer var Medine ye yakın, Uhud Savaşının geçtiği yer var Hendek savaşının geçtiği yer var,  Peygamberimizin mescidi var işte Kıblenin değiştiği yer var. O tarihi zihninizde canlandırıyorsunuz bir de Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimizin kabrini ziyaret edip geliyorsunuz o kadar. Hac açısından Medine nin hiçbir önemi yok. Sadece bu bakımdan gidip ziyaret edebilirsiniz. İnsan ömründe zaten bir kere oraya gidiyor gitmek de kolay değil, gitmişken bir de Medine yi görelim demek gayet güzel bir şey yani insanın canı ister. Ama bunu Haccın bir parçası saymak yanlış olur. Sonra burada 40 rekat 40 vakit namaz kılacaksınız deniyor, ben namazı dünyanın her yerinde kılarım, benim doğal hakkım ziyaret ettin bitti. Gittin ziyaret edecek yerleri ettin, namaz vakti eğer mescitte namaz vakti gelmişse orada kılarsın, gelmemişse başka yerde kılarsın o akşam hiç kalmadan dönebilirsin. Biraz daha kalıp bu şehri daha fazla tanımak istersin o zaman kal, senin bileceğin bir şey. Bunu Hac ile ilgilendirme Hac ile alakası yok bu işin. Evet şimdi tekrar Fetih suresindeki ayetlere geçiyoruz:

Fetih 48/24 “Mekke nin göbeğinde sizi onlardan engelleyen onları sizden engelleyen Allah u Teala dır.” Hudeybiyye bugün Mekke nin mahallelerinden bir tanesi haline gelmiştir. İyice yaklaşmışlar ama oradan ileri gidememişlerdir. “…Allah size Mekkelilere karşı zafer verdikten sonra sizi engelledi” Sizin Mekke ye girmenizi engelleyen Allah tır. Daha önceki derslerimizde söylemiştik; Peygamberimiz SAV zaten bir sene önce Hendek savaşı sebebi ile Mekkelilerle savaşta karşılaşmıştı. Mekkeliler O savaşta çok büyük hazırlıklar yapmışlardı büyük bir ordu oluşturarak oraya gelmişlerdi. Ama oradan hiç bir şey elde edemeden geri döndüler. Bir de kuraklığa yakalandılar, kıtlık senesi geçirdiler hicret in beşinci yılında. Peygamberimiz SAV onlara ciddi yardımlar yaptı Yemame başkanı Müslüman olmuş onlara buğday vermek istemiyordu Peygamberimiz Buğday vermesini emretti. Ayrıca Mekke ye yardım gönderdi, Beş yüz altın. Oradaki fukara ya dağıtıldı, ayrıca Ebu Süfyana yüklü Hurma gönderdi yüklü miktarda bir Alım satım görüntüsü altında ondan deri isteyerek deriye karşılık gönderdi. Mekke ye ciddi yardım yaparak bir de Mekke nin içerisine Mekkelilerin Müslüman olduğunu bilmedikleri insanlara göndererek Mekke nin durumunu da kontrol etti ve havayı kendi lehinde çevirmeye çalıştı.  Onun için Mekke yi zaten içten Fethetmişti SAV, ayrıca Hac mevsimi yani haram ayları denen aylar Mekke geleneğinde o ayda savaş yok, üstelik 1400 kişilik bir gurup ile gelmiş psikolojik de bir baskı sağlamış Mekkeliler üzerinde. Yanında da kurbanlıkları getirmiş Mekkelilerin bunları engellemeleri için hiçbir gerekçeleri yok ellerinde ama öyle bir noktada Mekke den bunları taciz etmek için elli kişilik bir süvari birliği gelmiş bunları esir almış SAV in ashabı… Sonra Peygamber efendimiz onları serbest bırakmış. Hazreti Osman’ın Mekke ye elçi olarak gönderilmesi, onların onu bir süre alıp koymaları üzerine öldürüldüğü haberi gelmiş sonra Peygambere kendisi ile beraber Umre yapıp Hacca gelen kişilerden bağlılık yemini etmişler Peygamberimize..

Sonra Müslümanlar üstün duruma gelmişler Mekke yi fethetmeleri için hiçbir engel yok çünkü şehrin içerisinde zaten insanların bunlara karşı bir sevgisi oluşmuş. 26:37

Yapılan yardımlarla.  ve mevsim o şekilde bunlar Müslümanları içeriye sokmamakla kendilerine karşı bile tutarlı olamıyorlar, o noktada Müslümanlar çok rahatlıkla Mekke yi, alabilecek durumdalar ama Cenabı Allah buna mani oluyor. Peygamberimizin Hudeybiye Mütalaası; buradan anlaşılıyor ki o emri Cenabı Hak vermiş oluyor Peygamberimize, ve biliyorsunuz Müslümanlar hiç ondan hoşnut değillerdi.

 “…Cenabı Hak ne yaptığınızı görüyordu.”

Fetih 48/25 Kafirlik edenler; onlar ve sizi Mescidi Haram dan engellediler ve kurbanlıkları da,” işaretli kurbanlıklar belli orası için hazırlanmışlar. Bu kurbanlıkların kesilecek yerlere ulaşmalarını engellediler. Kurbanlıkları Müslümanlar çadırlarının yanında kestiler. Aslında öyle muhteşem bir hazırlık yapmış ki Peygamberimiz, Mekke deki yiyecek sıkıntısı nedeni ile Mekkelilerin bu kurbanlıklara da ihtiyacı vardı.  Dolayısıyla buradaki çok sayıda kişi bunlar gelsinler kurban kessinler biraz da para bıraksınlar diye bekliyordu.   Alışveriş yapacaklar yatacaklar kalkacaklar, Şartları o kadar güzel hazırlamış SAV. Şimdi Allah u Teala diyor ki:

“…Mekke nin içerisinde Mümin erkekler ve Mümin kadınlar olmasaydı, siz onları tanımıyordunuz. Mekke ye baskın yapsaydınız onları ezerdiniz, bundan dolayı size Ar (utanç) isabet edecek olmasaydı,” tanımıyordunuz kim olduklarını bilmiyordunuz Müslüman kafir birbirinden ayırmadan adamı ezdik geçtik, utanacak bir duruma düşerdiniz bak gördün mü? Bak bunlar Müslüman kafir ayırmadan ezip geçiyorlar diye laflar söylerlerdi.

“…O zaman Cenabı Hak size Mekke’ye girmenize müsaade eder, bu Mekke yi almanızı sağlardı.” Ama böyle bir durum olduğu için ona müsaade etmemiştir. Mekke de Müslüman kadınlar ve erkekler var. Fakat Müslümanlar bilmiyor. Mekkeli bu Müslüman kadınlardan birkaç tanesi Peygamberimize gelip sığınmıştı, O da alıp götürmüştü değil mi oradan. Ama gelip sığınmayanlar da vardı erkeklerden gelenler olmuştu onlar geri çevrilmişti Hudeybiye anlaşması sebebi ile… Bu neden böyle?

“…Allah Rahmetine soksun (ikramını göstersin) diye, ” kime? O kişi istiyor, Allah ın ikramını görmek isteyenlere… Allah ikramını göstersin diye . Müslüman olmuş o insanlar kadın erkek, Allah ın ikramından görmek istiyorlar eğer Müslümanlar başka bir şey yapacak olsalar hiç bir şey diyemeden ölecekler evet Mümin olarak ölecekler ama Allah ın bu dünyadaki ikramından görememiş olacaklar. Ahiret teki ikramı tabii ki görecekler. Men yaşa fiilinin faili men e gelir çok daha uygun oluyor. Allah istediğine diye de verilebilir ama bu daha uygun

“… Eğer bunlar ayrılsalardı,” oradaki Müslüman kadınlar ve erkekler Mekkelilerden ayrılmış olsalardı onlar da arzularına kavuşacaklardı, ezilmeyeceklerdi ama iç içe oldukları için siz Mekke baskınında bunları ezecektiniz.

“…O kafirler acıklı bir azap ile azaplandırırdık” size müsaade ederdik girer onlarım ezer geçerdiniz.

Fetih 48/26 “O Kâfirler; kalplerinde bir cahiliyet hamiyeti vardı,” bir cahiliyet gayreti düşünmeden duygusallıkla kibirle hareket eden bir tavır içerisindeydiler, kalplerinde bu vardı. “…Allah Peygamberinin üzerine sükunetinini indirdi, müminler üzerine de Cenabı Hak bu sükuneti indirdi ( rahat davranıyorlardı). Onlara Takva kelimesini de ilzan etmiş yerleştirmişti (içine işlemişti)” Kendilerini Peygamberin emrine, sözüne aykırı davranışlardan koruyorlardı. (Peygamberin emrine aykırı davranış Allah ın emrine aykırı davranış a karşı korunmak demektir.) Allah ın emirlerine aykırı davranışlardan koruyorlardı.

Hak sahibi ve ehillerdi Takva sözü onlara yakışıyordu.. Böyle bir noktada Müslümanlar orada Mekke nin hazır bir lokma olduğunu gördüler onu hemen fethedeceklerdi. Zaten her birinin içi Mekkelilere karşı kin ile doluydu neden? Çünkü ülkelerinden zorla çıkarılmışlardı bunları Medine de öldürmek için her türlü yolu denemişler, mallarını yağmalamışlar her türlü kötülüğü yapmışlar tam işte fırsat ele geçmiş burayı alalım derken almaları için de her türlü şart oluşmuşken Peygamber Efendimizin Mekkeliler ile yaptığı Hudeybiye anlaşması Müslümanları epeyce rahatsız etti ama ses çıkarmadılar. Hatta Peygamberimiz SAV: “Traş olun kurbanlarınızı kesin ihram dan çıkın” dediği zaman hiç kimseden ses çıkmamıştı. Sinirli olarak çadırına girmişti o sırada Ümmü Seleme validemiz demiş ki: “Ya Resul Allah sen tıraş ol kurbanını kes, onlar artık Mekke ye girmekten tamamen ümitlerini keserler.” Peygamberimiz de onu yapmış; hepsi de tıraş olarak kurbanlarını kesmişlerdi. Mekke ye girmek artık mümkün değil diye itaat etmişlerdi hiç birisi baş kaldırıp isyan etmemişti. Yoksa bunlar hepsi de akıllı insanlar şuurlu hareket eden insanlar.

“…Allah her şeyi bilir.”

Fetih 48/27 “Elbette Allah Resulünün rüyasını tasdik etmiştir(gerçektir),” Doğruluğunu Allah tasdik etmiştir. Rüya ne? Ne olduğunu buradan Allah u Teala bize bildiriyor:

“…İnşallah (Allah isterse) O Mescidi Haram a mutlaka gireceksiniz.” Cenabı Hakk ın sünneti Sünnetullah Allah ın ifadelerinde bir prensibi vardır, İnşallah gibi ifadeleri mutlaka koyuyor, Mutlaka gireceksiniz demiyor yetkiyi sürekli kendisinde bulunduruyor. Allah isterse, Allah isterse Mescidi haram a gireceksiniz; nasıl gireceksiniz?

“…Güven içinde ve başlarınızı da tıraş edeceksiniz, kısaltacaksınız” ümre yaptıktan sonra insanlar saçlarınız ya dipten kazıtırlar ya da kısaltırlar.

“…Bir şeyden de korkmayacaksınız.” Peygamberimizin rüyasının ne olduğu ortaya çıkıyor. Demek ki rüyasında görmüş peygamberimiz Mekke ye güven içerisinde girdiklerini, Müslümanların bir kısmının saçlarını dipten kestiğini bir kısmının da kısalttığını. Yani ümre ya da Hac ibadetini güven içerisinde yapacaklarını görmüş. Korkusuzca bu işi yaptıklarını görmüş. İşte aynen bu kalıpta rivayetler var; Peygamberimiz bu rüyasını Medine den ayrılmadan ashabına anlatmış. Onlar da büyük bir sevinçle Mekke ye gidiyoruz, Mekke ye gireceğiz Umremizi yapacağız, Haccımızı yapacağız, ve geri döneceğiz herhangi bir şey yolumuzda olmayacak diye sevinçle geliyorlar. Birden bire önleri kesiliyor, önleri kesilince şoke oluyorlar. Hz Ömer diyor ki: Peygamber Efendimize, “Sen bize demedin mi? Rüyamda gördüm, güven içerisinde gireceğiz saçımızı tıraş edeceğiz diye.” Peygamberimiz de: “Tamam dedim ama bu sene gireceğiz dedim mi?” diyor SAV. “Bu sene gireceğimizi söylemedim.” Bu sure Hudeybiye dönüşünde iniyor… ve Cenabı Hak Peygamberin rüyasını tasdik ediyor. Allah Peygamberin rüyasının Hak olduğunu tasdik etmiştir. O rüya Hak rüyadır, ne demek? Yani nasıl görmüş ise öyle çıkacaktır. Muhammed SAV, rüyasında nasıl görmüşse öyle çıkacaktır.

“…Sizin bilmediğinizi Allah biliyor, bundan önce (sizin Mekke ye güven içerisinde gireceğiniz günden önce) size yakın bir fetih oluşturmuştur.”

Hudeybiye dönüşünde üç hafta sonra Hayber i Fethetmişlerdir. 40:00 Önce………Orada zeng zenginleşeceksiniz, sonra geleceksiniz bir sene sonra zaten Kaza Ümresi diye ümre yapmışlardır. Bu vesile ile Rüya konusuna biraz girelim:

Rüya, biliyorsunuz insanların gece uyurken gördükleri şeylerdir. Bugün önce bir temel yaklaşıma dikkatlerinizi çekelim eskilerin ne olduğunu pek bilemiyorum ama çağımızdaki batılılar. Bugün batı felsefecileri ruh ve beden ayırımı yapmıyorlar. Tek bir insan var tek bir varlık var insanın bütünlüğü gibi bir kelime ile bunu ifade ediyorlar. Akılla kalp ayrımı da yapmıyorlar. Burada size sık sık şikayet ettiğim bir durum var; son çeyrek asır mı diyel,m o kadar oldu çünkü Türkiye den Avrupa ya İslami ilimler sahasında Doktora yapmaya giden kişiler var. Bunlar içerisinde burada zaten yetişmiş olarak giden orada da onlara kendisini kaptırmayıp doğru bilgiler alarak gelenler var. Gerçekten iyi yetişmiş olarak gelenler var ama bunlar maalesef azınlıkta. Gidenlerin çoğunluğu burada doğru dürüst bir Arapça bilmeden İslami ilimleri de kaynağından öğrenmeden, gidiyor Allah ın kitabını kabul etmeyen Allah ın Peygamberini de kabul etmeyen Müslümanlığı din olarak kabul etmeyen bir kültür olarak kabul eden insanların yanında; Fıkıh, kelam doktorası mezhepler tarihi doktorası hadis doktorası tefsir doktorası yapıp geliyorlar. Bu insanlar orada zaten 4 yıl içerisinde din öğrenmekle meşgul. İlim namına onların anlattığından bir şeyler anlarsa? Bu arada onlara karşı büyük bir aşağılık psikolojisi içerisinde oluyorlar ülkeye dönünce de oradakinin hayıfını çıkarıyorlar buradakilerden. Bu defa burada milletin tepesine biniyorlar. Oradaki ezikliklerini burada tersine çevirerek başkalarını ezmek için kullanmaya çalışıyorlar.

Bizde de acayip bir batı hayranlığı var adam iki kelime İngilizce konuştuğu zaman ooo felan. Kardeşim bu esas olan ilmin kendisidir dil önemli değil bilgi önemlidir. Dil; bu bilgiyi biliyorsan başkasına aktarabiliyorsan dili bilmenin de bir anlamı olmaz. Bakın Türkiye ye gelen dört sene kalan yabancılar Türkçe yi ne kadar öğrenebiliyorlarsa yurtdışına giden de o kadar öğreniyordur. Ama biz o kadar da bilmediğimiz için adam çatır çatır konuşuyor…

Şimdi arada sırada bahsettiğim bir hacı arkadaşım var imam; beraberce karayolundan Hacca gittik, adamın Arapça namına bildiği tek bir kelime var o da “Mazbut” kelimesi bundan da Araplar çok hoşlanıyorlar Arap konuşuyor, bu da karşısında “mazbut” dedi mi bak anladı söylediğimi diyor. O imam arkadaşı Hac da alışverişe götürüyorlardı kurban almaya oraya buraya götürüyorlar tek bildiği bir mazbut kelimesi; diyorlardı ki: “ hocam çatır çatır Arapça konuşuyor.” O birtek kelime bilmediği için diyor ki çatır çatır konuşuyor.

Neyse bizim asıl konuya gelelim; bizim bu arkadaşlarımız içerisinde de son zamanlarda yaygın bir hal aldı ruh ve ceset ayrımı yok; ruh yok demeğe getiriyorlar, ruh vücudun canlılığıdır. Kalp ile akıl ayrımı da yok; şimdi ruh ve ceset ayrımını da inkar ederseniz rüya konusunda çuvallarsınız. Ne yapacağınızı bilemezsiniz onun için saçma şeyler söylersiniz kendinizi de tatmin edemezsiniz. Halbuki, bakın Allah u Teala vücuda ruhu ne zaman üflediğini söylüyor? Hangi suredeydi o Secde suresindeydi değil mi? Bir secde suresinde var bir de Müminun suresinde var. Secde suresindeki ayetleri bir okuyalım Secde suresindeki ayetler şimdilik bize yeter, kısaca üzerinde duracağım Ruh ve ceset olayı üzerinde duracağım sadece Allah u Teala burada diyor ki:

Secde 32/7-9 “Yarattığı her şeyi güzel yaratandır O. İnsanı yaratmaya sulanmış topraktan başlamıştır.”  Toprak sulanmadan hayat olur mu? O topraktan biten bitkiler? “…Ananızın babanızın vücudunda bir özden,” Topraktan gelen gıdalar ile vücudumuzda bir su öz oluşur, o gıdalardan alınan özden,

“…bir su oluşur bu zayıf bir sudur.” Uzun süre dayanmıyor değil mi? Çabuk ölüyor uzman tabip var burada ona soruyorum…  Onun için herhalde Cenabı Hak “zayıf” diyor.

“…Sonra O onu tespih etti.” Organları dengeli hale getirdi, bu safhaya kadar gelişi de  23 üncü surede orayı bir açın kısaca oraya da bir bakalım

Müminun 23/13 “Nutfe (Döllenmiş yumurta) yı da sağlam bir yere yerleştirdik.

Müminun 23/14 “Sonra o döllenmiş yumurtayı (rahim cidarına) asılı hale getirdik. O alakayı bir çiğnem et haline getirdik, O mudgayı kemikler halinde yarattık, O kemikleri de ete büründürdük” İşte bu noktada oraya kadar canlı mı bu? Canlı değil mi, işte bu noktada diyor ki Allahu Teala:

Secde 32/9 “…Allah ona kendi Ruhundan üfledi,” Allah her insana kendi ruhundan üflemiştir. İşte şimdi Hıristiyanlar kendilerini bir acayip zannediyor İsa A.S. Ruh denince özel bir durum; her insanda var bu, her insan Allah a ait ruhtan bir parça taşıyor yalnızca İsa A.S değil ki. İsa AS Allah ın peygamberidir, Ondan daha büyük bir lütfu olur mu? Ruh üflendikten sonraki durumu; “…Bundan sonra Allah size görme işitme ve idrak duygularını oluşturmuştur.” Uh üflendikten sonraki durumu Müminun Suresinde de Allah Şöyle buyuruyor;

Müminun 23/15 “O nu bir başka mahluk olarak inşa ettik (oluşturduk)” yani ruh üfleninceye kadar ana rahmindeki cenin herhangi bir canlı gibidir. Bir koyunun cenini gibi bir, atın cenini gibi herhangi bir canlı cenindir ama o ruh üflenince “İnsan” oluyor. Onu insan yapan o ruhtur o ruh; vücut teşekkül ettikten sonra üflenen ruh; her gün vücudumuzu terk ediyor.

Zümer 39/42 “Allah O nefisleri vefat ettirir ölümü sırasında ölmeyeni de uykusunda, (vefat ettirir)” Vücut tam teşekküllü hale geldiği zaman Ruh geldi girdi; öldüğü zaman da çıkıp gidecek ölmeyenin ruhu da uykusunda iken gider. İşte uykuda ayrılan bu ruh rüyalar görür.

(İzleyici sorusu):…………………………(anlaşılmadı)

(Abdülaziz Bayındır) Akıl ve irade diyenin onu anlatması ispatlaması gerekir bu kadar ayetler içinde öyle bir şey geçmedi. Bu ruh vücuttan çekip gidiyor nereye gidiyor? Bir yere gidiyor işte o bir yeri de Cenabı Hak şöyle anlatıyor.

Zümer 39/42 “… Ölümüne karar verdiği Ruhu tutar, ama öbürünü tutmaz,” demek ki bir yere gidiyor ölen kişinin ruhunun gittiği yerle uyuyan kişinin ruhunun gittiği yer aynı olabilir. Onun için biz zaman zaman ölülerle de konuşuyoruz rüyamızda değil mi?  Çok rahat bir şekilde konuşuyoruz bir şeyler anlatıyorlar, öyle yerlere gidiyoruz ki gerçek hayatta ben buraya gelmiştim diyorsunuz. Sanki vücudumuzla dolaşmış gibi oluyor bu bazılarını; işte ben birinci hayatımda buraya gelmiştim bir şeytani aldatmaya da getiriyor. İşte rüya böyle bir ortamda Cenabı Hak tarafından insanlara gösteriliyor. 54:28

(İzleyici sorusu)……………………..

(Abdülaziz Bayındır) Soru güzel de konuyu değiştirmemek için duymazdan geliyorum şimdilik…

Bazı rüyalar bu ayette belirtildiği gibi, bazı rüyalar olduğu gibi gösteriliyor insana; “Mescidi Haram a geleceksiniz saçlarınızı tıraş olacak, bir kısmınız dipten, bir kısmınız kısaltacaksınız, güven içinde olacaksınız hiçbir şeyden korkmayacaksınız.” Aynen olduğu gibi gerçekleşmiştir. Hiç yorum yok o zaman rüyaların bir kısmı böyle demek ki. -Sadaka kelimesi burada geçtiği için bunlara da “Sadık Rüya” denir. Bazı kitaplarda deniyor ki; sadık rüyayı bir tek Allah u Teala gösterir. Bunun özelliği şudur, derler ki bana da mantıklı geliyor oldukça; kendi hayatımda rastladıklarıma da tıpa tıp uyduğu için burada anlatıyorum. Diyorlar ki: “Bu sadık rüya kişiye çok kısa bir süre içerisinde gösterilir, ama anlatılması uzun bir zaman alır, bütün detaylar kişinin zihninde kalır.” Böyle diyorlar.

Rüyayı görme zamanı olarak da şunu söylüyorlar vücut dinlenmiş olmalı vücut ile ruhun ilişkisi uykuda da devam ediyor. Çünkü siz kişiyi uyandırdığınız zaman ruh geliyor geriye bu ilişki devam ediyor. Dolayısıyla vücudun da dinlenmiş olması lazım dinlenmiş olmazsanız hasta olursanız işte o rahatsızlığınızın verdiği sıkıntılar gözünüzün önüne gelir rüya zannedersiniz o rüya değildir. Kâbustur ya da sizi çok etkileyen birtakım olayların rüyanıza gelmiş olmasıdır onun için arada bir dinlenme zamanı geçmeli ki insanın günlük olaylarla alakası bitmiş olsun, tam rüya görmüş olsun. Onun için sabaha yakın bir zamanda bir de güneşin doğmasından sonra kuşluk vaktinde görülen rüyalar vardır bunlar vücudun dinç olduğu zamanlardır.

Bu sadık rüya: Nasıl görülmüşse o şekilde çıkıyor işte ayette de belirtildi. Bir de sahih rüya diyorlar, başka bir adlandırma olsun Yusuf AS ın gördüğü rüya gibi. Nasıl görmüştü Yusuf AS babasına diyor ki;

Yusuf 12/4 “Yusuf babası Yakup a demişti ki: Babacığım ben onbir yıldız gördüm,  Güneşi ve Ayı gördüm, onları gördüm bana secde ediyorlardı.” Yusuf AS ın Onbir tane kardeşi var kendisi ile birlikte oniki. Annesi ve babası Yakup AS da Yusuf AS da bunu bu şekilde yorumluyorlar, yani onbir kardeşin anne ve babanın Yusuf a secde edeceklerini yani karşısında saygıyla eğileceklerini düşünüyorlar demek ki Yusuf böyle bir konuma gelecek.

Bakın öbür ayette Peygamberimiz, olacak şeyi aynen görmüştü, Mescidi Haram a girmesi, saçlarını kestirmesi güven içinde olması bu birebir çıkmıştı ama bu öyle değil. Burada sembol yıldız sembolü var güneş sembolü var ay sembolü var sonra bu rüyanın çıktığını da görüyoruz ama 46 sene sonra çıkıyor rüya. Yusuf AS Kardeşleri Yusuf A.S. ı kıskandı biliyorsunuz kuyuya attılar o kuyudan; gelen kervanlar Yusuf u çıkardılar o sırada kardeşleri de oradaydı O bizim kölemiz diyerek Kervana sattılar. Yusuf AS Mısır a gitti Mısırda bakan yetkilisi onu satın aldı eve götürdü. Evlat ediniriz dedi, yanımızda kalır diyerek ona iyi bir şekilde baktı. Yusuf AS büyüdü yakışıklı bir delikanlı olunca evin hanımı Yusuf AS ile birlikte olmak istedi Yusuf AS kabul etmedi. Sonra şehrin hanımları biliyorsunuz; Yusuf AS ı görünce Ellerini kestiler sonra bir iftira attılar ve Yusuf AS hapse girdi bir süre hapiste kaldı sonra çıktı vezir oldu yine yıllar geçti aradan en sonunda annesini babasını Mısır a getirdi. Mısır da en yetkili bakan Kral dan sonra;

Yusuf 12/100 “Onun da bir tahtı var tahtta oturuyor Annesi ile babasını tahtına çıkardı,” Topkapı sarayına gidip de Şah İsmail in tahtını görürseniz tahtta tek kişi oturmaz birkaç kişi de yanında oturabilir. Annesi ile babasını tahtına çıkardı

“…Kardeşleri de gelmişti oraya, hepsi saygı ile eğildiler,” Eğilmeye de secde derler Araplar rüku dediğimiz şeye de alnını yere koymaya da secde ifadesi kullanılır.

 “… Dedi ki: Baba işte bu benim rüyamın neticesi, Rabbim bu rüyayı Hak Rüya yaptı, ” Bakın rüyada bir şeyler gördüğünüz zaman emin olamazsınız. Sizin için ufkunuzu açar, bir görüş verir ama Emin olamadığı için Yusuf AS ın kaybolduktan sonra Yakup AS çok üzülmüştü, gözlerine ak inmişti, ama hep ümidi vardı.

Yusuf 12/86 “… Ben, Allah ın bildirmesi ile sizin bilmediğinizi biliyorum,” Ayete baktığımız zaman Yakup AS ın bildiği o rüya. Başka bir şeyde Cenabı Hak bildirmiş mi biz bilmiyoruz ama Yusuf Suresine baktığımız zaman onu görüyoruz. Ama rüya kesinlik ifade etmiyor. Onu şuradan da anlıyoruz “Rabbin O rüyayı Hak yaptı,” O rüyanın da hak olduğu kesinleşmiş oluyor. Sonra bir rüya daha var biliyorsunuz Onu da şey görmüştür; iki tane rüya; Zindandaki arkadaşlar görmüştü orada Yusuf Suresinin 36 ncı ayetinde Allah u Teala şöyle buyuruyor,

Yusuf 12/36 “Hapse onunla birlikte iki genç girdi,” tabii aradan yıllar geçiyor,

“… Birisi dedi ki Ben içki (üzüm) sıktığımı gördüm, Ben de gördüm ki başımız üzerinde ekmek taşıyorum o ekmeği kuşlar yiyor, sen bu rüyanın tevilini bize haber ver.” Yani bu rüya neyi gösteriyor bundan ne sonuç elde edelim? Şimdi o arada Yusuf AS nasihatlerde bulunuyor, ama asıl rüya tabiri şöyle oluyor Diyor ki Yusuf AS.

Yusuf 12/41 “Ey Hapishane arkadaşlarım; sizden birincisi efendisine içki sunacaktır hapisten çıkacak, ama öbürü asılacak (başının üzerinde ekmek taşıyan) başını kuşlar yiyecek; işte benden görüş istediğiniz şeyler de bu şekilde sonuçlanacaktır.” 01:07:29

Bu böyle olacaktır diyerek kesin konuşuyor Yusuf AS, sonra oluyor bu olay hatta kurtulacağı zannediyor, kesin bir kanaat değil de yukarıdaki ifade kesin olsa da “kurtulacağı zannında kanaatinde olduğu zaman” zan da aslında bir ilim manasına gelir ama Kurtulacağı kanaatinde olan kişiye dedi ki: “Beni Rabbinin yanında hatırla,” dedi. Benim burada olduğumu unuttular galiba; “beni burada hatırla.” Bir başka rüya daha var bu da melikin gördüğü rüyadır. Yani Kralın gördüğü rüya, melik demişti ki:

Yusuf 12/43 “Ben yedi tane sığır (inek) görüyorum,”  barka kelimesi inek te olabilir boğa da olabilir. “….Bunları yedi tane zayıf sığır yiyor, yedi tane yeşil başak yedi tane de kuru başak görüyorum ey ileri gelenler (aklı başında olan kişiler) bu rüya konusunda bana sağlam bir yorum yapın; eğer rüyanın tabirini yapabiliyorsanız.”

Tabir kelimesi, bir yerden bir yere geçmek. Caddenin bir kıyısından diğer kıyısına geçiyorsanız ona “obur” derler Araplar tabir de oradan oraya geçmek anlamındadır. Siz şurada tabirde bakacaksınız simgeler var burada işte; yedi tane semiz sığır, yedi tane arık (zayıf) sığır, bu onu yiyor buradan bir mana kavrayacaksınız ve gerçek hayattan bir şeyle ilgilendireceksiniz. Onun için tabir oluyor, tıpkı bir caddenin bir köşesinden öbür kıyısına geçmek gibi. Yedi yeşil başak yedi kuru başak buna bir anlam yüklemeniz lazım zihninizde ki rüyayı yorumlayabilesiniz.

Kralın söylediği kişiler bu rüyaya bir anlam yükleyemediler. Dolayısıyla buna ne dediler?

Yusuf 12/44 “Bunlar kâbus gibi karışık, (her rüya yorumlanabilecek rüya değildir) biz bu şekilde rüyada görülen şeyleri bilmiyoruz” dediler.

Sonra tabii Yusuf AS a gelip sormuşlardı bunlar. Orada bunlar rüyayı yorumlayamayınca hapisten çıkan ve efendisine içki sunan kişi; içki sunduğu için her yerde melikin yanında bulunuyor tabii onlar sürekli içki içiyorlar bu konuşmaları duyuyor. Orada söze karışıyor, diyor ki:

Yusuf 12/45 “Beni birazcık serbest bırakın, ben sizin bu rüyanızın yorumunu alıp geleceğim.”  Ona müsaade ediyorlar tabii serbest bırakın demek hapishaneye gireyim, girilmez oraya herkes giremez bana izin verin demek istiyor. Yusuf AS ın yanına geliyor giriyor ve diyor ki:

Yusuf 12/46 “Ey doğru sözlü adam, bize şöyle sağlam bir yorum yap; yedi semiz sığır hakkında. Bunları yedi arık (zayıf) sığır yiyor, yedi yeşil başak, diğerleri kuru. Bunların yorumunu insanlara anlatayım belki onlar da (senin yerini) öğrenirler?” Yusuf AS bu rüyayı yorumluyor diyor ki;

Yusuf 12/47 “Yedi yıl aralıksız ziraat yaparsınız, (bolluk olacak)  bu dönemde elde edeceğiniz mahsulü başağında bırakın yediğiniz az bir kısım hariç. Arkasından zor geçecek yedi yıl gelir. Bu yedi yıl daha önce hazırladığınız yiyecekleri tüketir, sakladığınız az bir kısım hariç. Arkasından bir yıl gelir (ikinci yedi yıldan sonra) işte o zaman insanlar bol yağmur görürler ve o zaman da sağarlar.” Şimdi ne yapıyor Yusuf AS burada? O yeşil başakla semiz sığırı yorumluyor bolluk ve bereket olarak öbürünü de başka şekilde yorumluyor. Böyle de çıkıyor sonra tabii Yusuf AS biliyorsunuz hapisten alıyorlar hazinenin başına geçiyor, bu yedi kıtlık yılı içerisinde hazineyi o idare ediyor. O insanları bolluk ve bereket içerisinde, kıtlık olmasına rağmen herkes orada geçimini sağlıyor ve bu arada kendi kardeşleri de geliyor onlara da yiyecekler veriyor ve onlarla da ilişkisi doğuyor. Sonuçta bunlar hep Kuran ı Kerim de geçen rüyalar. Kaç tane rüya saydık? Bir peygamberimizin gördüğü, iki Yusuf AS ın gördüğü rüya, üç arkadaşlarının gördüğü rüyalar dört, Kralın gördüğü rüya. Bunlar yeter konuyu kavramamız için; başka rüyalar da olacak ama bunlar konuyu kavramaya yetiyor. Rüya kelimesi farklı da olabilir oraya girmeyelim şu anda. Şimdi; bir, peygamberin gördüğü rüya Muhammed A.S. bu olduğu gibi çıkıyor hiç yoruma gerek yok. Demek ki bizim bazı rüyalarımız yoruma gerek olmadan olduğu gibi çıkabilir. İki, Yusuf AS ın gördüğü rüya yoruma ihtiyaç duyuyor, diğer iki rüya da iki kişinin gördüğü rüya ile Kralın rüyası da yoruma ihtiyaç duyuyor.

Rüyayı gören iki kişi, hapisteki o iki kişi mümin değildi onun için onlara Yusuf AS tebliğde bulunuyor. Kralın Mümin olduğuna dair de hiçbir emare yok. O zaman rüyayı görenin Müslüman olması falan da gerekmiyor. İster Müslüman ister Kâfir olsun vefat ettiği zaman veya uyuduğu zaman onun ruhunu da Cenabı Hak alıyor. Müminin ruhu nereye gidiyorsa Kafirin ruhu da aynı yere gidiyor. İnanıyor inanmıyor ayrı bir konu.

Gördüğümüz rüyalar bizim için geleceğe yönelik bir işaret olabilir. Ama o sadece bizi ilgilendirir ve bir ümit kapısıdır. Kendi kendinize bakın en zor zamanlarınızda çok güzel rüyalar görürsünüz. En sıkıntılı zamanlarımızda ve Cenabı Hak size bir yaşama ümidi aşılıyor. Kulum önün açık korkma gibi; Allah u Teala nın bir yardımı bir desteği; başka zamanlarda normal durumlarda da rüyalar görebiliriz, bir de şunu da aklımızdan çıkarmayalım Muhammed SAV Medine de hazırlanmış, Mekke ye doğru gidiyor. Harekete geçmeden rüyayı görmüş, ama o sene giremiyorlar bütün şartlar sanki o sene gidip hac yapacaklarmış gibi gösteriyor, ama giremiyorlar. Onun için ben bu sene gireceğiz demedim ki diyor. Yani rüyalar hemen çıkacak diye bir şey yok hemen de çıkabilir. Yusuf AS ın rüyası neden sonra çıkmıştır rivayet edenler diyorlar ki 46 yıl sonra çıktı.  Hani 46 mı değimli yanlış olabilir ama Yusuf AS rüyayı gördüğü zaman çocuktu, rüya çıktığı zaman da Mısır ın hazinelerinden sorumlu bakanıydı.  Arada ciddi bir zaman geçtiği de kesin. O kadar çok zaman geçmiş ki bu zaman aralığı sırasında Yakup AS ın gözleri kör olmuş. Çok bir zaman geçtiği de kesin. O zaman demek ki rüyanın çıkışı da epey bir zaman sonra olabilir. Peygamberimiz SAV den de Hadis i Şerif var: “Peygamberliğin kırk altıda biridir, diye” Peygamberimizin 23 yıllık vahiy dönemi içerisinde 6 ay kadar vahyin kesilgiği bu dönem içerisinde rüyalar ile peygamberimizin desteklendiği şeklinde rivayetler var. Yani bizler rüya görebiliriz ama rüyayı sadece Müslüman görür diye bir olay yok Müslüman da görür, Kafir de görür herkes de görür ve yorumlanmaya ihtiyacı olan rüya da vardır, ihtiyacı olmayan da vardır yorum da o sembollere yüklediğiniz anlam ile anlaşılır.

Sizin bulunduğunuz bölge de çok önemlidir. Sizin bulunduğunuz bölgede ve mevsimde yağmurun yağması güzel bir şey ise güzel yorumlanır; yağmur yağması zararlı ise o zaman olumsuz yorumlanır. Yani bir sembol iki yerde aynı anlamda yorumlanmaz. Duruma ve şartlara göre onun için rüya yorumlayacak kişi sizi çok iyi tanımalı toplumu, ortamı çok iyi tanımalı ona göre yorum yapmalıdır.

Rüya Vahyin bir şekli de olabilir elbette; bakın Vahiy ne demek: Vahiy kelimesi, vahiy ile hitap aynı anlama gelir. İnsanlar vahiy alır, her insan alır…

Kassas 28/7 “…Musa nın annesine vahyettik,” belki bu bir rüya şeklinde olabilir bilemiyoruz. Hz Meryem e Vahiyetti, Arı ya Vahyetti,

Şems 91/8 “Kişiye günahını takvasını ilham etmiştik,” bu zaman zaman içimize bir takım şeylerin doğduğunu ve bunların gerçek çıktığını da görürüz. Biz buna Vahiy ile İlham kavram kargaşası olmasın diye içimize doğana ilham diyoruz öbürüne Vahiy; kelime anlamı itibariyle bir farkları yok.

Şimdi siz birisiyle konuşursunuz falanca adama git şunu söyle dediğiniz zaman o adamı ne yapmış olursunuz? Kendinize elçi yapmış olursunuz. Bunu söylemediğiniz zaman yine konuşursunuz ama elçi yapmış olmazsınız. İşte Peygamberlerin farkı bu, Allah ın elçilerinin farkı bu.

Allah elçilerine insanlara git şunu söyle dediği için onlara gelen vahiy farklı oluyor. Dolayısıyla bizim içimize doğan yalnızca bizi ilgilendirir, bir başkasına söylemeye görevimiz yok Allah böyle bir görev vermemiş ya da gördüğümüz rüya sadece bizi ilgilendirir. Zaten içinize gelen Allah ın ilhamı mı şeytan vesvesesi mi onu da ayırmanız çok zor. Ama peygamber kesin olarak ayırır çünkü Allah u Teala Peygambere Vahiy gönderdiği zaman çevrede koruma tedbirlerini alır.

Cinn 72/26 “Allah gaybını kimseye açıklamaz razı olduğu elçi hariç.” Peki ona nasıl açıklıyor?

Cinn 72/27-28 “O elçinin önünden ve arkasından gözcüler diker (melekler orada çepeçevre olur şeytanlar yaklaşamaz). O elçi bilsin ki: Gelen melekler Allah ın (elçiliğini) emirlerini tebliğ ettiler” Allah ın gönderdiği emirleri tebliğ ettiler. Peygamber bunu kesin olarak bilsin ama biz mesela içimize gelenin Allah tarafından olduğunu kesin bilemeyiz şeytan vesvesesi de olabilir o bakımdan çok dikkatli olmak lazım. Ama elçi kesin bilir.

“…O Gelenlerin yanında bulunanı iyice kavrasın her şeyi tek tek kuşatsın.” teker teker sayacak hale gelsin çok emin olur peygamberler ondan dolayı

Bakara 2/285 “O peygamber kendisine indirilene inandı,” ilk inanan peygamberin kendisidir. En küçük şüphesi yoktur peygamberin o konuda, işte insanlar Allah ın sözünü anlatma görevidir elçilik. Biz de şimdi Allah ın Kuran da bulunan Allah ın sözlerini Allah ın kullarına anlatırsak o zaman o elçinin görevini yapmış oluruz. Onun için Ulema Peygamberin varisleridir, buyruluyor. O görevi yaparsak ama başka bir şey anlatırsak olmaz o zaman elçilikte Peygambere varis olmuş olmayız.

(Seyirci sorusu) İstihare ne demektir?

(Abdülaziz Bayındır) İstihare kelime anlamı “hayırlısını istemektir.” İstiharenin rüya ile bir alakası yoktur. Peygamberimiz SAV. İn öğrettiği istihare de iki rekat namaz kılınır, namazın birinci rekatında Kafirun suresi, ikinci rekatında İhlas Suresi okunur, sonra da istihare duası diye bir dua yapılır. Ya Rabbi ben hayırlısını istiyorum dersiniz ondan sonra da içinize gelecek kanaate göre hareket edersiniz. Rüya yoktur. Rüyayı sonradan ilave etmişlerdir. Rüya diye bir olay yoktur. Dolayısıyla siz iki rekat namaz kılacak durumda olmayabilirsiniz bazen o duayı da bilmeyebilirsiniz ya da vaktiniz çok ta dar olur, gene istihare yaparsınız Ya Rabbi Hayırlısı ise nasip et, dersiniz o da bir istiharedir.

Bir de İstihare sektörü oluştu tabii şimdi maalesef, istihare genel müdürleri valileri var, maalesef her şeyi istismar edildiği gibi bu da çok istismar ediliyor. Bazı istihare memurları var şimdi biliyorsunuz bir gurupta var bu; bizim komşulardan birisi oğru için gitmiş istihare yaptırmış şimdi cevabı da evet hayırlı veriyorlar. Memur Hayır demiş kadın sevinmiş Oh bizim oğlanın istiharesi Hayırlı çıktı diye. Meğer Hayır değilmiş hayırmış sonradan öğrenmiş bunlar çok çirkin şeyler çok çirkin şeyler… Bunun dinle imanla İslam ile uzak yakın alakası yok. Bu tamı tamına bir din istismarıdır. Çok çirkin bir davranıştır. Siz kendiniz Cenabı Hak tan hayırlısını istiyorsunuz, iki rekat namaz kılarsanız, arkasından dua edersiniz, Peygamberimizin öğrettiği duayı bilirseniz onu yaparsınız ama bunun Arapçasını değil Türkçesini… O istekte bulunmaktır ne istediğini bilmen lazım… Dolayısıyla istihare de Peygamberimizin bize öğrettiğinde rüya diye bir olay yok bu sonradan ortaya çıkmış, tabii iyice çığırından çıkarılmıştır.

(Seyirci sorusu) Peygamberimiz Ruh ile ilgili…………….Anlaşılmadı

(Abdülaziz Bayındır) Ruh ile ilgili şöyle bir ayet var

İsra 17/85 “ Sana Ruh u soruyorlar De ki: Ruh Rabbimin işlerindendir. Size bilgiden çok az verilmiştir.” Bizim burada bir Felsefe Profesörü var şu anda Azerbaycan da. Bu zat Moskova da yetişmiş kendisini iyi yetiştirmiş bir kişi gerçekten bir ilim adamı Ruh konusunda diyor ki: Okumadığım kitap kalmadı bu ayeti ona gösterdim. Bu ayeti gördü gördüğü günden beri sık sık bu ayetten bahsediyor Allah ne güzel anlatmış ya diyor, “ya hocam keşke benim bu ayetten daha önce haberim olsaydı ne kadar uğraştım hep boşuna uğraşmışım…”

Ruh Allah ın emrindedir, hakkında bu kadar bilgi var o yüzden oturun oturduğunuz yerde O zaman Allah ın bildirdiği kadar ile yetinmek lazım. Bu konudaki bilgi size az verilmiştir, Ruh hakkında bilginiz azdır diyor Allah u Teala onun için mesela Psikoloji Ruhbilim diye tarif ettiler sonra baktılar ki bu olmuyor, Ruhun Fonksiyonları ile ilgili bilim demeye başladılar. Çünkü Ruhu anlama imkanı yok.

BİTTİ

Tüm Kur'an Sohbetleri
# İçerik Adı Yayınladığı Tarih Görüntülenme
1 Kehf Suresi 60-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Kasım 2024
2 Kehf Suresi 54-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Kasım 2024
3 Kehf Suresi 50-53. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Kasım 2024
4 Kehf Suresi 47-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Kasım 2024
5 Kehf Sûresi 45-46. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ekim 2024
6 Kehf Suresi 32-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ekim 2024
7 Kehf Suresi 27-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ekim 2024
8 Kehf Suresi 22-26. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ekim 2024
9 Kehf Suresi 19-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ekim 2024
10 Kehf Suresi 16-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Eylül 2024
11 Kehf Suresi 9-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Eylül 2024
12 Kehf Suresi 1-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Eylül 2024
13 İsra Suresi 110-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Eylül 2024
14 İsra Suresi 100-108. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Ağustos 2024
15 İsra Suresi 97-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Ağustos 2024
16 İsra Suresi 89-96. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Ağustos 2024
17 İsra Suresi 85-88. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Ağustos 2024
18 İsra Suresi 82-84. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Temmuz 2024
19 İsra Suresi 78-81. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Temmuz 2024
20 İsra Suresi 76-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Temmuz 2024
21 İsra Suresi 73-75. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Temmuz 2024
22 İsra Suresi 66-72. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Temmuz 2024
23 İsra Suresi 61-65. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Haziran 2024
24 İsra Suresi 58-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Haziran 2024
25 İsra Suresi 55-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Haziran 2024
26 İsra Suresi 53-54. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mayıs 2024
27 İsra Suresi 45-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mayıs 2024
28 İsra Suresi 40-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mayıs 2024
29 İsra Suresi 36-39. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mayıs 2024
30 İsra Suresi 34-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Mayıs 2024
31 İsra Suresi 33. Ayet | Kur’an Sohbetleri 23 Nisan 2024
32 İsra Suresi 32. Ayet | Kur’an Sohbetleri 16 Nisan 2024
33 İsra Suresi 26-31. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Nisan 2024
34 İsra Suresi 23-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Nisan 2024
35 İsra Suresi 18-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Mart 2024
36 İsra Suresi 16-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Mart 2024
37 İsra Suresi 13-15. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Mart 2024
38 İsra Suresi 12. Ayet | Kur’an Sohbetleri 5 Mart 2024
39 İsra Suresi 9-11. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Şubat 2024
40 İsra Suresi 4-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Şubat 2024
41 İsra Suresi 2-3. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Şubat 2024
42 İsra Suresi 1. Ayet | Kur’an Sohbetleri 6 Şubat 2024
43 Nahl Suresi 124-128. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ocak 2024
44 Nahl Suresi 119-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Ocak 2024
45 Nahl Suresi 114-118. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ocak 2024
46 Nahl Suresi 110-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ocak 2024
47 Nahl Suresi 103-109. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Ocak 2024
48 Nahl Suresi 101-102. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Aralık 2023
49 Nahl Suresi 94-100. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Aralık 2023
50 Nahl Suresi 93. Ayet | Kur’an Sohbetleri 12 Aralık 2023
51 Nahl Suresi 90-93. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Aralık 2023
52 Nahl Suresi 83-89. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Kasım 2023
53 Nahl Suresi 77-82. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Kasım 2023
54 Nahl Suresi 72-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Kasım 2023
55 Nahl Suresi 68-71. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Kasım 2023
56 Nahl Suresi 65-67. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ekim 2023
57 Nahl Suresi 60-64. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ekim 2023
58 Nahl Suresi 56-59. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ekim 2023
59 Filistin-İsrail Savaşı | Kur’an Sohbetleri 10 Ekim 2023
60 Nahl Suresi 51-55. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ekim 2023
61 Nahl Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 26 Eylül 2023
62 Nahl Suresi 41-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 19 Eylül 2023
63 Nahl Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 12 Eylül 2023
64 Nahl Suresi 35-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Eylül 2023
65 Nahl Suresi 30-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Ağustos 2023
66 Nahl Suresi 24-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Ağustos 2023
67 Nahl Suresi 15-23. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Ağustos 2023
68 Nahl Suresi 9-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Ağustos 2023
69 Nahl Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Ağustos 2023
70 Nahl Suresi 3-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Temmuz 2023
71 Nahl Suresi 1-2. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Temmuz 2023
72 Hicr Suresi 88-99. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Temmuz 2023
73 Hicr Suresi 85-87. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Temmuz 2023
74 Hicr Suresi 61-77. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Haziran 2023
75 Hicr Suresi 51-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Haziran 2023
76 Hicr Suresi 45-50. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Mayıs 2023
77 Hicr Suresi 43-44. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 23 Mayıs 2023
78 Hicr Suresi 28-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Mayıs 2023
79 Hicr Suresi 26-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Mayıs 2023
80 Hicr Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 2 Mayıs 2023
81 Hicr Suresi 14-18. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Nisan 2023
82 Hicr Suresi 6-13. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Nisan 2023
83 Hicr Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Nisan 2023
84 İbrahim Suresi 42-52. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Nisan 2023
85 İbrahim Suresi 35-41. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Mart 2023
86 İbrahim Suresi 28-34. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Mart 2023
87 İbrahim Suresi 22-27. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Mart 2023
88 İbrahim Suresi 18-21. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Mart 2023
89 İbrahim Suresi 9-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Şubat 2023
90 İbrahim Suresi 5-8. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Şubat 2023
91 İbrahim Suresi 1-4. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Şubat 2023
92 Rad Suresi 41-43. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Şubat 2023
93 Rad Suresi 38-40. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Ocak 2023
94 Rad Suresi 36-37. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 24 Ocak 2023
95 Rad Suresi 33-36. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Ocak 2023
96 Rad Suresi 30-32. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 10 Ocak 2023
97 Rad Suresi 26-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 3 Ocak 2023
98 Rad Suresi 19-25. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Aralık 2022
99 Rad Suresi 17-19. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Aralık 2022
100 Rad Suresi 15-16. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Aralık 2022
101 Rad Suresi 11-14. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Aralık 2022
102 Rad Suresi 6-10. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 29 Kasım 2022
103 Rad Suresi 1-5. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 22 Kasım 2022
104 Yusuf Suresi 105-111. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 15 Kasım 2022
105 Yusuf Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 8 Kasım 2022
106 Yusuf Suresi 87-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 1 Kasım 2022
107 Yusuf Suresi 77-86. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Ekim 2022
108 Yusuf Suresi 67-76. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 18 Ekim 2022
109 Yusuf Suresi 58-66. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Ekim 2022
110 Yusuf Suresi 43-57. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 4 Ekim 2022
111 Yusuf Suresi 36-42. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Eylül 2022
112 Yusuf Suresi 30-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 20 Eylül 2022
113 Yusuf Suresi 23-29. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 13 Eylül 2022
114 Yusuf Suresi 7-22. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 6 Eylül 2022
115 Yusuf Suresi 1-6. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 30 Ağustos 2022
116 Kur’an’da İman Esasları | Kur’an Sohbetleri 23 Ağustos 2022
117 Hud Suresi 118-123. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 16 Ağustos 2022
118 Hud Suresi 116-117. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 9 Ağustos 2022
119 Hud Suresi 114-115. Ayetler – Namazların Birleştirilmesi 2 Ağustos 2022
120 Hud Suresi 109-113. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 27 Temmuz 2022
121 Hud Suresi 96-104. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 5 Temmuz 2022
122 Hud Suresi 84-95. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 28 Haziran 2022
123 Hud Suresi 69-83. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 21 Haziran 2022
124 Hud Suresi 61-68. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 14 Haziran 2022
125 Hud Suresi 50-60. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 7 Haziran 2022
126 Hud Suresi 36-49. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 31 Mayıs 2022
127 Hud Suresi 25-35. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 25 Mayıs 2022
128 Hud Suresi 18-24. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 17 Mayıs 2022
129 Hud Suresi 15-17. Ayetler | Kur’an Sohbetleri 11 Mayıs 2022
130 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 13-14. Ayetler 26 Nisan 2022
131 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 12. Ayet 20 Nisan 2022
132 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 8-11. Ayetler 13 Nisan 2022
133 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 7. Ayet 6 Nisan 2022
134 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 5-6. Ayetler 30 Mart 2022
135 Kur’an Sohbetleri | Hud Suresi 1-4. Ayetler 23 Mart 2022
136 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 107-109. Ayetler 16 Mart 2022
137 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 101-106. Ayetler 9 Mart 2022
138 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 99-100. Ayetler 2 Mart 2022
139 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 93-98. Ayetler 23 Şubat 2022
140 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 75-86. Ayet 9 Şubat 2022
141 Kur’an Sohbetleri | Yunus 71-74. Ayetler 2 Şubat 2022
142 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 65-70. Ayetler 26 Ocak 2022
143 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 61-64. Ayetler 19 Ocak 2022
144 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 59-60. Ayetler 12 Ocak 2022
145 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 54-58. Ayetler 5 Ocak 2022
146 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 45-53. Ayetler 29 Aralık 2021
147 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 41-44. Ayetler 22 Aralık 2021
148 Kur’an Sohbetleri | Yunus Suresi 38-40. Ayetler 15 Aralık 2021
149 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 37. AYET 8 Aralık 2021
150 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 31-36. AYETLER 1 Aralık 2021
151 Kur’an Sohbetleri | YUNUS 26-30. AYETLER 24 Kasım 2021
152 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 21-25. AYETLER 17 Kasım 2021
153 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 15-20. AYETLER 10 Kasım 2021
154 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 7-14. AYETLER 3 Kasım 2021
155 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 4-6. AYETLER 27 Ekim 2021
156 Kur’an Sohbetleri | YUNUS SURESİ 1-3. AYETLER 20 Ekim 2021
157 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 123-129. AYETLER 13 Ekim 2021
158 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 119-122. AYETLER 5 Ekim 2021
159 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 113-118. AYETLER 28 Eylül 2021
160 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 107-112. AYETLER 21 Eylül 2021
161 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 97-106. AYETLER 15 Eylül 2021
162 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 90-96. AYETLER 8 Eylül 2021
163 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 81-89. AYETLER 31 Ağustos 2021
164 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 74-80. AYETLER 24 Ağustos 2021
165 Kur’an Sohbetleri | SIKINTILAR VE BOLLUKLA İMTİHAN 17 Ağustos 2021
166 Kur’an Sohbetleri | RESUL VE TEBLİĞ 17 Ağustos 2021
167 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 71-73. AYETLER 4 Ağustos 2021
168 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 64-70. AYETLER 27 Temmuz 2021
169 Kur’an Sohbetleri | BÜYÜK GÜNAHLAR 20 Temmuz 2021
170 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 61-63. AYETLER 14 Temmuz 2021
171 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 58-60. AYETLER 6 Temmuz 2021
172 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 53-57. AYETLER 30 Haziran 2021
173 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 43-52. AYETLER 23 Haziran 2021
174 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 38-42. AYETLER 16 Haziran 2021
175 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 36-37. AYETLER 9 Haziran 2021
176 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 34-35. AYETLER 2 Haziran 2021
177 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 32-33. AYETLER 26 Mayıs 2021
178 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 30-31. AYETLER 19 Mayıs 2021
179 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 29. AYET (CİZYE) 12 Mayıs 2021
180 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 28. AYET (Müslüman olmayanlar Mekke’ye giremez mi?) 5 Mayıs 2021
181 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 25-27. AYETLER 28 Nisan 2021
182 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 23-24. AYETLER 21 Nisan 2021
183 Kur’an Sohbetleri | ORUÇ İLE İLGİLİ AYETLER 15 Nisan 2021
184 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 17-22. AYETLER 6 Nisan 2021
185 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 16. AYET 31 Mart 2021
186 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 9-15. AYETLER 24 Mart 2021
187 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 5-8. AYETLER 17 Mart 2021
188 Kur’an Sohbetleri | TEVBE SURESİ 1-5. AYETLER 10 Mart 2021
189 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 72-75. AYETLER 3 Mart 2021
190 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 67-71. AYETLER 25 Şubat 2021
191 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 65-66. AYETLER 17 Şubat 2021
192 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 59-64. AYETLER 10 Şubat 2021
193 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 52-58. AYETLER 5 Şubat 2021
194 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 50-51. AYETLER 27 Ocak 2021
195 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 49. AYET 21 Ocak 2021
196 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 45-48. AYETLER 14 Ocak 2021
197 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 41-44. AYETLER 6 Ocak 2021
198 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 35-40. AYETLER 30 Aralık 2020
199 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 31-34. AYETLER 23 Aralık 2020
200 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 28-30. AYETLER 16 Aralık 2020
201 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 17-23. AYETLER 2 Aralık 2020
202 Kur’an Sohbetleri | ‬ENFAL SURESİ 13-16. AYETLER 26 Kasım 2020
203 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 9-12. AYETLER 18 Kasım 2020
204 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 5-8. AYETLER 5 Kasım 2020
205 Kur’an Sohbetleri | ENFAL SURESİ 1-4. AYETLER 29 Ekim 2020
206 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 204-206. AYETLER 22 Ekim 2020
207 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 200-204. AYETLER 15 Ekim 2020
208 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 189-199. AYETLER 8 Ekim 2020
209 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 188. AYET 1 Ekim 2020
210 Kur’an Sohbetleri | SUR’A ÜFLENMESİ 24 Eylül 2020
211 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’DA KIYAMET SAATİ 17 Eylül 2020
212 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 184-186. AYETLER 10 Eylül 2020
213 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 180-183. AYETLER 3 Eylül 2020
214 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 179. AYET VE DEVAMI 28 Ağustos 2020
215 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 175-178. AYETLER 20 Ağustos 2020
216 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 172-174. AYETLER 13 Ağustos 2020
217 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 168-171. AYETLER 5 Ağustos 2020
218 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 163-167. AYETLER 24 Temmuz 2020
219 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 158-162. AYETLER 15 Temmuz 2020
220 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 154-157. AYETLER 8 Temmuz 2020
221 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 138-153. AYETLER 1 Temmuz 2020
222 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 127-137. AYETLER 24 Haziran 2020
223 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 103-126. AYETLER 17 Haziran 2020
224 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 100-102. AYETLER 10 Haziran 2020
225 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 94-99. AYETLER 3 Haziran 2020
226 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 85-93. AYETLER 26 Mayıs 2020
227 Kur’an Sohbetleri | KADİR GECESİ 19 Mayıs 2020
228 Kur’an Sohbetleri | A’RÂF SURESİ 73-78. AYETLER 13 Mayıs 2020
229 Kuran Sohbetleri | A’RAF SURESİ 65-72 ARASI AYETLER 6 Mayıs 2020
230 Kur’an Sohbetleri | NAMAZ VAKİTLERİNİN EVRENSEL ÖLÇÜLERİ 30 Nisan 2020
231 Kur’an Sohbetleri | ORUCA BAŞLAMA VE BİTİŞ VAKİTLERİ 23 Nisan 2020
232 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 59-64. AYETLER 16 Nisan 2020
233 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 57-58. AYETLER 9 Nisan 2020
234 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 53-56. AYETLER 2 Nisan 2020
235 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 52. AYET 26 Mart 2020
236 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 42-51. AYETLER 19 Mart 2020
237 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 37-41. AYETLER 13 Mart 2020
238 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 34-37. AYETLER 5 Mart 2020
239 Kur’an Sohbetleri | ARAF SÛRESİ 31-32. AYETLER 27 Şubat 2020
240 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 29-30. AYETLER 20 Şubat 2020
241 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 26-28. AYETLER 13 Şubat 2020
242 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 10-25. AYETLER 7 Şubat 2020
243 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 4-9. AYETLER 30 Ocak 2020
244 Kur’an Sohbetleri | ARAF SURESİ 1-3. AYETLER 23 Ocak 2020
245 Kur’an Sohbetleri | KUR’AN’A DAİR KURGULAR VE GERÇEKLER 16 Ocak 2020
246 Kur’an Sohbetleri | İSLAM VE TİCARET 10 Ocak 2020
247 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 159-165. AYETLER 3 Ocak 2020
248 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 154-157. AYETLER 26 Aralık 2019
249 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 150-153. AYETLER 19 Aralık 2019
250 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 148-150. AYETLER 12 Aralık 2019
251 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 146-147. AYETLER 6 Aralık 2019
252 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 142-145. AYETLER 28 Kasım 2019
253 Kur’an Sohbetleri | DÜNYA HAYATININ ANLAMI 21 Kasım 2019
254 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 141. AYET 14 Kasım 2019
255 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 136-140. AYETLER 7 Kasım 2019
256 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 133-135. AYETLER 31 Ekim 2019
257 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 128 – 132. AYETLER 24 Ekim 2019
258 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 122 – 127. AYETLER 17 Ekim 2019
259 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 118 – 121. AYETLER 10 Ekim 2019
260 Kur’an Sohbetleri | EN’ÂM SÛRESİ 113-117. AYETLER 3 Ekim 2019
261 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 111 VE DEVAMI AYETLER 26 Eylül 2019
262 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 108-111. AYETLER 19 Eylül 2019
263 KUR’AN SOHBETLERİ | EN’ÂM SÛRESİ 106-108. AYETLER 12 Eylül 2019
264 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 106-107 ARASI AYETLER 5 Eylül 2019
265 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 100-106 ARASI AYETLER 29 Ağustos 2019
266 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 95-99 ARASI AYETLER 22 Ağustos 2019
267 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ 93-94 ARASI AYETLER 11 Temmuz 2019
268 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (91-92 ARASI AYETLER) 4 Temmuz 2019
269 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (83-90 ARASI AYETLER) 27 Haziran 2019
270 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (74-83 ARASI AYETLER) 20 Haziran 2019
271 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (68-73 ARASI AYETLER) 14 Haziran 2019
272 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (63-67 ARASI AYETLER) 3 Mayıs 2019
273 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (61-64 ARASI AYETLER) 25 Nisan 2019
274 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (60-62 ARASI AYETLER) 18 Nisan 2019
275 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (56-59 ARASI AYETLER) 11 Nisan 2019
276 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (54-59 ARASI AYETLER) 4 Nisan 2019
277 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (50-53 ARASI AYETLER) 28 Mart 2019
278 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (42-49 ARASI AYETLER) 21 Mart 2019
279 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (37-41 ARASI AYETLER) 14 Mart 2019
280 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (32-36 ARASI AYETLER) 7 Mart 2019
281 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (19-31 ARASI AYETLER) 28 Şubat 2019
282 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (11-18 ARASI AYETLER) 21 Şubat 2019
283 KUR’AN SOHBETLERİ | ENAM SURESİ TEFSİRİ (1-11 ARASI AYETLER) 12 Şubat 2019
284 KUR’AN SOHBETLERİ | HER KÂFİR YALANCIDIR (ENAM 6/27) 5 Şubat 2019
285 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’DAN KİMLER İSTİFADE EDER 29 Ocak 2019
286 KUR’AN SOHBETLERİ | CAİZ OLAN VE OLMAYAN VESİLELER 22 Ocak 2019
287 KURAN SOHBETLERİ | KİMSE MÜŞRİĞİM DEMEZ (ENAM 6/22-24) 15 Ocak 2019
288 KUR’AN SOHBETLERİ | İSLAM’IN EVRENSELLİĞİ (EN’AM 6/19-21) 8 Ocak 2019
289 KUR’AN SOHBETLERİ | KUR’AN’IN EVRENSELLİĞİ 1 Ocak 2019
290 Kuran Sohbetleri | İnsanı Kamil Uydurması 25 Aralık 2018
291 Allah’a Teslim Olmak (En’am 12-15. Ayetler) 18 Aralık 2018
292 Kur’an’da Yolculuk ve Amaçları (En’am 11. Ayet) 11 Aralık 2018
293 Nebimize Kur’an’dan Başka Mucize Verilmiş Midir? (En’am 7-10. Ayetler) 4 Aralık 2018
294 Allah Her Şeyi Bilir (En’am 1-6. Ayetler) 27 Kasım 2018
295 Dinin Bozulmasının Canlı Örneği: Namaz Vakitleri (En’am 3-6. Ayetler) 20 Kasım 2018
296 Ecel (En’am 2. Ayet) 13 Kasım 2018
297 Dünya Düz Mü Yuvarlak Mı? (En’am 1. Ayet) 6 Kasım 2018
298 İsa Aleyhisselam’ın Mucizeleri (Maide 109. Ayet ve Devamı) 30 Ekim 2018
299 Mahşerde Rasullerle Yüzleşme (Maide 109. Ayet) 23 Ekim 2018
300 Vasiyet ve Kadının Şahitliği (Maide 106-108. Ayetler) 16 Ekim 2018
301 Tebliğ Görevi ve Bireysel Sorumluluğumuz (Maide 103-105. Ayetler) 9 Ekim 2018
302 Soru Sorma Özgürlüğü (Maide 101 ve 102. Ayetler) 2 Ekim 2018
303 Çoğunluk Hakikatin Ölçüsü mü? (Maide 100. Ayet) 25 Eylül 2018
304 İnsanları Uyarma Görevi (Maide 77-81. Ayet) 18 Eylül 2018
305 Dinde Aşırılık (Maide 77. Ayet) 11 Eylül 2018
306 Rasul ve Tebliğ (Maide 99. Ayet) 4 Eylül 2018
307 İhramlıyken Avlanma Yasağı (Maide 94-98. Ayetler) 24 Temmuz 2018
308 Uyuşturucu Maddelerin Haramlığı (Maide 90-93. Ayetler) 17 Temmuz 2018
309 İçkinin Yasaklanması ve Tedricilik (Maide 90. Ayet) 10 Temmuz 2018
310 Yemin Keffâreti (Maide 89. Ayet) 3 Temmuz 2018
311 Ehl-i Kitaptan Mümin Olanlar (Maide 82-86. Ayetler) 19 Haziran 2018
312 Hristiyanlıktaki Teslis İnancı (Maide 72-76. Ayetler) 15 Mayıs 2018
313 Kur’an’a Yönelik Saldırılar (Maide 70 ve 71. Ayetler) 8 Mayıs 2018
314 İsrailoğulları’nın Kur’an’a Karşı Tutumları (Maide 70. Ayet) 1 Mayıs 2018
315 Ehli Kitap Ne Zaman Kafir Olur? (Maide 69. Ayet) 24 Nisan 2018
316 Müslümanın Görevi Kur’an’a Uyma (Maide 67-68. Ayetler) 17 Nisan 2018
317 Gerçek Zenginliğin Yolu (Maide 66. Ayet) 10 Nisan 2018
318 Yahudilerin Çıkmazları (Maide 64-66. Ayetler) 3 Nisan 2018
319 İslam’da Ticaret Ahlakı: Çiftlik Bank Örneği 27 Mart 2018
320 Günahta Yarışan Dindarlar (Maide 60-63. Ayetler) 20 Mart 2018
321 Ehli Kitaptan Maymunlaşan ve Domuzlaşanlar (Maide 60-63. Ayetler) 13 Mart 2018
322 Ehli Kitabın Müslümanlardan İntikamı (Maide 59. Ayet) 6 Mart 2018
323 Tasdik Bağlamında Namaz (Maide 55-57. Ayetler) 27 Şubat 2018
324 Mü’minlerin Yakın Dostu Sadece Mü’minlerdir (Maide 55-57. Ayetler) 20 Şubat 2018
325 Ehli Kitapla Savaşta Nebevi Siyaset (Maide 54-56. Ayetler) 13 Şubat 2018
326 Dinden Dönme ve Zındıklık (Maide 53-54. Ayetler) 6 Şubat 2018
327 Ehl-i Kitaptan Münafıklar (Maide 51-52. Ayetler) 30 Ocak 2018
328 Savaş Ahlakı 23 Ocak 2018
329 Yahudiler ve Hristiyanlarla İlişkiler: Cizye (Maide 51. Ayet) 16 Ocak 2018
330 Yahudi ve Hristiyanlarla İlişkiler (Maide 51. Ayet) 9 Ocak 2018
331 Ehli Kitapla İlişkiler (Maide 50-51. Ayetler) 2 Ocak 2018
332 Hadisler Vahiy Olabilir mi? (Maide 48-49. Ayetler) 26 Aralık 2017
333 Önceki Şeriatler (Maide 48. Ayet) 19 Aralık 2017
334 Muhammed Aleyhisselam ve Kur’an (Maide 48. Ayet) 12 Aralık 2017
335 İsa Aleyhisselam ve İncil (Maide 46-47. Ayet) 5 Aralık 2017
336 Kısasta Hayat Vardır (Maide 45. Ayet) 28 Kasım 2017
337 Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler (Maide 44. Ayet) 24 Kasım 2017
338 Tevrat Kime Verildi? (Maide 43-44. Ayetler) 14 Kasım 2017
339 Kafirlikte Yarışanlar (Maide 41-42. Ayetler) 7 Kasım 2017
340 Hırsızlık Suçu ve Cezası (Maide 38-40. Ayetler) 31 Ekim 2017
341 Küfür ve Şirk (Maide 36-37. Ayetler) 24 Ekim 2017
342 Şirke Alet Edilen Ayet (Maide 35. Ayet) 17 Ekim 2017
343 Toplumsal Güvenliği İhlal Suçu ve Cezası (Maide 32-34. Ayetler) 10 Ekim 2017
344 Kur’an’da Kuşların Dünyası (Maide 27-32. Ayetler) 3 Ekim 2017
345 Kendini Büyük Görmek (Maide 15-26. Ayetler) 28 Eylül 2017
346 İmtihanı Kaybettiren Benlik Yarışı (Maide 17,18 ve 19. Ayetler) 22 Eylül 2017
347 Allah Kime Lanet Eder? (Maide 12-13. Ayetler) 8 Eylül 2017
348 Allah’a Verilen Sözde Daima Adil Olmak (Maide 7-11. Ayetler) 5 Eylül 2017
349 Adaletten Şaşmamak (Maide 8-10. Ayetler) 22 Ağustos 2017
350 Yargısız İnfaz (Mâide 7-8. Ayetler) 23 Mayıs 2017
351 Allah’a Verilen Söz 16 Mayıs 2017
352 Abdestte Ayağa Mesh Meselesi (Maide 6. Ayet) 9 Mayıs 2017
353 Evlenmede Namuslu Olma Şartı 2 Mayıs 2017
354 Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar (Maide 3. Ayet) 25 Nisan 2017
355 Dosta ve Düşmana Karşı Tavrımız Ne Olmalı? 18 Nisan 2017
356 Şirk Tehlikesi 11 Nisan 2017
357 Kitaplara İman’ın Anlamı Nisa 136 Ankabut 46 4 Nisan 2017
358 Miras Nisa 176.Ayet 28 Mart 2017
359 Kafir’lik Kendini Büyük Görmektir Nisa 172 ve 175.Ayetler 21 Mart 2017
360 Din’de Aşırılık Nisa 171 ve 173.Ayetler 14 Mart 2017
361 İnsanlığa Çağrı Nisa 170.Ayet 7 Mart 2017
362 Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları Nisa 167-169.Ayetler 28 Şubat 2017
363 Nebi ve Resul Nisa 163-166.Ayetler 21 Şubat 2017
364 Ehli Kitap’tan Mümin Olanlar 14 Şubat 2017
365 Her Haram Bir Mahrumiyet Doğurur Nisa 160-162. Ayetler 7 Şubat 2017
366 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (3) 153-158.Ayetler 31 Ocak 2017
367 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa (2) 153-155.Ayetler 25 Ocak 2017
368 Ehli Kitapla İlişkiler Nisa 153-155.Ayetler 17 Ocak 2017
369 Allah İle Resul’lerinin Arasını Ayırmak Nisa-148-149 ve 150. Ayetler 3 Ocak 2017
370 Müslümanların Baş Belası Münafıklar II 27 Aralık 2016
371 Müslümanların Baş Belası Münafıklar Nisa 138 ve Devamı 20 Aralık 2016
372 İman Konusunda Verilen İmtihan Nisa 137 ve 147.Ayetler 13 Aralık 2016
373 Kafirlik Müşriklik ve Munafıklık Nisa 136.Ayet ve Devamı 6 Aralık 2016
374 İmanın Şartları Nisa 136 29 Kasım 2016
375 Takva Nisa Suresi 131 ve 135.Ayetler 22 Kasım 2016
376 Nüşuz ve Kadına Darp Nisa-128 ve 130.ayetler 15 Kasım 2016
377 Nisa suresi 125 ve 127.ayetler 8 Kasım 2016
378 Nisa suresi 122 ve 125.ayetler 2 Kasım 2016
379 Yüzü Suyu Hürmetine Dua – Nisa Suresi 117. Ayet 28 Ekim 2016
380 En Büyük Din İstismarı Şirk – Nisa Suresi 116-121. Ayetler 18 Ekim 2016
381 İcma 11 Ekim 2016
382 Peygamberlerin İsmet Sıfatı – Nisa Suresi 113. Ayet 4 Ekim 2016
383 Tevbe İstiğfar – Nisa Suresi 110-112. Ayetler 27 Eylül 2016
384 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 4 – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 20 Eylül 2016
385 Kur’an Yorumlanabilir mi? – Nisa Suresi 105. Ayet ve Devamı 6 Eylül 2016
386 Düşmanı Etkisizleştirmenin İlkeleri – Nisa Suresi 101-104. Ayetler 30 Ağustos 2016
387 Yolculukta Namaz – Nisa Suresi 101-103. Ayetler 23 Ağustos 2016
388 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 3(Tevbe Suresi Bağlamında) 16 Ağustos 2016
389 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır 2 9 Ağustos 2016
390 Müslümanın Ana Görevi Cihad – Nisa Suresi 94-100.Ayetler 31 Mayıs 2016
391 Adam Öldürmenin Cezası – Nisa Suresi 92-93. Ayetler 24 Mayıs 2016
392 Münafıklara Karşı Takınılacak Tavır – Nisa Suresi 88-91. Ayetler 18 Mayıs 2016
393 Münafıklık – Nisa Suresi 89-90. Ayetler 10 Mayıs 2016
394 Allah’a ve Ahiret Gününe İman – Nisa Suresi 86-87. Ayetler 3 Mayıs 2016
395 Şefaat İnancı – Nisa Suresi 85. Ayet 26 Nisan 2016
396 Müslüman-Gayrimüslim İlişkileri – Nisa Suresi 84. Ayet 19 Nisan 2016
397 Yetkililere İtaat – Nisa Suresi 83.Ayet 12 Nisan 2016
398 Kur’an’ı Çelişkili Olarak Gösterenler – Nisa Suresi 82.Ayet 5 Nisan 2016
399 Kitap-Resul İlişkisi – Nisa Suresi 80-82. Ayetler 29 Mart 2016
400 Bollukla ve Sıkıntı ile İmtihan 22 Mart 2016
401 Canı Pahasına İmtihanı Kazanmak 15 Mart 2016
402 Nisa Süresi 71. Ayet Ve Devamı (Allah Yolunda Cihad) 8 Mart 2016
403 Nisa Süresi 65-70. Ayetler (İntihar Eylemleri) 1 Mart 2016
404 Nisa Süresi 60-65. Ayetler (Müslümanların Kur’ân’dan Kaçışı) 23 Şubat 2016
405 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı 2) 16 Şubat 2016
406 Nisa Süresi 58-59. Ayetler (Halifelik Makamı) 9 Şubat 2016
407 Nisa Süresi 56-57. Ayetler (Hocaları Sorgulayan Müslüman) 2 Şubat 2016
408 Nisa Süresi 53-54. Ayetler (Hikmetsiz Kalan Müslümanların Çaresizliği) 26 Ocak 2016
409 Nisa Süresi 48-52. Ayetler (Müslümanların Kimlik Bunalımı) 19 Ocak 2016
410 Nisa Süresi 47. Ayet (Kur’ân’a Güvenmemenin Acı Sonuçları) 12 Ocak 2016
411 Nisa Süresi 44-46 Ayet (Ayetleri Tahrif) 5 Ocak 2016
412 Nisa Süresi 43. Ayet (Abdestte Çıplak Ayağa ve Çoraplara Mesh) 29 Aralık 2015
413 Nisa Süresi 41-42. Ayetler (Kafir İle Günahkarın Farkı) 22 Aralık 2015
414 Harcama Kültürü, Nisa 36.Ayet 16 Aralık 2015
415 Nisa Süresi 36. Ayet (Anne-Babaya İyi Davranmak) 8 Aralık 2015
416 Nisa Süresi 36. Ayet (Müslümanları Batıran Şirk) 1 Aralık 2015
417 Nisa Süresi 35. Ayet (Aile Hakemliği) 24 Kasım 2015
418 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi 2) 17 Kasım 2015
419 Nisa Süresi 34. Ayet (Kadının Dövülmesi Meselesi) 10 Kasım 2015
420 Nisa Süresi 33. Ayet (Mirasta Kadın-Erkek Dengesi ve Avliyye) 3 Kasım 2015
421 Nisa Süresi 32. Ayet (Kendimizi Keşfedelim) 27 Ekim 2015
422 Büyük Günahlar 20 Ekim 2015
423 Sorgulamayan Müslümanlar Ve İntihar Eylemleri 13 Ekim 2015
424 Nisa Süresi 29. Ayet Ve Devamı (Faizli Kredi Ekonomiyi Öldürür) 6 Ekim 2015
425 Hac’da Şeytan Taşlama 29 Eylül 2015
426 Nisa Süresi 26-28. Ayetler (Allah’ın İradesi Ve Sünnetullah) 22 Eylül 2015
427 Nisa Süresi 25. Ayet Ve Devamı (Recim Cezası Konusunda Şii-Sünni İttifakı) 15 Eylül 2015
428 Nisa Süresi 25. Ayet (Evlenmede Öncelik Sıralaması) 8 Eylül 2015
429 Nisa Süresi 24. Ayet (Muta Nikahı) 1 Eylül 2015
430 Nisa Süresi 22-23. Ayetler (Hürmet-i Müsahare) 25 Ağustos 2015
431 Mekkeli Müşrikler Bir Nebi Beklentisi İçindemiydiler 18 Ağustos 2015
432 Nisa Süresi 20-21. Ayetler “Evlenme Ve Boşanma Kolay Olmalı” 11 Ağustos 2015
433 Nisa Süresi 19. Ayet (Kadına Yönelik Şiddet) 4 Ağustos 2015
434 Nisa Süresi 17-18. Ayetleri (Tevbe) 28 Temmuz 2015
435 Nebimizin Yürüttüğü İç Politika (Son Olaylara Kur’an Penceresinden Bakış) 21 Temmuz 2015
436 Kur’ân’a Göre İftar ve İmsak Vakitleri 16 Haziran 2015
437 Nisa Süresi 15-16. Ayetler (Batı Güdümüne Giren Müslümanların Perişan Hali) 9 Haziran 2015
438 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 2.Bölüm 6 Haziran 2015
439 Kur’an’a Göre İmsak Vakti – 1.Bölüm 2 Haziran 2015
440 Nisa Süresi 13-14. Ayetleri (Allah’ın Koyduğu Sınırların Aşılması ve Kader) 26 Mayıs 2015
441 Nisa Süresi 12. Ayet ve Kelale 19 Mayıs 2015
442 Nisa Süresi 12. Ayet – Miras Konuları 12 Mayıs 2015
443 Miras Ayetleri Bağlamında Vasiyet – 2 5 Mayıs 2015
444 Nisa Süresi 11. Ayet – Miras Paylaşımı 29 Nisan 2015
445 Nisa Süresi 11. Ayet 21 Nisan 2015
446 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras (Vasiyet) 14 Nisan 2015
447 Nisa Süresi 8. Ayet – Miras 7 Nisan 2015
448 Nisa Süresi 6. Ayet – Miras’da Asabelik 31 Mart 2015
449 Nisa Süresi 6. Ayet – Yetim ve Öksüz Çocuklar 24 Mart 2015
450 Nisa Süresi 3.Ayet – Çok Eşlilik 17 Mart 2015
451 Nisa Süresi 2.Ayet – Evlilik Yaşı 10 Mart 2015
452 Nisa Süresi 1. Ayeti ve Devamı – Kadın ve Erkeğin Yaratılışı 3 Mart 2015
453 Al-i İmrân Süresi 196 – Dünyalıkla İmtihan 24 Şubat 2015
454 Al-i İmrân Suresi 188. Ayet – Yaratılan Ayetlerdeki Zikir 17 Şubat 2015
455 Al-i İmrân Suresi 187. Ayet – Kur’ân’ı Anlatma Görevi 10 Şubat 2015
456 Al-i İmrân Suresi 186. Ayet – Gayrimüslimlerle İlişkiler 3 Şubat 2015
457 Al-i İmrân Suresi 183. Ayet – Geleneksel Dinin Çıkmazları 27 Ocak 2015
458 Al-i İmrân Suresi 180. Ayet – Cimrilik Eden Kendine Eder 20 Ocak 2015
459 Ali İmran Suresi 179- Ayet – Kur’an’ı Merkeze Koyma Zorunluluğu 13 Ocak 2015
460 Al-i İmrân Suresi 169-172. Ayetler – Güven ve Kararlılık 6 Ocak 2015
461 Al-i İmrân Suresi 164-168. Ayetler – Allah’ın Bilgisi ve Kader 30 Aralık 2014
462 Al-i İmrân Suresi 156-161. Ayetler – Hoşgörülü ve İlkeli Olmak 23 Aralık 2014
463 Al-i İmrân Suresi 149-154. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 3 16 Aralık 2014
464 Al-i İmrân Suresi 142-148. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 9 Aralık 2014
465 Al-i İmrân Suresi 140-142. Ayetler – Sabır ve Cihat İmtihanı 2 Aralık 2014
466 Al-i İmrân Suresi 137-140. Ayetler – Allah’a Güvenenler En Üstünlerdir 25 Kasım 2014
467 Al-i İmrân Suresi 137-139. Ayetler-Sünnetullah Kavramı 18 Kasım 2014
468 Al-i İmrân Suresi 132-136. Ayetler 11 Kasım 2014
469 Al-i İmrân Suresi 130-131. Ayetler – Faiz ve Ekonomi 4 Kasım 2014
470 Al-i İmrân Suresi 121-129. Ayetler 28 Ekim 2014
471 Al-i İmrân Suresi 116-120. Ayetler 21 Ekim 2014
472 Al-i İmrân Suresi 109-115. Ayetler 14 Ekim 2014
473 Kurban İbadeti ve Bayram Ahlakı 30 Eylül 2014
474 Ehl’i Kitap ile İlişkiler 23 Eylül 2014
475 Gayri Müslimler ile İlişkiler 16 Eylül 2014
476 Al-i İmrân Suresi 104-108. Ayetler 9 Eylül 2014
477 Al-i İmrân Suresi 100-105. Ayetler – Allah’ın İpine Sarılmak 2 Eylül 2014
478 Al-i İmrân Suresi 98-101. Ayetler 26 Ağustos 2014
479 Âl-i İmrân Suresi 96-97.ayetler 19 Ağustos 2014
480 Âl-i İmrân Suresi 92-93.ayetler 12 Ağustos 2014
481 Tevbe Nedir? Nasıl Yapılır? 7 Ağustos 2014
482 Yatsı Namazı ve İmsak Vakti 24 Haziran 2014
483 Esirlere Yapılması Gereken Muamele 17 Haziran 2014
484 Ali-İmran Suresi 90. Ayet 10 Haziran 2014
485 Ali-İmran Suresi 85-89. Ayetler 3 Haziran 2014
486 Ali-İmran Suresi 83-84. Ayetler 27 Mayıs 2014
487 Ali-İmran Suresi 81-82. Ayetler 20 Mayıs 2014
488 Ali-İmran Suresi 81. Ayet 13 Mayıs 2014
489 Ali-İmran Suresi 78-80. Ayetler – Nebimizin Sözleri Vahiy midir? 6 Mayıs 2014
490 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-3 Paralel Din 29 Nisan 2014
491 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-2 Paralel Din 22 Nisan 2014
492 Ali-İmran Suresi 78. Ayet – Kur’an ile Aldatanlar-1 Paralel Din 15 Nisan 2014
493 Ali-İmran Suresi 77. Ayet 8 Nisan 2014
494 Geçici Zaferi Kalıcı Hale Getirmek 1 Nisan 2014
495 Ali-İmran Suresi 70-77. Ayetler 25 Mart 2014
496 Ali-İmran Suresi 64-69. Ayetler 11 Mart 2014
497 Ali-İmran Suresi 64. Ayet – Dinler Arası Diyalog İhaneti 4 Mart 2014
498 Ali-İmran Suresi 60-64. Ayetler – Kur’an’da Mehdilik 25 Şubat 2014
499 Ali-İmran Suresi 56-59. Ayetler – İsa (a.s) ve Adem (a.s)’ın Yaratılışları 18 Şubat 2014
500 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı 11 Şubat 2014
501 Ali-İmran Suresi 51-55. Ayetler – İsa a.s’ın İstismarı – 2 (Şahs-i Manevi) 11 Şubat 2014
502 Ali-İmran Suresi 49-51. Ayetler – İsa a.s. Hayatı 4 Şubat 2014
503 Yahudilere Temiz Yiyeceklerin Haram Kılınması 4 Şubat 2014
504 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 4 28 Ocak 2014
505 Ali-İmran Suresi 44-48. Ayetler 28 Ocak 2014
506 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 3 21 Ocak 2014
507 Ali-İmran Suresi 38-44. Ayetler – Meryem Ana 21 Ocak 2014
508 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? – 2 14 Ocak 2014
509 Ali-İmran Suresi 33-37. Ayetler – Zekeriyya a.s. ve Meryem Ana 14 Ocak 2014
510 Adil Yargılama Nasıl Olmalıdır? 7 Ocak 2014
511 Ali-İmran Suresi 33. Ayet – Haddini Aşmak 31 Aralık 2013
512 Allah’ın Kullarını, Allah’ın Kitabına Davet 24 Aralık 2013
513 Ali-İmran Suresi 33. Ayet 17 Aralık 2013
514 Ali-İmran Suresi 30. Ayet 10 Aralık 2013
515 Ali-İmran Suresi 29. Ayet 3 Aralık 2013
516 Ali-İmran Suresi 28-30. Ayetler – Kafirleri Dost Edinmek 26 Kasım 2013
517 Ali-İmran Suresi 27. Ayet 19 Kasım 2013
518 Ali-İmran Suresi 26-27. Ayetler 12 Kasım 2013
519 Ali-İmran Suresi 19-25. Ayetler – Allah’ın Kitabına Teslim Olmak yada Olmamak 5 Kasım 2013
520 Ali-İmran Suresi 14-20. Ayetler – Müslümanların Kur’an Karşısındaki Tavırları 29 Ekim 2013
521 Dünya Sevgisi 22 Ekim 2013
522 Ali-İmran Suresi 8-12. Ayetler – Muhkem Müteşabih Ayetler – 3 8 Ekim 2013
523 Ali-İmran Suresi 7. Ayet – Muhkem Müteşabih Ayetler – 2 1 Ekim 2013
524 Muhkem ve Müteşabih Ayetler 24 Eylül 2013
525 Ali-İmran Suresi 5-6. Ayetler 17 Eylül 2013
526 Kur’an’da Furkan Kavramı 10 Eylül 2013
527 Ebubekir Sifil ve Faruk Beşer’e Cevaplar 27 Ağustos 2013
528 Kur’an’ı İkinci Sıraya Koymak 20 Ağustos 2013
529 Kur’an’ın Önceki Kitapları Tasdiki 20 Ağustos 2013
530 Ali-İmran Suresi 1-2. Ayetler 13 Ağustos 2013
531 Bakara Suresi 285-286 Ayetler 2 Temmuz 2013
532 Bakara Suresi 284-Ayet Kişinin İçinde Olanlardan Sorumluluğu 25 Haziran 2013
533 Bakara Suresi 283. Ayet – Vasiyet ve Rehin 18 Haziran 2013
534 Bakara Suresi 282. Ayet – 11 Haziran 2013
535 Kur’an’daki Musa-Hızır Kıssasının Kader Konusu ile İlgisi 4 Haziran 2013
536 Bakara Suresi 282. Ayet – Daru’ul-harpte Faiz, Borcun Zekata Sayılması ve Borcun Belgelenmesi 28 Mayıs 2013
537 Bakara Suresi 278-280. Ayetler 14 Mayıs 2013
538 Bakara Suresi 277-279. Ayetler-Kredi Sisteminin Ekonomiye Etkisi 7 Mayıs 2013
539 Bakara Suresi 275-276. Ayetler 30 Nisan 2013
540 Bakara Suresi 274. Ayet 23 Nisan 2013
541 Bakara Suresi 270-273. Ayetler – Yardımı İncitmeden Yapmak 16 Nisan 2013
542 Bakara Suresi 269. Ayet – Hikmet ve Sünnet 9 Nisan 2013
543 Bakara Suresi 267. Ayet 2 Nisan 2013
544 Bakara Suresi 262-266. Ayetler 26 Mart 2013
545 Kader İnancının Hesap Günündeki Yansımaları 19 Mart 2013
546 Kader İnancının Dini Hayata Yansımaları 12 Mart 2013
547 Allah’ın Bilgisi ile İlgili Ayetler 5 Mart 2013
548 Allah’ın Gayb Bilgisi 26 Şubat 2013
549 Doğru Allah İnancı 19 Şubat 2013
550 İnsanın Kaderi Ne Zaman Yazılır 12 Şubat 2013
551 Allah’ın İlmi ve İradesi 5 Şubat 2013
552 Bakara Suresi 261. Ayet ve Kader Konusuna Cevaplar 22 Ocak 2013
553 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar – 2 15 Ocak 2013
554 Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar 8 Ocak 2013
555 Başımıza Gelenler Ne Zaman Yazılır? 1 Ocak 2013
556 Allah’ın Bilgisi ve Kader 25 Aralık 2012
557 Canlıların İlk Yaratılışı ve Yaratılışın Tekrarı 18 Aralık 2012
558 Bakara Suresi 258. Ayet – Üzeyir(a.s.) Allah’ın Oğlu mudur? 11 Aralık 2012
559 İbrahim As’ın Tağuta Karşı Tavrı 4 Aralık 2012
560 Bakara Suresi 257-258. Ayetler 27 Kasım 2012
561 İnandığı Gibi Yaşama Hürriyeti 20 Kasım 2012
562 Bakara Suresi 255. Ayet – Allah İnancı (Ayetu’l Kursi) 13 Kasım 2012
563 Bakara Suresi 254. Ayet 6 Kasım 2012
564 Resul Kavramının İçinin Boşaltılması 30 Ekim 2012
565 Kurban Bayramının Vakti ve Bayram İle İlgili Hükümler 23 Ekim 2012
566 Kur’an Sünnet Bütünlüğünde Kurban İbadeti 16 Ekim 2012
567 Bakara Suresi 246-252. Ayetler – Allah’a Güvenen Kazanır 9 Ekim 2012
568 Bakara Suresi 240-245. Ayetler 2 Ekim 2012
569 İddet Bekleyen Kadının Geçindirilmesi 2 Ekim 2012
570 Ölüm İddeti Bekleyen Kadının Evden Çıkması 2 Ekim 2012
571 Ölüm, Allaha Ait Bir Karardır 2 Ekim 2012
572 Kaza Namazı Yoktur, Korku Namazı Nedir? 25 Eylül 2012
573 Bakara Suresi 235. Ayet 18 Eylül 2012
574 Bakara Suresi 234. Ayet 11 Eylül 2012
575 Bakara Suresi 233. Ayet 4 Eylül 2012
576 Bakara Suresi 230. Ayet 28 Ağustos 2012
577 Kadir Gecesi 14 Ağustos 2012
578 Evlilik İle İlgili Mezheplerin Hataları 7 Ağustos 2012
579 Oruçla Alakalı Güncel Meseleler 31 Temmuz 2012
580 Bakara Suresi 185-187. Ayetler 24 Temmuz 2012
581 Nikahın Denetlenmesi 26 Haziran 2012
582 Bakara Suresi 230. Ayet 19 Haziran 2012
583 Kadının Boşama Hakkı İftida 3 12 Haziran 2012
584 Kadının Boşanması 5 Haziran 2012
585 Boşanma (Talak ve İftida) 29 Mayıs 2012
586 Kur’an’da Erkeğin Eşini Boşaması 22 Mayıs 2012
587 İla ve Yemin 15 Mayıs 2012
588 Bakara Suresi 222. Ayet 8 Mayıs 2012
589 Farklı Dinden Olanların Evliliği 1 Mayıs 2012
590 Yetimlerle İlgili Ayetler 24 Nisan 2012
591 Artan Malın Hepsi Verilecek mi? 17 Nisan 2012
592 Peygamberi Yanlış Algılamak 10 Nisan 2012
593 Bakara Suresi 218-219. Ayetler – İçki ve Kumar Yasağı 3 Nisan 2012
594 Bakara Suresi 214-217. Ayetler 27 Mart 2012
595 Dinlerde Süreklilik ve Allah’ın Kitabına Uyma Zorunluluğu 20 Mart 2012
596 Kafir ve Münafıkların Davranışları 13 Mart 2012
597 Şeytan Taşlama 6 Mart 2012
598 Bakara Suresi 197-202. Ayetler 28 Şubat 2012
599 Hac Farklı Zamanlarda Yapılabilir mi? 21 Şubat 2012
600 Hac Kurbanı 14 Şubat 2012
601 Faizin Ekonomiye Etkileri – Doç.Dr. Servet Bayındır 7 Şubat 2012
602 Ekonomi Krediye Değil Zekatla Gelişir 31 Ocak 2012
603 Ceza Yargılamasında Objektif Delil 24 Ocak 2012
604 Bakara Suresi 190-191. Ayetler – Savaş Hukukunun Temel Kuralı 17 Ocak 2012
605 Bakara Suresi 188. Ayet – 1 – Rüşvet 10 Ocak 2012
606 Bakara Suresi 188. Ayet – 2 – Hilal Hesapla Belirlenir 10 Ocak 2012
607 Bakara Suresi 183-187. Ayetler 3 Ocak 2012
608 Çağdaş Kölelik Sistemi – Kredi 27 Aralık 2011
609 Özel Hayatın Gizliliği 20 Aralık 2011
610 Bakara Suresi 180-183. Ayetler – Vasiyet ve Miras 13 Aralık 2011
611 Bakara Suresi 180-181. Ayetler – Mirası Paylaştırma Görevi 6 Aralık 2011
612 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Ölüm Cezası 29 Kasım 2011
613 Bakara Suresi 178-179. Ayetler – Kur’an’da Kısas Cezası 22 Kasım 2011
614 Bakara Suresi 177. Ayet – Allah Yolunda İyi Olanlar 15 Kasım 2011
615 Ayet ve Hadislere Göre Kurban İbadeti 1 Kasım 2011
616 Allah’ın Evliyası Kimlerdir? 25 Ekim 2011
617 Bakara Suresi 172-175. Ayetler – Helal Gıda 18 Ekim 2011
618 B. 171. Ayet – Kalp, Göz ve Kulakların Mühürlenmesi Ne Demektir? 11 Ekim 2011
619 Bakara Suresi 168-170. Ayetler – Hayvan Kesimi ve Deniz Ürünleri 4 Ekim 2011
620 Bakara Suresi 163-167. Ayetler – Allah İle İlişkiyi Koparmak 27 Eylül 2011
621 Bakara Suresi 159-162. Ayetler – Ayetleri Gizlemek Küfürdür 20 Eylül 2011
622 Bakara Suresi 158. Ayet – Geleneğin Kur’an ve Sünnet Anlayışı 13 Eylül 2011
623 Bakara Suresi 155-157. Ayetler – Sıkıntıyı Bunalıma Dönüştürmemek 6 Eylül 2011
624 Kadir Gecesi 23 Ağustos 2011
625 Sosyal ve Ekonomik Açıdan Zekat 16 Ağustos 2011
626 Kur’an ve Sünnet Işığında Teravih Namazı 9 Ağustos 2011
627 Bakara Suresi 183-186. Ayetler – Oruç 2 Ağustos 2011
628 Bakara Suresi 154. Ayet 5 Temmuz 2011
629 Kutuplara Yapılan İkinci Yolculuk 30 Haziran 2011
630 Bakara Suresi 153. Ayet – Allah’tan Başkasından Yardım İstenir mi? 14 Haziran 2011
631 Bakara Suresi 152. Ayet – Allah’ı Zikir 7 Haziran 2011
632 Bakara Suresi 152. Ayet – Kur’an’da Hikmet Kavramı 31 Mayıs 2011
633 Bakara Suresi 151-152. Ayetler – Sahabenin Kur’an Eğitimi 24 Mayıs 2011
634 Bakara Suresi 142-150. Ayetler -“Kıblenin Değişmesi” 17 Mayıs 2011
635 Bakara Suresi 142. Ayet 10 Mayıs 2011
636 Bakara Suresi 139-141. Ayetler 3 Mayıs 2011
637 Bakara Suresi 135-138. Ayetler 26 Nisan 2011
638 Kur’an’da Peygamber Algısı 19 Nisan 2011
639 Bakara Suresi 130-134. Ayetler 12 Nisan 2011
640 Bakara Suresi 124-130. Ayetler 5 Nisan 2011
641 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar – 2 29 Mart 2011
642 İbrahim (A.S.)’ın Geçirdiği İmtihanlar 22 Mart 2011
643 Bakara Suresi 124-128. Ayetler 15 Mart 2011
644 Bakara Suresi 122-123. Ayetler 8 Mart 2011
645 Bakara Suresi 121. Ayet 1 Mart 2011
646 Bakara Suresi 120. Ayet 22 Şubat 2011
647 Bakara Suresi 117-119. Ayetler 15 Şubat 2011
648 Bakara Suresi 116. Ayet 8 Şubat 2011
649 Kutuplarda Namaz Vaktinin Tespiti 1 Şubat 2011
650 Bakara Suresi 114-115. Ayetler 25 Ocak 2011
651 Bakara Suresi 113. Ayet 18 Ocak 2011
652 Bakara Suresi 110-112. Ayetler 11 Ocak 2011
653 Bakara Suresi 109. Ayet – “Ehl-i Kitabın Kıskançlıkları” 4 Ocak 2011
654 Bakara 108. Ayet – “Ehl-i Kitap ve Müşriklerin Peyg. İstekleri” 28 Aralık 2010
655 Bakara Suresi 105-107. Ayetler – İlahi Kitaplarda Nesh 21 Aralık 2010
656 Bakara Suresi 104. Ayet – İlahi Kitapların Tahrifi 14 Aralık 2010
657 Bakara Suresi 102-104. Ayetler 7 Aralık 2010
658 Bakara Suresi 97-102. Ayetler 30 Kasım 2010
659 Bakara Suresi 91-96. Ayetler 23 Kasım 2010
660 Hayvan Kesimi 9 Kasım 2010
661 Hayvan Kesimi – Sorular ve Cevaplar 9 Kasım 2010
662 Kurban İbadeti 2 Kasım 2010
663 Kurban İbadeti – Sorular ve Cevaplar 2 Kasım 2010
664 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti 26 Ekim 2010
665 Konulu Kuran Sohbetleri – Hacc İbadeti – Sorular ve Cevaplar 26 Ekim 2010
666 Bakara Suresi 87-90. Ayetler 19 Ekim 2010
667 Bakara Suresi 84-86. Ayetler 12 Ekim 2010
668 Bakara Suresi 83. Ayet – 4. Bölüm 5 Ekim 2010
669 Bakara Suresi 83. Ayet – 3. Bölüm 28 Eylül 2010
670 Bakara Suresi 83. Ayet – 2. Bölüm 21 Eylül 2010
671 Bakara Suresi 83. Ayet 14 Eylül 2010
672 Bakara Suresi 80-82. Ayetler / Günaha Batma ve Sonuçları 31 Ağustos 2010
673 Bakara Suresi 78-79.Ayetler – Kendi Kitaplarını Kuran Gibi Gösterenler 24 Ağustos 2010
674 Bakara Suresi 74-77. Ayetler / İman ve Küfür İlişkisi 17 Ağustos 2010
675 Bakara Sûresi 183-187.Ayetler / Oruç 10 Ağustos 2010
676 Bakara Sûresi 72-73.Ayetler – Ölülerin Diriltilmesi 6 Temmuz 2010
677 Bakara Sûresi 65-71.Ayetler – Kurbanlık Boğa Olayı 29 Haziran 2010
678 Bakara Sûres 65.Ayet – Allah’a İsyanın Dünyadaki Sonuçları 22 Haziran 2010
679 Bakara Sûresi 64.Ayet – Yahudilerden Alınan Söz 15 Haziran 2010
680 Bakara Sûresi 62.Ayet – Kimler Cennete Girer 8 Haziran 2010
681 Bakara Sûresi 61.Ayet – Tarım ve Avcı Toplumu 25 Mayıs 2010
682 Bakara Suresi 60. Ayet – Mucize ve Keramet 18 Mayıs 2010
683 Bakara Sûresi 58-59 – Ehl-i Kitabın Dünya Hakimiyeti Beklentisi 11 Mayıs 2010
684 Bakara Sûresi 53-58 Ayetler – Hz. Musa’ya İnen Kitap 4 Mayıs 2010
685 Bakara Sûresi 50-52 Ayetler – Yahudilerin Denizi Geçme Mucizesi 27 Nisan 2010
686 Bakara Sûresi 47-52 Ayetler – Yahudilere Verilen Nimetler 20 Nisan 2010
687 Bakara Sûresi 40-46 Ayetler – Yahudilerin Peygamber Beklentisi 13 Nisan 2010
688 Bakara Sûresi 39.Ayet – İnsanların ve Cinlerin Ortak Sorumluluğu 6 Nisan 2010
689 Bakara Sûresi 34-39 Ayetler 30 Mart 2010
690 Bakara Sûresi 34.Ayet – Hz. Adem (as) ve Cenneti 23 Mart 2010
691 Bakara Sûresi 31.Ayet – Hz. Adem’e Eşyanın İsimlerinin Öğretilmesi 16 Mart 2010
692 Bakara Sûresi 30.Ayet – Halifelik 9 Mart 2010
693 Bakara Sûresi 29.Ayet / Göklerin ve Yerin Yaratılışı 2 Mart 2010
694 Bakara Sûresi 28.Ayet / Reenkarnasyon İddialarına Kur’an’dan Cevaplar 23 Şubat 2010
695 Bakara Sûresi 26-27 Ayetler – Allah’a Teslimiyet 16 Şubat 2010
696 Bakara Sûresi (25) Ayet / Cennet ve Cennet Nimetleri 26 Ocak 2010
697 Bakara Sûresi (24-25) Ayetler 19 Ocak 2010
698 Bakara Sûresi (23-24) Ayetler 12 Ocak 2010
699 Bakara Sûresi (21-22) Ayetler 5 Ocak 2010
700 Bakara Sûresi (7-20) Ayetler 29 Aralık 2009
701 Bakara Sûresi (5-7) -1 22 Aralık 2009
702 Bakara Sûresi (1-5) 15 Aralık 2009
703 Bakara Sûresi -1 8 Aralık 2009
704 Fatiha Sûresi -1 1 Aralık 2009
705 Bakara Sûresi (5-7 Ayetler) -1 22 Kasım 2009
706 Bakara Sûresi (1-5 Ayetler) -1 15 Kasım 2009
707 Fatiha Sûresi -1 8 Kasım 2009
708 Ehli Kitap ve Müşrikler 30 Haziran 2009
709 Nas Sûresi / Vesvese 28 Nisan 2009
710 Hased ve Nazar 21 Nisan 2009
711 Felak Sûresi / Şerden Korunma 17 Nisan 2009
712 İhlas Sûresi / Allah’ın Varlığı 7 Nisan 2009
713 Tebbet Sûresi / Beddua 31 Mart 2009
714 Nasr Sûresi / Allah’ın Yardımı 24 Mart 2009
715 Roma Ziyareti 17 Mart 2009
716 Kafirûn Sûresi / Kafirler 3 Mart 2009
717 Kevser Sûresi / Kurban 24 Şubat 2009
718 Maûn Sûresi / Dini Yalanlayanlar 17 Şubat 2009
719 Kureyş Sûresi / Kadınların Mahremsiz Yolculuğu 10 Şubat 2009
720 Fil Sûresi / Fil Olayı ve Yanardağ Patlaması 3 Şubat 2009
721 Hümeze Sûresi / Koğuculuk 27 Ocak 2009
722 Asr Sûresi / İyiliği ve Sabrı Tavsiye 20 Ocak 2009
723 Tekasür Sûresi / Çoğaltma Sevgisi ve Ölüm 13 Ocak 2009
724 Kur’anda İsrailoğulları 6 Ocak 2009
725 Karia Sûresi / Sevapların ve Günahların Tartılması 30 Aralık 2008
726 Cariyeler ve Sömürülen Cinsellikleri 23 Aralık 2008
727 Adiyat Sûresi / Aşırı Mal Sevgisinin Tehlikesi 16 Aralık 2008
728 Ayetler ve Hadisler Işığında Kurban 2 Aralık 2008
729 Ayetler ve Hadisler Işığında Mut’a Nikahı 25 Kasım 2008
730 Hac 11 Kasım 2008
731 Zilzal Sûresi / Hesap Günü 11 Kasım 2008
732 Zilzal Sûresi / Zelzele 4 Kasım 2008
733 Beyyine Sûresi / Hanifler 27 Ekim 2008
734 Beyyine Sûresi / Kafirler ve Müşrikler 27 Ekim 2008
735 Alak Sûresi / Namaz Vakitleri 14 Ekim 2008
736 Alak Sûresi / Yaratılış Safhaları 7 Ekim 2008
737 Kadr Sûresi / Kadir Gecesi 26 Eylül 2008
738 Alak Sûresi / Okumanın Önemi 16 Eylül 2008
739 Tin Sûresi / Salih Amel 9 Eylül 2008
740 İnşirah Sûresi / Zorluk ve Kolaylık 2 Eylül 2008
741 Oruç 26 Ağustos 2008
742 Duha Sûresi / Yetimlik 19 Ağustos 2008
743 Duha Sûresi / Peygamberin Yetimliği 12 Ağustos 2008
744 Leyl Sûresi / Cömertlik ve Cimrilik 15 Temmuz 2008
745 Şems Sûresi – İyilik ve Kötülük 8 Temmuz 2008
746 Beled Sûresi / İnsanın Vasıfları 1 Temmuz 2008
747 Fecr Sûresi / Kötülüğe Yönelmek 24 Haziran 2008
748 Gaşiye Sûresi / Kıyamet Günü 17 Haziran 2008
749 Ala Sûresi / Eşyanın Dili -2 10 Haziran 2008
750 Kur’anda Haram Kılınan Yiyecekler 3 Haziran 2008
751 Tekvir Sûresi / İsar Kelimesi 1 Haziran 2008
752 Ala Sûresi / Eşyanın Dili 27 Mayıs 2008
753 Avrupa’da Hayvan Kesimi 20 Mayıs 2008
754 Ala Sûresi / Kainatın Oluşumu 13 Mayıs 2008
755 Tarık Sûresi / Sabah Yıldızı 6 Mayıs 2008
756 Büruc Sûresi / Göğün Burçları -2 29 Nisan 2008
757 Büruc Sûresi / Göğün Burçları 22 Nisan 2008
758 İnşikak Sûresi / Mal ve Mülk ile Şımarma 8 Nisan 2008
759 İnşikak Sûresi / Göğün Yarılması 1 Nisan 2008
760 Mutaffifin Sûresi / İlliyyun 25 Mart 2008
761 Mutaffifin Sûresi / Ölçü ve Tartıda Hile 18 Mart 2008
762 İnfitar Sûresi / Göğün Yarılması 11 Mart 2008
763 Tekvir Sûresi / Mesiet ve İrade Toplantısı Değerlendirmesi 4 Mart 2008
764 Tekvir Sûresi / Kuranda Meşiet ve İrade 26 Şubat 2008
765 Tekvir Sûresi / Kıyamet Sahneleri 5 Şubat 2008
766 Abese Sûresi / Kıyamette İnsanların Durumu 29 Ocak 2008
767 Abese Sûresi / İnanç Hürriyeti 15 Ocak 2008
768 Abese Sûresi / Peygamberin Masumiyeti 8 Ocak 2008
769 Abese Sûresi / Peygamber Masum mudur? 1 Ocak 2008
770 Nâziat Sûresi / Kıyamet 25 Aralık 2007
771 Hac Sûresi / Hac İle İlgili Ayetler 18 Aralık 2007
772 Nâziat Sûresi / Yeniden Diriliş 11 Aralık 2007
773 Nâziat Sûresi / Ahiretle İlgili Hatırlatmalar 4 Aralık 2007
774 Nebe Sûresi / Hüküm Günü 13 Kasım 2007
775 Nebe Sûresi / Büyük Haber 6 Kasım 2007
776 Nebe Sûresi / Kıyamet Haberleri 30 Ekim 2007
777 Mûrselat Sûresi / Hakikatler 23 Ekim 2007
778 Mûrselat Sûresi / Alemin İdaresi 17 Ekim 2007
779 Ramazan Özel / Bayramdaki Görevlerimiz 9 Ekim 2007
780 2007 Ramazan Özel / Zekat ile İlgili Ayetler 2 Ekim 2007
781 2007 Ramazan Özel / Zekat – Sadaka 18 Eylül 2007
782 2007 Ramazan Özel / Ramazan ile İlgili Ayetler 11 Eylül 2007
783 İnsan Sûresi / İnsanın Yaratılışı 4 Eylül 2007
784 Kıyamet Sûresi / Kıyamet Sahnesi 31 Temmuz 2007
785 Kıyamet Sûresi / Kıyamet 24 Temmuz 2007
786 Müddessir Sûresi / 32-56.Ayetler 17 Temmuz 2007
787 Müddessir Sûresi / Faiz Yasağı 26 Haziran 2007
788 Müddessir Sûresi / İnsanları Uyarma 26 Haziran 2007
789 Müzzemmil Sûresi / Kur’an Okumanın Önemi 19 Haziran 2007
790 Müzzemmil Sûresi / Gece Kur’an Okumak 12 Haziran 2007
791 Müzzemmil Sûresi / Örtüsüne Bürünen 5 Haziran 2007
792 Ana Rahmindeki Sakat Ceninin Alınması 29 Mayıs 2007
793 2007 Ramazan Özel / Oruç ile İlgili Ayetler 25 Mayıs 2007
794 Kalem Sûresi / 32-52.Ayetler 25 Mayıs 2007
795 Cin Sûresi / Mescidler 22 Mayıs 2007
796 Cin Suresi 15 Mayıs 2007
797 Cin Suresi 8 Mayıs 2007
798 Cin Sûresi / İnsan ve Cinler 1 Mayıs 2007
799 Nuh Sûresi / Davet 24 Nisan 2007
800 Nuh Sûresi / Nuh Kıssası 17 Nisan 2007
801 Meâric Sûresi / İnkarcılar 10 Nisan 2007
802 Meâric Sûresi / Hesap Günü 4 Nisan 2007
803 Mearic Suresi 27 Mart 2007
804 Hakka Suresi / Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
805 Gayrimüslimler ile İlişkiler 13 Mart 2007
806 Hakka Sûresi / Helak Olan Kavimler 13 Mart 2007
807 Kalem Sûresi / 13-43.Ayetler 6 Mart 2007
808 Hakka Sûresi / Semûd ve Ad Kavmi 27 Şubat 2007
809 Hakka Sûresi / Kıyamet Günü 20 Şubat 2007
810 İnsanın Yaratılışı / Yokluk 6 Şubat 2007
811 İnsanın Yaratılışı / Ana Rahmi 23 Ocak 2007
812 Kalem Sûresi / Öğretmek 9 Ocak 2007
813 Ramazan Özel -Soru Cevap 2 Ocak 2007
814 Kurban Özel / Kurban İle İlgili Ayetler 26 Aralık 2006
815 Kalem Sûresi / Kalem’e Yemin 19 Aralık 2006
816 Süleymaniye Vakfı Hakkında 12 Aralık 2006
817 Mülk Sûresi 24.Ayet / İnsanın Gelişimi 5 Aralık 2006
818 Mülk Sûresi 23.Ayet / İnşâ Etmek 28 Kasım 2006
819 Mülk Sûresi 15.Ayet / Yeryüzü Nimetleri 21 Kasım 2006
820 Mülk Sûresi / Yardımlaşma 14 Kasım 2006
821 Tahrim Sûresi / Tevbe Etmek 30 Ekim 2006
822 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -4 10 Ekim 2006
823 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -3 3 Ekim 2006
824 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler -2 26 Eylül 2006
825 Ramazan Özel / Oruç İle İlgili Ayetler 19 Eylül 2006
826 Tahrîm Sûresi 3.Ayet / Haram Kılma Yetkisi 12 Eylül 2006
827 Tahrîm Sûresi / Peygamberlerin Haram Kılma Yetkisi 5 Eylül 2006
828 Talak Sûresi 8.Ayet / Boşanma -4 8 Ağustos 2006
829 Talak Sûresi 6.Ayet / Boşanma -3 1 Ağustos 2006
830 Talak Sûresi 4.Ayet / Boşanma -2 27 Temmuz 2006
831 Talak Sûresi / Boşanma 18 Temmuz 2006
832 Teğabun Sûresi 14.Ayet / İtaat 11 Temmuz 2006
833 Teğabun Sûresi / Cehennemlikler 4 Temmuz 2006
834 Teğabun Sûresi 5.Ayet / Kafir Kime Denir 20 Haziran 2006
835 Tegabûn Sûresi / Kafirlik 13 Haziran 2006
836 Teğabun Sûresi / Aldatmak 6 Haziran 2006
837 Münafikûn Sûresi / Ecel -2 30 Mayıs 2006
838 Münafikûn Sûresi 11. Ayet / Ecel 23 Mayıs 2006
839 Hz.İsa Gelecek mi? 20 Mayıs 2006
840 Münafikûn Sûresi / Münafıklar 20 Mayıs 2006
841 Münafikûn Sûresi / Allah Yolunda Olanlara Karşı Gelenler 16 Mayıs 2006
842 Münafikun Sûresi / Cuma Namazı 2 Mayıs 2006
843 Cum’a Sûresi / Cuma Namazı 25 Nisan 2006
844 Muhammed Sûresi 1-4 Ayetler / Aracılık ve Şirk 19 Nisan 2006
845 Cum’a Sûresi / Kitap Yüklenenler 18 Nisan 2006
846 Hz. İsa’nın Müjdesi 11 Nisan 2006
847 Saff Sûresi 3. Ayet / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 28 Mart 2006
848 Saff Sûresi / Ehli Kitabın Peygamberimize Bakışı 21 Mart 2006
849 Mümtehine Sûresi 13.Ayet / İftida – Bey’et 14 Mart 2006
850 Mümtehine Sûresi / İftida – Gayrimüslimlerle Evlilik 7 Mart 2006
851 Mümtehine Sûresi 10.Ayet / Kadınların Boşama Hakkı 28 Şubat 2006
852 Karikatür Olayı 14 Şubat 2006
853 Mümtehine Sûresi / Gayrimüslimlerle İlişkiler 14 Şubat 2006
854 Mücadele Sûresi 18.Ayet / Allah’ın İsimleri 31 Ocak 2006
855 Haşr Sûresi 11. Ayet / Münafıklar ve Karekterleri 19 Ocak 2006
856 Ganimet – Kurban 3 Ocak 2006
857 Fetih Suresi -15 / Tebük Seferi ve Münafıklar 28 Aralık 2005
858 Haşir Sûresi / Ganimet ve Nesir 27 Aralık 2005
859 Fetih Sûresi / Hudeybiye Sonrası Olaylar 21 Aralık 2005
860 Haşr Sûresi / Sürgün ve Ganimetler 20 Aralık 2005
861 Mücadele Sûresi / Allah’ın Gazab Ettiği Kişilerle İlişkiler 13 Aralık 2005
862 Mücadele Sûresi / Allah’a ve Peygamberine Karşı Gelmek 6 Aralık 2005
863 Mücadele Sûresi / Zihar ve Kefareti 22 Kasım 2005
864 Kur’anı Kerim’de Ehli Kitap 15 Kasım 2005
865 Hadid Sûresi / Demirin Önemi 8 Kasım 2005
866 Fetih Sûresi / İslam Müslümanlar ve Diğer Dinler 1 Kasım 2005
867 Ramazan Özel / Zekat 1 Kasım 2005
868 Ramazan Özel / Zekat ve Kadir Gecesi 25 Ekim 2005
869 Ramazan Özel / İnfak – Zekat 18 Ekim 2005
870 Ramazan Özel / Oruç 11 Ekim 2005
871 Ramazan Özel 4 Ekim 2005
872 Hadid Sûresi 20.Ayet 27 Eylül 2005
873 Hadid Sûresi 11.Ayet 20 Eylül 2005
874 Hadid Sûresi 7.Ayet / İnfak 13 Eylül 2005
875 Hadid Sûresi / Arş ve Kûrsi 6 Eylül 2005
876 Vakıa Sûresi 41. Ayet / Cehennemlikler 16 Ağustos 2005
877 Vakıa Sûresi / Cennet Nimetleri 9 Ağustos 2005
878 Rahman Sûresi / Cennette Hûriler ve Gilmanlar 3 Ağustos 2005
879 Rahman Sûresi 14. Ayet / Cinlerin Yaratılışı 26 Temmuz 2005
880 Rahman Sûresi / İnsanın Yaratılışı 19 Temmuz 2005
881 Kamer Sûresi 41.Ayet / Allah’ın Varlıklara Koyduğu Standart 12 Temmuz 2005
882 Kamer Sûresi 23.Ayet / Kur’anı Anlamak Kolaydır 5 Temmuz 2005
883 Necm Sûresi 33.Ayet / Şefaat 21 Haziran 2005
884 Necm Sûresi 26.Ayet / Şefaat 14 Haziran 2005
885 Necm Sûresi 19. Ayet / Şefaat 7 Haziran 2005
886 Necm Sûresi / İsra ve Miraç 31 Mayıs 2005
887 Necm Sûresi / Sünnet – Vahiy İlişkisi 24 Mayıs 2005
888 Fetih Sûresi 24.ayet / Hac Rüya ve Mekkenin Fethi 17 Mayıs 2005
889 Tur Sûresi / İsra Miraç Hristiyanlar ve Mucize 10 Mayıs 2005
890 Zariyat Sûresi / Siirt Konferansı ve Kadın Erkek Ayrımcılığı 26 Nisan 2005
891 Zariyat Sûresi 38.Ayet / Tevbe ve Zamanı 12 Nisan 2005
892 Zariyat Sûresi 41.Ayet / Kıssalar 3 Nisan 2005
893 Zariyat Sûresi 36.Ayet / Ecel-i Musemma 29 Mart 2005
894 Zariyat Sûresi / Gökten Rızık İnmesi 22 Mart 2005
895 Zariyat Sûresi / Gök Kapıları 15 Mart 2005
896 Kaf Sûresi / Kıyamet 8 Mart 2005
897 Kaf Sûresi / Kıyamet Günü ve Yeniden Dirilme 1 Mart 2005
898 Hucurat Sûresi 18.Ayet / İman İslam ve Münafıklar 22 Şubat 2005
899 Hucurat Sûresi 7. Ayet / İslam Kardeşliği 15 Şubat 2005
900 Başörtüsü ve Laiklik 12 Şubat 2005
901 Hucurat Sûresi / Öncelik Allah ve Elçisi 1 Şubat 2005
902 Kamer Sûresi / Peygamberlerine Karşı Çıkanların Sonu 28 Ocak 2005
903 Hucurat Suresi 25 Ocak 2005
904 Kur’an ve Sünnete Göre Kurban 18 Ocak 2005
905 İftida – Hudeybiye 14 Aralık 2004
906 Muhammed Sûresi (28-38) 30 Kasım 2004
907 Kadir Gecesi 19 Kasım 2004
908 Sadaka ve Zekat 1 Kasım 2004
909 Oruç ile ilgili ayetler 2 Ekim 2004
910 Zekat / Tevbe Sûresi 60.Ayet 13 Mayıs 2004
Kuran Dersi Canlı Yayın